Fortbildning för personal som möter kvinnor med psykisk ohälsa SLUTRAPPORT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fortbildning för personal som möter kvinnor med psykisk ohälsa SLUTRAPPORT"

Transkript

1 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ST ABEN SLUTRAPPORT Fortbildning för personal som möter kvinnor Projektnr 229/2005 DNR /2010 Fortbildning för personal som möter kvinnor SLUTRAPPORT Projekt Författare Version Dnr Fortbildning för personal som Anna Lindskog /2010 möter. Förvaltning/avdelning Fastställd av styrgrupp Senast ändrad Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen (11)

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Mål och avgränsningar Effektmål Projektmål Projektbeskrivning Milstolpar Resultat Måluppfyllelse Effektmål Projektmål Ändringsönskemål och restlista Tidsplan Projektbudget Arbetssätt Projektorganisation Samarbetsformer Metoder och verktyg Kvalitetssäkring Övriga erfarenheter Arbetssätt i projektet Projektdokument och styrning... 7 Bilaga 1 8 Bilaga 2 10 Bilaga (11)

3 1. INLEDNING I rapporten Vi är många från Riksförbundet för social- och mentalhälsa (RSMH) framkom att 70 % av de kvinnor som kom i kontakt med psykiatrin hade erfarenheter av att vara utsatta för våld eller övergrepp. Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen erhöll 2005 projektmedel från Nationell psykiatrisamordning för att under två år utveckla och genomföra en utbildning kring kvinnor som utsatts för våld. Utbildningen riktade sig till personal inom kommun och landsting. Målet med utbildningen var att ge personalen grundläggande kunskap, verktyg för ett bra bemötande och möjlighet att länka vidare till professionell hjälp. 1.1 Mål och avgränsningar Effektmål Detta projekt är ett projekt vars effektmål har varit: Fler arbetsplatser jobbar aktivt med kvinnovåldsfrågan. Minskade vårdtider då problemen upptäcks tidigare och rätt hjälp kan utgå Projektmål Projektmålen var: Utbilda 300 personer inom kommun och landsting. All personal inom ett geografiskt område som i sitt arbete möter kvinnor får grundläggande kunskaper. Kvinnor som söker hjälp för psykiska besvär ska mötas av vårdpersonal som förstår problemet och kan erbjuda adekvat behandling. Ta fram en manual/handbok som kan användas på andra håll i landet Projektbeskrivning Projektet omfattade framtagande och genomförande av en utbildning för 300 personer anställda inom kommun och landsting. I projektet ingick även att via fördjupningsutbildning ta till sig och sprida kunskap om andra lyckade arbetssätt när det gäller bemötande/vård av kvinnor med psykisk funktionsnedsättning som utsatts för våld i nära relationer. ASTA-teamet på psykiatriska kliniken i Umeå, Rikskvinnocentrum, Centrum för folkhälsa, RFSL, Linna-mottagningen, Växjö högskola m.fl. presenterade sina arbetssätt och resultat vid utbildningstillfällena, se bilaga 1. Projektet byggde till stor del på ett nära samarbete med RSMH Stockholm. Kvinnor från RSMH Stockholms kvinnogrupp, Kvinnorum, deltog i utbildningarna och delade med sig av sina erfarenheter. För att förbereda kvinnorna inför utbildningen ordnades internat med bland annat skrivarkurs där de fick möjlighet att skriva ner sina egna erfarenheter. 3 (11)

