Projekt Märkning av kött 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Märkning av kött 2009"

Transkript

1 RAPPORT Projekt Märkning av kött 2009 Miljöförvaltningen 2009 Handledare: Klaus Karlsson Tommy Antonius Utfört av: Anh Duong

2 Sammanfattning Under perioden mars till april 2009, besöktes 31 livsmedelsbutiker i Lunds kommun. Märkningen på totalt 165 köttprodukter, varav 60 bestod av nötköttprodukter, kontrollerades med hjälp av en framtagen checklista. Besöken visade sig att 9 butiker av 31 saluhöll produkter med bristande märkning. Det fanns även 18 anmärkningar på brister på märkningen bland de 165 kontrollerade köttprodukterna. Den mest förekommande bristen var på ursprungsmärkningen. Det visade sig att 4 av 60 nötköttsprodukter som kontrollerades hade någon form av anmärkning. En annan vanlig förekommande brist var att skilja märkningen på bäst före-dag och sista förbrukningsdag åt. När det gäller ursprungsmärkningen kan detta beror på att när märkningen blir lite mer komplicerad med krav på information utöver standardmärkningen så är kompetensen i butiksledet något bristfällig. Verksamheten har ansvaret för att alla produkter som saluförs i butiken är rätt märkta och inte vilseleder konsumenten. Uppföljning av märkningskontrollen kommer att ske kontinuerlig enligt miljöförvaltningens tillsynsplan för livsmedelskontroll.

3 Bakgrund Märkningen är en viktig del av säkerheten och redligheten kring ett förpackat livsmedel och får inte vilseleda en konsument. Huvudsyftet är att ge konsumenten nödvändig information om livsmedlet vid köpet. Det finns detaljerade regler för vad som bör finnas på en etikett hos färdigförpackade livsmedel. Informationen som finns på etiketten ska ge upplysningar om: Varans beteckningsnamn Ingredienser Ursprung Hållbarhetstid (Ett livsmedels hållbarhet skall märkas med antingen bäst föredag eller sista förbrukningsdag. Lättfördärvliga livsmedel som, färsk fisk och kyckling, köttfärs, organ och rå korv, skall märkas med sista förbrukningsdag ) Vikt Förvaringsanvisning (Även förpackningar som är märkta med bäst före-dag skall märkas med förvaringsanvisningar, om det har betydelse för hållbarheten) Namn eller telefonnummer på tillverkaren Vid köp av oförpackade livsmedel med manuell hantering skall butiken tillhandahålla all relevant information antingen genom anslag eller via upplysning från butikspersonal. Det finns specifika märkningsregler för bl.a. nötkött (se bilaga 2). Dessa skall enligt reglerna alltid märkas med ursprung, det vill säga märkningen ska visa var produkterna kommer från, var den är slaktad och styckat, och är obligatoriska. Det obligatoriska märkningssystemet för nötkött, skall säkerställa möjligheterna att spåra köttets ursprung, via ett referensnummer, och även ge konsumenten upplysningar om produkten som köps. Referensnummer är en kod som gör det möjligt att spåra köttets ursprung i alla led i försäljningskedjan, genom att säkerställa sambandet mellan köttet och det djur eller den djurgrupp som köttet kommer från. Syfte Syftet med detta projekt är att få en samlad bild av om butikerna har rutiner och kunskap för märkning av kött, om dessa följs och är ändamålsenliga. Genomförande Under mars och april 2009 utfördes kontroller på 31 livsmedelsbutiker i Lunds kommun. Livsmedelsbutikerna som skulle besökas valdes slumpmässigt ut för att kontrollera märkningen på förpackat kött. Även de livsmedelsbutiker som hade manuell hantering kontrollerades. Kontrollerna på märkningen av köttförpackningarna gjordes med hjälp av en framtagen checklista (se bilaga 1). Checklistan är framtagen enligt uppgifter från Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel (LIVSFS 2004:27) om vad som ska finnas på märkningen. När det gäller livsmedelsbutikerna med manuell hantering, ska det alltid finnas information tillgänglig, antingen synligt vid köttslaget eller kunna ges muntligt.

4 Alla kontroller gjordes oanmälda hos livsmedelsbutikerna. Produkterna som kontrollerades under varje besök var kyl- och frysprodukter av nöt-, fläsk- och lammkött. Kylda förpackade köttprodukter omfattades av fläsk-, nöt- och blandfärs, samt nöt- och fläskkött. Av frysta förpackade produkter kontrollerades fläsk-, nöt- och lammkött. Produkten/produkterna som inte fanns vid besöket ersattes inte av någon annan, utan ströks från listan. Alla brister på märkning som fanns på etiketterna noterades och påtalades för butiksinnehavaren muntligt under besöket. Resultat Av totalt 31 livsmedelsbutiker kontrollerades sammanlagt 165 stycken köttprodukter. 60 produkter bestod av nötkött och omfattades därmed av den obligatoriska ursprungsmärkningen. Resultatet av märkningen av köttvaror i livsmedelsbutikerna kan studeras i tabell 1. Tabell 1. Sammanställning av brister i produktmärkning Märkningsuppgifter Antal anmärkningar (totalt 165 st varav 60 st nötköttsprodukter) Beteckning 0 Ingrediensförteckning 1 0 Nettokvantitet 0 Bäst före/sista förbrukningsdag 8 Förvaringsanvisningar 5 Kontaktuppgifter (namn+telefonnr) 1 Ursprungsuppgifter (ej nötkött) 0 Ursprungsmärkning nötkött 4 1. Krävs ej om beteckningen är identiskt med beteckningen på ingrediens. Det visar sig att 9 butiker av 31 hade någon form av anmärkning. När det gäller det totala antalet köttprodukter, 165 stycken, fanns sammanlagt 18 brister i märkningen (se bilaga 3). En av de vanligaste förekommande bristerna på produktmärkningen var på ursprungsmärkning. 4 av 60 stycken nötköttsprodukter var bristfälligt märkta eller att märkning saknades helt. Även brister som att skilja märkningen på bäst före-dag och sista förbrukningsdag förekom ofta. Sista förbrukningsdag ska anges på lättfördärvliga livsmedel, t.ex köttfärs. Uppföljning Uppföljning av märkningskontrollen kommer att ske kontinuerlig enligt miljöförvaltningens tillsynsplan för livsmedelskontroll.

