Matfusk- Spårbarhet i tidigare led Lena Holmström & Louise Hultqvist

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014. Lena Holmström & Louise Hultqvist"

Transkript

1 Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014 Lena Holmström & Louise Hultqvist

2 2014 Utgivningsdatum: 2015-XX-XX Utgivare: Miljöförvaltningen Projektledare: Lena Holmström, Louise Hultqvist Kontaktperson: Daniel Selin

3 3 (11) Sammanfattning Projektet Matfusk Spårbarhet i tidigare led genomfördes under hösten 2014 som en pilotstudie med syfte att hitta arbetssätt och metoder för att upptäcka fusk i tidigare led. Inom det här projektet fokuserades kontrollen mot produkter med skyddad beteckning, ekologiska produkter och identifieringsmärke på kött (ovalen). Inom projektet genomfördes kontroller på 20 grossister/distributörer. 10 av dessa hade produkter med skyddad beteckning, 8 hade ekologiska produkter och 14 hade köttprodukter. Brister uppmärksammades hos tre verksamheter som sålde produkter med skyddade beteckningar och hos en verksamhet som sålde ekologiskt. Inga brister konstaterades gällande ovalmärkning av köttprodukter. Orsaken till bristerna gällande produkter med skyddade beteckningar berodde bland annat på okunskap eller missförstånd vid muntliga beställningar mellan restauranger och grossister. Det kunde även bero på felaktig presentation av produkterna. Gällande ekologiska livsmedel så uppmärksammades att en verksamhet packade om ekologiska livsmedel utan att vara certifierad av något kontrollorgan för ekologisk hantering. Fortsatta kontroller för att upptäcka fusk i tidigare led bedöms vara viktiga.

4 4 (11) Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund 5 Syfte 7 Genomförande 7 Resultat 8 Diskussion 9 Bilagor 11

5 5 (11) Bakgrund På senare tid har det uppdagats mer och mer fusk med mat. Ibland handlar det om slarv eller okunskap men ibland om rena bedrägerier. Oavsett vilket är det oacceptabelt. Kontrollområdet spårbarhet kontrolleras regelbundet med syftet att kunna återkalla produkter men även för att komma åt redlighetsproblem. Genom samråd med andra kommuner framgår det att det behövs nya arbetssätt för att upptäcka fusk. Det kan vara flera företag i flera olika kommuner som bedriver fusket och det är därför viktigt att vara förberedd på hur man ska agera och kommunicera mellan myndigheter samt hur man ska gå tillväga för att upptäcka och utreda vad som har hänt. De senaste fuskskandalerna med bland annat hästkött och färgad sofilé som såldes som oxfilé visar att det finns uppenbara risker för att brott förekommer i livsmedelskedjan. När det gäller hästkött är det inte farligt att äta om djuret är slaktat på rätt sätt. Risken finns annars att köttet kan innehålla läkemedelsrester om det inte blivit kontrollerat vid slakt. För sofilé gäller samma sak. Det är kött som går utmärkt att äta men det röda färgämnet som användes i det aktuella ärendet för att göra köttet mer likt nötkött är inte tillåtet att användas i kött. Det är inte bara lurendrejeri att ändra namn på djurslag utan är även oetiskt av religiösa skäl. Genom hela ledet i livsmedelskedjan ansvarar livsmedelsföretag för att sälja säkra livsmedel som är rätt märkta. Enligt EU-parlamentets utskott för miljö och hälsa är de 10 vanligaste livsmedlen att fuska med: olivolja, fisk, ekologiska varor, mjölk, spannmål, honung och sirap, kaffe och te, kryddor, vin och fruktjuicer. Fusket handlar om att tjäna pengar på en produkt som i verkligheten är en annan eller som har blivit modifierad. Kunderna blir då lurade och i vissa fall kan det även vara skadligt för hälsan. Fusket kan bland annat vara okunskap hos distributörer som inte vet skillnaden på till exempel en ursprungsskyddad produkt och en liknande produkt som inte är skyddad. Att en produkt är ursprungsskyddad innebär en garanti på att produktens ursprung, råvaror och tillverkningsmetod är känd. Produkten får därför ett mervärde och kan säljas dyrare. Fusket kan även vara organiserat på olika nivåer genom att bara byta namn på en produkt eller i produktionen modellera om produkten.

6 6 (11) Områden att kontrollera inom fusk i det här projektet kommer att väljas ut genom kriterierna att fusk inom området ska vara relativt vanligt förekommande och det ska kunna gå att kontrolleras med enkla medel, alltså genom utfrågning samt överensstämmande märkning och dokument. Provtagning är ett annat sätt att upptäcka vissa typer av fusk som till exempel olivolja som är utblandad med annan olja eller ersatt av annan olja, men kommer inte att undersökas i det här projektet. Ekologiska livsmedel blir alltmer utbrett och efterfrågat. Ekologiska livsmedel skyddas av lagstiftning som talar om hur livsmedlet får hanteras och både produktion och lager måste vara certifierade för att hantera varan. Det finns alltså utrymme för fusk inom detta område men det gör det även möjligt att kontrollera genom bland annat märkning och dokument som ska stämma överens. Det är inte ovanligt att fuska med skyddade beteckningar. Det uppdagas ofta vid inspektioner på restauranger då de på menyn presenterar en skyddad produkt men serverar en liknande billigare produkt. Antingen är det restaurangen som fuskar eller så har de själva blivit lurade vid inköp från tidigare led. Skyddade beteckningar har lagstiftning och specifikationer som stöd för produkterna. Identifieringsmärket, den så kallade ovalen, ska ange vilken anläggning som senast har bearbetat eller förpackat livsmedlet. Avsikten med märkningen är i första hand att visa att produkten har producerats vid en anläggning som genomgår den särskilda kontroll som reglerna kräver för produkter av animaliskt ursprung. I andra hand kan märkningen även användas i spårbarhetssyfte, eftersom den visar var produkten har bearbetats/förpackats. Genom att kontrollera ovalmärkning på förpackningarna kan man upptäcka flera saker. Dels om produkten kommer från en godkänd anläggning, om anläggningen finns i verkligheten och om den är godkänd att hantera den sortens livsmedel. Det ovala märket på animaliska livsmedel ska enligt lag finnas för livsmedel som kommer från en EU-godkänd anläggning (EG nr 853/2004 art. 5). När det gäller animaliska produkter som kommer från tredje land gäller artikel 6 i EG förordning nr 853/2004. Livsmedelskontrollen behöver verktyg för att kunna upptäcka fusk, då det säkerligen pågår mer än vad som rapporteras idag.