4 I projektet ingick även framtagande av manual/handbok som kan användas av andra efter avslutat projekt. Avgränsning I projektplanen gjordes följande avgränsningar: Implementering av ASTA-teamets metodik på psykiatriska kliniker i Stockholm ingick ej i projektet. Fördjupningskursen erbjuds endast ett fåtal. Avgörande för deltagande i fördjupningskursen är att personal inom samma stadsdelsförvaltning och psykiatriområde var intresserade av att delta. Avgränsningarna av projektet fick till viss del göras om då det under projektets gång stod klart att handboken försenades och att ytterligare utbildning behövdes i ämnet. Efter projektets avslut fördes resultat och resurser över till projektet Våldsutsatta kvinnor med funktionsnedsättning. Handbok och kompletterande utbildningar slutfördes sedan i det projektet. 1.2 Milstolpar Följande milstolpar var inplanerade enligt projektplanen: 1. Milstolpe 1 Bildande av styrgrupp Styrgruppen träffades 3-4 gånger per år under den tid projektet pågick (februari 2006 till februari 2008). Deltagare i styrgruppen var Kjerstin Björkman RSMHs kvinnorum, Taimi Kivi RSMH Stockholm, Karen Leander SLL centrum för folkhälsa, Christina Klintemo SLSO, Tina Heinsoo Socialtjänstförvaltningen och Wiveca Holst projektledare. 2. Milstolpe 2 - Framtagande av program till utbildningarna 3. Milstolpe 3 - Utbildning och skrivarhelg för representanter från RSMHs kvinnorum. 4. Milstolpe 4 Utbildning 1 5. Milstolpe 5 Fördjupning 1 6. Milstolpe 6 Fördjupning 2 7. Milstolpe 7 Fördjupning 3 8. Milstolpe 8 Fördjupning 4 9. Milstolpe 9 Handbok/manual Lägesrapport har utgått till styrgruppen vid varje passerad milstolpe. 4 (11)

5 2. RESULTAT 2.1 Måluppfyllelse Effektmål Den långsiktiga nyttan/effekten med projektet kan inte mätas inom ramen för projektet men projektet föreslår att beställaren följer upp den sammantagna effekten av projekten Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning och Fortbildning för personal som möter kvinnor inom ett år för att se om effekten blivit den avsedda Projektmål Samtliga projektmål har mätts och är uppfyllda. En handbok är nu framtagen och går att beställa via Länsstyrelsen i Stockholms län. Handboken har spridits till samtliga stadsdelsförvaltningar. Inom ramen för projektet har även landstinget erbjudits att utarbeta en anpassad handbok för hälso- och sjukvården. Via fortsättningsprojektet har alla handläggare inom stadens socialpsykiatri och omsorg om funktionsnedsatta erbjudits utbildning och fördjupning. 2.2 Ändringsönskemål och restlista Projektledningen har under projektets gång fått arbeta med att hålla projektets ambitionsnivå inom de i projektplanen givna ramarna. Många engagerade användare har kommit med önskemål om tillägg och fördjupning till projektet. Ett ändringsönskemål kunde lösas inom projektet. Utifrån en önskan hos deltagarna om att lära sig mer om hot och riskbedömning anordnades ett fjärde fördjupningstillfälle kring dessa frågor. Övriga önskemål är tillvaratagna och dokumenterade i de ändringsrapporter som bilägges slutrapporten. Ej åtgärdade ändringar redovisas i en restlista se Bilaga 2. Ändringsönskemål som ligger utanför projektets ramar redovisas i listan Ändringsönskemål se Bilaga Tidsplan Till följd av en otillräcklig aktivitetsplanering i planeringsfasen så har vi haft svårt att hålla tidsplanen framförallt när det gäller framtagande av handbok. För att komma tillrätta med detta i framtida projekt föreslår projektgruppen att en heldags projektplanering genomförs med projektgruppen innan aktivitetsplan skrivs. 2.4 Projektbudget Projektets initiala budget om KSEK har följts, se bilaga 3. Budgeten täckte kostnad för projektledare, övrig personal i projektet samt utbildningar och framtagande av 5 (11)

6 mall för handbok. Ursprunglig kostnad för utbildningarna täckte även den extra fördjupningskursen i hot och riskbedömning. 3. ARBETSSÄTT 3.1 Projektorganisation Projektorganisationen har till största delen fungerat bra. Projektledare, Styrgrupp och referensgrupp har haft välfungerande rutiner och kommunikation. Samarbetsklimatet inom projektet har varit bra. Kompetensmässigt har deltagarna i projektet fyllt alla krav. Föreläsarna har varit mycket kunniga och överlag fått höga betyg i deltagarnas utvärdering. Projektet hade tillräckliga ekonomiska resurser för att lyckas men deltagarna i projektgrupperna hade ibland svårt att prioritera projektarbetet. Bemanningen i projektet var 2 heltidstjänster. 3.2 Samarbetsformer Samarbetet mellan beställare, projektledning, referensgrupp och deltagare i utbildningarna fungerade mycket bra. Projektet satt samlat i lokaler på Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen vilket starkt bidrog till ett effektivt arbete med snabbt informationsutbyte och ett bra samarbetsklimat. Samtliga protokoll distribuerades via e- post till samtliga berörda. 3.3 Metoder och verktyg Lilla Ratten har använts som projektmetod vilket varit positivt både för projektgruppen och för projektresultatet. 3.4 Kvalitetssäkring I och med stor kunskap om ämnet hos projektledningen och arbetsgrupper kunde kvalitetssäkringsarbete av innehållet i utbildningarna och lämpliga föreläsare utföras inom projektet. Det ledde till att få ändringar av större omfattning behövde göras i programmet och planeringen. 6 (11)

