Ny förordning om ingående mervärdesskatt och hanteringen av momsavgiften. Avdragsrätt för ingående mervärdesskatt (moms)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ny förordning om ingående mervärdesskatt och hanteringen av momsavgiften. Avdragsrätt för ingående mervärdesskatt (moms)"

Transkript

1 PM 5 mars 2003 Ekonomienheten Ny förordning om ingående mervärdesskatt och hanteringen av momsavgiften Från och med den 1 januari 2003 gäller en ny förordning för universitetets hantering av ingående mervärdesskatt, Förordning (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt. Ekonomienheten har tidigare kortfattat redogjort för förändringarna i denna nya förordning jämfört med den tidigare gällande förordningen i ett ekonomimeddelande på vår hemsida. Nedan beskrivs utförligare de förändringar som skett samt hur dessa i förkommande fall ska redovisas på ett nytt sätt. OBS här särskilt de nya regler som gäller för hantering av momsavgiften i det fall universitetet erhåller icke statligt bidrag via annan myndighet. Avdragsrätt för ingående mervärdesskatt (moms) Beträffande reglerna för avdragsrätt för ingående moms gäller att dessa inte har förändrats, utan att avdragsrätt ges på inköp till universitetets verksamhet, motsvarande de regler som gäller för företag m m som lyder under mervärdesskattelagen (1994:200). Detta innebär vidare att de begränsningar av avdragsrätten som mervärdesskattelagen ställer upp även gäller för universitetets inköp. Exempel på sådana begränsningar är avdragsförbud vid inköp av personbilar, motorcyklar och stadigvarande bostad. Vidare gäller begränsad avdragsrätt vid representation samt leasing och hyra av personbil. Momsavgift 8% Tidigare benämndes momsavgiften också som högskolemoms. Detta har sin grund i att regelverket om att betala in 8% av icke statliga bidrag endast gällde för universitet och högskolor samt vissa kulturmyndigheter. Från den 1 januari 2003 gäller att regelverket för momsavgift omfattar samtliga myndigheter. Dock införs en begränsning på att om en myndighet erhåller icke statliga bidrag på totalt maximalt 5 Mkr (alla bidrag sammanlagt) behöver momsavgiften ej betalas in till Riksskatteverket, RSV. OBS att för Lunds universitet gäller att denna gräns vida överskrids varvid regelverket för momsavgift gäller för universitetet fullt ut. Ekonomistyrningsverket, ESV, fattar särskilt beslut om vilka myndigheter som omfattas av att betala in momsavgiften. Bland nya myndigheter som omfattas av regelverket kan nämnas Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Postadress Box 117, Lund Besöksadress Paradisgatan 5C Telefon, växel Telefax Internet Organisationsnummer Postgiro Bankgiro

2 Vem drar av momsavgiften vid vidareförmedling av bidrag? 2 Här har den stora förändringen skett. Under åren gällde att den myndighet som erhållit bidrag från icke statlig givare och sedan vidareförmedlat hela eller delar av bidraget till annan myndighet som omfattades av reglerna kring momsavgift skulle dra av och betala in momsavgiften till RSV för hela bidragssumman, alltså även för den del som avsåg andra myndigheter. Från den 1 januari 2003 gäller att momsavgift endast ska dras av för den andel av bidraget myndigheten, i vårt fall Lunds universitet, ska använda i sin egen verksamhet. Den del av bidraget som ska vidareförmedlas till annan myndighet ska således numera även innehålla icke avdragen momsavgift. Slutanvändarmyndigheten har sedan att inleverera sin del av momsavgiften till RSV. Ett exempel: Lunds universitet erhåller ett bidrag på totalt kr från en extern forskningsstiftelse till ett forskningsprojekt som bedrivs i samarbete med Malmö högskola, MAH. LU ska för egen del ha kr av bidraget och resterande ska vidareförmedlas till MAH. LU drar av kr (8% på kr) och bokför detta belopp som momsavgift och resterande kr intäktsförs som bidrag. (Exempel på hur LU:s andel redovisas i kund. Kostnadsstället här är fingerat. Ingen förändring jämfört med 2002)

