Allmänna krav för inlämningsuppgifter vid V- programmet LTH

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmänna krav för inlämningsuppgifter vid V- programmet LTH"

Transkript

1 V-programmets inlämningsuppgifter 1(6) UNV Allmänna krav för inlämningsuppgifter vid V- programmet LTH Mål och syfte Detta dokument ska medverka till att under V-utbildningens gång kontinuerligt träna studenternas färdighet i presentationsteknik och skriftlig framställning. Huvudmålet är härvid att varje nyutexaminerad civilingenjör skall kunna presentera en undersökning, ett projekt, en produkt etcetera i rapportform på ett tydligt, välstrukturerat och lättläst sätt. För studerande vid väg- och vattenbyggnadsutbildningen vid LTH och för lärare vid väg- och vattenbyggnadsutbildningen vid LTH finns följande delmål med dessa anvisningar: Studenter Ett gemensamt ramverk kring inlämningsuppgifter underlättar för studenterna genom att de krav som framförs från olika kursansvariga är samordnade, saker benämns lika och kraven på strukturen i rapporterna är desamma. Det gemensamma ramverket medför också en ökad tydlighet kring de krav som ställs på inlämningsuppgifter. Lärare Det gemensamma ramverket medför en ökad effektivitet när det gäller rapportskrivande genom att studenterna har erfarenheter av likartad rapportskrivning från tidigare kurser. Det gemensamma ramverket medför också en ökad tydlighet kring de krav som lärarna skall ställa på inlämningsuppgifter och kring den återkoppling till studenterna som förväntas av lärarna. Olika former av inlämningsuppgifter I ett stort antal kurser inom väg- och vattenbyggnadsutbildningen förekommer olika former av inlämningsuppgifter benämnda laborationsrapporter, konstruktionsuppgifter, seminarieuppgifter, projektredovisningar och examensarbeten. De olika inlämningsuppgifterna skiljer sig åt beträffande bl a omfång, karaktär och krav på utformning Kravnivåer Inom V-utbildningen förekommer i huvudsak tre nivåer på redovisningskrav där nivå I motsvarar enklare laborationsrapporter och mindre övningsuppgifter och nivå III motsvarar stora projektrapporter och examensarbeten. Ytterligare krav beträffande examensarbeten finns redovisade i en separat skrift. I kursmaterial och instruktioner skall läraren för varje inlämningsuppgift ange den allmänna kravnivån. Eventuella tilläggskrav eller andra avvikelser skall tydligt beskrivas i förhållande till den allmänna kravnivån. I undantagsfall kan det förekomma inlämningsuppgifter med redovisningskrav som helt avviker från de tre nivåerna. Kravnivåerna är kopplade till Blooms taxonomi (Taxonomi of Educational Objectives) som omfattar 6 kunskapskategorier: 1-kunskap, 2- förståelse, 3-tillämpning, 4-analys, 5-syntes, 6-värdering.

2 V-programmets inlämningsuppgifter 2(6) UNV Nivå I (motsvarar kunskapskategori 3 enligt Blooms taxonomi - tillämpning) Nivå II (motsvarar kunskapskategori 4 enligt Blooms taxonomi - analys) Nivå III (motsvarar kunskapskategori 5 enligt Blooms taxonomi - syntes) Krav på återkoppling och kommentarer från rättande lärare Varje inlämningsuppgift skall granskas och kommenteras med avseende på såväl innehåll som utformning och språkbruk. Allvarliga brister i något av dessa avseenden skall alltid föranleda en anmärkning med en tydlig kommentar från den granskande lärarens sida. Kravet på omfattningen av återkoppling ökar med inlämningsuppgiftens nivå enligt beskrivningarna på de följande sidorna. UNVs policy för användande av inlämningsuppgifter inom utbildningen Under årskurs ett och i viss mån under årskurs två kan inlämningsuppgifter användas för att stimulera kursdeltagarna till att redan från början finna en lämplig studietakt. Antalet inlämningsuppgifter bör dock ej överskrida en per kurspoäng. Uppgifter med mycket liten omfattning eller med mycket detaljerade "kokboksanvisningar" bör undvikas. Med ökande årskurs bör komplexiteten i inlämningsuppgifterna bli allt större. Samtidigt bör antalet inlämningsuppgifter begränsas till en eller ett par per kurs. Inlämningsuppgifterna bör utformas så att de ger studenterna erfarenheter och kunskaper utöver dem som kan erhållas genom övriga kursmoment. Mallar och annat stöd Följande litteratur ger stöd för utformningen av inlämningsuppgifter och rapporter: Skrivboken, Siv Strömquist Svenska skrivregler, Svenska språknämnden Dessa skrifter utgör huvudreferens för både studenter och lärare vid V- programmet avseende utformning av och återkoppling till inlämningsuppgifter och rapporter. UNV rekommenderar därför var och en att se till att man har tillgång till dessa. Genom V-programmets hemsida skall det gå att ladda ner följande malldokument för att underlätta för studenterna att utforma rapporter. Vrapportmall.dot innehåller förslag till rubriker och huvudstruktur för inlämningsuppgifter på nivåerna 1 och II samt III om det inte är fråga om examensarbeten (se nedan) V-examensarbetesinlagamall.doc V-examensarbetesomslagsmall.pdf Dessa två dokument innehåller mallar för huvudstruktur och omslag för examensarbeten (kravnivå III)

3 V-programmets inlämningsuppgifter 3(6) UNV Generella krav (Observera dock skillnaderna mellan de tre nivåerna av inlämningsuppgifter) Målgrupp Om inget annat anges skall målgruppen för skriften anses vara en person med bakgrundskunskaper som en teknolog i samma årskurs. Språkbruk Språket i skriften skall vara anpassat för målgruppen och texten skall vara så fyllig att en person i målgruppen med lätthet skall kunna följa med i resonemang och motiveringar. Hela skriften skall vara korrekturläst så att språkoch skrivfel är rättade. Textens utformning Den löpande texten skall vara tydligt disponerad med kapitel- och avsnittsrubriker. Textens innehåll I texten skall använda metoder redovisas och valet av metoder motiveras. För varje använd metod samt för försök, mätningar och liknande skall förutsättningar, förenklingar och gjorda antaganden redovisas. Längre beräkningar, mätresultat/rådata etcetera kan, om de inte är väsentliga för diskussionen, redovisas i bilagor till vilka tydliga hänvisningar i så fall görs. Resultatdiskussion Tolkningar och diskussion av resultaten samt slutsatser skall ha en framskjuten position i egna kapitel/avsnitt och skall presenteras tydligt och klart. Figurer För att underlätta förståelsen skall skriften vara försedd med figurer, diagram och tabeller infogade i anslutning till texten. Figurer och liknande skall vara försedda med figurtexter och tydlig numrering. När rapporten innehåller ett stort antal figurer, diagram och tabeller bör en lista över dessa finnas i anslutning till innehållsförteckningen. Källförteckning I alla delar av skriften skall använda källor anges noggrant. Dessa källhänvisningar skall vara utformade enligt gängse norm och källorna skall vara allmänt tillgängliga. Teknisk utformning Hela rapporten skall vara skriven med hjälp av ordbehandlingsprogram. Den skall lämnas inbunden eller infogad i en mapp eller pärm.

4 V-programmets inlämningsuppgifter 4(6) UNV Krav för de tre nivåerna av inlämningsuppgifter Blooms taxonomi Exempel på inlämningsuppgift Nivå I Nivå II Nivå III Kunskap-förståelsetillämpnintillämpning-analylämpning-analys-syntes Kunskap-förståelse- Kunskap-förståelse-til- Enklare laborationsrapporter, Seminarie- och Stora mindre konstruktionsuppgifter, projektredovisningar övnings- och projektredovisningar och och examensarbeten konstruktionsuppgifter. liknande. Krav på utformning och innehåll - titelsida Skall finnas Skall finnas - omslag Skall finnas - bibliotekssida Ibland - innehållsförteckning Skall finnas Skall finnas - sammanfattning Skall finnas Skall finnas (engelsk och svensk) - referenslista Skall finnas Skall finnas - återkoppling (instruktion till lärare) Kommentarer från rättande lärare skall vara tydliga men de får lov att vara skriftliga och relativt kortfattade. Återkoppling och kommentarer från rättande lärare skall vara relativt utförliga. De skall framföras skriftligt och muntligt samt med tillfälle till en kort diskussion Återkopplingar och kommentarer från rättande lärare skall vara detaljerade och skall vid flera tillfällen framföras muntligt med en efterföljande utförlig diskussion.

5 V-programmets inlämningsuppgifter 5(6) UNV Detaljerade krav för de olika nivåerna (avvikelser kan meddelas i anvisningarna för en särskild inlämningsuppgift): Nivå I Nivå II Nivå III - textens form Löpande text med mellanrubriker. - textens innehåll I texten skall använda metoder, försöksuppställningar och mätningar namnges och beskrivas kortfattat om de inte är självklara eller givna. - resultatdiskussion Valet av metoderna bör motiveras om de inte är bestämda på förhand. Förenklingar och gjorda antaganden skall tydligt redovisas. Beräkningar, mätresultat etcetera kan, om de inte är väsentliga för diskussionen, redovisas i bilagor till vilka tydliga hänvisningar skall göras. Diskussion av resultaten samt slutsatser skall presenteras tydligt men kan vara mycket kortfattad. - figurer m m Om det motiveras av innehållet och underlättar förståelsen av texten skall skriften vara försedd med figurer, diagram och tabeller. Figurer och liknande skall vara försedda med tydlig numrering och figurtext. Den löpande texten bör vara väl strukturerad med tydliga avsnittsrubriker. I texten skall använda metoder, försöksuppställningar, mätningar och liknande beskrivas relativt utförligt om de inte är givna på förhand. Valet av metoderna skall motiveras om de inte är bestämda på förhand. Förutsättningar, förenklingar, gjorda antaganden och (o)säkerheten i dragna slutsatser skall tydligt redovisas. Längre beräkningar, mätresultat etcetera bör, om de inte är väsentliga för diskussionen, redovisas i bilagor till vilka tydliga hänvisningar skall göras. Tolkningar och diskussion av resultaten samt slutsatser skall ha en framskjuten position och skall presenteras tydligt och klart. Om det motiveras av innehållet och underlättar förståelsen av texten skall skriften vara försedd med figurer, diagram och tabeller. Figurer och liknande skall vara försedda med figurtexter och tydlig numrering samt vara infogade i anslutning till den löpande texten. Den löpande texten skall vara tydligt disponerad med kapiteloch avsnittsrubriker. I texten skall använda metoder redovisas utförligt och valet av metoderna skall motiveras noggrant. För varje använd metod samt för försök, mätningar och liknande skall förutsättningar, förenklingar och gjorda antaganden redovisas tydligt. Längre beräkningar, mätresultat/rådata etcetera skall, om de inte är väsentliga för diskussionen, redovisas i bilagor till vilka tydliga hänvisningar skall göras. Tolkningar och diskussion av resultaten samt slutsatser skall ha en framskjuten position i egna kapitel/avsnitt och skall presenteras extra tydligt och klart. För att underlätta förståelsen skall skriften vara försedd med figurer, diagram och tabeller infogade i anslutning till texten. Figurer och liknande skall vara försedda med figurtexter och tydlig numrering. En lista över figurer, diagram och tabeller bör finnas i anslutning till innehålls-

