Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion"

Transkript

1 Jan Heimdahl Dnr KSL/14/ Ärendegång: KSLs arbetsmarknadsberedning Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion Förslag till beslut Arbetsmarknadsberedningen beslutar att ange inriktning av det fortsatta arbetet med gemensam vuxenutbildningsregion enligt följande: Arbetet i KSL fortsätter för att fullfölja intentionerna kring gemensam vuxenutbildningsregion utifrån syftet i överenskommelsen från 2008 Kvalitetsarbetet kring vuxenutbildningen fortsätter och utvecklas utifrån pågående arbete Upphandling av utbildningsanordnare genomförs, utan KSLs direkta medverkan, i enskilda kommuner och/eller grupper av kommuner Arbetsmarknadsberedningen uppmanar kommunerna att samordna de upphandlade avtalen i tid för att möjliggöra en samlad regionbildning i ett nästa steg KSL bistår i upphandlingsprocesserna genom att i seminarieform tillhandahålla kompetens kring upphandlingsformer och juridik, bevaka relevanta statliga utredningar, utgöra arena för samverkan kring prislistor, avtalslängder med mera Arbetet med gemensamt informationssystem/-plattform och administrativ plattform intensifieras Sammanfattning Kansliet redovisade vid Arbetsmarknadsdelegationens möte 30 januari 2014 ett förslag till Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion. Förslaget grundade sig på dittillsvarande arbete inom KSL med utveckling av en gemensam vuxenutbildningsregion, och utgick från den överenskommelse som tecknats mellan samtliga kommuner i länet 2008 och handlingsplanen från Till grund för förslaget till Arbetsmarknadsberedningen låg också de synpunkter som respektive facknämnd för komvux i länets kommuner redovisat hösten 2013, utifrån KSLs förfrågan.

2 I slutet av januari 2014 lät Stockholm förstå att man inte avser delta i gemensam upphandling. Ytterligare kommuner har kompletterat och nyanserat den bild som gavs hösten 2013 och anför tveksamheter till gemensam upphandling med start Mot bakgrund av den informationen beslutade arbetsmarknadsberedningen att ärendet skulle återremitteras för ytterligare beredning. Arbetet inom KSLs kansli har i huvudsak inriktats på dels gemensamt kvalitetsarbete, dels på frågan om gemensam upphandling av utbildningsanordnare. Kvalitetsarbetet omfattar länets alla kommuner och har under senare år utvecklats till form och innehåll. Frågan om gemensam upphandling har framför allt kommit att präglas av två aspekter; dels den att flertalet nu gällande avtal med externa anordnare löper ut vid halvårsskiftet 2015, dels vilken form för gemensam upphandling som skulle kunna komma i fråga. I och med att flera kommuner anfört betänkligheter inför en upphandling med start 2014 och att Stockholm ställt sig utanför gemensam upphandling finns anledning att frångå den tidigare angivna inriktningen. Detta motiveras också av att Sfi-utredningen och upphandlingsutredningen innehåller sådana förslag som påverkar förutsättningarna för upphandling av vuxenutbildning om de vinner gehör i den fortsatta politiska beredningen. I avvaktan på utfallet av de aktuella statliga utredningarna, och på att formerna för och innehållet i gemensam informationsplattform och gemensam administrativ plattform utarbetats, föreslår kansliet att upphandling av utbildningsanordnare sker i den enskilda kommunen och/eller i kluster av kommuner. Så långt det är möjligt bör dessa avtal samordnas mellan kommunerna och grupperna av kommuner i länet vad gäller avtalstid. Därigenom ges möjligheter att, när nästa avtalsperiod löper ut, åter pröva frågan om gemensamma avtal i vuxenutbildningsregionen. En gemensam, samordnad information och en gemensam, administrativ plattform för arbetet bör innefatta system och struktur för information om kursutbud, plattform för ansökan, verktyg för kvalitetsutveckling och uppföljning mm. Kansliet föreslår att arbetet med gemensamt informationssystem/-plattform och administrativ plattform intensifieras så att förslag kan redovisas senast i juni Kansliet föreslår att projektorganisationen revideras för att ge ytterligare möjligheter till styrning, förankring, genomförande och implementering i de medverkande kommunernas ledning, såväl på politisk- som tjänstemannanivå. Beskrivning av ärendet Bakgrund Vid Arbetsmarknadsberedningens sammanträde 30 januari 2014 förelåg förslag i form av tjänsteutlåtande Dnr KSL/14/ Förslaget grundade sig på dittillsvarande arbete inom KSL med utveckling av en gemensam vuxenutbildningsregion, och utgick från den överenskommelse 2 (5)

3 som tecknats mellan samtliga kommuner i länet 2008 och den handlingsplan som antogs Syftet i överenskommelsen anges vara att länets medborgare ska ha tillgång till ett brett utbildnings-utbud inklusive stödfunktioner med en kvalitativ nivå som lever upp till arbetslivets, högskolans och samhällets kompetenskrav. Samarbetet ska stimulera såväl en pedagogisk kvalitativ utveckling som ett optimalt resursutnyttjande där både utbildningsanordnare i kommunal och enskild regi ingår Delmålen angavs vara att säkerställa ett gemensamt utbud optimera resurser stärka kommunernas samarbete i kontakt med externa aktörer 2011 preciserades syftet i den handlingsplan som fastställdes och kom att lyda: Med en gemensam vuxenutbildningsregion avses en region där de vuxna, som beviljats studera på vuxenutbildning, har möjlighet att välja utbildningsanordnare från hela länets utbud av vuxenutbildning. Till grund för förslaget till Arbetsmarknadsberedningen låg också de synpunkter som respektive facknämnd för komvux i länets kommuner redovisat hösten 2013, utifrån KSLs förfrågan. Av svaren framgick bl a: 20 kommuner, med 81% av studerandeunderlaget, står utan reservation bakom målet i överenskommelsen och handlingsplanen, 2 säger klart nej 15 kommuner, med 23% av studerandeunderlaget, vill utan reservation delta i en gemensam upphandling, 2 säger klart nej. Övriga kommuner anför i varierande grad särskilda villkor och förutsättningar för att delta 16 kommuner vill utan reservation ingå i avtalssamverkan, 1 kommun säger klart nej. 10 kommuner, med 16% av studerandeunderlaget, säger samtidigt, utan reservation, ja till målet, ja till gemensam upphandling och ja till avtalssamverkan. Efter det att svaren från kommunerna presenterats har flera kommuner sett sig föranledda att utveckla, nyansera och i något fall revidera den uppfattning man redovisat under hösten. Framför allt har kommuner uttryckt tveksamhet till att gemensam upphandling inleds Skälet till detta är framför allt att man vill avvakta behandlingen av förslagen i Sfi-utredningen och i upphandlingsutredningen. Några kommuner har också efterlyst större klarhet kring frågan om gemensam informations- och administrativ plattform innan man fullt ut är beredd att ansluta sig till gemensam upphandling. I slutet av januari 2014 lät Stockholm, genom information i KSLs styrgrupp för gemensam vuxenutbildningsregion, förstå att man inte avser delta i gemensam upphandling. Därmed undantas mer än 40% av studerandeunderlaget i länet från den gemensamma upphandlingen. Mot bakgrund av den informationen beslutade arbetsmarknadsberedningen att ärendet Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion skulle återremitteras för 3 (5)

4 ytterligare beredning, bland annat med avseende på KSLs roll i det fortsatta arbetet. KSLs arbete med gemensam vuxenutbildningsregion Arbetet inom KSLs kansli har under senare tid alltmer kommit att inriktas på dels gemensamt kvalitetsarbete, dels på frågan om gemensam upphandling av utbildningsanordnare. Kvalitetsarbetet omfattar länets alla kommuner och har under senare år utvecklats till form och innehåll. En gemensam studerandeenkät för alla studerande har genomförts 2013 och kommer att genomföras också 2014 och En utvärdering genomförs av samtliga anordnare av vuxenutbildning i länet och rapporter från utvärderingen publiceras kontinuerligt på KSLs webbplats. Kansliet menar att kvalitetsarbetet bör fortsätta att utvecklas enligt överenskommelsen från 2008 och handlingsplanen från 2011 och ses som en angelägen del i det fortsatta arbetet mot en gemensam vuxenutbildningsregion. Gemensam upphandling är en av förutsättningarna för gemensam prislista och fritt val för de studerande bland anordnarna. Frågan om gemensam upphandling har framför allt kommit att präglas av två aspekter; dels den att flertalet nu gällande avtal med externa anordnare löper ut vid halvårsskiftet 2015, dels vilken form för gemensam upphandling som skulle kunna komma i fråga. I och med att flera kommuner anfört betänkligheter inför en upphandling med start 2014 och tilldelningsbeslut våren 2015, och att Stockholm ställt sig utanför gemensam upphandling redan 2014 finns anledning att frångå den tidigare angivna inriktningen. Detta motiveras också av att Sfi-utredningen och upphandlingsutredningen innehåller sådana förslag som väsentligt påverkar förutsättningarna för upphandling av vuxenutbildning om de vinner gehör i den fortsatta politiska beredningen. Inom länet har upphandling av externa anordnare hittills skett av enskilda kommuner eller i kluster av kommuner, vux10 och vux8. I avvaktan på utfallet av de aktuella statliga utredningarna, och på att formerna för och innehållet i gemensam informationsplattform och gemensam administrativ plattform utarbetats, föreslår kansliet att upphandling av utbildningsanordnare sker i den enskilda kommunen och/eller i kluster av kommuner. Det är synnerligen angeläget att de upphandlingar som därigenom sker samordnas vad gäller avtalstid. Därigenom ges möjligheter att, när nästa avtalsperiod löper ut, åter pröva frågan om gemensamma avtal i vuxenutbildningsregionen. Inför och under de nu förestående upphandlingarna föreslås KSL medverka dels i kunskapsskapande kring alternativa upphandlingsformer i exempelvis seminarieform, dels i samordning av avtalens längd. I övrigt bör KSL stå utanför det direkta upphandlingsarbetet. Vad gäller de statliga utredningarna, upphandlingsutredningen, SOU 2013:12 och Sfi-utredningen, SOU 2013:76, följer KSLs kansli dessa för att ha beredskap att kunna informera medlemskommunerna och agera så snart dess konsekvenser klarnat. 4 (5)

5 Gemensamma plattformar för information och administration En grundförutsättning för en fungerande vuxenutbildningsregion är en gemensam, samordnad information och en gemensam, administrativ plattform för arbetet. Sådana kan och bör innefatta system och struktur för information om kursutbud, plattform för ansökan, verktyg för kvalitetsutveckling och -uppföljning mm. I svaren från kommunerna på KSL:s förfrågan 2013 betonas behovet av samordnade, väl fungerande webbaserade system och en administration som förenklar och effektiviserar det som i dag görs ute i varje kommun. Andra framhåller vikten av att minimera administrationen och fokusera arbetet i regionen på utbud och kvalitet. Hemvist för en gemensam administration för vuxenutbildningsregionen kan arrangeras antingen inom KSLs kansli eller inrymmas i någon av de medverkande kommunerna, så som nu sker inom vux8 och vux10. Förläggs administrationen till KSLs kansli kan en samverkan med kansliet för gymnasieregionen ske. Uppgifterna och verktygen för arbetet där sammanfaller till delar med det som bör ske inom ett kansli för vuxenutbildningsregionen. Genom att samordna tillämpliga delar med och bygga vidare på arbetet i gymnasieregionen, skulle administrationen kunna drivas funktionellt och effektivt. Genom att förlägga administrationen till någon av de medverkande kommunerna kan befintliga erfarenheter och resurser där komma övriga medverkande kommuner tillgodo. Kansliet föreslår att arbetet med gemensamt informationssystem/-plattform och administrativ plattform intensifieras så att förslag kan redovisas senast i juni Projektorganisation Arbetet mot en gemensam vuxenutbildningsregion förutsätter att syfte, mål och inriktning är väl förankrade i varje medlemskommuns ledning och i KSL. Likaså är det angeläget att den kompetens och de erfarenheter som finns ute i kommunerna kan tas tillvara på bästa sätt i det fortsatta arbetet. KSLs kansli avser därför att se över projektorganisationen för gemensam vuxenutbildningsregion för att ge ytterligare möjligheter till styrning, förankring, genomförande och implementering. Särskilt angeläget är att projektets mål, inriktning och utformning kan bekräftas och förankras i de medverkande kommunernas ledning, såväl på politisk- som tjänstemannanivå. 5 (5)

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion

Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion 2014-01-13 Jan Heimdahl Dnr KSL/14/0002-1 Ärendegång: KSLs arbetsmarknadsberedning 2014-01-30 Gemensam upphandling och samverkansavtal inriktning och vägval för en gemensam vuxenutbildningsregion Förslag

Läs mer

Lena Wallin, förskoleexpert UKK Eva Hoas, skolexpert

Lena Wallin, förskoleexpert UKK Eva Hoas, skolexpert 1(12) Plats och tid Ebba Grips rum, Djursholms slott, tisdagen den 3 juni, kl. 19.00 20.00 Paragrafer 144-153 Beslutande Beslutande Ersättare Patrik Nimmerstam, ordf. (C) Christina Söderström Lind (C)

Läs mer

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning 2015-04-08 Handläggare Karin Jöback Samhällsbyggnad- och Tillväxtsektorn 15NÄN/33 Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut Godkänna bifogade auktorisationsvillkor för kommunal

Läs mer

Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan för att ta nästa steg i arbetet

Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan för att ta nästa steg i arbetet 81 av 106 2013-05-31 För kännedom: Förvaltningschefer med ansvar för vuxenutbildning Nämnd med ansvar för vuxenutbildning Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan för att ta nästa steg i arbetet

Läs mer

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-03-31 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens förslag 1 Förvaltningen ges i uppdrag att genomföra

Läs mer

Auktorisation inom vuxenutbildning

Auktorisation inom vuxenutbildning 2014-11-27 Handläggare Annica Lempke Kansli- och utvecklingsavdelningen 14FNU/0143 Finansieringsnämnden för utbildning Auktorisation inom vuxenutbildning Förslag till beslut Förvaltningen ges i uppdrag

Läs mer

Regionalt handlingsprogram för vuxenutbildningsregionen i Stockholms län

Regionalt handlingsprogram för vuxenutbildningsregionen i Stockholms län 1 (7) Regionalt handlingsprogram för vuxenutbildningsregionen i Stockholms län 1 Inledning Kommunerna i Stockholms län har i dokumentet Överenskommelse om att skapa en vuxenutbildningsregion i Stockholms

Läs mer

Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31

Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31 Förslag till Avtal kring fördjupad regional satsning på vuxnas lärande i Göteborgsregionen 2012-01-01--2012-12-31 1. Avtalsparter Avtalets parter är Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) och följande

Läs mer

Upphandling avseende samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare

Upphandling avseende samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ARBETSMARKNADSAVDELN INGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.5-0534/2010 SAN 2010-11-25 SID 1 (7) Handläggare: Carin Larsson, tfn 08-508 25 474 Johnny Ridemar, tfn 08-508

Läs mer

Komplement till ansökan om yrkesvux för kommunerna i Stockholms län

Komplement till ansökan om yrkesvux för kommunerna i Stockholms län 2009-09-16 Dnr: 2008/0058 Anne-Marie Johansson Hernander Till Skolverket 106 20 Stockholm Komplement till ansökan om yrkesvux för kommunerna i Stockholms län I enlighet med den överenskommelse som gjorts

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-04 3 UNAU 1 Dnr UN 14-018 042 Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden 2013 Arbetsutskottet beslutar överlämna ärendet till Utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

Läs mer

1 Avtalsparter Avtalsparter är respektive för verksamhetsområdet ansvarig nämnd i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåkers kommuner.

1 Avtalsparter Avtalsparter är respektive för verksamhetsområdet ansvarig nämnd i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåkers kommuner. Samverkansavtal mellan Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåkers kommuner för gemensam administration av vuxenutbildning Kunskapscentrum Nordost, KCNO Ingress Avtalet avser gemensam administration

Läs mer

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare

Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Utlåtande 2016:19 RVIII (Dnr 152-1797/2015) Förnyad överenskommelse gällande avtal mellan Stockholms stad och Stockholms läns landsting om Webcare Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 5 oktober 2017

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 5 oktober 2017 PM 2017:206 RIV (Dnr 110-1110/2017) Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 5 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING FÖR NYANLÄNDA INVANDRARE I STOCKHOLMS LÄN

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING FÖR NYANLÄNDA INVANDRARE I STOCKHOLMS LÄN SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN FÖRVALTNINGSLEDNINGE N OCH ARBETSMARKNADSAVDE LN INGEN SAFS DNR 3.2-0313/2010 SID 1 (6) 2010-08-25 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING

Läs mer

Upphandling av kommunal vuxenutbildning i samverkan med andra kommuner inom ramen för KSL

Upphandling av kommunal vuxenutbildning i samverkan med andra kommuner inom ramen för KSL UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-09-30 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2010-10-21 Upphandling av kommunal

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Stockholms län om samverkan kring Sfi-basutbildning för kortutbildade och analfabeter

Överenskommelse mellan kommunerna i Stockholms län om samverkan kring Sfi-basutbildning för kortutbildade och analfabeter SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 2015-02-02 KSL/14/0074 Överenskommelse mellan kommunerna i Stockholms län om samverkan kring Sfi-basutbildning för kortutbildade och analfabeter SYFTE OCH MÅL Sfi-bas riktar sig

Läs mer

Samverkansavtal. Avseende gymnasieutbildning mellan kommunerna i Stockholms län, angränsande kommuner som anslutit sig samt Stockholms läns landsting.

Samverkansavtal. Avseende gymnasieutbildning mellan kommunerna i Stockholms län, angränsande kommuner som anslutit sig samt Stockholms läns landsting. Bilaga 1b, rev 140612 Samverkansavtal Avseende gymnasieutbildning mellan kommunerna i Stockholms län, angränsande kommuner som anslutit sig samt Stockholms läns landsting. Avtalet är baserat på föreskrifterna

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Förslag till samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Förslag till samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län PM 2010:154 RIII (Dnr 319-2477/2010) Förslag till samverkansavtal mellan kommuner i Stockholms län inom geodata och GIS Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan om nästa steg i arbetet

Gemensam vuxenutbildningsregion - En förfrågan om nästa steg i arbetet BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-10-15 GN-2013/181.606 1 (6) HANDLÄGGARE Steen Hodin, Ann-Britt 08-53536082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Gymnasienämnden

Läs mer

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76)

Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sida: 1 av 6 Datum: 2014-03-14 Dnr: Af-2013/493113 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Svenska för invandrare valfrihet, flexibilitet och individanpassning (SOU 2013:76) Sammanfattning Arbetsförmedlingen

Läs mer

Vuxpengsregion Motion (2016:63) av Jonas Naddebo m.fl. (alla C)

Vuxpengsregion Motion (2016:63) av Jonas Naddebo m.fl. (alla C) Utlåtande 2017:160 RIM (Dnr 106-840/2016) Vuxpengsregion Motion (2016:63) av Jonas Naddebo m.fl. (alla C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:63) av Jonas Naddebo

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 16-30 Plats och tid Sammanträdesrum Höken, Eriksövägen 27, kl. 18.30 21.02 Beslutande Ersättare Michael Baumgarten (FP) ordf. Peter Lindqvist (M) Svante Nordell (M) Susanne König (M) Adrian Brunkhorst

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende

Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Utlåtande 2002:83 RVI (Dnr 1052/02) Förslag till överenskommelse mellan kommunerna om samarbete vid flyttning mellan kommuner vad gäller äldre personer med behov av särskilt boende Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland

Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland Samverkansavtal Vuxenutbildning i Halland 1. INLEDNING... 1 2. SYFTE... 1 3. AVTALSVILLKOR... 1 3.1 Avtalsparter... 1 3.2 Avtalets giltighet... 1 3.3 Interkommunal ersättning (IKE) och prislista... 2 3.4

Läs mer

Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola

Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola Utlåtande 2002:117 RI (Dnr 2850/02) Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Upphandling

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C), tjänstgörande ersättare Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M)

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C), tjänstgörande ersättare Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 1(11) Plats och tid ande Sammanträdesrum Roslags-Länna, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.20 Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Överenskommelse om att skapa en gemensam gymnasieregion i Stockholms län

Överenskommelse om att skapa en gemensam gymnasieregion i Stockholms län Utlåtande 2002:70 RIV (Dnr 1911/01) Överenskommelse om att skapa en gemensam gymnasieregion i Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Överenskommelse om att skapa en

Läs mer

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning

Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning Tjänsteskrivelse 1 (7) Utbildningskontoret Emil Friberg Karin Fagéus 2019-03-13 Dnr BIN 2018-310 Bildningsnämnden Auktorisationsvillkor för kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut 1. Bildningsnämnden

Läs mer

Utlåtande 2012: RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2012: RV (Dnr /2012) Utlåtande 2012: RV (Dnr 327-117/2012) Begäran om gemensamt utträde ur överenskommelsen om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskild boendeform i annan kommun inom länet Förslag från äldrenämnden

Läs mer

Centrum för samhällsorientering

Centrum för samhällsorientering VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-10-23 DNR SN 2012.193 DAVID MATSCHECK SID 1/2 UTREDARE 08/587 854 60 DAVID.MATSCHECK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Centrum för samhällsorientering

Läs mer

2012-03-19 SIDAN 1. Vuxenutbildningen i Stockholm samt ytterligare nio kommuner i länet!

2012-03-19 SIDAN 1. Vuxenutbildningen i Stockholm samt ytterligare nio kommuner i länet! SIDAN 1 Vuxenutbildningen i Stockholm samt ytterligare nio kommuner i länet! Tänk om SIDAN 2 den enda anordnaren ska ge undervisning till; 30 000 individer med olika behov och inriktning! SIDAN 3 Och tänk

Läs mer

Förvaltningschefsmöte Utbildning

Förvaltningschefsmöte Utbildning MINNESANTECKNINGAR Förvaltningschefsmöte Utbildning Tid Onsdagen den 30 januari 2013 kl 09.00-12.00 Plats Åsikten, s kansli Närvarande Se bilaga 1 Elisabeth Nordström hälsar alla välkomna till dagens möte

Läs mer

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Dnr: UN 19/43 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012) Utlåtande 2013:13 RV (Dnr 327-984/2012) Överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

EKERÖ KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(10) Kulturnämnden

EKERÖ KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(10) Kulturnämnden EKERÖ KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1(10) Tid och plats Måndagen den 22 oktober 2007, klockan 17.30-20.30 kommunhuset rum 386 Beslutande Ledamöter Monica Wallenius (m) Åke Liedberg (m) Lennart Ljungblom

Läs mer

AMN 2013-0210-5.0. 2013-07-04

AMN 2013-0210-5.0. 2013-07-04 2013-07-04 Från den 1 december 2010 ansvarar kommunen för att ge samhällsorientering för nyanlända invandrare enligt förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare (SFS:2010:1138). Kommunerna

Läs mer

Regional satsning på vuxnas lärande

Regional satsning på vuxnas lärande PM 2008-11-18 Förslag till Regional satsning på vuxnas lärande Bakgrund och motiv Den arbetsgrupp som tillsatts för att på Utbildningsgruppens uppdrag ta fram ett underlag som ger möjlighet för Utbildningsgruppen

Läs mer

Samverkansavtal för gymnasieskolorna i Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyns kommuner

Samverkansavtal för gymnasieskolorna i Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyns kommuner Samverkansavtal för gymnasieskolorna i Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyns kommuner 2009-07-01 2013-06-30 Samverkansavtal för gymnasieskolorna i Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyns kommuner 2009-07-01 2013-06-30

Läs mer

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till gemensam värdegrund för äldreomsorgen i Stockholm Yttrande till kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-23 Handläggare: Christina Almqvist Telefon: 08-508 19 231 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-09-30 Förslag till gemensam

Läs mer

2 Yttrande över förfrågan om nästa steg i skapandet av en gemensam vuxenutbildningsregion

2 Yttrande över förfrågan om nästa steg i skapandet av en gemensam vuxenutbildningsregion KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2013-10-08 Tid 2013-10-17, Kl 19:00 Plats Kommunalhuset plan 2, 2:3:an Stange, Munkhättevägen 45, Tumba Ärenden Justering 1

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning

ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Bärve Karin Datum 2016-10-19 Diarienummer AMN-2016-0240 Arbetsmarknadsnämnden ReSam - Samverkansavtal avseende vuxenutbildning Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade betänkande.

Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade betänkande. YTTRANDE 1(1) 2012-06-25 LJ2012/733 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet upphandlingsstödets framtid SOU 2012:32 Landstinget i Jönköpings län har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-19 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Lag

Läs mer

EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras?

EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras? A P R I L 2 0 1 0 EN REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras? Här presenteras ett förslag till hur en regional verksamhet för samhällsorientering i

Läs mer

Revisionsrapport. Västerviks kommun. Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet. Lars Högberg. Certifierad kommunal revisor.

Revisionsrapport. Västerviks kommun. Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet. Lars Högberg. Certifierad kommunal revisor. Västerviks kommun Revisionsrapport Lars Högberg Certifierad kommunal revisor Håkan Lindahl Org. konsult Den kommunala vuxenutbildningens ändamålsenlighet Juni 2014 Innehållsförteckning 1. Bakgrund, syfte

Läs mer

PM 2009:79 RVII (Dnr /2008)

PM 2009:79 RVII (Dnr /2008) PM 2009:79 RVII (Dnr 322-2936/2008) Kommunsamarbete inom Stockholms län angående specialiserade yrkesutbildningar inom sfi, så kallad sfx Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Borgarrådsberedningen

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 34 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 35 Ansökan om att bli borgerlig vigselförrättare 4 36 Remiss - En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) 5 37 Upphandling

Läs mer

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN Förslag Lisa Alm Projektledare Botkyrka kommun Maj 2010 1 Här presenteras ett förslag till hur en regional verksamhet för samhällsorientering

Läs mer

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 PM 2016:116 RI (Dnr 110-658/2016) Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Socialnämndens beslut

Socialnämndens beslut Sida 26 (38) 13 Att samverka kring ensamkommande barn som försvinner. En rapport från Länsstyrelsen med förslag till arbetssätt och rutiner i Stockholms län 2017-2018 Dnr 1.10.7-235/2017 Socialnämndens

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län

Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län Bakgrund Från den 1 december 2010 ansvarar kommunen för att ge samhällsorientering för nyanlända

Läs mer

Samordnad handlingsplan Hemtjänsten i Täby kommun

Samordnad handlingsplan Hemtjänsten i Täby kommun RAPPORT 2008-11-17 Marie Björkman/ Samordnad handlingsplan Hemtjänsten i Täby kommun Inledning Täby ingår som en av nio kommuner i nätverket Framgångsrik tillväxt, som är en del av det så kallade Jämförelseprojektet

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE.

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE. Sid. 1 (5) Mellan. kommun, nedan kallad Kommunen, och Kommunförbundet Skåne, nedan kallat Kommunförbundet, har träffats följande SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN Dnr 09-112/2814 SID 1 (6) 2009-09-07 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Ansökan om statliga medel för

Läs mer

samhällsbyggnadsförvaltningen

samhällsbyggnadsförvaltningen KALLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN TORSDAGEN DEN 18 NOV EMBER 2010 Tid och plats Kl. 19.00 i Angarnsrummet, samhällsbyggnadsförvaltningen Kallade tjänstemän Utbildningschef Roland Beijer, Ekonomiadministrativ

Läs mer

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-06 Handläggare Ia Johansson Telefon: 08-508 29 365 Till Kommunstyrelsen Kommunikationsprogram Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsens arbetsutskott Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsens arbetsutskott Styrelsen Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Fyrbodals Kommunalförbund, Uddevalla kl 13.00 15.00 Beslutande Jan Hallberg, ordf. Gert-Inge Andersson v. ordf Clas-Åke Sörkvist Staffan Cronholm Ing-Marie Samuelsson

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Föredragande borgarrådet Joakim Larsson anför följande.

Föredragande borgarrådet Joakim Larsson anför följande. PM 2014:64 RV (Dnr 325-1884/2013) Överenskommelse om kostnadsfördelning av läkemedel och läkemedelsnära produkter i särskilt boende för äldre mellan Stockholms läns landsting och länets kommuner Rekommendation

Läs mer

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, utbildningsnämnden, Lärarnas

Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, utbildningsnämnden, Lärarnas PM 2013: RIV (Dnr 001-687/2013) Tid för undervisning - lärares arbete med skriftliga individuella utvecklingsplaner (DS 2013:23) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 24 juli 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset Ängelholm, förvaltningschefens rum, 2012-10-11, kl 09:00. Enligt föredragningslistan nedan

Plats och tid: Stadshuset Ängelholm, förvaltningschefens rum, 2012-10-11, kl 09:00. Enligt föredragningslistan nedan KALLELSE 2012-10-11 s arbetsutskott 1 (1) Plats och tid: Stadshuset Ängelholm, förvaltningschefens rum, 2012-10-11, kl 09:00 Ärenden: Enligt föredragningslistan nedan Sven-Ingvar Borgquist Ordförande Kerstin

Läs mer

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 2013-11-26 Madeleine Sjöstrand Dnr: KSL/13/0111 Ärendegång: KSLs styrelse Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 Förslag till beslut 1. Styrelsen beslutar

Läs mer

Oberoendet i den kommunala revisionen (Ds 2009:11) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 19 juni 2009

Oberoendet i den kommunala revisionen (Ds 2009:11) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 19 juni 2009 PM 2009:116 RI (Dnr 001-535/2009) Oberoendet i den kommunala revisionen (Ds 2009:11) Remiss från Finansdepartementet Remisstid 19 juni 2009 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-326-2016 Sida 1 (5) 2016-09-07 Handläggare Ulrika Dahnell Telefon: 08-508 08 033 Linnéa Svanström Leistedt Telefon: 076-129 20

Läs mer

Överenskommelse mellan SLL och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade, Dnr 2068/2011

Överenskommelse mellan SLL och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade, Dnr 2068/2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN OCH ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-01 DNR 1.6-0641/2011 Överenskommelse mellan SLL och kommunerna

Läs mer

Aktivitetsplan för upphandling i konkurrens

Aktivitetsplan för upphandling i konkurrens Aktivitetsplan för upphandling i konkurrens Arbetsmarknadsnämnden konkurrensutsätter verksamhet i stor omfattning. Detta genom avtal med olika typer av aktörer/leverantörer om att bedriva verksamhet inom

Läs mer

PM 2016:132 RIV (Dnr /2016)

PM 2016:132 RIV (Dnr /2016) PM 2016:132 RIV (Dnr 110-706/2016) Likvärdigt, rättssäkert och effektivt - ett nytt nationellt system för kunskapsbedömning (SOU 2016:25) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 augusti 2016

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

PM 2013: RIV (Dnr /2013)

PM 2013: RIV (Dnr /2013) PM 2013: RIV (Dnr 001-959/2013) Fri att leka och lära - ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 14 oktober 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

En individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen Remiss från Utbildningsdepartementet

En individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2008 RIV (Dnr 322-136/2008) En individuell utvecklingsplan med skriftliga omdömen Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Som svar på

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande.

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande. PM 2013:160 RVII (Dnr 001-1132/2013) Skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsägande (Ds 2013:30) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 3 oktober 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande.

Föredragande borgarrådet Ulla Hamilton anför följande. PM 2014: RII Dnr (001-842/2014) Nationell strategi och handlingsplan för användning av ITS (intelligenta transportsystem) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 15 september 2014 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Dnr: Finsam 2016/25 Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Det är viktigt att samordningsförbundets organisation och roll- och ansvarsfördelning upplevs som tydlig, enkel, kostnadseffektiv

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 2012-09-12

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 2012-09-12 Tid och plats Onsdagen den 12 september. 2012, kl 17.00 20.00 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Lena Gerby (M), ordförande Hanna Svensson (S)

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning, distansundervisning (SOU 2017:44)

