Användardagar /22

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Användardagar /22"

Transkript

1 Användardagar /22 Tisdag den 21 oktober Inledning Ulrica hälsar alla välkomna Kul att så många återigen deltar på Nyps användardagar! I år hittar vi deltagare från 27 organisationer samt att vi även har representation från näringsdepartementet. Nyps består av tre delar; dels webbansökan där den sökande lämnar in sina ansökningar, dels Nyps Handläggning där handläggning sker, beslut tas och utbetalningar görs, dels Analys som vi använder för uppföljning. Under morgondagen ska vi ägna oss åt dessa tre delar mer i detalj, vad är på gång och vad innebär det för användarna. Den röda tråden i dagens program är förändring. Dagen innehåller ämnen kopplade till: nya regioner, ny regionalfondsperiod, nyheter inom uppföljningsområdet och ett nytt Nyps! Ulrica tipsade om en ny webbsida som lanseras i morgon; Webbsidan och rapporten, Företagens villkor och verklighet presenteras av Tillväxtverkets generaldirektör i morgon här på Clarion Stockholm. Mattias, systemägare för världens bästa system - NYPS. Mattias återknöt från förra mötet som ägde rum nästan på dagen för ett år sedan. Mattias berättade om Tillväxtverkets nya organisation som efter omorganisationen i våras nu innehåller tre avdelningar för verkets sakfrågor; Företag, Regioner och Näringsliv samt två stödavdelningar; Kommunikation och Förvaltning. En ny verksamhet som tillkommit till myndigheten är regelrådet - en kommitté som granskar konsekvensutredningar om nya regler. Mattias fortsatte med att berätta om Nyps Vi är i en brytpunkt nu mellan gamla och nya systemet. Frågan vi ställde oss ifjol var - varför Nyps 2020? Varför ska vi investera 80 miljoner? Jo, för att framtidssäkra den tekniska miljön! Nuvarande system var uppbyggt med helt andra kravförutsättningar. T ex fanns inte programperioden ERUF med i planeringen. Han fortsatte med att berätta att vi hittills har lagt ner ett viktigt och stort arbete på en teknisk release med moderna tekniska komponenter. Användarkraven på Nyps summerades vid projektets start till 783 stycken krav. De handlar mycket om process, juridik osv. Projektet har nu åtgärdart 336 av dessa krav. Förra året pratade vi även om att systemet ska vara rättssäkert (sekretess). Vi ska följa offentlighets- och sekretsslagsstiftningen mellan organisationer. Det finns så klart handläggningsfördelar att kunna se varandras ärenden men inte på bekostnad av att man bryter mot sekretesslagsstiftningen. Mattias fortsatte med att fokusera på kunden? Vem är Tillväxtverkets kund? Jo, företagen! 1 (12)

2 För Nyps då? Vem är Nyps kund? Handläggaren och projektägaren. Där kommer Min ansökan in. Vårt ansikte mot omvärlden. Nyps kommer bedömas utifrån hur Min ansökan ser ut. Även viktigt för handläggaren eftersom Min ansökan spar tid åt handläggaren. Min ansökan är nu uppe och fungerar. Mattias tog även upp e-arkivfrågan. Nyps ska ha funktioner för att kunna mellanarkivera ärenden för dess användarorganisationer. Vidare ska det därifrån vara enkelt att slutarkivera ärendena till Riskarkivet. För kommunala organisationer gäller dock andra regler. Projektet har snart en förstudie om e-arkiv klar. E-arkivet kommer fungera som en generell tjänst som även andra system än Nyps kommer kunna använda. Införandeprojektet av detta inleds andra kvartalet När vi står här om ett år hoppas vi ha kunnat leverera detta! För den tekniska driftsmiljön gäller flera och tätare releaser inom Nyps För att stödja det har vi anpassat driftmiljön för att kunna ha en driftsida som motsvarar detta. Mattias avrundade med att annonsera förändringar i avgiftsmodellen. Den tidigare modellen har varit krånglig och över tiden blivit inaktuell. Diskussioner har förts med styrgruppen och departementet. Den nya modellen får två parametarar; o En fast grundavgift för att täcka basdriften. o En rörlig avgift som baseras på anslagets storlek. Konsekvensen i stort blir att Tillväxtverket kommer få betala mer och länsstyrelserna mindre Nyps och e-arkiv Pontus Värmhed, Verksarkivarie, Tillväxtverket och Christer Schultzén, konsult, berättade om arbetet med e-arkiv Pontus tycker nu att det finns ett större intresse av e-arkiv, delvis beroende på att det nu tagits fram förvaltningsgemensamma specifikationer för detta. Statens servicecenter har också fått i uppdrag att tillhandahålla tjänster för e-arkiv, men detta projekt är i mycket tidigt skede. Fördelen med ett gemensamt grepp är att varje myndighet inte behöver jobba med frågan på egen hand för liknande ärendetyper. Vad är då ett e-arkiv? Det är en teknisk obunden resurs för bevarande och tillgängliggörande av en organisations verksamhet över tid. Informationen i Nyps ägs dock av organisationerna själva där var och en är arkivansvarig för sin information. Informationsägarnas fysiska närhet till informationen är ointressant. Mellanarkiv - slutarkiv? Projektet utvecklar en tjänst för ett mellanarkiv som ska vara en förlängning av Nyps, medan slutarivet är leveransen till en arkivmyndighet. För kommuner är det dock lite annorlunda. De är själva i princip arkivansvariga. Christer fortsatte - Varför e-arkiv? Det blir en generisk tjänst som ska unna användas av alla system som ska leverera till ett arkiv. Projektet har i sin förstudie tittat på hur vi ska hantera informationen som ska levereras till ett arkiv, pappershandlingar etc kom riksarkivet med en förstudie för gemensamt e-arkiv för att minska kostnaderna. 2 (12)

3 Syftet med det gemensamma arkivet är att: säkerställa den långsiktiga informationsförsörjningen - säkerställa att det går läsa informationen. ökad effektivisering - återsökningstiden minskar för att få fram en akt online på skärmen jämfört med att t ex få vänta två-tre dagar. ökad tillgängliget förbättrad service gentemot våra slutanvändare, våra kunder. All information kan läggas ut som inte är PUL, sekretess. minska de långsiktiga kostnaderna för manuell hantering och arkivering. Christer fortsatte med konceptetet med mellanarkiv/e-arkiv. Det kommer vara lokaliserat på Tillväxtverket fram tills att man levererar till ett bevarandearkiv/slutarkivet. Vad bör göras omgående? Informationskartläggning. Titta över vilka processer och handlingar/information skapas i dessa proceser? Rita upp den kartan. Vad har vi som ska bevaras i framtiden? Genomföra en nyttoanalys, en "ROI". Genomföra en riskanalys - att titta på både vad som kan hända med informationen idag och vilka risker finns det att lägga över informationen till ett e-arkiv. Verksamhetskrav. Skapa en lista på vilka krav man kan ställa på ett system från ett e-arkiv. Övergripande rättsansalys. Lagarna tar inte ställning till om det är papper eller digital. Original/kopia, signaturer. Legala konsekvenser på detta. Inplacering i informationssäkerhetsklass. Vad ska göras när projektet dras igång (kvartal )? Informationsplan Kontinuitetsplan Vad händer om vi får ett datorhaveri? Om en backup inte är läsbar? Ta fram en förvaltningsorganisation Den måste få tycka till Informationsägarna måste också få tycka till. Anv. Handledning Utkast till leveransgodkännande. Testprotokoll Systeminventering för införandeplanering. Faktorer som haft påverkan på arbetet Informationsägarskapet övergår först till riksarkivet när infon flyttas till bevarandearkivet. Därför är det respektive myndighet som ansvarar för infon fram till dess, tex att gallring sker. Process: Nyps -> Nyps2020 -> E-arkiv = Konvertering, dvs. inga leveranser kommer att ske från Nyps direkt till e-arkivet pga. att slippa köra två separata projekt. Paketstruktur vid inleverans utifrån RA:s FGS:er. Genom att nyttja denna struktur blir det enklare att sedan leverera till slutarkivet. Generell process för att andra system/verksamheter ska kunna använda tjänsten SSC har som uppdrag att starta igång en tjänst. 7 pilotmyndigheter. Det som är klart är att man går på minsta gemensamma nämnare. Man kommer använda sig av de diarieföringssystem som de myndigheterna har. Där är det fastsällt vad ett diarium ska innehålla. Man tror att en första leverans ska vara klar 2015/2016. Dock ska inte myndigheterna skriva kontrakt med SSC förrän i februari Det lutar då åt att det kommer dröja ännu längre till en första leverans. 3 (12)

