Esbo stad Protokoll 237. Fullmäktige Sida 1 / 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esbo stad Protokoll 237. Fullmäktige Sida 1 / 1"

Transkript

1 Fullmäktige Sida 1 / 1 75/ /2015 Stadsplaneringsnämnden Stadsplaneringsnämnden Stadsstyrelsen Godkännande av en ändring av detaljplanen Kilogård i stadsdel 54 Kilo, område nr Beredning och upplysningar: Tiina Piironen, tfn E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi Förslag Stadsstyrelsen Fullmäktige godkänner förslaget till detaljplanen Kilogård jämte detaljplaneändring som omfattar en del av gatu- och rekreationsområdet i stadsdel 54 Kilo, ritning nr 6540, daterad , ändrad , samt ett område för järnväg, specialfunktioner och rekreation i stadsdel 51 Alberga, bildas nya kvarter 54183, 54184, 54193, område , Beslut Fullmäktige: Stadsstyrelsens förslag godkändes enhälligt. Tilläggsmaterial - Kilonkartano, tapahtumaluettelo - Kilonkartano, planbestämmelser 1 - Kilonkartano, planbestämmelser 2 - Kilonkartano, plankarta - Kilonkartano, ajantasa-asemakaava - Kilonkartano, illustration Redogörelse Syftet med detaljplanen Kilogården är att möjliggöra att gårdens kulturmiljö och värdefulla byggnader bevaras, att hästsporten fortsätter och den utvecklas, att rekreationsförbindelserna bevaras samt att det byggs tjänster och boende invid Kilogårdsvägen. Det nya byggandet placeras invid Kilo station samt gör områdets bostäder och tjänster mångsidigare i och med ett daghem och ett äldreboende. I planområdet anvisas nytt bostadsbyggande på sammanlagt v-m 2, tjänstebyggnader på v-m 2 samt stall, manege och ekonomibyggnader på sammanlagt v-m 2.

2 Fullmäktige Sida 2 / 2 Planområdets ungefärliga läge på Esbos guidekarta: Detaljplanen Kilogård jämte detaljplaneändring som omfattar en del av gatu- och rekreationsområdet i stadsdel 54 Kilo, ritning nr 6540, daterad , ändrad , samt ett område för järnväg, specialfunktioner och rekreation i stadsdel 51 Alberga, bildas de nya kvarteren 54183, 54184, 54193, område Ändring av avgränsningen av stadsdelen. Aktualisering Detaljplanen och detaljplaneändringen har ansökts och Detaljplanen ingår i stadens planläggningsöversikt Program för deltagande och bedömning Programmet för deltagande och bedömning är daterat och justerat på grund av utbyggnad Områdets nuläge Planområdet omfattar området Kilogård som saknar detaljplan och en del av Kilogårdsvägen. Dessutom hör till planändringsområdet område för järnväg, specialområden och rekreationsområden.

3 Fullmäktige Sida 3 / 3 På östra sidan om Kilogårdsvägen, mellan Åbovägen och kustbanan ligger Kilogård med sina byggnader och betesmarker. Byggnaderna ligger mitt i gårdsområdet så, att de bildar en kulturhistoriskt betydelsefull herrgårdsmiljö. Till byggnadsbeståndet hör 25 byggnader. Utöver gårdens huvudbyggnad finns det i området bland annat stallpersonalens bostäder och häststall. Själva gårdsbyggnaden ligger avsides från gården mitt i parken. I området finns det utöver hästsport också annan affärsverksamhet som gäller huvudsakligen hästar. I området mellan gatan och manegen ligger endast den andra av de två utomhusridbanor och en liten rastbana. Till övriga delar är området täckt av ung skog. Invid gatuområdet, på Kilogårds marker, löper en öppen ledning på 110 kv, vilket begränsar markanvändningen i området. Stallområdet avgränsas i norr av en skogsbeklädd backe och i söder av betesmarker. Ängen i gårdsområdets östra del klyvs av en ekallé. Trafik Trafikförbindelserna till området är goda. Området förenas med väg- och gatunätet via Kilogårdsvägen. Åbovägen ligger norr om området. År 2014 bestod den genomsnittliga vardagstrafiken under ett dygn på Kilogårdsvägen av cirka fordon per dygn och på Åbovägen av cirka fordon per dygn. Trafikmängden på Kilogårdsvägen var störst år 2002 med cirka fordon per dygn, men minskade i och med att Karavägen och bron över järnvägen öppnades. Trafiken löper i nuläget bra på Kilogårdsvägen, men i Åbovägens korsning förekommer det ännu köer och fördröjningar. Området har goda förbindelser för gång, cykling och kollektivtrafik. På Kilogårdsvägen går busslinjen 110 från Alberga via Kilo och Hagalund till Kampen och linje 206A från Karamalmen via Kilo och södra Alberga till Elielplatsen. Dessutom går det flera interna och regionala busslinjer på Åbovägen. Kilos järnvägsstation är cirka 500 meter ifrån planområdet och Alberga centrum på cirka 1,5 2,0 kilometers avstånd. Naturen, landskapet och grönområden I planområdets norra del finns en skogsbeklädd backe. I öster och väster på det låglänta området ligger betesmarker. I öster tvärs över betesmarkerna går en gammal ekallé vars cirka 20 ekar är år gamla. I ekalléerna i den östra ändan förekommer korallticka. I området häckar inga fåglar i behov av särkskilt skydd. De sällsynta arter som observerats finns också på andra håll i Esbo. Området har ett lokalt värde då det gäller fågelbeståndet. I området har gjorts observationer av nordisk fladdermus och området är ett tredje gradens fladdermusområde. Våren 2014 hittades flygekorrens spillning under fyra träd i området. Det är möjligt att flygekorrens har en förbindelse genom området i riktningen norr-

4 Fullmäktige Sida 4 / 4 söder. De gamla byggnaderna som hört till Kilogård, deras gårdsområden och öppna betesmarker som kantas av skog bildar en kulturhistoriskt värdefull herrgårdsmiljö. Landskapsplanen, generalplanen och detaljplanen Landskapsplanen I landskapsplanen är planområdet ett område för rekreation och friluft kring Kilogård. Västra delen av planområdet är område för tätortsfunktioner. Förslaget till detaljplan följer landskapsplanen. Generalplanen för södra Esbo För planområdet gäller generalplanen för södra Esbo, som omfattar Albergas, Hagalunds, Mattbys, Esbovikens och Köklax storområden. Generalplanen vann laga kraft Kilogårds område är i generalplanen huvudsakligen område för offentlig service och förvaltning (PY) och rekreationsområde (V). Dessutom planeras den närmaste omgivningen kring gården som område med värdefull stadsbild. Planen för Kilogård verkställer principerna i generalplanen och följer generalplanen. Gällande detaljplan Området saknar detaljplan. På andra håll gäller: Detaljplanen Kiloparken och detaljplaneändring och ändringen av detaljplanen Konungsböle. Detaljplanen fastställdes av miljöministeriet Detaljplanen Säteriängen och Aldungen, detaljplaneändring Till detaljplaneändringsområdet hör områden för järnväg, specialfunktioner och närrekreation samt stadsdelsgräns. Detaljplanen godkändes av fullmäktige Offentlig framläggning av planförslaget Förslaget till ändring framlades enligt 27 i markanvändnings- och byggförordningen. Åtta utlåtanden och fem anmärkningar lämnades in om planförslaget. I anmärkningarna fästes vikt särskilt vid övergång på Åbovägen, placering av takförsedda bilplatser i kvartersområdet för flervåningshus (AK), materialen för bullerskydden samt planändringsområdets gatuområden. Dessutom tog anmärkningarna också fasta bland annat på beteckningar i planen samt på att planförslaget strider mot generalplanen och att det saknas körförbindelser till fastigheten invid planområdet. Kvarter ville inkluderas i detaljplaneändringen.

5 Fullmäktige Sida 5 / 5 Förslaget till detaljplan och ändring av detaljplan Detaljplanen möjliggör att det byggs ett byaktigt bostadskvarter som passar in i herrgårdsmiljön och med ridstallet. Bostäderna skulle vara låga bostadspunkthus längs Kilogårdsvägen. Byggnaderna bildar en stadsaktig gatumiljö invid Kilogårdsvägen, emellertid så att man mellan byggnaderna ser bra genom kvartersområdet mot herrgården. I planområdet har skapats ett kvartersområde för flervåningshus med samhörighet och grönska. Mitt i kvartersområdet för flervåningshus (AK-1) finns två kvartersområden i sambruk som betjänar boendet (AH). Där är det tillåtet att placera ett kvartersområde för flervåningshus samt ett kvartersområde för allmänna byggnader (YP-1) med lek- och vistelseplatser och dessutom odlingslotter och en gemensam lokal, till exempel för en kvartersbastu. Dessa skapar goda förutsättningar för en livsstil som bygger på gemenskap i hela området. I AH-kvartersområdet finns en trygg förbindelse till kvartersområdet YP-1 längs kvarterets inre gångväg och vändplatsens östra gångväg. YP-1- kvartersområdets lek- och vistelseplatser ligger i första hand i det egna kvartersområdet, men från AH-kvartersområdet kan det erbjudas verksamhet som stöder områdets samhörighet. I kvarteret möjliggörs bland annat att dagvård placeras tillsammans med serviceboende, så att olika lokaler, såsom kök, matsal och idrottslokaler kan användas i turer. Planområdet ligger i ett mindre centrum som tätas i staden. En omfattande och mångsidig population främjar att tjänsterna i Kilo utvecklas. En lösning som stämmer överens med planen är möjlig eftersom högspänningsledningen som begränsar markanvändningen enligt utredningarna ska bli en jordkabel. I planeringen har man beaktat begränsningarna på grund av hästar genom att det lämnats tillräckligt breda skyddszoner mellan boende och hästsport. Dessutom anpassas nybyggandet både till sin dimension och till sitt utseende till den kulturhistoriskt värdefulla miljön. I detaljplanen ges skyddsbestämmelser för byggnader, herrgårdsmiljöhelheten, trädallén, stenmuren och området för fornlämningar. Planeringen av betesmarker enligt detaljplanen bevarar dessutom öppenheten i området. Den ekologiska förbindelsen i riktning norr-söder säkerställs genom att man bevarar miljön till största delen i nuvarande användning, som betesmarker och skogsområden. Flygekorrens förbindelse är utmärkt i planen. Byggrätt Planområdets totala areal är ca 32,5 ha.

6 Fullmäktige Sida 6 / 6 Kvartersområdet för flervåningshus, av kvarterets våningsyta ska minst v-m² användas för seniorboende (AK-1) Kvartersområdenas sammanlagda areal är cirka m 2 (2,2 ha). Våningsytan är sammanlagt v-m², vilket svarar mot exploateringsgraden 0,9. Kvartersområde i sambruk som betjänar boendet (AH) Kvartersområdets areal är cirka 3 900m². Den totala våningsytan är 300 v- m². Kvartersområde för allmänna byggnader och servicebyggnader (YP-1) Kvartersområdets areal är cirka m². Våningsytan är sammanlagt v-m², vilket svarar mot exploateringsgraden 0,95. Kvartersområde för hästsportcentrum. I kvarterets byggnader får placeras högst 800 m 2 för affärsverksamhet som stöder hästsport och högst 200 m 2 för en restaurang. I kvarteret får en besöksgård med små husdjur placeras (E-1) Kvartersområdets helhetsareal är m 2 (20,9 ha). Den totala byggrätten för nytt bostadsbyggande är 400 v-m 2 samt för stall och maneger v-m 2. I området finns flera byggnader som ska skyddas. Rekreationsområden I planen anvisas 5 olika rekreationsområden vars sammanlagda areal är cirka m 2 (4,9 ha). Järnvägsområde (LR) Områdets areal är cirka m 2. Område för allmän parkering (LP) Områdets areal är cirka 490 m 2. Skyddsgrönområde (EV) Områdets areal är cirka m 2. Trafik Enligt prognosen för 2035 är trafikmängden på Kilogårdsvägen cirka bilar per dygn och på Åbovägen bilar per dygn. Enligt trafikundersökningen har området inte problem med trafiken där anslutningsarrangemangen har förbättrats. Kilogårdsvägens busshållplatser har planerats för sina nuvarande platser och dimensionerats för två bussar. Dessutom finns det busshållplatser på Åbovägen vid Kilogårdsvägens korsning. I framtiden ska stadsbanan fortsätta från Alberga till Esbo centrum. Banplanen för stadsbanan har

7 Fullmäktige Sida 7 / 7 blivit klar år Från Kilo station till stadsbanans plattform kommer man både via Kilogårdsvägens underfart och via Kilotunneln. Förbindelserna för gång och cykelåkning är smidiga. I planeringen har beaktats förbindelser till kollektivtrafikens hållplatser och stationer. Norr om banan planeras en kvalitetscykelväg. Längs den kommer man bland annat via Kera och Grankulla till Esbo centrum och via Alberga och Sockenbacka till Helsingfors centrum. Trafiksäkerheten för fotgängare och cyklister förbättras bland annat med separata trafikljus på Kilogårdsvägen söder om Mullhagsgränden och med en underfart vid Åbovägens korsning. Banområdet är av säkerhetsskäl inhägnat av den som förvaltar området. Rekreationsförbindelsen i generalplanen byggs enligt den gällande detaljplanen efter att norra delen av Säterigatan färdigställts. Minsta antal bilplatser som ska byggas: i kvartersområdet AK-1: en bilplats per 85 v-m 2, men minst 0,5 bilplatser/bostad. i kvartersområdet YP-1: 1 bilplats per 200 v-m 2. en bilplats för invalidfordon (LE-ap) per 15 bilplatser. I kvartersområdena AK-1 och YP-1 ska bilplatserna placeras på byggnadsytor för bilplatser och på parkeringsplatser. i kvartersområdet E-1: en bilplats per 100 v-m 2 för stall. minst 1,5 bilplatser per bostad, en bilplats per 50 v-m 2 för annan affärsverksamhet.. Bilplatser får enligt avtal mellan fastigheterna också placeras på annan tomt. Antal cykelparkeringsplatser Minsta antalet cykelplatser som ska byggas: i kvartersområdet AK-1: en cykelplats per 30 v-m 2 bostad, men minst 2 cykelplatser per bostad. Alla cykelplatserna enligt minimikravet ska placeras i låsbara utrymmen med tak. Dessutom ska det anvisas uterum för kortvarig cykelparkering. i kvartersområdet YP-1: Daghem: 1 cykelplats per 100 v-m 2 Serviceboende för äldre: 1 cykelplats per 250 v-m 2.

8 Fullmäktige Sida 8 / 8 Minst hälften av alla cykelplatserna enligt minimikravet ska placeras i låsbara utrymmen med tak. i kvartersområdet E-1: 30 cykelplatser och därutöver 2 cykelplatser per bostad. För de lokaler som byggs utöver byggrätten krävs inte bil- eller cykelplatser. Kvartersområden Kvartersområdet för flervåningshus, av kvarterets våningsyta ska minst v-m² används för seniorboende (AK-1) I planområdet finns två AK-1-kvartersområden. I området planläggs 12 femvåningshus för boende, vilkas sammanlagda byggrätt är v- m 2. I AK-kvartersområdet ska fasaderna utgöras främst av trä och färgerna ska vara neutrala och harmoniska. Det är tillåtet att använda accentfärger. Fasadmaterialen ska vara högklassiga och detaljarbetet ska vara fulländat. Fasader och tak får utnyttjas vid energiproduktion som integreras i husets arkitektur. Det ska finnas tillgängliga förbindelser från bostadshusen till det gemensamma kvartersområdet som betjänar boendet (AH). Från flervåningshusen på Kilogårdsvägens sida ska det finnas direkta utgångar både mot gatan och mot gården. Kvarter nr ligger i ett bullerområde. Lek- och vistelseplatser ska placeras i AH-kvartersområdena och i områden med beteckningen le. Räddningsvägarna och lyftplatserna i AK1-kvartersområdet ska i första rummet placeras på tomterna. Kilogårdsvägens gatuområde kan inte användas som räddningsväg eller lyftplats. Kvartersområde i sambruk som betjänar boendet (AH) AH-kvartersområdet ska byggas som en enhetlig helhet. I kvartersområdet får placeras gemensamma utomhusvistelseplatser, lekplatser och odlingslotter för AK-1- och YP-1-kvarteren. I AH-kvarteret planeras 300 v- m 2 för ekonomibyggnader. Via AH-kvarteret finns en förbindelse till YP-1-kvartersområdet i vilket man planlägger bland annat serviceboende och daghem. Målet med planen är att göra AH-området till ett uterum för hela området. Ett kvartersområde för allmänna byggnader i vilket det får byggas ett daghem och servicebostäder för äldre. Av kvarterets våningsyta får högst 100 m 2 användas för affärslokaler. (YP-1)

9 Fullmäktige Sida 9 / 9 Fasaderna i YP-1-kvartersområdet ska vara huvudsakligen trä och neutrala och lugna till färgsättningen Det är tillåtet att använda accentfärger. Fasadmaterialen ska vara högklassiga och detaljarbetet ska vara fulländat. Byggnaden får vara högst tre våningar hög. Kvarter nr ligger i ett bullerområde. Lek- och uteplatserna ska placeras i bullerskugga av byggnader och/eller bullerhinder så att riktvärdena för bullernivån utomhus inte överskrids. Alla andra än balkonger och uteplatser öster om byggnaden som är tänkta som uterum ska skyddas med ändamålsenliga glasväggar för att förhindra buller. I AK-, AH- ja YP-1-kvartersområdenas dagvattenhantering ska naturenliga metoder gynnas. Kvartersområde för hästsportcentrum. I kvarterets byggnader får placeras högst 800 m 2 för affärsverksamhet som stöder hästsport och högst 200 m 2 för en restaurang. I kvartersområdet får byggas en smådjursgård. (E-1) Kvartersområdets 15 byggnader ska skyddas. Byggnaderna får inte rivas, och det är inte tillåtet att göra sådana ändringar eller reparationer i dem att byggnadernas ursprungliga arkitektur försvagas. Åtgärder på huset ska förhandlas med museimyndigheten. Det gamla byggnadsbeståndet med gårdsområden samt den öppna miljö som omger dem bildar en enhetlig kulturhistoriskt värdefull herrgårdsmiljö som ska skyddas. Områdets användningsändamål som center för ridsport stöder bevarandet av de kulturhistoriska särdragen i området. Eventuella nybyggen eller förändringar i terrängen ska passa in i områdets värden. Åtgärder i området ska förhandlas med museimyndigheten. Placeringen av stallet söder om den nuvarande ridskolan är möjlig, men byggnaden ska arkitektoniskt passa in i herrgårdsmiljön. I E-1-kvartersområdet möjliggörs nytt bostadsbyggande för personalen samt för byggande av stall och maneger. Hästsport är en del av stadsbornas idrotts- och fritidsverksamhet. I en allt tätare huvudstad är det viktigt att kunna erbjuda ridsport nära invånare i olika åldrar. Genom att planlägga ett kvartersområde för hästsport säkerställs verksamheten där det finns mycket efterfrågan och kollektivtrafikförbindelserna är nära. Dessutom är området bra åtkomligt också i nuläget med cykel, men förbindelserna kommer att bli ännu bättre i och med kvalitetscykelvägen. Utbudet på rekreationsleder har gjorts mångsidigare i och med att en ridrutt har planerats. Den anknyter till huvudstadsregionens delvis byggda nätverk av ridrutter. Nätverket förenar flera stall i Esbo, Vanda, Helsingfors, Tusby och Nurmijärvi. Med detaljplanen förhindras att dagvatten och avrinnande vatten från rasthagar och planer i E-1-kvartersområdet hamnar orenade ut i öppna diken eller i marken.

10 Fullmäktige Sida 10 / 10 Rekreationsområden I planen reserveras 5 till sina funktioner olika rekreationsområden vilkas sammanlagda areal är 4,9 ha. Med detaljplanen möjliggörs bland annat rekreation och ridrutter i området. Dessutom ligger på rekreationsrutterna en del av ett område med beteckningen eko-1 i vilket det finns ett behov av att utveckla en ekologisk förbindelseled för flygekorren mellan dess habitat. Den skulle fortsätta i E- 1-kvartersområdet. Gatuområden Med detaljplanen bildas två nya tomtgator. Mullhagsgränden och Forstmästarvillan. På de nya gatorna planeras parkering i samband med vändplatsen och invid Gamla Kilovägen längs gatan. Kilogårdsvägen och Gamla Kilovägens gatuområde bibehålls som de är, men trafikarrangemangen förbättras bl.a. för korsningarnas del. Gångförbindelsen till kvarter går via Forstmästarvillan och V-3 rekreationsområdet. Övriga områden Järnvägs- och skyddsgrönområdet samt närrekreationsområdet, ett öppet landskap (VL-1), är med i planen på grund av ändringen av stadsdelsgräns. Stadsdelsgränsen anvisas i planen öster om de ovan nämnda områdena. Utredningar I samband med planläggningen har det gjorts en kommunalteknisk utredningsplan (KTYS), i vilken man granskar bland annat trafikarrangemang, trafikbuller, vatten och avlopp samt kabelnät. Trafikprognos och funktionsgranskning Enligt trafikprognosen finns det cirka bilar per dygn på Kilogårdsvägen år Trafikmängden väntas öka från det nuvarande, men vara i samma storleksklass som år Enligt trafikundersökningen har området inte problem med trafiken där anslutningsarrangemangen har förbättrats. Det har föreslagits förbättringsåtgärder bland annat i korsningarna mellan Kilogårdsvägen och Åbovägen samt mellan Kilogårdsvägen och Kilovägen. Bullerutredning Planområdet kan byggas så att riktvärdena för bullernivåer uppnås med måttliga bullerskyddsåtgärder inomhus, på utomhusvistelseplatserna, på balkonger och på uteplatser. De förutsatta bullerskyddsåtgärderna har beaktats i planbestämmelserna.

11 Fullmäktige Sida 11 / 11 Naturutlåtande I naturutlåtandet rekommenderas att man bevarar bäcken i östra delen, ekallén och de övriga förekomsterna av ädelträ samt gården kring huset inklusive skogen som omger den. Området som fladdermössen använder ska beaktas i mån av möjlighet. Utlåtande av en arborist I utlåtandet konstateras att ekallén på år ska lämnas utanför byggåtgärderna. Den bevaras inte om byggåtgärderna, till exempel byggandet av gång- och cykelvägar, sker i området där ekarna har sina rötter. Kvarters- och närmiljöplan Modelark har gjort en kvartersplan för planområdet. Planen är daterad och omfattar AK-1-, AH- och YP-1-kvarteren. Avgifter De som ansökt om detaljplanen och detaljplaneändringen har meddelats att staden i enlighet med 59 markanvändnings- och bygglagen tar ut avgifter för uppgörande av detaljplanen. Sökandens samarbetspart YIT Rakennus betalade 60 procent av kostnaderna för detaljplaneändringen och 2/3 av kostnaderna för kungörelsen I planförslagsskedet var YIT inte delaktig i planläggningen. Planläggningen har framskridit på initiativ av markägaren. Beslutshistoria Stadsplaneringsnämnden , 16 Förslag Stadsplaneringschef Kari Moilanen Stadsplaneringsnämnden: 1 Godkänner följande mål för detaljplanen Kilogård: 1.1 Planlägger flervåningshus för boende och servicebostäder i området. 1.2 Den befintliga stadsstrukturen utnyttjas genom att kompletterande bebyggelse placeras i omedelbar närhet till de mångsidiga tjänsterna.

12 Fullmäktige Sida 12 / Det bildas en unik områdesdel som passar in i kulturmiljön. 1.4 Det möjliggörs att hästsport fortsättningsvis kan utövas i Kilogårds område. 1.5 Den kulturhistoriska områdeshelheten beaktas och det säkerställs att kulturmiljön och byggnadsarvet bevaras både som en historisk och som en fungerande helhet. 1.6 Det säkerställs att den ekologiska förbindelsen i riktningen norr-söder bevaras med beaktande av de begränsningar spårtrafiken orsakar. Behandling Under diskussionen föreslog ordförande Markkula understödd av vice ordförande Elo att - lydelsen i punkt 1.1 i beslutsförslaget ändras till följande: Planlägger flervåningshus för boende och servicebostäder i området. Det utreds alternativ för att skapa en funktionell helhet som är lockande särskilt för seniorer med tanke på boende och tjänster. - lydelsen i punkt 1.5 i beslutsförslaget ändras till följande: Den kulturhistoriska områdeshelheten beaktas och det säkerställs att kulturmiljön och byggnadsarvet bevaras både som en historisk och som en fungerande helhet med betoning på vilken betydelse ekallén i områdets östra del har för herrgårdsmiljön. - lydelsen i punkt 1.6 i beslutsförslaget ändras till följande: Det säkerställs att den ekologiska förbindelsen och rekreationsförbindelsen i riktningen norr-söder bevaras med beaktande av de begränsningar spårtrafiken orsakar. - En ny punkt 1.7. fogas till förslaget: Det säkerställs att förbindelserna för kollektivtrafik, cykelåkning och gång samt särskilt vägarna från hållplatserna fungerar i området. Efter avslutad diskussion frågade ordföranden om hans förslag kunde godkännas. Eftersom ingen motsatte sig detta, konstaterade ordföranden att förslagen hade godkänts enhälligt. Beslut Stadsplaneringsnämnden: 1 godkänner följande mål för detaljplanen Kilogård: 1.1 Planlägger flervåningshus för boende och servicebostäder i området. Det utreds alternativ för att skapa en funktionell helhet som är lockande särskilt för seniorer med tanke på boende och tjänster. 1.2 Den befintliga stadsstrukturen utnyttjas genom att kompletterande bebyggelse placeras i omedelbar närhet till de mångsidiga tjänsterna.

13 Fullmäktige Sida 13 / 13 Stadsplaneringsnämnden , Det bildas en unik områdesdel som passar in i kulturmiljön. 1.4 Det möjliggörs att hästsport fortsättningsvis kan utövas i Kilogårds område. 1.5 Den kulturhistoriska områdeshelheten beaktas och det säkerställs att kulturmiljön och byggnadsarvet bevaras både som en historisk och som en fungerande helhet med betoning på vilken betydelse ekallén i områdets östra del har för herrgårdsmiljön. 1.6 Det säkerställs att den ekologiska förbindelsen och rekreationsförbindelsen i riktningen norr-söder bevaras med beaktande av de begränsningar spårtrafiken orsakar. 1.7 Det säkerställs att förbindelserna för kollektivtrafik, cykelåkning och gång samt särskilt vägarna från hållplatserna fungerar i området. Förslag Stadsplaneringschef Torsti Hokkanen Stadsplaneringsnämnden: 1 instämmer i de bifogade svaren. Utlåtandena och anmärkningarna har getts för beredningsmaterialet om detaljplanen Kilogård och detaljplaneändringen, område godkänner enligt 27 i markanvändnings- och byggförordningen en offentlig framläggning av förslaget till ändring av detaljplanen Kilogård, daterad och ändrad , jämte detaljplaneändring som omfattar en del av gatu- och rekreationsområdet i stadsdel 54 Kilo, ritning nr 6540 samt ett område för järnväg, specialfunktioner och rekreation i stadsdel 51 Alberga, område (Det bildas de nya kvarteren nr 54183, 54184, 54193) 3 begär behövliga utlåtanden samt ställningstaganden av sektorerna. Behandling Föredraganden gjorde följande ändringar i förslaget: Detaljplanens 3 ändras i sin helhet enligt följande: Extra byggrätt

14 Fullmäktige Sida 14 / 14 gemensamma lokaler för lager, fritidsverksamhet, förvaring, tvättstuga, torkrum, bastu och återvinning vars sammanlagda våningsyta är högst 15 procent av den angivna byggrätten. - Utöver den föregående service- eller affärslokaler på 50m 2 per hus. Tillgänglighet i seniorboendet ska ägnas särskild uppmärksamhet. - Cykelförråd och skärmtak. - Bildplats. - Trapprummens del som överskrider 20 m 2 om det ökar trivseln, förbättrar lokalplaneringen och varje trappavsats får tillräckligt naturljus. - Talotekniikan vaatimat tilat, kuten maalämpökaivot. Dessutom ändras Y-tomtens användningssyfte, planbeteckning och/eller bestämmelse så, att tomten kan användas smidigare, till exempel en kombination av Y+P. På så sätt kan byggandet och underhållet ordnas antingen av offentliga förvaltningen eller en privat aktör eller en kombination av dessa. Själva verksamhetens innehåll kan också justeras med tiden. Efter avslutad diskussion frågade ordföranden Markkula om det av föredraganden justerade beslutsförslaget kan godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig detta, konstaterade ordföranden att förslaget hade godkänts. Ändringarna har beaktats i protokollet och bilagorna. Beslut Stadsplaneringsnämnden: 1 instämmer i de bifogade svaren. Utlåtandena och anmärkningarna har getts för beredningsmaterialet om detaljplanen Kilogård och detaljplaneändringen, område godkänner enligt 27 i markanvändnings- och byggförordningen en offentlig framläggning av förslaget till ändring av detaljplanen Kilogård, daterad och ändrad , jämte detaljplaneändring som omfattar en del av gatu- och rekreationsområdet i stadsdel 54 Kilo, ritning nr 6540 samt ett område för järnväg, specialfunktioner och rekreation i stadsdel 51 Alberga, område (Det bildas de nya kvarteren nr 54183, 54184, 54193) 3 begär behövliga utlåtanden samt ställningstaganden av sektorerna. Stadsplaneringsnämnden , 181 Förslag Stadsplaneringsdirektör Torsti Hokkanen Stadsplaneringsnämnden: 1

15 Fullmäktige Sida 15 / 15 instämmer i de bifogade svaren. Utlåtandena, ställningstagandena och anmärkningarna har getts om förslaget till ändring av detaljplanen Kilogård, område nr föreslår att stadsstyrelsen föreläggs förslaget till detaljplanen Kilogård jämte detaljplaneändring som omfattar en del av gatu- och rekreationsområdet i stadsdel 54 Kilo, samt område för järnväg, specialfunktioner och rekreation i stadsdel 51 Alberga, ritning nr 6540, daterad , ändrad (Det bildas de nya kvarteren 54183, 54184, 54193), område Behandling Föredraganden gjorde följande ändringar i förslaget: - Det läggs till den bortglömda biten av detaljplanebestämmelsen i slutet av 6 : Räddningsvägarna och lyftplatserna i AK1-kvartersområdet ska i första rummet placeras på tomterna. Kilogårdsvägens gatuområde kan inte användas som räddningsväg eller lyftplats. - Läggs till ett förbud mot fordonsanslutningar till västra gränsen av Kilogårdsvägens gatuområde. (Beteckningen finns redan i den nuvarande planen.) Efter avslutad diskussion frågade ordföranden Markkula om det av föredraganden justerade beslutsförslaget kan godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig förslaget, konstaterade ordföranden att förslaget hade godkänts enhälligt. Beslut Stadsplaneringsnämnden: 1 instämmer i de bifogade svaren. Utlåtandena, ställningstagandena och anmärkningarna har getts om förslaget till ändring av detaljplanen Kilogård, område nr föreslår att stadsstyrelsen föreläggs förslaget till detaljplanen Kilogård jämte detaljplaneändring som omfattar en del av gatu- och rekreationsområdet i stadsdel 54 Kilo, samt område för järnväg, specialfunktioner och rekreation i stadsdel 51 Alberga, ritning nr 6540, daterad , ändrad (Det bildas de nya kvarteren 54183, 54184, 54193), område

16 Fullmäktige Sida 16 / 16 Stadsstyrelsen Förslag Tekniska direktören Olli Isotalo Stadsstyrelsen 1 godkänner bifogade två markanvändningsavtal och föravtal som ingåtts mellan privatpersoner och Esbo stad , 2 föreslår att fullmäktige godkänner förslaget till detaljplanen Kilogård jämte detaljplaneändring som omfattar en del av gatu- och rekreationsområdet i stadsdel 54 Kilo, ritning nr 6540, daterad , ändrad , samt ett område för järnväg, specialfunktioner och rekreation i stadsdel 51 Alberga, bildas nya kvarter 54183, 54184, 54193, område , 3 berättigar direktören för tekniska sektorn att underteckna bifogade avtal om marköverlåtelse av området enligt föravtalet samt berättigar tekniska direktören att även besluta om eventuella behövliga smärre och tekniska ändringar i avtalen, Beslut Stadsstyrelsen: Föredragandens förslag godkändes enhälligt. För kännedom - Utdrag utan bilagor: sökanden(a) - Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland, utdrag med bilagor - Nylands förbund, protokollsutdrag samt detaljplanekartan - Meddelande till de myndigheter som har begärt detta enligt 94 i markanvändnings- och byggförordningen

17 Fullmäktige Sida 17 / 17

Esbo stad Protokoll 75. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 75. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 6270/10.02.03/2011 Stadsplaneringsnämnden 186 26.11.2013 Stadsplaneringsnämnden 44 23.4.2014 Stadsstyrelsen 144 12.5.2014 75 Godkännande av ändring av detaljplanen Mattby

Läs mer

Stadsfullmäktige 76 10.06.2015. Stadsplaneringsnämnden 18.11.2014 179

Stadsfullmäktige 76 10.06.2015. Stadsplaneringsnämnden 18.11.2014 179 Stadsfullmäktige 76 10.06.2015 L35 Gränsbevakningsgatan, stadsdel 2 Ahtsalmi, ändring av detaljplanen och tomtfördelningen för en del av kvarter 224 samt rekreations-, parkerings- och gatuområde Stadsplaneringsnämnden

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 16.8.2016 HELSINGFORSVÄGEN 10 Ak 220 ÄNDRING AV DETALJPLANEN Stadsdel 3, kvarter 400, tomt 5 samt gatu- och parkområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 7.6.2016 EN DEL AV KVARTER 92 samt gatu- och rekreationsområden Ak 218 ÄNDRING AV DETALJPLANEN 7:e stadsdelen, en del av kvarter 92 samt gatu- och rekreationsområden

Läs mer

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING BILAGA _ BORGÅ Ölstens norra STADSDELEN 31 Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren 3218 3221 samt gatu-, rekreations- och specialområden Ändringen av detaljplanen gäller

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 16.8.2016 EKKULLAOMRÅDET Ak 222 ÄNDRING AV DETALJPLANEN Stadsdel 7, kvarter 1053 samt rekreations-, trafik- och gatuområden (Klappträskvägen 1) PROGRAM FÖR DELTAGANDE

Läs mer

Esbo stad Protokoll 7. Fullmäktige 27.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 7. Fullmäktige 27.01.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 27.01.2014 Sida 1 / 1 606/10.02.03/2011 Stadsplaneringsnämnden 12 23.1.2013 Stadsplaneringsnämnden 132 4.9.2013 Stadsplaneringsnämnden 137 11.9.2013 Stadsstyrelsen 374 16.12.2013 7 Godkännande

Läs mer

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 PLANOMRÅDE 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE Karleby stads planläggningstjänster har utarbetat detta program för

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Detaljplan nr 1087 KORSNÄSTÅGETS CENTRUM Detaljplane- och tomtindelningsändring PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vasa stads planläggning 25.1.2019 Planeringsobjekt Detaljplanen berör 29 stad8sdelens

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1995/2016 10.03.00 Stadsstyrelsen 173 30.5.2016 87 Fråga om praxis med undantagslov i norra Esbo Beredning och upplysningar: Mauri Hämäläinen, tfn 043 826 5237 Merja Kiviluoto,

Läs mer

Planläggningsöversikt

Planläggningsöversikt Planläggningsöversikt 2018 2019 20.9.2018 Innehåll PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2018 2019... 2 LANDSKAPSPLANLÄGGNING... 2 AKTUELLA LANDSKAPSPLANER... 2 NYLANDSPLANEN 2050... 2 PLANEN FÖR ÖSTERSUNDOMOMRÅDET...

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING SHELL HAKALAX TOMT 8-3-1

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING SHELL HAKALAX TOMT 8-3-1 KOKKOLAN KAUPUNKI TEKNINEN PALVELUKESKUS KAAVOITUSPALVELUT KARLEBY STAD TEKNISKA SERVICECENTRET PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING SHELL HAKALAX TOMT 8-3-1

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Lovisa stad Tekniska centralen Planläggnings- och arkitektbyrån ÄNDRING AV DETALJPLAN, STADSDEL 13, RÄFSBY, DEL AV KVARTER 1303, DEL AV MICKOSVÄGENS GATUOMRÅDE, SKYDDSGRÖNOMRÅDEN SAMT GRÖNOMRÅDEN SOM

Läs mer

DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ)

DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ) PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ) Karleby stad Tekniska servicecentret Ansvarsområde för stadsmiljön Planläggningstjänster

Läs mer

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5048/10.02.03/2013 Stadsstyrelsen 126 28.4.2014 64 Motion för att främja projektet Aalto Village Beredning och upplysningar: Antti Mäkinen, tfn 050 593 1339 E-post enligt

Läs mer

BRANDKÅRSVÄGEN 9. Ak 216 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) Ändring av detaljplanen 4:e stadsdelen, kvarter 49, tomt 11

BRANDKÅRSVÄGEN 9. Ak 216 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) Ändring av detaljplanen 4:e stadsdelen, kvarter 49, tomt 11 Ak 216 BRANDKÅRSVÄGEN 9 Ändring av detaljplanen 4:e stadsdelen, kvarter 49, tomt 11 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) 26.9.2005, uppdaterat 27.4.2017 Beredare/mer information: Grankulla stad Markanvändningsenheten

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018. Områdesbestämning: Detaljplaneneändringen omfattar kvarteren 4245 och 4246 samt

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/

Helsingfors stad Föredragningslista 3/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/ Helsingfors stad Föredragningslista 3/2017 1 (5) 9 Detaljplaneändring för Kungseksberget i Kårböle (nr 12313) HEL 2014-004695 T 10 03 03 Beslutsförslag Sammandrag Föredragandens motiveringar beslutar godkänna

Läs mer

FASTIGHETERNA OCH , ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN (MAJBERGET)

FASTIGHETERNA OCH , ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN (MAJBERGET) FASTIGHETERNA 638-13-6009-1 OCH 638-13-6009-2, ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN 11 13 (MAJBERGET) StUN 219 Beredning och tilläggsuppgifter: planläggningstekniker Kjell Magnusson,

Läs mer

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter BORGÅ, HAIKO HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena Detaljplan för

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET Planområde, ungefärligt läge Stadsstyrelsen godkände i sitt möte 9.12.2013 754 Karleby

Läs mer

Detaljplaneändring / Tomt Kokkolan Terästalo

Detaljplaneändring / Tomt Kokkolan Terästalo Stadsfullmäktige 23 07.03.2016 Detaljplaneändring / Tomt 8-7-44 Kokkolan Terästalo FGE 23 804/10.02.03/2014 Stadsstrukturnämnden 18.11.2015 166 Beredning: detaljplanearkitekt Elina Nissinen, tfn 040 489

Läs mer

180 Smedsby Kvarter 281

180 Smedsby Kvarter 281 180 Smedsby Kvarter 281 Ändring av detaljplan i kvarter 281 samt till kvarteret angränsande vägoch rekreationsområde. Planläggningsavdelningen 16.5.2013 Planen godkänd av samhällsbyggnadsnämnden _..201_

Läs mer

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY 1 JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 1 I KVARTER 4206 PLANBESKRIVNING Genom detaljplanändringen delas tomten, gatuområde införlivas till tomtområde och exploateringstalet förhöjs. Detaljplanändringen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.01.2017 Sida 1 / 1 5248/2016 10.02.02 Stadsstyrelsen 8 9.1.2017 11 Godkännande av delgeneralplanen Kera, område nr 132700 Beredning och upplysningar: Ville Ahvikko, tfn 043 825 3907 Heini

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Karleby Resecentral

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Karleby Resecentral KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING 9.6.2015 Karleby Resecentral DETALJPLANEÄNDRINGENS UNGEFÄRLIGA LÄGE Program för deltagande

Läs mer

Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 76

Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 76 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 76 Sammanträde Tid 17.11.2014 måndag kl. 17:30 Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

K a u n i a i n e n K v & K h G r a n k u l l a S t f & S t s. Saap Anl. Besvär angående ändring av detaljplan

K a u n i a i n e n K v & K h G r a n k u l l a S t f & S t s. Saap Anl. Besvär angående ändring av detaljplan HOGSTA FORVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT K a u n i a i n e n K v & K h G r a n k u l l a S t f & S t s Saap. 28-08- 2014 Anl. DNo ' o3 Ii( Givet 26.8.2014 Liggarnummer 2514 Diarienummer 2303/1/13 1(10) Ärende

Läs mer

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.11.2015 Sida 1 / 1 3961/10.03.00/2015 Stadsstyrelsen 304 5.10.2015 Stadsstyrelsen 323 26.10.2015 162 Fråga i fullmäktige om användningen av seniorhuset i Esbo centrum Beredning och upplysningar:

Läs mer

Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151. Program för deltagande och bedömning 16.5.

Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151. Program för deltagande och bedömning 16.5. Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151 Program för deltagande och bedömning 16.5.2015 MALAX KOMMUN 1 I programmet för deltagande och bedömning (PDB), som utarbetas som en

Läs mer

Sivu 1 (6) Detaljplaneändring för Lotsgatan Svaromål på givna utlåtanden och anmärkningar som har framförts

Sivu 1 (6) Detaljplaneändring för Lotsgatan Svaromål på givna utlåtanden och anmärkningar som har framförts Sivu 1 (6) Utlåtanden Sammandraget innehåller före den 14.8.2015 inlämnade utlåtanden och anmärkningar. Markanvändningsavdelningen har utarbetat bemötanden. Givare av respons Utlåtande Bemötande Sydspetsens

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Lovisa stad Tekniska centralen Planläggnings- och arkitektbyrån ÄNDRING AV DETALJPLAN, STADSDEL 8, GRÅBERG, NYA INDUSTRIOMRÅDET, KVARTEREN 818 OCH 819 SAMT GRÖNOMRÅDET OCH LÄTTRAFIKLEDEN SOM GRÄNSAR

Läs mer

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod:

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod: Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13 Planbeskrivning Plankod: 599401201609 Innehållsförteckning: 2 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.2 PLANOMRÅDETS LÄGE...

Läs mer

DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013. Mål för delgeneralplanearbetet

DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013. Mål för delgeneralplanearbetet DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013 Mål för delgeneralplanearbetet Delgeneralplanen för Kungsporten och Estbacka utarbetas i huvudsak

Läs mer

GERBY V BYGGANVISNINGAR

GERBY V BYGGANVISNINGAR GERBY V BYGGANVISNINGAR Janina Lepistö Planläggningen Vasa stad 2012 BYGGANVISNINGAR FÖR OMRÅDET GERBY V I VASA UTARBETADE AV Planläggningsarkitekt Janina Lepistö ENLIGT MARKANVÄNDNINGS- OCH BYGGLAGEN

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING SYDVÄSTRA DELEN AV HEINOLA ARBETSPLATSOMRÅDE

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING SYDVÄSTRA DELEN AV HEINOLA ARBETSPLATSOMRÅDE KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING SYDVÄSTRA DELEN AV HEINOLA ARBETSPLATSOMRÅDE BASUPPGIFTER INITIATIV ELLER VARFÖR DETALJPLANEARBETET INLETTS Initiativet

Läs mer

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX.

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. 1/9 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ). KVEVLAX LÄRCENTER DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. Avsikten med ett deltagande och bedömningsprogram. Enligt markanvändnings-

Läs mer

Stadsdel 33 Kvarteren 3554 3561 och gatu-, parkerings-, special- och parkområden

Stadsdel 33 Kvarteren 3554 3561 och gatu-, parkerings-, special- och parkområden 1 Detaljplan 429 BESKRIVNING AV DETALJPLAN 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter HAIKO, LASARETTET Stadsdel 33 Kvarteren 3554 3561 och gatu-, parkerings-, special- och parkområden

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN

KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN Nabbskata detaljplan Utkast till påseende 9.6. 10.7.2016 KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN Följande åsikter och utlåtanden framfördes under tiden för påseende till detaljplaneutkastet:

Läs mer

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ Initiativtagare är Karleby stad. Staden har köpt ett åkerområde i Linnusperä

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Plan nr 1086 LÅNGSKOGENS STORINDUSTRIOMRÅDE Detaljplan och detaljplaneändring PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vasa stads planläggning 29.8.2017 Föremål för planeringen Detaljplanen och detaljplaneändringen

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 20.4.2017, kompletterat 16.8.2017 SMEDSBY, kvarter 601 Ändring av detaljplan Avsikten med ett program för deltagande och bedömning

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer

DP Dnr MSN 2011/

DP Dnr MSN 2011/ 1 (5) DP 532 2012-09-02 Dnr MSN 2011/135-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING PLANKARTA och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till Detaljplan 19, del av Kummelnäs (Kummelnäs III),

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593

A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 A N T A G A N D E H A N D L I N G 593 Handlingen består av: Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Fastighetsförteckning Planområde Detaljplan för

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Stadsstyrelsen 178 11.5.2015 100 Motion om genomförande av programmet för främjande av bilar med små utsläpp i huvudstadsregionen Beredning och upplysningar:

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 10/2015 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/10 20.5.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 10/2015 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/10 20.5.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 10/2015 1 (6) 10 Detaljplaneändring för Drumsöbacken 4 i Drumsö (nr 12278) HEL 2013-009781 T 10 03 03 Beslutsförslag Sammandrag Föredragandens motiveringar beslutar

Läs mer

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 423/2016 10.04.00 Social- och hälsovårdsnämnden 73 25.5.2016 Stadsstyrelsen 205 20.6.2016 103 Motion om gemensamt boende för unga och äldre i Esbo Beredning och upplysningar:

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

1 (10) Detaljplaneändring för Lotsgatan Svaromål på givna utlåtanden och åsikter som har framförts 3.2.2015

1 (10) Detaljplaneändring för Lotsgatan Svaromål på givna utlåtanden och åsikter som har framförts 3.2.2015 1 (10) Utlåtanden Sammandraget innehåller före den 5.12.2014 inlämnade åsikterna och utlåtandena. Markanvändningsavdelningen utarbetat svaromål på de givna utlåtandena och åsikter som har framförts. Givare

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. Områdesbestämning: Detaljplaneneändring för del av kvarteret 4363 och lantbruksområde.

Läs mer

Bilaga 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat BÖLE, HEMSKOG 1

Bilaga 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat BÖLE, HEMSKOG 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 8.8.2013, justerat 28.2.2014 BÖLE, HEMSKOG 1 Sida 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt 63 i markanvändnings-

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN PLANOMRÅDE FÖR DETALJPLANEARBETET Initiativet har gjorts av Karleby stad. Arbetet

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Programmet för deltagande och bedömning är en plan i enlighet med markanvändnings- och bygglagens 63 samt markanvändnings- och byggförordningens 42 om förfarandet

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av HALVORSTORP TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING. 14P ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande.

Ändring av detaljplan för del av HALVORSTORP TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING. 14P ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande. Ändring av detaljplan för del av HALVORSTORP Halvorstorp TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 14P ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Plankontoret Upprättad i oktober 2014 ANTAGEN

Läs mer

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN

ÖSTRA MENSAS BORGÅ BILAGA 17 STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN BORGÅ BILAGA 17 ÖSTRA MENSAS STADSDEL 33, KVARTER 3562-3584 OCH 3594-3595 SAMT GATU-, REKREATIONS-, SPECIAL- OCH SKYDDSOMRÅDEN DETALJPLAN FÖR DELAR AV BYARNA HAIKO OCH SVARTSÅ Förslag II var framlagt 19.3-22.4.2014

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY.

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY. JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY MÖCKELÖ STRAND BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER 42026 SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 8 augusti

Läs mer

Fullmäktige 09.11.2015 Sida 1 / 45

Fullmäktige 09.11.2015 Sida 1 / 45 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 09.11.2015 Sida 1 / 45 Sammanträde Tid 09.11.2015 måndag kl. 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

BESKRIVNING AV DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING AVLOPPSRENINGSVERK OCH BIOGASANLÄGGNING

BESKRIVNING AV DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING AVLOPPSRENINGSVERK OCH BIOGASANLÄGGNING BESKRIVNING AV DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING AVLOPPSRENINGSVERK OCH BIOGASANLÄGGNING 2 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter Detaljplan och detaljplaneändring av stadsdel

Läs mer

Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet vid Nyskogsvägen Planens nummer: 1090

Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet vid Nyskogsvägen Planens nummer: 1090 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1. Idenfikationsuppgifter Kommun: 905 Vasa Stadsdel: 31. Fastighet: 905-402-17-2 Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING SALUTORGET OCH KVARTER 2-7 BASUPPGIFTER INITIATIV ELLER VARFÖR DETALJPLANEARBETET INLETTS Anhängiggörandet baseras

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING BORGÅ TINGSGÅRDSVÄGEN 16-20 STADSDELEN KVARTERET 50, TOMTERNA 22, 2 och 24 Ändringen av detaljplanen gäller: Stadsdelen, kvarteret 50, tomterna 8 och 10 Planeringsområde

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN?

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? Nylands förbund 2016 2 PLANLÄGGNINGEN PÅ LANDSKAPSNIVÅ är en planeringsprocess som tar beslut om markanvändningens riktlinjer för ett landskap eller för flera

Läs mer

Planbeskrivning Samrådshandling

Planbeskrivning Samrådshandling Planbeskrivning Samrådshandling Datum 2010-06-08 Dnr BMR/2010:28 Bygg-, miljö- och räddningsförvaltningen Detaljplan för fastigheten Svalan 10 inom Sparreholm, Flens kommun, Södermanlands län Handlingar

Läs mer

Mottagare Kristinestad stad. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN

Mottagare Kristinestad stad. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN Mottagare Kristinestad stad Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning Datum 12.4.2017 KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare Christoffer

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-11-23 Handläggare: Agneta Larsson Tfn 08-508 265 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/8 22.4.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (6) Stadsfullmäktige Kaj/8 22.4.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 8/2015 1 (6) 8 Detaljplaneändring för tomterna 11/6, 14/6, 14/12, 15/4, 16/9, 19/2, 21/1, 22/6 och 23/10 i Kronohagen (värdefulla trapphus, nr 12266) HEL 2014-008499

Läs mer

PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL INKOMMEN RESPONS OM PLANUTKASTET

PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL INKOMMEN RESPONS OM PLANUTKASTET Bilaga 4 1 / (20) Jouko Riipinen, Maritta Heinilä 27.11.2012 PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL INKOMMEN RESPONS OM PLANUTKASTET Närings-, trafik- och miljöcentralen, utlåtande 15.11.2012 Planområdet ligger

Läs mer

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 2893/08.00.00/2014 Stadsstyrelsen 314 3.11.2014 151 Motion om att främja bilism med låga utsläpp i Esbo Beredning och upplysningar: Petri Suominen, tfn 046 877 1840 Esa

Läs mer

Helsingfors förvaltningsdomstol Banbyggarvägen HELSINGFORS Telefon Fax E-post

Helsingfors förvaltningsdomstol Banbyggarvägen HELSINGFORS Telefon Fax E-post Helsingfors förvaltningsdomstol Banbyggarvägen 5 00520 HELSINGFORS Telefon 029 56 42000 Fax 029 56 42079 E-post helsinki.hao@oikeus.fi Beslut Givet 14.6.2013 13/0427/5 Diarienummer 06717/12/4103 06718/12/4103

Läs mer

~ 1 ~ HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING.

~ 1 ~ HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING. HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 18 januari 2018. Genom detaljplanändringen möjliggörs en

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Datum 30.01.2014. Bemötande: - Planteringsområdets utsträckning granskas och fel åtgärdas.

Datum 30.01.2014. Bemötande: - Planteringsområdets utsträckning granskas och fel åtgärdas. Sida 1 av 5 Datum 30.01.2014 GENOMGÅNG AV ANMÄRKNINGAR PÅ HOLM DETALJPLAN Genomgång av anmärkningar och myndighetsutlåtanden mot utkastet på Holm detaljplan den 30.01.2014 efter att utkastet varit till

Läs mer

GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS

GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS KAUNIAISTEN KAUPUNKI GRANKULLA STAD GRANKULLA STAD ÖVERLÅTER TOMTER OCH BYGGPLATSER FÖR BOSTADSHUS Staden säljer tre tomter och tre byggplatser söder om Gallträsk, vid Kavallvägen och Klostrets gränd,

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE 1 2 KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE Allmänna anvisningar: - Detaljplanens bestämmelser för byggnadsyta bestämmer i huvudsak placeringen av bostadshus. Ett garage/en

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING HANGÖ STAD 1 PDB PLANENS NAMN UTGÅNGSPUNKTER PLANOMRÅDE Programmet för deltagande och bedömning (PDB) är en plan över förfarandet vid deltagande och växelverkan samt för hur planens konsekvenser skall

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 21/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/

Helsingfors stad Protokoll 21/ (5) Stadsfullmäktige Kaj/ Helsingfors stad Protokoll 21/2016 1 (5) 331 Den av ledamoten Helena Kantola väckta motionen om utveckling av Malms flygplatsområde till Helsinki Air Business Park HEL 2016-007256 T 00 00 03 Beslut På

Läs mer

Esbo stad Protokoll 148. Fullmäktige 12.10.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 148. Fullmäktige 12.10.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.10.2015 Sida 1 / 1 570/10.02.03/2015 Stadsstyrelsen 294 28.9.2015 148 Godkännande av en ändring av detaljplanen Gloms i stadsdel 64 Karvasbacka, område nr 630 102 Beredning och upplysningar:

Läs mer

Sammanställning av påpekan och utlåtanden med bemötanden Gäller planutkast framlagt i beredningsskedet

Sammanställning av påpekan och utlåtanden med bemötanden Gäller planutkast framlagt i beredningsskedet Sammanställning av påpekan och utlåtanden med bemötanden Gäller planutkast framlagt i beredningsskedet 10.8 8.9.2017 Påminnelse från markägare (1 fastighet) Markägarna påpekar att rekreationsområdet som

Läs mer

Beskrivning av detaljplaneändringen

Beskrivning av detaljplaneändringen Ak 228 NORRA HEIKELVÄGEN 23 25 Ändring av detaljplanen Tomt 16 i kvarter 87 och tomt 12 i kvarter 90, båda i 6:e stadsdelen, samt rekreations- och gatuområden i 6:e stadsdelen (Norra Heikelvägen 23 25/Lindstedtsvägen

Läs mer

ANVISNING OM BYGGSÄTT

ANVISNING OM BYGGSÄTT Arkkitehtitoimisto L-N Oy, Arkitektbyrå Hedman & Matomäki Oy DETALJPLANEÄNDRING FÖR JÄRNVÄGSARBETARKVARTERET (CENTRUM 2) ANVISNING OM BYGGSÄTT GRANKULLA STAD 27.09.2012 (reviderad 2.4.2013) Kvarterets

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning Trafikbullerutredning station Uppdragsgivare: Seniorgården AB Referens: Ebba Sääw årt referensnummer: Antal sidor + bilagor: 7 + 14 Rapportdatum: 2013-11-28 Projektansvarig Kvalitetsansvarig Henrik Anréus

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Detaljplanändring SMEDSBY KVARTER 226

Detaljplanändring SMEDSBY KVARTER 226 Detaljplanändring SMEDSBY KVARTER 226 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) 24.1.2012 2/11 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) Syftet med program för deltagande och bedömning (PDB) beskrivs

Läs mer

Detaljplan för Ärlan 10, Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Ärlan 10, Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning 2014-08-04 Dnr 2014/TK091 Detaljplan för Ärlan 10, Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning Handlingar Planhandlingarna utgörs av denna beskrivning och plankarta med bestämmelser. Planens syfte och huvuddrag

Läs mer

LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014

LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014 LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014 PARGAS KORPO-BJÖRKÖ, ÅNSÖREN ÄNDRING AV DELGENERALPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde

Läs mer

JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET

JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET BESKRIVNINGEN AVSER PLANFÖRSLAGET SOM ÄR DATERAT DEN 15 MARS 2018. Ortofoto från lantmäteriverkets fastighetsdatatjänst (FDS), mars 2018. 1.

Läs mer

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Del av Näsby 4:1469 samt del av Basilikan 1

Läs mer

Planbeskrivning. Ändring av detaljplan för Olivia 7 centrum, Älmhults kommun P2018/ (7)

Planbeskrivning. Ändring av detaljplan för Olivia 7 centrum, Älmhults kommun P2018/ (7) P2018/7 Ärendenummer 2017 B0418 2018-05-30 1(7) Miljö- och byggförvaltningen Oleksandra Polupan oleksandra.polupan@almhult.se Ändring av detaljplan för Olivia 7 centrum, Älmhults kommun Planbeskrivning

Läs mer

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kållby detaljplan, kv. 210-211 och 221-229 samt grönområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599407201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

SMEDSBY Ändring av detaljplan för kvarter 17 18

SMEDSBY Ändring av detaljplan för kvarter 17 18 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 27..206, justerat 2.8.207 SMEDSBY Ändring av detaljplan för kvarter 7 8 Smedsby, kvarter 7 8 Avsikten med ett program för deltagande

Läs mer