Yttrande över remiss av betänkandet Entreprenad, fjärrundervisning, distansundervisning (SOU 2017:44) Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Sida 1 (7) 2017-08-25 Handläggare Leif Styfberg Telefon: 08-508 35 500 Till Arbetsmarknadsnämnden den 29 augusti 2017 Ärende 8b Yttrande över remiss

Läs mer

Stockholms län och Försäkringskassan, beträffande personer i behov av andningshjälp

Stockholms län och Försäkringskassan, beträffande personer i behov av andningshjälp PM 2009:184 RVI (Dnr 327-1363/2009) Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Kommunförbundet Stockholms län och Försäkringskassan beträffande personer i behov av andningshjälp i hemmet Rekommendation

Läs mer

Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 1(8) Samverkansavtal för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan Syfte Samverkansavtalet grundas på en gemensam strävan att genom utökad samverkan erbjuda alla elever som bor i de avtalsslutande kommunerna

Läs mer

Rektor och styrkedjan (SOU 2015:22) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 oktober 2015

Rektor och styrkedjan (SOU 2015:22) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 oktober 2015 PM 2015:182 RIV (Dnr 110-986/2015) Rektor och styrkedjan (SOU 2015:22) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 30 oktober 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige

Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Utlåtande 2016:48 RI+RVI (Dnr 130-454/2016) Diplomering av Stockholms stad som Fairtrade City Ansökan till Fairtrade Sverige Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Ansökan

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Samverkansavtal mellan Norrbottens läns landsting och kommunerna i Norrbottens län om genomförande av gymnasieskolans

Samverkansavtal mellan Norrbottens läns landsting och kommunerna i Norrbottens län om genomförande av gymnasieskolans SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2011-06-09 Sida 44(64) 33 Samverkansavtal mellan Norrbottens läns landsting och kommunerna i Norrbottens län om genomförande av gymnasieskolans naturbruksprogram

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Ökad trygghet för hotade och förföljda personer (SOU 2015:69) Remiss från Finansdepartementet

Anmälan om svar på remiss Ökad trygghet för hotade och förföljda personer (SOU 2015:69) Remiss från Finansdepartementet PM 2016:6 RI (Dnr 110-1370/2015) Anmälan om svar på remiss Ökad trygghet för hotade och förföljda personer (SOU 2015:69) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Ansökan om projektmedel

Ansökan om projektmedel Ansökan om projektmedel Syftet med detta informationsblad och mall för ansökan är att vara ett stöd vid utvecklandet av en idé eller verksamhet. Samordningsmedel kan sökas för att helt eller delvis finansiera

Läs mer

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017

Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Utlåtande 2016:153 RI (Dnr 170-1307/2016) Centralupphandling av vård- och omsorgsboenden 2017 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Äldrenämnden ska ansvara för genomförande

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2013-05-30 rev Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2013/39 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till ideella föreningar

Riktlinjer för bidrag till ideella föreningar SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-01 Handläggare: Ariane Andersson Telefon: 08-508 25 031 Till Socialnämnden Förvaltningens förslag

Läs mer

Kvalitetsstrategi för yrkesutbildningen. Förslag ur arbetsgruppsbetänkande

Kvalitetsstrategi för yrkesutbildningen. Förslag ur arbetsgruppsbetänkande Kvalitetsstrategi för yrkesutbildningen Förslag ur arbetsgruppsbetänkande På gång (resultatavtal 2011) 40 nya examensgrunder Nya grunder för examensmästarutbildningen Införande av ECVET, i bruk 2012 Utvärderingssystem

Läs mer

Central rättning av nationella prov Motion (2015:74) av Jennyfer Redin (M)

Central rättning av nationella prov Motion (2015:74) av Jennyfer Redin (M) Utlåtande 2016:105 RIV (Dnr 106-1600/2015) Central rättning av nationella prov Motion (2015:74) av Jennyfer Redin (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:74)

Läs mer

Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden

Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden Utlåtande 2009:62 RI (Dnr 149-238/2009) Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Nya stadgar för föreningen Blomsterfonden godkänns.

Läs mer

Betänkandet Ut ur skuldfällan (SOU 2013:72)- svar på remiss till kommunstyrelsen

Betänkandet Ut ur skuldfällan (SOU 2013:72)- svar på remiss till kommunstyrelsen Enskede-Årsta-Vantör Stadsdelsförvaltning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg Vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-11-18 Handläggare Emma Braconier Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantör

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-16. Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström samt regeringsråden Karin Almgren och Nils Dexe.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-16. Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström samt regeringsråden Karin Almgren och Nils Dexe. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-16 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström samt regeringsråden Karin Almgren och Nils Dexe. Ersättningsetablering m.m. för vissa privata vårdgivare

Läs mer

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-29 1 (4) HSN 0609-1543 Handläggare: Anki Eriksson Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2013-11-19 p 12 Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende

Läs mer