Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt"

Transkript

1 Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

2 När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet och flexibilitet som ger större möjligheter till att omprioritera och förändra tjänsten eller produkten under tidens gång. Det skapar goda förutsättningar för att ständigt förbättra och utveckla produkten eller tjänsten utifrån önskemål och kundens, kravställarens och omvärldens önskemål och behov. Hur myndigheter ska införa ett agilt arbetssättet har varit en aktuell och viktig fråga hos de flesta av myndigheter som Expertgruppen har analyserat. Rodabe Alavi, Rådgivare på Expertgruppens kansli Expertgruppen använder begreppet agilt som ett samlingsnamn för ett antal metoder som har följande gemensamma kännetecken: prestigelöshet, välformulerad och förankrad målbild, regelbunden leverans, direktkommunikation, visualisering, ständiga återkopplingar och feedback, anpassning efter ändrade förutsättningar och kontinuerliga förbättringar. Att arbeta agilt handlar om att flytta fokus från omfattande och långa projekt där allt ska vara klart samtidigt till ett arbetssätt där man har fokus på delleveranser som tillsammans ska leda till ett gemensamt mål. I många fall där kraven är otydliga eller oklara har det agila arbetssättet medfört stora kvalitetsförbättringar i utvecklingsarbetet. Att arbeta agilt minskar riskerna för misslyckande eftersom det går att ändra och lägga till krav efter hand som nya insikter görs. Arbetssättet har lett till att slutanvändarnas behov och krav har fångats på ett enklare sätt samt att IT-stödet har blivit mera effektivt. För att lyckas med ett agilt arbetssätt finns det en hel del utmaningar. Flera av dessa beror på att arbetssättet inte bara kan införas inom en satsning eller en IT-avdelning. Det vi har sett under våra analyser och kontakter med myndigheterna är att är att dessa har kommit olika långt i sin agila transformation. Vi har identifierat och sammanställt tio framgångsfaktorer som är viktiga för att styra det agila arbetssättet på ett framgångsrikt sätt. Rodabe Alavi, Rådgivare på Expertgruppen för digitala investeringar

3 Framgångsfaktor 1 Förankra de strategiska målen på övergripande nivå Det agila arbetet styrs mycket av förankrade strategiska mål och viljan att skapa förmågor och effektmål. Tanken med att definiera förmågor och effektmål är att ledningen inte ska detaljstyra verksamheten. Varje linjeorganisation och enskild medarbetare ska förstå åt vilket håll man ska sträva och de har ett eget ansvar för att det blir så. Målen måste vara utformade så att de som arbetar i verksamheten känner engagemang och själva kan formulera delmål. Om det inte finns effektmål fungerar inte det agila arbetssättet. Det är ledningens ansvar att målen tas fram och att varje satsning kopplas till målen för att säkerställa prioritering. Framgångsfaktor 2 Skapa en strategisk och en operativ backlog En grundtanke bakom det agila arbetet är att det finns backlogg både på övergripande och operativ nivå. Den strategiska backloggen ska hantera initiativportföljen och dess prioritering på övergripande nivå inom varje organisation. I många fall sker inte det någon tydlig prioritering av/mellan strategiska initiativen. För att det ska fungera måste de strategiska initiativen göras begripliga för organisationens ledning som har till uppgift att besluta om prioriteringarna. Den operativa backloggen är en lista med aktiviteter som ska göras inom respektive initiativ/satsning. För att styra arbetet krävs det att aktiviteterna prioriteras och tas fram med rätt ambitionsnivå.

