Version: :43. Ramverk för skriftliga inlämningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Version: :43. Ramverk för skriftliga inlämningar"

Transkript

1 Version: :43 Ramverk för skriftliga inlämningar

2 Innehål Ramverk för skriftliga inlämningar... 1 Inledning... 3 Deadlines... 3 Arbetsform... 3 Bedömningar... 3 Leverans... 3 Disposition och form... 4 Plagiering... 5 Referenser... 5 Bilaga (9)

3 Inledning Ett stort antal former av inlämningar förekommer under utbildningen. Det kan vara laborationsrapporter, konstruktionsuppgifter, seminarieuppgifter, projektredovisningar och inte minst ett avslutande examensarbete. Ibland görs arbetet individuellt, ibland i grupp. De olika uppgifternas redovisning skiljer sig givetvis när det omfång och karaktär, men detta dokument utgör ett inledande ramverk för studenter och lärare på programmet och har till syfte att tydliggöra några av de krav som generellt ställs. Mer specifika krav ställs i instruktioner för respektive uppgift i kurser. Deadlines Vid de flesta redovisningar så anges en sista dag då en uppgift ska vara inlämnad. En för sent inlämnad uppgift betraktas som inte inlämnad, och kommer att examineras vid en senare tidpunkt. Examination sker tre gånger om året. För en inlämnad uppgift som bedöms att kunna bli godkänd med smärre kompletteringar anges en sista dag då dessa ska vara genomförda. Sent inkomna kompletteringar hanteras enligt samma regler som ovan för inlämningar. I de fall examinationen sker genom projektarbete kan enklare kompletteringar ske inom 14 dagar. Projektarbete bygger dock på samarbete, teamwork och process inom en grupp som sällan eller aldrig kan återskapas för den som inte klarat tentamen eller missat delar av arbetet. Om arbetet bedöms vara av sådan kvalitet att komplettering inte är möjligt, hänvisas man till att delta i projektet nästa gång kursen ges för att kunna examineras Arbetsform Det är, om inget annat anges, tillåtet (och rekommenderas) att samarbeta med varandra. Alla individuella inlämningar ska dock alltid vara individuellt skriva med egen text, egna figurer och beräkningar. Om det förekommer att en individuell inlämning inte upplevs som ett självständigt arbete, kan det komma att anmälas som ett disciplinärende, se nedan under Plagiering. Vid arbeten som görs i grupp så är alla solidariskt ansvariga för hela materialet. Bedömningar Skrivna rapporter bedöms beroende på syfte. I allmänhet gäller det dock att man kan uppvisa ett kritiskt tänkande och eget reflekterande, har en förmåga att på ett tilltalande och strukturerat sätt kunna förmedla ett budskap, att rapporten har en god disposition, att fakta är korrekta och att förekommande beräkningar är korrekt utförda. Förutom detta så kommer även språket att granskas och brister kommer att kommenteras. Användning av rättstavningskontrollen i ordbehandlingsprogram förutsätts. Använda gärna kurskamrater som språkgranskare. Om bristerna är allvarliga rekommenderas en kontakt med Språkverkstaden vid högskolan. Leverans Alla dokument ska lämnas som PDF-filer (om inget annars särskilt anges). PDF-dokumentet ska vara skapat av ett program och inte vara ett inskannat dokument. Om filen är stor är det tillåtet att lämna filen som en komprimerad fil, till exempel som en zip-fil. Filen lämnas alltid i it's learning och ibland även i pappersform, men aldrig som bilaga i e-post. 3 (9)

4 Vid en del redovisningar ska rapporten, för att kunna examineras, skickas till Urkund innan deadline, för en genomgång av innehåll och dess källor. En inlämning kompletteras då med att man skickar e-post med sitt dokument som bilaga till en urkundsadress som vanligtvis är där fornamn och efternamn är den ansvarige lärarens för- respektive efternamn. Ämnesraden ska inkludera kursens LADOK-kod mellan hakparenteser, till exempel [by301i]. Urkund rapporter till läraren om eventuella likheter med annat tillgängligt material. Disposition och form Alla rapporter ska alltid inledas med en första sida, där det framgår av vem som gjort den (med personnummer), i vilken kurs/i vilket moment, till vem samt datum för inlämningen. Därefter en innehållsförteckning, inledning det vill säga bakgrund och syfte med rapporten och sedan ett antal kapitel som beskriver, analyserar och besvarar aktuella frågeställningar. Rapporten avslutas med en sammanfattning och analys samt referenser. Texten skrivs med Times New Roman (eller motsvarande såsom Garamond) med en storlek som är 11/12 pt och med ett radavstånd som är Alla sidor ska givetvis vara numrerade i sidfot. Sidhuvudet kan användas för information om rapporten. Alla bilder och tabeller ska vara numrerade och ha bild-/tabelltext. Förekommer ekvationer ska även de vara numrerade. Tabell. Sammanfattning av krav på utformning och innehåll (fortsättning nästa sida) Titelsida Sammanfattning Innehållsförteckning Textens form Språket Textens innehåll Resultat/diskussion Figurer/tabeller Källhänvisning Källförteckning/ referenslista Ska alltid finnas med en separat sida, som har information om kurs/delkurs/moment, författare (med personnummer), datum för inlämning, ansvarig lärare Ska alltid finnas, om inget annat anges. Ska alltid finnas, om inget annat anges. Den löpande texten ska vara väl disponerad med kapitel och avsnittsrubriker. Ska vara enkelt och rikta sig till en kurskamrat. Stavfel förutsätts finnas till ett minimum. I texten ska de metoder/det arbetssätt som använts redovisas. Längre beräkningar, mätresultat etcetera kan redovisas i bilagor till vilka man tydligt gör hänvisningar. Diskussion av resultat samt slutsatser ska presenteras tydligt och klart. Ska finnas där de underlättar förståelsen, och vara försedda med figuroch tabelltexter med en löpande numrering. I alla delar av texten ska använda källor anges noga. Hänvisningarna ska vara utformade enligt gängse norm. Ska finnas och utformas enligt gängse norm. När det gäller omfattningen är det givetvis beroende uppgiften, men sträva efter att skriva kort och tydligt, och undvik utsvävningar av texten som inte tillför läsaren något i ämnet. 4 (9)