7 7 (11) Syfte Syftet med det här projektet är att hitta bra metoder, stöd och verktyg för att upptäcka fusk med livsmedel. Projektet är ett pilotprojekt inför kommande projekt inom samma område. Genomförande Projektet var ett pilotprojekt som omfattade 20 verksamheter i tidigare led. Kriterierna för att verksamheterna kunde ingå i projektet var att de skulle vara grossister/distributörer. De kontrollområden som granskades var ekologiska varor, varor med skyddade beteckningar och ovalmärkning på köttprodukter. Projektet utfördes av fyra personer: två projektledare och två projektdeltagare. Möten hölls genom introduktion och utdelning av material och även efter utförda kontroller för att diskutera resultat. Projektet utfördes genom ordinarie kontroller på verksamheterna med hjälp av checklistor och lathundar framtagna av projektledarna. Alla tre kontrollområden kontrollerades på varje verksamhet. Projektledarna tog fram förslag till objekt som kunde kontrolleras inom projektet. Kontrollerna genomfördes som oanmälda inspektioner med hjälp av de utformade checklistorna. Först kontrollerades verksamheternas följesedlar ut till kund den senaste veckan för att se vad de skrev och vad de hade i sitt normala sortiment. Därefter valdes stickprov ut för att kontrollera produkterna i lagret och frågorna ställdes utifrån checklistorna. Följesedlarna ut till kund jämfördes med följesedlarna in från leverantörerna för att kontrollera att produktnamnet inte hade ändrats samt uppskatta om mängderna stämde överens in och ut. Om verksamheten hade köttprodukter fotades ovalmärkning på de utvalda produkterna så att vi senare kunde kontrollera att köttet kom från godkända anläggningar. Om verksamheten inte verkade ha några av de produkterna som kunde ingå i projektet utfördes ändå en kontroll på lagret och därefter ställdes frågor kring vad verksamheten skulle göra om de fick frågan av kund att leverera ekologiska produkter, produkter med skyddade beteckningar eller kött. Resultaten som inrapporterades sammanställdes av projektledarna för att utvärdera om kontrollen var ändamålsenlig.

8 8 (11) Resultat Antal objekt Antal med avvikelse Antal utan avvikelse Oval 14 0 (0 %) 14 (100%) Ekologiskt 8 1 (12,5 %) 7 (87,5 %) Skyddade beteckningar 10 3 (30 %) 7 (70 %) Upptäckt fusk Vid de kontroller som utfördes i det här projektet upptäcktes två typer av brister som av konsumenten kan upplevas som fusk. Det ena var okunskap om produkter med skyddade beteckningar och om felaktig presentation och/eller muntlig information till kund. Det innebär att kunden fått en kvalitativt sämre produkt än vad som utlovats, exempelvis vanlig lufttorkad skinka istället för Parmaskinka som är skyddad. Den andra typen handlade om märkning och ompackning av ekologiska varor utan att verksamheten var certifierad vilket är ett kriterium. Skyddade beteckningar Tio av de verksamheter som ingick i projektet hade produkter med skyddade beteckningar. Några av verksamheterna hade inte skyddade beteckningar i sitt originalutbud, men kunde tillgodose sina kunder dessa om de önskade. Hos tre av dem uppmärksammades brister. Brister som konstaterades bedömdes vara okunskap om skyddade beteckningar eller felaktig presentation och muntlig information till kund. En verksamhet skyltade med Parmaskinka, trots att det syftade på annan typ av lufttorkad skinka. I det fallet var det oklart om det var okunskap eller medvetet fusk. På följesedeln stod det rätt; lufttorkad skinka. En annan verksamhet visste inte skillnaden mellan olika typer av lufttorkad skinka. En tredje verksamhet hade skrivit fetaliknande tärnad på följesedeln ut till kund när det var en vitost. Ekologiska produkter Åtta av de verksamheter som ingick i projektet hade försäljning av ekologiska produkter. Några av verksamheterna hade inte ekologiska produkter i sitt originalutbud, men kunde tillgodose sina kunder ekologiskt om de önskade. Hos en av verksamheterna uppmärksammades brister. Verksamheten köpte in stora förpackningar av bland annat te som var ekologiskt. De packade om teerna till mindre påsar trots att de inte var registrerade hos något

9 9 (11) kontrollorgan för ekologisk hantering. Märkningen på de färdiga konsumentförpackningarna hade därmed inte korrekt märkning för ekologiska livsmedel. Bland annat stod det ekologiskt på förpackningen men det fanns ingen symbol med ekologisk logotyp tillsammans med kontrollorgan. Ovalen 14 av de verksamheter som ingick i projektet hade köttprodukter. Alla köttprodukter som kontrollerades hade ovalmärkning som stämde överens med rimlig godkänd anläggning, antingen i eller utanför EU. Inget fusk gällande ovalmärkning kunde konstateras i det här projektet. Diskussion Vilka typer av fusk/brister har hittats? I det här projektet var kontrollområdena begränsade till tre och brister hittades inom två av dessa områden. Det kan dock diskuteras hur representativt resultatet är eftersom det här projektet var ett pilotprojekt där endast 20 verksamheter ingick. Bland de fall där brister konstaterades bedömdes att okunskap kunde vara en källa till att det blev eller kunde bli fel till nästa steg i livsmedelskedjan. Okunskapen ligger både hos grossisten och hos verksamheterna som gör beställningarna och tar emot produkterna. Detta gäller främst produkter med skyddade beteckningar. Många beställningar från kund görs muntligt över telefon. Kunden beställer exempelvis parmaskinka men får en annan typ av lufttorkad skinka utan att notera detta vid mottagningen. Ofta står det rätt på följesedeln vilket gör det svårt för kontrollmyndigheten att se att felet ligger hos grossisten. Vi har upptäckt att säljare som sitter i kundtjänst ofta har okunskap gällande skyddade beteckningar. Gällande ekologiska livsmedel upptäcktes att en verksamhet packade om teer utan att vara certifierad hos ett kontrollorgan. Märkningen på de färdiga konsumentförpackningarna hade därmed inte korrekt märkning för ekologiska livsmedel. Detta skulle såklart kunna ske medvetet, men även omedveten på grund av okunskap om verksamhetsutövaren inte vet vilka regler som gäller för ekologisk hantering. Brister uppstår även hos verksamheterna som tar emot produkterna utan att kontrollera att produkterna har korrekt märkning.

