Planera och organisera för Läslyftet 2015/16

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planera och organisera för Läslyftet 2015/16"

Transkript

1 Skolhuvudmän och rektorer Dnr: 2014: (9) Planera och organisera för Läslyftet 2015/16 Detta diskussionsunderlag är tänkt att användas när deltagande i Läslyftet planeras och organiseras. et syftar till att stimulera samtal om viktiga beslut som behöver fattas i samband med ansökan om statsbidrag. 1 Det är huvudmannen och rektorn som avgör hur fortbildningen ska organiseras lokalt. Det är också huvudmannen som skickar in ansökan och rekvisition för handledare. Rektorns engagemang och delaktighet är avgörande för fortbildningsinsatsens avtryck och rektorn har en central roll när det gäller att skapa förutsättningar för det kollegiala lärandet. I arbetet med att välja moduler och organisera arbetet med Läslyftet ska huvudmannen därför samarbeta med rektorn. Det är också en fördel om medarbetare med kännedom om elevers språk-, läs- och skrivutveckling och läs- och skrivundervisning inom organisationen bjuds in till samtalet. Exempelvis kan en utvecklingsgrupp, specialpedagog eller förstelärare med utvecklingsuppdrag föra in ny kunskap och bidra till diskussionen. Finns det språk-, läs- och skrivutvecklare eller motsvarande på huvudmannanivå, kan dessa också medverka i planeringen av den lokala organisationen. Nedan följer fyra huvudområden att reflektera kring i samband med ansökan om att delta i Läslyftet med statsbidrag. 1. Nulägesbeskrivning och analys 2. Lärargrupper och organisation av lärarnas tid 3. Val av moduler 4. Val av handledare Vilken ordning man hanterar dessa områden i, kan se olika ut på olika skolor och inom olika huvudmän. Områdena kan också behöva bearbetas parallellt. Valet av modul kan påverka vilka lärargrupper man utser men man kan också välja att först bestämma vilka lärargrupper man vill prioritera för att nå ett visst mål och sedan fundera över lämplig modul. Valet av lärargrupper och modul kan också få effekter för vem man finner mest lämplig som handledare. 1. Nulägesbeskrivning och analys Det övergripande syftet med Läslyftet är att förbättra elevers läsförståelse och skrivförmåga. Lokalt behöver man, utifrån nulägesbeskrivning och analys, prioritera ett eller ett par specifika områden som är särskilt angelägna att utveckla. 1 Även huvudmän och skolor som inte ansöker om statsbidrag utan avser att arbeta med fortbildningsmodellen och stödmaterialet på Läs- och skrivportalen på egen hand kan ha nytta av diskussionsunderlaget.

2 2 (9) Skolverket En lärdom från en mängd utvecklingssatsningar är att det är viktigt att våga prioritera och att ta sikte på vissa mål tills de verkligen är uppnådda. / / Skolor måste motstå frestelsen att göra många bra saker om man ska nå fram till ett djupt lärande och en verklig förändring. För att lyckas krävs enligt Timperley att man fokuserar på ett eller få mål som är mest angelägna för den verksamhet man befinner sig i och inte springer på alla bollar. 2 För att kunna utveckla och förbättra verksamheten är det nödvändigt att veta vad som fungerar bra och mindre bra. Allt förbättringsarbete bör därför starta i en nulägesbeskrivning. Flera olika källor kan användas till nulägesbeskrivningen. Elevers kunskapsresultat, resultat från nationella prov och kartläggningar av elevers språk-, läs- och skrivutveckling kan exempelvis vara användbara. Utifrån nulägesbeskrivningen görs en analys och bedömning av vad som är särskilt angeläget att förbättra för att skapa de bästa förutsättningarna för elevernas kunskapsutveckling. Analysen börjar med att man tillsammans samtalar om vad som orsakar och påverkar resultat och måluppfyllelse (analysera bakåt). Utifrån detta görs sedan en analys av vad som behöver utvecklas (analysera framåt). I arbetet med att analysera (både framåt och bakåt) är det viktigt att försöka hitta mönster och tendenser, att tolka, problematisera och inhämta ny kunskap. För att kunna bedöma kvaliteten i utbildningen och vad som behöver utvecklas för att de nationella målen ska uppnås krävs dialog. Allas delaktighet är grundläggande för kvalitetsarbetet. Dialog med både lärare och elever är en viktig förutsättning för att förstå och hitta samband. Ju större delaktighet i framtagandet av underlag och analys, desto större blir förståelsen för de insatser som genomförs och de prioriteringar som görs. Att diskutera 1. Vad vet vi om våra elevers skrivförmåga och läsförståelse? Vilka kartläggningar, utvärderingar och analyser har gjorts? 2. Vad vet vi om lärarnas kompetens, förhållningssätt och arbetssätt och hur detta har påverkat elevers språk-, läs- och skrivutveckling? 3. Vad fungerar bra när det gäller att stötta elevers läsförståelse och skrivförmåga? Varför fungerar detta bra? 4. Vad fungerar inte bra när det gäller att stötta elevers läsförståelse och skrivförmåga? Varför fungerar detta mindre bra? 5. Vad behöver framförallt utvecklas för att förbättra elevers läsförståelse och skrivförmåga? 6. Vilka effekter förväntar vi oss att Läslyftet ska ge på våra elevers läsförståelse och skrivförmåga? 2 Skolverket (2013). Forskning för klassrummet: vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