5 Ett malldokument finns i it s learning, och ska användas om inget annat anges. Plagiering Plagiering är när man använder sig av någon annans idé eller text utan att referera till personen. Kom därför ihåg att alltid ange ursprung i form av författarnamn eller namn på dokumentet eller publikationen. Är du osäker, fråga din lärare. Om en examinerande lärare misstänker att en inlämnad rapport innehåller text eller annat som inte tillhör författaren och där det saknas information om att det är citat, så görs en anmälan om misstänkt vilseledande vid studieprestation till Rektor. 1 Det kan innebära en avstängning från studierna under en period. Under perioden har man inte rätt till studiemedel från CSN. Tips: Välkommen till Refero antiplagieringsguiden på högskolan i Blekinge Referenser Det finns en del att läsa för att få stöd i sitt skrivande. Nedan listas några referenser som rekommenderas. Backman, J. (2009), Rapporter och uppsatser, Lund: Studentlitteratur Mattsson P. & Örtenblad, A.(2010) Smått och gott - om vetenskapliga rapporter och referensteknik, Lund: Studentlitteratur Rienecker, L. & Jørgensen, S. (2008), Att skriva en bra uppsats, Malmö: Liber Strömqvist, S. (2006), Uppsatshandboken: råd och regler för utformningen av examensarbeten och vetenskapliga uppsatser, Stockholm: Hallgren & Fallgren Svenska skrivregler (2008), Språkrådet, Stockholm: Liber 1 Notera att det i Högskoleförordningen (10 kap., 9 ) står att Grundad misstanke [ ] skall skyndsamt anmälas till rektor. 5 (9)

6 Bilaga Nedan ges sammanställning av allmänna kommentarer på tidigare års rapporter. Sammanställningen är gjord av Catharina Thormark och kan användas som en vägledning när ni skriver. Som ingenjörer kommer ni ofta att använda orden hus och fönster. Lär er därför vad dessa heter i olika former. (Skriv aldrig husena och fönstrena). Ord Singularis Pluralis obestämd form bestämd form obestämd form bestämd form hus hus huset hus husen fönster fönster fönstret fönster fönstren På Internetsidan Öva svensk grammatik, kan den som behöver öva lite grammatik. Inledning Syfte En text behöver alltid någon form av inledning. Man behöver veta både vad man kommer att läsa och framför allt varför. I texter som bara är på ett par sidor kan man gärna slå ihop inledning, bakgrund och syfte i ett stycke. Rubriken kan då vara bakgrund, inledning, någon fråga eller något som har med ämnet att göra. Syftet vävs sedan in i stycket och kanske även metoden. Journalisternas löpsedelsteknik, dvs att börja med det viktigaste, är ett bra knep som numer även används av forskare när de skriver artiklar. Det kan därför vara bra att redan tidigt i inledningen ställa en intresseväckande fråga, ge en glimt av resultatet el dyl. För tekniska rapporter bör man dock följa en mer strikt linje. De, dem, dom [ ] Och när ska man använda vad? De är ett pronomen i tredje person plural, grundform. Dom är talspråk och ersätts i skrift med de eller dem. Tumregel: När dom gör något de När dom är föremål för någon annans görande - dem Talspråk: Dom såg Lena. Skrivspråk: De såg Lena. De fungerar som subjekt i meningen; det är de som gör något i meningen, som agerar i meningen. Dem är ett pronomen i tredje person plural, objektsform. Är man osäker kan man kanske ta det säkra före det osäkra och använda det talspråkliga dom, visserligen på bekostnad av stil men åtminstone hyfsat grammatiskt korrekt. Viktigt är att ni ser 6 (9)