3 LU vidareförmedlar sedan MAH:s andel på kr och bokför detta som en transferering i kontoklass 7. MAH har sedan att inleverera sin del av momsavgiften på bidragssumman. I samband med att LU vidareförmedlar bidrag från icke statlig bidragsgivare är det viktigt att mottagande myndighet informeras genom t ex meddelande på betalningshandlingen att det rör sig om sådant bidrag för vilket momsavgift ska dras. 3 Redovisning av icke statligt bidrag vidareförmedlat via annan myndighet Från den 1 januari 2003 gäller nya redovisningsregler för hur dessa transaktioner ska bokföras. Detta beroende på att dessa bidrag även innehåller icke avdragen momsavgift enligt de nya reglerna. ESV har särskilt föreskrivit att en bruttoredovisning måste ske av dessa transaktioner. Detta för att den sammanlagda redovisningen i koncernen Staten, d v s svenska myndigheter sammanslaget, ska visa en så rättvisande bild som möjligt av de externa bidragen. Ett led i detta arbete är den koncernavstämning av bl a lämnade och erhållna bidrag mellan statliga myndigheter som alla myndigheter har att göra i samband med boksluten vid halv- och helår. Bruttoredovisningen av icke statliga bidrag mottagna via annan myndighet går till så att bidragen i sin helhet inklusive momsavgift bokförs på intäktskonto I Bidrag fr statl mynd. Den del av bidraget som motsvarar momsavgiften bokförs sedan på ett nytt intäktskonto som en intäktsreduktion I Intäktsred 8% ext bidr v statl mynd. Motkontot till intäktsreduktionen blir kontot för momsavgift Ett exempel: LU erhåller ett icke statligt bidrag, t ex från Riksbankens jubileumsfond via Uppsala universitet på kr. Först redovisas hela bidragsbeloppet kr på konto I Bidrag fr statl mynd. Som finansiärskod anges Uppsala universitet. Efter detta görs avdraget för momsavgift genom att kr redovisas som en intäktsreduktion på kontot I Intäktsred 8% ext bidr v statl mynd. Även på denna rad anges finansiärskod Uppsala universitet. I övrigt anges också samma konteringsuppgifter som på raden där hela bidragsbeloppet redovisas. Som motbokning till intäktsreduktionen redovisas momsavgiften kr också på skuldkontot för momsavgift OBS att här anges endast kostnadsställe och konto medan övriga koddelar ej fylls i. (Exempel på hur LU:s andel bruttoredovisas i kund. Kostnadsstället här är fingerat. Förändring jämfört med 2002)

4 4 Ingen momsavgift på bidrag från mellanstatliga organ Liksom tidigare gäller att momsavgift ej utgår på bidrag från mellanstatligt organ. I ESVs allmänna råd exemplifieras mellanstatliga organ som Sverige är ansluten till som Europeiska Unionen, Förenta nationerna och Nordiska ministerrådet. Genom definitionen av mellanstatliga organ, som sådana som nationen Sverige är ansluten till, kan inte regionala gränsöverskridande samarbetsorganisationer som t ex Öresundssamarbetet räknas in här. Detta får till följd att momsavgift utgår här. Statligt bidrag förmedlat via annan juridisk person I det fall ett bidrag från statlig myndighet eller mellanstatligt organ utbetalas till LU via annan juridisk person, t ex ett bolag, gäller för att momsavgift ej ska dras av att LU kan styrka att en annan statlig myndighet eller en mellanstatlig organisation har beslutat att bidrag ska betalas ut med visst belopp till LU. Ett sätt att styrka detta är att det finns ett direkt avtal mellan bidragsgivaren och LU. OBS att i det fall utbetalaren även betalar ut icke statliga medel så ska momsavgift tas ut på dessa icke statliga medel. En bidragsutbetalning via annan juridisk person ska i enlighet med de statliga koncernredovisningsreglerna bokföras och klassificeras med utgångspunkt från utbetalaren. Konteringen sker då med lämpligt konto med hänsyn till utbetalaren i kontogrupp 36 Bidrag från övriga svenska finansiärer. Finansiärskoden sätts också hänförligt till utbetalaren oftast med början på 3 då det oftast rör sig om en övrig svensk finansiär.

5 Vissa övergångsfrågor mellan 2002 och I det fall LU vidareförmedlar bidrag från icke statlig bidragsgivare till annan myndighet i början av 2003, men där LU erhållit bidraget redan under 2002 och således lyft momsavgift på hela beloppet i enlighet med då gällande regler, gäller att det är viktigt att LU upplyser mottagande myndighet om att det rör sig om bidrag från 2002 där momsavgift redan dragits av. Likaså är det viktigt att, i det fall LU erhåller bidrag från icke statlig bidragsgivare via annan myndighet och då medlen hänför sig till år 2002, kontrollera extra med den förmedlande myndigheten huruvida momsavgift dragits av eller inte. Ytterligare frågor i anslutning till hanteringen av momsavgiften besvaras av kundgruppen.

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (31) om myndigheters rätt till kompensation för ingående

Läs mer

Transfereringar handledning och rutinbeskrivning

Transfereringar handledning och rutinbeskrivning Transfereringar handledning och rutinbeskrivning I universitetets verksamhet förekommer att Göteborgs universitet (GU) är mottagare av medel som ska vidareförmedlas till en part utanför universitetet.

Läs mer

Pengaktuellt. Nr maj 2008

Pengaktuellt. Nr maj 2008 Pengaktuellt Ekonomienheten Nr 231 26 maj 2008 Innehåll: TIDPLAN FÖR DELÅRSBOKSLUTET DEN 30 JUNI 2008...1 ALLMÄNT OM DELÅRSBOKSLUTET...1 PERIODISERING AV AKTIVITET 99996 I DELÅRSBOKSLUTET...2 FAKTUROR

Läs mer

betalning Belopp belopp belopp belopp belopp belopp belopp

betalning Belopp belopp belopp belopp belopp belopp belopp RUTINBESKRIVNING TRANSFERERINGAR Innehålll 1.1 Erhållna från statlig s till statlig mottae... 1 1.2 Bidrag från statlig s f tilll icke statlig mottae... 5 1.3. Bidrag från icke statlig s till statlig myndighet....