10 10 (11) Vid kontrollerna kunde inget fusk med ovalen konstateras i grossistledet på de 14 verksamheter som hade köttprodukter. Det kan vara så att det inte är vanligt att fuska på det sättet eller att man i distributionsledet inte kan komma åt den typen av fusk eftersom man bara har märkning och dokument som medföljer leveransen att gå på. Det skulle dock kunna vara så att ovalen är ditsatt av någon icke godkänd anläggning som använder en godkänd anläggnings oval. Detta är svårt att kontrollera hos grossister. Det som ändå kan upptäckas är om det inte finns någon oval alls eller om anläggningen verkar orimlig, till exempel att kyckling kommer från en anläggning som bara är godkänd för annan typ av kött. Det kan fortfarande vara så att det inte är något vanligt område att fuska inom. Det är dock ett delmoment som kan göras i kontrollen för att tillsammans med andra metoder komma till ytan med redlighet och spårbarhet hos verksamheter. När det gäller kött finns det även flera saker att gå på för att spåra partier. Vid kontrollerna i projektet använde sig flera verksamheter av så kallade kryssföljesedlar, alltså förtryckta papper med ordinarie sortiment där verksamheten endast kryssar för till exempel nötkött och skriver vikten. Genom den typen av följesedel blir det svårt att spåra partier. Andra dokument som kan granskas är salmonelladokument för första mottagare om verksamheten importerar direkt. Ändamålsenliga metoder? Checklistorna gav en bra struktur för kontrollen och kunde användas som ett grundunderlag. Beroende på typ av verksamhet kunde ytterligare följdfrågor ställas för att få en mer heltäckande bild. Frågan är om metoderna som användes gör att bristerna upptäckts. Det var flera företag som inte hade eller inte uppgav att de hade någon av produkttyperna som kontrollerades. Det kan fortfarande fuskas genom att ha oregistrerade lager, muntliga uppgifter på telefon etc. Bara vid ett enstaka kontrolltillfälle kan det vara svårt att hitta något fel om produkterna sällan efterfrågas. Dessutom har grossisterna ofta komplexa datasystem som är svåra att förstå under ett kontrollbesök. Verksamhetsutövaren kan därför visa upp rätt saker för myndigheten och dölja eventuellt fusk. Även om man inte misstänker fusk genom att titta på följesedlar, kan man kvitta utgående vikt mot inkommande vikt för till exempel köttprodukter och ekologiska livsmedel. Det är fortfarande svårt att komma åt sådant som inte redovisas och kanske finns i andra lager.

11 11 (11) Genom att vara ute och kontrollera dessa saker blir verksamhetsutövarna förhoppningsvis dock mer uppmärksammade på att det kontrolleras. Framtida kontroll Genom att fortsätta bedriva redlighetskontroller i tidigare led av livsmedelskedjan kan den vilseledning som sker av okunskap och misstag i restaurangledet minskas. Det är sannolikt effektivare att kontrollera grossister eftersom de kan vara källan till oredlighet på flera restauranger. Erhålls felaktig information från leverantören till restaurangen är det stor risk att felet följer med till den information som i sin tur når slutkonsumenten på restaurangens meny eller muntlig uppgift från personalen. För att lättare upptäcka att brister följer med till nästa steg i livsmedelskedjan bör man under samma period kontrollera flera steg i livsmedelskedjan, både bakåt och framåt. På detta sätt skapas en helhetsbild av kedjan och riskerna för att bristerna ska spridas vidare minskar. Om kedjan går mellan olika kommuner borde samarbetet öka med andra kommuner så att bristerna inte faller mellan stolarna. Många grossister har dock väldigt lite kontrolltid eftersom många av dem endast hanterar förpackade livsmedel vilket innebär lågriskverksamhet. Det kan därför gå flera år innan vissa grossister får en kontroll. Tätare besök hos denna typ av verksamheter kan därför vara relevant men det kräver då en ändring av den svenska modellen för riskklassning av livsmedelsverksamheter. Förutom resultatet från detta projekt visar tidigare matfuskskandaler att behovet av redlighetskontroller är stort. För att komma åt vissa typer av fusk krävs provtagning och analyser som bekräftar att livsmedel är vad de utges för att vara. Den vilseledning som sker med uppsåt att lura såväl konsumenter som kontrollmyndigheter kommer dock fortsättningsvis att vara mycket svår att komma åt genom livsmedelskontroll då det handlar om kriminell verksamhet som är utformad att kringgå lagstiftning och regelverket. För att komma åt denna typ av fusk krävs förmodligen ökad samverkan mellan tillsyns-, åklagare- och polismyndighet. Bilagor Bilaga 1 Checklista Skyddade beteckning Bilaga 2 Checklista Ovalmärkning Bilaga 3 Checklista Ekologiska livsmedel

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Lathund Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Projektet består av två faser: 1) Kontroll av restauranger och butiker. Inspektörerna ska använda checklistan Checklista Restaurang

Läs mer

SLUTRAPPORT. Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria 2015. 2015-06-30 Miljöenheten

SLUTRAPPORT. Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria 2015. 2015-06-30 Miljöenheten SLUTRAPPORT Kontroll av redlighet och spårbarhet på pizzeria 2015 2015-06-30 Miljöenheten Sammanfattning I juni 2015 genomförde livsmedelsinspektörerna i Nacka kommun ett projekt där redlighet och spårbarhet

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VERSION DIARIENUMMER 2014-10-03 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2014 Livsmedelskontroll Projekt Redlighet på restauranger och pizzerior Lena Lidö och Haileselassie Yibrah Livsmedelskontroll Projekt

Läs mer

Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012

Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012 LÄNSPROJEKT Redlighet i restauranger och pizzerior i Jönköpings län 2012 Kommunerna i Jönköpings län PIK gruppen 2012 Foto: Smålandsbilder.se Sammanfattning Konsumenter ska känna sig trygga, säkra och

Läs mer

Vad är livsmedelsfusk? Exempel fallbeskrivningar Hur arbetar vi för att upptäcka fusk?

