Checklista för Internrevision

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Checklista för Internrevision"

Transkript

1 Bilaga 1 Checklista för Internrevision 1. Märkesanvändare utan egen tillverkning och hantering. 2. Märkesanvändare med egen tillverkning / hantering av produkter med Från Sverige/Kött från Sverige eller anläggning som är legotillverkare på uppdrag av Märkesanvändare. 3. Marknadsföring av Märket i kedjeanslutna Fast Foodrestauranger.

2 Frivillig ursprungsmärkning Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som ska underlätta för konsumenter att välja livsmedel och växter med svenskt ursprung, och på så sätt bidra till en levande landsbygd och en ökad produktion av livsmedel i Sverige. Märkningen omfattar två märken; Från Sverige och Kött från Sverige och baseras på fem kriterier. - Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige - Odling ska ha skett i Sverige - I sammansatta produkter ska minst 75% vara svenskt - Kött-, fjäderfä-, ägg-, fisk-, skaldjurs- och mjölkråvara är helt och hållet svenskt i alla produkter - All förädling samt packning ska ske i Sverige Ansvar och kontroll Grunden för en framgångsrik märkning är trovärdighet och transparens. Därför finns tydliga krav på särhållning och spårbarhet som ska uppfyllas i produktionen. Att kraven följs säkerställs genom kontroller hos de producerande, hanterande och märkande företagen. Alla företag som använder Från Sverige /Kött från Sverige (Märkesanvändare) har ett stort ansvar för märkets trovärdighet. Dels genom att skapa rutiner och system i produktionen som säkerställer att reglerna följs, både i den egna verksamheten och hos eventuella legotillverkare / underleverantörer. Dels genom att ta emot och underlätta kontroll från Certifieringsorgan (CO) och Svenskmärkning AB (SvAB). Samt inte minst genom att ta ansvar för att märkning och marknadsföring sker på ett sätt som inte är vilseledande. Egenkontroll varje år Ett viktigt led i kontrollen är den egenkontroll som ska genomföras av Märkesanvändare och legotillverkare varje år. Genom att gå igenom denna checklista får företaget en bra uppfattning om hur väl reglerna uppfylls i verksamheten produktionen, och vad som behöver åtgärdas. Checklistan är uppdelad i tre delar som är anpassade för olika led i leverantörskedjan. Ni behöver bara genomföra den del som är relevant för er verksamhet. Checklista nr 1 Checklista nr 2 Checklista nr 3 Märkesanvändare utan egen hantering av produkter med Från Sverige/Kött från Sverige. Märkesanvändare med egen tillverkning/hantering av produkter med Från Sverige/Kött från Sverige samt anläggning som är legotillverkare/underleverantörer på uppdrag av Märkesanvändare. Marknadsföring av Märket i kedjeanslutna Fast Food restauranger. Gör internrevision så här: Gå till den checklista som är anpassad för er verksamhet, se ovan. Fyll i datum för egenkontrollen samt ditt namn och befattning. Gå igenom alla frågor och kryssa i JA, NEJ eller EJ RELEVANT. För de punkter du kryssat NEJ ska du sist i checklistan ange den åtgärd företaget behöver vidta för att uppfylla kravet, samt ett datum när åtgärden ska vara genomförd. Om felmärkning (eller andra allvarliga brott mot reglerna) uppdagas ska detta omedelbart rapporteras till Svenskmärkning AB, se avvikelserapport bilaga 2. Ifylld egenkontroll ska uppvisas vid stickprovsrevision.

3 1 Märkesanvändare utan egen tillverkning och hantering Datum: Namn och befattning: Regel nummer Kontrollfrågor Ja Nej Ej relevant Finns ett märkningsavtal med SvAB f) Är de uppgifter som ni registrerat hos SvAB om era märkta produkter aktuella och korrekta? h) Finns rutiner som säkerställer att lansering av nya produkter med Från Sverige/Kött från Sverige alltid föregås av godkännande från SvAB? Vägledande för märkningsreglerna är att möta konsumenternas förväntningar. Strävan är att råvaror ska vara svenska och gränsen är minst 75% svenskt. Märkesanvändaren ansvarar för att användningen av importerade råvaror inte riskerar märkningens trovärdighet, i oklara fall avgör SvAB om enskilda produkter får märkas e) a) Kan ni redovisa vilka anläggningar som tillverkar produkter med Från Sverige/Kött från Sverige? Kan ni visa att det finns överenskommelser med era legotillverkare/underleverantörer som säkerställer att Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige följs i produktionen? Är alla anläggningar där tillverkning, packning och märkning av produkter med Från Sverige/Kött från Sverige sker certifierade enligt kvalitetssystem som omfattar spårbarhet och livsmedelssäkerhet?

4 Exempel: RIP, IP Livsmedel, BRC Food, FSSC 22000, Svensk Butiksstandard Finns rutiner och avtal som säkerställer att all tillverkning, packning och märkning sker på anläggningar som ligger i Sverige? Sker presentation och marknadsföring av produkterna i enlighet med SvAB:s grafiska riktlinjer och på ett sätt som inte riskerar att vara vilseledande för konsumenterna? Finns korrekt information om vilka råvaror som är svenska i sammansatta produkter lätt tillgänglig för konsumenter? Information kan ges via förpackningen eller via andra kanaler, till exempel webben Kan ni redovisa skriftliga, fungerande rutiner som används för att säkerställa att produkterna som märks med Från Sverige/Kött från Sverige uppfyller kraven i kapitel 5? a) Kan ni redovisa fungerande rutiner för att säkerställa att kravet på minst 75% svenskt samt att kött-, fjäderfä-, ägg-, fisk-, skaldjurs- och mjölkråvara är helt och hållet svenskt i era sammansatta produkter uppfylls? Beräkningen ska baseras på vikten hos ingående ingredienser med undantag för vatten. För råvaror som rekonstitueras i processen eller vid konsumentens beredning av produkten ska den rekonstituerade vikten användas vid beräkningarna, (se räknesnurran ) b) Kan ni redovisa fungerande rutiner för att säkerställa att den totala mängden importerade ingredienser med animaliskt ursprung, (som inte är råvaror), är max 3 vikts-% i produkter med Från Sverige? Ex. aromer, fjälster, köttextrakt, lecitin, lysosym, löpe, syrakultur, tillsatser, vitaminer, mm, se definitioner. Beräkningen ska baseras på vikten hos ingående ingredienser med undantag för vatten. För råvaror som rekonstitueras i processen eller vid konsumentens beredning av produkten ska den

