16 Import och införsel av produkter eller råvaror

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "16 Import och införsel av produkter eller råvaror"

Transkript

1 16 Import och införsel av produkter eller råvaror KRAV vill göra det lättare för dig att handla med ekologiska produkter från resten av världen. På så sätt hoppas KRAV kunna öka de ekologiska produkternas andel av konsumtionen och utbudet. För att du ska få KRAV-märka produkter som har certifierats enligt andra regelverk så måste de ha producerats enligt regler som motsvarar KRAVs regler. När KRAV bedömer om ett annat regelverk uppfyller detta tar KRAV hänsyn till IFOAMs principer för ekologisk produktion (International Federation of Organic Agriculture Movements) och KRAVs mål med ekologisk produktion. Dessutom ska kvalitetssystemet hos de certifieringsorgan som utför certifieringen vara tillförlitligt. Ekologiska regler kan skilja mellan områden med olika traditioner, klimat och förutsättningar. Därför kan KRAV acceptera att regler som tillämpas i andra länder leder fram till en KRAVmärkning, trots skillnader i regelverken. Det är däremot inte rimligt att svensk ekologisk produktion certifierad enligt andra regler än KRAVs ska kunna KRAV-märkas i ett senare led. Det finns fler tilläggsregler för produkter från ekologisk djurhållning än från växtodling eftersom skillnaderna mellan KRAVs regler och EU:s förordning och IFOAM Basic Standards är större inom djurhållning. Läsanvisning I detta kapitel kan du läsa om grundkraven när du importerar eller för in produkter och råvaror för att KRAV-märka dem. Vill du sätta KRAVs märke på produkten hos en leverantör utanför Sverige som inte är KRAV-certifierad måste du först skriva ett avtal enligt regelavsnitt 2.11 om avtal med tredje part. En förutsättning för ett sådant avtal är att leverantören certifieras enligt ett annat ekologiskt regelverk. Kapitlet tar även upp de fall då det saknas ett erkänt certifieringsprogram eller regelverk och vilka möjligheter du har att ansöka till KRAV om att få certifieringsprogram eller regler erkända. Tänk särskilt på Innan du börjar marknadsföra en produkt ska alla relevanta krav i KRAVs regelverk vara uppfyllda och du ska ha anmält produkten till ditt certifieringsorgan. De registrerar sedan produkten som KRAV-godkänd på KRAVs hemsida. Bara tillsatser och processhjälpmedel som finns både i IFOAM Basic Standards och i bilaga 8 till förordningen (EG) nr 889/2008 får ha använts i produktionen. Du får inte KRAV-märka produkter som är producerade i Sverige och certifierade enligt ett annat ekologiskt regelverk än KRAVs regler.

2 2 När du importerar produkter från länder utanför EU och EFTA-området måste du ansöka om importtillstånd. För vissa länder finns vissa undantag från detta. Ansök till Livsmedelsverket om det gäller förädlade produkter eller till Jordbruksverket för oförädlade jordbruksprodukter. Respektive verk känner också till vilka länder som för närvarande är undantagna. Definitioner Ackreditering: För att säkerställa certifieringsorganens kompetens krävs ackreditering av ett ackrediteringsorgan, till exempel IOAS (International Organic Accreditation Service) eller olika länders motsvarighet till SWEDAC (Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll). Sådan ackreditering visar att certifieringsorganet kan och får certifiera enligt ett visst regelverk. Ackrediteringen görs mot ackrediteringskriterier som EN 45011/ISO 65 eller IFOAM Accreditation Criteria och för ett visst regelverk till exempel KRAVs regler eller EU:s förordning för ekologisk produktion. Certifieringsorgan: Ett certifieringsorgan är en organisation som kan och får certifiera produktion eller produkter enligt något regelverk. Ofta erbjuder ett certifieringsorgan certifiering enligt flera olika regelverk, det vill säga olika certifieringsprogram. Certifieringsorgan för EU-ekologisk produktion är de kontrollorgan som är godkända genom beslut enligt förordning (EG) nr 834/2007. På KRAVs webbplats finns listor över vilka certifieringsorgan IOAS och EU godkänt. Certifieringsprogram: Ett systematiskt arbete där ett certifieringsorgan genomför certifiering enligt ett visst regelverk. Erkännande av certifieringsprogram: Ett regelverk kan innehålla regler för hur produktion eller produkter som certifierats enligt ett annat certifieringsprogram ska kunna godkännas. Sådana regler måste tala om både vilka regelverk och vilka certifieringsorgan det är som erkänns. Godkänt certifieringsorgan: Ett godkänt certifieringsorgan är ett certifieringsorgan som är ackrediterat för att certifiera enligt KRAVs regler. KRAVs webbplats har en lista över de certifieringsorgan som är ackrediterade för att certifiera enligt KRAVs regler. Import: Inköp av produkter från ett tredjeland alltså ett land utanför EU och EFTA. För att få importera ekologiska produkter krävs importtillstånd från Livsmedelsverket eller Jordbruksverket.

3 3 Införsel: Inköp av produkter från ett annat land inom EU och EFTA. Du får fritt föra in ekologiska produkter från andra EU-länder men inte automatiskt KRAV-märka dem. Regelverk: Regelverk betyder här en lagtext eller en standard för (ekologisk) produktion. KRAVs regler är ett regelverk. Den organisation som utvecklar reglerna kallas regelägaren. KRAV ekonomisk förening är regelägare för KRAVs regler KRAV-märkning vid import och införsel av produkter och råvaror För att du ska kunna KRAV-märka importerade eller införda produkter och råvaror ska de ha ett aktuellt certifikat utfärdat av ett certifieringsorgan enligt något av följande certifieringsprogram: KRAV-certifiering, IFOAM-ackrediterad certifiering eller Certifiering enligt förordning (EG) nr 834/2007. För att få kalla produkten ekologisk måste den uppfylla förordning (EG) nr 834/2007. Vin som uppfyller förordning (EU) nr 203/2012 och tilläggskrav enligt För produkter certifierade enligt förordning (EG) nr 834/2007 ska du dessutom ha dokumentation som visar att råvarorna och produkterna uppfyller de tillägg som specificeras i avsnitt 16.1, nedan. Där kan du också se vilka av tilläggskraven som gäller IFOAM-ackrediterad certifiering Tilläggskrav för samtliga produkter certifierade enligt förordning (EG) nr 834/2007 Är produkterna förädlade ska också tilläggskraven för förädlade produkter certifierade enligt förordning (EG) nr 834/2007 uppfyllas. De framgår av regel Social rättvisa (se även regel 2.13) Följande punkter ska uppfyllas i alla led i produktionen: Producenten ska ha en skriftlig policy om social rättvisa. Undantagna från dokumentationskravet är producenter med färre än 10 anställda samt de som verkar i länder där relevanta frågor om social rättvisa regleras i gällande lagstiftning