4 Frågor på e-arkiv 1. Ska inte regionförbundets ärenden arkiveras hos Riksarkivet via Tillväxtverket om de finansieras av 1:1 anslaget. 2. Är det krav på att använda tjänsten? Vem svarar för slutleveransen om man väljer att använda tjänsten? Gemensam mångfalds- och miljöuppföljning? Johanna Giorgi berättar hur Tillväxtverket har valt att jobba med miljö och mångfaldsuppföljning med underrubriken - Från mätning till genomslag Johanna jobbar på analysenheten med hållbarhetsfrågorna och har nu uppdraget att jobba in frågorna i myndighetens insatser. Det finns idag fyra horisontella kriterier; Miljö, Jämställdhet, Integration och Folkhälsa. Hur använder vi av oss av dessa kriterier? De används endast i ca 25% eller färre av alla ärenden. Anledningen är antagligen att vi inte vet hur vi ska använda kriterierna. Har vi kanske ställt frågan fel för att de ska få betydelse? Enligt det nya föreslagna sättet att använda kriterierna ska användas till två delar Syftesklassning De projekt vi investerar i, har de som syfte att direkt eller indirekt att bemöta/lösa kriterierna som samhällsutmaningar? Genom att svara på det kan Tillväxtverket svara på hur mycket verket bidrar till jämställdhet, ett sätt att spegla Tillväxtverkets verksamhet. Metodklassning För att kunna bedöma och prioritera investeringar och projekt metodklassar man investeringen eller projektet om de använder hållbarhetsaspekterna som verktyg aktivt eller delvis. Det blir ett sätt att prioritera projekt som aktivt jobbar med dessa frågor. Men vad betyder det att jobba med detta som metod? Det blir viktigt att ta fram en guide till de som söker med exempel på hur man kan jobba med dessa frågor som metod. Även att ta fram en checklista/guide för handläggarna så dekan bedöma om den sökande jobbar aktivt, delvis eller saknar koppling. En lika viktig del är att få till processen för redovisning, analys och åtgärder för att det inte bara ska leda till att handläggaren fått mer att göra utan att informationen används. Detta är indikatorer, inga mål i sig! Alla investeringar kommer inte att jobba med alla klassningar samtidigt. Viktigt att analysera denna input korrekt. Denna klassning ska nu införas i program hos Tillväxtverket som använder horisontella mål idag. Johanna inbjuder dock även andra att följa efter eftersom det snart även finns möjligt att följa upp detta på andra stöd (version 2.14 av Nyps handläggning). Under året har de jobbat med guiden för de sökande - den ligger för redigering hos kommunikatörerna nu. Handläggarens checklista har just nu bara ja eller nej som svarsalternativ. De ska titta vidare om de ska klassificera med tex en sifferskala. 4 (12)

5 Johanna inbjuder till samarbete och hoppas att de regionala aktörerna kontaktar henne. Frågor under passet 1. Kommer man kunna få ut informationen ur systemet, det är något vi ser brister i idag? Svar: Diver-modellerna kommer utvecklas i takt med att Tillväxtverket inför detta. 2. Hur beaktar man kön? Aspekter som tredje könet och möjligheten för en glidande skala av manlig-kvinnlig. 13:00 Nyps 2020 Aktuellt i projektet Nyps 2020 berättar vad som pågår i projektet och hur ni blir involverade i det. Göran Olsson inledde kort och gjorde en tillbakablick på projektets riktlinjer och vad man ska uppnå i projektet. Ett system: Som är juridiskt säkrat Som är användarvänligt både för sökande och handläggare Som har en säkrad teknisk livslängd - vi kommer ha ärenden som kommer leva till Som ger en enklare och billigare förvaltning, dvs. gör att det går snabbare att implementera nya krav Dit alla stödtyper är överflyttade senast utgången av 2016 Konceptet med motorvägen Kraven på systemet är mycket mera komplexa än vad projektet trodde från början men de är säkra på att de ska klara utmaningen. 15 januari 2015 ERUF's första ansökansomgång startar. Till dess har det varit hård prioritering. Det kommer vara mycket av den funktionalitet man är van vid som inte finns i Nyps Det kommer ske internleveranser den 5 december och senare var nionde vecka från och med nyår. Inga Lagerqvist, kravanalytiker, tar vid och fortssatte med projektets kravarbete. Inga återkopplade till förra årets presentation och vad som har hänt sedan hösten Inga tror fortfarande på konceptet med motorvägen. Det baserar hon på dialogen hon har med referensgrupperna. 336 stycken av önskemålen är hittills åtgärdade. Önskemålen kommer från tidigare workshops på tidigare användardagar och från inlämnade supportärenden. Mycket behovsanalys har gjorts för att förstå och översätta önskemålen som baseras på gamla Nyps till den nya miljön. Studiebesök har gjorts hos olika stöd. Kommer stödens behov att passa in i motorvägskonceptet? Referensgrupper har skapats som är en viktig del i förankringen av kraven och lösningar. Summering av önskemålen, 121 st har att göra med att göra enklare, beskriver något som onödigt, omständligt. Förändra systemets arbetsprocess så den stödjer verkligheten. Möjlighet att ändra uppgifter utan ändringsbeslut. Låt systemet göra oss effektiva i vår handläggning. Möjlighet att ångra påbörjat ändringsbeslut om det visar sig att det inte behövs något. Möjlighet att ändra beslutsunderlag innan beslut expedieras (man ska kunna backa). Mer intuitiv hantering av beslut och ekonomiska händelser. Se vad som hänt under ärendets livscykel generellt. Tydliga tidpunkter för att mäta handläggningstider. Tydligare underlag för att göra systemet transaktionsbaserad. 5 (12)

