Beslut. ionerk Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut. ionerk Dnr"

Transkript

1 ionerk Dnr Grantomta Montessoristiftelse Värmdö efter kva tetsgrans vnbio av förs 'w ens arbete med matematik, naturvetenskap och tekdk vd Grantomta Montess riförs wb, huvudman Grantomta MontessorMfte se Värmdö [inspektionen. Box 2320, Göteborg. Telefon:

2 1(13) Inledning Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik under vintern 2016/17. Syftet är att granska hur förskolan ger barnen möjlighet att utveckla sina förmågor, sitt kunnande, intresse och sin förståelse för matematik, naturvetenskap och teknik. Granskningen genomförs i 22 förskolor med både enskilda och kommunala huvudmän. Grantomta Montessoriförskola i Värmdö kommun, med Grantomta Montessoristiftelse som huvudman ingår i denna granskning. De övergripande frågeställningarna är: 1. Hur arbetar förskolan med att stimulera och utmana barnens lärande inom matematik, naturvetenskap och teknik? 2. Vilka är de tänkbara förklaringarna till att undervisningen i olika grad ger förutsättningar för barnen att utvecklas och lära inom matematik, naturvetenskap och teknik? För mer information om granskningen, se Skolinspektionens webloplats: Här hittar du de underlag som använts i granskningen i form av författning och riktlinjer inom området. Skolinspektionen besökte Grantomta Montessoriförskola, avdelningen Björken den 7-8 december Besöket genomfördes av Sebastian Thimfors och Lotta Andersson Damberg. Intervjuer med arbetslag, förskollärare samt observationer har genomförts. Skolinspektionen har också intervjuat ansvarig förskolechef. Bedömningen i beslutet grundar sig på den empiri som inhämtats från besöket på avdelningen Björken.

3 2(13) I detta beslut ges en sammanfattande bedömning utifrån kvalitetsgranskningens resultat och en beskrivning av eventuella utvecklingsområden. Skolinspektionens bedömning och beskrivning av kvalitetsgranskningens resultat i sin helhet följer nedan. Skolinspektionens bedömning Granskningen av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik visar att personalen på avdelningen Björken på ett medvetet sätt stimulerar och utmanar barnens utveckling och lärande inom de granskande områdena. Detta sker framförallt i de planerade och strukturerade aktiviteterna, då den fria leken och rutinsituationer inte alltid tas tillvara för ett lärande. Den innehållsrika och inbjudande miljön är utformad på ett medvetet sätt och personalen använder både miljö och material i syfte att stimulera barnens utveckling och lärande inom matematik, naturvetenskap och teknik. Miljö och material används framförallt medvetet i det så kallade arbetsrummet med montessorimaterial. Arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik dokumenteras, följs upp och analyseras av både personal och förskolechef. Personalen använder även sin kunskap om barnens erfarenheter och intresse för att stödja och utmana dem i deras lärande. Dock har förskolechefen inte tydliggjort och förankrat förskollärarens ansvar för respektive avdelning och hur detta organiseras i praktiken. Detta innebär att förskolläraren inte fullt ut kan ta ansvar för att genomföra, följa upp och utveckla arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik, i enlighet med läroplanens riktlinjer.

4 _ 3(13) Utvecklingsområden syfte att höja verksamhetens kvalitet bedömer Skolinspektionen att ett utvecklingsarbete i första hand behöver inledas inom följande områden. Arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik behöver utvecklas så att även den fria leken och rutinsituationer tas tillvara för att stimulera och utmana barnens lärande. Detta så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet i den pedagogiska verksamheten. 3 Förskolechefen behöver tydliggöra och förankra förskollärarens ansvar för respektive avdelning samt ge förutsättningar för förskolläraren att fullt ut kunna ta sitt ansvar i enlighet med läroplanens riktlinjer.

