Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen"

Transkript

1 Datum: Dnr GD-beslut Kontaktperson: Handledning för stödsökande för förstudier enligt klumpsummemodellen Svenska ESF-rådet har sedan ett år tillbaka arbetat med att ta fram en modell för förenklad redovisning, som kan användas i de nu aktuella ansökningsomgångarna för förstudier under maj till september Förenklingen flyttar fokus från ekonomisk redovisning till resultatleverans. Handledningen beskriver processen från ansökan till slutrapportering. Fokus på resultatleverans når förstudierna sina mål? Förstudien kan sägas innehålla fem steg enligt figuren nedan. För att uppnå resultatmålen (steg 3), vilka beskrivs utförliga på nästa sida, behöver ett antal aktiviteter (steg 2) genomföras. Aktiviteterna kräver resurser (steg 1) och det är här en klumpsumma kan användas. Klumpsumman bestäms vid beredningen och betalas ut vid projektets slut om Svenska ESF-rådet konstaterar att resultatmålen har uppnåtts. Inga ekonomiska underlag behöver redovisas. Resultatmålen kan senare leda till att det kortsiktiga målet med förstudien (steg 4) uppnås genom framtida satsningar, som i sin tur kan skapa effekter (steg 5) för målgruppen och policyområdet. Resurser Aktivteter Resultatmål Mål Effekt ESF - stöd (klumpsumma) Aktivitet 1 Aktivitet 2 osv. Problemanalys Omvärldsanalys Ka rtläggning Könsuppdelad statistik Genomförande enligt plan Vad är målet med förstudien, exempelvis förstudie/ genomförande projekt för en målgrupp/ett tema Vilken lång siktig effekt och förändring eftersträvas Steg 1 Steg 2 Steg 3 Steg 4 Steg 5 Fig. 1 Effektkedja Förstudie med klumpsumma Förstudierna ska uppfylla de regionala målen och kriterierna som beskrivs i ansökningsomgångarna. Den förenklade redovisningen bygger på att projektet tydligt beskriver att resurserna för genomförandet motsvarar behovet av planerade aktiviteter. De gemensamma resultatmålen för förstudierna är att följande ska redovisas, se även s. 5: - Problem- och behovsanalys med tydligt fokus på den målgrupp och det tema som förstudien riktar sig mot. - Omvärldsanalys kopplad till den målgrupp och det tema som förstudien riktar sig mot. Svenska ESF-rådet Västsverige Box 11280, Göteborg Besöksadress: Södra Hamngatan 45 Telefon: Fax:

2 - Relevanta metoder eller behovet av nya metoder för relevant målgupp inom det aktuella temaområdet utifrån problem- och behovsanalysen. - Involvering av relevanta aktörer som kan stödja arbetet med målgruppen och temaområdet. Samverkan ska i ett eventuellt framtida genomförandeprojekt fastställas och formaliseras. ESF-rådets erfarenheter är att ett starkt ägarskap och en bra förankring hos organisationer som berörs av frågorna förstärker projektresultatet och leder till långsiktiga och strukturella effekter. - Könsuppdelad statistik i kartläggningar och analyser. Det är viktigt att koppla analysen av den könsuppdelade statistiken till behov, mål, tillgänglighetsarbetet och verksamheten. - Arbetet med ansökningsomgångens regionala prioriteringar, valda programkriterier samt eventuellt transnationalitet och regionalfondsinsatser. Svenska ESF-rådet fastställer klumpsumman, ingen ekonomisk redovisning krävs! Svenska ESF-rådet behöver utifrån stödsökandens planerade aktiviteter och resursbehov bedöma rimligheten i ansökt klumpsumma som kan uppgå till högst kronor. 1 Klumpsumman bygger på ett fastställt schablonbelopp per heltidsanställd på runt kronor. I den ingår utöver lön även ett pålägg för indirekta kostnader. Om klumpsumman bedöms som rimlig betraktas den som en faktisk kostnad. Förstudierna kan ha en projektperiod på 6-12 månader. Klumpsumman på högst kronor ska användas för att täcka resurser för högst ett halvår. Svenska ESF-rådet kommer att bereda förstudieansökan utifrån kopplingen mellan de ovan beskrivna stegen. Efter strukturfondspartnerskapens prioriteringar, avslutas beredningen med en överenskommelse mellan stödsökanden och Svenska ESF-rådet. Överenskommelsen handlar om vilken leverans som ska ske för att klumpsumman ska betalas ut samt hur stort beloppet är. Överenskommelsen skrivs in i beslutet. Hela det överenskomna stödbeloppet betalas ut vid ett tillfälle i slutet av projektperioden när Svenska ESF-rådet har konstaterat att projektet har levererat enligt beslut. Här spelar slutrapporten tillsammans med relevanta underlag en avgörande roll. Svenska ESF-rådet kommer inte kräva projektet på underlag för bokföring, fakturor eller liknande. Om Svenska ESF-rådet konstaterar det motsatta, kommer inte klumpsumman att betalas ut. Det finns ingen möjlighet att utbetala delar av beloppet. Projekten har alltid möjlighet att överklaga beslutet. 1 Organisationer från den idéburna sektorn kan som vanligt få förskott som i detta fall kan uppgå till hälften av eller högst kronor av stödbeloppet. Om projektet inte lyckas leverera kommer förskottet att krävas tillbaka. 2 (6)