6 Vad kan man göra just nu i Nyps 2020? Registrera ansökan i Min ansökan eller direkt i Nyps Där har det tagits stor vikt vid att kunna registrera med minimalt med antal uppgifter, tex utan att koppla sökande i organisationsregistret. Ansökan registreras i Nyps och blir ett ärende. Ärendena visas i en ärendelista i status, Under beredning och beslutstypen, Ärendebeslut. För att man ska kunna göra något med ärendet måste det tilldelas en ansvarig handläggare. Efter att man tilldelat ett ärende en ansvarig handläggare hamnar det i listan för Mina ärenden hos den personen. Beredning av olika uppgifter sker i olika flikar, te x projektinformation, ekonomi. Under Uppföljning finns det möjlighet att ange indikatorer och horisontella kriterier. När man är klar som bredare är man redo att föreslå beslut. Inga visade hur det ekonomiska underlaget (budgeten) ser ut i ärendet. En förbättring är att man kan sätta antalet år/kolumner för projektmedel. Det är tydligare summeringar och kostnadernas och finanseringens kolumner är linjerade. Man kan ange flera bankgironummer på samma arbetsställe. Tydligare översikt på beslut och olika typer av ekonomiska händelser. Här ska man kunna klicka på en rad för att visa bakomliggande detaljerad information. Behörigheter: än så länge endast tre roller, registrator, beredningshandläggare, beslutsfattare. Grundläggande diarie- och dokumenthantering Organisationsregister (f.d. aktörsregister) Versionshanteras, ändringar slår inte på expedierade ärenden men kommer ge varning till ärenden som befinner sig i "Under beslut", t ex om en organisations status ändras till att den gått i konkurs. I nya organisationsregistret ingår även gamla finansiärsregistret. Söka förskott i samband med AOS - en förenkling för den sökande. Versionshantering av ärendet och loggning. Återstår att analysera hur ändringarna ska visas, på vilken nivå. Man vill inte förstås se varje liten ändring. Johan Matsson, Interaktionsdesigner, fortsatte att prata om användbarhet. Johan inledde med att prata om begreppet användbarhet och vad det innebär. Det handlar att förstå för vilka man bygger systemet för. Vilka behov som finns, vad som värdesätts, vad användarna har för förmågor och begränsningar. Projektet kan inte på förhand veta vad som fungerar bäst för systemets målgrupp. Användbarhet kan summeras i: Lärbarhet, Effektivitet, Minnesvärt Fel (hur ofta gör användaren fel hur allvarliga är de och hur tar man sig vidare) och Tillfredsställelse Användarmedverkan För att nå ett bra resultat på ovanstående punkter bygger man referensgrupper där man ställer frågor för att få användarna enade på bästa sätt. På så sätt kan projektet bygga den bredaste möjliga vägen utan att göra avkall på funktionalitet. Man gör systemtester för att få reaktioner hur systemet upplevs, även enskilda användarintervjuer. De är viktiga för att kunna möta behov som inte kommer fram i referens- och fokusgrupperna. Johan har hittills fokuserat på: Önskemålslistan Att erbjuda överskådliga skärmbilder med den viktigaste informationen högst upp Att skapa kontext 6 (12)

7 Tydligare statusar Ett logiskt flöde Logisk inmatning och ingen dubbelinmatning av information. Färre klick Man vill slippa klicka så mycket. Man vill kunna tabba, klippa och klistra in. Man försöker förutse vad användaren vill så man slipper klicka så mycket. Inga summerar med vad som återstår Förbättringar av införd funktinalitet i tidigare leveranser. Ekonomistyrning Ansökan om utbetalning Tydlig hantering av förskott, veta ur mycket som är avräknat, hantera lägesrapporter osv. Dokumentmallar Checklistor Återta ansökan och avsluta ärende Uppföljning och rapporter Ärendehistorik Kompletteringar via Min ansökan Ta in övriga stöd Mattias Lindmark, kravanalytiker, fortsatte med att prata om övriga stöd i Nyps Hur har projektet börjat titta på andra stör än ERUF i Delprojektledare för detta är Daniel Fornstedt. Pratade om: Angrepps- och arbetssätt för att ta in nya typer av stöd. Viktigt att hitta balansen mellan att konfigurera och motorvägen då man tittar på ärendeuppgifterna samt arbetssättet. Att tillåta för stora skillnader bara för att det går konfigurera kan göra systemet dyrt att förvalta. o Avstämning mot motorvägen o Analys av hur stödet är uppbyggt. Vad är gemensamt och var måste man bygga avtagsvägar. Viktigt att tänka på befintliga ärenden och kommande migrerings/konverteringsjobb av dessa. o Ta fram kravbild för migrering o Avsluta och gallra så många ärenden som möjliget Projektet är i stort behov av att verksamheten hjälper till och är måna om att skapa bra kontaktytor. Därför behöver man skapa ett antal referensgrupper med olika kompetens. Referensgrupperna kan delta i workshops, beskriva scenarios, Kravanalys, Testarbete. Daniel Berggren, Testledare, lotsade oss i hur utvecklings och testarbetet fungerar. Utvecklingsarbetet är en iterativ process där det är viktigt att få tidiga reaktioner genom ett löpande testarbete. Daniel fortsatte med att beskriva projektets tre testfaser. Projektinterna tester för att checka av att man hela tiden siktar mot rätt mål. Dessa tester sker löpande. Syftet med testerna är också att testa teknik. Referensgruppstester som sker återkommande cykler för att få bekräftelse att allt fungerar i praktiken. Innan denna fas har de grövsta felen tvättats bort. Slutligen acceptanstest används för att verifiera om det är ok att driftsätta. 7 (12)

8 Felrapporter och förbättringsförslag i samband med test Testaren har möjlighet skicka in felrapporter och förbättringsförslag från både Min ansökans och handläggningsklientens testmiljöer genom att klicka på en knapp, "Rapportera fel eller föreslå förbättringar". Insyn i projektet som testare Var tredje vecka ska det finnas en ny version att titta på som man kan ge feed-back på. Projektet kommer även jobba med mer fokuserade testomgångar där referensgrupperna används. Vill man vara med är det bara att anmäla sig till Daniel Berggren via mail eller telefon Ärendehantering i nästa programperiod Kajsa Matsson, enhetschef för Verksamhetsstöd och Per Folkesson, granskningshandläggare på Programkontoret i Örebro pratade om status, vad som är nytt och vad som är gemensamt med programperioden Per redovisade även det jobb som pågår för att förenkla projektredovisningen för de sökande. Kajsa påminde oss om regelverket, vad som skiljer från den gamla till den nya perioden. Den svenska förordningen för nya perioden är nu nära. Vad har hänt med programförslagen sedan sist? TM 10 har försvunnit - kompetensutveckling och kopplingar mot ESFrådet TM7 finns bara kvar i de två nordligaste programmen. Skåne-Blekinge har tappat TM 7 och TM 10 Om kommissionens synpunkter på programförslagen De berömde programmen och tyckte det var bra programanalyser. De tycker dock att en del specifika mål borde vara mer ännu mer specifika och kanske i vissa fall inte två utan ett. Återblick på tidplanen (axplock av tidpunkter, se Kajsas presentation för full överblick) 30/ programförslagen inlämnade till departementet Okt 2014 Krav om komplettering till programmen Dec 2014 Eus förordningar antogs. 1303/2013, 1301/2013 April 2014 Programförslag skickades in till kommissionen Höst 2014 Revideringar och löpande dialog Jan 2015 Första ansökningsomgången öppnar? Denna period är vi alltså lite senare jmf med förra perioden. Det har tillkommit nya krav på Tillväxtverket som förvaltande myndighet Ökat resultatfokus - viktigt med att se effekter i programområdena Förenkling för sökande och stödmottagare Utbyte senaste vid årsskiftet med sökande via elektronisk väg Årliga avslut gentemot kommissionen Ökat fokus på bedrägeribekämpning - kommer betyda vilka frågor som ställs och hur projekt och program bedrivs Vad har förändras utifrån de nya kraven? Mer proaktivitet så att man är mer på banan innan en ansökan kommer in. Kommer förkorta beredningsprocessen. Ökad samordning med andra fonder. Inte bara ett krav utan ska ses som en möjliget. TVV fick uppdraget att samordna ESI-fonderna och deras FM. Det finns en styrgrupp vars medlemmar myndigheternas GD:ar har utsett. TVV koordinerar arbetet. 8 (12)

