Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun"

Transkript

1 Hässleholms kommun efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Mio förskola, Hässleholms kommun

2 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik under vintern 2016/17. Syftet är att granska att förskolan ger barnen möjlighet att utveckla sina förmågor, sitt kunnande, intresse och sin förståelse för matematik, naturvetenskap och teknik. Granskningen genomförs i 22 förskolor med både enskilda och kommunala huvudmän. Den kommunala förskolan Mio i Hässleholms kommun ingår i denna granskning. De övergripande frågeställningarna är: 1. Hur arbetar förskolan med att stimulera och utmana barnens lärande inom matematik, naturvetenskap och teknik? 2. Vilka är de tänkbara förklaringarna till att undervisningen i olika grad ger förutsättningar för barnen att utvecklas och lära inom matematik, naturvetenskap och teknik? För mer information om granskningen, se Skolinspektionens webbplats: Här hittar du de underlag som använts i granskningen i form av författning och riktlinjer inom området. Skolinspektionen besökte avdelningen Röd, förskolan Mio, den 30 november och den 1 december Besöket genomfördes av Ulrika Foss Rudbeck och Jen_ny Bergman. Intervjuer med arbetslag, förskollärare samt observationer har genomförts. Skolinspektionen har också intervjuat ansvarig förskolechef. Bedömningen i beslutet grundar sig på den empiri som inhämtats från besöket på avdelningen Röd.

3 2(12) I detta beslut ges en sammanfattande bedömning utifrån kvalitetsgranskningens resultat och en beskrivning av eventuella utvecklingsområden. Skolinspektionens bedömning och beskrivning av kvalitetsgranskningens resultat i sin helhet följer nedan. Skolinspektionens bedömning Granskningen av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik visar att personalen på avdelningen Röd, Mio förskola i Hässleholms kommun, på ett mycket medvetet sätt stimulerar och utmanar barnens utveckling och lärande inom dessa områden. Verksamheten präglas av tillåtande atmosfär, följsamhet och stor flexibilitet där barnens erfarenheter och intressen ligger till grund för verksamhetens utformande. Den innehållsrika och inbjudande miljön är utformad på ett medvetet sätt och personalen använder både miljö och material i syfte att stimulera barnens utveckling och lärande inom matematik, naturvetenskap och teknik. Arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik dokumenteras, följs upp och analyseras. Personalen använder även sin kunskap om barnens erfarenheter och intresse för att stödja och utmana dem i deras lärande. Förskolläraren tar ansvar för att barnen får den stimulans och de utmaningar de enligt läroplanen ska erbjudas samt tar ansvar för att läroplansmålen bildar en helhet i det pedagogiska arbetet vid avdelningen. Förskolechefen tar ansvar för att arbetet genomförs enligt läroplanens intentioner och riktlinjer samt planerar, följer upp och utvecklar verksamheten tillsammans med personalen. Förskolechefen tydliggör förskollärares ansvar enligt riktlinjerna i läroplanen och ger förskollärarna förutsättningar att ta detta ansvar. Sammantaget erbjuds barnen på avdelningen Röd en verksamhet av hög kvalitet utifrån de områden Skolinspektionen har granskat.

4 3(12) Då inga utvecklingsområden identifierats avslutar Skolinspektionen härmed kvalitetsgranskningen vid förskolan Mio i Hässleholm kommun. I ärendets slutliga handläggning har juristen Magnus Jonasson och utredaren Jenny Bergman deltagit. På Skolinspektionens vägnar Lena Dahlquist Enhetschef Ulrika Foss Rudbeck Föredragande