5 4(13) Uppföljning Huvudmannen ska senast den 13 mars 2017, inkomma med en uppföljningsbar planering av hur man avser att arbeta för att förbättra de områden som Skolinspektionen identifierat som utvecklingsområden. Denna planering bör innehålla information om tydliga aystärnuingspunkter under arbetets gång. Dokumentet syftar dels till att kunna användas för huvudmannens egen uppföljning av vidtagna åtgärder, men fungerar även som dokumentation vilken Skolinspektionen kan referera till i dialogen med huvudmannen när det gäller uppföljningen av vidtagna åtgärder efter 9 månader. Huvudmannen ska därefter senast den 13 oktober 2017 redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder som vidtagits utifrån de utvecklingsområden som myndigheten identifierat. Huvudmannen ska vid uppföljningen efter 9 månader redovisa hur granskningens resultat används övergripande i hela verksamheten, samt i vilken grad man bedömer att åtgärderna har fått avsedd effekt. Observera att det är huvudmarmen som ska svara och att detta behöver framgå av det svar som inkommer. Redogörelser skickas via e-post, till skolinspektionen@skolinspektionen.se eller per post till Skolinspektionen, Stockholmsavdelningen, Box 23069, Stockholm. Hänvisa till Skolinspektionens diarienummer för granskningen (drur :211) i de handlingar som sänds in. I ärendets slutliga handläggning har juristen Magnus Jonasson och utredare Lotta Andersson Damberg deltagit. På Skolinspektionens vägnar abriel Brandström Enhetschef Setas an himfors Utredare

6 5(13) Bakgrundsuppgifter om Grantomta Montessoriförskola Grantomta Montessoriförskola är en enskild förskola belägen i Värmdö kommun. Förskolan har sex avdelningar med sammanlagt 96 barn i åldersindelade barngrupper. Grantomta Montessoriförskola utgår i sitt arbete från Montessoripedagogikens' grunder, samt arbetar och är certifierade inom Grön Flagg2. Skolinspektionen har besökt avdelningen Björken med 17 barn i åldrarna 3-4 år. På avdelningen arbetar en utbildad montessoripedagog3 samt två barnskötare. En av bamskötarna är utbildad montessoriassistent medan den andra bamskötaren är utbildad dramapedagog. Eftersom avdelningen Björken inte har någon legitimerad förskollärare, har en förskollärare från en annan avdelning förskolläraransvaret för avdelningen. Förskolan leds av en rektor tillika förskolechef som även ansvarar för Grantomta Montessoriskola. I ledningen av förskolan har förskolechefen stöd av en biträdande förskolechef. Resultat Här redovisas uppgifter från dokumentation, intervjuer samt observationer. Verksamheten genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sin matematiska utveckling samt i sitt intresse för naturvetenskap och teknik Matematik Förskolechefen uppger i intervjun att förskolans verksamhet inom matematik skattats lågt av vårdnadshavama i den senaste brukarenkäten. Förskolan har Montessoripedagogiken bygger på de sex grundläggande principerna, förberedd miljö, frihet/ansvar, individualisering/samarbete, hjälp till självhjälp, konkretion/motorik och helhets/fredstanke. 2 Grön Flagg är ett program från Stiftelsen" Håll Sverige Rent" som handlar om hållbar utveckling. Inom programmet med Grön Flagg ingår pedagogiskt material samt att de som använder programmet måste vara certifierade. 3 En montessoriassistent är en barnskötare som utbildat sig inom montessoripedagogikens grunder.

