Ärende: Ärende 4 Dnr Uppföljning av Internkontroll 2013 första halvåret. Utbildningsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärende: Ärende 4 Dnr Uppföljning av Internkontroll 2013 första halvåret. Utbildningsnämnden"

Transkript

1 Malmö stad Utbildningsförvaltningen 1 (1) Datum Handläggare Ann Andersson Direkttelefon Tjänsteutlåtande Ärende: Ärende 4 Dnr av Internkontroll 2013 första halvåret Utbildningsnämnden Initierare: Eva Ahlgren Intern kontroll syftar till att nämnder och styrelser med rimlig grad av säkerhet ska fastställa att mål inom följande kategorier uppnås: Verksamhetsstyrning Tillförlitlig finansiell rapportering Efterlevnad av tillämpliga lagar och föreskrifter Ovanstående framgår av Reglemente för intern kontroll, där det också framgår att det är nämnderna som har det yttersta ansvaret för den interna kontrollen inom sina verksamhetsområden. Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att tillse att det finns en god intern kontroll med regler och anvisningar. Utbildningsnämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande rapport avseende uppföljning av intern kontroll 2013 att överlämna densamma till kommunstyrelsen Eva Ahlgren Utbildningsdirektör Besöksadress Storgatan 20 Postadress Malmö Telefon Organisationsnummer utbildning@malmo.se

2 1 av intern kontroll Gemensamma kontrollmål HR att säkerställa rutiner för uppföljning av självservice avseende sjukfrånvaro och tillfällig föräldrapenning Syftet med granskningen är att kontrollera att det finns rutiner för att följa upp att medarbetare har registrerat sin frånvaro såväl i HRutan som att anmälan har gjorts till arbetsplats. En plan för stickprovskontroller enligt nedanstående tabell har gjorts i början på Stickproven är indelade i fyra perioder och omfattar samtliga skolor/enheter. Antalet stickprov per enhet (i parentes) avspeglar enhetens storlek. 1 jan 31 mars 1 apr 30 juni 1 juli 30 okt 1 okt 31 dec AFG (5) BVG(3) SP (5) UH (7) KMS (10) FJG (10) MB (10) ML (9) NSG (5) PAG (7) UFK (5) VÄGL (4) Vid redovisningstidpunkten är stickprovskontrollen genomförd för första kvartalet Metoden som användes var att jämföra skolans noteringar om inrapporterad sjukfrånvaro eller tillfällig föräldrapenning och den registrering som finns i HRutan samt vem som har attesterat frånvaron i HRutan. Två av totalt 20 tagna stickprov under perioden 1 jan till 30 mars 2013 visar på avvikelser. Båda avvikelserna är av samma typ och innebär att registrering av frånvaron i HRutan saknas i dessa två fall. Totalt rör det sig om 6 (5+1) oregistrerade frånvarodagar. De två skolor där avvikelser konstaterats har uppmanats att förbättra sina kontrollrutiner vid emottagande av frånvaroanmälan och registrering av frånvaron. I övrigt visar stickprovskontrollen att all frånvaro registrerad i HRutan är korrekt ifylld och korrekt attesterad av behörig chef. att säkerställa rutiner för uppföljning av självservice avseende semester Denna kontroll genomförs i oktober 2013.

3 2 Omorganisation att överlämnande nämnder säkerställer rutiner för överlämnande av information och kunskaper till den nya organisationen Utbildningsnämnden kommer att överlämna verksamhet till grundskoleförvaltningen. Detta har förberetts via planering i olika arbetsgrupper och information på enhetsnivå. att mottagande nämnder säkerställer rutiner för att ta emot information och kunskaper från de nämnder som avslutar sin verksamhet vid halvårsskiftet Verksamhet kommer att tas emot från stadsdel Rosengård. Planering av mottagandet har genomförts samt kontakter med berörda har tagits. Ekonomiska mallar och underlag har översänts till ansvariga. Intern kontroll att säkerställa rutiner för att väsentliga risker i verksamheterna integreras i det interna kontrollarbetet att säkerställa rutiner för att involvera de förtroendevalda i riskanalysen Riskbedömningen grundar sig på erfarenheter och resultat inom kvalitetsarbetet, arbetsmiljöarbetet samt arbetet med intern kontroll. Nämndens ledamöter arbetar med intern kontroll målen och fastställer dessa sedan i ett separat nämndsärende.

