Akademiskt skrivande I

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Akademiskt skrivande I"

Transkript

1 Akademiskt skrivande I Idag: Vad är akademiskt skrivande? Referatsystem att ange källa Citat och referat

2 Akademiskt skrivande Den akademiska texten bygger på tidigare kunskap. Det vetenskapliga sättet att arbeta är att stödja sig på granskade arbeten. Ditt bidrag kopplas till tidigare forskning Tidigare forskning Klassisk kunskap, filosofi, matematik

3 Skrivandet är en lärstrategi Skrivandet är ett verktyg för att lära sig. Använd litteratur och skrivande för att se samband. Lär dig jämföra och ifrågasätta saker. Dra egna slutsatser baserat på fakta.

4 Skrivandet är en yrkeskompetens Många av de texter som skrivs som skrivs inom kommun, näringsliv och statsförvaltningen följer det vetenskapliga mönstret.

5 Skrivandet är en yrkeskompetens Många av de texter som skrivs som skrivs inom kommun, näringsliv och statsförvaltningen följer det vetenskapliga mönstret. Men även den som inte själv skriver texter varje dag i sitt yrkesliv kommer att ha lättare att förstå och ta till sig texter de behöver läsa för att kunna utöva sitt yrke, tack vare att de har skrivit själva i utbildningen.

6 Vetenskaplig prosa ska vara... objektiv, kritisk-analytisk och genomskinlig.

7 Vetenskaplig prosa ska vara... objektiv, kritisk-analytisk och genomskinlig.

8 Vetenskaplig prosa ska vara... objektiv, kritisk-analytisk och genomskinlig.

9 Tre drag i vetenskaplig prosa Erikson (2009) nämner det systematiska relaterandet till vad andra forskare tidigare har gjort (s. 15) som ett viktigt drag som kännetecknar akademiska texter. Referenslista Erikson, M. G. (2009). Referera reflekterande. Konsten att referera och citera i beteendevetenskaperna. Lund: Studentlitteratur.

10 Tre drag i vetenskaplig prosa I akademiska texter jämfört med vardagliga finns också en mycket högre grad av metakommunikation, det vill säga en text om texten (Rienecker & Stray Jørgensen, 2014, s. 309), exempelvis när man beskriver hur man har gått tillväga, eller när man sammanfattar sina resultat i ett abstract. Referenslista Rienecker, L., & Stray Jørgensen, P. (2014). Att skriva en bra uppsats. Lund: Liber. och förstås ett mer formellt, akademiskt språk!

11 Underlätta för läsaren När det gäller dikter finns inga regler för hur de bör se ut och i skönlitteratur vill vi inte få tydlig förhandsinformation om vad som ska hända i nästa kapitel eller hur boken ska sluta.

12 Underlätta för läsaren Formalia är riktlinjer för bland annat titelblad källhänvisningar och referenslista tabeller och figurer typografi och layout.

13 Hur ser olika referenssystem ut? ENHETEN FÖR AKADEMISKT SPRÅK

14 Hur ser olika referenssystem ut? ENHETEN FÖR AKADEMISKT SPRÅK

15 Hur ser olika referenssystem ut? ENHETEN FÖR AKADEMISKT SPRÅK

16 Hur ser olika referenssystem ut? ENHETEN FÖR AKADEMISKT SPRÅK

17 Citat och referat Referat: en sammanfattning av innehållet i en text, återgivet med egna ord tillsammans med vissa nyckelord eller definitioner som inte kan ersättas med andra ord. Ett referat speglar huvudtanken, kärnan, i en källa.

18 Citat och referat Den vana akademiska skribenten väljer att referera så mycket som möjligt.

19 Citat och referat För att skriva ett bra referat krävs det att man har förstått originaltexten. Att skriva ett referat, ett koncentrat av en text, är platsbesparande och effektivt. När man refererar visar man alltså att man arbetar självständigt och vetenskapligt, att man har förstått källorna man använder och framför allt att man har förstått vad som är viktigt i källtexten.

20 Citat och referat Exempel på när det är befogat att citera: Jämföra två källor Bemöta ett påstående En specifik definition eller lagtext Om något i källan är så välskrivet att effekten skulle gå förlorad om man refererade

21 Citat och referat Citat får inte stå helt ensamt och okommenterat, utan måste introduceras och det måste finnas egen analyserande text i anknytning till citatet. Om vi tänker oss att vi kunde flippa klassrummet och flytta en traditionell salsföreläsning till ett digitalt medium som studenterna kan återvända till flera gånger, ges de möjligheten att se exempel igen eller kontrollera att de har förstått rätt. Men lösningen är inte så enkel som att förflytta ett innehåll från ett medium till ett annat, skriver Lantz-Andersson och Säljö (2014, s. 20). Om innehållet i en nittiominuters föreläsning delas upp tematiskt i kortare videoklipp underlättar det för studenterna på många sätt. Dels kan de som i det flippade klassrummet spela klippet igen om det är något de inte förstår, dels kan de lätt hitta just det de behöver hjälp med när de sitter med en skrivuppgift.