7 6(13) därför lyft upp matematik som ett prioriterat målområde under detta läsår. Vidare berättar förskolechefen att förskolan inom matematikområdet utgår från en bok om matematik. Boken fungerar även som ett stödmaterial för personalen i deras arbete med matematik. Detta för att synliggöra och medvetandegöra personalen om hur matematiken kommer in i den dagliga verksamheten. I övrigt nämner förskolechefen att förskolans personal arbetar med exempelvis sagor kopplade till matematik, bygg och- konstruktion, bygga olika mönster samt att personalen använder matematiska begrepp i vardagen. Arbetslaget berättar i intervjun att de arbetar mycket med matematik i den dagliga verksamheten året om, men att det blir extra mycket nu när det är ett prioriterat tema. De nämner att de nu bland annat arbetar med en julkalender där barnen varje dag får olika matteu-ppdrag och att de i samlingen tränar lägesord, begrepp, olika former och problemlösningar. Vid rutinsituationer såsom lunch, fruktstund och i hallen uppger arbetslaget att de räknar och benämner matematiska begrepp som hel/halv/fjärdedel, första/andra/tredje samt olika lägesord. Arbetslaget framhåller att det är en uknaning att inte förbise matematiken som finns i vardagen. Skolinspektionen observerar under besöksdagama att matematik förekommer i många olika sammanhang och då framförallt i de planerade och strukturerade aktiviteterna. Personalen erbjuder och tar vara på olika aktiviteter för att stimulera och utmana barnens matematiska utveckling. Detta genom att personalen i de olika aktiviteterna erbjuder barnen möjligheter att utveckla sin förståelse för mängder, antal, mått, siffror, ordning och prepositioner. Ett exempel är när ett barn under en samling öppnar lucka nr 7 på avdelningens adventskalender. På luckan har personalen skrivit ett brev med ett uppdrag, som läses högt av personalen. Barnen får i uppdrag att göra former med sina kroppar. Först pratar personalen och barnen om vilka former som de kan och kommer fram till bland annat cirkel, rektangel, fyrkant/kvadrat och triangel/trekant. Barnen får sedan försöka forma olika former med sina kroppar. Efter detta fortsätter samlingen genom att personalen och barnen diskuterar olika former utifrån konkret

8 7(13) material. Personalen ställer sedan frågor kring materialet såsom hur många kanter har den här? och resonerar sedan tillsammans om skillnader och likheter mellan olika former och antal kanter. Under andra tillfällen som Skolinspektionen observerar som fri lek inne, tambur och matsituation, så sker få samtal kopplat till att utveckla barnens matematiska förmåga. I dessa situationer handlar samtalen mest om prepositioner såsom framför, bredvid, under, på och bakom. Naturvetenskap Förskolechefen berättar i intervjun att de på förskolan försöker tydliggöra området naturvetenskap genom att arbeta med Grön flagg. I arbetet med Grön flagg ingår mycket naturvetenskap uppger förskolechefen och beskriver att personalen på förskolan arbetar med exempelvis allemansrätten och omtanke om natur och miljö. Personalen har även arbetat med återvirmingsmaterial, återvinning, odla, källsortera och med materialet "Mulle" och "Hitta Vilse". Arbetslaget bekräftar förskolechefens utsaga att naturvetenskapen kommer in mycket i deras arbete med Grön flagg. De berättar att de tillsammans med barnen bland annat diskuterat djur, växter, natur, sopsortering, vattnets kretslopp och årstider. Till exempel har de pratat om vad som händer i skogen på hösten, vart fåglarna tar vägen, var maten kommer ifrån, vilka djur som Sover och vilka som är vakna på vintern. Arbetslaget beskriver också hur de arbetat med experiment kopplade till naturvetenskap. De nämner exempel som vattenexperiment med flyta/sjunka, kallt/ljummet och varm vatten samt att de har utforskat återvirmingsmaterial, dimma, förmultning och lufttrycket i en ballong. Skolinspektionens observationer visar att personalen stimulerar och utmanar barnens intresse för naturvetenskap framförallt i de planerade och strukturerade aktiviteterna. Till exempel sker detta i det så kallade "arbetsrummet" med montessorimaterial. Personalen uppmuntrar och stödjer barnen att utforska och reflektera om naturvetenskapliga processer. Men även kring materialet som används kopplat till naturvetenskap. Vid flera tillfällen noterar Skolinspektionen hur barn och personal undersöker olika fenomen som exempelvis flytkraft, fart och fiktion. Fart och friktion undersöks genom att barn och personal i en samling rullar bollar och en bil i två olika långa rör. Personalen ställer frågor till