3 I de kommande avsnitten beskrivs hur ni fyller i relevanta handlingar från ansökan om stöd till slutrapportering och leverans. Ansökan om stöd via Projektrummet Ledtexterna i ansökningshandlingarna i projektrummet är inte alltid relevanta för projekt enligt klumpsummemodellen, se i stället anvisningarna nedan. Då förstudier med klumpsumma kommer att pågå i högst ett halvår behöver två ansökningar om utbetalning redovisas, välj kvartalsvis redovisning av utbetalningar. Budgetfliken Registrering av budgeten sker under fliken Budget, aktiviteten Undersökning/kartläggning och kostnadsslaget Löner personal. Inga andra kostnadsslag ska användas. När man lägger till en ny post för Löner personal behöver de olika fälten (förnamn osv) fyllas i enligt nedan: Förnamn: Ange Klumpsumma Efternamn Ange modell Befattning: Ange Personal Lönekostnad: Ange det belopp som ni anser behöva, dock högst kronor. Lönebikostnader: Ange 0. Omfattning: Ange 100 Antal månader Ange 1. Er totala kostnad kommer att vara ett totalbelopp på högst kronor. Svenska ESF-rådet behöver utifrån hur ni beskrivit resultatmålen och era resurser (oavsett om ni löser det med att anställa eller upphandla) bedöma rimligheten i ansökt belopp. Ansökningsformuläret Textfält i ansökningsformuläret Bakgrund och problemanalys Intressenter som påverkas av och påverkar projektet Jämställdhetsintegrering och Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Anvisningar/frågor - Hur ska ni göra en problem- och behovsanalys med tydligt fokus på förstudiens tema och målgrupp? - Hur ska ni ta fram en omvärldsanalys kopplad till förstudiens tema och målgrupp? Vilka relevanta aktörer kommer ni att involvera i förstudien, vilka ska stödja arbetet med målgruppen eller temat? Hur kommer samverkansformen att se ut vid förstudiens slut? Med samverkansform menas styrgrupp, referensgrupp, partnerskap (formellt avtal) och liknande. - Hur tar förstudien hänsyn till könsuppdelad statistik vid kartläggningen och analysen? - Hur kopplas era slutsatser till behov, mål, tillgänglighetsarbete och verksamhet? 3 (6)

