Beslut om tillämpning av förfarande vid miljökonsekvensbedömning för projektet att fördjupa Karleby 13 meters farled PB 20.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut om tillämpning av förfarande vid miljökonsekvensbedömning för projektet att fördjupa Karleby 13 meters farled PB 20."

Transkript

1 Beslut Dnr EPOELY /26/07.04/ Översättning Beslut om tillämpning av förfarande vid miljökonsekvensbedömning för projektet att fördjupa Karleby 13 meters farled Projektansvarig Trafikverket PB Vasa Projektbeskrivning Trafikverket har begärt Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten om beslut om tillämpning av förfarande vid miljökonsekvensbedömning för projektet att fördjupa havsfarleden i Karleby. Till begäran har bifogats en behovsutredning som Finnish Consulting Group Oy har utfört på beställning av Trafikverket och där följande konstateras om projektet: Karleby 13 meters farled fungerar som infartsled till Karleby hamn (farled nr 437) och är en handelssjöfartsled av 1 klass (VL1) som är ca 19 km lång och markerad med 41 säkerhetsanordningar. Farleden börjar med två filer ca 2,5 km nordväst om Karleby fyr och blir enfilig sydost om Karleby fyr (PL 4000). Det ramade djupet i farledens yttre del (PL ) ör rd = -15,4 m. Farledens inre avsnitt (PL > ) börjar vid ön Repskäret och i det inre avsnittet är det ramade djupet rd = -14,8 m. Dimensioneringsfartyget för den nuvarande farleden är ett bulkfartyg för dwt med huvudmåtten: längd (L) = 245 m, bredd (B) = 35 m och djupgående (T) = 13 m. Vid dimensioneringen av farleden har dessutom beaktats icke fullastade fartyg för dwt. Farledens minimibredd är 178 m. I nuvarande skick möjliggör farleden inte att fartyg av panamax-klass trafikerar fullastade. För att bevara hamnens konkurrenskraft är det viktigt att Karleby farled fördjupas för att lastningskapaciteten hos större fartyg bättre ska kunna utnyttjas. Enligt översiktsplanen för fördjupandet av Karleby farled är syftet att fördjupa seglationsdjupet från nuvarande 13 meter med en meter, d.v.s. till 14 meter. Ändringen av seglationsdjupet görs så att farledens nuvarande dragning och farledsområdet i huvudsak förblir oförändrade. ETELÄ-POHJANMAAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS, Ympäristö ja luonnonvarat Vaihde Alvar Aallon katu 8 PL 156, Seinäjoki Korsholmanpuistikko 44 PL 262, Vaasa NÄRINGS-, TRAFIK- OCH MILJÖCENTRALEN I SÖDRA ÖSTERBOTTEN, Miljö och naturresurser Växel Alvar Aallon katu 8 PB 156, Seinäjoki Korsholmsesplanaden 44 PB 262, Vasa Torikatu 40 PL 77, Kokkola Torggatan 40 PB 77, Karleby

2 2/6 Syftet med projektet att fördjupa den nuvarande farleden är att förbättra hamnens transportekonomi. Projektets preliminära kostnadsberäkning är ca 50 miljoner euro och dess nyttokostnadsförhållande är 1,8. Tidigare muddringar av farleden Karleby farled har tidigare fördjupats flera gånger. Det senaste fördjupningsprojektet skedde åren , då seglationsdjupet i farleden fördjupades från 11 meter till 13 meter. Behovet av tillämpning av förfarande vid miljökonsekvensbedömning (MKB) för projektet utreddes , då Miljöministeriet konstaterade att det inte är nödvändigt att tillämpa konsekvensbedömning enligt prövning i enlighet med MKB-lagen. Det förra muddringsprojektet omfattade muddring av ca 5,9 miljoner pråm-m 3 massor och deponering av muddermassor på havsdeponeringsområden, i deponeringsbassängerna i Karleby hamn samt den nuvarande deponeringsbassängen som avskiljts från havet med vallar. Muddringsprojektet var då det största farledsarbetet i Finland, med ca 30 olika fartyg som arbetade med allt från muddring (8 st.) till borrplattformar (2 st.) och arbetsfartyg för dykare samt bogserbåtar. Fördjupningsplanen Det aktuella projektet för att fördjupa Karleby farled omfattar totalt ca 1,1 milj. m 3 ftr muddringsmassor, varav ca m 3 ftr består av bergsmassor som bryts. Muddringsmassorna deponeras inte på vattenområdet, utan syftet är att deponera dem på Karleby hamns utvidgningsområden enligt giltiga tillstånd samt i den nuvarande deponeringsbassängen som ligger intill hamnen och som är avskiljd från havet med vallar. Projektets preliminära kostnadsberäkning är ca 50 milj. euro (moms 0 %). Trafikverket har för avsikt att inleda utarbetandet av projektplanen enligt vattenlagen i början av år 2013 och det är meningen att projektplanen lämnas in till Regionförvaltningverket i Västra och Inre Finland under år I programmet som styr planeringen för den trafikpolitiska redogörelsen för Katainens regering är projektets planerade tidpunkt åren Projektet kan börja genomföras tidigast år 2014, beroende på hur tillståndsprocessen enligt vattenlagen löper. Beaktande av närliggande skyddsområden Karleby farled ligger på ett Natura 2000-område och därför kommer en separat Naturabedömning enligt naturvårdslagen 65 och 66 att utarbetas för att bedöma projektets konsekvenser på områdets naturvärden.