Vad är livsmedelsfusk? Exempel fallbeskrivningar Hur arbetar vi för att upptäcka fusk? Vad är livsmedelsfusk? Exempel fallbeskrivningar Hur arbetar vi för att upptäcka fusk? Vad är livsmedelsfusk? Livsmedelsfusk är en form av bedrägeri som innebär att livsmedel avsiktligt saluhålls för att

Läs mer

Spårbarhet i flera led- Ett kontrollprojekt inom SILK

Spårbarhet i flera led- Ett kontrollprojekt inom SILK Projektplan 1 ( 6) Spårbarhet i flera led- Ett kontrollprojekt inom SILK 1 Bakgrund 1.1 Bakgrund Spårbarhet är ett viktigt kontrollområde som de senaste åren hamnat alltmer i fokus, bland annat på grund

Läs mer

Länsprojekt 2013 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV SPÅRBARHET OCH REDLIGHET

Länsprojekt 2013 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV SPÅRBARHET OCH REDLIGHET Länsprojekt 2013 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV SPÅRBARHET OCH REDLIGHET 1 PIK-gruppen Fredrik Holm, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Länsstyrelsen i Blekinge län Per

Läs mer

Riktad kontroll Ärlig fisk December 2013. Camilla Blom Karina Alvarez

Riktad kontroll Ärlig fisk December 2013. Camilla Blom Karina Alvarez December 2013 Camilla Blom Karina Alvarez December 2013 Utgivningsdatum: 2014-06-17 Utgivare: Miljöförvaltningen Projektledare: Camilla Blom, Karina Alvarez Kontaktperson: Daniel Selin 3 (16) Sammanfattning

Läs mer

Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior

Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior Redovisning av kommungemensamt tillsynsprojekt Redlighet på Pizzerior Syfte Att utöver normal årlig kontroll där livsmedelsföretagarna kontrolleras att verksamheten bedrivs i enlighet med livsmedelslagstiftningens

Läs mer

Kontroll av ekologiska livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Kontroll av ekologiska livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av ekologiska livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Den som köper ekologiska livsmedel i en butik ska känna sig säker på att livsmedlen svarar mot de krav som reglerna ställer.

Läs mer

Kontroll av pizzeriornas redlighet

Kontroll av pizzeriornas redlighet 2013-05-23 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Kontroll av pizzeriornas redlighet Författare: Kalle Tegnestedt Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Syfte och frågeställningar...

Läs mer

Revisionsprojekt riktat mot restauranger

Revisionsprojekt riktat mot restauranger MILJÖFÖRVALTNINGEN Revisionsprojekt riktat mot restauranger En rapport från Miljöförvaltningen Karina Alvarez och Jenny Weimer Juni 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Restaurangenheten

Läs mer

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8

Vägledning. Checklista Spårbarhet i flera led. Sida 1 av 8 Vägledning Checklista Spårbarhet i flera led Sida 1 av 8 Syftet Syftet är att öka samverkan mellan myndigheterna samt bidra till en effektivare och samsynad kontroll av spårbarhet av livsmedel i flera

Läs mer

Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011

Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011 1(5) Länsveterinär Magdalena Bostedt Direkt: Fax: Tillsynsprojekt om redlighet och spårbarhet Livsmedelsprojekt i Örebro län 2011 Bakgrund Vid ett länsmöte hösten 2010 beslutas att ett projekt om redlighet

Läs mer

Spårbarhet och redlighet

Spårbarhet och redlighet 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Spårbarhet och redlighet - Av nötkött på restauranger Projektet utfördes under hösten och vintern 2015/2016 av livsmedelsinspektörerna: Giovanna Sanchez, Camilla Olsson

Läs mer

Får du det du betalar för?

Får du det du betalar för? Projektrapport Får du det du betalar för? Rapport från Redlighetskontroller inom SILK 2018 Sammanfattning Redlighet är ett kontrollområde som relaterar till fusk - en riktning livsmedelskontrollen idag

Läs mer

Den tid som las ner på respektive objekt fördes in i miljöreda.

Den tid som las ner på respektive objekt fördes in i miljöreda. LULEÅ KOMMUN PM Dnr 1 (5) Åke Israelsson Projektets nummer: L10 Gatukök och pizzeria Syfte Att kontrollera om livsmedelsföretagarnas verksamhet bedrivs i enlighet med livsmedelslagstiftningens regelverk.

Läs mer

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker 2015

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker 2015 Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker 2015 2015 Dnr:2015-3102 Utgivningsdatum: 2016-06-14 Utgivare: Miljöförvaltning Kontaktperson: Anne Jungar, Kristine Fornander 3 (14) Sammanfattning Livsmedelskontrollen

Läs mer

Allergener i oförpackade livsmedel

Allergener i oförpackade livsmedel Allergener i oförpackade livsmedel Kontrollprojekt 2016 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Krav på allergiinformation... 4 Syfte... 5 Projektets genomförande och omfattning...

Läs mer

Revision av pizzerior 2016

Revision av pizzerior 2016 Revision av pizzerior 206 Utförd av miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun Skriven av Johanna Hänninen, 206--4 Dnr 206-4307 Sammanfattning Under 206 har miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet

Läs mer

Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014

Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014 Miljö- och Byggnadsavdelningen Jonas Leo Anna Moldovani Dnr 2014/0916 Projektinriktad livsmedelskontroll i Vellinge kommun våren 2014 Redlighet och Spårbarhet 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av livsmedelsinformation ska liksom övrig kontroll vara riskbaserad, ändamålsenlig och effektiv.

Läs mer

Redlighetsprojekt 2011

Redlighetsprojekt 2011 Redlighetsprojekt 2011 Författad av: Ann-Marie Strimell Susanna Eriksson Projektgrupp: Livsmedelsenheten Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Syfte... 4 Avgränsning... 4 Metod... 4 Resultat...

