Uppföljning intern kontroll 2014 (Gymnasiet och vuxenutbildning) Uppföljning av dessa mål sker i samband med årsanalysen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning intern kontroll 2014 (Gymnasiet och vuxenutbildning) Uppföljning av dessa mål sker i samband med årsanalysen."

Transkript

1 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum Vår referens Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse intern kontroll 2014 (Gymnasiet och vuxenutbildning) GYVF Sammanfattning Intern kontroll syftar till att nämnder och styrelser med rimlig grad av säkerhet ska fastställa att mål inom följande kategorier uppnås: Verksamhetsstyrning Tillförlitlig finansiell rapportering Efterlevnad av tillämpliga lagar och föreskrifter av dessa mål sker i samband med årsanalysen. Förslag till beslut Arbetsmarknads-, Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnen föreslås besluta att godkänna föreliggande rapport avseende uppföljning av intern kontroll 2014 att överlämna densamma till kommunstyrelsen Beslutsunderlag G-Tjänsteskrivelse Arbetsmarknads-, Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden av internkontroll 2014 förvaltning 170 Intern kontroll 2014 GyVN helår 26 jan Beslutsplanering Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden arbetsutskott Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ärendet Se separat handling. Ansvariga Eva Ahlgren Skoldirektör SIGNERAD

2 1 av Intern kontroll 2014 Kontrollmål Sjukfrånvaro och tillfällig föräldrapenning av självservice avseende sjukfrånvaro och tillfällig föräldrapenning. Syftet med granskningen är att kontrollera att rutinerna för att medarbetare har registrerat sin frånvaro såväl i HRutan som att anmälan har gjorts till arbetsplats följs. En plan för stickprovskontroller enligt nedanstående tabell har tagits fram i början på Stickproven är indelade i fyra perioder och omfattar samtliga skolor/enheter. Antalet stickprov per enhet (i parentes) avspeglar enhetens storlek. Antal stickprov för respektive period är begränsat till 20. Begränsningen är kopplad till HR-service som för varje stickprov måste kontrollera attesteringen i HRutan. 1/1 31/3 1/4 30/6 1/7 30/10 1/10 31/12 5 AFG 10 VH 5 SP 7 UH 10 KMS 7 PAG 10 MB 9 ML 5 UH/BYGG 3 BVG 5 KANSLIET 4 VLC Alla stickprovskontroller genomfördes enligt planen. Metoden som användes var att jämföra skolans noteringar om inrapporterad sjukfrånvaro eller tillfällig föräldrapenning med den registrering som finns i HRutan samt vem som har attesterat frånvaron i HRutan. Stickprovskontroller för perioden 1 jan 31 mars genomfördes enligt planen. Av totalt 20 stickprov tagna under denna period noterades tre avvikelser (15%) motsvarande sex oregistrerade frånvarodagar. Därutöver finns det två avvikelser i tidsnoteringar som inte innebär förlust för arbetsgivaren, men som kan uppfattas som en signal om att enhetens interna kontroll inte är fullt tillförlitlig. Stickprovskontroller för perioden 1 april 30 september genomfördes enligt planen. Av totalt 40 stickprov under denna period noterades ingen avvikelse. Stickprovskontroller för perioden 1 oktober 31 december genomfördes enligt planen. Av totalt 20 stickprov noterades en avvikelse (5%) motsvarande en oregistrerad frånvarodag. Därutöver finns det tre avvikelser i tidsnoteringar som inte innebär förlust för arbetsgivaren, men som kan uppfattas som en signal om att enheternas interna kontroller inte är fullt tillförlitliga.