3 3/6 Naturaområden Målet med Europeiska gemenskapens Natura 2000-nätverk är att skydda värdefulla livsmiljöer, växt- och djurarter enligt habitat- eller fågeldirektivet. Direktiven har även verkställts genom den finländska naturvårdslagen. Karleby skärgård har inkluderats i nätverket på basis av både habitat- och fågeldirektivet. Karleby farleds avsnitt mellan Bergbådan och Vadmalsklippan (PL ) ligger på Naturaområdet Karleby skärgård (FI ), som omfattar skärgården utanför Karleby, Kelviå och Lochteå. Naturaområdet (FI ) har skyddats enligt habitatdirektivet som SCIområde och enligt fågeldirektivet som SPA-område. Ungefär hälften av området hör till det riksomfattande skyddsprogrammet för stränder och en del har fredats på privat mark. Området ingår även i Larsmo Karleby Kelviå skärgårds IBAområde (nr ). Skärgårdens Naturaområde inkluderar många olika typer av stränder från åmynningar till yttre skärgård. Naturtypen sublittorala strandbankar inkluderar sandbankar, som permanent ligger under vatten och topografiskt går att urskilja från havsbottnen runtomkring. Karleby farled tangerar naturtypen som klassificerats som sublittorala sandbankar, som bildats i första hand av det omfattande området Bankarna. Det har inte gjorts uttömmande inventeringar av naturtypen. Enligt en undersökning som Pohjolan Voima låtit utföra omfattar Bankarna ett ca 1635 ha stort område mellan Trullevi udde och ön Råberget. Naturaområdet Rummelön-Harrbådan (FI ) ligger ca 2 km öster om Karleby farled. Området har skyddats enligt habitatdirektivet som SCI-område och enligt fågeldirektivet som SPA-område. På området finns värdefulla växtlighetstyper, såsom representativa successionszoner för växtlighet vilka uppstått via landhöjningen. Området ingår även i Rummelö-Harrbådans IBA-område (nr ). Naturaområdet Larsmo skärgård (FI ) ligger ca 2 km väster om Karleby farled. Området har skyddats enligt habitatdirektivet som SCI-område och enligt fågeldirektivet som SPA-område. Områdeshelheten inkluderar olika utvecklingsstadier av landhöjningskusten, från flacka sandstränder som är utsatta för vinden till klippiga utskär och blockfält vid stranden. Hörande Innan beslutet fattades har Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten hört Trafikverket, som för sin del presenterade projektet , samt Karleby stads miljöchef Mikael Hagström.

4 4/6 Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbottens beslut Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten beslutar att förfarande vid miljökonsekvensbedömningen inte tillämpas för Trafikverkets projekt att fördjupa Karleby 13 meters farled. Motiveringar Närings-, trafik- och miljöcentralens uppgift är att besluta om huruvida förfarande vid miljökonsekvensbedömning ska tillämpas för ett projekt. Det aktuella projektet att fördjupa Karleby farled kan anses vara en sådan väsentlig ändring av ett redan genomfört projekt som åsyftas i MKB-lagen 4 2 mom. För sådana projekt tillämpas bedömningsförfarandet, om konsekvenserna av ändringen till sin natur och omfattning och med beaktande av övriga projekt, kan jämföras med de betydande och skadliga miljökonsekvenser av projekt som nämns i projektförteckningen i MKB-förordningen 6. Då projektet bedöms som helhet orsakar det aktuella projektet sannolikt inte sådana konsekvenser som till sin natur och omfattning är betydande och skadliga miljökonsekvenser, vilket tillämpningen av förfarande vid miljökonsekvensbedömning fordrar. För de tidigare muddringsarbetena i Karleby farled bedömdes behovet av MKBförfarande av Miljöministeriet år Muddringsmassorna i det genomförda projektet var 5,9 milj. m 3, medan mängden i nuvarande projekt uppskattas vara avsevärt mindre, ca 1,1 milj. m 3. Ministeriet konstaterade då i sitt beslut att tilllämpningen av MKB-förfarande vid muddringen av Karleby farled och hamnbassäng inte sannolikt skulle föra något nytt med sig med tanke på förebyggandet av skadliga konsekvenser, skyddet av havsmiljön eller myndighetsförhandlingar. Dock kände man inte vid tidpunkten för det förra beslutet till ammunitionen som sänkts ner i området, vilket ledde till ändringar i de ursprungliga planerna för deponeringen av muddringsmassor. Att ammunition hittades ansågs inte heller då vara en sådan faktor att behovet av MKB-förfarande skulle ha blivit aktuellt. Nu kommer man att på förhand röja undan all ammunition som man känner till. Inte heller har det i farlederna skett några väsentliga ändringar sedan år 1994, som skulle fordra att beslutet om tillämpning av förfarande vid miljökonsekvensbedömning skulle fordra ändring. MKB-förfarande har i Finland tillämpats för farledsprojekt i regel endast då det har varit frågan om en ny farled eller en delvis flyttning av farled. Det är det inte frågan om i det aktuella projektet. Beslutet understöds även av att ingen deponering enligt planen kommer att ske på öppet hav. Alla massor som tas bort kommer att deponeras antingen i den redan existerande deponeringsbassängen eller på Karleby hamns utvidgningsområde. Detta kan anses vara det bästa alternativet ur miljösynpunkt och det minskar väsentligt miljökonsekvenserna av deponeringen.

5 5/6 Under hela den föregående muddringen har också projektets konsekvenser följts upp och därmed torde det vara möjligt att göra en tillförlitlig bedömning av konsekvenser under arbetstiden. Detta möjliggör nödvändiga beräkningar om olägenheter och ersättningar eller kompensationer. Konsekvenserna för Naturaområdena bedöms på ett omfattande sätt genom en separat bedömning. Vederbörligas deltagande torde även förverkligas i tillräcklig omfattning då man informerar om projektet och då miljötillstånd ansöks. Tillämpade lagrum Lag om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning (468/1994, 267/1999,458/2006) 4, 6, 19 Statsrådets förordning om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning (713/2006) 4, 6, 7 Sökande om ändring Den projektansvarige får söka ändring i detta beslut genom besvär hos Vasa förvaltningsdomstol. Besvärsskriften ska tillställas Vasa förvaltningsdomstol inom 30 dagar från att den projektansvariga har fått meddelande om beslutet. Besvärsanvisningen medföljer som bilaga. I övrigt får ändring i detta beslut inte sökas särskilt genom besvär. De som avses i 17 2 mom. får likväl söka ändring i samma ordning och sammanhang som besvär anförs över ett sådant avgörande av ett tillståndsärende enligt någon annan lag som gäller ett projekt eller över något annat beslut som är väsentligt för genomförandet av projektet (MKB-lagen 19 3 mom.). Miljöskyddschef Päivi Kentala Överinspektör Esa Ojutkangas Avgift Ingen avgift uppbärs för beslutet Meddelande om beslutet