Läs mer

Momsersättning. Särskilda bestämmelser för kommuner och landsting vid sidan av momslagens regler

Momsersättning. Särskilda bestämmelser för kommuner och landsting vid sidan av momslagens regler Momsersättning Särskilda bestämmelser för kommuner och landsting vid sidan av momslagens regler Bestämmelserna om momsersättning finns i Lag (2005:807) om ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Läs mer

Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms

Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms Mer om EU- ansökan och moms Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms När du ansöker om EU- bidrag för ett projekt ska du uppge om ditt företag har avdragsrätt för moms på inköp som görs

Läs mer

Erhållna bidrag och donationer

Erhållna bidrag och donationer ESV 2005:14 Erhållna bidrag och donationer I handledningen beskrivs hur erhållna bidrag och donationer kan redovisas Innehåll FÖRORD... 3 1. DEFINITION AV BIDRAG... 4 1.1 DONATIONSFÖRORDNINGEN... 5 1.2

Läs mer

TIDPLAN FÖR ÅRSBOKSLUTET DEN 31 DECEMBER

TIDPLAN FÖR ÅRSBOKSLUTET DEN 31 DECEMBER 17-Mar-2006 08:57:20 CET Pengaktuellt nr 215-30 november 2005 TIDPLAN FÖR ÅRSBOKSLUTET DEN 31 DECEMBER 2005 Ekonomienheten har i ett tidigare Pengaktuellt nr 214 den 4 oktober 2005 redogjort för övergripande

Läs mer

Februari 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson. Habo kommun Granskning avseende momshanteringen

Februari 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson. Habo kommun Granskning avseende momshanteringen Februari 2014 Torbjörn Bengtsson, Martin Andersson Habo kommun Granskning avseende momshanteringen Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 3 3. Momshantering 5 1. Sammanfattning I detta kapitel återfinns

Läs mer

Svedala kommun Granskning avseende momshantering

Svedala kommun Granskning avseende momshantering Svedala kommun Granskning avseende momshantering Juni 2015 Bo-Arne Olsson Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Inledning 5 3. Momshantering 7 1.Sammanfattning I detta kapitel återfinns en sammanfattning avseende

Läs mer

Två momssystem att hantera

Två momssystem att hantera www.pwc.com/se Mervärdesskatten i kommunen Skellefteå 27 oktober 2011 Johnny Andersson 0910-71 15 78 072-727 50 11 johnny.s.andersson@se.pwc.com Två momssystem att hantera -Vanliga momssystemet (affärsmoms)

Läs mer

Dokumentnamn Värdering 2013-07-01 1 / 8. Innehållsförteckning

Dokumentnamn Värdering 2013-07-01 1 / 8. Innehållsförteckning 2013-07-01 1 / 8 Innehållsförteckning Inledning... 2 Allmänt om värdering... 2 Värdemässig genomgång av projekten... 2 externfinansierade bidrags- och uppdragsprojekt... 3 Konto 1632/1672, Upplupna bidrags-

Läs mer

Internfakturering 14 MARS 2014

Internfakturering 14 MARS 2014 Internfakturering 14 MARS 2014 Utbildningens syfte Syftet med kursen är att på ett korrekt sätt kunna hantera internfakturor i Orfi. Utbildningens innehåll Teori Internfaktura Intern försäljning Externt

Läs mer

TIDPLAN FÖR ÅRSBOKSLUTET DEN 31 DECEMBER

TIDPLAN FÖR ÅRSBOKSLUTET DEN 31 DECEMBER 11-Dec-2006 07:41:04 CET Pengaktuellt nr 222-24 november 2006 TIDPLAN FÖR ÅRSBOKSLUTET DEN 31 DECEMBER 2006 Ekonomienheten har i ett tidigare Pengaktuellt nr 220 den 9 oktober 2006 redogjort för övergripande

Läs mer

Offentlig sektor KPMG AB 2014-06-10 6 sidor

Offentlig sektor KPMG AB 2014-06-10 6 sidor Avesta Kommun Rapport avseende granskning av hantering av moms Offentlig sektor KPMG AB 6 sidor Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Metod 2 5. Avgränsning 2 6. Genomförande 2 7. Avdrag

Läs mer

Askersunds kommun. Granskning mervärdesskatt. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 23 november 2007 Antal sidor: 6

Askersunds kommun. Granskning mervärdesskatt. Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 23 november 2007 Antal sidor: 6 Granskning mervärdesskatt Offentlig sektor KPMG Bohlins AB 23 november 2007 Antal sidor: 6 Innehåll 1. Inledning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Metod 2 5. Resultat av granskningen 2 5.1 Allmänna iakttagelser

Läs mer

Pengaktuellt. Nr maj 2009

Pengaktuellt. Nr maj 2009 Pengaktuellt Sektionen Ekonomi Nr 244 28 maj 2009 Innehåll: TIDPLAN FÖR DELÅRSBOKSLUTET DEN 30 JUNI 2009...1 ALLMÄNT OM DELÅRSBOKSLUTET...1 FAKTUROR I LUPIN...2 INTERNFAKTURERING...2 BIDRAGSUTBETALNINGAR

Läs mer

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande.

Föredragande borgarrådet Karin Wanngård anför följande. PM 2016:65 RI (Dnr 110-160/2016) Ersättning för s.k. dold mervärdesskatt vid upphandling av luftburen ambulanssjukvård (SOU 2014:78) Översyn av ersättning för kommuner och landsting för s.k. dold mervärdesskatt

Läs mer

VÄLKOMNA till Korta redovisningsdagen! Fokus på extern redovisning Fokus på intäktskonton Många PP-bilder Avbryt och fråga!