4 3 Utbildningsnämndens egna interna kontrollmål Utbytesplan avseende datorer kontroll av att respektive verksamhetsområde följer upprättad utbytesplan Sammanslagningar av gymnasieskolor under sommaren 2013 gör det möjligt att flytta datorer mellan skolorna och på så sätt byta ut de äldsta datorerna. Under hösten kommer förändringarna att kontrolleras och jämföras med utbytesplanen. Inköp av ekologiska och etiskt certifierade produkter rutiner kring inköp av ekologiska och etiskt certifierade produkter följs i enlighet med kommunens ramavtal Utbildningsförvaltningens miljösamordnare har i samband med platsbesök informerat verksamheten om att ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid inköp. Det har gjorts en kartläggning över verksamhetens inköp för att kunna analysera utfallet och arbeta mer riktat med information till enheten. Avvikelserna sker på grund av att vissa produkter säljs i storförpackningar som inte motsvarar behovet i en undervisningssituation. Produkter som inte finns med i upphandling finns med i kurser för t.ex. restaurangprogrammet samt att vissa produkter har långa leveranstider och stora prisskillnader vilket också påverkar valet av produkt. Miljösamordnaren kommer att fortsätta sin utredning om skolans inköp, ekonomi och upphandlingsdirektiv. Upphandlingsenheten har en central roll i kommunens ramavtal. Ramavtalens utformning behöver anpassas så att skolornas speciella förutsättningar och krav tillgodoses. Förvaltningen har haft möte med upphandlingsenheten i dessa frågor och representanter för skolorna finns med i upphandlingsenhetens referensgrupper. Redovisning av förskott och utlägg rutiner för redovisning av förskott och utlägg följs Tre redovisningar har kontrollerats, där två redovisningar var utan anmärkning. I redovisningen som innehöll fel har rättelser påtalats och vidtagits.

5 4 Inköp>1 basbelopp inom driftsbudgeten kontroll av inköp inom driftsbudgeten över ett basbelopp, att dessa inte faller inom ramen för vad som är investeringar Kontroll sker löpande i samband med betalning av leverantörsfakturor. Två fakturor har under perioden följts upp och det konstaterades att kostnaden tillhör driften. Inköp via handkassor (nytt) uppföljning av att handkassorna används i enlighet med Malmö stads nya lathund Under perioden har 29 st redovisningar handlagts och kontrollerats, varav 15 st innehöll fel. Exempel på fel är felaktigt konto, fel summerat, överföringsfel. Samtliga fel har rättats och information har lämnats om ändamålsenlig tillämpning. Elevskyddsombud uppföljning av skolornas elevskyddsombud Som en del av intern kontroll 2012 genomfördes och redovisades till utbildningsnämnden i november 2012 en sammanställning av elevskyddsombud på samtliga skolor inom förvaltningen samt deras genomförda eller planerade arbetsmiljöutbildning. Som ett led i en fortsatt intern kontroll av detta område genomfördes i maj 2013 en uppföljande undersökning där samtliga skolor uppmanades att redovisa förändringar i antal och utbildning av elevskyddsombud i jämförelse med de uppgifter som fanns från november Rapporterade förändringar: Heleneholms gymnasium: Alla elevskyddsombuden har varit inbjudna av rektor till 3 möten under hösten och 1 under våren. En mindre grupp som gått elevskyddsutbildning har rektor träffat mer regelbundet. Norra Sorgenfri gymnasium: ytterligare en elev är skyddsombud, eleven har gått arbetsmiljöutbildning

6 5 S:t Petri skola: Ett av elevskyddsombuden har ersatts med ett annan. 12 av elevskyddsombuden som saknade arbetsmiljöutbildning har gått utbildningen under läsåret 2012/13. Rönnens gymnasium: skolan har haft två skyddsombud under läsåret. Båda eleverna har gått arbetsmiljöutbildning för elevskyddsombud och deltagit i skolans arbetsmiljökonferens. Komvux Malmö Rönnen: ytterligare en elev är skyddsombud Skyddad identitet (nytt) Se separat rapport. Tilläggsbelopp (nytt) Se separat rapport. säkerställa att rutiner följs vid hantering av skyddade personuppgifter i Malmö stads IT-system uppföljning av att beviljade tilläggsbelopp används enligt ansökan Säkerställa inventarieförteckningen i samband med flyttningar (nytt) inventarieförteckningen uppdateras med anledning av förändringarna Inventering av inventarier är ett arbete som pågått under en längre tid och på varje enhet. Enheternas inventarielistor innehåller uppgifter om maskiner och inventarier. I samband med omflyttning sker en överföring av föremålen från nuvarande lista till ny adress, samma procedur utförs med utrangerade föremål. Samarbete med ekonomiavdelning ingår även i arbetet i samband med omflyttningar av inredning samt att vissa fastigheter lämnas.

