Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport. Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013. www.ljungby.se"

Transkript

1 Rapport Öppna jämförelser av stöd till brottsoffer 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden

2 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser är att stimulera landsting och kommuner att analysera sin verksamhet, lära av varandra, förbättra kvaliteten och effektivisera verksamheten. Medborgarna i ett demokratiskt samhälle har dessutom rätt till full insyn i vad gemensamt finansierade verksamheter åstadkommer - helt enkelt vad man får för pengarna. Öppna jämförelser görs varje år inom följande områden folkhälsa, företagsklimat, grundskola, gymnasieskola, hälso- och sjukvård, trygghet och säkerhet, vård och omsorg om äldre och socialtjänst. Detta är andra året som Socialstyrelsen publicerar öppna jämförelser av kommunernas stöd till brottsoffer, i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). År 2012 publicerades 21 indikatorer. I årets publicering presenteras 52 indikatorer, varav tio kan jämföras mellan åren. De övriga är antingen nya eller omarbetade. Resultat Undersökningen gjordes under januari och februari Resultatet är en genomgång av Socialstyrelsens publicerade presentationer av kommunens verksamhet. Förvaltningen har därefter analyserat de områden som förvaltningen ansett vara signifikanta. Analysen innehåller förslag till åtgärder och tidsplan. Socialnämnden tar beslut om åtgärder och tidsplan. I samband med detta fattas också beslut om att tillföra åtgärderna till handlingsplanen för uppdrag och aktiviteter. Återkoppling av resultatet och beslutade åtgärder görs av närmaste chef för att säkerställa medarbetarnas kännedom om det pågående kvalitetsarbetet. Helhetssyn och samordning Aktuella rutiner för intern samordning Ljungby saknar aktuella, skriftliga och på ledningsnivå beslutade rutiner för hur samordning i enskilda ärenden ska ske mellan socialtjänstens område våld i nära relationer och nedanstående verksamhetsområden: Barn och unga (Riket 68 %, Kronobergs län 75 %) Stöd till personer med funktionsnedsättning, LSS (Riket 45 %, Kronobergs län 29 %) Missbruk- och beroende (Riket 67 %, Kronobergs län 50 %) Överenskommelse för extern samverkan Ljungby saknar den 21 januari 2013 en skriftlig och på ledningsnivå beslutad överenskommelse för hur samverkan i enskilda ärenden ska ske med nedanstående aktörer: Polis (Riket 44 %, Kronobergs län 13 %) Vuxenpsykiatri (Riket 22 %, Kronobergs län 13 %) Ungdomsmottagning (Riket 24 %, Kronobergs län 13 %)

3 Hälso- och sjukvård (Riket 36 %, Kronobergs län 25 %) Förvaltningens analys (Helhetssyn och samordning) Under 2013 kommer förvaltningen att se över samtliga rutiner för intern samordning i enlighet med Uppdrag och aktiviteter. När det gäller överenskommelse mellan Ljungby kommuns socialtjänst och Polisen så saknas en övergripande överenskommelse om hur enskilda ärenden ska hanteras avseende brottsoffer. Det finns dock en överenskommelse mellan BRÅL (Brottsförebyggande rådet i Ljungby) och polisen. Det finns även en överenskommelse gällande social insatsgrupper undertecknad av socialchef och närpolischef. Det pågår ett arbete av att ta fram skriftliga rutiner för unga brottsoffer tillsammans med polisen. Dessutom samverkar socialtjänst och polis när det gäller medling, men det saknas skriftliga rutiner. Övergripande överenskommelser om samverkan och skriftliga rutiner om medling ska tas fram under Det finns en befintlig överenskommelse Samverkansöverenskommelse mellan kommuner och landsting i Kronobergs län kring personer med psykisk funktionsnedsättning som avser samverkan med vuxenpsykiatrin. Under 2014 inför kommande revidering av det dokumentet ska socialförvaltningen skicka in ett förslag om att komplettera den befintliga överenskommelsen med ett avsnitt om brottsoffer. Uppvidinge är den kommun som har en överenskommelse med Ungdomsmottagning och hälso- och sjukvård om samverkan. Socialförvaltningen i Ljungby ska under 2014 ta kontakt med Uppvidinge för att se om det finns möjlighet att ta del av och framarbeta en liknande överenskommelse. Självbestämmande och integritet Ljungby har inte under perioden 21 januari januari 2013 genomfört undersökningar av den enskildes uppfattning om verksamheten. Där resultaten har använts för att utveckla verksamheten. (Riket 17 %, Kronobergs län 38 %) Förvaltningens analys (Självbestämmande och integritet) Brukarundersökning gjord i november 2012, analys och återkoppling till verksamheten gjord under våren Brukarundersökningen är dock inte inriktad på brottsoffer uppfattning av verksamheten. Under 2014 ska en omvärldsanalys göras av de kommuner (Växjö, Markaryd och Älmhult) som har gjort en brukarundersökning av brottsoffers uppfattning av verksamheten. Trygghet och säkerhet Ljungby har aktuella skriftliga och på ledningsnivå beslutade rutiner för hur socialtjänstens personal ska agera för att ge stöd och hjälp till en kvinna som är utsatt för våld av närstående. (Riket 73 %, Kronobergs län 63 %) Ljungby har rutiner för hur personal ska agera för att ge stöd och hjälp till en våldsutsatt kvinna är övergripande för socialtjänsten och omfattar all personal. (Riket 68 %, Kronobergs län 80 %)