3 Skolverket 3 (9) 2. Lärargrupper och organisation av lärarnas tid Elevers språk-, läs- och skrivutveckling är ett gemensamt ansvar för alla lärare oavsett ämne. Detta tydliggörs både i läroplanens övergripande uppdrag och mål och i kursplanernas syftestexter och kunskapskrav. Trots detta är det inte självklart att alla lärare på en skola samtidigt ska arbeta med Läs-och skrivportalens material. Materialet kommer att finnas tillgängligt på Läs- och skrivportalen under lång tid framöver, vilket möjliggör en långsiktig planering. När huvudmannen och rektorn väljer vilka lärare som ska delta, bör detta göras i linje med det systematiska kvalitetsarbete och de nulägesbeskrivningar och analyser som gjorts. Arbetet med det kollegiala lärandet behöver organiseras i grupper. Forskningen ger inget entydigt svar på frågan om den optimala gruppstorleken. 3 Syftet med arbetet och gruppens sammansättning kan ha betydelse för val av gruppstorlek. Lärarna kan grupperas på olika sätt, till exempel utifrån arbetslag eller ämneslag. Valet av modul kan påverka hur man organiserar arbetet. Även om man väljer mer övergripande moduler som riktar sig till många olika lärarkategorier, behöver huvudmannen/rektorn reflektera över vilken gruppindelning som bäst svarar mot de utvecklingsbehov man identifierat. Det är viktigt att organisera arbetet så att fortbildningsmodellens alla moment (A, B, C och D) blir givande för de lärare som deltar. I moment B och D arbetar lärarna kollegialt. I moment B diskuterar lärarna det innehåll som de tagit del av i moment A och de planerar dessutom en lektion eller annan aktivitet tillsammans. Det lärarna planerar i moment B ska genomföras i moment C, och i moment D reflekterar lärarna tillsammans över den genomförda lektionen/aktiviteten. Att skapa organisatoriska förutsättningar innebär även att schemalägga så att lärarna kan träffas inom ramen för sin arbetstid. Deltagande lärare ska hinna med två moduler under ett läsår. En modul består av åtta delar och det tar cirka två veckor att arbeta med en del. Detta innebär att lärargrupperna behöver ges förutsättning att träffas cirka en gång i veckan (två gånger under en tvåveckorsperiod). För moment B ska minst minuter avsättas och för moment D ska minst minuter avsättas. 3 Åberg, Karin (2009). Anledning till handledning: skolledares perspektiv på grupphandledning. Diss.

4 4 (9) Skolverket Skissen nedan illustrerar den takt med vilken fortbildningsinsatsen behöver genomföras vid deltagande med statsbidrag. Vecka 1 Vecka 2 Vecka 3 Vecka 4 Moment A Enskilt arbete Moment C Aktivitet Moment A Enskilt arbete MomentC Aktivitet Moment B Kollegialt arbete Moment D Gemensam uppföljning Moment B Kollegialt arbete Moment D Gemensam uppföljning Del 1 Del 2 Att diskutera 1. Utifrån nulägesbeskrivningen och analysen, hur bör arbetet med Läslyftet läsåret 2015/16 organiseras? Bör vi planera för ett ämnesövergripande arbete eller ett arbete organiserat utifrån ämnesgrupper? Finns det ämnesgrupper som särskilt bör prioriteras, till exempel lärare som undervisar i texttunga ämnen? 2. Kan vi dra nytta av befintliga strukturer (ämneslag eller arbetslag) eller bör vi skapa nya? 3. Hur många lärare bör ingå i varje grupp? 4. Finns det anledning att organisera arbetet tillsammans med närliggande huvudmän och skolor? Hur kan detta i så fall ske? 5. Hur kan vi skapa förutsättningar för de lärare som ska genomföra Läslyftet att träffas en gång i veckan? 6. Hur planerar vi för de lärare som eventuellt inte arbetar med Läslyftet på skolan? 7. Kan vi inkludera personal i skolbibliotek på ett sätt som gynnar elevernas språk-, läs- och skrivutveckling? Hur? 8. Kan vi inkludera modersmålslärarna på ett sätt som gynnar elevernas språk-, läs- och skrivutveckling? Hur? 9. Vilken organisation av lärargrupper skapar bästa möjliga förutsättningar för utveckling av elevers läsförståelse och skrivförmåga? 3. Val av moduler Valet av modul behöver inte göras i och med ansökan av statsbidrag. Då detta val kan påverka hur man väljer till exempel vilka lärarkategorier man prioriterar och vilka handledare man utser, är det emellertid fördelaktigt att börja diskutera möjliga moduler i ett tidigt skede. Lärargrupperna kommer att hinna arbeta med två modu-

5 Skolverket 5 (9) ler under det läsår som man deltar med statsbidrag. Därefter kan man naturligtvis fortsätta att arbeta med fler moduler. Modulerna är under framställning och preliminära beskrivningar finns i en bilaga i slutet av dokumentet. Läs- och skrivportalen kommer successivt att utvecklas och redan inför vårterminen 2016 kommer det att finnas ytterligare moduler att välja på. Den nulägesbeskrivning och analys som rektorn/skolhuvudmannen gjort, kan användas som vägledning för vilka moduler som är lämpliga att arbeta med. Att diskutera 1. Vilka moduler riktar sig till de lärare som kan/vill/bör arbeta med Läslyftet inom vår organisation läsåret 2015/16? 2. Vilka moduler skulle kunna svara mot de utvecklingsbehov som identifierats som särskilt angelägna? 4. Val av handledare Statsbidrag lämnas till huvudmannen för att frigöra tid för handledaren att vara ett stöd för lärargrupperna i det kollegiala lärandet. Handledarens uppdrag är bland annat att bidra till att lärarnas kunskaper medvetandegörs, utmanas och fördjupas. Den som utsetts till handledare inom Läslyftet erbjuds kostnadsfri utbildning. Kriterierna nedan ska vara uppfyllda för att huvudmannen ska få statsbidrag för en handledare. Handledaren ska: vara legitimerad lärare eller förskollärare ha minst fyra års erfarenhet av undervisning ha behörighet att undervisa i svenska och/eller svenska som andraspråk eller på annat sätt ha tillägnat sig goda kunskaper i språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt ha strävan att utifrån aktuell forskning inom områden med relevans för undervisningen medvetet och systematiskt utveckla elevens lärande ha intresse för att utveckla undervisningen tillsammans med andra lärare Förutom att handledaren ska uppfylla kriterierna, är det viktigt att handledaren har ett starkt mandat i lärargruppen. Om handledaren inte har de övriga kollegornas förtroende riskerar handledningen att försvåras. Det finns möjlighet att utse en handledare som leder det kollegiala arbetet på 10 eller 20 procent av sin tjänst. För att en huvudman ska få statsbidrag för en handledare på 10 procent ska antal lärare som deltar i fortbildningen uppgå till 6-10 stycken. För att en huvudman ska få statsbidrag för en handledare på 20 procent ska antal lärare som deltar i fortbildningen uppgå till stycken.