6 6/6 Beslutet Den projektansvariga Trafikverket, mot mottagningsbevis Kopia av beslutet Karleby stad Beslutet framlagt till påseende Kungörelsen och beslutet är framlagt till påseende på anslagstavlan i Karleby stad under 14 dagar och de finns också elektroniskt på ELYcentralen i Södra Österbottens webbplats inom ansvarsområdet för miljön och naturresurserna > Regional miljöinformation > Västra Finland > Miljövård > Miljökonsekvensbedömning MKB och SMB > MKB-beslut BILAGOR Besvärsanvisning

BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING, VÄSTERVIK VINDKRAFTSPARK, KRISTINESTAD

BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING, VÄSTERVIK VINDKRAFTSPARK, KRISTINESTAD BESLUT Dnr EPOELY/989/2018 17.4.2018 Ärende BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING, VÄSTERVIK VINDKRAFTSPARK, KRISTINESTAD Den projektansvarige Ramboll Hovrättsesplanaden

Läs mer

CPC Finland Ab Verkställande direktör Erik Trast PB Helsingfors. Ärende. Beskrivning av projektet och miljön

CPC Finland Ab Verkställande direktör Erik Trast PB Helsingfors. Ärende. Beskrivning av projektet och miljön BESLUT Dnr EPOELY/2080/2017 13.9.2017 CPC Finland Ab Verkställande direktör Erik Trast PB 533 00101 Helsingfors Ärende Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning i CPC Finland

Läs mer

Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller i enlighet med 60 i miljöskyddslagen (86/2000).

Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller i enlighet med 60 i miljöskyddslagen (86/2000). Seinäjoki BESLUT / Översättning Dnr EPOELY/1166/07.00/2011 Givet efter anslag 27.10.2011 ÄRENDE Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller i enlighet med 60 i miljöskyddslagen (86/2000).

Läs mer

Begäran om prövning av behovet för MKB-förfarande, 110 kv:s anslutande kraftledning för Pjelax vindkraftspark

Begäran om prövning av behovet för MKB-förfarande, 110 kv:s anslutande kraftledning för Pjelax vindkraftspark Beslut Dnr EPOELY/564/2014 15.12.2014 VindIn Ab Oy Mannerheimvägen 16 A 3 00100 Helsingfors Referens: Begäran om prövning av behovet för MKB-förfarande, 110 kv:s anslutande kraftledning för Pjelax vindkraftspark

Läs mer

BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING, UTVIDGNING AV SVINKÖTTSPRODUKTION, VÖRÅ

BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING, UTVIDGNING AV SVINKÖTTSPRODUKTION, VÖRÅ BESLUT Dnr EPOELY/2810/2018 21.12.2018 BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING, UTVIDGNING AV SVINKÖTTSPRODUKTION, VÖRÅ DEN PROJEKTANSVARIGE Nassab Ab Rauskvägen 12 66840 PENSALA

Läs mer

ÄRENDE. Godkännande av kontrollprogrammet för havsområdet utanför Jakobstad. SÖKANDE

ÄRENDE. Godkännande av kontrollprogrammet för havsområdet utanför Jakobstad. SÖKANDE BESLUT om godkännande av kontrollprogram. Givet efter anslag 7.3.2018 Dnr EPOELY/1616/2016 ÄRENDE Godkännande av kontrollprogrammet för havsområdet utanför Jakobstad. SÖKANDE För parterna i samkontrollen

Läs mer

BESLUT OM TILLÄMPNING AV MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING I ETT PÄLS- FARMSPROJEKT, OY NORCAR BSB AB, NYKARLEBY.

BESLUT OM TILLÄMPNING AV MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING I ETT PÄLS- FARMSPROJEKT, OY NORCAR BSB AB, NYKARLEBY. BESLUT Dnr EPOELY/1/07.04/2011 1.4.2011 Översättning Oy Norcar BSB Ab Fabriksgatan 9 66900 Nykarleby Viite/Referens Asia / Ärende Projekt LSSAVI/158/04.08/2010 BESLUT OM TILLÄMPNING AV MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING

Läs mer

BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING (MKB) I ETT ENSKILT FALL. Marktäktsprojekt i Närpes stad.

BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING (MKB) I ETT ENSKILT FALL. Marktäktsprojekt i Närpes stad. BESLUT Dnr EPOELY/757/2018 20.3.2018 BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING (MKB) I ETT ENSKILT FALL PROJEKT PROJEKTANSVARIG ÄRENDETS ANHÄNGIGGÖRANDE Marktäktsprojekt i Närpes

Läs mer

Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller enligt 118 i miljöskyddslagen (527/2014).

Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller enligt 118 i miljöskyddslagen (527/2014). Översättning EPOELY/834/2018 Givet efter anslag 23.3.2018 ÄRENDE Beslut med anledning av en anmälan om tillfälligt buller enligt 118 i miljöskyddslagen (527/2014). ANMÄLARE OCH KONTAKTUPPGIFTER Kreate

Läs mer

PVO-Innopower Oy (Pohjolan Voima) Tölögatan 4 PB Helsingfors

PVO-Innopower Oy (Pohjolan Voima) Tölögatan 4 PB Helsingfors BESLUT EPOELY/2/07.04/2010 ETELÄ-POHJANMAA SÖDRA ÖSTERBOTTEN 3.2.2010 PVO-Innopower Oy (Pohjolan Voima) Tölögatan 4 PB 40 00101 Helsingfors Översättning Gammal diarienummer LSU-2009-R-67(531) BESLUT OM

Läs mer

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning Beslut EPOELY/847/2015 02.04.2015 Översättning Kierto Vaasa Oy Strandvägen 1348 66100 MALAX Referens: Begäran om utlåtande om behovet av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning Beslut om tillämpning

Läs mer

BESLUT om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning (MKB) i ett projekt som gäller vindkraftsparken i Harrström, Korsnäs