4 Ljungby har aktuella, skriftliga och på ledningsnivå beslutade rutiner för hur socialtjänstens personal ska agera när det finns indikationer på att en kvinna är utsatt för våld av närstående. (Riket 61 %, Kronobergs län 63 %) Ljungby har rutiner för hur personal ska agera när det finns indikationer på att en kvinna är utsatt för våld av närstående är övergripande för socialtjänsten och omfattar all personal. (Riket 74 %, Kronobergs län 80 %) Ljungby saknar aktuella, skriftliga och på ledningsnivå beslutade rutiner för hur en ansökan från en våldsutsatt kvinna ska handläggas. (Riket 65 %, Kronobergs län 50 %) Ljungby har den 6 maj 2013 ordinarie licens för Barns behov i centrum (BBIC). (Riket 81 %, Kronobergs län 88 %) Förvaltningens analys (Trygghet och säkerhet) Det finns rutiner för hur en ansökan från en våldsutsatt kvinna ska handläggas i det tillsammans med Markaryd och Älmhult gemensamt framtagna styrdokumentet Våld i nära relationer. Detta styrdokument behöver dock ses över och revideras under Ljungby ska ta kontakt med övriga kommuner för denna översyn. Kunskapsbaserad verksamhet Uppföljning Ljungby har inte genomfört en inventering inom socialtjänsten av kvinnor som var utsatta för våld av närstående under år Inventeringen skulle vara genomförd senast i januari (Riket 46 %, Kronobergs län 63 %) Ljungby har inte genomfört en kartläggning av kvinnor som var utsatta för våld av närstående i kommunen eller stadsdelen under år Kartläggningen ska vara genomförd senast januari (Riket 27 %, Kronobergs län 0 %) Ljungby har inte systematiskt följt upp insatser på gruppnivå till kvinnor som var utsatta för våld av närstående under år (Riket 28 %, Kronobergs län 13 %) Ljungby har inte systematiskt följt upp insatser på gruppnivå till barn som bevittnat våld mot eller av närstående under år (Riket 30 %, Kronobergs län 13 %) Insatser Ljungby använde inte standardiserade bedömningsmetoder i arbetet med personer utsatta för våld i nära relationer under år (Riket 37 %, Kronobergs län 50 %) Ljungby kunde erbjuda individuella krissamtal till barn som bevittnat våld av eller mot närstående vuxna under år 2012.

5 (Riket 87 %, Kronobergs län 100 %) Ljungby kunde erbjuda gruppverksamhet till barn som bevittnat våld av eller mot närstående vuxna under år (Riket 61 %, Kronobergs län 100 %) Ljungby kunde erbjuda stöd- och behandlingsinsatser till barn som bevittnat våld av eller mot närstående vuxna under år (Riket 95 %, Kronobergs län 100 %) Personalens kompetensutveckling Ljungby saknar en samlad aktuell plan för personalens kompetensutveckling utifrån socialtjänstens uppdrag kring stöd till personer utsatta för våld av närstående. Planen har upprättats eller reviderats under perioden 21 januari januari (Riket 35 %, Kronobergs län 38 %) Ljungby saknar en samlad aktuell plan för personalens kompetensutveckling utifrån socialtjänstens uppdrag kring stöd till personer utsatta för hedersrelaterat våld. Planen har upprättats eller reviderats under perioden 21 januari januari (Riket 22 %, Kronobergs län 38 %) Ljungby saknar en samlad aktuell plan för personalens kompetensutveckling utifrån socialtjänstens uppdrag kring stöd till barn som bevittnat våld av eller mot närstående. Planen har upprättats eller reviderats under perioden 21 januari januari (Riket 31 %, Kronobergs län 38 %) Förvaltningens analys (Kunskapsbaserad verksamhet) Ljungby kan från och med 2013 genomföra en inventering inom socialtjänsten av kvinnor som var utsatta för våld av närstående med hjälp av verksamhetssystemet. När det gäller en kartläggning av kvinnor som var utsatta för våld av närstående krävs en samverkan med andra aktörer, det är inget som kommunen kan göra själva. Socialförvaltningen ska under 2014 lyfta denna fråga till länsstyrelsens handläggare för våld i nära relationer. Ljungby har inte systematiskt följt upp insatser på gruppnivå till kvinnor som var utsatta för våld eller till barn som bevittnat våld mot eller av närstående under år Insatserna har följts upp på individnivå. Eftersom det inte finns några evidensbaserade metoder att följa upp insatser på gruppnivå avvaktar Ljungby kommun med gruppuppföljningar till dess att socialstyrelsens metodguide föreslår något sätt att göra detta på. Alvesta, Lessebo, Markaryd och Växjö använder sig av standardiserade bedömningsmetoder. Ljungby kommun ska under 2014 ta kontakt med ovanstående kommuner för att undersöka hur dess kommuner använt sig av standardiserade bedömningsmetoder. Socialförvaltningen ska under 2014 ta fram en samlad plan för personalen inom socialförvaltningens verksamhetsområde avseende våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

