Översyn av HiG:s stödfunktioner till högskolans utbildnings-, forsknings- och samverkansverksamhet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översyn av HiG:s stödfunktioner till högskolans utbildnings-, forsknings- och samverkansverksamhet."

Transkript

1 Översyn av HiG:s stödfunktioner till högskolans utbildnings-, forsknings- och samverkansverksamhet. Föreliggande dokument är en utveckling av det dokument som presenterades vid högskolestyrelsen 1 juni 2012, med tillägg och förändringar är markerat i texten. Sammanfattning Benämningen Förvaltning ersätts med benämningen Högskolegemensam administration för att tydligare visa på högskolans gemensamma syfte med stödfunktionerna. Den nuvarande förvaltningens sex avdelningar organiseras i tre, fördelade på områdena Kärn, Service och Stöd. Arbetsnamn är idag Utbildning, forskning och samverkan, Infrastruktur och Lednings/och verksamhetsstöd. Ett grants office föreslås inrättas fr o m 1 januari Intern styrning och kontroll enligt förordningen om intern styrning och kontroll införs under 2013 i syfte bl a att systematiskt bedöma och prioritera risker att inte nå uppsatta mål. HiG avser att före utgången av 2012 ta ställning till avsiktsförklaring om anslutning till Statens servicecenter. En kartläggning av stödprocesser genomförs liksom en satsning på utvecklingsprojekt inom administrationen. Arbetet med centralisering av funktioner intensifieras under Kanslibeslut där rektor är beslutsfattare ersätts fr o m 1 januari 2013 med rektors beslutsmöten. I det fortsatta arbetet under 2013 kommer bl a Previa att delta. En risk- och konsekvensanalys ska tas fram liksom ett arbetsprogram för den fortsatta. Uppdraget Den 17 januari 2012 gav rektor förvaltningschefen i uppdrag att ytterligare se över HiG:s samtliga stödfunktioner till högskolans utbildnings-, forsknings- och samverkansverksamhet samt föreslå åtgärder för hur stödverksamheten ska kunna effektiviseras, standardiseras och dimensioneras (kanslibeslut dnr 2011/113). Förslaget ska utgå ifrån att stödverksamheten vid HiG ska ske på ett rättssäkert och ekonomiskt försvarbart sätt. En grundsten för all stödverksamhet vid HiG ska samtidigt vara att verksamheten har utveckling och HiG:s resultat i fokus.

2 Förvaltningschefens styrgrupp för arbetet: Elisabeth Daunelius, förvaltningschef, sammankallande Svante Brunåker, akademichef AUE, ersätter Åsa Morberg Bengt Eriksson, akademichef ATM Nader Ahmadi, akademichef AHA Mona Åkerman, IT-chef Bengt Wirbäck, personalchef Maria Rönnbäck, tf ekonomichef, ersätter Ulrika Jobs Lena Jonsson, sekreterare Förankring kring processen sker i samverkan med personalorganisationerna. Akademicheferna ansvarar för den del av processen som berör sin egen personal inom akademierna. Bibliotekschefen och UFK-chefen ansvarar för den del av processen som berör sin egen personal. Avdelningscheferna inom förvaltningen ansvarar för den del av processen som berör sin egen personal. Bakgrund Sedan 2009 har ett omfattande arbete bedrivits avseendet Högskolans framtida organisation. Vid nyåret 2010 organiserades kärnverksamheten i tre akademier. Samtidigt upphörde HVS-nämnd och NT-nämnd och en ny nämnd för forskning och utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå inrättades (UFN). Från avskaffades också det särskilda organet för lärarutbildning och anknytande forskning och dess uppgifter hänfördes till UFN. För att förbereda översynen av administrationens organisation gjordes våren 2009 en inventering av de samlade administrativa resurserna i högskolan d.v.s. de förekommande såväl på högskoleövergripande förvaltningsnivå som nära kärnverksamheten på institutionsnivå. Därefter beslutade rektor i maj 2009 att uppdra till en arbetsgrupp att utifrån tidigare insamlat material ge förslag till en gemensam administration för högskolan. Under hösten 2009 erhöll förvaltningschefen uppdraget, att med utgångspunkt från arbetsgruppens rapport ( Den gemensamma administrationen ), överse HiGs administrativa stödfunktioner vid såväl dagens förvaltning som UFK, de tre akademierna som inrättades första januari 2010 samt biblioteket. Förvaltningschefen redovisade rapporten Översyn, stöd och administration innehållande förslag till vissa förändringar i Högskolans administration och förvaltning. Rapporten inkluderade inte IT-området där behov av ytterligare genomlysning ansågs föreligga. Samma sak anfördes beträffande Studentcentrums uppgifter och bemanning.