4 Övergripande mål Projektmål Delmål Mervärde Ange förstudiens långsiktiga mål, exempelvis Förstärka tryggheten för en viss grupp genom att. Ange förstudiens kortsiktiga mål, det vill säga vad förstudien ska resultera i när den har avslutats. Målformuleringen är viktig för Svenska ESF-rådets bedömning av leveransen. Ange: Ej aktuellt för förstudien. Hur kommer ni att under problem- och behovsanalysen identifiera relevanta metoder eller behovet av nya metoder för målgruppen i det aktuella temaområdet? Socialfonden finansierar projekt som ger mervärde till den reguljära verksamheten. Förstudien ska utmynna i en framtida satsning som säkerställer mervärdet. Vilket mervärde ser ni kommer att skapas med ert projekt? Uppföljning och utvärdering Externa tjänster Riskhantering Tid- och aktivitetsplan Respektive fält för programkriterier, transnationalitet etc. Projektorganisation, kompetens och erfarenheter av projektorganisering Kostnadseffektivitet Beskriv hur ni har gått till väga för att säkerställa medfinansieringen och motsvarande fält (det finns inget krav på medfinansiering). Det ställs inga krav på utvärdering i förstudier, däremot är uppföljning viktig. Hur kommer ni att arbeta med dokumentation och avstämningar under arbetet med förstudien? Ange: Ansökan genomförs enligt klumpsummemodellen. Ange Ej relevant för förstudien i fälten för risk och åtgärder. Beskriv och tidsätt aktiviteterna. Använd respektive fält för dessa områden. Vilken kompetens och erfarenhet krävs i projektorganisationen? Hur bedömer ni resursbehovet för förstudien? Hänvisa tydligt till tidsoch aktivitetsplanen och motivera. Ange: Ansökan genomförs enligt klumpsummemodellen. Ange: Inget krav på medfinansiering. OBS! Ansökningssystemet kommer att ge er en mjuk varning om att medfinansieringen är lägre än 25 procent, vänligen klicka OK och bortse från varningen. Efter beslut: processen med den första ansökan om utbetalning Genom att kvartalsvis redovisning har valts kommer systemet att automatiskt skapa två ansökningar om utbetalning och två lägesrapporter. Lägesrapporten för den första ansökan om utbetalning ska lämnas in, så att verksamheten kan följas upp. Själva ansökan om utbetalning lämnas in med noll kronor i ansökt belopp. 4 (6)

5 Vid avslut: processen med den sista ansökan om utbetalning, slutrapportering, resultatredovisning och avslut Överenskommet belopp för klumpsumma rapporteras som en verifikation under Löner och arvoden i den sista ansökan om utbetalning. Lägesrapporten ska inte fyllas i utan ange Rapporteringen görs i slutrapporten i de obligatoriska textfälten. Om Svenska ESF-rådet konstaterar det motsatta, kommer inte klumpsumman att betalas ut. Det är slutrapporten för förprojektering som ska fyllas i utifrån nedanstående anvisningar. Kontakta er samordnare om slutrapporten ska skrivas digitalt i systemet eller skickas manuellt. Direktlänken till förprojekteringsrapporten är: omfprocentc3procentb6raprocent20projekt/redovisaprocent20dittprocent20projekt/slutra pportprocent20fprocentc3procentb6rprojektering.doc Slutrapporten för förprojektering ska vara kort på högst sidor eller uppgå till tecken per fält. Textfält i slutrapporten för förprojekteringar Förprojekteringens resultat Anvisningar/frågor Beskriv: - Resultatet av problem- och behovsanalysen med ett tydligt fokus på förstudiens tema och målgrupp.. - Resultatet av omvärldsanalysen kopplad till förstudiens tema och målgrupp. - Vilka ni kommer att samverka med och hur samverkansformen kommer att se ut. - Resultatet av problem- och behovsanalysen där ni har identifierat metoder eller behovet av nya metoder för målgruppen. - Genomförda aktiviteter. Relevanta rapporter, enkäter och liknande redovisas som bilagor och beskrivs kort i fältet med hänvisning till bilagenummer. Textfält i slutrapporten för förprojekteringar Jämställdhetsintegrering och Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Anvisningar/frågor Beskriv hur förstudien tagit hänsyn till könsuppdelad statistik vid kartläggningen och analysen. 5 (6)

6 Beskriv även hur resultatet av er analys gällande könsuppdelad statistik samt tillgänglighet kopplats till behov, mål, tillgänglighetsarbete och verksamhet i ert projekt. Respektive fält under Programkriterier Beskriv hur ni arbetade enligt ansökningsomgångens regionala prioriteringar, valda programkriterier samt eventuellt transnationalitet och regionalfondsinsatser. Beskriv även hur detta kopplats till mål och verksamhet i ert projekt. Uppföljning och andra erfarenheter Beskriv hur ni följde upp arbetet i projektet. Beskriv även era erfarenheter kring arbetet enligt klumpsummemodellen. 6 (6)

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (10) Beslutsdatum 2013-05-16 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Ansökningsomgång för Stockholm "Ansökningsomgångar i programområde 2

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2010-01-14 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Utlysning av projektmedel i Västsverige Ansökningsomgång 2-2010 Programområde 2 Storstadsintegration

Läs mer

Budgeten i Projektrummet

Budgeten i Projektrummet 1(10) Senast uppdaterad 2009-03-20 Budgeten i Projektrummet Budgeten för en ansökan är i Projektrummet indelad i tre nivåer: 1. Aktivitet (huvudrubriksnivå) 2. Utgiftsslag (underrubriksnivå) 3. Specificering

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2010-04-12 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Entreprenörskap.