7 4. ÖVRIGA ERFARENHETER 4.1 Arbetssätt i projektet Styrgruppen och referensgruppen har haft regelbundna möten, något som varit av stor vikt för kommunikationen och samarbetet i projektet. Projektet kunde ha haft fler möten i början av projektet för att stämma av innehåll i utbildningarna och färre i slutet. En tydligare och mer styrande aktivitetslista borde ha tagits fram från början för att försäkra att alla parter jobbar åt samma håll och är överens om sitt åtagande och ansvar inom projektet. Arbetet kring manualen/handboken borde ha satt igång tidigare för att undvika försening. 4.2 Projektdokument och styrning Projektdokumenten (främst protokoll från ledningsgruppen) var värdefulla för det fortsatta projektarbetet. Aktivitetslistan som byggde på uppsatta mål förankrades på ett bra sätt i projektgruppen och gav god styrning av projektet. 7 (11)

8 BILAGA 1 Utbildningar under projektperioden Utbildningsdag 1, 11 december 2005 Deltagare: All personal i de stadsdelar som deltog i projektet samt personal inom norra psykiatriområdet. Innehåll: Övergripande information om mäns våld mot kvinnor. NCK, Nationellt Centrum för Kvinnofrid, informerade om NCKs arbete. Rcsi Riksföreningen Stödcentrum mot incest informerade om konsekvenserna av att bli utsatt för övergrepp i barndomen. Psykiatrin södra informerade om sitt arbete med våldsutsatta kvinnor. Utbildningsdag 2, 12 juni 2007, fördjupning Deltagare: Personal från Östermalms, Hässelby-Vällingbys och Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltningar samt personal från norra psykiatrin. Innehåll: Operation kvinnofrid informerade om nya arbetssätt. Centrum för folkhälsa föreläste om de lagar som gäller när det rör våld mot kvinnor. Alla kvinnors Hus redogjorde för sin verksamhet. Representanter från SÖS akutmottagningen för våldtagna föreläste och berättade om sin verksamhet. Personal från psykiatrin södra föreläste om handledning och debriefing. Utbildningsdag 3, 11 september 2007 Deltagare: Personal från Östermalms-, Hässelby-Vällingbys- och Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltningar samt personal från norra psykiatrin. Innehåll: Representanter från RFSL berättade om våld i samkönade relationer samt om sin jourverksamhet. Redogörelse för studien om våldsutsatta kvinnor med missbruk. Föreläsning från Rättsmedicinalverket om skador på våldsutsatta kvinnor. Åklagare Elisabet Kindblom och polis Patrik Lillqvist från Citypolisen redogjorde för hur anmälan och utredning går till kring mäns våld mot kvinnor. Resultaten från undersökningen Vi är många redovisades och diskuterades. Utbildningsdag 4, 30 november 2007 Deltagare: Personal från Östermalms-, Hässelby-Vällingbys- och Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltningar samt personal från norra psykiatrin. Innehåll: Hedersrelaterat våld, föreläsning av personal från Linna-mottagningen. Genomgång av projekt Frideborg i Norrköping och deras arbetssätt. Utbildning i ASTAteamets verksamhet på Umeå sjukhus. Utbildningsdag 5, 24 februari 2008 Deltagare: 110 personer från Stockholms stads socialtjänst Innehåll: Genomgång av instrumentet SARA som används vid hot och riskbedömningar. Utbildning för medlemmar i RSMHs kvinnorum, Skrivarhelg på Lillsveds folkhögskola Deltagare: Kvinnor från RSMH Stockholms kvinnogrupp Kvinnorum 8 (11)