9 8(13) barnen såsom, vad tror ni att det är som påverkar att sakerna rullar igenom, rullar bilen igenom om jag håller röret rakt och varför tror ni bilen rullar? Personalen ger barnen möjlighet att resonera, prova och komma med olika teorier kring fart och friktion, som de sedan tillsammans förklarar. Momentet avslutas genom att de provar hur accelerationen och farten förändras om de ändrar lutningen på de olika rören. Under andra tillfällen som Skolinspektionen observerar som fri lek inne, tambur och matsituation, så sker få samtal kopplat till att utveckla barnens förmågor inom naturvetenskap. Ett exempel som Skolinspektionen noterar är under en matsituation då en personal förklarar att dagens lunch är vegetariskt. För att sedan föra ett kortare resonemang vad vegetarisk mat innebär. Teknik Förskolechefen beskriver i intervjun att personalen i den dagliga verksamheten arbetar med teknik genom exempelvis skapande, experiment och i arbetet med förskolans tekniklådor. Vidare berättar förskolechefen att det i arbetet med teknik är viktigt att prata med barnen om vad teknik egentligen är. Till exempel när man arbetar med material som magneter, plus-plus, lego och klossar. Arbetslaget ger under intervju flera olika exempel på hur de arbetar med teknik. De berättar bland annat hur de låter barnen utforska hur enkel teknik fungerar när de i den dagliga verksamheten diskuterar hur olika material fungerar. Till exempel har de pratat om muttrar, skruvar, magneter, blixtlås och bestick samt deras olika funktioner. Arbetslaget beskriver också hur de erbjuder barnen möjlighet att bygga och konstruera med hjälp av olika tekniker och material. Ett exempel är när de tillsammans med barnen nyligen byggde en egen "kulbana" av återvirmingsmaterial som petflaskor, kartong och tejp. Efter att bygget var klart berättar arbetslaget hur de testade "kulbanan" genom att barnen en i taget fick stoppa ner en kula och följa kulans väg genom banan, för att sedan diskutera hur banan fungerade. Arbetslaget uppger trots detta att de kan bli bättre på att benämna vad som faktiskt är teknik i den dagliga verksamheten. Observationerna visar att personalen erbjuder barnen rika möjligheter att utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker,

10 9(13) material och redskap. Dock sker detta framförallt i de planerade och strukturerade aktiviteterna. Till exempel under ett av förskolans så kallade "arbetspass" i "arbetsrummet" med montessorimaterial. Under Skolinspektionens observationer undersöker, resonerar och provar barn och personal hur enklare teknik fungerar. Detta med hjälp av exempelvis en juicepress, rivjärn, visp, pipetter, skruvar/muttrar och olika konstruktionsmaterial. Ett annat exempel är när en personal och en mindre grupp barn tillsammans spelar in olika fordonsljud på lärplattan. De lyssnar sedan tillsammans på de inspelade ljuden och samtalar om hur det låter när de spelar upp ljuden från lärplattan. Personalen förklarar sedan att alla barn ska få spela in ljud på lärplattan, så att det till slut låter som trafik. Under andra tillfällen som Skolinspektionen observerar som fri lek inne, hall och matsituation, så sker få samtal kopplat till att utveckla barnens förmågor inom teknik. Miljö och material Grantomta Montessoriförskola består av en fristående byggnad i anslutning till Grantomta Montessoriskola. Förskolan har en stor och öppen gård som är gemensam för hela förskolan, där vissa delar av gården delas med skolan. Gården består bland annat av sandlådor, rutschkanor, gungor, klätterställningar, odlingslådor och inrymmer även ett skogsparti. I inomhusmiljön har avdelning Björken tillgång till fyra rum i varierande storlekar. Rummen i förskolan har utformats och används för olika aktiviteter såsom skapande, bygg- och konstruktion, rollek, spel, pussel, bokläsning och samling. Ett av dessa rum är även ett "arbetsrum", som är utformat utifrån montessoripedagogikens tankar kring miljö och material. Samtliga intervjugrupper är överens om att förskolechefen tar ett ansvar för utformningen av förskolans miljö och material. Detta genom att förskolechefen med hjälp av den biträdande förskolechefen ser till att kvalitén på förskolans miljö och material är likvärdig på samtliga avdelningar. Vidare beskriver arbetslaget att de utformat innemiljön utifrån att testa vad barnen är intresserade