VÄLKOMNA till Korta redovisningsdagen! Fokus på extern redovisning Fokus på intäktskonton Många PP-bilder Avbryt och fråga! VÄLKOMNA till Korta redovisningsdagen! Fokus på extern redovisning Fokus på intäktskonton Många PP-bilder Avbryt och fråga! Bensträckare ORGANISATIONSNAMN (ÄNDRA SIDHUVUD Lyckas vi ge svar på nedanstående

Läs mer

Riktlinje om extern finansiering

Riktlinje om extern finansiering RIKTLINJE Gäller från och med 2008-01-01 Riktlinje om extern finansiering Gäller fr o m 2008-01-01 Denna riktlinje grundar sig på: Syfte Regleringsbrev innevarande år Förordning (2002:760) om uppdragsutbildning

Läs mer

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd Statliga stöd, Avsnitt 32 289 32 Statliga stöd Tillämpningsområde Sammanfattning Definitioner 32.1 RR 28 Statliga stöd RR 28 ska tillämpas vid redovisning av statliga bidrag, inklusive utformningen av

Läs mer

Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig?

Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig? 1 2015-10-22 Anställda vid Lunds universitet Projekt Ny ekonomi 2016 Agneta Sjöfors, projektledare Ny ekonomi 2016 hur påverkar det dig? Bättre ekonomiadministrativt stöd till forskningsprojekt Nytt sätt

Läs mer

Pengaktuellt. Nr nov 2007

Pengaktuellt. Nr nov 2007 Pengaktuellt Ekonomienheten Nr 228 26 nov 2007 Innehåll: TIDPLAN FÖR ÅRSBOKSLUTET DEN 31 DECEMBER... 1 ALLMÄNT OM ÅRSBOKSLUTET... 1 Brytdag... 2 Hantering av leverantörsfakturor i Lupin samt utgiftsperiodisering

Läs mer

Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel

Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel 1(6) Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel Banktillgodohavande ska utmätas som en fordran. Av utmätningsbeslutet ska framgå vilken fordran Kronofogdemyndigheten (Kronofogden) har utmätt. Det

Läs mer

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens 1/7 Bilaga 11 - Statlig redovisning 1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens redovisning Den statliga redovisningen liknar på många sätt redovisningen hos företag. Det finns dock krav i den statliga

Läs mer

VÄLKOMNA. till den första Korta redovisningsdagen 2017! Anläggningar Redovisning av bidrag Avbryt och fråga! Bensträckare

VÄLKOMNA. till den första Korta redovisningsdagen 2017! Anläggningar Redovisning av bidrag Avbryt och fråga! Bensträckare VÄLKOMNA till den första Korta redovisningsdagen 2017! Anläggningar Redovisning av bidrag Avbryt och fråga! Bensträckare ANLÄGGNINGSREDOVISNING Linette Bengtsson Anna Elfman Inköp av materiella anläggningstillgångar

Läs mer

Raindance-guide: Kontroll periodiseringsbelopp (steg 2)

Raindance-guide: Kontroll periodiseringsbelopp (steg 2) 1 Raindance-guide: Kontroll periodiseringsbelopp (steg 2) Innehåll Vilka rapporter?... 1 Förberedande kontroll... 1 Särskild kontroll av projekt med inbetalningar före 2015... 3 Är de föreslagna periodiseringsbeloppen

Läs mer

O M. Grundnivå. Vad är moms?

O M. Grundnivå. Vad är moms? 1/11 Vad är moms? Mervärdesskatt kallas i dagligt tal för moms. På engelska heter det VAT (Value Added Tax). Alla företag som är skattskyldiga för moms ska ha ett momsreg.nr/vat-nr. M O M S 2/11 Vem är

Läs mer

Avvikelser 1 Utf Avvikelse bud-utfall. Bud 2016 Prog Bud 2016 Jan- Jun

Avvikelser 1 Utf Avvikelse bud-utfall. Bud 2016 Prog Bud 2016 Jan- Jun 1 2016-07-22 Dnr V 2016/881 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2016-06-30 1. Sammanfattning Utf 2015 Utf 2016 Bud 2016 Avvikelse bud-utfall Bud 2016 Prog 1 2016 helår

Läs mer

Lokala föreskrifter. Beslut 2011-09-22. Dnr EK2011-37. Föreskrifter för representation

Lokala föreskrifter. Beslut 2011-09-22. Dnr EK2011-37. Föreskrifter för representation Beslut 1 2011-09-22 Dnr EK2011-37 Rektor Föreskrifter för representation Bakgrund De allmänna reglerna om representation utgår från skattelagstiftningen och bestämmelser om vad som är avdragsgill kostnad

Läs mer

17 Näringsbidrag m.m.

17 Näringsbidrag m.m. 17 Näringsbidrag m.m. Näringsbidrag m.m. 1103 prop. 1973:190, bet. 1973:SkU71, Ds B 1981:17, prop. 1982/83:94, bet. 1982/83:SkU44 prop. 1989/90:110, bet. 1989/90:SkU30, SOU 1989:34 prop. 1996/97:12 s.46

Läs mer

Delårsrapport för januari - juni 2012

Delårsrapport för januari - juni 2012 2012-08-15 Dnr V-2012-0001 Doss 31 Delårsrapport för januari - juni 2012 Inledning KTH har sedan höstterminen 2011 för första gången tagit ut studieavgifter för tredjelandsstudenter enligt förordningen