Läs mer

Nedkylning - Säkerhet

Nedkylning - Säkerhet 2015-01-22 Nedkylning - Säkerhet Indikator nr 1: Nedkylning hos serveringar. Hos serveringar så som restauranger, snabbmatsrestauranger och caféer. Pågående nedkylning kontrolleras genom kontrollmätning

Läs mer

PIK-PROJEKT Spårbarhet av nötkött i restaurang och butik

PIK-PROJEKT Spårbarhet av nötkött i restaurang och butik PIK-PROJEKT 2018 Spårbarhet av nötkött i restaurang och butik Sammanfattning Under 2018 har PIK-projektet (projektinriktad kontroll i Norrbottens län) bestått av att kontrollera spårbarheten av nötkött

Läs mer

Förpackningsmaterial projekt 2014 Rapport

Förpackningsmaterial projekt 2014 Rapport Förpackningsmaterial projekt 2014 Rapport Lena Palm, Marcus Lennartsson Miljö- och hälsoskyddsinspektör Miljö- & Hälsoskyddskontoret Halmstad 2014-10-23 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddskontoret i

Läs mer

Rapport. Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping

Rapport. Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Rapport Redlighet och spårbarhet vid restauranger i Linköping Författare Birgitta Iggland 1. Sammanfattning Konsumenter ska känna sig trygga, säkra

Läs mer

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad Nya regler för enklare företagande Information till företagare som hanterar livsmedel Registrerad Livsmedelsverket dec 2009 Box 622, 751 26 UPPSALA Grafisk form: Maj Olausson Illustration: Olle Engqvist

Läs mer

Kontroll av kosttillskott Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Kontroll av kosttillskott Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Kontroll av kosttillskott Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Syftet med livsmedelslagstiftningen är att skydda människors liv och hälsa, och att se till att de inte blir vilseledda

Läs mer

HÅLLER MENYN VAD DEN LOVAR?

HÅLLER MENYN VAD DEN LOVAR? MILJÖFÖRVALTNINGEN Rapport 1-2017 HÅLLER MENYN VAD DEN LOVAR? Ett projekt av livsmedelsinspektörerna i Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUN 2 SAMMANFATTNING Under hösten 2017 genomförde livsmedelsinspektörerna

Läs mer

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson Märkning av fisk Miljökontoret 2014 Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 2 METOD OCH GENOMFÖRANDE 2 RESULTAT 4 LAGSTÖD 4 SLUTSATS OCH DISKUSSION 4 1 Bakgrund I takt med globaliseringen

Läs mer

Kontroll av kosttillskott Stödjande information för Livsmedelsverket och kommuner

Kontroll av kosttillskott Stödjande information för Livsmedelsverket och kommuner Kontroll av kosttillskott Stödjande information för Livsmedelsverket och kommuner Syftet med livsmedelslagstiftningen är att skydda människors liv och hälsa, och att se till att de inte blir vilseledda

Läs mer

Riktad kontroll 2015 Spårbarhet svenskt kött

Riktad kontroll 2015 Spårbarhet svenskt kött Riktad kontroll 2015 Spårbarhet svenskt kött Riktad kontroll 2015: Spårbarhet svenskt kött Dnr 2015-4702 Utgivningsdatum: 2016-06-14 Utgivare: Miljöförvaltningen i Stockholm Kontaktperson: Shwan Kareem

Läs mer

Redlighet kött. Projekt inom Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland

Redlighet kött. Projekt inom Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland Redlighet kött Projekt inom Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland Projektgruppen Mary Kasehchi, Borås Linn Nilsson, Göteborg Christina Rönnmark, Kungälv Robert Singer, Kungsbacka Caroline

Läs mer

PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN. Avdelning: Livsmedel Diarienummer: Version: 1.0. Kebab Kontrollprojekt. Edvin Dervovic

PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN. Avdelning: Livsmedel Diarienummer: Version: 1.0. Kebab Kontrollprojekt. Edvin Dervovic PROJEKTRAPPORT MILJÖFÖRVALTNINGEN Avdelning: Livsmedel Diarienummer:217-4774 Version: 1. Kebab 217 Kontrollprojekt Edvin Dervovic 217-1-24 Innehåll Sammanfattning...2 Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte och

Läs mer

Kontrollhandbok Provtagning

Kontrollhandbok Provtagning Kontrollhandbok Provtagning Del 6 Provtagning för kontroll av salmonella Foto: Borbála Katona Innehåll Salmonella i livsmedelslagstiftningen... 3 Salmonellakrav i förordning (EG) nr 2073/2005... 3 Nationell

Läs mer

Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2012. Redlighet och Spårbarhet

Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2012. Redlighet och Spårbarhet Projektinriktad kontroll i Norrbottens län 2012 Redlighet och Spårbarhet INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 SAMMANFATTNING... 2 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 UPPFÖLJNING...

Läs mer

Branschgenomgång Restauranger och Pizzerior 2011 Rapport nr: 14

Branschgenomgång Restauranger och Pizzerior 2011 Rapport nr: 14 Branschgenomgång Restauranger och Pizzerior 2011 Rapport nr: 14 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Emma Handy, Patrik Gustavsson Telefon 019-21

Läs mer

Information till livsmedelsföretagare. Spårbarhet

Information till livsmedelsföretagare. Spårbarhet Information till livsmedelsföretagare Spårbarhet Innehåll 1. Informationens bakgrund och syfte... 1 Målgrupp...1 Informationens struktur...2 Förklaring av begrepp...2 2. Livsmedelslagstiftningens avsikt

Läs mer

Följande grupper av livsmedel kontrollerades:

Följande grupper av livsmedel kontrollerades: En konsument ska kunna känna sig trygg i valet av både restaurang och maträtt. Trygghet kan innebära flera olika saker som att maten är säker att äta, att hygienen sköts på restaurangen samt att rätt information

Läs mer

Spårbarhet svenskt kött. Ett samarbetsprojekt mellan Livsmedelsverket och Stockholms stad

Spårbarhet svenskt kött. Ett samarbetsprojekt mellan Livsmedelsverket och Stockholms stad Spårbarhet svenskt kött Ett samarbetsprojekt mellan Livsmedelsverket och Stockholms stad Riktad kontroll 2015: Spårbarhet svenskt kött Januari 2016 Dnr 2016-4840 Utgivningsdatum: 2016-04-12 Utgivare: Miljöförvaltningen

Läs mer

Förbud mot försäljning och produktion av livsmedel samt föreläggande om att redovisa spårbarhet