5 rekonstituerade vikten användas vid beräkningarna, (se räknesnurran ) Används endast svenska råvaror i de fall produkten består av en blandning av två råvaror. Exempel: Fryst grönsaksblandning, salladsmix eller grynblandning a) Används märket Kött från Sverige på helt och bearbetat kött samt charkuterier av nöt, gris, lamm, get och häst? b) Används märket Från Sverige på helt och bearbetat kött samt charkuterier av fjäderfä? c) Används märket Från Sverige på färdigrätter som innehåller kött? d) Används märket Från Sverige på fisk och skaldjur? e) Används märket Kött från Sverige på helt och bearbetat kött samt charkuterier av vilda däggdjur? f) Används märket Från Sverige på helt och bearbetat kött samt charkuterier av vild fågel? Används märket Från Sverige på vegetabiliska produkter och prydnadsväxter? Används märket Från Sverige på sammansatta produkter? Används märket Från Sverige på dryck? i) Om förändringar har skett som kan påverka produktion och hantering av produkter med Från Sverige/Kött från Sverige, har detta meddelats till SvAB utan dröjsmål? Exempel: Flytt av produktionen till en ny anläggning, eller om en anläggning inte längre har en giltig certifiering j) Rapporteras eventuella felmärkningar till SvAB utan

6 dröjsmål? k) Meddelas eventuell återkallelse av produkt med Från Sverige/Kött från Sverige till SvAB utan dröjsmål? g) Har kopia på giltigt kvalitetscertifikat för den egna anläggningen registreras hos SvAB? l) Rapporterar ni utan dröjsmål till SvAB, eventuella avvikelser från märkningskriterierna hos anlitade legotillverkare / underleverantörer, som inte korrigeras inom utsatt tid? Regel nummer Avvikelser Beskriv avvikelsen och hur den ska åtgärdas Åtgärdas senast Klart Sign.

7 2 Märkesanvändare med egen tillverkning / hantering av produkter med Från Sverige/Kött från Sverige Anläggning som är legotillverkare på uppdrag av Märkesanvändare. Kontroll datum: Namn och befattning: Regel nummer Kontrollfrågor Ja Nej Ej relevant I de fall ni tillverkar produkter med Från Sverige/Kött från Sverige under eget varumärke; finns ett märkningsavtal med SvAB? f) Är de uppgifter som ni registrerat hos SvAB, om märkta produkter under ert eget varumärke, aktuella och korrekta? h) Finns rutiner som säkerställer att lansering av nya produkter med Från Sverige/Kött från Sverige, under ert eget varumärke, alltid föregås av godkännande från SvAB? Vägledande för märkningsreglerna är att möta konsumenternas förväntningar. Strävan är att råvaror ska vara svenska och gränsen är minst 75% svenskt. Märkesanvändaren ansvarar för att användningen av importerade råvaror inte riskerar märkningens trovärdighet, i oklara fall avgör SvAB om enskilda produkter får märkas Är Anläggningar som tillverkar, packar och märker produkter med Från Sverige/Kött från Sverige certifierade enligt ett kvalitetssystem som omfattar spårbarhet och livsmedelssäkerhet?

8 Exempel: RIP, IP Livsmedel, BRC Food, FSSC 22000, Svensk Butiksstandard Om ni är primärproducent av oförädlade råvaror som märks med Från Sverige; är företaget certifierat enligt IP Sigill Frukt & Grönt, IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola eller Sigill Biodling? ELLER är företaget certifierat enligt KRAV/ EU Ekologiskt och har en plan för implementering av ett tredjepartscertifierat kvalitetssystem som omfattar livsmedelssäkerhet före 1 januari 2018? Sker presentation och marknadsföring av produkter under ert eget varumärke, med Från Sverige/Kött från Sverige, i enlighet med SvAB:s grafiska riktlinjer och på ett sätt som inte riskerar att vara vilseledande för konsumenterna? Finns korrekt information, lätt tillgänglig för konsumenter, om vilka råvaror som är svenska i sammansatta produkter med Från Sverige/Kött från Sverige under ert eget varumärke? Information kan ges via förpackningen eller via andra kanaler, till exempel webben Finns det skriftliga rutiner för särhållning och spårbarhet i produktionen som omfattar produktion av produkter med Från Sverige/Kött från Sverige, från mottagning av råvara till utleverans av färdig produkt? Exempel rutiner för: Särhållning och spårbarhet av fakturor/följesedlar för inköpta råvaror Recepthantering Särhållning och spårbarhet av råvaror, halvfabrikat och produkter i produktionsprocessen Särhållning och spårbarhet av

9 fakturor/följesedlar för utgående produkter Används skriftliga rutiner för att säkerställa att svenska råvaror till produkterna som märks med Från Sverige uppfyller kvalitetskraven enligt nedan? Notera på de rader nedan som är aktuella för er produktion/hantering av produkter med Från Sverige Spannmål och Oljeväxter Socker Odlad i Sverige samt följa de nationella branschriktlinjerna för spannmål, oljeväxter och trindsäd. - Leverantörsförsäkran (se definitioner) - Certifikat för IP Sigill Spannmål & Oljeväxter Odlad i Sverige samt godkänd enligt sockerindustrins kvalitetssystem Miljöledning Betodling. Leverantörsförsäkran (se definitioner) Matpotatis Odlad i Sverige samt certifierad enligt IP Sigill Frukt & Grönt eller Global G.A.P. Certifikat för IP Sigill Frukt & Grönt Certifikat för Global G.A.P Certifikat för KRAV* Certifikat för EU-Ekologiskt* * För primärproducenter av oförädlad Potatis, Frukt, Bär, Rotfrukter, Grönsaker och Svamp är certifiering enligt KRAV eller EU Ekologiskt ett alternativ under förutsättning att företaget har en plan för implementering av ett tredjepartscertifierat kvalitetssystem som omfattar livsmedelssäkerhet före 1 januari Frukt, Bär, Rotfrukter, Grönsaker och Svamp Odlad i Sverige samt certifierad enligt IP Sigill Frukt & Grönt eller Global G.A.P. certifikat för IP Sigill Frukt & Grönt Certifikat för Global G.A.P Certifikat för KRAV* Certifikat för EU-Ekologiskt*