9 Det finns fem prioriterade områden med egna styrgrupper; o Gem. Tolkning av regelverk, o Kommunikation för att bättre visa hur fonderna kompletterar varandra till det finns en gem webbportal och hållas gem events och konferenser, o horisontella kriterier finns det ett samarbete kring för att harmonisera så mycket som möjligt även titta på utbildningsinsatser, o förenklingar för att minska den administrativa bördan för den sökande, o regionala samverkansprocesser. Förbättra webben - bättre information. De har byggt en helt ny webbplats för den nya programperioden. De har satsat mycket resurser på den. Handbok för sökande/stödmottagare - genom den blir det enklare att hitta information. Den innehåller bland annat ett exempelprojekt. Den ska vara klar till då första ansökningsomgången öppnar. Handbok för handläggarna. Det har hittills varit svårt att hålla reda på vad som gäller och vilken version av informationen man har i handen - det ska nu bli bättre. Min ansökan - man tar emot anökningarna elektroniskt Arbetar med förenkling Ökat resultatfokus Jobbat med kostnadsslagen o Köp av tjänst, lokalkostnader och övriga kostnader är borta. Resor och logi ersätter till stor del övriga kostnader som blev en slaskpost i gamla perioden. o Schablonkostnader Ansökningsblanketten Antalet avsnitt har minskats. Indikatorer Horisontella kriterier, Förväntade resultat, kostnadsbudget, finanseringsplan, privata bidrag Man ser ett förändrat fokus på Horisontella kriterier samt förv. res genom att de är framflyttade. Min ansökan har mycket färre avsnitt. Bakgrund, mål och resultat, organisation och genomförande, indikatorer, kostnader och finansiering, bilagor. Horisontella kriterierna ska vävas in i projektbeskrivningen. Per Folkesson fortsatte med att prata mera om förenklingsarbetet Preliminära förenklingsförslag för regionalfonden OBS! Inga beslut är klara ännu om detta! Varför förenkla, för vem? Europeiska revisionsrätten vill minska risken för fel genom att införa schabloner. Kommissionen vill ha mer fokus på resultat och effekter. Regeringen vill underlätta för projektägarna. Även samordna mellan andra fonder. Schabloner Indirekta kostnader även kallat OH-kostnader. 20% påslag på personalkostnader för universitet och högskolor 15% på andra som har personalkostnader i sitt projekt. Mer om OH-modellen Man ska slippa verifiera att man har OH-kostnader, 15% gäller. Dock ska vissa "Småposter" ingå i schablonen för att minska administrationen av kostnadsredovisningen. De orsakar viss onödig tidsåtgång för tex porto telefon kopiering, friskvård representation, mobiltelefoner etc. 9 (12)

10 Schablon för sociala avgifter Tvingande schablon för lönebikostnader Gemensamt med ESF och Jordbruksverket Ett genomsnitt för arbetsmarknaden, just nu beräknad till ca 42,68% (innehåller dels 31,42% sociala avgifter + ett snitt av andra kostnader som kommun och landsting, kommuner och statlig sektor och delat på fyra.) Årsarbetstid 1980 timmar brutto ska det vara om man inte kan bevisa något annat. Nu gäller 1720 timmar/år (nettoarbetstid efter semester och högdagar). Därför blir det nu inte aktuellt att ta med t ex semesterersättning Lönespecifikationen måste man förstås fortfarande ha. 219,76 kr/tim kan då räknas fram med nettotiden om månadskostnaden är kr/mån. Lönebikostnadsschablonen är 42,68%. Mer om personalkostnader o Om den anställde har kontrakt på viss tjänstgöringsgrad i projektet behövs ingen löpande tidsredovisning. o Sammanställningsformulär är på gång o Standardkostnad per timme för privat medfinansiering i form av arbete (prel 330 kr/inkl. lönebikostnader) oavsett om det är en koncern-vd eller en redovisningsassistent. Inga lönespecifikationer behövs således Ulrica summerade och motiverade passet genom att nypsorganisationerna ju ofta är medfinansiärer i dessa projekt samt att en ansökan om EU-medel skulle i framtiden kunna kopieras till en ansökan om regionala projektmedel och för att det ska fungera måste organisationerna jobba på ett likartat sätt, tex avseende kostnadsredovisning Parallella seminarier 1 Regionbildning Deltagarna som berörs av regionbildningen kunde delta i diskussioner kring detta och berätta hur man valt att göra i respektive län samt ställa frågor och utbyta information. Vad händer framåt? Länen har valt att göra på olika sätt vad gäller dialogen mellan länsstyrelse/region/regionförbund och verksamhetsövergång för personalen samt överflyttning av medel och pågående ärenden. Lägesbeskrivning per län Örebro Personalövergång? Pågående ftg-stöds ärenden flyttas till regionen. Projekten är kvar för de är så få. Östergötland Personalövergång Kontakter med länsstyrelsen har skett via landstinget Pågående ärenden? Jönköping "Köpa tjänst" av lst för handläggning/beredning. Besluten måste tas av regionen. Pågående ärenden flyttas över. Kontakter med länsstyrelsen har skett via landstinget Kronoberg Inga ärenden förs över. 1.1 medlen fasas gradvis över under några år Jämtland Personalövergång? 10 (12)

11 Pågående ärenden flyttas över Kontakter med länsstyrelsen har skett via landstinget Gävleborg Personalövergång sker. Pågående ärenden flyttas över Frågeställningar rörde många områden, tex bemyndigandet och hur organisationernas övergångsplaner korresponderar mot prognosrapporteringen till departementet. Fysiska akterna togs upp; om man tar över akter från en myndighet (lst) måste man ha tillstånd från riksarkivet. Tillväxtverket (NypsCentralen) kommer ta kontakt med de olika organisationerna och, via ett frågeformulär, ta reda på detaljerna kring hur man valt att göra och behovet av stöd som finns hos respektive organisation. Utmaningen ligger i att föra över pågående ärenden som då också ska byta utbetalande organisation till Tillväxtverket. Detta ska utredas snarast möjligt. I övrigt krävs en del arbete hos varje organisation i form av förändrade behörigheter, städning och avslut av ärenden, uppsättning av mallar, checklistor etc för de som börjar hantera nya stöd. Mattias berättade att han tänker kalla till möte med ekonomicheferna hos berörda för att informera om vad det innebär att hantera statliga medel och vad Tillväxtverkets roll i detta är. Tidsperspektivet för överflyttning av ärenden där det är aktuellt diskuterades. Då bemyndiganderedovisningen för 2014 måste kunna färdigställas enligt läget då, så kan överflyttning inte ske förrän under januari, möjligen andra delen av januari. Frågor Hur blir det med länsstyrelsens ramprojekt som delfinanserar befintliga företagsstöd? Bra fråga som måste redas ut juridiskt Parallella seminarier 2 Rapporten regionala stöd Deltagarna kunde ta del av rapporten Uppföljning av regionala företagsstöd och stöd till projektmedel som presenterades av Frida Karlman på Tillväxtverket. Syftet med rapporten Beskriva och analysera omfattningen av företagsstöd och projektmedelsstöd budgetåret Uppgifterna kommer från Nyps, SCB och personliga kontakter. Företagsstöd Stödfördelning, se presentation. En jämförande utvärdering har gjorts avseende förändring under åren där man tittat på omsättning, vinst, förädlingsvärde (SCB). Resultatet visar att företagen som fått stöd inom RIS, FUB och SÅDD har gått bättre än kontrollgrupperna medan företagen som fått stöd inom KS och TB har gått sämre eller lika mot kontrollgrupperna. Inom transportbidraget märks en vinstförändring: konjunkturkänsligare än Sverige som kontrollgrupp. Fråga om kontrollgrupper till KS: Vilka är egentligen dessa företag? Svårt i just servicestöden pga att de flesta i utsatt situation redan söker stöd. 11 (12)