5 Diskussion och slutsats Projektets syfte var att få en samlad bild av om butikerna har rutiner för märkning av kött och om dessa följs. Kontrollerna hos 31 livsmedelsbutiker visade sig att nästa en tredjedel av alla butikerna hade någon typ av brister i märkningen. Brister som förekom var bland annat ursprungsmärkningen och att skilja märkningen på bäst före-dag och sista förbrukningsdag. Bristerna förekommer oftare på butiksförpackade än på industriförpackade produkter, som i regel var tydliga och korrekta. När det gäller ursprungsmärkning är kompetensen till vissa delar otillräcklig bland butikspersonalen, vilket kan beror på att märkningen då blir mer komplicerad med krav på information utöver standardmärkningen. Butikernas rutiner för att själva märka korrekt och rutinerna för att själva kontrollera märkningen på det färdigmärkta måste bli bättre. Definitioner Märkning, varje ord, närmare upplysning, varumärke, märkesnamn, illustration eller symbol som avser ett livsmedel och som finns på emballage, etikett, dokument, skylt, meddelande, halsring eller krage som är fäst på, medföljer eller hänvisar till livsmedlet. Färdigförpackat livsmedel, livsmedel och den förpackning som det placerades i innan det erbjöds till försäljning och som är avsett för enskilda konsumenter eller storhushåll. Förpackningen skall helt eller delvis omsluta livsmedlet på sådant sätt att innehållet inte kan ändras utan att förpackningen öppnas eller ändras. Minsta hållbarhetstid (bäst före-dag), den dag fram till vilken ett livsmedel som förvaras på lämpligt sätt har kvar de särskilda egenskaper som normalt förknippas med livsmedlet. Sista förbrukningsdag (hållbarhetstid), den sista dag ett livsmedel, som från mikrobiologisk synpunkt är mycket lättfördärvligt, beräknas senast kunna förtäras utan fara för att det är otjänligt till människoföda.

6 Projekt Butik - Checklista märkning kött Butiksnamn Datum Livsmedel.. Bilaga1 Allmänna obligatoriska märkningsuppgifter(på svenska) för färdigförpackade livsmedel Beteckning (djurslaget bör ingå 1 ) ok ej ok Ingrediensförteckning 2 ok ej ok Nettokvantitet ok ej ok Bäst före/sista förbrukningsdag (dd.mm.åå) ok ej ok Förvaringsanvisningar 3 ok ej ok Kontaktuppgifter (minimum namn+ telefonnr eller adress) ok ej ok Ursprungsmärkning endast obligatoriskt för nötkött. Frivillig för andra varor. Uppgiften får dock inte vara vilseledande ex lamm importerat från annat EU-land och som styckas i Sverige får inte märkas som svenskt kött. Även hur livsmedlet presenteras i butiken ska vägas in då man bedömer om märkningen är vilseledande(ex svenska flaggor över förpackningen). Ursprungsuppgift (för andra varor än nötkött) ok ej ok Ursprungsmärkning nötkött (se bilaga 2: Ursprungsmärkning) ok ej ok Kött som varit fryst och som sedan saluhålls utan vidare beredning ska märkas med uppgift om att livsmedlet varit fryst. Övrigt: Livsmedel som ska kontrolleras: kylda produkter: fläskfärs, nötfärs, blandfärs, nötkött, fläskkött frysta produkter: lammkött, nötkött och fläskkött 1 Krävs ej om beteckningen endast används för ett enda djurslag ex kassler eller skinka. 2 Krävs ej om beteckningen är identisk med beteckningen på ingrediensen. 3 Livsmedel med uppgift om sista förbrukningsdag ska märkas med förvaringsanvisningar. Livsmedel med uppgift om datum för minsta hållbarhet ( bäst före-dag ) ska, om det har betydelse för hållbarheten, märkas med förvaringsanvisning.

7 Bilaga 2 Ursprungsmärkning nötkött (färskt och fryst, gäller dock inte för tillagat eller kryddat nötkött) Märkning ska ha följande uppgifter: Landet/länderna där djuret eller djuren som ingår i gruppen är fött/födda. Märkningen ska lyda: Fött/födda i (landets namn). Landet/länderna där djuret eller djuren som ingår i gruppen är uppfött/uppfödda. Märkningen ska lyda: Uppfött/uppfödda i (landets namn). Landet/länderna där djuret/djuren är slaktade och slakteriets kontrollnummer. Märkningen ska lyda: Slaktat i (landets namn) (anläggningens nummer). Landet där köttet är styckat (urbenat) och styckningsanläggningens kontrollnummer. Märkningen ska lyda: Styckat (urbenat) i (landets namn) (anläggningens nummer). Ett referensnummer som fastställer sambandet mellan köttet och djuret/gruppen djur. Om djuret är fött, uppfött och slaktat i samma land får uppgiften Ursprung: Landets namn användas. Om t.ex. djuret är fött, uppfött och slaktat i Danmark blir märkningen: Exempel Ursprung: Danmark Slaktat i 3434 Styckat i Sverige, FM (ref. nr) Ursprungsmärkning malet/hackat nötkött Märkning ska ha följande uppgifter: Landet/länderna där djuret eller djuren som ingår i gruppen är fött/födda. Märkningen ska lyda: Fött/födda i (landets namn). Landet/länderna där djuret eller djuren som ingår i gruppen är uppfött/uppfödda. Märkningen ska lyda: Uppfött/uppfödda i (landets namn). Landet där djuret/djuren är slaktat/slaktade. Märkningen ska lyda: Slaktat i (landets namn). Landet där köttet är malet. Märkningen ska lyda: Berett i (landets namn) eller Berett (malet) i (landets namn). Ett referensnummer som fastställer sambandet mellan köttet och djuret/gruppen djur. Exempel Fött i Tyskland Uppfött i Tyskland/Danmark Slaktat i Tyskland Berett (malet) i Sverige Ref: Det är frivilligt att ange slakteriets anläggningsnummer vid märkning av malet kött. Uppgifterna skall finnas på förpackningen eller på etikett på förpackningen.