Läs mer

Ansökningsomgången öppnar 1 juni Sista ansökningsdag är 15 September 2010 kl

Ansökningsomgången öppnar 1 juni Sista ansökningsdag är 15 September 2010 kl 1 Innovativa insatser för långtidsarbetslösa Genomförande med mobiliseringsfas Programområde 2, Mål 1 Beskrivning i korthet Nu ges möjlighet att söka stöd från Europeiska socialfonden Norra Mellansverige

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om utbetalning

Hur du skapar en ansökan om utbetalning Hur du skapar en ansökan om utbetalning Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om utbetalning... 1 Öppna ansökan om utbetalning... 1 Allmänt... 2 Lägesrapport... 3 Kostnadsredovisning... 4 Sammanställning...

Läs mer

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Kompetensutveckling i relation till samhällsorientering och etablering av

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om utbetalning

Hur du skapar en ansökan om utbetalning Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/fonder Rapport 2018-08-27 Version: 4.0 Hur du skapar en ansökan om utbetalning Innehållsförteckning 1. Viktig information vid din ansökan

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-02-13 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

Ansöka om projektmedel i Projektrummet

Ansöka om projektmedel i Projektrummet 1(11) Datum 2009-11-06 Ansöka om projektmedel i Projektrummet Läs all information om ansökningsomgången (utlysningen) Börja alltid med att läsa vad som krävs för den ansökningsomgång du tänker söka medel

Läs mer

Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet

Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet Datum: 1 (12) 2017-07-10 Version 1.3 Support: projektrummet@esf.se Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet EBS2020 Svenska ESF-rådet Stockholm Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Postadress:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om utbetalning

Hur du skapar en ansökan om utbetalning Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/fonder Rapport 2016-10-18 Hur du skapar en ansökan om utbetalning Innehållsförteckning 1. Allmänna råd... 3 1.1. Maximalt antal tillåtna

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (10) Beslutsdatum 2010-12-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Ansökningsomgång för Norra Mellansverige Genomförande Programområde 2

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige "Minska långtidsarbetslösheten i Östra Mellansverige" Nr2 Nu kan ni

Läs mer

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap

Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Europeiska socialfonden stödjer projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Innehåll PO 1: Kompetensförsörjning PO 2: Ökat arbetskraftsutbud Ansökningsomgången inom PO1 Processtöd

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning "Strategisk satsning för effektivare

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Östra Mellansverige "Stärka kompetensen för sysselsatta och arbetslösa i ÖMS" Nu kan ni

Läs mer

Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet

Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet Datum: 1 (12) 2016-07-26 Version 1.2 Support: projektrummet@esf.se Handledning för skapa ansökan om ändring i Projektrummet EBS2020 Svenska ESF-rådet Stockholm Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr Postadress:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Norra Mellansverige "Kompetensutveckling för tillgängligare arbetsmarknad i Norra Mellansverige"

Läs mer

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap PROJEKT Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Projektets namn: Diarienummer (ifylls av ICLD): Sökt belopp (per projektår): Projektets längd (1,2 el 3 år): År 1: År 2: År:3 Svensk sökande organisation:

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om förskott. Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om förskott... 1

Hur du skapar en ansökan om förskott. Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om förskott... 1 Datum: 1 (6) 2015-12-18, Version 1.0 Support: projektrummet@esf.se Hur du skapar en ansökan om förskott Innehållsförteckning Hur du skapar en ansökan om förskott... 1 Innehållsförteckning... 1 Öppna stödärendet...

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om stöd

Hur du skapar en ansökan om stöd Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/amif Rapport 2018-08-23 Version: 4.0 Hur du skapar en ansökan om stöd Innehållsförteckning 1. Allmänna råd... 3 1.1. Bra att veta... 3 1.2.