9 Innehåll: Förberedelse inför utbildning av personal. Skrivarkurs med fokus på egna upplevelser av hot och övergrepp samt det bemötande man fått i vård och omsorg. Övrigt: Projektledaren hade under hela projekttiden regelbundna möten med RSMHs kvinnogrupp. Tillvaratagande av resultat Lärdomar från projektet har tagits tillvara i arbetet med nya riktlinjer för stadens socialpsykiatri. Ett särskilt avsnitt i riktlinjerna tar nu upp hot och våld mot kvinnor med funktionsnedsättning. Vid utbildning i nya riktlinjerna diskuterades avsnittet och handboken delades ut till alla deltagare. I samverkansgrupper med landstinget pågår diskussion om hur man går vidare med kunskapsspridning och utbildning kring våld mot kvinnor med funktionsnedsättning. 9 (11)

10 BILAGA 2 Ej åtgärdade ändringar och ändringsönskemål Ej åtgärdade ändringar - Handboken/manualen blev ej färdig inom projekttiden. I och med att projektet Våldsutsatta kvinnor med funktionsnedsättning startade föll det sig naturligt att låta resurser, material och fördjupningsutbildningar föras över till det projektet. Handboken/manualen blev därmed färdigställd våren Ändringsönskemål som ligger utanför projektets ramar - Workshops på lokalnivå kring mäns våld mot kvinnor borde genomföras i hela Stockholms län. Inte bara kommun och landsting borde delta utan också andra huvudmän så som habilitering, skola m.fl. - Kommunens och landstingets handlingsplaner kring våldsutsatta kvinnor och mäns våld mot kvinnor behöver implementeras och göras kända för all personal. 10 (11)

11 BILAGA 3 Budgetuppföljning Två personal, en heltid, en halvtid. Projektledare och projektanställd Utbildningar för personal År 1 År 2 kommentar Grundlön kr/mån + pf Föreläsare, lokal, förtäring, utbildningsmaterial Brukarutbildning Material, administration, handledning/manual Totalt kr 11 (11)

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMISKT BISTÅND OCH ARBETSMARKNADSÅT GÄRDER SLUTRAPPORT Barnperspektivet och ekonomiskt bistånd Projekt Författare Dnr: 007-425-2008 Annelie Sjöberg Förvaltning/avdelning

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 504-266/09 PROJEKTPLAN Godkänd av styrgruppen 2010-01-11 Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod

Läs mer

Slutrapport Socialförvaltningens kunskapsbank Augusti 2015

Slutrapport Socialförvaltningens kunskapsbank Augusti 2015 Slutrapport Socialförvaltningens kunskapsbank Augusti 2015 stockholm.se Innehåll 1. Inledning 3 2. Mål och avgränsningar 3 Effektmål 3 Projektmål 3 3. Projektbeskrivning 4 4. Avgränsning 5 5. Milstolpar

Läs mer

Arbete mot cannabis i Hägersten- Liljeholmen Projektplan Februari 2014

Arbete mot cannabis i Hägersten- Liljeholmen Projektplan Februari 2014 Arbete mot cannabis i Hägersten- Liljeholmen Projektplan Februari 2014 stockholm.se Arbete mot cannabis i Hägersten-Liljeholmen Projektplan 2 (8) Projekt: Arbete mot cannabis i Hägersten-Liljeholmen Författare:

Läs mer

Meningsfull fritid för vuxna med funktionsnedsättning SLUTRAPPORT

Meningsfull fritid för vuxna med funktionsnedsättning SLUTRAPPORT 2015-03-03 Meningsfull fritid för vuxna med funktionsnedsättning SLUTRAPPORT Projekt Författare Anna Westin Mona Agaton Sida 1 (8) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1. Bakgrund 3 1.1 Mål och avgränsningar...

Läs mer

Handboken ska ge god kännedom om olika parters roll och ansvar men även ge vägledning i det fortsatta arbetet med lokala handlingsplaner och rutiner

Handboken ska ge god kännedom om olika parters roll och ansvar men även ge vägledning i det fortsatta arbetet med lokala handlingsplaner och rutiner Handboken ska ge god kännedom om olika parters roll och ansvar men även ge vägledning i det fortsatta arbetet med lokala handlingsplaner och rutiner inom den egna verksamheten Våld är varje handling riktad

Läs mer

UTREDNING, BEDÖMNING OCH UPPFÖLJNING INOM SOCIALPSYKIATRIN SLUTRAPPORT

UTREDNING, BEDÖMNING OCH UPPFÖLJNING INOM SOCIALPSYKIATRIN SLUTRAPPORT Bilaga 1. UTREDNING, BEDÖMNING OCH UPPFÖLJNING INOM SOCIALPSYKIATRIN SLUTRAPPORT Författare/telefon Datum Anna Lindskog Projektledare 2006-11-09 Telefonnummer 08-508 20 561 Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Cannabisförebyggande. insats. Projektplan januari stockholm.se

Cannabisförebyggande. insats. Projektplan januari stockholm.se Cannabisförebyggande insats Projektplan januari 2014 stockholm.se 2 (9) Projekt: {Projektnamn} Författare: Lotta Ströman Version: 1 Dnr: 18-14-1.2.6. Förvaltning/avdelning: Socialtjänst och fritid Fastställd

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN. SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma. Boendeteam i Bromma SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN. SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma. Boendeteam i Bromma SLUTRAPPORT Boendeteam i Bromma BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING BOENHETEN SLUTRAPPORT SLUTRAPPORT 2013 2014-01-23 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 Målgrupp för projektresultatet... 3 1.1 Mål och avgränsningar... 3 1.1.1 Effektmål... 3

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län

Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Slutrapport Slutrapport Föreningen Hjärnkoll Jönköpings län Datum: 2015-06-10 Diarienr: 2015/0164 Bakgrund Projektet Hjärnkoll har i utvärderingarna visat att det går att förändra attityder i vårt samhälle.

Läs mer

Fritid för alla PROJEKTPLAN

Fritid för alla PROJEKTPLAN IDROTTSFÖRVALTNINGEN FÖRENINGS- OCH BESTÄLLAR AVDELNINGEN PROJEKTPLAN PROJEKTPLAN Malin Bernt 1:1 Dnr Fastställd av styrgrupp den Senast ändrad Sida 1 (12) Lilla ratten Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman Att arbeta med våld i nära relationer Ingrid Hjalmarson Eva Norman Utvärderingar om Våld i nära relationer Kommunernas och hälso- och sjukvårdens ansvar för insatser mot våld SoL 5 kap reglerar insatserna

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2010-04-19 Projektspecifikation Projekt: Kost/Nutrition 2262 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 100407 Godkänd av: Karin

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av det gemensamma arbetet 2017 Ny lag som reglerar övergången mellan vårdgivare Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid

Läs mer

Stärka ungas organisering

Stärka ungas organisering Sida 1 (7) [2016-04-21] Projektplan stockholm.se Sida 2 (7) Innehåll Innehåll 2 1 Projektets bakgrund och syfte 3 2 Mål 4 2.1 Effektmål 4 2.2 Projektmål 4 3 Projektbeskrivning och avgränsningar 4 3.1 Beskrivning

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

Gemensamma kvalitetsindikatorer - äldreomsorg SLUTRAPPORT Gemensamt projekt Täby kommun, Upplands Väsby kommun, Vaxholms stad

Gemensamma kvalitetsindikatorer - äldreomsorg SLUTRAPPORT Gemensamt projekt Täby kommun, Upplands Väsby kommun, Vaxholms stad Gemensamma kvalitetsindikatorer - äldreomsorg SLUTRAPPORT Gemensamt projekt Täby kommun, Upplands Väsby kommun, Vaxholms stad Projekt Författare Version Dnr Karin Hvass 1.0 KS 220/2013-02 Förvaltning/avdelning

Läs mer

För brukarna i tiden

För brukarna i tiden DNR KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE PROJEKTLEDARE: PIA LINDBÄCK TEL 08 508 08 358 DNR 007-052-08 SLUTRAPPORT 2008-01-31 Sid 21 För brukarna i tiden Ett organisations- och

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer. Projektperiod

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer. Projektperiod SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING PROJEKTPLAN Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod 2011-12-01 2012-11-

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål 20180101-20180630 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.1.1 Nationellt

Läs mer

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan

Stödstrukturer. Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg. Projektplan 2017-04-16 1 1 (10) Stödstrukturer Delprojekt i Trygg och säker vård och omsorg Dokumentmall från ProjektStegen 2017-04-16 1 2 (10) Innehållsförteckning 1 Bakgrund och beställare... 3 1.1 Bakgrund till

Läs mer

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård

Barns rätt som närstående - att utveckla evidensbaserad handlingsplan i palliativ vård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Eva Elisabeth Johansson Aalbu Folkhälsocentrum +4616104894 2013-10-20 HBN13-023-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T