8 Sammanställning av alla butiker och brister Bilaga 3 Butiknamn Produkter Anmärkningar Coop Konsum, butiksförpackad Mårtenstorget Hemköp Dalby Anderssons ICA City Gross Coop Klostergården, utländsk, butiksförpackad, butiksförpackad, butiksförpackad, butiksförpackad, butiksförpackad Fryst lammkött, utländsk, butiksförpackad, butiksförpackad, butiksförpackad, butiksförpackad Saknar ursprungsmärkning och referensnummer Saknar referensnummer och etiketten har fallit av där det bland annat står om ursprungsmärkningen Märkt bäst före ändrades direkt till sista förbrukningsdag Märkt bäst före ändrades direkt till sista förbrukningsdag Märkt bäst före ändrades direkt till sista förbrukningsdag Märkt sista förbrukningsdag ska stå bäst före dag Märkt sista förbrukningsdag ska stå bäst före dag på samtliga produkter vid kontrollbesöket Saknar kontaktuppgifter

9 Coop konsum Genarp Coop Nära Coop Nära Södra Sandby Coop Nära Örnvägen Hemköp Fryst fläskkött Fryst fläskkött Fryst lammkött, utländsk Fryst fläskkött på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket

10 Hemköp Lund Holmgrens Saluhallen ICA Jägaren ICA Jätten ICA Kvantum Fryst fläskkött, mals i butiken, mals i butiken, över disk, över disk, butiksförpackad, butiksförpackad Fryst lammkött, butiksförpackad, butiksförpackad, butiksförpackad, butiksförpackade på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket Samtliga saknar förvaringsanvisningar Saknar ursprungsmärkning på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket ICA Malmborgs Tuna Saknar förvaringsanvisningar Saknar förvaringsanvisningar Saknar förvaringsanvisningar Saknar förvaringsanvisningar och anläggningsnummer och samtliga saknade referensnummer, butiksförpackad ICA Nära Genarp på samtliga produkter vid kontrollbesöket

11 ICA Nära Tornet ICA Supermarket Linero Konsum Dalby Konsum Veberöd Malmborgs Netto Nordanvägen, butiksförpackad, butiksförpackad Fryst fläskkött Fryst lammkött, utländsk, butiksförpackad, butiksförpackad, butiksförpackad Fryst lammkött, utländsk på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket Märkt med sista förbrukningsdag ska stå bäst före dag

12 Netto Vildgåsvägen Netto Skansvägen ICA Satelliten ICA Söderlivs Widerbergs kött Villes varumarknad Fryst lammkött, utländsk, mals i butiken, mals i butiken, över disk, över disk, mals i butiken, mals i butiken, över disk, över disk, utländsk Märkt med sista förbrukningsdag ska stå bäst före dag Märkt med sista förbrukningsdag ska stå bäst före dag på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket på samtliga produkter vid kontrollbesöket Willys på samtliga produkter vid kontrollbesöket

13 ICA Punkten Fryst lammkött, butiksförpackad, butiksförpackad, butiksförpackad på samtliga produkter vid kontrollbesöket

Projekt Märkning butik 2008

Projekt Märkning butik 2008 Projekt Märkning butik 2008 Utfört av Miljökontoret Jönköpings Kommun Skriven av Anneli Jyrkin och Christer Nissinen Sammanfattning Under en period har det kommit signaler från flera kommuner att livsmedelsbutiker

Läs mer

Ursprungsmärkning av nötkött

Ursprungsmärkning av nötkött Vägledning till kontrollmyndigheter m.fl. Ursprungsmärkning av nötkött Avdelning II i förordning (EG) nr 1760/2000 och förordning (EG) nr 1825/2000. Fastställd: Ersätter: 2010-05-17 av avdelningschef Peter

Läs mer

VÄLKOMNA! Informationsmöte om nya informationsförordningen. Livsmedelsteamet Miljöförvaltningen Karlstads kommun 20150428

VÄLKOMNA! Informationsmöte om nya informationsförordningen. Livsmedelsteamet Miljöförvaltningen Karlstads kommun 20150428 VÄLKOMNA! Informationsmöte om nya informationsförordningen Livsmedelsteamet Miljöförvaltningen Karlstads kommun 20150428 Informationsförordningen (EU) nr 1169/2011 Nya regler för informationom livsmedel

Läs mer

Välkomna! Informationsmöte om Nya informationsförordningen. Miljö- och hälsoskyddskontoret Livsmedelsenheten, 20150121

Välkomna! Informationsmöte om Nya informationsförordningen. Miljö- och hälsoskyddskontoret Livsmedelsenheten, 20150121 Välkomna! Informationsmöte om Nya informationsförordningen Livsmedelsenheten i Jönköping 10 miljö- och hälsoskyddsinspektörer Kontrollerar mer än 1000 livsmedelsverksamheter Planerad kontroll Registreringar

Läs mer

Ursprungsmärkning av nötkött

Ursprungsmärkning av nötkött Ursprungsmärkning av nötkött Projektinriktad livsmedelstillsyn i Västra Götaland hösten 2001 Sammanställt av: Josefine Schön, Miljö- och hälsoskyddskontoret Skövde Innehållsförteckning Sida Sammanfattning

Läs mer

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker

Grillad kyckling. - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Grillad kyckling - Kontrollprojekt om hantering av grillade köttprodukter och märkning av egentillverkade produkter i livsmedelsbutiker Miljökontoret 2014 Birgitta Iggland Jennie Söderstedt Tedelid Sammanfattning

Läs mer

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Lathund Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Projektet består av två faser: 1) Kontroll av restauranger och butiker. Inspektörerna ska använda checklistan Checklista Restaurang

Läs mer

Livsmedelsprojekt 2012 Projekt - Redlighetsprojektet

Livsmedelsprojekt 2012 Projekt - Redlighetsprojektet Livsmedelsprojekt 2012 Projekt - Redlighetsprojektet Sammanställning av projektet om märkning och presentation av livsmedel som tillverkas och förpackas av livsmedelsproducenter i kommunen Projekttid:

Läs mer

Kontroll av livsmedelsbutiker hösten 2015 Miljö- och hälsoskydd

Kontroll av livsmedelsbutiker hösten 2015 Miljö- och hälsoskydd Rapport 2015:17 Kontroll av livsmedelsbutiker hösten 2015 Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Annika Gustafsson, december 2015 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Falkenbergs kommun

Läs mer

Nya regler om livsmedelsinformation till konsumenterna

Nya regler om livsmedelsinformation till konsumenterna Nya regler om livsmedelsinformation till konsumenterna Anna Wedholm Pallas Rådgivare Kontrollavdelningen Livsmedlesverket OBS! Detaljer i presentationen kan ändras efter att vägledningen är fastställd

Läs mer

Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel?

Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel? VÄGLEDNING NR 2 Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel? En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl)

Läs mer

Projekt 2013 Kontroll av bestämning av hållbarhet. Miljö- och hälsoskydd

Projekt 2013 Kontroll av bestämning av hållbarhet. Miljö- och hälsoskydd Projekt 2013 Kontroll av bestämning av hållbarhet Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Sauli Hautakangas, december 2013 Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Falkenbergs kommun Storgatan

Läs mer

Mikrobiologiska kriterier 2012

Mikrobiologiska kriterier 2012 Dnr 2012-1671 Mikrobiologiska kriterier 2012 E.coli salmonella Utförd av miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Maria Sandquist 2012-03-xx Inledning Delar av den planerade livsmedelskontrollen i

Läs mer

MÄRKNING NÖTKÖTT Projektinriktad Livsmedelskontroll Norrbottens Län År 2001

MÄRKNING NÖTKÖTT Projektinriktad Livsmedelskontroll Norrbottens Län År 2001 MÄRKNING AV NÖTKÖTT Projektinriktad Livsmedelskontroll Norrbottens Län År 2001 1 Innehållsförteckning Sammanfattning i 1 Bakgrund 2 1.1 Gällande regler...2 2 Syfte 3 3 Metod 3 3.1 Utbildning...3 3.2 Informationsmaterial...3

Läs mer

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson

Märkning av fisk. Miljökontoret 2014. Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson Märkning av fisk Miljökontoret 2014 Kalle Tegnestedt Charlotta Paulsson BAKGRUND, SYFTE OCH MÅL 2 METOD OCH GENOMFÖRANDE 2 RESULTAT 4 LAGSTÖD 4 SLUTSATS OCH DISKUSSION 4 1 Bakgrund I takt med globaliseringen

Läs mer

Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning

Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning Maj 2006 Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning Rapport inför miljöpartiets kongress 25-28 maj Innehåll Inledning. 3 Om ursprungsmärkning.. 5 Om betydelsen av att kunna göra medvetna val..

Läs mer

Härlig grillkväll. eller. risk för magont?

Härlig grillkväll. eller. risk för magont? Härlig grillkväll eller risk för magont? Ett PIK-projekt inom livsmedelskontrollen i Östergötland om den hygieniska kvalitén hos grillfärdiga köttvaror. PIK-projekt Östergötlands län 2007 Provtagning av

Läs mer

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av livsmedelsinformation ska liksom övrig kontroll vara riskbaserad, ändamålsenlig och effektiv.

Läs mer

Till undersökningen Matvalet Konsumentundersökning om medvetna val och dess hinder

Till undersökningen Matvalet Konsumentundersökning om medvetna val och dess hinder Kvantitativt frågeformulär Till undersökningen Matvalet Konsumentundersökning om medvetna val och dess hinder Genomförd av IPSOS oktober 2005, Gunilla von Perner och Maria Celén. Innehåller frågorna till

Läs mer

Bygg och miljökontoret. Livsmedel 2009:1. Provtagning, analys och redlighetskontroll av malet kött från butik.

Bygg och miljökontoret. Livsmedel 2009:1. Provtagning, analys och redlighetskontroll av malet kött från butik. Bygg och miljökontoret Livsmedel 2009:1 Provtagning, analys och redlighetskontroll av malet kött från butik. Projektinriktad livsmedelskontroll, analys och redlighetskontroll av malet kött är utfört av

Läs mer

Hjälpreda Senast ändrad; 29 februari Berör alla checklistor;

Hjälpreda Senast ändrad; 29 februari Berör alla checklistor; Hjälpreda Senast ändrad; 29 februari 2016 Berör alla checklistor; Frågetecken kring urval av produkter; Projektledningen har efter Kick-off, den 19 februari, fått frågor kring hur urvalet av produkter

Läs mer

Föreskrifter om livsmedelsinformation;

Föreskrifter om livsmedelsinformation; Föreskrifter om livsmedelsinformation; (H 125) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version innehåller ändringar och till

Läs mer

Länsprojekt 2010 i Blekinge och Kronobergs län

Länsprojekt 2010 i Blekinge och Kronobergs län Länsprojekt 2010 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELS- KONTROLL AV MÄRKNING SAMT TEMPERATURKONTROLL AV BUTIKSFÖRPACKAD VARMHÅLLEN GRILLAD KYCKLING/GRILLADE KYCKLINGDELAR I DETALJHANDEL

Läs mer

Livsmedelsbutik 2010 Utförd av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Maria Sandquist

Livsmedelsbutik 2010 Utförd av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Maria Sandquist Livsmedelsbutik 2010 Utförd av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Maria Sandquist 1. Inledning I projektet inspekterades 43 livsmedelsbutiker enligt bilaga 1. Inspektionerna genomfördes under mars

Läs mer

Revision - märkning Hösten 2012

Revision - märkning Hösten 2012 2012-4750 Revision - märkning Hösten 2012 Utförd av Miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Johanna Sandberg Larsson 2013-01-07 Inledning Under 2012 bedrevs delar av den planerade livsmedelskontrollen

Läs mer

Bakningsdag Märkningen med bakningsdag är frivillig men uppskattas av kunderna.

Bakningsdag Märkningen med bakningsdag är frivillig men uppskattas av kunderna. Livsmedel A-Ö ADI-värden Acceptabelt dagligt intag för livsmedelstillsatser, ADI-värde anger hur mycket en människa kan exponeras för utan att någon risk för hälsan anses uppstå. Aflatoxiner Aflatoxin

Läs mer

Märkning av tillsatser när de säljs som sådana Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Märkning av tillsatser när de säljs som sådana Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Märkning av tillsatser när de säljs som sådana Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen När livsmedelstillsatser säljs som sådana finns särskilda märkningskrav. Kraven på märkningen är olika för

Läs mer

Märkning av livsmedel

Märkning av livsmedel Märkning av livsmedel Slutrapport från projekt 2015 Foton från Miljöskyddskontoret, Alingsås Sida 1 av 12 Innehållsförteckning Märkning av livsmedel... 1 Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Syfte

Läs mer

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun

Projekt. Provtagning av köttfärs i butik. Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun Miljö och hälsoskydd Projekt Provtagning av köttfärs i butik 2008 Miljö och hälsoskydd Falkenbergs Kommun 1(5) Sammanfattning För att kontrollera den hygieniska kvaliteten på butiksmald köttfärs har provtagning

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelsinformation; (H 125) Utkom från trycket 15 oktober 2014 beslutade den 6 oktober 2014. Med stöd av 2, 6 och

Läs mer

Allergener i oförpackade livsmedel

Allergener i oförpackade livsmedel Allergener i oförpackade livsmedel Kontrollprojekt 2016 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Krav på allergiinformation... 4 Syfte... 5 Projektets genomförande och omfattning...

Läs mer

Märkning av hönsägg. De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998; gäller från 1 juli 2007. Namnet på varan (beteckning)

Märkning av hönsägg. De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998; gäller från 1 juli 2007. Namnet på varan (beteckning) Märkning av hönsägg De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998; gäller från 1 juli 2007 2 Antalet ägg 1 Namnet på varan (beteckning) Produktionssystem 8 Bäst 4före-dag 6 ägg från frigående höns

Läs mer

Temperaturkontroll i butikskyldiskar

Temperaturkontroll i butikskyldiskar MILJÖFÖRVALTNINGEN Temperaturkontroll i butikskyldiskar Studie på gravad och kallrökt lax En rapport från Miljöförvaltningen Fredrik Larsson, praktikant Frida Kallberg, handledare Juli 2010 SAMMANFATTNING

Läs mer

Sviker livsmedelsindustrin/ livsmedelsbranschen konsumenterna? Seminarium 6 november 2008

Sviker livsmedelsindustrin/ livsmedelsbranschen konsumenterna? Seminarium 6 november 2008 Ursprungsmärkning rkning i Handeln Sviker livsmedelsindustrin/ livsmedelsbranschen konsumenterna? Seminarium 6 november 2008 Om ursprungsmärkning Det finns regler för obligatorisk ursprungsmärkning för

Läs mer

Miljöenheten. Information om livsmedel som inte är färdigförpackade

Miljöenheten. Information om livsmedel som inte är färdigförpackade Miljöenheten Information om livsmedel som inte är färdigförpackade I den här broschyren finns information för dig som säljer eller serverar livsmedel som inte är färdigförpackade. Informationen kan exempelvis

Läs mer

RAPPORT PROVTAGNINGSPROJEKT 3 2008

RAPPORT PROVTAGNINGSPROJEKT 3 2008 RAPPORT PROVTAGNINGSPROJEKT 3 2008 Bekämpningsmedelsrester i tomater Fetthaltsanalys av majonnäs Vakuumförpackad fisk i butik Vattenanalys i mobila anläggningar Produkter provtagna i frukostbufféer Miljöförvaltningen

Läs mer

Offentlig kontroll av kosttillskott i Vellinge kommun 2012-2013

Offentlig kontroll av kosttillskott i Vellinge kommun 2012-2013 2013-09-19 Tillväxt och samhällsbyggnad Jonas Leo Jonas Andermyr Dnr 2013/1731 Miljö och Byggnadsnämnden Offentlig kontroll av kosttillskott i kommun 2012-2013 Postadress VELLINGE KOMMUN 235 81 Besöksadress

Läs mer

Märkning av hönsägg. De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998, gäller från 1 juli 2006. 1Namnet på varan (beteckning) Produktionssystem

Märkning av hönsägg. De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998, gäller från 1 juli 2006. 1Namnet på varan (beteckning) Produktionssystem Märkning av hönsägg De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998, gäller från 1 juli 2006. 2 Antalet ägg 1Namnet på varan 8 (beteckning) Produktionssystem Bäst före-dag 4 6 ägg från frigående höns

Läs mer

Bageri/konditori 2010

Bageri/konditori 2010 Dnr 2010-4870 Bageri/konditori 2010 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Jessica Svensson, 2010-12-17 Inledning Under 2010 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

Riktad kontroll livsmedelsbutiker 2008 Med fokus på märkning

Riktad kontroll livsmedelsbutiker 2008 Med fokus på märkning Bilaga 1 MILJÖFÖRVALTNINGEN Riktad kontroll livsmedelsbutiker 2008 Med fokus på märkning En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Therese Grandell Svärd Peter Nurminen Januari

Läs mer

Information om livsmedel som inte är färdigförpackade

Information om livsmedel som inte är färdigförpackade Information om livsmedel som inte är färdigförpackade Information till dig som säljer eller serverar livsmedel I den här broschyren finns information för dig som säljer eller serverar livsmedel som inte

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning av vissa livsmedel; 1

Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning av vissa livsmedel; 1 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning av vissa livsmedel; 1 (H 135) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

PROJEKT. Butiker med oförpackade livsmedel

PROJEKT. Butiker med oförpackade livsmedel PROJEKT Butiker med oförpackade livsmedel 2011-10-19 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här

Läs mer

Ny lagstiftning om livsmedelsinformation till konsumenter. Vad betyder det för onlinehandeln, mobilappar mm?

Ny lagstiftning om livsmedelsinformation till konsumenter. Vad betyder det för onlinehandeln, mobilappar mm? Så möter vi konsumenternas behov av information i framtiden. 28 maj 2013 Ny lagstiftning om livsmedelsinformation till konsumenter. Vad betyder det för onlinehandeln, mobilappar mm? Mona Lauermann Orheden,

Läs mer

Aktuellt kring offentliga måltider

Aktuellt kring offentliga måltider Aktuellt kring offentliga måltider Anna-Karin Quetel Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg 22 maj 2015 Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Råd

Läs mer

Mikrobiologisk kvalitetskontroll. Malmö stad 1999

Mikrobiologisk kvalitetskontroll. Malmö stad 1999 Mikrobiologisk kvalitetskontroll av baguetter i Malmö stad 1999 Rapport 20/1999 ISSN 1400-4690 Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se 1(3) Rapport om mikrobiologisk kvalitetskontroll av baguetter

Läs mer

Butiksprojekt. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört Författare: Karin Andersson Eva Bagström Luis Carvajal

Butiksprojekt. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört Författare: Karin Andersson Eva Bagström Luis Carvajal Butiksprojekt Ett projekt inom livsmedelsavdelningen Genomfört 2010. Författare: Karin ndersson Eva Bagström Luis Carvajal Butiksprojekt-kontroll av manuell disk 1 Bakgrund vsikten var att titta på hanteringen

Läs mer

Eviras anvisning 16024/1/sv. Märkning och spårning av nötkött

Eviras anvisning 16024/1/sv. Märkning och spårning av nötkött Eviras anvisning 16024/1/sv Märkning och spårning av nötkött Ansvarig person Carmela Hellsten Sida/sidor 1 / 18 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT... 2 2 DEFINITIONER... 2 3 LAGSTIFTNING... 3 4 MÄRKNING OCH SPÅRNING

Läs mer

Ansvarig för att rutinen följs:. Dokumentation: Genomgången och planerad utbildning/handledning/instruktion skall dokumenteras.