6 6 (9) Skolverket Fördelar med att utse handledare på 10 procent, istället för på 20 procent (om huvudmannen har blivit beviljad fler än en handledare på 10 procent) är att huvudmannen får fler utbildade handledare som kan stötta det kollegiala lärandet på lång sikt. En annan fördel om huvudmannen väljer att ha två handledare på 10 procent på en skola kan vara att dessa kan samarbeta och att olika lärargrupper kan mötas, på samma position i schemat, för kollegiala samtal med en handledare. En av fördelarna med att utse handledare på 20 procent kan vara att det då blir färre lärare som är frånvarande från undervisningen under handledarutbildningen. En handledare kan handleda en eller flera grupper av lärare. Möjlighet finns också för samarbete mellan skolor. Även olika huvudmän kan samarbeta med varandra och därmed tillsammans få tillgång till en eller flera handledare. Under vissa omständigheter kan det vara fördelaktigt att en handledare kommer till lärargruppen från en annan skola. Men det finns också fördelar med att handledaren finns på skolan hen vanligtvis verkar på. Bland annat kan detta underlätta det långsiktiga arbetet. Att diskutera 1. Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med att vara handledare på den egna skolan? Hur skulle ett eventuellt samarbete mellan skolor eller huvudmän kunna byggas upp? 2. Vilka för- respektive nackdelar kan vi se med att handledare handleder på 10 respektive 20 procent? Hur vill vi organisera detta hos oss? 3. Vilka lärare eller förskollärare uppfyller kriterierna och skulle ha förutsättningar att göra ett gott arbete som handledare inom Läslyftet utifrån den planerade lokala organisationen?

7 Skolverket 7 (9) Bilaga - Planerade moduler för höstterminen 2015 Skolverket har tillsammans med fem lärosäten påbörjat arbetet med åtta moduler. Innehållet och rubrikerna är än så länge preliminära. Under våren påbörjas arbetet med fler moduler som kommer att finnas tillgängliga inför vårterminen Samtal om text Modulen har använts i utprövningsomgången och riktar sig till lärare i skolans alla ämnen i årskurs 1-9 och till lärare och förskollärare i förskoleklass. Även personal i skolbibliotek kan arbeta med denna modul. Exemplen i modulen är främst hämtade från undervisning i svenska och svenska som andraspråk men avsikten är att innehållet ska vara relevant för skolans alla ämnen. Modulen behandlar olika modeller för strukturerade samtal om text. Dessutom diskuteras samtalets betydelse för lärandet. Syftet är att ge didaktiska verktyg för planering och genomförande av samtal om olika sorters texter. (Modul i Läslyftets utprövningsomgång 2014/15 se Läs- och skrivportalen) Att tolka och skriva text i skolans alla ämnen Modulen riktar sig till lärare i årskurs 1-9 i skolans alla ämnen. Varje dag möter elever en rad olika texter och uppgifter i de olika skolämnena som alla ställer olika krav på dem vad gäller läs- och skrivförmåga. I modulen ingår därför teorier om vad man vet om text i olika skolkontexter. Bland annat diskuteras hur textanvändning kan utgöra både möjligheter och hinder för elever i olika skolämnen. Textnormer uppmärksammas också, som både hinder och stöd för elevers läsning och skrivande (och därmed kunskapsutveckling). (Ansvarigt lärosäte: Göteborgs universitet) Att skapa läsintresse Modulen riktar sig till lärare i skolans alla ämnen i årskurs 1-9 och till lärare och förskollärare i förskoleklass. En förutsättning för att kunna genomföra modulen är att även personal i skolbiblioteket deltar i fortbildningen. Modulen kan också användas av fritidspedagoger. Modulen handlar om hur lärare och skolbibliotekarier i samverkan kan stödja elevers läsning och utvecklingen av ett starkare läsintresse. (Ansvarigt lärosäte: Högskolan i Borås)