Läs mer

Uppföljning och avstämning av konto 25995

Uppföljning och avstämning av konto 25995 När intäkter utan koppling till någon faktura (s.k. kassaproformor) inkommer till universitet bokför ekonomienheten beloppet på institutionens interimskonto 25995. I de fall det saknas tydlig referens

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 28 oktober 2011 KLAGANDE Stockholms Konserthusstiftelse, 802001-8266 Ombud: AA Ernst & Young AB Box 7850 103 99 Stockholm MOTPART Skatteverket

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av donationer vid Sveriges lantbruksuniversitet

Riktlinjer för mottagande av donationer vid Sveriges lantbruksuniversitet 1(7) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-2294 Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Christine Jakobsson STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp:

Läs mer

Samir Sandberg Åsa Sandgren

Samir Sandberg Åsa Sandgren Revisionsrapport Granskning av rutiner för momsredovisning Tyresö Kommun Samir Sandberg Åsa Sandgren Granskning av rutiner för momsredovisning Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer....

Läs mer

Swedbank Kapitalförsäkring Depå 0707

Swedbank Kapitalförsäkring Depå 0707 Försäkringsvillkor Swedbank Kapitalförsäkring Depå 0707 Gäller försäkringar tecknade fr o m 2008-04-01 t o m 2009-01-31 (med ändringar per 2011-12-01 och 2012-01-01) 1. Inledande bestämmelser Dessa villkor

Läs mer

Uppföljning och avstämning av konto 25995

Uppföljning och avstämning av konto 25995 När intäkter utan koppling till någon faktura (s.k. kassaproformor) inkommer till universitet bokför ekonomienheten beloppet på institutionens interimskonto 25995. I de fall det saknas tydlig referens

Läs mer

Välkomna till utbildning i internfakturor och omföringar!

Välkomna till utbildning i internfakturor och omföringar! EKONOMIENHETEN Välkomna till utbildning i internfakturor och omföringar! Inställningar i Agresso Redovisningsplan: ansvar, verksamhet, motpart och finansiär mm Söka begreppsvärden Omföringar, reversering

Läs mer

Reducerad Kontoplan Bas för Odontologiska fakulteten

Reducerad Kontoplan Bas för Odontologiska fakulteten Reducerad Kontoplan Bas för Odontologiska fakulteten Kontogrupp Konto Text Sid nr 18 1821 Inventarier årets anskaffning 3 18 1851 Datorer och utrustning årets anskaffning 3 47 4790 Term.glasögon o övriga

Läs mer

Beslut enligt förordning (2015:552) om statsbidrag för för upprustning av skollokaler och av utemiljöer vid skolor, förskolor och fritidshem

Beslut enligt förordning (2015:552) om statsbidrag för för upprustning av skollokaler och av utemiljöer vid skolor, förskolor och fritidshem BESLUT XXXX-XX-XX 1(6) Handläggare Saknas Testkommunen 123 45 Karlskrona Beslut enligt förordning (2015:552) om statsbidrag för för upprustning av skollokaler och av utemiljöer vid skolor, förskolor och

Läs mer

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar 1 2017-04-27 Dnr V 2017/517 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-03-31 Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Utf 2016 Utf 2017 Bud 2017 bud-utfall Prognos 1 budgetprognos

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 20 oktober 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 mars 2013 i mål nr

Läs mer

Kostnadsränta för kommuner Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 1 februari 2017

Kostnadsränta för kommuner Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 1 februari 2017 PM 2018: RI (Dnr 110-1594/2017) Kostnadsränta för kommuner Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 1 februari 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 14 januari 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Nolato Cerbo AB (tidigare AB Cerbo), 556054-9270 Ombud: AA Ernst & Young AB Box

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 24 november 2010 KLAGANDE IVL Svenska Miljöinstitutet AB, 556116-2446 Ombud: AA SET Revisionsbyrå AB Box 1317 111 83 Stockholm MOTPART Skatteverket 171

Läs mer

17 Näringsbidrag m.m.

17 Näringsbidrag m.m. 309 17 Näringsbidrag m.m. 29 kap. IL, bet. 1973:SkU71, prop. 1973:190, bet. 1982/83:SkU44, prop. 1982/83:94,, Ds B 1981:17, bet. 1989/90:SkU39, prop. 1989/90:110 s. 662, SOU 1989:34, prop. 1996/97:12 s.46

Läs mer

Bemyndigande: Ekonomistyrningsverket (ESV) föreskriver följande med stöd av 21 donationsförordningen (1998:140, ändrad 1998:446).

Bemyndigande: Ekonomistyrningsverket (ESV) föreskriver följande med stöd av 21 donationsförordningen (1998:140, ändrad 1998:446). l EKONOM ISTYRNINGSVERKET EKONOMISTYRNINGSVERKETS CIRKULÄRSERIE ESV 1998:1 OCH ALLMÄNNA Beslutsdatum: ESV Bemyndigande: Ekonomistyrningsverket (ESV) föreskriver följande med stöd av 21 donationsförordningen

Läs mer

Swedbank Kapitalförsäkring Depå 0707

Swedbank Kapitalförsäkring Depå 0707 Försäkringsvillkor Swedbank Kapitalförsäkring Depå 0707 Gäller fr o m 2007-07-01 (med ändringar per 2011-12-01) 1. Inledande bestämmelser Dessa villkor är tillämpliga på Swedbank Kapitalförsäkring Depå.