BESLUT om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning (MKB) i ett projekt som gäller vindkraftsparken i Harrström, Korsnäs Beslut Dnro EPOELY/37/07.04/2012 Vasa,13.03.2013 Österbottens Miljöenergi Ab Otto Werneskog Handelsesplanaden 12 B 21 65100 Vasa otto@smalandsmiljoenergi.se BESLUT om tillämpning av ett förfarande vid

Läs mer

1. Projekt och bedömning av miljökonsekvenserna

1. Projekt och bedömning av miljökonsekvenserna Utlåtande Dnr EPOELY/1945/2015 18.8.2015 Översättning: Westenergy Oy Ab Energivägen 5 66530 Kvevlax Kontaktmyndighetens utlåtande programmet för miljökonsekvensbedömning för projektet Westenergy Oy Ab

Läs mer

BESLUT OM TILLÄMPNING AV MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING I ETT MW:S HAVSVINDPARKSPROJEKT I HAVSOMRÅDET UTANFÖR KRISTINE STAD OCH NÄRPES

BESLUT OM TILLÄMPNING AV MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING I ETT MW:S HAVSVINDPARKSPROJEKT I HAVSOMRÅDET UTANFÖR KRISTINE STAD OCH NÄRPES Paikka/Plats Vaasa/Vasa Päiväys Datum Dnro Dnr 2.5.2008 LSU 2008 R 20 (531) POHJOLAN VOIMA OY/ PVO Innopower Tölögatan 4, PB 40 00101 HELSINGFORS Översättning Viite Hänvisning Asia Ärende BESLUT OM TILLÄMPNING

Läs mer

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011

Beslut. Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010. Givet efter anslag 8.2.2011 Beslut Västra och Inre Finland Nr 9/2011/2 Dnr LSSAVI/34/04.09/2010 Givet efter anslag 8.2.2011 ÄRENDE Förlängning av de i Västra Finlands miljötillståndsverks beslut nr 19/2004/2 föreskrivna tiderna för

Läs mer

Vasa Elnät Ab Karl-Gustav Kolam PB VASA

Vasa Elnät Ab Karl-Gustav Kolam PB VASA BESLUT Dnr EPOELY/108/07.04/2010 24.2.2011 Översättning Vasa Elnät Ab Karl-Gustav Kolam PB 26 65101 VASA Den projektansvarige Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning i Vasa

Läs mer

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa

Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Södra Finland Beslut Nr 45/2011/4 Dnr ESAVI/571/04.09/2010 Givet efter anslag 9.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE Förlängning av den för påbörjandet av täkt av havssand utsatta tiden, Lovisa Morenia Oy ANSÖKAN BAKGRUND

Läs mer

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag

Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå. Skavarbölevikens och Storängens torrläggningsföretag Södra Finland BESLUT Nr 222/2012/2 Dnr ESAVI/30/04.09/2012 Givet efter anslag 22.10.2012 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av rännan ut i Skavarböleviken för att förbättra utflödet från pumpstationen, Borgå Skavarbölevikens

Läs mer

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft

Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 120/2010/4 Dnr ESAVI/253/04.09/2010 Givet efter anslag 5.7.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Bryggars och Björkholmen i Väståbolands stad samt inledande

Läs mer

1(5) BESLUT. Datum ÄRENDE. Tillämpning av förfarandet för miljökonsekvensbedömning PROJEKTANSVARIG. Kraftnät Åland Ab PB Mariehamn

1(5) BESLUT. Datum ÄRENDE. Tillämpning av förfarandet för miljökonsekvensbedömning PROJEKTANSVARIG. Kraftnät Åland Ab PB Mariehamn 1(5) BESLUT Nummer Diarienummer 1/YVA LOS-2009-J-16-53 Datum 13.5.2009 ÄRENDE Tillämpning av förfarandet för miljökonsekvensbedömning PROJEKTANSVARIG Kraftnät Åland Ab PB 71 22100 Mariehamn BESKRIVNING

Läs mer

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning Beslut EPOELY/2245/2015 02.07.2015 Översättning: Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland Wolffskavägen 35 65101 VASA Hänvisning: Tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning på

Läs mer

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad

Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, Väståbolands stad Södra Finland Beslut Nr 199/2010/4 Dnr ESAVI/434/04.09/2010 Givet efter anslag 1.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Pargas och Lillholmen samt inledande av arbetena

Läs mer

Referens: Begäran om prövning för behovet av miljökonsekvensbedömning

Referens: Begäran om prövning för behovet av miljökonsekvensbedömning BESLUT Dnr EPOELY/14/07.04/2012 Översättning Vasa 21.5.2012 Oy Uttermossan tuulivoimahanke Vindkraftspark Ab Sandviksvägen 180 64100 Kristinestad Referens: Begäran om prövning för behovet av miljökonsekvensbedömning

Läs mer

BESLUT. Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag

BESLUT. Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag BESLUT Södra Finland Nr 173/2013/2 Dnr ESAVI/52/04.09/2013 Givet efter anslag 26.8.2013 ÄRENDE Förlängning av tiden för slutförandet av muddringsarbetena i Södra viken i Raseborgs stad i enlighet med Västra

Läs mer

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning Beslut EPOELY/1964/2014 9.1.2015 Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland Wolffskavägen 35 PB 200 65101 VASA Referens: Begäran om utlåtande om behovet av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning;

Läs mer

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING

BESLUT ANLÄGGNINGEN OCH DESS PLACERING BESLUT Västra och Inre Finland Nr 31/2014/1 Dnr LSSAVI/143/04.08/2013 Givet efter anslag 27.2.2014 ÄRENDE Miljötillstånd för Kvevlax avloppsreningsverk, förlängning av tiden för inledande av verksamheten,

Läs mer

3.12.2007 OM 3/58/2007. Till miljöministeriet och ämbetsverk inom dess förvaltningsområde

3.12.2007 OM 3/58/2007. Till miljöministeriet och ämbetsverk inom dess förvaltningsområde JUSTITIEMINISTERIET 3.12.2007 OM 3/58/2007 Till miljöministeriet och ämbetsverk inom dess förvaltningsområde REKOMMENDATION OM TILLÄMPNINGEN AV SPRÅKLAGEN I ÄRENDEN ENLIGT MILJÖSKYDDSLAGEN OCH VATTENLAGEN