3 2 I övrigt visar stickprovskontrollen att all frånvaro registrerad i HRutan är korrekt ifylld och attesterad av chef. De enheter som där avvikelser konstaterats har fått rätta upp felaktigheterna i registreringen och uppmanats att förbättra sina kontrollrutiner vid registrering av frånvaron. Kompetensregistrering (nytt) Kontroll av rutiner för registrering och uppdatering av kompetens i HRutan följs. Kraven på lärarlegitimation gör det mycket viktigt att alla lärare registrerar sin kompetens i HRutan. Dessutom får rektor en bra överblick över arbetsplatsens samlade kompetens och hur den används, vilket är viktigt vid planering av bemanningen. Syftet med granskningen är att kontrollera att rutinerna följs. Registrera Förvaltningen har ett fortsatt arbete att utföra för att få alla medarbetare som ska lägga in och uppdatera sin kompetens att göra så. Detta beror bl.a. på att systemet inte stödjer en enkel hantering, att beslut om legitimation har lång handläggningstid samt på att enskilda medarbetare inte prioriterar detta. Verifiera På de enheter som har Kompetenser att verifiera är det ofta så att rektor har verifierat så långt det är möjligt. När inte verifiering bedöms möjlig att göra beror det på samma skäl som ovan. Åtgärder Under året har förvaltningen informerat och tydliggjort rutinen via ledningsorganisationen, Komin och Edico. Förvaltningen gjorde under våren en uppföljning på individnivå vilket ledde till att många medarbetare som inte hade lagt in sin kompetens gjorde så samt att chefer verifierade densamma. Förvaltningen ser fortfarande brister i samband med nyanställningar. Förvaltningen kommer tydliggöra att uppföljningsrutin måste finnas i varje verksamhet - av att medarbetare ska lägga in sin kompetens senast 1 månad efter att anställning påbörjats. Förvaltningen kommer också i den nya strukturen för medarbetarsamtal tillse att rutin finns för att i medarbetarsamtalet följa upp varje medarbetares kompetens, för att på detta vis säkra att den är inlagd och uppdaterad.

4 3 Utbytesplan avseende datorer Kontroll av att respektive verksamhetsområde följer upprättad utbytesplan. Under de senaste åren har det genomförts en betydande IT-satsning avseende datorer. Under 2014 kommer en översyn att göras av rutiner kring inköp av datorer. Utbytesplanerna följs. Redovisning av förskott och utlägg Förskott beviljas vid särskilda händelser när betalning av planerad aktivitet måste ske med kontanta medel. Det används när kontantbehovet bedöms vara kortvarigt eller när behovet är av mindre omfattning. Rutiner för redovisning av förskott och utlägg följs. Av 36 st granskade förskott var 8 st ej korrekta. Efter granskning har berörda parter informerats samt rättelser vidtagits. Representation (nytt) Kontroll av att reglerna för representation följs. Efterlevnad av gällande lagstiftning, skatteverkets regler och beslutade policydokument. Av totalt antal granskade scannade betalda leverantörsfakturor st var 275 st ej korrekt ifyllda. Exempel på fel är felaktig kontering, fel moms, deltagarförteckning saknas. Efter granskning har berörda parter informerats samt rättelser vidtagits. Inköp via handkassor För att samordna rutinerna kring inköp via handkassor har Malmö stad tagit fram nytt dokument (lathund) för handkassor som behandlar typ av inköp, som gäller från 1 januari Detta kommer att vara ett komplement till redan befintliga processbeskrivningar för handkassor som finns på respektive förvaltning. av att handkassorna används i enlighet med Malmö stads nya lathund. 10 st handkassor har granskats, varav 5 st innehöll fel. Exempel på fel är felaktigt konto, fel summerat, överföringsfel. Efter granskningen har berörda parter informerats samt rättelser vidtagits. Elevskyddsombud av skolornas elevskyddsombud.

5 4 Elevskyddsombuden är representanter för elever och ska tillsammans med andra på skolan arbeta för att bättre arbetsmiljö ur ett elevperspektiv. Elevskyddsombuden väljs av eleverna för att på bästa sätt representera dem i skolans arbete för att förbättra arbetsmiljön. Uppgifter om elevskyddsombud genomfördes av förvaltningen i december-14 januari- 15. Skolorna skulle redovisa sina elevskyddsombud med namn, program, årskurs, ansvarig rektor samt uppgifter om de genomgått arbetsmiljöutbildning. Följande uppgifter rapporterades in från skolorna i sammanfattning: Agnesfrids gymnasium: Skolan har totalt 19 elevskyddsombud, fördelade på program: FT, YFT, GySär FP. Elevskyddsombuden finns i årskurs 1 3. Elva har genomgått arbetsmiljöutbildning. Bellevue gymnasium: Skolan har inget utsett skyddsombud. Malmö Borgarskola: Skolan har totalt 7 elevskyddsombud. Malmö latinskola: Skolan har totalt 40 elevskyddsombud, fördelade på program: ESMU, ESMUEST/DAN ESEST, ESTEA, ESESTBF, HU, NA, SASA, SAMED. Elevskyddsombuden finns i årskurs 1 3. Elevskyddsombuden deltar i arbetsmiljörond. 28 av skyddsombuden har genomgått arbetsmiljöutbildning. Pauliskolan: Skolan har totalt 6 elevskyddsombud, fördelade på program: NA, TE BG, SA. Elevskyddsombuden finns i årskurs 1 3. S:t Petri skola: Skolan har totalt 28 elevskyddsombud, fördelade på program: NA, SA, SPR. Elevskyddsombuden deltar i regelbundna möten med skolledning, skolsköterska och skolmåltider. Värnhemsskolan: Skolan har totalt 38 elevskyddsombud, fördelade på program: GYS, IMIND, RL, HV, NB, SPR, HT, HA, SPRF, YMAI, BF. Elevskyddsombuden finns i årskurs 1. Elevskyddsombuden medverkar i skyddsronder och har regelbundna möten med sina rektorer. Komvux Malmö Södervärn: Skolan har ett skyddsombud. Ej rapporterat: Universitetsholmens gymnasium, Byggymnasiet och Malmö Idrottsgymnasium. Arbetsmiljöutbildning för nya elevskyddsombud är inplanerad under vårterminen Tilläggsbelopp För en elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd kan skolan utöver grundbeloppet ansöka om ett tilläggsbelopp.

6 5 Tilläggsbeloppet ska endast avse ersättning för extraordinära stödåtgärder som inte har koppling till den vanliga undervisningen. av att beviljade tilläggsbelopp används enligt ansökan. av beslut Beviljat tilläggsbelopp följs alltid upp i samband med fortsatt ansökan. Skolan ska i utvärderingen beskriva av hur beviljade medel har använts och vilka resultat detta lett till. Detta ligger sedan som underlag för nytt beslut. görs även varje månad av att de elever där tilläggsbelopp beviljats går kvar på sin utbildning. För fristående skolor betalas del av belopp ut per den 15 varje månad då elev är inskriven. För kommunal skola kan justeringar i intern resursfördelning göras om elev slutar. Kommentar: Under våren 2015 kommer kompletterande utvärderingar att göras genom besök på utvalda skolor. Om inte de medel som beviljats används för aktuell elev kommer fortsatt utbetalning att stoppas och i yttersta fall återkrävs utbetalade medel. Det är rimligt att hinna besöka varje skola inom Malmö en gång per läsår. Skolor utanför Malmö bör besökas om det finns flera elever med tilläggsbelopp eller om behoven är stadigvarande. Beviljade medel Under 2014 har 503 ansökningar inkommit varav 320 gällande pojkar och 183 gällande flickor. 371 ansökningar har beviljats varav 236 för pojkar och 135 för flickor. Den procentuella andelen beviljanden är proportionella mot andelen ansökningar för pojkar och flickor (64% respektive 36%). Även beviljat tilläggsbelopp per månad följer samma procentuella fördelning. Utbetalning görs för 4 månader under höstterminen och 5 månader under vårterminen. Snittutbetalning per månad är för 2014 är ca 2,7 miljoner kronor. Utvecklingsbehov för uppföljning av beviljat tilläggsbelopp av varför den procentuella delen ansökningar är så mycket högre för pojkar än flickor. Redovisning av beviljade medel kan bli mer specifika kring ekonomi, d.v.s. hur medel används och vem/vilka som utgör stöd för eleven där medel sökts för personalförstärkning. Vilka strukturella förändringar skulle kunna göras inom varje skola för att minska behovet att tilläggsbelopp. Elevhälsans roll i utredningar av tilläggsbelopp behöver omarbetas när elevhälsan utformats i ny organisation