Läs mer

Regler för arvoden och ersättningar för ledamöter vid universitetets styrelser, kommittéer, råd och nämnder perioden

Regler för arvoden och ersättningar för ledamöter vid universitetets styrelser, kommittéer, råd och nämnder perioden för arvoden och ersättningar för ledamöter vid universitetets styrelser, kommittéer, råd och nämnder perioden 2015-01-01-2017-12-31 Fastställd av rektor Typ av dokument: Beslutad av: Rektor Giltighetstid:

Läs mer

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

OBS! Återlämna alla blad som det finns lösningar på. Tentamen. Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng. Tentamen består av 2 delar

OBS! Återlämna alla blad som det finns lösningar på. Tentamen. Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng. Tentamen består av 2 delar Namn: Personnummer: Tentamen Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng Tentamen består av 2 delar Del 1 12 konteringsproblem. Varje kontering som är helt rätt ger 2 poäng Del 2 Bokslut. Korrekt bokslut

Läs mer

Pengaktuellt. Nr september 2008

Pengaktuellt. Nr september 2008 Pengaktuellt Ekonomienheten Nr 233 5 september 2008 Innehåll: ELEKTRONISKA KUNDFAKTUROR... 1 INLEDNING...1 NYA RUTINER FÖR KUNDFAKTUROR (GÄLLER BÅDE FAKTUROR OCH KREDITFAKTUROR)...2 REGISTRERING AV KUNDFAKTURA...2

Läs mer

Ekonomihandboken. Anvisning för redovisning av utlägg, kostnadsreducering, vidarefakturering av kostnader och krav på bokföringsunderlag

Ekonomihandboken. Anvisning för redovisning av utlägg, kostnadsreducering, vidarefakturering av kostnader och krav på bokföringsunderlag Ekonomihandboken Anvisning för redovisning av utlägg, kostnadsreducering, vidarefakturering av kostnader och krav på bokföringsunderlag Författare: Ekonomiavdelningen, Joakim Karlsson Datum: 2011-11-01

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.10.2016 COM(2016) 645 final 2016/0315 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om ändring av beslut 2007/884/EG om bemyndigande för Förenade kungariket att fortsätta

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag med ekonomiadministrativa bestämmelser m.m. för riksdagsförvaltningen, Riksdagens ombudsmän och Riksrevisionen; SFS 2006:999 Utkom från trycket den 4 juli 2006 utfärdad den

Läs mer

Klassificering av avtal för finansiering av forskning och utbildning vid LiU en vägledning

Klassificering av avtal för finansiering av forskning och utbildning vid LiU en vägledning 1(6) Klassificering av avtal för finansiering av forskning och utbildning vid LiU en vägledning 1 Inledning Universitetets verksamhet finansieras på flera olika sätt och det kan ibland vara svårt att avgöra

Läs mer

Baskontoplanens uppbyggnad

Baskontoplanens uppbyggnad 1/6 Datum 2009-06-26 ESV-dnr 49-146/2009 Handläggare Baskontoplanens uppbyggnad Baskontoplanen är avsedd för externredovisning hos myndigheter, dvs. registrering av transaktioner mellan myndigheten och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 20 september 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 3 september 2018 i mål nr

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm 18 november 2009 KLAGANDE Lantmännen Agrovärme AB, 556229-5666 Box 5 561 21 Huskvarna MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Pengaktuellt. Nr nov 2008

Pengaktuellt. Nr nov 2008 Pengaktuellt Ekonomienheten Nr 235 21 nov 2008 Innehåll: TIDPLAN FÖR ÅRSBOKSLUTET DEN 31 DECEMBER 2008...1 ALLMÄNT OM ÅRSBOKSLUTET...1 Brytdag...2 Hantering av leverantörsfakturor i Lupin samt utgiftsperiodisering

Läs mer

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna

Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt. Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköpings kommun Uppföljning av tidigare granskning avseende mervärdesskatt Revisionsrapport 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna Innehållsförteckning Sammanfattning och slutsatser... 2 1. Inledning...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2011:1253 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Steg 3: Kontrollera de ekonomiska villkoren

Steg 3: Kontrollera de ekonomiska villkoren Steg 3: Kontrollera de ekonomiska villkoren Typer av bidrag Ett bidrag kan vara utformat på något av följande sätt1: Ersättning för en fastställd andel av de bidragsberättigande kostnader som faktiskt

Läs mer

Bokföringsnämndens UTTALANDE

Bokföringsnämndens UTTALANDE Bokföringsnämndens UTTALANDE Redovisning av bidrag av likvida medel till ideella föreningar och registrerade trossamfund från offentligrättsliga organ Uppdaterat 2010-11-18 2(8) Innehållsförteckning ALLMÄNNA

Läs mer

Pengaktuellt. Nr 255 11 Jan 2011

Pengaktuellt. Nr 255 11 Jan 2011 Pengaktuellt Sektionen Ekonomi Nr 255 11 Jan 2011 Innehåll: NYA MOMSREGLER FÖR KULTURELLA, VETENSKAPLIGA OCH LIKNANDE TJÄNSTER FRÅN 1 JANUARI 2011... 1 MOMSREGLER VID TJÄNSTEHANDEL MED ANDRA LÄNDER...

