Svar på uppdrag till socialnämnden från kommunstyrelsens arbetsutskott, KS AU, inför

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svar på uppdrag till socialnämnden från kommunstyrelsens arbetsutskott, KS AU, inför 2014-2016"

Transkript

1 Tjänsteskrivelse 1 (8) SN Handläggare: Patrik Jonsson, 22. socialkansliet Socialnämnden Svar på uppdrag till socialnämnden från kommunstyrelsens arbetsutskott, KS AU, inför Sammanfattning Socialnämndens budget utgörs till största del av personalkostnader, vilka skulle behöva reduceras kraftigt om föreslagen ram blir verklighet. Reduceringsbehovet bedöms bli 25 mnkr och motsvara cirka 50 årsarbetare. De reduceringar som genomförts sedan 2008, motsvarande 47,7 mnkr, har medfört att kostnader per brukare (KPB) redan nu ligger på en förhållandevis låg nivå. Konsekvenserna bedöms därför bli stora om personaltätheten minskas i denna storleksordning. Att minska bemanningen med motsvarande 50 årsarbetare går dessutom stick i stäv med Socialstyrelsens nya föreskrift om bemanning i särskilda boenden (SOFS 2012:12) som träder i kraft den 1 januari Det finns en stor risk i att de förändringsarbeten som är påbörjade inom socialförvaltningen och som även konsulterna pekar på i sin preliminära dragning som utvecklingsområden, kommer att tvingas bromsas upp om den föreslagna minskningen av budgetramen blir verklighet. Detta skulle innebära att effekterna drar ut på tiden eller uteblir. Beslutsunderlag Socialförvaltningens tjänsteskrivelse den 8 mars 2013 Kommunstyrelsens arbetsutskott, KS AU, mål och budget uppdrag till nämnderna Socialförvaltningens tjänsteskrivelse den 13 februari 2013 Bakgrund Kommunstyrelsens arbetsutskott har gått igenom planeringsförutsättningarna med samtliga nämnders presidier och förvaltningschefer inför mål och budget Genomgångarna mynnade ut i några ställningstaganden och ett antal uppgifter/frågor till nämnderna som KS AU vill få besvarade för att kunna gå vidare med mål- och budgetprocessen. Senast den 18 april 2013 ska nämndernas svar vara inlämnade till kommunstyrelsens lednings-

2 (8) kontor. Uppgifterna/frågorna Uppdrag till socialnämnden från KS AU är följande: Tillsammans med folkhälsonämnden redovisa en handlingsplan för hur möjligheterna att välja mellan olika maträtter kan öka. Tillsammans med kultur- och föreningsnämnden redovisa hur planerade aktiviteter inom särskilt boende kan utökas. Redovisa hur nämnden kan arbeta in dagvårdsresor i nämndens budget så att kostnaderna/kostnadsökningarna begränsas. Redovisa besparingar i samband med eventuell omflyttning av expeditionslokaler. Redovisa hur nämnden kan finansiera ökade driftkostnader för nytt vårdboende inom nämndens ram (med hjälp av pågående konsultutredning). Redovisa konsekvenser av att nämnden får hantera kostnader för försörjningsstöd inom nämndens ram. Lokalutredningen: Förtydliga avgående kostnader inom ramen för lokalutredningen. Använd tidigare utskickad mall. Beskriva åtgärder och konsekvenserna av en neddragning av den preliminära driftsramen för 2014 med 5,9 mnkr. Ange åtgärder och konsekvenser för att klara investeringar inom föreslagen ram. Vad vill nämnden uppnå/vilka nämndmål vill nämnden koppla till de olika fullmäktigemålen med utgångspunkt i fullmäktigemålen och de preliminära ekonomiska ramarna? Hur skulle ett nämndmål angående en minskning av andelen ekonomiskt utsatta barn kunna lyda? Med andra ord; på vilket sätt kan nämnden bidra till att minska andelen ekonomiskt utsatta barn? Svar från socialnämnden Handlingsplan mellan socialnämnden och folkhälsonämnden för hur möjligheterna att välja mellan olika maträtter kan öka. Kommunen får vid nationella kvalitetsjämförelser låga poäng avseende kosten eftersom möjlighet att välja mellan olika lunchrätter saknas. I dag finns valmöjlighet två dagar i veckan, vid matserveringarna på Nickkällan och Solbringen, då två olika rätter serveras. När det gäller matlådorna finns ingen valmöjlighet. Tillsammans med folkhälsonämndens kostavdelning har en handlingsplan tagits fram för att i första hand arbeta fram ett system för att kunna erbjuda valmöjlighet mellan två rätter i lunchlådan. Goda exempel tas från Degerfors gällande logistik i köket och beställarrutiner. I andra hand utöka tvårätters system successivt, vid matserveringarna på Nickkällan och Solbringen, till att omfatta veckans alla dagar. Valmöjlighet kan möjligen innebära ökad arbetsbelastning och kostnadsökning. En arbetsgrupp skapas för att ta fram rutiner.

