Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll första halvåret Vår referens. Ann Andersson Ekonomichef

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll första halvåret 2015. 2015-06-12 Vår referens. Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo."

Transkript

1 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum Vår referens Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse av intern kontroll första halvåret 2015 GYVF Sammanfattning Intern kontroll är en viktig del i arbetet med att säkra och utveckla verksamhetens kvalitet. Generellt sett handlar intern kontroll om att ha ordning och reda och se till att: - verksamheten är ändamålsenlig och effektiv - finansiell rapportering och information om verksamheten är tillförlitlig - lagar, förordningar och andra styrdokument efterlevs. Förslag till beslut Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att godkänna föreliggande rapport avseende uppföljning av intern kontroll första halvåret 2015 Beslutsunderlag G-Tjänsteskrivelse Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden av intern kontroll första halvåret 2015 uppföljning av intern kontroll 2015 första halvåret Beslutsplanering Arbetsmarknads-, gymnasie och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott Arbetsmarknads-, gymnasie och vuxenutbildningsnämnden Ärendet Se separat bilaga. Ansvariga Eva Ahlgren Skoldirektör SIGNERAD

2 1 av Intern kontroll första halvåret 2015 Kontrollmål 1. Kompetensregistrering Kontroll av att rutiner för registrering och uppdatering av kompetens i HRutan följs. Kraven på lärarlegitimation gör det mycket viktigt att alla lärare registrerar sin kompetens i HRutan. Dessutom får rektor en bra överblick över arbetsplatsens samlade kompetens och hur den används, vilket är viktigt vid planering av bemanningen. Syftet med granskningen är att kontrollera att rutinerna följs. Rutinerna för registrering av legitimation för lärare i HRut har följts upp i samband med förändringar i systemet och gett följande resultat per 30 april. Antal tjänster som kräver legitimation Antal med registrerad legitimation Antal som ansökt om legitimation Antal som ej ansökt Av de som ej ansökt om legitimation ska särskild handlingsplan tas fram per individ. 2. Kravprofil (nytt) En kravprofil är en viktig grundsten vid rekrytering av personal. Enligt riktlinjerna i Malmö stad ska kravprofil alltid upprättas och följas. Syftet med granskningen är att kontrollera att rutinerna följs. För att säkerställa så hög kvalitet som möjligt på rekryteringar används flera metoder under processen. Kravprofilen utgör den första kontrollpunkten. Under tertialet har 22 rekryteringar påbörjats, 18 kravprofiler har tagits fram. En åtgärd för att öka användandet är att ta fram mallar för kravprofiler för de vanligaste befattningarna som sedan ska fyllas på med specifika krav. HR-avdelningen har startat det arbetet. Dessutom kommer uppföljning att genomföras vid områdenas ledningsgrupper under tertial två. 3. Riktlinjer och anvisningar för informationssäkerhet i Malmö stad (nytt) Riktlinjerna anger hur verksamheterna ska agera för att initiera, bibehålla och förbättra informationssäkerheten i Malmö stad. De ska vidare ses som ett minimikrav vid utveckling eller anskaffning av nya system och e-tjänster och målet för redan driftssatta.

3 2 Syftet med granskningen är att kontrollera att riktlinjerna är kända och tillämpade i verksamheterna. Riktlinjerna är kommunicerade med respektive område. Stickprov visar att riktlinjerna inte har nått ut till alla medarbetare. Ytterligare insatser avseende kommunikation och uppföljning kommer att genomföras under hösten. 4. Redovisning av förskott och utlägg Förskott beviljas vid särskilda händelser när betalning av planerad aktivitet måste ske med kontanta medel. Det används när kontantbehovet bedöms vara kortvarigt eller när behovet är av mindre omfattning. Rutiner för redovisning av förskott och utlägg följs. Under januari till april 2015 har 16 st förskott granskats, varav 3 st förskott var ej korrekt ifyllda. Efter granskning har berörda parter informerats samt rättelser vidtagits. 5. Direktupphandling (nytt) En direktupphandling är en upphandling vid inköp till ett lågt värde och utan krav på anbud eller annonsering. Huvudregeln är att direktupphandling genomförs när kommunen inte har något avtal på det som ska införskaffas och om totalkostnaden för inköpet understiger kr. av att huvudregeln följs. Ett stickprov på 35 st leverantörsfakturor under januari till april har kontrollerats. Samtliga uppfyllde kraven antingen i form av nya avtal eller att ramavtal använts. 6. Försent betalda leverantörsfakturor (nytt) Kontroll av att leverantörsfakturor betalas i rätt tid. Januari Februari Mars April st fakturor varav 155 st betalda efter förfallodatum 901 st fakturor varav 114 st betalda efter förfallodatum st fakturor varav 175 st betalda efter förfallodatum 719 st fakturor varav 72 st betalda efter förfallodatum Ansvariga har informerats. Under januari till april 2015 uppgår räntekostnader för leverantörsfakturor till 1089:61 kr.