7 6 Samtliga enheter har två obligatoriska uppdateringar per år. Årsskiftet 13/14 är inventarieförteckningarna helt uppdaterade. Likabehandling (nytt) uppföljning av att Likabehandlingsplaner finns samt att dessa uppfyller de lagstadgade kraven Under våren har Heleneholms gymnasiums Likabehandlingsplan godkänts av Diskrimineringsombudsmannen. Denna godkända plan kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet med Likabehandlingsplaner på samtliga enheter inom förvaltningen. Förvaltningens Likabehandlingsnätverk, där varje skola har en representant, är stödjande i skolornas arbete med likabehandling, jämställdhet och sexualitetsfrågor. Exempel från enheterna: Malmö latinskola har koncentrerat arbetet på jämställdhetsarbete med normkritiskt genusarbete. Detta har resulterat i en handlingsplan som kommer att användas på den nya enheten. Bellevue gymnasium har bildat en Värdegrundsgrupp och en Likabehandlingsgrupp. Värdegrundsgruppen har bland annat arrangerat så att hela skolan genomfört en temavecka gällande demokrati och mänskliga rättigheter ur ett Malmö perspektiv. Likabehandlingsgruppen har kartlagt skolans insatser och identifierat riskmiljöer.

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-30 Vår referens Ann Andersson Ekonomichef Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2013-07-01 2013-12-31 Ärende 11 2013-293 Sammanfattning

Läs mer

Intern kontroll handlar om att på en rimlig nivå säkerställa:

Intern kontroll handlar om att på en rimlig nivå säkerställa: 1 Intern kontroll 2012 Den interna kontrollen är ett instrument för att säkerställa att mål, policys och rutiner efterlevs när det gäller verksamhetsstyrning, finansiell rapportering och efterlevnad av

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-06-05 Handläggare Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse av intern kontroll GYVF-2014-834 Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning intern kontroll 2014 (Gymnasiet och vuxenutbildning) Uppföljning av dessa mål sker i samband med årsanalysen.

Uppföljning intern kontroll 2014 (Gymnasiet och vuxenutbildning) Uppföljning av dessa mål sker i samband med årsanalysen. Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-01-16 Vår referens Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse intern kontroll 2014 (Gymnasiet och vuxenutbildning)

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta. överlämna densamma till kommunstyrelsen samt

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta. överlämna densamma till kommunstyrelsen samt Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-02-07 Vår referens Ann Andersson Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2014 och uppföljning 2013 Ärende 3 Dnr GyVF 2014-218 respektive

Läs mer

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 4 Datum: 2012-01-30 Initierare: Ärende: Sammanfattning: Intern kontrollplan 2012 Intern kontroll syftar till att nämnden

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-24 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Internkontrollplan 2013 FRN-FRI-2012-03085 Sammanfattning Det primära syftet med intern kontroll är att

Läs mer

Tjänsteutlåtande. Central samverkansgrupp Utbildningsnämnden Eva Ahlgren

Tjänsteutlåtande. Central samverkansgrupp Utbildningsnämnden Eva Ahlgren Malmö stad Utbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-04-10 Handläggare Ewa Blaufuks Tjänsteutlåtande Ärende: Ärende 6 Dnr 2013-174 Redovisning av utbildningsförvaltningens årliga uppföljning av system

Läs mer

Nämnden beslutade att särskilt fokusera på följande processer/rutiner/system: Förvaltningen har sammanställt en rapport över detta arbete.