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning...5

Innehåll. Sammanfattning...5 Innehåll Sammanfattning...5 1 Författningsförslag...7 Förslag till lag om ändring i lagen (2005:807) om ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner och landsting...7 2 Bakgrund...11 2.1 Samordningsförbund...11

Läs mer

Gott och blandat från ESV

Gott och blandat från ESV Gott och blandat från ESV Årsredovisningen för staten 2014 Intäkter av bidrag och oförbrukade bidrag Intäkter av bidrag vid U/H Miljoner kronor 2014 2013 2012 Totalt 18 007 17 308 15 764 Inomstatliga 9

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Institutet för språk och folkminnen

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Institutet för språk och folkminnen Regeringsbeslut 9-12-05 Ku/28/KA Kulturdepartementet Institutet för språk och folkminnen Box 135 75104 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret avseende Institutet för språk och folkminnen Riksdagen har beslutat

Läs mer

17 Näringsbidrag m.m.

17 Näringsbidrag m.m. Näringsbidrag m.m. 295 17 Näringsbidrag m.m. 29 kap. IL, bet. 1973:SkU71, prop. 1973:190, bet. 1982/83:SkU44, prop. 1982/83:94,, Ds B 1981:17, bet. 1989/90:SkU39, prop. 1989/90:110 s. 662,, SOU 1989:34,

Läs mer

OBS! Återlämna alla blad som det finns lösningar på. Tentamen. Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng. Tentamen består av 2 delar

OBS! Återlämna alla blad som det finns lösningar på. Tentamen. Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng. Tentamen består av 2 delar Tentamen Externredovisning A16:3 första delen om 2 poäng Tentamen består av 2 delar Del 1 12 konteringsproblem. Varje kontering som är helt rätt ger 2 poäng Del 2 Bokslut. Korrekt bokslut ger 6 poäng.

Läs mer

Redovisningsprinciper. Redovisningsprinciper för hantering av bidragsfinansierade forskningsprojekt inom Umeå universitet. Ekonomienheten

Redovisningsprinciper. Redovisningsprinciper för hantering av bidragsfinansierade forskningsprojekt inom Umeå universitet. Ekonomienheten Redovisningsprinciper Redovisningsprinciper för hantering av bidragsfinansierade forskningsprojekt inom Umeå universitet Annica Eriksson Controller Ekonomienheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel. 13-månaden Påverkan på budget/ uppföljning Semesterlöneskulden Differens på kapital

Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel. 13-månaden Påverkan på budget/ uppföljning Semesterlöneskulden Differens på kapital Kostnadsbaserad anslagsavräkning Mt Mats Tolander Tl och hanna Loréhn Seminarium i 10 juni 2009 Innehåll Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel Positiv respektive negativ övergångseffekt

Läs mer

Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet

Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet Författare: Ekonomiavdelningen År: 2010 Uppdaterad: 2010-11-22, Asn Innehåll 1 Regler för kontanta medel 3 1.1 Gemensamma regler för kontantkassa

Läs mer

Mallföretaget CartwritE Konteringsmall (EU-kontoplanen) 1

Mallföretaget CartwritE Konteringsmall (EU-kontoplanen) 1 small (EU-kontoplanen) 1 Köper kontant. Utlägg ur egen ficka. Detta uppfattas som kapitalinsättning.. Köper en rulle frimärken för 500 kr inkl moms.. 2018 Egen insättning K 500 2640 Ingående moms D 100

Läs mer

Rese- och forskningsbidrag inom CTR

Rese- och forskningsbidrag inom CTR LEDIGKUNGÖRELSE 2014-09-03 1 (3) Dnr V 2014/1481 Ekonomi Stiftelseförvaltning Rese- och forskningsbidrag inom CTR Ansökan Ansökningsformulär finns i Lunds universitets ansökningssystem för stipendier som

Läs mer

24 september 2002 NR. 25/2002. Hemdatorer ur ett arbetsgivarperspektiv sid 2

24 september 2002 NR. 25/2002. Hemdatorer ur ett arbetsgivarperspektiv sid 2 24 september 2002 NR. 25/2002 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Hemdatorer ur ett arbetsgivarperspektiv sid 2 Många församlingar och samfälligheter har utnyttjat möjligheten att låta de anställda låna

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens musikverk

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens musikverk Regeringsbeslut 47 2011-12-15 Ku2011/1960/RFS(delvis) Kulturdepartementet Statens musikverk Box 16326 10326 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens musikverk Riksdagen har beslutat om

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till anslagsförordningen (2011:223) ESV Cirkulär beslutade den 30 mars 2011.