5 4(12) Bakgrundsuppgifter om Mio förskola Förskolan Mio ligger i Vinslöv strax utanför Hässleholm. Förskolan består av tre avdelningar; Grön, Blå och Röd. Sammanlagt är 46 barn i åldrarna 1-5 år inskrivna på förskolan. Barngruppernas storlek varierar mellan barn. Skolinspektionen har besökt avdelningen Röd som har 20 barn i åldrarna 4-5 år. På avdelningen arbetar två legitimerade förskollärare med behörighet att undervisa i förskola samt en barnskötare. Förskolan leds av en förskolechef som även ansvarar för ytterligare två förskolor. Dessa tre förskolor utgör Område 6 Vinslöv. Förskolan hämtar sin inspiration från Reggio Emilia och jobbar med projektinriktat arbetssätt. Projektet för läsåret 2016/17 är "Barn utforskar ljud och rörelse i naturen. Barn och pedagogers relation till naturvetenskapens språk". Inom Område 6 finns en gemensam organisation för det kollegiala lärandet som består av ett antal olika så kallade utvecklingsgrupper, där varje grupp träffas två-tre gånger per termin. Grupperna leds av förskolechefen och en specialpedagog med pedagogistautbildning. I alla utvecklingsgrupper deltar en representant från personalen från varje avdelning. De grupper som personalen från avdelning Röd deltar i vid tiden för Skolinspektionens besök är organisationsgruppen, projektgruppen och dokumentationsgruppen.

6 5(12) Resultat Här redovisas uppgifter från dokumentation, intervjuer samt observationer. Verksamheten genomförs så att den stimulerar och utmanar barnens matematiska utveckling samt deras btresse för naturvetenskap och teknik Matematik Vid Skolinspektionens besök observeras att matematik förekommer i många olika sammanhang och att personalen medvetet erbjuder aktiviteter för att stimulera och utmana barnens matematiska utveckling. Personalen beskriver hur de använder vardagliga situationer för att stimulera barnens matematiska utveckling, bland annat genom att de ofta diskuterar likheter och skillnader, att de vid samlingen räknar vilka som är hemma och vilka som är på förskolan och att de ofta pratar om var det är flest och färst personer. Vidare uppger personalen att det i spel blir mycket antalsuppfattning och "rabbelräkning". Det är också vanligt att om barn vill "pärla" så kan barnen få i uppgift att de till exempel ska ta två stora pärlor och en liten pärla och att de ska göra ett mönster innan de påbörjar arbetet. Personalen säger att de är noga med att använda de rätta matematiska begreppen, "till exempel kortast och längst, först och sist och att vi säger cirkel istället för rund ring". Att det förhåller sig så bekräftas i de observationer som Skolinspektionen genomfört. Under observationer noteras också att personalen ofta undersöker, resonerar och reflekterar tillsammans med barnen. Vi flera tillfällen under Skolinspektionens besök för personalen tillsammans med barnen resonemang kring till exempel mätning. Som exempel fick barnen en uppgift att räkna hur många steg det var till ytterdörren. Barnen löste uppgiften på olika sätt där några räknade steg medan andra tog en "meterspinne" och istället räknade antal meter. Personalen utmanade barnen med frågor kring dels skillnaden mellan steg och meter, dels skillnaden i steg mellan olika personer. Det märks också på barnen att de är vana vid att använda rätt begrepp, när den vuxne undrar vilken dörr som är ytterdörren kommer svaret från ett barn att "det är den i hallen, den är ju ytterst".