7 att det är en skillnad mellan subjektet och objektet i en mening, och att ni anpassar pronomina därefter. Dels Dels skall inte användas ensamt, det skall alltid finnas två dels i en mening (eller ibland tre). Ex: Undersökningen omfattar dels intervjuer, dels experiment. Det finns lite olika uppfattningar om huruvida man kan använda en konjugation, dvs och eller men som inledning på det andra dels. Ex: Undersökningen omfattar dels intervjuer, och dels experiment. Säkrast är att undvika konjugation. Figur- och tabelltexter Vid varje figur och bild ska det finnas text som berättar vad figuren/tabellen visar. Vid figurer skrivs texten under, medan den beskrivande texten skrivs över vid tabeller. I löptexten bör det sedan finnas en hänvisning till figuren/tabellen, t ex se Figur 1/Tabell 1. Figurer och tabeller kan med fördel numreras med kapitelnummer och löpnummer. Ex: Andra figuren i kap 3 heter Figur 3.2 Fotnoter Alla referenser i fotnoterna skall skrivas i referenslistan. I referenslistan skall alla bibliografiska data vara med, dvs författare, årtal, titel, ort, förlag. Introducera och förklara begrepp När ni nämner ett begrepp första gången i texten, nämn det inte i bestämd form. Som läsare är det då lätt att man blir förvirrad. vaddå lamellvirket, har det nämnts innan? Det har jag missat? Försök hela tiden se dig som en guide och hjälp för läsaren, du leder, förklarar och visar. Om läsaren inte förstår, är det väldigt ofta författarens brist på hjälpsamhet som är orsaken. Tänk på att förklara begrepp som inte är välkända för alla. Likaså måste ni förklara en förkortning när ni använder den första gången. Vidare är det viktigt att ni anstränger er extra när ni skall beskriva en teknisk lösning eller ett komplicerat sammanhang. Använd gärna ett exempel och/- eller en bild, det är ofta en mycket bra hjälp för läsaren. Jag Man försöker undvika Jag, speciellt som inledande ord i ett stycke och alldeles extra som första ord i en artikel. Konsekvens Ord & begrepp: Ibland finns det flera ord för t ex ett fenomen eller ett material. Var då konsekvent och använd samma ord i hela texten. Mineralull är t ex samlingsnamnet för glasull och stenull. Om man menar stenull men ibland skriver mineralull och ibland stenull, så blir man som läsare mycket förvirrad. Ett exempel: Mineralull har god isoleringsförmåga och stenull kan inte brinna. Menar författaren att glasull kan brinna eller? Tempus: byt inte tempus i texten om det finns speciella orsaker. Person: Om ni är två som skriver så använd vi och inte jag. (Det finns en ständig diskussion med olika ståndpunkter om huruvida man över huvudtaget får använda jag/vi, men det är en annan sak.) 7 (9)

8 Kritisk De allra flesta av er behöver försöka att öva upp ett mycket mer kritiskt förhållningssätt. Vem ger er informationen? Är uppgiftslämnaren jävig, har något att vinna på en viss information? Finns det någon annan typ av information, dvs finns det information som den använda källan inte ger? Det som står kan ju vara helt sant och korrekt, men viktigt information kan ju ha förtigits och därmed blir den givna informationen vilseledande. Metod/arbetssätt Ni skall här redogöra för hur ni har samlat in er information. Det finns många olika metoder: litteraturstudier (läsa rapporter, böcker, tidskrifter etc), mäta, väga, beräkna, simulera, göra enkäter... Att analysera, bedöma etc den information som man har samlat in är underförstått och det behöver man inte redogöra för. Speciella svårigheter man haft i informations- eller datainsamlandet kan man redogöra för om man tror att de kan vara till hjälp för andra. Nytt stycke När ni byter ämne, börja då ett nytt stycke. Som läsare blir man annars väldigt förvirrad. Onödiga småord Var försiktig med alla små onödig ord, t ex så, ju då. Småord som kan tas bort utan att innehållet förändras bör tas bort. De fyller ingen funktion i skrift, gör bara texten mer lik talspråk och mindre professionell. Procent, % Ange vad det är % av va! Är det vikts% eller volym% eller??. Referenser. När det gäller Internet-referenser är det viktigt att ange både hemsidan och datum. Om det är en stor hemsida kan man gärna ange var på hemsidan man kan hitta uppgiften. T ex Boverkets hemsida/energideklarationer. URL-adressen kan ju ändras och då finns ingen chans att hitta. Tryckta källor En publikation skall redovisas under tryckta källor även om den finns på Internet. URL-adressen kan anges eller så kan man skriva tillgänglig på Internet. Resultat Resultat är en rubrik som mer hör hemma i studier som innehåller någon undersökning eller liknande. I kunskapsöversikter etc är det bättre att använda sig av rubriker som har med ämnet att göra. Om man t ex skriver om betong, kan en rubrik vara Betongens uppbyggnad och sedan ha underrubriker som t ex Tillsatsmedel i betong. Rubriker Rubriker tydligt redovisa innehållet i avsnittet. Om ett avsnitt handlar om tidstypiska drag i exteriören är det bättre att rubriken är rubriken Tidstypiska stildrag helt korrekt men Tidstypiska exteriöra stildrag är tydligare. När ni får väldigt lite text, bara några rader, under en rubrik så kan ni slå ihop två rubriker. 8 (9)

9 Sammanfattning Sammanfattningen skall innehålla: syfte, metod, resultat, slutsats. Gärna även en mening om bakgrunden. I sammanfattningen får det inte stå något som inte står inne i själva rapporten. Sammanfattningen skall därmed inte innehålla referenser. Språk Undvik talspråk. Undvik jag tycker etc. Ni skall inte tycka, däremot får ni gärna göra bedömningar baserade på fakta mm. I avsnittet Diskussion får ni framföra era egna åsikter men som sagt, de bör vara baserade på något mer än jag tycker. Syfte Tänk på att tydligt formulera vilka frågor ni skall besvara i uppsatsen. Det kan ofta vara väldigt effektivt och klargörande att formulera sitt syfte i form av frågor. Oavsett hur ni gör, begränsa er. De punkter som ni tar upp i syftet måste ni sedan behandla i texten. Om det blir för många punkter är det stor risk att texten blir alltför allmän. När ni närmar er slutet på ert arbete, kontrollera då att ni verkligen har behandlat alla era syften. Om ni inte gjort det kan ni antingen formulera om syftet eller arbeta vidare. Under utbildningen är ett syfte med olika uppgifter att ni t ex skall träna en färdighet. Detta syfte hör dock inte hemma under rubriken Syfte. Om färdighetsträning eller liknande däremot var ett huvudsyfte med uppgiften kan ni ta upp det i Förord. Det syfte som ni skall presentera är istället er frågeställning, dvs vilka frågor ni vill besvara. Särskrivningar Särskrivning är ett fenomen i den språkliga grammatiken som blivit allt vanligare under de senaste åren. En felaktig särskrivning innebär att ett ord som egentligen är sammansatt skrivs som två enskilda ord. Meningen kan då antingen få en helt annan betydelse eller tappa betydelse. Jämför: Jag möttes av en brunhårig sjuksköterska och Jag möttes av en brun hårig sjuk sköterska. Ett bra sätt att undvika felaktigheter är att läsa texten högt för sig själv och verkligen göra uppehåll mellan orden. Tidsbrist Ange aldrig tidsbrist som skäl till begränsningar. Bättre att skriva t ex På grund av arbetets begränsade omfattning 9 (9)