Läs mer

Rutiner för säker roll och behörighet SLUTRAPPORT Version 1,0. Kalmar, Sakkunnig, Stephen Dorch. Projektledare, Ulrika Adolfsson

Rutiner för säker roll och behörighet SLUTRAPPORT Version 1,0. Kalmar, Sakkunnig, Stephen Dorch. Projektledare, Ulrika Adolfsson SLUTRAPPORT Version 1,0 Kalmar, 2014-12-22 Sakkunnig, Stephen Dorch Projektledare, Ulrika Adolfsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund till projektet 3 1.1 Projektets syfte... 3 1.2 Medverkande... 3 1.3 Privata

Läs mer

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun PROJEKTPLAN Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun Titel: PROJEKTPLAN kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundsvalls kommun Projekt: Stimulansmedel Idnr:

Läs mer

Projektförslag. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv.

Projektförslag. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv. Författare: Camilla Petersson Thomas Larsen Godkänt av (förvaltningschefer):eva Åström Kerstin Melen-Gyllensten Datum för godkännande: 1. Bakgrund

Läs mer

Revisionsrapport Ledning och styrning av externa projekt. Härjedalens kommun

Revisionsrapport Ledning och styrning av externa projekt. Härjedalens kommun Revisionsrapport Ledning och styrning av externa projekt. Härjedalens kommun 13 November 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning

Läs mer

Information om samhällsstöd på 1177.se

Information om samhällsstöd på 1177.se Information om samhällsstöd på 1177.se Stockholms läns delprojekt i projektet Socialtjänsten på 1177 Vårdguiden Projektplan Stockholm, 2014-05-06 Innehåll 1. Godkännande av projektplan...4 2. Grundläggande

Läs mer

Projekt Integrativ medicin inom Region Skåne

Projekt Integrativ medicin inom Region Skåne Region Skåne Direktiv Datum 2009-06-08 Dnr Projektdirektiv Projekt Integrativ medicin inom Region Skåne Organisatorisk enhet Projektbeställare Projektledare Koncernledning Rita Jedlert Hans Du Rietz Datum

Läs mer

Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer

Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Diarienummer 150377 Landstingsfullmäktige Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer Förslag

Läs mer

Program Våld i nära relationer Landstinget Västmanland

Program Våld i nära relationer Landstinget Västmanland D nr LTV Kompetenscentrum för hälsa Faställd av Lennart Iselius Hälso- och sjukvårdsdirektör Handläggare Ann-Sophie Hansson Folkhälsochef 2011-07-20 1 (7) Program Våld i nära relationer Landstinget Västmanland

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING INFÖRANDET BYTE AV PROJEKTGRUPP/MEDLEMMAR? PLANERING INFÖR INFÖRANDET Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet? -Viktigt

Läs mer

PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering

PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering Titel: PROJEKTPLAN Samordnad rehabilitering Projekt: Stimulansmedel Idnr: Siffor Delprojekt: Samordnad rehabilitering Idnr: 17735 Beställare: Socialtjänsten Håkan Littzell

Läs mer

HITÅT REVISION 1 P R O J E K T P L A N

HITÅT REVISION 1 P R O J E K T P L A N P R O J E K T P L A N HITÅT REVISION 1 Projektplanen godkänd av SFVH:s styrelse 2014-11-11 Projektägare Projektledare: Peter Lundholm, ordf tandvårdssektionen Projektplan 2 (5) 1 BAKGRUND... 3 1.1 SYFTE...

Läs mer

SÄKER & BRA MAT I STADENS VERKSAMHETER

SÄKER & BRA MAT I STADENS VERKSAMHETER Version 1.1 SÄKER & BRA MAT I STADENS VERKSAMHETER SLUTRAPPORT Stockholm den Stockholm den 29 december 2006 29 december 2006 Marie Sälmark Styrgruppens ordförande Birgitta Persson Projektledare Senast

Läs mer

ANSÖKAN: UPPFÖLJNING AV FYRA STADSDELSOMRÅDENS ARBETE GENTEMOT UNGA VUXNA

ANSÖKAN: UPPFÖLJNING AV FYRA STADSDELSOMRÅDENS ARBETE GENTEMOT UNGA VUXNA S SID 1 (3) 2007-04-13 Länsstyrelsen i Stockholms län Karin Rolf Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm ANSÖKAN: UPPFÖLJNING AV FYRA STADSDELSOMRÅDENS ARBETE GENTEMOT UNGA VUXNA Huvudman Preventionscentrum

Läs mer

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Projektets bakgrund... 4 2 Projektbeskrivning 4 2.1 Uppdragsbeskrivning... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Mål... 4 2.4 Avgränsningar... 4 2.5 Framgångsfaktorer... 4 2.6 Risker... 5 Utsikt

Läs mer

ÖPP I FARSTA Slutrapport

ÖPP I FARSTA Slutrapport FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen Förskola fritid - kultur ÖPP I FARSTA ÖPP I FARSTA Slutrapport Projekt Författare Version Dnr Farsta stadsdelsförvaltning Rita Zimmerhofer Senast ändrad 704-06-15824

Läs mer

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget.

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.6.-456-2016 Sida 1 (9) Reviderat 2017-03-27 Handläggare Sandra Wetterstrand 08-508 033 79 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IT-FUNKTIONEN Bilaga 2 PROJEKTDIREKTIV av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem PROJEKTDIREKTIV Stockholm 2010-03-14 Ort och

Läs mer

Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM)

Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM) Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM) Beskrivning av projektet Projektet syftar till att individer med komplexa behov (behov av stöd från flera enheter/myndigheter) ska få en snabb handläggningsprocess

Läs mer

PROJEKTPLAN NY SIMHALL

PROJEKTPLAN NY SIMHALL ENKÖPINGS KOMMUN Vilhelm Backman/20120512 PROJEKTPLAN NY SIMHALL Ort och datum Ort och datum Enköping 2012- Enköping 2012- Beställare Beställarens ombud - Ansvarig NY SIMHALL Inledning... 2 Regler för

Läs mer

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet.

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Kontaktperson programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 104 51 Stockholm Tele: vx 508 10 000 Mail: anna.lena.christensson@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

Bilaga 6 Sida 1 (8) Diarienummer: /2017. Smarta Lås. Slutrapport Fas 1. Lilla Ratten. stockholm.se

Bilaga 6 Sida 1 (8) Diarienummer: /2017. Smarta Lås. Slutrapport Fas 1. Lilla Ratten. stockholm.se Bilaga 6 Sida 1 (8) Diarienummer: 1.2.2-1013/2017 Slutrapport Fas 1 Lilla Ratten stockholm.se Sida 2 (8) Innehåll Innehåll 2 1 Inledning 3 1.1 Mål och avgränsningar 3 1.1.1 Effektmål 3 1.1.2 Projektmål

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

KULAN Mötesplats kultur och skola PROJEKTPLAN

KULAN Mötesplats kultur och skola PROJEKTPLAN KULTURFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR KULTUR- OCH INTEGRATIONSSTÖD PROJEKTPLAN PROJEKTPLAN Projekt Författare Sofia Balic, Mariela Du Rietz, Philip Olsson Version 1.3 Dnr 1.0/2269/2009 Förvaltning/avdelning

Läs mer

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Teknikprojekt i Strömstad och Tanum kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Kommunstyrelsens handling nr 49/2013 Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-12-18, 253 2 (8) Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål med projektet 3 Omfattning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg

INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Agneta Bränberg INFÖRANDE, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Agneta Bränberg Projektet närmar sig sitt slut men vad händer sedan? INFÖRANDE Avslutande del av genomförandefasen? Inledande del av projektavslutet? Egen fas? -Viktigt

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Checklistor för riskidentifiering

Checklistor för riskidentifiering Checklistor för riskidentifiering Generella risker Kravspecifikationen saknas eller är ofullständig Projektdefinitionen är inte förankrad inom projektet Projektmedarbetarna kan ej avsätta tillräcklig tid

Läs mer

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund

RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING. Stefan Berglund RESULTAT, AVSLUT OCH UPPFÖLJNING Stefan Berglund Projektet närmar sig sitt slut men vad händer då? och sedan? INFÖRANDET Avslutande del av genomförandefasen? Egen fas? Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1.

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1. Samordningsförbundet Skellefteå 2007-03-13 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående projektet Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och

Läs mer

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag

Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag 2018-11-09 Projektplan för Checklistor i NikITa Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt Miljönätverket att driva Miljösamverkan Sverige. Inför 2018 års verksamhetsplanering kom ett förslag från Camilla

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-10-16 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser är

Läs mer

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart]

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart] Redovisande dokument Rapport PROJEKTiL Sida 1 (6) [Titel] Sida 2 (6) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Effekterna av projektets resultat/verksamhetsnytta... 3

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT. Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom

PROJEKTSLUTRAPPORT. Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom 1(8) PROJEKTSLUTRAPPORT Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Projekt: Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom Idnr: Siffor Delprojekt: Text Idnr: Siffor Beställare:

Läs mer

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Handlingsplan kring området psykisk hälsa utifrån regional analys Psykisk hälsa fastställd av Chefsgrupp Närvård 2016-10-27 Handlingsplan Oktober 2016 ARBETSMATERIAL 0

Läs mer

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland GOTLAND 2018/21 Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 3 3 Projektorganisation 5 4 Förutsättningar

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (5)

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (5) SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (5) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PROJEKTET SAMVERKAN OCH STYR- NING UTIFRÅN EFFEKTER FÖR MÅLGRUPPEN SAMORDNAD VÅRDPLAN FÖR

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld

Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld 1. Grunduppgifter Kommun/verksamhet: Medrapporterande

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personliga ombud 2005.

Redovisning av verksamhet med personliga ombud 2005. Socialtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Bilaga Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-02-08 Redovisning av verksamhet med personliga ombud 2005. Arbets-/handlingsplan för verksamheten Verksamheten använder

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge.

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge. 1 Slutrapport till länsstyrelsen ang. Projektet Biff 2 2008-08-25-2010-06-01 gällande barn till missbrukare, barn som bevittnat våld och barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Bakgrund/sammanfattning

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Översikt Projektilen version 2.0

Översikt Projektilen version 2.0 Översikt Projektilen version 2.0 Förberedelsefasen Projektpolicy Initiera Förbereda inte initiera Protokollföra beslut Protokoll Förslag/idé Förändringsbehov hos verksamhet Analysera och strukturera förslag

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN. Projektledare: Karin Sällberg. Enhetschef Förebyggarcentrum. Västerås stad Telefon:

PROJEKTANSÖKAN. Projektledare: Karin Sällberg. Enhetschef Förebyggarcentrum. Västerås stad Telefon: PROJEKTANSÖKAN DNR: 2015/22-SFV Datum: 2015-12-11 Ansökan om projekt: Förstudie/Projektplan i syfte att kartlägga, behovsinventera, avgränsa målgrupp, identifiera samverkanspartners, samla erfarenheter,

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400

Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/400 2012-12-03 Kommunstyrelsen Reviderad projektplan för framtagande av Trafikplan KS-2012/400 Förslag till beslut

Läs mer

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa Stockholm 17-12-06 Regionalt och lokalt Analys och handlingsplaner ÖK Psykisk hälsa 2016-2018 Regionalt programområde psykisk hälsa Struktur

Läs mer

Resultat, avslut och uppföljning

Resultat, avslut och uppföljning Resultat, avslut och uppföljning projektet närmar sig sitt slut, men vad händer sedan? Stefan Berglund Införandet Förvaltning - Avslutande del av genomförandefasen? - Egen fas? - Inledande del av projektavslutet?

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer 2014 1. Inledning Arbetet med våld i nära relationer är ett högt prioriterat område utifrån regeringens skrivelse 2007/08:39. Familjefridssamordnarens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-10-24 Sida 80 (91) 52 Samverkan mot våld Samverkan mot våld har varit ett projekt i Norrbotten under åren 2011-2012. Projektet har syftat till att

Läs mer

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Sammanfattning Detta bygger på av socialstyrelsen 2007 utfärdade nationella riktlinjerna

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

PROJEKTPLAN [PROJEKTNAMN]

PROJEKTPLAN [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (6) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(6) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde?

Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde? Politiskt program för Social- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsområde? UPPDRAGSBESKRIVNING 2017-05-24 ARBETSMATERIAL VERSION 1.1 HELEN SMITH ANNA-KARIN FOLGER Innehåll Bakgrund...3 Effektmål...3 Projektmål

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Reviderad projektplan för Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Reviderad projektplan för Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 1 (10) Regional utveckling, Margit Gehrke-Flyckt Reviderad projektplan för från sluten hälso- och sjukvård C:\Users\agu105\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\78623ZRZ\Projektplan

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess Projektdirektiv 201 2014-03-12 Sida: 1 (6) Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-03-12 Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Resultat och effekter... 3 3 Styrning och dokumentation...

Läs mer