7 IrEi3ShY:: 6(12) Naturvetenskap Även naturvetenskap förekommer i många olika sammanhang under Skolinspektionens besök. Exempelvis visar observationer att personalen uppmuntrar och stödjer barnen att utforska och ställa frågor om naturvetenskapliga processer och fenomen. Vid flera tillfällen ses barn och vuxna undersöka olika fenomen som till exempel flytkraft, fart och friktion. Flytkraften undersöks genom att barnen får pröva vad som flyter och sjunker i förhållande till föremålens olika tyngd och form. Fart och friktion undersöks genom att barnen rullar olika föremål i fyra banor som alla har olika underlag. Banorna används sedan även som lutande plan för att ytterligare testa accelerationen. Av insänd dokumentation från förskolan framgår också att de senaste åren har projekten på förskolan haft stort fokus på naturvetenskap. Personalen ger i intervjun ett flertal exempel på hur de ger barnen möjlighet att undersöka naturens olika kretslopp för att få en förståelse för detta. De säger att de har odlat mycket och vinnlagt sig om att barnen ska förstå hela cykeln; från frö - fröställning - växt - till frö igen. Arbetet med fröställningar började delvis i förskolans projekt om "ljud i naturen". Personalen säger att barnen upptäckte att lupinerna lät när de skakade på dem och att det vid ett senare tillfälle inte kom något ljud när lupinerna skakades. Detta ledde till att "ljud i naturen" kopplades till naturens kretslopp. Observationer visar att personalen stimulerar och utmanar barnens intresse för naturvetenskap. Vid de planerade aktiviteterna, som till exempel i arbetet med flytkraft, observeras hur barnen först får pröva att göra hypoteser innan de experimenterar, "tror ni att den här sjunker eller flyter?" och att de därefter får reflektera över varför utfallet blev som det blev, "vad är det som gör att den flyter?" När barnen arbetar med projekt noteras att de gör det i mindre grupper och deras arbete dokumenteras bland annat genom att personal och barn fotograferar. Sedan återsamlas hela barngruppen och de olika gruppernas arbete redovisas för alla genom att fotografierna visas på en datorskärm. Då sker en gemensam reflektion och diskussion kring barnens olika upptäckter.

8 Bes] 7-] 7(12) Personalen berättar att de just nu arbetar mycket med kraft i olika former: flytkraft, flygkraft, vindkraft och kraft i sagor. De har startat ett örnprojekt utifrån att barnen ville "lära sig flyga som en fågel" och i vattenbanorna som finns utomhus har barnen byggt segelbåtar för att testa vindkraft. "Det går ju att få in naturvetenskapen i allting", säger personalen. Teknik Personalen ger exempel på hur de arbetar med teknik och uppger att det dels kan handla om att barnen får undersöka hur saker och ting fungerar, dels att barnen får arbeta med att utifrån en ritning bygga och konstruera något. Som exempel på hur barnen får utforska hur olika saker fungerar anges i insänd dokumentation att barnen får pröva "hur kan vi bygga en bil som kan köra?" Observationer visar att personalen erbjuder barnen möjligheter att utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap. Barnen som deltar i örnprojektet arbetar till exempel i lera med att utifrån en bild på en örn skapa klor till sin örn. En vuxen resonerar tillsammans med barnen om hållfasthet och materialval där exempelvis ståltråd i olika tjocklek används för att stabilisera klorna. Vid ett annat tillfälle noteras hur barnen med hjälp av digitalkamera får dokumentera arbetet med att räkna antalet steg till ytterdörren. Barnen hjälper varandra med att få bra foton, "du ska hålla kameran stilla, blev det bra nu?", säger ett barn till ett annat barn. Barnen ses också arbeta både självständigt och tillsammans med vuxna med både dator och lärplatta. Personalen säger att det är viktigt att barnen får lära sig den digitala tekniken och att det krävs olika teknik för att arbeta med lärplatta och med dator, där datorn är en större utmaning för barnen. Personalen poängterar vid ett flertal tillfällen vikten av helheten och att matematik, naturvetenskap och teknik hör ihop och att det kan vara svårt att separera dem. "De är naturligt sammanflätade, därför är det viktigt att granska sin verksamhet med olika ögon så att man ser att alla delar verkligen kommer med", säger förskolläraren.