7 6 I ett längre perspektiv kunde även en enkät göras till de elever som ska omfattas av stödet för att undersöka om de finner att de fått de stöd de behöver. Denna del behöver dock tänkas igenom noga då många elever har en funktionsnedsättning som grund för stödet. Säkerställa inventarieförteckningen i samband med flyttningar Under år 2013 genomfördes ett flertal flyttningar, vilket innebar att inventarier kommer att flyttas och vissa fall utrangeras. Det är viktigt att inventarieförteckningen uppdateras med anledning av dessa förändringar. Registrering av nyanskaffad inredning under 2014 till våra enheter är säkerställd i vårt inventeringssystem Nilex. Inventering av befintlig inredning är också utförd och registrerad. Likabehandling Alla skolor måste ha ett målinriktat arbete för att aktivt främja elevers lika rättigheter och möjligheter. Skolorna måste också arbeta förebyggande dels mot kränkande behandling, dels mot diskriminering och trakasserier som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. av att Likabehandlingsplaner finns samt att dessa uppfyller de lagstadgade kraven. Samtliga skolor har likabehandlingsplaner. Skolorna har tillgång till en mall som följer den plan som tidigare upprättades av Heleneholms gymnasium, vilken fick godkännande av diskrimineringsombudsmannen. Under våren har Malmö mot diskriminering och Unga mot rasism slumpmässigt valt ut 21 likabehandlingsplaner från grund- och gymnasieskolan. Dessa har granskats utifrån lagens krav och en rapport blev klar i juli. Vårt Likabehandlingsnätverk fick en genomgång av denna rapport den 17 september av en jurist från Malmö mot diskriminering. Då gjordes tydligt vad skolorna har att förhålla sig till för att fullt ut följa lagen. Skolorna har därefter utformat sina likabehandlingsplaner. Dessa är klara bortsett från Bellevue gymnasium där några av medarbetarna och rektor går en utbildning anordnad av Skolverket som heter Likabehandling i teori och praktik, 7,5 p. De reviderar sin plan i takt med sin utbildning och en ny plan bedöms vara utarbetad i slutet på januari månad 2015.

8 7 Klagomålshantering (nytt) Kontroll av klagomålshanteringen är funktionell och uppfyller gällande krav. Alla som driver en skola ska ha rutiner för att ta emot klagomål från elever, föräldrar och andra. Syftet är att den som driver verksamheten, huvudmannen, ska få reda på eventuella brister och kunna rätta till dem snabbt. När ett klagomål kommer till nämnden/förvaltningen ansvarar förvaltningen för att en utredning genomförs. Detta hanteras enligt fastställda rutiner som finns publicerade på KomIn. I anvisningarna finns policy, hänvisning till aktuellt lagrum, handläggningsrutin, förslag till ärendegång samt en rollbeskrivning för samtliga parter som hanterar klagomål i någon del. Rapportering till nämnden sker tre gånger per år där aktuella ärenden redovisas. Ärenden som avslutas återkommer inte i rapporteringen medan pågående ärenden kan rapporteras vid flera nämndsmöten om ärendet drar ut på tiden genom till exempel överklaganden till rättsinstanser. Under läsåret har fram till och med mars månad 75 klagomålsärenden rapporterats till nämnden. Under perioden april-november 2014 har 20 ärenden rapporterats. En påtaglig minskning av klagomålsärendena har skett under höstterminen. Frånvaro (nytt) Enligt Skolverkets allmänna råd ska rektor se till att det finns rutiner för rapportering av ogiltig frånvaro till vårdnadshavaren som säkerställer att informationen når vårdnadshavaren samma dag samt se till att orsaker till frånvaro utreds skyndsamt. Kontroll av att rutiner för rapportering av närvaro följs så att eventuell frånvaro rapporteras och utreds. När Dexter närvaro/frånvaro infördes hösten 2013 togs policy fram för rapportering i systemet. Undervisande lärare/vikarie ska registrera närvaro/frånvaro samma dag som lektonen äger rum. Det går dock att registrera/justera även dagen efter lektionstillfället. Mentor har rättigheter i Dexter att för sina mentorselever justera registrering upp till 5 dagar efter lektionstillfälle, oavsett vilken lärare som registrerat. Administrationen (skolsekreterare) har rätt att justera registreringar från dag 6. Dessa justeringar görs i Extens, inte i Dexter.

9 8 Rutiner för vilka underlag som ska finnas för justering av registrerad frånvaro bestämmer varje skola själva. Kontroll av att närvaro registreras åligger också respektive skola och rektor. Kontroll av registrering för oktober och november 2014 ger följande resultat: Skola Genomförd (%) Inställd (%) Ej kvitterad (%) Genomförd (h) Inställd (h) Ej kvitterad (h) Total tid (h) Agnesfrids gymnasium 83,29% 0,63% 16,07% 2720:45:00 20:40:00 525:00: :25:00 Byggymnasiet 66,71% 1,45% 31,84% 3079:45:00 67:10: :45: :40:00 Malmö Borgarskola 74,81% 3,50% 21,69% 7952:15:00 372:05: :20: :40:00 Malmö latinskola 83,59% 1,42% 14,99% 7634:50:00 129:30: :05: :25:00 Pauliskolan 59,59% 1,28% 39,13% 4576:30:00 98:25: :10: :05:00 S:t Petri skola 75,07% 2,88% 22,05% 4635:45:00 178:00: :20: :05:00 Universitetsholmens gymnasium 58,44% 1,34% 40,22% 3043:25:00 69:50: :55: :10:00 Värnhemsskolan 80,12% 1,65% 18,23% 17702:15:00 363:40: :10: :05:00 Totalt 74,63% 1,89% 23,49% 51345:30: :20: :45: :35:00 Förutsatt att alla lektioner som läggs ut i schemat ska genomföras bör, om policyn följs, alla lektioner vara kvitterade. Det kan dock vara så att det finns ett överutlägg av lektioner, vilket gör att avstämningen inte stämmer helt. Skolorna har dessutom olika rutiner när det gäller närvaroregistrering under perioder av arbetsplatsförlagd utbildning. Skolorna ska under januari månad kommentera denna sammanställning och motsvarande uttag av data görs igen för mars/april 2015.

Ärende: Ärende 4 Dnr Uppföljning av Internkontroll 2013 första halvåret. Utbildningsnämnden

Ärende: Ärende 4 Dnr Uppföljning av Internkontroll 2013 första halvåret. Utbildningsnämnden Malmö stad Utbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-06-11 Handläggare Ann Andersson Direkttelefon 34 30 18 Tjänsteutlåtande Ärende: Ärende 4 Dnr 2013-071 av Internkontroll 2013 första halvåret Utbildningsnämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-06-05 Handläggare Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse av intern kontroll GYVF-2014-834 Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-30 Vår referens Ann Andersson Ekonomichef Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2013-07-01 2013-12-31 Ärende 11 2013-293 Sammanfattning

Läs mer

Tillsyn av Skolinspektionen på Gymnasieskolorna i Malmö Stad

Tillsyn av Skolinspektionen på Gymnasieskolorna i Malmö Stad Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum Tjänsteskrivelse 2014-07-22 Vår referens Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tillsyn av Skolinspektionen på Gymnasieskolorna

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta. överlämna densamma till kommunstyrelsen samt

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta. överlämna densamma till kommunstyrelsen samt Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-02-07 Vår referens Ann Andersson Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2014 och uppföljning 2013 Ärende 3 Dnr GyVF 2014-218 respektive

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatrapport gymnasieskolor

Tjänsteskrivelse Resultatrapport gymnasieskolor Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-09 Vår referens Katarina Falk Utvecklingssamordnare Katarina.Falk@malmo.se Tjänsteskrivelse Tjänsteskrivelse 2015-10-23 Resultatrapport

Läs mer

Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för gymnasieskola och gymnasiesärskola Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-01-16 Vår referens Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för

Läs mer

Förslag till beslut Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att godkänna årsrapporten.

Förslag till beslut Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att godkänna årsrapporten. Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-01-28 Vår referens Eva Walman HR-konsult eva.walman@malmo.se Tjänsteskrivelse Redovisning av systematiskt arbetsmiljöarbete 2014

Läs mer

Intern kontroll handlar om att på en rimlig nivå säkerställa:

Intern kontroll handlar om att på en rimlig nivå säkerställa: 1 Intern kontroll 2012 Den interna kontrollen är ett instrument för att säkerställa att mål, policys och rutiner efterlevs när det gäller verksamhetsstyrning, finansiell rapportering och efterlevnad av

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-24 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Internkontrollplan 2013 FRN-FRI-2012-03085 Sammanfattning Det primära syftet med intern kontroll är att

Läs mer

Individuella Gymnasiet Ekerö

Individuella Gymnasiet Ekerö Individuella Gymnasiet Ekerö Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Läsåret 2013/14 Uppdaterad 2014-03-31 med handlingar från BUN-kontoret med kommunala rutiner och blanketter. 1 Innehåll