3 Översynen, tillsammans med kompletterande utredningar, har resulterat i att rektor fattat beslut om en rad förändringar av Högskolans administration, bl.a. organisering av och uppgifter för Studentcentrum, inrättande av rektors kansli, att ledningskansliet avvecklas, att ansvaret för ärendehantering, diarium och arkiv övergår till förvaltningschefen, att UFK ska svara för samordningen av strategiska internationaliseringsfrågor samt svara för beredning av disciplinärenden. Vidare har beslut fattats om akademiernas ansvar avseende stöd och administration, förekommande befattningstyper, dimensionering av akademikanslierna och uppdrag inom akademierna. De förändringar som genomförts av Högskolans stödfunktioner sedan 2009 är av betydande omfattning men den gemensamma förvaltningens organisation i sex enheter under förvaltningschefen är oförändrad. Den gemensamma förvaltningens nuvarande organisation Den gemensamma förvaltningen organiseras sedan 2006 genom rektorsbeslut i en sammanhållen förvaltning under förvaltningschefen. Förvaltningen består av avdelningar för Personal, Ekonomi, Studerandeservice, IT, Lokaler och service, Kommunikation och samverkan samt för Ledningsstöd. Inom förvaltningen är 148 personer anställda varav 32 är tidsbegränsat anställda, alla åldersmässigt jämt fördelade. Enligt gällande delegationsbeslut ansvarar förvaltningschefen för verksamheten i förvaltningen och dess utveckling. Den högskolegemensamma administrationens framtida organisation Förutsättningar Administrationens främsta uppgift är att stödja kärnverksamheten, d.v.s. utbildning och forskning i vid mening. Det innebär stöd till utbildning och forskning nära lärare och studenter och till lokala verksamhetsledningar, men också till högskoleledning på övergripande nivå. I administrativa uppgifter ingår också att stödja och företräda Högskolan som myndighet. Administration är således en servicefunktion, men kan inrymma beredning av myndighetsbeslut (myndighetsutövning). Den senare aspekten ställer särskilda krav hög kvalitet och rättssäker handläggning och beredning. Samtidigt gäller kravet på hög kvalitet och kostnadseffektivitet i den samlade administrationen. Högskolans omslutning (grundutbildningsanslaget) kommer under åren att minska med drygt 40 miljoner kronor. Det har föranlett högskolestyrelsens uttalande att kostnaderna inom den gemensamma administrationen på sikt ska minska (Högskolestyrelsen , 45 Budgetförutsättningar 2012) men att verksamheten fortsatt ska bedrivas på ett rättssäkert och ekonomiskt försvarbart sätt. Det innebär att stödfunktioner till

4 högskolans utbildnings-, forsknings- och samverkansverksamhet behöver effektiviseras, standardiseras och dimensioneras. Centraliserad kontra decentraliserad administration Den nuvarande administration kännetecknas av att ansvaret för vissa funktioner åvilar den centrala förvaltningen samtidigt som ansvaret för kärnverksamheten och den lokala administrationen i hög grad karaktäriseras av decentraliserat ansvar. En omfattande decentralisering av ansvar och befogenheter har varit motiverad under de expansiva åren då verksamheten under tioårsperioden nästan tredubblades. Då funktions- och rutinbeskrivningar fortfarande saknas på många områden har detta lett till att olika rutiner utvecklats mellan enheterna. Detta förhållande illustreras bland annat i rutindokumentationen i kvalitetssäkringssystemet. Resultatet av den genomförda inventeringen av administrativa resurser tyder också på detta. Den rådande ordningen kan främja ett mindre konstruktivt synsätt, som skiljer på lokal-centralt och försvårar samarbete mellan enheter inom högskolan och därmed en effektiv gemensam administration. Under 2013 kommer arbetet med centralisering av funktioner att intensifieras. Anslutning till statens servicecenter Statens servicecenter inrättades Produktionen finns etablerad i Gävle och Östersund. Statens servicecenter har till uppgift att efter överenskommelse med myndigheter, under regeringen, tillhandahålla tjänster som gäller administrativt stöd åt myndigheterna. Myndigheten ska i sin verksamhet säkerställa en ändamålsenlig balans mellan kostnadseffektivitet, kvalitet och service. För myndigheterna är det frivilligt att ansluta sig till Statens servicecenter. Reformens lönsamhet förutsätter dock att en fjärdedel av alla myndigheter (räknat som andel av statligt anställda) ansluter sig före utgången av Om anslutningstakten är låg kommer regeringen att ställa ökade krav på att enskilda myndigheter uppvisar en effektiv administration. Den egna administrationen måste då kunna drivas minst lika kostnadseffektivt som i Statens servicecenter. I regeringens förvaltningspolitiska program En statsförvaltning i förnyelse är ambitionen om starkt fokus på kärnverksamheten och att myndigheternas administration ska vara effektiv mycket tydligt. Statens servicecenter beskrivs som en möjliggörare i detta sammanhang. I budgetpropositionen 2012 poängteras vikten av att lärosätena utnyttjar resurserna effektivt och i högre utsträckning samverkar kring administrativa system. Även i andra statliga utredningar och publiceringar anges den politiska ambitionen att fortsätta arbetet med att skapa en effektivare statlig administration. HiG har möjlighet att inför budgetåret 2014 ansluta sig till Statens servicecenter. Om så sker kommer HIG att använda sig av tjänsterna lönehantering och redovisning vid servicecentrat. HiG avser att före utgången av 2012 ta ställning till avsiktsförklaring om anslutning till Statens servicecenter.

5 Införande av rektors beslutsmöten Rektor fattar i egenskap av myndighetschef ett stort antal beslut. Dessa är av varierande karaktär, tyngd och betydelse för högskolan. Besluten har hittills formaliserats i s k kanslibeslut. Det har inte funnits en formell ordning för hur dessa beslut ska fattas och bekantgöras. Kanslibeslut är inte heller förebehållet enbart rektors beslut utan kan också fattas på andra nivåer inom myndigheten. Kanslibeslut där rektor är beslutsfattare ersätts fr o m 1 januari 2013 med rektors beslutsmöten. Kommunikation och samverkan Samarbete och samverkan med HiG efterfrågas i allt högre grad. Vi behöver bli en tydligare och mera aktiv aktör på området. HiG har också som mål att 2013 ta in 18 mkr i uppdrag, projekt och avgifter för tredje-landsstudenter. För att lyckas med detta behöver samverkansfunktionen stärkas och bli tydligare. Ett grants office föreslås därför inrättas fr o m 1 januari Verksamhetsplanering, samordning och uppföljning Verksamhetsplanering och uppföljning är idag organiserat till ekonomiavdelningen. HiG har inte som krav att ha en internrevisor vid myndigheten. För att lyckas med HiG:s mål behöver verksamhetsplanering och uppföljning ges betydligt tydligare fokus och uppdrag än idag. HiG ska fr o m 1 januari 2013 att arbeta efter förordningen om intern styrning och kontroll. Uppdraget kommer under 2013 att organiseras till en ny enhet. Säkerhetsfunktionen Säkerhetsfunktionen som gäller den fysiska miljön är idag placerad vid IT-avdelningen. Säkerhetsfunktionens lokalisering och uppdrag behöver ses över i syfte att säkra den fysiska miljön vid HiG. IT-avdelningen förs mest troligt samman med Lokaler och service till den nya avdelningen Infrastruktur. Fortsatt arbete under 2013 I det fortsatta arbetet under 2013 kommer bl a Previa att delta. En risk- och konsekvensanalys ska tas fram liksom ett arbetsprogram. Högskolestyrelsen föreslås besluta

6 att det fortsatta arbetet med organiseringen av gemensamma administrationen ska fortsätta enligt denna PM.

HÖGSKOLAN I GÄVLE. Rektors. Dnr 2012/113. och. stöd. Infrastruktur service. Utbildningsstöd

HÖGSKOLAN I GÄVLE. Rektors. Dnr 2012/113. och. stöd. Infrastruktur service. Utbildningsstöd HÖGSKOLAN I GÄVLE Högskolans gemensamma administration Rektors beslutt till ny organisering 2013 03 111 Dnr 2012/113 Verksamhets och lednings stöd Infrastruktur service Utbildningsstöd 2 Innehåll HiG:s

Läs mer

Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle

Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle HIG-STYR 2016/91 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2016-06-21 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Högskolan i Gävle sätter människan

Läs mer

Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter

Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter Regeringsbeslut IV:5 2013-05-02 S2013/3452/SFÖ (delvis) Socialdepartementet Ekonomistyrningsverket Box 45316 104 30 Stockholm Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter

Läs mer

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation 2017-10-01 Fastställd av högskolestyrelsens presidium 2015-12-11 Reviderad av presidiet 2016-02-17 Reviderad av rektor 2017-10-01 Dnr:

Läs mer

HÖGSKOLAN DALARNAS FRAMTIDA LOKALISERING

HÖGSKOLAN DALARNAS FRAMTIDA LOKALISERING HÖGSKOLAN DALARNAS FRAMTIDA LOKALISERING DELRAPPORT F EFFEKTER FÖR VERKSAMHETSSTÖD INNEHÅLL Bakgrund... 3 Delutredningens syfte... 3 Utredningsuppdraget... 3 Genomförande... 3 Intervjuer med stödfunktionerna...

Läs mer

Högskolans organisationsutveckling

Högskolans organisationsutveckling 1 HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUTSFÖRSLAG Rektors stab Åsa Dryselius, jurist 2013-09-26 Dnr 741-13 Styrelsen Högskolans organisationsutveckling Bakgrund Tidigare styrelsebeslut Rektor har för styrelsen redovisat

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Dnr: FS 1.2.1-1691-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av en ny högskola som omfattar verksamheterna vid tre konstnärliga högskolor i Stockholm. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av en ny högskola som omfattar verksamheterna vid tre konstnärliga högskolor i Stockholm. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av en ny högskola som omfattar verksamheterna vid tre konstnärliga högskolor i Stockholm Dir. 2012:121 Beslut vid regeringssammanträde den 6 december 2012. Sammanfattning En

Läs mer

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar BESLUT Dnr: E2017/29 2017-12-12 Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar 2019 2020 1 Förslag till beslut Styrelsen beslutar: att 2018 avsätta 95 %, 374 276 tkr, av grundutbildningsanslaget

Läs mer

Handläggningsordning för styrdokument

Handläggningsordning för styrdokument Handläggningsordning för styrdokument Beslut: Rektor 2010-02-17 Revidering: - Dnr: DUC 2010/304/10 Gäller fr o m: 2010-02-17 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig för uppdatering: Chef för UFK Handläggningsordning

Läs mer

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2015-09-04, dnr 10-2010-2598. Ersätter organisationsplan beslutad av högskolestyrelsen 2015-06-05. Organisationsplan för Högskolan

Läs mer

Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet BESLUT 1 2019-09-19 Dnr STYR 2019/1198 Rektor Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Bakgrund I enlighet med beslutad Verksamhetsplan och resursfördelning 2019 (dnr STYR2018/16) ska

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson 2018-12-20 Verksamhetsplan för Biblioteket 2019-2021 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på Verksamhetsplan 2019-2021 för Verksamhetsstöd

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 1 (8) Dnr 796-13 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Planeringsdirektiv och tidplan för beredning av verksamhetsuppdrag och budget 2018

Planeringsdirektiv och tidplan för beredning av verksamhetsuppdrag och budget 2018 Beslutsdatum: 2017-03-20 2017/0711 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Karin Fürstenbach Dokumentansvarig: Ekonomichef Dokumenttyp: Årligt planerings- och uppföljningsdokument Datum för ikraftträdande:

Läs mer

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr Beslut Dnr: 1-676/2018 2018-10-19 Sid: 1 / 1 Rektor Beslut om budgetramar för 2019 Efter tidigare beredning (18-10-16) beslutar rektor om fördelning av statsanslagen i enlighet med bifogat underlag och

Läs mer

Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan

Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan Översyn av Sektion Forskning, innovation och samverkan Vicerektor Bo Ahrén 15 oktober 2015 Bakgrund Uppdrag från rektor till vicerektor för samverkan att göra en översyn av sektionen Forskning, samverkan

Läs mer

FÖRSLAG PÅ NY ORGANISATION

FÖRSLAG PÅ NY ORGANISATION FÖRSLAG PÅ NY ORGANISATION Mål: Ett komplett 60:40 lärosäte med studenten i centrum Ny organisation för att stödja denna utveckling Beslut i styrelsen 16 oktober 2013 om tre områden för utbildning och

Läs mer

Högskolan i Gävle 2009-09-18. DEN GEMENSAMMA ADMINISTRATIONEN - rapport från arbetsgrupp administration. Inledning

Högskolan i Gävle 2009-09-18. DEN GEMENSAMMA ADMINISTRATIONEN - rapport från arbetsgrupp administration. Inledning Högskolan i Gävle 2009-09-18 DEN GEMENSAMMA ADMINISTRATIONEN - rapport från arbetsgrupp administration Inledning Rektors arbetsgrupp lämnade den 8 maj 2009 sitt förslag till ny organisation för högskolan.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson 2017-12-19 Verksamhetsplan för Biblioteket 2018-2020 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på Verksamhetsplan 2018-2020 för Verksamhetsstöd

Läs mer

System för säkring och utveckling av kvalitet

System för säkring och utveckling av kvalitet STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Direktiv Ärendenummer: HIG-STYR 2017/79 Samlingsnummer: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-08 Giltighetstid: Tillsvidare System för säkring och utveckling

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av förvaltningschef den 1 februari 2008 1 (7) Dnr 434-11-11 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens

Läs mer

Tid: Kl 10.00 15.00. Högskolan i Borås, C728

Tid: Kl 10.00 15.00. Högskolan i Borås, C728 HÖGSKOLAN I BORÅS Styrelsen Sekreterare Marie Wennberg PROTOKOLL 1(7) Tid: Kl 10.00 15.00 Plats: Högskolan i Borås, C728 Närvarande ledamöter: Leissner, Maria ordförande Andersson, Jonas Andersson, Roland

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Rapport. Plan för anslutning av myndigheter till Statens servicecenters lönerelaterade bastjänster under åren

Rapport. Plan för anslutning av myndigheter till Statens servicecenters lönerelaterade bastjänster under åren Rapport Plan för anslutning av myndigheter till Statens servicecenters lönerelaterade bastjänster under åren 2019-2020 Rapporttyp Datum: 2017-03-13 Diarienummer: 10141-2017/1211 Rapportnummer: R:005 ISBN:

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, Campus Falun Datum och tid onsdagen den 20 februari, kl 10.45 15.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande

Läs mer

Landstingets kansli organisatorisk förändring

Landstingets kansli organisatorisk förändring 1(4) 2013-11-22 LJ 2013/746 Avsändare Landstingsstyrelsen Landstingets kansli organisatorisk förändring Bakgrund I samband med landstingsstyrelsens beslut 2012-10-16 om att inrätta 1177 och ett gemensamt

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med Blekinge Tekniska Högskolas Styrelse

Protokoll fört vid sammanträde med Blekinge Tekniska Högskolas Styrelse Protokoll fört vid sammanträde med Blekinge Tekniska Högskolas Styrelse Tid: 2016-02-15, kl. 10:00 15:00 Plats: Hus J, plan 4, rum J 4228 (Utsikten), Campus Gräsvik, Karlskrona. Närvarande Ordförande Rektor

Läs mer

Diskussionsunderlag Lnu:s organisation av verksamhetsstödet

Diskussionsunderlag Lnu:s organisation av verksamhetsstödet Diskussionsunderlag Lnu:s organisation av verksamhetsstödet Version 2012 02 06 Inledning Organisationsöversynen har hittills fokuserat den akademiska verksamheten, det vill säga hur utbildnings och forskningsverksamheten

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731 Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr 1 1(6) Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2015-03-01 Högskolestyrelsens sammansättning

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola

Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola Målgrupp Sophiahemmet Högskola Dokumentansvarig Johanna Adami Fastställd 207-0-30 Dokumentkategori Reg.nr. - utgåva Giltig fr.o.m. Organisation, ansvar

Läs mer

Arkivbeskrivning (fastställd Rektors beslut - HIG-STÖD 2014/37)

Arkivbeskrivning (fastställd Rektors beslut - HIG-STÖD 2014/37) Arkivbeskrivning (fastställd Rektors beslut - HIG-STÖD 2014/37) Historik och verksamhet Högskolans i Gävle uppgift är att ge högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå samt forskarnivå i form av utbildningsprogram

Läs mer

HÖGSKOLAN I GÄVLE Bilaga 71:1 Högskolestyrelsen 2015-12-10 Avdelningen för personal, ekonomi och planering HIG-STYR 2015/31 Leif Sjöberg

HÖGSKOLAN I GÄVLE Bilaga 71:1 Högskolestyrelsen 2015-12-10 Avdelningen för personal, ekonomi och planering HIG-STYR 2015/31 Leif Sjöberg Fastställt av Budget för 2016 Sammanfattning Det här dokumentet redovisar Högskolan i Gävles budget för år 2016. Det finns också tabeller som visar anslagstilldelningen för de kommande tre åren. De tabellerna

Läs mer

<.Å..D k."05,5(

<.Å..D k.05,5( I melinkopings UNIVERSITET

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

Bakgrund översyn ledningsstruktur och organisation. Karolinska Institutet 15 november 2017

Bakgrund översyn ledningsstruktur och organisation. Karolinska Institutet 15 november 2017 Bakgrund översyn ledningsstruktur och organisation Karolinska Institutet 15 november 2017 Bakgrund översyn av ledningsstruktur och organisation vid KI Konsistoriets ordförande 2 maj 2017; Omorganisation

Läs mer

REKTORS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (ROB) 1 kap. HÖGSKOLANS LEDNING UNDER STYRELSEN

REKTORS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (ROB) 1 kap. HÖGSKOLANS LEDNING UNDER STYRELSEN HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 072-14 REKTORS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (ROB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB) beslutat om övergripande

Läs mer

Styr- och kontrollprocessen vid MAU

Styr- och kontrollprocessen vid MAU Dnr: LED 1.3-2018/61 1 (av 8) Malmö universitet, Universitetsstyrelsen, Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Rapport Styr- och kontrollprocessen vid MAU - Granskningsrapport från internrevisionen Postadress

Läs mer

Verksamhetsplan för Biblioteket

Verksamhetsplan för Biblioteket Högskolan i Borås Dnr: 815-15 Verksamhetsstöd Bibliotek Svante Kristensson Verksamhetsplan för Biblioteket 2016-2018 Verksamhetsplanen för biblioteket baseras på styrdokumentet Verksamhetsplan 2016-2018

Läs mer

Nämnden för utbildningsvetenskap

Nämnden för utbildningsvetenskap Protokoll Sammanträdesdatum 2010-01-20 2010-01-21 Nämnden för utbildningsvetenskap Närvarande Ledamöter: Per Gerrevall, ordförande Inger Edfors, vice ordförande Brita Johansson-Cederblad, ledamot Maria

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Beslut: Högskolestyrelsen 2011-12-15 Reviderad: 2013-12-19, 2014-12-15 Dnr: DUC 2011/2027/10 Gäller fr o m: 2014-12-15 Ersätter: Arbetsordning, DUC 2011/2027/10, 2013-12-19

Läs mer

Projekt Organisationsutveckling , Fas 2b, Trigger verksamhetsstöd

Projekt Organisationsutveckling , Fas 2b, Trigger verksamhetsstöd Projekt Organisationsutveckling 2013-2104, Fas 2b, Trigger verksamhetsstöd Vi behöver allas hjälp med att genomskåda problematiker och styrkor i organiseringen så att det sedan kan fungera i praktiken.

Läs mer

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014.

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014. 110218_KMH_strategi_2011_2014.pdf Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Strategi 2011-2014 Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18 Dnr 11/75 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Besöksadress: Valhallavägen

Läs mer

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet UFV 2015/1242 Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2016-11-15 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Struktur och begrepp för styrande dokument

Läs mer

Kallelse till ledningsråd

Kallelse till ledningsråd Kallelse till ledningsråd 2012-03-07, R2-014, kl 10.00 12.00 Ärenden 1. Information från ledningsgruppen 2. Synpunkter på planeringsdirektiv (bilaga 1) 3. Riktlinjer för nya arbetstidsavtalet 4. Riktlinjer

Läs mer

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Universitetsdirektören Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Projektledare: Martin Melkersson Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-24 1. Bakgrund och motiv Utredningarna

Läs mer

Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16)

Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16) 2017-03-16 Dnr 247-17 Verksamhetsstöd, HR Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2017-2018 (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16) Utifrån högskolans lokala arbetsmiljöavtal (dnr:

Läs mer

Delegationsordning för Karolinska Institutet

Delegationsordning för Karolinska Institutet Delegationsordning för Karolinska Institutet Gäller från och med 2011-03-01 Dnr 901/11-010 ersätter Besluts- och delegationsordning, dnr 456/09-010 Delegationsordning för Karolinska Institutet Dnr 901/11-010

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats M2061, Mediehuset, Falun Datum och tid torsdagen den 6 november, kl 10.00-15.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande Peter Samuelsson,

Läs mer

Kvalitetsutveckling inom universitetsförvaltningen vid Uppsala universitet

Kvalitetsutveckling inom universitetsförvaltningen vid Uppsala universitet Kvalitetsutveckling inom universitetsförvaltningen vid Uppsala universitet Ann Fust Åsa Kettis Lindblad Kvalitets- och utvecklingsarbete inom administration Nationell konferens i SUHFs regi 2010-08-26

Läs mer

Kvalitetssystem för utbildning

Kvalitetssystem för utbildning Kvalitetssystem för utbildning Riktlinjer för kvalitetsarbete inom utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Högskolan i Skövde Dessa riktlinjer har fastställts av rektor 2018-06-18 och

Läs mer

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola Beslutsdatum: 2013-06-25 MDH 1.1.1 220/13 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Maria Spennare Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde

Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde Arbetsordning för inrättade och avveckling av huvudområde Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 2013-04-17 Dnr HIG-STYR 2013/64 1 Inneha ll Inrättande av huvudområde...2 Huvudområden på olika

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett myndighetsgemensamt servicecenter (SOU 2011:38)

Yttrande över betänkandet Ett myndighetsgemensamt servicecenter (SOU 2011:38) 1 (5) YTTRANDE 2011-05-25 Dnr SU 10-0096-11 Handläggare: Svante Fjelkner Controller Planeringsenheten Regeringskansliet (Socialdepartementet) 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet Ett myndighetsgemensamt

Läs mer

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning SLU ID: SLU ua 2015.1.1.2-4382 Planeringsavdelningen Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning Projektledare: Ingeborg Amnéus Uppdragsgivare: Lena Andersson-Eklund Datum: 2015-11-16

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Eva Ekeblad, campus Borlänge Datum och tid måndagen den 28 augusti, kl 10.30 13.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, campus Falun Datum och tid tisdagen den 20 juni, kl 10.45 15.00 Närvarande ledamöter Christina Bellander, ordförande Marie Klingberg

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016 STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2015.1.1.1-4479 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Dnr A-~ ~~'tf/o1. Inför styrelsens beslut om lärarutbildningens organisation punkt 12

Dnr A-~ ~~'tf/o1. Inför styrelsens beslut om lärarutbildningens organisation punkt 12 Dnr A-~ ~~'tf/o1 Inför styrelsens beslut om lärarutbildningens organisation Nedanstående kortfattade information syftar till att ge styrelsen en viss bakgrund till varför lärarutbildningens organisation

Läs mer

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22)

Utredningen Rektorn och styrkedjan (SOU 2015:22) FÖRSLAG TILLL Vårt dnr Bilaga 1 B YTTRANDE 15/3137 2015-08-27 Ert dnr U2015/1888/S Avdelningen för arbetsgivarpolitik Ulrika Wallén Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM u.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020)

Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) BESLUT 1 2014-03-27 STYR 2014/203 Rektor Lunds universitets handläggningsordning för forskningsprojekt inom Europeiska Kommissionens ramprogram Horizon 2020 (2014-2020) Bakgrund Denna handläggningsordning

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, Balder, rum C 430. Paragrafer: 1-12

Plats: Högskolan i Borås, Balder, rum C 430. Paragrafer: 1-12 1 (6) Tid: Kl 10.15-13.45 med avbrott för lunch kl 12.10-12.50 Plats: Högskolan i Borås, Balder, rum C 430 Närvarande ledamöter: Dahlström, Mats Gunnarsson Lorentzen, David Harrysson, Julia Johannisson,

Läs mer

Modell för verksamhets- och ekonomistyrning

Modell för verksamhets- och ekonomistyrning Modell för verksamhets- och ekonomistyrning Beslut: Högskolestyrelsen 2006-10-21 Revidering. 2013-12-20 Dnr: DUC 2003/458/19 Gäller fr.o.m.: 2014-01-01 Ansvarig för uppdatering: Utbildnings- och forskningskansliet,

Läs mer

Organisationsutveckling inom utbildningsförvaltningen

Organisationsutveckling inom utbildningsförvaltningen Utbildningsförvaltningen Utbildningsdirektören Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-03-06 Handläggare Anders Carstorp Telefon: 08-508 33 617 Till Utbildningsnämnden 2014-04-10 Organisationsutveckling inom

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion 2014-02-18 Jan Heimdahl Dnr KSL/14/0002-1. Ärendegång: KSLs arbetsmarknadsberedning 2014-04-02 Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion Förslag

Läs mer

HÖGSKOLAN I GÄVLE PROTOKOLL 2006:2 1(5)

HÖGSKOLAN I GÄVLE PROTOKOLL 2006:2 1(5) HÖGSKOLAN I GÄVLE PROTOKOLL 2006:2 1(5) Högskolestyrelsen Sammanträdesdatum 2006-04-07 Plats: Högskolan i Gävle Tid: Fredagen den 7 april 2006, kl 08.30-13.00 Närvarande Ledamöter: Lars Eric Ericsson ordförande

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens arbetsutskott kallas till sammanträde måndagen den 4 maj 2015, kl. 9.00 i sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil, för behandling av följande ärenden: ÄRENDE BILAGA Upprop samt

Läs mer

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125 Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-10-14 Dnr 1 1(6) Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2016-10-14 Högskolestyrelsens

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering BESLUT 1 2010-06-24 Dnr LS 2010/499 Rektor Handlingsplan för internationalisering 2010-2011 Bakgrund Internationalisering är en av fyra strategier i universitetets Strategiska Plan 2007-2011 för att uppnå

Läs mer

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för styrdokument Typ av dokument Handläggningsordning Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2018-02-22 Dnr SU FV-1.1.2-3530-17 Giltighetstid 2018-02-22 - tillsvidare Ersätter dokument -

Läs mer

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola

Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-05-12 2017/1308 1 (1) Beslutande Rektor Handläggare Marika Hämeenniemi Plan för jämställdhetsintegrering av Mälardalens högskola 2017-2018 Beslut Rektor beslutar att fastställa plan för jämställdhetsintegrering

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander

113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-05-13 Nr 2:2013 113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander Beslut Högskolestyrelsen beslutar att uppdra till Rektor att gå igenom internrevisionens

Läs mer

Policy för upprättande av samarbetsavtal med utländska lärosäten och institut

Policy för upprättande av samarbetsavtal med utländska lärosäten och institut 1(5) Dnr SLU ua 2014.2.6-220 Exp. den: 27/1-2014 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Samverkan och uppdragsverksamhet, Internationalisering Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen

Läs mer

Beslutsordning. Högskolan Dalarna

Beslutsordning. Högskolan Dalarna Beslutsordning Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-12-17 Reviderad: 2015-04-10 Dnr: DUC 2012/2055/10 Gäller fr o m: 2015-04-10 Ersätter: Bilaga i DUC 2008/2092/10 rev 2010-04-22, 2015-04-10 Relaterade

Läs mer

Bil 29:1. Lärarutbildningsnämndens ansvarsbefogenheter

Bil 29:1. Lärarutbildningsnämndens ansvarsbefogenheter Lärarutbildningsnämndens ansvarsbefogenheter Bil 29:1 Inledning I Högskoleverkets utvärdering och granskning under 2004 av lärarutbildningen lämnades bl.a. följande synpunkt på Högskolan i Gävle: I denna

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

1/19/2016. Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor. Kartläggning

1/19/2016. Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor. Kartläggning Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Ulrika Bjare

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av excellent lärmiljö år 2015-2016

Handlingsplan för utveckling av excellent lärmiljö år 2015-2016 Rektor BESLUT 2015-05-26 Dnr HS 2015/129 Handlingsplan för utveckling av excellent lärmiljö år 2015-2016 Jag fastställer härmed handlingsplan för utveclding av excellent lärmiljö år 2015 2016. Rådet för

Läs mer

Arbetsordning för högskolestyrelsen

Arbetsordning för högskolestyrelsen STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2016/125 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2016-10-14 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Arbetsordning

Läs mer

Tid: 2013-10-16, kl. 14.30-18.45. C728, Högskolan i Borås

Tid: 2013-10-16, kl. 14.30-18.45. C728, Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS Styrelsen Sekreterare Linda Ringhage PROTOKOLL 1(7) Tid:, kl. 14.30-18.45 Plats: C728, Högskolan i Borås Närvarande ledamöter: Andersson, Roland ordförande Brorström, Björn rektor Ahlvar,

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Förvaltningsråd Mötestid: den 13 januari 2011, kl

Förvaltningsråd Mötestid: den 13 januari 2011, kl 2011-01-19 HÖGSKOLAN I GÄVLE MINNESANTECKNINGAR Förvaltningsråd Mötestid: den 13 januari 2011, kl 9.00-12.00 Närvarande: Gert Dahlkvist, t f förvaltningschef, ordförande Johan Ahlgren, avdelningen för

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238. Universitetsförvaltningen, 2014-10-01

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238. Universitetsförvaltningen, 2014-10-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238 Universitetsförvaltningen, 2014-10-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-01-29 Dnr: HDa 1.2-2018/168 Reviderad: 2019-06-18 Gäller tills vidare fr o m: 2018-03-01 Ersätter: Handläggningsordning

Läs mer

Införande av verksamhetsbaserad arkivredovisning vid Malmö högskola

Införande av verksamhetsbaserad arkivredovisning vid Malmö högskola MAH / Gemensam förvaltning Kansliet Tomas Holmström Arkivarie PM 2015-10-19 Dnr MAHR 13-2015/646 Införande av verksamhetsbaserad arkivredovisning vid Malmö högskola Bakgrund 2011 Arbete med att införa

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: 2017/812-1.1 Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2017-03-20 Ersätter 2013/32-1.1 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Internrevisionen Till styrelsen vid Göteborgs universitet Jan Sandvall 2012-02-20 Dnr V 2012/89 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Styrelsesammanträde 2012-02-20, punkt 8 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs

Läs mer

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund Tjänsteskrivelse Datum: 2015-05-28 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/61 31 19 E-post: ola.ingevaldson@lysekil.se FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ökad styrning av myndigheternas lokalisering

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ökad styrning av myndigheternas lokalisering Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ökad styrning av myndigheternas lokalisering Februari 2018 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till förordning om statliga myndigheters

Läs mer

Krisplan. Beslutad av rektor 2012-05-16 Reviderad av förvaltningschef 2014-02-19 Dnr HIG 2012/705

Krisplan. Beslutad av rektor 2012-05-16 Reviderad av förvaltningschef 2014-02-19 Dnr HIG 2012/705 Krisplan Beslutad av rektor 2012-05-16 Reviderad av förvaltningschef 2014-02-19 Dnr HIG 2012/705 1 Innehåll Inledning 3 Avgränsning och omfattning 3 Syfte och mål 3 Vad är en kris- och katastrofsituation?

Läs mer

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola

Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola Innehåll Ledamot av styrelsen för ett universitet eller en högskola 3 Universitet och högskolor 3 Universitet och högskolors verksamhet 3 Akademisk

Läs mer