Ansvarig för att rutinen följs:. Dokumentation: Genomgången och planerad utbildning/handledning/instruktion skall dokumenteras. Rutin för utbildning Syfte: Säkerställa att personal som hanterar livsmedel har tillräckliga kunskaper i hygien och förståelse för egenkontroll/haccp i förhållande till de arbetsuppgifter som de utför.

Läs mer

Genomgången och planerad utbildning/handledning/instruktion ska dokumenteras nedan.

Genomgången och planerad utbildning/handledning/instruktion ska dokumenteras nedan. Rutin för utbildning Utbildning i livsmedelshygien samt egenkontrollprogrammets funktion och HACCP. Utbildning, handledning eller instruktion av personal som hanterar oförpackade livsmedel ska ske minst

Läs mer

Vägledning till checklista för butiksmald blandfärs

Vägledning till checklista för butiksmald blandfärs Projekt: Redlighet kött 2017 Vägledning till checklista för butiksmald blandfärs Presentation, obligatorisk märkning och annan frivillig information Utgångspunkten för checklistan är att mängden nötkött

Läs mer

Mängdangivelse Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Mängdangivelse Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Mängdangivelse Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Ibland behöver företagaren märka ut hur mycket av en viss ingrediens som ingår i ett livsmedel, en så kallad mängdangivelse. Det är exempelvis

Läs mer

Ändringsblad. till Dagligvaruhandelns branschriktlinjer för egenkontrollprogram baserat på HACCP enligt EG 852/2004

Ändringsblad. till Dagligvaruhandelns branschriktlinjer för egenkontrollprogram baserat på HACCP enligt EG 852/2004 Ändringsblad till Dagligvaruhandelns branschriktlinjer för egenkontrollprogram baserat på HACCP enligt EG 852/2004 Säker mat i din butik! Reviderad version maj 2013 Detta ändringsblad syftar till att göra

Läs mer

Faktureringsadress (om annan än ovan) Platsbunden lokal Fordon eller liknande Tält, marknadsstånd Annat

Faktureringsadress (om annan än ovan) Platsbunden lokal Fordon eller liknande Tält, marknadsstånd Annat 1 (5) Anmälan om registrering av anläggning där livsmedel förvaras, bereds, behandlas och bearbetas Ny livsmedelsanläggning Befintlig anläggning Betydande ändring av verksamhet/sortiment i befintlig anläggning

Läs mer

Provtagning av semlor

Provtagning av semlor Provtagning av semlor Länsprojekt 2015 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 5 Projektets genomförande och omfattning... 6 Kontroll... 6 Provtagning...

Läs mer

Platsbunden lokal Fordon el. liknande Tält, marknadsstånd Annat. Finns Ska installeras Finns ej Ej aktuellt Vatten

Platsbunden lokal Fordon el. liknande Tält, marknadsstånd Annat. Finns Ska installeras Finns ej Ej aktuellt Vatten ANMÄLAN OM REGISTRERING Anläggning där livsmedel förvaras, bereds, behandlas eller bearbetas Anmälan om registrering Ny livsmedelsanläggning Skickas till: Vårgårda kommun Bygg- och miljöavdelningen 447

Läs mer

SÅ MÄRKS MATEN. KF Konsument och Coop

SÅ MÄRKS MATEN. KF Konsument och Coop SÅ MÄRKS MATEN 1 KF Konsument och Coop Kontrollera först köp sedan! Är det någon skillnad på att köpa mat och tvättmaskin egentligen? Frågan är befogad med tanke på hur mycket mer tid vi lägger ner på

Läs mer

Livsmedelsverkets författningssamling

Livsmedelsverkets författningssamling Livsmedelsverkets författningssamling ISSN 1651-3533 Föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2002:47) om märkning av vissa livsmedel; (H 135) Utkom från trycket den 7 april 2003

Läs mer

Livsmedelskontroll av. småbutiker med kötthantering

Livsmedelskontroll av. småbutiker med kötthantering MALMÖ STAD Miljöförvaltningen Livsmedelskontroll av småbutiker med kötthantering En rapport från Livsmedelshygieniska avdelningen April 1997 1(3) Livsmedelskontroll av småbutiker med kötthantering Denna

Läs mer

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm maj 2003

Rapport till Konsumentföreningen Stockholm maj 2003 Rapport till Konsumentföreningen Stockholm maj 23 SKOP,, har på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm intervjuat cirka 5 av föreningens medlemmar. Intervjuerna gjordes mellan 9 och 24 maj 23. Svaren

Läs mer

Spårbarhet i flera led- Ett kontrollprojekt inom SILK

Spårbarhet i flera led- Ett kontrollprojekt inom SILK Projektplan 1 ( 6) Spårbarhet i flera led- Ett kontrollprojekt inom SILK 1 Bakgrund 1.1 Bakgrund Spårbarhet är ett viktigt kontrollområde som de senaste åren hamnat alltmer i fokus, bland annat på grund

Läs mer

Offentlig kontroll av temperaturhållning inom livsmedelsbutiker i Vellinge kommun

Offentlig kontroll av temperaturhållning inom livsmedelsbutiker i Vellinge kommun 2012-03-08 Tillväxt och samhällsbyggnad Miljöinspektör Jonas Andermyr 040-42 51 64 Dnr 2012/0225 Miljö och Byggnadsnämnden Rapport avseende Offentlig kontroll av temperaturhållning inom livsmedelsbutiker

Läs mer

ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung

ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung Rapport ICAs kundpanel November 2014 Om ICAs kundpanel ICAs kundpanel rekryterades under sommaren 2011 och innehöll vid undersökningstillfället cirka 2900 kunder.

Läs mer

Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08

Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08 Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08 Varför livsmedelslagstiftning Hur är lagstiftningen uppbyggd? Vem har ansvar för att reglerna följs? Vad händer om de inte följs? Ändrade konsumtionsvanor

Läs mer

Konsumenträtt - Konsumentvett

Konsumenträtt - Konsumentvett Konsumenträtt - Konsumentvett 2011-09-29 50-70 ton mat! -2-2011-09-29 Vad betyder matkvalitet för dig? - att diskutera Smak Utseende Fräscht Mycket råvaror Fritt från tillsatser Hälsosam Näringsriktig

Läs mer

Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning av vissa livsmedel; 1

Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning av vissa livsmedel; 1 1 Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning av vissa livsmedel; 1 (H 135) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i butik

Kontroll av salladsbufféer i butik MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Kontroll av salladsbufféer i butik Miljöenheten i Lomma redovisar 2015:1 2015-03-16 Sammanfattning Miljöenheten i Lomma utförde under februari och mars månad 2015 provtagning

Läs mer

Livsmedelsbutiker hösten 2011

Livsmedelsbutiker hösten 2011 Livsmedelsbutiker hösten 2011 Utförd av miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Katarina Holmstedt 2011-09-29 Inledning Under 2011 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010

Kontroll av kök inom vård och omsorg 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN 0 Kontroll av kök inom En rapport från Miljöförvaltningen Camilla Blom och Li Hermansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Enligt Livsmedelsverkets vägledning

Läs mer

Guide: Så använder du märket i butik, direktreklam och print

Guide: Så använder du märket i butik, direktreklam och print Guide: Så använder du märket i butik, direktreklam och print Här är en enkel guide för hur du använder ursprungsmärkningarna Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige i butik, direktreklam

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2075. Bättre livsmedel. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion

Motion till riksdagen 2015/16:2075. Bättre livsmedel. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2075 av Runar Filper m.fl. (SD) Bättre livsmedel Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att intensifiera arbetet

Läs mer

Projektinriktad kontroll: kött i butik

Projektinriktad kontroll: kött i butik Rapport Projektinriktad kontroll: kött i butik Sala och Heby kommun, 2014 Anna Samuelsson Miljöenheten, Sala kommun 2014-12-15 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Lagstöd... 4 Arbetsmetod...

Läs mer

Grundförutsättningarna vid livsmedelshantering

Grundförutsättningarna vid livsmedelshantering Grundförutsättningarna vid livsmedelshantering Personlig hygien Vatten Rengöring Temperatur kontroller Avfallshantering Utbildning livsmedelshygien! Skadedjur Märkning och spårbarhet Underhåll av lokaler

Läs mer

Sammanställning. Redlighet och hygien vid Butiksgrillning 2008

Sammanställning. Redlighet och hygien vid Butiksgrillning 2008 Sammanställning Redlighet och hygien vid Butiksgrillning 2008 DISKUSSION Butiker som grillar ska, i egenkontrollen, bland annat kontrollera de viktiga parmetrarna; värmebehandling, varmhållning, nedkylning

Läs mer

Redlighet och hygien vid grillning i butik 2008

Redlighet och hygien vid grillning i butik 2008 Miljökontoret 2008-06-04 Dnr 2008-1099 Jenny Nyström, 013-20 60 41 Annelie Vestergren, 013-20 72 76 Redlighet och hygien vid grillning i butik 2008 Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress:

Läs mer

Livsmedelsinformation Kontrollprojekt 2015

Livsmedelsinformation Kontrollprojekt 2015 PROJEKTRAPPORT Livsmedelsinformation Kontrollprojekt 2015 Skriven av Anna Johansson 2015-12-22 Medförfattare: Fredrik Andersson, Irina Söderberg, Jan Ekelin och Rada Dobriyanova Sammanfattning Syftet med

Läs mer

Fortsatt arbete med Förordningen om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, från år 2012 och framåt

Fortsatt arbete med Förordningen om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, från år 2012 och framåt LIVSMEDELSVERKET 1 (5) 2012-02-02 Fortsatt arbete med Förordningen om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna, från år 2012 och framåt Europaparlamentets och rådets förordning (EU)

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om livsmedelsinformation

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om livsmedelsinformation Regelrådet är ett av regeringen utsett oberoende organ vars huvuduppgifter är att: 1. Ta ställning till om nya eller ändrade regler är utformade så att de uppnår regelgivarens syfte på ett enkelt sätt

Läs mer

Riktad kontroll. Hälsokostbutiker samt apotek 2009 Fokus på märkning och presentation av kosttillskott

Riktad kontroll. Hälsokostbutiker samt apotek 2009 Fokus på märkning och presentation av kosttillskott MILJÖFÖRVALTNINGEN Riktad kontroll Hälsokostbutiker samt apotek 2009 Fokus på märkning och presentation av kosttillskott En rapport från Miljöförvaltningen Avdelning för livsmedelskontroll Projektgrupp:

Läs mer

Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post:

Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post: 2 Innehåll Inledning... 4 Varför en plan för kontroll av information?... 4 1. Hälsoaspekter... 5 2. Ekonomisk vinning... 5 3. Allvarligt vilseledande... 5 4. Stor spridning... 5 Planering och kontroll

Läs mer

Så här räknar vi ut din avgift för livsmedelskontroll

Så här räknar vi ut din avgift för livsmedelskontroll Information från miljöförvaltningen Miljöförvaltningen Senast reviderad: 2015-11-24 Så här räknar vi ut din avgift för skontroll För att beräkna hur mycket kontrolltid din verksamhet ska ha gör miljönämnden

Läs mer

Tillsynsprojekt 3, 2011 Butiker, kiosker & grossister Rapport nr: 5

Tillsynsprojekt 3, 2011 Butiker, kiosker & grossister Rapport nr: 5 Tillsynsprojekt 3, 2011 Butiker, kiosker & grossister Rapport nr: 5 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 5 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Petra Lindström, Kristian Hellström

Läs mer

Kontroll av ekologiska livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Kontroll av ekologiska livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av ekologiska livsmedel Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Den som köper ekologiska livsmedel i en butik ska känna sig säker på att livsmedlen svarar mot de krav som reglerna ställer.

Läs mer

Information till livsmedelsföretagare. Spårbarhet

Information till livsmedelsföretagare. Spårbarhet Information till livsmedelsföretagare Spårbarhet Innehåll 1. Informationens bakgrund och syfte... 1 Målgrupp...1 Informationens struktur...2 Förklaring av begrepp...2 2. Livsmedelslagstiftningens avsikt

Läs mer

PIK-PROJEKT Spårbarhet av nötkött i restaurang och butik

PIK-PROJEKT Spårbarhet av nötkött i restaurang och butik PIK-PROJEKT 2018 Spårbarhet av nötkött i restaurang och butik Sammanfattning Under 2018 har PIK-projektet (projektinriktad kontroll i Norrbottens län) bestått av att kontrollera spårbarheten av nötkött

Läs mer

Information till livsmedelsföretagare. Spårbarhet

Information till livsmedelsföretagare. Spårbarhet Information till livsmedelsföretagare Spårbarhet Innehåll 1. Informationens bakgrund och syfte... 1 Målgrupp...1 Informationens struktur...2 Förklaring av begrepp...2 2. Livsmedelslagstiftningens avsikt

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2013-06-05

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2013-06-05 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 Plats och tid Koppången, G:a brandstationen, Orsa kommun kl 08.00 10.00 Beslutande Hans Nahlbom (S) Ordförande Christina Bröms (C) Karin Finnpers-Wahlund (C) Karolina

Läs mer

Ekologiskt utbud i Upplands-Bro kommuns livsmedelsbutiker våren 2015

Ekologiskt utbud i Upplands-Bro kommuns livsmedelsbutiker våren 2015 1 Ekologiskt utbud i Upplands-Bro kommuns livsmedelsbutiker våren 2015 Naturskyddsföreningen i Upplands-Bro i samarbete med EkoMatCentrum Inventering utförd 2015 av Ekomatcentrum och Naturskyddsföreningen

Läs mer

Allergener i oförpackade livsmedel på restaurang och café

Allergener i oförpackade livsmedel på restaurang och café Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-22 Handläggare Petter Jonsson Telefon: 08-508 28 745 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-06-13, p. 11 Allergener i oförpackade

Läs mer

VERSION DIARIENUMMER 2013-10-04 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2012. Livsmedelskontroll av kosttillskott. Lena Lidö och Haileselassie Yibrah

VERSION DIARIENUMMER 2013-10-04 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2012. Livsmedelskontroll av kosttillskott. Lena Lidö och Haileselassie Yibrah VERSION DIARIENUMMER 2013-10-04 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2012 Livsmedelskontroll av kosttillskott Lena Lidö och Haileselassie Yibrah Livsmedelskontroll av kosttillskott Lena Lidö och Haileselassie

Läs mer

Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet

Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet Nyheter för dig med livsmedelsverksamhet Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 1 av 6 Från och med 2012 börjar vi tillämpa Livsmedelsverkets nya vägledning för riskklassning. Det kan

Läs mer

Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014. Lena Holmström & Louise Hultqvist

Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014. Lena Holmström & Louise Hultqvist Matfusk- Spårbarhet i tidigare led 2014 Lena Holmström & Louise Hultqvist 2014 Utgivningsdatum: 2015-XX-XX Utgivare: Miljöförvaltningen Projektledare: Lena Holmström, Louise Hultqvist Kontaktperson: Daniel

Läs mer

Mobiltelefon. Platsbunden lokal Fordon el liknande Tält, marknadsstånd Annat. Gemensamhetsanläggning (ytterligare upplysningar kommer att krävas in)

Mobiltelefon. Platsbunden lokal Fordon el liknande Tält, marknadsstånd Annat. Gemensamhetsanläggning (ytterligare upplysningar kommer att krävas in) Anmälan om registrering Anläggning där livsmedel förvaras, bereds, behandlas eller bearbetas Ny livsmedelsanläggning Befintlig anläggning Betydande ändring av verksamhet/sortiment i befintlig anläggning

Läs mer

KONTROLL OCH MÄRKNING AV LIVSMEDEL. - Projekt inom Miljösamverkan Skåne

KONTROLL OCH MÄRKNING AV LIVSMEDEL. - Projekt inom Miljösamverkan Skåne KONTROLL OCH MÄRKNING AV LIVSMEDEL - Projekt inom Miljösamverkan Skåne Fastställd 2011-12-19 Version december 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Syfte och mål... 5 Metod... 5

Läs mer

RESULTAT MEDLEMSPANEL OM GENMODIFIERAT FODER, FEBRUARI 2004

RESULTAT MEDLEMSPANEL OM GENMODIFIERAT FODER, FEBRUARI 2004 RESULTAT MEDLEMSPANEL OM GENMODIFIERAT FODER, FEBRUARI 2004 Bakgrund Enkäten genomfördes mellan den 2 och 25 februari. Syftet var att ta reda på medlemmarnas inställning till genmodifierat foder och hur

Läs mer

Importera färdigförpackade livsmedel

Importera färdigförpackade livsmedel Importera färdigförpackade livsmedel Information till dig som vill importera/föra in livsmedel Starta verksamheten I den här broschyren kan du som vill importera eller föra in och sälja färdigförpackade

Läs mer

Information om nyheter för dig som bedriver livsmedelsverksamhet

Information om nyheter för dig som bedriver livsmedelsverksamhet 1 (9) Information om nyheter för dig som bedriver livsmedelsverksamhet Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 Från och med 2012 börjar vi tillämpa Livsmedelsverkets nya vägledning för

Läs mer

Mat och livsmedel med hög kvalitet

Mat och livsmedel med hög kvalitet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2447 av Runar Filper m.fl. (SD) Mat och livsmedel med hög kvalitet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

PROJEKT. Revision av företag som tillverkar livsmedel och kommunernas kostenheter 2016-02-03

PROJEKT. Revision av företag som tillverkar livsmedel och kommunernas kostenheter 2016-02-03 PROJEKT Revision av företag som tillverkar livsmedel och kommunernas kostenheter 2016-02-03 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se

Läs mer

Modell för riskklassning av livsmedelsverksamheter

Modell för riskklassning av livsmedelsverksamheter Miljöavdelningen Kundtjänst: 0910-73 50 00 www.skelleftea.se Modell för riskklassning av livsmedelsverksamheter Från och med 2012 tillämpar bygg- och miljönämnden Livsmedelsverkets reviderade vägledning

Läs mer