Läs mer

Europeiska integrationsfonden

Europeiska integrationsfonden Diarienummer 2012-2 1(7) Stöder integration av medborgare från länder utanför EU Europeiska integrationsfonden Stöder projekt som syftar till att förbättra integrationen för nyanlända tredjelandsmedborgare

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Utlysning för Västsverige - Förstudieprojekt för unga med tema spel och spelutveckling

Utlysning för Västsverige - Förstudieprojekt för unga med tema spel och spelutveckling Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige - Förstudieprojekt för unga med tema spel och spelutveckling Nu kan ni söka stöd

Läs mer

Frågor och svar om Projektrummet

Frågor och svar om Projektrummet 1(6) Senast uppdaterad 2008-08-21 Frågor och svar om Projektrummet FRÅGOR OCH SVAR OM PROJEKTRUMMET... 1 1. Hur ändrar jag uppgifter för min organisation eller mitt arbetsställe?... 2 2. Hur ändrar jag

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Nya vägar in på arbetsmarknaden - med stöd av civilsamhället och social

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Småland och Öarna Ökade möjligheter till arbete för utrikesfödda " Utlysning Nu kan ni

Läs mer

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Steg (se utlysningen) 1. Allmänna uppgifter Projektets namn: Projektperiod (ÅÅÅÅ-MM-DD ÅÅÅÅ-MM-DD) : - Sökt belopp: Projektets

Läs mer

Hur du skapar en ansökan om stöd

Hur du skapar en ansökan om stöd Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/amif Rapport 2017-10-19 Version:2.0 Hur du skapar en ansökan om stöd Innehållsförteckning 1. Allmänna råd... 3 1.1. Bra att veta... 3 1.2.

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt: Nyanländas etablering ohälsa och/eller funktionsnedsättning Utlysning Svenska

Läs mer

Utlysning för Västsverige - Underlätta övergångarna till arbete för kvinnor och män som står särskilt långt från arbetsmarknaden

Utlysning för Västsverige - Underlätta övergångarna till arbete för kvinnor och män som står särskilt långt från arbetsmarknaden Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige - Underlätta övergångarna till arbete för kvinnor och män som står särskilt långt

Läs mer

Anvisningar ansökansformuläret

Anvisningar ansökansformuläret Anvisningar ansökansformuläret Ansökansformuläret är uppdelat i nio flikar. I varje flik finns en klickbar informationsruta (i) som tar dig till anvisningarna. Allmänna uppgifter Fliken Allmänna uppgifter

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (10) Beslutsdatum 2011-02-28 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Ansökningsomgång för Stockholm ÖKAT ARBETSKRAFTSUTBUD - FLER I ARBETE

Läs mer

Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet

Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet Välkomna till vår informationsträff! Svenska ESF-rådet Småland och Öarna Agenda 9.30-ESF-rådet Socialfonden Den aktuella utlysningen Ungdomssatsningar Socialfondsprojekt, horisontella principer mm Planera

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Anvisningar för att fylla i manuell ansökan till Europeiska socialfonden

Anvisningar för att fylla i manuell ansökan till Europeiska socialfonden 1 Anvisningar för att fylla i manuell ansökan till Europeiska socialfonden Innehåll Anvisningar för att fylla i manuell ansökan till Europeiska socialfonden... 1 Innehåll... 1 Inledning... 2 Om projektmodellen

Läs mer

Nationell utlysning: Fead-insatser

Nationell utlysning: Fead-insatser 1(5) Datum 2018-06-08 Dnr 2018/00329 Fead - fonden för europeiskt bistånd för dem som har det sämst ställt Syftet med fonden är att inom EU stödja de grupper som på grund av fattigdom har det sämst ställt.

Läs mer

Omstrukturering offentlig sektor.

Omstrukturering offentlig sektor. 1 Omstrukturering offentlig sektor. Genomförande med mobiliseringsfas Programområde 1, Mål 1+2 eller Mål 1+3 Beskrivning i korthet Nu ges möjlighet att söka stöd från Europeiska socialfonden Norra Mellansverige

Läs mer

Handledning till ansökningsblanketten för Europeiska integrationsfonden (version 6, 2012-06-18)

Handledning till ansökningsblanketten för Europeiska integrationsfonden (version 6, 2012-06-18) 1(15) Beslutsnr: Handledning till ansökningsblanketten för Europeiska integrationsfonden (version 6, 2012-06-18) Beskrivning: I denna handledning kommenteras var och en av rubrikerna i blanketten för ansökan

Läs mer

Förhandsvisning webblankett

Förhandsvisning webblankett Dokumentbeteckning 2015-10-27 1(20) Regler och behörighet Statsbidrag Förhandsvisning webblankett Välkommen att ansöka om statsbidrag för 2016 och 2017 till kvinno- och tjejjourer. Ansökan ska ha kommit

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009,

Läs mer

Handledning för Ansökan om stöd i Projektrummet

Handledning för Ansökan om stöd i Projektrummet Datum: 1 (26) 2016-07-26 Support: projektrummet@esf.se Handledning för Ansökan om stöd i Projektrummet EBS2020 https://ansokan.esf.se Svenska ESF-rådet Huvudkontoret Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning EM4000 W-4.0, 2010-11-17 Datum: 2016-05-17 Dnr: 2016-4714 1 (5) Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning Bakgrund Regeringen avsätter 25 miljoner

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt: Förstudie angående nyanlända kvinnor och mäns ohälsa och funktionsnedsättning

Läs mer

Vägledning för ansökan i E-kanalen

Vägledning för ansökan i E-kanalen Vägledning för ansökan i E-kanalen Bakgrund och syfte med mallen Syftet med denna mall är att underlätta för er som söker stöd från utlysningen Energi- och klimatomställning i offentlig sektor-från kunskap

Läs mer

Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål

Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål Insatsområde 3 Kultur och miljö Programspecifikamål 3.1 Regionens kultur och kulturarv har blivit stärkt och levande 3.1 Stärkt samiskt språk inom den samiska befolkningen 3.2 Förbättrad bevarandestatus

Läs mer

Handledning för Ansökan om stöd i Projektrummet

Handledning för Ansökan om stöd i Projektrummet Datum: 1 (26) 2016-07-26 Support: projektrummet@esf.se Handledning för Ansökan om stöd i Projektrummet EBS2020 https://ansokan.esf.se Svenska ESF-rådet Huvudkontoret Besöksadress: Rosterigränd 12, 3 tr

Läs mer

Ansökan Kulturprojektmedel

Ansökan Kulturprojektmedel Ansökan Kulturprojektmedel Ansökan + bilagor skickas i original pappersformat till: Landstinget i Kalmar län Box 601, 391 26 Kalmar Samt digitalt jonas.p.andersson@ltkalmar.se Uppgifter om projektet Projektnamn

Läs mer

Allmänna uppgifter Avsnittet Allmänna uppgifter består av grunduppgifter om projektet.

Allmänna uppgifter Avsnittet Allmänna uppgifter består av grunduppgifter om projektet. Anvisningar ansökansformuläret Ansökansformuläret är uppdelat i nio avsnitt. I varje avsnitt finns en klickbar informationsruta (i) som tar dig till anvisningarna. Allmänna uppgifter Avsnittet Allmänna

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009,

Läs mer

Ansökan om stöd - hur du söker om medfinansiering

Ansökan om stöd - hur du söker om medfinansiering Migrationsverket Funktionen för fonderna www.migrationsverket.se/fonder Rapport 2017-01-13 Version:1.0 Ansökan om stöd - hur du söker om medfinansiering Innehållsförteckning 1. Allmänna råd... 3 1.1. Innan

Läs mer

Verket för näringslivsutvecklings författningssamling

Verket för näringslivsutvecklings författningssamling Verket för näringslivsutvecklings författningssamling Utgivare: Kristina Lindskog, verksjurist ISSN 1401-2065 Rådets för Europeiska socialfonden i Sverige föreskrifter om stöd från Europeiska socialfonden

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Norra Mellansverige - Öka övergångarna till arbete för kvinnor och män som står särskilt

Läs mer

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för Småland och Öarna En jämställd och inkluderande arbetsmarknad" Utlysning Nu kan ni söka

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Västsverige Namn på utlysning: Utlysning 2-2009

Läs mer

Ansökan om finansiering av insatser/projekt

Ansökan om finansiering av insatser/projekt 1(11) Ansökan om finansiering av insatser/projekt Fakta för ansökan Det ligger i Samspelets intresse att stödja nya idéer om hur myndighetssamverkan kan utvecklas och främjas. Samverkansinsatsen ska ligga