6 Tillgänglighet Information på kommunens webbplats om stöd och hjälp till våldsutsatta kvinnor Det finns aktuell information på kommunens webbplats om vad kommunen erbjuder för stöd och hjälp till kvinnor som är eller har varit utsatta för våld av närstående. (Riket 85 %, Kronobergs län 88 %) Det saknas information på kommunens webbplats om vad kommunen erbjuder för stöd och hjälp till kvinnor som är eller har varit utsatta för våld av närstående på ett eller fler av de i kommunen vanligast förekommande språken - förutom svenska. (Riket 13 %, Kronobergs län 14 %) Det saknas aktuell information på kommunens webbplats om vad kommunen erbjuder för stöd och hjälp till kvinnor som är eller har varit utsatta för våld av närstående i följande format: Lättläst (Riket 25 %, Kronobergs län 29 %) Teckenspråk (Riket 8 %, Kronobergs län 0 %) Lyssna, så kallad talad information (Riket 35 %, Kronobergs län 29 %) Textfil t.ex. Word eller tillgänglig PDF (Riket 15 %, Kronobergs län 0 %) Det finns information på kommunens webbplats om vart kvinnor som är eller har varit utsatta för våld av närstående kan vända sig för att få stöd och hjälp. (Riket 92 %, Kronobergs län 86 %) Aktuell skriftlig information om kommunen stöd och hjälp till våldsutsatta kvinnor Ljungby har aktuell skriftlig information - om vilket stöd och hjälp kommunen erbjuder kvinnor som är eller varit utsatta för våld av närstående - tillgänglig hos andra aktörer under år (Riket 75 %, Kronobergs län 75 %) Ljungby har aktuell skriftlig information - om vilket stöd och hjälp kommunen erbjuder kvinnor som är eller varit utsatta för våld av närstående - tillgänglig hos följande aktörer under år 2012: Vårdcentral/motsvarande (Riket 62 %, Kronobergs län 100 %) Akutmottagning (Riket 43 %, Kronobergs län 83 %) MVC (Riket 66 %, Kronobergs län 100 %) BVC (Riket 67 %, Kronobergs län 100 %) Skolor (Riket 39 %, Kronobergs län 100 %) Ungdomsmottagning (Riket 67 %, Kronobergs län 100 %)

7 Polis (Riket 80 %, Kronobergs län 83 %) Kvinnojour (Riket 74 %, Kronobergs län 100 %) Brottsofferjour (Riket 55 %, Kronobergs län 83 %) Ljungby har delvis aktuell skriftlig information - om vilket stöd och hjälp kommunen erbjuder kvinnor som är eller varit utsatta för våld av närstående - tillgänglig hos följande aktör under år 2012: Migrationsverket (Riket 15 %, Kronobergs län 67 %) Insatser Ljungby kunde erbjuda kvinnor som utsatts för våld av närstående skyddat boende, ämnat för våldsutsatta kvinnor, under år (Riket 94 %, Kronobergs län 100 %) Ljungby kunde inte erbjuda skyddat boende för kvinnor i aktivt missbruk under år (Riket 53 %, Kronobergs län 13 %) Ljungby kunde inte erbjuda kvinnor som utsatts för våld av närstående skyddat boende, ämnat för våldsutsatta kvinnor, med bemanning dygnet runt under år (Riket 22 %, Kronobergs län 25 %) Ljungby kunde erbjuda insatser till personer över 18 år som utövat våld mot närstående under år (Riket 84 %, Kronobergs län 88 %) Socialnämnden har den 1 november 2012 en social jourverksamhet. Med social jourverksamhet menas att nämnden - i egen regi eller genom avtal med annan kommun - har socionomutbildad personal i beredskap för akuta insatser all tid utanför kontorstid året runt. (Riket 66 %, Kronobergs län 25 %) Förvaltningens analys (Tillgänglighet) I samband med att webbplatsen ses över under 2013 kommer även sidorna om våld i nära relationer ses över. Under 2013 ska socialförvaltningen i Ljungby se till att Migrationsverket har aktuell information om vilket stöd och hjälp kommunen erbjuder kvinnor som är eller varit utsatta för våld av närstående. Ljungby kommun har inget förutbestämt skyddat boende för kvinnor i aktivt missbruk eller för kvinnor behov av bemanning dygnet runt, utan gör individuella lösningar när det är aktuellt.

8 Frågan om socialjour är ett felsvar. Socialförvaltningen erbjöd dock beredskap på helger under Frågan om social jourverksamhet är lyft till regional nivå för att undersöka möjligheterna till samverkan. Mer information För mer information om öppna jämförelser stöd till brottsoffer se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för social barn- och ungdomsvård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser stöd till personer med funktionsnedsättning LSS. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser stöd till personer med funktionsnedsättning LSS. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser stöd till personer med funktionsnedsättning LSS Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-01-23 Bakgrund Syftet med öppna

Läs mer

Öppna jämförelser stöd till brottsoffer 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser stöd till brottsoffer 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Öppna jämelser stöd till brottsoffer resultat s kommun, inrapporterat Om öppna jämelser hemlöshet Öppna jämelser kring stöd till brottsoffer genomdes sta gången 2012. Jämelserna bygger på resultat från

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Våld i nära relationer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Våld i nära relationer Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Våld i nära Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Tillgänglighet utanför kontorstid

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts genom

Läs mer

Sammanställning av Göteborgsregionens resultat i Öppna jämförelser

Sammanställning av Göteborgsregionens resultat i Öppna jämförelser Sammanställning av Göteborgsregionens resultat i Öppna jämförelser Stöd till brottsoffer 2013 Sara Davidsson 1 2 Innehåll Sammanfattning...4 Inledning...5 Syfte... 5 Genomförande och disposition... 6 Datakällor

Läs mer

Resultatet för Nässjö kommun är i stort likvärdigt med förra jämförelsen 2013.

Resultatet för Nässjö kommun är i stort likvärdigt med förra jämförelsen 2013. RAPPORT juni 2014 Analys av Öppna Jämförelser Brottsoffer Resultat och förbättringsområden Sammanfattning SKL och Socialstyrelsen har i år genomfört en tredje öppna jämförelser gällande Stöd till brottsoffer

Läs mer

Öppna Jämförelser Länsrapport Brottsoffer våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld 2012

Öppna Jämförelser Länsrapport Brottsoffer våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld 2012 Öppna Jämförelser Länsrapport Brottsoffer våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld 2012 2012-06-03... 1 1 Inledning... 2 2 Datainsamling... 4 2.1 Datainsamling... 4 2.2 Tillförlitlighet... 4 3

Läs mer

Öppna jämförelser stöd till brottsoffer 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2014

Öppna jämförelser stöd till brottsoffer 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2014 Öppna jämelser stöd till brottsoffer resultat s kommun, inrapporterat Om öppna jämelser hemlöshet Öppna jämelser kring stöd till brottsoffer genomdes sta gången 2012. Jämelserna bygger på resultat från

Läs mer

Öppna jämförelser - stöd till brottsoffer

Öppna jämförelser - stöd till brottsoffer 1 Denna PDF-version ger en överblick över samtliga enkätfrågor. Enkäten besvaras på webben. Alla frågor som finns i PDF-versionen ställs inte på webben eftersom vissa följdfrågor anpassas utifrån tidigare

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Socialpsykiatri

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Socialpsykiatri Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Tillgänglighet Tillgänglighet utanför kontorstid Socialjour med socionomer alla dagar hela dygnet Rekommenderat i nationella riktlinjer - sysselsättning

Läs mer

Metod och resultat. Öppna jämförelser 2013 stöd till brottsoffer

Metod och resultat. Öppna jämförelser 2013 stöd till brottsoffer Metod och resultat Öppna jämförelser 2013 stöd till brottsoffer 2 Innehåll Vad är öppna jämförelser? 4 Verktyg för verksamhetsutveckling 4 Ett av flera verktyg för att mäta kvalitet 4 Vad redovisas? 4

Läs mer

Analys av Öppna Jämförelser gällande Social barn- och ungdomsvård

Analys av Öppna Jämförelser gällande Social barn- och ungdomsvård RAPPORT april 2014 Analys av Öppna Jämförelser gällande Social barn- och ungdomsvård Resultat och förbättringsområden Sammanfattning För femte gången presenterar Socialstyrelsen öppna jämförelser av den