22 Citat och referat Vid citat ur text skall sida alltid anges: Men lösningen är då inte så enkel som att förflytta ett innehåll från ett medium till ett annat, skriver Lantz-Andersson och Säljö (2014, s. 20).

23 Citat och referat Om något utelämnas från originalet måste detta visas tydligt: Lösningen är då inte så enkel som att förflytta ett innehåll från ett medium till ett annat [ ] i tron att detta kommer att göra lärandet så mycket bättre, så mycket snabbare och så mycket mer stimulerande. (Lantz-Andersson & Säljö, 2014, s. 20)

24 Citat och referat Sidhänvisning vid referat? Syftet med källhänvisning: att läsaren lätt skall kunna hitta originalet för att kontrollera eller läsa vidare. Sidhänvisning vid något som kan uppfattas som kontroversiellt eller något man känner på sig att ens läsare kan vilja se med egna ögon. Sidhänvisning kan uteslutas om du sammanfattar en huvudtanke i ett helt verk, eller idéer eller resonemang som har koppling till hela källan. Kom ihåg att sidhänvisning alltid måste finnas med vid citat.

25 Citat och referat Citat markeras citat typografiskt, antingen med hjälp av citattecken eller som blockcitat. Blockcitat: Längre än cirka 40 ord, vänsterindrag, parentes efter punkt, mindre teckenstorlek. Betydelsen av ett enhetligt, standardiserat språk för både individen och samhället bör inte underskattas: Språklagen gäller det allmänna, det vill säga statliga och kommunala myndigheter och andra som bedriver offentlig verksamhet. Språklagen gäller också beslutande politiska församlingar: riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Den gäller även kommunala bolag, föreningar, stiftelser eller enskilda personer som utför myndighetsuppgifter, eller där det allmänna har ett dominerande inflytande. (Josephson, 2004, s. 162)

26 Citat och referat Två sätt att hänvisa till en källa när man använder något av parentessystemen: med författarnamnet inom respektive utanför parentesen. Literacybegreppet rymmer inte bara text, utan även bilder eller meddelanden som uttrycks i symboler (Liberg & Säljö, 2014). När källan inte nämns i löptexten ligger tyngdpunkten på källans ord. Källhänvisningens funktion här är att ge påståendet större tyngd. Liberg och Säljö (2014) argumenterar för att literacybegreppet inte bara rymmer text, utan även bilder eller meddelanden som uttrycks i symboler. När namnet står utanför parentesen blir det större fokus på författaren, vad just den här författaren diskuterar eller anser.

27 Akademiskt skrivande

28 Innehåll: Akademiskt skrivande Akademiskt skrivande del 2 Sal: B 23 NÄSTA GÅNG Referatteknik Styckeindelning och kärnmening Den röda tråden och sambandsord Stilen i det akademiska språket Bearbetning av texten inför inlämning

29 Referenslista Ask, S. (2011). Hållbara texter: grunderna i formellt skrivande. Stockholm: Liber. Dysthe, O., Hertzberg, F., & Hoel, T.L. (2011). Skriva för att lära: skrivande i högre utbildning. Lund: Studentlitteratur. Erikson, M. G. (2015). Referera reflekterande. Konsten att referera och citera i beteendevetenskaperna. Lund: Studentlitteratur. Jarrick, A., & Josephson, O. (1998). Från tanke till text. En språkhandbok för uppsatsskrivande studenter. Lund: Studentlitteratur. Melin, L. (2009). Nyfiken på texten: textteori för textpraktiker. Stockholm: Liber. Rienecker, L., & Stray Jørgensen, P. (2014). Att skriva en bra uppsats. Malmö: Liber. Schött, K., Melin, L., Strand, H., & Moberg, B. (2015). Studentens skrivhandbok. Stockholm: Liber.

Att läsa, skriva och sammanfatta på akademisk nivå

Att läsa, skriva och sammanfatta på akademisk nivå Att läsa, skriva och sammanfatta på akademisk nivå Åsa Jonsén asa.jonsen@gu.se Seminarieuppgift Uppgiften till idag: sammanfatta en innehållsrik akademisk text med 300 ord. Hur läser och sammanfattar man

Läs mer

Att läsa, skriva och sammanfatta på akademisk nivå

Att läsa, skriva och sammanfatta på akademisk nivå Att läsa, skriva och sammanfatta på akademisk nivå Åsa Jonsén asa.jonsen@gu.se Seminarieuppgift Uppgiften till idag: sammanfatta en innehållsrik akademisk text med 300 ord. Hur läser och sammanfattar man

Läs mer

Värderingsförmåga och förhållningssätt Reflektera över värdet av normer för det akademiska samtalet

Värderingsförmåga och förhållningssätt Reflektera över värdet av normer för det akademiska samtalet Grunder i akademiskt skrivande (ej poänggivande) Lärandemål: Studenten ska efter aktivt deltagande kunna: Kunskap och förståelse Visa grundläggande insikter i skillnader mellan informellt och formellt

Läs mer

En liten guide till akademiskt skrivande. En liten guide till akademiskt skrivande

En liten guide till akademiskt skrivande. En liten guide till akademiskt skrivande En liten guide till akademiskt skrivande En liten guide till akademiskt skrivande Språk & stil Akademisk text skrivs på sakprosa. Det innebär att texten ska vara saklig, korrekt och faktainriktad. Att

Läs mer

Innehåll. Strategier skrivprocess. Krav på en akademisk text. Struktur, organisation, sammanhang. Formalia citat, referenser, källor.

Innehåll. Strategier skrivprocess. Krav på en akademisk text. Struktur, organisation, sammanhang. Formalia citat, referenser, källor. Innehåll Strategier skrivprocess Krav på en akademisk text Struktur, organisation, sammanhang Formalia citat, referenser, källor www.gu.se Textens utformning www.gu.se hur kunderna möter de olika

Läs mer

Akademiskt skrivande: några goda råd Skrivarverkstaden Mia Mårdberg

Akademiskt skrivande: några goda råd Skrivarverkstaden Mia Mårdberg Akademiskt skrivande: några goda råd Skrivarverkstaden Mia Mårdberg mmg@hig.se Övergripande mål med texten: att förmedla kunskap på ett tydligt, logiskt, sakligt, precist och effektivt sätt. Hitta dina

Läs mer

Föreläsning 2: Om Akademiskt Skrivsätt

Föreläsning 2: Om Akademiskt Skrivsätt Självst lvständigt statistiskt arbete, ht2011 (Jan Wretman/Gösta Hägglund/Gebrenegus H Ghilagaber) Föreläsning 2: Om Akademiskt Skrivsätt 1 Akademiskt Arbete Ett akademiskt arbete är ett skrivet arbete,

Läs mer

Från Tanke Till Text : En Språkhandbok För Uppsatsskrivande Studenter PDF LÄSA ladda ner

Från Tanke Till Text : En Språkhandbok För Uppsatsskrivande Studenter PDF LÄSA ladda ner Från Tanke Till Text : En Språkhandbok För Uppsatsskrivande Studenter PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Arne Jarrick. "Skriv och skriv om!", "Virka inte ihop din uppsats. Sätt ihop

Läs mer

Den akademiska uppsatsen

Den akademiska uppsatsen Den akademiska uppsatsen Skrivprocessen Uppsatsens struktur Språk och stil Källor och referenser Skrivprocessen förstadium skrivstadium efterstadium Förstadium Analysera situationen: 1. Vad har jag för

Läs mer

ATT SYNLIGGÖRA ETT AKADEMISKT SPRÅK

ATT SYNLIGGÖRA ETT AKADEMISKT SPRÅK ATT SYNLIGGÖRA ETT AKADEMISKT SPRÅK ENHETEN FÖR AKADEMISKT SPRÅK (ASK) www.ask.gu.se Åsa Jonsén asa.jonsen@gu.se En workshop för personal på institutionen för språk och litteraturer, Göteborgs universitet,

Läs mer

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats?

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Kullagymnasiet Projektarbete PA1201 Höganäs 2005-01-19 Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Anna Svensson, Sp3A Handledare: Erik Eriksson Innehållsförteckning 1. Inledning sid. 1 - Bakgrund - Syfte

Läs mer

Akademiskt skrivande II

Akademiskt skrivande II Akademiskt skrivande II Idag: Citat- och referatteknik Styckeindelning och kärnmening Den röda tråden och sambandsord Stilen i det akademiska språket Bearbetning av texten inför inlämning Referatteknik

Läs mer

När man använder någon annans text

När man använder någon annans text Kursmaterial om hänvisningar, från kursen FÖ1002 Företagsekonomi A, Handelshögskolan, Örebro universitet, läsåret 2010/11 När man använder någon annans text Citat Ett citat återger exakt originaltexten,

Läs mer

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Citat... 1 Enkät... 1 Fotnot... 1 Frågeställning... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Den akademiska uppsatsen

Den akademiska uppsatsen Den akademiska uppsatsen n Uppsatsens struktur n Språk och stil n Källor och referenser Uppsatsens struktur n Inledning och bakgrund n Syfte och frågeställning n Tidigare forskning och teoretisk ram n

Läs mer

Skriftlig kommunikation. Att väcka och behålla läsarnas intresse

Skriftlig kommunikation. Att väcka och behålla läsarnas intresse Skriftlig kommunikation Att väcka och behålla läsarnas intresse Verktyg för skrivande! Innehåll! Språk! Struktur! Layout! Vetenskaplighet Innehåll! Det som ska förmedlas! Vad efterfrågas?! Vad förväntas?!

Läs mer

Att skriva akademisk text. referatteknik. Studieverkstaden Campus Helsingborg (E204b) Lunds universitet Ulla Urde

Att skriva akademisk text. referatteknik. Studieverkstaden Campus Helsingborg (E204b) Lunds universitet Ulla Urde Att skriva akademisk text referatteknik Studieverkstaden Campus Helsingborg (E204b) Lunds universitet Ulla Urde STUDIEVERKSTADEN Lunds universitet Studieverkstaden Individuell handledning, kurser, föreläsningar

Läs mer

FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV

FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV FORMALIA FÖR INLÄMNINGSUPPGIFTER Akademin för hälsa, vård och välfärd; HVV Rev. Aug 2006 INLEDNING Följande formalia gäller inlämningsuppgifter och riktar sig till studenter och lärare vid Akademin för

Läs mer

Om skillnaden mellan att gå på högskolan och gymnasiet

Om skillnaden mellan att gå på högskolan och gymnasiet Om skillnaden mellan att gå på högskolan och gymnasiet Mer text att läsa Särskilda krav på hur man ska lösa uppgiften Mer planering och eget ansvar Du ska vara kritisk och självständig vad betyder det?

Läs mer

STUDIEVERKSTADEN. Lunds universitet. Campus E 204b Ulla Urde

STUDIEVERKSTADEN. Lunds universitet. Campus E 204b Ulla Urde STUDIEVERKSTADEN Lunds universitet Campus E 204b Ulla Urde Studieverkstaden Individuell handledning, kurser, föreläsningar och workshoppar Studieteknik Presentationsteknik Akademiskt skrivande Att skriva

Läs mer

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT

AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT AKADEMISK HEDERLIGHET HANDLAR OM ATT INTE FUSKA ELLER PLAGIERA INFORMATION OM PLAGIAT & UPPHOVSRÄTT PLAGIAT OCH UPPHOVSRÄTT Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera. När du redovisar

Läs mer

Uppsatsskrivandets ABC

Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING GÄVLE GYMNASIEBIBLIOTEKARIERNA Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Bilder... 1 Citat... 2 Enkät... 2

Läs mer

Vetenskapligt skrivande. Några råd inför det vetenskapliga skrivandet

Vetenskapligt skrivande. Några råd inför det vetenskapliga skrivandet Vetenskapligt skrivande Några råd inför det vetenskapliga skrivandet Språkverkstaden www.sprakverkstaden.uu.se Engelska parken. Humanistiskt centrum Thunbergsvägen 3 L Rådgivning i svenska och engelska.

Läs mer

EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen

EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen EXAMENSARBETE för Nationell montessoriexamen Examensarbetet ska anknyta till montessoripedagogiken och omfatta en enkel vetenskaplig undersökning (ex litteraturstudie, intervju, observation eller enkät),

Läs mer

Rapporten: textstruktur

Rapporten: textstruktur Rapporten: textstruktur H16A + B Aspenäs Mars 2018 Anette Wahlandt helikopterperspektiv fultext (Strömquist, 2000) Precision Koncentration Organisation Formalia Precision Sträva efter det mest träffande

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg 1 (5) Modevetenskap II Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista Kursansvarig: Louise Wallenberg Kursens innehåll och syften Kursen i vetenskapligt skrivande ger dig övning

Läs mer

Skrivguide. Tillhör:

Skrivguide. Tillhör: Skrivguide Tillhör: Inledning Den här skrivguiden är till för att vägleda dig när du gör skriftliga arbeten här på Sven Eriksonsgymnasiet. Vilket ämne du än skriver om är alltid målet att du ska utöka

Läs mer

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT Ditt gymnasiearbete ska bygga kring den frågeställning du kommit fram till i slutet av vårterminen i årskurs 2 och du ska i ditt arbete besvara din frågeställning

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

Välkommen till Linköpings universitet!

Välkommen till Linköpings universitet! Välkommen till! Med detta brev vill vi hälsa dig välkommen till Yrkeslärarprogrammet 90 hp vid. Vi är glada för att du har valt att studera till lärare. Mitt namn är och jag är Programansvarig utbildningsledare,

Läs mer

Att skriva vetenskapliga rapporter och uppsatser

Att skriva vetenskapliga rapporter och uppsatser s råd och tips om: Att skriva vetenskapliga rapporter och uppsatser TEXT ÄR MER ÄN ORD Innehåll Språk Form Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Tankereda är A och O! VETENSKAPLIGHET Förhållningssättet

Läs mer

DHGI!J*%$2(44!@!F-&&>$*6&6<1%(&5$,!5!KC4%.(4. A-C Ernehall, Fässbergsgymnasiet, Mölndal www.lektion.se

DHGI!J*%$2(44!@!F-&&>$*6&6<1%(&5$,!5!KC4%.(4. A-C Ernehall, Fässbergsgymnasiet, Mölndal www.lektion.se Svenska "#$%&'(&)*+'$,-*$,,*$.&'()/&0123-4)$*.56*$74$',$*(/'0118%59$*(0928,#$9'4('8%&'():;$%01.5,,&)*+''(%.88,,*

Läs mer

Mälardalens Högskola Akademin för Innovation, Design och Teknik

Mälardalens Högskola Akademin för Innovation, Design och Teknik Guide till skrivande Vi har märkt under många års erfarenhet av studenters skrivande att skrivprocessen för många är något svårt och därmed något man kanske tvekar inför. Vi har sett att många studenter

Läs mer

Akademisk hederlighet. om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder

Akademisk hederlighet. om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder Akademisk hederlighet om a hantera kunskap skapad av andra och a visa egen kunskap med llåtna metoder Vad är akademisk hederlighet? Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera oavsett

Läs mer

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016.

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016. 1 (5) Institutionen för kulturvård KURSGUIDE KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp Höstterminen 2016 Grundnivå Reviderad 2016-12-01 Välkommen till en hel kurs för att öva vetenskapligt

Läs mer

Språkverkstaden. En resurs för att utveckla studenternas språkfärdigheter

Språkverkstaden. En resurs för att utveckla studenternas språkfärdigheter Språkverkstaden En resurs för att utveckla studenternas språkfärdigheter Upplägg Vetenskapligt skrivande Skrivprocessen Textmönster Textens organisation Metatext Använda källor Vetenskapligt skrivande

Läs mer

Skrivar. verkstad. hjälp till självhjälp i skrivandet SKRIVARVERKSTADENS SKRIVGUIDE

Skrivar. verkstad. hjälp till självhjälp i skrivandet SKRIVARVERKSTADENS SKRIVGUIDE Skrivar verkstad hjälp till självhjälp i skrivandet SKRIVARVERKSTADENS SKRIVGUIDE Skrivarverkstadens skrivguide De texter du skriver under utbildningen ska vara välskrivna. För att göra det kan du inte

Läs mer

REFERENSHANTERING. Svenska Jonathan Thorsell

REFERENSHANTERING. Svenska Jonathan Thorsell REFERENSHANTERING Svenska 1 2013-03-11 Jonathan Thorsell Varför referenser? Refererar du till någon annans arbete måste källan anges (referensen). Läsaren ska lätt kunna hitta materialet för att läsa mer

Läs mer

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Institutionen för beteendevetenskap och lärande Vuxenpedagogik, grundkurs, 15hp HT-2016 Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Ansvarig lärare: Karolina Muhrman karolina.muhrman@liu.se

Läs mer

Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek

Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek Referera rätt Christina Brage, förste bibliotekarie, Linköpings universitetsbibliotek Det hör till god vetenskaplig praxis att redovisa de källor som använts. Det måste alltid framgå av texten vem som

Läs mer

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn Gymnasiearbete Datum Uppsatsens rubrik Ev. underrubrik Ditt namn, klass Handledarens namn Sammanfattning En uppsats har en kort, inledande sammanfattning av hela arbetet. Den kommer inledningsvis men skrivs

Läs mer

Rapportskrivning. Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering

Rapportskrivning. Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering Rapportskrivning Innehållsförteckning, källhänvisning, referenssystem, sidnumrering Innehållsförteckning 1. Markera alla huvudrubriker en i taget (Ctrl) och klicka på Rubrik 1, som finns uppe i menyraden.

Läs mer

Akademisk hederlighet. om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder

Akademisk hederlighet. om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder Akademisk hederlighet om att hantera kunskap skapad av andra och att visa egen kunskap med tillåtna metoder Vad är akademisk hederlighet? Akademisk hederlighet handlar om att inte fuska eller plagiera

Läs mer

Kapitel 1. Att komma igång med skrivandet. Therése Granwald. Inledning

Kapitel 1. Att komma igång med skrivandet. Therése Granwald. Inledning Kapitel 1 Att komma igång med skrivandet Therése Granwald Inledning Hur kan du som lärare hjälpa dina studenter att komma igång med skrivandet? Hur kan du som lärare bistå dina studenter under skrivprocessen?

Läs mer

Individuellt PM3 Metod del I

Individuellt PM3 Metod del I Individuellt PM3 Metod del I Företagsekonomiska Institutionen Stefan Loå A. Utifrån kurslitteraturen diskutera de två grundläggande ontologiska synsätten och deras kopplingar till epistemologi och metod.

Läs mer

ATT BEAKTA NÄR MAN SKRIVER MATERIALBASERAT

ATT BEAKTA NÄR MAN SKRIVER MATERIALBASERAT SV5 / SV6 ATT BEAKTA NÄR MAN SKRIVER MATERIALBASERAT 1. Läs anvisningarna noggrant och se till att du förstått uppgiften rätt. Det kan t.ex. finnas anvisningar om vilken typ av text uppsatsen ska representera

Läs mer

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F

Institutionen för pedagogik och didaktik. Studiehandledning. Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Vårdpedagogik/Hälsopedagogik III VPG10F/VPG11F Höstterminen 2016 Kursansvarig: ulf.olsson@edu.su.se Kursadministratör: emmi.fagerlund@edu.su.se

Läs mer

Referera, citera och källhänvisa

Referera, citera och källhänvisa Referera, citera och källhänvisa I en vetenskaplig rapport måste man tydligt visa när man använder källor. Det kan man göra genom att referera eller citera. När man refererar återger man med egna ord vad

Läs mer

Tips för uppsatsskribenter. Examensarbete C 10p, D10p och D20p

Tips för uppsatsskribenter. Examensarbete C 10p, D10p och D20p Institutionen för informationsvetenskap 2007 Data- och systemvetenskap Tips för uppsatsskribenter Examensarbete C 10p, D10p och D20p Av: Anne Håkansson Innehåll 1. PROMEMORIA...3 2. RAPPORT...3 3. TIPS

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

PM P R O M E M O R I A

PM P R O M E M O R I A PM P R O M E M O R I A PM är en kortform av det latinska pro memoria som betyder för minnet. Disposition Hur du strukturerar texten i ditt PM (1) Rubrik Om utrymme ges för att själv välja rubrik: Välj

Läs mer

Källhantering och formalia Innehåll

Källhantering och formalia Innehåll Sidan 1 av 11 Källhantering och formalia I alla sammanhang där man skriver något som någon annan ska läsa det kan vara en uppsats i skolan, en arbetsansökan eller ett brev bildar läsaren sig en uppfattning

Läs mer

Att skriva uppsats Vetenskapligt skrivande: att förstå och lära. Föreläsningens upplägg. Lärostrategi. Nödvändig studiekompetens

Att skriva uppsats Vetenskapligt skrivande: att förstå och lära. Föreläsningens upplägg. Lärostrategi. Nödvändig studiekompetens Att skriva uppsats Skrivprocessen: problemformulering och bearbetning Föreläsningens upplägg Vetenskapligt skrivande Skribenter är olika Skrivprocessen: texttriangeln, problemformulering och bearbetning

Läs mer

Vetenskapligt skrivande

Vetenskapligt skrivande Vetenskapligt skrivande Att sönderdela s och binda ihop Sonja Vidjeskog Sonja Vidjeskog, Oorganisk kemi, textkommentar 6.5.2010 1 Att strukturera att sönderdela och binda ihop Den yttre dispositionen Den

Läs mer

Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015

Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015 Studiehandledning Hälsopedagogik III och Vårdpedagogik III VPG10F och VPG11F HT 2015 Kursansvarig: Ulf Olsson ulf.olsson@edu.su.se Kursadministratörer: Hälsopedagogik - Emmi Fagerlund emmi.fagerlund@edu.su.se

Läs mer

Folkmord/brott mot mänskligheten fördjupningsarbete i SA1 - Instruktioner

Folkmord/brott mot mänskligheten fördjupningsarbete i SA1 - Instruktioner Folkmord/brott mot mänskligheten fördjupningsarbete i SA1 - Instruktioner Planering Formulera de delfrågor som behövs för att du ska kunna besvara din övergripande frågeställning. Att fundera på: Vad behöver

Läs mer

översikt som visar centralt innehåll i GY 11 i relation till innehåll i Ämnets syfte 1 SVENSKA RUM 1

översikt som visar centralt innehåll i GY 11 i relation till innehåll i Ämnets syfte 1 SVENSKA RUM 1 Tala & SAMTALA Ämnets syfte översikt som visar centralt innehåll i GY 11 i relation till innehåll i KURSLÄROMEDLET Svenska rum 1. Svenska rum 1, allt-i-ett-bok Kunskapskrav 1. Förmåga att tala inför andra

Läs mer

Att citera och referera

Att citera och referera Att citera och referera Studieguide Hvitfeldtska gymnasiet Vanliga frågor Vad är en referens? En referens är en beskrivning av en källa du använt i ditt arbete. Varför ska du referera? Det ska vara väldigt

Läs mer

Att skriva en vetenskaplig rapport

Att skriva en vetenskaplig rapport Birgittaskolan Att skriva en vetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort sammanfattning som är

Läs mer

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Kursplan Uttagen: 2014-09-19 Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Placement with Bachelors Essay in Sport Education 15.0 högskolepoäng Kurskod: 2IP022 Inrättad: 2009-05-28 Inrättad av: Programkommittén

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Referenser enligt Harvardsystemet. en introduktion. Version 2.1, 2016 Biblioteket & Studieverkstan

Referenser enligt Harvardsystemet. en introduktion. Version 2.1, 2016 Biblioteket & Studieverkstan Referenser enligt Harvardsystemet en introduktion Version 2.1, 2016 Biblioteket & Studieverkstan Innehåll Inledning... 3 Varför referenser?... 3 Plagiat... 3 Harvardsystemet... 4 Hänvisningar i texten...

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen

Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Anvisningar för skriftlig rapport av fältstudien Hälsans villkor i HEL-kursen Kursen Hälsa, Etik och Lärande 1-8p, T1, Vt 2006 Hälsouniversitetet i Linköping 0 Fältstudien om hälsans villkor i ett avgränsat

Läs mer

Kursbeskrivning med litteraturlista VT-14

Kursbeskrivning med litteraturlista VT-14 Kursbeskrivning med litteraturlista VT-14 Franska, Examensarbete för magisterexamen, 15 hp Delkurs inom Franska - magisterkurs, 30 hp. Kan även läsas fristående. Undervisning Introduktionskurs om 3 schemalagda

Läs mer

Kamratbedömning. Fokusera på följande:

Kamratbedömning. Fokusera på följande: Kamratbedömning Läs följande texter som dina klasskamrater har skrivit. Nu ska du ge konstruktiv kritik till dessa texter. Det vill säga, du ska kunna säga vad som är positivt och vad som är bra i texten,

Läs mer

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort

Läs mer

Kapitel 6. Att ge respons. Therése Granwald

Kapitel 6. Att ge respons. Therése Granwald Kapitel 6 Att ge respons Therése Granwald Inledning Detta kapitel handlar om vad respons är, hur den kan ges och hur lärare kan arbeta med respons på studenters texter. Det tar även upp hur lärare kan

Läs mer

Att skriva uppsats! En handledning i konsten att skriva en uppsats

Att skriva uppsats! En handledning i konsten att skriva en uppsats Att skriva uppsats! En handledning i konsten att skriva en uppsats Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Dispositionen av en uppsats... 4 Titelsida... 4 Sammanfattning / abstract... 4 1. Inledning... 4 Syfte...

Läs mer

Svenska 1 Centralt innehåll och Kunskapskrav

Svenska 1 Centralt innehåll och Kunskapskrav Svenska 1 Centralt innehåll och Kunskapskrav Varför svenska? Vi använder språket för att kommunicera, reflektera och utveckla kunskap uttrycka vår personlighet lära känna våra medmänniskor och vår omvärld

Läs mer

Att skriva akademisk text

Att skriva akademisk text Studieverkstaden om Att skriva akademisk text Om struktur, stil och språk i akademiska texter Studieverkstaden Inledning De flesta studenter kommer under sin utbildning att skriva olika typer av texter.

Läs mer

Riktlinjer fö r vetenskapligt skrivande

Riktlinjer fö r vetenskapligt skrivande Riktlinjer fö r vetenskapligt skrivande Guiden är utarbetad av Marika Andrae, Språkverkstaden, i samarbete med Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet, 2014.

Läs mer

Den akademiska skrivprocessen, 910G08, 7, 5 hp: Studiehandledning

Den akademiska skrivprocessen, 910G08, 7, 5 hp: Studiehandledning Den akademiska skrivprocessen, 910G08, 7, 5 hp: Studiehandledning Allmänt om kursen Den akademiska skrivprocessens fokus är det svenska språket och hur det används i akademiska sammanhang. Det tar lång

Läs mer

Gymnasiet: Kunskapskrav svenska 1 kopplade till Ungdomsparlamentet E C A Lärarens kommentar

Gymnasiet: Kunskapskrav svenska 1 kopplade till Ungdomsparlamentet E C A Lärarens kommentar Gymnasiet: Kunskapskrav svenska 1 kopplade till Ungdomsparlamentet Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla egna tankar och åsikter samt genomföra muntlig framställning inför

Läs mer

SKRIVPROCESSEN.

SKRIVPROCESSEN. Pär Nilsson SKRIVPROCESSEN SKRIVPROCESSEN Förstadiet: analysera uppgiften Efterstadiet: bearbeta Insamlande av material och informationsbearbetning Skrivstadiet: skriva utkast SKRIVPROCESSEN 1. Förstadiet

Läs mer

Bilaga 18: Ämnesplan svenska för döva Skolverkets förslag till förändringar - Nationella it-strategier (U2015/04666/S) Dnr 6.1.

Bilaga 18: Ämnesplan svenska för döva Skolverkets förslag till förändringar - Nationella it-strategier (U2015/04666/S) Dnr 6.1. Svenska för döva SVN Svenska för döva Kärnan i ämnet svenska för döva är tvåspråkighet, svenska språket och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling.

Läs mer

Att skriva uppsats 31:januari

Att skriva uppsats 31:januari Att skriva uppsats Du ska nu skriva en teknikuppsats för att ta reda på inom vilka områden datorer används i. Ta reda på hur tekniska system i samhället förändrats över tid och vilka drivkrafter som ligger

Läs mer

Förändrad skrivuppgift: pedagogiskt utvecklingsarbete kursvärderingar. Uppsats eller poster? Poster + uppsats!

Förändrad skrivuppgift: pedagogiskt utvecklingsarbete kursvärderingar. Uppsats eller poster? Poster + uppsats! Att skriva Förändrad skrivuppgift: pedagogiskt utvecklingsarbete kursvärderingar Uppsats eller poster? Poster + uppsats! Processinriktat skrivande Skrivande som tankeredskap Skrivande som yrkesförberedelse

Läs mer

Att skriva sakprosa och facktext Några viktiga anvisningar för studenter på grundnivå Senast reviderade HT 2011 av Ann Boglind och Hans Landqvist

Att skriva sakprosa och facktext Några viktiga anvisningar för studenter på grundnivå Senast reviderade HT 2011 av Ann Boglind och Hans Landqvist 1 Institutionen för svenska språket Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion Att skriva sakprosa och facktext Några viktiga anvisningar för studenter på grundnivå Senast reviderade HT 2011

Läs mer

Titel. Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis)

Titel. Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis) Titel Undertitel (Titel och undertitel får vara på max 250 st tecken. Kom ihåg att titeln på ditt arbete syns i ditt slutbetyg/examensbevis) Författare: Kurs: Gymnasiearbete & Lärare: Program: Datum: Abstract

Läs mer

Skrivstöd inför hemtentamen. i Socialt arbete/socionomprogrammet

Skrivstöd inför hemtentamen. i Socialt arbete/socionomprogrammet Karlstads universitet Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för sociala och psykologiska studier Skrivstöd inför hemtentamen i Socialt arbete/socionomprogrammet Vetenskapligt skrivande

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod LED100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska uppnå grundläggande kunskaper inom området ledarskap. Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och förståelse 1.förklara och illustrera

Läs mer

Utformning av resultatdiskussion

Utformning av resultatdiskussion Utformning av resultatdiskussion Den vetenskapliga textens retorik Argumentera i text utforma diskussionskapitlet En praktisk argumentationsmodell Avdelningen för fackspråk och kommunikation God professionell

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling

Språk-, läs- och skrivutveckling RUC-råd, torsdagen den 2 mars i Kosta Språk-, läs- och skrivutveckling forskning om elevers lärande och lärares undervisning Ewa Bergh Nestlog svenska språket med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet

Läs mer

AKADEMISKT SKRIVANDE 2

AKADEMISKT SKRIVANDE 2 AKADEMISKT SKRIVANDE 2 Carl Engvall, språkhandledningen carl.engvall@svenska.gu.se Dagens föreläsning läggs upp på vår hemsida: http://uf.gu.se/ask/student/oppna-forelasningar Akademiskt skrivande 2 Genomgång

Läs mer

VE%26courseCode%3DSVESVE01%26tos%3Dvuxgy&sv.url=12.b173ee dd0b8100d#anc hor_svesve01

VE%26courseCode%3DSVESVE01%26tos%3Dvuxgy&sv.url=12.b173ee dd0b8100d#anc hor_svesve01 Svenska 1, 100 poäng Kurskod: SVESVE01 Centralt innehåll och kunskapskrav Skolverket anger vad kursen ska innehålla och vilka kriterier som gäller för de olika betygen. Läs om detta på Skolverkets webbplats:

Läs mer

Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3

Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3 Uppsala universitet Institutionen för moderna språk VT11 Betygskriterier för Examensarbete, 15hp Franska C1/C3, Italienska C, Spanska C/C3 För betyget G skall samtliga betygskriterier för G uppfyllas.

Läs mer

Svenska som andraspråk poäng

Svenska som andraspråk poäng Svenska som andraspråk 2 100 poäng KURSKOD: SVASVA02 Prövningsdelar Prövningen består av en skriftlig och en muntlig del och innehåller detta: SKRIFTLIG DEL Den skriftliga delen består av två delar, ett

Läs mer

Studieverkstaden Individuell handledning, kurser, föreläsningar

Studieverkstaden Individuell handledning, kurser, föreläsningar Studieverkstaden Individuell handledning, kurser, föreläsningar 1. Studieteknik 2. Akademiskt skrivande 3. Presentationsteknik 4. Kurser - Våga tala - Börja skriva nu Välkomna! Ulla Urde, Campus Helsingborg

Läs mer

Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten

Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten UMEÅ UNIVERSITET Medicinska fakulteten Grundutbildningsrådet 901 87 Umeå Fastställd vid sammanträdet 2004-10-11 Plagiatpolicy för den medicinska fakulteten Nedan följer medicinska fakultetens policy vid

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

KN - Seminarium. Konkreta krav. Kort om kursen. Grov tidtabell HT Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp)

KN - Seminarium. Konkreta krav. Kort om kursen. Grov tidtabell HT Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp) Konkreta krav KN - Seminarium HT 2007 " Ämnesbeskrivning (ca 150-250 ord) + litteraturlista " Uppsats (ca 20 sidor) " Opposition (2-3 sidor) Kurskod: 6511 Ämnesstudier, 3 sv (5 sp) " Presentation av uppsatsen

Läs mer

Referera i akademiska texter

Referera i akademiska texter Referera i akademiska texter En allmän guide för Förskollärarprogrammet Guiden är utarbetad av Marika Andrae, Språkverkstaden, i samarbete med Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Läs mer

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt. I årskurs 8 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information och Praktisk svenska.

Läs mer

Lärarguide till textkommentering

Lärarguide till textkommentering Lärarguide till textkommentering Förmågan att kunna presentera vetenskapliga resultat, teorier och resonemang på ett sätt så att den tänkta målgruppen kan ta till sig budskapet, är en uppgift som naturvetare

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Höstterminen 2014 Inledning

Läs mer

Att skriva en vetenskaplig rapport

Att skriva en vetenskaplig rapport Att skriva en vetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort sammanfattning som är en koncentrerad

Läs mer

Kursbeskrivning. Examensarbete, 15 hp. Tolkning kandidatkurs, GN, 30 hp (TTA410)

Kursbeskrivning. Examensarbete, 15 hp. Tolkning kandidatkurs, GN, 30 hp (TTA410) Tolk- och överarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Examensarbete, 15 hp Tolkning kandidatkurs, GN, 30 hp (TTA410) Fastställd av institutionsstyrelsen 2014-06-04 och gäller fr.o.m. ht 2014. 1 Förväntade studieresultat

Läs mer

Terminsplanering i Svenska årskurs 7, Ärentunaskolan

Terminsplanering i Svenska årskurs 7, Ärentunaskolan På arbetar vi med läromedlet Svenska Direkt i årskurs 7. Vi läser även ett par skönlitterära böcker. Eftersom vi delar material kan planeringen variera mellan klasserna. Kursplanen i svenska delas in i

Läs mer