Läs mer

2 kap. 14 a vattenlagen

2 kap. 14 a vattenlagen Södra Finland Beslut Nr 222/2010/4 Dnr ESAVI/441/04.09/2010 Givet efter anslag 24.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE Rättelseyrkande beträffande Nylands närings-, trafik- och miljöcentrals beslut av 18.6.2010 Dnr

Läs mer

BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012. Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo

BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012. Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo BESLUT Nr 103/2012/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/48/04.09/2012 Givet efter anslag 28.11.2012 ÄRENDE Muddring av befintlig båthamn i Fränsviken, Larsmo SÖKANDE Kenneth Liljekvist ANHÄNGIGGÖRANDE

Läs mer

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning Beslut EPOELY/440/2015 4.3.2015 VindIn Ab/Oy Mannerheimvägen 16 A 3 00100 Helsingfors Referens: Förfrågan om behovet av MKB-förfarande, Kalax 110 kv:s kraftledning Beslut om tillämpning av ett förfarande

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361

VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors BESLUT Nr 60/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 361 Givet efter anslag 30.5.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande, och bevarande av en sjökabel i havet mellan Sirnäs och Lilla

Läs mer

BESLUT om behovet av miljökonsekvensbedömning av muddringsprojektet i farleden och hamnen i Jakobstad

BESLUT om behovet av miljökonsekvensbedömning av muddringsprojektet i farleden och hamnen i Jakobstad BESLUT EPOELY/35/07.04/2010 ETELÄ-POHJANMAA SÖDRA ÖSTERBOTTEN 21.06.2010 Trafikverket Västra Finlands farledsenhet PB 20, Stora långgatan 34 C 65101 VASA Viite/Referens Muddringsprojektet i farleden och

Läs mer

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN

ANHÄNGIGGÖRANDE AV ANSÖKAN Beslut Västra och Inre Finland Nr 36/2013/2 Dnr LSSAVI/103/04.09/2012 Givet efter anslag 20.5.2013 ÄRENDE Förlängning av tidfristen att inleda och slutföra byggandet av Djupsjöbacka vattenkraftverk, Kronoby

Läs mer

Tillämpning av förfarandet vid miljökonsekvensbedömning i enskilt fall

Tillämpning av förfarandet vid miljökonsekvensbedömning i enskilt fall Egentliga Finland BESLUT Diarienummer 16.10.2018 Nr 8/2018 VARELY/1762/2018 ÄRENDE Tillämpning av förfarandet vid miljökonsekvensbedömning i enskilt fall PROJEKTANSVARIG NTM-centralen i Egentliga Finland

Läs mer

Utkast Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020.

Utkast Lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020. Utkast 6.2.2018 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om samordning av vissa miljörelaterade tillståndsförfaranden, till lag om ändring av lagen om förfarandet vid miljökonsekvensbedömning

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 132/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-37 Helsingfors Givet efter anslag 9.12.2005 ÄRENDE Kvarhållande av redan byggda bryggor på fastigheten Uddtorp RNr 2:7

Läs mer

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning

Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning Beslut EPOELY/568/2015 5.3.2015 Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland Wolffskavägen 35 PB 200 65101 VASA Referens: Begäran om utlåtande om behovet av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning,

Läs mer

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen

5 1 momentet 11 c) punkten miljöskyddsförordningen 1 kap. 7 vattenlagen BESLUT Södra Finland Nr 291/2013/2 Dnr ESAVI/191/04.08/2013 Givet efter anslag 19.12.2013 ÄRENDE SÖKANDE Beslut om att det av Södra Finlands regionförvaltningsverk 17.3.2011 givna beslutet nr 14/2011/3

Läs mer

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag

VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 50/2004/3 Dnr LSY-2004-Y-54 Helsingfors Givet efter anslag 8.10.2004 ÄRENDE SÖKANDE Muddring av det samfällda vattenområdet RNr 876:1 och dumpning

Läs mer

De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020.

De föreslagna lagarna avses träda i kraft den 1 januari 2020. UTKAST Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av vissa bestämmelser inom miljöministeriets förvaltningsområde som gäller offentliga kungörelser PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om utvidgning av Seitseminen nationalpark PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Propositionen syftar till att Seitseminen nationalpark, som inrättades

Läs mer

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax

Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande av en redan byggd vägtrumma, Malax Västra och Inre Finland Beslut Nr 110/2011/2 Dnr LSSAVI/22/04.09/2011 Givet efter anslag 18.12.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Undantag från förbudet i 1 kap 15 a 1 mom i vattenlagen (264/1961) samt kvarhållande

Läs mer

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax

Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax Beslut Nr 35/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/127/04.09/2010 Givet efter anslag 21.4.2011 ÄRENDE Byggande av en vågbrytare i havet i Perisgrund by på Bergö, Malax SÖKANDE Bergö Båtklubb r.f. ANSÖKAN

Läs mer

Nr 20/2014/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/62/04.09/2013

Nr 20/2014/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/62/04.09/2013 Beslut Översättning av regionförvaltningsverkets avgörande Nr 20/2014/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/62/04.09/2013 Givet efter anslag 26.2.2014 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av tryckavloppsledning och

Läs mer

KONTAKTMYNDIGHETENS UTLÅTANDE OM PROGRAMMET FÖR MILJÖKONSE- KVENSBEDÖMNING AV BERGRUM

KONTAKTMYNDIGHETENS UTLÅTANDE OM PROGRAMMET FÖR MILJÖKONSE- KVENSBEDÖMNING AV BERGRUM Utlåtande Översättning Dnr EPOELY/2299/2018 Karleby 14.12.2018 Alfa Oil Ab Taaplaajankatu 8 48900 KOTKA KONTAKTMYNDIGHETENS UTLÅTANDE OM PROGRAMMET FÖR MILJÖKONSE- KVENSBEDÖMNING AV BERGRUM Alfa Oil Ab

Läs mer

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag

Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag Översättning Transumt BESLUT Södra Finland Nr 35/2014/2 Dnr ESAVI/11/04.08/2014 Givet efter anslag 14.3.2014 ÄRENDE SÖKANDE Ansökan om tillstånd att vidta förberedande åtgärder för genomförandet av projektet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 69/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-185 Givet efter anslag 14.12.2009 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel på havsområdet mellan Söljeholmen

Läs mer

BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENS- BEDÖMNING I ETT PÄLSFARMSPROJEKT, AB FARMANDA RÄV, JAKOBSTAD

BESLUT OM TILLÄMPNING AV ETT FÖRFARANDE VID MILJÖKONSEKVENS- BEDÖMNING I ETT PÄLSFARMSPROJEKT, AB FARMANDA RÄV, JAKOBSTAD BESLUT Dnr EPOELY/7/07.04/2012 9.3.2012 Översättning Ab Farmanda Räv Fiskaruddsstråket 1 68660 JAKOBSTAD Viite/Referens Asia / Ärende Projekt Den projektansvarige LSSAVI/14/04.08/2012 BESLUT OM TILLÄMPNING

Läs mer

Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under Malax å mynning, Malax

Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under Malax å mynning, Malax Västra och Inre Finland Beslut Nr 62/2011/2 Dnr LSSAVI/7/04.09/2011 Givet efter anslag 12.8.2011 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Anläggande av en vattenledning, tryckavlopp samt skyddsrör för elkabel under

Läs mer

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program Given i Helsingfors den 8 april 2005 1 Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Syfte 2 Syftet med denna lag är att främja

Läs mer

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad

Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands stad Beslut Södra Finland Nr 202/2010/4 Dnr ESAVI/186/04.09/2010 Givet efter anslag 4.11.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Byggande av en småbåtshamn vid fastigheten Strandgård RNr 1:34 i Borstö by i Väståbolands

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245. Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och Ryssholmen i Pernå kommun

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245. Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och Ryssholmen i Pernå kommun VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 7/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 245 Givet efter anslag 12.1.2007 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel i havet mellan Rösund Hummelviken och

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39. Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 44/2006/3 Dnr LSY 2006 Y 39 Givet efter anslag 31.3.2006 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en sjökabel mellan Högsar och Storkvivas, Nagu

Läs mer

Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag

Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 19/2010/4 Dnr ESAVI/192/04.09/2010 Givet efter anslag 2.3.2010 ÄRENDE SÖKANDEN Grävning av Kimo ås slänter ovanför medelvattenytan i Oravais och Kimo byar i Oravais kommun

Läs mer

BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013

BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013 BESLUT Nr 51/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/6/04.09/2013 Givet efter anslag 18.6.2013 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av vattenledning under Tjöcköfjärden i Kristinestad och tillstånd att inleda arbetet

Läs mer

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE 1 (1) Följebrev Tillståndsbeteckning Karleby PB 43 67101 KARLEBY KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) verkställer en kungörelse om beslutet enligt bifogade kungörelsedokument.

Läs mer

Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun

Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun Beslut Nr 75/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/83/04.09/2010 Givet efter anslag 23.9.2011 ÄRENDE SÖKANDE Utvidgande av Bosund båthamn och muddring av hamnbassäng i Larsmo kommun Bosund båthamnsförening

Läs mer

Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, i Raseborgs

Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft, i Raseborgs Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 66/2010/4 Dnr ESAVI/56/04.09/2010 Givet efter anslag 10.5.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av en sjökabel i sundet mellan fastlandet och Kråkholmen samt inledande

Läs mer

Beslut Nr 92/2012/2 Dnr ESAVI/553/04.09/2010. Givet efter anslag 24.4.2012

Beslut Nr 92/2012/2 Dnr ESAVI/553/04.09/2010. Givet efter anslag 24.4.2012 Södra Finland Beslut Nr 92/2012/2 Dnr ESAVI/553/04.09/2010 Givet efter anslag 24.4.2012 ÄRENDE Breddning och fördjupning av Skagens färjeled mellan Norrby Jumo och dumpning av muddringsmassorna i havet

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 98/2008/3 Dnr LSY 2006 Y 295 Givet efter anslag 30.10.2008 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Bibehållande av en pontonbrygga på vattenområdet tillhörande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 172/2007/3 Dnr LSY 2005 Y 351 Givet efter anslag 5.12.2007 ÄRENDE SÖKANDE Utvidgning och fördjupning av Skagens färjled mellan Norrby

Läs mer

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE

KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE 1 (1) 13.12.2018 Tillståndsbeteckning Korsnäs Strandvägen 4323 66200 Korsnäs KUNGÖRELSE OCH FRAMLÄGGANDE Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) verkställer en kungörelse om beslutet enligt bifogade kungörelsedokument.

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271. Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 11/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 271 Givet efter anslag 11.2.2008 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av vatten och avloppsledningar under Närpes å i Närpes

Läs mer

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasas svaromål 11.8.

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasas svaromål 11.8. Beslut OKM/76/531/2017 6.10.2017 Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa Kaserntorget 1, PB 46 65101 VASA Referens Ärende Undervisnings- och kulturministeriets förslag 9.6.2017, OKM/76/531/2017 och Fria Kristliga

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 83/2008/3 Dnr LSY 2007 Y 219 Givet efter anslag 17.9.2008 ÄRENDE Utvidgning av en småbåtshamn, grävande av stranden och muddring av ett

Läs mer

Ansökan om förvaltningstvång för avlägsnande av utfyllnad av det samfällda vattenområdet RNr 876:2:0 i Degervikens båthamn i Petalax by i Malax kommun

Ansökan om förvaltningstvång för avlägsnande av utfyllnad av det samfällda vattenområdet RNr 876:2:0 i Degervikens båthamn i Petalax by i Malax kommun Beslut Södra Finland Nr 21/2010/4 Dnr ESAVI/197/04.09/2010 1.3.2010 ÄRENDE SÖKANDEN MOTPART Ansökan om förvaltningstvång för avlägsnande av utfyllnad av det samfällda vattenområdet RNr 876:2:0 i Degervikens

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster om Skåldö färja, Ekenäs

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184. Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster om Skåldö färja, Ekenäs VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 6/2007/3 Dnr LSY 2006 Y 184 Givet efter anslag 12.1.2007 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en vattenledning och ett tryckavlopp i havet väster

Läs mer

Den projektansvarige. Vaskiluodon Voima Oy, Vasa. Beskrivning av projektet

Den projektansvarige. Vaskiluodon Voima Oy, Vasa. Beskrivning av projektet BESLUT Dnr EPOELY/651/07.00/2011 22.2.2012 Vaskiluodon Voima Oy Mauri Blomberg Frilundsvägen 7 65170 VASA Den projektansvarige Beslut om tillämpning av ett förfarande vid miljökonsekvensbedömning i samband

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 135/2007/3 Dnr LSY 2007 Y 192 Helsingfors Givet 16.10.2007 ÄRENDE SÖKANDE Inledande av arbetena med strandkajen för båtar, innan det av Västra Finlands

Läs mer

Möjligheter att uppnå livskraftiga småvatten, Finland

Möjligheter att uppnå livskraftiga småvatten, Finland Möjligheter att uppnå livskraftiga småvatten, Finland Pertti Sevola Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten Flisik Workshop 24.-25.5.2012 Skellefteå Närings-, trafik- och miljöcentralen

Läs mer

REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN

REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN MILJÖMINISTERIET 19.2.2016 REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN Preliminär arbets- och bedömningsplan Miljöministeriet har börjat bereda en revidering av de riksomfattande målen

Läs mer

O2 Finland Oy. Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning

O2 Finland Oy. Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning O2 Finland Oy Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning O2 Finland Oy 1 / 4 SAMMANDRAG Bakgrund och beskrivning Elförbrukningen i Finland har ökat från år till år och den antas

Läs mer

BESLUT Västra och Inre Finland Nr 35/2013/2

BESLUT Västra och Inre Finland Nr 35/2013/2 BESLUT Västra och Inre Finland Nr 35/2013/2 Översättning av regionförvaltningsverkets avgörande i ärendet Dnr LSSAVI/56/04.09/2012 Givits efter framläggande till påseende 17.5.2013 ÄRENDE SÖKANDE Byggande

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 63/2009/3 Dnr LSY-2009-Y-142 Givet efter anslag 27.11.2009 ÄRENDE SÖKANDE Utbyggande av en båthamn genom byggande av en brygga, vågbrytare

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 130/2005/3 Dnr LSY-2005-Y-48 Givet efter anslag 7.12.2005 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av en vattenledning under mynningen på Nykarleby älv

Läs mer

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/75/531/2017 och Kvarnen samkommuns svaromål

Beslut Undervisnings- och kulturministeriets förslag , OKM/75/531/2017 och Kvarnen samkommuns svaromål Beslut OKM/75/531/2017 6.10.2017 Kvarnen samkommun Torgarevägen 4 68500 KRONOBY Referens Ärende Undervisnings- och kulturministeriets förslag 9.6.2017, OKM/75/531/2017 och Kvarnen samkommuns svaromål 9.8.2017

Läs mer

Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo

Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo 1 Beslut Nr 27/2011/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/113/04.09/2010 Givet efter anslag 25.3.2011 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN Plan Byggande av en vattenledning under Gertrudsströmmen, Larsmo Larsmo kommun

Läs mer

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET

ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6 23.5.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM... 1 2 PLANEOMRÅDET... 1 3 INITIATIV OCH

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENLAGEN FÖR BRYGGA, MUDDRING OCH UTFYLLNAD AV VATTENOMRÅDE

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENLAGEN FÖR BRYGGA, MUDDRING OCH UTFYLLNAD AV VATTENOMRÅDE 1 27.2.2013 ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENLAGEN FÖR BRYGGA, MUDDRING OCH UTFYLLNAD AV VATTENOMRÅDE Behov av tillstånd Behovet av tillstånd för byggande i vattendrag bedöms utgående från om ett projekt

Läs mer

Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft

Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt inledande av arbetena innan beslutet vunnit laga kraft Tillståndsbeslut Södra Finland Nr 35/2010/4 Dnr ESAVI/59/04.09/2010 Givet efter anslag 23.3.2010 ÄRENDE SÖKANDE ANTECKNING Anläggande av en sjökabel mellan Ekholmen och Måsholmen i Kimitoöns kommun samt

Läs mer

Regional planering och förankring

Regional planering och förankring Regional planering och förankring överinspektör Minna Torkkeli, miljöministeriet NordVind seminar 11 oktober 2011 Vindkraft & lokal förankring Vindkraft i Finland Vindkraftskapaciteten i Finland (maj 2011)

Läs mer

Utlåtande om bedömning i enlighet med naturvårdslagens 65 om konsekvenserna av Öjas och Rödsö-Möllers strandgeneralplan för Natura-områden

Utlåtande om bedömning i enlighet med naturvårdslagens 65 om konsekvenserna av Öjas och Rödsö-Möllers strandgeneralplan för Natura-områden VÄSTRA FINLANDS MILJÖCENTRAL Plats Vasa Datum Dnr Naturvårdsgruppen 4.5.2007 LSU-2004-L-1133(255) Nro H46-349 Veli-Pekka Koivu Planläggningstjänster Tekniska servicecentret Karleby stad PB 43 67101 Karleby

Läs mer

1. Projekt och bedömning av miljökonsekvenserna

1. Projekt och bedömning av miljökonsekvenserna Utlåtande Dnr EPOELY/1945/2015 5.4.2016 Översättning: Westenergy Oy Ab Energivägen 5 66530 Kvevlax Kontaktmyndighetens utlåtande om miljökonsekvensbeskrivningen för projektet Westenergy Oy Ab Ökning av

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag VÄSTRA FINLANDS TILLSTÅNDSBESLUT MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 13/2005/3 Dnr LSY-2004-Y-158 Helsingfors Givet efter anslag 7.2.2005 ÄRENDE SÖKANDE Anläggande av en elkabel i havet mellan Hästön och Hästholmen

Läs mer

Landskapsprogram för Österbotten Program för deltagande och bedömning

Landskapsprogram för Österbotten Program för deltagande och bedömning Landskapsprogram för Österbotten 2018 2021 Program för deltagande och bedömning Godkänd av landskapsstyrelsen 30.1.2017 Innehåll 1 Landskapsprogrammets utgångspunkter... 3 2 Landskapsprogrammets syfte

Läs mer

Byggande av tryckavlopp mellan Köpmanholmen och Sonamo i Eugmo by, Larsmo

Byggande av tryckavlopp mellan Köpmanholmen och Sonamo i Eugmo by, Larsmo Västra och Inre Finland Beslut Nr 1/2012/2 Dnr LSSAVI/82/04.09/2011 Givet efter anslag 2.1.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Byggande av tryckavlopp mellan Köpmanholmen och Sonamo i Eugmo by, Larsmo Larsmo

Läs mer

Torvtäkter och vattenmiljö Erfarenheter från Finland

Torvtäkter och vattenmiljö Erfarenheter från Finland Torvtäkter och vattenmiljö Erfarenheter från Finland Torvseminarium i Lycksele 9.2.2012 Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten,Karl-Erik Storberg, miljö och naturresurser 1 Torvtäkten

Läs mer

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002

FÖRBEHÅLLSBESLUT. Beslut 1 (5) Utfärdat efter anslag Tillståndskod VA2013:0002 Beslut Utfärdat efter anslag 7.10.2013 1 (5) Tillståndskod VA2013:0002 Oy Fennoscandian Resources Ab Plåtslagarevägen 35 A1 20320 Åbo FÖRBEHÅLLSBESLUT Till Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har 14.1.2013

Läs mer

Ärendenummer MPN-04-24

Ärendenummer MPN-04-24 ÅLANDS MILJÖPRÖVNINGSNÄMND Strandgatan 25 22 100 Mariehamn Tel.nr. (018) 25000 växel, (018) 25127 direkt Fax.nr. (018) 16595 BESLUT Ärendenummer MPN-04-24 Beslutsdatum 23.11.2004 Postningsdag 24.11.2004

Läs mer

BESLUT Nr 9/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/97/04.09/2012. Byggande av vattenledning och tryckavlopp under Matmorsviken i Malax

BESLUT Nr 9/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/97/04.09/2012. Byggande av vattenledning och tryckavlopp under Matmorsviken i Malax BESLUT Nr 9/2013/2 Västra och Inre Finland Dnr LSSAVI/97/04.09/2012 Givet efter anslag 11.2.2013 ÄRENDE SÖKANDE Byggande av vattenledning och tryckavlopp under Matmorsviken i Malax kommun Malax kommun

Läs mer

RP 109/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av gränserna för Urho Kekkonens nationalpark

RP 109/2018 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av gränserna för Urho Kekkonens nationalpark Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av gränserna för Urho Kekkonens nationalpark PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att det stiftas

Läs mer

Råd i anslutning till muddrings- och slåtterarbeten

Råd i anslutning till muddrings- och slåtterarbeten Råd i anslutning till muddrings- och slåtterarbeten Tillståndsplikt i enlighet med vattenlagen (en anmälan räcker inte) En muddring där mängden muddringsmassor uppgår till mer än 500 m³ fordrar alltid

Läs mer

Presentation av Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten

Presentation av Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten Presentation av Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten Regionförvaltningen omorganiserades 1.1.2010 De statliga regionförvaltningsmyndigheternas roller, uppgifter, styrning och regionindelning

Läs mer

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127

MILJÖTILLSTÅNDSVERK Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 VÄSTRA FINLANDS MILJÖTILLSTÅNDSVERK Helsingfors TILLSTÅNDSBESLUT Nr 19/2009/3 Dnr LSY-2008-Y-127 Givet efter anslag 24.4.2009 ÄRENDE Kvarhållande av två redan byggda bryggor och byggande av två pontonbryggor

Läs mer

Alternativ för avloppsvattenhanteriingen i Vichtis Program för miljökonsekvensbedömning, sammandrag

Alternativ för avloppsvattenhanteriingen i Vichtis Program för miljökonsekvensbedömning, sammandrag Alternativ för avloppsvattenhanteringen i Vichtis Program för miljökonsekvensbedömning, sammandrag 25.9.2013 Program för miljökonsekvensbedömning, sammandrag 25.9.2013 1 (57) Sammandrag Syftet med miljökonsekvensbedömningen

Läs mer

METSO handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna

METSO handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna METSO handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna METSO säkrar mångfalden Frivillighet är utgångspunkten METSO har gett skogen en ny betydelse. Med METSO-handlingsplanen kan ägaren få betalt

Läs mer

ÖSTERBOTTENS ARBETSKRAFTS- OCH NÄRINGSCENTRAL FISKERIENHETEN

ÖSTERBOTTENS ARBETSKRAFTS- OCH NÄRINGSCENTRAL FISKERIENHETEN ÖSTERBOTTENS ARBETSKRAFTS- OCH NÄRINGSCENTRAL FISKERIENHETEN ENLIGT DISTRIBUTIOIN BESLUT (3 sidor) angående vattendrag som är lax- eller sikförande 25.4.2008 Dnr 2219/5715/2008 BEHOVET AV ETT BESLUT Enligt

Läs mer

Sökanden har ansökt om jaktlicens för hjortdjur enligt följande: Art och licensmängd Vitsvanshjort 108 st.

Sökanden har ansökt om jaktlicens för hjortdjur enligt följande: Art och licensmängd Vitsvanshjort 108 st. FINLANDS VILTCENTRAL Sompiovägen 1 00730 HELSINGFORS 029 431 2001 2017-1-500-03081-6 1 BESLUT Datum Nr. 11.07.2017 2017-1-500-03081-6 Rex Johan Magnus Klockarvägen 4 B 2 66600 Vörå JAKTLICENS FÖR HJORTDJUR

Läs mer

Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011. Givet efter anslag

Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011. Givet efter anslag Västra och Inre Finland Beslut Nr 79/2012/2 Dnr LSSAVI/86/04.09/2011 Givet efter anslag 28.9.2012 ÄRENDE SÖKANDE ANSÖKAN PLAN Byggande av vattenledning och tryggavlopp under Malax å i Övermalax, Malax

Läs mer