Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog."

Transkript

1 Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka på installationer, uppdateringar och säkerhetskopiering. Alla dessa rutiner ombesörjes av oss utan att ni behöver tänka på det. Systemkrav För att BIBBLAN skall fungera krävs det från er sida endast att Ni har en dator som har tillgång till Internet, Följande webbläsare stöds så som Internet Explorer, Firefox, Chrome och Safari. BIBBLAN använder cookies, i denna lagras ingen personlig information och den raderas när sessionen avslutas, men webbläsaren måste tillåta cookies för att BIBBLAN skall fungera. För snabb och tillförlitlig registrering i BIBBLAN bör datorer som skall användas för någon form av registrering (katalogisering, cirkulation, låntagarregistrering) utrustas med en streckkodsläsare. Streckkoder och tillhörande utrustning till Bibblan finns att tillgå hos oss. Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. För att kunna registrera i BIBBLAN krävs ett användarnamn och ett lösenord. Ett administratörskonto erhålles från oss i samband med driftsättning. Med detta konto skapas ytterligare nödvändiga konton för olika kategorier, låntagare, pedagoger, bibliotekkarier. Låntagarna får automatiskt konton när de läggs in i BIBBLAN. När du kommer till BIBBLAN visas sökbilden: Bilden ovan är startsidan som möter alla när de kommer till BIBBLAN utan att angivit fullständig sökväg. Ange fullständig sökväg till ditt bibliotek. Se exempel nedan.

2 . Utan att vara inloggad på ditt bibliotek finns möjlighet med enkel eller utökad sökning. Här kan sökning ske med flera villkor samtidigt för att begränsa antal träff. Detta sker med OCH. Vill man söka med utökad träffbild används ELLER. Slutligen kan man undanta träffar med INTE som operand för att utesluta träffar som man inte vill ha med i svaret. Min 2 tecken måste anges. Och trunkering anges med *. För att få tillgång till BIBBLANs alla funktioner krävs det att du loggar in, för att göra det klickar du på länken Logga in här! Eller i menyn på valet Login. Följande bild visas då:

3 Skriv in de uppgifter du fått från oss eller din administratör och klicka på Login-knappen. Du är nu inloggad, vilket du ser genom att du fått fler alternativ i menyn: Sökning Genom att skriva ett sökord, som kan vara hela eller del av ett författarnamn med *, titel, signum, hylla eller serie, kommer en förteckning över bibliotekets litteratur att presenteras på skärmen. Skriv sökordet/orden här med eller utan *. Klicka sedan på knappen sök. Resultatet visas i en lista, klicka på den titel du vill ha mer information om. Sökning sortering av resultat Klicka på rubrik för att ändra sorteringsvillkor; titel, författare, hylla för att lättare hitta.

4 Administrera BIBBLAN Administrationen har för närvarande två funktioner, fler kommer naturligtvis att införas allt eftersom nya funktioner blir klara i BIBBLAN. När du väljer Administration visas följande alternativ: Under Allmänt kan du ange bibliotekets grunduppgifter. Du kan påverka alla uppgifter utom bibliotekets namn, det ändrar vi åt er vid behov. Formulärets utseende framgår nedan, glöm inte att klicka på knappen spara innan du går tillbaka. I administrationen lägger du även in andra användare som skall ha behörighet till BIBBLAN, det görs i funktionen användare ser ut så här: För närvarande finns 7 olika behörigheter där den lägsta är elev/låntagare. Behörighet nivå Notering Låntagare 1 Pedagog 2 Bibliotekarie/ Lunchadm 3 Administratör 4 vanligen BibAdmin och har högsta behörighet Lunchadministratör 6 *1 LunchTerminal 7 *1 SysAdmin 8 *2 (*1) Gäller skolor som har gemensamt låntagarkort/lunchkort. (se (*2) Nivå 8 är endast tillgänglig för personal hos BIBBLAN Att lägga upp en ny användare ser ut som följer, det är bara att ange inloggninsnamn, fullständigt namn samt det lösenord användaren önskar. Tänk på att inte använda för enkla lösenord, det bör vara minst 6 tecken långt och innehålla både bokstäver och siffror.

5 Lägg till ny Ändra Ta bort Så här ser registreringsbilden ut: Registrera låntagare Låntagarregistrering kan för närvarande ske manuellt i funktionen Låntagare som finns i huvudmenyn eller via en textfil som importeras via webläsaren från den lokala datorn. Den senare lämplig att nyttja vid nyregistrering av hela klasser. Sökväg till import av textfil Se appendix elevimport för detaljer vid massimport. När kan klickar på låntagare i menyn kommer man till låntagarregistret: Härifrån är det enkelt att söka, se lån eller granska en viss låntagare genom att klicka på dennes förnamn eller personnummer. I dessa fält fyller du i de uppgifter som skall gälla för den nya användaren. Visa lån Låntagaruppgifterna ser ut så här: Vid manuell registrering matar man in de uppgifter man önskar, dock minst Efternamn, Förnamn och Lånekortsnummer. För att automatiskt import/uppdatering skall fungera krävs att personnummer läggs in med totalt 12 siffror och utan mellanslag, ex ÅÅÅÅMMDD-NNNN men med bindesträck mellan datum och de sista 4 siffrorna. För de som har skyddad identitet där vissa siffor är utbytta mot andra tecken fungerar. När registrering är klar klickar du på knappen Spara. Visas en låntagare i formuläret och du vill lägga in en ny klickar du på knappen Ny för att få ett tomt formulär. Rutan Webbkonto har till uppgift att skapa en inloggning för web där låntagare kan se lån/reservatioer samt reservera läromedel. Ex omlån, ta bort egna reservationer, skriva recensioner och betygssätta böcker. Registrera böcker Katalogen har den största förändringen jämfört med tidigare versioner i BIBBLAN. En helt ny sökmotor implementerats där ledstjärnan har varit snabbhet och enkelhet. Katalogen står i direkt kontakt med LIBRIS vilket underlättar katalogiseringen av det lokala beståndet. Det man normalt behöver registrera utöver all data från Libris är hyllplats lånevillkor samt streckkod för de böcker som har ISBN kod eller Libris-nummer. Här följer beskrivning om hur en bok med ISBN-nr registreras i BIBBLAN: Börja i menyn Katalog, följande bild visas då:

6 Här kan du söka efter redan registrerade böcker för att ändra och ta bort, för det använder du sökfunktionen, den redogörs för närmare senare. För att lägga in en ny bok med ISBN-nr klicka på knappen Lägg till ny bok. Du kommer då till följande fönster: Skriv in bokens ISBN-nr eller läs av det med streckkodsläsaren om det finns tryckt i streckkod på boken. Tryck enter eller klicka på knappen Sök. Följande visas efter ett par sekunder:

7 Bilden visar uppgifter om boken och om dessa är korrekta, klicka på Lägg till längst ner på sidan. Om de är fel,eller om BIBBLAN inte hittar någon post, får du istället klicka på knappen Inget ISBN ochgöra en manuell katalogisering. OBSERVERA! Var noga med att ange bokens ISBNnummer även vid manuell katalogistering då BIBBLAN regelbundet söker efter manuellt registrerade poster i LIBRIS och byter ut dem om BIBBLAN vid senare tillfälle hittar det registrerade ISBN-numret. Om BIBBLAN finner titeln och du klickat på Lägg till kommer du till följande bild: Nu återstår att lägga in det lokala beståndet, dvs de exemplar som finns på ditt bibliotek. Det gör du genom att klicka på Lägg till lokalt bestånd, du kommer då till denna bild: Det första du normalt gör är att läsa av exemplarets streckkodsnummer. OBSERVERA att

8 detta inte är lika med bokens ISBN-nr. Detta nummer är ett unikt nummer som du förser boken med. Streckkoder från BTJ och andra systemlevererantörer går utmärkt att använda och du kan även blanda dessa. Vi levererar streckkodsetiketter och skanner med leverans 1-2 dagar efter beställning. Uppgifter om Hylla, Placering och Villkor väljs i listor som underhålls från menyn Katalog. Det är lämpligt att lägga in den, de uppgifter man vet att man kommer att använda innan man börjar katalogisera, detta spar mycket tid. När du är klar och har klickat på Spara kommer du till denna bild: Uppläggning av titlar utan ISBN-nr eller där titeln saknas i LIBRIS När en bok saknar ISBN-nr eller inte finns i LIBRIS klickar du på knappen Inget ISBN. Du kommer då till följande bild:

9 När du fyllt i grunduppgifterna klickar du på Spara. Då kommer symboler fram vild fälten för Författare, Signum och ämnesord. Klicka på dessa i tur och ordning för att komplettera posten med denna information. När detta är klart, klicka då på knappen Nytt exemplar och fyll i information även i detta formulär. När detta är klart är posten klar för att lägga till det lokala beståndet på samma sätt som i katalogistering med ISBN-nr. Utlåning Utlåning är enkel och okomplicerad, välj utlåning från menyn, följande bild visas då: Läs in låntagarens lånekortsnummer med streckkodsläsaren eller skriv in det manuellt. (Funktionen kommer inom kort att kompletteras med en sökfunktion att använda om låntagaren förlorat eller glömt sitt kort.) Om du skrivit in för hand klickar du på Visa eller trycker Enter, har du läst in koden med streckkodsläsare skall informationen om låntagaren samt dennes lån visas på skärmen såsom nedan: BIBBLAN väntar nu på streckkoder för böcker, läs av dessa en i taget med streckkodsläsare eller skriv in dem manuellt och tryck enter efter varje kod (endast om du skriver in för hand). Uppgift om titeln som registreras visas överst i rutan och samtliga lån visas sedan under uppgifterna om låntagaren. BIBBLAN kan för dagen ej skriva ut lånekvitton, men vi kommer att komplettera med detta inom kort. När lånet är klart klickar du bara på Utlåning i menyn på nytt för att nollställa formuläret. Återlämning Vid återlämning krävs endast bokens streckkodsnummer, det registreras i formuläret nedan: För varje kod som läses eller skrivs in, visas uppgift om titeln samt vem som haft den

Handbok. Pagero för Danske Bank

Handbok. Pagero för Danske Bank Handbok Pagero för Danske Bank INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA PROGRAMMET 3 Vad är Pagero för Danske Bank? 3 Hjälpsidor 3 Systemkrav 3 INSTALLATION OCH START 3 Installation 3 Efter installationen

Läs mer

Övergripande beskrivning

Övergripande beskrivning Axiell ehub 1 Innehåll Övergripande beskrivning... 4 Koppling mot Elib... 5 Katalogposter... 5 Katalogposter från BTJ... 5 Katalogposter från LIBRIS... 6 Inställningar i BOOK-IT för posthämtning från LIBRIS...

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 10 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.1 Sidan 2 av 10 Innehåll Att logga in och byta lösenord... 3 Logga in... 3 Byta lösenord...

Läs mer

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister

Rev. 2015 08 31. Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Handledning till MTM:s användarregister Rev. 2015 08 31 Innehåll Inledning... 1 Kom igång... 1 Logga in... 1 Startsidan... 2 Mitt bibliotek... 2 Mina uppgifter... 3 Registrera låntagare...

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör Uppdaterad: 2014-03-18 För dig som är Gruppadministratör 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från

Läs mer

Medlemsregistret Roller och Behörigheter. Uppdaterad 2012-12-04

Medlemsregistret Roller och Behörigheter. Uppdaterad 2012-12-04 Medlemsregistret Roller och Behörigheter Uppdaterad 2012-12-04 Innehållsförteckning Klicka på sidan här i innehållsförteckningen och du länkas dit direkt. Du behöver inte skrolla i dokumentet manuellt.

Läs mer

ALEPH ver. 16. Lån. Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping

ALEPH ver. 16. Lån. Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 1 2. VERKTYGSFÄLT... 1 2.1 tagarverktygsfält... 1 2.2 Exemplarverktygsfält... 2 3. LÅNTAGARE... 2 3.1 Sök låntagare... 4

Läs mer

Bankgiro Link. Handbok

Bankgiro Link. Handbok Handbok Innehåll Läsanvisning 1 Innan ni startar 2 Vad är Pagero Bankgiro Link 2 Förutsättningar 2 Installation och start 3 Installation 3 Efter installationen 3 Radera installationen 3 Att börja med Pagero

Läs mer

Medlemsregistret Roller och Behörigheter. Uppdaterad 2012-10-09

Medlemsregistret Roller och Behörigheter. Uppdaterad 2012-10-09 Medlemsregistret Roller och Behörigheter Uppdaterad 2012-10-09 Innehållsförteckning Inledning...3 Funktioner...4 Logga in NYTT!...4 Medlemsregister-fliken...5 Utländsk person...5 Prova på person...6 Göra

Läs mer

AXIELL SVERIGE AB. Versionsbeskrivning LIBRA.SE. Version 7.1

AXIELL SVERIGE AB. Versionsbeskrivning LIBRA.SE. Version 7.1 AXIELL SVERIGE AB Versionsbeskrivning LIBRA.SE Version 7.1 Versionsbeskrivning 7.1 Denna versionsbeskrivning utgår från förändringar i relation till version 6.7.5/7.0 Allmänt 1. Vissa långsamma rutiner

Läs mer

LabPortalen 2.11 1 (29) Användarmanual version 2.11 LP-1000

LabPortalen 2.11 1 (29) Användarmanual version 2.11 LP-1000 1 (29) Innehåll Engångskod via kodkort... 4 Engångskod via SMS... 6 Inloggning med hjälp av SITHS-kort... 7 Förenklad inloggning... 8 Inkommande... 9 Filtrering under Inkommande... 9 Sökfunktionalitet

Läs mer

Manual. Scoutnet. Startsida. Mina sidor. Kårsida. Medlemmar. Distriktets sida. Aktiviteter. Version 9 2014-07-28

Manual. Scoutnet. Startsida. Mina sidor. Kårsida. Medlemmar. Distriktets sida. Aktiviteter. Version 9 2014-07-28 Manual Scoutnet Startsida Mina sidor Kårsida Medlemmar Distriktets sida Aktiviteter Version 9 2014-07-28 Innehållsförteckning 1. För att komma igång s.3 Inloggning 2. Huvudflik Mina sidor s.4 Lägg till

Läs mer

Användarhandledning. KomMed Medlemssystem. Innehåll

Användarhandledning. KomMed Medlemssystem. Innehåll KomMed Medlemssystem Användarhandledning 140902. V11. Senaste version av detta dokument hittar du på KomMeds startsida. Innehåll 1. Att komma igång... 2 1.1 Inloggning... 2 1.2 KomMed arbetsyta... 3 1.3

Läs mer

skicka sms enkelt från din e-post

skicka sms enkelt från din e-post skicka sms enkelt från din e-post Användarmanual version 1.7 Innehållsförteckning Skicka sms från din e-post med messa.mobi 1 Inloggningssidan 2 Meddelanden 3 Konto 4 Admin 5 loggar 5 Inställningar 7 behörigheter

Läs mer

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15

1. Ledare... 3 2. Hantera deltagare... 5 3. Rapporter... 13 4. Övriga menyer... 15 Sidan 1 (18) 1. Ledare... 3 1.2 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 3 2. Hantera deltagare... 5 2.1 Deltagare... 6 2.1.1 Lägga in deltagare i ny grupp... 6 2.1.2 Lägga till deltagare i befintlig grupp... 6 2.2

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Handbok. Pagero Internet för SEB

Handbok. Pagero Internet för SEB Handbok Pagero Internet för SEB Med Pagero Internet skickar du enkelt och smidigt betalningar över Internet, direkt från ditt ekonomisystem till banken. 1 Innehåll Läsanvisning 3 Innan ni startar 5 Vad

Läs mer

Användarmanual för Jobsdata, Jobs & Society - Nyföretagarcentrum

Användarmanual för Jobsdata, Jobs & Society - Nyföretagarcentrum Användarmanual för Jobsdata, Jobs & Society - Nyföretagarcentrum TM WEB Express AB Manual Jobsdata 4.0 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM JOBSDATA... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 PROJEKT/ÄGARE...