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2014-03-10 Tjänsteskrivelse Vår referens Katarina Falk Katarina.falk@malmo.se Uppföljning av tillsyn av Bellevue gymnasium Ärende 6 Dnr

Läs mer

Intern årsrapport avseende förvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete

Intern årsrapport avseende förvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (7) Datum 2014-02-05 Vår referens Ewa Blaufuks ewa.blaufuks@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern årsrapport avseende förvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll första halvåret 2015. 2015-06-12 Vår referens. Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll första halvåret 2015. 2015-06-12 Vår referens. Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo. Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-06-12 Vår referens Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse av intern kontroll första halvåret 2015 GYVF-2015-2537

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 4 Datum: 2012-01-30 Initierare: Ärende: Sammanfattning: Intern kontrollplan 2012 Intern kontroll syftar till att nämnden

Läs mer

Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram

Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-06-17 Vår referens Hélen Salmose Utredare Tjänsteskrivelse Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram

Läs mer

Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av stöd

Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av stöd Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ANVISNINGAR Till rektor för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor med elever folkbokförda i Malmö Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp

Läs mer

Förslag organisation och inriktning vuxenutbildning 2015

Förslag organisation och inriktning vuxenutbildning 2015 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (6) Datum -01-16 Vår referens Jonas Jonsson Strateg jonas.o.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag organisation och inriktning vuxenutbildning

Läs mer

Rapport - Uppföljning av diskriminering eller annan kränkande behandling FSKF

Rapport - Uppföljning av diskriminering eller annan kränkande behandling FSKF SIGNERAD 2015-09-01 Malmö stad Förskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2015-09-18 Vår referens Mats Ahlin Planeringssekreterare mats.ahlin@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport - Uppföljning av diskriminering eller

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-03-10 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Preliminär gymnasieorganisation

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Elof Lindälvs gymnasium, skolenhet 2 Läsåret 2018/2019 Fastställd på APT Kungsbacka kommun Innehåll Diskrimineringslagen

Läs mer

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Innehåll Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen:... 4 Ansvarig för planen:... 4 Vår vision...

Läs mer

Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan

Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasiesärskolan Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Cybergymnasiet Malmö Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvarig för planen Johan Wingren, rektor Vår vision På vår skola

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lapplands Gymnasium i Pajala läsåret Likabehandlingsgruppen

Likabehandlingsplan. Lapplands Gymnasium i Pajala läsåret Likabehandlingsgruppen Likabehandlingsplan Lapplands Gymnasium i Pajala läsåret 2018-2019 Likabehandlingsgruppen Maj/Juni 2018 Grunduppgifter Verksamhet som omfattas av Plan mot diskriminering och kränkande handling är Gymnasieskolan

Läs mer

Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av stöd

Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av stöd Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ANVISNINGAR Till rektor för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor med elever folkbokförda i Malmö Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för gymnasieskola med särskoleelever vid Hjalmar Strömerskolan läsåret 2012/13 Likabehandlingsplan för ungdoms och vuxenutbildningen vid Hjalmar Strömerskolan

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling.

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Lagen Trygghet, respekt och ansvar om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever 1 i skolan anger att varje verksamhet ska upprätta en likabehandlingsplan. Detta

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Stjerneskolan Torsby gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stjerneskolan Torsby gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Stjerneskolan Torsby gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola, Gymnasiesärskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Planen gäller T o m

Planen gäller T o m Handlingsplan Likabehandling Planen gäller 2015-08-17 T o m 2016-06-12 Framställd av Rektor i samråd med personal och elever Flik nr Utvärderingsdatum 2016-06-12 Utvärderingsform Enkät till elever, AP-träffar

Läs mer

Jämtlands Gymnasium!

Jämtlands Gymnasium! Jämtlands Gymnasium! Årlig likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Jämtlands Gymnasium Wargentin, Enhet 1a, b, c, 2 a, b, c Likabehandlingsgruppen Jämtlands Gymnasium Wargentin Innehållsförteckning

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Gymnasie- och Gymnasiesärskoleorganisation inför läsåret 2015/16

Gymnasie- och Gymnasiesärskoleorganisation inför läsåret 2015/16 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2014-08-1111 Vår referens Annika Pfannenstill Utredningssekreterare annika.pfannenstill@malmo.se Tjänsteskrivelse Gymnasie- och Gymnasiesärskoleorganisation

Läs mer

Årskurs 2-enkät 2014. Kurt Westlund

Årskurs 2-enkät 2014. Kurt Westlund Årskurs 2-enkät 2014 Kurt Westlund Elevernas trivsel och trygghet ligger konstant på en fortsatt hög nivå. Färre elever upplever sig dåligt bemötta, kränkta, utsatta för hot eller våld. Däremot försvagas

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 16/17

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 16/17 Malmö Stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Valdemarsro Gymnasium LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 16/17 Innehållsförteckning 1. Inledning sid 3

Läs mer

Datum 2014-12-18. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15.

Datum 2014-12-18. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15. Brogårdsgymnasiet Datum 2014-12-18 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2014/15. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer

Läs mer

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Inledning Varje kommun har enligt skollagen 1 och diskrimineringslagen 2 en skyldighet att skydda barn och elever mot kränkningar. I framtagna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nils Fredriksson Utbildning Gymnasiet Vuxenutbildning Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Elof Lindälvs gymnasium, skolenhet 2 Läsåret 2019/2020 Fastställd på APT Kungsbacka kommun Innehåll Diskrimineringslagen

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Lindeparkens gymnasiesärskola och KTT-verksamhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lindeparkens gymnasiesärskola och KTT-verksamhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 (12) och KTT-verksamhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: gymnasiesärskola och korttidstillsyn (KTT) för skolungdom över 12 år enligt lagen

Läs mer

Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling andra halvåret 2017

Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling andra halvåret 2017 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Westerling Johan Datum 2018-01-12 Diarienummer UBN-2017-0168 Utbildningsnämnden Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling andra halvåret 2017 Förslag

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Glömstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glömstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Glömstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, skolbarnomsorg samt grundskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling första halvåret 2018

Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling första halvåret 2018 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Boekhout Sophie Datum 2018-09-10 Diarienummer UBN-2018-5244 Utbildningsnämnden Uppföljning skolklagomål och anmälan av kränkande behandling första halvåret 2018 Förslag

Läs mer

PRAKTISKA GYMNASIET I NACKA. Giltighet läsåret 2014 2015

PRAKTISKA GYMNASIET I NACKA. Giltighet läsåret 2014 2015 PRAKTISKA GYMNASIET I NACKA Giltighet läsåret 2014 2015 Innehåll 1. Inledning och syfte... 4 2. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling... 4 3. Vision mot kränkande behandling och diskriminering...

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan och Gymnasiesärskola Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen,

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen, Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen, 2019 2020 2019-09-01 Innehållsförteckning Innehåll 1. Innehållsförteckning. 2. Vad säger lagen?... a. Utgångspunkter.. b. Vad säger

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (7) Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd Fastställda av skolchef fr.o.m. 2014-03-01 Reviderade 2017-10-06 Innehåll

Läs mer

Årlig plan 2012/13. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB

Årlig plan 2012/13. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB Årlig plan 2012/13 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Skollagen sid. 3 Vision

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lindeparkens gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lindeparkens gymnasiesärskola Sida 1 (8) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen gymnasiesärskola och korttidstillsyn för skolungdom över 12 år enligt lagen om stöd och service till

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ansvariga för planen Rektor Sven Ylipää Vår vision Vi vill skapa en studiemiljö som präglas av trygghet och arbetsro. Planen gäller

Läs mer

INFORMATION. ELEVER och FÖRÄLDRAR

INFORMATION. ELEVER och FÖRÄLDRAR MJÖLBY GYMNASIUM DACKESKOLAN INFORMATION till ELEVER och FÖRÄLDRAR LÄSÅRET 2012-2013 MJÖLBY GYMNASIUM. DACKESKOLAN Besöksadress Burensköldsvägen 33 Postadress 595 80 Mjölby Telefon 0142-850 00 (växel)

Läs mer

Plan. för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling

Plan. för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017-2018 Innehåll Vision 3 Mål 3 Styrdokument och definitioner 3 Diskriminering 4 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 63 Den 2018-05-08 63 Dnr 2018/00214 Riktlinjer för arbete mot diskriminering Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer för arbete mot diskriminering

Läs mer

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Duveholms gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2016-2019 Antagen av kommunstyrelsen 2016-02-09 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt bemötande