Nämnden beslutade att särskilt fokusera på följande processer/rutiner/system: Förvaltningen har sammanställt en rapport över detta arbete. Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 3 Datum: 2012-02-03 Ärende: Sammanfattning: Rapport över internt kontrollarbete 2011 Fritidsnämnden beslutade 2011-02-16

Läs mer

Jämtlands räddningstjänstförbunds internkontrollplan 2018

Jämtlands räddningstjänstförbunds internkontrollplan 2018 Jämtlands räddningstjänstförbunds internkontrollplan 2018 Huvudr Sida 1 Jämtlands räddningstjänstförbunds internkontrollplan för 2018 Direktionen fastställer varje år områden för intern kontroll. Syftet

Läs mer

Intern kontrollplan 2013 bilaga 4 Kulturförvaltningen *= kommungemensamma mål

Intern kontrollplan 2013 bilaga 4 Kulturförvaltningen *= kommungemensamma mål *att säkerställa rutiner för uppföljning av självservice avseende sjukfrånvaro och tillfällig föräldrapenning s rutiner i samband med sjukfrånvaro, tillfällig föräldrapenning och semester har kontrollerats

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Ekonomiavdelning. Rapport över internkontrollarbetet 2012

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Ekonomiavdelning. Rapport över internkontrollarbetet 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-29 Vår re fer ens Ekonomiavdelning BESLUTSFÖRSLAG Rapport över internkontrollarbetet 2012 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade 2012-02-23, 17, att

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 Kf 6/2017 Dnr Ks 2016/319 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 6 februari 2017, Kf 6. Gäller från datum: 1 mars 2017. Dokumentansvarig

Läs mer

Plan Intern kontroll Barn och Utbildningsnämnden

Plan Intern kontroll Barn och Utbildningsnämnden Plan Intern kontroll 2016 Barn och Utbildningsnämnden 1 Inledning Enligt kommunallagen 6 kap 7 skall nämnden tillse att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande mål, riktlinjer och föreskrifter. Detta

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Förslag till beslut Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att godkänna årsrapporten.

Förslag till beslut Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att godkänna årsrapporten. Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-01-28 Vår referens Eva Walman HR-konsult eva.walman@malmo.se Tjänsteskrivelse Redovisning av systematiskt arbetsmiljöarbete 2014

Läs mer

Plan- Intern kontroll 2015. Barn och Utbildningsnämnden

Plan- Intern kontroll 2015. Barn och Utbildningsnämnden Plan- Intern kontroll 2015 Barn och Utbildningsnämnden 1 Inledning Enligt kommunallagen 6 kap 7 skall nämnden tillse att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande mål, riktlinjer och föreskrifter. Detta

Läs mer

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun

Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Lena Fahlander Kommunstyrelsen 2016-04-11 Uppföljning av intern kontrollplan per den 31 december 2015 för Täby kommun Sammanfattning Enligt reglementet för intern kontroll (KF 2006-04-24,

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014

Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 1 (3) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-01-08 2013-005797- AD Miljö- och hälsoskyddsnämndens plan för intern kontroll 2014 Reglemente för intern kontroll 1 ger anvisningar för hur intern

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Internkontrollplan andra halvåret 2013

Tjänsteskrivelse. Internkontrollplan andra halvåret 2013 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (3) Datum 2013-08-08 Vår referens Carina Hart Förvaltningscontroller carina.hart@malmo.se Tjänsteskrivelse Internkontrollplan andra halvåret 2013 SOFV 2013-313

Läs mer

Intern kontrollplan. Kommunstyrelse 2016

Intern kontrollplan. Kommunstyrelse 2016 Intern kontrollplan Kommunstyrelse 2016 Bakgrund Syftet med intern kontroll är att säkra en effektiv förvaltning och att undvika att allvarliga fel begås. Vidare ska den interna kontrollen ge medarbetare

Läs mer

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013

Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 2013-01-28 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013 Beslutsunderlag Förslag till internkontrollplan för stadsbyggnads- och miljönämnden 2013. Bilaga

Läs mer

Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK

Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK Malmö stad Stadskontoret 1 (7) Datum 2018-09-13 Vår referens Henrik Heyman Ekonom henrik.heyman@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontroll - gemensamma granskningsområden för verksamhetsår 2019 STK-2018-913

Läs mer

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Granskning av intern kontroll Söderhamns kommun Revisionsrapport Februari 2011 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Robert Heed Revisionskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2013-05-03 Admnämnd/2013:1 Charlotte Rolfsson, 0550-869 61, Lönechef charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning

Läs mer

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 1 Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 Innehållsförteckning - Syfte med reglemente. 1 Syfte... Sid 3 - Organisation av intern kontroll 2 Kommunstyrelsen... Sid 3 3 Nämnderna... Sid 3 4 Förvaltningschef...