9 8(12) Miljö och material Förskolan är en fristående byggnad med tre avdelningar, gemensamma personalrum, gemensamt "torg" där måltider intas och ett tillagningskök. Avdelningen Röd har tillgång till tre rum av varierande storlek. Det större rummet används vid samling och där finns olika "hörnor" som till exempel matematikhörnan, stafflihörnan, datorhörnan och lerhörnan. I angränsande rum finns byggrummet och skapanderummet. På en av väggarna vid handfaten utanför toaletten finns material för att undersöka vatten. Vid observationer noteras att matematik, naturvetenskap och teknik förekommer i olika sammanhang och miljöerna, såväl inomhus som utomhus, är tillsynes uppbyggda så att de stimulerar till utveckling och lärande. I samtliga av avdelningens rum är materialet tillgängligt för barnen och exponerat på ett inbjudande sätt. På väggarna finns ett stort utbud av pedagogiskt material som till exempel bokstäver, former, siffror, färger och olika inspirationsmaterial. Personalen erbjuder också medvetet material i syfte att stimulera och utmana barnen. I byggrummet får barnen till exempel känna på de olika banorna och de konstaterar att "denna är plast, denna är hård, denna är rak, denna låter, denna är tjock däruppe och denna är mjuk". Resonemanget fortsätter sedan när barnen ska pröva att rulla olika föremål i banorna. På förskolans gård, som är stor och kuperad, finns tillgång till byggmaterial, gungor, lutande rör, sandlådor, kojor, balansbrädor och vattenbanor. Förskolläraren uppger att beroende på säsong tas utforskande verktyg som luppar och fjärilshåvar fram. I insänd dokumentation anges att utemiljön ger möjlighet för personalen att prata om pendling och balans när barnen gungar, om hur sand och vatten förhåller sig till varandra när de blandas och om friktion när barnen kör bilar i lutande rör. Vid observationer ute noteras bland annat hur barnen erbjuds möjlighet att utveckla sin förståelse för rum, läge och riktning genom rörelselekarna "under hökens vingar kom" och "räven och kycklingarna". Personalen berättar att de försöker tänka kring miljön och vad som fungerar eller inte fungerar. De framhåller vikten av att miljön är föränderlig, "olika material ger olika diskussion, man breddar kunskapen när vi använder olika material". När de till exempel tyckte att matematiken behövde synliggöras

10 Egskr1 9(12) bättre inreddes en matematikhörna med vågar, geometriska pussel, olika mängder och siffror. Enligt personalen gav det effekt, "materialet fick ny glöd", och de kunde se hur matematik fick större plats i barnens fria lek. Dokumentation, uppföljning, analys och utvärdering Personalen beskriver att arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik dokumenteras, följs upp och analyseras med hjälp av så kallade observationsprotokoll, reflektionsdokument, dokumentationsväggar, barnens individuella pärmar och kvalitetsredovisning. När arbetet planeras uppger personalen att de utgår dels från barnens intressen, dels från strävansmålen i läroplanen. Observationsprotokollen använder personalen individuellt som ett stöd när de antecknar och fotograferar det som sker under projekten. Dessa protokoll utgör sedan underlag för ett gemensamt reflektionsdokument som personalen arbetar med under reflektionstiden som de har varje vecka. Enligt personalen finns även en dagordning för vad de ska diskutera under reflektionstiden "det är bra, det gör att vi blir disciplinerade och inte pratar om annat". Personalen uppger vidare att det är under reflektionstiden som den gemensamma analysen sker och de diskuterar kring frågor som "Varför blev det så här? Vad hade hänt om vi hade gjort så här istället?" Dokumentationsväggar finns på flera ställen i förskolan och där sätts dokumentation upp från de olika projekten. "Vi pratar mycket om att det ska vara en levande dokumentationsvägg, ett levande dokument som ändras och där även barnen är aktiva i dokumentationen med att fotografera, rita och skriva", säger personalen. I barnens individuella pärmar finns, enligt personalen, både enskild dokumentation och gruppdokumentation. I kvalitetsredovisningen utvärderas hela årets arbete. Personalen uppger vidare att de dokumenterar barnens förändrade kunnande inom matematik, naturvetenskap och teknik genom att de är noga med att dokumentera barnens kunskaper i starten av ett projekt för att sedan kunna återkoppla till det. Som exempel nämner personalen hur barnen förra året när de sådde fröer trodde att fröet växte upp till en fröställning och att många barn

11 LEasru:: 10 (12) missade växten. "Därför är det viktigt att ha kvar kommentarerna i dokumentet, det samlar våra och barnens tankar och gör det möjligt att koppla tillbaka till hur barnen tänkte innan ett arbete påbörjas", säger personalen. Förskolläraren påpekar också observationsprotokollens betydelse för det enskilda barnets utveckling: "Vad barnet är intresserat av och vad barnet frågar om dokumenteras. Det gör att vi säkerställer och möjliggör att alla barn får den utvecklingspotential de har rätt till". Som framgår tidigare i rapporten dokumenterar både personal och barn kontinuerligt arbetet som pågår. Barnen fotograferar, personalen antecknar och fotograferar och i ett fall, under arbetet med örnprojektet, använder även en av förskollärarna en diktafon för att på så sätt dokumentera ett samtal mellan henne och barnen. I intervjun berättar sedan förskolläraren att hon tycker att diktafonen är ett bra verktyg eftersom hon har svårt att fylla i observationsprotokollet samtidigt som hon deltar i barnens diskussioner. "När jag lyssnar i efterhand hör jag hur barnen frågar och undrar 'hur gör man klor?' och jag hör hur jag påverkar hur dom gör", säger förskolläraren. Förskollärare och förskolechef tar sitt respektive ansvar för 2.11t verksamheten genomförs så att barnen stimuleras och utmanas inom matematik, naturvetenskap och teknik Förskollärares ansvar Det framkommer i intervjuer att personal och förskolechef är medvetna om att det är förskollärare som, enligt styrdokumenten, har det pedagogiska ansvaret för verksamhetens arbete med matematik, naturvetenskap och teknik. Förskolläraren redogör i intervjun för hur hon tar ansvar för att barnen stimuleras och utmanas i sin matematiska utveckling och i sitt intresse för naturvetenskap och teknik Enligt förskolläraren handlar det bland annat om att ansvara för att ha med läroplansmålen vid verksamhetens planering. Om det kommer upp ett förslag till en aktivitet uppger förskolläraren att hon ansvarar för att ställa frågor kring aktivitetens syfte och vilket lärande det handlar om. "Det är sådant som är upp till mig att påpeka, mitt jobb är att leda vidare, både utbildningen och undervisningen", säger förskolläraren.

12 11(12) Förskolläraren beskriver även vilket stort stöd hon får av förskolechefen. Som exempel nämner hon att förskolechefen har vidareutvecklat deras reflektionsdokument och att förskolechefen leder diskussionerna de har i utvecklingsgrupperna. Vidare berättar förskolläraren att förskolechefen tar del av det som personalen dokumenterar, att hon ibland deltar under deras reflektionstid samt att hon kommer med tips på det som hon ser behöver utvecklas i verksamheten. En viktig framgångsfaktor i arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik är, enligt både personalen och förskolläraren, att de har stora möjligheter till kollegialt lärande. Detta sker dels genom ett nära samarbete mellan de tre avdelningarna på förskolan Mio, dels genom utvecklingsgrupperna som finns inom Område 6. "Det sker mycket pedagogiska diskussioner i utvecklingsgrupperna, hade vi inte haft dem hade vi nog inte hållit oss så å jour som vi gör idag", säger personalen. Förskolechefens ansvar Förskolechefen beskriver ingående hur personalen arbetar för att stimulera och utmana barnen i sin matematiska utveckling och i sitt intresse för naturvetenskap och teknik. Bland annat beskrivs hur personalen arbetar med klassificering, mätning och logiskt tänkande inom matematik. Inom naturvetenskap ger förskolechefen exempel på hur de arbetar med fysikaliska fenomen som ljus, ljud, rörelse, kraft och jämvikt. Inom teknik ger hon exempel på hur personalen arbetar med att barnen lär sig hur enkel teknik fungerar som mikroskop, kamera och lärplatta samt hur barnen lär sig programmera och konstruera. Förskolechefen beskriver även hur hon skapar förutsättningar för personalen att bedriva och utveckla arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik genom att säkerställa att det finns tid och former för personalens planering och reflektion. Även förskolechefen betonar vikten av utvecklingsgruppernas arbete och hur projektgruppen är ett stort stöd i arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik. "Där kan jag ställa 'nyfikenhetsfrågor' som 'varför gör ni så här?' och 'vilka tankar hade ni kring detta'? säger förskolechefen. Förskoleche-

13 12 (12) fens mål är dock att både reflektionstiden och personalens tid för enskild reflektion ska utökas för att "öka kvaliteten både i diskussionerna i den gemensamma reflektionen, men framförallt i verksamheten och att personalen i större utsträckning ska kunna läsa litteratur och planera på arbetstid". När det gäller kompetensutveckling erbjuds personalen kontinuerlig utbildning genom Reggio Emilia-institutet och där har man, enligt förskolechefen, börjat lägga mer fokus på matematik, naturvetenskap och teknik. Som exempel nämner hon kompetensutveckling inom hållbar utveckling. Av insänd dokumentation framgår att kompetensutveckling också skett inom bland annat "matematiken som språk", "naturguidruing" och "lärplatta användning och teknik". Liksom personalen uppger förskolechefen att en viktig framgångsfaktor i arbetet med matematik, naturvetenskap och teknik har varit utvecklingsgrupperna och det kollegiala lärandet. Förskolechefen betonar också personalens kunskap och vilja, "de har ett genuint intresse för vad barnen är intresserade av, de tar deras tankar på allvar och de har insett att deras roll som pedagog är viktig för vilken verksamhet det blir". Andra framgångsfaktorer som förskolechefen tar upp är det är hon och specialpedagogen som tillsammans driver ledarskapet vilket gör att hon har någon att bolla tankar och ideer med. Att Hässleholms kommun har haft särskilt fokus på matematik, naturvetenskap och teknik de senaste åren och att den reviderade läroplanen gjort uppdraget tydligare är också faktorer som spelar in, uppger förskolechefen. Vad gäller miljö och material framhåller förskolechefen att miljön är viktig, den är "den tredje pedagogen". Hon säger att det förs många diskussioner kring vad som ska köpas in och att det måste finnas ett tydligt syfte med materialet. Av intervjun med förskolechefen och i insänd dokumentation framgår att hon följer upp förskolans arbete på olika sätt. I arbetsplanen beskrivs mål och förutsättningar och där finns en planering av det pedagogiska året. Under året arbetar personalen i reflektionsdokumentet där observationer, kartläggningar, verksamhetsplaneringar och utvärderingar samlas för att ge en tydlig röd tråd för den pedagogiska verksamheten.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Lillåns förskola, Örebro kommun. Skolinspektionen. Box 2320, 403 15 Göteborg.

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun FIN Skolinspektionen Beslut Timrå kommun timra.kommun@timra.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ljustorps förskola, Timrå kommun Skolinspektionen.

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommunhammaro.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Skogsdungens förskola, Hammarö kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Föräldrakooperativet Sagolunden ordforande@sagolunden.se Dnr 400-2016:209 Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Föräldrakooperativet Sagolunden beläget i Göteborgs

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut 1 (3) Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Norrskenet i Kalix kommun med Pysslingen förskolor och skolor AB som huvudman Beslut 2 (3) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning grin Skolinspektionen Bes Huvudman info.forskolansputnik@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Sputniks förskola belägen i Stockholms kommun med Sputnik

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun

Beslut. Skolinspektionen. efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen Huvudman 2016-04-27 kommun@arjeplog.se Dnr 400-2015:5671 Beslut efter granskning av förskolans pedagogiska uppdrag vid Arjeplogs förskola, Arjeplogs kommun Skolinspektionen. Box 23069,