Allmänna krav på utformningen och användandet av inlämningsuppgifter i kurser som ges av Brandteknik

Allmänna krav på utformningen och användandet av inlämningsuppgifter i kurser som ges av Brandteknik Administrativ rutin 1 2004-01-29 rev Dnr 99046II/hf Brandteknik Allmänna krav på utformningen och användandet av inlämningsuppgifter i kurser som ges av Brandteknik Syfte med inlämningsuppgifter Inom utbildningen

Läs mer

Regler för grupparbeten, inlämnings- och laborationsuppgifter

Regler för grupparbeten, inlämnings- och laborationsuppgifter 1 Fastställda av UNRH 2000-12-05 Civilingenjörsprogrammet i riskhanteringsprogrammet Regler för grupparbeten, inlämnings- och laborationsuppgifter Arbete i samband med inlämningsuppgifter och laborationer

Läs mer

EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen

EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen Examensarbetet ska anknyta till montessoripedagogiken och omfatta en enkel vetenskaplig undersökning (ex litteraturstudie, intervju, observation eller enkät),

Läs mer

Allmänna krav för inlämningsuppgifter vid V- programmet LTH

Allmänna krav för inlämningsuppgifter vid V- programmet LTH V-programmets inlämningsuppgifter 1(6) UNV 2003-09-11 Allmänna krav för inlämningsuppgifter vid V- programmet LTH Mål och syfte Detta dokument ska medverka till att under V-utbildningens gång kontinuerligt

Läs mer

FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV

FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV Rev. Aug 2006 INLEDNING Följande formalia gäller inlämningsuppgifter och riktar sig till studenter och lärare vid Akademin för

Läs mer

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Citat... 1 Enkät... 1 Fotnot... 1 Frågeställning... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten

Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten UMEÅ UNIVERSITET Medicinska fakulteten Grundutbildningsrådet 901 87 Umeå Fastställd vid sammanträdet 2004-10-11 Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten Nedan följer medicinska fakultetens policy vid

Läs mer

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats?

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Kullagymnasiet Projektarbete PA1201 Höganäs 2005-01-19 Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Anna Svensson, Sp3A Handledare: Erik Eriksson Innehållsförteckning 1. Inledning sid. 1 - Bakgrund - Syfte

Läs mer

Välkommen till kursen Flerspråkig utveckling, litteracitet och lärande

Välkommen till kursen Flerspråkig utveckling, litteracitet och lärande Välkommen till kursen Flerspråkig utveckling, litteracitet och lärande 24.11-08 Kursen startar 17 november 2008 i sal F 331, Stockholms universitet (Se schema) Forskarskolekursen Flerspråkig utveckling,

Läs mer

Att skriva en vetenskaplig rapport

Att skriva en vetenskaplig rapport Birgittaskolan Att skriva en vetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort sammanfattning som är

Läs mer

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort

Läs mer

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg 1 (5) Modevetenskap II Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista Kursansvarig: Louise Wallenberg Kursens innehåll och syften Kursen i vetenskapligt skrivande ger dig övning

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Rapport för framställande av produkt eller tjänst

Rapport för framställande av produkt eller tjänst Rapport för framställande av produkt eller tjänst PA 1201 Det här är en vägledning för er som arbetat enskilt eller i en projektgrupp för framställande av produkt eller tjänst och ska skriva en projektrapport

Läs mer

Uppsatsskrivandets ABC

Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING GÄVLE GYMNASIEBIBLIOTEKARIERNA Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Bilder... 1 Citat... 2 Enkät... 2

Läs mer

Mall för uppsatsskrivning 2013-2014

Mall för uppsatsskrivning 2013-2014 Mall för uppsatsskrivning 2013-2014 Exempel på framsida samt instruktioner Förnamn Efternamn Klass Entréskolan, Eskilstuna Datum Använd Infoga- menyn i Word och välj sidnummer för att lägga in sidnummer

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator version 2017-08-21 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande lärare Uppsatsens titel

Läs mer

KN - Seminarium. Konkreta krav. Kort om kursen. Grov tidtabell HT Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp)

KN - Seminarium. Konkreta krav. Kort om kursen. Grov tidtabell HT Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp) Konkreta krav KN - Seminarium HT 2007 " Ämnesbeskrivning (ca 150-250 ord) + litteraturlista " Uppsats (ca 20 sidor) " Opposition (2-3 sidor) Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp) " Presentation av uppsatsen

Läs mer

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT Ditt gymnasiearbete ska bygga kring den frågeställning du kommit fram till i slutet av vårterminen i årskurs 2 och du ska i ditt arbete besvara din frågeställning

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

PM P R O M E M O R I A

PM P R O M E M O R I A PM P R O M E M O R I A PM är en kortform av det latinska pro memoria som betyder för minnet. Disposition Hur du strukturerar texten i ditt PM (1) Rubrik Om utrymme ges för att själv välja rubrik: Välj

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Höstterminen 2016 Kursansvarig: ulf.olsson@edu.su.se Kursadministratör: emmi.fagerlund@edu.su.se

Läs mer

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016.

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016. 1 (5) Institutionen för kulturvård KURSGUIDE KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp Höstterminen 2016 Grundnivå Reviderad 2016-12-01 Välkommen till en hel kurs för att öva vetenskapligt

Läs mer

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Kursen Hälsa, Etik och Lärande 1-8p, T1, Vt 2006 Hälsouniversitetet i Linköping 0 Fältstudien om hälsans villkor i ett avgränsat

Läs mer

Frågor och svar om tekniska rapporter

Frågor och svar om tekniska rapporter Frågor och svar om tekniska rapporter Frågorna är ordnade efter rapportens struktur Titelsidan Hur ska titelsidan se ut? Universitet, program, kurs, termin, datum och år. Författarnamn och e-postadresser,

Läs mer

Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv!

Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv! Reviderad 2008-09-11 Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv! Introduktionen äger rum på Södertörns högskola i Flemingsberg, Moas båge plan 2 MC238 kl 11.00 (Se schema) Hjärtligt välkommen

Läs mer

Skrivguide. Tillhör:

Skrivguide. Tillhör: Skrivguide Tillhör: Inledning Den här skrivguiden är till för att vägleda dig när du gör skriftliga arbeten här på Sven Eriksonsgymnasiet. Vilket ämne du än skriver om är alltid målet att du ska utöka

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Projektarbetet 100p L I T E O M I N T E R V J U E R L I T E O M S K R I V A N D E T A V A R B E T E T S A M T L I T E F O R M A L I A

Projektarbetet 100p L I T E O M I N T E R V J U E R L I T E O M S K R I V A N D E T A V A R B E T E T S A M T L I T E F O R M A L I A Projektarbetet 100p 1 L I T E O M I N T E R V J U E R L I T E O M S K R I V A N D E T A V A R B E T E T S A M T L I T E F O R M A L I A Metoder Intervju Power Point Innehåll En vetenskaplig rapport Struktur,

Läs mer

Att skriva vetenskapligt - uppsatsintroduktion

Att skriva vetenskapligt - uppsatsintroduktion Att skriva vetenskapligt - uppsatsintroduktion Folkhälsovetenskapens utveckling Moment 1, folkhälsovetenskap 1, Karolinska Institutet 17 september 2010 karin.guldbrandsson@fhi.se Varför uppsats i T1? För

Läs mer

Att skriva en vetenskaplig rapport

Att skriva en vetenskaplig rapport Att skriva en vetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort sammanfattning som är en koncentrerad

Läs mer

Akademisk hederlighet. om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder

Akademisk hederlighet. om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder Akademisk hederlighet om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder Vad är akademisk hederlighet? Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera oavsett

Läs mer

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet 1(5) Studiehandledning Styrning, utvärdering och utveckling VT 2014 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursens övergripande syfte är att studenten ska fördjupa sina kunskaper

Läs mer

Word-guide Introduktion

Word-guide Introduktion Word-guide Introduktion På det kognitionsvetenskapliga programmet kommer du läsa kurser inom flera olika vetenskapsområden och för varje vetenskapsområde finns ett speciellt sätt att utforma rapporter.

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp)

INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp) 1 INSTRUKTIONER OCH TIPS Fördjupningsarbete Receptarier (15 hp) och Apotekare (30 hp) 1. Försöksplan Syftet med försöksplanen är att du ska få projektets (begränsade) målsättning helt klar för dig innan

Läs mer

Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015

Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015 Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015 Kursansvarig: Ulf Olsson ulf.olsson@edu.su.se Kursadministratörer: Hälsopedagogik - Emmi Fagerlund emmi.fagerlund@edu.su.se

Läs mer

Skriftlig presentation

Skriftlig presentation Skriftlig presentation Målgruppsanpassat Syfte - informera - redovisa resultat - påverka/övertyga Rapportmall Struktur Löpsedelsteknik Kronologisk ordning Logisk ordning Alfabetisk ordning Rumlig indelning

Läs mer

Viktig information till dig som ska skriva en uppsats!

Viktig information till dig som ska skriva en uppsats! INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER 170516 Viktig information till dig som ska skriva en uppsats! Detta dokument innehåller information och anvisningar inför det självständiga arbetet på grundnivå

Läs mer

KN - Seminarium VT Kursledare: Marina Waldén Kursens hemsida:

KN - Seminarium VT Kursledare: Marina Waldén Kursens hemsida: KN - Seminarium VT 2006 Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv Kursledare: Marina Waldén Kursens hemsida: http://www.abo.fi/~mwalden/exfortsemi06.html Kort om kursen Mål: Öva muntlig och skriftlig framställning

Läs mer

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT PLAGIAT OCH UPPHOVSRÄTT Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera. När du redovisar

Läs mer

Att skriva uppsats 31:januari

Att skriva uppsats 31:januari Att skriva uppsats Du ska nu skriva en teknikuppsats för att ta reda på inom vilka områden datorer används i. Ta reda på hur tekniska system i samhället förändrats över tid och vilka drivkrafter som ligger

Läs mer

Kursinformation Svenska som andraspråk 3, ht 2015

Kursinformation Svenska som andraspråk 3, ht 2015 Kursinformation Svenska som andraspråk 3, ht 2015 Kurskoder: 9SAA11, 93SA51, 910G03 Här ges information om examinationsuppgifterna, beskrivning av hur en essä kan utformas, betygskriterier och litteraturlistor.

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin & årtal Handledare: namn Abstract/Sammanfattning Du skall skriva

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

INFOMET. Föreläsningsinnehåll. Projektmetodik III. Dokumentation i projektet Rapportstruktur Vad räknas som fusk Projektpresentation

INFOMET. Föreläsningsinnehåll. Projektmetodik III. Dokumentation i projektet Rapportstruktur Vad räknas som fusk Projektpresentation INFOMET Projektmetodik III Föreläsningsinnehåll Dokumentation i projektet Rapportstruktur Vad räknas som fusk Projektpresentation 1 Rapportstruktur 1. Omslagssida 2. Titelblad 3. Sammanfattning 4. Förord

Läs mer

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18

Studiehandledning. Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 20180914 Studiehandledning Vetenskaplig teori och metod I (VPG01F) 7.5 hp (distans, helfart) HT-18 Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Katarina Lagercrantz All katarina.lagercrantz@edu.su.se

Läs mer

REV Dnr: 1-563/ Sid: 1 / 8

REV Dnr: 1-563/ Sid: 1 / 8 REV 170518 Dnr: 1-563/2017 2017-05-29 Sid: 1 / 8 Arbetsgruppen för kvalitetsgranskning av examensarbeten Kriterier för bedömning av examensarbeten Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga

Läs mer

Studiehandledning. VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik. Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält

Studiehandledning. VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik. Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält Studiehandledning VPG10F Hälsopedagogik III (30 hp) Delkurs 1: Pedagogikens forskningsfält Delkurs 2: Vetenskaplig teori och metod III Hösttermin 2018 Kursansvarig: Marianne Teräs Institutionen för pedagogik

Läs mer

Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska institutionen

Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska institutionen Juridiska institutionen Stockholms universitet Fastställt av prefekten 2013.08.13 För tillämpning på examensarbeten som examineras fr.o.m. 2013.11.04 Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska

Läs mer

Uppsatserna skall ha ett försättsblad med Ca 2500 ord inklusive noter och referenser följande information: (ca 4-5 sidor) Titel på uppsatsen

Uppsatserna skall ha ett försättsblad med Ca 2500 ord inklusive noter och referenser följande information: (ca 4-5 sidor) Titel på uppsatsen Uppgiften Tema Medvetandefilosofi (FTEA12:5) Föreläsning 4: Uppsatsskrivande - Att redogöra för det problem som diskuteras i två artiklar, de uppfattningar som försvaras där, tydliggöra de argument som

Läs mer

Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek

Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek Referera rätt Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek Det hör till god vetenskaplig praxis att redovisa de källor som använts. Det måste alltid framgå av texten vem som

Läs mer

Examensarbete, Högskoleingenjör energiteknik, 15 hp Grundnivå

Examensarbete, Högskoleingenjör energiteknik, 15 hp Grundnivå Examensarbete, Högskoleingenjör energiteknik, 15 hp Grundnivå Studenten ska tillämpa kunskaper och färdigheter förvärvade inom utbildningsprogrammet genom att på ett självständigt och vetenskapligt sätt

Läs mer

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10 Första hjälpen år 7 Innehåller regler och mallar för: Muntligt framförande s. 2 Intervju s. 3 Datorskrivna arbeten s. 4 Bokrecension s. 5 Fördjupningsarbeten s. 6 Labbrapporter s. 7 Källor s. 8 Nyhetsrapportering

Läs mer

Titel. Undertitel. Skolans namn Termin (läsår) Ämne Handledarens namn. Här skall du skriva ditt namn och klass

Titel. Undertitel. Skolans namn Termin (läsår) Ämne Handledarens namn. Här skall du skriva ditt namn och klass Skolans namn Termin (läsår) Ämne Handledarens namn Titel Undertitel [Din titel skall visa vad ditt arbete handlar om. Om du använder dig av en undertitel så skall denna vara förklarande, dvs. förtydliga

Läs mer

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg Betygskriterier Examensuppsats 30 hp. Betygskriterier Tregradig betygsskala används med betygen icke godkänd (IG), godkänd (G) och väl godkänd (VG). VG - Lärandemål har uppfyllts i mycket hög utsträckning

Läs mer

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Hälsoprojekt Utvärdera din hälsa i rapportform Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Mål: Att utveckla sin fysiska, psykiska och sociala hälsa samt självbild. Att lära sig ta ansvar för egen träningsverksamhet.

Läs mer

Föreläsning 3: Formalia: Hur skall uppsatsen se ut

Föreläsning 3: Formalia: Hur skall uppsatsen se ut Självst lvständigt statistiskt arbete, ht2011 (Jan Wretman/Gösta Hägglund/Gebrenegus H Ghilagaber) Föreläsning 3: Formalia: Hur skall uppsatsen se ut 1 Uppsatsens olika delar Uppsatsen skall innehålla

Läs mer

Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten

Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten Kriterier för bedömning av examensarbete vid den farmaceutiska fakulteten 1 Inledning Vid den farmaceutiska fakulteten har det sedan 2005 funnits kriterier för bedömning av examensarbete (medfarm 2005/913).