Förbud mot försäljning och produktion av livsmedel samt föreläggande om att redovisa spårbarhet Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-01-29 Handläggare Albin Ring Telefon: 08-508 28 928 Till MHN 2016-02-02, p. 22 Förbud mot försäljning och produktion av livsmedel

Läs mer

Information till livsmedelsföretagare. Spårbarhet

Information till livsmedelsföretagare. Spårbarhet Information till livsmedelsföretagare Spårbarhet Innehåll 1. Informationens bakgrund och syfte... 1 Målgrupp...1 Informationens struktur...2 Förklaring av begrepp...2 2. Livsmedelslagstiftningens avsikt

Läs mer

Revision - märkning Hösten 2012

Revision - märkning Hösten 2012 2012-4750 Revision - märkning Hösten 2012 Utförd av Miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Johanna Sandberg Larsson 2013-01-07 Inledning Under 2012 bedrevs delar av den planerade livsmedelskontrollen

Läs mer

RAPPORT. Undersökning av ekologiska frukter och grönsaker i butik i Lunds kommun

RAPPORT. Undersökning av ekologiska frukter och grönsaker i butik i Lunds kommun RAPPORT Undersökning av ekologiska frukter och grönsaker i butik i Lunds kommun Miljöförvaltningen 2017 Miljöförvaltningen RAPPORT 1 Linda Nilsson linda.nilsson@lund.se Praktikant 2017-05-23 Rapport- Undersökning

Läs mer

Kontroll av information på restaurangmenyer September 2013. Aron Lindén Sarah Nilsson

Kontroll av information på restaurangmenyer September 2013. Aron Lindén Sarah Nilsson Kontroll av information på restaurangmenyer September 2013 Aron Lindén Sarah Nilsson September 2013 Utgivningsdatum: 2013-10-22 Utgivare: Miljöförvaltningen Projektledare: Aron Lindén, Sarah Nilsson Kontaktperson:

Läs mer

Livsmedelskontroll

Livsmedelskontroll Livsmedelskontroll 2017-2018 1 Välkomna! Åke Sjöberg (sektorschef för Samhällsutveckling) Miljöenhetens livsmedelspersonal 2018: Olle Ryberg (miljöchef) Lovisa Källgren (inspektör) Thinh Vo (inspektör)

Läs mer

Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015

Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015 Projektrapport Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior År 2015 Livsmedelskontroll av redlighet på pizzerior, år 2015 Bakgrund Begreppet redlighet innebär att märkning och presentation av livsmedel

Läs mer

Får du det du betalar för?

Får du det du betalar för? Får du det du betalar för? Under två dagar i mars besökte länets miljökontor över 300 kaféer och restauranger på temat Får du det du betalar för? 220 av serveringarna kunde intyga att de verkligen serverade

Läs mer

Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel?

Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel? VÄGLEDNING NR 2 Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel? En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl)

Läs mer

Kontroll av information på förpackade livsmedel

Kontroll av information på förpackade livsmedel Rapport Fastställd 2017-xx-xx Kontroll av information på förpackade livsmedel Rapport från länsgemensamt kontrollprojekt 2016 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se.

Läs mer

Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015

Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015 Rapport Projektinriktad kontroll: material i kontakt med livsmedel Sala och Heby kommun, 2015 Angelica Nyqvist Miljöenheten, Sala kommun 2016-01-15 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och syfte...

Läs mer

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015 Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Januari 2015 Utgivningsdatum: 2015-02-17 Utgivare: Miljöförvaltningen, Livsmedelskontrollen Projektledare:

Läs mer

Kontrollprojekt Redlighet 2013

Kontrollprojekt Redlighet 2013 PROJEKTRAPPORT Kontrollprojekt Redlighet 2013 Skriven av Anna Johansson 2013-12-18 Sammanfattning Under mars september 2013 har redligheten kontrollerats i Kalmar län och Region Gotland. Projektet samordnades

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN 0 Kontroll av kök inom En rapport från Miljöförvaltningen Camilla Blom och Li Hermansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Enligt Livsmedelsverkets vägledning

Läs mer

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker Miljöförvaltningen Tillverkningsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-19 Handläggare Petter Jonsson Telefon: 08-50829745 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-06-14 p. 9 Ekologiska påståenden på

Läs mer

Tillsynsprojekt. Redlighet och spårbarhet. Livsmedelsprojekt i Västernorrland 2012

Tillsynsprojekt. Redlighet och spårbarhet. Livsmedelsprojekt i Västernorrland 2012 Tillsynsprojekt Redlighet och spårbarhet Livsmedelsprojekt i Västernorrland 2012 En rapport från bygg- och miljöavdelningen, Örnsköldsviks kommun Kontaktuppgifter Bygg- och miljöavdelningen, Örnsköldsviks

Läs mer

Föreläggande att redovisa spårbarheten avseende köttprodukter

Föreläggande att redovisa spårbarheten avseende köttprodukter ECOS Mall 85_LI_föreläggande - version 2013-12-20 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Beslut Dnr: 2015-016557 Objekt: 91370 Sida 1 (2) 2015-11-16 Handläggare Shwan Kareem 08-508 28 920 shwan.kareem@stockholm.se

Läs mer

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning

Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning 1(7) 2012-04-13 Version 1.0 Dnr 33-3994/12 Avdelningen för djurskydd och hälsa Vägledning för kontrollmyndigheter m.fl. Kontroll av livsmedelsföretagarens TSEprovtagning vid slakt Fastställd 2012-04-13

Läs mer

Miljösamverkan Skåne projekt Spåra fusket arbetsmaterial för kontrollen

Miljösamverkan Skåne projekt Spåra fusket arbetsmaterial för kontrollen Miljösamverkan Skåne projekt Spåra fusket 2018-2019 -arbetsmaterial för kontrollen Inledning Syftet med projektet Spåra fusket är att ge inspektörerna verktyg för att utveckla spårbarhetskontrollen och

Läs mer

Förbud mot försäljning och produktion av livsmedel samt föreläggande om att redovisa spårbarhet

Förbud mot försäljning och produktion av livsmedel samt föreläggande om att redovisa spårbarhet Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2016-01-29 Handläggare Albin Ring Telefon: 08-508 28 928 Till MHN 2016-02-02, p. 21 Förbud mot försäljning och produktion av livsmedel