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Missbruk

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Missbruk Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Missbruk Tillgänglighet Tillgänglighet utanför kontorstid Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser ekonomiskt bistånd 2012. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser ekonomiskt bistånd 2012. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser ekonomiskt bistånd Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-01-23 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser är att stimulera

Läs mer

Analys och kommentarer till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning

Analys och kommentarer till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning 2015-07-08 er till Öppna jämförelser 2015 stöd till personer med funktionsnedsättning Bakgrund och ärendebeskrivning Sveriges kommuner och landsting, SKL och Socialstyrelsen har i år genomfört en sjätte

Läs mer

En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser?

En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser? Arbetsrapport 2014:1 En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten Vad säger resultaten i Öppna Jämförelser? Agneta Morelli En länssammanställning av brukarinflytande inom socialtjänsten

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Tillgänglighet utanför kontorstid

Läs mer

Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015

Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015 SOLNA STAD 2015-08-17 Socialförvaltningen SID 1 (6) Christina Enocson SN/2015:164 TJÄNSTESKRIVELSE Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015 Sammanfattning Årets öppna jämförelser

Läs mer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer 2014 1. Inledning Arbetet med våld i nära relationer är ett högt prioriterat område utifrån regeringens skrivelse 2007/08:39. Familjefridssamordnarens

Läs mer

Öppna jämförelser Ekonomiskt bistånd 2018

Öppna jämförelser Ekonomiskt bistånd 2018 Öppna jämförelser Ekonomiskt 2018 Resultatet i nordvästra Stockholms län HENRIK KARLSSON Rapport 2018:2 FoU Nordväst är ett kunskapscentrum för socialtjänsten i de nordvästra kommunerna i Stockholms län.

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser på detta område baseras

Läs mer

Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012

Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012 Stöd till personer med funktionsnedsättning 2013 resultat för s kommun, inrapporterat 2012 Om öppna jämförelser kring det stöd som na erbjuder personer med funktionsnedsättning har gjorts sedan 2010. Undersökningen

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Nationella resultat och resultat kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Öppna jämförelser. Stöd till personer med funktionsnedsättning 2015, Kommunal utveckling, FoUrum

Öppna jämförelser. Stöd till personer med funktionsnedsättning 2015, Kommunal utveckling, FoUrum Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2015, Nationella kommentarer - SKL Andelen kommuner som genomfört och använt resultatet av brukarundersökningar för att utveckla verksamheten

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Stöd till personer med funktionsnedsättning 2014 resultat för s kommun, inrapporterat 2013 Om öppna jämförelser kring det stöd som na erbjuder personer med funktionsnedsättning har gjorts sedan 2010. Undersökningen

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Ekonomiskt bistånd

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Ekonomiskt bistånd Öppna jämelser in socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Tillgänglighet Tillgänglighet utan kontorstid Socialjour med socioner alla dagar hela dygnet Väntetid personligt besök Gensnittlig väntetid till nybesök

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Öppna jämförelser 2014 Stöd till brottsoffer. Nationella resultat, metod och indikatorer

Öppna jämförelser 2014 Stöd till brottsoffer. Nationella resultat, metod och indikatorer Öppna jämförelser 2014 Stöd till brottsoffer Nationella resultat, metod och indikatorer Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Stöd till brottsoffer 2014

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Stöd till brottsoffer 2014 Arbetsrapport 2014:11 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Stöd till brottsoffer 2014 Tord Fredriksen Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Stöd till brottsoffer 2014 Tord Fredriksen Arbetsrapport

Läs mer

SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd. Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd. Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:22 (S) Allmänna råd Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor samt barn som bevittnat våld Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2012 resultat för Tjörns kommun Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser

Läs mer

Öppna jämförelser Barn- och ungdomsvård 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012

Öppna jämförelser Barn- och ungdomsvård 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012 Öppna jämförelser Barn- och ungdomsvård 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2012 Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för Barn- och ungdomsvården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2010.

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer

Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-01-27 SN 2013.0223 Handläggare: Unni Johansson Socialnämnden Ansökan om utvecklingsmedel 2014 avseende våld i nära relationer Sammanfattning Socialstyrelsen avsätter utvecklingsmedel

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Våld i nära relationer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Våld i nära relationer Öppna jämförelser in socialtjänsten i Gävleborgs län 2016 Våld i nära Tillgänglighet Lättläst svenska barn Lättläst svenska vuxna Talad barn Information på kmunens webbplats Talad vuxna s män s barn s

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Enhetsundersökning LSS

Enhetsundersökning LSS Enhetsundersökning LSS Resultat år 2017 Nationell undersökning avseende Bostad med särskild service (vuxna) och Daglig verksamhet Omsorgsnämnden Socialstyrelsens öppna jämförelser Är ett nationellt verktyg