4 3 7. Tilläggsbelopp För en elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd kan skolan utöver grundbeloppet ansöka om ett tilläggsbelopp. Tilläggsbeloppet ska endast avse ersättning för extraordinära stödåtgärder som inte har koppling till den vanliga undervisningen. av att beviljade tilläggsbelopp används enligt ansökan. Beviljat tilläggsbelopp följs alltid upp i samband med fortsatt ansökan. Rutiner för utvärdering/fortsatt ansökan och blankett för detta utformades hösten Skolan ska i utvärderingen beskriva hur beviljade medel har använts och vilka resultat detta lett till. Utvärdering har inkommit för samtliga elever där ansökan om tilläggsbelopp gjorts även för vårterminen Den ligger som underlag för nytt beslut. Kvaliteten på utvärderingarna har skiftat och några skolor har under våren 2015 bjudits in till möte för att förtydliga arbetet som görs med beviljade medel. De besök på skolor med beviljade medel som skulle utförts våren 2015 har fått skjutas upp till hösten på grund av en lång sjukskrivning. Inför höstens uppföljning på skolor har information inhämtats från Förskoleförvaltningen som påbörjat detta sätt att följa upp. Kontroll görs varje månad av att de elever där tilläggsbelopp beviljats går kvar på sin utbildning. För fristående skolor betalas del av belopp ut per den 15 varje månad där elev är inskriven. För kommunal skola kan justeringar i intern resursfördelning göras om elev slutar. 8. Mottagande i gymnasiesärskolan (nytt) De ungdomar som tillhör målgruppen för gymnasiesärskolan har rätt att bli mottagna i gymnasiesärskola om utbildningen påbörjas före utgången av det första kalenderhalvåret det år de fyller 20 år. Enligt skollagen ska hemkommunen pröva frågan om en sökande tillhör gymnasiesärskolans målgrupp. Beslutet ska föregås av en utredning motsvarande den som ska göras inför beslut om mottagande i grundsärskolan om utredning saknas eller det av andra skäl bedöms nödvändigt. av att mottagande i gymnasiesärskolan uppfyller lagkraven. Beslut om mottagande i gymnasiesärskola ska grundas på en utredning som omfattar en pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning. För merparten av de elever som söker till gymnasiesärskolan har denna utredning gjorts på grundsärskolan och en uppföljning av målgruppstillhörigheten har gjorts i årskurs åtta. De handlingar som legat till grund för mottagandebeslutet i grundsärskolan har med vårdnadshavares medgivande överlämnats till Gymnasieantagningen för genomgång och beslut om mottagande. En del elever har blivit utredda på gymnasieskolan under pågående läsår och en pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning lämnas in.

5 4 Myndighetsavdelningens enhet för gymnasieantagning har gått igenom handlingarna tillsammans med särskolesamordnare, skolpsykolog och i förekommande fall skolläkare. Där inga oklarheter föreligger har beslut om mottagande fattats. I de fall där någon typ av information saknats i utredningarna har avlämnande skola eller grundsärskolans resursteam kontaktats för kompletterande information. För elever där kompletterande information begärts in, men komplettering inte inkommit eller där kompletteringen inte ger den information som behövs för att fatta beslut om mottagande, så kan inte ett positivt mottagandebeslut fattas. Beslut om antagning till gymnasiesärskola förutsätter ett positivt mottagandebeslut. Under hösten 2015 kommer samarbetet med grundsärskolans resursteam att utökas, för att säkerställa att vi får vetskap om samtliga elever från grundsärskolan som är aktuella för gymnasiesärskola. Målsättningen är också att de fyra bedömningar som ligger till grund för mottagandebeslutet ska kunna lämnas över till Gymnasieantagningen i ett tidigare skede för genomgång och beslut om mottagande. 9. Föreskrifter för den kommunala arkivvården i Malmö stad (nytt) Föreskrifterna gäller för kommunens myndigheter med underställda organ. Myndigheten ska fortlöpande planera och styra sin arkivbildning samt vårda arkivet i enlighet med arkivlagen och på det sätt som framgår av dess föreskrifter. Hanteringen av allmänna handlingar hos myndigheten ska motsvara de krav på god offentlighetsstruktur som framgår av lag och förordning. av att föreskrifterna följs. En myndighets arkiv bildas av de allmänna handlingarna från myndighetens verksamhet och sådana handlingar som avses i 2 kap. 9 tryckfrihetsförordningen och som myndigheten beslutar skall tas om hand för arkivering. Myndigheternas arkiv skall bevaras, hållas ordnade och vårdas så att de tillgodoser 1. rätten att ta del av allmänna handlingar, 2. behovet av information för rättskipningen och förvaltningen, och 3. forskningens behov. För att uppfylla dessa krav sker en processkartläggning av förvaltningens större processer under Dessa ligger som grund till en arkivhandbok med gallringsfrister som utarbetas under året och ska beslutas av AGVN i december Två medarbetare har deltagit i fyra dagas utbildning för att via praktiska övningar, diskussioner och föreläsningar lägga grunden till detta arbete.

6 5 Det anordnas också löpande utbildningar i Platina för ledare inom förvaltningen och för elevhälsan, där de lagar och förordningar som man behöver följa för att uppnå god offentlighetsstruktur bakas in. 10. Studiehandledning på modersmål (nytt) Studiehandledning på modersmålet ska bidra till att eleven når de kunskapskrav som minst ska uppnås i det eller de ämnen där ett stödbehov konstateras. Studiehandledning på modersmål är en stödåtgärd som funnits i förordningarna för grund- och gymnasieskolan sedan av att elever som, enligt rektors beslut, har rätt till studiehandledning på modersmålet får det. För att få en bättre bild över läget och säkerställa att elever i Malmö stads kommunala gymnasieskolor har tillgång till studiehandledning på sitt modersmål kommer under hösten en utredning att genomföras för att säkerställa att alla elever har god tillgång till detta. Under läsåret 2014/2015 har merparten av skolorna säkerställt att elever får studiehandledning på olika vis. På skolor där man har få elever med detta behov använder man sig av Språkcentralen. Oftast kommer lärare till skolan och genomför handledning som en del av ett behov som ibland också finns registrerat i åtgärdsplaner. Inom vissa utbildningar finns många elever som har behov av studiehandledning och de får en hög volym handledning (upp till två lektionstimmar i veckan). Det finns fortfarande någon skolenhet som inte har erbjudit detta, vilket ska förändras under kommande läsår. En orsak till att alla elever inte får studiehandledning i den omfattning som behövs är att det inte alltid finns tillgängliga lärare via Språkcentralen, vilket aktualiserar ett behov av att säkerställa att förvaltningen har egen försörjning inom vissa språk. 11. Frånvaro Enligt Skolverkets allmänna råd ska rektor se till att det finns rutiner för rapportering av ogiltig frånvaro till vårdnadshavaren som säkerställer att informationen når vårdnadshavaren samma dag samt se till att orsaker till frånvaro utreda skyndsamt. Kontroll av att rutiner för rapportering av närvaro följs så att eventuell frånvaro rapporteras och utreds. Enligt de rutiner som beslutats ska närvaro registreras och lektioner kvitteras under samma dag som lektionen äger rum. Justeringar kan göras under två veckor till men då av elevens mentor. Är lektionen inställd ska även detta registreras.

7 6 Vid kontroll av kvitterade lekitoner (timmar) under februari-maj framkommer att en stor andel timmar inte är kvitterade. Dessutom finns det en enhet där inga uppgifter om lektioner eller närvaro registrerats i det gemensamma systemet. För de lektioner (timmar) som inte kvitterats når inte informationen om frånvaro till elevers vårdnadshavare med automatik vilket är fallet med kvitterade lektioner där frånvaro registrerats. Även om det kan finnas naturliga orsaker till att vissa lektioner ej kvitterats är den procentuella andelen ej kvitterade lektioner (timmar) oacceptabelt hög. En rutin för uppföljning är under framtagande av myndighetsavdelningen och områdescheferna för de två gymnasieområdena. Sammanställning tas fram av myndighetsavdelningen för varje kalendermånad den 15:e i eftervarande månad för att få med samtliga korrigeringar. Sammanställningen lämnas till administrativa chefen inom respektive gymnasieområde för uppföljning. Ledningsgrupperna inom gymnasieområdena har sedan som uppdrag att ta fram en handlingsplan för att säkerställa att samtliga ej inställda lektioner kvitteras. 12. Systematiskt brandskyddsarbete (nytt) Malmö stad har tagit fram ett digitalt system för dokumentation av det systematiska brandskyddsarbetet. SBA Digital är ett hjälpmedel för verksamheter att effektivt hantera sitt systematiska brandskyddsarbete. av att SBA Digital används och efterlevs enligt anvisningarna. Idag använder sjuttiofem procent av verksamheterna det digitala systemet för systematiskt brandskyddarbete. Arbetet utförs enligt de regelverk och anvisningar som finns. De som ännu inte är uppkopplade mot SBA Digital arbetar enligt de rutiner som gäller alla, då endast i pappersform (SBA pärm). Planering är att alla på sikt ska vara med i SBA Digital. Majoriteten SBA-ombud på enheterna är idag utbildade, planering startar ht15 för utbildningar av nya ombud i SBA Digital. 13. Kommunikationspolicy (nytt) Malmö stads kommunikationspolicy innehåller gemensamma förhållningssätt i informations- och kommunikationsfrågor för hela kommunen. Kommunikationspolicyn