Läs mer

Utveckling av ett grafiskt användargränssnitt

Utveckling av ett grafiskt användargränssnitt Datavetenskap Opponenter: Daniel Melani och Therese Axelsson Respondenter: Christoffer Karlsson och Jonas Östlund Utveckling av ett grafiskt användargränssnitt Oppositionsrapport, C-nivå 2010-06-08 1 Sammanfattat

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 1(5) - LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 2(5) ALLMÄNT OM KÄLLFÖRTECKNINGAR När du skriver en uppsats eller något annat skolarbete måste du redovisa vilka källor du

Läs mer

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Litteraturstudie Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Vad är en litteraturstudie? Till skillnad från empiriska studier söker man i litteraturstudier svar på syftet

Läs mer

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Maria Björklund (Bibliotek & IKT) & Fredrik von Wowern (Kursansvariga termin 10), reviderad 2014-06-30 Introduktion till

Läs mer

Att citera och referera

Att citera och referera Att citera och referera Studieguide Hvitfeldtska gymnasiet Vanliga frågor Vad är en referens? En referens är en beskrivning av en källa du använt i ditt arbete. Varför ska du referera? Det ska vara väldigt

Läs mer

Att skriva vetenskapliga rapporter och uppsatser

Att skriva vetenskapliga rapporter och uppsatser s råd och tips om: Att skriva vetenskapliga rapporter och uppsatser TEXT ÄR MER ÄN ORD Innehåll Språk Form Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Tankereda är A och O! VETENSKAPLIGHET Förhållningssättet

Läs mer

Harvardmetoden. en liten lathund

Harvardmetoden. en liten lathund Harvardmetoden en liten lathund Thomas Rosén och Christina Grundström Industriell marknadsföring Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Linköpings Universitet Version 2010-08-25 Innehåll

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2014 Ansvarig lärare Lina Eklund, Fil Dr Rum: B965 Telefonnummer:

Läs mer

Mälardalens högskola

Mälardalens högskola Teknisk rapportskrivning - en kortfattad handledning (Version 1.2) Mälardalens högskola Institutionen för datateknik (IDt) Thomas Larsson 10 september 1998 Västerås Sammanfattning En mycket viktig del

Läs mer

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad Umeå Universitet Institutionen för omvårdnad Riktlinjer 2012-10-23 Rev 2012-11-16 Sid 1 (6) Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom området ledarskap. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.förklara och illustrera

Läs mer

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn Gymnasiearbete Datum Uppsatsens rubrik Ev. underrubrik Ditt namn, klass Handledarens namn Sammanfattning En uppsats har en kort, inledande sammanfattning av hela arbetet. Den kommer inledningsvis men skrivs

Läs mer

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Grundläggande högskolebehörighet

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Grundläggande högskolebehörighet 1 (3) Kursplan Kursens benämning: Vetenskaplig metod A Engelsk benämning: Scientific method A Kurskod: 1MV015 Gäller från: HT 2012 Fastställd: Denna kursplan är fastställd av Ämnesrådet i Ledningsvetenskap

Läs mer

Akademisk hederlighet. om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder

Akademisk hederlighet. om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder Akademisk hederlighet om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder Vad är akademisk hederlighet? Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera

Läs mer

Kursnamn XX poäng 2013-10-15. Rapportmall. Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare:

Kursnamn XX poäng 2013-10-15. Rapportmall. Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare: Kursnamn XX poäng 2013-10-15 Rapportmall Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare: Innehållsförteckning En innehållsförteckning görs i Word när hela arbetet är klart. (Referenser, Innehållsförteckning,

Läs mer

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10

Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Skriva, presentera och opponera uppsats på läkarprogrammet Examensarbete termin 10 Maria Björklund (Bibliotek & IKT) & Fredrik von Wowern (Kursansvariga termin 10), reviderad 2014-06-30, 2015-01-26 Introduktion

Läs mer

Att skriva uppsats. Uppsatsens delar

Att skriva uppsats. Uppsatsens delar Att skriva uppsats Det finns många olika sätt att skriva uppsats på. I den här handledningen beskrivs en modell som, i lite olika varianter, är vanlig i språkvetenskapliga uppsatser. Uppsatsens delar Du

Läs mer

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna planera, genomföra, sammanställa och försvara ett eget projekt samt kunna granska och opponera på annan students projekt. Studenten ska även kunna

Läs mer

Instruktion/råd för rapportskrivning

Instruktion/råd för rapportskrivning Läkarprogrammet, självständigt arbete Instruktion/råd för rapportskrivning JK/PN 140211 Bästa/bäste läkarstudent! Nedan följer en kort beskrivning av de punkter en vetenskaplig rapport vanligen innehåller

Läs mer

Vetenskapligt skrivande. Några råd inför det vetenskapliga skrivandet

Vetenskapligt skrivande. Några råd inför det vetenskapliga skrivandet Vetenskapligt skrivande Några råd inför det vetenskapliga skrivandet Språkverkstaden www.sprakverkstaden.uu.se Engelska parken. Humanistiskt centrum Thunbergsvägen 3 L Rådgivning i svenska och engelska.