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015 Rapporten sammanställd av: Sten Eriksson, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Utveckling, hälsa och välfärd Juni 2015 Innehåll

Läs mer

Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer

Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Diarienummer 150377 Landstingsfullmäktige Motion 5/2015 angående utvecklat arbete för att förebygga och förhindra våld i nära relationer Förslag

Läs mer

Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård

Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård RAPPORT juni 2014 Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård Resultat och förbättringsområden Sammanfattning Varje år genomför SKL och Socialstyrelsen öppna jämförelser gällande Missbruks

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Författning om socialnämnders och vårdgivares ansvar vid våld i nära relationer Marit Birk 2014-12-12 Inledning Målbeskrivning Sammanhållen

Läs mer

Brottsofferjouren: Angående kommunernas ansvar för stöd till brottsutsatta medborgare och medling

Brottsofferjouren: Angående kommunernas ansvar för stöd till brottsutsatta medborgare och medling SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Söderbaum Monica Datum 2017-03-06 Diarienummer SCN-2016-0423 Socialnämnden Brottsofferjouren: Angående kommunernas ansvar för stöd till brottsutsatta medborgare och medling

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Stöd till personer med funktionsnedsättning enligt LSS 2015 Rapporten sammanställd av: Maria Ekelöf, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Utveckling, hälsa och välfärd

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Analys och kommentarer till Öppna jämförelser social barn- och ungdomsvård 2015

Analys och kommentarer till Öppna jämförelser social barn- och ungdomsvård 2015 Tjänsteskrivelse 2015-06-08 Socialnämnden Analys och kommentarer till Öppna jämförelser social barn- och ungdomsvård 2015 Bakgrund och ärendebeskrivning SKL och Socialstyrelsen genomför varje år olika

Läs mer

Uppdrag att planera för utökad samverkan i frågor om förbättrad upptäckt av våld i nära relationer m.m.

Uppdrag att planera för utökad samverkan i frågor om förbättrad upptäckt av våld i nära relationer m.m. Regeringsbeslut II:3 2018-06-14 S2018/03696/JÄM (delvis) Socialdepartementet Arbetsförmedlingen 113 99 Stockholm Uppdrag att planera för utökad samverkan i frågor om förbättrad upptäckt av våld i nära

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Handlingsplan mot våld i nära relationer

Handlingsplan mot våld i nära relationer SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-11-04 AN-2013/636.739 1 (2) HANDLÄGGARE Hartvig Egebark, Gunnel 08-535 376 04 Gunnel.Hartvig-Egebark@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011

Våld i nära relationer. Handlingsplan för socialnämnden 2011 Våld i nära relationer Handlingsplan för socialnämnden 2011 1 Utgångspunkter Enligt 5 kap 11 andra stycket socialtjänstlagen ska socialnämnden särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR)

Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) Handlingsplan Våld i nära relationer (VINR) GILTIG UNDER PERIODEN 2017-2019 Social- och arbetsmarknadsnämnden 2016-12-13 Innehåll...3 Inledning...3 Bakgrund...4 Handlingsplanens syfte och målsättning...4

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Gävleborg. Missbruks- och beroendevården

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Gävleborg. Missbruks- och beroendevården Öppna jämelser inom socialtjänsten 2016 Gävleborg Missbruks och beroendevården Tillgänglighet Information på kommunens webbplats Lättläst svenska Talad information Tillgänglighet utan kontorstid Social

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter

Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter 2010-08-24 Handläggare Anders Langemark Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter Deltagande kommuner I detta projekt medverkar individ och familjeomsorgen (IFO)

Läs mer

Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård

Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård Öppna jämförelser för socialtjänst och hemsjukvård Västerås 2014 05 22 2014 05-22 Inom vilka områden publiceras Öppna jämförelser? Öppna jämförelser finns idag för: Hälso-och sjukvården, Läkemedel, Cancer,

Läs mer

KK10/166. Strategi mot hot och våld i nära relation. Antagen av KF, dnr KK10/166

KK10/166. Strategi mot hot och våld i nära relation. Antagen av KF, dnr KK10/166 KK10/166 Strategi mot hot och våld i nära relation Antagen av KF, dnr KK10/166 Strategi mot hot och våld i nära relation 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition... 3 Kartläggning... 3 Syfte...