3 (8) Avstämningsmöten med områdeschefer vård och omsorg, enhetschefer, kökschef och verksamhetschef för kost sker kontinuerligt under processen för att följa utvecklingen. Tillsammans med kultur- och föreningsnämnden redovisa hur planerade aktiviteter inom särskilt boende kan utökas. Kommunen får vid nationella kvalitetsjämförelser låga poäng avseende aktiviteter bland annat då det i vårdboende inte erbjuds två organiserade aktiviteteter dagligen under vardagar och en organiserad aktivitet dagligen under helger. Alla vårdboenden har det senaste åren på olika sätt arbetat aktivt för att tydliggöra och utöka utbudet av organiserade aktiviteter. Redan idag sker ett visst samarbete med kultur- och föreningsnämnden när det gäller tillfälliga musikarrangemang genom samordnaren för sociala aktiviteter samt Boken kommer och Minneslådorna från biblioteket. Vid en träff med kulturchefen framkom att målgruppen för kulturskolans verksamhet är barn och unga. En utvidgning av målgruppen till att även gälla äldre skulle innebära ett utökat uppdrag och därmed ökad kostnad. Det finns eventuellt möjligheter för kulturskolans olika grupper att, inom befintlig ekonomisk ram, förlägga uppvisningar vid särskilt boende. Detta kan dock inte ske med någon regelbundenhet. De aktiviteter som kan vara passande för personer i särskilt boende är uppträdanden i form av musik och dans. Dessa aktiviteter kan koordineras via samordnaren för sociala aktiviteter. Besparingar i samband med eventuell omflyttning av expeditionslokaler. Socialförvaltningen står i dagsläget inför ett behov av nya lokaler utifrån de beslut och direktiv som finns kopplade till lokalutredningen. I första hand gäller detta de vårdlag med tillhörande sjuksköterskor som snart står utan lokal utifrån att Geologens avtal löper ut halvårsskiftet Men även vårdlagen som är på Högehus omfattas, då även det avtalet är uppsagt och löper ut 2014 samt Den tredje enheten av vårdlag som omfattas är Ekeby/Karlberg, vid det nedlagda servicehuset Poeten, som idag har större lokaler än vad de har behov av. För dessa vårdlag och dess enhetschefer ser socialförvaltningen att det finns stora samordningsvinster i att samlokalisera dessa för att kunna samverka och fördela resurser på ett mer optimalt sätt. Då det även är en del av socialförvaltningens sjuksköterskor som blir husvilla finns ett lokalbehov för dessa. Parallellt med detta finns också ett samlokaliseringsbehov av alla socialförvaltningens sjuksköterskor inom hemvården för att kunna samordna resurserna även för denna yrkesgrupp.

4 4 (8) Socialförvaltningen har utifrån detta lämnat ett uppdrag till samhällsbyggnadsförvaltningen att finna lämpliga lokaler åt ovannämnda grupper. Förslaget som samhällsbyggnadsförvaltningen har lämnat för samtliga dessa grupper är Dunungevägen, som socialförvaltningen ser som ett lämpligt förslag, då samtliga skulle kunna inrymmas där. De lokaler som socialförvaltningen då skulle kunna lämna motsvarar en lokalkostnad av 1028 mnkr i dagsläget. Kostnadskalkylen som samhällsbyggnadsförvaltningen lämnat till socialförvaltningen är att Dunungevägen som helhet, med de lokalanpassningar som behöver göras, motsvarar en årskostnad av 900 tkr till 1mnkr. Detta innebär att flytten till Dunungevägen i nuläget blir kostnadsneutralt men ger förutsättningar för bättre samordning av personella resurser. Lokalutredningen: Förtydliga avgående kostnader inom ramen för lokalutredningen. Se bifogad bilaga. Socialnämndens svar på frågorna: Redovisa hur nämnden kan arbeta in dagvårdsresor i nämndens budget så att kostnaderna/kostnadsökningarna begränsas. Redovisa hur nämnden kan finansiera ökade driftkostnader för nytt vårdboende inom nämndens ram. Redovisa konsekvenser av att nämnden får hantera kostnader för försörjningsstöd inom nämndens ram. Beskriva åtgärder och konsekvenserna av en neddragning av den preliminära driftsramen för 2014 med 5,9 mnkr. Om dagvårdsresorna överförs till socialnämnden så innebär det att en underbudgeterad verksamhet flyttas från en nämnd till en annan. Ett underskott som motsvarar cirka 1 mnkr. För att finansiera det nya vårdboendet inom befintlig ram så behöver socialnämnden frigöra 4,1 mnkr. Budgeten för försörjningsstöd var 25,5 mnkr Utfallet blev 29,7 mnkr vilket innebär ett underskott på 4,2 mnkr är budgeten för försörjningsstödet 25,5 mnkr, den prognostiserade utfallet utifrån årets första två månader är 34,2 mnkr. Det finns i dagsläget inget som pekar på att kostnaden inte kommer att fortsätta att stiga För 2014 prognostiseras differensen mellan budget och utfall att bli mellan 8,7 till 10 mnkr. Till detta kommer också att nämnden beräknas få kostnader på grund av att personer går ur etableringsreformen. Dessa kostnader uppstår redan 2013 och 2014 beräknas de bli 4,5 mnkr.

5 (8) Tillsammans med förslaget om ytterligare en neddragning av socialnämndens preliminära driftsram för 2014 med 5,9 mnkr innebär det sammantaget att socialnämnden har att ta ställning till hur kostnaderna kan minskas med motsvarande 24,2 till 25,5 mnkr inför Socialnämndens ställningstagande Socialnämnden är inte beredd att ta bort någon verksamhet då nämnden anser att det blir dyrare i längden för kommunen att ta bort någon av de icke lagbundna förebyggande verksamheterna. Socialnämndens budget utgörs till största delen av personalkostnader, vilka därmed skulle behöva reduceras med 24,2 till 25,5 om föreslagen ram blir verklighet. En sådan reducering motsvarar cirka 50 årsarbetare, vilket är cirka 57 personer beroende på att flera inom socialförvaltningen inte arbetar heltid. Detta kommer att drabba samtliga verksamheter då den förslagna reduceringen är så stor. Att minska bemanningen med motsvarande 50 årsarbetare går dessutom stick i stäv med Socialstyrelsens nya föreskrift om bemanning i särskilda boenden (SOFS 2012:12) som träder i kraft den 1 januari Tidigare till KS AU redovisad beräkning (Mål- och budgetprocessen inför för socialnämnden) visar att bemanningen egentligen behöver ökas till en kostnad motsvarande 31,2 mnkr för att klara av att leva upp till föreskriften. Konsekvenserna av att istället minska bemanningen ytterligare kommer bland annat bli att kommunen riskerar sanktionsavgifter både från Arbetsmiljöverket och från Socialstyrelsen. Vid inspektion kan krav komma att ställas om att införa en högre bemanning. Konsekvenserna bedöms innebära sämre och osäkrare vård och omsorg för brukarna och en försämrad arbetssituation för personal med risk för att sjukskrivningar ökar både vad gäller kort- och långtidsfrånvaro. Socialförvaltningen har redan idag den näst högsta sjukfrånvaron i kommunen. Synpunkter från socialnämnden Socialnämnden har inte fått något uppdrag från KS AU om att de 31,2 mnkr, som Socialstyrelsens nya föreskrift beräknas kosta, ska hanteras inom socialnämndens budgetram eller någon information om en ramförstärkning. Utifrån detta vill socialnämnden veta om KS AU uttryckligen menar att socialnämnden inte ska följa Socialstyrelsens förskrift om bemanningskrav eller om socialnämnden kommer att få en utökad budgetram för att klara dessa kostnader? När det gäller dagvårdsresorna så skulle nämnden kunna begränsa beviljandet av resorna. Konsekvensen blir då att individen själv då får bekosta resorna genom färdtjänst eller annat kommunikationsmedel. Dagvårdsresan kostar i dagsläget 40 kronor enkel resa för brukaren, dock max 400 till 450 kronor per månad. Färdtjänst i närområdet kostar 50 kronor enkel resa inom en radie av 2,5 mil, där finns dock inget maxtak. När man använder begreppet dagresor så avser det resor till och från

6 (8) dagvården och demensdagvården inom vård och omsorg samt resor till och från daglig verksamhet inom handikappomsorg. För en brukare som går på dagvård/demensdagvård två gånger i veckan och som skulle använda färdtjänst istället för dagresa skulle det innebära en kostnadsökning från 450 kronor till cirka 800 kronor per månad. Brukare inom handikappomsorgen har oftast daglig verksamhet fem dagar per vecka. För dessa personer skulle det innebära en ökning från 450 kronor till cirka 2000 kronor per månad. En risk med detta är att brukaren av kostnadsskäl inte går på den dagvård/demensdagvård eller dagliga verksamhet som den är i behov av. En annan konsekvens av att flytta en underfinansierad verksamhet till socialnämnden (dagvårdsresorna) kan bli att nämnden känner sig tvingad att lägga ner hela dagvården trots att nämnden tror att det är kostnadsdrivande på sikt och innebär en försämring för kommunens äldre. Socialnämnden uppdrogs också att ta hjälp av den pågående konsultutredningen. Den muntliga preliminära redovisning som konsulterna presenterade visar dock att de inte hittat några snabba pengar. Men flera av de synpunkter som de presenterar ligger helt i linje med påbörjade förändringsarbeten inom socialnämndens verksamheter, och kan förmodligen ge resultat på flera års sikt. Det finns en risk i att de förändringsarbeten som är påbörjade inom socialförvaltningen och som även konsulterna pekar på i sin preliminära dragning som utvecklingsområden, kommer att tvingas bromsas upp om den föreslagna minskningen av budgetramen blir verklighet. Detta skulle innebära att effekterna drar ut på tiden eller uteblir eftersom vissa förändringar kan öka kostnaderna initialt för att ge effekt över tid. Socialnämnden anser också att nämndens ökande kostnader för försörjningsstöd samt de kommande kostnaderna för personer som går ur etableringsreformen (uppskattningsvis 4,5 mnkr 2014) ska delas av hela kommunen. Anledningen till det är att det inte enkom är en socialförvaltningsfråga utan en kommunangelägenhet och därför inte bör belasta socialnämndens bokslut. Åtgärder och konsekvenser för att klara investeringar inom föreslagen ram. Socialnämnden har fått en föreslagen investeringsram om tkr 2014, tkr 2015 och tkr Den föreslagna ramen är densamma som tidigare och nämnden har därmed inte fått äskade medel för inventarier till nytt gruppboende om 150 tkr eller mobila sprinklers om 350 tkr.

7 (8) Vad gäller inventarier till det nya gruppboendet får socialnämnden lösa det genom att försöka hitta begagnade möbler inom kommunkoncernen och använda dessa i det nya boendet. Att inga investeringsmedel finns för mobila sprinklers innebär att kommunen får acceptera en större risk för att bränder bryter ut inom socialnämndens verksamheter. En mobil sprinkler placeras i bostäder för att snabbt och skonsamt kunna släcka bränder. Under 2012 avled 112 personer i bränder i Sverige. Rökning och glömda påslagna spisar är de vanligaste brandorsakerna och undersökningar visar att rökning i kombination med rörelsehandikapp eller ett riskbeteende (såsom kraftig berusning) är farligast. Socialnämndens avsikt är att kunna placera mobila sprinklers hos särskilt utsatta riskpersoner som får stöd av socialnämndens verksamheter och där man bedömer en överhängande risk för brand. Vad vill nämnden uppnå/vilka nämndmål vill nämnden koppla till de olika fullmäktigemålen med utgångspunkt i fullmäktigemålen och de preliminära ekonomiska ramarna? Fullmäktigemål 1 Karlskoga är en attraktiv kommun som är välkomnande, trygg och säker för alla. Nämndmål 1.1 Brukarna känner sig säkra och trygga med den verksamhet som bedrivs inom socialnämndens verksamhetsområde. Nämndmål 1.2 Ensamkommande barn och ungdomar ska ges bra förutsättningar för en god integration i det svenska samhället. Fullmäktigemål 2 Medborgarna känner sig nöjda med den kommunala verksamhetens kvalitet och service. Nämndmål 2.1 Brukarna känner sig nöjda med den verksamhet som bedrivs inom socialnämndens ansvarsområde. Fullmäktigemål 3 Karlskoga kommun är en attraktiv arbetsgivare, där alla har samma möjligheter. Nämndmål 3.1 Socialförvaltningen är en attraktiv och jämlik arbetsplats.

8 (8) Fullmäktigemål 4 Karlskoga är en kommun med ett näringsliv som utvecklas. Nämndmål 4.1 Servicenivån i socialnämndens verksamheter är god. Fullmäktigemål 5 Karlskoga har en socialt/kulturellt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling. Nämndmål 5.1 Socialnämnden har en socialt/kulturellt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling. Fullmäktigemål 6 Karlskoga är känd som en framstående utbildningsort. Inget nämndmål. Hur skulle ett nämndmål angående en minskning av andelen ekonomiskt utsatta barn kunna lyda? Socialnämnden har i nuläget inget förslag på nämndmål men ser ekonomiskt utsatta barn som en kommunangelägenhet och anser att det ska finnas ett fullmäktigemål 7 om ekonomiskt utsatta barn. Socialförvaltningens förslag till beslut Socialnämnden antar svaret till kommunstyrelsens arbetsutskott, KS AU, som sitt eget och överlämnar det till kommunstyrelsens ledningskontor. Karin Björkman Socialchef Expedieras till Kommunstyrelsen Bilaga Lokalutredningen nytt vårdboende

9

10 Lokalutredningen - nytt vårdboende 60 platser Socialförvaltningen Tkr Avgår Vid periodens slut Geologen *1 388,0 388,0 Högehus 601,0 Högehus kök och p-platser 251,0 Treklövern - Bryggan 785,2 Treklövern - Solhemmet *2) 2014 *3) , ,8 Utsikten 1 400,0 Summa avgår 388, , ,8 601,0 0, ,0 Tillkommer Korttidsplatser lasarettet ,0 Nytt vårdboende 3 160,0 Personallokal nytt vårdboende 175,0 Vårdlagslokal - Geologen/Högehus *4. 300,0 Kök Högehus, intäktsförlust 240,0-240,0 Kök Torpdalen, intäktsförlust *5 671,0 Summa tillkommer 240, ,0 0,0-240,0 0, ,0 Summa 148, , ,8 841, ,0 1. Avser perioden halvår 2013 och Avser Solhemmet perioden okt-dec Avser Solhemmet Beräknade kostnader för ersättning av vårdlagslokaler Geologen Högehus 5. Kan komma att innebära en intäktsförlust om kostnaden inte kompenseras med lägre kostnader för kost och städ inom socialförvaltningen.

11 Protokollsutdrag Socialnämnden Sammanträdesdatum SN 36 SN Mål och budget Sammanfattning Socialnämndens budget utgörs till största del av personalkostnader, vilka skulle behöva reduceras kraftigt om föreslagen ram blir verklighet. Reduceringsbehovet bedöms bli 25 mnkr och motsvara cirka 50 årsarbetare. De reduceringar som genomförts sedan 2008, motsvarande 47,7 mnkr, har medfört att kostnader per brukare (KPB) redan nu ligger på en förhållandevis låg nivå. Konsekvenserna bedöms därför bli stora om personaltätheten minskas i denna storleksordning. Att minska bemanningen med motsvarande 50 årsarbetare går dessutom stick i stäv med Socialstyrelsens nya föreskrift om bemanning i särskilda boenden (SOFS 2012:12) som träder i kraft den 1 januari Det finns en stor risk i att de förändringsarbeten som är påbörjade inom socialförvaltningen och som även konsulterna pekar på i sin preliminära dragning som utvecklingsområden, kommer att tvingas bromsas upp om den föreslagna minskningen av budgetramen blir verklighet. Detta skulle innebära att effekterna drar ut på tiden eller uteblir. Beslutsunderlag Socialförvaltningens tjänsteskrivelse den 8 mars 2013 Kommunstyrelsens arbetsutskott, KS AU, mål och budget uppdrag till nämnderna Socialförvaltningens tjänsteskrivelse den 13 februari 2013 Yrkanden Alliansen och (SPI): Yrkade bifall till socialförvaltningens svar med undantag av sista stycket i skrivelsen ett eget mål för ekonomiskt utsatta barn. (S) och (V): Yrkade bifall till förvaltningens förslag. Beslutsgång Ordförande ställde förslagen mot varandra och finner att socialnämnden beslutar om att anta förvaltningens förslag. Yrkanden Alliansen och (SPI): Yrkade bifall till att deras tilläggsyttrande bifogas förvaltningens svar till KS AU. (S) och (V): Yrkade avslag om att bifoga tilläggsyttrandet. Justerande Utdragsbestyrkande

12 Protokollsutdrag Socialnämnden Sammanträdesdatum Beslutsgång Ordförande ställde förslagen mot varandra och fann att socialnämnden beslutade om att avslå att tilläggsyttrandet bifogas. Socialnämndens beslut Socialnämnden antog svaret till kommunstyrelsens arbetsutskott, KS AU, som sitt eget och överlämnar det till kommunstyrelsens ledningskontor. Reservation Mot beslutet om att avslå att tilläggsyttrandet bifogas reserverade sig Alf Rosberg (M), Marie-Louise Nauclér (M), Sara Andersson (M), Bengt Eklund (FP) samt Wivi Pettersson (SPI). Tilläggsyttrandet bifogas protokollet som reservation. Expedieras till Kommunstyrelsens arbetsutskott Justerande Utdragsbestyrkande

13

14

Mål och budget 2012-2014, revidering

Mål och budget 2012-2014, revidering Tjänsteskrivelse -03-23 SN.0108 Handläggare: Patrik Jonsson, 22. socialkansliet Socialnämnden Mål och budget -, revidering Sammanfattning Socialnämnden har tidigare fattat beslut om budget samt mål och

Läs mer

Tisdagen den 7 maj 2013 i Torpdalens samlingssal, klockan 09.00-12.00

Tisdagen den 7 maj 2013 i Torpdalens samlingssal, klockan 09.00-12.00 Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Beslutande Tisdagen den 7 maj 2013 i Torpdalens samlingssal, klockan 09.00-12.00 Ingegerd Bennysson, SN, ordförande Kerstin Gustavsson, SN Niina Laitila, KS Gunnel

Läs mer

Ärende 11. Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan

Ärende 11. Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan Ärende 11 Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan Tjänsteskrivelse 1 (2) 2019-01-23 KS 2019-00080 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar

Läs mer

Ärende 9 Svar till Gymnasienämnden avseende äskande om utökad budgetram 2016

Ärende 9 Svar till Gymnasienämnden avseende äskande om utökad budgetram 2016 Ärende 9 Svar till Gymnasienämnden avseende äskande om utökad budgetram 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2016-03-30 KS 2016.0103 Handläggare Christian Westas Kommunstyrelsen Svar till gymnasienämnden avseende

Läs mer

Karin Björkman, socialchef Anna-Lena Lilja, förvaltningssekreterare ANSLAG / BEVIS. Socialnämnden 2012-11-12. Socialkansliet

Karin Björkman, socialchef Anna-Lena Lilja, förvaltningssekreterare ANSLAG / BEVIS. Socialnämnden 2012-11-12. Socialkansliet Sammanträdesprotokoll 1 (18) Plats och tid Måndagen den 12 november 2012 i Portalen, Baggängsvägen 65, klockan 13.00-18.00 Beslutande Ingegerd Bennysson (S), ordförande Reidar Johansson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Uppdrag utifrån nämndgenomgångarna

Uppdrag utifrån nämndgenomgångarna 2013-03-06 KS 2012.0011 Samtliga nämnder (ej valnämnden) Samtliga förvaltningschefer KSAU Mål och budget 2014-2016 uppdrag till nämnderna Bakgrund Kommunstyrelsens arbetsutskott har gått igenom planeringsförutsättningarna

Läs mer

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år

Ärende 12. Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Ärende 12 Hantering av ensamkommande som fyller 18 år Tjänsteskrivelse 1 (4) 2018-01-14 KS 2017.0473 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Karin Björkman Kommunstyrelsen Hantering av ensamkommande

Läs mer

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Ärende 26 Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-28 KS 2018-00140 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning Arbetet med att utforma en ny familjecentral i Karlskoga har pågått under de senaste

Läs mer

Ärende 17. Svar till Barn- och utbildningsnämnden avseende ansökan om tilläggsanslag ur KS oförutsett

Ärende 17. Svar till Barn- och utbildningsnämnden avseende ansökan om tilläggsanslag ur KS oförutsett Ärende 17 Svar till Barn- och utbildningsnämnden avseende ansökan om tilläggsanslag ur KS oförutsett Tjänsteskrivelse 1 (2) -09-02 KS.0016 Handläggare Christian Westas Kommunstyrelsen Svar till barn- och

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Karin Björkman, socialchef Anna-Lena Lilja, förvaltningssekreterare

Karin Björkman, socialchef Anna-Lena Lilja, förvaltningssekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Måndagen den 3 januari 2011 i Portalen, Baggängsvägen 65, klockan 14.00 15.00 Beslutande Ingegerd Bennysson (S), ordförande Lars Nyberg (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-04-14. Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00

Kommunstyrelsen 2015-04-14. Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00 Kallelse Kommunstyrelsen 2015-04-14 Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för ledamot

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2017-05-18 - Folkets hus, Götetorpssalen, 13:00-17:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) till kl. 15:30, 58-64, 66-69 Anita

Läs mer

Information Konsekvensbeskrivning om socialnämnden inte tillförs 36 Mkr i Mål- och resursplan

Information Konsekvensbeskrivning om socialnämnden inte tillförs 36 Mkr i Mål- och resursplan SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2016-05-19 5 (xx) Dnr SN 2015/192 Information Konsekvensbeskrivning om socialnämnden inte tillförs 36 Mkr i Mål- och resursplan 2017-2021 Sammanfattning Socialnämndens

Läs mer

Ärende 22. Redovisning av internkontroll kommunstyrelsen 2015 avseende fakturor för representation, kurser, resor och hotell

Ärende 22. Redovisning av internkontroll kommunstyrelsen 2015 avseende fakturor för representation, kurser, resor och hotell Ärende 22 Redovisning av internkontroll kommunstyrelsen 2015 avseende fakturor för representation, kurser, resor och hotell Tjänsteskrivelse 2015-10-28 KS 2014.0345 Handläggare: Per Nordin Internkontroll

Läs mer

Direktiv - Internbudget 2015

Direktiv - Internbudget 2015 Tjänsteskrivelse 2014-09-02 KFN 2014.0027 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Direktiv - Internbudget 2015 Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden fastställer sin budget för 2015

Läs mer

KF Ärende 31 Socialnämnden - Äskande ur verksamhetspott på grund av volymökningar 2018

KF Ärende 31 Socialnämnden - Äskande ur verksamhetspott på grund av volymökningar 2018 KF Ärende 31 Socialnämnden - Äskande ur verksamhetspott på grund av volymökningar 2018 Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-10-22 KS 2018-00394 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Kommunfullmäktige

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-27 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 KS/2015:207. Beslutsunderlag Beslutsunderlag med förslag till avtal

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 KS/2015:207. Beslutsunderlag Beslutsunderlag med förslag till avtal Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2019-02-04 1 (1) Sida 38 KS/2015:207 Förlängning av Ramavtal för ungdomshälsor i Östergötland Sammanfattning Sedan 1 juli 2015 finns ett ramavtal

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2009-08-26 2 SN 100 Dnr 5.09 700 Extra ärende Följande extra ärende godkännes till dagordningen. - Länsstyrelsens beslut 2009-06-04 ang ansökan om tillstånd att bedriva enskild verksamhet

Läs mer

Kommunstyrelsens svar på förslag från BUN begäran om förlängd tid för upprättande av kvalitetsåtagande samverkan skola- hem

Kommunstyrelsens svar på förslag från BUN begäran om förlängd tid för upprättande av kvalitetsåtagande samverkan skola- hem Ärende 12 Kommunstyrelsens svar på förslag från barn- och utbildningsnämndens begäran om förlängd tid för upprättande av kvalitetsåtagande samverkan skola- hem Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-02-27 KS 2015.0062

Läs mer

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 2018-04-26 Vård- och omsorgsnämnden Mahria Persson Lövkvist Telefon 08 555 010 50 Mahria.persson.lovkvist@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 Förvaltningens förslag

Läs mer

Investeringsbehov Aggerudsskolans kök

Investeringsbehov Aggerudsskolans kök Tjänsteskrivelse 2013-08-21 Handläggare: Ulrika Lundgren FHN 2013.0069 Folkhälsonämnden Investeringsbehov Aggerudsskolans kök Sammanfattning Under läsåret 2012/2013 har elevantalet ökat inom grundskolan

Läs mer

Ärende 8. Motion om att alla barn upp till 18 års ålder ska få glasögon gratis

Ärende 8. Motion om att alla barn upp till 18 års ålder ska få glasögon gratis Ärende 8 Motion om att alla barn upp till 18 års ålder ska få glasögon gratis Protokollsutdrag Socialnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-10 SN 100 SN 2012.0167 Yttrande avseende motion om att alla barn upp

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2010-12-13 23 Sida Kf Dnr 163/2010 622 Besvarande av motion - information om innehållet i den kommunallagade maten Kommunstyrelsens beslut Förslag

Läs mer

Tisdagen den 3 september 2013 i Bibliotekets hörsal klockan 09.00-12.00

Tisdagen den 3 september 2013 i Bibliotekets hörsal klockan 09.00-12.00 Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Tisdagen den 3 september 2013 i Bibliotekets hörsal klockan 09.00-12.00 Beslutande Ingegerd Bennysson, SN, ordförande Sven-Olof Axelsson, KS Carl-Axel Hedwall,

