Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Björken, , kl ,00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Björken, , kl ,00"

Transkript

1 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Björken, , kl ,00 Beslutande Övriga deltagande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Jusuf Causevic (C) Anna-Lena Josefsson (C) Curt-Rune Roos (M) Madeleine Rosenqvist (KD) Bill Björklund (FP) Lene Hollner (S) Martin Samuelsson (S) Nina Borg (S) Britt-Marie Necke (S) Fredrik Berg (S) Mikael Karlsson (SD) Torsten Rundberg, (S), ej tjänstgörande ersättare Ida Jakobsson (V), ej tjänstgörande ersättare Eva-Karin Holgersson (MP), ej tjänstgörande ersättare Lotta Elmbro, rektor, 35 Ulrika Ahlberg, lärare, 35 Ingemo Gustavsson, lärare, 35 Anette Asp Olsson, ekonom, Jenny Elofsson, Lärarförbundet, kl 13,30-15,30 Magnus Sjöstedt, skolchef Annika Svendsby, sekreterare Utses att justera Lene Hollner Justeringens plats och tid Förvaltningskontoret, , kl 17,00 Under- Paragrafer skrifter Sekreterare... Annika Svendsby Ordförande... Jacqueline Doohan Justerande... Lene Hollner ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens officiella anslagstavla i kommunhuset. Organ Barn- och utbildningsnämnden Datum för Datum för anslags uppsättande anslags nedtagande Förvaringsplats för Förvaltningskontoret protokollet Underskrift...

2 Barn- och utbildningsnämnden Innehållsförteckning 34 Föregående mötes protokoll 35 Verksamhetsutveckling Information Tvålärarsystem 36 Budget 37 Budget Bidrag eller stipendium till körkort 39 Redovisning fortbildning återrapport 40 Ansökan om bidrag till föräldraverksamhet år 2016, Musik & Kulturskolans elevförening RUM 41 Skolchefen informerar 42 Uppföljning barnomsorg 43 Motion; Att utreda hur digitaliserade de kommunala skolorna är 44 Motion; Uppmuntra skolorna att bjuda in lokala företag för besök på skolorna eller ordna studiebesök hos företagen 45 Remiss; Ansökan om godkännande som huvudman för utökning av en befintlig fristående gymnasieskola, Gymnasieskolor i Syd AB 46 Remiss; Ansökan om särskild variant av gymnasieutbildning, Stiftelsen Kalmar Waldorfskola 47 Remiss; Ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av fristående gymnasiesärskola, Stiftelsen Kalmar Waldorfskola 48 Remiss; Ansökan om nationellt godkänd idrottsutbildning, Fria Läroverken i Sverige AB 49 Fadderrapporter 50 Delegerade ärenden 51 Meddelandepärmen

3 Barn- och utbildningsnämnden Bun 34 Föregående mötes protokoll Protokollet från läggs till handlingarna.

4 Barn- och utbildningsnämnden Bun 35 Verksamhetsutveckling Information Tvålärarsystem Tillingeskolans rektor Lotta Elmbro berättar om tvålärarsystemet de införde höstterminen 2014 enligt Landsortsmodellen. Det betyder att båda lärarna inte alltid är behöriga i samma ämnen. Det ser de som positivt då de kan se eleven från två håll. Tvålärarsystemet går ut på att vara två lärare i samma klassrum med ansvar för några ämnen var som de också planerar för. De arbetar upp till 22 timmar i klassen med timmar undervisningsansvar och 9-11 timmar som resurslärare. Det finns en klar ansvarsfördelning mellan lärarna och de undervisar i minst två klasser i olika årskurser. Specialpedagogen ingår i systemet som resurslärare och även i elevhälsateamet. Lotta har två av sina lärare med sig, Ulrika Ahlberg och Ingemo Gustavsson. Båda är mycket positiva till det nya arbetssättet och ser många fördelar med det och tycker att jobbet blivit roligare. T ex är de mer insatta i elevernas skoldagar och ser deras behov bättre. Stödet från kollegor är större än tidigare, de har fått ökad kunskap och blivit stärkta i sina roll. Något de ser mycket positivt på är att de fått önska ämnen de brinner för och vill ha ansvar för. Arbetsbelastningen och sjukskrivningar har minskat likaså vikariebehovet. Resursanvändningen är bättre, bl a har överlämningar inom skolan upphört och de har egen läxhjälp. Det har blivit lugnare på skolan och kränkningsanmälningar har minskat. Nackdelar? De kan inte sätt fingret på något! Informationen läggs till handlingarna.

5 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Bun 36 Bun au 33 Budget Budgetuppföljningen kan inte lämnas. Det är fortfarande problem med ekonomisystemet som måste åtgärdas men inte är klart förrän i höst. En tillfällig lösning planeras. Ekonomen har börjat titta på vårt resursfördelningssystem men behöver först veta om tvålärarsystemet ska behållas för att ev kunna fortsätta. Hon redovisar skillnader i undervisningstid mot kapacitet i systemet. Olika lösningar diskuteras för att komma till en situation med ett helt genomfört tvålärarsystem. Tidigare hade vi pengar för extra stöd utöver elevpengen men de ingår numera i resursfördelningssystemet, just för att möjliggöra tvålärarsystemet. Dock har åk 7-9 svårigheter att tillämpa systemet. Det beror bl a på att delningstalet för dem är högre än i de lägre årskurserna. En förutsättning att kunna utveckla tvålärarsystemet men ändå behålla resursfördelningssystemet skulle kunna vara att äska pengar för extra stöd till budgetramen nästa år. Arbetsutskottets förslag till Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens inriktningsbeslut är att tvålärarsystemet behålls och att de skolor som inte genomfört det ännu arbetar för att komma dit I den framtagna budgetuppföljningen för årets första fyra månader som lämnas är inte ombudgeteringar och periodiseringar gjorda. Ekonomen har gjort en del justeringar och preliminärt redovisas en förbrukning med 24,7%. Personalkostnaderna är höga på särskolan, Krungårdsskolan 7-9, Ljungnässkolan och vuxenutbildningen. Ersättningslokaler får vi inte kompensation för. Fortfarande saknas en del uppbokade intäkter, bl a asylersättningar som avser 2015 och motsvarar 4 mkr. Kostnader för IKE väntas. Statsbidraget vi fick om 4,5 mkr är avsatt att användas i arbetet med nyanlända men har ännu inte fördelats.

6 Barn- och utbildningsnämnden forts Bun 36 När tvålärarsystemet möjliggjordes omfördelades pengar från särskilt stöd till förmån för detta. Behovet av särskilt stöd har ökat både i egna kommunen och till andra kommuner. Därför är det viktigt att budgeten för extra stöd om ca 7 mkr återställs så att fördelarna med tvålärarsystemet överväger och kan utvecklas vidare. Barn- och utbildningsnämndens inriktningsbeslut är att tvålärarsystemet behålls och att de skolor som inte genomfört det ännu arbetar för att komma dit. Skolchefen får i uppdrag att ta fram en tidsplan för genomförande av tvålärarsystem så att det ligger i fas med fortbildningen Utmanande lärande.