Läs mer

Socialstyrelsens Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2012

Socialstyrelsens Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2012 Vetlanda kommun Vård- och omsorg 2012-06-29 Socialstyrelsens Öppna jämförelser Stöd till personer med funktionsnedsättning 2012 Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att samla in data om olika aspekter

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN

REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN KOMMUNERNA I GÄVLEBORGS LÄN REGIONAL HANDLINGSPLAN FÖR DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMSVÅRDEN I GÄVLEBORGS LÄN I juni 2015 antog Sveriges Landsting

Läs mer

relationer Mikael Thörn, Socialstyrelsen

relationer Mikael Thörn, Socialstyrelsen Socialtjänsten & våld v i nära n relationer Socialstyrelsens roll och aktuella uppdrag Nationell tillsyn SOSFS 2009:22. Allmänna råd. Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat

Läs mer

Resultat av Öppna jämförelser inom barn- och ungdomsvården 2016

Resultat av Öppna jämförelser inom barn- och ungdomsvården 2016 Resultat av Öppna jämförelser inom barn- och ungdomsvården 2016 - I Nordvästkommunerna i Stockholms län Anna Svennblad Henrik Karlsson Rapport Innehåll Inledning... 1 Indikatorer i Öppna jämförelser...

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Öppna jämförelser 2014 Social barn- och ungdomsvård. Nationella resultat och metod

Öppna jämförelser 2014 Social barn- och ungdomsvård. Nationella resultat och metod Öppna jämförelser 2014 Social barn- och ungdomsvård Nationella resultat och metod Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte

1. Riktlinjernas bakgrund och syfte SAS Sida: 1 (5) 1. Riktlinjernas bakgrund och syfte Det finns en skyldighet att dokumentera genomförandet om individuellt behovsprövade insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service

Läs mer

Mall för att få del av medel ur SKL:s kvinnofridssatsning 2018

Mall för att få del av medel ur SKL:s kvinnofridssatsning 2018 BILAGA 2 1 (5) Mall för att få del av medel ur SKL:s kvinnofridssatsning 2018 I SKL:s kvinnofridssatsning har de regionala samverkans- och stödstrukturerna för socialtjänst och närliggande hälso- och sjukvård

Läs mer

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun Bilaga 1 Nulägesbeskrivning för samverkande kommun 1. Grunduppgifter - samverkande kommun Samverkande kommun/sdf: Kungsholmens sdf Adress: Box 49039 Kontaktperson: Lisbeth Rieser E-postadress till kontaktperson:

Läs mer

Öppna jämförelser Enhetsundersökningen LSS 2018

Öppna jämförelser Enhetsundersökningen LSS 2018 Öppna jämförelser Enhetsundersökningen LSS 2018 Indikatorbaserade jämförelser Ett underlag för uppföljning, utvärdering och utveckling Målet med öppna jämförelser inom socialtjänsten är verksamhetsförbättringar

Läs mer

Sammanställning av Boråsregionens resultat i Öppna jämförelser 2014

Sammanställning av Boråsregionens resultat i Öppna jämförelser 2014 Datum: 2014-05-22 Handläggare: Elisabeth Jonsson Beredning Social välfärd och hälsa Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning Sammanställning av Boråsregionens resultat i Öppna jämförelser 2014

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format Målbeskrivning föreskrifter Sammanhållen författning inom hela området våld i nära relationer för socialtjänst och hälso- sjukvård, utifrån brottsofferbestämmelserna 1 oktober

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Jenny Norén. Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet

Jenny Norén. Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet Cirkulärnr: 08:60 Diarienr: 08/2817 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Jenny Norén Datum: 2008-08-20 Mottagare: Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för Hälsa och jämställdhet Kommunstyrelse Kommundirektör

Läs mer

Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga

Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga Ks 2010:163 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handlingsprogram

Läs mer

Totalt - år 2016 Nya ärenden Avslutade ärenden Högsta antalet individuella kontakter Förövare ( Förövare Utsatta Utsatta

Totalt - år 2016 Nya ärenden Avslutade ärenden Högsta antalet individuella kontakter Förövare ( Förövare Utsatta Utsatta Totalt - år 2016 Nya ärenden (totalt inkl. grupper) 223 Avslutade ärenden inkl. grupper 200 Högsta antalet individuella Förövare ( nya individuella) 46 Förövare (avslutade ind. ärende) 33 NYTT ÄRENDE (flera

Läs mer

Överenskommelse för att stärka jämställdhet och kvinnofrid

Överenskommelse för att stärka jämställdhet och kvinnofrid Överenskommelse 2018-2020 för att stärka jämställdhet och kvinnofrid Skälen för en överenskommelse Satsningar och förändringar på nationell nivå av det jämställdhetspolitiska området: Ny jämställdhetsmyndighet,

Läs mer

Avtal Familjefrid Kronoberg

Avtal Familjefrid Kronoberg Avtal Familjefrid Kronoberg 2018-2020 1 Avtalsparter Följande avtal tecknas mellan Region Kronoberg, Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Älmhult och kommuner. 2 Bakgrund Våld i nära

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar.