Läs mer

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram

Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram Tjänsteskrivelse 1 (8) 2015-06-09 50TKommunledningskontoret Dnr KS 2015-172 Birgitta Hammar Kommunstyrelsen Nämndernas framställningar om tilläggsanslag samt utökad investeringsram KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mats Ståhl Elgström Datum SN-2017/104 Socialchef 2017-04-26 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2017-2018 SN-2017/104 Förslag

Läs mer

Socialnämnden 10(29) Sn 126 Genomlysning för budget i balans - "Minskade antal vård och omsorgsplatser" Tjänsteskrivelse bestående av bakgrund, risk - och konsekvensanalys och kostnadsbesparing av förslag

Läs mer

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015

Socialnämndens sammanträde 18 november 2015 SON 150 Redovisning och handlingsplan med anledning av beslut från IVO SON 151 Ekonomisk månadsrapport för oktober 2015 SON 152 Driftsform för nytt särskilt boende SON 153 Budget 2016 Plats och tid Rådhuset,

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Karin Björkman, socialchef Anna-Lena Lilja, förvaltningssekreterare ANSLAG / BEVIS. Socialnämnden Socialkansliet

Karin Björkman, socialchef Anna-Lena Lilja, förvaltningssekreterare ANSLAG / BEVIS. Socialnämnden Socialkansliet Sammanträdesprotokoll 1 (20) Plats och tid Måndagen den 15 oktober 2012 i Portalen, Baggängsvägen 65, klockan 14.00 17.20 Beslutande Ingegerd Bennysson (S), ordförande Reidar Johansson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Tillsyn Mobila teamet EKB

Tillsyn Mobila teamet EKB TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Charlotte Hedström 2017-01-13 SN 2016/0445.01.08 0480-453780 Socialnämnden Tillsyn Mobila teamet EKB 160907 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Begäran från socialnämnden om extra medel för försörjningsstöd

Begäran från socialnämnden om extra medel för försörjningsstöd Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/834 2013-08-13 Kommunstyrelsen Begäran från socialnämnden om extra medel för försörjningsstöd Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

KS Ärende 15. Från etablering till anställning

KS Ärende 15. Från etablering till anställning KS Ärende 15 Från etablering till anställning Tjänsteskrivelse 2013-11-21 Handläggare: Stefan Larsson KS 2013.0330 Kommunstyrelsen Från etablering till anställning Sammanfattning Arbetsförmedlingen har

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott KALLELSE Datum 2018-11-01 1(1) Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Torsdagen den 8 november 2018, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Osby, kommunhuset i Osby Ärende 1 Upprop och protokollets

Läs mer

Ärende 26. Motion om konferenshotell med restaurang på Näset

Ärende 26. Motion om konferenshotell med restaurang på Näset Ärende 26 Motion om konferenshotell med restaurang på Näset Tjänsteskrivelse 2015-03-26 KS 2014.0233 Handläggare: Bosse Björk Kommunfullmäktige Svar på motion om att utreda möjligheterna att bygga konferenshotell

Läs mer

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-15 Percy Carlsbrand Ekonomichef 08-555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 - Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:265 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet

Kommunala pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Lötängen, onsdagen den 14 maj 2014 klockan 09.00-12.00 Beslutande Ingegerd Bennysson, SN, ordförande Kerstin Gustavsson, SN Sven-Olov Axelsson, KS Carl-Axel Hedwall,

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-11-27, kl 17:30 Plats: Gruvsalen, Stadshuset Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Ärende 25. Motion om att utreda möjligheterna att återuppliva Sandvikens camping

Ärende 25. Motion om att utreda möjligheterna att återuppliva Sandvikens camping Ärende 25 Motion om att utreda möjligheterna att återuppliva Sandvikens camping Tjänsteskrivelse 2015-03-26 KS 2014.0232 Handläggare: Bosse Björk Kommunfullmäktige Svar på motion om att utreda möjligheterna

Läs mer

Dansa Pausa. Folkhälsonämnden

Dansa Pausa. Folkhälsonämnden Tjänsteskrivelse 1 (6) 2015-10-27 FHN 2013.0055 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Dansa Pausa Sammanfattning Folkhälsonämnden och Kultur- och föreningsnämnden har ett gemensamt intresse av att

Läs mer

Karin Björkman, socialchef Anna-Lena Lilja, förvaltningssekreterare ANSLAG / BEVIS. Socialnämnden 2012-06-05. Socialkansliet

Karin Björkman, socialchef Anna-Lena Lilja, förvaltningssekreterare ANSLAG / BEVIS. Socialnämnden 2012-06-05. Socialkansliet Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Tisdagen den 5 juni 2012 i Portalen, Baggängsvägen 65, klockan 8.30-15.00 Beslutande Ingegerd Bennysson (S), ordförande Reidar Johansson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Sid 1 (5) 2019-04-16 Dnr 19SON85 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Socialnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Allmänt om

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 125 Dnr KS/2017:316. Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 125 Dnr KS/2017:316. Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-08-06 1 (2) Sida 125 Dnr KS/2017:316 Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld Bakgrund Marlene Stenman har

Läs mer

Skriftliga rapporter till nämnden i juni 2017

Skriftliga rapporter till nämnden i juni 2017 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Socialförvaltningen Ledning Edit Asvelius 016-710 80 30 2017-06-07 1 (1) ÖFNES/2017:15 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Skriftliga rapporter till nämnden

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Ärende 11. Begäran från samhällsbyggnadsnämnden om utökat driftbidrag för provverksamhet för manuell snöröjning

Ärende 11. Begäran från samhällsbyggnadsnämnden om utökat driftbidrag för provverksamhet för manuell snöröjning Ärende 11 Begäran från samhällsbyggnadsnämnden om utökat driftbidrag för provverksamhet för manuell snöröjning Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-28 KS 2018-00218 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare

Läs mer

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.30 Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Leif Jannerstig (s)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL. Social- och arbetsmarknadsnämnden Sammanträdesdatum

MÖTESPROTOKOLL. Social- och arbetsmarknadsnämnden Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum Plats och tid Nicolairummet kl. 08:30-15:00 Ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Lena O Jenemark (S) (ordförande) Göran Berggren (S) (vice ordförande) Kristina Classon

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd 6 SN

Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd 6 SN Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd 6 SN 2017.038 108 Sammanträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott 2017-04-11 38 Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd (SN 2017.038)

Läs mer

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019

Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till budgetjusteringar för år 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) 2015-04-22 Handläggare, titel, telefon Lotta Rengart, ekonomistrateg 011-153312 Vård- och omsorgsnämnden Preliminär budget för vård- och omsorgsnämnden 2016-2018, samt förslag till

Läs mer

Ärende 19. Motion om att införa en generationsbrygga mellan barn och äldre via äldreboenden, föreningar och skolor

Ärende 19. Motion om att införa en generationsbrygga mellan barn och äldre via äldreboenden, föreningar och skolor Ärende 19 Motion om att införa en generationsbrygga mellan barn och äldre via äldreboenden, föreningar och skolor Tjänsteskrivelse 1(3) 2019-06-24 KS 2018-00530 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare

Läs mer

Mål och budget 2013-2015 uppdrag till nämnderna

Mål och budget 2013-2015 uppdrag till nämnderna 2012-03-02 Samtliga nämnder (ej valnämnden) Samtliga förvaltningschefer KSAU Mål och budget 2013-2015 uppdrag till nämnderna Bakgrund Kommunstyrelsens arbetsutskott har gått igenom planeringsförutsättningarna

Läs mer

KF Ärende 8. Medborgarförslag om hundrastgårdar

KF Ärende 8. Medborgarförslag om hundrastgårdar KF Ärende 8 Medborgarförslag om hundrastgårdar Tjänsteskrivelse 1 (1) 2018-03-19 KS 2017.0278 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om hundrastgårdar Sammanfattning

Läs mer

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn.

Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Tjänsteskrivelse 2015-05-20 Handläggare: FHN 2014.0050 Folkhälsonämnden Projektplan inför handlingsplan mot ekonomisk utsatthet bland barn. Sammanfattning Den 7 januari beslutade kommunstyrelsen att uppdra

Läs mer

Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456

Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456 2018-10-08 Maria Frykegård Nämndsekreterare Telefon 08-555 010 08 maria.frykegard@nykvarn.se Nytt särskilt boende för äldre KS/2018:456 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge

Läs mer

Gymnasieförvaltningen

Gymnasieförvaltningen Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Beslutande Torsdagen den 13 juni 2013 i sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 08.35-15.45 Sammanträdet ajournerades klockan 09.55-10.20, 11.47-12.45,

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott Yttrande, remiss om anslutning till Samordningsförbundet Södra Roslagen

Socialnämndens arbetsutskott Yttrande, remiss om anslutning till Samordningsförbundet Södra Roslagen Sammanträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott 2016-11-29 182 Yttrande, remiss om anslutning till Samordningsförbundet Södra Roslagen (SN 2016.182) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15 Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 februari 2015, klockan 15:00-17.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Marita Pettersson (S), Ulla Eriksson Berg

Läs mer

Begäran om medel för organisering av mottagandet av ensamkommande barn och flyktingar KS-2014/151

Begäran om medel för organisering av mottagandet av ensamkommande barn och flyktingar KS-2014/151 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary Nilsson Datum KS-2014/151 2014-02-27 Kommunstyrelsen Begäran om medel för organisering av mottagandet av ensamkommande barn och flyktingar KS-2014/151 Förslag

Läs mer

Tjänsteskrivelse Hemställan från socialnämnden om integrationssamordning

Tjänsteskrivelse Hemställan från socialnämnden om integrationssamordning VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-04-22 DNR KS 2015.033 EMELIE HALLIN SID 1/2 STABSCHEF 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Hemställan

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Ordförande: Tony Hansson Förvaltningschef: Ann Letorp Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Omflyttning av medel rapport till kommunstyrelsen I nuläget inget

Läs mer

Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471

Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 158 Motion om återinförande av kommunal handikappomsorg information. KS 2014-471 Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Beslutsprocessen - Kommunfullmäktiges investeringsbeslut Fastighetsägare - Konstnärlig utsmyckning

Beslutsprocessen - Kommunfullmäktiges investeringsbeslut Fastighetsägare - Konstnärlig utsmyckning Tjänsteskrivelse 2015-02-18 KFN 2015.0033 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Remissyttrande - Investeringspolicy Sammanfattning Kultur- och föreningenämnden har beretts tillfälle att

Läs mer

Yttrande över motion om datorer på vårdinrättningar i Karlskoga

Yttrande över motion om datorer på vårdinrättningar i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (4) 2015-08-12 SN 2015.0153 Handläggare Anders Hedåberg, socialkansliet Socialnämnden Yttrande över motion om datorer på vårdinrättningar i Karlskoga Sammanfattning Socialförvaltningen

Läs mer

Socialnämnden uppföljning per Ärende 8 SN 2017/85

Socialnämnden uppföljning per Ärende 8 SN 2017/85 Socialnämnden uppföljning per -09-30 Ärende 8 SN /85 Sida 88 av 163 Tjänsteskrivelse 1(1) -10-02 Dnr: SN /85 Socialnämnden Socialnämnden uppföljning per -09-30 Förslag till beslut Socialnämndens beslut

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman Vård- och omsorgsnämnden 2014-05-05 1/8 Sammanträdestid: 2014-05-05, kl. 13.00 16.10 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Ann-Charlotte

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (24) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (24) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare Kommunfullmäktigesalen kl. 09:00 15.45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (24) Leif Andersson (S), Roger Persson (S) Anna-Lena Carlsson (C), Elisabeth Johansson (C), tjänstgörande

Läs mer

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Ärende 18 Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Tjänsteskrivelse 1(2) 2019-01-04 KS. 2017-00277 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om hundpåsar

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-09 178 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Preliminär budget för överförmyndarnämnden

Preliminär budget för överförmyndarnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2015-04-07 Överförmyndarens expedition Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, enhetschef 011-15 13 72 Överförmyndarnämnden Preliminär budget 2016-2019 för överförmyndarnämnden

Läs mer

Socialnämnden 2014-05-28

Socialnämnden 2014-05-28 129 Redovisning av delegationsbeslut enl. 35 Kommunallagen... 2 130 Internkontroll... 3 131 Delgivningar... 4 132 Avgifter för boende enligt LSS 9.9... 5 133 Mall för tjänsteskrivelse från socialförvaltningen...