4 Framgångsfaktor 3 Leverera kontinuerligt En bärande idé bakom det agila arbetssättet är att det sker kontinuerliga leveranser av design för den framtida tjänsten. Detta innebär att användarna och verksamheten får något att reagera på. Att iterera designen gör det också möjligt att snabbt säkerställa om satsningen är på rätt väg. För att detta ska fungera måste rätt förutsättningar ges. En viktig förutsättning är att satsningen ska bemannas med rätt kompetens eller befogenheter samt att ha rätt organisationsstruktur. Man bör undvika specialistteam med till exempel bara databasmänniskor eller personer som utformar användargränssnittet. Det är också viktigt att teamen består av olika kompetenser så att de samarbetar direkt inom teamet och inte behöver ta kontakt med specialistenheter. Teamen ska ha ett eget leveransansvar mot verksamheten. Framgångsfaktor 4 Kommunikationen ska genomsyra hela organisationen Det agila arbetssättet bygger på direktkommunikationen mellan människor och olika kompetenser. För att det ska fungera förutsätts det att de träffas regelbundet. Rent praktiskt innebär det att de bör sitta tillsammans för att ha ett kontinuerligt utbyte. Det är inte optimalt att vissa sitter på IT-sidan och andra på verksamhets sidan. I takt med ökad automatisering i leveransen gäller även detta mellan utveckling och drift. Detta är en av utmaningarna med aktivitetsbaserat arbetssätt.

5 Framgångsfaktor 5 Skapa nulägesbild och framtida mål för satsningen Med hjälp av det agila arbetssättet vill man åstadkomma effektivare verksamhetsutveckling. Men för att åstadkomma det är det viktigt att både veta hur verksamheten fungerar nu och hur man vill att det ska fungera i framtiden. Vidare måste man få information om vilka effekter genomförda förändringar har fått. Har man gjort rätt saker för att få till en efterfrågad förändring? Det agila arbetssättet gör att man behöver ha känselspröt för att få respons på vad man har gjort. Går vi åt rätt håll? Det är viktigt att fokusera på utfallet och inte satsningarna i sig, det vill säga vad är det som verkligen har förändrats inte vilken insats som har gjorts. Framgångsfaktor 6 Det agila arbetssättet måste vara en del i en helhet Det finns en stor risk att det agila arbetet ser sig som en egen isolerad självständig företeelse som finns till just nu. Detta kan till exempel resultera i att de tekniska problemen hanteras på olika sätt i olika initiativ trots att det skulle vara mera rationellt för organisationen om det fanns en gemensam lösning. Det agila arbetssättet skapar samspel mellan olika pågående initiativ inom en organisation samt suddar ut den förrädiska överlämningen mellan projekt och förvaltning. Ett sätt för att säkerställa att teamen tar fram lösningar som fungerar i ett sammanhang är att fokusera på stabila team på den operativa nivån. Projektorganisationen finns då egentligen bara på den taktiska nivån. Om initiativet kräver ytterligare resurser på operativ nivå, kan det tillfälligt tillföras ytterligare resurser. Eftersom agila arbeten inte ska detaljstyras måste det agila teamet själva aktivt vilja återanvända existerande lösningar. Det ställs betydligt större krav på en medarbetare i en agil satsning än i ett vanligt projekt.

6 Framgångsfaktor 7 Genomför kontinuerliga utvärderingar av nyttan i relation till kostnaden Det agila arbetssättet bygger på att kontinuerligt göra förändringar som sedan utvärderas för att se om de har gett rätt effekt hos användarna. Bör utvecklingen avbrytas eller ska man inrikta den mot nya nyttor? För att den kontinuerliga utvärderingen ska fungera måste det finnas definierade mätbara mål samt en organisation som tar emot leveransen och utvärderar den. Det gäller att teamet har direktkontakt med verkligheten där nyttorna ska uppnås. Framgångsfaktor 8 Se digitaliseringsarbetet som verksamhetsutveckling Digitalisering innebär att it blir ett medel för att åstadkomma verksamhetsutveckling. Digital transformation innebär att gränserna suddas ut mellan it och verksamhet. För att detta ska fungera måste man förändra mycket av kulturen som finns på många myndigheter idag. Ett exempel på detta är att det är verksamhetsplanerna som ska styra vad och hur digitaliseringen ska gå till. En annan avgörande faktor är att det inte ska göras skillnad på förvaltning och utveckling. På senare tid har det skett mycket inom metodutvecklingen på det agila området. Ett exempel på detta är ramverket SAFe (Scaled Agile Framework). En styrka med SAFe är att den visar på hur flera agila team kan arbeta ihop och hur man tar tag i de arkitektoniska frågeställningarna. Vi ser tydliga tendenser på att det ännu är för fokuserat på IT-utveckling och inte verksamhetsutveckling.

7 Framgångsfaktor 9 Från arbetsledande chef till hinderröjande coach En organisation som har valt det agila arbetssättet fullt ut består av självorganiserade team som tillsammans fattar beslut och strävar mot ett gemensamt mål. Det här är givetvis en utmaning för det traditionella ledarskapet som inte längre kan fylla sin gamla funktion att styra och leda. Ledarskapet måste i en hög grad basera sig på gemensam värdegrund och tydligt definierade effektmål. Agilt ledarskap handlar absolut inte om att avskaffa chefer. Det är i stället fråga om att forma ett ledarskap som får självstyrande team att arbeta mot uppsatta mål och utvecklas på egen hand. Framgångsfaktor 10 Poängtera kulturens betydelse för att nå framgång Att införa det agila arbetssättet i en organisation är att ha en organisationskultur som uppmuntrar och stödjer förändringar på alla nivåer. Detta blir möjligt om ledningen börjar prata öppet om den agila styrningen, Lean och kulturharmoni. På detta sätt skapas förtroende och mandat för att införa arbetssättet i organisationen.

Skatteverket: Dina uppgifter- till nytta för dig och samhället. Datum: Dnr: Komm2018/

Skatteverket: Dina uppgifter- till nytta för dig och samhället. Datum: Dnr: Komm2018/ Skatteverket: Dina uppgifter- till nytta för dig och samhället Datum: 2018-04-19 Dnr: Komm2018/00461-1 Dina uppgifter - Framtidens folkbokföring I Sverige har vi haft folkbokföring sedan 1600-talet. En

Läs mer

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/ Kronofogden - Automatisering skuldsanering Datum: 2018-06-28 Dnr: Komm2018/00711-1 Automatisering av skuldsaneringsprocessen Det har pågått en förstudie hos Kronofogdemyndigheten (KFM) för att ta reda

Läs mer

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter

Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. För synpunkter Utkast på utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering För synpunkter Uppdrag och process för fastställande av utgångspunkter Syfte med expertgruppen Syftet med expertgruppen är att statliga

Läs mer

Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, Stefan Ingelgård

Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, Stefan Ingelgård Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, 2017-09-13 Stefan Ingelgård Utveckling och användning av nya tjänster går snabbare idag än någonsin Storleksordningen 750 gånger snabbare idag.

Läs mer

Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. Fi 2017:04, Komm 2017/

Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering. Fi 2017:04, Komm 2017/ Utgångspunkter, avgränsningar och kriterier för prioritering Fi 2017:04, Komm 2017/01377-16 Uppdrag och process för fastställande av utgångspunkter Syfte med expertgruppen Syftet med expertgruppen är att:

Läs mer

På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap

På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap Miniskrift På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap Skrift två i en serie om agil verksamhetsutveckling. Innehållet bygger på material som deltagarna (ovan) i Partsrådets program Förändring och utveckling

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

Prestation Resultat Potential

Prestation Resultat Potential Arbetsblad Prestation Resultat Potential Ett arbetsblad för att bedöma och skapa dialog om prestation, resultat och potential. Arbetsblad Prestation, resultat och potential För att bedöma prestation och

Läs mer

VOICE 2010. Finansinspektionen. FI totalt

VOICE 2010. Finansinspektionen. FI totalt VOICE 2010 Finansinspektionen Finansinspektionen 2010 VOICE index Antal svar: 209 Extern benchmark Kompetens Motivation Ansvar & Initiativ Befogenheter Samarbete Organisatorisk effektivitet Lärande Förnyelseklimat

Läs mer

K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige

K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige K v a l i t e t s p o l i c y Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-27 Innehållsförteckning Inledning 3 Kvalitetspolicy 4 Värderingar 5 Arbetssätt 6 Ordlista 7 2/7 Inledning Syftet med kvalitetsutveckling

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Insikt. kräver kunskap, erfarenhet och förståelse

Insikt. kräver kunskap, erfarenhet och förståelse Insikt kräver kunskap, erfarenhet och förståelse Målet är utveckling... håller inte måttet Företag med teknologibaserad utveckling står idag inför många utmaningar. Den viktigaste är utan tvekan förmågan

Läs mer

Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet. Datum: Dnr: Komm2018/

Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet. Datum: Dnr: Komm2018/ Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet Datum: 2018-03-15 Dnr: Komm2018/00306-1 Tre strategiskt viktiga satsningar för att förbättra service och snabbare

Läs mer

Executive Summary Genomlysning av genomförandeorganisationen för Örebroregionens utvecklingsstrategi

Executive Summary Genomlysning av genomförandeorganisationen för Örebroregionens utvecklingsstrategi Executive Summary Genomlysning av genomförandeorganisationen för Örebroregionens utvecklingsstrategi Underlaget i denna Executive summary är baserad på rapporten Genomlysning av Genomförandeorganisationen

Läs mer

Rapporten kan laddas ner från digitalainvesteringar.se Datum:

Rapporten kan laddas ner från digitalainvesteringar.se Datum: Expertgruppen för digitala investeringar har nu varit verksam i drygt fyra månader. Med denna publikation vill vi dela med oss våra första iakttagelser av myndigheternas behov och utmaningar, men även

Läs mer

Domstolsverket: Digitalisering av brottmålshantering (DBM) Datum: Dnr: Komm2018/

Domstolsverket: Digitalisering av brottmålshantering (DBM) Datum: Dnr: Komm2018/ Domstolsverket: Digitalisering av brottmålshantering (DBM) Datum: 2018-08-23 Dnr: Komm2018/00755-3 Digitalisering av brottmålshantering (DBM) Satsningen avser ett nytt systemstöd för brottmålshantering

Läs mer

Förändringsledning Hur långt har vi kommit?

Förändringsledning Hur långt har vi kommit? Förändringsledning Hur långt har vi kommit? Förändringsledning har under de senaste åren blivit mer och mer etablerat både inom näringslivet och den offentliga sektorn. Det vi, som har arbetat som förändringsledare

Läs mer

På kommande sidor kan du läsa mer om CFI, dess innehåll och uppbyggnad.

På kommande sidor kan du läsa mer om CFI, dess innehåll och uppbyggnad. Undrar du hur cheferna fungerar? Genom att mäta det kommer ni att veta. Vill ni vässa styrningen av verksamheten? Det är cheferna som gör jobbet. Behöver ni förstärka den gemensamma chefskulturen? Kulturen

Läs mer

OM EN DEL AV HELHETEN. Det vinnande laget i en föränderlig värld

OM EN DEL AV HELHETEN. Det vinnande laget i en föränderlig värld OM EN DEL AV HELHETEN Det vinnande laget i en föränderlig värld Filosofisk modell över utvecklingsarbetets teori och praktik Bakåt Önskat framtida läge Framåt NU Frågar NU Uppdraget & kunden Stöder Puffar!Kunskap

Läs mer

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete Datum: Dokumenttyp: 2016-08-31 Skrivelse Diarienr: Handläggare: 2016/0180 Tarja Birkoff 1 (5) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UPPDRAGET SOM CHEF I HANINGE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR UPPDRAGET SOM CHEF I HANINGE KOMMUN RIKTLINJER FÖR UPPDRAGET SOM CHEF I HANINGE KOMMUN Beslutad av kommundirektören 2012-12-19 Riktlinjer för uppdraget som chef i Haninge kommun I Haninge kommuns personalpolitiska program sägs följande

Läs mer

Inspel till dagens diskussioner

Inspel till dagens diskussioner Intro till Agil Projektledning CMB 11 juni 2018 Mats Nyman Wenell Management AB Inspel till dagens diskussioner Historik och bakgrund Agila manifestet och de agila principerna SCRUM Kort om SAFe Wenell

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Så får du det kommunikativa ledarskapet integrerat i hela verksamheten. Camilla Nilzén 27 april 2016

Så får du det kommunikativa ledarskapet integrerat i hela verksamheten. Camilla Nilzén 27 april 2016 Så får du det kommunikativa ledarskapet integrerat i hela verksamheten Camilla Nilzén 27 april 2016 Ny på jobbet vad såg jag? Vi pratade olika språk En del misslyckade projekt och förändringsarbeten

Läs mer

Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT.

Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT. Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT. Avega Group grundades år 2000 och har ca 350 medarbetare i

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap www.byggledarskap.se Ledarskapsmodeller 1(5) Ledarskapsmodeller Kravet på ledarskapet varierar mellan olika organisationer. Kraven kan också variera över tid inom ett och samma företag. Ledarskapet i en

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

VGR IT verksamhetsplan 2018

VGR IT verksamhetsplan 2018 VGR IT verksamhetsplan 2018 Vision Västra Götaland det goda livet Gemensam vision för utvecklingen i Västra Götaland. Har tagits fram i samarbete med bland andra kommunerna i Västra Götaland, näringslivets

Läs mer

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna?

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? WHITE PAPER OM DIGITALISERING Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? Hur driver man framgångsrika Digitala Transformationsprojekt och hur undviker man fallgropar och felsteg? B3

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Steg för steg. så får du ut mest av din digitaliseringssatsning

Steg för steg. så får du ut mest av din digitaliseringssatsning Steg för steg så får du ut mest av din digitaliseringssatsning Agenda Digitaliseringens möjligheter Nuläget: digital mognadsanalys av svenska företag (2018) Konkreta råd för hur ditt företag får ut det

Läs mer

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083 Arbetsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-03-03 RS150083, Lars Wingfors (HR-avdelningen), Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Närsjukvård, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

PERSONALPOLICY FÖR VÅRDÖ KOMMUN

PERSONALPOLICY FÖR VÅRDÖ KOMMUN PERSONALPOLICY FÖR VÅRDÖ KOMMUN Godkänd av kommunfullmäktige 34/11.11.2010 VÅRDÖ KOMMUN - EN KOMMUN I MEDVIND För att Vårdö skall utvecklas som en framgångsrik kommun måste följande principer genomsyra

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Indexator Rotator Systems AB

Indexator Rotator Systems AB Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator Rotator Systems har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR CHEF.

TILL DIG SOM ÄR CHEF. TILL DIG SOM ÄR CHEF. Vi ska skapa en. e s l e v e l p p u v i t i s po Till dig som arbetar eller söker arbete som chef i Söderköpings kommun. LEDARSKAPET- EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG Du som är eller vill

Läs mer

Modell för agil utveckling och förvaltning av produkter

Modell för agil utveckling och förvaltning av produkter Beslutsdatum: 2014-07-23 MDH 1.1-396/14 1 (4) Beslutande: Förvaltningschefen Ansvarig för tillämpning: Förvaltningschef Dokumentansvarig: Rektors kansli Dokumenttyp: Processbeskrivning Datum för ikraftträdande:

Läs mer

Kvadrat Management AB Way of Working

Kvadrat Management AB Way of Working Way of Working Organisationsnummer 556865-0302 KVADRAT MANAGEMENT WAY OF WORKING Står ditt företag inför ett förändringsarbete med långsiktiga konsekvenser för er verksamhet? Då kan vi erbjuda några av

Läs mer

Agilt arbetssätt i komplexa organisationer. Välkomna! Anna Picetti, IT-HUSET 2011-10-27. www.it-huset.se

Agilt arbetssätt i komplexa organisationer. Välkomna! Anna Picetti, IT-HUSET 2011-10-27. www.it-huset.se Agilt arbetssätt i komplexa organisationer Välkomna! Anna Picetti, IT-HUSET 2011-10-27 Ord från en företagsledare Ett bra genomförande är 90 procent av framgången och strategin 10, varav magkänslan är

Läs mer

Indexator Rotator Systems

Indexator Rotator Systems Indexators filosofi Indexators filosofi Indexator har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer. Inför

Läs mer

Utmaningar & fallgropar med att gå från Vattenfall till Agilt i en traditionell IT-organisation!

Utmaningar & fallgropar med att gå från Vattenfall till Agilt i en traditionell IT-organisation! Utmaningar & fallgropar med att gå från Vattenfall till Agilt i en traditionell IT-organisation! Lean & Agile! MIND Time! NETnet! Resco! Jeanette Jealmo Anna Axelson Det här är Folksam!! Grundades 1908!

Läs mer

Utvärdera din kommunikation

Utvärdera din kommunikation Utvärdera din kommunikation Detta är ett verktyg för dig som: Vill ha feedback på ditt sätt att kommunicera som ledare Vill stämma av dina medarbetares förväntningar på hur du kommunicerar med dem Vill

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Förberedelser och förutsättningar för förändringsarbete

Förberedelser och förutsättningar för förändringsarbete Förberedelser och förutsättningar för förändringsarbete Era egna idéer Vilja Kunna Göra Driva framgångsrik förbättring Att vilja - vad stärker motivation? Medarbetare delaktiga i processen vid förändring

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Gemensam idé Idéns kvalitet Värden vi levererar Generella effekter

Gemensam idé Idéns kvalitet Värden vi levererar Generella effekter Gemensam idé Lärande organisationer utvecklas ur en medveten och gemensamt accepterad organisations- och verksamhetsidé. Genom idén finner vi de gemensamt nödvändiga motiven för det kontinuerliga lärandet.

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

SCRUM och mycket mer

SCRUM och mycket mer Typ av dokument Anvisning Skapad Senaste uppdatering 2008-01-27 2008-11-13 1 (5) Sida 1 Det minsta möjliga? SCRUM och mycket mer Om man nu vill vara agile och inte har allt tid i världen, vad skall man

Läs mer

Ditt och mitt Indexator

Ditt och mitt Indexator Indexators filosofi 2 Ditt och mitt Indexator INDEXATOR har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer.

Läs mer

Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad

Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad Modell för ledning av kundorienterad och systematisk verksamhetsutveckling (fd Utmärkelsen) Göteborgs stad Innehållsförteckning 1 Frågor... 5 1.1 KUNDEN I FOKUS... 5 1.1.1 Hur tar ni reda på kundernas

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND

SÄLJKULTURANALYS BAKGRUND SÄLJKULTUR ANALYS BAKGRUND OAVSETT BRANSCH och verksamhet råder stenhård konkurrens om kunder och affärer. På VD:s och försäljningschefens bord vilar ansvaret att ständigt leverera tillväxt och lönsamhet.

Läs mer

Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping. Linköpings kommun linkoping.se

Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping. Linköpings kommun linkoping.se Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping Linköpings kommun linkoping.se Inledning Socialkontorets uppdrag är att informera, utreda, besluta om och följa upp enskilda människors rättigheter och

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Fiber till Tomelilla

Fiber till Tomelilla Fiber till Tomelilla Kick-off!! Varför behöver vi en digital strategi? Vad behöver finnas med? Vad ska vi ha den till? Hur vill du kunna använda den? På vilket sätt ska den hjälpa till i digitaliseringsarbetet?

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

IHM STRATEGISK LEDNING. Att leda genom andra chefer.

IHM STRATEGISK LEDNING. Att leda genom andra chefer. IHM STRATEGISK LEDNING Att leda genom andra chefer. STRATEGISKT LEDARSKAP FÅR DU UT DINA BUDSKAP I ORGANISATIONEN? Att leda genom andra chefer handlar om att föra ut mål, visioner och värderingar i organisationen

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

TOP PERFORMANCE. Ledningsgruppsutveckling 2013-2014 Pikudesign - Grundprogram. Piku AB

TOP PERFORMANCE. Ledningsgruppsutveckling 2013-2014 Pikudesign - Grundprogram. Piku AB TOP PERFORMANCE Ledningsgruppsutveckling 2013-2014 Pikudesign - Grundprogram Hur väl fungerar din ledningsgrupp som team? Hur effektiva är era möten? Är ledningsgruppen det strategiska verktyg som du behöver?

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Snabbt, innovativt och relevant

Verksamhetsplan 2016 Snabbt, innovativt och relevant Snabbt, innovativt och relevant Godkänd av biblioteksstyrelsen 3 december 2015 www.sub.su.se 1 Inledning I universitetsledningens strategidokument står det att Universitetsbiblioteket spelar en nyckelroll

Läs mer

Förankring av handlingsplaner ska det verkligen vara nödvändigt? Uppdrag Psykisk Hälsa Fredrik Lindencrona

Förankring av handlingsplaner ska det verkligen vara nödvändigt? Uppdrag Psykisk Hälsa Fredrik Lindencrona Förankring av handlingsplaner ska det verkligen vara nödvändigt? Uppdrag Psykisk Hälsa Fredrik Lindencrona Upplägg Forskning och beprövad erfarenhet bakom förankringstanken Konkreta exempel: Stockholm

Läs mer

Pensionsmyndighetens arbete kring kundcentrerad digitalisering

Pensionsmyndighetens arbete kring kundcentrerad digitalisering Pensionsmyndighetens arbete kring kundcentrerad digitalisering 2017-11-21 Pia Rydqvist Allt utvecklingsarbete ska vara kundfokuserat och utgå från de tre livsfaserna Kundinsikter - behov, beteenden och

Läs mer

Kontinuerliga förbättringar. Malmö stad - SDF Södra Innerstaden 20090612

Kontinuerliga förbättringar. Malmö stad - SDF Södra Innerstaden 20090612 Kontinuerliga förbättringar Nöjda brukare Nöjda medarbetare En ekonomi i i balans Arbetsplaner På scenen Verksamhet Invånarenkät Medborgardialog Tjänstegarantier Brukarundersökning BättreVara Extern kvalitet

Läs mer

VaraLean Förbättringsarbete i vardagen

VaraLean Förbättringsarbete i vardagen VaraLean Förbättringsarbete i vardagen Maria Viidas, Kvalitetschef Kort om mig Pedagogen Göteborg Högskolan Väst Högskolan i Borås Karlstads Universitet Upplägg på dagen Vad är lean? Varför nu? (Hur) hänger

Läs mer

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT Regiondirektören Alf Jönsson Tfn: +46 44 309 31 21 Mail: alf.jonsson@skane.se BESLUT Datum 2016-03-29 Dnr 1600180 1 (6) Chefs- och ledarkriterier i Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM.

Läs mer

Vässa din verksamhet. En enklare och roligare väg till framtiden!

Vässa din verksamhet. En enklare och roligare väg till framtiden! Vässa din verksamhet En enklare och roligare väg till framtiden! www.trivector.se Verksamheter utsätts idag för en omvärld där kunder och intressenter förväntar sig mer och mer. Förväntningar och krav

Läs mer

Vara & VaraLean. Maria Viidas, Kvalitetschef

Vara & VaraLean. Maria Viidas, Kvalitetschef Vara & VaraLean Maria Viidas, Kvalitetschef Vara kommun Folkmängd: 16 008 Areal: 701 km 2 Nettodriftskostnad: 693 milj SEK Antal anställda: 1 235 Antal hushåll: 7 262 Andel boende på 45 % landsbygden:

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

SUNETs Projektmodell. Syfte. Processer. Version: 2012-04-10

SUNETs Projektmodell. Syfte. Processer. Version: 2012-04-10 SUNETs Projektmodell Version: 2012-04-10 Syfte Syftet med denna modell för arbete med SUNETs tjänster är att ge användare och kunder en väl fungerande tjänst som uppfyller de mål som SUNET styrelse har

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Vara kommun Maria Viidas, kvalitetschef

Vara kommun Maria Viidas, kvalitetschef Vara kommun Maria Viidas, kvalitetschef Fokus idag. Styrning Utveckling Förbättring Kvalitetsarbetet hos oss Vara kommuns livslinje styrning, utveckling, förbättring Strategisk Strategisk plan plan Strategisk

Läs mer

Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket. Datum: Dnr: Komm2017/

Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket. Datum: Dnr: Komm2017/ Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket Datum: 2017-12-15 Dnr: Komm2017/01749-1 Ökad effektivitet i det brottsbekämpande arbetet Tullverket ska ta fram nytt utredningsstöd

Läs mer

Handlingsplan för ständiga förbättringar

Handlingsplan för ständiga förbättringar Handlingsplan för ständiga förbättringar Varje enhet ska effektivisera sin verksamhet genom att genomföra ständiga förbättringar, som ska ske inom ramen för ordinarie kvalitetsarbete. Med minst en förbättring

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron?

Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Hur kan man uppnå tillståndet där Lean/Verksamhetsutveckling är en naturlig del av tillvaron? Av Ronny Brandqvist Sida 1 av 19 Lean är INTE ett statiskt tillstånd Sida 2 av 19 Hur kan det se ut? Attityder,

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Landscape LM-Lantbruk. Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier

Landscape LM-Lantbruk. Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier Att skapa motiverade medarbetare som arbetar enligt lagda strategier 1 Agenda Lite gott och blandat Forskning och benchmark Vägen till resultatet Kommunikativa målbilder Case: Öka chefens kommunikativa

Läs mer

Vad är agilt? Agile Islands Andreas Björk

Vad är agilt? Agile Islands Andreas Björk Vad är agilt? Agile Islands 2019 Andreas Björk Agenda 1. Vad är agilt? Agile manifesto Agile Onion Vad beskriver en agil organisation? 2. Principer och verktyg Ständig förbättring Feedback loopar Fokus

Läs mer

Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet. Datum: Dnr: Komm2018/

Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet. Datum: Dnr: Komm2018/ Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet Datum: 2018-03-28 Dnr: Komm2018/00394-1 En digital fastighetsbildning för en effektivare samhällsbyggnadsprocess Fastighetsbildning är en

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Stockholms Stad. VaraLean

Stockholms Stad. VaraLean VaraLean Vara kommun Folkmängd: 16 008 Areal: 701 km 2 Nettodriftskostnad: 693 milj SEK Antal anställda: 1 235 Antal hushåll: 7 262 Andel boende på 45 % landsbygden: Vad är lean? Det är definitivt inte

Läs mer

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg 18 juni Nina Åkermark Nya högre krav! Uppdraget i verksamhetsplanen Strategisk kommunikationsplanering

Läs mer

Med kunden i fokus & ett Agilt mindset. för att navigera i komplexitet

Med kunden i fokus & ett Agilt mindset. för att navigera i komplexitet Med kunden i fokus & ett Agilt mindset för att navigera i komplexitet Symptom Det är ofta svårt att se kopplingen till kunden i det man jobbar med. Organisationen har svårt att leverera kund- och affärsnytta.

Läs mer

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar

Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar Uppskattning och frågande som skapar de bästa av världar När människor systematiskt använder sina styrkor och bygger vidare på framgångsfaktorer och önskvärda lägen möjliggörs storverk. När vårt fokus

Läs mer

Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar.

Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar. Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar. Utbildningen bygger på fem framgångsfaktorer för att lyckas med

Läs mer

Digital strategi för Statens maritima museer 2020

Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Kommunikationsavdelningen Annika Lagerholm & Carolina Blaad DIGITAL STRATEGI Datum Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Läs mer