10 * För primärproducenter av oförädlad Potatis, Frukt, Bär, Rotfrukter, Grönsaker och Svamp är certifiering enligt KRAV eller EU Ekologiskt ett alternativ under förutsättning att företaget har en plan för implementering av ett tredjepartscertifierat kvalitetssystem som omfattar livsmedelssäkerhet före 1 januari Honung Svenskt ursprung samt följa de nationella branschriktlinjer Säker honung. - Leverantörsförsäkran (se definitioner). - revisionsintyg för Sigill Biodling Prydnadsväxter Odlad i Sverige samt certifierad enligt IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola, Global G.A.P eller KRAV. Certifikat för IP Prydnadsväxter & Plantskola Certifikat för Global G.A.P Certifikat för KRAV Mjölk Svenskt ursprung samt godkänt enligt mejeriets leverantörskrav. VERIFIERING. - Leverantörsförsäkran (se definitioner) - Certifikat för IP Sigill Mjölk eller IP Mjölk Grundcertifiering Griskött Fött, uppfött och slaktat i Sverige samt certifierad enligt IP Gris Grundcertifiering eller Leverantörsbedömning Gris. VERIFIERING. - Certifikat för IP Gris Grundcertifiering IP Sigill Gris eller intyg för Leverantörsbedömning Gris Nötkött Fött, uppfött och slaktat i Sverige samt följa de nationella branschriktlinjerna för lamm och nötköttsproduktion. - Leverantörsförsäkran (se definitioner) - Certifikat för IP Sigill Nöt

11 Lammkött Fött, uppfött och slaktat i Sverige samt följa de nationella branschriktlinjerna för lamm och nötköttsproduktion. - Leverantörsförsäkran (se definitioner) - Certifikat för IP Sigill Lamm Hästkött Fött, uppfött och slaktat i Sverige samt godkänt som livsmedel. - Leverantörsförsäkran (se definitioner) Getkött Vitlkött Fött, uppfött och slaktat i Sverige. Leverantörsförsäkran (se definitioner Jagat och hanterat i Sverige samt besiktigat av veterinär på en av livsmedelverket godkänd vilthanteringsanläggning som uppfyller kriterierna i punkt Leverantörsförsäkran (se definitioner Fågelkött Kläckt, uppfött och slaktat i Sverige. - Leverantörsförsäkran Ägg Svenskt ursprung samt följa Svenska Äggs omsorgsprogram. - Leverantörsförsäkran enligt Svenska Äggs omsorgsprogram Fisk och skaldjur Odlad fisk & skaldjur. Uppfött och slaktat i Sverige. - Leverantörsförsäkran ska finnas på plats och i den ska det framgå att vattenbruksföretaget har ett giltigt tillstånd för vattenbruksverksamhet samt vilka fiskarter respektive skaldjur som

12 omfattas av tillståndet. Företag med egen vattenbruksverksamhet och förädling/packning av råvara Ett giltigt tillstånd för vattenbruksverksamhet som anger vilken fiskart och skaldjur som omfattas av tillståndet finnas tillgängligt vid egenkontrollen. Frifångad fisk & skaldjur - Leverantörsförsäkran ska finnas på plats och i den ska det framgå att råvaran kommer från fiskefartyg som är registrerade i transportstyrelsens fartygsregister, att respektive fiskeföretag innehar en giltig yrkesfiskarlicens. Visa med spårning av råvaran att fisken och skaldjuren kommer från Skagerak, Kattegatt, Östersjön eller Bottenviken. Ex följesedlar, fakturor, märkning på råvaran. Underlag ska sparas underlag förspårningen ska sparas tillsammans med checklistan. Företag med egen fiskeriverksamhet och förädling/packning av råvara Giltig yrkesfiskarlicens finnas tillgänglig under revision samt att företaget ska kunna styrka att fartyget är registrerat som fiskefartyg i transportstyrelsens fartygsregister. Visa med spårning av råvaran att fisken och skaldjuren kommer från Skagerak, Kattegatt, Östersjön eller Bottenviken och att fisken är landad i svenska hamnar. Exempelvis loggbok, underlag förspårningen ska sparas tillsammans med checklistan Finns dokumentation som styrker att de skiftliga rutinerna enligt ovan uppfylls? a) Kan ni redovisa fungerande rutiner för att säkerställa att kravet på minst 75% svenskt samt att kött-, fjäderfä-, ägg-, fisk-, skaldjurs- och mjölkråvara är helt och hållet svenskt i era sammansatta produkter uppfylls? Beräkningen ska baseras på vikten hos ingående ingredienser med undantag för vatten.

13 För råvaror som rekonstitueras i processen eller vid konsumentens beredning av produkten ska den rekonstituerade vikten användas vid beräkningarna, (se räknesnurran ) b) Kan ni redovisa fungerande rutiner för att säkerställa att den totala mängden importerade ingredienser med animaliskt ursprung, (som inte är råvaror), är max 3 vikts-% i produkter märkta med Från Sverige? Exempelvis aromer, fjälster, köttextrakt, lecitin, lysosym, löpe, syrakultur, tillsatser, vitaminer, mm, se definitioner. Beräkningen ska baseras på vikten hos ingående ingredienser med undantag för vatten. För råvaror som rekonstitueras i processen eller vid konsumentens beredning av produkten ska den rekonstituerade vikten användas vid beräkningarna, (se räknesnurran ) a) Används märket Kött från Sverige på helt och bearbetat kött samt charkuterier av nöt, gris, lamm, get och häst? b) Används märket Från Sverige på helt och bearbetat kött samt charkuterier av fjäderfä? c) Används märket Från Sverige på färdigrätter som innehåller kött? d) Används märket Från Sverige på fisk och skaldjur? e) Används märket Kött från Sverige på helt och bearbetat kött samt charkuterier av vilda däggdjur? f) Används märket Från Sverige på helt och bearbetat kött samt charkuterier av vild fågel? Används märket Från Sverige på vegetabiliska produkter och prydnadsväxter? Används märket Från Sverige på sammansatta produkter?

14 3.4.2 Används märket Från Sverige på dryck? i) Om ni producerar produkter med Från Sverige/Kött från Sverige under eget varumärke; har alla eventuella förändringar som kan påverka produktion och hantering av produkter med Från Sverige, meddelats till SvAB utan dröjsmål? Exempel: Flytt av produktionen till en ny anläggning, eller om en anläggning inte längre har en giltig certifiering i) Om ni hanterar, tillverkar, packar och/eller märker produkter med Från Sverige/Kött från Sverige på uppdrag av ett annat företag; har alla eventuella förändringar som kan påverka produktion och hantering av produkter med Från Sverige, meddelats till Märkesanvändaren utan dröjsmål? Exempel: Flytt av produktionen till en ny anläggning, eller om en anläggning inte längre har en giltig certifiering j) Rapporteras eventuella felmärkningar till SvAB utan dröjsmål? k) Meddelas eventuell återkallelse av produkt med Från Sverige/Kött Från Sverige till SvAB utan dröjsmål? g) Om ni producerar produkter med Från Sverige/Kött Från Sverige under eget varumärke; har kopia på giltigt kvalitetscertifikat för den egna anläggningen registreras hos SvAB? Regel nummer Avvikelser Beskriv avvikelsen och hur den ska åtgärdas Åtgärdas senast Klart Sign.

15

16 3 Marknadsföring av Märket i kedjeanslutna Fast Foodrestauranger Kontroll datum: Namn och befattning: Regel nummer Kontrollfrågor Ja Nej Ej relevant Finns ett märkningsavtal med SvAB? a) Kan ni visa att måltidskomponenter som märks eller marknadsförs med Kött från Sverige uppfyller märkningskraven? Exempel: Leverantörens uppgifter om köttprodukten via avtal, följesedel/faktura, leverantörens hemsida, produktblad eller liknande b) Kan ni visa att det finns ett system för särhållning och spårbarhet för de produkter som omfattas av Kött från Sverige för att undvika sammanblandning med andra livsmedel som inte omfattas av märkningen? Kravet gäller både vid beredning och servering c) Är information till konsument tydlig när det gäller vilka köttkomponenter som omfattas av Kött från Sverige? Sker presentation och marknadsföring av måltidskomponenterna med Kött från Sverige på ett sätt som inte riskerar att vara vilseledande för konsumenter? j) Har det inträffat någon avvikelser/felmärkning av produkter som omfattas av märkningen Kött från Sverige det senaste året, och har i så fall har SvAB informerats om felmärkningen?

17 Regel nummer Avvikelser Beskriv avvikelsen och hur den ska åtgärdas Åtgärdas senast Klart Sign.

18 Bilaga 2 RAPPORT OM AVVIKELSER OCH FELMA RKNING DOKUMENTET ANVÄNDS AV MÄRKARE OCH LEGOTILLVERKARE / UNDERLEVERANTÖRER FÖR RAPPORTERING OM FELMÄRKNING ÓCH ALLVARLIGA AVVIKELSER TILL SVAB Avvikelserapport Företagsnamn: nr: Kontaktperson: Telefon: Beskrivning av avvikelse Datum: Företagsrepresentant: Beskrivning av företagets korrigerande åtgärd. Beskriv vad som orsakade avvikelsen samt hur rutiner/arbetssätt ändrats för att undvika att avvikelsen upprepas. I de fall avvikelsen orsakade ett återkallande beskriv hur kunder informerades samt hur många artiklar som omfattades. Datum: Företagsrepresentant: SvAB: Bedömning om vidtagen åtgärd är tillräcklig för att säkerställa att kriterierna uppfylls. Behov av uppföljning Ja Nej Uppföljningsåtgärd:

19

Checklista för internrevision

Checklista för internrevision Bilaga 1 Checklista för internrevision 2017-04-11 Innehåll 1. För märkesanvändare som anlitar legoproducenter 2. För märkesanvändare med egen tillverkning / hantering av produkter med Märket eller anläggning

Läs mer

Checklista för internrevision

Checklista för internrevision Bilaga 1 Checklista för internrevision 2017-04-11 Innehåll 1. För märkesanvändare som anlitar legoproducenter 2. För märkesanvändare med egen tillverkning / hantering av produkter med Märket eller anläggning

Läs mer

Checklista för internrevision

Checklista för internrevision Bilaga 1 Checklista för internrevision 2018-03-27 1 Frivillig ursprungsmärkning Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som underlättar för konsumenter att välja livsmedel, hund-och kattmat samt

Läs mer

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan Bilaga 5 Checklista för revision utförd av certifieringsorgan 1. Märkesanvändare utan egen tillverkning och hantering. 2. Märkesanvändare med egen tillverkning/hantering av produkter med Från Sverige/Kött

Läs mer

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan Bilaga 5 Checklista för revision utförd av certifieringsorgan 1. Märkesanvändare utan egen tillverkning och hantering. 2. Märkesanvändare med egen tillverkning/hantering av produkter med Från Sverige/Kött

Läs mer

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan Bilaga 5 Checklista för revision utförd av certifieringsorgan 2017-04-11 Innehåll 1. För märkesanvändare som anlitar legoproducenter 2. För märkesanvändare med egen tillverkning/hantering av produkter

Läs mer

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan

Checklista för revision utförd av certifieringsorgan Bilaga 5 Checklista för revision utförd av certifieringsorgan 2018-03-27 1 Frivillig ursprungsmärkning Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som underlättar för konsumenter att välja livsmedel,

Läs mer

Regler fö r den frivilliga ursprungsma rkningen Fra n Sverige

Regler fö r den frivilliga ursprungsma rkningen Fra n Sverige Regler fö r den frivilliga ursprungsma rkningen Fra n Sverige Handbok för företag som tillverkar, hanterar, märker och/eller marknadsför produkter med märkningen Från Sverige och/eller Kött från Sverige

Läs mer

Utgåva 2017: Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. Utgåva 2017:

Utgåva 2017: Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. Utgåva 2017: Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige Regler för företag som tillverkar, hanterar, märker och/eller marknadsför produkter med märkningen Från Sverige, Kött från Sverige och/eller Mjölk

Läs mer

Regelverk Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Regelverk Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige Regelverk Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 KRITERIER FÖR PRODUKTER SOM MARKNADSFÖRS OCH/ELLER MÄRKS MED MÄRKET

Läs mer

Utgåva Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. Utgåva

Utgåva Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige. Utgåva Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige Regler för företag som tillverkar, hanterar, märker och/eller marknadsför produkter med märkningen Från Sverige, Kött från Sverige och/eller Mjölk

Läs mer

Vägledning till Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige och Kött från Sverige

Vägledning till Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige och Kött från Sverige Vägledning till Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige och Kött från Sverige Syftet med den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige är att underlätta för konsumenterna att välja

Läs mer

Svenskt Kötts utvecklade kriterier för märkesanvändare

Svenskt Kötts utvecklade kriterier för märkesanvändare Svenskt Kötts utvecklade kriterier för märkesanvändare 1. Introduktion Denna avtalsbilaga reglerar former för verifiering av att villkor följs som gäller för företag som ingått avtal med Svenskt Kött kring

Läs mer

Vägledning. Till Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Vägledning. Till Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige Vägledning Till Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige Inledning Syftet med den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige är att underlätta

Läs mer

EN URSPRUNGSMÄRKNING FÖR LIVSMEDEL, RÅVAROR OCH VÄXTER Information till dig som vill ursprungsmärka dina produkter.

EN URSPRUNGSMÄRKNING FÖR LIVSMEDEL, RÅVAROR OCH VÄXTER Information till dig som vill ursprungsmärka dina produkter. EN URSPRUNGSMÄRKNING FÖR LIVSMEDEL, RÅVAROR OCH VÄXTER Information till dig som vill ursprungsmärka dina produkter. kött, ÄGG & MJÖLK 100 % svenskt. NU BLIR DET ENKLARE ATT HITTA SVENSKA LIVSMEDEL, RÅVAROR

Läs mer

Vägledning. Till Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Vägledning. Till Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige Vägledning Till Regler för den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige Inledning Syftet med den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige är att underlätta

Läs mer

Kommunikationsmaterial:

Kommunikationsmaterial: Kommunikationsmaterial: Ladda ner eller beställ på. Materialet finns att ladda ner som tryckbara pdf:er med skärmärken, jpgs (300 dpi) eller som vektoriserade eps-filer (skalbara storleksmässigt). Har

Läs mer

Svenskmärkning AB

Svenskmärkning AB Svenskmärkning AB Kriterier för förtroende Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige Odling sker i Sverige All förädling och packning sker i Sverige För varor med flera ingredienser gäller särskilda

Läs mer

14.1 Övergripande åtaganden

14.1 Övergripande åtaganden Butik Butik 209 Du som är certifierad för butik ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Detta kapitel innehåller: 14.1 Övergripande åtaganden 14.2 Hantering

Läs mer

ursprungsmärkning av livsmedel

ursprungsmärkning av livsmedel Frivillig ursprungsmärkning av livsmedel Martin & Servera arbetar, tillsammans med restaurang- och storköksbranschen, för att initiera en frivillig ursprungsmärkning för livsmedel, något som många kunder

Läs mer

Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik

Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik Denna lathund är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars butik är på väg in i en butikscertifiering. Lathunden kan även användas av butiker som redan är KRAV-certifierade.

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK Denna checklista är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars butik är på väg in i en butikscertifiering. Checklistan kan även användas av butiker som redan är KRAV-certifierade.

Läs mer

Guide: Så använder du märket i butik, direktreklam och print

Guide: Så använder du märket i butik, direktreklam och print Guide: Så använder du märket i butik, direktreklam och print Här är en enkel guide för hur du använder ursprungsmärkningarna Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige i butik, direktreklam

Läs mer

Kommunikationsmaterial som finns att ladda ner eller beställa på frånsverige.se.

Kommunikationsmaterial som finns att ladda ner eller beställa på frånsverige.se. Kommunikationsmaterial som finns att ladda ner eller beställa på. Materialet finns att ladda ner som tryckbara pdf:er med skärmärken, jpgs (300 dpi) eller som vektoriserade eps-filer (skalbara storleksmässigt).

Läs mer

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter.

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. svenskproducerad mat står högt i kurs hos de svenska konsumenterna. märket "från sverige" visar

Läs mer

MÄRKNING OCH HANTERING

MÄRKNING OCH HANTERING Gäller från 2009-11-01 MÄRKNING OCH HANTERING REGLER FÖR HANTERING AV IP SIGILL-RÅVAROR OCH MÄRKNING MED SVENSKT SIGILL Grafisk form och produktion Condesign Communications AB 2009-10 foto Frans Hällqvist,

Läs mer

Restauranger och storhushåll

Restauranger och storhushåll Restauranger och storhushåll Socker Honung Mjölk Bröd Müsli Gurka Ägg Smör Du som är certifierad för restaurang och storhushåll ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel

Läs mer

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2.

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2. 14 Butik Kapitlet handlar om hur du som butiksägare och din personal ska hantera KRAV-märkta produkter. Här finns bland annat beskrivningar av butikens övergripande åtaganden, hur du ska exponera och marknadsföra

Läs mer

Mjölkproduktion Får, get Nöt Annat produktionsdjur

Mjölkproduktion Får, get Nöt Annat produktionsdjur Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Anmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

MÄRKNING & HANTERING

MÄRKNING & HANTERING VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN 2018-11-01 MÄRKNING & HANTERING Regler för produktmärkning och marknadsföring med Svenskt Sigill samt hantering av Sigillråvaror. Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP LIVSMEDEL GRUNDCERTIFIERING

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP LIVSMEDEL GRUNDCERTIFIERING IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN 2018-01-01 GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad livsmedelshantering, förädling, packeri, lager, parti- och provisionshandel och restaurangverksamhet. LIVSMEDELSSÄKERHET

Läs mer

2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen: Livsmedelsföretagarens namn (sökanden):

2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen: Livsmedelsföretagarens namn (sökanden): Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Nyanmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Grafisk manual för märkesanvändare

Grafisk manual för märkesanvändare Grafisk manual för märkesanvändare 1 Innehållsförteckning Till er som är märkesanvändare 3 Kriterier för Svenskt kött 4 Ursprungsmärkningen Svenskt kött 6 Versioner av märket 7 Märkets färger 8 Märkets

Läs mer

Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram

Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram Inledning Syftet med certifieringsprogrammet är att säkerställa

Läs mer

IP SIGILL BIODLING. Standard för kvalitetssäkrad produktion av honung. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ

IP SIGILL BIODLING. Standard för kvalitetssäkrad produktion av honung. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN 2018-05-01 IP SIGILL BIODLING Standard för kvalitetssäkrad produktion av honung. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

IP STANDARD UTGÅVA 2014:1 GILTIG FRÅN 2014-01-01 IP LIVSMEDEL

IP STANDARD UTGÅVA 2014:1 GILTIG FRÅN 2014-01-01 IP LIVSMEDEL IP STANDARD UTGÅVA 2014:1 GILTIG FRÅN 2014-01-01 IP LIVSMEDEL Grundcertifiering Standard för kvalitetssäkrad livsmedelshantering, förädling, packeri, lager, parti- och provisionshandel. LIVSMEDELSSÄKERHET

Läs mer

MÄRKNING & HANTERING

MÄRKNING & HANTERING MÄRKNING & HANTERING Produktmärkning och marknadsföring med Svenskt Sigill samt regler för hantering av Sigillråvaror. Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör Sigill Kvalitetssystem AB, Stockholm,

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP FRUKT & GRÖNT GRUNDCERTIFIERING

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP FRUKT & GRÖNT GRUNDCERTIFIERING IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN 2018-04-01 IP FRUKT & GRÖNT GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad produktion av bär, frukt, potatis, frilands- och växthusgrönsaker. LIVSMEDELSSÄKERHET Copyright/Upphovsrätten

Läs mer

Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram

Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram Inledning Syftet med certifieringsprogrammet är att säkerställa

Läs mer

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Läsanvisning I regeltexten nedan har strukturen och numreringen på reglerna ändrats för att bättre stämma överens med KRAVs skrivregler för

Läs mer

Avtal för användning av märket Från Sverige

Avtal för användning av märket Från Sverige Bilaga 4 Avtal för användning av märket Från Sverige 2019-06-07 Avtal för användning av märket Från Sverige 1. Rättigheter Svenskmärkning AB (SvAB), 105 33 Stockholm, upplåter härmed till Företagsnamn

Läs mer

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Nyanmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning

Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning Maj 2006 Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning Rapport inför miljöpartiets kongress 25-28 maj Innehåll Inledning. 3 Om ursprungsmärkning.. 5 Om betydelsen av att kunna göra medvetna val..

Läs mer

Branschdialog hur håller vi koll på var maten kommer ifrån?!

Branschdialog hur håller vi koll på var maten kommer ifrån?! Branschdialog hur håller vi koll på var maten kommer ifrån?! Branschdialog om digitala möjligheter inom offentlig livsmedelsupphandling 9 oktober 2018, Göteborg Dagens agenda 10.00 Välkommen, presentationsrunda

Läs mer

Avtal för användning av märket Från Sverige

Avtal för användning av märket Från Sverige Bilaga 4 Avtal för användning av märket Från Sverige 2017-04-11 Avtal för användning av märket Från Sverige 1. Rättigheter Svenskmärkning AB (SvAB), 105 33 Stockholm, upplåter härmed till Företagsnamn

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning 2018-01-01 KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning Bakgrund KRAV-anslutna företag ska kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget

Läs mer

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen

1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Insänds till Länsstyrelsen i ditt län 1 (5) 1. Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning i primärproduktionen Anmälan Ändring Avregistrering 2. Uppgifter om livsmedelsföretagaren, anläggningen/primärproduktionsplatsen:

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN MATENS KLIMATPÅVERKAN - VILKEN FÖRBÄTTRINGSPOTENTIAL FINNS? Britta Florén VGR miljönämnd 1 mars 2018, Mariestad Research Institutes of Sweden BIOVETENSKAP OCH MATERIAL JORDBRUK OCH LIVSMEDEL Vad är stort

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2075. Bättre livsmedel. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion

Motion till riksdagen 2015/16:2075. Bättre livsmedel. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2075 av Runar Filper m.fl. (SD) Bättre livsmedel Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att intensifiera arbetet

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP FRUKT & GRÖNT GRUNDCERTIFIERING

IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP FRUKT & GRÖNT GRUNDCERTIFIERING IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP FRUKT & GRÖNT GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad produktion av bär, frukt, potatis, frilands- och växthusgrönsaker. LIVSMEDELSSÄKERHET Copyright/Upphovsrätten

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL Denna checklista är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars restaurang eller storhushåll redan är KRAV-certifierad eller på väg in i en certifiering.

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN 2018-04-01 IP SIGILL FRUKT & GRÖNT Standard för kvalitetssäkrad produktion av bär, frukt, potatis, frilands- och växthusgrönsaker med tillval för klimatcertifiering

Läs mer

Kriterier för kolonial/specerier

Kriterier för kolonial/specerier Kriterier för kolonial/specerier Produkter som består till minst 50 % av råg/vete/korn/havre/majs eller torkade bönor, raps eller solros. GMO Livsmedel som innehåller genetiskt modifierade organismer (GMO)

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

Svenska Äggs certifiering

Svenska Äggs certifiering Svenska Äggs certifiering Certifieringens grundpelare Djurvälfärd & smittskydd Livsmedelssäkerhet & produktkvalitet Miljöhänsyn & Socialt Ansvar Omsorgsprogram Frivilliga Salmonellakontrollen (Smittskyddsprogram)

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2017:1 GILTIG FRÅN IP ARBETSVILLKOR. Standard för kvalitetssäkrade arbetsvillkor

IP STANDARD VERSION 2017:1 GILTIG FRÅN IP ARBETSVILLKOR. Standard för kvalitetssäkrade arbetsvillkor IP STANDARD VERSION 2017:1 GILTIG FRÅN 2017-01-01 IP ARBETSVILLKOR Standard för kvalitetssäkrade arbetsvillkor ARBETSMILJÖ ARBETSVILLKOR SOCIALT ANSVAR Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01

IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01 IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01 IP SIGILL FRUKT & GRÖNT Standard för kvalitetssäkrad produktion av bär, frukt, potatis, frilands- och växthusgrönsaker med tillval för klimatcertifiering

Läs mer

SIGILL BIODLING. Certifieringssystem för kvalitetssäkrad produktion av honung. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ

SIGILL BIODLING. Certifieringssystem för kvalitetssäkrad produktion av honung. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ SIGILL BIODLING VERSION 2015:2 GILTIG FRÅN 2015-04-01 SIGILL BIODLING Certifieringssystem för kvalitetssäkrad produktion av honung. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ Copyright/Upphovsrätten till denna

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning 2017-01-01 KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning Bakgrund KRAV-anslutna företag ska kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion.

IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. IP STANDARD VERSION 2018:1 GILTIG FRÅN 2018-09-01 IP GRIS GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

Kontroll av ekologiska livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Kontroll av ekologiska livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av ekologiska livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Den som köper ekologiska livsmedel i en butik ska känna sig säker på att livsmedlen svarar mot de krav som reglerna ställer.

Läs mer

REVISION AV LIVSMEDELSKRITERIER 2010. Livsmedelskonferens U24, 2010-11-11 Monica Sihlén, projektledare livsmedel, Monica@msr.se

REVISION AV LIVSMEDELSKRITERIER 2010. Livsmedelskonferens U24, 2010-11-11 Monica Sihlén, projektledare livsmedel, Monica@msr.se REVISION AV LIVSMEDELSKRITERIER 2010 Livsmedelskonferens U24, 2010-11-11 Monica Sihlén, projektledare livsmedel, Monica@msr.se AGENDA Exempel på Miljöstyrningsrådets nya livsmedelskriterier Den offentliga

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2017:2 GILTIG FRÅN IP ARBETSVILLKOR. Standard för kvalitetssäkrade arbetsvillkor

IP STANDARD VERSION 2017:2 GILTIG FRÅN IP ARBETSVILLKOR. Standard för kvalitetssäkrade arbetsvillkor IP STANDARD VERSION 2017:2 GILTIG FRÅN 2017-01-01 IP ARBETSVILLKOR Standard för kvalitetssäkrade arbetsvillkor ARBETSMILJÖ ARBETSVILLKOR SOCIALT ANSVAR Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

MÄRKNING & HANTERING

MÄRKNING & HANTERING VERSION 2019:1 GILTIG FRÅN 2019-07-01 MÄRKNING & HANTERING Regler för produktmärkning och marknadsföring med Svenskt Sigill samt hantering av Sigillråvaror. Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Lathund Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Projektet består av två faser: 1) Kontroll av restauranger och butiker. Inspektörerna ska använda checklistan Checklista Restaurang

Läs mer

Certifiering av kedjor

Certifiering av kedjor Certifiering av kedjor Regler för ber Bokföring KONTROLLMATERIAL Reglerna för certifiering av kedjor ska du tillämpa tillsammans med reglerna för Butik, kapitel 14, eller reglerna för Restauranger och

Läs mer

4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion

4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion 4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion Syfte: Förutsättningar: Att göra livsmedelshanteringen säkrare. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter. Att du vet att konsumenten

Läs mer

Produktspecifika krav. Upphandling: 2014 Livsmedel. Upphandling dnr: Upphandlare: Kristin Blomkvist

Produktspecifika krav. Upphandling: 2014 Livsmedel. Upphandling dnr: Upphandlare: Kristin Blomkvist Produktspecifika krav Upphandling: 2014 Livsmedel Upphandling dnr: 474-14 Upphandlare: Kristin Blomkvist Innehållsförteckning 1 Allmänna krav... 3 2 Nötkött... 3 3 Lamm... 3 4 Gris... 4 5 Kyckling... 4

Läs mer

SIGILL BIODLING. Certifieringssystem för kvalitetssäkrad produktion av honung. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ

SIGILL BIODLING. Certifieringssystem för kvalitetssäkrad produktion av honung. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ SIGILL BIODLING VERSION 2015:2 GILTIG FRÅN 2015-04-01 SIGILL BIODLING Certifieringssystem för kvalitetssäkrad produktion av honung. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ Copyright/Upphovsrätten till denna

Läs mer

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning

KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning KRAVs GMO-risklista - Fodertillverkning Bakgrund KRAV-anslutna företag måste kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget gjort allt

Läs mer

Mat och livsmedel med hög kvalitet

Mat och livsmedel med hög kvalitet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2447 av Runar Filper m.fl. (SD) Mat och livsmedel med hög kvalitet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Regeln gäller inte produkter som innehåller KRAV-certifierad vildfångad fisk eller skaldjur.

Regeln gäller inte produkter som innehåller KRAV-certifierad vildfångad fisk eller skaldjur. Livsmedelsförädling Du som är certifierad för livsmedelsförädling ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2, 3 och 20. Även du som endast hanterar eller lagrar KRAV-certifierade livsmedel som inte

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2019:1 GILTIG FRÅN IP ARBETSVILLKOR. Standard för kvalitetssäkrade arbetsvillkor

IP STANDARD VERSION 2019:1 GILTIG FRÅN IP ARBETSVILLKOR. Standard för kvalitetssäkrade arbetsvillkor IP STANDARD VERSION 2019:1 GILTIG FRÅN 2019-03-01 Standard för kvalitetssäkrade arbetsvillkor ARBETSMILJÖ ARBETSVILLKOR SOCIALT ANSVAR Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör Sigill Kvalitetssystem

Läs mer

IP SIGILL GRIS. Standard för Kvalitetssäkrad Grisproduktion med tillval för Klimatcertifiering LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ

IP SIGILL GRIS. Standard för Kvalitetssäkrad Grisproduktion med tillval för Klimatcertifiering LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01 IP SIGILL GRIS Standard för Kvalitetssäkrad Grisproduktion med tillval för Klimatcertifiering LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG MILJÖ Copyright/Upphovsrätten

Läs mer

Välkomna! Informationsmöte om Nya informationsförordningen. Miljö- och hälsoskyddskontoret Livsmedelsenheten, 20150121

Välkomna! Informationsmöte om Nya informationsförordningen. Miljö- och hälsoskyddskontoret Livsmedelsenheten, 20150121 Välkomna! Informationsmöte om Nya informationsförordningen Livsmedelsenheten i Jönköping 10 miljö- och hälsoskyddsinspektörer Kontrollerar mer än 1000 livsmedelsverksamheter Planerad kontroll Registreringar

Läs mer

Information om riskklassning, beräkning av kontrolltid och kontrollavgift

Information om riskklassning, beräkning av kontrolltid och kontrollavgift Information om riskklassning, beräkning av kontrolltid och kontrollavgift Nedan kan du läsa hur vi steg för steg räknar ut riskklassen och kontrolltiden för din verksamhet. Kontrolltiden ger sedan den

Läs mer

1. Checklista för dig som är: Produktutvecklare

1. Checklista för dig som är: Produktutvecklare 1. Checklista för dig som är: Produktutvecklare Syfte: Förutsättningar: Att underlätta för produktutvecklare att göra livsmedelshanteringen säkrare ur allergisynpunkt. Att underlätta för allergiska och

Läs mer

Kriterieworkshop för upphandling av livsmedel. Eva Edin Helena Robling Monica Sihlén

Kriterieworkshop för upphandling av livsmedel. Eva Edin Helena Robling Monica Sihlén Kriterieworkshop för upphandling av livsmedel Eva Edin Helena Robling Monica Sihlén Sunda offentliga affärer för en hållbar framtid 3 Nationella upphandlingsstrategin Livsmedelsstrategin Regler och villkor

Läs mer

Försäljning av små mängder. Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument

Försäljning av små mängder. Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument Försäljning av små mängder Information till dig som säljer små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument Att sälja små mängder I den här broschyren kan du som ska sälja små mängder primärprodukter

Läs mer

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING

IP NÖT GRUNDCERTIFIERING IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP NÖT GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad nötproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör Sigill

Läs mer

Hur stor andel av livsmedlen som säljs på marknaden är producerade i Sverige?

Hur stor andel av livsmedlen som säljs på marknaden är producerade i Sverige? På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor 2016-06-03 Hur stor andel av livsmedlen som säljs på marknaden är producerade i Sverige? Svensk marknadsandel visar hur stor del av den totala

Läs mer

Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel?

Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel? VÄGLEDNING NR 2 Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel? En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl)

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion.

IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. IP STANDARD VERSION 2016:1 GILTIG FRÅN 2016-01-01 IP GRIS GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

KRAVs GMO-risklista Fodertillverkning

KRAVs GMO-risklista Fodertillverkning 2019-01-01 KRAVs GMO-risklista Fodertillverkning Bakgrund KRAV-anslutna företag ska kunna visa att GMO (genmodifierade organismer) inte har använts i den certifierade produktionen, och att företaget gjort

Läs mer

vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter

vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter MERVÄRDEN HANDLAR OM FÖRTROENDE OCH TILLIT Man måste kunna lita på Politiska beslut, som underlättar för konsumenterna att göra hållbara val Myndigheternas

Läs mer

CHECKLISTA FÖR LEVERANTÖRSBEDÖMNING ENLIGT IP LIVSMEDEL

CHECKLISTA FÖR LEVERANTÖRSBEDÖMNING ENLIGT IP LIVSMEDEL CHECKLISTA FÖR LEVERANTÖRSBEDÖMNING ENLIGT IP LIVSMEDEL Vi är certifierade enligt standarden IP Livsmedel. Regelbundna leverantörsbedömningar ingår därför i vårt kvalitetsarbete. Fyll i checklistan genom

Läs mer

IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion.

IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP GRIS GRUNDCERTIFIERING. Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. IP STANDARD VERSION 2015:1 GILTIG FRÅN 2015-01-01 IP GRIS GRUNDCERTIFIERING Standard för kvalitetssäkrad grisproduktion. LIVSMEDELSSÄKERHET DJUROMSORG Copyright/Upphovsrätten till denna produkt tillhör

Läs mer

Våra gemensamma FVOrekommendationer

Våra gemensamma FVOrekommendationer Våra gemensamma FVOrekommendationer FVO Health and food audits and analysis FVO aktiviteter 2016 1. General Follow up Audit 30 maj 3 juni 2. Djurskydd studiebesök 23-26 februari 3. Importkontroll 17 21

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0097/1. Ändringsförslag. Renate Sommer för EPP-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV B8-0097/1. Ändringsförslag. Renate Sommer för EPP-gruppen 9.2.2015 B8-0097/1 1 Skäl D D. Beroende på medlemsstat uppskattas 30 50 procent av den totala mängden kött från slaktade djur bearbetas till köttingredienser i livsmedel, framför allt till malet kött,

Läs mer

Miljökravsmodul: Livsmedel

Miljökravsmodul: Livsmedel Miljökravsmodul: Livsmedel Information till kravställaren Kraven i denna miljökravsmodul kan ställas på inköp av livsmedel. Vid behov av stöd kontakta hallbarhet@fmv.se. I denna miljökravsmodul definieras

Läs mer

IP SIGILL SPANNMÅL & OLJEVÄXTER

IP SIGILL SPANNMÅL & OLJEVÄXTER IP STANDARD VERSION 2017:1 GILTIG FRÅN 2017-01-01 IP SIGILL SPANNMÅL & OLJEVÄXTER Standard för kvalitetssäkrad spannmåls- & oljeväxtproduktion med tillval klimatcertifiering LIVSMEDELSSÄKERHET MILJÖ Copyright/Upphovsrätten

Läs mer

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel 12 Tillverkning av produktionshjälpmedel KRAVs regler för produktionshjälpmedel talar om vilka typer av produktionshjälpmedel för växtodling (inklusive trädgårdsodling) som kan KRAV-märkas och vilka kriterier

Läs mer

Certifiering av importerade och införda produkter. Grundkurs i KRAVs regler om import och införsel

Certifiering av importerade och införda produkter. Grundkurs i KRAVs regler om import och införsel Certifiering av importerade och införda produkter Grundkurs i KRAVs regler om import och införsel Kapitel 16 Import och införsel av produkter Tre typer av KRAV-certifiering Direktcertifiering producenten

Läs mer

11.1 Allmänna regler för alla sorters foder

11.1 Allmänna regler för alla sorters foder Fodertillverkning Du som är certifierad för fodertillverkning ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Även du som endast hanterar eller lagrar KRAV-certifierade

Läs mer

VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen

VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen VÄXTHUS Regler för minskad klimatpåverkan inom växthusproduktionen Inledning Detta regelverk är utformat för växthusproduktion av grönsaker, krukväxter och blomsterlök. Livsmedelskedjan står för minst

Läs mer

Projekt Märkning av kött 2009

Projekt Märkning av kött 2009 RAPPORT Projekt Märkning av kött 2009 Miljöförvaltningen 2009 Handledare: Klaus Karlsson Tommy Antonius Utfört av: Anh Duong Sammanfattning Under perioden mars till april 2009, besöktes 31 livsmedelsbutiker

Läs mer

Klimatvalet i mataffären så kan konsumenterna välja. Sören Persson Svenskt Sigill Johan Cejie KRAV

Klimatvalet i mataffären så kan konsumenterna välja. Sören Persson Svenskt Sigill Johan Cejie KRAV Klimatvalet i mataffären så kan konsumenterna välja Sören Persson Svenskt Sigill Johan Cejie KRAV Systemet ska 1. låta konsumenterna göra medvetna klimatval, så att 2. de klimatanpassade företagens konkurrenskraft

Läs mer

Hur stor andel av livsmedlen som säljs på marknaden är producerade i Sverige?

Hur stor andel av livsmedlen som säljs på marknaden är producerade i Sverige? På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor 217-6-8 Hur stor andel av livsmedlen som säljs på marknaden är producerade i Sverige? Svensk marknadsandel visar hur stor del av den totala förbrukningen

Läs mer

Vem får vad? Matkronan Bondens andel av matkassen

Vem får vad? Matkronan Bondens andel av matkassen Vem får vad? Bondens andel av matkassen När vi handlar livsmedel i butik så hamnar endast 9 procent av vår köpesumma hos den svenska bonden. Staten tar väl så mycket, 11 procent, i moms. En betydligt större

Läs mer

Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014. Lena Holmström & Louise Hultqvist

Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014. Lena Holmström & Louise Hultqvist Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014 Lena Holmström & Louise Hultqvist 2014 Utgivningsdatum: 2015-XX-XX Utgivare: Miljöförvaltningen Projektledare: Lena Holmström, Louise Hultqvist Kontaktperson: Daniel

Läs mer