Läs mer

Akribi frågor vetenskaplig noggrannhet. Metod i historisk forskning, och pedagogikens historia Rötter till pedagogiken som vetenskap

Akribi frågor vetenskaplig noggrannhet. Metod i historisk forskning, och pedagogikens historia Rötter till pedagogiken som vetenskap 1(4) 2015-06-12 Studiehandledning Kursens innehåll/upplägg Examination Förväntade studieresultat (som också finns i kursplanen) Betygskriterier Den moderna pedagogikens idéhistoria I, 7,5 hp; The Modern

Läs mer

Titel: Undertitel: Författarens namn och e-postadress. Framsidans utseende kan variera mellan olika institutioner

Titel: Undertitel: Författarens namn och e-postadress. Framsidans utseende kan variera mellan olika institutioner Linköping Universitet, Campus Norrköping Inst/ Kurs Termin/år Titel: Undertitel: Författarens namn och e-postadress Framsidans utseende kan variera mellan olika institutioner Handledares namn Sammanfattning

Läs mer

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGK01, Engelska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng English: Level 3 - B. A. Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av utbildningsledaren

Läs mer

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem.

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem. Ephorus Denna manual beskriver Ephorus som är s plagiatkontrollsystem. Innehållsförteckning Vad är plagiatkontroll?... 3 Vad kan ett plagieringsverktyg göra?... 3 Vilka filformat stöds av Ephorus?... 4

Läs mer

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Stockholms universitet ht 2013 Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Inom kursens ram erbjuds fem undervisningstillfällen. Vid det första

Läs mer

REFERENSHANTERING. Svenska Jonathan Thorsell

REFERENSHANTERING. Svenska Jonathan Thorsell REFERENSHANTERING Svenska 1 2013-03-11 Jonathan Thorsell Varför referenser? Refererar du till någon annans arbete måste källan anges (referensen). Läsaren ska lätt kunna hitta materialet för att läsa mer

Läs mer

ATT SKRIVA PM. En anpassad guide, baserad på förlagan med samma titel (Daniel Jansson, Kulturgeografiska institutionen, Uppsala universitet, HT2012).

ATT SKRIVA PM. En anpassad guide, baserad på förlagan med samma titel (Daniel Jansson, Kulturgeografiska institutionen, Uppsala universitet, HT2012). Tillämpad fysik och elektronik Umeå Universitet Industriellt byggande ATT SKRIVA PM En anpassad guide, baserad på förlagan med samma titel (Daniel Jansson, Kulturgeografiska institutionen, Uppsala universitet,

Läs mer

Mälardalens Högskola Akademin för Innovation, Design och Teknik

Mälardalens Högskola Akademin för Innovation, Design och Teknik Guide till skrivande Vi har märkt under många års erfarenhet av studenters skrivande att skrivprocessen för många är något svårt och därmed något man kanske tvekar inför. Vi har sett att många studenter

Läs mer

MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING

MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING Denna kortfattade beskrivning består av två delar. En allmän del kring formatering etc och en del som tar upp viktiga aspekter i respektive rapportavsnitt. För en fylligare

Läs mer

RAPPORTSKRIVNING. Skolans namn Program, kurs, läsår Undervisande lärares namn. (titel på arbetet)

RAPPORTSKRIVNING. Skolans namn Program, kurs, läsår Undervisande lärares namn. (titel på arbetet) Skolans namn Program, kurs, läsår Undervisande lärares namn RAPPORTSKRIVNING (titel på arbetet) Ort och datum Författare(om det är flera skrivs namnen i bokstavsordning) Innehåll 1. Inledning(kapitelrubrik)...3

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Höstterminen 2014 Inledning

Läs mer

Rapportskrivning. Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering

Rapportskrivning. Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering Rapportskrivning Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering Innehållsförteckning 1. Markera alla huvudrubriker en i taget (Ctrl) och klicka på Rubrik 1, som finns uppe i menyraden.

Läs mer

Webbsystems inverkan på innehåll och användbarhet på webbplatser - oppositionsrapport

Webbsystems inverkan på innehåll och användbarhet på webbplatser - oppositionsrapport Webbsystems inverkan på innehåll och användbarhet på webbplatser - oppositionsrapport Respondenter: Emma Henriksson och Ola Ekelund Opponenter: Eva Pettersson och Johan Westerdahl Sammanfattande omdöme

Läs mer

Migrering av applikationen AMM till molnet

Migrering av applikationen AMM till molnet Datavetenskap Opponenter: Erik Andersson och Marcus Larsson Respondenter: Anders Nguyen och Linus Svensson Migrering av applikationen AMM till molnet Oppositionsrapport, C-nivå 2010:06 1 Sammanfattat omdöme

Läs mer

Noter och referenser - Oxfordsystemet

Noter och referenser - Oxfordsystemet Noter och referenser - Oxfordsystemet Centrum för barnkulturforskning Centrum för barnkulturforskning Vårterminen 2012 Noter och referenser - Oxfordsystemet Noter och referenser Oxfordsystemet Det finns

Läs mer

Individuellt fördjupningsarbete

Individuellt fördjupningsarbete Individuellt fördjupningsarbete Ett individuellt fördjupningsarbete kommer pågå under hela andra delen av kursen, v. 14-23. Fördjupningsarbetet kommer genomföras i form av en mindre studie som presenteras

Läs mer

Akademiskt skrivande I

Akademiskt skrivande I Akademiskt skrivande I Idag: Vad är akademiskt skrivande? Referatsystem att ange källa Citat och referat Akademiskt skrivande Den akademiska texten bygger på tidigare kunskap. Det vetenskapliga sättet

Läs mer