4 4 Produkter kan inte KRAV-certifieras om brott mot mänskliga rättigheter eller tydliga fall av social orättvisa förekommer i samband med produktionen Producenten får inte använda tvingad eller ofrivillig arbetskraft Producenten ska behandla sina arbetstagare lika, ge dem samma möjligheter och inte agera diskriminerande Producenten ska möjliggöra för anställda minderåriga att delta i grundläggande utbildning Arbetstagare inom den ekologiska produktionen ska ges möjlighet att organisera sig och har rätt att förhandla kollektivt Dokumentera sociala villkor Du ska kunna visa dokumentation på att punkterna ovan följs i samband med produktion av KRAV-certifierade råvaror och produkter. Producenter med färre än 10 anställda samt de som verkar i länder där policy om social rättvisa regleras i landets lagstiftning är undantagna från detta dokumentationskrav Bevarande av primära ekosystem och mulljordar Uppodling, eller annan varaktig förändring, av primära ekosystem eller mulljordar är inte tillåten Tilläggskrav för vegetabiliska produkter certifierade enligt förordning (EG) nr 834/2007 eller IFOAM-ackrediterad certifiering Regel uppfylls av produkter certifierade enligt IFOAM-ackrediterad certifiering. Kommentar [p1]: Ge exakt definition på mulljordar som är internationellt gångbar (procentsats eller kg/kvm organisk material) Vilka länder gäller detta? Gör regeln begriplig och verifierbar för importörer med checklista som i sin tur skall kunna förklara detta för deras leverantörer innan regeln träder i kraft Växtodling certifierad enligt förordning (EG) nr 834/2007 eller IFOAMackrediterad certifiering. Tilläggskraven är: - Vid odling av groddar ska utsädet vara ekologiskt. - Vid odling i uppvärmda växthus ska en av följande två regler vara uppfylld: Energianvändning sammantaget för uppvärmning, belysning i kylrum, samt tillverkning av CO2 ska till 80 % utgöras av icke-fossila bränslen eller spillvärme på årsbasis. Fossil energi får uppgå till högst 2,5 kwh/m2 och odlingsvecka i genomsnitt under kulturtiden Vildväxande produktion certifierad enligt förordning (EG) nr 834/2007 Tilläggskraven är:

5 5 Insamlandet får inte på ett påtagligt sätt ha negativ påverkan på människors levnadssätt eller möjlighet att finna försörjning. Hänsyn ska tas till lokala traditioner och de människor som bor i området. De arter som ska insamlas får inte vara föremål för internationella bevarandeprogram eller på annat sätt vara föremål för restriktioner som visar att skörd är olämplig. För arter som finns upptagna på CITES (The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) krävs att den anslutne följer dess föreskrifter. Arter som nationellt, i aktuellt land, är rödlistade och angivna som hotade arter får inte insamlas Tilläggskrav för animaliska produkter certifierade enligt förordning (EG) nr 834/2007 eller IFOAM-ackrediterad certifiering. Tilläggskraven gäller produktion som är certifierad enligt (EG) nr 834/2007 eller ett IFOAMackrediterat program. För produkter från biodling gäller endast tilläggskraven för förädlade produkter enligt regel Djurhållning Naturligt beteende De olika djurslagen ska kunna få utlopp för sina specifika behov och beteendemönster. Utöver vad som anges i förordningen (EG) nr 834/2007 eller IFOAM Basic Standards ska följande tilläggskrav uppfyllas: Moderdjur ska ges möjlighet till avskildhet vid förlossning. Ungar och moderdjur ska ha möjlighet till en nära kontakt under ungarnas första levnadstid. Lamm och killingar ska dia minst 3 dygn. Kalvar ska dia minst ett dygn, alltså minst 24 timmar. Suggor ska grisa avskilt i skydd, till exempel i grisningshydda. Grisning får ske inomhus om suggan där har tillräcklig frihet och yta för bobyggnad och riklig tillgång på bobyggnadsmaterial. Grisar ska ha tillgång till för dem naturlig sysselsättning såsom att böka och ha ett aktivt födosöksbeteende genom till exempel vallbrott, skogsmarksberedning, trädesbearbetning och vintertid även bökning i djup ströbädd. Under den varma årstiden ska grisar ha tillgång till gyttjebad eller annan vattensvalka. Höns och kycklingar ska ha tillgång till sandbad. Hjort ska vistas i en för arten naturlig miljö, med tillgång till skydd i form av skog eller vindskydd.

6 6 Vid hantering av hjortar ska särskild hänsyn tas till hjortdjurens stresskänslighet. Utformningen av foderplatsen ska vara sådan att alla hjortar ska kunna äta samtidigt. Detta för att minimera risken för stress och stångskador. Hjortkalvar ska dia hela mjölkperioden fram till naturlig avvänjning. Bete och betesintag Utöver vad som anges i förordningen (EG) nr 834/2007 eller IFOAM Basic Standards ska följande tilläggskrav uppfyllas: Under vegetationsperioden ska alla djurslag ha tillgång till bete under större delen av dygnet. Fjäderfä får hållas inne nattetid. Undantag från kraven på tillgång till bete medges för: Kalvar (nötkreatur) yngre än 6 månader. Djur som ska slaktas inom en månad från vegetationsperiodens början. Tjurar, baggar, bockar och galtar för avel. Tillfälliga undantag från kraven på tillgång till bete kan göras vid: Betäckning Insemination Förlossning Sjukdom Allvarliga insektsangrepp Extrem väderlek Slakt högst 2 veckor före slakt Operativa ingrepp Utöver vad som anges i förordningen (EG) nr 834/2007 eller IFOAM Basic Standards ska följande tilläggskrav uppfyllas: Kupering av svansar eller mulesing (avlägsnande av hudveck) på får är inte tillåtet.

7 7 Det är tillåtet att kastrera grisar som är yngre än sju dagar men endast om de bedövas och ges smärtstillande medel vid ingreppet. Det är inte tillåtet att trimma näbbar på fjäderfä Slakt Utöver vad som anges i förordning (EG) nr 834/2007 eller IFOAM Basic Standards ska följande tilläggskrav uppfyllas: All hantering inklusive transport i samband med slakt skall utföras under lugna och värdiga former och med ett minimum av fysiska och psykiska påfrestningar för djuret. Slakteriet är ansvarigt för att transport av djur till slakteriet utförs i enlighet med förordningen (EG) nr 834/2007, om ej annat avtalats. Djur som skall märkas som ekologiska måste levandebesiktigas av veterinär. Djur som vid levandebesiktning, eller vars slaktkropp, får anmärkningar som tyder på bristande djurskydd får inte märkas. Slakteriet är skyldigt, efter tillstånd från djurägaren, att meddela kontrollorganet anmärkningar vid levandebesiktning eller på slaktkroppen som tyder på bristande djurskydd. Etablerade djurgrupper skall hållas samman under transport, uppstallning och bedövning. Olika djurgrupper skall hållas åtskilda, så att de inte oroas av varandra. Vid väntetid skall djur ha grovfoder i tillräcklig mängd och tillgång till vatten. Djurens naturliga beteende skall utnyttjas vid drivning, till exempel genom att gruppen hålls samman, att de får gå från mörker till ljus eller följa ledardjuret. Elpådrivare får inte användas. Bedövningens effekt skall kontrolleras på varje enskilt djur. Detta skall göras omgående efter bedövning och före avblodning. Avblodning och vidare hantering av slaktkroppen skall göras utan att obedövade djur uppmärksammar det. Manuell kontroll av att djuret är dött skall göras efter avblodning innan vidare hantering får ske Vattenbruk Produkter som certifierats enligt förordning (EG) nr 834/2007 eller enligt IFOAM-ackrediterad certifiering kan KRAV-märkas, med undantag av följande:

8 8 Jätteräkor, dvs storvuxna tropiska räkor, odlade eller vildfångade, kan inte KRAV-märkas. Undantag från detta gäller odlade räkor som är direktcertifierade enligt KRAVs regler och vildfångade räkor som har certifierats i ett program som erkänts av KRAV Tilläggskrav för förädlade produkter certifierade enligt förordning (EG) nr 834/2007 Tilläggskraven gäller produkter som certifierats enligt förordning (EG) nr 834/2007. Samtliga ingredienser ska uppfylla övriga tilläggskrav i 16.1 Tillåtna tillsatser och processhjälpmedel är de som anges både i bilaga 8 till förordningen (EG) nr 834/2007 och i IFOAM Basic Standards. En lista över dessa finns tillgänglig på KRAVs webbplats KRAV tillåter inte processer som leder till uppkomst av naturfrämmande molekyler. Filtreringsteknik som leder till kemiska förändringar på molekylär nivå tillåts endast efter särskild prövning. IFOAMs regler för prövning av livsmedelstillsatser och processhjälpmedel ska användas också som grund för denna prövning. Filtreringsutrustning får inte innehålla asbest eller på annat sätt påverka produkten negativt. Kommentar [p2]: fortfarande svårt att förstå att de sociala reglerna gäller eftersom de främst finns beskrivna i brevet. Kommentar [p3]: För vagt, se kommentar under Tilläggskrav för produktionshjälpmedel oavsett tidigare certifiering För KRAV-certifiering av produktionshjälpmedel krävs att reglerna i kapitel 12 uppfylls i sin helhet KRAV kan erkänna andra regelverk och certifieringsprogram KRAV kan erkänna certifieringsprogram och regelverk utöver de IFOAM-ackrediterade och de som certifierar enligt (EG) nr 834/2007. De kan erkännas som motsvarande delar av KRAVs regler, eller KRAVs regler i sin helhet. Ett exempel är Fair Trade-rättvisemärkta produkter. De ingredienser som är Fair Trade-certifierade räknas som att de uppfyller KRAVs regelavsnitt Men för att en produkt ska få KRAV-märkas måste produkten också ha producerats enligt ett ekologiskt regelverk. Kommentar [p4]: Övergångstid behövs för de företag som redan har ett godkännande för Fair Trade produkter. Om KRAV erkänner nya certifieringsprogram eller regelverk lägger KRAV ut en förteckning över dessa ytterligare erkända certifieringsprogram och regelverk på sin webbplats Du

9 9 kan som KRAV-ansluten ansöka till KRAV om att få ett regelverk och/eller certifieringsprogram erkänt och publicerat KRAV kan återkalla erkännandet av certifieringsprogram KRAV har rätt att återkalla erkännandet av enskilda certifieringsprogram om det skulle visa sig att certifieringsorganet arbetar på ett sådant sätt att KRAVs trovärdighet kan hamna i fara. Om KRAV återkallar ett erkännande av ett certifieringsprogram publiceras det på KRAVs webbplats Produkter som är tillverkade utanför Sverige och certifierade enligt KRAVs regler Om du har verksamhet utanför Sverige och den verksamheten certifieras enligt KRAVs regler av ett godkänt certifieringsorgan gäller KRAVs regler i alla tillämpliga delar. I de fall reglerna inte är tillämpliga på grund av annorlunda förhållanden kan certifieringsorganet medge vissa undantag från reglerna. Undantagen ska då uppfylla IFOAM Basic Standards och EUs regler för ekologisk produktion. Undantagen får inte gälla sådana extrakrav som anges i detta regelkapitel för införda och importerade produkter. Certifieringsorganet ska begära en kalibrering med KRAV och övriga certifieringsorgan i tveksamma fall. Kommentar [p5]: Det finns ett antal företag utanför Sverige (Danmark, Finland) som certifieras av godkänt certifieringsorgan enligt samma priinciper som gäller för svenska företag även om de redan är godkända enligt 834/2007. Förslag att förtydliga godkänt certifieringsorgan med tillägget enligt KRAVs regler 16.5 Regler i andra kapitel som ska följas Alla tillämpliga regler i kapitel 1 och 2 gäller även för certifiering av import. Kommentar [p6]: Kapitel 1 ok. Kapitel 2 kommer att skapa förvirring hos importörer; skall t.ex. EU-eko producenten utomlands uppfylla allavillkor om miljöskydd och energianvändning? Räcker inte med tillämpliga regler.

Certifiering av importerade och införda produkter. Grundkurs i KRAVs regler om import och införsel

Certifiering av importerade och införda produkter. Grundkurs i KRAVs regler om import och införsel Certifiering av importerade och införda produkter Grundkurs i KRAVs regler om import och införsel Kapitel 16 Import och införsel av produkter Tre typer av KRAV-certifiering Direktcertifiering producenten

Läs mer

Import och införsel av produkter. Sindicato de Trabajadores Bananeros Libres

Import och införsel av produkter. Sindicato de Trabajadores Bananeros Libres Import och införsel av produkter Sindicato de Trabajadores Bananeros Libres Du som är certifierad för import och införsel ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel

Läs mer

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel:

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: 1 februari 2016 Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: - Korrigering av tilläggskrav för animalieproduktion Svara senast 31 mars till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler

Läs mer

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel 12 Tillverkning av produktionshjälpmedel KRAVs regler för produktionshjälpmedel talar om vilka typer av produktionshjälpmedel för växtodling (inklusive trädgårdsodling) som kan KRAV-märkas och vilka kriterier

Läs mer

8 Vildväxande produktion

8 Vildväxande produktion 8 Vildväxande produktion Vildväxande produktion är omfattar växter som kan samlas i skog och mark och alger från sjöar och hav som har insamlats utan att någon odlar dem. Kommentar [p1]: Allmän kommentar

Läs mer

Förslag till ny regeltext: import och införsel 2016. 16 Import och införsel av produkter eller råvaror

Förslag till ny regeltext: import och införsel 2016. 16 Import och införsel av produkter eller råvaror Förslag till ny regeltext: import och införsel 2016 Vi har ändrat struktur och språk i hela regeltexten. I kommentarerna till höger har vi beskrivit vilka regler som är ändrade och vilka som är nya, men

Läs mer

Slakt. Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013

Slakt. Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013 10 Slakt Regler för krav-certifierad produktion utgåva 2013 167 Alla som hanterar KRAV-certifierade djur ansvarar för att varje djur mår bra och för att djuren ska kunna bete sig naturligt. Det är viktigt

Läs mer

Vildväxande produktion

Vildväxande produktion Vildväxande produktion Du som är certifierad för vildväxande produktion ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Detta kapitel innehåller: 8.1 Anmälan och utredning

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Djurhållning 5.4 Grisar

Djurhållning 5.4 Grisar Djurhållning 5.4 Grisar 5.4 Grisar I detta avsnitt finns de djurslagsspecifika reglerna för KRAV-certifierade grisar, som du ska följa och tillämpa tillsammans med avsnitt 5.1 (Gemensamma regler för alla

Läs mer

Regelförslag Bilaga 1

Regelförslag Bilaga 1 Regelförslag Bilaga 1 Ekokött:s och Ekologiska Lantbrukarnas remissvar 2002-10-31 KRAVs regler 2003 KAPITEL 10: SLAKT Allmänt 10.1.1 All hantering inklusive transport i samband med slakt skall utföras

Läs mer

djurhållning Med KRAV på grönbete tema:

djurhållning Med KRAV på grönbete tema: tema: djurhållning Med KRAV på grönbete Det är sommar och smågrisarna busar med varandra i gröngräset medan suggorna bökar i jorden eller tar sig ett gyttjebad. På en annan gård går korna lugnt och betar.

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV SUGGOR PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS SUGGAN & GALTEN SUGGOR & SMÅGRISAR UPPFÖDNING AV SLAKTGRISAR MOBILE ORGANIC PIGGERY

KÄLLUNDAGRISENS LIV SUGGOR PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS SUGGAN & GALTEN SUGGOR & SMÅGRISAR UPPFÖDNING AV SLAKTGRISAR MOBILE ORGANIC PIGGERY I den här utställningen får du veta hur grisuppfödningen går till på Källunda Gård och hur vi arbetar för att grisarna ska ha det bra samtidigt som de kommer till nytta i jordbruket. På den här sidan ser

Läs mer

Förslag till nya Allmänna regler 2015

Förslag till nya Allmänna regler 2015 Förslag till nya Allmänna regler 2015 Läsanvisning Dokumentet innehåller förslag till nya allmänna regler kapitel 2, 3 och 20 samt ny bilaga 7. Dessutom innehåller dokumentet förslag till mindre tillägg

Läs mer

10.1 Slakteriets ansvar

10.1 Slakteriets ansvar Slakt Ett slakteri som är certifierat för slakt ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Detta kapitel innehåller: 10.1 Slakteriets ansvar 10.2 Hantering och

Läs mer

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt.

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt. Gris Läsinstruktion Detta är förslaget till nya regler för delavsnitt Gris i kapitel 5, Djurhållning. Observera att numreringen av reglerna ännu inte är klar. Istället har vi har valt att behålla gällande

Läs mer

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt.

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt. Får och Get Läsinstruktion Detta är förslaget till nya regler för delavsnitt Får och Get i kapitel 5, Djurhållning. Observera att numreringen av reglerna ännu inte är klar. Istället har vi har valt att

Läs mer

Regeltext kapitel 10 Slakt, avsnitt 5.11 och avsnitt 2.18 Med kommentarer av Sofia Wiberg, Vet med lic. 10 Slakt. Definitioner

Regeltext kapitel 10 Slakt, avsnitt 5.11 och avsnitt 2.18 Med kommentarer av Sofia Wiberg, Vet med lic. 10 Slakt. Definitioner Regeltext kapitel 10 Slakt, avsnitt 5.11 och avsnitt 2.18 Med kommentarer av Sofia Wiberg, Vet med lic. Nedan finns förslaget till nya regler som börjar gälla 1 januari 2014. Texten utgår från reglerna

Läs mer

Välj godare råvaror till ditt kök

Välj godare råvaror till ditt kök KRAV-CERTIFIERA DIN RESTAURANG Välj godare råvaror till ditt kök Receptet på godare mat VASA ALLÉ GÖTEBORG Restaurang Wasa Allé ligger mitt i Vasastaden i Göteborg. Här är ambitionsnivån skyhög, inte minst

Läs mer

Förslag till nya Regler för Certifieringsorgan Kapitel 18 2015.

Förslag till nya Regler för Certifieringsorgan Kapitel 18 2015. Förslag till nya Regler för Certifieringsorgan Kapitel 18 2015. Regler för KRAV-certifierad produktion, utgåva 2015. Jämförelse med samma kapitel, utgåva 2014. Understruken text är ny, genomstruken borttagen.

Läs mer

IP SLAKT Utgåva 2010:1 Giltig från 2010-01-01. Sigill Kvalitetssystem AB IP SLAKT STANDARD FÖR KVALITETSSÄKRAD SLAKT AV NÖT OCH GRIS

IP SLAKT Utgåva 2010:1 Giltig från 2010-01-01. Sigill Kvalitetssystem AB IP SLAKT STANDARD FÖR KVALITETSSÄKRAD SLAKT AV NÖT OCH GRIS Utgåva 2010:1 Giltig från 2010-01-01 Sigill Kvalitetssystem AB STANDARD FÖR KVALITETSSÄKRAD SLAKT AV NÖT OCH GRIS GRAFISK FORM OCH PRODUKTION Sigill Kvalitetssystem AB Foto Hans Jonsson Sigill Kvalitetssystem

Läs mer

Regeln gäller inte produkter som innehåller KRAV-certifierad vildfångad fisk eller skaldjur.

Regeln gäller inte produkter som innehåller KRAV-certifierad vildfångad fisk eller skaldjur. Livsmedelsförädling Du som är certifierad för livsmedelsförädling ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2, 3 och 20. Även du som endast hanterar eller lagrar KRAV-certifierade livsmedel som inte

Läs mer

REVISION AV LIVSMEDELSKRITERIER 2010. Livsmedelskonferens U24, 2010-11-11 Monica Sihlén, projektledare livsmedel, Monica@msr.se

REVISION AV LIVSMEDELSKRITERIER 2010. Livsmedelskonferens U24, 2010-11-11 Monica Sihlén, projektledare livsmedel, Monica@msr.se REVISION AV LIVSMEDELSKRITERIER 2010 Livsmedelskonferens U24, 2010-11-11 Monica Sihlén, projektledare livsmedel, Monica@msr.se AGENDA Exempel på Miljöstyrningsrådets nya livsmedelskriterier Den offentliga

Läs mer

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Läsanvisning I regeltexten nedan har strukturen och numreringen på reglerna ändrats för att bättre stämma överens med KRAVs skrivregler för

Läs mer

Gällande regelverk rörande kastrering av smågrisar

Gällande regelverk rörande kastrering av smågrisar 2012-10-23 Dnr 31-9299/12 bilaga 1 1(5) Gällande regelverk rörande kastrering av smågrisar Svensk lagstiftning Djurskyddslagen (1988:534) Av 10-11 framgår bl.a. att det är förbjudet att göra operativa

Läs mer

Stärk djurskyddet i Europa

Stärk djurskyddet i Europa Stärk djurskyddet i Europa Europas förenta krafter maj 2009 www.centerpartiet.se Centerpartiet vill: 1. Förbättra skyddet för EU:s grisar 2. Att djur ska bedövas före slakt 3. Införa max åtta timmar långa

Läs mer

Hjälp oss att göra våra regler bättre!

Hjälp oss att göra våra regler bättre! Remiss, förslag till nya regler för Djurhållning, kapitel 5 2015-01-30 Svara senast 31 mars 2015 Svara till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler bättre! KRAVs styrka är vår breda förankring bland

Läs mer

22.3 Rutin för internrevision i kök

22.3 Rutin för internrevision i kök Kommunstyrelsen Datum 1 (6) Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad Karin Lundell, 016-710 23 54 22.3 Rutin för i kök Datum för : Kökets besöksadress: Kökets telefonnummer: Kökets KRAV-ansvarig:

Läs mer

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat KRAV-MÄRKT ÄR djuren Receptet på godare mat ATT FÅ BÖKA OCH BETA KRAV-godkända djur får gå ute för att beta, få frisk luft och motion. Målet är att de ska få leva ett så naturligt djurliv som möjligt.

Läs mer

Restauranger och storhushåll

Restauranger och storhushåll Restauranger och storhushåll Socker Honung Mjölk Bröd Müsli Gurka Ägg Smör Du som är certifierad för restaurang och storhushåll ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel

Läs mer

1 Märkning och marknadsföring

1 Märkning och marknadsföring Publicerad på KRAV (http://www.krav.se) Hem > Utskriftsvänlig > 1 Märkning och marknadsföring Reglerna i det här kapitlet syftar till att öka och underlätta försäljningen av KRAV-certifierade produkter

Läs mer

Hjälp oss göra våra regler bättre!

Hjälp oss göra våra regler bättre! Remiss, nya regler för slakt, kapitel 10, få ändringar i djurreglerna, kapitel 5 Svara senast 31 mars 2013 Svara till regler@krav.se Hjälp oss göra våra regler bättre! KRAVs styrka är en bred förankring

Läs mer

Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning

Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning Konsekvensanalys kriterier för en hållbar foderanvändning 1. 100 % av foderstaten ska vara svenskodlad a) Kravet kan antingen uppfyllas genom egen eller närliggande foderproduktion eller genom att välja

Läs mer

2013-03-31. Ska övernattning accepteras annat än som en yttersta nödåtgärd måste följande kriterier vara uppfyllda:

2013-03-31. Ska övernattning accepteras annat än som en yttersta nödåtgärd måste följande kriterier vara uppfyllda: 2013-03-31 Synpunkter på förslagen till nya KRAV-regler KRAVs text i svart. Ekologiska Lantbrukarnas kommentarer i rött. Många kapitel i KRAVs regelverk omfattas av översynen, även om förändringarna i

Läs mer

Regeltext kapitel 10 Slakt, avsnitt 5.11 och avsnitt 2.18

Regeltext kapitel 10 Slakt, avsnitt 5.11 och avsnitt 2.18 KIWAS KOMMENTARER Regeltext kapitel 10 Slakt, avsnitt 5.11 och avsnitt 2.18 Nedan finns förslaget till nya regler som börjar gälla 1 januari 2014. Texten utgår från reglerna 2013, ny text är understruken

Läs mer

VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen

VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen Inledning Detta regelverk är utformat för växthusproduktion av grönsaker, krukväxter och blomsterlök. Livsmedelskedjan står för minst

Läs mer

Lagstiftningen som berör griskastrering

Lagstiftningen som berör griskastrering 2013-10-24 Dnr 5.2.17-10135/13 bilaga 1 1(5) Lagstiftningen som berör griskastrering Svensk lagstiftning Djurskyddslagen (1988:534) I 10-11 står bl.a. att det är förbjudet att göra operativa ingrepp på

Läs mer

Regelverket inom ekologisk produktion

Regelverket inom ekologisk produktion Regelverket inom ekologisk produktion www.jordbruksverket.se/ekoregler www.ifoam.org www.organic-farming.eu ann-marie.dock-gustavsson@jordbruksverket.se niels.andresen@jordbruksverket.se Disposition Regelverket

Läs mer

Kriterier för kolonial/specerier

Kriterier för kolonial/specerier Kriterier för kolonial/specerier Produkter som består till minst 50 % av råg/vete/korn/havre/majs eller torkade bönor, raps eller solros. GMO Livsmedel som innehåller genetiskt modifierade organismer (GMO)

Läs mer

11.1 Allmänna regler för alla sorters foder

11.1 Allmänna regler för alla sorters foder Fodertillverkning Du som är certifierad för fodertillverkning ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Även du som endast hanterar eller lagrar KRAV-certifierade

Läs mer

Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV

Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV Du ska årligen lämna uppgifter om din produktion till KRAV och säkerställa att de är aktuella och korrekta. Det kan göras

Läs mer

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2.

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2. 14 Butik Kapitlet handlar om hur du som butiksägare och din personal ska hantera KRAV-märkta produkter. Här finns bland annat beskrivningar av butikens övergripande åtaganden, hur du ska exponera och marknadsföra

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

KRAVs text i svart. Blå text är från Ekologiska Lantbrukarna i Skåne. Vi försöker tänka praktiskt vad som är realistiskt och bra för djuren.

KRAVs text i svart. Blå text är från Ekologiska Lantbrukarna i Skåne. Vi försöker tänka praktiskt vad som är realistiskt och bra för djuren. Synpunkter på förslagen till nya KRAV-regler KRAVs text i svart. Blå text är från Ekologiska Lantbrukarna i Skåne. Vi försöker tänka praktiskt vad som är realistiskt och bra för djuren. Kapitel 10 Slakt

Läs mer

POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer och inriktningar. Exempel: Uteserveringspolicy, Livsmedelspolicy.

POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer och inriktningar. Exempel: Uteserveringspolicy, Livsmedelspolicy. LIVSMEDELSPOLICY Beslutad i: KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-12-16 Ansvarig samt giltighetstid: Kommunledningskontoret, tillsvidare POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer

Läs mer

Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel

Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel Tillverkning, hantering och marknadsföring av produktionshjälpmedel 197 Du som är certifierad för tillverkning och marknadsföring av

Läs mer

KRAV-märket står för: Bra miljö God djuromsorg God hälsa Socialt ansvar

KRAV-märket står för: Bra miljö God djuromsorg God hälsa Socialt ansvar KRAV-märket står för: Bra miljö God djuromsorg God hälsa Socialt ansvar KRAV ekonomisk förening Regler för KRAV-certifierad produktion Utgåva januari 2010 Postadress: KRAV Box 1037, 751 40 Uppsala Besöksadress:

Läs mer

Svar på remiss om ny EUförordning

Svar på remiss om ny EUförordning jordbruksverket@jordbruksverket.se Ert dnr: 4.7.21-1335/14. 2014-05-09 Svar på remiss om ny EUförordning om ekologisk produktion Övergripande kommentarer Betoning på djurskydd och beteendebehov Det är

Läs mer

Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun

Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun Antagna av kommunfullmäktige den 23 maj 2013, 121 Riktlinjer för upphandling av livsmedel i Knivsta kommun Dessa riktlinjer utgör komplement till

Läs mer

vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter

vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter MERVÄRDEN HANDLAR OM FÖRTROENDE OCH TILLIT Man måste kunna lita på Politiska beslut, som underlättar för konsumenterna att göra hållbara val Myndigheternas

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Utbildning om KRAV och ekologisk produktion

Utbildning om KRAV och ekologisk produktion Välkomna till Utbildning om KRAV och ekologisk produktion Norrbottens Läns Landsting 17 september 2014 Staffan Carlberg KRAV Ekologisk grundkurs KRAV som organisation, mervärden Märkningar Ekologisk produktion

Läs mer

IP Slakttransport Utgåva 2010:1 Giltig från Sigill Kvalitetssystem AB. IP slakttransport. Standard för kvalitetssäkrad slakttransport

IP Slakttransport Utgåva 2010:1 Giltig från Sigill Kvalitetssystem AB. IP slakttransport. Standard för kvalitetssäkrad slakttransport IP Slakttransport Utgåva 2010:1 Giltig från 2010-01-01 Sigill Kvalitetssystem AB IP slakttransport Standard för kvalitetssäkrad slakttransport Grafisk form och produktion Condesign Communications AB 2957.5

Läs mer

Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAV ekonomisk förening Regler för KRAV-certifierad

Läs mer

Kontrollhandbok Provtagning

Kontrollhandbok Provtagning Kontrollhandbok Provtagning Del 6 Provtagning för kontroll av salmonella Foto: Borbála Katona Innehåll Salmonella i livsmedelslagstiftningen... 3 Salmonellakrav i förordning (EG) nr 2073/2005... 3 Nationell

Läs mer

Karlstads kommuns Livsmedelspolicy

Karlstads kommuns Livsmedelspolicy Karlstads kommuns Livsmedelspolicy Dnr KS-2011-256 Dpl 01 Postadress: Upphandlingsenhetn, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra Torggatan 26 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-186768 E-post: upphandling@karlstad.se

Läs mer

Ekologisk produktion

Ekologisk produktion Ekologisk produktion Varför matchar inte utbudet efterfrågan? en kortversion Foto: Johan Ascard Producentpriset för ekologiskt producerade jordbruksprodukter är betydligt högre än för konventionellt producerade

Läs mer

Remiss, förslag till nya regler för socialt ansvar vid import och införsel

Remiss, förslag till nya regler för socialt ansvar vid import och införsel 2016-02-01 Remiss, förslag till nya regler för socialt ansvar vid import och införsel Svara senast 31 mars till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler bättre! KRAVs styrka är en bred förankring

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS I den här utställningen får du lära dig om hur grisarna har det här på Källunda. Följ tavlorna runt för att få veta hur grisarnas liv ser ut. MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS

Läs mer

Certifiering är lösningen!

Certifiering är lösningen! 2017-03-17 Certifiering är lösningen! Peter Strömbäck Generaldirektör Utmaningar Geografiska variationer och brist på enhetlighet Otillräckliga resurser Organisering och beroendeförhållanden Kort om Swedac

Läs mer

Hållbar användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur: Kriterier och bakgrund

Hållbar användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur: Kriterier och bakgrund Hållbar användning av antibiotika till livsmedelsproducerande djur: Kriterier och bakgrund Alla aktörer inom livsmedelskedjan har ett ansvar för att utveckling och spridning av antibiotikaresistens hos

Läs mer

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Nyanmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:11) om ackreditering av organ som certifierar personer Ändring införd t.o.m.

Läs mer

Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Regler för KRAV-certifierad produktion utgåva 2013 Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Läs mer

Egenkontroll Grisproduktion

Egenkontroll Grisproduktion Egenkontroll Grisproduktion Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad grisproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör din produktion. Du kan enkelt

Läs mer

Importera färdigförpackade livsmedel

Importera färdigförpackade livsmedel Importera färdigförpackade livsmedel Information till dig som vill importera färdigförpackade livsmedel Starta verksamheten I den här broschyren kan du som vill importera och sälja färdigförpackade livsmedel

Läs mer

Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel. Råd och tips för Dig som arbetar med kommunikation

Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel. Råd och tips för Dig som arbetar med kommunikation Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel Råd och tips för Dig som arbetar med kommunikation Guide för kommunikation om KRAV-märkta livsmedel SYFTE Syftet med denna guide är att underlätta för dig

Läs mer

Sveriges bönder om djur och etik.

Sveriges bönder om djur och etik. Våra värderingar och vårt sätt att handla ska leda till att djuren får en god djurhälsovård, sina grundläggande fysiologiska behov tillgodosedda, möjlighet att bete sig naturligt, skydd mot smärta, lidande

Läs mer

Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning

Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning 2015-03-30/Eva-Lena Rådberg Rapport Enkät om förslag till ändring av KRAVs regler för djurhållning Sammanfattning Mjölkkor 74% anser att beteskravet är viktigt för mjölkens mervärde. 60 % av producenterna

Läs mer

Checklista. lista. Ja Nej Allmänt Vi serverar inga rödlistade fiskar eller skaldjur.

Checklista. lista. Ja Nej Allmänt Vi serverar inga rödlistade fiskar eller skaldjur. lista Version 2016-04-01 Enhetsnamn: Revisor: Ja Nej 15.1.4 Allmänt Vi serverar inga rödlistade fiskar eller skaldjur. Vi använder WWF:s fiskguide Vi serverar inga livsmedel som är märkta att de är framställda

Läs mer

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning

Trycksättning med gas. Ackreditering. Föreskrifter. Riskbedömning Trycksättning med gas Ackreditering Föreskrifter Riskbedömning 1 Swedac en myndighet för kvalitet och säkerhet 2 SWEDAC Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll 3 Swedacs uppdrag Nationellt utveckla

Läs mer

Samlad fakta från KRAVs webbutbildning 2015 - för restaurangpersonal

Samlad fakta från KRAVs webbutbildning 2015 - för restaurangpersonal Samlad fakta från KRAVs webbutbildning 2015 - för restaurangpersonal 1. Vad är KRAV? En ekonomisk förening och Sveriges mest kända miljömärkning för mat. KRAV-märket visar att en vara är producerad på

Läs mer

Allmänna regler för certifiering

Allmänna regler för certifiering Allmänna regler för certifiering I detta kapitel finns allmänna regler för certifiering som rör alla KRAV-anslutna företag. Detta kapitel innehåller: 2.1 Vad det innebär att vara KRAV-ansluten 2.2 Certifikat

Läs mer

2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen: Livsmedelsföretagarens namn (sökanden):

2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen: Livsmedelsföretagarens namn (sökanden): Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Nyanmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Beslut om uppsagt avtals begränsade gällandetid. Avser EU-ekologisk certifiering

Beslut om uppsagt avtals begränsade gällandetid. Avser EU-ekologisk certifiering Kundnummer: 92640677 Gothemsgården Gotland AB C/o Mikael Tranefalk Skogsfrugränd 23 167 62 Bromma Kundnummer: 92640677 Organisationsnummer: 556822-4736 Anga Suderbys 824 623 72 Katthammarsvik Tel: 0768-11

Läs mer

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt.

Reglerna i remissen inte är i ordningsföljd vad gäller numrering. Placeringen är dock rätt. Fjäderfä Läsinstruktion Detta är förslaget till nya regler för delavsnitt Fjäderfä i kapitel 5, Djurhållning. Observera att numreringen av reglerna ännu inte är klar. Istället har vi har valt att behålla

Läs mer

DISA Djurvälfärd i samband med slakt och avlivning

DISA Djurvälfärd i samband med slakt och avlivning Fotograf: Lotta Berg, SLU DISA Djurvälfärd i samband med slakt och avlivning En presentation av utbildningsmaterialet DISA Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW), Sveriges lantbruksuniversitet DISA

Läs mer

Nya betesregler för mjölkgårdar

Nya betesregler för mjölkgårdar Nya betesregler för mjölkgårdar Nu har du bättre möjligheter att anpassa betet efter djurens och din gårds förutsättningar. Den här broschyren berättar vad som gäller hos dig för dina mjölkkor och rekryteringsdjur.

Läs mer

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel:

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: 1 februari 2016 Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: - KRAV-certifiering utanför EU Svara senast 31 mars till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler bättre! KRAVs styrka

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning 2018-01-01 KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning Bakgrund KRAV-anslutna företag ska kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget

Läs mer

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: 20 oktober 2006

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden: 20 oktober 2006 Bilaga 1 Slutlig Rådspromemoria 2006-12-08 Jordbruksdepartementet Naturresurs- och sameenheten Rådets möte den 19-21 december 2006 Dagordningspunkt 3a och 3b Rubrik: 3. Ekologiska produkter: a) Förslag

Läs mer

Regelförslag KRAV Kommande tilläggskrav för socialt ansvar för samtliga produkter eller råvaror

Regelförslag KRAV Kommande tilläggskrav för socialt ansvar för samtliga produkter eller råvaror 2016-02-01 Remiss socialt ansvar Regelförslag KRAV Kommande tilläggskrav för socialt ansvar för samtliga produkter eller råvaror Definitioner Andrapartsverifiering Andrapartsverifiering är när verifiering

Läs mer

Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik

Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik Denna lathund är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars butik är på väg in i en butikscertifiering. Lathunden kan även användas av butiker som redan är KRAV-certifierade.

Läs mer

Ska du börja importera kött?

Ska du börja importera kött? Ska du börja importera kött? Ska du börja importera kött? Den här broschyren vänder sig till dig som vill börja importera kött yrkesmässigt. Här får du information om vad du behöver tänka på. Kött är ett

Läs mer

Mjölkproduktion Får, get Nöt Annat produktionsdjur

Mjölkproduktion Får, get Nöt Annat produktionsdjur Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Anmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Receptet på godare mat

Receptet på godare mat L i v s me d e l s f ö r ä d l i n g Receptet på godare mat Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Läs mer

Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel

Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel Diarienr 2013/143-KS nternati Riktlinje för inköp och upphandling av livsmedel Beslutad av Kommunstyrelsen 12 juni 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning 2017-01-01 KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning Bakgrund KRAV-anslutna företag ska kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:12) om ackreditering av organ som certifierar produkter Ändring införd: t.o.m.

Läs mer

Hjälp oss göra våra regler bättre!

Hjälp oss göra våra regler bättre! Remiss, nya regler för slakt, kapitel 10, få ändringar i djurreglerna, kapitel 5 Svara senast 31 mars 2013 Svara till regler@krav.se Hjälp oss göra våra regler bättre! KRAVs styrka är en bred förankring

Läs mer

KAP 18 REGLER FÖR CERTIFIERINGSORGAN

KAP 18 REGLER FÖR CERTIFIERINGSORGAN KAP 18 REGLER FÖR CERTIFIERINGSORGAN I detta kapitel finns regler om hur certifieringsorgan som är ackrediterade för att certifiera enligt KRAVs regler ska arbeta, vilken kompetens revisorerna ska ha och

Läs mer

Checklista. Personer som hanterar djur i samband med slakt eller annan avlivning och därmed sammanhängande verksamhet har relevant kompetensbevis.

Checklista. Personer som hanterar djur i samband med slakt eller annan avlivning och därmed sammanhängande verksamhet har relevant kompetensbevis. Checklista 1(10) Slakteri Dokumentkontroll och arbetsrutiner Slakt 1 Personer som hanterar djur i samband med slakt eller annan avlivning och därmed sammanhängande verksamhet har relevant kompetensbevis.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utsädesförordningen (2000:1330); SFS 2016:1181 Utkom från trycket den 9 december 2016 utfärdad den 1 december 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

ISO 6780: Flat pallets for intercontinental materials handling -- Principal dimensions and tolerances

ISO 6780: Flat pallets for intercontinental materials handling -- Principal dimensions and tolerances ISO 8611: 1-3 Pallets for materials handling -- Flat pallets -- Part 1: Test methods Pallets for materials handling -- Flat pallets -- Part 2: Performance requirements and selection of tests Pallets for

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.10.2016 COM(2016) 648 final 2016/0316 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande på Europeiska unionens vägnar av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken

Läs mer

Receptet på godare mat

Receptet på godare mat V ä x t o d l i n g Receptet på godare mat Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAV ekonomisk

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK Denna checklista är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars butik är på väg in i en butikscertifiering. Checklistan kan även användas av butiker som redan är KRAV-certifierade.

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om slakteriers rapportering

Läs mer

Mål resurshushållning i kursplanen

Mål resurshushållning i kursplanen RESURSHUSHÅLLNING Mål resurshushållning i kursplanen Ha kunskaper om resurshushållning för att kunna välja och använda metoder, redskap och teknisk utrustning för matlagning Kunna planera, tillaga, arrangera

Läs mer