8 7 är ett verktyg för att alla anställda ska kunna leva upp till innehållet i Värdegrund för arbete och relationer i Malmö stad. av att Malmö stads riktlinjer följs. En tydlig kommunikation stärker, enligt policyn, dialog, engagemang, samarbete och erfarenhetsutbytet och gör det möjligt att lösa våra uppdrag bättre. För fördjupad interninformation om förvaltningens verksamhet svarar personaltidningen Edico. För snabb interninformation, prioriterade nyheter och beslut i förvaltningen används Komin. I verksamheterna används även det Googlebaserade MaApps samt sociala medier i olika omfattning. I kommunikationsavdelningens aktivitetsplan för 2015 prioriteras åtgärder för att undersöka och utveckla internkommunikationens tydlighet och relevans, avseende innehåll och kanal: En läsvärdesundersökning av Edico (genomförd, sammanställning pågår) En strategi tas fram för att öka nyhetsflödet på Komin i syfte att stärka engagemang, samarbete och erfarenhetsutbyte. Där ingår bland annat att i en lärande organisationsynliggöra funktioner och avdelningar på förvaltningen. Ett exempel är en nyligen publicerad artikelserie om den årsanalys över arbetslöshet och sysselsättning som varje år sammanställs av staben. En inventering av alla sociala medier vid gymnasieskolorna har gjorts och en förteckning lämnats till stadskontorets, enligt uppdrag. Inventeringen ger vid handen att kunskapen om kommunikationspolicyn avseende sociala medier generellt är låg. Flertalet följer inte den grafiska profilen och publicerar inte heller med den kontinuitet som riktlinjerna föreskriver. Fem av gymnasieskolorna saknar helt plattformar på sociala medier. En strategi för förvaltningens närvaro på sociala medier tas därför fram. Syftet är att implementera styrdokumentet och stärka verksamheternas kommunikation på sociala medier samt utveckla arbetet med kommunikation på nya digitala plattformar. Inventering av gymnasieskolornas sidor på malmo.se och MaApps visar att flertalet skolor inte heller följer förvaltningens riktlinjer. Såväl grafisk form som innehåll varierar på malmo.se och skapar otydlighet i kommunikationen gentemot en informationssökande allmänhet. MaApps, ska, enligt riktlinjer tagna av nämnden i april 2015 användas som ett pedagogiskt verktyg. All annan information ska publiceras på respektive hemsida på malmo.se. Detta efterlevs inte och kommunikationsavdelningen jobbar i dialog med verksamheterna för en förändring, enligt riktlinjerna på de bägge plattformarna.

9 8 14. Metodhandbok arbetsmarknadsområdet Metodhandbok säkerställer rutinerna i verksamheten. Metodhandboken är en viktig åtgärd i förbättringsarbetet som pågår inom JobbMalmö. av att beslutade rutiner efterlevs. Metodhandboken är ett levande dokument som kontinuerligt revideras då verksamheten förändras. Två gånger per år ska sektionerna lyfta rutinerna på APT och återraportering ska ske till enheternas ledningsgrupper. I samband med uppföljning av dokumentationen i Procapita två gånger per år säkerställer sektionscheferna att ärendet följt rutin enligt metodhandbok. Avvikelser rapporteras till enhetschef. Stickprovskontroll kommer att genomföras under hösten. 15. och statistik inom arbetsmarknadsområdet Förbättrad uppföljning är en kontrollpunkt som förts in för att säkerställa förbättrade möjligheter till bedömning av effektivitet i olika insatser. Arbetet med att förbättra statistik fortsätter i början av av att rutiner som säkerställer bedömningen av effektiviteten genomförs. En modell för kostnadsberäkning av JobbMalmös insatser har tagits fram och fastslagits i arbetsmarknadsområdets ledningsgrupp under våren. Beräkningen ska visa vad en insatsplats kostar i förhållande till resultat. Kostnadsberäkningen ska börja användas efter sommaren och vara en del av underlaget inför 2016 års verksamhetsplanering. Ett förslag på hur JobbMalmö kan redovisa sina insatser och sina resultat på Komin via analysverktyget QlikView har tagits fram. Dialog pågår med stadshuset hur ärendet ska drivas vidare. Arbetet med samredovisning av statistik mellan IoF/JobbMalmö har under våren legat nere. Stadskontoret som är sammankallande för detta arbete kommer att kalla till nytt möte för att diskutera det fortsatta arbetet.

Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram

Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-06-17 Vår referens Hélen Salmose Utredare Tjänsteskrivelse Upphävande av riktlinjer för avtal/överenskommelse om pris för introduktionsprogram

Läs mer

Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av stöd

Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av stöd Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ANVISNINGAR Till rektor för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor med elever folkbokförda i Malmö Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp

Läs mer

Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av stöd

Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av stöd Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ANVISNINGAR Till rektor för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor med elever folkbokförda i Malmö Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4445 Lidingö kommun för gymnasiesärskola efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Information om tilläggsbelopp läsåret 2017/2018

Information om tilläggsbelopp läsåret 2017/2018 Information om tilläggsbelopp läsåret 2017/2018 Anvisningar för ansökan om ersättning/tilläggsbelopp för barn/elever med omfattande behov av särskilt stöd. Denna information gäller förskola, förskoleklass,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rin Skolinspektionen Dnr 43-2016:4444 Lidingö kommun för grundsärskola efter tillsyn i Lidingö kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola

Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola Skolstöd INFORMATION 2017-11-21 Information om tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av särskilt stöd i förskoleklass, fritidshem och grundskola för elever med omfattande behov av särskilt stöd

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för ansökan om ersättning för särskilt stöd extraordinära stödåtgärder utöver programersättningen

Tillämpningsanvisningar för ansökan om ersättning för särskilt stöd extraordinära stödåtgärder utöver programersättningen Tillämpningsanvisningar för ansökan om ersättning för särskilt stöd stödåtgärder utöver programersättningen För elever i kommunal gymnasieskola, gymnasiesärskola och skolor i Region Östergötland Reviderad

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola r Skolinspektionen Beslut Malmö kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund Beslut 2(6) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola Nynäshamns kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola efter tillsyn i Nynäshamns kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn i Nynäshamns kommun genomförde tillsyn av Nynäshamns kommun under höstterminen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av intern kontroll Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-06-05 Handläggare Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse av intern kontroll GYVF-2014-834 Sammanfattning