Läs mer

Anvisningar och kontrollpunkter kvartal 1, 2019

Anvisningar och kontrollpunkter kvartal 1, 2019 Anvisningar och kontrollpunkter kvartal 1, 2019 Förutsättningar Beloppsgränser Beloppsgräns 100 tkr gäller periodisering av enstaka kostnader och intäkter (förutbetalda och upplupna). Uppbokning av ej

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Statens museer för världskultur

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Statens museer för världskultur Regeringsbeslut 26 Kulturdepartementet 2012-12-13 Ku2012/1309/KA Ku2012/1898/RFS (delvis) Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 GÖTEBORG Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens museer

Läs mer

Revisionsrapport. Kommunal momskompensation. Lars Edgren Henrik Bergh. Landstinget Halland 2003-01-29

Revisionsrapport. Kommunal momskompensation. Lars Edgren Henrik Bergh. Landstinget Halland 2003-01-29 Revisionsrapport Kommunal momskompensation Lars Edgren Henrik Bergh Landstinget Halland 2003-01-29 1 1 SAMMANFATTNING Komrev har granskat hanteringen av kommunal momskompensation inom två (sjukhuset i

Läs mer

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens 1 Ramavtalsbilaga 14 - Statlig redovisning 1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens redovisning Den statliga redovisningen är i grunden inte så olik företagens redovisning. Men det finns några

Läs mer

Aktuella skattefrågor inför årets deklaration. Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com

Aktuella skattefrågor inför årets deklaration. Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com Aktuella skattefrågor inför årets deklaration Johanna Wiklund 08-524 674 27 johanna.wiklund@se.gt.com Agenda Allmänt om bolagsdeklarationen Att tänka på när man gör de skattemässiga justeringarna Vanliga

Läs mer

Regler för kommunalt partistöd m.m.

Regler för kommunalt partistöd m.m. Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-15 Landstingsfullmäktige Sida 1(2) Referens Diarienummer 140725 Regler för kommunalt partistöd m.m. Förslag till beslut Landstingsfullmäktige

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Utgiven i Helsingfors den 30 april 2010 Nr 290 304 INNEHÅLL Nr Sidan 290 Betaltjänstlag... 1121 291 Lag om ändring av 7 kap. 19 i konsumentskyddslagen... 1144 292 Lag

Läs mer

Innehållsförteckning 1

Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 1 20 Bokslutsinformation Delår/År 2 20.1 Delårsrapport (delårsbokslut) per den 30 juni 2015.. 2 20.1.1 Intäkter/kostnader i rätt period.. 2 20.1.2 Periodiseringar 2 - Förutbetalda

Läs mer

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Besöksadress: Postadress: Telefon: Webb: www.ange.se Datum: 2015-02-03 Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Antaget av kommunstyrelsen den 3 februari 2015 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000 1 (9) 1 Bokföring av RAY-understöd Penningautomatunderstöden redovisas i bokslutet utifrån användningsändamålet enligt följande: 1. De understöd som beviljats för verksamheten i allmänhet (Ay) redovisas

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Mervärdesskatt, Oxelösunds kommun. Maj 2008. Författare: Lars Edgren

Revisionsrapport. Granskning av Mervärdesskatt, Oxelösunds kommun. Maj 2008. Författare: Lars Edgren Revisionsrapport Granskning av Mervärdesskatt, Oxelösunds kommun Maj 2008 Författare: Lars Edgren Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 1. Bakgrund... 5 2. Revisionsfråga... 5 3. Syfte... 5 4. Avgränsning...

Läs mer

Intyg 2013 landsbygdsfonden. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) 16 oktober oktober 2013 ESV 2014:9

Intyg 2013 landsbygdsfonden. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) 16 oktober oktober 2013 ESV 2014:9 Intyg 2013 landsbygdsfonden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) 16 oktober 2012-15 oktober 2013 ESV 2014:9 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter

Läs mer

Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun.

Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun. Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun. För att kunna teckna bankkonto via Stockholms arbetarekommun ska föreningen: Teckna konto och

Läs mer

Beskattningsregler för solenergi och vindkraft 18 mars 2015

Beskattningsregler för solenergi och vindkraft 18 mars 2015 Beskattningsregler för solenergi och vindkraft 18 mars 2015 Kort om Lindahl En av Sveriges största advokatbyråer med ca 400 medarbetare varav två tredjedelar är jurister Bred kapacitet samt lång och gedigen

Läs mer

REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR VID UNIVERSITETETS STYRELSER KOMMITTÉER, RÅD OCH NÄMNDER

REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR VID UNIVERSITETETS STYRELSER KOMMITTÉER, RÅD OCH NÄMNDER REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR VID UNIVERSITETETS STYRELSER KOMMITTÉER, RÅD OCH NÄMNDER Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: Giltighetstid: 2018-01-01 2021-12-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:28 Diarienr: 1998/0438 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1998-02-17 Mottagare: Kommunstyrelsen

Cirkulärnr: 1998:28 Diarienr: 1998/0438 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1998-02-17 Mottagare: Kommunstyrelsen Cirkulärnr: 1998:28 Diarienr: 1998/0438 Handläggare: Jan Svensson Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 1998-02-17 Mottagare: Kommunstyrelsen Personal Ekonomi Rubrik: Skattefrihet för lånedatorer m.m.

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 2013-10-23 N 2013/180 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 Analys av det ekonomiska

Läs mer

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT

Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 7.6.2010 KOM(2010)293 slutlig 2010/0161 (NLE) Förslag till RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT om bemyndigande för Polen att införa en särskild åtgärd som avviker från artikel

Läs mer

Uppdrag eller bidrag?

Uppdrag eller bidrag? Sveriges universitets- och högskoleförbund The Association of Swedish Higher Education Uppdrag eller bidrag? Conny Kjell Stockholms universitet Pia Grankvist Stockholms konstnärliga högskola Bidrag eller

Läs mer