8 8 (9) Skolverket Läsa och skriva i alla ämnen Modulen riktar primärt till lärare som undervisar i årskurs 1-3. Men även förskollärare och lärare i förskoleklass samt personal i skolbibliotek kan arbeta med denna modul. Syftet med modulen är att ge teoretisk kunskap om läsprocessen och språkstödjande arbetssätt samt didaktiska redskap för att planera och organisera en inkluderande och individualiserande läs- och skrivundervisning i alla ämnen. Modulens innehåll tar sin utgångspunkt i ett brett teorietiskt perspektiv på vad läsa och skriva innebär, att förmågor som stödjer avkodning, förståelse av texter på ytan såväl som på djupet liksom användandet av texter för olika syften behöver samspela och stödja varandra. (Ansvarigt lärosäte: Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping) Kritiskt textarbete - att läsa, samtala och skriva (om) världen Modulen riktar sig primärt till lärare i årskurs 1-6 samt till lärare och förskollärare i förskoleklass. Även lärare i årskurs 7-9 kan arbeta med modulen. Syftet med modulen är att ge teoretisk kunskap och didaktiska redskap i hur man arbetar med ett kritiskt, undersökande och handlingsinriktat förhållningssätt vid läsning, samtalande kring och skrivande av olika texter. Modulens innehåll tar sin utgångspunkt i språkutvecklande insatser som ger eleverna möjlighet att gå till allt större djup i sin förståelse av viktigt innehåll, företeelser och frågor. (Ansvarigt lärosäte: Malmö högskola) Lässtrategier för sakprosa Modulen vänder sig primärt till lärare i svenska och svenska som andraspråk i åk 4-9 men den kan även vara relevant för lärare i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 1-3 och personal i skolbibliotek. Modulen innehåller möten med olika forskningsperspektiv via filmer, texter och modelleringar och förslag till klassrumsnära uppgifter på hur forskning kan omsättas i undervisning. Elever möter sakprosatexter i läroböcker, på nätet, i tidningar och lyssnar på podcasts och ser på TV och Youtubefilmer. Texterna berättar om vardag och samhälle och bygger upp en förståelse av verkligheten. Det är viktigt att alla elever får tillgång till komplexa lässtrategier och källkritisk granskningsförmåga och därför integreras aspekter från svenska som andraspråk, genus och läs- och skrivsvårigheter i momenten. Modulen innehåller konkreta undervisningsförslag som behandlar olika typer av sakprosa, wikis, källkritik, läs- och bedömningsstrategier. (Ansvarigt lärosäte: Karlstads universitet)

9 Skolverket 9 (9) Att främja elevernas lärande genom språkutveckling: fokus SO Modulen riktar sig primärt till lärare i de samhällsorienterade ämnena i årskurs 4-9. Den kan emellertid också vara relevant för lärare i svenska och svenska som andraspråk, andra ämnen, personal i skolbibliotek, studiehandledare och modersmålslärare. Modulens huvudsakliga syfte är att ge praktiska redskap för planering av en språkutvecklande ämnesundervisning inom so-ämnena. Arbetet med modulen bidrar till lärarnas förståelse för sin egen språkutvecklande praktik samt ger dem teoretisk bakgrund och didaktiska redskap för att planera en kontextrik, interaktiv och stöttande undervisning med utgångspunkt i ämnenas texttyper och språkbruk och ämnesdidaktik. (Ansvarigt lärosäte: Malmö högskola) Att främja elevernas lärande genom språkutveckling: fokus NO Modulen riktar sig primärt till lärare i de naturorienterade ämnena i årskurs 4-9. Den kan emellertid också vara relevant för lärare i svenska och svenska som andraspråk, andra ämnen, personal i skolbibliotek, studiehandledare och modersmålslärare. Modulens huvudsakliga syfte är att ge praktiska redskap för planering av en språkutvecklande ämnesundervisning inom no-ämnena. Arbetet med modulen bidrar till lärarnas förståelse för sin egen språkutvecklande praktik samt ger dem teoretisk bakgrund och didaktiska redskap för att planera en kontextrik, interaktiv och stöttande undervisning med utgångspunkt i ämnenas texttyper och språkbruk och ämnesdidaktik. (Ansvarigt lärosäte: Malmö högskola) Strukturerad läs- och skrivundervisning Modulen vänder sig till lärare i grundsärskolans båda inriktningar. Beskrivning kommer snart! (Ansvarigt lärosäte: Göteborgs universitet)

Planerade moduler för höstterminen 2015

Planerade moduler för höstterminen 2015 Planerade moduler för höstterminen 2015 Samtal om text Modulen används i Läslyftets utprövningsomgång. Exemplen i modulen är främst hämtade från undervisning i svenska och svenska som andraspråk men avsikten

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet

Planera och organisera för Läslyftet Planera och organisera för Läslyftet För huvudmän och rektorer inom Förskoleklass Grundskolan och motsvarande skolformer Gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Diskussionsunderlag ISBN 978-91-7559-210-7

Läs mer

LÄSLYFTET I SKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I SKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I SKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-210-7 Form: AB Typoform Foto: Lena Katarina Johansson och Elke Welzbacher Tryck: Elanders Sverige AB, Skolverket 2018

Läs mer

Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer

Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer Läslyftets webbinarium 12 januari 2015 Powerpoint-presentationer Erica Jonvallen projektledare Tove Mejer expert Katarina Linnarsson undervisningsråd Läslyftet Erica Jonvallen projektledare 2015-01-12

Läs mer

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen

Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun. Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Läslyftet 2016-2018 i Örebro kommun Kortfattad information utifrån rektor och lärares perspektiv Läs mer på Skolverket samt Läs- och skrivportalen Tidplan inför Läsåret 2016/17 Okt-nov -15 Rektorer planerar

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16

För huvudmän inom skolväsendet. Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 För huvudmän inom skolväsendet Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande och skrivande Läsåret 2015/16 Ansök senast den 23 januari 2015 Läslyftet 2015 2018 Hösten 2015 startar Läslyftet,

Läs mer

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas.

Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. Innan man startar en insats för lärare med fokus på kollegialt lärande, kan det finnas många frågor som behöver diskuteras och beslutas. I det här diskussionsunderlaget finns det dels information om Lärportalens

Läs mer

Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande, skrivande och lärande. modulkunskap

Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande, skrivande och lärande. modulkunskap Läslyftet Kollegialt lärande för utveckling av elevers läsande, skrivande och lärande modulkunskap Syfte Läslyftet syftar till att öka elevers läsförståelse och skrivförmåga genom att stärka och utveckla

Läs mer

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19

Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 1 (5) Utbildningsplan för handledare inom Läslyftet läsåret 2018/19 Skolverket har fastställt denna utbildningsplan i samverkan med Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan Kristianstad, Luleå

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling

Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet - fortbildning i läs- och skrivutveckling Erica Jonvallen projektledare 2014-10-28 Målgrupper och läsår Målgrupper Lärare i förskoleklass, den obligatoriska skolan, gymnasie- och gymnasiesärskolan

Läs mer

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-230-5 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande

MATEMATIKLYFTET. Planera och organisera för kollegialt lärande MATEMATIKLYFTET Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-228-2 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders Sverige

Läs mer

Läslyftet - uppdrag att svara för genomförandet av fortbildning i läs- och skrivutveckling. Erica Jonvallen projektledare

Läslyftet - uppdrag att svara för genomförandet av fortbildning i läs- och skrivutveckling. Erica Jonvallen projektledare Läslyftet - uppdrag att svara för genomförandet av fortbildning i läs- och skrivutveckling Erica Jonvallen projektledare Varför Läslyft? Regeringsuppdrag Vad är Läslyftet? Utgångspunkter Genomförande -

Läs mer

Planera och organisera. Kollegialt lärande i fritidshemmet

Planera och organisera. Kollegialt lärande i fritidshemmet Planera och organisera Kollegialt lärande i fritidshemmet Innehåll 1 2 3 4 5 6 7 Vad innebär kollegialt lärande? 3 Utgå från en nulägesanalys 4 Att välja underlag 5 Skapa delaktighet och prioritera 6 Skapa

Läs mer

Planera och organisera för Matematiklyftet

Planera och organisera för Matematiklyftet Planera och organisera för Matematiklyftet För huvudman, rektor och förskolechef inom Förskola Förskoleklass Grundskola och motsvarande skolformer Gymnasieskola och gymnasiesärskola Kommunal vuxenutbildning

Läs mer

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN

2015/16. Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN 2015/16 Läslyftet UNDERLAG ANN-CHRISTIN FORSBERG, ERICA LÖVGREN Läslyftet Bakgrund Läslyftet är en av regeringen beslutad insats (2013) Målet för insatserna är att ge lärare vetenskapligt väl underbyggda

Läs mer

Dag 2 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Dag 2 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Dag 2 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program Systematiskt kvalitetsarbete och forskningsbaserat arbetssätt i praktiken, Sara Knöfel och Jonas Andersson,

Läs mer

Regional nätverksträff 151123

Regional nätverksträff 151123 Regional nätverksträff 151123 Aktuellt Information från Skolverket Läslyftet Bedömningsstöd Kunskapskrav åk 1 Utvecklingsmedel till det Regionala nätverket Ge alla elever chansen att lära sig läsa och

Läs mer

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål

Dagens program Inledning Vägar in i skriftspråket Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Dagens program 10.00-10.15 Inledning 10.15-11.15 Vägar in i skriftspråket Carina Fast 11.15-12.00 Läslyftet i förskolan bakgrund, syfte och mål Skolverket 12.00-13.00 Lunch 13.00-14.45 Läslyftet i förskolan

Läs mer

Huvudmän inom skolväsendet 2012-12-18 1 (10) Dnr 2012:1958

Huvudmän inom skolväsendet 2012-12-18 1 (10) Dnr 2012:1958 Huvudmän inom skolväsendet 1 (10) Information om Matematiklyftet I detta dokument finns information om Matematiklyftet samt hur man som huvudman ska gå tillväga om man vill ansöka om statsbidrag för matematikhandledare

Läs mer

Handledarutbildning. Högskolan Dalarna 22 maj 2018

Handledarutbildning. Högskolan Dalarna 22 maj 2018 Handledarutbildning Högskolan Dalarna 22 maj 2018 Utbildningsdagar Högskolan Dalarna Tillfälle 1: 22 maj 2018 Tillfälle 2: 13-14 sep 2018 Tillfälle 3: 6-7 nov 2018 Tillfälle 4: 28-29 jan 2019 Tillfälle

Läs mer

Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket. Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman

Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket. Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman Vad händer framöver? Aktuellt från Skolverket Språkdagen Göteborgs universitet 5 april 2017 Ildico Hellman Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) Webb Nyhetsbrev Nationell konferens

Läs mer

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft

Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom. Twitter:#laslyft Läslyftets uppföljande konferens för rektorer, mars 2017 Ildico Hellman och Anna Lindblom Twitter:#laslyft Program 10.00 Läslyftet tillbakablick och nuläge 13.00 Lunch Erfarenhetsutbyte i mindre grupper

Läs mer

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning

Utmaning. Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Dagens innehåll Utmaning Statsbidraget ger: Möjlighet till nedsättning i tid för handledaren på 10-20% Tillgång till handledarutbildning Aktivitetsplan- mer i detalj. Starkt önskemål om en ökad integrering

Läs mer

Är du vanlig eller ovanlig i Läslyftet 18/19? Undervisar i grundskolan 48 år Kvinna Anna Andersson Har arbetat 16 år som lärare

Är du vanlig eller ovanlig i Läslyftet 18/19? Undervisar i grundskolan 48 år Kvinna Anna Andersson Har arbetat 16 år som lärare Är du vanlig eller ovanlig i Läslyftet 18/19? Undervisar i grundskolan 48 år Kvinna Anna Andersson Har arbetat 16 år som lärare Program 10:00-10:15 Välkomna! 10:15-11:15 Texterna (och lärarna) som räddade

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU!

För huvudmän inom skolväsendet. Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! För huvudmän inom skolväsendet Matematiklyftet LÄSÅRET 2015/16 ANSÖK SENAST 16 JANUARI 2015 SISTA CHANSEN ATT DELTA I MATEMATIKLYFTET ANSÖK NU! Innehåll Fortbildning för alla matematiklärare 2 Läraren

Läs mer

Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Välkomna! Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program 10.00 Introduktion - NCS - Språk-, läs, och skrivutvecklare, utbildningsplan, aktivitetsplan 10.45 Föreläsning,

Läs mer

Moduler LÄSLYFTET I SKOLAN

Moduler LÄSLYFTET I SKOLAN Moduler 2018 2019 LÄSLYFTET I SKOLAN Välkommen till Läslyftet! Den här översikten ger en kort beskrivning av modulernas innehåll och är tänkt att hjälpa er i valet av modul. Årskurs och primär målgrupp

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare #NCSLaslyft Anna Lindblom Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs, och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet Gruppdiskussioner 12.00 LUNCH 13.00

Läs mer

Tammi Gustafsson Nadel Malin Gyunda Tove Mejer Program 9:30-10:00 Välkomna till Läslyftet! 10:00-10:30 Den första bokupplevelsen är den största bokupplevelse 10:30-10:50 Paus 10:50-12:00 Det här är Läslyftet

Läs mer

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 2-3 februari #NCSLaslyft Anna Lindblom Utvärdering från tillfälle 2 Samma grupper! Byt grupper! En riktigt bra utbildning Mer förskola! Mer gymnasieskola!

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan

Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan Systematiskt kvalitetsarbete i praktiken- Resurser i samverkan Halmstads kommun Ca 95 000 invånare BUF + UAF 80 förskolor + 27 friförskolor 32 grundskolor + 4 friskolor 3 gymnasieskolor + 3 friskolor Rollen

Läs mer

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA

Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Språkutvecklingsplan FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA SPRÅKUTVECKLINGSPLAN FÖRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Inledning Förskolans, förskoleklassens och grundskolans uppdrag är att lägga grunden

Läs mer

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, februari

Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, februari Utbildning för Språk-, läs- och skrivutvecklare, 11-12 februari #NCSLaslyft Anna Lindblom Utvärdering från tillfälle 2 Nyanlända elevers lärande Bedömningsmaterialet Längre gruppdiskussioner Viktigt att

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING. Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018. Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING. Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018. Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2017/2018 Anna Strid, Britt Olofsson Santoft, Jonatan Lannemar Uppdaterad 2017-08-14 1 Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i skolan Omgång 3 tillfälle 4, 6-7 september

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i skolan Omgång 3 tillfälle 4, 6-7 september Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i skolan Omgång 3 tillfälle 4, 6-7 september Laila Guvå och Susanne Magne Dagens program 10.00 10.45 12.00 13.00 14.30 15.00 16.45 17.00 18.30 Inledning,

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2018/2019 Jonatan Lannemar, Britt Olofsson Santoft, Anna Strid Uppdaterad 2018-05-24 1(8) Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Vi lyfter språk-, läs- och skrivförmågan. Läslyftet som resurs för förskolors utvecklingsarbete

Vi lyfter språk-, läs- och skrivförmågan. Läslyftet som resurs för förskolors utvecklingsarbete Vi lyfter språk-, läs- och skrivförmågan Läslyftet som resurs för förskolors utvecklingsarbete I sin principiella tro på möjligheten av en objektiv framställning genom ett transparant språk är marxismen,

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2018/2019 Jonatan Lannemar, Britt Olofsson Santoft, Anna Strid Uppdaterad 2018-11-07 1(8) Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Läslyftet i skolan MODULER OM SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTVECKLING

Läslyftet i skolan MODULER OM SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTVECKLING Läslyftet i skolan MODULER OM SPRÅK-, LÄS- OCH SKRIVUTVECKLING Alla insåg att det rör alla. Läslyftet handlade inte bara om svenskan. Det var nog den viktigaste insikten för alla. (Lärare, gymnasiet) Jag

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. Stockholm den 9 och 10 maj 2017 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare Stockholm den 9 och 10 maj 2017 #NCSLaslyft Ildico Hellman Dagens program 10.00 Introduktion Språk-, läs- och skrivutvecklare, utbildningen NCS Läslyftet

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Göteborg, Stockholm och Malmö juni 2017 Ildico Hellman, Malin Gyunda, Teresa Fernández Long Dagens program 09:30 Inledning 09:40 Språk-, läs-

Läs mer

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik

Matematiklyftet i förskoleklassen. Lärportalen. för matematik Matematiklyftet i förskoleklassen Lärportalen för matematik Matematiklyftet i förskole klassen är en del av en unik satsning på fortbildning i mate matikdidaktik och riktar sig till personal i förskoleklass.

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS SPRÅKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara språk-och kunskapsutvecklande.

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Välkomna till utbildningen Att leda kollegialt lärande i fritidshemmet

Välkomna till utbildningen Att leda kollegialt lärande i fritidshemmet Välkomna till utbildningen Att leda kollegialt lärande i fritidshemmet Program 9:30-10:30 10:30-11:20 11.30-12:30 12:30-13:30 13:30-14:40 14:40-15:00 15:00-15:50 15:50-16:00 Skolverket informerar om utbildningen

Läs mer

Att leda kollegialt lärande

Att leda kollegialt lärande Att leda kollegialt lärande 2019-06-04 Program 4 juni 10.00 10.45 Information om utbildningen och kompetensutvecklingsmodellen Skolverket 10.50 12.00 Det kollegiala lärandet, förväntningar & rollfördelning.

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Ildico Hellman, Malin Gyunda EPA: ensam par alla E: Vilka teman tycker du framkommer i berättelsen som skulle vara intressanta

Läs mer

Specialpedagogik för lärande

Specialpedagogik för lärande Specialpedagogik för lärande Allas rätt till lärande I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt.