12 Projektmedel Ekonomisk redovisning av projektmedel 2013, se presentation. Budgetåret 2014 (nästa rapport) Rapporten används mycket hos Näringsdepartementet men man önskar se mer analyser. Till nästa rapport ska analys på TVV involveras. Kommentar, icke giltiga arbetsställenummer ( ) är ett aber mot SCB:s slagningar för sekundärdata. Till nästa rapport önskar departementet bättre uppdelade tidsserier. Det säger inte så mycket om en stödform hade X antal miljoner mer eller mindre mellan två år. Könsuppdelad statistik: Företagsledning och styrelse skulle kunna utökas med uppgifter om ålder och bakgrund från SCB. 12 (12)

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Agenda Nyps 2020

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Agenda Nyps 2020 Agenda Nyps 2020 Övergripand Nyps 2020 / Göran Olsson Nyps 2020 Min Ansökan / Inga Lagerquist, Johan Mattsson Andra stöd in i Nyps 2020 Projektmedel / Mattias Lindmark Test / Daniel Berggren Frågor 1 Nyps

Läs mer

Programperioden

Programperioden Nästa Nya Kommande Programperioden 2014-2020 1 Regelverk 2007-2013 Allmän förordning, 1083/2006 Regionalfondsförordning, 1080/2006 Tillämpningsförordning, 1828/2006 Svensk förordning, 2007:14 Föreskrifter

Läs mer

Anslutningsprocess e-arkiv

Anslutningsprocess e-arkiv Anslutningsprocess e-arkiv ontus Värmhed Christer Schultzén 2014-10-20 1 Finns ett intresse för e-arkiv. Förvaltningsgemensamma specifikationer. Statens servicecenter - E-arkiv ny förvaltningsgemensam

Läs mer

Diarieföring, E-arkiv och Nyps

Diarieföring, E-arkiv och Nyps Diarieföring, E-arkiv och Nyps Pontus Värmhed, Verksarkivarie Tillväxtverket 1 Repetition från förra året Kan Tillväxtverket anses ha ansvar för diarieföring och arkivering av alla i systemet ingående

Läs mer

Företagsstöd. i nya Nyps

Företagsstöd. i nya Nyps Företagsstöd i nya Nyps Vad är Nyps 2020? Modern webbapplikation Enhetlig livscykel Bered beslut Fatta beslut Expediera beslut I väntan Ansökans- och handläggningsuppgifter Organisationsregister Vem använder

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar NYPS. NypsCentralen 23-24 mars 2010 Ulrica Morelid

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar NYPS. NypsCentralen 23-24 mars 2010 Ulrica Morelid Nyps Användardagar NypsCentralen 23-24 mars 2010 Ulrica Morelid 1 Program tisdag 23 mars 10.00 Nuläge Nyps Information om förvaltning Leveransplanering 2010 11.00 Allmän information Ny webbansökan Nyttigt

Läs mer

Innan midsommar infördes möjlighet att logga in och signera ansökningar med Mobilt BankID.

Innan midsommar infördes möjlighet att logga in och signera ansökningar med Mobilt BankID. Användardagar 2014 Onsdag den 22 oktober 9:00 Nyps sen sist! Henrik Hedlund återblickar på året och Nyps handläggning Året startades med en ny version 2.13 den 23 januari. Den innehöll i huvudsak: rättningar

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar N Y PS. NypsCentralen oktober 2012 Ulrica Morelid

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar N Y PS. NypsCentralen oktober 2012 Ulrica Morelid Nyps Användardagar NypsCentralen 18-19 oktober 2012 Ulrica Morelid 1 Välkomna! 8:e användarmötet 26 organisationer 70 / 48 deltagare Luleå till Malmö 2 NypsCentralen Arjeplog Stockholm Åsa Adamsson Anders

Läs mer

Datum Nytt i NYPS version 2.4

Datum Nytt i NYPS version 2.4 Datum 2011-01-20 Nytt i NYPS version 2.4 Dokumentnamn/version Upprättad av Versionsinfo 2.4 v1.0.doc 1 (5) Henrik Hedlund Rapporter Rättning av felaktigheter 1. Fix av attributet Kategori i rapporten,

Läs mer

Programperioden

Programperioden Programperioden 2014-2020 -Lite om det vi vet och lite om det vi gissar. 1 Regelverk 2007-2013 Allmän förordning, 1083/2006 Regionalfondsförordning, 1080/2006 Tillämpningsförordning, 1828/2006 Svensk förordning,

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar NYPS. NypsCentralen mars 2011 Ulrica Morelid

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Nyps Användardagar NYPS. NypsCentralen mars 2011 Ulrica Morelid Nyps Användardagar NypsCentralen 30-31 mars 2011 Ulrica Morelid 1 Program onsdag 30 mars 09.00 Fika 10.00 Välkommen - Systemägare Mattias Åsander - Tekniskt ansvarig Göran Olsson - Ansvarig förvaltare

Läs mer

Aktuellt i objekten Nyps handläggning

Aktuellt i objekten Nyps handläggning Aktuellt i objekten Nyps handläggning 2016-10-26 Vad har gjorts Två nya versioner i år Highlights Systemstöd för nytt stöd till butiker i glesbygd Kontroll av tillåtna filtyper vid import av dokument Importera

Läs mer

Nytt i NYPS version 2.23

Nytt i NYPS version 2.23 Nytt i NYPS version 2.23 Releasedatum: 2017-11-16 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS v2.23_v1.0.docx 1 (5) Henrik Hedlund INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 NYPS ÄRENDEHANTERING... 3 ÄNDRINGAR FÖRBÄTTRINGAR

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Göran Olsson. Projektledare Nyps 2020

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Göran Olsson. Projektledare Nyps 2020 Göran Olsson Projektledare Nyps 2020 1 Nyps hanterar idag... Företagsstöd RIS Regionalt investeringsstöd FUB Regionalt bidrag till företagsutveckling KS Stöd till kommersiell service SYS Sysselsättningsbidrag

Läs mer

Användarhandledning Nypsbarometern

Användarhandledning Nypsbarometern Användarhandledning Nypsbarometern Nypsbarometern hämtar data från Nyps. Alla Nypsanvändare har behörighet att använda Nypsbarometern. När du loggar in använder du ditt Nyps användarnamn och lösenord.

Läs mer

Demo Införande av Företagsstöd i nya Nyps

Demo Införande av Företagsstöd i nya Nyps Demo 2019-03 Införande av Företagsstöd i nya Nyps Syfte och Agenda Syfte med mötet är att presentera skisser av preliminära lösningsförslag för hur företagsstöd skulle kunna se ut i nya Min Ansökan/Nyps.

Läs mer

Min ansökan. Daniel Madsén

Min ansökan. Daniel Madsén Min ansökan Daniel Madsén 1 Nyheter i Min ansökan Version 25 maj Meddelande om inkommen ansökan Välj vem som ska signera ansökan Sökt belopp i utbetalningsansökningar GDRP I samtliga ansökningar finns

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, , Borgholm (SFP) Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, , Borgholm (SFP) Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, 2018-12-06 07, Borgholm (SFP) Henrik Blomberg Läget i regionalfonden 31 augusti 2018 Nationell nivå 84 % beviljat 32 %

Läs mer

I backspegeln Vad hände?