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola

Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola r Beslut Enköpings kommun Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola efter tillsyn i Enköpings kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Enköpings kommun genomförde tillsyn av Enköpings kommun under vårterminen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2016:10517 Ljungby kommun för gymnasieskola efter tillsyn i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10517 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter lokalisering 2020

Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter lokalisering 2020 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (7) Datum Tjänsteskrivelse Vår referens Ann-Sofie Nord Avdelningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Gymnasiesärskolans program för estetiska verksamheter

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR BEDÖMNING AV TILLÄGGSBELOPP

ANVISNINGAR FÖR BEDÖMNING AV TILLÄGGSBELOPP ANVISNINGAR FÖR BEDÖMNING AV TILLÄGGSBELOPP Skolformer Tilläggsbelopp finns beskrivet i skollagen (2010:800) och gäller i förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nynäshamns kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nynäshamns kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn i Nynäshamns kommun genomförde tillsyn av Nynäshamns kommun under

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (7) Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd Fastställda av skolchef fr.o.m. 2014-03-01 Reviderade 2017-10-06 Innehåll

Läs mer

Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning

Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning Sektor utbildning Antagen av Sektor utbildning Ledningsgrupp 2015-10-12 Reviderad 2018-11-19 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun 2016-12-01 Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun Inledning För att en elev skall kunna tas emot i särskolan måste bedömningen ha gjorts att eleven tillhör grundsärskolans

Läs mer

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79 Riktlinje Riktlinje om tilläggsbelopp 2018-06-19 UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden 2016-04-20, reviderad av utbildningsnämnden 2018-06-13, 79 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Lokala rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ljungby kommun

Lokala rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ljungby kommun Diarienummer: Rutin Lokala rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ljungby kommun Gäller från: 2012-12-04 Gäller för: Barn- och utbildningsförvaltningen Fastställd av: Expert särskola

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tilläggsbelopp

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tilläggsbelopp Tillämpningsanvisningar för ansökan om För elever i fristående gymnasieskola med omfattande behov av särskilt stöd extraordinära stödåtgärder Reviderad september 2017 Linköpings kommun linkoping.se Innehåll

Läs mer

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för grundsärskola

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för grundsärskola Dnr 43-2017:5800 Nyköpings kommun kommun@nykoping.se avseende huvudmannens ansvarstagande för grundsärskola efter tillsyn i Nyköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundsärskola

Beslut efter uppföljning för grundsärskola Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för grundsärskola efter tillsyn i Stockholms kommun 2(7) Uppföljning av tillsyn i Stockholms kommun genomförde tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016.

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tillläggsbelopp

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tillläggsbelopp Barn och elever i behov av extraordinärt stöd i förskola, grundskola, fritidshemrundskola, fritidshem Tillämpningsanvisningar för ansökan om tillläggsbelopp Datum: 2016-06-15 1 Innehåll Inledning 3 Målgrupp

Läs mer

Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för gymnasieskola och gymnasiesärskola Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-01-16 Vår referens Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommunbidrag per verksamhet 2015 inklusive prislistor för

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:3986 Vänersborgs kommun kommun@vanersborg.se för grundsärskola efter tillsyn i Vänersborgs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro

Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Skolplikten motsvaras av en rätt till utbildning och inträder höstterminen det år barnet fyller sju år och upphör efter det nionde skolåret. Det gäller oavsett

Läs mer

Information om tilläggsbelopp, läsåret 2018/19. Målgrupp

Information om tilläggsbelopp, läsåret 2018/19. Målgrupp 1(5) BARN OCH GRUNDSKOLAN Stab utbildning Information om tilläggsbelopp, läsåret 2018/19 Anvisningar för ansökan om tilläggsbelopp för elever/barn med omfattande behov av särskilt stöd. Denna information

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

Huvudmannabeslut för grundsärskola

Huvudmannabeslut för grundsärskola Dnr 43-2016:10989 Uppsala kommun Huvudmannabeslut för grundsärskola efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Tilläggsbelopp. information och handledning

Tilläggsbelopp. information och handledning Tilläggsbelopp information och handledning 1 Innehåll 1. Bakgrund tilläggsbelopp... 3 2. Tilläggsbelopp avser... 3 3. Tilläggsbelopp avser inte... 3 4. Kriterier för att söka tilläggsbelopp... 4 5. Ansökan

Läs mer

Rutiner för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Rutiner för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Rutiner för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Enligt Skolverkets allmänna råd 2013 Mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola ELEVHÄLSAN Rutiner för mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2014-03-10 Tjänsteskrivelse Vår referens Katarina Falk Katarina.falk@malmo.se Uppföljning av tillsyn av Bellevue gymnasium Ärende 6 Dnr

Läs mer

Social bedömning inför mottagande till särskola

Social bedömning inför mottagande till särskola Följebrev Datum 2019-05-20 Social bedömning inför mottagande till särskola Ett beslut om mottagande ska förgås av en utredning som omfattar en pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning. Samråd

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Malmö kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Malmö kommun 2(13) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Malmö kommun under hösten 2016 och början av

Läs mer

Rutin inför mottagande i grundsärskolan

Rutin inför mottagande i grundsärskolan BARN & SKOLA Rutin inför mottagande i grundsärskolan 1 Inledning Till grund för denna rutin ligger Skolverkets allmänna råd: Mottagande i grundsärskolan och gymnasiesärskolan,(skolfs 2013:20), samt Skollagen

Läs mer

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden

Ärendet Bakgrund TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213. Utbildningsnämnden 2018-02-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/213 Utbildningsnämnden Politikerinitiativ - Inventering av en jämlik kunskapsskola för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Politikerinitiativ

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp

Riktlinje för tilläggsbelopp Styrdokument 1 (8) 2018-05-31 Riktlinje för tilläggsbelopp Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Barn- och utbildningsnämnden Gäller för: Fristående och kommunal, förskola, grundskola och gymnasieskola Dokumentnamn:

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola n Beslut Gotlands kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Gotlands kommun 2 (7) Tillsyn i Gotlands kommun har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Riktlinjer för tilläggsbelopp för extraordinärt stöd till elever i gymnasieskolan

Riktlinjer för tilläggsbelopp för extraordinärt stöd till elever i gymnasieskolan TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Seija Khalifa Handläggare Gymnasieantagning seija.khalifa@sigtuna.se Riktlinjer för tilläggsbelopp för extraordinärt stöd till elever i gymnasieskolan Dessa riktlinjer anger när

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Grundsärskolan

Barn- och utbildningsförvaltningen. Grundsärskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Grundsärskolan Vad är grundsärskola? Grundsärskolan är en egen skolform och regleras i Skollagen (2010:800) kapitel 11.Grundsärskolan har egen läroplan, Lgr 11 och egna

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola

Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola r Beslut Järfälla kommun Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola efter tillsyn i Järfälla kommun 201 7-1 1-02 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Järfälla kommun genomförde tillsyn av Järfälla kommun

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola Sektorn för Utbildning och Kultur Rutiner för utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola 2017.02.06 Sammanfattande beskrivning av rutiner vid övergång från grundskola till

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2014:8687 Åmåls kommun Bam.utbildning@amal.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn av skolformen gymnasiesärskola i Åmåls kommun 2(13) Tillsyn av skolformen gymnasiesävslwia Åmåls kommun har

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5858 Solna kommun för grundsärskola efter tillsyn i Solna kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola en jp Ne# Skolinspektionen Dnr 43-2017:5441 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Nee. Skolinspektionen j Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för grundsärskola efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2 (8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Tjänsteskrivelse Internkontroll, helårsuppföljning 2014 - Barn- och ungdomsnämnden

Tjänsteskrivelse Internkontroll, helårsuppföljning 2014 - Barn- och ungdomsnämnden VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2015-01-13 DNR BUN 2015.010 ANNA ELIASSON SID 1/2 ANNA.ELIASSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Internkontroll, helårsuppföljning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2015-02-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2015 FRI-2014-4077 Sammanfattning Det primära syftet

Läs mer

Rutiner för utredning och mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola i Kramfors kommun

Rutiner för utredning och mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola i Kramfors kommun Rutiner för utredning och mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola i Kramfors kommun Kramfors kommuns rutiner för handläggning, utredning och beslut om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola.

Läs mer

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun VERSION 1 DIARIENUMMER UN 2016.091 2017-02-23 R I K TLINJER UTBILDNINGSNÄMNDEN Tilläggsbelopp För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun Antagna

Läs mer

RUTINER AVSEENDE MOTTAGANDE I GRUNDSÄRSKOLAN OCH GYMNASIESÄRSKOLAN

RUTINER AVSEENDE MOTTAGANDE I GRUNDSÄRSKOLAN OCH GYMNASIESÄRSKOLAN Barn- och utbildningsförvaltningen RUTINER AVSEENDE MOTTAGANDE I GRUNDSÄRSKOLAN OCH GYMNASIESÄRSKOLAN - PROCESSBESKRIVNING Följande text är Ekerö kommuns tillämpning av Skolverkets allmänna råd om mottagande

Läs mer

Ärendet Fritidsnämnden beslutade om internkontrollplan för 2014 (se bilaga). Den innehåller följande granskningsområden:

Ärendet Fritidsnämnden beslutade om internkontrollplan för 2014 (se bilaga). Den innehåller följande granskningsområden: SIGNERAD 2014-08-27 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2014-09-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef Tjänsteskrivelse gert-ove.gren@malmo.se Delrapport om internkontrollarbetet för år 2014

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola 1 (9) Stockholms kommun för grundskola efter tillsyn i Rålambshovsskolan belägen i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress Sveavägen 159 2 (9) Tillsyn i Rålambshovsskolan

Läs mer

Uppföljning intern kontroll 2014 (Gymnasiet och vuxenutbildning) Uppföljning av dessa mål sker i samband med årsanalysen.

Uppföljning intern kontroll 2014 (Gymnasiet och vuxenutbildning) Uppföljning av dessa mål sker i samband med årsanalysen. Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-01-16 Vår referens Ann Andersson Ekonomichef ann.andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse intern kontroll 2014 (Gymnasiet och vuxenutbildning)

Läs mer

Målgrupp. Tilläggsbeloppets storlek

Målgrupp. Tilläggsbeloppets storlek Inledning Den som godkänts som huvudman för en fristående verksamhet och därigenom fått tillstånd att bedriva förskola, grundskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet har rätt till ersättning. Bidraget

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5839 Sandvikens kommun för grundsärskola efter tillsyn i Sandvikens kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola

Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola 'N Beslut Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för gymnasiesärskola efter tillsyn i Stockholms hotell & restaurangskola, gymnasiesärskola belägen i Stockholms kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd

2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan Särskilt stöd 2014 Systematiskt kvalitetsarbetet Åbyskolan 2 10. Särskilt stöd Särskilt stöd ges i den omfattning och på det sätt eleverna behöver och har rätt till. 3 kap. 8 tredje stycket och 10 (ej gymnasieskolan)

Läs mer

Bildningsförvaltningen Bildningskontoret

Bildningsförvaltningen Bildningskontoret Bildningsförvaltningen Bildningskontoret Dokumentägare: CRE Fastställd 2014-07-06 Reviderad: 2016-01-14 Ansökan om tilläggsbelopp för elever i omfattande behov av särskilt stöd Tilläggsbelopp för elever

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2015:4023 Svalnäs, Ekonomisk Förening Org.nr. 769623-6806 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Svalnäs skola belägen i Täby kommun 2 (9) Tillsyn i Svalnäs skola har genomfört

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola fink Beslut Stockholm Lära Aktiebolag Org.nr. 556724-0659 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Dialogskolan belägen i Stockholms kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2014:7992 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun 2(11) Tillsyn av skolformen fritidshem i Kils kommun har genomfört tillsyn av Kils

Läs mer

Beslut Gäller fr.o.m Reviderat

Beslut Gäller fr.o.m Reviderat Beslut 2014-04-07 Gäller fr.o.m. 2014-08-01 Reviderat 2016-09-05 Regler för utbetalning av bidrag till utförare av förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem i

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola rn I Beslut Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för gymnasieskola efter tillsyn i Stockholms kommun 2(6) Uppföljning av tillsyn i Stockholms kommun genomförde tillsyn av Stockholms kommun under

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 4 Dnr 43-2015:8971 Linköpings kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Björn kärrskolan belägen i Linköpings kommun 2 (9) Tillsyn i Björnkärrskolan har genomfört tillsyn av Linköpings

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:564 Södertälje kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Fornbackaskolan belägen i Södertälje kommun 2 (11) Tillsyn i Fornbackaskolan har genomfört tillsyn av Södertälje kommun

Läs mer

Rutin vid frånvaro gymnasiet

Rutin vid frånvaro gymnasiet FÖRSLAG 2018-11-13 Bilaga XX Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-11 Rutin vid frånvaro gymnasiet Dokumenttyp: Rutin Diarienummer: 143.2018 Beslutande: Barn- och utbildningsnämnden Gäller fr.o.m. 2019-01-01

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:4784 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tingvallaskolan S i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Tingvallaskolan S har genomfört tillsyn av Säffle kommun under

Läs mer

Ansökan om extra resurser alternativt tilläggsbelopp för extraordinärt stöd för barn och elever i kommunal- och fristående verksamhet i Lunds kommun

Ansökan om extra resurser alternativt tilläggsbelopp för extraordinärt stöd för barn och elever i kommunal- och fristående verksamhet i Lunds kommun Ansökan om extra resurser alternativt tilläggsbelopp för extraordinärt stöd för barn och elever i kommunal- och fristående verksamhet i s kommun Förskola/skola/fritidshem Aktuell vistelsetid tim/vecka:

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:4785 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Herrgårdsgymnasiet C har genomfört tillsyn av Säffle kommun

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Uppföljning av implementering av ny ersättningsmodell för extraordinära stödinsatser

Uppföljning av implementering av ny ersättningsmodell för extraordinära stödinsatser Datum: Diarienummer: 2019-02-26 UBN-2018-1079 Sida 1 (2) Utbildningsförvaltningen Utbildningsnämnden Handläggare: Ingrid Holström Sophie Boekhout Uppföljning av implementering av ny ersättningsmodell för

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5727 Landskrona kommun för grundsärskola efter tillsyn i Landskrona kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4327 Kunskapsförbundet väst kansli@kunskapsforbundet.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Magnus Åbergsgymnasiet 3 i Kunskapsförbundet väst Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun. Skolinspektionen Beslut kontaktcenter@helsingborg.se 2018-02-27 Dnr 400-2016:11437 Beslut efter kvalitetsgranskning av Påarps skola arbete vid elevers övergångar till årskurs 7 i Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Strängnäs kommun Box 330, 581 03 Linköping 201 7-04-1 0 2(9) Tillsyn i Strängnäs kommun har genomfört tillsyn i Strängnäs

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2016:10802 Leksands kommun för gymnasiesärskola efter tillsyn i Leksands kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Riktlinjer för att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Dessa riktlinjer gäller för de kommunala skolorna i Värmdö kommun. I Värmdö kommun har ansvaret för att barnen/ungdomarna går i skolan

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2015:3917 Habiliteket Aktiebolag Org.nr. 556484-2416 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Habilitekets friskola särskola belägen i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Habilitekets friskola särskola

Läs mer

Förslag organisation och inriktning vuxenutbildning 2015

Förslag organisation och inriktning vuxenutbildning 2015 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (6) Datum -01-16 Vår referens Jonas Jonsson Strateg jonas.o.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag organisation och inriktning vuxenutbildning

Läs mer

Gemensam antagning i gymnasiesärskolan - Vad innebär det?

Gemensam antagning i gymnasiesärskolan - Vad innebär det? Utredare: Barbro Hedlund 2014-09-15 Gemensam antagning i gymnasiesärskolan - Vad innebär det? Kontaktperson: Pernilla Bremer 0243-248048 Pernilla.bremer@fbregionen.se Innehåll 1. Förslag till gemensam

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2017:5931 Utbildningsservice i Västerås AB Org.nr. 556670-8615 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Västerås Internationella Skola & Förskola i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069,

Läs mer

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014)

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Vår vision Alla ska lyckas! Falkenbergs gymnasieskola och gymnasiesärskola är

Läs mer

Regelbunden tillsyn statistik 2018

Regelbunden tillsyn statistik 2018 Regelbunden tillsyn statistik 2018 2 (14) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Vanliga brister inom regelbunden tillsyn 2018... 5 Grundskolan - brister på flera olika områden... 6 Gymnasieskolan

Läs mer

Tilläggsbelopp Grundskola, förskoleklass och fritidshem

Tilläggsbelopp Grundskola, förskoleklass och fritidshem Tilläggsbelopp Grundskola, förskoleklass och fritidshem 2017-2018 The Capital of Scandinavia The Capital of Scandinavia Källor Skollagen 3 kap. 5 a 10, 9 kap. 17, 21,10 kap. 35, 39, 14 kap. 17 Förarbeten

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Reviderad mars 2017 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när en kommun, ett landsting eller en enskild huvudman, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal

Läs mer

Tilläggsbelopp. information och handledning

Tilläggsbelopp. information och handledning 2015-06-17 Tilläggsbelopp information och handledning 1 2015-06-17 Innehåll 1. Bakgrund tilläggsbelopp... 3 2. Tilläggsbelopp avser... 3 3. Tilläggsbelopp avser inte... 3 4. Kriterier för att söka tilläggsbelopp...

Läs mer

Intern kontroll handlar om att på en rimlig nivå säkerställa:

Intern kontroll handlar om att på en rimlig nivå säkerställa: 1 Intern kontroll 2012 Den interna kontrollen är ett instrument för att säkerställa att mål, policys och rutiner efterlevs när det gäller verksamhetsstyrning, finansiell rapportering och efterlevnad av

Läs mer

Utredningens förslag syftar till att kommunens beslutsfattande ska präglas av öppenhet och tydlighet.

Utredningens förslag syftar till att kommunens beslutsfattande ska präglas av öppenhet och tydlighet. Tilläggsbelopp Bidrag på lika villkor SOU 2008.8 Utredningens förslag syftar till att kommunens beslutsfattande ska präglas av öppenhet och tydlighet. Avsikten är också att förslaget ska bidra till klarare

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundskola

Beslut efter uppföljning för grundskola Göteborgs kommun vastrahisingen@vastrahisingen.goteborg.se Beslut efter uppföljning för grundskola efter tillsyn i Sjumilaskolan 7-9 i Göteborgs kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Sjumilaskolan 7-9

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Täby kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under HT 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Förslag till beslut Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att godkänna årsrapporten.

Förslag till beslut Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att godkänna årsrapporten. Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-01-28 Vår referens Eva Walman HR-konsult eva.walman@malmo.se Tjänsteskrivelse Redovisning av systematiskt arbetsmiljöarbete 2014

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Rutiner och riktlinjer Grundsärskola

Rutiner och riktlinjer Grundsärskola Rutiner och riktlinjer Grundsärskola Dokumenttyp Rutiner och riktlinjer Fastställd Reviderad 2015-03-09 17 2016-04-11 9 av utbildningsnämnden Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Antagen av barn- och ungdomsnämnden 2018-10-24 www.sollentuna.se Riktlinjer - Skolplikt och skolpliktsbevakning Dessa riktlinjer klargör hur skolpliktsbevakning sker

Läs mer

Tilläggsbelopp Gymnasieskolor

Tilläggsbelopp Gymnasieskolor Tilläggsbelopp Gymnasieskolor 2017-2018 The Capital of Scandinavia Källor Skollagen 3 kap. 8 och 9 16 kap. 54, 17 kap. 29, 34 Förarbeten till skollagen Gymnasieförordningen 13 kap. 7 Stockholms utbildningsnämnds

Läs mer

Läsårstider för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Malmö 2015/16, samt preliminärt 2016/17 och 2017/18

Läsårstider för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Malmö 2015/16, samt preliminärt 2016/17 och 2017/18 Datum 2014-04-18 Handläggare Kurt Westlund kurt.westlund@malmo.se Tjänsteskrivelse Läsårstider för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Malmö 2015/16, samt preliminärt 2016/17 och 2017/18 Ärende 7 Dnr

Läs mer