Läs mer

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda,

Välkomna. till konferens för samordnare inom nyanländas lärande. Arlanda, Välkomna till konferens för samordnare inom nyanländas lärande Arlanda, 2016-09-02 Skolverkets arbete Regeringsuppdrag: Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända

Läs mer

Läsdelegationens betänkande Barn och ungas läsning ett ansvar för hela samhället. Remissvar från Östersunds kommun

Läsdelegationens betänkande Barn och ungas läsning ett ansvar för hela samhället. Remissvar från Östersunds kommun Östersund 2018 11 22 Läsdelegationens betänkande Barn och ungas läsning ett ansvar för hela samhället. Remissvar från Östersunds kommun Barn och ungdomar har rätt att få utveckla förutsättningar för en

Läs mer

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare

Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare Matematiklyftet Kollegialt lärande för matematiklärare 2012-2016 Helena Karis Emma Wimmerstedt Dagens presentation Bakgrund Uppdrag Syfte/mål Genomförande Utvärdering Matematikdidaktiskt innehåll Lärportalen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete - med fokus på språk-, läs- och skrivutveckling Göteborg den 24 september 2013 Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Allmänna råd Skolverkets allmänna råd med kommentarer

Läs mer

Läslyftet Stockholm Seminarium Vilka resultat nåddes och vad hände sedan? Leda lärande 3 oktober 2018

Läslyftet Stockholm Seminarium Vilka resultat nåddes och vad hände sedan? Leda lärande 3 oktober 2018 Läslyftet Stockholm Seminarium Vilka resultat nåddes och vad hände sedan? Leda lärande 3 oktober 2018 Innehåll Uppdrag och bakgrund Programteori Genomförande Resultat Vad tar vi med oss? Hur går vi vidare?

Läs mer

Språkutvecklande arbetssätt i förskolan

Språkutvecklande arbetssätt i förskolan Språkutvecklande arbetssätt i förskolan -resurser i samverkan Barn- och ungdomsförvaltningen & Kulturförvaltningen Rutin för arbete med barns och elevers språk-, läs- och skrivutveckling ATT alla verksamheter

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2016/2017 Jonatan Lannemar Uppdaterad 2016-06-08 POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, 131 81 Nacka Stadshuset,

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling - Läslyftet Dnr U2013/7215/S

Delredovisning av uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling - Läslyftet Dnr U2013/7215/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (25) Delredovisning av uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling - Läslyftet Dnr U2013/7215/S Härmed delredovisas uppdraget att svara för genomförandet

Läs mer

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING

VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING VÄLFÄRD SKOLAS SPRÅKSATSNING Nätverk och aktiviteter läsåret 2019/2020 Jonatan Lannemar, Britt Olofsson Santoft, Anna Strid Uppdaterad 2019-06-03 1(8) Innehållsförteckning 1 Välfärd skolas språksatsning...

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:4 2018-07-12 U2018/03106/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Uppdrag att svara för genomförandet

Läs mer

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor Skolverkets besök Lyssna Informera Svara på frågor Idag Handledarrollen Statsbidraget Nytt i modulerna Kompetensutvecklingsmodellen Läslyftets utvärdering Diskussion Aktuellt Frågor Många handledare!

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f in Skolinspektionen Dnr 44-2017:5471 Montenova montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 769602-2248 susanne.palmgren@montenova.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nova Montessoriskola

Läs mer

BRUK som ett verktyg inom systematiskt kvalitetsarbete

BRUK som ett verktyg inom systematiskt kvalitetsarbete BRUK som ett verktyg inom systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete som plattform för ett forskningsbaserat arbetssätt Att kritiskt granska vad man gör och varför Att ta in ny kunskap och

Läs mer

Wifi: CLARION CONNECT

Wifi: CLARION CONNECT Wifi: CLARION CONNECT 1 Tammi Gustafsson Nadel Malin Gyunda Tove Mejer 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Samarbetet mellan förskola och hem har ökat liksom vårdnadshavarnas medvetenhet kring hur viktig läsning och

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK

Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK Vad innebär kvalitetsarbete inom skolväsendet? 4 kap. 3-8 skollagen Kvalitet och inflytande Systematiskt kvalitetsarbete Varje huvudman och varje förskole- och skolenhet

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Likvärdig utbildning i svensk grundskola? Elevers möjligheter att uppnå goda studieresultat

Läs mer

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet

Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringsbeslut I:5 2013-02-21 U2013/1101/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet Regeringens beslut Regeringen uppdrar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola

Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Kvalitetsdokument 2015/2016 Viktor Rydbergs samskola Skolans utvecklingsarbete 1. Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? VRS har under läsåret 2015/2016 arbetat med identifierade

Läs mer

Språk-, läs- och skrivutveckling

Språk-, läs- och skrivutveckling RUC-råd, torsdagen den 2 mars i Kosta Språk-, läs- och skrivutveckling forskning om elevers lärande och lärares undervisning Ewa Bergh Nestlog svenska språket med didaktisk inriktning Linnéuniversitetet

Läs mer

Aktuellt. Vad händer sen?