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-04-14 40 Socialnämndens strategi för Vård och omsorg revidering SN-2016/99 Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta reviderad

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Rutin fö r samverkan i samband med egenva rd mellan Regiön Krönöberg öch la nets söcial- öch skölfö rvaltningar

Rutin fö r samverkan i samband med egenva rd mellan Regiön Krönöberg öch la nets söcial- öch skölfö rvaltningar Rutin fö r samverkan i samband med egenva rd mellan Regiön Krönöberg öch la nets söcial- öch skölfö rvaltningar 2017-2019 Alvesta kommun Lessebo kommun Ljungby kommun Markaryd kommun Tingsryd kommun Uppvidinge

Läs mer

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(16) Socialnämnden

LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(16) Socialnämnden LJUNGBY KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(16) Plats och tid Samlingssalen Brunnsgården, Harabergsgatan 1 i Ljungby, onsdagen den 19 juni 2013 kl. 8.00-15.00 ande Arne Johansson (C) ordförande Karin Bondeson

Läs mer

Öppna Jämförelser Missbruks- och beroendevården 2013

Öppna Jämförelser Missbruks- och beroendevården 2013 Öppna Jämförelser Missbruks- och beroendevården 2013 2013-04-17 1 Inledning... 2 2 Datainsamling... 4 2.1 Datainsamling enkäter... 4 2.2 Tillförlitlighet... 5 3 Resultat... 7 3.1 Sammanställning över Jönköpings

Läs mer

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Individ- och familjeomsorg Ärendenr SON 2014/4 1 (5) Datum 16 januari 2014 Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld v - SOSFS 2009:22

Socialnämndens arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld v - SOSFS 2009:22 Socialnämndens arbete med våldsutsatta v kvinnor och barn som bevittnat våld v - SOSFS 2009:22 1) Vad säger SOSFS 2009:22? 2) Vad säger SOSFS 2009:22 inte? 3) Hur kan var och ens uppdrag kopplas till SOSFS

Läs mer

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete.

Psykisk hälsa, ohälsa. Rapport om pågående arbete. Psykisk hälsa, ohälsa Rapport om pågående arbete ing-marie.wieselgren@skl.se www.uppdragpsykiskhälsa.se Ing-Marie Wieselgren och Zophia Mellgren Kort information och lite diskussion: 1. Handlingsplanen

Läs mer

Våld i nära relationer Socialtjänstens ansvar

Våld i nära relationer Socialtjänstens ansvar Våld i nära relationer Socialtjänstens ansvar Mikael Thörn Socialkonsulent Länsstyrelsen Västra Götalands län 031-60 52 08 mikael.thorn@o.lst.se Våld i nära relationer Våld och övergrepp mot barn Barn

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET

LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET VAD ÄR ETT LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET? Ett ledningssystem består av en organisatorisk struktur, processer, rutiner, och resurser som är nödvändiga för ledning, styrning och

Läs mer

Våld i nära relationer 2013

Våld i nära relationer 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2013-06-04 SN 2013/0301 0480-450885 Socialnämnden Våld i nära relationer 2013 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta handlingsplan

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 504-266/09 PROJEKTPLAN Godkänd av styrgruppen 2010-01-11 Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2008-09-24 2 SN 117 Dnr 110.08 700 Muntlig information Lessebo hemtjänstområde Personal och enhetschef på Berghälla servicehus informerade om arbetet inom hemtjänsten och nämndens ledamöter

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december.

Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december. Översänder extraärende till socialnämndens sammanträde den 11 december. se bifogat. Med vänlig hälsning Vesna Casitovski SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 19(19) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2013-12-11 Handlingsplan

Läs mer

HANDLINGSPLAN. mot våld i nära relationer. Socialtjänsten. Antagen av Socialnämnden 2012-02-15

HANDLINGSPLAN. mot våld i nära relationer. Socialtjänsten. Antagen av Socialnämnden 2012-02-15 HANDLINGSPLAN mot våld i nära relationer Antagen av Socialnämnden 2012-02-15 Socialtjänsten 1 (9) DNR: SN/2012:16 Socialnämndens handlingsplan mot våld i nära relationer. Inledning Socialnämnden antog

Läs mer

Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017. Fastställd av socialnämnden 2015-09-23

Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017. Fastställd av socialnämnden 2015-09-23 Handlingsplan - våld i nära relation 2015-2017 Fastställd av socialnämnden 2015-09-23 Tyresö kommun 2 (9) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Inriktning... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Mål... 3 2.3 Målgrupp...

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Kronobergs lä n

Vä lfä rdstäppet Kronobergs lä n Kronobergs län Vä lfä rdstäppet Kronobergs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer