Dollyprojektet SLUTRAPPORT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dollyprojektet SLUTRAPPORT"

Transkript

1 STADSLEDNINGSKONTORET IT-AVDELNINGEN SLUTRAPPORT SLUTRAPPORT Projekt Författare Version Dnr Förvaltning/avdelning Fastställd av styrgrupp Senast ändrad Sida 20xx-xx-xx (10)

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Bakgrund Mål och avgränsningar Effektmål Projektmål Projektbeskrivning Avgränsning Resultat Måluppfyllelse Effektmål Projektmål Ändringsönskemål och restlista Tidsplan Projektbudget Arbetssätt Projektorganisation Samarbetsformer Metoder och verktyg Övriga erfarenheter Arbetssätt i projektet Projektdokument och styrning (10)

3 1. INLEDNING (Dolly Daisy Online Delivery) har varit en gemensam satsning för att tillgängliggöra talböckerna på folkbibliotek och högskolebibliotek. Tre parter har ingått i projektet; Talboks- och punktskriftsbiblioteket, Stockholms stadsbibliotek och Högskolebiblioteket i Jönköping. Talböcker produceras och distribueras av Talboks- och punktskriftsbiblioteket. Folkbibliotek och högskolebibliotek har talbokstillstånd och lånar ut talböcker i både fysisk och digital form. Dock har denna service krävt handpåläggning av personal. s mål har varit att skapa en självservicebaserad tjänst för talbokslåntagare på folkbibliotek och högskolebibliotek med nära anknytning till verksamheten. 1.1 Bakgrund Stockholms stadsbibliotek (SSB) har arbetat med talböcker i fysisk form och även laddat ner i digitalform som en tjänst till låntagarna. Det är en stor kostnad förknippad kring de digitala talböckerna som laddas ner på biblioteken. Den manuella hanteringen på biblioteket med nedladdning av talboksfiler från TPB och utskick av talböcker kräver mycket arbete av personalen, personal som skulle kunna ägna sig åt mer kvalificerade uppgifter. Syftet med projektet för SSB:s del är att det ska vara möjligt att via bibliotekets digitala gränssnitt få tillgång till talböcker, en självbetjäningstjänst för nedladdning av talböcker. På Talboks- och punktskriftsbiblioteket (TPB) har ett antal projekt som har likartade behov bedrivits och bedrivs just nu. Projekten handlar i stor utsträckning om olika sätt att distribuera information. Projekten är: Dolly Tillgängliggörande av TPBs medieutbud integrerat via landets folkbibliotek Legimus Uppbyggnad av TPBs nya webb för att tillgängliggöra TPBs medieutbud Talboken kommer Uppbyggnad av Daisy online delivery server och personlig bokhylla för distribution av TPBs medieutbud till IT-ovana användare För att kunna samordna hur kraven i nämnda projekt blir till underlag för utvecklingsarbetet och utvecklingsarbetet i sig har TPB beslutat att inleda ett koordinerande utvecklingsprojekt (SOA-projektet). Projektets resultat/tjänster ska bygga på SOA-arkitektur och vara anpassat till en föränderlig omvärld med tjänster som möjliggör för tredje part att använda TPBs innehåll. Utvecklingsarbetet ska också använda väl valda delar av systemutvecklingsmetoden Scrum. Högskolebibliotek i Jönköping (HJB) har haft som syfte att tillgängliggöra talböcker i bibliotekskatalogen Julia via högskolans webbplats. 3 (10)

4 1.2 Mål och avgränsningar Effektmål De övergripande effektmålen för hela enligt avsiktsförklaringen: Möjliggöra för Stockholms stadsbibliotek samt för Högskolan i Jönköping att erbjuda en attraktiv tjänst till sina talbokslåntagare i en sammanhållen och verksamhetsnära kontext. För TPB ges ett tillfälle att, i samverkan med både folkbibliotek och högskolebibliotek, få stöd i utvecklingen av en integrerad lösning. En lösning som på sikt även kan komma att erbjudas andra bibliotek och systemleverantörer. Projektet förväntas på sikt kunna leda till en avsevärd förbättring i tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning i Sverige - genom att lokala bibliotek kan erbjuda tjänster som innebär direktåtkomst till det digitala innehåll som TPB förvärvar/förfogar över. Den tjänstemodell som projektet utvecklar innebär ett steg in i framtiden för samverkan mellan bibliotek och TPB utan att förlora fäste i den väletablerade svenska talboksmodellen. Talböcker för personer med funktionsnedsättning kan fortsätta ingå i de svenska bibliotekens utbud, även om biblioteket i allt större grad flyttar ut sin verksamhet på webben. Ett mervärde med att genomföra projektet är att de tekniska och avtalsmässiga förutsättningarna för utbyte av bibliografisk information om TPB:s talböcker utreds genom att olika konkreta lösningar för detta tas fram för tre olika bibliotek och biblioteksdatasystem. TPB Detta projekt är ett projekt vars effektmål har varit: Att leverera tjänster som möjliggör att en tredjepart (SSB och Högskolebiblioteket i Jönköping) integrerar sig och erbjuder direktnedladdning av TPBs medier för sina låntagare utan att låntagaren byter miljö TPBs utbud kan nås av fler slutanvändare tack vare distribution via fler media och via fler leverantörer Kvaliteteten, tillförlitligheten och säkerheten på TPBs utbud till slutanvändaren är på en så hög nivå som möjligt i de delar som TPB kan påverka TPBs verksamhet vad gäller hantering av system, tjänster och information har renodlats och effektiviserats väsentligt så att systemmiljön är mindre komplex med tydligare kommunikationsvägar TPB ska kunna erbjuda stabilare tjänster i form av bättre kontroll över driftsättning och tester etc. SSB Effektmålen har varit: Att öka talboksutlåningen på biblioteket. Att minska den manuella hanteringen av talböcker på biblioteket. Att öka kännedom om övriga medier och tjänster för bibliotekets låntagare som finns tillgängligt på bibliotekets webbplats. HJB Effektmålen har varit: 4 (10)

5 Att underlätta för talbokslånetagaren att finna relevanta talböcker. Att minska den manuella hanteringen av talböcker på biblioteket Projektmål Övergripande projektmål enligt Dollys avsiktsförklaring: Att göra TPB:s talböcker i strömmande och nedladdningsbart format tillgängliga på Biblioteket.se samt i Jönköpings högskolas bibliotekskatalog. Ambitionen är att alla talböckerna skall finnas sökbara på respektive biblioteks hemsida. När man loggat in med sina vanliga lokala låntagaruppgifter får man direkt åtkomst till de strömmande och nedladdningsbara ljudfilerna. En grundförutsättning för detta är att de lokala biblioteken (HJB och SSB) själva kan identifiera och urskilja talbokslåntagarna och se till så att TPB får tillräckliga uppgifter om låntagaren för att kunna garantera de upphovsrättsliga aspekterna i lösningen de nedladdningsbara filerna är vattenmärkta med låntagarens personliga uppgifter. Statistiskt underlag behöver även levereras tillbaka till TPB. Önskemål om en nära integrering av lösningen i de lokala bibliotekssystemen önskas även låntagaren skall kunna få en bra översikt över mina lån integrerat i det vanliga gränssnittet. TPB:s projektmål: Se över existerande interna system, med fokus på domänen distribution, för att utreda vad som ska finnas kvar och hur kommunikationen ska ändras för att man ska dra nytta av att tjänster utvecklas En SOA-tjänsteutvecklingsmodell framtagen Tjänster som exponeras ska göra det via ett standardiserat protokoll så att vi har gemensamt kommunikationssätt mellan olika system En modell/metod för kravspecunderlag att användas av beställare framtagen och kommunicerad till berörda ska finnas för att estimaten för att ta fram nya tjänster ska bli bättre En modell/metod med rutiner för att underhålla projektets SOA-tjänster ska finnas En sprintplan för releaser av tjänster framtagen SSB:s projektmål: Att tillhandahålla alla former av medier via bibliotekets webbplats genom en ingång och en inloggning. Att arbeta för att koppla samman de olika medierna och ge låntagaren en helhetsbild av bibliotekets tjänster, som kopplingar till författarföreläsningar och andra evenemang. Att erbjuda alla typer av medier digitalt via webbplatsen. HJB:s projektmål: Att i bibliotekets katalog presentera direktlänkar till talböckerna hos TPB. 5 (10)

6 1.2.3 Projektbeskrivning Projektet omfattade framtagning av tekniska gränssnitt mot TPB för att få tillgång till talböckerna i dels Stockholms stadsbiblioteks webb och dels i Jönköping högskolas bibliotekskatalog Avgränsning I projektplanen gjordes följande avgränsningar: Utveckling sker endast i egen miljö, samarbete i form av leverantörsförhållande med tydliga tekniska avgränsningar. 2. RESULTAT 2.1 Måluppfyllelse Effektmål Den långsiktiga nyttan/effekten med projektet kan inte mätas inom ramen för projektet Projektmål Det övergripande målet att tillgängliggöra talböckerna utanför TPB har uppfyllts. TPB har utvecklat ett tekniskt gränssnitt som möjliggör nedladdning av talböcker. Ett antal tjänster finns utvecklade som via ett API är tillgängliga för externa parter att kommunicera med. Det är möjligt att ladda ner talböcker via en inloggning på Stockholms stadsbiblioteks webbplats. Det är även möjligt att, genom Högskolan i Jönköpings bibliotekskatalog, komma åt talböckerna på TPB via en länk TPB De tjänster som TPB utvecklat inom Dolly och som SSB och Högskolan i Jönköping kan använda sig av är: - Nedladdning - Provlyssning - Katalog - Verifiering - Ticket SSB SSB har utvecklat ett API som via tjänster kommunicerar med TPB:s API och dess olika tjänster. I webbgränssnittet loggar användaren in och är de registrerade 6 (10)

7 talbokslåntagare visar vi ett avtal för nedladdning av digitala talböcker som låntagaren måste godkänna innan nedladdning är möjligt. När detta avtal är godkänt kan låntagaren söka upp boken i sökgränssnittet eller klicka sig vidare via det inspirationsmaterial som presenteras på webbplatsen. När låntagaren hittat sin bok, i antingen formatet DAISY digital ljud eller DAISY digital ljud o text, är två stora tydliga knappar presenterade på fullposten. En knapp möjliggör provlyssning och en knapp startar nedladdningen av talboksfilen. Båda dessa knappar triggar funktioner som går direkt mot TPB:s API. Det är även möjligt att ladda ner en ISO-fil för CD-bränning från stadsbibliotekets webbplats Högskolebiblioteket i Jönköping Högskolebilioteket i Jönköping har under projekttiden provat olika vägar för att kunna presentera direktlänkar till talböckerna i katalogen. Olika hinder och komplikationer har försvårat, till exempel frågan om rätten att använda de bibliografiska posterna hos TPB. I och med att KB började läsa in posterna i LIBRIS så förenklades allt och därmed valdes att göra uppslag mot LIBRIS i stället för TPB. När en sökning görs i Primo så kontrollerar ett script om träffarna i träfflistan även finns som talbok i LIBRIS. Är så fallet skrivs direktlänken till talboken ut i träfflistan. För att inte belasta Libris servrar onödigt mycket då varje post i listan blir en förfrågan mot Libris, så läggs en sökcach på en lokal server. Talbokslänken leder till TPB:s webbplats där studenten får logga in med sitt TPBkonto. Detta är en förenkling jämfört med det ursprungliga projektmålet då låntagaruppgifterna finns hos TPB. 2.2 Ändringsönskemål och restlista Ett SLA-förslag (Service Level Agreement) är framtaget men det återstår att etablera inom TPB pga. av en pågående omorganisation. En restlista har skapats för SSB. Dessa aktiviteter planeras in i fortsatt webbutveckling på SSB. Restlista på SSB: #1115 Talböcker - nedladdningsstation #1177 Talboksavtal - olika versioner #1186 Informera om talboken inte finns pga. att den är under produktion #1190 Talböcker - nedladdningsprogram #991 Ladda ned digitala talböcker DOLLY - från mobila 7 (10)

8 Utredning av poster i BTJ pågår på SSB. Det är problem med posterna i BTJ:s katalog som de ser ut idag. De fysiska och digitala posterna hanteras som gemensamma poster i BTJ. TPB har endast en post medans SSB behöver separera dem för att bl.a. presentera dem bättre. 2.3 Tidsplan TPB Eftersom det har varit svårt att anställa och behålla kompetenta systemutvecklarresurser samt att göra realistiska bedömningar på hur lång tid som behövs för att utveckla berörda tjänster etc. har den ursprungliga tidplanen fått flyttas framåt i tiden. SSB Det blev förseningar i utvecklingen för både TPB och SSB pga. beslut på TPB att under våren bygga en gemensam plattform i SOA för både Dolly och SOA-projektet (Legimus). En ny tidsplan för höst/vinter etapp 1 + etapp 2 togs gemensamt fram. Detta påverkade utvecklingen på SSB som senarelades. Den nya tidplanen innebar produktionssättning i januari för TPB och produktionssättning 3 april för SSB. TPB levererade testmiljö i december 2011 och då började SSB testa mot TPB och laddade ner de första talböckerna. Den 4 april, en dag försenad, produktionssattes SSB:s webbgränssnitt med möjlighet att ladda ner talboksfiler från TPB via SSB:s webbplats. 2.4 Projektbudget Projektets budget har varit 910 KSEK för år 1 och 700 KSEK för år 2. Budgeten beslutades initialt endast för år 1 och det beslutades att budget för år 2 skulle senareläggas och förhandlas när projektet kommit igång. Detta gjordes under 2011 då projektet påbörjats och projekttiden utökats på grund av nya tidsplaner och nya plattformar som påverkat projektets ursprungliga tidsplan. Beslut togs om budget för år 2 på 500 KSEK för 2011 och 200 KSEK för en kortare utvecklingsperiod under 2012, alltså en sammanlagd budget för år 2 på 700 KSEK. Totalt har projektet lagt KSEK där KSEK är bidrag från KB resterande belopp har tagits från egna medel. Totalt har ca 38 % av totala projektmedel finansierats av interna medel från respektive verksamhet. 3. ARBETSSÄTT I samband med projektstarten började TPB arbeta med utvecklingsmetoden Scrum med tidsatta utvecklingsintervaller (sprintar). Erfarenheterna visar att metodiken fungerar bra med förutsättningar liknande de som gäller för Dolly-projektet där det är svårt att redan från start bestämma vad, hur och när olika aktiviteter och tjänster ska utvecklas. 8 (10)

9 På SSB har arbetet bedrivits agilt enligt Scrum. Det har bedrivits som ett parallellt projekt till det större webbplatsprojektet. Detta har inneburit att projektets prioriteringar ställts mot det större webbprojektet i all planering och detta har inte alltid varit optimalt för s planering. Att det varit svårt att prioritera och planera beror dels på få utvecklingsresurser på SSB och dels på svårigheten att planera resurser i vars tidsplan ändrats flera gånger på vägen. 3.1 Projektorganisation På SSB har utvecklingsresurserna delats med det större parallella webbprojektet. Detta har varit både på gott och ont. Det uppstår ständiga prioriteringsdiskussioner mellan de olika projekten samtidigt som kompetens om teknik och utveckling återanvänds i de olika projekten och en enhetlighet uppnås i den tekniska plattformen på SSB. 3.2 Samarbetsformer Samarbetet mellan de tre olika parterna i projektet har fungerat bra. SSB och TPB har haft tät kontakt kring verksamhetsfrågor och arkitekturella frågor under hela projektets gång. 3.3 Metoder och verktyg För projektstyrning har Lilla Ratten har använts som projektmetod på SSB. Som utvecklingsmetodik har det agila arbetssättet Scrum använts för systemutveckling både på SSB och på TPB. 4. ÖVRIGA ERFARENHETER 4.1 Arbetssätt i projektet Projektgruppen har haft regelbundna möten, något som varit av stor vikt för kommunikationen och samarbetet i projektet. TPB och SSB har haft många möten för diskussioner kring krav och arkitektur, främst under våren 2011, som la grunden till projektets framtida teknikutveckling och tidsplan. Styrgruppen har träffats regelbundet, och därmed också projektledarna. 9 (10)

10 4.2 Projektdokument och styrning För gemensam dokumentation har googledocs använts och det har fungerat bra. 10 (10)

Nya låntagare, nya behov

Nya låntagare, nya behov Nya låntagare, nya behov TPB och biblioteken i framtiden Bitte Kronkvist bitte.kronkvist@tpb.se www.tpb.se katalog.tpb.se TPB:s uppdrag och strategi..att i samverkan med andra bibliotek tillgodose de behov

Läs mer

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 6 juli 2012 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en talbok

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMISKT BISTÅND OCH ARBETSMARKNADSÅT GÄRDER SLUTRAPPORT Barnperspektivet och ekonomiskt bistånd Projekt Författare Dnr: 007-425-2008 Annelie Sjöberg Förvaltning/avdelning

Läs mer

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se

Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Ladda ner en talbok på biblioteket.stockholm.se Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 6 februari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

Slutrapport Socialförvaltningens kunskapsbank Augusti 2015

Slutrapport Socialförvaltningens kunskapsbank Augusti 2015 Slutrapport Socialförvaltningens kunskapsbank Augusti 2015 stockholm.se Innehåll 1. Inledning 3 2. Mål och avgränsningar 3 Effektmål 3 Projektmål 3 3. Projektbeskrivning 4 4. Avgränsning 5 5. Milstolpar

Läs mer

Projektplan för utvecklingen av Kryssarklubbens nya webbplats

Projektplan för utvecklingen av Kryssarklubbens nya webbplats Projektplan för utvecklingen av Kryssarklubbens nya webbplats Sammanfattning Detta dokument beskriver hur Kryssarklubbens nya webbplats skall tas fram. Planen är ett resultat av det arbete som gjorts av

Läs mer

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast

2011-03-30. Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast 2011-03-30 Kulturrådsansökan 2011 - för dyslexiprojektet Allt genast Projektets syfte Syftet med projektet är att främja läsning med fokus på barn och ungdomar med dyslexi. Vi vill intensifiera informera,

Läs mer

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist 1 Det här passet Talboken och bibliotekens roll Kom igång med talböcker Våra konton Att läsa talböcker MTM:s rekommendationer Frågestund 2 Talboken - en inläst

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Slutrapport Central licenshantering

Slutrapport Central licenshantering Slutrapport Central licenshantering Författare: Ida Francke Datum: 2011-06-30 Innehåll Bakgrund... 2 Måluppfyllelse... 2 Kvarstående punkter... 3 Organisation... 4 Tidplan/Resursåtgång... 4 Tid... 4 Budget...

Läs mer

Fortbildning för personal som möter kvinnor med psykisk ohälsa SLUTRAPPORT

Fortbildning för personal som möter kvinnor med psykisk ohälsa SLUTRAPPORT SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ST ABEN SLUTRAPPORT Fortbildning för personal som möter kvinnor Projektnr 229/2005 DNR 3.3-0370/2010 Fortbildning för personal som möter kvinnor SLUTRAPPORT

Läs mer

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta

Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Ladda ner en talbok med mobil eller surfplatta Manual för Stockholms stadsbiblioteks talbokslåntagare STOCKHOLMS STADSBIBLIOTEK den 18 januari 2013 Framtagen av: Stockholms stadsbibliotek Ladda ner en

Läs mer

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist Den här timmen Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Egen nedladdning Så här gör man Demokonto Biblioteken

Läs mer

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist 1 Det här passet Talboken och bibliotekens roll Kom igång med talböcker Våra konton Att läsa talböcker Frågestund 2 Talboken - en inläst version av en utgiven

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Regional talboksplan 2011 Länsbibliotek Sydost Regionbiblioteket Kalmar län Inledning Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar län har ett långtgående samarbete som fördjupats genom ett politiskt

Läs mer

Talböcker på skolbiblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på skolbiblioteket. Helena Nordqvist Helena Nordqvist 1 Den här timmen Varför talböcker? Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Egen nedladdning Hitta på legimus.se Demokonto Ur

Läs mer

Appen Legimus Användarmanual för Android

Appen Legimus Användarmanual för Android Appen Legimus Användarmanual för Android Innehåll Om Legimus... 2 Logga in... 3 Hitta i appen... 3 Söka och lägga till böcker... 3 Ladda ner en bok... 4 Ladda ner... 4 Läsa böcker... 4 Navigering... 4

Läs mer

Medlemskap i Libris beslutsunderlag

Medlemskap i Libris beslutsunderlag Medlemskap i Libris beslutsunderlag Att bli medlem i Libris är ett förändringsarbete som kräver förberedelse några månader före övergång. Den görs delvis i samarbete med Libris. Alla götabiblioteken måste

Läs mer

Talboken kommer till taltidningsläsare

Talboken kommer till taltidningsläsare Talboken kommer till taltidningsläsare Slutrapport Dokumentattribut Information Titel och undertitel Slutrapport TBK för taltidningsläsare Dokumentägare Ulf Wikman Dokumenttyp Slutrapport Version 1.0 Senaste

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

ALI Arkiv för lokala inläsningar

ALI Arkiv för lokala inläsningar ALI Arkiv för lokala inläsningar http://ali.lu.lu.se Slutrapport september 2007 Inledning Projektet Arkiv för lokala inläsningar, ALI, har löpt från och med april 2006 till och med september 2007. Målsättningen

Läs mer

Dyslexiprojektet Allt genast. Förstudie Nollanalys

Dyslexiprojektet Allt genast. Förstudie Nollanalys 3 augusti 2010 Dyslexiprojektet Allt genast Förstudie Nollanalys 1. Inledning bakgrund I högre grad än tidigare används talböcker och anpassade medier också av personer med läsoch skrivsvårigheter. Man

Läs mer

Extern kommunikationsstrategi

Extern kommunikationsstrategi Extern kommunikationsstrategi Gäller från november 2017 Version 2.0 1 (8) Innehåll 1 Avgränsningar... 2 2 Långsiktigt mål... 2 3 Syfte med kommunikationsstrategin... 2 4 Kondenserad strategi... 2 5 Varumärke

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Meningsfull fritid för vuxna med funktionsnedsättning SLUTRAPPORT

Meningsfull fritid för vuxna med funktionsnedsättning SLUTRAPPORT 2015-03-03 Meningsfull fritid för vuxna med funktionsnedsättning SLUTRAPPORT Projekt Författare Anna Westin Mona Agaton Sida 1 (8) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1. Bakgrund 3 1.1 Mål och avgränsningar...

Läs mer

Talböcker på biblioteket

Talböcker på biblioteket Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist 2015-03-19 1 Talböcker på biblioteket Den här timmen Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Talbok

Läs mer

PM - statusrapport e-böcker

PM - statusrapport e-böcker 2014-03-28 PM - statusrapport e-böcker Osäker på terminologi och begrepp? Läs gärna dokumentet Frågor och svar om e- böcker! Inledning E-böckerna är mycket populära, under 2013 ökade e-boksutlåningen vid

Läs mer

Appen Legimus. Användarmanual för IPhone och IPad

Appen Legimus. Användarmanual för IPhone och IPad Appen Legimus Användarmanual för IPhone och IPad Innehåll Om Legimus... 2 Logga in... 3 Logga in offline... 3 Hitta i appen... 3 Söka efter böcker... 4 Söka i legimus.se... 4 Ladda ner och läs offline...

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sörmland. Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sörmland. Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping Regional talboksplan 2008 Länsbibliotek Sörmland Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping 2 Regional talboksplan 2008 Länsbibliotek Sörmland Varför talboksplan?..

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad

Projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad Arbetsgruppen för projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad 2005-03-09 Projektbeskrivning över Projekt 24-timmarskommunen i Halmstad Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Förord... 3 2 Syfte,

Läs mer

Användarmanual Legimus för. Android

Användarmanual Legimus för. Android Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en talbok... 4 Ladda ner taltidningar...

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Dnr Mahr 19-2014/563 1 (av 6) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 150116 1.0 Jenny Wendle Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 1.0 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland

Projektplan med kommunikationsplan för. Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektplan med kommunikationsplan för Taltidningar och tillgängliga medier på folkbiblioteken i Värmland Projektägare Genomförs i Projektets syfte Region Värmland/Kulturcentrum, Biblioteksutveckling i

Läs mer

Strategier för TPB:s taktila verksamhet 2012-2016

Strategier för TPB:s taktila verksamhet 2012-2016 Strategier för TPB:s taktila verksamhet 2012-2016 En strategisk plan med inriktning på att utöka användarnas tillgång till och användning av TPB:s taktila produkter och tjänster Innehåll 1. Uppdrag och

Läs mer

Ansökan för samverkansprojektet "Bibliotek Värmland med låntagaren i centrum"

Ansökan för samverkansprojektet Bibliotek Värmland med låntagaren i centrum Ansökan för samverkansprojektet "Bibliotek Värmland med låntagaren i centrum" (En politik för tillväxt och livskraft i hela landet 2001/2002:4) Alla offentliga bibliotek i Värmland kan samverka Länsbiblioteket

Läs mer

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker

elib 2.0 Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Rev Handledning till MTM:s användarregister

Rev Handledning till MTM:s användarregister Handledning till MTM:s användarregister Innehållsförteckning Inledning... 1 Ditt registrerarkonto... 1 Vem får du registrera?... 1 Filmer... 1 Logga in... 2 Startsidan... 2 Mitt bibliotek... 2 Mina uppgifter...

Läs mer

TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL. Helena Nordqvist Pia Hasselrot

TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL. Helena Nordqvist Pia Hasselrot TILLGÄNGLIGA MEDIER PÅ GYMNASIEBIBLIOTEKET OCH MTM:S ROLL Helena Nordqvist Pia Hasselrot Tillgängliga medier på gymnasiebiblioteket och MTM:s roll Att arbeta med tillgängliga medier Ur elevens perspektiv

Läs mer

Projektbeskrivning OpenDataUmea

Projektbeskrivning OpenDataUmea Projektbeskrivning OpenDataUmea Projektets syfte Projekt OpenDataUmea kommer att realisera PSI-direktivet lokalt i Umeå kommun. Projektet kommer att publicera minst 10 dataset men kommer också att ta fram

Läs mer

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker

elib Bas Bibliotekssystem för e-böcker Bibliotekssystem för e-böcker elib AB www.elib.se Odengatan 106, 3 tr SE-113 22 Stockholm Sweden TEL +46 (0)8 54 60 60 60 FAX +46 (0)8 736 62 14 E-MAIL info@elib.se Innehåll Introduktion 3 Så här gör låntagaren

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektkontoret 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektdirektiv 2017-05-15 Projektägare Styrgruppens

Läs mer

Att koppla samman biblioteken

Att koppla samman biblioteken Att koppla samman biblioteken vision och verktyg Biblioteksstämma 2011-11-24 Maria Hedenström, Oskar Andersson Laurin, Marja Haapalainen, Martin Malmsten Sidnummer 1 Sidnummer Användare här och där Internationellt

Läs mer

Release notes. BOOK-IT PUB version

Release notes. BOOK-IT PUB version Release notes BOOK-IT PUB version 3.2 2017-09-20 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund. Besöksadress: Fältspatsvägen 4, 224 78 Lund tel 046-270 04 00, e-post: axiellsverige@axiel l.com, www.axiell.se

Läs mer

Användarmanual Legimus för

Användarmanual Legimus för Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 3 Innehåll Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en

Läs mer

Hantera och ladda minneskort i TPB katalogen.

Hantera och ladda minneskort i TPB katalogen. Hantera och ladda minneskort i TPB katalogen. Hantering. För att en nedladdning från TPB katalogen direkt till minneskortet ska lyckas måste det finnas en mapp på minneskortet. Och för att kortet ska fungera

Läs mer

Universitetsgemensam ITverksamhet

Universitetsgemensam ITverksamhet Dnr UFV 2018/1682 Universitetsgemensam ITverksamhet vid Uppsala universitet Fastställt av rektor Beredning har gjorts med vicerektorerna, universitetsdirektören och överbibliotekarien. Innehållsförteckning

Läs mer

Orderbekräftelse Rev 2012-11-22

Orderbekräftelse Rev 2012-11-22 Orderbekräftelse Rev 2012-11-22 Övergripande beskrivning När du beställer medier från vissa leverantörers webbplatser kan du få orderbekräftelser skickade direkt till ditt inköp i BOOK-IT. Därmed skapas

Läs mer

Rev. 2015 09 17. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 09 17. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 09 17 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 09 17 Innehållsförteckning Inledning... 2 Kom igång... 2 Logga in... 2 Startsidan... 3 Mitt bibliotek... 3 Mina uppgifter... 4 Registrera

Läs mer

Övergripande beskrivning

Övergripande beskrivning Axiell ehub 1 Innehåll Övergripande beskrivning... 4 Koppling mot Elib... 5 Katalogposter... 5 Katalogposter från BTJ... 5 Katalogposter från LIBRIS... 6 Inställningar i BOOK-IT för posthämtning från LIBRIS...

Läs mer

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9 Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 0.9 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Införande... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Hur laddar jag ner böcker?... 3 Hur hittar jag mina böcker?... 4 Hur tar

Läs mer

Projecticon PKS. Microsoft Project och dokumenthantering

Projecticon PKS. Microsoft Project och dokumenthantering Projecticon PKS Microsoft Project och dokumenthantering "Kunskap och färdigheter inom trafik är nyckelbegrepp hos oss. Då krävs exakthet och en inarbetad metodik eftersom vi bland annat levererar kritiska

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Stadsbibliotekets personal: 2010 2009 2008 Bibliotekschef: 1,00 1,00 1,00 Bibliotekarier: 4,65 4,65 5,40 (Därav skolbiblioteken

Läs mer

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Bakgrund Samarbetet mellan biblioteken i Värmland sträcker sig tillbaka till 2003 då samverkansprojektet Bibliotek Värmland (BV)

Läs mer

Ansökan om medel från förbundet till finansiering av samverkansprojekt med Samspelet

Ansökan om medel från förbundet till finansiering av samverkansprojekt med Samspelet Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2014-02-10 1(5) Meta Fredriksson - Monfelt Förbundschef 054-540 50 44, 070-690 90 83 meta.fredriksson-monfelt@karlstad.se Ansökan om medel från förbundet till

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Agneta Bränberg Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? INFÖRANDE Avslutande del av genomförandefasen? Inledande del av projektavslutet? Egen fas? -Viktigt

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson

PROJEKTDIREKTIV. Ny webblösning för extern och intern kommunikation. 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson PROJEKTDIREKTIV Ny webblösning för extern och intern 2014-01-20 / Uppdaterad 2014-04-24 Ann-Sofie Mårtensson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 2 Syfte... 3 3 Projektets mål kopplade

Läs mer

Att ladda ner från legimus.se

Att ladda ner från legimus.se Att ladda ner från legimus.se 1 Innehåll Logga in... 2 Första gången du loggar in... 2 Problem att logga in?... 2 Sök efter böcker... 3 Utökad sökning... 3 Träfflistan... 3 Sortera listan... 3 Ladda ner

Läs mer

Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november

Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november 1 (5) Sammafattning av uppföljningsrapporter delprojekten 4 november 1. Statusläge - upphandling av bibliotekssytem försenad pga arbete förfrågningsunderlaget, annonsering bestämd till den 14 november.

Läs mer

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket

AXIELL ARENA Det digitala biblioteket AXIELL ARENA Det digitala biblioteket Axiell Arena Med Axiell Arena möter vi framtidens digitala utmaningar Johan Brinck, koordinator för biblioteken i Skåne Nordväst. Idag är webben den moderna människans

Läs mer

Ansökan om finansiering av insatser/projekt

Ansökan om finansiering av insatser/projekt 1(10) Ankomstdatum: Dnr: Ansökan om finansiering av insatser/projekt Ansökan om medel till:.. Namn på projektet/insatsen Ansökan inlämnad av: Namn Epost Telefon Bakgrund Beskriv bakgrunden och orsaken

Läs mer

BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM

BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM NORDSCRUM BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM NORDSCRUM BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM INNEHÅLLSFÖRTECKNING inledning... 3 SCRUM... 3 Bakgrund... 3 Faser... 3 Ramverket... 3 Nordscrum... 4 StudentProjekt...

Läs mer

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie

Bibliotekets utbud. Monica Falk, bibliotekarie Bibliotekets utbud Monica Falk, bibliotekarie Monica.s.falk@varnamo.se 0370-37 76 11 Bibliotekets utbud Välkomna till Gummifabriken! Byggnation och slutbesiktning pågår. Ingen biblioteksvisning i dag!

Läs mer

Övergripande beskrivning

Övergripande beskrivning Axiell ehub 1 Innehåll Övergripande beskrivning... 4 Koppling mot Elib... 5 Katalogposter... 5 Katalogposter från BTJ... 5 Katalogposter från LIBRIS... 6 Inställningar i BOOK-IT för posthämtning från LIBRIS...

Läs mer

Användarmanual Legimus för Android. Version 1.0

Användarmanual Legimus för Android. Version 1.0 Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Utveckling av appen... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Ladda ner böcker... 3 Ladda ner tidningar...

Läs mer

Projektdirektiv Biverkningsrapportering

Projektdirektiv Biverkningsrapportering Revisionshistorik Version Författare Kommentar 0.1 Stefan Gustavsson Ursprungsversion 0.2 Förenkling av direktivet. Ex planen flyttas till projektplan 0.3 Anders Ferrari Uppdaterat effektmål och projektmål

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Innehåll Inledning... 1 Kom igång... 1 Logga in... 1 Startsidan... 2 Mitt bibliotek... 2 Mina uppgifter... 3 Registrera låntagare...

Läs mer

Framtagen av: Berit Hansson Slutrapport: ROS till kommunerna Diarienr: Godkänd av: Anne Gustavsson Datum: Version: 3.0

Framtagen av: Berit Hansson Slutrapport: ROS till kommunerna Diarienr: Godkänd av: Anne Gustavsson Datum: Version: 3.0 Slutrapport ROS till kommunerna Giltig fr o m: 2016-12-12 Sida 1/11 3. Publik Dokumenthistorik Version Datum Kommentar Handläggare 1 2017-01-03 Inför beslut om breddinförande Berit Hansson 2 2017-01-10

Läs mer

Ny e-tjänst för Nyps Min ansökan

Ny e-tjänst för Nyps Min ansökan Ny e-tjänst för Nyps Min ansökan Nyps användardagar 26 27 Oktober 2011 Magnus Lövgren Daniel Madsén 1 Agenda Vad har hänt? 2 Vad har hänt? Projektstart maj 2010 Kravställning sommar 2010 Utveckling startar

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Fråga bibliotekarien. Länkbiblioteket. Sökslussen. Metasökprogrammet Frank och Söksam. biblioteken.fi >

Fråga bibliotekarien. Länkbiblioteket. Sökslussen. Metasökprogrammet Frank och Söksam. biblioteken.fi > Fråga bibliotekarien Länkbiblioteket Sökslussen Metasökprogrammet Frank och Söksam biblioteken.fi > : Informationssökning { www.biblioteken.fi/informationssokning Centrala söktjänster för olika sökbehov

Läs mer

Projekt som arbetsform

Projekt som arbetsform Innehåll Olika slags projekt Projektmodeller Planeringsmodeller 1 En föränderlig värld Människor idag vill vara med och påverka sin situation Delaktighet i verksamheten Ökad konkurrens Osäkerhet på marknaden

Läs mer

SLUTRAPPORT - FÖRSTUDIE. Inköp med Librisposter. Postadress: Besöksadress: Tel: Fax: Epost: Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

SLUTRAPPORT - FÖRSTUDIE. Inköp med Librisposter. Postadress: Besöksadress: Tel: Fax: Epost: Org.nr: PlusGiro: Bankgiro: SLUTRAPPORT - FÖRSTUDIE Inköp med Librisposter Postadress: Besöksadress: Tel: Fax: Epost: Org.nr: PlusGiro: Bankgiro: 2 (11) Lägesrapport Bakgrund Utgångspunkten i projektet var att förenkla och effektivisera

Läs mer

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag 2018-11-09 Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige. Inför 2018 års verksamhetsplanering kom ett förslag från Camilla

Läs mer

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370 Projektdirektiv Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun Dnr: Son 2014/370 Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Postadress: 177 80 JÄRFÄLLA Jenny Wilhelmsson, Telefon växel: 08-580

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn.

Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn. PROJEKDIREKTIV 1 (7) Projektnamn: Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn. Delprojekt: transport av medier Planen för transport av medier är ett av sex delprojekt

Läs mer

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA)

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Framtid i Access Projektplan Fastställd av styrgruppen 2006-11-28 Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Bakgrund ABM-centrum är ett samarbetsprojekt mellan Kungl. biblioteket, Statens ljud-

Läs mer

Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt

Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt 1 BESKRIVNING AV UTFÖRANDE Uppdraget planeras att genomföras med ett agilt arbetssätt samt best practice från Microsoft gällande SharePoint online. Uppdraget

Läs mer

Bättre användarupplevelse i bibliotekens digitala kanaler. Slutrapport December 2012. Sida 0 av 34

Bättre användarupplevelse i bibliotekens digitala kanaler. Slutrapport December 2012. Sida 0 av 34 Bättre användarupplevelse i bibliotekens digitala kanaler Slutrapport December 2012 Sida 0 av 34 Förord Stockholms stadsbibliotek (SSB) har under 2012, i samarbete med avdelningen för Libris på Kungliga

Läs mer

Projektplan. Digitalisering av Kattresan

Projektplan. Digitalisering av Kattresan Projektplan Digitalisering av Kattresan Innehållsförteckning BAKGRUND 3 SYFTE 3 MÅLSÄTTNINGAR 3 Målgruppsdefinition 3 GENOMFÖRANDE 4 Material 4 Aktiviteter 4 PROJEKTORGANISATION 5 Kommunikation 5 PRELIMINÄR

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning E-tjänst Särskilt boende Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Införa e-tjänst särskilt

Läs mer

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund

Våra medier. Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund Våra medier Uppdrag tolkning? Att arbeta med tillgängliga medier Information och kontakt Frågestund FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948) Artikel 19. var och en har rätt till åsiktsfrihet

Läs mer

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart]

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart] Redovisande dokument Rapport PROJEKTiL Sida 1 (6) [Titel] Sida 2 (6) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Effekterna av projektets resultat/verksamhetsnytta... 3

Läs mer

Skräddarsytt bibliotek

Skräddarsytt bibliotek Skräddarsytt bibliotek Fråga: Föreställ dig att det finns ett svenskt nätbibliotek där du kan: Beställa böcker. Fråga saker. Använda betaltjänster, t ex ladda ner tidningsartiklar....vad skulle du tycka

Läs mer

Lansering av nya webbplatser i Blekinge och Kronoberg

Lansering av nya webbplatser i Blekinge och Kronoberg Länsbibliotek Sydost Lansering av nya webbplatser i Blekinge och Kronoberg Information för dig som vill veta mer Weine Sundell 2013 Innehåll Översikt - så här fungerade det innan Arena... 2 Så här är det

Läs mer

Användarmanual Legimus för Android. Version 0.9

Användarmanual Legimus för Android. Version 0.9 Användarmanual Legimus för Android Version 0.9 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Införande... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Hur laddar jag ner böcker?... 3 Hur hittar jag mina böcker?... 3 Hur tar jag bort

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 504-266/09 PROJEKTPLAN Godkänd av styrgruppen 2010-01-11 Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod

Läs mer

Ansökan om finansiering av insatser/projekt

Ansökan om finansiering av insatser/projekt 1(11) Ansökan om finansiering av insatser/projekt Fakta för ansökan Det ligger i Samspelets intresse att stödja nya idéer om hur myndighetssamverkan kan utvecklas och främjas. Samverkansinsatsen ska ligga

Läs mer

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist

Agenda Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt Marie Ahlqvist Agenda 2015-08-27 Gruppavtal Normer och regler Projekt som arbetsform Kommunicera i projekt 1 Normer och regler Normer och regler Marie Ahlqvist Projekt som arbetsform Olika typer av projekt Ställer olika

Läs mer

Gemensam bibliotekswebb 2.0

Gemensam bibliotekswebb 2.0 2010-10-04 Sammanfattning SELMA-biblioteken går vidare i arbetet med att underlätta för länets invånare att se och utnyttja det samlade mediebeståndet. Fler och fler använder våra webbtjänster och nu satsar

Läs mer

Samordnad taltidningsdistribution - slutrapport

Samordnad taltidningsdistribution - slutrapport Samordnad taltidningsdistribution Slutrapport Dokumentattribut Information Titel och undertitel Samordnad taltidningsdistribution - slutrapport Dokumentägare Christina Tånnander Dokumenttyp Slutrapport

Läs mer

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153

Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Biblioteksplan för Haparanda kommun 2016-2018 Antagen BUN 2014/219 153 Bakgrund Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige. Den säger att kommunen ska upprätta en biblioteksplan för den samlade

Läs mer

Libris på värmlandsbiblioteken: en förstudie

Libris på värmlandsbiblioteken: en förstudie Länsbiblioteket Libris på värmlandsbiblioteken: en förstudie Ingalill Walander Olsson, Länsbiblioteket i Värmland Oktober 2010 Uppdraget Librabiblioteken i Värmland är initiativtagare till projektet. Projektarbetet

Läs mer