11 10 (13) av. De beskriver vidare att de förändrar miljön hela tiden utifrån vad barnen visar intresse för. De framhåller också att miljön ska vara tydlig för barnen och att varje ämne har sin plats. Arbetslaget berättar att de till exempel har gjort en hylla för naturvetenskap, med material såsom bildkort, böcker och en naturlåda, men att även materialet inom matematik och teknik har tydliga platser i miljön. Arbetslaget ger i intervjun exempel på hur de använder miljö och material för att stimulera och utmana barnen inom de granskade områdena. De beskriver att de först har en introduktion av materialet innan barnen själva använder det och då framförallt montessorimaterialet. Om barnen behöver hjälp med materialet så diskuterar de tillsammans om hur de kan hitta en lösning och komma vidare. Under observationerna noterar Skolinspektionen att det i miljön finns ett stort och varierat utbud av material, som stimulerar och utmanar barnens utveckling och lärande inom matematik, naturvetenskap och teknik. Exempelvis finns det olika typer av material för bygg- och konstruktion, material för att undersöka och experimentera samt rikligt med material för matematikaktiviteter. I samtliga av avdelningens rum är materialet tillgängligt, exponerat och inbjudande för barnen. På väggarna finns pedagogiskt material, bland annat siffror, julkalender, klockor, barnens alster och årstidsbilder. Under observationerna samtalar och resonerar personalen ofta kring de olika material som används, dess funktioner och deras kopplingar till matematik, naturvetenskap och teknik. Dock noterar Skolinspektionen att detta framförallt sker i de planerade och strukturerade aktiviteterna i det så kallade arbetsrummet med montessorimaterial. Dokumentation, uppföljning, analys och utvärdering Skolinspektionen har inför granskningen tagit del av dokument som förskolechefen har skickat hi. Av den dokumentation som inkommit framgår att både personal och förskolechef utgår från ett gemensamt årshjul, en verksamhetsplan, brukarenkäten och mallar i arbetet med det systematiska kvalitetsarbetet inom de granskade områdena. 1 årshjulet för läsåret 2016/2017 beskrivs under vilka perioder matematik, naturvetenskap och teknik planeras, utvärderas och

12 S9slut 11(13) följs upp. Efter varje läsår utvärderas förskolans verksamhet i sin helhet av förskolechefen och utmynnar sedan i en kvalitetsanalys. Denna kvalitetsanalys beskriver förskolans resultat och måluppfyllelse, analyser av resultatet samt vilka åtgärder förskolan kommer att vidta för att utveckla verksamheten. intervjuer bekräftar samtliga intervjugrupper hur de enligt ovan arbetar med det systematiska kvalitetsarbetet inom de granskade områdena, samt att förskolan lyft matematik som ett prioriterat målområde under detta läsår. Detta efter en analys av brukarenkäten som visat att området matematik skattats lågt av vårdnadshavarna. Enligt förskolechef och arbetslaget sker avstärrmingar löpande under året. Detta sker bland annat vid pedagogiska möten, arbetslagsträffar, måndagsmöten och utvecklingsmöten. Det är under dessa forum som förskolechef och personal träffas för att planera och följa upp sin verksamhet inom de granskade områdena. När det gäller arbetet med att följa upp och utvärdera barnens förändrade kunnande inom målområdena matematik, naturvetenskap och teknik berättar arbetslaget att de fotar och filmar med lärplattan. Detta används sedan till bland annat dokumentationsväggen i hallen som är kopplade till läroplansmålen, men även till barnens egna portfoliepärmar. Förskolan har även en verksamhetslogg på sitt intranät, där vårdnadshavarna och förskolechefen tar ta del av verksamheten och hur den kopplas till läroplanen. Förskollärare och förskolechef tar sitt respektive ansvar för att verksamheten genomförs så att barnen stimuleras och utmanas i sin matematiska utveckling samt i sitt intresse för naturvetenskap och teknik Förskollärares ansvar Den besökta avdelningen har ingen legitimerad förskollärare i arbetslaget, utan det är en legitimerad förskollärare på en annan avdelning som har det övergripande ansvaret för avdelningen. Den intervjuade förskolläraren och arbetslaget uppger samstämmigt att de är medvetna om att det är förskolläraren som, enligt styrdokumenten har det pedagogiska ansvaret för undervisningen inom matematik, naturvetenskap och teknik. Men att det i praktiken är avdelningens montessoripedagog som tar det största ansvaret för avdelningens pedagogiska verksamhet. Förskolläraren berättar att hon och förskolans andra förskollärare

13 12 (13) är ansvariga för verksamhetens samtliga sex avdelningar och att hon i detta ansvarar för fyra avdelningar. Vidare uppger både förskolläraren och arbetslaget att förskolechefen inte har tydliggjort och inte heller förankrat förskolläraransvaret för respektive avdelning och hur detta ska organiseras. Förskolläraren uttrycker att det inte finns några uttalade strukturer eller tidsmässiga förutsättningar för att ta förskolläraransvaret fullt. Den intervjuade förskolläraren beskriver att hon ändå försöker ta förskolläraransvaret på den besökta avdelningen. Detta genom att bidra med sin kompetens inom de granskade områdena under förskolans gemensamma mötesformer. I dessa möten försöker hon stödja personalen och finnas tillgänglig för samtal och diskussioner om matematik, naturvetenskap, teknik och läroplansmålen. Arbetslaget och förskolläraren är överens om att de har fått stöd av förskolechefen i att följa upp verksamheten inom de granskade områdena. De har även erbjudits intern kompetensutveckling under förskolans kvällsmöten. Till exempel har de tagit del av forskning, stödmaterial och även skapat eget material kopplat till de granskade områdena. Avslutningsvis uttrycker förskolläraren att det utifrån de förutsättningar som ges i dagsläget är svårt att ta förskolläraransvaret fullt ut med att följa upp och utveckla den pedagogiska verksamheten. Förskolechefs ansvar Förskolechefen beskriver i intervjun hur hon skapar förutsättningar för förskolans personal att bedriva och utveckla arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik. Bland annat bekräftar förskolechefen personalens utsaga att de erbjudits intern kompetensutveckling kopplat till de granskade områdena. Men att de även diskuterar matematik, naturvetenskap och teknik under förskolans gemensamma mötesformer, där förskolechefen kontinuerligt deltar. Utöver detta har personalen både gemensam och individuell planeringstid. samtliga intervjuer uppges att personalen får stöd för att kunna följa upp verksamheten i enlighet med läroplanen. Enligt förskolechefen är förskolans pedagogiska arbete med matematik, naturvetenskap och teknik tydliggjort i förskolans systematiska kvalitetsarbete. Vidare berättar förskolechefen att den ansvarige förskolläraren får stöd av den biträdande förskolechefen i sitt förskolläraruppdrag under förskolans olika mötesformer. -i_ övrigt har förskolläraren

14 13 (13) två timmar extra planeringstid för att stödja de andra avdelningarna i det pedagogiska arbetet och finns behovet så kan tiden utökas. Förskolechefen uttrycker i intervjun att hon är medveten om att förskollärartätheten är låg och att det är tungt för förskollärarna att fullt ut ta det övergripande ansvaret för den pedagogiska verksamheten.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun Hudiksvalls kommun kommun@hudiksvall.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Personalkooperativet Mumintrollet info@mumintrolletsforskola.nu efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mumintrollets förskola, belägen i Gävle kommun

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen Huvudman 2016-04-27 kommun@arjeplog.se Dnr 400-2015:5671 Beslut efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen. Box 23069,

Läs mer

Dnr :6591 Beslut

Dnr :6591 Beslut kommun@ovanaker.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Trollstugan och Fölet, Ovanåkers kommun. Box 23069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 080 00. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen Huvudman kommunen@osthammar.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen. Box 23069, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning grin Skolinspektionen Bes Huvudman info.forskolansputnik@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Sputniks förskola belägen i Stockholms kommun med Sputnik

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r Skolinspektionen Beslu Huvudman regiongotland@gotland.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Björkdungen, Gotlands kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut. fin. Skolinspektionen

Beslut. fin. Skolinspektionen fin Skolinspektionen Strömsunds kommun stromsunds.kommun@stromsund.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Myrans förskola, Strömsunds kommun 1(13)

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman motala.kommunamotala.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Österstad, Motala kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun FIN Skolinspektionen Beslut Timrå kommun timra.kommun@timra.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun Skolinspektionen.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Solna kommun kontakt@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Augustendals förskola, Solna kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen genomför under

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektionen Besluri: Huvudman kundcenter@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Ottfjällets förskola, Östersunds kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en jp Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsindborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Nyckelpigans förskola, Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut

Fagersta kommun Dnr :6591. Beslut 1 ]- %or Fagersta kommun info@fagersta.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Björksta och Ugglan, Fagersta kommun, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r% t j ~ Skolinspektionen Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Hinderstorps gränd 27, Stockholms kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen 2017-03-03 Gävle kommun gavle.kommun@gavle.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Apollogårdens förskola, Gävle kommun 1(12) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning fin Skolinspektionen Beslut Huvudman info@kungsbacka.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid lvarsgårdens förskola, Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning ik rn Niii i Skolinspektionen Beslut Hässleholm kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Stubbens förskola, Hässleholm kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Beslut Huvudman kansli@skurup. se Beslut efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Askliden och Fasanen, Skurups kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Bitvargens förskola belägen i Bjurholms kommun 1 (9) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn %or i Beslut Fagersta kommun info@fagersta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Raketens förskola, Fagersta kommun Box 156, 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Blåsippans förskola i Upplands Bro kommun 1 (14) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Tussilagons förskola, Örebro kommun. 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

Inledning. De övergripande frågeställningarna är:

Inledning. De övergripande frågeställningarna är: Hässleholms kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och tekni,( vd Vena förskola, Hässleholms kommun BeshY1 1(12) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Beslut Klippans kommun kommun@klippan.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Saltisbarnens Montessoriförskola. Nacka kommun

Saltisbarnens Montessoriförskola. Nacka kommun Saltisbarnens Montessoriförskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby kommun Birgitta Andrén, Upplands Väsby kommun Vecka 41, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Besiuti; Huvudman bildningsforvaltningenaoskarshamn.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Påskallaviks förskola i Oskarshamns kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun Djursholms Montessoriförskola Svalan Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Siv Kevin Sollentuna Kommun Veckorna 41 och 42, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun Ekorrens förskola kommun@gnosjo.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun. Box 2320, 403 15 Göteborg. Telefon: 08-586

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING]

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Åskullen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Forsbackens förskola torsby.kommun@torsby.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen rn B Skolinspektionen Nykvarns kommun kommun@nykvarn.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Sandtorps förskola, Nykvarns kommun 1 (14) Inledning

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Föräldrakooperativet Ängen Ekonomisk förening ordforande@angen.nu efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ängens förskola belägen i Örebro kommun Besny::

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Beslut Antilo AB (org nr 559039-9803) info@skattkammaren.nu Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Skattkammarens förskola, belägen i Växjö kommun,

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Nordanstigs kommun kommun@nordanstig.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ilsbo förskola, Nordanstigs kommun 1(13) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING]

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Förskolan Åskullen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun

Beslut efter riktad tillsyn. av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun ein Skolinspektionen Beslut Beslut efter riktad tillsyn av verksamheten på den kommunala förskolan Forsbergs minne i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument Verksamhetsplan Tra dga rdens fo rskola 2017/2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun Eslövs kommun kommunen@eslov.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Nunnebo förskola, Eslövs kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB Skolinspektionen TP Förskolor AB kaisa.soderberciatpforskolor.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i TP Förskolor AB Skolinspektionen 1 (6) Inledning

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Kvarnga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Tillsyn av den fristående Alphaförskolan Bollen

Tillsyn av den fristående Alphaförskolan Bollen 2019-01-14 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/654-644 Tillsyn av den fristående Alphaförskolan Bollen Västerviks kommun genomförde 2018-10-18 tillsyn av fristående Alphaförskolan Bollen.

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se Förskolechef rose-marie.sondell@lidkoping.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Lilleskogs förskola, Lidköpings

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Ik rn i %er Skolinspektionen Beslut Huvudman info@almhult.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Hallaryds förskola, Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Kävlinge kommun 2017-06-09 kontakt@kavlinge.se Dnr 400-2016:6997 efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Kävlinge kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00

Läs mer

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan, före skolan lärande och bärande Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan i Sverige 2011 10 000 förskolor 472 000 barn går i förskola 83 % av barnen i ålder 1 5 år 94 % av barnen i ålder

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun Hässleholms kommun kommunen@hassleholm.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn j Skolinspektionen Besimi Lomma kommun info@lomma.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans värdegrundsarbete vid Slåtterängens förskola i Lomma kommun Skolinspektionen Box 156 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- Dnr :6994 bonse. Beslut

Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- Dnr :6994 bonse. Beslut Beslut Göteborgs kommun stadsledningskontoretastadshuset.gote- bonse Beslut Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Göteborgs kommun Skolinspektionen. Telefon: 08-586 080 00, Postadress:

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Danderyds kommun epost: kommunen@danderyd.se för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Danderyds kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Alabastern Korallen Östbacka. Alabasterns förskola. Nacka kommun

Alabastern Korallen Östbacka. Alabasterns förskola. Nacka kommun Alabastern Korallen Östbacka Alabasterns förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Ekerö kommun Veckorna 39 och 40, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport irn Skolinspektionen Krokoms kommun krokoms.kommun@krokom.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Täppans förskola i Krokom kommun 1(12) Beslut I detta

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Sångsvanens förskola Svanen Övergripande Läsåret 2012 2013 På avdelning Svanen arbetar 2,25 % förskollärare och en barnskötare på 75

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Habo Montessori AB palrenl@telia.com Förskolechef forskolechef@upptackaren.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid förskolan Upptäckaren belägen i Habo

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan

Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan 2019-09-25 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2019/259-644 Tillsyn av den fristående Martemeoförskolan Kullerbyttan Västerviks kommun genomförde 2019-09-02 tillsyn av fristående Martemeoförskolan

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Dals-Eds kommun Dnr :6994. Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering

Dals-Eds kommun Dnr :6994. Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering Beslut Dals-Eds kommun kommun@dalsed.se Beslut Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Dals-Eds kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 2320, 403 15 Göteborg Telefon: 08-586 080

Läs mer

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun Svalans Montessoriförskola i Danderyd Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Siv Kevin Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Veckorna 41 och 42, Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappori: Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan föräldrakooperativet Jordgubben belägen i Krokom kommun

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens. klagomålshantering vid Bollnäs kommun. Beslut

Beslut. Skolinspektionen. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens. klagomålshantering vid Bollnäs kommun. Beslut Bollnäs kommun bollnas@bollnas.se Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Bollnäs kommun Skolinspektionen Box 23 069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 08 00 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande

Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 1 (16) Anvisningar Fö rskölans sja lvskattning av utveckling öch la rande Syfte Syftet med förskolans självvärdering är att granska och bedöma den egna verksamheten.

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering

Beslut. Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering t 6N v Skolinspektionen Stockholms kommun kontaktcenter@stockholm.se 2017-05-17 Efter kvalitetsgranskning av huvudmannens klagomålshantering vid Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23 069, 104 35 Stockholm.

Läs mer

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef KVALITETSUTVECKLING Normlösa förskola 2014/2015 Anna Ullén Alsander förskolechef Vision 2025 VÄRLDSVAN & HEMKÄR Invånarna är initiativrika Förskolan i Mjölby kommun förenar lärande och omsorg i en verksamhet

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens. Älvdalens kommun kommunaalvdalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Älvdalens kommun Skolinspektionen. Box 156, 221 00 Lund. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens. Härjedalens kommun kommunahenedalen.se efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning och ledning av förskolans kvalitet i Härjedalens kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg. www.skolinspektionen.se

Läs mer