9 Livsmedelsförädling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "9 Livsmedelsförädling"

Transkript

1 9 Livsmedelsförädling Läsanvisning Reglerna i detta kapitel rör sförädling. Regler om införsel och import finns i kapitel 16. Reglerna för avtal, särhållning och miljöskydd med mera finns i kapitel 2. Märkning tas upp i kapitel 1. Reglerna för sförädling består av en huvudregel om KRAV-certifierade ingredienser och sedan ett antal regler som gäller för de övriga ämnena och processer som får användas vid KRAVmärkt sproduktion. Kapitlet avslutas med avsnitt 9.8 om ingrediensmärkning av produkter med mindre än 95 % KRAV-certifierade ingredienser. Det här vill vi nå Grunderna för dessa regler finns i Den ekologiska produktionens målsättning. Målsättningen är att bedriva en långsiktigt hållbar och från konsumenternas synvinkel förtroendegivande produktion av. Det ska ske bland annat genom att förädling sker med hjälp av utvalda processer som är skonsamma mot såväl naturen som produkterna, med ett minimum av tillsatser och att användning av naturfrämmande ämnen undviks. Tänk särskilt på Innan du börjar marknadsföra en produkt ska du först säkerställa att alla relevanta krav i KRAVs regelverk är uppfyllda och anmäla produkten till ditt certifieringsorgan. Du ska sedan registrera produkten som KRAV-godkänd på KRAVs hemsida. Definitioner Arom: En arom består av aromämne eller arompreparat och bärare eller lösningsmedel. Berikningsmedel: Berikningsmedel är ämnen, (mineraler, inklusive spårämnen, vitaminer, aminosyror och mikronäringsämnen), som sätts till med syftet att produkten ska kunna marknadsföras som extra vitaminrik eller mineralrik eller för att ersätta vitaminer som gått

2 förlorade vid tillverkningen. Du får inte använda berikningsmedel i KRAV-certifierade produkter om det inte är ett lagkrav att använda dem. Ingredienser av olika slag: Ingredienser indelas i råvaruingredienser, stillsatser och aromer. Råvaruingredienser kallas i denna regeltext också för råvaror. Det är sådana ingredienser som är grunden i ditt recept, till exempel mjölk, laktos, gurkmeja, syrakultur. Livsmedelstillsatser är berikningsmedel eller (teknologiska) tillsatser. Lösningsmedel och bärare av tillsatser och aromämnen: Som ingredienser anses inte ämnen som använts i de mängder som är absolut nödvändiga som lösningsmedel för eller som bärare av tillsatser och aromämnen. Till exempel kan majsstärkelse användas som bärare till en arom. Processhjälpmedel: Ämnen som används vid tillverkning men som inte räknas som ingredienser och som inte har någon teknologisk effekt i det färdiga livsmedlet räknas som processhjälpmedel. Det kan till exempel vara vegetabilisk olja som används som släppmedel. Rekonstituering: Rekonstituering innebär att produktens ursprungliga vattenhalt återställs. Tillsatser: Kallas ibland teknologiska tillsatser. Ämnen som har en teknisk funktion i livsmedlet och för vilka myndigheterna bestämt att de ska ha en särskild säkerhetsprövning. Dessa tillsatser har ett E-nummer. Till exempel är askorbinsyra (C-vitamin) en teknologisk tillsats när den används som antioxidationsmedel med E-nummer E KRAV-certifierade ingredienser Du ska enbart använda KRAV-certifierade ingredienser i som ska marknadsföras med KRAVs namn eller märke. Ingredienser som undantas från kravet att vara KRAV-certifierade är: koksalt (natriumklorid, kaliumklorid) (EU) vatten (EU) vilt som inte är uppfött i hägn (ren räknas inte som vilt) (EU)

3 berikningsmedel, sådana tillsatser får endast användas när det är särskilt föreskrivet av myndighet att de ska användas i livsmedlet i fråga (EU) andra ingredienser när du kan visa att det inte går att få tag på KRAV-certifierad ingrediens i tillräcklig mängd eller kvalitet. Dock ska animaliska ingredienser av jordbruksursprung alltid vara KRAV-certifierade. I första hand ska en EU-ekologisk ingrediens väljas, går inte det kan en konventionell ingrediens väljas enligt vad som anges i regel 9.2. Hit räknas också jäst. Till utgången av 2013 får konventionell jäst användas utan att ansöka om tillåtelse enligt regel 9.2 om du inte får tag på annan. Du får använda KRAVs namn och märke på produkter med minst 95 viktprocent KRAVcertifierade ingredienser. Koksalt och vatten ska inte räknas med vid beräkning av konventionell andel i produkten. Vatten som tillsats vid rekonstituering ska du dock räkna med. 9.2 Konventionella råvaror En konventionell råvara får inte: användas i en produkt med en KRAV-certifierad ingrediens av samma slag (K) (IBS) innehålla eller vara framtagen med hjälp av genetiskt modifierade organismer (EU) framställas med processer som inte tillåts enligt regel 9.3. bestå av eller innehålla teknologiskt framställda nanopartiklar Konventionella råvaror av jordbruksursprung får endast användas om råvaran tillåts enligt bilaga 9 till förordning (EG) nr 889/2008 eller har godkänts av Livsmedelsverket enligt samma förordnings artikel 29. Livsmedelsverket utfärdar då ett tidsbegränsat tillstånd för dig att använda en viss konventionell ingrediens i en viss produkt. (EU) Tänk särskilt på Att kontrollera att du har ett giltigt tillstånd från Livsmedelsverket för konventionell ingrediens när det krävs Konventionella råvaror i produkter som innehåller vildfångad fisk certifierad enligt kapitel 17 En konventionell råvara får inte:

4 Användas i en produkt med en KRAV-certifierad ingrediens av samma slag Innehålla eller vara framtagen med hjälp av genetiskt modifierade organismer Framställas med processer som inte tillåts enligt regel 9.3 bestå av eller innehålla teknologiskt framställda nanopartiklar Ditt certifieringsorgan avgör om råvaran är tillåten att använda. 9.3 Processer och lösningsmedel Du får endast använda följande produktionsprocesser: mekaniska och fysikaliska processer (EU) biologiska processer som till exempel fermentering och jäsning (exempelvis användning av mjölksyrakulturer och mögelkulturer) (EU) enzymatiska processer vilkas effekt är att koagulera (exempelvis löpe) eller spjälka ämnen (exempelvis enzymet amylas) (K) extraktion (EU) rökning (EU) fällning (EU). Du får enbart använda vatten, etanol, koldioxid eller fetter som lösningsmedel. Som bärare till enzymer är de ämnen tillåtna som behövs för enzympreparatets funktion.(k) (IBS) 9.4 Bestrålning Du får inte bestråla dina råvaror eller produkter och du ska försäkra dig om att dina leverantörer inte bestrålat råvarorna. (EU) 9.5 Tillsatser, aromer och processhjälpmedel I bilaga 2 finns en lista på vilka tillsatser du får använda. och i bilaga 3 finns Ttillåtna processhjälpmedel finns upptagna i bilaga 8B till förordning (EG) 889/2008. (K) (IBS) Du får enbart använda naturliga aromer. (EU)

5 Bärare till aromer och tillsatser ska vara råvaruingredienser, tillåtna tillsatser enligt bilaga 3,vatten, etanol eller fetter. (K) Tillsatser, aromer, bärare, lösningsmedel och processhjälpmedel får inte innehålla eller vara framtagna med hjälp av genetiskt modifierade organismer (EU) 9.6 Ämnen i kontakt med Konserveringsmedel (till exempel antimögelmedel), bekämpningsmedel och syntetiska eller naturidentiska färgämnen får inte tillsättas till ämnen som kommer i kontakt med (till exempel ostvax). (EU) Äggtvätt är tillåten med de medel som är nationellt godkända. 9.7 Filtrering Filtreringsteknik som leder till kemiska förändringar på molekylär nivå tillåts inte om de påverkar produkten negativt. Filtreringsutrustning som innehåller asbest tillåts inte. eller om den på annat sätt leder till kemiska förändringar på molekylär nivå som påverkar produkten negativt. 9.8 Ingrediensmärkning av KRAV-certifierade ingredienser Kommentar [p1]: Ur vilken synpunkt? Producenten anser säkert att det är till produktens fördel.hur bevisar man negativ påverkan vid revision? I det här avsnittet beskrivs hur du får ange att en ingrediens är KRAV-certifierad i en produkt som innehåller mindre än 95 % KRAV-certifierade ingredienser. Det ska klart framgå vilka ingredienser som är KRAV-certifierade. Produkten får inte märkas som KRAV-certifierad eller märkas med KRAVs logotyp. Om din produkt sammanlagt innehåller mer än 95 % KRAV-certifierade och EU-ekologiska ingredienser får den kallas ekologisk. Då ska du följa reglerna i avsnitt 1.3 när du utformar din märkning Ingrediens av samma slag får inte blandas Du får inte använda både en KRAV-certifierad och en ej KRAV-certifierad ingrediens av samma slag i en och samma produkt.

6 9.8.2 Dokumentation Dokumentera att de registrerade ingredienserna är KRAV-certifierade och den inköpta respektive använda mängden av dessa på det vis som certifieringsorganet accepterar som lämpligt. Du ska också dokumentera ingrediensernas ursprung samt mottagare av sålda varor som innehåller KRAVcertifierade ingredienser. Spara dokumentationen i minst två år Märkning av produkt med KRAV-certifierad ingrediens En produkt som inte är KRAV-certifierad kan ha en KRAV-certifierad ingrediens men du får inte märka produkten som KRAV-certifierad eller använda KRAVs märke. Märkning eller marknadsföring av produkter med KRAV-certifierad ingrediens får inte på något vis vilseleda så att det uppfattas som om det rör sig om en KRAV-certifierad produkt. Skriv ordet KRAV i versaler. Märkning eller marknadsföring i övrigt får inte på något sätt genom typsnitt eller färger förknippas med KRAVs logotyp. Innehåller produkten en lägre andel ekologiska råvaror får innehållet av KRAV-certifierade ingredienser endast anges i ingrediensförteckningen, se också regel Märkning och marknadsföring av ingrediensen i en ekologisk produkt Om produkten innehåller minst 95 % ekologiska råvaror av jordbruksursprung får den kallas ekologisk och information om KRAV-certifierad ingrediens kan finnas på etiketten. Om och hur du ska utforma märkningen för att uppfylla EU-förordningen framgår av avsnitt 1.3. Se till att det klart framgår vilka ingredienser som är KRAV-certifierade. I ingrediensförteckningen ska det framgå vilken viktprocent de KRAV-certifierade ingredienserna har. Använd något av följande uttryck eller motsvarande vid märkning eller marknadsföring: Innehåller KRAV-certifierad kommer från KRAV-certifierad produktion.

7 9.8.5 Märkning och marknadsföring av ingrediensen i en produkt som inte är ekologisk Om din produkt sammanlagt innehåller mindre än 95 % EU-ekologiska och KRAV-godkända ingredienser får du bara ange i ingrediensförteckningen vilka ingredienser som är KRAVcertifierade, inte i övrigt på förpackningen. 9.9 Jäst kan KRAV-certifieras Om du följer EU:s regler för ekologisk jäst och i övrigt tillämpliga delar av KRAVs regler kan din produktion KRAV-certifieras Vin kan KRAV-certifieras Om du följer EU:s regler för ekologiskt vin ((EU) No 203/2012 inklusive bilagor med tillåtna tillsatser och processhjälpmedel) kan din produktion KRAV-certifieras. Kommentar [p2]: Stor del vin import. Infoga hänvisning till sociala villkor 9.11 Minska klimatpåverkan Energianalys Du ska analysera energianvändningen i verksamheten under livsmedlets produktion. Inför nyinvestering ska energieffektivitet, mätt som energianvändning per mängd färdig vara, beaktas Minskad användning av icke förnybara bränslen Du ska ha en plan för att minska beroendet av icke förnybara bränslen Förnybar el Du ska kunna redovisa hur stor andel av din elanvändning som kommer från förnybara källor. Andelen ska minst motsvara andelen KRAV-certifierad produktion på ditt företag, uttryckt i försäljningsvärde. Du ska uppfylla regeln när du nytecknar ditt elavtal men senast tre år efter inträde i certifieringen. Du som var KRAV-certifierad den 1 januari 2014 ska alltså uppfylla regeln senast den 1 januari Kommentar [p3]: Alldeles för vag. Om analysen finns skall det även finnas gränsvärden för vad som är tillåtet KRAV rekommenderar att all el som används i företag som har KRAV-certifierad produktion kommer från förnybara energikällor till exempel miljömärkt el och har som ambition att på sikt göra detta till ett regelkrav Val av köldmedier När du gör ny- eller återinvestering i kylanläggningar ska du välja anläggningar med köldmedier som inte påverkar klimatet negativt, alltså undvika t ex HFC-föreningar. Kommentar [p4]: Vi har inte kompetens för detta.

8 BILAGA 2 Om stillsatser Enligt regel 9.5 Följande teknologiska stillsatser, (inklusive i KRAVs regler tillåtna bärare) får tillföras en KRAVcertifierad produkt. Ett i kolumnen innebär att tillsatsen får användas. Tillsats Vegetabiliska Animaliska Särskilda villkor Kalciumkarbonater (E 170) Svaveldioxid (E 220) Får inte användas för färgning eller kalciumberikning Endast till vin. I fruktviner (som här definieras som vin framställt av annan frukt än vindruva) utan tillsatt socker (inklusive cider och perry) eller i mjöd: 50 mg (summerad maxhalt uttryckt som SO2 i mg/l). För cider och perry beredd med tillsats av socker

9 eller saftkoncentrat efter jäsningen: 100 mg/l Kaliumpyrosulfit (E 224 Kräftdjur och blötdjur Mjölksyra (E 270) Koldioxid (E 290) Äppelsyra (E 296) Askorbinsyra (E 300) köttprodukter inom animaliska Tokoferolkoncentrat (E 306) (blandade naturliga koncentrat) Endast som antioxidant för fetter och oljor Lecitin (E 322) mjölkprodukter inom animaliska Citronsyra (E 330) Kräftdjur och blötdjur Natriumcitrater (E 331) Kaliumcitrat (E 333) Vinsyra (E 334) Natriumtartrat (E 335) Kaliumtartrat (E 336)

10 Monokalciumfosfat (E 341) Endast som jäsmedel i mjöl Alginsyra (E 400) Endast som mjölkbaaserade inom animaliska Natriumalginat (E 401) mjölkbaserade inom animaliska Kaliumalginat (E 402) mjölkbaserade inom animaliska Agar (E 406) mjölkbaserade och köttprodukter inom animaliska Karragenan (E 407) mjölkbaserade inom animaliska. Fruktkärnmjöl (E 410) Guarkärnmjöl (E 412) antangummi (E 415)

11 Pektin (E 440(i)) Amiderat pektin är inte tillåtet i någon produkt. mjölkbaserade produkter inom animaliska Natriumkarbonater (E 500) Dulche de leche och smör av syrad grädde inom animaliska Kaliumkarbonater (E 501) Ammoniumkarbonater (E 503) Magnesiumkarbonater (E 504) Kalciumklorid (E 509) Tillåtet för mjölkprodukter Argon (E 938) Kväve (E 941) Syre (E 948) Ättiksyra (E260) Sorbinsyra/sorbater (E200, E ) dock endast till utgången av år 2013 Bensoesyra/bensoater (E ) ddock endast till utgången av ( vildfångad fisk och skaldjur)

12 år 2013 Citronsyra (E 330). För produkter som både innehåller vegetabiliska och animaliska råvaror gäller att tillsatsen är tillåten om den är tillåten i någon av ingredienserna i det sammansatta livsmedlet, med undantag av vissa fall som framgår av artikel 3 i direktiv 95/2/EG. När färger används för att stämpla ägg ska reglerna i direktiv 94/36/EG tillämpas. Koksalt (natriumklorid) prövas inte av certifieringsorganet och får innehålla de klumpförebyggande medel som normalt används. KRAV rekommenderar att när så är möjligt används koksalt utan tillsatser. Observera att vid förädling av KRAV-certifierad vild fisk och skaldjur är ytterligare ett fåtal tillsatser tillåtna, se regel Vid förädling av vin gäller bilagan om tillåtna tillsatser enligt förordning (EU) No 203/2012. BILAGA 3 Tillåtna processhjälpmedel Enligt regel 9.5 Medel Vatten Kalciumklorid (E 509) Kalciumkarbonat (E 170) Kalciumhydroxid (E 526) Kalciumsulfat (Gips) Villkor, endast till användningsområde Dricksvatten enligt tillämpade regler i området Koaguleringsmedel, endast vegetabilier, koaguleringsmedel

13 (E 516) Magnesiumklorid (E 511) Kaliumkarbonat (E 501) Natriumkarbonat (E 500) Mjölksyra (E 270) Citronsyra (E 330) Natriumhydroxid (E524) Svavelsyra (E 513) Saltsyra (E 507) Ammoniumhydroxid (E 527), koaguleringsmedel Torkning av druvor Socker För reglering av ph-värdet i saltlaken vid ostframställning För reglering av ph-värdet i saltlaken vid ostframställning. Oljerening, hydrolys av stärkelse Oljerening (raps); sockerframställning Gelatinframställning, sockerframställning Gelatinframställning, För reglering av ph-värdet i saltlaken vid framställning av ostarna Gouda, Edam, Maasdammer, Boerenkaas och Friese och Leidse Nagelkaas Gelatinframställning Väteperoxid Gelatinframställning Koldioxid (E290)

14 Kväve Etanol Garvsyra Äggalbumin Kasein Gelatin Husbloss Vegetabilisk olja Kiseldioxid i form av gel eller kolloid Aktivt kol Talk (E 533) Bentonit (E 558) Kaolin (E 559) Cellulosa Diatomit (Kiselgur) Perlit Etylen Bivax (E 901) Karnaubavax (E 903) Lösningsmedel. Filtreringsmedel Smörj, släpp- och skumdämpningsmedel (som stekfett får inte härdat fett användas) Vegetabilier Vegetabilier och propolis Gelatinframställning Vegetabilier och gelatinframställning Vegetabilier och gelatinframställning För mognadsbehandling Släppmedel, endast till vegetabilier Släppmedel, endast till vegetabilier

15

Regeln gäller inte produkter som innehåller KRAV-certifierad vildfångad fisk eller skaldjur.

Regeln gäller inte produkter som innehåller KRAV-certifierad vildfångad fisk eller skaldjur. Livsmedelsförädling Du som är certifierad för livsmedelsförädling ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2, 3 och 20. Även du som endast hanterar eller lagrar KRAV-certifierade livsmedel som inte

Läs mer

Bilaga 1 - Tillåtna konventionella fodermedel med mera (EU)

Bilaga 1 - Tillåtna konventionella fodermedel med mera (EU) Bilagor Bilaga 1 - Tillåtna konventionella fodermedel med mera Bilaga 2 - Livsmedelstillsatser Bilaga 3 - SIN-ämnen i sförpackningar Bilaga 4 - Mall Leverantörsriktlinjer Bilaga 1 - Tillåtna konventionella

Läs mer

BILAGA 2 BILAGA 3 BILAGA 1. Bilagor

BILAGA 2 BILAGA 3 BILAGA 1. Bilagor KRAVs regler innehåller dels allmänna regler i kapitel 2, 3 och 20 som berör alla - oavsett produktionsinriktning, och dels regler som är anpassade till olika typer av produktion. Här har vi samlat allt

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 38/3

Europeiska unionens officiella tidning L 38/3 13.2.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 38/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 123/2008 av den 12 februari 2008 om ändring och rättelse av bilaga VI till rådets förordning (EEG) nr 2092/91 om

Läs mer

11.1 Allmänna regler för alla sorters foder

11.1 Allmänna regler för alla sorters foder Fodertillverkning Du som är certifierad för fodertillverkning ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Även du som endast hanterar eller lagrar KRAV-certifierade

Läs mer

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel 12 Tillverkning av produktionshjälpmedel KRAVs regler för produktionshjälpmedel talar om vilka typer av produktionshjälpmedel för växtodling (inklusive trädgårdsodling) som kan KRAV-märkas och vilka kriterier

Läs mer

Bilagor BILAGA 2 BILAGA 3 BILAGA 1

Bilagor BILAGA 2 BILAGA 3 BILAGA 1 Bilagor BILAGA 2 BILAGA 3 BILAGA 1 Bilaga 1 Tillåtna konventionella fodermedel med mera (EU) Bilagan tar upp vilka konventionella fodermedel som är tillåtna, tillåtna animaliska fodermedel, samt tillåtna

Läs mer

Tillsatser tillåtna i KRAV-märkt produktion

Tillsatser tillåtna i KRAV-märkt produktion 1 2015-10-30 Tillsatser tillåtna i KRAV-märkt produktion KRAVs principiella hållning till livsmedelstillsatser KRAVs grundhållning är att livsmedel, så långt det är möjligt, inte ska förändras genom tillsats

Läs mer

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2.

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2. 14 Butik Kapitlet handlar om hur du som butiksägare och din personal ska hantera KRAV-märkta produkter. Här finns bland annat beskrivningar av butikens övergripande åtaganden, hur du ska exponera och marknadsföra

Läs mer

Regler för KRAV-certifierad produktion utgåva

Regler för KRAV-certifierad produktion utgåva Regler för KRAV-certifierad produktion utgåva 2019-20 Bilagor Bilagor BILAGA 2 BILAGA 3 Bilaga 1 Tillåtna konventionella fodermedel med mera (EU) Bilagan tar upp vilka konventionella fodermedel som är

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Livsmedel

KRAVs GMO-risklista - Livsmedel 2017-01-01 KRAVs GMO-risklista - Livsmedel Bakgrund KRAV-anslutna företag ska kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget gjort åtgärder

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Livsmedel

KRAVs GMO-risklista - Livsmedel 2018-01-01 KRAVs GMO-risklista - Livsmedel Bakgrund KRAV-anslutna företag ska kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget gjort åtgärder

Läs mer

Tillsatser tillåtna i KRAV-märkt produktion

Tillsatser tillåtna i KRAV-märkt produktion Tillsatser tillåtna i KRAV-märkt produktion 2017-04-07 KRAVs principiella hållning till livsmedelstillsatser KRAVs grundhållning är att livsmedel, så långt det är möjligt, inte ska förändras genom tillsats

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Livsmedel

KRAVs GMO-risklista - Livsmedel 2019-01-01 KRAVs GMO-risklista - Livsmedel Bakgrund KRAV-anslutna företag ska kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget gjort åtgärder

Läs mer

Kan innehålla protien som kan ge allergiska reaktioner. Ammoniumbisulfit.

Kan innehålla protien som kan ge allergiska reaktioner. Ammoniumbisulfit. ÄMNE E-NUMMER ALLERGEN ÖVERKÄNSLIGHET LIVSMEDELSVERKET Argon E938 Kväve E941 Koldioxid E290 Torrjäst eller jäst suspenderad i vin. Ammoniumsulfat E517 Kan innehålla protien som kan ge allergiska reaktioner.

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning Bakgrund KRAV-anslutna företag måste kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget gjort allt

Läs mer

Restauranger och storhushåll

Restauranger och storhushåll Restauranger och storhushåll Socker Honung Mjölk Bröd Müsli Gurka Ägg Smör Du som är certifierad för restaurang och storhushåll ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel

Läs mer

Tillsatser Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Tillsatser Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Tillsatser Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Tillsatser är ämnen som tillförs livsmedel för ett tekniskt syfte och som normalt inte konsumeras som livsmedel i sig. En tillsats måste vara godkänd

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning 2018-01-01 KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning Bakgrund KRAV-anslutna företag ska kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK Denna checklista är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars butik är på väg in i en butikscertifiering. Checklistan kan även användas av butiker som redan är KRAV-certifierade.

Läs mer

Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik

Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik Denna lathund är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars butik är på väg in i en butikscertifiering. Lathunden kan även användas av butiker som redan är KRAV-certifierade.

Läs mer

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Läsanvisning I regeltexten nedan har strukturen och numreringen på reglerna ändrats för att bättre stämma överens med KRAVs skrivregler för

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning 2017-01-01 KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning Bakgrund KRAV-anslutna företag ska kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget

Läs mer

Kontroll av tillsatser Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Kontroll av tillsatser Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av tillsatser Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen I många livsmedel som säljs ingår livsmedelstillsatser. De måste vara godkända för att få användas. Företagen ansvarar för att följa

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om juice och nektar; (H 158) Utkom från trycket den 26 maj 2003 beslutade den 13 maj 2003. Med stöd av 5, 25, 26 och

Läs mer

KRAVs GMO-risklista Fodertillverkning

KRAVs GMO-risklista Fodertillverkning 2019-01-01 KRAVs GMO-risklista Fodertillverkning Bakgrund KRAV-anslutna företag ska kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget gjort

Läs mer

Frågor och svar om livsmedelstillsatser

Frågor och svar om livsmedelstillsatser MEMO/11/783 Bryssel den 14 november 2011 Frågor och svar om livsmedelstillsatser Vad är livsmedelstillsatser? Tillsatser är ett slags ämnen som av olika skäl används vid beredningen av livsmedel till exempel

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL Denna checklista är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars restaurang eller storhushåll redan är KRAV-certifierad eller på väg in i en certifiering.

Läs mer

Ekologiska Lantbrukarnas svar på remiss kapitel 9 Hantering och förädling

Ekologiska Lantbrukarnas svar på remiss kapitel 9 Hantering och förädling LENA KARLSSON Tel & fax 0477 401 60 E-post lena.karlsson@ekolantbruk.se 15 september 2003 Till KRAV, Kathinka Löfberg regelremiss@krav.se Ekologiska Lantbrukarnas svar på remiss kapitel 9 Hantering och

Läs mer

14.1 Övergripande åtaganden

14.1 Övergripande åtaganden Butik Butik 209 Du som är certifierad för butik ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Detta kapitel innehåller: 14.1 Övergripande åtaganden 14.2 Hantering

Läs mer

PRODUKTERNAS BENÄMNINGAR OCH DEFINITIONER

PRODUKTERNAS BENÄMNINGAR OCH DEFINITIONER 2154 Nr 473 Bilaga 1 PRODUKTERNAS BENÄMNINGAR OCH DEFINITIONER 1) Fruktjuice är en jäsbar men ojäst produkt i flytande form som erhålls ur färsk eller kyld frisk och mogen frukt, antingen en enda sort

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Vad betyder uppgifterna Flingor av ris och fullkornsvete, berikade med vitaminer (B1, B2, B3, B6, folsyra, B12, C) och järn Nettovikt: BÄST FÖRE-DAG Juni 2008 1 2 Kvantitet Produktens

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Livsmedel

KRAVs GMO-risklista - Livsmedel 2015-07-01 KRAVs GMO-risklista - Livsmedel Bakgrund KRAV-anslutna företag måste kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget gjort

Läs mer

Föreskrifter om extraktionsmedel vid framställning av livsmedel;

Föreskrifter om extraktionsmedel vid framställning av livsmedel; Föreskrifter om extraktionsmedel vid framställning av livsmedel; (H 33) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version innehåller

Läs mer

1 Märkning och marknadsföring

1 Märkning och marknadsföring Publicerad på KRAV (http://www.krav.se) Hem > Utskriftsvänlig > 1 Märkning och marknadsföring Reglerna i det här kapitlet syftar till att öka och underlätta försäljningen av KRAV-certifierade produkter

Läs mer

Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel

Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel 197 Du som är certifierad för tillverkning och marknadsföring av

Läs mer

Bli en detektiv i mataffären

Bli en detektiv i mataffären Bli en detektiv i mataffären Energi Energin i maten vi äter kommer i huvudsak från de tre näringsämnena protein, fett och kolhydrater men också från alkohol. Energi innehållet i den mat vi äter mäts i

Läs mer

Checklista. lista. Ja Nej Allmänt Vi serverar inga rödlistade fiskar eller skaldjur.

Checklista. lista. Ja Nej Allmänt Vi serverar inga rödlistade fiskar eller skaldjur. lista Version 2016-04-01 Enhetsnamn: Revisor: Ja Nej 15.1.4 Allmänt Vi serverar inga rödlistade fiskar eller skaldjur. Vi använder WWF:s fiskguide Vi serverar inga livsmedel som är märkta att de är framställda

Läs mer

Checklista för internrevision

Checklista för internrevision Bilaga 1 Checklista för internrevision 2017-04-11 Innehåll 1. För märkesanvändare som anlitar legoproducenter 2. För märkesanvändare med egen tillverkning / hantering av produkter med Märket eller anläggning

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Lena Björklund-Stoehr Telefon: 08-508 28 187 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-09-20 p. 12 Yttrande över

Läs mer

Checklista för internrevision

Checklista för internrevision Bilaga 1 Checklista för internrevision 2017-04-11 Innehåll 1. För märkesanvändare som anlitar legoproducenter 2. För märkesanvändare med egen tillverkning / hantering av produkter med Märket eller anläggning

Läs mer

Certifiering garanterar. mervärdet

Certifiering garanterar. mervärdet INFORMATION, VILLKOR OCH KRITERIER 2016 2018 Certifiering garanterar mervärdet NÄR DU CERTIFIERAR DIN PRODUKT MED ELDRIMNER CERTIFIERAT MATHANTVERK VISAR DU KONSUMENTEN ATT DEN VERKLIGEN ÄR ETT MATHANTVERK

Läs mer

Bilaga 2: Följande ändringar införs i punkt Färdigförpackade beredningar av rått malet. E 262 i Natriumacetat. Natriumaskorbat.

Bilaga 2: Följande ändringar införs i punkt Färdigförpackade beredningar av rått malet. E 262 i Natriumacetat. Natriumaskorbat. 2 109/2011 Bilaga Bilaga 2: Följande ändringar införs i punkt Färdigförpackade beredningar av rått malet kött: Färdigförpackade beredningar E 261 Kaliumacetat quantum satis av rått ma- let kött E 262 i

Läs mer

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan Bilaga 5 Checklista för revision utförd av certifieringsorgan 1. Märkesanvändare utan egen tillverkning och hantering. 2. Märkesanvändare med egen tillverkning/hantering av produkter med Från Sverige/Kött

Läs mer

3. Finns insatsvaran listad i bilaga I i EU-förordningen (EG) nr 889/2008?

3. Finns insatsvaran listad i bilaga I i EU-förordningen (EG) nr 889/2008? Mall för bedömning av insatsvaror i ekologisk odling Ett företag, det vill säga tillverkare eller marknadsförare, som vill marknadsföra att en insatsvara är tillåten att använda i ekologisk och KRAV-certifierad

Läs mer

Exempel på brott mot livsmedelslagen Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Exempel på brott mot livsmedelslagen Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Exempel på brott mot livsmedelslagen Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Här följer exempel på vanliga livsmedelsbrott, vilka regler som gäller i de olika fallen och annan information som du

Läs mer

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofri/gmo-fritt

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofri/gmo-fritt Tiina O Toole Sida/sidor 1 / 5 Denna anvisning är avsedd för företagare och tillsynsmyndigheter inom livsmedelsbranschen och foderindustrin. Eftersom sverket Evira inte föreskrivits någon normgivningsrätt

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:18) om juice och nektar; (H 158:1) Utkom från trycket 16 december 2010 beslutade

Läs mer

Produktgrupp: Dessert

Produktgrupp: Dessert Art.nr Produkt / Ingredienser produkt Nettovikt kj 7463 7466 7465 7461 7464 Apelsinfromage Socker, gelatin, maltodextrin, apelsinjuice [2 %], syra (citronsyra), apelsinarom, mjölkprotein, färgämne (betakaroten,

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling 1 ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2007:15) om livsmedelstillsatser; (H 32:1) Utkom från trycket den 1 februari 2010

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om kaseiner och kaseinater avsedda som livsmedel; (H 153) Utkom från trycket Klicka här för att ange datum. beslutade

Läs mer

Säljande uttryck Stödjande information för livsmedelskontrollen

Säljande uttryck Stödjande information för livsmedelskontrollen Säljande uttryck Stödjande information för livsmedelskontrollen Säljande uttryck ger intrycket av att ett särskilt livsmedel har bättre kvalitet än andra. Sådana påståenden behöver förklaras för att de

Läs mer

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan Bilaga 5 Checklista för revision utförd av certifieringsorgan 2017-04-11 Innehåll 1. För märkesanvändare som anlitar legoproducenter 2. För märkesanvändare med egen tillverkning/hantering av produkter

Läs mer

Allergeninformation Stödjande information för livsmedelskontrollen

Allergeninformation Stödjande information för livsmedelskontrollen Allergeninformation Stödjande information för livsmedelskontrollen Det är extra viktigt att information om allergener är tydlig. Inom EU har vi kommit fram till ett antal ämnen eller produkter som alltid

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om kaseiner och kaseinater avsedda som livsmedel; beslutade den 26 oktober 2016. LIVSFS 2016:13 (H 153) Utkom från trycket

Läs mer

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan Bilaga 5 Checklista för revision utförd av certifieringsorgan 1. Märkesanvändare utan egen tillverkning och hantering. 2. Märkesanvändare med egen tillverkning/hantering av produkter med Från Sverige/Kött

Läs mer

Checklista för Internrevision

Checklista för Internrevision Bilaga 1 Checklista för Internrevision 1. Märkesanvändare utan egen tillverkning och hantering. 2. Märkesanvändare med egen tillverkning / hantering av produkter med Från Sverige/Kött från Sverige eller

Läs mer

Förädlad ekologisk mat hur vill vi ha den? 1. Varför är ekologisk korv grå? Förädlad ekologisk mat hur vill vi ha den?

Förädlad ekologisk mat hur vill vi ha den? 1. Varför är ekologisk korv grå? Förädlad ekologisk mat hur vill vi ha den? Förädlad ekologisk mat hur vill vi ha den? 1 Varför är ekologisk korv grå? Förädlad ekologisk mat hur vill vi ha den? 2 Förädlad ekologisk mat hur vill vi ha den? Till dig som handlar ekologiskt Länge

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag om nya föreskrifter om kaseiner och kaseinater i livsmedel och om upphävande av

Konsekvensutredning av förslag om nya föreskrifter om kaseiner och kaseinater i livsmedel och om upphävande av 1 (8) Konsekvensutredning av förslag om nya föreskrifter om kaseiner och kaseinater i livsmedel och om upphävande av Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 1993:28) och allmänna råd om kaseiner och kaseinater

Läs mer

Ingrediensförteckning - Desserter

Ingrediensförteckning - Desserter Ingrediensförteckning - Desserter Ananas med kokostäcke Ananas, kokosmjölk (kokosnötextrakt, vatten, emulgeringsmedel (E 471), stabiliseringsmedel (E 466)), vispgrädde, kokosflingor, socker, majsvälling

Läs mer

Bär- och fruktprodukters sammansättning och förpackningspåskrifter instruktion till tillsynsutövare och företagare

Bär- och fruktprodukters sammansättning och förpackningspåskrifter instruktion till tillsynsutövare och företagare Föredragande Tytti Itkonen Sida/sidor 1 / 8 Bär- och fruktprodukters sammansättning och förpackningspåskrifter instruktion till tillsynsutövare Del 2: Juice, nektar och saft Handels- och industriministeriets

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om extraktionsmedel vid framställning av livsmedel och livsmedelsingredienser; 1

Livsmedelsverkets föreskrifter om extraktionsmedel vid framställning av livsmedel och livsmedelsingredienser; 1 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om extraktionsmedel vid framställning av livsmedel och livsmedelsingredienser; 1 (H 33) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Kosttillskott vad, hurdant och varför?

Kosttillskott vad, hurdant och varför? Kosttillskott vad, hurdant och varför? Seminarium om kosttillskott Helsingfors universitets lilla festsal Vad är kosttillskott? Historia Tidigare specialpreparat och näringsämnespreparat (349/1989) Specialpreparat:

Läs mer

Fruktyoghurt. Fruktyoghurt. Hjordnära Ekologisk Yoghurt Persika/Apelsin. Hjordnära Ekologisk Yoghurt Hallon/Rabarber. Extra fin fruktyoghurt Björnbär

Fruktyoghurt. Fruktyoghurt. Hjordnära Ekologisk Yoghurt Persika/Apelsin. Hjordnära Ekologisk Yoghurt Hallon/Rabarber. Extra fin fruktyoghurt Björnbär Vårt sortiment av fruktyoghurt passar människor med smak för livets goda, som också är måna om att få i sig något nyttigt. Här bjuds på smakupplevelser av både kända och mera exotiska frukter, ibland i

Läs mer

16 Import och införsel av produkter eller råvaror

16 Import och införsel av produkter eller råvaror 16 Import och införsel av produkter eller råvaror KRAV vill göra det lättare för dig att handla med ekologiska produkter från resten av världen. På så sätt hoppas KRAV kunna öka de ekologiska produkternas

Läs mer

Ingrid Lindeberg Livsmedelskontroll/ Support

Ingrid Lindeberg Livsmedelskontroll/ Support Fri från gluten- hur får man märka? Ingrid Lindeberg Livsmedelskontroll/ Support Anmälan Kll SLV Anmälan Kll SLV ModersmjölksersäFning och GllskoFsnäring LIVSFS 2008:2 Livsmedel för speciella medicinska

Läs mer

Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein.

Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein. Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein. Vår havredryck är som mjölk. Fast för människor. Hela tanken med kossornas mjölk är ju att den ska drickas av kalvar, inte av oss. Havredryck däremot är fantastisk

Läs mer

Förpackning 1 liter Pure Pak Antal/kartong 6 Artikelnummer 57862 Ean 7310867008624. Artikelnummer 57863 Ean 7310867008631

Förpackning 1 liter Pure Pak Antal/kartong 6 Artikelnummer 57862 Ean 7310867008624. Artikelnummer 57863 Ean 7310867008631 Det finns många bra-för-magen-produkter. Och så finns det. Denna unika fruktdryck är resultatet av mer än tio års svensk forskning. innehåller en dokumenterat nyttig bakteriekultur, Lactobacillus plantarum

Läs mer

8 Vildväxande produktion

8 Vildväxande produktion 8 Vildväxande produktion Vildväxande produktion är omfattar växter som kan samlas i skog och mark och alger från sjöar och hav som har insamlats utan att någon odlar dem. Kommentar [p1]: Allmän kommentar

Läs mer

FUN BOX CHEESEBURGARE

FUN BOX CHEESEBURGARE CHEESEBURGARE Hamburgerbröd 44 s VETEMJÖL, vatten, invertsocker, rapsolja, jäst, SESAMFRÖ, salt, vegetabiliskt emulgeringsmedel E471, maltmjöl av VETE. Rapsolja, vatten, tomatpuré, gurka, socker, lök,

Läs mer

Märkning av tillsatser när de säljs som sådana Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Märkning av tillsatser när de säljs som sådana Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Märkning av tillsatser när de säljs som sådana Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen När livsmedelstillsatser säljs som sådana finns särskilda märkningskrav. Kraven på märkningen är olika för

Läs mer

Matlagningsprodukter

Matlagningsprodukter Vispgrädde är en färsk, osyrad grädde som förhöjer smaken på maten och är utmärkt i allt från förrätten, varmrätten till desserten. Mellangrädde och Matlagningsgrädde är fettsnåla gräddesorter med många

Läs mer

Livsmedelstillsatser & E-nummer - FAKTA

Livsmedelstillsatser & E-nummer - FAKTA Livsmedelstillsatser & E-nummer - FAKTA Dr. Yunes Teinaz Livsmedelstillsatser är ingen ny upptäckt, de har använts av människan i århundraden. Våra förfäder använde salt för att bevara kött och fisk, tillade

Läs mer

Att läsa på. matförpackningar...

Att läsa på. matförpackningar... Att läsa på matförpackningar... Maj 2011 Märkningen på livsmedel finns för att vi ska ha möjlighet att undvika ingredienser man inte tål eller undvika gammal mat, ha möjlighet att välja hälsosamt mat eller

Läs mer

ProViva Fruktdryck. Blåbärsdryck. Nypondryck. Svartvinbärsdryck. Jordgubbsdryck. Mango

ProViva Fruktdryck. Blåbärsdryck. Nypondryck. Svartvinbärsdryck. Jordgubbsdryck. Mango ProViva Det finns idag många bra-för-magen-produkter. Och så finns det ProViva. Denna unika fruktdryck är resultatet av mer än tio års svensk forskning. ProViva innehåller en dokumenterat nyttig bakteriekultur,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 9 september 2011 Jord- och skogsbruksministeriets förordning om processhjälpmedel i livsmedel Utfärdad i Helsingfors den 5 september 2011 I enlighet

Läs mer

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofritt om livsmedel och foder

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofritt om livsmedel och foder Föredragen av Erkki Vesanto Sida/sidor 1 / 5 Denna anvisning är avsedd för företagare och tillsynsmyndigheter inom livsmedelsbranschen och foderindustrin. Anvisningen har beretts i Livsmedelssäkerhetsverket

Läs mer

22.3 Rutin för internrevision i kök

22.3 Rutin för internrevision i kök Kommunstyrelsen Datum 1 (6) Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad Karin Lundell, 016-710 23 54 22.3 Rutin för i kök Datum för : Kökets besöksadress: Kökets telefonnummer: Kökets KRAV-ansvarig:

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om extraktionsmedel vid framställning av livsmedel; (H 33) Utkom från trycket 12 september 2011 beslutade den 30 augusti

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om gödselfabrikat

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om gödselfabrikat JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 21/15 Datum Dnr 03.11.2015 1668/01.04/2015 Ikraftträdande och giltighetstid 01.12.2015 tills vidare Ändrar Jord- och skogsbruksministeriets förordning om gödselfabrikat

Läs mer

Vägledning. Vägledning till Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:11) om cider

Vägledning. Vägledning till Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:11) om cider Vägledning Vägledning till Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:11) om cider Innehåll 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Vad händer om föreskrifterna om cider inte följs?... 5 4 Kommentarer till

Läs mer

Uppgiftslämnare: Haugen-Gruppen AB. Varumärke: Konfekta. Artikelbenämning: PÅSKÄGG MED VIPPA. Leverantörens artikelnummer:

Uppgiftslämnare: Haugen-Gruppen AB. Varumärke: Konfekta. Artikelbenämning: PÅSKÄGG MED VIPPA. Leverantörens artikelnummer: Uppgiftslämnare: Haugen-Gruppen AB Varumärke: Konfekta Leverantörens artikelnummer: 229713 Förpackningsstorlek: 18x400g Produktinformation Ingrediensförteckning: Ingredienser: Glukossirap, stärkelsesirap,

Läs mer

Läsa och förstå text på förpackningar

Läsa och förstå text på förpackningar 1(5) BRA MAT Läsa och förstå text på förpackningar Producerat av DIETISTERNA i Region Skåne 2007-06 2(5) Inledning Genom att läsa texten på livsmedelsförpackningar fås information om produktens innehåll.

Läs mer

Ingrediensförteckning Tunn- och tjockflytande

Ingrediensförteckning Tunn- och tjockflytande Ingrediensförteckning Tunn- och tjockflytande rödmarkerat = allergen Blomkålssoppa MJÖLK eko (LAKTOS), Blomkålspuré (blomkål, vatten, antioxidationsmedel (citronsyra)), Flytande Margarin (rapsolja, vatten,

Läs mer

Nr 1054 3349. Bilaga 1 PRODUKTERNAS BENÄMNINGAR OCH DEFINITIONER

Nr 1054 3349. Bilaga 1 PRODUKTERNAS BENÄMNINGAR OCH DEFINITIONER Nr 1054 3349 Bilaga 1 PRODUKTERNAS BENÄMNINGAR OCH DEFINITIONER 1) Fruktjuice är en jäsbar men ojästprodukt i flytande form som erhålls ur färsk eller kyld frisk och mogen frukt, antingen enenda sort eller

Läs mer

KRAVs regler för biodling omfattar hela kedjan från inköp av djur, foder och vax, till den färdiga produkten.

KRAVs regler för biodling omfattar hela kedjan från inköp av djur, foder och vax, till den färdiga produkten. 6 Biodling Biskötsel främjar i betydande utsträckning jord- och skogsbruksproduktionen genom att bina pollinerar växter. Biodling erbjuder ekosystemtjänster och gynnar mångfald och riklig blomning. Den

Läs mer

Ingredienser som avses i 39

Ingredienser som avses i 39 19 Bilaga 1 (till ) Ingredienser som avses i 39 Ingredienser som enligt 39 alltid ska anges i märkningen Spannmål som innehåller gluten (dvs. vete, spelt, kamut, råg, korn, havre eller hybridiserade sorter

Läs mer

Vad är det vi egentligen äter? Projekt om tillsatser

Vad är det vi egentligen äter? Projekt om tillsatser Vad är det vi egentligen äter? Projekt om tillsatser Inledning Vad är det egentligen vår mat innehåller, är innehållet alltid så oskyldigt som man tror? Hur ofta brukar man inte förbise innehållsförteckning

Läs mer

2013-12-19. Nytt inom livsmedelslagstiftningen inför 2014

2013-12-19. Nytt inom livsmedelslagstiftningen inför 2014 2013-12-19 Nytt inom livsmedelslagstiftningen inför 2014 Välkommen! Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2013-2016 Pengar till areella näringar, landsbygd och livsmedel (MJU2) Informationsförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande av de EU-bestämmelser som livsmedelslagen (2006:804) kompletterar Publicerat den 18 april 2019 Beslutat den 4 april 2019 Regeringen tillkännager enligt 5 livsmedelslagen

Läs mer

Importera färdigförpackade livsmedel

Importera färdigförpackade livsmedel Importera färdigförpackade livsmedel Information till dig som vill importera färdigförpackade livsmedel Starta verksamheten I den här broschyren kan du som vill importera och sälja färdigförpackade livsmedel

Läs mer

Prima Råglimpa Ingredienser: Vetemjöl, rågmjöl, vatten, jäst, salt,

Prima Råglimpa Ingredienser: Vetemjöl, rågmjöl, vatten, jäst, salt, Snoddas Ingredienser: Vetemjöl, vatten, jäst, salt, vallmofrö, E472e. Kan innehålla spår av soja, sesamfrö, hasselnötter, Valnötsbröd Ingredienser: Vatten, jäst, oblandad rågsikt, veteskållning, vört,

Läs mer

Grov Baguette 120g. Jämför pris Pris

Grov Baguette 120g. Jämför pris Pris Hyllkantsetiketter Småfranska 55g. Ingredienser: Vetemjöl, vatten, salt, bakhjälpmedel (vetemjöl, emulgeringsmedel E472e, enzym, askorbinsyra E300), vegetabiliskt margarin (vegetabiliskt fett och olja,

Läs mer

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av livsmedelsinformation ska liksom övrig kontroll vara riskbaserad, ändamålsenlig och effektiv.

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om kakao- och chokladvaror; 1

Livsmedelsverkets föreskrifter om kakao- och chokladvaror; 1 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om kakao- och chokladvaror; 1 (H 155 ) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version innehåller

Läs mer

Märkning och marknadsföring

Märkning och marknadsföring Märkning och marknadsföring KRAV-märket är registrerat varumärke hos Patent- och registreringsverket. Registreringen ger KRAV ekonomisk förening ensamrätt till varumärket KRAV. I detta kapitel finns regler

Läs mer

Åbergs bageri - Produktdeklarationer

Åbergs bageri - Produktdeklarationer 1 Småfranska 2,4 Källarfranska 5 Sesamfranska 6 Nobbarbröd 7 Rundstycken 8 Gifflar 12,13, 15,48, 49 Thekaka 16 Rund Franska 18 Långfranska salt, emulgeringsmedel E472e, sesamfrö. salt, emulgeringsmedel

Läs mer

Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein.

Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein. Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein. Vår havredryck är som mjölk. Fast för människor. Hela tanken med kossornas mjölk är ju att den ska drickas av kalvar, inte av oss. däremot är fantastisk för

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets förteckningar över gällande föreskrifter inom verkets ansvarsområde; (H 19) Utkom från trycket den 1 februari 2010 beslutade den 21

Läs mer

Hjälp oss göra våra regler bättre!

Hjälp oss göra våra regler bättre! Remiss, nya regler för slakt, kapitel 10, få ändringar i djurreglerna, kapitel 5 Svara senast 31 mars 2013 Svara till regler@krav.se Hjälp oss göra våra regler bättre! KRAVs styrka är en bred förankring

Läs mer