I backspegeln Vad hände? I backspegeln Vad hände? 2019-04-11 Nyps 2020 - Projektmedel 2018 Min ansökan Inspel från användarorganisationer Utlysning, uppdrag och deluppdrag 2018 Vad gjorde vi? 2018 Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul

Läs mer

Nytt i NYPS version 2.9

Nytt i NYPS version 2.9 Nytt i NYPS version 2.9 Releasedatum: 2012-11-22 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS v2.9.docx 1 (6) Henrik Hedlund INNEHÅLL WEBBANSÖKAN (NYPSWEB2)... 3 RÄTTNING AV FELAKTIGHTER... 3 1. Ansökan

Läs mer

Nytt i NYPS version 2.11

Nytt i NYPS version 2.11 Nytt i NYPS version 2.11 Releasedatum: 2013-04-18 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS v2.11.docx 1 (7) Henrik Hedlund INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 RAPPORTER... 3 RÄTTNING AV FELAKTIGHETER...

Läs mer

Nytt i Nyps version 2.6P1 Releasedatum:

Nytt i Nyps version 2.6P1 Releasedatum: Nytt i Nyps version 2.6P1 Releasedatum: 2011-06-23 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS 2.6 v1.0.doc 1 (7) Henrik Hedlund WEBBANSÖKAN... 3 Ändringar förbättringar och ny funktionalitet... 3 1.

Läs mer

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se

EU-projekt i arkiven. FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-projekt i arkiven FALK, 21 september 2011 Bodil Fredriksson bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se EU-regler i Sverige EU:s direktiv måste Sverige göra om till svensk lag Förordningar gäller direkt

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Dnr 9.0 7389/08 Vers. 4.0 Sida 1 (9) 2018-05-24 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (9) Innehåll POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

Demo Införande av Företagsstöd i nya Nyps

Demo Införande av Företagsstöd i nya Nyps Demo 2019-05 Införande av Företagsstöd i nya Nyps Syfte och agenda Att presentera skisser med preliminära lösningsförslag för nya Min Ansökan/Nyps. Och därefter höra era tyckanden och kommentarer. Upplägg

Läs mer

Uppföljning av regionala företagsstöd och stöd till projektverksamhet

Uppföljning av regionala företagsstöd och stöd till projektverksamhet Uppföljning av regionala företagsstöd och stöd till projektverksamhet Budgetåret 2013 Frida Karlman Tillväxtverket 1 Uppföljning av regionala företagsstöd och stöd till projektverksamhet Syfte Anslagsmedel

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Stadsarkivet Dnr 9.0 7389/08 Sida 1 (8) 2016-03-17 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (8) Innehåll POLICY... 1 FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

Ny e-tjänst för Nyps Min ansökan

Ny e-tjänst för Nyps Min ansökan Ny e-tjänst för Nyps Min ansökan Nyps användardagar 26 27 Oktober 2011 Magnus Lövgren Daniel Madsén 1 Agenda Vad har hänt? 2 Vad har hänt? Projektstart maj 2010 Kravställning sommar 2010 Utveckling startar

Läs mer

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN Vägen mot e-arkiv Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN JANUARI 2014 Detta är en kortversion av förstudierapporten e-arkiv. Varför

Läs mer

Nyps 2020 Torsdag. Uppsamling från föregående dag. Ärendeuppgifter. Dokumentmallar. Regional uppföljning. Konfiguration. Vad gäller 31 december 2018?

Nyps 2020 Torsdag. Uppsamling från föregående dag. Ärendeuppgifter. Dokumentmallar. Regional uppföljning. Konfiguration. Vad gäller 31 december 2018? Dag 2 Nyps 2020 Torsdag Uppsamling från föregående dag Ärendeuppgifter Dokumentmallar Regional uppföljning Konfiguration Vad gäller 31 december 2018? Allmänt uppsamlat Behov av centrala dokumentmallar:

Läs mer

Förenklad förstudie och samarbetsförslag

Förenklad förstudie och samarbetsförslag Tjänsteskrivelse -02-21 KFN 2013.0096 Handläggare: Annelie Henriksson Förenklad förstudie och samarbetsförslag Sammanfattning Arbetet med införande av e-arkiv i Karlskoga kommun har påbörjats under hösten

Läs mer

Nytt i NYPS version 2.15

Nytt i NYPS version 2.15 Nytt i NYPS version 2.15 Releasedatum: 2015-06-11 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS v2.15_v1.0.docx 1 (12) Henrik Hedlund INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 RAPPORTER... 4 ÄNDRINGAR FÖRBÄTTRINGAR

Läs mer

Lathund för administratörer i KAP

Lathund för administratörer i KAP Lathund för administratörer i KAP Tillväxtverkets kontoadministrationsportal (KAP) hanterar användarkonton och behörigheter bland annat för användarna av Nyps och Nyps 2020. Inloggning i KAP För dig på

Läs mer

Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen

Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen Datum: Dnr 2013-06-27 GD-beslut 2013-99 Kontaktperson: Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen Svenska ESF-rådet har sedan ett år tillbaka arbetat med att ta fram en modell

Läs mer

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd

HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd HANDLEDNING till ansökningsblankett om projektstöd Handledning till ansökningsblankett om projektstöd Rubrikerna nedan följer de punkter som finns i ansökningsblanketten. 1. Allmänna uppgifter Projektets

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, Möte med SFP

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, Möte med SFP Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt genomförandeläge för ERUF SMÖ, 2018-10-08. Möte med SFP 20181008 Henrik Blomberg Aktuellt genomförandeläge, SMÖ Totalt beslutat: 344,76 Mkr Finansieringsfördelning:

Läs mer

Nytt i NYPS version

Nytt i NYPS version Nytt i NYPS version 2.3 2010-11-18 Dokumentnamn/version Upprättad av Versionsinfo - NYPS 2.3.doc 1 (9) Henrik Hedlund Webbansökan Förbättringar 1. Ändrad text på webbansökans startsida samt på orgnr/cfar-sidan

Läs mer

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm

Sammanfattning. Sida 1 (5) Dnr Af-2018/ Näringsdepartementet Stockholm Sida 1 (5) Avsändarens referens N201803829RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EUkommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordningar om Europeiska regionala utvecklingsfonden

Läs mer

uppföljning inom havs- och fiskeriprogrammet

uppföljning inom havs- och fiskeriprogrammet Beredning av fiskerioch vattenbruksprodukter en uppföljning inom havs- och fiskeriprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom havs- och fiskeriprogrammet fram till och med den 3 december 2018 Uppföljningen

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Arkivbeskrivning för Tillväxtverket enligt RA-FS 1991:1

Arkivbeskrivning för Tillväxtverket enligt RA-FS 1991:1 Datum 2018-06-11 Upprättad av Pontus Värmhed Version 5.0 Diarienr/Projektnr Ä 2018-928 Arkivbeskrivning för Tillväxtverket enligt RA-FS 1991:1 Tillväxtverkets verksamhet Tillväxtverket startade den 1 april

Läs mer

Förstudie e-arkiv Begreppslista Begreppslista 1.0

Förstudie e-arkiv Begreppslista Begreppslista 1.0 Förstudie e-arkiv Begreppslista Begreppslista 1.0 Filnamn:begrepp_P1.1-0 Förstudie e-arkiv Mall från Tieto PPS (ME004, 3.2.0) Anna Danielsson Sida: 1 (5) Begreppslistan har tagits fram som en del av begreppsmodelleringen

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Användardag 151014. Genomgång av programmet!