Aktuellt. Vad händer sen? Aktuellt Vad händer sen? Allmänna råd om betyg och betygssättning Lärares professionella yrkeskunnande Risker med bedömningsmatriser Behoven ska styra, inte systemen Nya webbkurser https://www.skolverket.se/omoss/press/pressmeddelanden/pressmeddelanden/2018-10-29-nyarad-for-mer-rattvisande-och-likvardiga-betyg

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Omgång 1 tillfälle 4, mars 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Omgång 1 tillfälle 4, mars 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Omgång 1 tillfälle 4, mars 2018 Ildico Hellman, Malin Gyunda Presentation Vad heter du? Var arbetar du? Varför skriva en roman om den bara kunde

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

Språkutveckling och Läslyft i Katrineholms kommun

Språkutveckling och Läslyft i Katrineholms kommun Språkutveckling och Läslyft i Katrineholms kommun Ett försök till helhetsgrepp för ökad måluppfyllelse i alla ämnen Annika Mindedal, språkutvecklare Läroplaner + Få syn på språket FÖRSKOLA FÖRSKOLEKLASS

Läs mer

Stödinsatser i skolan

Stödinsatser i skolan Stödinsatser i skolan Kompetensutveckling inom specialpedagogik Regeringen: Fler lärare än speciallärare och specialpedagoger får ökade kunskaper om specialpedagogiska förhållningssätt, metoder och arbetssätt

Läs mer

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet

Skolverkets allmänna råd med kommentarer om. Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Skolverkets allmänna råd med kommentarer om Systematiskt kvalitetsarbete - för skolväsendet Allmänna råd om systematiskt kvalitetsarbete Målgrupper Riktar sig till huvudmän, rektorer och förskolechefer.

Läs mer

Uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet

Uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet Regeringsbeslut I:9 2013-12-05 U2013/7215/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling Läslyftet Regeringens beslut Regeringen uppdrar

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4634 Varbergs kommun ks@varberg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bockstensskolan 3-5 i Varbergs kommun 2(9) Tillsyn i Bockstensskolan 3-5 har genomfört tillsyn av

Läs mer

Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan

Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan Plan för att öka nyanländas måluppfyllelse i grundskolan 1. Framgångsfaktorer för en ökad måluppfyllelse för nyanlända elever Forskning på området pekar på ett antal centrala framgångsfaktorer i undervisningen

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2017/00300/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:1 2017-01-26 U2017/00300/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända barn och elever

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

ÄNTLIGEN-PRATA- UNDERVISNING-MED KOLLEGOR-LYFTET

ÄNTLIGEN-PRATA- UNDERVISNING-MED KOLLEGOR-LYFTET ÄNTLIGEN-PRATA- UNDERVISNING-MED KOLLEGOR-LYFTET Sida 2 Image by: Boberger/Portraits https://commons.wikimedia.org/wiki/file:jacqueline_woodson_02.jpg Program 9.30-9.45 Välkomna! 9.45-11.15 Läslyftet och

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. i förskolan. Stockholm augusti 2019

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare. i förskolan. Stockholm augusti 2019 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Stockholm 21-22 augusti 2019 Wifi: Lösenord: barnboksakademin.com 17 skäl Presentera er för varandra och hitta en gemensam nämnare för alla vid

Läs mer

Forskningsbaserat arbetssätt och systematiskt kvalitetsarbete. Jonas Andersson Anna Lindblom

Forskningsbaserat arbetssätt och systematiskt kvalitetsarbete. Jonas Andersson Anna Lindblom Forskningsbaserat arbetssätt och systematiskt kvalitetsarbete i praktiken Jonas Andersson Anna Lindblom Upplägg 13:00 15:00 Forskningsbaserat arbetssätt i praktiken Systematiskt kvalitetsarbete och BRUK

Läs mer

Kompetensutveckling inom specialpedagogik. Specialpedagogik för lärande

Kompetensutveckling inom specialpedagogik. Specialpedagogik för lärande Kompetensutveckling inom specialpedagogik Specialpedagogik för lärande Program 20 oktober 10.00 11.30 11.40 12.10 12.40 13.45 16.10 16.30 Info från oss Paus Daniel Östlund - Stöd till elever: en tillbakablick

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete 2017-2018 Tomtbergaskolans rektorsområde Eleverna känner sig nöjda med vår skola och är trygga här oavsett ålder. Tryggheten bland fritidsbarnen är ännu högre, vi har stora

Läs mer

Moduler om språk-, läs och skrivutveckling

Moduler om språk-, läs och skrivutveckling Moduler om språk-, läs och skrivutveckling Varför ett Läslyft och för vem? Modulerna om språk-, läs och skrivutveckling är framtagna inom Läslyftet Regeringsuppdrag om fortbildning i läs- och skrivutveckling

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2017:5465 Forsviks friskola Org.nr. 865501-0661 styrelsen@forsviksfriskola.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Forsviks friskola belägen i Karlsborgs kommun Skolinspektionen Box

Läs mer

A L V I K S S K O L A N S K O L L E G I A L A L Ä R A N D E

A L V I K S S K O L A N S K O L L E G I A L A L Ä R A N D E Språklyftet A L V I K S S K O L A N S K O L L E G I A L A L Ä R A N D E Undervisande personal & Fritidspersonal Didaktik Förstelärare med inriktning mot språkutveckling Lärare F-6 Processledare Hörselklass

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad

Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad Så fortsätter vi med Matematiklyftet Borås Stad Gr Borås Stad har i flera år arbetat med kollegialt lärande på olika sätt. Vi brukar skoja och säga att matematiken kokar i Borås stad, säger Maria Maschmann

Läs mer

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Skolans värdegrund och uppdrag Lgr 11 s.9 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Skola Ansvarig Rektor:

Skola Ansvarig Rektor: SKA samtal 15/16 Skola Ansvarig Rektor: Samtalen äger rum fyra gånger per år: sep, nov, feb och apr Dokumentationen inför samtalen ska innehålla Rektors analys och Rektors åtgärder Resultat och ledarskap

Läs mer

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN

VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN VISÄTTRASKOLANS MATEMATIKUTVECKLINGSPLAN Syftet med den här utvecklingsplanen är att synliggöra hur vi på Visättraskolan ska arbeta för att all undervisning på vår skola ska vara matematik- och kunskapsutvecklande.

Läs mer