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 69 Justering och fastställande av föredragningslista 3 70 Upphandling samhällsbetalda resor, del 2 4 71 Delårsbokslut - Tertial 2 5 72 Mål och budget 2019-2021 6 73 Internkontrollplan

Läs mer

Plan för intern kontroll Barn- och utbildningsnämnden

Plan för intern kontroll Barn- och utbildningsnämnden Plan för intern kontroll 2019 Barn- och utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Riskmatris... 5 2 Kontrollmoment - urval till intern kontrollplan... 6 2.1 Arbetsuppgifterna ryms inte

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll 1 Handläggare Carina Brofeldt Datum 2015-11-02 Diarienummer Reglemente för internkontroll Syftet med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll och internkontrollplan

Riktlinjer för internkontroll och internkontrollplan Kommunstyrelsen 2014-01-27 1 (5) Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2014:65 Ann-Sofi Salomon, 5026 Riktlinjer för internkontroll och internkontrollplan Definition och syfte 1 Definition internkontroll

Läs mer

Intern årsrapport avseende förvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete

Intern årsrapport avseende förvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (7) Datum 2014-02-05 Vår referens Ewa Blaufuks ewa.blaufuks@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern årsrapport avseende förvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete

Läs mer

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016

Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 2015-11-16 1 (5) BILAGA 2 ÄLN 2015/219-041 Äldrenämnden Bilaga nr 2: Internkontrollplan för 2016 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt

Läs mer

Resultat från uppföljning av internkontrollplan 2016

Resultat från uppföljning av internkontrollplan 2016 2017-02-02 1 (5) BILAGA NR 5 SOCN 2015 551/041 av internkontrollplan 2016 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar till måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt och säkert. I

Läs mer

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske.

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske. KOMMUNKONTORET 2004-01-20 1 Sundbybergs stads policy för intern kontroll Inledning Denna policy avser inte att reglera vad som är god intern kontroll. Varje nämnd ska utforma och utföra den egna kontrollen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-09-09 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delrapport om internkontrollarbetet för år 2013 FRI-2013-2447 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll Hans Gåsste Linnéa Grönvold November 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdraget... 3 1.3.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Fastställt av kommunfullmäktige 2008-05-26 359. Reviderad av kommunfullmäktige 2013-04- 29 120. Barn- och utbildningsnämndens uppgifter 1 Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Intern kontroll uppföljning av år 2012 och plan för 2013

Intern kontroll uppföljning av år 2012 och plan för 2013 Dnr TFN-2013-xx Dpl xx sid 1 (5) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 2013-02-25 Rut Vikner, 054-540 68 69 rut.vikner@karlstad.se Teknik- och fastighetsnämnden 2013-03-20 Ärende 7 Intern

Läs mer

21 Övrigt - Nämndens ledamöter rapporterar från styrelser etcetera - Omvärldsbevakning / konferenser - Delegationsbeslut

21 Övrigt - Nämndens ledamöter rapporterar från styrelser etcetera - Omvärldsbevakning / konferenser - Delegationsbeslut fritidsnämnden Föredragningslista Tid Onsdagen den 4 maj, 8:30-12 Plats Valjeviken, Sölvesborg Dagordning Mötets öppnande Justerare Föregående mötes protokoll Godkännande av dagordning Beslut 20 Internkontrollplan

Läs mer

Internkontrollplan för 2017

Internkontrollplan för 2017 2016-11-29 1 (5) Bilaga nr 2 Dnr SOCN 2016/343 Socialnämnden Internkontrollplan för 2017 Om intern kontroll Intern styrning och kontroll bidrar måluppfyllelse och att verksamheten bedrivs effektivt och

Läs mer

Plan för intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden

Plan för intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden Plan för intern kontroll 2019 Kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Riskmatris... 5 1.2 Kontrollmoment- urval till intern kontrollplan... 6 1.3 Arbetsuppgifterna ryms inte

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden

Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hjort Susanna Datum 2018-01-30 Diarienummer OSN-2019-0033 Omsorgsnämnden Internkontrollplan 2019 för omsorgsnämnden Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Uppföljning intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden

Uppföljning intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden Uppföljning intern kontroll 2017 Kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Sammanfattning... 4 3 Uppföljning... 4 3.1 Arbetsmiljö... 4 Sjukfrånvaron ökar... 4 Personalomsättningen

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med intern kontroll

Riktlinjer för arbetet med intern kontroll Riktlinjer för arbetet med intern kontroll Förskoleförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2014-12-16 1.0 Olof Fredholm Förskoleförvaltningen Ekonomiavdelningen Innehållsförteckning

Läs mer

REGLER FÖR INTERN KONTROLL

REGLER FÖR INTERN KONTROLL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument REGLER FÖR INTERN KONTROLL ANTAGET AV: KOMMUNFULLMÄKTIGE DATUM: 2015-05-28 ANSVAR UPPFÖLJNING: KOMMUNCHEF GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra styrdokument

Läs mer

DNR: KS2017/761/01. Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/ (2)

DNR: KS2017/761/01. Internkontrollplan 2018 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/ (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum -11-20 1 (2) Kommunstyrelsen Internkontrollplan för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner års återrapport

Läs mer

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande uppföljning av intern kontrollplan hösten 2013

Förslag till beslut Grundskolenämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande uppföljning av intern kontrollplan hösten 2013 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (18) Datum 2014-01-31 Vår referens Bo-Göran Pettersson Malin Ullman Tjänsteskrivelse Uppföljning av Intern kontrollplan hösten 2013 GrF-2013/60 Sammanfattning Nämnden

Läs mer

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-03-25, 16 Gäller från och med 2013-04-19 Innehåll Syfte... 3 Omfattning... 3 Kommunstyrelsen... 3 Nämnderna... 4 Förvaltningschef

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Kerstin Sikander Cert. kommunal revisor Mars 2013 Landstinget i Jönköpings län Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund och revisionsfråga...

Läs mer

Ärende: Ärende 9 Dnr Förslag till yttrande: Granskning av upphandlingar. Utbildningsnämnden

Ärende: Ärende 9 Dnr Förslag till yttrande: Granskning av upphandlingar. Utbildningsnämnden Malmö stad Utbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2012-12-05 Vår referens Ann Andersson Direkttelefon 040-34 30 18 Tjänsteutlåtande Ärende: Ärende 9 Dnr 2012-587 Förslag till yttrande: Granskning av upphandlingar

Läs mer

Intern kontrollplan. Nybro kommun 2015

Intern kontrollplan. Nybro kommun 2015 Intern kontrollplan Nybro kommun 2015 Innehållsförteckning Intern kontroll... 3 Ekonomi/Inköp... 4 Politik... 5 Personal... 6 Verksamhet... 7 Nybro kommun, Intern kontrollplan 2(7) Intern kontroll Bakgrund

Läs mer

Plan för intern kontroll Barn- och utbildningsnämnden

Plan för intern kontroll Barn- och utbildningsnämnden Plan för intern kontroll 018 Barn- och utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Riskmatris... 4 Nämndövergripande... 5.1 Försämrad kvalitet och måluppfyllelse... 5. Arbetsmiljöansvaret

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Fastställs av regionfullmäktige 2015-06-17 Reglemente intern styrning och kontroll med Sida 1 av 6 Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Region

Läs mer

Internkontrollplan 2018

Internkontrollplan 2018 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Liljestam Agneta 2017-12-05 KTN-2017-0493 Strömberg Annika Kulturnämnden Internkontrollplan 2018 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att

Läs mer

J Kommu tllmäktige Akten ARBOGA KOMMUN. Blad 7. Kommunstyrelsen. Ks 62 Au 38 Dnr 80/2014-003

J Kommu tllmäktige Akten ARBOGA KOMMUN. Blad 7. Kommunstyrelsen. Ks 62 Au 38 Dnr 80/2014-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammantrådesdatum 2014-04-08 Blad 7 Ks 62 Au 38 Dnr 80/2014-003 Redovisning av interna kontrollarbetet år 2013 Kommunfullmäktige antog år 2006 ett reglemente för intern

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning Inledning... 1 Uppdrag och bakgrund... 1 Revisionsfråga... 1 Metod... 1 Intern

Läs mer

Yttrande till kommunrevisionen över granskning av attester för utbetalningar

Yttrande till kommunrevisionen över granskning av attester för utbetalningar KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Backlund Thomas Datum 2018-05-22 Diarienummer KSN-2018-1368 Kommunstyrelsen Yttrande till kommunrevisionen över granskning av attester för utbetalningar Förslag till

Läs mer

Riktlinje för Intern kontroll

Riktlinje för Intern kontroll Riktlinje för Intern kontroll Antaget av: Kommunstyrelsen den 2018-01-29 Datum för revidering: 2019-03-29 Ansvarig för revidering: Ekonomiavdelningen Diarienr.: Publicering - extern: www.nybro.se/politik-kommun/

Läs mer

Kränkande behandling i skolan

Kränkande behandling i skolan Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-01-21 Handläggare Anders Müller Telefon: 08-508 33 883 Till Utbildningsnämnden 2015-02-19 Kränkande behandling i skolan Yttrande

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (8) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-869 61 Charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Datum 2015-02-02 Admnämnd/2015:2 047 Intern kontroll Riskanalys och intern kontrollplan

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Utförd egen- och internkontroll 2015

Utförd egen- och internkontroll 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-02-09 SN 2014/0652.03.01 0480-450950 Socialnämnden Utförd egen- och internkontroll 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC

Intern kontroll Revisionsrapport. Vänersborgs kommun. Intern kontroll år 2o16. Henrik Bergh Mars 2017 PWC Intern kontroll 2016 Revisionsrapport Vänersborgs kommun Henrik Bergh Mars 2017 Intern kontroll år 2o16 PWC Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 3 1.1. Sammanfattande bedömning 3 1.2. Förslag till åtgärd

Läs mer

Uppsala. BUK 3oiM-oi-4,3. Internkontrollplan för 2014 BUN Barn- och ungdomsnämnden. Förslag till beslut

Uppsala. BUK 3oiM-oi-4,3. Internkontrollplan för 2014 BUN Barn- och ungdomsnämnden. Förslag till beslut BUK 3oiM-oi-4,3 Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Henrik Säfström Danielsson 2013-12-20 Rev 2014-01-17 Diarienummer BUN-2013-2128 Barn- och ungdomsnämnden Internkontrollplan

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01

Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-11-23 1 (2) Kommunstyrelsen Internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsen - intern kontrollplan - återrapportering KS2016/810/01 Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Rapport intern kontroll 2016

Rapport intern kontroll 2016 Rapport Dnr: 2016/13 2017-01-27 Kommunstyrelsen Rapport intern kontroll 2016 Bakgrund och sammanfattning Enligt reglementet för internkontroll ska varje nämnd årligen anta en plan för granskning samt uppföljning

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Finspångs kommun 2010-01-25 Karin Jäderbrink, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Bakgrund och revisionsfrågor...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfrågor

Läs mer

967 Delrapport, internkontroll 2OI3 (UN 20 t3.l37)

967 Delrapport, internkontroll 2OI3 (UN 20 t3.l37) Utbild ni ngsnämndens arbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2013-09-04 e (13) 967 Delrapport, internkontroll 2OI3 (UN 20 t3.l37) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Utbildningsnämnden godkänner uppföljningen

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Bilaga 1 KS2018-249 Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5976 Åtvidabergs kommun kommun@atvidaberg.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Åtvidabergs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Internkontrollrapport Bildningsnämnden 2016

Internkontrollrapport Bildningsnämnden 2016 Bildningsnämndens handling 2-2017 Internkontrollrapport Bildningsnämnden 2016 www.katrineholm.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 2 2.1 Definition av intern kontroll... 2 2.2 Framtagande

Läs mer

Bilaga 1. Reviderad 2015-03-31 Gäller tills vidare. Årlig genomgång. Ansvarig tjänsteman: Magnus Olsson

Bilaga 1. Reviderad 2015-03-31 Gäller tills vidare. Årlig genomgång. Ansvarig tjänsteman: Magnus Olsson Bilaga 1 Reviderad 2015-03-31 Gäller tills vidare. Årlig genomgång Ansvarig tjänsteman: Magnus Olsson 2(5) Bakgrund Syftet med intern kontroll är att säkra en effektiv förvaltning och att undvika att allvarliga

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

Skånevård Kryh Division Habilitering och Hjälpmedel

Skånevård Kryh Division Habilitering och Hjälpmedel Skånevård Kryh Division Habilitering och Hjälpmedel Karin Gidlöf Wuttke Planerings-/utvecklingsstrateg Mobil: 0705-37 07 07 E-post: karin.wuttke@skane.se Datum 2015-05-04 Dnr 1500030 1 (5) Intern kontrollplan

Läs mer

Uppföljning intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden

Uppföljning intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden Uppföljning intern kontroll 2018 Kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Sammanfattning... 4 3 Uppföljning... 5 3.1 Kompetensförsörjning... 5 3.2 Systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Attestreglemente Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-04-25 DNR: KS-2015/00806 Attestreglementets syfte Syftet med attestreglementet

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer 2015-01-09

Handläggare Datum Diarienummer 2015-01-09 U^lsf 2G l -01 -ft Uppsala r "KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer 2015-01-09 Utbildningsnämnden Attestanvisning och attestinstruktion 2015 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Ks 352 Dnr 2014.0294.759. Kommunstyrelsen beslutar