Läs mer

Organisation och inriktning för vuxenutbildningen 2014

Organisation och inriktning för vuxenutbildningen 2014 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (7) Datum -10-16 Vår referens Jonas Jonsson Tjänsteskrivelse Organisation och inriktning för vuxenutbildningen Ärende 8 Dnr GyVF -242 Sammanfattning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 för den gymnasiala vuxenutbildningen i Falu kommun Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK Vuxenutbildningen Bakgrund Vuxenutbildningen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Faktoriet 2014/15

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Faktoriet 2014/15 Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Faktoriet Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Faktoriet 2014/15 Vår vision På vår skola vill vi skapa goda relationer

Läs mer

Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter lokalisering 2020

Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter lokalisering 2020 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (7) Datum Tjänsteskrivelse Vår referens Ann-Sofie Nord Avdelningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasiesärskola Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018-2019 Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2018/2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

Läsårstider för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Malmö 2015/16, samt preliminärt 2016/17 och 2017/18

Läsårstider för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Malmö 2015/16, samt preliminärt 2016/17 och 2017/18 Datum 2014-04-18 Handläggare Kurt Westlund kurt.westlund@malmo.se Tjänsteskrivelse Läsårstider för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Malmö 2015/16, samt preliminärt 2016/17 och 2017/18 Ärende 7 Dnr

Läs mer

Birgittaskolans vuxenutbildnings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Birgittaskolans vuxenutbildnings plan mot diskriminering och kränkande behandling Birgittaskolans vuxenutbildnings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kommunal Vuxenutbildning, SFI Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Vallentuna gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vallentuna gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-01-10 SID 1/8 Vallentuna gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan 2013/2014 SID 2/8 Vision: Vår vision är: Medvetna individer som vågar möta världen. Våra elever

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling RO3:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola för planen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun VERSION 1 DIARIENUMMER UN 2016.091 2017-02-23 R I K TLINJER UTBILDNINGSNÄMNDEN Tilläggsbelopp För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun Antagna

Läs mer

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö INLEDNING Nya lagen som trädde ikraft 2006-04-01 innebär förbud mot mobbning, kränkande behandling

Läs mer

Bergagymnasiets likabehandlingsplan

Bergagymnasiets likabehandlingsplan Bergagymnasiets likabehandlingsplan 2016-02-20 Bergagymnasiet är en trygg och trivsam skola för alla. Ingen ska utsättas för kränkande behandling, diskriminering eller för trakasserier på grund av kön,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Foto: istockphoto / pintogame Bie skola - läsåret 2015/2016 Bie skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier

2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier 2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier Innehåll: Inledning Duveholmsgymnasiets övergripande mål Definitioner Hur motverkar vi diskriminering och trakasserier Åtgärder

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Ursviksskolan 6-9 Från 180831 till 190614. Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 6-9 Ansvariga för planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2015/2016. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

Redovisning av årlig uppföljning av system för systematiskt arbetsmiljöarbete

Redovisning av årlig uppföljning av system för systematiskt arbetsmiljöarbete Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-01-10 Vår referens Ewa Blaufuks ewa.blaufuks@malmo.se Tjänsteskrivelse Redovisning av årlig uppföljning av system för systematiskt

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Ekonomiavdelning. Rapport över internkontrollarbetet 2012

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Ekonomiavdelning. Rapport över internkontrollarbetet 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-29 Vår re fer ens Ekonomiavdelning BESLUTSFÖRSLAG Rapport över internkontrollarbetet 2012 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade 2012-02-23, 17, att

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för Viva komvux Gunilla Wallmarks ansvarsområden Upprättad 160907 Rev 190312 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje år upprättas en plan mot kränkande behandling och diskriminering som innehåller en översikt över det som behöver göras för att främja lika rättigheter

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2015/2016

Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2015/2016 Plan mot kränkande behandling för Hjalmar Lundbohmsskolan 2015/2016 Lapplands Gymnasium Hjalmar Lundbohmsskolan Enhet1, Enhet2, Enhet3 och Enhet4 http://www.kommun.kiruna.se/barn-ochutbildning/ Gymnasieskola

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01

Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-11-23 1 (2) Kommunstyrelsen Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 130227 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (8) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter (enhet 1, enhet 2, enhet 3, enhet 4 och enhet 5) På Lerums

Läs mer