7 Barn- och utbildningsnämnden Bun 37 Budget 2017 Ordförande, skolchefen och ekonomen ger en redovisning av äskande de lämnade igår vid Kommunstyrelsens arbetsutskott för våra behov att få utökning av budgetramen nästa år. Utökningen avser: - Interkommunala ersättningar och bidragsbelopp. I år visar prognosen en diff mot budget med 7,6 mkr. Orsaken till att kostnaderna ökar är i huvudsak prisökningar som beror på löner, material, lokalkostnader, måltidskostnader mm. Även vårdnadshavarnas val av förskolor och skolor i andra kommuner eller hos privata anordnare ger en volymökning. - Särskilt stöd och tilläggsbelopp. När det grundläggande resursfördelningssystemet byttes omfördelades 3,1 mkr från Särskilt stöd dit. Mellan åren 2014 och 2015 ökade barn-/elevantalet och det blev tvunget att omfördela ytterligare 600 tkr från samma identitet. Vi ser att behoven av särskilt stöd och tilläggsbelopp har ökat bland barn/elever och beror bl a på olika sjukdomar. För att kunna behålla resursfördelningen som tillåter tvålärarsystem måste tidigare budget för särskilt stöd återställas med totalt 3,7 mkr. - Kommunens chefspolicy och utökning av administration. I policyn att möjliggöra chefens uppdrag och förutsättningar ska målet vara att ingen chef ska ha mer än 25 anställda direkt under sig. Bedömningen är att det behöver förstärkas med 2,0 chefstjänster för att klara målet. Det har också signalerats från fackförbundet Vision om de administrativa assistenternas höga arbetsbelastning. Bedömningen är ett behov av utökning med 1,0 administrativ tjänst för att de ska få en mer rimlig arbetsbörda. Totalt sett innebär utökningen 2,0 mkr. Ovanstående redovisning av äskande till budgetramen år 2017 och information av behoven för utökningar godkänns och läggs till handlingarna.

8 Barn- och utbildningsnämnden Bun 38 Bidrag eller stipendium till körkort Ekonomen har tillfrågat samtliga kommuner i länet om de erbjuder sina elever någon form av ekonomiskt bidrag för körkort. Variationerna är stora, allt från inte alls till nästan ett helt körkort. Ordförande anser att frågan är viktig att lyfta i samband med att vi går in i Vård- och omsorgscollege. Nämnden ställer sig positiv till fortsatta diskussioner med Socialnämnden kring körkort i stipendieform.

9 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Bun 39 Bun au 19 Redovisning fortbildning I Bun 5, , redovisades och godkändes det ekonomiska förslaget till finansiering av fortbildningsprojektet med Challenging Learning. Samtidigt gavs arbetsutskottet i uppdrag att se över vilka extra kostnader som kan tillkomma i projektet. Kommunen har erhållit ett tillfälligt konjunkturstöd om ca 40 mkr som fördelats på åren Kommunstyrelsens arbetsutskott ger förvaltningarna möjlighet att äska pengar för satsningar. Skolchefen har förankrat, både politiskt samt med ekonomichefen, följande behov: I fortbildningsprojektet ska utses 40 st coacher. Deras uppdrag blir att handleda, ge feedback till sina kollegor, hålla i pedagogiska samtal, stödja rektor i det pedagogiska utvecklingsarbetet, läsa litteratur mm. Uppdraget motsvarar 10% av innehållet i deras tjänster (4 h/v). Coacherna kommer i många fall behöva ersättas med någon person som tar över deras ordinarie arbete i klass eller barngrupp. Det motsvarar totalt 4,0 tjänst och innebär en kostnad med 1,8 mkr på helår. Arbetsutskottets beslut I enlighet med Kommunstyrelsens arbetsutskott äskar Barn- och utbildningsnämnden 3,6 mkr för extra kostnader i form av vikarier i det omfattande fortbildningsprojektet med Challenging Learning som startar höstterminen Fördelningen är 0,9 mkr som avser höstterminen 2016, 1,8 mkr som avser hela år 2017 och 0,9 mkr som avser vårterminen Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att reservera ovanstående äskande om 3,6 mkr för vår fortbildningssatsning. Informationen läggs till handlingarna.

10 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Bun 40 Bun au 36 Ansökan om bidrag till föräldraverksamhet år 2016, Musik & Kulturskolans elevförening RUM Barn- och utbildningsnämnden lämnar årligen ekonomiskt stöd till föräldraverksamhet. Ansökan om verksamhetsbidrag har inkommit från Musik & kulturskolans elevförening RUM i Mönsterås. Föreningen har i sin ansökan bifogat verksamhetsberättelse, ekonomiskt bokslut samt revisionsberättelse. I årets budget finns kronor avsatta till föreningsbidrag under identitet Barn- och utbildningsnämnden. För år 2015 beviljades föreningen kronor i bidrag. Arbetsutskottets förslag till Barn- och utbildningsnämnden Musik & Kulturskolans elevförening, RUM, beviljas bidrag med kronor för år Bidraget konteras identitet 16000, Barn- och utbildningsnämnden Bifall ges till arbetsutskottets förslag.

11 Barn- och utbildningsnämnden Bun 41 Skolchefen informerar * Daniel Spolander anställs som skolpsykolog och tillträder tjänsten 10 oktober i år. Han har idag en PTP-tjänst i Oskarshamn men hinner bli legitimerad innan han börjar hos oss. * Therese Stenberg har anställts som ny utvecklingsledare efter Thomas Hall. Hon börjar tjänsten 10 augusti i år. * Styrgruppen för fortbildningssatsningen med Challenging Learning har utökats med 4:e nivån, presidiet. Gruppen har beslutat att i fortsättningen kalla fortbildningen för Utmanande Lärande. Upptakten för Utmanande Lärande sker i samband med Högtidliga öppnandet 16/8 i Kalmarsalen. Nämndens ledamöter är välkomna att delta under samma förutsättningar som gäller vid nämndens sammanträden. Kallelse/inbjudan kommer att skickas ut. * SKL s öppna jämförelser finns nu publicerad. Vi har klättrat något i rankingen, från 270 till 255 av landets 290 kommuner. Informationen läggs till handlingarna.

12 Barn- och utbildningsnämnden Bun 42 Uppföljning barnomsorg Antalet inskrivna barn i barnomsorgen den 15/3-16 var Av dessa var 603 i förskola, 443 på fritidshem och 28 i familjedaghem/pedagogisk omsorg. Uppföljningen av barnomsorgsutnyttjandet läggs till handlingarna.

13 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Bun 43 Bun au 38 Motion; Att utreda hur digitaliserade de kommunala skolorna är Rubricerad motion är inlämnad av Mikael Karlsson (SD) Kommunstyrelsens arbetsutskott, 15 KS 2015/212, överlämnar den till Barnoch utbildningsnämnden för yttrande. Motionären vill att följande utredningar görs av: - förutsättningar och tillgång av IT-utrustning i skolan samt kostnader och möjligheter kring att digitalisera skolan. - i vilken grad befintlig IT-utrustning och system används i den dagliga undervisningen. - om det redan finns tidigare befintliga projekt som man kan dra erfarenhet utav i en digitalisering av skolan. Arbetsutskottets förslag till Barn- och utbildningsnämnden Motionen; Att utreda hur digitaliserade de kommunala skolorna är föreslås till Kommunstyrelsens arbetsutskott att avslås med hänvisning till nedanstående yttrande: Nulägesbeskrivning Stora förändringar inom IT kommer att genomföras under de närmaste åren. Det blir Microsofts infrastruktur kring Active directory (AD) som kommer att vara navet i vår nya IT-struktur. Parallellt med införandet av det nya ADsystemet kommer också kommunens nätverk att bytas ut. Detta påbörjas i september av utomstående entreprenörer. Förändringarna innebär bl a ett nytt E-postsystem, avveckling av Novell som lagringsplats och slopandet av ThinLink. Allt nytt kommer att införas i etapper och först ut är införandet av nytt e-postsystem. Alla elever och personal kommer att få en AD-inloggning för att komma åt kommunens olika system och nätverk. De gemensamma lösenorden som används idag för att få trådlös access till nätverket kommer att försvinna. Istället kommer det personliga ad-kontot användas. Ska man komma in ex hemifrån måste man använda Siths-kort, ett krav som kommer att införas succesivt. När det nya nätet är på plats är planen att införa MS Office 365 for education. Rektorerna Anita Törnkvist, Ove Nyblom och Lotta Elmbro har utsetts att tillsammans med utvecklingsledare Thomas Hall bilda en arbetsgrupp tillsammans med IT-avdelningen för att den pedagogiska verkligheten ska samordnas med de tekniska möjligheterna i den nya strukturen. Motivering till avslag Stora förändringar pågår inom IT-området och det är först när de nya strukturerna börjat användas som det är rimligt att utreda hur digitaliserade de kommunala skolorna är.

14 Barn- och utbildningsnämnden forts Bun Bifall ges till arbetsutskottets förslag.

15 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Bun 44 Bun au 39 Motion; Uppmuntra skolorna att bjuda in lokala företag för besök på skolorna eller ordna studiebesök hos företagen Rubricerad motion är inlämnad av Mikael Karlsson (SD) Kommunstyrelsens arbetsutskott, 16 KS 2015/213, överlämnar den till Barnoch utbildningsnämnden för yttrande. Motionären vill att lämplig nämnd uppmuntrar skolorna att: - bjuda in företag så att de kan berätta om sin verksamhet, vilken yrkeskategori de har anställda och vad som krävs för att få arbeta inom dess yrken. - ordna studiebesök hos lokala företag, under vilket/vilka företagen kan berätta om sin verksamhet, vilka yrkeskategorier som finns anställda hos dem och vad som krävs för att få arbete inom dessa yrken. Arbetsutskottets förslag till Barn- och utbildningsnämnden Motionen; Uppmuntra skolorna att bjuda in lokala företag för besök på skolorna eller ordna studiebesök hos företagen är föreslås till Kommunstyrelsens arbetsutskott att avslås med hänvisning till nedanstående yttrande: Nulägesbeskrivning Vad säger läroplanen? I läroplanen för grundskolan poängteras att all personal i skolan har ett ansvar för studie- och yrkesvägledningen. Tillsammans ska man stärka, systematisera och synliggöra det arbetet som redan görs. Personalen ska också bidra till att elevens studie- och yrkesval inte begränsas av kön eller av social eller kulturell bakgrund. Läraren har ett särskilt ansvar för att bidra med underlag för varje elevs val av fortsatt utbildning. Läraren ska också medverka till att utveckla kontakter med mottagande gymnasieskolor, organisationer och företag. Vidare framgår det i läroplanen för grundskolan att studie- och yrkesvägledaren har ett särskilt ansvar för att informera och vägleda eleverna inför deras fortsatta utbildning och yrkesinriktning. I sitt arbete ska vägledaren särskilt uppmärksamma möjligheter för elever med funktionsnedsättning. Vägledaren ska också vara ett stöd för den övriga skolpersonalens insatser inom studie- och yrkesvägledningen. Samverkan skola arbetsliv. Mönsterås kommuns skolor samverkar med IOC (Industrins Ostkustcentrum). IOC:s VD är även verksamhetsledare på Högskolecentrum och lokal processledare för Teknikcollege. Denna samverkan har bl a lett fram till en PRAO-bank med platser på ett drygt 100-tal olika företag, institutioner m m. Via länken till kan eleverna söka information om möjliga PRAO-platser.

16 Barn- och utbildningsnämnden forts Bun 44 En studiebesöksplan för olika årskurser och företag har funnits i flera år, så när man gått ut åk 9 har man gjort studiebesök på ett flertal av kommunens största arbetsplatser, ex Södra, Be-Ge Stece, Mönsterås metall, Bevi, Recticel och ABC-karossen. Företagsledare kommer också ut till skolorna för att informera om det egna företaget och vilka möjliga arbeten som kan erbjudas. Lärarna får regelbundet göra studiebesök på olika arbetsplatser vid studiedagar. Då ingår även föreläsningar med IOC:s VD och företagsledare. Motivering till avslag Möjligheten för skolor att bjuda in lokala företag till skolan och att göra studiebesök på lokala företag finns redan i dag enligt samverkansplanen med IOC Bifall ges till arbetsutskottets förslag.

17 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Bun 45 Bun au 40 Remiss; Ansökan om godkännande som huvudman för utökning av en befintlig fristående gymnasieskola, Gymnasieskolor i Syd AB Kommunstyrelsens arbetsutskott begär att få Barn- och utbildningsnämndens förslag till yttrande på rubricerad remiss senast 25 april. Nästa nämnd är 27 april och därmed får arbetsutskottets förslag överlämnas som preliminärt beslut. Arbetsutskottets förslag till Barn- och utbildningsnämnden Till Kommunstyrelsens arbetsutskott ges följande yttrande på remissen från Skolinspektionen, Dnr 2016/029: Gymnasieskolor i Syd har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid sin skolenhet i Kalmar. Utökningen avser Ekonomiprogrammet inriktning juridik, Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap samt Samhällsvetenskaps-programmet inriktning samhällsvetenskap. Gymnasieskolor i Syd bedriver idag en gymnasieutbildning med flera olika program som är etablerade i Kalmar kommun. Vad vi kan förstå försöker de genom denna ansökan bredda sin profil för att kunna expandera sin skola mot nya områden. Detta gör man i en tid med de lägsta elevkullarna någonsin i den aktuella ungdomsgruppen. Årets elevkull med 16-åringar är ca 149 elever jämfört med toppnoteringen som var ca 230 elever år Prognosen är att kommunen kommer att ha runt elever i åk 9 de närmsta 5 åren framöver. Den eventuella ökning av elever som vi tror kommer är främst nyanlända och de behöver i första hand ett välutvecklat Introduktionsprogram med språkintroduktion. Mönsteråsgymnasiet är den enda gymnasieskolan i Mönsterås kommun och erbjuder sedan många år gymnasieutbildning både vad det gäller Samhällsvetenskapsprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet med mycket bra resultat. Skolans betygsgenomsnitt för de högskoleförberedande programmen ligger något över riket och eleverna som avslutar sina studier på Mönsteråsgymnasiet vittnar om att de är väl förberedda för framtida uppgifter. Elevgenomströmningen är mycket god. 87 % av eleverna på Mönsteråsgymnasiet fullföljer sina studier inom 3 år. Det ska jämföras med siffrorna för riket som är ca 78,5 %. Enkätundersökningar bland eleverna visar på hög trivsel och trygghet. Den tänkta utökningen av Gymnasieskolor i Syd skulle konkurrera med redan befintliga verksamheter och därmed om det elevunderlag som finns i regionen. Vår slutsats är att det inte finns några skäl till nyetablering av ovanstående program eller inriktningar.

18 Barn- och utbildningsnämnden forts Bun 45 Det skulle inte gynna elevernas möjligheter att få den gymnasieutbildning man önskar, då vi har lediga elevplatser samt att Mönsterås kommun har samverkansavtal med kommunerna i norra länet (Högsby, Hultsfred, Vimmerby, Västervik, Oskarshamn) samt Kalmarsunds gymnasieförbund. För att bedriva utbildning av god kvalitet behöver man ha en bred verksamhet med ett tillräckligt antal lärare som kan utveckla verksamheten både i verksamhetsperspektivet och för den egna utvecklingen som pedagoger. Det vill säga, vi är starkt beroende det elevtal vi har i kommunen. Mönsterås kommun föreslår att ansökan avslås med hänvisning till ovanstående redovisning och argumentation Bifall ges till arbetsutskottets förslag.

19 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Bun 46 Bun au 41 Remiss; Ansökan om särskild variant av gymnasieutbildning, Stiftelsen Kalmar Waldorfskola Kommunstyrelsens arbetsutskott begär att få Barn- och utbildningsnämndens förslag till yttrande på rubricerad remiss senast 25 april. Nästa nämnd är 27 april och därmed får arbetsutskottets förslag överlämnas som preliminärt beslut. Arbetsutskottets förslag till Barn- och utbildningsnämnden Till Kommunstyrelsens arbetsutskott ges följande yttrande på remissen från Skolinspektionen, Dnr 2016/031: Kalmar Waldorfskola har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en utökning av en befintlig fristående gymnasieskola vid sin skolenhet i Kalmar. Utökningen avser en variant av Samhällsvetenskapsprogrammet. Kalmar Waldorfskola bedriver idag en gymnasieutbildning med estetiska programmet i Kalmar kommun. Vad vi kan förstå försöker de genom denna ansökan bredda sin profil för att kunna expandera sin skola mot nya elevgrupper. Detta gör man i en tid med de lägsta elevkullarna någonsin i den aktuella ungdomsgruppen. Årets elevkull med 16-åringar är ca 149 elever jämfört med toppnoteringen som var ca 230 elever år Prognosen är att kommunen kommer att ha runt elever i åk 9 de närmsta 5 åren framöver. Den eventuella ökning av elever som vi tror kommer är främst nyanlända och de behöver i första hand ett välutvecklat Introduktionsprogram med språkintroduktion. Mönsteråsgymnasiet är den enda gymnasieskolan i Mönsterås kommun och vi erbjuder sedan många år gymnasieutbildning vad det gäller Samhällsvetenskapsprogrammet med mycket bra resultat. Skolans betygsgenomsnitt för de högskoleförberedande programmen ligger något över riket och eleverna som avslutar sina studier på Mönsteråsgymnasiet vittar om att de är väl förberedda för framtida uppgifter. Elevgenomströmningen är mycket god. 87 % av eleverna på Mönsteråsgymnasiet fullföljer sina studier inom 3 år. Det ska jämföras med siffrorna för riket som är ca 78,5 %. Enkätundersökningar bland eleverna visar på hög trivsel och trygghet. Eleverna har möjlighet genom individuella val i estetiska kurser som ensemble och bild att utveckla sina estetiska intressen. Den tänkta utökningen av Kalmar Waldorfskola skulle konkurrera med redan befintliga verksamheter och därmed om det elevunderlag som finns i regionen. Vår slutsats är att det inte finns några skäl till nyetablering av ovanstående program eller inriktningar.

20 Barn- och utbildningsnämnden forts Bun 46 Det skulle inte gynna elevernas möjligheter att få den gymnasieutbildning man önskar, då vi har lediga elevplatser samt att Mönsterås kommun har samverkansavtal med kommunerna i norra länet (Högsby, Hultsfred, Vimmerby, Västervik, Oskarshamn) samt Kalmarsunds gymnasieförbund. För att bedriva utbildning av god kvalitet behöver man ha en bred verksamhet med ett tillräckligt antal lärare som kan utveckla verksamheten både i verksamhetsperspektivet och för den egna utvecklingen som pedagoger. Det vill säga, vi är starkt beroende det elevtal vi har i kommunen. Mönsterås kommun föreslår att ansökan avslås med hänvisning till ovanstående redovisning och argumentation Bifall ges till arbetsutskottets förslag.

21 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Bun 47 Bun au 42 Remiss; Ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av fristående gymnasiesärskola, Stiftelsen Kalmar Waldorfskola Kommunstyrelsens arbetsutskott begär att få Barn- och utbildningsnämndens förslag till yttrande på rubricerad remiss senast 25 april. Nästa nämnd är 27 april och därmed får arbetsutskottets förslag överlämnas som preliminärt beslut. Arbetsutskottets förslag till Barn- och utbildningsnämnden Till Kommunstyrelsens arbetsutskott ges följande yttrande på remissen från Skolinspektionen, Dnr 2016/030: Stiftelsen Kalmar Waldorfskola, org nr ansöker till Skolinspektionen att få starta gymnasiesärskola i Kalmar. Mönsterås kommun har ingen egen gymnasiesärskola. Kommunen har däremot avtal med Kalmarsunds gymnasieförbund om mottagande i gymnasiesärskola. Mönsterås kommun tillstyrker Kalmar Waldorfskolas ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasiesärskola Bifall ges till arbetsutskottets förslag.

22 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Bun 48 Bun au 43 Remiss; Ansökan om nationellt godkänd idrottsutbildning, Fria Läroverken i Sverige AB Kommunstyrelsens arbetsutskott begär att få Barn- och utbildningsnämndens förslag till yttrande på rubricerad remiss senast 25 april. Nästa nämnd är 27 april och därmed får arbetsutskottets förslag överlämnas som preliminärt beslut. Arbetsutskottets förslag till Barn- och utbildningsnämnden Till Kommunstyrelsens arbetsutskott ges följande yttrande på remissen från Skolinspektionen, Dnr 2016/046: Fria Läroverken i Sverige AB har ansökt hos Skolinspektionen om godkännande som huvudman för en nationellt godkänd idrottsutbildning vid sin skolenhet i Kalmar. Idrottsutbildning avser kampsport Thaiboxning. Fria Läroverken i Sverige AB bedriver idag en gymnasieutbildning med flera olika program som är etablerade i Kalmar kommun. Vad vi kan förstå försöker man genom denna ansökan bredda sin profil för att kunna expandera sin skola mot nya områden. Detta gör man i en tid med de lägsta elevkullarna någonsin i den aktuella ungdomsgruppen. Årets elevkull med 16-åringar är ca 149 elever jämfört med toppnoteringen som var ca 230 elever år Prognosen är att kommunen kommer att ha runt elever i åk 9 de närmsta 5 åren framöver. Den eventuella ökning av elever som vi tror kommer är främst nyanlända och de behöver i första hand ett välutvecklat Introduktionsprogram med språkintroduktion. Mönsteråsgymnasiet är den enda gymnasieskolan i Mönsterås kommun och vi erbjuder sedan många år gymnasieutbildning med en möjlighet till idrottsprofilering genom kurserna Idrott och Hälsa specialisering 1 och 2, 200 p. Eleverna har möjlighet att själva välja vilken idrott de vill specialisera sig inom. Skolans betygsgenomsnitt ligger i nivå med riket och eleverna som avslutar sina studier på Mönsteråsgymnasiet vittar om att de är väl förberedda för framtida uppgifter. Eleverna som läser idrottsprofilering klarar av och fullföljer sina studier i samma omfattning som övriga elever. Elevgenomströmningen är mycket god. 87 % av eleverna på Mönsteråsgymnasiet fullföljer sina studier inom 3 år. Det ska jämföras med siffrorna för riket som är ca 78,5 %. Enkätundersökningar bland eleverna visar på hög trivsel och trygghet. Den tänkta utökning av Fria Läroverken i Sverige AB skulle konkurrera med redan befintliga verksamheter och därmed om det elevunderlag som finns i regionen. Vår slutsats är att det inte finns några skäl till nyetablering av en nationell idrottsutbildning inom kampsport - Thaiboxning.

23 Barn- och utbildningsnämnden forts Bun 48 Det skulle inte gynna elevernas möjligheter att få den gymnasieutbildning man önskar, då vi har lediga elevplatser samt att Mönsterås kommun har samverkansavtal med kommunerna i norra länet (Högsby, Hultsfred, Vimmerby, Västervik, Oskarshamn) samt Kalmarsunds gymnasieförbund. För att bedriva utbildning av god kvalitet behöver man ha en bred verksamhet med ett tillräckligt antal lärare som kan utveckla verksamheten både i verksamhetsperspektivet och för den egna utvecklingen som pedagoger. Det vill säga, vi är starkt beroende det elevtal vi har i kommunen. Mönsterås kommun förordar därför att ansökan avslås med hänvisning till ovanstående redovisning och argumentation Bifall ges till arbetsutskottets förslag.

24 Barn- och utbildningsnämnden Bun 49 Fadderrapporter Fredrik Berg (S) besökte Mölstadskolan och förskolan Galaxen 17 mars. Han fick delta vid en idrottslektion med åk 5 som är med i ett projekt om fysisk aktivitet med två extra pass/vecka som ska öka inlärningen. Han informerar också att belastningen på förskolan är hög och det kan komma att påverka personalens arbetsmiljö. Skolchefen informerar att det pågår översyn av arbetsmiljön på skolan efter påpekan från lärarfacken. Eva-Karin Holgersson (MP) har varit på förskolan Lammet och har mycket att berätta. Bl a deras arbete med jag- och språkutveckling, anpassade rum för olika aktiviteter/tema och utemiljön med den egna trädgården Oasen. Man använder ipads som arbetsverktyg. Bokbussen kommer 1 gg/månad. Hon informerades att personalen upplever att barnens vistelsetider är allt längre och att det finns en tanke om att öppna en uteavdelning. Sarah Johansson (C) önskar få en redovisning över barnens vistelsetider i förskolan. Fadderrapporterna läggs till handlingarna.

25 Barn- och utbildningsnämnden Bun 50 Delegerade ärenden Följande delegationsbeslut anmäls: Skolchef Magnus Sjöstedts beslut Rektor Eva Lindvalls beslut Rektor Rigmor Berndtssons beslut Förskolechef Anna Skedebäcks beslut Sammanställd rapport av anmälan om kränkande behandling i verksamheterna för perioden redovisas. Ledamöterna intygar att de tagit del av delegationsbesluten och rapporten av anmälan om kränkande behandling.

26 Barn- och utbildningsnämnden Bun 51 Meddelandepärmen Meddelandepärmens innehåll april 2016 är: 1. Arbetsmiljö 2. Minnesanteckningar - BUN/SN i samverkan 3. Kvalitetsredovisning - Familjedaghemmet Enen 4. Protokollsutdrag - Ksau; Budget 2016, Fördelning av extra anslag fortbildningsprojektet - KF; Valärende 5. Skolverkets beslut om statsbidrag - Omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds Undervisning under skollov år Till skolhuvudmän som inrättar karriärsteg för lärare 2016/17 - Ökad undervisningstid i svenska eller svenska som andraspråk för nyanlända elever i grundskolan vårterminen 2016 Ledamöterna intygar att de tagit del av innehållet i meddelandepärmen.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-03-18 24. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-03-18, kl 13.00 15.00

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-03-18 24. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-03-18, kl 13.00 15.00 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-03-18 24 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-03-18, kl 13.00 15.00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2015-04-01 47 Plats och tid Centralskolan Rottingen 2015-04-01, kl 13.00 15,40 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Jusuf Causevic (C), fr kl 13,25,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 39. Plats och tid Kommunhuset Björken, 2014-04-09, kl 13.00 14,50

Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 39. Plats och tid Kommunhuset Björken, 2014-04-09, kl 13.00 14,50 Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 39 Plats och tid Kommunhuset Björken, 2014-04-09, kl 13.00 14,50 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Anna-Lena Josefsson (C) Jusuf Causevic

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Centralskolan, Rottingen, , kl ,30

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Centralskolan, Rottingen, , kl ,30 Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-30 105 Plats och tid Centralskolan, Rottingen, 2015-09-30, kl 13.30 16,30 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Jusuf Causevic (C) Anna-Lena

Läs mer

Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen

Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Björken, , kl ,50

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Björken, , kl ,50 Barn- och utbildningsnämnden 2016-05-18 70 Plats och tid Kommunhuset, Björken, 2016-05-18, kl 13.30 16,50 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-13 139. Plats och tid Centralskolan Rottingen, 2013-11-13, kl 13.00 15,00

Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-13 139. Plats och tid Centralskolan Rottingen, 2013-11-13, kl 13.00 15,00 Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-13 139 Plats och tid Centralskolan Rottingen, 2013-11-13, kl 13.00 15,00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Anna-Lena Josefsson (C) Jusuf Causevic (C), 114-121

Läs mer

(13) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens officiella anslagstavla i kommunhuset.

(13) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens officiella anslagstavla i kommunhuset. MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (13) Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan (C) Jusuf

Läs mer

Brofästet konferens Kalmar, , kl

Brofästet konferens Kalmar, , kl 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Brofästet konferens Kalmar,, kl 15.30-18.30 Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist (KD) Lene Hollner (S) Britt-Marie Necke

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Förvaltningskontoret, , kl

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Förvaltningskontoret, , kl Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-02-25 14 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-02-25, kl 13.00 16.00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Förvaltningskontoret, , kl

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Förvaltningskontoret, , kl Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-01-27 1 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2016-01-27, kl 13.30 17.45 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Lene Hollner (S)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-18 113. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-11-18, kl 13.30 16.00

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-18 113. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-11-18, kl 13.30 16.00 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-18 113 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-11-18, kl 13.30 16.00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Lene Hollner (S) Britt-Marie Necke

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-01-28 1. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-01-28, kl 13.00 15.00

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-01-28 1. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-01-28, kl 13.00 15.00 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-01-28 1 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-01-28, kl 13.00 15.00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-04-24 51

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-04-24 51 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-04-24 51 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2013-04-24, kl 15.15 17.00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson, (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2015-02-11 18

Barn- och utbildningsnämnden 2015-02-11 18 Barn- och utbildningsnämnden 2015-02-11 18 Plats och tid Kommunhuset Björken, 2015-02-11, kl 13.00 15,45 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Jusuf Causevic (C), fr kl 13,20,

Läs mer

Sammanträdesdatum Madeleine Rosenqvist (KD) Lene Hollner (S) Sarah Johansson (C) Martin Samuelsson (S) tjänstgörande ersättare

Sammanträdesdatum Madeleine Rosenqvist (KD) Lene Hollner (S) Sarah Johansson (C) Martin Samuelsson (S) tjänstgörande ersättare MÖNSTERÅS KOMMUN Sammanträdesdatum Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Sammanträdesrum Centralen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan (C) Madeleine Rosenqvist (KD) Lene Hollner (S) Sarah Johansson

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum MÖNSTERÅS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Plats Tid ande Sammanträdesrum Centralen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan (C) Sarah Johansson (C) Jusuf Causevic (C) Anna-Lena Josefsson (C) Curt-Rune Roos (M) Madeleine

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-09 93. Plats och tid Kommunhuset, Björken, 2015-09-09, kl 13.30 16,00

Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-09 93. Plats och tid Kommunhuset, Björken, 2015-09-09, kl 13.30 16,00 Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-09 93 Plats och tid Kommunhuset, Björken, 2015-09-09, kl 13.30 16,00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson

Läs mer

Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen

Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd at justera Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan

Läs mer

L \ ~,, ~ Underskrift...

L \ ~,, ~ Underskrift... MÖNSTERÅS KOMM UN SAMMANTRÄDESPRCTOKOLL 1 Plats och tid!beslutande Övriga deltagande Utses att justera Förvaltningskontoret,, kl 13.00-16.45 Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine

Läs mer

Sammantriidesdatum Sammanträdesrum Centralen

Sammantriidesdatum Sammanträdesrum Centralen MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammantriidesdatum Sida 1 () Plats Tid ande Sammanträdesrum Centralen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan Lene Hollner Sarah Johansson Britt-Marie Necke Madeleine Rosenqvist

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsnämnden () Sammanträdesrummet Björken , Kl.13:00

ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsnämnden () Sammanträdesrummet Björken , Kl.13:00 MÖNSTERÅS KOMMUN Sammanträdesdatum Sida 1 () 1 Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Sammanträdesrummet Björken, Kl.13:00 Jacqueline Doohan (C) Anna-Lena Josefsson (C) Johanna Landbergh (C)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-04-15 32. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-04-15, kl 13.00 15.30

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-04-15 32. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-04-15, kl 13.00 15.30 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-04-15 32 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-04-15, kl 13.00 15.30 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Madeleine Rosenqvist (KD) Lene Hollner

Läs mer

Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen

Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2012-09-19 113 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2012-09-19, kl 13.00 16.00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Madeleine Rosenqvist (KD) Lene Hollner

Läs mer

() Justerande.. Lene Hollner Just2

() Justerande.. Lene Hollner Just2 MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 () Plats Tid Centalen, Barn- och utbildningsförvaltningen, Kl.13:00 ande Övriga Närvarande Utsedd at justera Justering plats och tid Lene

Läs mer

Under- Paragrafer 24-28 skrifter Sekreterare... Annika Svendsby. Ordförande... Jacqueline Doohan. Justerande... Lene Hollner

Under- Paragrafer 24-28 skrifter Sekreterare... Annika Svendsby. Ordförande... Jacqueline Doohan. Justerande... Lene Hollner Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-20 30 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2013-03-20, kl 13.00 15.45 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Centralskolan, onsdagen den 5 april 2017, kl

Centralskolan, onsdagen den 5 april 2017, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-04-05 Sida (18) Plats och tid ande Övriga deltagande Centralskolan, onsdagen den 5 april 2017, kl. 13.30-16.30 Jacqueline Doohan (C), ordf Sarah Johansson (C) Jusuf Causevic

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2012-08-29 93 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2012-08-29, kl 13.00 16.30 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

() Jenny Elofsson, Lärarförbundet Frida Fahlström, Lärarförbundet Åsa Hällerståhl, ekonom 8, 9 Therése Stenberg, utvecklingsledare 4, 7

() Jenny Elofsson, Lärarförbundet Frida Fahlström, Lärarförbundet Åsa Hällerståhl, ekonom 8, 9 Therése Stenberg, utvecklingsledare 4, 7 MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 () Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan (C) Sarah

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Centralskolan, Rottingen, , kl ,40

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Centralskolan, Rottingen, , kl ,40 Barn- och utbildningsnämnden 2016-03-16 28 Plats och tid Centralskolan, Rottingen, 2016-03-16, kl 13.30 16,40 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Jusuf Causevic (C) Anna-Lena

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2013-12-11 152

Barn- och utbildningsnämnden 2013-12-11 152 Barn- och utbildningsnämnden 2013-12-11 152 Plats och tid Kronmunken, 2013-12-11, kl 13.00 18,00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Anna-Lena Josefsson (C), 122, var med under föredragningarna

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum MÖNSTERÅS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Sammanträdesrummet Centralen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan (C) Sarah Johansson (C) Jusuf Causevic (C) Anna-Lena Josefsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-14 15

Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-14 15 Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-14 15 Plats och tid Kommunhuset, Björken 2012-03-14, kl 14.00 17.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Jacqueline Bonneau (C), ordförande Sarah Johansson

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-27 36

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-27 36 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-27 36 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2013-03-27, kl 13.00 14.30 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Madeleine Rosenqvist (KD) Edgar Askbom

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-05-22 61

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-05-22 61 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-05-22 61 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2013-05-22, kl 13.00 17.00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson, (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Sa111mantl'iidesdah1m Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen

Sa111mantl'iidesdah1m Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sa111mantl'iidesdah1m Sida 1 () Plats Tid ande Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan Lene Hollner Sarah Johansson Britt-Marie

Läs mer

Kommunkontoret fredagen den 11 januari 2019 kl. 08: , ajournering för lunch 12:00-12:45 Beslutande Se särskild förteckning sid 2

Kommunkontoret fredagen den 11 januari 2019 kl. 08: , ajournering för lunch 12:00-12:45 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 1(14) Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 11 januari 2019 kl. 08:30-14.10, ajournering för lunch 12:00-12:45 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2016-06-15 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 15 juni kl.8.30 11.10. Beslutande Stefan Jönsson (S), ordförande Håkan Pettersson (S), 1:e vice ordförande Kent Ballovarre

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, kl 16.30-18.45 Beslutande Annika Holmstrand (c) Ordförande Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson (fp)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1. Sammanträdesdatum

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1. Sammanträdesdatum MÖNSTERÅS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Plats Tid Sammanträdesrummet Centralen, Kl.13:00 ande Jacqueline Doohan (C) 1-8 Lejla Bajraktarevic (S) Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist (KD) Martin Samuelsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-08-27 85. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2014-08-27, kl 13.00 15.00

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-08-27 85. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2014-08-27, kl 13.00 15.00 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-08-27 85 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2014-08-27, kl 13.00 15.00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Michael Carlsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset Björken, , kl ,00

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset Björken, , kl ,00 Barn- och utbildningsnämnden 2013-09-04 98 Plats och tid Kommunhuset Björken, 2013-09-04, kl 13.00 16,00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Anna-Lena Josefsson (C) Jusuf Causevic

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsnämnden Hotell Kronobäck , Kl.13:00

ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsnämnden Hotell Kronobäck , Kl.13:00 MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Hotell Kronobäck, Kl.13:00 Jacqueline Doohan (C) Jusuf Causevic (C) Anna-Lena Josefsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2014-12-10 149. Plats och tid Folkets hus Blomstermåla, 2014-12-10, kl 13.00 16,00

Barn- och utbildningsnämnden 2014-12-10 149. Plats och tid Folkets hus Blomstermåla, 2014-12-10, kl 13.00 16,00 Barn- och utbildningsnämnden 2014-12-10 149 Plats och tid Folkets hus Blomstermåla, 2014-12-10, kl 13.00 16,00 Beslutande Övriga deltagande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Anna-Lena

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Centralskolan, Rottingen, , kl ,00

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Centralskolan, Rottingen, , kl ,00 Barn- och utbildningsnämnden 2016-02-10 1 Plats och tid Centralskolan, Rottingen, 2016-02-10, kl 13.30 18,00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Jusuf Causevic (C) Anna-Lena

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-24 1(8) Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 16.00 17.50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl 16.30-19.20 Beslutande Annika Holmstrand (c) ordförande Karl-Erik Andersson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-05-02 1(12) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 09.00 14.40. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Margareta Olsson, S Per-Göran Skoog, S Eva Nilsson, S

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1. Sammanträdesdatum

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1. Sammanträdesdatum MÖNSTERÅS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Gröna rummet, Blomstermåla folkets hus, Kl.13:00 Jacqueline Doohan (C) Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-26 13. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2014-02-26, kl 13.00 15.30

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-26 13. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2014-02-26, kl 13.00 15.30 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-26 13 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2014-02-26, kl 13.00 15.30 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2012-09-05 90

Barn- och utbildningsnämnden 2012-09-05 90 Barn- och utbildningsnämnden 2012-09-05 90 Plats och tid Kommunhuset, Björken 2012-09-05, kl 13.00 16.45 Beslutande Övriga deltagande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Anna-Lena Josefsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Förvaltningskontoret, , kl

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Förvaltningskontoret, , kl Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-03-26 31 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2014-03-26, kl 13.00 16.30 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Samm:mträdesdatum Mönsterås bibliotek, Skogsdungen

Samm:mträdesdatum Mönsterås bibliotek, Skogsdungen MÖNSTERÅS KOMMUN Samm:mträdesdatum Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd at justera Mönsterås bibliotek, Skogsdungen, Kl.17:00 Jacqueline Doohan Madeleine Rosenqvist Britt-Marie Necke Anna-Lena Josefsson,

Läs mer

Familjecentralens sammanträdesrum Kl. 13:00-15:50 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) Lennart Ohlsson (C) tjänstgörande ersättare

Familjecentralens sammanträdesrum Kl. 13:00-15:50 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) Lennart Ohlsson (C) tjänstgörande ersättare Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-09-23 1 (25) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Familjecentralens sammanträdesrum Kl. 13:00-15:50 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) Lennart

Läs mer

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 Plats och tid Beslutande ledamöter Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 Lena Gerby (M), ordförande Göran Hellmalm (FP), vice ordförande Hanna Svensson (S), 2:e vice ordförande Ove Wallin (C) Patrik Gadler

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Folkets hus Blomstermåla, , kl ,15

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Folkets hus Blomstermåla, , kl ,15 Barn- och utbildningsnämnden 2015-12-09 149 Plats och tid Folkets hus Blomstermåla, 2015-12-09, kl 13.00 16,15 Beslutande Övriga deltagande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Jusuf Causevic

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-08-15 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum. Sekreterare. Ärende Beteckning Förslag

Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum. Sekreterare. Ärende Beteckning Förslag Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-07 Plats: Stora Dalslundskolans matsal i Åkarp Tid: 2014-10-14 kl. 19:00 Kl. 18:00 Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum Vid eventuellt

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Barn- och utbildningskontoret, Heby, kl 08.15 13.00 Beslutande Tomas Bergström (FP), ordförande Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Linda

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) Plats och tid Öckerösalen, kommunhuset Öckerö, klockan 16.30 19.55 Beslutande Ledamöter Kerstin Torsede (FP), ordförande Mia Thylander (M), Lars

Läs mer

Sammanträdesdatum Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist (KD) Anna-Lena Josefsson (C) tjänstgörande ersättare

Sammanträdesdatum Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist (KD) Anna-Lena Josefsson (C) tjänstgörande ersättare MÖNSTERÅS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Sammanträdesrum Centralen, Kl.13:00 Lene Hollner (S) Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist (KD) Anna-Lena Josefsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-04-23 50. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2014-04-23, kl 13.00 17.00

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-04-23 50. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2014-04-23, kl 13.00 17.00 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-04-23 50 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2014-04-23, kl 13.00 17.00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Förvaltningskontoret, , kl

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Förvaltningskontoret, , kl Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-05-27 47 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-05-27, kl 13.00 15.00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-10-02 109. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2013-10-02, kl 13.00 15.00

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-10-02 109. Plats och tid Förvaltningskontoret, 2013-10-02, kl 13.00 15.00 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-10-02 109 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2013-10-02, kl 13.00 15.00 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson, (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Per-Erik Andersson, C ordförande Eva Malvå, MP Lena Rosvall, S Tommy Neubert, S

Per-Erik Andersson, C ordförande Eva Malvå, MP Lena Rosvall, S Tommy Neubert, S 2012-10-23 1(11) Plats och tid Christian Kruse- rummet, kommunhuset Ringsjöv. 4. Hörby kl. 13.00 16.30 Ajournering kl. 14.57 15.02 Beslutande Birgitta Andersson, M, ordförande 225-230 Per-Erik Andersson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Safiren, vån. 3, IFO-huset, Tierps köping, kl. 08:30-11:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Åsa Sikberg Paragrafer 87-99 Justeringens plats och tid Kommunhuset,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-05-09 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.45 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Sune

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (13) Utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (13) Utbildningsnämnden Sammanträdesprotokoll Blad 1 (13) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 08.15-11.00. Beslutande Britta Bergström (S) Leif Thor (M) Bror Sterner (S) Mikael Sporgelin (S) Ann-Sophie Nygren (S) Lina Erixson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kyrkeruds Folkhögskola, kl 16.00-19.20 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidson (c) kl 16.00-17.00 51 Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin

Läs mer

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Barn- o utbildningsnämndens au 2015-02-18 Plats och tid Beslutande ledamöter Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 Lena Gerby (M), ordförande Göran Hellmalm (FP), vice ordförande Hanna

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Förvaltningskontoret, , kl

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid Förvaltningskontoret, , kl Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-09-16 72 Plats och tid Förvaltningskontoret, 2015-09-16, kl 13.30 16.30 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist

Läs mer

Remco Andersson Kommunhuset i Lomma, Paragrafer Maria Franzén Waljenäs. Robert Wenglén. Remco Andersson

Remco Andersson Kommunhuset i Lomma, Paragrafer Maria Franzén Waljenäs. Robert Wenglén. Remco Andersson Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 10 maj 2016, kl. 15.00 17.40 Beslutande Robert Wenglén (M) Cia Barwén (M) Remco Andersson (L) ordförande

Läs mer

Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen

Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Sammanträdesrum Centralen, Barn- och utbildningsförvaltningen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Tina Andersson (m) tjänstgörande Daniel Markstedt (s) tjänstgörande Annika Andersson (s) ej tjänstgörande

Tina Andersson (m) tjänstgörande Daniel Markstedt (s) tjänstgörande Annika Andersson (s) ej tjänstgörande 1(11) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 16.00-18.30 Beslutande Ledamöter Annika Holmstrand (c) ordförande Karl-Erik Andersson (c) Anna Moberg (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson (fp) Birger

Läs mer

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ...

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ... Barn- och utbildningsnämnden 1 (9) Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset, onsdagen den 15juni 2017, klockan 16.00 17.45. Ajournering 16.50-17.00. ande Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S),

Läs mer

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31

Mats Spånberg, skolchef Margaretha Carlsson, nämndsekreterare Agneta Åhsberg, utvecklingsledare, 31 1 (5) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl. 14.00 16.00 Beslutande Inga-Maj Eleholt (C), ordförande Ulla Christiansson (M) Johan Björn (M) Malin Ingelsbo (M) Kjell Claesson (M) Anders Martinsson (C)

Läs mer

Sammanträdesdatum Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist (KD) Lene Hollner (S) Britt-Marie Necke (S)

Sammanträdesdatum Sarah Johansson (C) Madeleine Rosenqvist (KD) Lene Hollner (S) Britt-Marie Necke (S) MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Plats Tid ande Övriga Närvarande Utsedd att justera Sammanträdesrummet Centralen, Kl.13:00 Jacqueline Doohan (C) Sarah Johansson (C) Madeleine

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (7)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (7) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-23 1(7) Plats och tid Lejonet, kommunhuset Öckerö, klockan 17.00 19.35 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:30 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Lena Gerby (M) (ordförande) Gunnar Mossberg (M) Camilla Wallhed (M) Magnus Danielsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (14) Barn- och utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll (14) Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2015-11-25 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Silbodalskolan, kl 15.00-19.00 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidsson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

Katja Larsson (M) ANSLAG/BEVIS

Katja Larsson (M) ANSLAG/BEVIS Barn- och ungdomsnämnden 2015-10-07 1 (19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Hörsalen Kl. 13:00-15:30 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) 1:e vice ordförande Malin Svan (C) 2:e vice ordförande

Läs mer

Barn och utbildningsnämnden

Barn och utbildningsnämnden 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 16.00 18.10 Beslutande Övriga närvarande Daniel Markstedt, Ordförande (S), Benny Moberg (KD), ej närvarande 16:50-17:40 Bo Eriksson (L) Jörgen Berglund (M),

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17 ) Utbildningsutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17 ) Utbildningsutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17 ) Plats och tid Notariet, måndagen den 10 augusti 2015 kl 09.00-13.30 Beslutande Tuva Bojstedt (KD), ordförande Jonas Erlandsson (S), ledamot Leif Gustavsson (SD),

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida 2015-05-19 A4 1(11) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 08.30 11.55. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Andreas Sihvonen, S Per-Göran Skoog, S Petra Danielsson,

Läs mer

Magnus Rasmusson (S) ANSLAG/BEVIS

Magnus Rasmusson (S) ANSLAG/BEVIS Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2012-02-29 1 (10) Plats och tid Barn och ungdomskontoret kl 13.00 Beslutande Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) Stefan Yngstrand (FP) 18-23 Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 54 Godkännande av ärendelista... 75 55 Delgivningar... 76 56 Anmälan av delegationsbeslut... 77 57 Rapporter... 78 58 Månadsuppföljning per30 april 2016... 79 59 Statusrapport över pågående ärenden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-17 58 Innehållsförteckning Ärende 46 Förstelärare i Habo kommun... 60 47 Besök från Kulturskolan... 61 48 Ekonomisk månadsrapport... 62 49 Budget 2015 - ramtilldelning... 63 50 Ung Företagsamhet

Läs mer

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström Barn- och utbildningsutskottet 2015-12-07 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2015-12-07 kl. 13:00-16:00 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Per Olofsson (c) Robert

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:00

Sammansträdesprotokoll Barn- o utbildningsnämnden. Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:00 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:00-19:00 Beslutande ledamöter Lena Gerby (M) (ordförande) Gunnar Mossberg (M) Camilla Wallhed (M) Magnus Danielsson (M) Michael Tranell (M) Mats Ahlbom

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (15) Plats och tid Finaborummet, Kommunhuset, Kinna, klockan 13.00 16:00, rast klockan 14:50-15:10 Beslutande S Gunnar Nilsson, ordförande S Urban Jernberg S Ann-Sofi Tureson KD

Läs mer

1 Inslag från verksamheten; presentation av underlaget Mons Backe. 2 Förslag till åtgärder för att hålla budget 2014 BUN 13/59

1 Inslag från verksamheten; presentation av underlaget Mons Backe. 2 Förslag till åtgärder för att hålla budget 2014 BUN 13/59 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-03-26 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 13.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Inslag från verksamheten;

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (14) Paragrafer 139-149 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-22.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Tommy Cedervall (FP), ordförande

Läs mer