Läs mer

Utlysning för Västsverige Insatser för nyanlända

Utlysning för Västsverige Insatser för nyanlända 2015-03-27 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Insatser för nyanlända Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige - ESF-rådet har cirka 130 anställda och är indelat i åtta regioner, med huvudkontor i Stockholm - En nationell handlingsplan och åtta regionala

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-11-03 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Rekvisition bygdemedel

Rekvisition bygdemedel Rekvisition bygdemedel Inledning Denna handledning vänder sig till dig som beviljats bygdemedel. Den visar hur du rekvirerar pengar och hur du redovisar ditt projekt. Beslutet om stöd (hädanefter beslutet)

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning "Metoder för att öka nyanlända kvinnors sysselsättning

Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning Metoder för att öka nyanlända kvinnors sysselsättning 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt av genomförandeprojekt med inriktning "Metoder för att öka nyanlända kvinnors

Läs mer

Min ansökan. Gränsöverskridande samarbete över fjäll och hav

Min ansökan. Gränsöverskridande samarbete över fjäll och hav Min ansökan Lästipset! Min ansökan Registrera konto För att skapa ett användarkonto, klicka Registrera konto (längst ner). Ni kan själva välja att dela uppgifterna om kontot mellan flera personer.

Läs mer

Utlysning: Hållbara transporter

Utlysning: Hållbara transporter UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 2018-005488 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Hållbara transporter Energimyndigheten utlyser omkring 45 miljoner kronor

Läs mer

Ansökan om finansiering av insatser/projekt

Ansökan om finansiering av insatser/projekt 1(10) Ankomstdatum: Dnr: Ansökan om finansiering av insatser/projekt Ansökan om medel till:.. Namn på projektet/insatsen Ansökan inlämnad av: Namn Epost Telefon Bakgrund Beskriv bakgrunden och orsaken

Läs mer

Tillväxtverkets författningssamling

Tillväxtverkets författningssamling Tillväxtverkets författningssamling Utgivare: Kristina Lindskog, chefsjurist ISSN 2000-4494 Svenska ESF-rådets föreskrifter och allmänna råd om stöd från Europeiska socialfonden (ESF) inom ramen för nationellt

Läs mer

Om Fortes konferensbidrag

Om Fortes konferensbidrag 2013-06-27 Om Fortes konferensbidrag Syftet med konferensbidragen är att underlätta kontakter och erfarenhetsutbyte mellan svenska och utländska forskare samt tillföra kunskaper från det internationella

Läs mer

Snabbguide Ansökan om medel

Snabbguide Ansökan om medel Snabbguide Ansökan om medel Version 2016-07-07 Snabbguide Ansökan om medel Innan du börjar Ansökan om medel görs av samordnande stödmottagare i e-tjänsten Min ansökan. För att kunna fylla i ansökan behöver

Läs mer

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering EM1000 W-4.0, 2010-11-17 UTLYSNING 1 (5) Datum Dnr 2016-0037 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Välkomna till vår informationsträff Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Agenda Presentation: socialfonden, aktuella utlysningar Ta del av styrande dokument Socialfondsprogrammet 2014-2020 Regional handlingsplan

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART ÅR 1 AV 3 För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

Anvisningar till ansökan

Anvisningar till ansökan ANVISNING Datum Vår referens Sida 2010-11-09 Dnr: 10-9712-5 1(14) Anvisningar till ansökan Nedan följer anvisningar för hur ansökan ska fyllas i beroende på om ansökan avser utvecklingsprojekt, forskningsprojekt

Läs mer

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020 Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020 Villkoren måste uppfyllas för att projektet ska gå vidare i ansökningsprocessen. För kriterier märkta med * finns krav på att uppfylla minst 1 p. För att erhålla

Läs mer

Utlysning: Implementering och utveckling av energi- och klimataspekter i relation till befintlig lagstiftning

Utlysning: Implementering och utveckling av energi- och klimataspekter i relation till befintlig lagstiftning UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000909 2018-005487 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Implementering och utveckling av energi- och klimataspekter i relation

Läs mer

Ortstidningar i Väst AB, Box 523, Kungälv

Ortstidningar i Väst AB, Box 523, Kungälv 1/4 BESLUT 2018-04-11 Dnr 18/00279 SÖKANDE Ortstidningar i Väst AB, Box 523, 442 15 Kungälv SAKEN Utvecklingsstöd enligt förordningen (2016:137) om utvecklingsstöd till tryckta allmänna nyhetstidningar