Användardag 151014. Genomgång av programmet! NypsCentralen sidan 1 Användardag 151014 den 28 oktober 2015 13:34 Inledning Ulrica Morelid Årets användardag är den 11:e Inspel till användardagen som inkommit till NypsCentralen från de olika organisationerna

Läs mer

Nytt i NYPS version 2.18

Nytt i NYPS version 2.18 Nytt i NYPS version 2.18 Releasedatum: 2016-05-26 Dokumentnamn/version Upprättad av Nytt i NYPS v2.18_v1.0.docx 1 (7) Henrik Hedlund INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 RAPPORTER... 3 ÄNDRINGAR FÖRBÄTTRINGAR

Läs mer

Resultaten från eard projektet Om förvaltningsgemensamma specifikationer

Resultaten från eard projektet Om förvaltningsgemensamma specifikationer Resultaten från eard projektet Om förvaltningsgemensamma specifikationer Caspar Almalander Projektledning e-arkiv och e-diarium (eard) ediamond award till Riksarkivet/eARD Juryns motivering lyder: Vinnaren

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Tillväxt på nya marknader

Tillväxt på nya marknader Tjänsteskrivelse 2015-10-09 RJL 2015/1759 Regionledningskontoret Regional Utveckling Mikael Gustafsson Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tillväxt på nya marknader Förslag till beslut

Läs mer

Nationell uppföljning i Nyps

Nationell uppföljning i Nyps Nationell uppföljning i Nyps2020 2018-05-24 1 Ett nytt uppföljningssystem Ett regeringsuppdrag System för uppföljning av projektverksamhet med finansiering från anslag 1:1 Ambition och vilja från politiken

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Systemuppdateringar. Nyps användarmöte oktober 2011 Henrik Hedlund

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Systemuppdateringar. Nyps användarmöte oktober 2011 Henrik Hedlund Systemuppdateringar Nyps användarmöte 26-27 oktober 2011 Henrik Hedlund 1 Återblick på vårens arbete och v2.6 Anpassning av arbetsprocessen för ERUF Möjligt att skicka Interreg-ärenden till Ändringsbeslut

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Nyps i din organisation

Nyps i din organisation Nyps i din organisation Nyps användarmöte 25-26 april 2012 Daniel Madsén 1 Innehåll Du som nypskontakt Du som lokal administratör NypsCentralen Tips & trix 2 Syften Se över rutiner och organisation Finns

Läs mer

Regionledningskontoret Regional utveckling Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Regionledningskontoret Regional utveckling Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tjänsteskrivelse 2015-10-27 RJL 2015/2222 Regionledningskontoret Regional utveckling Karolina Borg Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Ung företagsamhet Förslag till beslut Nämnden för

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Flera landsting. ETT gemensamt e-arkiv

Flera landsting. ETT gemensamt e-arkiv Flera landsting ETT gemensamt e-arkiv Göteborg 3 juni 2014 Ansvarig:, tel:, mail: Version 0.1 2014-06-04 1 Varför arkivera? Patientsäker hantering kräver tillgång till historisk information Spårbarhet

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om utbetalning

Hur du skapar en ansökan om utbetalning Hur du skapar en ansökan om utbetalning Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om utbetalning... 1 Öppna ansökan om utbetalning... 1 Allmänt... 2 Lägesrapport... 3 Kostnadsredovisning... 4 Sammanställning...

Läs mer

Indelning av kostnader

Indelning av kostnader 1 (6) Indelning av kostnader När ni budgeterar för projektets kostnader ska ni dela in dem i nedanstående kostnadsslag. Läs under respektive rubrik här nedan, för mer information och exempel hur ni ska

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Service och patchkvällar: 3:e onsdagen varje månad från kl: 17:00 hålls av tillväxtverket 3:e Torsdagen varje månad från kl: 19:00 hålls av Zetup

Service och patchkvällar: 3:e onsdagen varje månad från kl: 17:00 hålls av tillväxtverket 3:e Torsdagen varje månad från kl: 19:00 hålls av Zetup NypsCentralen sidan 1 Minnesanteckningar Användarmöte 26 oktober 2016 Yvette Lennartsson, Ekonomichef Tillväxtverket: Agresso Stängs i mitten av november för installation av agresso M5. Gäller vecka 45

Läs mer

Information från Nypscentralen Magnus Lövgren, Henrik Hedlund, Ulf Hjelm, Anders Runnholm

Information från Nypscentralen Magnus Lövgren, Henrik Hedlund, Ulf Hjelm, Anders Runnholm Information från Nypscentralen Magnus Lövgren, Henrik Hedlund, Ulf Hjelm, Anders Runnholm Förenklingar och förbättringar 1. Ny webbplats 2. Dokumentmallar 3. Försumbart stöd 4. Kontohantering och support

Läs mer

Statens servicecenter. - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01

Statens servicecenter. - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01 Statens servicecenter - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01 Effektiv statsförvaltning måste bli effektivare Statsförvaltningen har på 25 år minskat från ca 650 000 anställda till ca 240 000 idag Litet utrymme för

Läs mer

De nya företagsstöden och Nyps gamla stödtyper

De nya företagsstöden och Nyps gamla stödtyper De nya företagsstöden och Nyps gamla stödtyper Ingenting har ändrats i Nyps stödtypsträd för de nya förordningarna. Istället återanvänds alla sex befintliga ansökanstyper inom FUB och SÅDD för de nya stödåtgärderna.

Läs mer

Projekthandbok. Uppdaterad 2015-10-20

Projekthandbok. Uppdaterad 2015-10-20 Projekthandbok Uppdaterad 2015-10-20 Sida 2 av 7 Övergripande Enligt Förordning (2003:596) 5 får bidrag för ett projekt inte utgöra driftsstöd. Bidrag enligt denna förordning får lämnas med högst 50 procent

Läs mer

Åtgärder och aktiviteter

Åtgärder och aktiviteter Åtgärder och aktiviteter 2017-01-24 1 2017-01-24 2 Samhällsdebatten om digitalisering och i-förvaltning 2017-01-24 3 2017-01-24 4 Skattning av baserad på enkätsvar 2017-01-24 5 Verkan Ställer krav på styrning

Läs mer

ÄRENDE-ID Allmänna villkor: Projektet ska beakta LOU eller när det är aktuellt det särskilda inköpsförfarandet som baseras på LOU.

ÄRENDE-ID Allmänna villkor: Projektet ska beakta LOU eller när det är aktuellt det särskilda inköpsförfarandet som baseras på LOU. BIFALLSBESLUT Lantbrukarnas Ekonomi- AB Att: Birgit Jönsson Box 786 45126 Uddevalla Projekt: Förstudie Bärkraftig Gåsförvaltning Beslut om EU-medel Förvaltande myndighet för det territoriella samarbetsprogrammet,

Läs mer

Ny E-tjänst för Nyps. Projektplan. Tillväxtverket. Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning. Version 0.9 1(10)

Ny E-tjänst för Nyps. Projektplan. Tillväxtverket. Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning. Version 0.9 1(10) Ny E-tjänst för Nyps Tillväxtverket Projektplan Utfärdare: Ulrica Morelid, Central Nypsförvaltning Version 0.9 1(10) INNEHÅLL 1 Basfakta 3 1.1 Godkännande 3 1.2 Revisionsinformation 3 1.3 Bilagor 3 2 Syfte

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Verket för näringslivsutvecklings författningssamling

Verket för näringslivsutvecklings författningssamling Verket för näringslivsutvecklings författningssamling Utgivare: Kristina Lindskog, verksjurist ISSN 1401-2065 Rådets för Europeiska socialfonden i Sverige föreskrifter om stöd från Europeiska socialfonden