Ks 352 Dnr 2014.0294.759. Kommunstyrelsen beslutar Ks 352 Dnr 2014.0294.759 Uppföljning av granskning kring kvalitet inom socialtjänsten Kommunstyrelsen beslutar 1. Att till kommunrevisorerna överlämna ovanstående svar avseende granskning kring kvalitet

Läs mer

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2014-03-31 Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-86961 charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning Syftet

Läs mer

Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan

Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan BUN 37/2015 Barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer för rapportering och hantering av frånvaro Gymnasieskolan Vaxholms stad 2015-05-25 Post: 185 83 Vaxholm Besök: Eriksövägen 27 Telefon: 08-541 708 00

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (9) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

21 Delegation att fatta beslut gällande upphandling av nytt ärendehanteringssystem MHN/

21 Delegation att fatta beslut gällande upphandling av nytt ärendehanteringssystem MHN/ SIG602, v2.0, 2010-02-26 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Register 16 Allmänhetens frågestund MHN/2018-0045 17 Genomgång av föredragningslistan MHN/2018-0046 18 Aktuell information MHN/2018-0047 19 Budgetuppföljning

Läs mer

Intern kontrollplan år 2018

Intern kontrollplan år 2018 7 Handläggare: Datum: Diarienummer: Mikael Lundkvist 2017-11-20 RÄN-2017-0151 Räddningsnämnden Intern kontrollplan år 2018 Förslag till beslut Räddningsnämnden föreslås besluta att anta intern kontrollplan

Läs mer

Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Revisionsrapport

Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Revisionsrapport Revisionsrapport Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner vid Kostnämnden Landstinget Västmanland Charlotta Fardelius Bert Hedberg Viveca Karlsson 31 maj 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen 2016-09-13 179 Dnr 2016-000266 Svar på granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld Kommunstyrelsens

Läs mer

Ekonomi. Internkontrollplan Nämnd: Kommunstyrelsen kommunövergripande Nr. Risk 1-16=SxK* Rutin/process/ system. Riskkategori/Beskrivning

Ekonomi. Internkontrollplan Nämnd: Kommunstyrelsen kommunövergripande Nr. Risk 1-16=SxK* Rutin/process/ system. Riskkategori/Beskrivning 1 [4] Internkontrollplan 2017 Nämnd: Kommunstyrelsen kommunövergripande Vad heter risken? Vilken kontroll/åtgärd måste finnas eller fungera för att motverka risken? Vad innebär risken? Hur kommer kontrollen

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-11-23 KTN-2016-0393 Kulturnämnden Internkontrollplan 2017 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta att anta förslag till

Läs mer

Missiv Slutrapport internkontroll 2016

Missiv Slutrapport internkontroll 2016 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs 2017-01-04 Socialförvaltningen Utveckling och innovation ÖFNES/2015:109 Elin Lindh /016-710 42 26/ 1 (2) Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Missiv Slutrapport

Läs mer

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2004-11-25 (Formalia reviderad 2014-06-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 166 Dnr KS/2018:311. Beslutsunderlag Riskbedömning samt föreslagna kontrollmoment

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 166 Dnr KS/2018:311. Beslutsunderlag Riskbedömning samt föreslagna kontrollmoment Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-05 1 (1) Sida 166 Dnr KS/2018:311 Fastställa kommungemensamma internkontrollmoment för 2019 Bakgrund Varje år, i oktober månad, fastställer

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 6.24

Laholms kommuns författningssamling 6.24 Laholms kommuns författningssamling 6.24 Reglemente för intern kontroll; antaget av kommunfullmäktige den 18 december 2003, 134 1 med ändring den 26 maj 2015, 86 2. Syfte med reglementet 1 Mål och syfte

Läs mer

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen

Rapport Internkontroll Kommunstyrelsen Rapport Internkontroll 2017 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Risker mot målen... 3 1.1 Engagerade medarbetare med tydliga roller, förväntningar och ansvarsområden... 3 1.2 Verksamheterna ska ha effektiva

Läs mer

Redovisning av årlig uppföljning av system för systematiskt arbetsmiljöarbete

Redovisning av årlig uppföljning av system för systematiskt arbetsmiljöarbete Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-01-10 Vår referens Ewa Blaufuks ewa.blaufuks@malmo.se Tjänsteskrivelse Redovisning av årlig uppföljning av system för systematiskt

Läs mer