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en jp Skolinspektionen Beslut Huvudman kontaktcenter@helsindborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Nyckelpigans förskola, Helsingborgs kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning fin Skolinspektionen Beslut Huvudman info@kungsbacka.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid lvarsgårdens förskola, Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektionen Besluri: Huvudman kundcenter@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Ottfjällets förskola, Östersunds kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning ik rn Niii i Skolinspektionen Beslut Hässleholm kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Stubbens förskola, Hässleholm kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r Skolinspektionen Beslu Huvudman regiongotland@gotland.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Björkdungen, Gotlands kommun Skolinspektionen Box 2320 403

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Solna kommun kontakt@solna.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Augustendals förskola, Solna kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen genomför under

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman motala.kommunamotala.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Österstad, Motala kommun Skolinspektionen Box 2320 403 15 Göteborg www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Örebro kommun kommun@orebro.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Tussilagons förskola, Örebro kommun. 1(12) Inledning Skolinspektionen genomför

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning rn %or i Beslut Fagersta kommun info@fagersta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Raketens förskola, Fagersta kommun Box 156, 221 00 Lund www.skolinspektionen.se

Läs mer

Inledning. De övergripande frågeställningarna är:

Inledning. De övergripande frågeställningarna är: Hässleholms kommun kommunen@hassleholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och tekni,( vd Vena förskola, Hässleholms kommun BeshY1 1(12) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning r% t j ~ Skolinspektionen Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Hinderstorps gränd 27, Stockholms kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Ik rn i %er Skolinspektionen Beslut Huvudman info@almhult.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Hallaryds förskola, Älmhults kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Nyköpings kommun konnmun@nykoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Kan ntorps förskola, Nyköpings kommun Beslut 1 (4) Inledning genomför under våren

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun Ekorrens förskola kommun@gnosjo.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Ekorrens förskola, Gnosjö kommun. Box 2320, 403 15 Göteborg. Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Forsbackens förskola torsby.kommun@torsby.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Forsbackens förskola, Torsby kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad

BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE. Senast reviderad BILAGA 2 SIDA 1 AV 5 GUF GEMENSAM UTVECKLING AV DE KOMMUNALA FÖRSKOLORNA I SÖDERMALMS STADSDELSOMRÅDE Senast reviderad 2011-01-10 SID 2 (5) Instruktion till uppföljningsmaterialet Ansvarig för att fylla

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Besiuti; Huvudman bildningsforvaltningenaoskarshamn.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Påskallaviks förskola i Oskarshamns kommun Skolinspektionen Box 156, 221

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

VATTEN LJUD RÖRELSE LUFT LJUS PROGRAMMERING

VATTEN LJUD RÖRELSE LUFT LJUS PROGRAMMERING SYFTE OCH MÅL för att varje barn i förskolan ska: Lpfö 98 rev.2016 utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära, utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga, utvecklar

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar 1 Huvudfråga Arbetar förskolan för att stimulera och utmana barnen i deras utveckling och lärande så att de får möjlighet

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA HANDLINGSPLAN Naturvetenskap och Teknik UTFORSKA UPPTÄCKA UNDERSÖKA URARTA För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande...

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med flerspråkiga barns språkutveckling vid Blåsippans förskola i Upplands Bro kommun 1 (14) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport ges en

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Beslut Klippans kommun kommun@klippan.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid förskolan Linnea, Klippans kommun Skolinspektionen. Box 2320,

Läs mer

Dnr :6591 Beslut

Dnr :6591 Beslut kommun@ovanaker.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Trollstugan och Fölet, Ovanåkers kommun. Box 23069, 104 35 Stockholm. Telefon: 08-586 080 00. www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen Beslut Antilo AB (org nr 559039-9803) info@skattkammaren.nu Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Skattkammarens förskola, belägen i Växjö kommun,

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Tra dga rdens fo rskola 2017/2018. Internt styrdokument Verksamhetsplan Tra dga rdens fo rskola 2017/2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka

Snickarbarnens förskola. Sollentuna kommun. Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka Snickarbarnens förskola Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Gertrud Eklund Danderyds kommun Vecka 14 2017 2017-04-08 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun

Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, Färentuna förskola Ekerö kommun Regina Bergendahl, Nacka Katarina Bergman, Nacka Elisabeth Larsson, Nacka Vecka 6-7, 2016 Färentuna förskola Ekerö kommun VÅGA VISA VÅGA VISA är ett utvärderingssamarbete inom utbildningsområdet mellan

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Sångsvanens förskola Svanen Övergripande Läsåret 2012 2013 På avdelning Svanen arbetar 2,25 % förskollärare och en barnskötare på 75

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Tillsyn av den fristående förskolan Hanna

Tillsyn av den fristående förskolan Hanna 2019-01-14 Tjänsteskrivelse Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/655-644 Tillsyn av den fristående förskolan Hanna Västerviks kommun genomförde 2018-12-05 tillsyn av fristående förskolan Hanna. Syftet

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan, före skolan lärande och bärande Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan i Sverige 2011 10 000 förskolor 472 000 barn går i förskola 83 % av barnen i ålder 1 5 år 94 % av barnen i ålder

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Kvarnga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära!

Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Kvalitetsdokument Baduhilds förskola (läå 2014/2015) Lek- och lärandemiljön ska väcka varje barns nyfikenhet, lust och intresse att lära! Innehållsförteckning 1 Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan...

Läs mer

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Alla barn har rätt att möta en likvärdig förskola

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Verksamhetsplan HT-17 - VT 18 Förskolan Ängstugan

Verksamhetsplan HT-17 - VT 18 Förskolan Ängstugan Verksamhetsplan HT-17 - VT 18 Förskolan Ängstugan 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Försättssida sid 1 Innehållsförteckning sid 2 Verksamheten sid 3 Vision sid 4 Pedagogisk idé sid 5 Projektarbete sid 6 Profil sid

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen rn B Skolinspektionen Nykvarns kommun kommun@nykvarn.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Sandtorps förskola, Nykvarns kommun 1 (14) Inledning

Läs mer

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun

Beslut. efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen Huvudman kommunen@osthammar.se efter granskning av förskolans arbete med jämställdhet vid förskolorna Furustugan och Logården i Östhammars kommun Skolinspektionen. Box 23069, 104 35 Stockholm.

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen 2931r5. Personalkooperativet Spunken info@spunken.com efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Spunkens förskola, belägen i Gävle kommun med Personalkooperativet

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Reviderad 150824 Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1 åringar, 1-2 åringar 2-3 åringar,

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Förskolenätverket. GR den

Förskolenätverket. GR den Förskolenätverket GR den 2017-05-12 Skolinspektionen har ett nationellt uppdrag i tre år Rapporter 2015 En vanlig dag på förskolan gruppstorlek, personaltäthet och trygghet 2016 Förskolechefens ledning

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen

Beslut. Skolinspektionen 2017-03-03 Gävle kommun gavle.kommun@gavle.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Apollogårdens förskola, Gävle kommun 1(12) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014

Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013-2014 Tyresö kommun Förskolan Pusslet Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Pusslet Bondevägen 1 135 42 Tyresö 08-5782 74 11 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan

Läs mer

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun Djursholms Montessoriförskola Svalan Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Siv Kevin Sollentuna Kommun Veckorna 41 och 42, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun Hudiksvalls kommun kommun@hudiksvall.se efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Stömne förskola, i Hudiksvalls kommun Skolinspektionen. Box 2320, 403

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2018 Malmens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan 2012-06-27 Sid 1 (9) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Gnistan S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Häggdånger förskola, Härnösands kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Häggdånger förskola, Härnösands kommun Beslut Härnösands kommun kommun@harnosand.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik vid Häggdånger förskola, Härnösands kommun Skolinspektionen.

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer