Esbo stad Protokoll 148. Fullmäktige Sida 1 / 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esbo stad Protokoll 148. Fullmäktige 12.10.2015 Sida 1 / 1"

Transkript

1 Fullmäktige Sida 1 / 1 570/ /2015 Stadsstyrelsen Godkännande av en ändring av detaljplanen Gloms i stadsdel 64 Karvasbacka, område nr Beredning och upplysningar: Liisa Ikonen, tfn Mikla Koivunen, tfn E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi Förslag Stadsstyrelsen Fullmäktige godkänner förslaget till ändring av detaljplanen Gloms för kvarter nr samt gatu-, trafik- och rekreationsområden (vid ändringen bildas kvarter nr och upphör kvarter nr ) i stadsdel 64 Karvasbacka och därtill hörande ändringar av detaljplanen Länsmansbacken I för parkområde i stadsdel 47 Morby, av detaljplanen Milkärr för trafikområde i stadsdel 72 Björnkärr och Kirskobacka, Fallåker för gatuområde i stadsdel 64 Karvasbacka, ritning nr 6551, daterad , ändrad , område nr Behandling Ordförande konstaterade att Sistonen förklarat sig jävig i ärendet, så Sistonen avlägsnade sig för den tid behandlingen av ärendet pågick (52 1 mom. i kommunallagen). I stället för Sistonen inträdde Antti Aarnio. Huhta krävde att fullmäktige röstar enligt 29 i förvaltningslagen om ledamöterna i HOK-Elantos förvaltningsorgan, Kauma, Kemppi-Virtanen, Huhta, Juvonen, Värmälä, Luhtanen och Ahlfors, är jäviga i ärendet. Efter avslutad diskussion om jävet konstaterade ordföranden att det krävs omröstning. Ordföranden konstaterade att de ledamöter, vars eventuella jäv omröstningen gäller, inte får delta i omröstningen om huruvida de är jäviga. Ordföranden föreslog följande omröstningsordning: de som anser att ledamöterna i HOK-Elantos förvaltningsorgan, Kauma, Kemppi-Virtanen, Huhta, Juvonen, Värmälä, Luhtanen och Ahlfors, är jäviga röstar "ja" och de som anser att de inte är jäviga röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag till röstningsordning. Med rösterna 40 mot 7 och 16 blanka röstade fullmäktige för att ledamöterna i HOK-Elantos förvaltningsorgan, Kauma, Kemppi-Virtanen, Huhta, Juvonen, Värmälä, Luhtanen och Ahlfors, inte är jäviga i ärendet.

2 Fullmäktige Sida 2 / 2 Ledamot Kuusisto reserverade sig mot fullmäktiges omröstning om jäv med följande motivering: "fullmäktige röstade med en omröstning om olika ledamöter i HOK-Elantos förvaltningsorgan är jäviga i ärendet." Tiina Elo understödd av Byman m.fl. framställde följande förslag till förkastande: "Fullmäktige förkastar förslaget till ändring av detaljplanen Gloms, daterat och ändrat , på följande grunder: Projektet som detaljplanen skulle möjliggöra skulle enligt utredningar av handelns förutsättningar ha betydande skadliga verkningar på de kommersiella tjänsterna i Esbo centrum och på utvecklingen av dessa. Med den föreslagna byggrätten vore affärscentret i Gloms ett av de största i huvudstadsregionen och det skulle i praktiken suga åt sig hela potentialen för utveckling av Esbo centrum. I en utredning för landskapsplaneringen konstaterades att en stor specialvaruhandelsenhet i Gloms inte tävlar med Esbo centrum eller de andra centrumen i landskapsplanen om tyngdpunkten i Gloms tydligt ligger på handel med skrymmande specialvaror och om utbudet i Gloms inte tävlar med utbudet i områden för centrumfunktioner. Projektet grundar sig emellertid huvudsakligen på konceptet för sedvanlig handel med icke-skrymmande specialvaror. Enligt riksmålen för områdesanvändning ska stora detaljhandelsenheter placeras i centrumområden så att de stöder samhällsstrukturen. Detta mål bör man utgå från också vid utvecklingen av Esbo centrum. Dimensioneringen av byggrätten i detaljplaneförslaget, handelns karaktär och den föreslagna bestämmelsen om byggande i etapper tryggar inte Esbo centrums utveckling som ett områdescentrum, utan i Glomsområdet uppstår ett separat nytt regionalt centrum med tjänster och arbetsplatser. Till Gloms kommer man huvudsakligen med personbil. Projektet har inte kunnat påvisa att servicenätet utvecklas så att butiksresornas längd är skälig och de skadliga verkningarna av trafiken är så små som möjligt. Dessutom utgör affärscentret i detaljplaneförslaget ett betydande hinder för gång och cykeltrafik, eftersom en del av lederna genom området går inomhus i privata lokaler. Den gällande generalplanen anvisar inte detaljhandel i stor skala i området. Generalplanen är föråldrad och förnyelsen av den pågår. Dimensionering, karaktär och byggande i etapper av kommersiella tjänster i området ska avgöras i generaplaneprocessen." Paattiniemi understödd av Meriläinen föreslog följande hemställan: "Fullmäktige hemställer att Gloms utvecklas så att även Esbotorgets omgivning utvecklas och genomförs i enlighet med åtgärdsprogrammet för förnyelse av Esbo centrum och i den planerade tidtabellen. Fullmäktige hemställer vidare att rapporter om åtgärdsprogrammet för förnyelse av Esbo centrum regelbundet avges till fullmäktige."

3 Fullmäktige Sida 3 / 3 Efter avslutad diskussion gav ordföranden fullmäktige för godkännande en redogörelse över de förslag som hade lämnats under diskussionen. Redogörelsen godkändes enhälligt. Ordföranden konstaterade att eftersom det hade lämnats ett understött ändringsförslag som inte hade godkänts enhälligt, måste mötet skrida till omröstning och om beslutsförslaget inte förkastas, behandlas förslaget till hemställan sist. Ordföranden föreslog att de som understöder stadsstyrelsens förslag röstar "ja" och de som understöder Tiina Elos förslag till förkastande röstar "nej". Fullmäktige godkände ordförandens förslag. Fullmäktige godkände stadsstyrelsens förslag med rösterna 50 mot 20 och 2 blanka. Röstningslistan bifogas till protokollet. Därefter behandlades förslaget till hemställan. Ordföranden frågade om Paattiniemis förslag till hemställan kunde godkännas enhälligt. Eftersom ingen motsatte sig förslaget, konstaterade ordföranden att det hade godkänts enhälligt. Beslut Fullmäktige: Stadsstyrelsens förslag godkändes. Dessutom godkände fullmäktige följande hemställan: - Fullmäktige hemställer att Gloms utvecklas så att även Esbotorgets omgivning utvecklas och genomförs i enlighet med åtgärdsprogrammet för förnyelse av Esbo centrum och i den planerade tidtabellen. Fullmäktige hemställer vidare att rapporter om åtgärdsprogrammet för förnyelse av Esbo centrum regelbundet avges till fullmäktige." Byman, Tiina Elo, Halava, Hertell, Johansson, Karimäki, Kasvi, Koivisto, Lahti, Louhelainen, Nevalainen, Nevanlinna, Partanen, Rahkonen och Salli reserverade sig mot beslutet. Dessutom reserverade sig Kirsi Louhelainen med följande motivering: - Projektet som detaljplanen skulle möjliggöra skulle enligt utredningar av handelns förutsättningar ha betydande skadliga verkningar på de kommersiella tjänsterna i Esbo centrum och på utvecklingen av dessa. Projektet skulle i praktiken suga åt sig hela potentialen för utveckling av Esbo centrum och försvaga Esbo centrums utveckling som ett regionalt centrum. Dessutom företas butiksresorna huvudsakligen med bil vilket strider mot bl.a. fullmäktiges mål. Förslaget till detaljplan stämmer inte heller överens med planeringsbestämmelsen i den andra etapplandskapsplanen.

4 Fullmäktige Sida 4 / 4 Förslaget till detaljplan är föråldrat och främjar inte utvecklingen av Esbo centrum. Det motsvarar inte heller det pågående brytningsskedet inom handeln. Enligt riksmålen för områdesanvändning ska stora detaljhandelsenheter placeras i centrumområden så att de stöder samhällsstrukturen. Detta mål bör man utgå från också vid utvecklingen av Esbo centrum. Bilaga 16 Äänestyslista 148 esityslistan asia 15 Tilläggsmaterial - Tapahtumaluettelo - Planbestämmelser 1 - Planbestämmelser 2 - Illustration - Gällande detaljplan - Plankarta - Kaupunkisuunnittelulautakukunnan päätöshistoria ajalta osa 1 - Kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöshistoria ajalta osa 2 Redogörelse Målet är att planlägga Gloms till en del av tjänsterna i Esbo centrum. I Gloms planläggs en mångsidig koncentration av kommersiella tjänster och arbetsplatser med högklassig stadsbild och hög exploateringsgrad och som kan byggas i etapper. Planändringen förbättrar utbudet av tjänster i Esbo centrum och de kringliggande områdena. I planändringen ingår ny byggrätt: m² våningsyta för en galleria med affärer, varav v- m² får vara för daligvaruaffärer, v-m² för andra byggnader med affärer, kontor, idrottsanläggningar och hotell samt v-m² för industri- och lagerlokaler. Planområdets ungefärliga läge på Esbos guidekarta:

5 Fullmäktige Sida 5 / 5 Förslaget till ändring av detaljplanen Gloms omfattar kvarter nr och gatu-, trafik- och rekreationsområden i stadsdel 64 Karvasbacka. Vid ändringen bildas kvarter nr och upphör kvarter nr Förslaget till ändring av detaljplanen Länsmansbacken I omfattar en del av ett parkområde i stadsdel 47 Morby. Förslaget till ändring av detaljplanen Milkärr omfattar en del av ett trafikområde i stadsdel 72 Björnkärr. Förslaget till ändring av detaljplanen Kirskobacka, Fallåker omfattar en del av ett gatuområde i stadsdel 64 Karvasbacka. Ritning nr Område nr Aktualisering Planen har anhängiggjorts i planläggningsöversikten sedan 2004, senast Program för deltagande och bedömning Programmet för deltagande och bedömning är daterat , kompletterat och ändrat och Uppgifterna om beredarna och kontaktuppgifterna uppdaterades Beskrivning av området Planområdets nuvarande utseende är stökigt och oformligt. Det finns glest bebyggda tomter för industri- och lagerverksamhet och åkerområde. På området verkar bland annat Vehos bildepå, småföretag, två bränslestationer och en drive-in snabbmatsrestaurang. Landskapsplan I landskapsplanen för Nyland är planområdet reserverat för "stor detaljhandelsenhet av regional betydelse". Enligt landskapsplanens redogörelse får det på ett område som beteckningen utvisar planläggas en eller flera stora specialhandelsenheter av regional betydelse och nya stora dagligvaruhandelsenheter av regional betydelse enbart norr om Esbo centrum, i korsningen av Ring III och Åboleden. Landskapsplanen fastställdes i november I den andra etapplandskapsplanen revideras Nylands landskapsplan, den första etapplandskapsplanen och Östra Nylands landskapsplan. Miljöministeriet fastställde den andra etapplandskapsplanen med små ändringar Ändringarna gällde inte Esbo. I den andra etapplandskapsplanen är den maximala arean för dagligvaruhandel i Gloms v-m², vilket också är den maximala arean för en stor detaljhandelsenhet i planförslaget. Förslaget till detaljplaneändring följer landskapsplanen.

6 Fullmäktige Sida 6 / 6 Gällande generalplan För planområdet gäller Generalplanen för Esbos norra delar, del I, fastställd av miljöministeriet I generalplanen har planområdet beteckningen "område för enskild service och förvaltning". Genom planområdet går en huvudfriluftsled. Förslaget till detaljplaneändring följer huvudsakligen generalplanen. I generalplanen är planområdet inte ett område för centrumfunktioner där affärer är tillåtna, men i landskapsplanen är planområdet avvikt för en stor detaljhandelsenhet. Gällande detaljplaner I planområdet gäller detaljplanerna Gloms, Länsmansbacken I, Milkärr, Fallåker och Kirskobacka. Kvarter nr och därtill hörande gatu-, trafik- och rekreationsområden hör till detaljplanen Gloms som fastställdes av miljöministeriet I kvartersområdet är planområdet kvartersområden för kontorsbyggnader (KT), för affärs- och kontorsbyggnader (K), för affärs- och lagerbyggnader (KV-1 och KV2), för affärs- och servicestationsbyggnader (KM) och för industri- och lagerbyggnader (T). Framläggning enligt 32 i markanvändnings- och byggförordningen Stadsplaneringsnämnden godkände förslaget till ändring av detaljplanen för framläggning enligt 32 i markanvändnings- och byggförordningen. I det framlagda förslaget hade byggrätten för dagligvaruaffärer minskats till v-m² enligt fullmäktiges beslut. dessutom hade bestämmelsen om hotell och kontor preciserats och byggrätten i kvartersområdet för industri- och lagerbyggnader ändrats. Förslaget till ändring ställdes ut enligt 32 i markanvändnings- och byggförordningen. Under framläggningstiden lämnades en skriftlig anmärkning samt 4 utlåtanden och ställningstaganden. I enlighet med utlåtandet av närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland gjordes en ringa ändring av beteckningen för trafikanslutning och en teknisk rättelse av beteckningen för landsvägsområde. Detaljplanens beskrivning kompletterades och rättades utifrån responsen. Tidigare beslut I planen för utveckling av Esbo centrum som stadsstyrelsen godkände sägs det om Gloms att Esbo centrum utvecklas och förstärks så att Esbotorgets omgivning utvecklas och genomförs primärt i förhållande till Gloms. För båda områdena bildas en tydlig roll i stadsstrukturen som utvecklas och som på sikt snöras av till en stadsstruktur. En axel i Esbo centrum mellan Södrik och Gloms, d.v.s. Sunavägen- Esboporten- Kykrkgatan-Länsmansåker förstärks som en zon för offentliga och kommersiella tjänster.

7 Fullmäktige Sida 7 / 7 Axeln förlängs genom Länsmansåkern under Åboleden till Gloms. I det bipolära centrumområdet utvecklas centrumet vid järnvägen som ett stadscentrum som stöder sig på regionala tjänster och kollektivtrafik och korsningen mellan Åboleden och Ring III utvecklas som en regional koncentration av tjänster som utnyttjar kollektivtrafiken. Vid planläggningen av markanvändningen beaktas ådalens kulturhistoriska värden och dess betydelse för rekreationen. Stadsstyrelsen beslutade anteckna en rapport om de kommersiella verkningarna av Esbo centrum - Gloms för kännedom och uppmana stadsstyrelsen att påbörja detaljplaneringen av Gloms enligt slutsatserna i rapporten om de kommersiella verkningarna. Närings- och konkurrenskraftssektionen beslutade godkänna ett åtgärdsprogram för förnyelse av Esbo centrum Sektionen beslutade 1) att principerna i åtgärdsprogrammet för Esbo centrum följs i den fortsatta planläggningen, 2) uppmana stadsplaneringsnämnden att utan dröjsmål godkänna förslaget till ändring av detaljplanen Gloms för framläggning så att det kan godkännas av fullmäktige Åtgärdsprogrammet är ett förslag till hur förnyelsen av Esbo centrum planeras för de följande 10 åren. Åtgärdsprogrammet följs upp årligen. I programmet har 10 central projekt i området som utgör stommen i områdesutvecklingen samlats som underlag för beslut. Verkningen av alla dessa delprojekt är betydande vid utvecklingen av stadsförnyelsen i Esbo centrum som en helhet. De delprojekt som direkt berör förslaget till ändring av detaljplanen Gloms är en affärscentrum i Gloms och axeln Södrik Esbo station Gloms. Behandlingen av beredningsmaterialet (tidigare utkastet till ändring av detaljplanen) Utkastet till ändring av detaljplanen behandlades av stadsplaneringsnämnden första gången Då remitterade stadsplaneringsnämnden ärendet för ny behandling för att eventuella behov att ändra planen som beror på att markägoförhållandena har ändrats ska utredas och att det till handlingarna fogas en utredning om hur Gloms är kopplat till utvecklingsåtgärderna i Esbo centrum. Nämnden krävde också att utredningar om områdets verkningar på miljön och om trafikarrangemangen fogas till materialet. De handlingar som hade beretts enligt beslutet ovan behandlades av stadsplaneringsnämnden Då gav stadsplaneringsnämnden anvisningar för den fortsatta planläggningen och beslutade om de centrala målsättningarna med detaljplanen. Stadsplaneringschefen beslutade om framläggning av beredningsmaterialet.

8 Fullmäktige Sida 8 / 8 Behandlingen av förslaget till detaljplaneändring Materialet bereddes för behandling av stadsplaneringsnämnden Stadsplaneringsnämnden bordlade ärendet , och Under bordläggningstiden tillställdes nämnden tilläggsutredningar. Stadsplaneringsnämnden beslutade remittera förslaget till detaljplan för ny beredning och gav anvisningar om den fortsatta planeringen. Det ändrade förslaget till ändring av detaljplan behandlades av stadsplaneringsnämnden Stadsplaneringsnämnden bordlade ärendet och Stadsplaneringsnämnden godkände föredragandens ändringar i materialet och förslaget till detaljplan godkändes för framläggning med tillägg av nämnden. Stadsplaneringsnämnden förkastade föredragandens förslag att godkänna förslaget till detaljplan för föredragning i stadsstyrelsen och fullmäktige. Tekniska direktören utnyttjade sin rätt att överta ärendet för föredragning i stadsstyrelsen. Stadsstyrelsen godkände markanvändningsavtalet och föravtalet om överlåtelse av områden som staden och markägarna Kiinteistö Oy Lommilan Kauppakeskus och Kesko Livs Ab hade förhandlat och beslutade att förslaget till ändring av detaljplanen ska föreläggas fullmäktige. Fullmäktige beslutade att remittera ändringen av detaljplanen för ny beredning så att man i planbestämmelserna begränsar byggrätten för dagligvaruaffärer till v-m². Stadsplaneringsnämnden beslutade att förslaget till ändring av detaljplanen som ändrats enligt fullmäktiges beslut ska läggas fram offentligt. I plankartan och redogörelsen gjordes ringa ändringar efter framläggningen. Stadsstyrelsen godkände förslaget till ändring av detaljplanen Gloms samt markanvändningsavtalet och föravtalet om marköverlåtelse Fullmäktige godkände förslaget till ändring av detaljplanen Närings-, trafik- och miljöcentralen samt två privatpersoner överklagade fullmäktiges beslut hos Helsingfors förvaltningsdomstol. Enligt förvaltningsdomstolens beslut 15/0537/5 den hade fullmäktiges beslut på grund av att en ledamot i stadsstyrelsen var jävig tillkommit i felaktig ordning och ska därför hävas för att det är lagstridigt, Eftersom jävet hade förekommit då stadsstyrelsen beslutade om planen, föreläggs nu ändringen av detaljplanen ånyo för godkännande av stadsstyrelsen, likadan som då fullmäktige godkände planen Det markanvändningsavtal och föravtal om överlåtelse av områden som staden och markägarna Kiinteistö Oy Lommilan Kauppakeskus och Kesko

9 Fullmäktige Sida 9 / 9 Livs Ab har förhandlat fram föredras nu på nytt i stadsstyrelsen för godkännande på grund av att avtalet har förfallit. Förslaget till ändring av detaljplanen Byggrätt och tidtabell I planändringen ingår: m² våningsyta för en galleria med affärer; v-m² för en byggnad med hotell, kontor och affärer; v-m² för idrottstjänster, men idrottslokaler kan också byggas inom ramen för de övriga byggrätten. Av byggrätten för gallerian får högst v-m² vara dagligvaruaffär. Byggrätten för industri- och lagerbyggnader är v- m² i ett särskilt kvartersområde. Byggrätten i förslaget till ändring av detaljplanen är totalt m² våningsyta. I de gällande detalplanerna är byggrätten v-m². Planområdets areal är 34 hektar och den genomsnittliga exploateringsgraden är sålunda 0,50. Gallerian ska enligt en planbestämmelse byggas i två etapper. Det första skedet får vara högst m² våningsyta. Det andra skedet får vara m² våningsyta. Det andra skedet får inte bygglov innan det första tagits i bruk. I bestämmelsen anges också det första skedets minimistorlek. Bestämmelsen ska endast tillämpas på viktigt byggande. Stadsstrukturen Planområdet är beläget i Esbo centrums granskningsområde. Enligt planen för utveckling av Esbo centrum har planområdet planlagts till ett område som till karaktären är ett område för skrymmande handel. Via en allé genom Länsmansåker ska planområdet förenas med området vid Esbo station. Allén mellan Gloms, Esbo station och Södrik byggs i etapper som en högklassig fotgängarmiljö där landskapet och kulturvärdena i ådalen beaktas. Stadsplaneringscentralen lät 2008 göra granskningar av stadsbilden för byggandet av en allé genom Länsmansåker. Som en fortsättning på arkitekttävlingen om Esbo centrum lät man också göra visioner över större områden. I visionen föreslås mera bostäder vid Gloms och Länsmansåker för att liva upp stadsbilden vid boulevarden. Planerna för Gloms hindrar inte olika utvecklingsalternativ i Länsmansåker, men med detaljplaneändringen möjliggörs alternativa gatuförbindelser och förbindelser för gång- och cykeltrafik. Många detaljplaner och detaljplaneändringar över stationsområdet har trätt i kraft och ett kompletterande byggande samt bl.a bostadsproduktion har redan inletts. En utvecklingsplan för sammanbyggnad av Esbotorget, Entresse och S-Market är färdig och beredningen av en detaljplaneändring pågår. Sammanbyggnaden stärker de kommersiella tjänsterna i stationstrakten ytterligare. Nya bostäder är en förutsättning för en stimulering av stationsområdet och för bevarande av dess livskraft.

10 Fullmäktige Sida 10 / 10 Ändringarna av detaljplanerna för ämbetshuskvarteren, Södrikängen och Södrik svarar på detta behov. En förbättring av stadsbildens kvalitet har börjat och när ändringen av detaljplanen för ämbetscentrumet avancerar finns det goda förutsättningar att utveckla miljön i området. Kollektivtrafiken till planområdet är god. Kollektivtrafiken i Esbo centrum kommer att förbättras när stadsbanan och rescentralen byggs. Järnvägen mellan Esbo och Salo och snabbspårvägen från sydost till Esbo centrum och via Gloms till Jorvs sjukhus, som eventuellt kommer att byggas någon gång i framtiden, skulle göra planområdet till en ännu livligare knutpunkt för kolektivtrafiken. Stadsbilden Med planläggningen blir det möjligt att bland annat bygga en galleria samt kontors- och hotellbyggnader och de nya trafikarrangemang som krävs i Gloms, triangeln mellan Åboleden, Ring III och Esbovägen. Byggnaderna i området södra del mot Esboån ska vara låga så att Esbo domkyrka bevarar sin dominerande profil i landskapet. Friluftsleden från Esbo centrum till Oitans friluftsområde går längs Glomsån. Bebyggelsen har placerats en bit från ån för att naturen ska bevaras. Byggandet i kvarter nr (kvartersområde för affärsbyggnader, KM) regleras i planbestämmelserna för att stadsbilden ska bli harmonisk. Gallerian ska byggas i etapper men utgöra en till utseendet enhetlig byggnad som struktureras med olika stora byggnadsdelar som särskiljer sig från byggnadskroppen. Det centrala gröna området vid gallerian ska vara ett öppet rum. Dess dimensionering, karaktär och allmänna utseende styrs med planbestämmelser. Från den öppna platsen ska man kunna se Glomsån. Gallerians affärsfasader på gatuplanet mot gatan ska huvudsakligen byggas i glas. I framtiden betonas omgivningen kring Esbo station med torn i landskapet. Hotellbyggnaden som föreslås i Gloms är till sin karaktär låg så att den inte dominerar landskapet vid Esboån. Hotellet kan byggas så att man från hotellrummen har utsikt mot Glomsån. I kvarteret får också byggas lokaler för fritidsverksamhet och idrott. Parkeringen planläggs under gallerian. Biltrafiken från Esbovägen till gallerian leds via en planskild cirkulationsplats. Cirkulationsplatsen ska vara framträdande i stadsbilden och högklassigt byggd med miljökonstens medel. Från Nupurbölevägen i norr under Ring III ska man också komma till gallerian via matargatan som går runt gallerian och därifrån vidare till parkeringsanläggningen. Det går också att i framtiden bygga en förbindelse västerifrån från Länsmansåker under Åboleden. Genom gallerian ska det leda en gång- och cykelväg. Korridorerna i gallerian förenar de öppna platserna i byggnaden med varandra.

11 Fullmäktige Sida 11 / 11 Väster om kvartersområdet för affärsbyggnader (KM) ligger ett kvartersområde för affärer och kontor (K-1). Verksamheten där existerar huvudsakligen redan. Där kan också byggas lokaler för fritidsverksamhet. I planområdets västra del fortsätter den privata trafikdepån och logistikcentralen sin verksamhet (T). I framtiden preciseras användningsmöjligheterna när stadsstrukturen utvecklas. För att säkerställa ett högklassigt utseende har det gjorts en kvartersplan över Gloms. Kollektivtrafik Bussarna kör på Esbovägen. Åbovägen, Nupurbölevägen och Åboleden. När detaljplanen genomförs behövs nya hållplatsarrangemang på Esbovägen, Nupurbölevägen och Åbovägen. Rum för busshållplatser reserveras på Esbovägen nära gallerians huvudentré. På Esbovägen finns också plats för hållplatser delvis utanför planområdet nära den existerande underfarten för gång- och cykeltrafik norr om Kirskubacka. Hållplatserna på Åboleden tjänar huvudsakligen fjärrtrafiken. De förblir nästan på de nuvarande platserna, men gång- och cykelvägarna till gallerians huvudentré och mot Ikeas varuhus blir smidigare. För lämning och hämtning av resenärer i fjärrbussarna finns det plats vid Glomshörnet och Esbovägen. På landsvägsområdet finns plats för en parkeringsplats för resenärer. För en taxistation finns det plats vid Glomshörnet mellan Esbovägen och gallerian. Stadsrummet vid huvudentrén blir sålunda en omstigningsplats, där fjärrtrafiken och närtrafiken samt taxi möts. För turistbussar reserveras en parkeringsplats vid Glomsåvägen. I detaljplanen finns också en reservering för en snabbspårväg från Jorvs sjukhus via Gloms, Esbo centrum, Storåkern till Hagalund enligt visionen för spårtrafik I förslaget till ändring av detaljplanen beaktas en snabbspårväg. Snabbspårvägens hållplats kan placeras centralt vid Glomsgatan. Beslut om snabbspårvägen har inte fattats. Gång- och cykeltrafik I planen ingår reserveringar för smidiga gång- och cykeltrafikförbindelser till Esbo centrum, de närmaste bostadsområdena och andra tjänster i området. Matargatorna ska ha gång- och cykelvägar på båda sidorna. Vi de stora vägarna finns underfarter. Dessutom ingår reservation för trygga och smidiga anslutningar till gång- och cykelvägarna längs Esbovägen och till hållplatserna. I planen ingår viktiga gång- och cykelvägar (jk, jk-1) mellan Glomsgatan och Glomsån. Inne i gallerian ska byggas en gång- och cykelväg som är öppen när gallerian är öppen. Eftersom höjdskillnaderna är betydliga kräver förbindelsen hiss. Dessutom går en öppen förbindelse som ska planteras genom kvartersområdet för gallerian mellan Glomsåvägen och Heidkullabacken där det ska byggas en gång- och cykelväg.

12 Fullmäktige Sida 12 / 12 Mot Nupurbölevägen finns två gång- och cykelvägar under Ring III. Gångoch cykelvägen till Länsmansåker under Åboleden planläggs ihop med bilvägen. Esbovägens bro över Åboleden får gång- och cykelväg på båda sidorna. Detaljplanen möjliggör en ny underfart för gång- och cykeltrafik mellan Ikeas varuhus och gallerians huvudentré. Friluftsleden/skidspåret under Esbovägen längs Glomsån förblir som den är. Längs samma underfart byggs en gång- och cykelväg genom skyddsgrönområdet till gallerians norra ingång. Från norra sidan av gallerian anvisas en gång- och cykelväg över Glomsån till östra ändan av Gloms, området där stadens depå nu är belägen. Den förbindelsens betydelse ökar när östra ändan av Gloms exploateras. Nära ingången till gallerian placeras minst 600 cykelplatser. Prognos- och funktionsgranskning av biltrafiken Den planlagda markanvändningen kommer att belasta trafiknätet och lokalt öka trafiken i området, som annars också håller på att växa på de omgivande vägarna och gatorna. För att trafiken ska fungera när verksamheten i Gloms ökar måste det byggas nya gator från Gloms till Länsmansåker, en förbindelse under Ring lll till Nupurbölevägen och en ombyggnad av de existerande gatorna och vägarna. Dessa ingår i detaljplaneändringen. Hur trafiken fungerar i detaljplaneområdet och dess närhet har granskats i trafikutredningen och en uppdatering av denna. Hur olika lösningar fungerar har undersökts med simuleringar av läget 2015 och Utifrån resultaten har åtgärder för att förbättra trafiknätet i de olika byggnadsskedena definierats. Till 2030 rekommenderas följande åtgärder i gatu- och vägnätet: - Esbovägen Åbovägen 2+2 (inklusive ändringar på Karvasbackavägen) - Kyrkogatan en gata under Ring lll till Nupurbölevägen - förlängning av anlutningsfilen från Ring lll till Åboleden i riktning Åbo eller en fortsättning av rampen från Ring III mot Åbo som en egen tredje fil. - en ramp från Nupurbölevägen till Ring III österut - en förbindelse till Länsmansåker - en andra förbindelse till Länsmansåker och de nya filer som behövs i Kyrkogatans och Morbygatans anslutningar - Gloms interna förbindelser När Gloms byggs ut ökar trafiken. Trafikförbindelserna har utvecklats utifrån trafikprognoser och trafiksimuleringar. Gatunätet kommer att vara tillräckligt och fungera nöjaktigt också vid värsta rusning. Förbindelserna mellan Gloms och stationsområdet förbättras när trafikförbindelserna

13 Fullmäktige Sida 13 / 13 förbättras. Tack vare de nya trafikförbindelserna förbättras också trafiksäkerheten. Västerifrån längs Åboleden kör man från Esbovägen via Ring III och Nupurbölevägen för att nå Gloms. Förbindelsen fungerar. Hur kollektivtrafiken fungerar har också undersökts noggrant och lösningar som förbättrar kollektivtrafikens pålitlighet har gjorts vid trafikplaneringen. Hur den nya gallerian påverkar trafiken (utredning av verkningarna på miljön, 2012) Gloms läge mitt i korsningen mellan stora vägar gör att området kan nås på olika sätt. Kundernas butiksresor blir kortare. När Gloms byggs ut ökar trafiken lokalt. När gallerian har byggts, minskar mängden personbilstrafik i huvudstadsregionen med 12,5 miljoner kilometer per år. Minskningen är 0,5 procent i kilometer och 0,8 procent i tidsanvändning. Energi I detaljplanen har det skapats förutsättningar för lösningar som bygger på förnybar energi. Alternativ har undersökts i i en särskild energiutredning om Gloms (Lommilan energiaselvitys). Målet är i enlighet med principer för en hållbar utveckling att behovet av energi ska minimeras vid byggandet av Gloms, energieffektiviteten ska maximeras och förnybar energi ska användas. Gallerian kommer att planeras att bli så koldioxidneutral som möjligt och faktorer som främjar en hållbar utveckling beaktas redan vid planeringen. Vid byggandet används de nyaste undersökningarna och tekniska lösningarna. I planbestämmelserna krävs att det görs en energiplan för gallerians kvartersområde och att planen ska använda förnybar energi. Köpkraft och folkmängd (en utredning om de kommersiella förutsättningarna i Gloms 2009 och en utredning och plan om handelns utbredning i Esbo 2030) Enligt uppskattningar av hur köpkraften och folkmängden ökar kan nya kommersiella tjänster etableras i Gloms i en nära framtid. Var gränserna för gallerians uppland går beror på det konkurrerande utbudet. Det är typiskt för gallerior att utbudet är enahanda och uppköpen görs därför i närmaste kommersiella koncentration där utbudet är tillräckligt. Gallerian i Gloms kompletterar utbudet i Esbo centrums område och dess primära uppland kommer att utgöras av Esbo centrums storområde (statistikområdet Gamla Esbo). Till det primära upplandet hör även de kringliggande områden där det kommersiella utbudet mest består av lokala tjänster och närtjänster. Sådana områden är Köklax, Gröndal och Klappträsk, en del av norra Esbos storområde samt Veikkola i Kyrkslätt. I det sekundära upplandet ingår södra Vichtis (Nummela), Lojo och södra Kyrkslätt. Utöver dessa kommer Gloms att ha ett mindre antal kunder från hela huvudstadsregionen och från det övriga västra Nyland. Enligt befolkningsprognosen kommer folkmängden i upplandet att öka kraftigt. Köpkraften förväntas också öka. Köpkraften förväntas öka mera

14 Fullmäktige Sida 14 / 14 än folkmängden, eftersom konsumtionen per person förväntas öka på lång sikt. En ökning av köpkraften beror på att folkmängden och konsumtionen ökar och på förändrade konsumtionsmönster. Specialaffärernas försäljning ökar snabbare än dagligvaruhandelns. Utifrån uppskattningen att köpkraften ökar bedöms det att det behövs mera affärslokaler i ifrågavarande uppland. Enligt utredningen kommer utbudet av affärslokaler att öka mycket på en gång, vilket innebär att det uppstår ett tillfälligt överutbud. Det har uppskattats att det regionala överutbudet av affärslokaler emellertid kommer att försvinna ganska fort när efterfrågan ökar. Behövet av ytterligare affärslokaler i området ökar när köpkraften och folkmängden ökar. Utifrån prognoser uppskattas behovet av nya affärslokaler 2015 att vara minst m² våningsyta och mest m² våningsyta. Till år 2020 uppskattas behovet av nya affärslokaler att vara minst m² våningsyta och mest m² våningsyta. I Gloms primära uppland bor nästan invånare. I det primära och det sekundära upplandet inklusive Albergas storområde, Grankulla, Nummela och Veikkola, bor nästan invånare. Folkmängden i upplandet håller på att öka kraftigt. Uppskattningen av folkmängdens utveckling i Esbo bygger på den som använts vid dimensionering i generalplanerna. Den i sin tur bygger på fullmäktiges beslut att staden kan ha invånare år I framtiden kommer folkökningens tyngdpunkter att ligga i bland annat Köklax stormråde och Hista. Högsta förvaltningsdomstolen förkastade fullmäktiges beslut om delgeneralplanen Hista. Utvecklingen av markanvändningen i området undersöks vid den pågående beredningen av generalplanen för norra och mellersta Esbo Till 2030 uppskattas folkmängden i Gloms primära uppland att öka med invånare. Ökningen vore då ca 75 procent. Idag ökar folkmängden i området i fråga med 2,6 procent per år i snitt. Gallerian Efter återremitteringen från fullmäktige har byggrätten för dagligvaruhandel minskats från v-m² till v-m². Konceptet för Gloms bygger på stora affärer inklusive en dagligvaruaffär. Utöver dessa affärer finns det varuhus som koncentrerar sig på mode och inredning och specialbutiker. Utbudets tyngdpunkt kommer att ligga på heminredning och boendetjänster som förstärker utbudet som redan finns i närheten av Gloms och gör det mångsidigare. Målet utöver inredningsaffärerna är ett kluster av handel med skrymmande specialvaror. I gallerian kommer det att finnas ett stort utbud inom trädgård och tomt samt affärer för vitvaror och möbler. Dessutom kommer andra tjänster, såsom underhållningstjänster, idrottsoch motionstjänster samt friskvårdstjänster och undervisningslokaler. Byggnader som ska skyddas

15 Fullmäktige Sida 15 / 15 Det finns inga byggnader som ska fredas i planområdet. Den kulturhistoriskt viktigaste byggnaden i området är belägen i södra ändan av Hejdkullabacken på ett kommande gatuområde. Byggnaden ska i god tid innan byggnadsverksamheten inleds flyttas eller rivas så att de användbara delarna kan återvinnas t.ex. via en reservdelsbank. Till beteckningen s-2 för den gamla stenvalvsbron över Glomsån hör en fredningsbestämmelse. Specialområden Den del av Glomsåns stränder som ligger söder om Esbovägen är skyddsgrönområde (EV) i förslaget till detaljplan. Omgivningen kring Glomsån är av regional betydelse för friluftslivet, eftersom det går en regional friluftsled genom området från Esboåns dal och norrut mot friluftsområdena i Oitans. Det nuvarande parkområdet vid Glomsån norr om Esbovägen ändras till skyddsgrönområde (EV) på grund av trafikbullret. Natur och miljö Det finns särskilda bestämmelser (hule, s-2) om Glomsåns naturvärden och behandlingen av dagvatten och dessutom förutsätts att det innan man bygger källarutrymmen görs en utredning om grundvattenkontroll. I förslaget till ändring av detaljplanen finns en ungefärlig plats för regional återvinningsinsamling (akp). Insamlingsplatsen är belägen i kvartersområdet för affärsbyggnader (KM). Platsen är centralt belägen i Gloms och man kommer dit dygnet runt via Glomsgatan. Vid byggandet ska man se till att platsen för ett prydligt utseende. Områdets naturvärden I planområdet förekommer det enligt utredningarna inte andra rödlistade eller fridlysta djur och växter än havsöringen i Glomsån, som klassificerats som starkt hotad. Glomsån har klassificerats som ett regionalt värdefullt vattendrag. De andra värdefulla arterna man känner till i Glomsån, till exempel den akut hotade backstrandlöparen (Bembidion monticola), är belägna uppströms utanför planområdet. Det värdefullaste delen av Glomsån i planområdet är själva ån i den naturliga bäckfåran med lundar och klibbalskärr längs stränderna. Havsöringen förökar sig naturligt just vid Gloms. Enligt planbestämmelsen (s-1) får varken åns ekologiska tillstånd eller växtlighet eller havsöringens levnadsförhållanden äventyras. Utredningar som har gjorts I utredningar som har gjorts har dagligvaruahandelns area uppskattats till ca v-m². Föreliggande detaljplaneförslag tillåter högst v-m².

16 Fullmäktige Sida 16 / 16 Utredning av verkningarna på miljön uppdaterades år Trafikutredningarna har reviderats och kompletterats. En undersökning av trafikflödet har preciserats och på problematiska platser har olika trafikarrangemang undersökts. Den färskaste trafikutredningen gäller verkningarna på trafiken av en minskad area för dagligvaruhandel samt behoven av förbindelser mot Nupurbölevägen och Länsmansåker. En vision för spårtrafiken i Esbo 2050 blev färdig i februari En utredning över tafiknätet i Esbo centrum och Gloms blev färdig i december En utredning om energi i Gloms blev färdig i november En utredning och plan om handelns utbredning i Esbo 2030 blev färdig i mars En utredning om de kommersiella förutsättningarna i Gloms blev färdig Koncenptet för en dagligvaruaffär i Gloms har uppdaterats Följande utredninga har gjort över stadsstrukturen och stadbilden i planområdet: - Lommilan asemakaavan muutos, korttelisuunnitelma, Arkkitehdit Tommila Oy Lommilan alue, toteutusvaiheet ja liikekeskus, Arkkitehdit Tommila Oy Lommila osana Espoon keskusta -raportti, Kaupunkisuunnittelukeskus ja Arkkitehdit Tommila Oy Dessutom har det utförts nödvändiga utredningar över naturvärdena. Utredning av konsekvenser för miljön Utredningen av verkningarna på miljön är daterad Där bedöms projektets verkningar på natur, landskap, kulturmiljö, samhällsstruktur, byggd miljö, trafikarrangemang, kommunalteknik, människors levnadsförhållanden och ekonomi samt förhållande till riksmålen för områdesanvändning. Myndighetsråd och bedömning av behovet av miljökonsekvensbedömning Ett myndighetsråd hölls under ledning av Nylands miljöcentral och den uppdaterade planen över gallerian presenterades för Nylands miljöcentral vid stadsplaneringscentralens månadsmöte när planläggningsläget i Esbo centrum presenterades. Nylands miljöcentral prövade om projektet krävde en bedömning av verkningarna på miljön och begärde utlåtanden av grannkommunerna och Nylands förbund. Stadsstyrelsen meddelade i ett utlåtande att det inte behövs en process enligt lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning, utan de utredningar som redan gjorts vid planläggningen är tillräckliga för bedömning av projektets schemaläggning och dimensionering.

17 Fullmäktige Sida 17 / 17 Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland beslutade att projektet för en galleria i Gloms inte blir föremål för miljökonsekvensbedömning enligt lagen. I samma beslut sade centralen att om projektets utgångspunkter, dimensionering eller andra omständigheter ändras väsentligt, kan centralen ta upp ärendet till prövning igen. Centralen meddelade i ett brev som anlände att den tagit upp ärendet till ny prövning. Centralen motiverade detta med att det föregående beslutet delvis byggde på ett tidigare beslut av stadsplaneringsnämnden om schemaläggningen av och storleken på gallerian. Stadsstyrelsen sade i ett utlåtande att MKB-förfarande inte skulle medföra ett sådant mervärde att det vore nödvändigt. Närings- trafik- och miljöcentralen i Nyland beslutade följande om behovet av en miljökonsekvensbedömning: Affärscentret i Gloms har sannolikt sådana verkningar som gör att projektets verkningar på miljön enligt 4 1 mom. i lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning borde bedömas. På grundval av 5 2 mom. tillämpas dock inte bedömningsförfarandet för enskilda projekt som avses i 4 2 mom., eftersom verkningarna har utretts på det sätt som krävs i lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning i ett förande som följer markanvändnings- och bygglagen. Alla de vars förhållanden eller intressen och de vars verksamhetsområde verkningarna av projektet kan beröra har hörts. På initiativ av närings-, trafik- och miljöcentralen ordnades ett s.k. myndighetsråd i andra fasen De närvarande myndigheterna meddelade sin ståndpunkt och dessa ståndpunkter diskuterades. Beslutshistoria Stadsstyrelsen Förslag Tekniska direktören Olli Isotalo Stadsstyrelsen 1 godkänner det bifogade markanvändningsavtalet och föravtalet om marköverlåtelse mellan staden och Kiinteistö Oy Lommilan Kauppakeskus, Kesko Livs Ab och Kiinteistö Oy Voisalmen Liiketalo som undertecknades , 2 föreslår att fullmäktige godkänner förslaget till ändring av detaljplanen Gloms för kvarter nr samt gatu-, trafik- och rekreationsområden (vid ändringen bildas kvarter nr och upphör kvarter nr ) i stadsdel 64 Karvasbacka och därtill hörande ändringar av detaljplanen Länsmansbacken I för parkområde i stadsdel 47 Morby, av detaljplanen Milkärr för trafikområde i stadsdel 72 Björnkärr och

18 Fullmäktige Sida 18 / 18 Beslutshistoria Stadsstyrelsen Kirskobacka, Fallåker för gatuområde i stadsdel 64 Karvasbacka, ritning nr 6551, daterad , ändrad , område nr Förslag Tekniska direktören Olli Isotalo Stadsstyrelsen 1 godkänner det bifogade markanvändningsavtalet föravtalet om överlåtelse mellan staden och Kiinteistö Oy Lommilan Kauppakeskus Oy, Kesko Livs Ab och Kiinteistö Oy Voisalmen Liiketalo som undertecknades , 2 föreslår att fullmäktige godkänner förslaget till ändring av detaljplanen Gloms för kvarter nr samt gatu-, trafik- och rekreationsområden (vid ändringen bildas kvarter nr och upphör kvarter nr ) i stadsdel 64 Karvasbacka och därtill hörande ändringar av detaljplanen Länsmansbacken I för parkområde i stadsdel 47 Morby, av detaljplanen Milkärr för trafikområde i stadsdel 72 Björnkärr och Kirskobacka, Fallåker för gatuområde i stadsdel 64 Karvasbacka, ritning nr 6551, daterad , ändrad , område nr Behandling Sistonen var jävig och avlägsnade sig medan ärendet behandlades (28 7 mom. i förvaltningslagen). Byman föreslog understödd av Elo att stadsstyrelsen remitterar ärendet för ny beredning. Vid beredningen beaktas ändringen av generalplanen och centralaffärernas övervägningar att avstå från en galleria. Vid beredningen beaktas också att det inte i det nuvarande planförslaget finns tillräckligt med bilplatser i affärsområdet eller i bebyggelsen i omgivningen. Detta föranleder att det ordnas särskild kollektivtrafik för gallerians behov. Dessutom är behovet att på grund av detaljplaneändringen bygga om de redan i dagens läge stockade trafiklederna större än vad som nu föreslås. Efter avslutad diskussion om remiss konstaterade ordföranden att det lämnats ett från föredragningen avvikande, understött förslag, vilket föranleder omröstning. Ordföranden konstaterade att stadsstyrelsen förkastat Bymans remissförslag med 10 röster mot 3, en frånvarande och en blank. Elo lämnade understödd av Byman följande ändringsförslag: "Stadsstyrelsen 1

19 Fullmäktige Sida 19 / 19 förkastar det bifogade markanvändningsavtalet föravtalet om överlåtelse mellan staden och Kiinteistö Oy Lommilan Kauppakeskus Oy, Kesko Livs Ab och Kiinteistö Oy Voisalmen Liiketalo som undertecknades , 2 föreslår att fullmäktige förkastar förslaget till ändring av detaljplanen Gloms, daterat och ändrat , på följande grunder: Projektet som detaljplanen skulle möjligöra skulle enligt utredningar av handelns förutsättningar ha betydande skadliga verkningar på de kommersiella tjänsterna i Esbo centrum och på utvecklingen av dessa. Med den föreslagna byggrätten vore affärscentret i Gloms ett av de största i huvudstadsregionen och det skulle i praktiken suga åt sig hela potentialen för utveckling av Esbo centrum. I en utredning för landskapsplaneringen konstaterades att en stor specialvaruhandelsenhet i Gloms inte tävlar med Esbo centrum eller de andra centrumen i landskapsplanen om tyngdpunkten i Gloms tydligt ligger på handel med skrymmande specialvaror och om utbudet i Gloms inte tävlar med utbudet i områden för centrumfunktioner. Projektet grundar sig emellertid huvudsakligen på konceptet för sedvanlig handel med icke-skrymmande specialvaror. Enligt riksmålen för områdesanvändning ska stora detaljhandelsenheter placeras i centrumområden så att de stöder samhällsstrukturen. Detta mål bör man utgå från också vid utvecklingen av Esbo centrum. Dimensioneringen av byggrätten i detaljplaneförslaget, handelns karaktär och den föreslagna bestämmelsen om byggande i etapper tryggar inte Esbo centrums utveckling som ett områdescentrum, utan i Glomsområdet uppstår ett separat nytt regionalt centrum med tjänster och arbetsplatser. Till Gloms kommer man huvudsakligen med personbil. Projektet har inte kunnat påvisa att servicenätet utvecklas så att butiksresornas längd är skälig och de skadliga verkningarna av trafiken är så små som möjligt, Dessutom utgör gallerian i detaljplaneförslaget ett betydande hinder för gång och cykeltrafik, eftersom en del av lederna genom området går inomhus i privata lokaler. Den gällande generalplanen anvisar inte detaljhandel i stor skala i området. Generalplanen är föråldrad och förnyelsen pågår. Dimensionering, karaktär och byggande i etapper av kommersiella tjänster i området ska avgöras i generaplaneprocessen." Efter avslutad diskussion konstaterade ordföranden att det hade lämnats ett understött förslag som avvek från föredragningen, vilket föranledde omröstning. Ordföranden konstaterade att stadsstyrelsen hade förkastat Elos ändringsförslag med 10 röster mot 3, en frånvarande och en blank.

20 Fullmäktige Sida 20 / 20 Beslut Stadsstyrelsen: Föredragandens förslag godkändes. För kännedom

21 Fullmäktige Sida 21 / 21

Esbo stad Protokoll 156. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 156. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 664/10.02.03/2011 Stadsplaneringsnämnden 9 2.2.2011 Stadsplaneringsnämnden 25 16.3.2011 Stadsplaneringsnämnden 35 29.2.2012 Stadsplaneringsnämnden 43 14.3.2012 Stadsstyrelsen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 8. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 8. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 27.01.2014 Sida 1 / 1 664/10.02.03/2011 Stadsplaneringsnämnden 9 2.2.2011 Stadsplaneringsnämnden 25 16.3.2011 Stadsplaneringsnämnden 35 29.2.2012 Stadsplaneringsnämnden 43 14.3.2012 Stadsstyrelsen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 11. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.01.2017 Sida 1 / 1 5248/2016 10.02.02 Stadsstyrelsen 8 9.1.2017 11 Godkännande av delgeneralplanen Kera, område nr 132700 Beredning och upplysningar: Ville Ahvikko, tfn 043 825 3907 Heini

Läs mer

Esbo stad Protokoll 75. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 75. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 6270/10.02.03/2011 Stadsplaneringsnämnden 186 26.11.2013 Stadsplaneringsnämnden 44 23.4.2014 Stadsstyrelsen 144 12.5.2014 75 Godkännande av ändring av detaljplanen Mattby

Läs mer

Stadsfullmäktige 76 10.06.2015. Stadsplaneringsnämnden 18.11.2014 179

Stadsfullmäktige 76 10.06.2015. Stadsplaneringsnämnden 18.11.2014 179 Stadsfullmäktige 76 10.06.2015 L35 Gränsbevakningsgatan, stadsdel 2 Ahtsalmi, ändring av detaljplanen och tomtfördelningen för en del av kvarter 224 samt rekreations-, parkerings- och gatuområde Stadsplaneringsnämnden

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE Karleby stads planläggningstjänster har utarbetat detta program för

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 16.8.2016 HELSINGFORSVÄGEN 10 Ak 220 ÄNDRING AV DETALJPLANEN Stadsdel 3, kvarter 400, tomt 5 samt gatu- och parkområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är

Läs mer

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 79. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 4594/10.00.00/2013 Stadsstyrelsen 127 28.4.2014 Fullmäktige 61 19.5.2014 79 Fråga om planeringen av Kägeluddens tunnel (Bordlagt 19.5.2014) Beredning och upplysningar:

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING SYDVÄSTRA DELEN AV HEINOLA ARBETSPLATSOMRÅDE

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING SYDVÄSTRA DELEN AV HEINOLA ARBETSPLATSOMRÅDE KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING SYDVÄSTRA DELEN AV HEINOLA ARBETSPLATSOMRÅDE BASUPPGIFTER INITIATIV ELLER VARFÖR DETALJPLANEARBETET INLETTS Initiativet

Läs mer

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Stadsstyrelsen 247 15.9.2014 115 Anvisande av arbeten för byggande av metron mellan Mattby och Stensvik till Länsimetro Oy eller ett bolag som grundas

Läs mer

DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013. Mål för delgeneralplanearbetet

DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013. Mål för delgeneralplanearbetet DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013 Mål för delgeneralplanearbetet Delgeneralplanen för Kungsporten och Estbacka utarbetas i huvudsak

Läs mer

DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ)

DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ) PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ) Karleby stad Tekniska servicecentret Ansvarsområde för stadsmiljön Planläggningstjänster

Läs mer

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING BILAGA _ BORGÅ Ölstens norra STADSDELEN 31 Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren 3218 3221 samt gatu-, rekreations- och specialområden Ändringen av detaljplanen gäller

Läs mer

Planläggningsöversikt

Planläggningsöversikt Planläggningsöversikt 2018 2019 20.9.2018 Innehåll PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2018 2019... 2 LANDSKAPSPLANLÄGGNING... 2 AKTUELLA LANDSKAPSPLANER... 2 NYLANDSPLANEN 2050... 2 PLANEN FÖR ÖSTERSUNDOMOMRÅDET...

Läs mer

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING/ LINNUSPERÄ Initiativtagare är Karleby stad. Staden har köpt ett åkerområde i Linnusperä

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Detaljplan nr 1087 KORSNÄSTÅGETS CENTRUM Detaljplane- och tomtindelningsändring PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vasa stads planläggning 25.1.2019 Planeringsobjekt Detaljplanen berör 29 stad8sdelens

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 7.6.2016 EN DEL AV KVARTER 92 samt gatu- och rekreationsområden Ak 218 ÄNDRING AV DETALJPLANEN 7:e stadsdelen, en del av kvarter 92 samt gatu- och rekreationsområden

Läs mer

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12

Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 21.12.2015 Sida 1 / 12 Sammanträde Tid 21.12.2015 måndag klo 17:30 Plats Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån

Esbo stad Protokoll 98. Fullmäktige Sida 1 / Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 741/2013 02.05.06 Stadsstyrelsen 192 20.6.2016 98 Justering av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Espoon sairaalas lån Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 87. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1995/2016 10.03.00 Stadsstyrelsen 173 30.5.2016 87 Fråga om praxis med undantagslov i norra Esbo Beredning och upplysningar: Mauri Hämäläinen, tfn 043 826 5237 Merja Kiviluoto,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 116. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3707/02.05.06/2014 Stadsstyrelsen 248 15.9.2014 116 Beviljande av stadens proprieborgen för lån som upptas av Länsimetro Oy eller av ett bolag som grundas samt för de

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING CYKELVÄGEN LÄNGS MED SUNDET Planområde, ungefärligt läge Stadsstyrelsen godkände i sitt möte 9.12.2013 754 Karleby

Läs mer

Esbo stad Protokoll 7. Fullmäktige 27.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 7. Fullmäktige 27.01.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 27.01.2014 Sida 1 / 1 606/10.02.03/2011 Stadsplaneringsnämnden 12 23.1.2013 Stadsplaneringsnämnden 132 4.9.2013 Stadsplaneringsnämnden 137 11.9.2013 Stadsstyrelsen 374 16.12.2013 7 Godkännande

Läs mer

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 PLANOMRÅDE 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Karleby Resecentral

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Karleby Resecentral KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING 9.6.2015 Karleby Resecentral DETALJPLANEÄNDRINGENS UNGEFÄRLIGA LÄGE Program för deltagande

Läs mer

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod:

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod: Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13 Planbeskrivning Plankod: 599401201609 Innehållsförteckning: 2 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.2 PLANOMRÅDETS LÄGE...

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 16.8.2016 EKKULLAOMRÅDET Ak 222 ÄNDRING AV DETALJPLANEN Stadsdel 7, kvarter 1053 samt rekreations-, trafik- och gatuområden (Klappträskvägen 1) PROGRAM FÖR DELTAGANDE

Läs mer

Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151. Program för deltagande och bedömning 16.5.

Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151. Program för deltagande och bedömning 16.5. Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151 Program för deltagande och bedömning 16.5.2015 MALAX KOMMUN 1 I programmet för deltagande och bedömning (PDB), som utarbetas som en

Läs mer

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 19-6 I STADSDEL 125

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 19-6 I STADSDEL 125 KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 19-6 I STADSDEL 125 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER INITIATIV ELLER VARFÖR DETALJPLANEARBETET INLETTS Initiativtagare

Läs mer

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 2893/08.00.00/2014 Stadsstyrelsen 314 3.11.2014 151 Motion om att främja bilism med låga utsläpp i Esbo Beredning och upplysningar: Petri Suominen, tfn 046 877 1840 Esa

Läs mer

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5048/10.02.03/2013 Stadsstyrelsen 126 28.4.2014 64 Motion för att främja projektet Aalto Village Beredning och upplysningar: Antti Mäkinen, tfn 050 593 1339 E-post enligt

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING SHELL HAKALAX TOMT 8-3-1

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING SHELL HAKALAX TOMT 8-3-1 KOKKOLAN KAUPUNKI TEKNINEN PALVELUKESKUS KAAVOITUSPALVELUT KARLEBY STAD TEKNISKA SERVICECENTRET PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING SHELL HAKALAX TOMT 8-3-1

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Plan nr 1086 LÅNGSKOGENS STORINDUSTRIOMRÅDE Detaljplan och detaljplaneändring PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vasa stads planläggning 29.8.2017 Föremål för planeringen Detaljplanen och detaljplaneändringen

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING OMRÅDET ÖSTER OM RÄVFARMSVÄGEN PLANOMRÅDE FÖR DETALJPLANEARBETET Initiativet har gjorts av Karleby stad. Arbetet

Läs mer

Page 1 of 5 Ingångssida Kommunförbundet Cirkulär och utlåtanden Cirkulär 2011 Cirkulär 15/80/2011, Ulla Hurmeranta, Ritva Laine/eg, 8.8.2011 Detaljplanernas aktualitet är ett kontinuerligt arbete en särskild

Läs mer

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 5381/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 19 7.1.2013 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Beredning och upplysningar: Hindsberg-Karkola

Läs mer

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX.

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. 1/9 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ). KVEVLAX LÄRCENTER DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. Avsikten med ett deltagande och bedömningsprogram. Enligt markanvändnings-

Läs mer

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2 Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård 599-412-6-46) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994122018Y2 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018. Områdesbestämning: Detaljplaneneändringen omfattar kvarteren 4245 och 4246 samt

Läs mer

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1979/2016 06.00.00 Stadsstyrelsen 172 30.5.2016 90 Fråga om flyttning av hälsovårdstjänsterna i Mattby till Hagalund och flyttning av Bolagskogs hälsostation till servicetorget

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1 1215/12.02.01/2014 Stadsstyrelsen 78 17.3.2014 44 Godkännande av Esbo stads program för kulturell mångfald 2014 2017 Beredning och upplysningar: Teemu Haapalehto, tfn

Läs mer

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1 Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund 599-407-9-112) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994072018Y1 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Mottagare Kristinestad stad. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN

Mottagare Kristinestad stad. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN Mottagare Kristinestad stad Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning Datum 12.4.2017 KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare Christoffer

Läs mer

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN?

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? Nylands förbund 2016 2 PLANLÄGGNINGEN PÅ LANDSKAPSNIVÅ är en planeringsprocess som tar beslut om markanvändningens riktlinjer för ett landskap eller för flera

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING SALUTORGET OCH KVARTER 2-7 BASUPPGIFTER INITIATIV ELLER VARFÖR DETALJPLANEARBETET INLETTS Anhängiggörandet baseras

Läs mer

Kartan om ändringsområden är som bilaga till föredragningslistan.

Kartan om ändringsområden är som bilaga till föredragningslistan. Kommunfullmäktige 18 27.04.2015 ÄNDRING AV BROBY DETALJPLAN / STRANDTOMTER Kfullm 27.04.2015 18 Kommunstyrelsen 26 augusti 2013 215 I Pyttis liksom i alla andra havskustkommuner finns betydande efterfrågan

Läs mer

Datum 30.01.2014. Bemötande: - Planteringsområdets utsträckning granskas och fel åtgärdas.

Datum 30.01.2014. Bemötande: - Planteringsområdets utsträckning granskas och fel åtgärdas. Sida 1 av 5 Datum 30.01.2014 GENOMGÅNG AV ANMÄRKNINGAR PÅ HOLM DETALJPLAN Genomgång av anmärkningar och myndighetsutlåtanden mot utkastet på Holm detaljplan den 30.01.2014 efter att utkastet varit till

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Lovisa stad Tekniska centralen Planläggnings- och arkitektbyrån ÄNDRING AV DETALJPLAN, STADSDEL 8, GRÅBERG, NYA INDUSTRIOMRÅDET, KVARTEREN 818 OCH 819 SAMT GRÖNOMRÅDET OCH LÄTTRAFIKLEDEN SOM GRÄNSAR

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Stadsstyrelsen 178 11.5.2015 100 Motion om genomförande av programmet för främjande av bilar med små utsläpp i huvudstadsregionen Beredning och upplysningar:

Läs mer

Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 76

Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 76 Esbo stad Möteskallelse Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 76 Sammanträde Tid 17.11.2014 måndag kl. 17:30 Plats Fullmäktigegården, Esbogatan 5 Tilläggsuppgifter Meddelande om förhinder: valtuustonsihteeri@espoo.fi

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Lovisa stad Tekniska centralen Planläggnings- och arkitektbyrån ÄNDRING AV DETALJPLAN, STADSDEL 13, RÄFSBY, DEL AV KVARTER 1303, DEL AV MICKOSVÄGENS GATUOMRÅDE, SKYDDSGRÖNOMRÅDEN SAMT GRÖNOMRÅDEN SOM

Läs mer

Ändring av Esse strandgeneralplan, flyttning av byggplats (Snellmans 7:249 och Snellman 7:245)

Ändring av Esse strandgeneralplan, flyttning av byggplats (Snellmans 7:249 och Snellman 7:245) Ändring av Esse strandgeneralplan, flyttning av byggplats (Snellmans 7:249 och Snellman 7:245) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994072016Y2 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET...

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y6

Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y6 Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994162016Y6 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5 Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994092016Y5 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3. PLANERINGSSITUATION...

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Programmet för deltagande och bedömning är en plan i enlighet med markanvändnings- och bygglagens 63 samt markanvändnings- och byggförordningens 42 om förfarandet

Läs mer

Ändring av sydvästra Ytteresse delgeneralplan (Forsbacka 20:64 och Ragnvald 20:61)

Ändring av sydvästra Ytteresse delgeneralplan (Forsbacka 20:64 och Ragnvald 20:61) Ändring av sydvästra Ytteresse delgeneralplan (Forsbacka 20:64 och Ragnvald 20:61) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994142016Y3 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

Sida Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll 0711 Byggnadstekniska nämnden

Sida Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll 0711 Byggnadstekniska nämnden o 1 1 s sammanträde Föredragningslista/Kallelse Plats: telefonsammaträde Tid: fredag den 22 juli 2011 kl. 12.00 13.00 Nr Ärende 087 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 088 Val av protokolljusterare

Läs mer

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV LILLA-FURUHOLMEN DETALJPLAN

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV LILLA-FURUHOLMEN DETALJPLAN Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 2.11.2018 LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV LILLA-FURUHOLMEN DETALJPLAN 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare Jonas

Läs mer

BRANDKÅRSVÄGEN 9. Ak 216 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) Ändring av detaljplanen 4:e stadsdelen, kvarter 49, tomt 11

BRANDKÅRSVÄGEN 9. Ak 216 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) Ändring av detaljplanen 4:e stadsdelen, kvarter 49, tomt 11 Ak 216 BRANDKÅRSVÄGEN 9 Ändring av detaljplanen 4:e stadsdelen, kvarter 49, tomt 11 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (PDB) 26.9.2005, uppdaterat 27.4.2017 Beredare/mer information: Grankulla stad Markanvändningsenheten

Läs mer

Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1

Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1 Ändring av Forsby delgeneralplan (Dalkärr 12:25) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994032017Y1 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 162. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.11.2015 Sida 1 / 1 3961/10.03.00/2015 Stadsstyrelsen 304 5.10.2015 Stadsstyrelsen 323 26.10.2015 162 Fråga i fullmäktige om användningen av seniorhuset i Esbo centrum Beredning och upplysningar:

Läs mer

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV STORSTRÖMMEN DETALJPLAN

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV STORSTRÖMMEN DETALJPLAN Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 2.11.2018 LARSMO KOMMUN ÄNDRING AV DEL AV STORSTRÖMMEN DETALJPLAN 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare Jonas Lindholm

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1. 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras

Esbo stad Protokoll 22. Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1. 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras Fullmäktige 24.02.2014 Sida 1 / 1 5380/11.03.02/2013 Stadsstyrelsen 40 10.2.2014 22 Fråga om utskänkningsställenas verkningar och om principerna för var de får placeras Beredning och upplysningar: Petri

Läs mer

LARSMO KOMMUN BOSUND DETALJPLAN - ÄNDRING OCH UTVIDGNING AV NORRA DELEN. Larsmo kommun. Program för deltagande och bedömning

LARSMO KOMMUN BOSUND DETALJPLAN - ÄNDRING OCH UTVIDGNING AV NORRA DELEN. Larsmo kommun. Program för deltagande och bedömning Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 15.4.2019 LARSMO KOMMUN BOSUND DETALJPLAN - ÄNDRING OCH UTVIDGNING AV NORRA DELEN 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare

Läs mer

LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014

LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014 LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 5.9.2014 PARGAS KORPO-BJÖRKÖ, ÅNSÖREN ÄNDRING AV DELGENERALPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde

Läs mer

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter BORGÅ, HAIKO HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena Detaljplan för

Läs mer

5.2.1999/132. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren.

5.2.1999/132. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Finlex» Lagstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 1999» 5.2.1999/132 5.2.1999/132 Beaktats t.o.m. FörfS 236/2008. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132

Läs mer

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY 1 JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 1 I KVARTER 4206 PLANBESKRIVNING Genom detaljplanändringen delas tomten, gatuområde införlivas till tomtområde och exploateringstalet förhöjs. Detaljplanändringen

Läs mer

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kållby detaljplan, kv. 210-211 och 221-229 samt grönområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599407201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599402201608 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.03.2012 Sida 1 / 1 1052/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 58 5.3.2012 32 Esbo stads proprieborgen för :s lån på 16 025 000 euro Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6 23.5.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM... 1 2 PLANEOMRÅDET... 1 3 INITIATIV OCH

Läs mer

Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää

Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää Stadsfullmäktige 136 10.12.2014 Försäljning av frilufts- och strövområde i Ahonpää Stadsplaneringsnämnden 19.8.2014 115 1) Bakgrund Via centralförvaltningen har en försäljning av ett frilufts- och strövområde

Läs mer

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 1 KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2016 2 Innehållsförteckning: INLEDNING 3 PLANLÄGGNINGSNIVÅER.... 3 LANDSKAPSPLANEN.... 3 GENERALPLANERNA... 4 STRANDGENERALPLANEN... 4 DETALJPLANERNA 4 KORSNÄS KOMMUNS

Läs mer

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599599404201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

Delgeneralplanen Skärgården

Delgeneralplanen Skärgården 1 (7) 25.11.2009 Delgeneralplanen Skärgården Ändrad 13.8.2015. Ärende nr 6212/5022009 Område nr 830500 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PLANOMRÅDET Planområdets läge Läge Delgeneralplanen omfattar

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan.

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan. KIMITOÖNS KOMMUN DELGENERALPLAN FÖR KIMITO CENTRUM PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Planläggningsområde och planens syfte För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan.

Läs mer

BESKRIVNING AV DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING AVLOPPSRENINGSVERK OCH BIOGASANLÄGGNING

BESKRIVNING AV DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING AVLOPPSRENINGSVERK OCH BIOGASANLÄGGNING BESKRIVNING AV DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING AVLOPPSRENINGSVERK OCH BIOGASANLÄGGNING 2 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter Detaljplan och detaljplaneändring av stadsdel

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 4.9.2014 VIKBY, ÄNDRNING AV DETALJPLAN FÖR KVARTER 7 PÅ VIKBY FÖRETAGSOMRÅDE PDB, Detaljplanändring Kv 7, Vikby företagsområde ~

Läs mer

Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal ) Planbeskrivning Plankod: Y6

Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal ) Planbeskrivning Plankod: Y6 Ändring av strandgeneralplanen för Överlappfors sjöar (Dal 599-416-5-50) Planbeskrivning Plankod: 5994162016Y6 2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER...

Läs mer

Ändring av Ytteresse delgeneralplan (Rosengård )

Ändring av Ytteresse delgeneralplan (Rosengård ) Ändring av Ytteresse delgeneralplan (Rosengård 599-414-96-0) Planbeskrivning Plankod: 5994142017Y2 Innehållsförteckning: 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 4 1.2

Läs mer

180 Smedsby Kvarter 281

180 Smedsby Kvarter 281 180 Smedsby Kvarter 281 Ändring av detaljplan i kvarter 281 samt till kvarteret angränsande vägoch rekreationsområde. Planläggningsavdelningen 16.5.2013 Planen godkänd av samhällsbyggnadsnämnden _..201_

Läs mer

Ändring av del av Lepplax strandgeneralplan (Vikman 12:137) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y3

Ändring av del av Lepplax strandgeneralplan (Vikman 12:137) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y3 Ändring av del av Lepplax strandgeneralplan (Vikman 12:137) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994082015Y3 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING LANTMÄTARE AB ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 24.1.2016 PARGAS INIÖ SÖDERBY, HEMGÅRDEN ÄNDRING AV GENERALPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1 KORSHOLMS KOMMUN KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1 Program för deltagande och bedömning 19.10.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM...

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING KVARTEREN 1 10 I STADSDEL 151, INDOLA ARBETSPLATSOMRÅDE

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING KVARTEREN 1 10 I STADSDEL 151, INDOLA ARBETSPLATSOMRÅDE KOKKOLAN KAUPUNKI TEKNINEN PALVELUKESKUS KAAVOITUSPALVELUT KARLEBY STAD TEKNISKA SERVICECENTRET PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLAN OCH DETALJPLANEÄNDRING KVARTEREN

Läs mer

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 103. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 22.08.2016 Sida 1 / 1 423/2016 10.04.00 Social- och hälsovårdsnämnden 73 25.5.2016 Stadsstyrelsen 205 20.6.2016 103 Motion om gemensamt boende för unga och äldre i Esbo Beredning och upplysningar:

Läs mer

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan, kvarter

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan, kvarter P r o g r a m f ö r d e l t a g a n d e o c h b e d ö m n i n g, k v a r t e r 6 6 1-665 S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 11.12.2015 Uppdaterat 3.5.2016

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PARGAS STAD ÄNDRING AV DETALJPLAN MALMSTRANDEN DATUM: 18.10.2017 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Detta program för deltagande och bedömning presenterar utgångspunkter,

Läs mer

INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT

INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT 2015 PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT Enligt markanvändnings- och bygglagen ska kommunen minst en gång om året upprätta en översikt över de planärenden som är anhängiga eller som

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING STADSDEL 4.

DETALJPLANEÄNDRING STADSDEL 4. KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD KAAVOITUSPALVELUT PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING STADSDEL 4. PLANOMRÅDE FÖR DETALJPLANEARBETET Projektet inleds pånytt, enligt den nya markanvändnings-

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 20.4.2017, kompletterat 16.8.2017 SMEDSBY, kvarter 601 Ändring av detaljplan Avsikten med ett program för deltagande och bedömning

Läs mer

Detaljplaneändring / Tomt Kokkolan Terästalo

Detaljplaneändring / Tomt Kokkolan Terästalo Stadsfullmäktige 23 07.03.2016 Detaljplaneändring / Tomt 8-7-44 Kokkolan Terästalo FGE 23 804/10.02.03/2014 Stadsstrukturnämnden 18.11.2015 166 Beredning: detaljplanearkitekt Elina Nissinen, tfn 040 489

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING HANGÖ STAD 1 PDB PLANENS NAMN UTGÅNGSPUNKTER PLANOMRÅDE Programmet för deltagande och bedömning (PDB) är en plan över förfarandet vid deltagande och växelverkan samt för hur planens konsekvenser skall

Läs mer