Läs mer

Användarmanual Klasskortsbokning (För den som bokar med klasskortet) Version A

Användarmanual Klasskortsbokning (För den som bokar med klasskortet) Version A Användarmanual Klasskortsbokning (För den som bokar med klasskortet) Version A Innehållsförteckning INLEDNING... 3 Hur man använder manualen... 3 Rekommenderade systemkrav och inställningar... 3 ALLMÄNT

Läs mer

Manual. Scoutnet. Startsida. Mina sidor. Kårsida. Medlemmar. Distriktets sida. Förbundets sida Aktiviteter. Version 8 2011-10-13

Manual. Scoutnet. Startsida. Mina sidor. Kårsida. Medlemmar. Distriktets sida. Förbundets sida Aktiviteter. Version 8 2011-10-13 Manual Scoutnet Startsida Mina sidor Kårsida Medlemmar Distriktets sida Förbundets sida Aktiviteter Version 8 2011-10-13 Innehållsförteckning 1. För att komma igång s.3 Inloggning Vilken manualversion

Läs mer

FUNKTIONSBESKRIVNING

FUNKTIONSBESKRIVNING FUNKTIONSBESKRIVNING BOOK-IT version 7.1 2014-10-28 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: lund@axiell.com Innehållsförteckning Självregistering/

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister

Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister Uppdaterad 2012-04-18 Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet,

Läs mer

LEVDoc för Visma Administration (SPCS) Inläsning / Återsökning av leverantörsfakturor med kontering & attestering till Visma Administration

LEVDoc för Visma Administration (SPCS) Inläsning / Återsökning av leverantörsfakturor med kontering & attestering till Visma Administration LEVDoc för Visma Administration (SPCS) Inläsning / Återsökning av leverantörsfakturor med kontering & attestering till Visma Administration LEVDoc 2.2 För servicefrågor kontakta er Återförsäljare eller

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

Lathund Attestant. Agresso Self Service

Lathund Attestant. Agresso Self Service Lathund Attestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Attestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar 9 Attestera

Läs mer

LiU-Inköp MANUAL. Beställa och leveranskvittera. Linköpings universitets system för elektroniska beställningar. Uppdaterad: 2012-02-15

LiU-Inköp MANUAL. Beställa och leveranskvittera. Linköpings universitets system för elektroniska beställningar. Uppdaterad: 2012-02-15 LiU-Inköp Linköpings universitets system för elektroniska beställningar MANUAL Beställa och leveranskvittera Uppdaterad: 2012-02-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING MANUAL FÖR BESTÄLLARE Innehåll 1.Bakgrund - införande

Läs mer

1177 Vårdguidens e-tjänster

1177 Vårdguidens e-tjänster 1177 Vårdguidens e-tjänster Manual för administratörer www.vgregion.se/minavardkontakter Innehåll Administratör samt övriga behörigheter... 2 Logga in... 2 Egna inställningar... 3 Avisering till vårdgivare...

Läs mer

Dantek BiblioMatik. Beskrivning av nyheter i DBM version 677 som tillägg till Dantek BiblioMatik användarmanual December 2014

Dantek BiblioMatik. Beskrivning av nyheter i DBM version 677 som tillägg till Dantek BiblioMatik användarmanual December 2014 Dantek BiblioMatik Build 677 Beskrivning av nyheter i DBM version 677 som tillägg till Dantek BiblioMatik användarmanual December 2014 Version 1 Copyright 2014 by Dantek AB Dantek bibliomatik build 677

Läs mer

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Uppdaterad 2013-12-10 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och webbläsare...

Läs mer