Läs mer

Allergener i oförpackade livsmedel på restaurang och café

Allergener i oförpackade livsmedel på restaurang och café Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-22 Handläggare Petter Jonsson Telefon: 08-508 28 745 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-06-13, p. 11 Allergener i oförpackade

Läs mer

Projektrapport: Kontroll av animaliska biprodukter i butiker

Projektrapport: Kontroll av animaliska biprodukter i butiker Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-25 Handläggare Helena Storbjörk Windahl Telefon: 08-508 28 908 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-03-18 p 17 Projektrapport:

Läs mer

YTTRANDE 1 (6)

YTTRANDE 1 (6) YTTRANDE 1 (6) 2018-02-08 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2017-1028 Yttrande över slutrapport samt förslag till åtgärdsplan gällande Länsstyrelsens revision av livsmedelskontrollen i Järfälla kommun

Läs mer

Riktad kontroll. Hälsokostbutiker samt apotek 2009 Fokus på märkning och presentation av kosttillskott

Riktad kontroll. Hälsokostbutiker samt apotek 2009 Fokus på märkning och presentation av kosttillskott MILJÖFÖRVALTNINGEN Riktad kontroll Hälsokostbutiker samt apotek 2009 Fokus på märkning och presentation av kosttillskott En rapport från Miljöförvaltningen Avdelning för livsmedelskontroll Projektgrupp:

Läs mer

Bygg- och miljökontoret Livsmedel

Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2013-01-25 Bygg- och miljökontoret Livsmedel 2013:1 Redlighet och rengöring i caféer 2012 Förord Kontrollen av livsmedelsföretagen i Norrköpings kommun utförs av verksamheten för livsmedel inom Bygg-

Läs mer

Myndighetsmål för operativa förutsättningar

Myndighetsmål för operativa förutsättningar 2016-11-24 Myndighetsmål för operativa förutsättningar Offentlig livsmedelskontroll utförs för att verifiera efterlevnaden av bestämmelser som syftar till att förhindra, undanröja eller reducera hälsorisker.

Läs mer

Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner

Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Skyddade beteckningar Stödjande instruktion för Livsmedelsverket och kommuner Inom EU är det möjligt att registrera beteckningar för vissa speciella livsmedel. Beteckningarna är Skyddad ursprungsbeteckning,

Läs mer

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016-11-24 Gemensamt fokus - operativa mål för livsmedelskontrollen 2017-2019 Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016. Myndighetsmål för operativa

Läs mer

Projekt Märkning av kött 2009

Projekt Märkning av kött 2009 RAPPORT Projekt Märkning av kött 2009 Miljöförvaltningen 2009 Handledare: Klaus Karlsson Tommy Antonius Utfört av: Anh Duong Sammanfattning Under perioden mars till april 2009, besöktes 31 livsmedelsbutiker

Läs mer

Kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Konsumenter och företag i livsmedelskedjan är beroende av att informationen om livsmedlen är korrekt, tydlig, förståelig

Läs mer

Länsprojekt Dalarnas län 2013. Livsmedelskontroll av redlighet på restauranger och pizzerior

Länsprojekt Dalarnas län 2013. Livsmedelskontroll av redlighet på restauranger och pizzerior Länsprojekt Dalarnas län 2013 Livsmedelskontroll av redlighet på restauranger och pizzerior Länsprojekt Dalarnas län 2013 Livsmedelskontroll av redlighet på restauranger och pizzerior Sammanfattning 3

Läs mer

Rapport. Kontroll av presentation och artbestämning av fisk från manuell disk, livsmedelsbutik 2014-11-04

Rapport. Kontroll av presentation och artbestämning av fisk från manuell disk, livsmedelsbutik 2014-11-04 Rapport 2014-11-04 Kontroll av presentation och artbestämning av fisk från manuell disk, livsmedelsbutik BYGG OCH MILJÖKONTORET, LIVSMEDELSAVDELNINGEN Kontakt: Vid frågor om rapporten kontakta gärna Axel

Läs mer

Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014

Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014 Information om livsmedelskontrollen i Leksands kommun 2014 Helena Hamvall Malin Liss-Lundeberg Lis Ryberg Samhällsbyggnad - Tillsynsavdelningen Informationsträffens innehåll 0 Resultat från livsmedelskontrollen

Läs mer

Projekt utbildning Riktad kontroll mot butiker, förskolor och producenter

Projekt utbildning Riktad kontroll mot butiker, förskolor och producenter MILJÖFÖRVALTNINGEN Projekt utbildning Riktad kontroll mot butiker, förskolor och producenter En rapport från Miljöförvaltningen Camilla Blom och Johan Rådal 23 Mars 2010 1 SAMMANFATTNING 3 2 Bakgrund

Läs mer

Livsmedelstransportörer i Stockholm 2010

Livsmedelstransportörer i Stockholm 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Livsmedelstransportörer i Stockholm 2010 Granskning av transport av kylda/frysta livsmedel samt varmhållen mat hos livsmedelsproducenter i Stockholm stad En rapport från Miljöförvaltningen

Läs mer

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofri/gmo-fritt

Användning av det frivilliga marknadsföringspåståendet gmofri/gmo-fritt Tiina O Toole Sida/sidor 1 / 5 Denna anvisning är avsedd för företagare och tillsynsmyndigheter inom livsmedelsbranschen och foderindustrin. Eftersom sverket Evira inte föreskrivits någon normgivningsrätt

Läs mer

Student 2011. En inblick i livsmedelshantering vid studentfester. En rapport från Miljöförvaltningen Lena Björklund-Stoehr och Camilla Dyrberg

Student 2011. En inblick i livsmedelshantering vid studentfester. En rapport från Miljöförvaltningen Lena Björklund-Stoehr och Camilla Dyrberg MILJÖFÖRVALTNINGEN Student 2011 En inblick i livsmedelshantering vid studentfester En rapport från Miljöförvaltningen Lena Björklund-Stoehr och Camilla Dyrberg Maj 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

ANMÄLAN om registrering av livsmedelanläggning enligt EG-förordning 852/2004.

ANMÄLAN om registrering av livsmedelanläggning enligt EG-förordning 852/2004. ANMÄLAN om registrering av livsmedelanläggning enligt EG-förordning 852/2004. 1 (4) Anmälan gäller Ny verksamhet. Befintlig anläggning, ny ägare, från och med den.. Ändring av befintlig verksamhet, samma

Läs mer

RAPPORT. Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013. D-nr 2013-4561

RAPPORT. Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013. D-nr 2013-4561 RAPPORT Kontrollprojekt Salladsbufféer i Uppsala 2013 D-nr 2013-4561 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Diskussion... 5 Förslag till åtgärder...