6 V-programmets inlämningsuppgifter 6(6) UNV källhänvisning I alla delar av skriften skall använda källor anges noggrant. Dessa källhänvisningar skall vara utformade enligt gängse norm och källorna skall vara allmänt tillgängliga. Hänvisningar till kurskompendier och liknande får dock göras i förenklad form. - teknisk utformning Inlämningsuppgiften får gärna vara prydligt handskriven men den diskuterande texten rekommenderas vara skriven med hjälp av ordbehandlingsprogram. Skriften skall lämnas häftad eller infogad i en enklare mapp. Den diskuterande texten skall vara skriven med hjälp av ordbehandlingsprogram. Bilagor och beräkningsavsnitt får dock vara prydligt handskrivna. Skriften skall lämnas häftad eller infogad i en enklare mapp. förteckningen. I alla delar av skriften skall använda källor anges noggrant. Dessa källhänvisningar skall vara utformade enligt gängse norm och källorna skall vara allmänt tillgängliga. Hela rapporten skall vara skriven med hjälp av ordbehandlingsprogram. Den skall lämnas inbunden eller infogad i en gedigen mapp eller pärm.

Allmänna krav på utformningen och användandet av inlämningsuppgifter i kurser som ges av Brandteknik

Allmänna krav på utformningen och användandet av inlämningsuppgifter i kurser som ges av Brandteknik Administrativ rutin 1 2004-01-29 rev Dnr 99046II/hf Brandteknik Allmänna krav på utformningen och användandet av inlämningsuppgifter i kurser som ges av Brandteknik Syfte med inlämningsuppgifter Inom utbildningen

Läs mer

Regler för grupparbeten, inlämnings- och laborationsuppgifter

Regler för grupparbeten, inlämnings- och laborationsuppgifter 1 Fastställda av UNRH 2000-12-05 Civilingenjörsprogrammet i riskhanteringsprogrammet Regler för grupparbeten, inlämnings- och laborationsuppgifter Arbete i samband med inlämningsuppgifter och laborationer

Läs mer

REV Dnr: 1-563/ Sid: 1 / 8

REV Dnr: 1-563/ Sid: 1 / 8 REV 170518 Dnr: 1-563/2017 2017-05-29 Sid: 1 / 8 Arbetsgruppen för kvalitetsgranskning av examensarbeten Kriterier för bedömning av examensarbeten Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator version 2017-08-21 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande lärare Uppsatsens titel

Läs mer

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg Betygskriterier Examensuppsats 30 hp. Betygskriterier Tregradig betygsskala används med betygen icke godkänd (IG), godkänd (G) och väl godkänd (VG). VG - Lärandemål har uppfyllts i mycket hög utsträckning

Läs mer

Teknisk modellering: Bärverksanalys VSMF05

Teknisk modellering: Bärverksanalys VSMF05 Teknisk modellering: Bärverksanalys VSMF05 Kursprogram 2015 Inledning Kursens syfte är att ge kunskaper om att välja fysikaliskt riktiga modeller samt att använda dessa för att lösa ingenjörsproblem.

Läs mer

Dokumentet utvärderas en gång per läsår (vid internatet i juni) och uppdateras vid behov.

Dokumentet utvärderas en gång per läsår (vid internatet i juni) och uppdateras vid behov. Bilaga 1 till Utbildningsplanen Progression i skrivande, muntlig framställning, IKT och statistik i Biologprogrammet med inriktning biologisk mångfald, kommunikation och samhälle 240 hp och Biologprogrammet

Läs mer

Förslag på instruktioner och arbete med bedömning av muntlig presentation, från MMT-utredning 2003

Förslag på instruktioner och arbete med bedömning av muntlig presentation, från MMT-utredning 2003 Förslag på instruktioner och arbete med bedömning av muntlig presentation, från MMT-utredning 2003 Instruktioner för muntlig redovisning: Uppgift Håll ett kort föredrag (15-20 minuter presentation + 10

Läs mer

Examensarbete, Högskoleingenjör energiteknik, 15 hp Grundnivå

Examensarbete, Högskoleingenjör energiteknik, 15 hp Grundnivå Examensarbete, Högskoleingenjör energiteknik, 15 hp Grundnivå Studenten ska tillämpa kunskaper och färdigheter förvärvade inom utbildningsprogrammet genom att på ett självständigt och vetenskapligt sätt

Läs mer

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Termin: HT-2014 Termin1 Ladokkod: BA111C Kursansvarig: Ravi Danielsson Antal registrerade studenter: 65 Antal

Läs mer

MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING

MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING MINIMIKRAV VID RAPPORTSKRIVNING Denna kortfattade beskrivning består av två delar. En allmän del kring formatering etc och en del som tar upp viktiga aspekter i respektive rapportavsnitt. För en fylligare

Läs mer

Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design.

Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design. Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design. Den individuella inlämningsuppgiften består av två delar. Del 1 Kognitiv design är obligatorisk och för att bli godkänd på kursen krävs att denna,

Läs mer

Kontrollera att följande punkter är uppfyllda innan rapporten lämnas in: Första sidan är ett försättsblad (laddas ned från kurshemsidan)

Kontrollera att följande punkter är uppfyllda innan rapporten lämnas in: Första sidan är ett försättsblad (laddas ned från kurshemsidan) Statistiska institutionen VT 2012 Inlämningsuppgift 1 Statistisk teori med tillämpningar Instruktioner Ett av problemen A, B eller C tilldelas gruppen vid första övningstillfället. Rapporten ska lämnas

Läs mer

Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design.

Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design. Individuell inlämningsuppgift del 1: Kognitiv design. Den individuella inlämningsuppgiften består av två delar. Del 1 Kognitiv design är obligatorisk och för att bli godkänd på kursen krävs att denna,

Läs mer

TSKS10 - Signaler, information och kommunikation

TSKS10 - Signaler, information och kommunikation 1 (6) TSKS10 - Signaler, information och kommunikation Sändlista Inger Klein Tea Nygren Siv Söderlund Magdalena Smeds Erik G. Larsson Klas Nordberg Kurskod TSKS10 Examinator Erik G. Larsson Kursen gavs

Läs mer

Individuell inlämningsuppgift TEK210

Individuell inlämningsuppgift TEK210 Individuell inlämningsuppgift TEK210 Den individuella inlämningsuppgiften består av två delar. Del 1 Kognitiv design är obligatorisk och för att bli godkänd på kursen krävs att denna, tillsammans med skriftlig

Läs mer

ESSF05 Elektronikprojekt och hållbar utveckling

ESSF05 Elektronikprojekt och hållbar utveckling ESSF05 Elektronikprojekt och hållbar utveckling Kursen elektronikprojekt och hållbar utveckling utgör avslutningen på den obligatoriska delen av E-programmet. Kursen har som övergripande mål att: knyta

Läs mer

Teknisk modellering: Bärverksanalys VSMF05

Teknisk modellering: Bärverksanalys VSMF05 Teknisk modellering: Bärverksanalys VSMF05 Kursprogram 2017 Inledning Kursens syfte är att ge kunskaper om att välja fysikaliskt riktiga modeller samt att använda dessa för att lösa ingenjörsproblem.

Läs mer

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna planera, genomföra, sammanställa och försvara ett eget projekt samt kunna granska och opponera på annan students projekt. Studenten ska även kunna

Läs mer

Guide till. Laboration. Professionell utveckling och färdighetsträning vid Farmaceutiska fakulteten (PUFF)

Guide till. Laboration. Professionell utveckling och färdighetsträning vid Farmaceutiska fakulteten (PUFF) Guide till Laboration Professionell utveckling och färdighetsträning vid Farmaceutiska fakulteten (PUFF) Farmaceutiska fakulteten 2017 Framtagen av arbetsgruppen för PUFF 2017 Anja Sandström, Ann-Marie

Läs mer

Version: :43. Ramverk för skriftliga inlämningar

Version: :43. Ramverk för skriftliga inlämningar Version: 2012-09-01 12:43 Ramverk för skriftliga inlämningar Innehål Ramverk för skriftliga inlämningar... 1 Inledning... 3 Deadlines... 3 Arbetsform... 3 Bedömningar... 3 Leverans... 3 Disposition och

Läs mer

Rapportmall för Skogsmästarskolan 2018

Rapportmall för Skogsmästarskolan 2018 SKOGSMÄSTARPROGRAMMET Examensarbete 2018:xx Rapportmall för Skogsmästarskolan 2018 Report template School of Forest Management 2018 Back Tomas Ersson Johan Törnblom Examensarbete i skogshushållning, 15

Läs mer

TDDD39-Perspektiv på informationsteknologi

TDDD39-Perspektiv på informationsteknologi 1 (6) TDDD39-Perspektiv på informationsteknologi Sändlista Inger Erlander Klein Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund Ola Leifler Peter Dalenius Kurskod TDDD39 Examinator Ola Leifler Kursen gavs Årskurs

Läs mer

Samhällsmätning EXTA50, 9 hp

Samhällsmätning EXTA50, 9 hp Samhällsmätning EXTA50, 9 hp Lars Harrie och Perola Olsson Naturgeografi och ekosystemvetenskap Lunds universitet Lars Ollvik och Sven Agardh Teknik och Samhälle, LTH Varför är geografisk information intressant

Läs mer

Kursinformation Svenska som andraspråk 3, ht 2015

Kursinformation Svenska som andraspråk 3, ht 2015 Kursinformation Svenska som andraspråk 3, ht 2015 Kurskoder: 9SAA11, 93SA51, 910G03 Här ges information om examinationsuppgifterna, beskrivning av hur en essä kan utformas, betygskriterier och litteraturlistor.

Läs mer

Examensarbeten vid civilingenjörsutbildningen i Energisystem. Information till företaget

Examensarbeten vid civilingenjörsutbildningen i Energisystem. Information till företaget Examensarbeten vid civilingenjörsutbildningen i Energisystem Information till företaget Förord Först ett tack för att vår civilingenjörsstudent får göra sitt examensarbete vid Ert företag och under Er

Läs mer

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Nämnden för Omvårdnadsutbildningar Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Instruktioner för användning: Alla angivna kriterier ska vara godkända för att studenten ska uppnå betyget godkänd.

Läs mer

Rapport för framställande av produkt eller tjänst

Rapport för framställande av produkt eller tjänst Rapport för framställande av produkt eller tjänst PA 1201 Det här är en vägledning för er som arbetat enskilt eller i en projektgrupp för framställande av produkt eller tjänst och ska skriva en projektrapport

Läs mer

INFOMET. Föreläsningsinnehåll. Projektmetodik III. Dokumentation i projektet Rapportstruktur Vad räknas som fusk Projektpresentation

INFOMET. Föreläsningsinnehåll. Projektmetodik III. Dokumentation i projektet Rapportstruktur Vad räknas som fusk Projektpresentation INFOMET Projektmetodik III Föreläsningsinnehåll Dokumentation i projektet Rapportstruktur Vad räknas som fusk Projektpresentation 1 Rapportstruktur 1. Omslagssida 2. Titelblad 3. Sammanfattning 4. Förord

Läs mer

Lärarguide till textkommentering

Lärarguide till textkommentering Lärarguide till textkommentering Förmågan att kunna presentera vetenskapliga resultat, teorier och resonemang på ett sätt så att den tänkta målgruppen kan ta till sig budskapet, är en uppgift som naturvetare

Läs mer

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Vårterminen 2015 Innehåll Välkommen till Svenska som främmande språk förberedande kurs, 30 högskolepoäng...

Läs mer

Konstruktion med mikrodatorer

Konstruktion med mikrodatorer 1 (6) Konstruktion med mikrodatorer Sändlista Kurskod Examinator Inger Klein Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Tomas Svensson Tomas Svensson TSEA29 Tomas Svensson Kursen gavs Årskurs 3 Kursens

Läs mer

Första sidan är ett försättsblad (laddas ned från kurshemsidan) Alla frågor som nns i uppgiftstexten är besvarade

Första sidan är ett försättsblad (laddas ned från kurshemsidan) Alla frågor som nns i uppgiftstexten är besvarade HT 2011 Inlämningsuppgift 1 Statistisk teori med tillämpningar Instruktioner Ett av problemen A, B eller C tilldelas gruppen vid första övningstillfället. Rapporten ska lämnas in senast 29/9 kl 16.30.

Läs mer

Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16

Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16 Kurs-PM fo r HI1028, Projektkurs inom programvaruutveckling, VT16 Mål Kursen skall ge studenten träning i att utveckla en större programvara. Arbetet utförs i projektform. Projektet skall ge grundläggande

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursens sista tentamens första tentamenstillfälle. Datum: Kursfakta

Läs mer

Instruktioner till arbetet med miniprojekt II

Instruktioner till arbetet med miniprojekt II Lunds tekniska högskola Matematikcentrum Matematisk statistik FMS035: Matematisk statistik för M Miniprojekt II ENERGIFÖRBRUKNING FÖRE OCH EFTER ISOLERING AV HUS Instruktioner till arbetet med miniprojekt

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016

Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016 Linköpings universitet IEI- Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling 2016-04-25 Logistik- och kvalitetsutveckling Bengt Ekdahl/KD Logistik (723G48), 7,5 hp Kursinformation VT -2016 Välkommen

Läs mer

TGTU43- Kommunikation på arbetsplatsen

TGTU43- Kommunikation på arbetsplatsen 1 (5) TGTU43- Kommunikation på arbetsplatsen Sändlista Inger Erlander Klein Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund Kurskod TGTU43 Examinator Kursen gavs Årskurs 1 Termin VT Kursens delar Ansvarig sektion

Läs mer

ANVISNING FÖR UTARBETANDE AV TEKNISK/VETENSKAPLIGA ARTIKLAR OCH LABORATIONSRAPPORTER

ANVISNING FÖR UTARBETANDE AV TEKNISK/VETENSKAPLIGA ARTIKLAR OCH LABORATIONSRAPPORTER 1 MÄLARDALENS HÖGSKOLA Institutionen för biologi och kemiteknik Box 325, 631 05 Eskilstuna ANVISNING FÖR UTARBETANDE AV TEKNISK/VETENSKAPLIGA ARTIKLAR OCH LABORATIONSRAPPORTER ALLMÄNT Nedan följer anvisningar

Läs mer

Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25

Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25 Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25 Kursplanen beslutas utifrån den svenska texten. Engelsk version är endast en översättning. Kurskod Kursnamn (svenska) Kursnamn (engelska) Ämne Antal

Läs mer

Introduktion till Word och Excel

Introduktion till Word och Excel Introduktion till Word och Excel HT 2006 Detta dokument baseras på Introduktion till datoranvändning för ingenjörsprogrammen skrivet av Stefan Pålsson 2005. Omarbetningen av detta dokument är gjord av

Läs mer

Modell och verklighet och Gy2011

Modell och verklighet och Gy2011 Modell och verklighet och Gy2011 Innehållet i Modell och verklighet stämmer väl överens med ämnesplanen och det centrala innehållet i Gy2011. I ämnesplanen för Kemi, www.skolverket.se, betonas att undervisningen

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/349 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 högskolepoäng BFA Programme in Photography, 180 Programkod: K1FOT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Uppstartsmöte: Examensarbete KTS

Uppstartsmöte: Examensarbete KTS Uppstartsmöte: Examensarbete KTS Krav, tips och förslag Skapad av: Modifierad av: Ändrad av: Martin Rudberg Clas Rydergren Henrik Andersson 2004 M. Rudberg 1 Allmänt om arbetet Målet med examensarbetet

Läs mer

Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt Tentamina Inlämningsuppgifter Seminarier Annat. D-sektionen IT

Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt Tentamina Inlämningsuppgifter Seminarier Annat. D-sektionen IT 1 (6) Matematisk grundkurs Sändlista Kurskod Examinator Inger Klein Jonas Detterfelt Siv Söderlund Jakob Pogulis Bengt Josefson Göran Forsling TTIT02 Bengt Josefson Kursen gavs Årskurs 1 Kursens delar

Läs mer

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik. Se W:s exjobbssida. http://www.w-program.nu/

Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik. Se W:s exjobbssida. http://www.w-program.nu/ Att göra examensarbete i Miljö och vattenteknik Se W:s exjobbssida http://www.w-program.nu/ Ur kursplanen se http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/kursplan/?kkod=1tv962 Mål: Syftet med examensarbetet

Läs mer

Programutvecklingsmetodik, teori

Programutvecklingsmetodik, teori 1 (5) TDDC93- Programutvecklingsmetodik, teori Sändlista Inger Klein Annalena Kindgren Siv Söderlund Magdalena Smeds Kristian Sandahl Tommy Färnqvist Kurskod TDDC93 Examinator Kristian Sandahl Kursen gavs

Läs mer

Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund. Carl Hemmingsson. Magnus Johansson. Carl Hemmingsson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt

Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund. Carl Hemmingsson. Magnus Johansson. Carl Hemmingsson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt 1 (6) TFYY68 - Mekanik Sändlista Inger Erlander Klein Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund Carl Hemmingsson Magnus Johansson Kurskod TFYY68 Examinator Carl Hemmingsson Kursen gavs Årskurs 2 Termin

Läs mer

FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV

FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV Rev. Aug 2006 INLEDNING Följande formalia gäller inlämningsuppgifter och riktar sig till studenter och lärare vid Akademin för

Läs mer

Examensarbeten vid civilingenjörsutbildningen i Energisystem. Information till företaget

Examensarbeten vid civilingenjörsutbildningen i Energisystem. Information till företaget Examensarbeten vid civilingenjörsutbildningen i Energisystem Information till företaget Förord Först ett tack för att vår civilingenjörsstudent får göra sitt examensarbete i Ert företag och under Er handledning.

Läs mer

Miniprojekt 1 (forts): 2D datorgrafik, avbildningar och begrepp

Miniprojekt 1 (forts): 2D datorgrafik, avbildningar och begrepp Miniprojekt 1 (forts): 2D datorgrafik, avbildningar och begrepp TNA005: Tillämpad matematik i teknik och naturvetenskap för ED1, KTS1, och MT1 vårterminen 2018 Berkant Savas Kommunikations- och transportsystem

Läs mer

TDDD38-Avancerad programmering i C++

TDDD38-Avancerad programmering i C++ 1 (5) TDDD38-Avancerad programmering i C++ Sändlista Inger Erlander Klein Tea Nygren Siv Söderlund Fredrik Wiklund Tommy Olsson Tommy Färnqvist Kurskod TDDD38 Examinator Tommy Olsson Kursen gavs Årskurs

Läs mer

Endimensionell analys B2 BiLV

Endimensionell analys B2 BiLV - Hem Hem Om kursen Kurs URL (för B2-delen) http://ctr.maths.lu.se/matematiklth/courses Kursansvarig: Mario Natiello (http://www.maths.lu.se/staff/mario-natiello/) Övningsassistenter: Mario Natiello (Bi),

Läs mer

Instruktioner till arbetet med miniprojekt II

Instruktioner till arbetet med miniprojekt II Lunds tekniska högskola Matematikcentrum Matematisk statistik FMS035: Matematisk statistik för M Miniprojekt II, 17 maj 2013 Instruktioner till arbetet med miniprojekt II Innan ni börjar arbeta vid Datorlaboration

Läs mer

Projektet. EDAA35 Föreläsning 7. Krav på uppgiften. Ert projektförslag. Inlämning av förslag. Egna idéer är välkomna!

Projektet. EDAA35 Föreläsning 7. Krav på uppgiften. Ert projektförslag. Inlämning av förslag. Egna idéer är välkomna! EDAA35 Föreläsning 7 OM PROJEKTET Projektet Genomförs i läsperiod 4, grupper om 3 studenter Information finns på kursens hemsida Målet är att ni ska använda den kunskap ni fått och omsätta den praktiskt

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1170 Skriva, grundkurs, 30 högskolepoäng Writing, Introductory Course, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för svenska

Läs mer

Skriftlig redovisning av gymnasiearbetet

Skriftlig redovisning av gymnasiearbetet Skriftlig redovisning av gymnasiearbetet Gymnasiearbetet ska förbereda eleven för högskolestudier. Det innebär att gymnasiearbetet utförs och redovisas med arbetssätt och redovisningsformer som liknar

Läs mer

Kandidatarbete på Industriell ekonomi

Kandidatarbete på Industriell ekonomi Kandidatarbete på Industriell ekonomi inom Teknikens ekonomi och organisation Kurskod TEKX04, 15hp, Läsår 2018/19 Kurspresentation 2018-09-18 Erik Bohlin Bilder och dokument kommer att finnas på institutionens

Läs mer

Infomet / Datateknik KursPM

Infomet / Datateknik KursPM Kurs HF1005 Informationsteknik och ingenjörsmetodik 6hp, HT 2013 Infomet / KursPM Utdrag ur kursplanen Fullständig kursplan finns på http://www.kth.se/student/kurser/kurs/hf1005 Mål Kursens övergripande

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (10) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN039 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Vattenresursteknik MV0190, 30056.1314 5 Hp Studietakt = 35% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Abraham Joel Värderingsresultat Värderingsperiod: 2014-03-05-2014-04-04 Antal svar 8 Studentantal 52 Svarsfrekvens

Läs mer

En metod för aktiv redovisning av matematikuppgifter

En metod för aktiv redovisning av matematikuppgifter En metod för aktiv redovisning av matematikuppgifter Magnus Jacobsson och Inger Sigstam Matematiska institutionen 1. Introduktion Matematik på grundnivå är till stor del ett övningsämne, man lär sig matematik

Läs mer

Förberedelse för kvalitetsdialoger

Förberedelse för kvalitetsdialoger Planeringsavdelningen Yvonne Andersson PROMEMORIA 2017-05-31 SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.2-2183 Syfte och målgrupp Kvalitetsdialoger ska genomföras hösten 2017 mellan utbildningsnämnd (UN) och programnämnd

Läs mer

TDDD39-Perspektiv på informationsteknologi

TDDD39-Perspektiv på informationsteknologi 1 (5) TDDD39-Perspektiv på informationsteknologi Sändlista Inger Erlander Klein Tea Nygren Siv Söderlund Sandra Gustavsson Simin Nadjm-Tehrani Ola Leifler Ahmed Rezine Kurskod TDDD39 Examinator Ola Leifler

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2

LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 LABORATION 1 Pingpong och Installation av Server 2008 R2 Laboranter: Kurs: Klass: Operativsystem 1 HT12 DD12 Handledare: Hans Ericson Martin Andersson Utskriftsdatum: 2012-08-29 Mål Laborationen skall

Läs mer

KN - Seminarium. (Anvisningar för skrivande)

KN - Seminarium. (Anvisningar för skrivande) KN - Seminarium (Anvisningar för skrivande) Referenser: Rob Barnes. Sucessful Study for Degrees. Routledge 1995. Jerker Björkqvist. Anvisningar för skrivande av diplomarbete. Skrivguide. Åbo Akademi, Laboratoriet

Läs mer

Att göra examensarbete

Att göra examensarbete Att göra examensarbete För att ta ut en masterexamen måste du ha genomfört ett examensarbete. Under examensarbetet förväntas du bland annat visa fördjupade teoretiska kunskaper inom någon del av det biologiska

Läs mer

Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Joakim Arnlind Göran Forsling. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt

Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Joakim Arnlind Göran Forsling. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt 1 (5) Matematisk grundkurs Sändlista Kurskod Examinator Inger Klein Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Joakim Arnlind Göran Forsling TTIT02 Joakim Arnlind Kursen gavs Årskurs 1 Kursens delar

Läs mer

Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2019

Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2019 Planeringsavdelningen Helena Eklund Snäll PROMEMORIA SLU ID: SLU ua 2019.1.1.2-92 2019-01-18 Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2019 Innehållsförteckning 1 Syfte och målgrupp... 1

Läs mer

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Beslutat av Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom nämnden för utbildningsvetenskap Gäller från 2012-12-12 I. Bakgrund Kursplaner utvecklas av

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBER PROGRAMMERING OH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik X NIVÅ TVÅ Statistik LÄRARE I den här uppgiften kommer dina elever att använda sig av kalkylprogrammet Google Kalkylark. Deras uppgift

Läs mer

Examensmål för gymnasieprogrammen http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-ochkurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/programstruktur-ochexamensmal

Examensmål för gymnasieprogrammen http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-ochkurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/programstruktur-ochexamensmal Examensmål för gymnasieprogrammen http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-ochkurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/programstruktur-ochexamensmal Gymnasiearbetet Yrkesprogram: I målen för yrkesprogrammen

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kompletterande instruktioner, tips samt principer för bedömning av Laboration 2 Magnetiska fält (Elektromagnetism 12 hp)

Kompletterande instruktioner, tips samt principer för bedömning av Laboration 2 Magnetiska fält (Elektromagnetism 12 hp) Kompletterande instruktioner, tips samt principer för bedömning av Laboration 2 Magnetiska fält (Elektromagnetism 12 hp) I. Allmänt. 1. Du studerar noggrant labinstruktionen för att förstå den, och löser

Läs mer

Examensarbete Information den 19/ CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK

Examensarbete Information den 19/ CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK Examensarbete Information den 19/10 2012 CIVILINGENJÖRSPROGRAMMEN FÖR BIOTEKNIK OCH KEMITEKNIK Examensarbete Skall vara på 20 veckor heltid inklusive rapportskrivning Skall vara en fördjupning på er specialisering

Läs mer

Kursprogram MAMA01 Människans samspel med tekniska system Ht Vt1 2010

Kursprogram MAMA01 Människans samspel med tekniska system Ht Vt1 2010 Kursprogram MAMA01 Människans samspel med tekniska system Ht2 2009-Vt1 2010 Institutionen för designvetenskaper Lunds tekniska högskola Varför tycker nästan alla Word-användare illa om det snälla lilla

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Kandidatarbete i skogsvetenskap med företagsekonomisk inriktning EX0593, 30269.1213 15 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Grund C Kursledare = Dimitris Athanassiadis Värderingsresultat Värderingsperiod:

Läs mer

Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2018

Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2018 Planeringsavdelningen Helena Eklund Snäll PROMEMORIA SLU ID: SLU ua 2018.1.1.2-976 2018-03-20 Instruktioner för kvalitetssäkring av utbildning vid SLU 2018 Innehållsförteckning 1 Syfte och målgrupp...

Läs mer

Frågor och svar om tekniska rapporter

Frågor och svar om tekniska rapporter Frågor och svar om tekniska rapporter Frågorna är ordnade efter rapportens struktur Titelsidan Hur ska titelsidan se ut? Universitet, program, kurs, termin, datum och år. Författarnamn och e-postadresser,

Läs mer

Teknisk modellering: Bärverksanalys VSM150

Teknisk modellering: Bärverksanalys VSM150 Teknisk modellering: Bärverksanalys VSM150 Kursprogram 2008 Inledning Kursens syfte är att ge kunskaper om att välja fysikaliskt riktiga modeller samt att använda dessa för att lösa ingenjörsproblem.