Läs mer

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer)

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Bilaga till Dnr: VoO.2015.0042 1 (6) 2015-02-17 Vård och Omsorg Johanna Elfsberg Bokslutsanalys 2014 Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Volymökningar

Läs mer

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M)

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 19 maj 2015, klockan 17:00-18.30 ande Tjänstgörande ersättare Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S),

Läs mer

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet våning 2, Marnäsliden, 13:00 14:30 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund(M) Gunnar Grahn (S) Ann-Katrin

Läs mer

Yttrande över motion angående nya lokaler för korttidsboendet Gästis

Yttrande över motion angående nya lokaler för korttidsboendet Gästis Tjänsteskrivelse 1 (3) 2013-09-16 SN 2013.0156 Handläggare: Unni Johansson Socialnämnden Yttrande över motion angående nya lokaler för korttidsboendet Gästis Sammanfattning Alf Rosberg, Nya Moderaterna,

Läs mer

Samverkansavtal mellan Mjölby kommun och Region Östergötland gällande hälsokommunikatörer

Samverkansavtal mellan Mjölby kommun och Region Östergötland gällande hälsokommunikatörer Missiv 1(2) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2018-01-03 KS/2018:21 Handläggare Carina Åsman Tfn 0142-853 73 Kommunstyrelsen Samverkansavtal mellan Mjölby kommun och Region Östergötland gällande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2016-08-24 1 Innehållsförteckning Ärende 81 Information om projekt arbetsglädje ger bra arbetsmiljö... 3 82 Månadsuppföljning juli... 4 83 Avgifter... 5 84 Budget 2017... 6 85 Informationsärenden... 8

Läs mer

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C)

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C) 1(14) Plats och tid sammanträdesrum 1, kommunhuset klockan 08.30-12.00 ande ledamöter Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson

Läs mer

1. Godkänna att Socialnämnden förhyr lokal om 363 kvm på Solskiftesvägen 3A av Armada Fastighets AB.

1. Godkänna att Socialnämnden förhyr lokal om 363 kvm på Solskiftesvägen 3A av Armada Fastighets AB. Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-1 1-12 AU 9:20 Dnr. KS 2014/0309-133 Lokal för bostad för ensamkommande barn Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen beslutar 2. Finansiering

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2007-10-24 2 Socialnämndens arbetsutskott 2007-10-10 4 Socialnämnden 2007-09-26 10 Socialnämndens arbetsutskott 2007-09-12 6 Socialnämnden 2007-08-27 9 Socialnämndens arbetsutskott 2007-08-15

Läs mer

Ärende 8. Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga

Ärende 8. Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga Ärende 8 Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2013-03-15 SBN 2013.0063 Handläggare: Stig Rengman Samhällsbyggnadsnämnden Svar på motion om att införa bekvämlighetsinrättningar

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 5 september 2019 kl Ajournering

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 5 september 2019 kl Ajournering Socialnämnden 1 (13) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 5 september 2019 kl. 9.00 12.15 Ajournering 11.45 12.05 Saad Benatallah (S) Ewa Ståhl (S) Viktor

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stora Vänortsrummet 19 november 2015 klockan 13:30-14:45 Beslutande Bertil Carlsson (S) ordförande Bertil Rutström (V) ersättare för Sarah Andersson (S) Torbjörn Nyholm (S) ersättare för

Läs mer

Ärende 18. Motion om att utreda möjligheterna att inrätta en äldreombudsman

Ärende 18. Motion om att utreda möjligheterna att inrätta en äldreombudsman Ärende 18 Motion om att utreda möjligheterna att inrätta en äldreombudsman Tjänsteskrivelse 1(3) 2018-10-02 KS. 2018-00207 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på motion om

Läs mer

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten

Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Tjänsteskrivelse 1 (3) 2014-05-22 SN 2014.0093 Handläggare: Patrik Jonsson, 22.socialkansliet Socialnämnden Yttrande över motion angående lagen om valfrihetssystem inom hemtjänsten Sammanfattning En motion

Läs mer

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns.

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns. 1(6) 111 Dnr 00005/2017 Budget 2018 beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för 2018-2020 godkänns. 2. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget 2018-2020 gäller efter att erforderliga

Läs mer

NKI-undersökningar inom vård och omsorg 2012 samt 2013 och framåt

NKI-undersökningar inom vård och omsorg 2012 samt 2013 och framåt Tjänsteskrivelse 1 (7) 2012-09-12 SN 2011.0089 Handläggare: Patrik Jonsson, 22. socialkansliet Socialnämnden NKI-undersökningar inom vård och omsorg 2012 samt 2013 och framåt Sammanfattning NKI (nöjd kund

Läs mer

Ärende 15. Svar på ansökan från Gymnasienämnden om medel för vuxenutbildning

Ärende 15. Svar på ansökan från Gymnasienämnden om medel för vuxenutbildning Ärende 15 Svar på ansökan från Gymnasienämnden om medel för vuxenutbildning Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-01-26 KS 2017.0514 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Kommunfullmäktige

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00 16.20 Beslutande Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson

Läs mer

Ann-Christin Jarl Iréne Alm. Socialkontoret 2006-03-01

Ann-Christin Jarl Iréne Alm. Socialkontoret 2006-03-01 1 (15) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen, kl 09.00 12.10 Beslutande Bengt Ingvarsson (s), ordförande Rose-Marie Jönsson (c), 1:e vice ordförande 09.00 12.05 Lars Ottosson (s), ej tjänstgörande

Läs mer

Grästorps kommun Kommunstyrelsen

Grästorps kommun Kommunstyrelsen v Grästorps kommun SAMMATRADESPROTOKOLL Sidan 1 av 8 Plats och tid Kommunens hus, Samlingssalen, Grästorp, kl 18.00-18.40 Beslutande ärvaro/frånvaro Ordinarie /F Tjänstgörande ersättare Kent Larsson (M)

Läs mer

Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd, återrapportering

Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd, återrapportering Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Paul Håkansson 2018-08-28 rev 2018-09-27 rev 2018-10-15 Dnr KS 2018-555 Kommunstyrelsen Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd,

Läs mer