Läs mer

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg 2011 anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Miljöförvaltningens rapport nr 16/2011 Offentlig livsmedelskontroll av restauranger i Trelleborgs

Läs mer

Svenskt Kötts utvecklade kriterier för märkesanvändare

Svenskt Kötts utvecklade kriterier för märkesanvändare Svenskt Kötts utvecklade kriterier för märkesanvändare 1. Introduktion Denna avtalsbilaga reglerar former för verifiering av att villkor följs som gäller för företag som ingått avtal med Svenskt Kött kring

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i butik

Kontroll av salladsbufféer i butik MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Kontroll av salladsbufféer i butik Miljöenheten i Lomma redovisar 2015:1 2015-03-16 Sammanfattning Miljöenheten i Lomma utförde under februari och mars månad 2015 provtagning

Läs mer

Grossist och lager 2011

Grossist och lager 2011 Dnr 2011-2434 Grossist och lager 2011 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Johan Schütte, 2011-07-06 Inledning Under 2011 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV LAG- OCH DOKU- MENTATIONSKRAV FÖR IMPORTERADE LIVSMEDEL OCH LIVSMEDEL FRÅN EU.

SAMMANSTÄLLNING AV LAG- OCH DOKU- MENTATIONSKRAV FÖR IMPORTERADE LIVSMEDEL OCH LIVSMEDEL FRÅN EU. SAMMANSTÄLLNING AV LAG- OCH DOKU- MENTATIONSKRAV FÖR IMPORTERADE LIVSMEDEL OCH LIVSMEDEL FRÅN EU. Antalet IP Livsmedel-anslutna företag ökar stadigt och vi ser en stor ökning bland företag som är verksamma

Läs mer

Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Kolloprojektet

Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Kolloprojektet Livsmedelsprojekt 2010 Projekt - Kolloprojektet Sammanställning av projektet om inspektioner på livsmedelsverksamheter som bedrivs som barnkolonier Projekttid: Juni juli 2010 Bygg- och miljökontoret Livsmedelsenheten

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Lena Björklund-Stoehr Telefon: 08-508 28 187 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-09-20 p. 12 Yttrande över

Läs mer

Livsmedelskontroll av storhushåll i Malmö 2012

Livsmedelskontroll av storhushåll i Malmö 2012 RAPPORT Livsmedelskontroll av storhushåll i Malmö 2012 Antagen av Miljönämnden 2013-02-19 Rapportnr 3/2013 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2008: 01/2008 Livsmedelskontroll av

Läs mer

Projektplan för Redlighet Kött pilotprojekt Jämställdhet

Projektplan för Redlighet Kött pilotprojekt Jämställdhet Projektplan för Redlighet Kött pilotprojekt Jämställdhet Bakgrund Utdrag från MVs verksamhetsplan år 2016-2017: Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan

Läs mer

Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café. Miljökontoret 2015 Lina Lundberg. Linköpings kommun linkoping.se

Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café. Miljökontoret 2015 Lina Lundberg. Linköpings kommun linkoping.se Kontrollprojekt Material i kontakt med livsmedel café Miljökontoret 2015 Lina Lundberg Linköpings kommun linkoping.se Bakgrund... 2 Syfte och mål... 2 Metod och genomförande... 3 Ställningstagande... 3

Läs mer

PROJEKT. Pizzerior

PROJEKT. Pizzerior PROJEKT Pizzerior 2011 2011-05-11 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här skriver jag text med

Läs mer

Student 2012. Uppföljning av projektet Student 2011. En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin MILJÖFÖRVALTNINGEN. Maj 2012

Student 2012. Uppföljning av projektet Student 2011. En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin MILJÖFÖRVALTNINGEN. Maj 2012 MILJÖFÖRVALTNINGEN Student 2012 Uppföljning av projektet Student 2011 En rapport från Miljöförvaltningen Robert Wedin Maj 2012 www.stockholm.se/miljoforvaltningen BAKGRUND OCH SYFTE År 2011genomförde

Läs mer

Material i kontakt med livsmedel - FCM Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Material i kontakt med livsmedel - FCM Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Material i kontakt med livsmedel - FCM Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Här hittar du information om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel, och om hur kontrollen

Läs mer

Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012

Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 MILJÖ- OCH BYGGKONTORET Miljö- och hälsoskydd Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 Livsmedelsverket har gjort om metoden för riskklassning av livsmedelsverksamheter. Den nya riskklassningen

Läs mer

Nya regler om hygien för säkerhets skull

Nya regler om hygien för säkerhets skull Nya regler om hygien för säkerhets skull Information till företagare som hanterar livsmedel Ny lag Ingredienser: Ansvar, spårbarhet (öppenhet), egenkontroll (grundförutsättningar, HACCP), flexibilitet

Läs mer

SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN

SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN SÅ FUNGERAR LIVSMEDELSKONTROLLEN Vid livsmedelskontrollen granskas bland annat råvaror. Foto: Mostphotos Så fungerar livsmedelskontrollen Grunden i livsmedelslagstiftningen är att du som vill tillverka,

Läs mer

Utredning av inkommet klagomål

Utredning av inkommet klagomål Dnr: 2015-017323 Objekt: 92765 Sida 1 (9) 2015-12-21 Handläggare Li Hermansson 08-508 28 896 li.hermansson@stockholm.se Gothemsgården Gotland AB C/o Mikael Tranefalk Skogsfrugränd 23 167 62 BROMMA Utredning

Läs mer

Redlighet i Slaffanstorp. Projekt hösten 2013.

Redlighet i Slaffanstorp. Projekt hösten 2013. Redlighet i Slaffanstorp Projekt hösten 2013. 1 1 SAMMANFATTNING Under år hösten 2013 genomförde miljöenheten i Staffanstorp ett projekt inom livsmedelsområdet "redlighet". Syftet med projektet var att

Läs mer

14.1 Övergripande åtaganden

14.1 Övergripande åtaganden Butik Butik 209 Du som är certifierad för butik ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Detta kapitel innehåller: 14.1 Övergripande åtaganden 14.2 Hantering

Läs mer