Läs mer

Ansökningsguide. Hur du fyller i en ansökan om ekonomiskt stöd till samarbetsprojekt. OBS! Innehållet i den här guiden kan komma att ändras

Ansökningsguide. Hur du fyller i en ansökan om ekonomiskt stöd till samarbetsprojekt. OBS! Innehållet i den här guiden kan komma att ändras Ansökningsguide Hur du fyller i en ansökan om ekonomiskt stöd till samarbetsprojekt OBS! Innehållet i den här guiden kan komma att ändras Startsida Välj vilken kategori du vill söka stöd inom internationella

Läs mer

Guide till Min ansökan

Guide till Min ansökan Guide till Min ansökan INNAN DU BÖRJAR På startsidan kan du välja språk (svenska eller finska). För att kunna fylla i ansökan behöver du skapa ett användarkonto (se instruktion på bild 3). Ska du som skapar

Läs mer

Ansökan om utbetalning affärsutvecklingscheckar Region Norrbotten Guide

Ansökan om utbetalning affärsutvecklingscheckar Region Norrbotten Guide Ansökan om utbetalning affärsutvecklingscheckar Region Norrbotten Guide Logga in på samma sätt som tidigare på minansokan.se Välj skapa ansökan om utbetalning När du valt se och ansök om utbetalning visas

Läs mer

Om ni inte genomför verksamheten/projektet/aktiviteten eller redovisar för sent kan ni bli skyldiga att betala tillbaka bidraget.

Om ni inte genomför verksamheten/projektet/aktiviteten eller redovisar för sent kan ni bli skyldiga att betala tillbaka bidraget. REDOVISNING BIDRAG TILL PROJEKT INOM BOKSTART För sista redovisningsdatum, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-09-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för besöksnäringen

Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för besöksnäringen Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Kompetensförsörjning för besöksnäringen Nu kan ni söka stöd för projekt inom programområde

Läs mer

Hur jobbar vi med paraplyprojekt?

Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Marie Nordström och Sara Spaak Vad är ett paraplyprojekt? LAG är alltid projektägare Innehåller delaktiviteter som inte kända vid ansökan om stöd Delaktiviteten utförs

Läs mer

Samverkansprojekt inom nationella stöd

Samverkansprojekt inom nationella stöd Samverkansprojekt inom nationella stöd Ett samverkansprojekt genomförs av flera parter gemensamt och ska skapa förutsättningar för nya nätverk och samarbeten. En av parterna, stödmottagaren, har huvudansvaret

Läs mer

Utlysning för Västsverige Samverkan för arbetsgivarkontakter

Utlysning för Västsverige Samverkan för arbetsgivarkontakter 2015-03-27 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Västsverige Samverkan för arbetsgivarkontakter Samverkan för arbetsgivarkontakter

Läs mer

Presstödsnämnden beslutar att bevilja Sydöstran AB utvecklingsstöd för Sydöstran med kronor.

Presstödsnämnden beslutar att bevilja Sydöstran AB utvecklingsstöd för Sydöstran med kronor. BESLUT 2016-10-19 Dnr: 16/01749 SÖKANDE Sydöstran AB, 371 88 Karlskrona SAKEN Utvecklingsstöd enligt förordningen (2016:137) om utvecklingsstöd till tryckta allmänna nyhetstidningar BESLUT Presstödsnämnden

Läs mer

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak Ansökningsseminarium Köpenhamn 19 maj 2017

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak Ansökningsseminarium Köpenhamn 19 maj 2017 Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak 2014-2020 Ansökningsseminarium Köpenhamn 19 maj 2017 Program för dagen 10:30 12:30 Gemensam genomgång 12:30 13:30 Lunch 13:30 15:45 Rådgivningsmöten med sekretariatet

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM UTVECKLINGSBIDRAG REGIONAL KULTURVERKSAMHET. För sista ansökningsdag, se Kulturrådets webbplats.

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM UTVECKLINGSBIDRAG REGIONAL KULTURVERKSAMHET. För sista ansökningsdag, se Kulturrådets webbplats. ANSÖKAN OM UTVECKLINGSBIDRAG REGIONAL KULTURVERKSAMHET För sista ansökningsdag, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer

Läs mer