Läs mer

Tillväxtverkets Ekonomidag. 16 juni 2016

Tillväxtverkets Ekonomidag. 16 juni 2016 Tillväxtverkets Ekonomidag 16 juni 2016 Agenda 10.00 Inledning Mattias Åsander, Yvette Lennartsson, Ulrica Morelid och 11.00 Anslaget 1:1 Regionala tillväxtåtgärder, styrdokument, prognoser på RK Charlotte

Läs mer

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar Utvecklingskraft i Sveriges alla delar EU:s regionalfondsprogram för Sverige 2014-2020 Politiska styrmedel EU 2020 Östersjöstrategin Partnerskapsöverenskommelsen Nationell strategi för regional tillväxt

Läs mer

Resurscentra för kvinnor - Workshop

Resurscentra för kvinnor - Workshop Resurscentra för kvinnor - Workshop 22 november 2013 Quality Airport Hotell, Arlanda Lena Rooth Avdelningschef Företagsinsatser, Tillväxtverket 1 Tillväxtverkets uppdrag och program Part i regeringens

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt programgenomförande 2017-03-23 Oskarshamn Henrik Blomberg Resultat Utlysning 2017:1 Utlysningsperiod 12 december 2017 13 mars 2017 Samtliga insatsområden

Läs mer

Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål

Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål 3.1 Regionens kultur och kulturarv har blivit stärkt och levande 3.1 Stärkt samiskt språk inom den samiska befolkningen 3.2 Förbättrad bevarandestatus

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Utvärdering av förra programperioden Goda resultat på deltagarnivå - Långt fler deltagare än programmålen Mindre goda resultat

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2008-09-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Projekt earkiv

Projekt earkiv Projekt earkiv 2012-10-01 Agenda - Bakgrund till projektet - Status Vad har hänt hittills? - Checklista - Vad händer närmast? - Delprojekt Upphandling - Frågor SKL har beslutat om Strategi för esamhället

Läs mer

Region Gävleborg. Ulrika Brandt. regiongavleborg.se

Region Gävleborg. Ulrika Brandt. regiongavleborg.se Region Gävleborg Ulrika Brandt Regionala utvecklingsansvaret en fyrstegsraket 1. Länsstyrelsen (Projektmedel + Företagsstöd + EU medel) 2. Regionförbund 2007 (Projektmedel) 3. Regionkommun/Landsting 2015

Läs mer

Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv. Upphandling earkiv 2013

Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv. Upphandling earkiv 2013 Bilaga 5 Beskrivning av projektet earkiv Innehåll 1 Bakgrund och beroenden... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Kopplingar till andra e-arkivinitiativ... 5 2 Hämtat från projektdirektivet för earkiv... 7 2.1 Syfte...

Läs mer

Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan

Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-15 Dnr:17-626 1(8) Avdelningen för samhällsfrågor 08-678 55 00 Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan

Läs mer

Välkommen till ESV:s seminarium

Välkommen till ESV:s seminarium Välkommen till ESV:s seminarium En framgångsrik EU-revision bidrar till att förvaltnings- och kontrollsystemen i medlemsstaten Sverige utvecklas och förbättras bidrar till att EU kommissionen i samarbete

Läs mer

Statens servicecenter och Riksarkivet ska samverka med de övriga myndigheter som omfattas av uppdraget. Samverkan ska avse vilka de

Statens servicecenter och Riksarkivet ska samverka med de övriga myndigheter som omfattas av uppdraget. Samverkan ska avse vilka de Regeringsbeslut II 1 Näringsdepartementet 2014-08-14 N2014/3415/ITP N2013/3701/ITP Statens servicecenter FE15 801 71 Gävle Uppdrag att utveckla och använda en förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv Regeringens

Läs mer

Projektplan. Elektroniskt bevarande

Projektplan. Elektroniskt bevarande Elektroniskt bevarande etapp 2 Projektnamn: Elektroniskt bevarande etapp 2 Projektägare: Sambruk Styrgrupp: Inte bestämd Projektledare: Caspar Gielissen Tel. 073-950 42 10 Epost cas.gielissen@eskilstuna.se

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om rutiner vid Skogsstyrelsens

Läs mer

Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering

Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering Innehåll Utredning av behov av åtgärder inför regionbildningen angående arkiv- och informationshantering...

Läs mer

Välkommen till Min Ansökan

Välkommen till Min Ansökan Välkommen till Min Ansökan Min ansökan är en e-tjänst för företag och offentliga aktörer som ansöker om medel i följande stöd: Europeiska regionala utvecklingsfonden, projektmedel, regionalt investeringsstöd,

Läs mer

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Steg (se utlysningen) 1. Allmänna uppgifter Projektets namn: Projektperiod (ÅÅÅÅ-MM-DD ÅÅÅÅ-MM-DD) : - Sökt belopp: Projektets

Läs mer

Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad

Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad MÖLNDALS STAD 1(5) Hanteringsrutiner för projekthandlingar i Mölndal stad Syftet med detta dokument är att ge kommunens projektansvariga vägledning i hur man hanterar dokumentation i ett projekt. Det är

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna SFP Visby Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna SFP Visby Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 SFP Visby. 2018-06-13 Henrik Blomberg Resultat Utlysning 2018:1 Utlysningsperiod 30 oktober 2017 19 mars 2018 Samtliga insatsområden var öppna och sökbara, med

Läs mer

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+)

Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+ (ESF+) Sida 1 (5) Avsändarens referens N2018-03829-RTS Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande: EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska Socialfonden+

Läs mer

Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå. 3 december 2013

Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå. 3 december 2013 Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå 3 december 2013 E-arkiv handlar inte bara om digital arkivering.!! E-arkiv handlar om långsiktig förvaltning av information. Vår

Läs mer

Utdata & datakvalitet

Utdata & datakvalitet Utdata & datakvalitet Nyps användarmöte - 30 mars 2011 Ulrica Morelid Jana Wahlberg Åsa Adamsson 1 Utdata & datakvalitet Förändringar sedan höstens användarmöte Kommande förändringar Demo Nyps statistik/portal

Läs mer

Kommunikationsmaterial

Kommunikationsmaterial FAQ Sedan en tid arbetar några av esams medlemmar med ett koncept för en gemensam digital ingång som skulle kunna omfatta hela det offentliga Sverige och alla livshändelser på sikt. Som ett första steg

Läs mer

Nyps Centrala dokumentmallar

Nyps Centrala dokumentmallar Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Nyps Centrala dokumentmallar Handledning 2011-10-03 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Torsten Wikström/Hans Jurstrand 0.7 Nyps Centrala dokumentmallar Referat

Läs mer

Utökat förstudiemedel för innovationer i företag

Utökat förstudiemedel för innovationer i företag Tjänsteskrivelse Regionledningskontoret Regional utveckling Karolina Borg Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Utökat förstudiemedel för innovationer i företag Förslag till beslut: Bevilja

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll Agenda Vad är en FGS? Förvaltningsorganisationen Skapa FGS:er Införa FGS:er FGS processen FGS Arkivredovisning 2 1 Vad är en FGS? 3 Bakgrund

Läs mer

Hantering av beställningsbemyndiganden

Hantering av beställningsbemyndiganden Hantering av beställningsbemyndiganden Anna Bengtsson Curt Johansson 2012-10-18 2012-11-02 Sid 1 Innehåll ESV:s uppdrag Utgångspunkter Definitioner Motiv Enkätsvar Problematik Områden att gå vidare med

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Robert Nyholm Internationella Staben Enheten EU fondsamordning 1 EU-fonderna Verktyg för att uppnå Europa 2020-strategin Europeiska socialfonden

Läs mer