Läs mer

Det innebär att studenten efter genomgången kurs skall kunna:

Det innebär att studenten efter genomgången kurs skall kunna: Etik och moral Kursmål, lärandemål Kursens övergripande mål är att ge kunskaper om ingenjörsmässiga arbetsmetoder och att ge grundläggande färdigheter i att använda olika ingenjörsverktyg, med betoning

Läs mer

Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Weine Olovsson Magnus Johansson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt

Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Weine Olovsson Magnus Johansson. Föreläsningar Lektioner Laborationer Projekt 1 (6) Fysik Sändlista Kurskod Examinator Inger Klein Jonas Detterfelt Siv Söderlund Johan Högdahl Weine Olovsson Magnus Johansson TFYA68 Weine Olovsson Kursen gavs Årskurs 2 Kursens delar Ansvarig sektion

Läs mer

Studieguide till Matematik för F 3, kurs 4 Vt 2016

Studieguide till Matematik för F 3, kurs 4 Vt 2016 Umeå Universitet NMD Naturvetenskapernas och matematikens Didaktik Studieguide till Matematik för F 3, kurs 4 Vt 2016 6MN025 Kursnamn: Matematik för åk F 3, kurs 4, 7,5 hp Termin: V 16 Kurskod: 6MN025

Läs mer

Mälardalens högskola

Mälardalens högskola Teknisk rapportskrivning - en kortfattad handledning (Version 1.2) Mälardalens högskola Institutionen för datateknik (IDt) Thomas Larsson 10 september 1998 Västerås Sammanfattning En mycket viktig del

Läs mer

Tilldelas efter registrering

Tilldelas efter registrering Institutionen för sjöfart och marin teknik Kurs-PM Kursnamn: Kurskod: Omfattning: Kursmoment: Program: Kandidatarbete för sjöfart och logistik SJOX09 15 hp 0109 Nollmoment, 0 hp; 0209 Kandidatarbete, 15

Läs mer

TAMS27-Matematisk statistik

TAMS27-Matematisk statistik 1 (5) TAMS27-Matematisk statistik Sändlista Inger Klein Tea Nygren Siv Söderlund Magdalena Smeds Jörg-Uwe Löbus Ingegerd Skoglund Kurskod TAMS27 Examinator Jörg-Uwe Löbus Kursen gavs Årskurs 2 Termin VT

Läs mer

KURSBESKRIVNING STRATEGI SOM TEORI OCH PRAKTIK, 15HP. (3 bilagor)

KURSBESKRIVNING STRATEGI SOM TEORI OCH PRAKTIK, 15HP. (3 bilagor) KURSBESKRIVNING 1(8) 2013-10-31 KURSBESKRIVNING STRATEGI SOM TEORI OCH PRAKTIK, 15HP (3 bilagor) Innehållsförteckning 1. Genomförande i stort 2. Undervisningsform 3. Kursmaterial 4. Examinationsbestämmelser

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 18 hp Kurs: UVK 3 för grundlärare 4-6: Didaktik och bedömning Kursplan: UV4015 VT 2019 VFU-period: v. 14-15 Maria Godolakis

Läs mer

Hur, när och till vad använder personer sin smarta telefon eller surfplatta? Personers medievanor på mobila enheter.

Hur, när och till vad använder personer sin smarta telefon eller surfplatta? Personers medievanor på mobila enheter. Medieanalys 3 Hur, när och till vad använder personer sin smarta telefon eller surfplatta? Personers medievanor på mobila enheter. Medievanor Datainsamling Vetenskapligt ta fram underlag: Statistik Intervjuer

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (6) Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE237 Moment 1 Ifall kursen i allt väsentligt samläses

Läs mer

STUDIEANVISNING SPRÅKSAMHÄLLETS UTVECKLING 714G48 (31 60 HP)

STUDIEANVISNING SPRÅKSAMHÄLLETS UTVECKLING 714G48 (31 60 HP) STUDIEANVISNING SPRÅKSAMHÄLLETS UTVECKLING 714G48 (31 60 HP) DELKURS 5. SPRÅKVETENSKAPLIG UPPSATS (7 HP) Kursansvarig: Gunnar Gårdemar, gunnar.gardemar@liu.se Examinator: Fredrik Olsson och Gunnar Gårdemar

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Rehabkoordinator att koordinera rehabprocessen i företagshälsovården. 7,5 högskolepoäng Avancerad nivå.

STUDIEHANDLEDNING. Rehabkoordinator att koordinera rehabprocessen i företagshälsovården. 7,5 högskolepoäng Avancerad nivå. STUDIEHANDLEDNING Rehabkoordinator att koordinera rehabprocessen i företagshälsovården 7,5 högskolepoäng Avancerad nivå Sthlm VT11 Med reservation för ändringar 1 Bakgrund Från den 1 januari 2010 finns

Läs mer

Gymnasiearbete/ Naturvetenskaplig specialisering NA AGY. Redovisning

Gymnasiearbete/ Naturvetenskaplig specialisering NA AGY. Redovisning Gymnasiearbete/ Naturvetenskaplig specialisering NA AGY Redovisning Redovisning av projekten Skriftligt i form av en slutrapport ( till handledaren via Urkund senast 11/4 (veckan innan påsklovet) Alla

Läs mer

Inlämning i Studentportalen för studenter

Inlämning i Studentportalen för studenter Guide Inlämning i Studentportalen för studenter Via en inlämning kan du som student ladda upp filer som lärare kan bedöma. Det kan vara en individuell inlämning eller en gruppinlämning. Här kan du även

Läs mer