Handläggningsordning för styrdokument

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handläggningsordning för styrdokument"

Transkript

1 Handläggningsordning för styrdokument Beslut: Rektor Revidering: - Dnr: DUC 2010/304/10 Gäller fr o m: Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig för uppdatering: Chef för UFK

2 Handläggningsordning för styrdokument Bakgrund Högskolan behöver regelbundet se över formerna för styrning inom organisationen. En arbetsgrupp har arbetat med en översyn av styrdokumenten, deras form, implementering i organisationen samt hur de presenteras på Högskolans gemensamma webbsida för styrdokument 1 Föreliggande handläggningsordning är resultatet av detta arbete och presenterar dels Högskolans övergripande styrfilosofi, dels den konkreta handläggningen av styrdokument. Vad är ett styrdokument? Ett styrdokument anger lokala ramar för vad som är tillåtet i en organisation vad beträffar en bestämd verksamhet och det ska ha en tydlig avsändare och en tydlig adressat. Inom Högskolan förekommer fortsättningsvis fyra olika sorters styrdokument, vilka beskrivs närmare nedan. Alla sorters styrdokument är per definition bindande för adressaten, vilket innebär att beslutsfattaren måste vara överordnad adressaten. Inom Högskolan ser beslutshierarkin ut som följer. Observera att olika beslutsfattare har olika styrande uppgifter, t ex styr centrala nämnder enbart i frågor som rör den akademiska kvaliteten i undervisning och forskning. Högskolestyrelse Rektor Centrala nämnder Akademier Observera att det inom akademierna, av akademichef eller akademinämnd, fattas beslut om styrdokument som enbart rör akademin ifråga. Dessa återfinns därför inte heller på Högskolans gemensamma webbsida för styrdokument ( utan under respektive akademis webbsidor. 1 Sidan kommer fortsättningsvis att vara uppdelad i ett antal olika teman och styrdokumenten under respektive tema är indelade i de fyra typer som beskrivs i detta dokument.

3 Förvaltningen utgör stödfunktion för rektor i utarbetandet av styrdokument och Utbildningsoch forskningskansliet utgör stödfunktion för både rektor och centrala nämnder i arbetet med styrdokument. Enheter inom förvaltningen kan på skriftlig delegation från rektor besluta om styrdokument som adresserar centrala nämnder och akademier. Fyra typer av styrdokument Högskolan delar in sina styrdokument i fyra typer, vilka kan placeras längs en skala av konkretionsgrad: policydokument, planer, regler och handläggningsordningar. Målsättningen är att successivt revidera äldre styrdokument med utgångspunkt i denna indelning. Härvid kommer några nuvarande styrdokument att delas upp i flera, t ex i ett regeldokument och en handläggningsordning. Detta i syfte att i möjligaste mån undvika en blandning av olika normer i ett och samma dokument, t ex både policy och regler, något som nu förekommer. Den i detta dokument presenterade indelningen av styrdokument måste alltså ses som provisorisk till dess att samtliga styrdokument är reviderade. Handläggningsordningen är det mest konkreta styrdokumentet och policydokumentet den minst konkreta formen av styrdokument. Policydokument Policydokument anger allmänna mål och/eller värden som ska eftersträvas. De är därmed mer visionära i sin utformning än t ex regler, som faktiskt reglerar en bestämd verksamhet. Ett policydokument gäller vanligen tillsvidare och ska regelbundet följas upp av ansvarig. En policy kan kompletteras med ytterligare dokument, t ex en plan, som preciserar hur målen ska uppnås. Exempel på policydokument är: vision och övergripande mål för HDa, internationaliseringspolicy. Planer Planer anger så konkreta mål och/eller åtgärder som möjligt och gäller vanligen under en begränsad period. En plan ska följas upp av ansvarig. Det kan finnas en poäng med återkommande uppföljning, som vid behov kan resultera i en uppdatering av styrdokumentet ifråga. Exempel på planer är: strategisk handlingsplan, budget, verksamhetsuppdrag, jämställdhetsplan. Regler Regler anger konkret de beslut och de övergripande åtgärder som fordras för ett bestämt ändamål/en verksamhet. De gäller tillsvidare och måste också regelbundet följas upp och eventuellt revideras. Det är lämpligt att vid revision markera föreslagna ändringar i texten för att underlätta granskningen. Exempel på regler är: regler för kursutvärderingar, instruktion för internationella rådet, studieadministrativa regler och rutiner för personal.

4 Handläggningsordningar Handläggningsordningar beskriver ytterst konkret formen för det handläggande organets eller personernas verksamhet. De gäller vanligen tillsvidare och ska regelbundet följas upp av ansvarig. Eftersom konkretionsgraden är hög är det viktigt att dokumentet är möjligt att följa (se vidare nedan om realism). Visar det sig inte vara det, ska det revideras så snart som möjligt. Vid revision är det lämpligt att markera föreslagna ändringar i texten för att underlätta granskningen. Exempel på handläggningsordningar är: handläggningsordning för kursutvärderingar, handläggningsordning för externa forskningsmedel. Beredning I underlaget till ett styrdokument ska några grundläggande frågor ha bearbetats så att den tilltänkta beslutsfattaren kan ta ställning. Dessa frågor är: 1) Behovet Finns det generella författningstexter och liknande som styr? I så fall räcker det kanske med ett kort lokalt styrdokument. Då är det snarare implementeringen av befintlig lagtext än nytt lokalt styrdokument som man behöver arbeta mer med i organisationen. 2) Alternativa styrvägar Är ett styrdokument det bästa sättet att styra organisationen i ärendet? Kanske är det andra styrformer som behövs, t ex rekryteringsåtgärder, informationsmöten, ekonomiska incitament? 3) Samordning Det är viktigt att fundera över hur det planerade styrdokumentet hör ihop med tidigare. Ska det nya komplettera liknande dokument? Görs då detta på lämpligt sätt? I så fall ska också en kontroll ske avseende andra relaterade dokument som bör uppdateras i samband med beslut om det nya dokumentet. Ska det ersätta ett gammalt? I så fall ska det framgå att det är en uppdatering och det inaktuella dokumentet ska gallras i samband med att det nya publiceras. 4) Realism Det måste finnas realistiska möjligheter att efterfölja styrdokumentet, annars är det verkningslöst. I underlaget kan man precisera förutsättningarna som krävs för att styrdokumentets ambition ska vara realistisk. 5) Konkretionsnivå Ligger det planerade dokumentet på rätt nivå och hos rätt beslutsfattare i organisationen? Ett styrdokument som styrelsen fattar beslut om måste kanske konkretiseras genom att rektor beslutar att t ex ge akademierna i uppdrag att utforma handlingsplaner som baseras på det övergripande styrdokumentet. I så fall måste man också acceptera att implementeringen av styrdokumentet kan komma att se olika ut inom Högskolans olika delar. Ibland vill dock beslutsfattaren styra detaljerat och med allmänt genomslag. Detta kräver vanligen en genomtänkt implementeringsprocess som också behöver följas upp på en högskoleövergripande nivå, t ex gäller detta styrdokumenten rörande kursutvärderingar.

5 6) Implementering och uppföljning I underlaget ska finnas en plan för hur implementering och uppföljning av styrdokumentet ska ske. Om det planerade dokumentet ersätter ett annat bör ansvarig ha följt upp hur det befintliga dokumentet har fungerat i praktiken. Se också nedan. När förslaget till styrdokument utformas bör den ansvarige också tänka på följande: Utgå från vem som är adressaten. Följ syftet med styrdokumentet och skriv enkelt och kortfattat. Undvik negationer, dvs vad som inte ska göras, utan skriv vad som ska göras. Överväg om det finns ett behov av kompletterande information till själva styrdokumentet och i vilken form denna i så fall kan ges, t ex en handbok, en lathund. 2 När det finns en mall ska denna användas. I dagsläget finns en mall för policydokumentens utformning och för övriga styrdokument finns en framsida där vissa centrala uppgifter ska anges. 3 Det är lämpligt att inhämta synpunkter från berörda, i första hand adressaterna i god tid före beslut (internremiss). Beslut Policydokument beslutas alltid av högskolestyrelsen. Regler beslutas med få undantag av rektor. 4 Övriga styrdokument beslutas i enlighet med arbetsordningen (DUC 2008/2092/10). De centrala nämnderna beslutar om styrdokument som rör akademisk kvalitet i utbildning och forskning, framför allt om planer och handläggningsordningar. Som tidigare påpekats fattar akademierna beslut om policydokument som enbart rör akademin ifråga. Implementering Det räcker inte med att informera om att det finns ett beslut om ett nytt styrdokument i en decentraliserad organisation som en högskola. Viljan och förutsättningarna att ta till sig styrning varierar inom Högskolans olika verksamheter. Därför är det viktigt att lägga ansvaret för att praktiskt handha implementeringen i chefslinjen, även om det rör sig om ett styrdokument som är beslutat av de kollegiala nämnderna. Om beslutsfattaren är styrelse eller rektor och om dokumentet ska styra både detaljerat och uniformt krävs en noggrannare plan för implementering än om styrdokumenten enbart rör en akademi eller delar av akademins verksamhet. I det senare fallet räcker det kanske med allmän information vid ett personalmöte. I det förra fallet ska chefer på olika nivåer veta vilken deras roll i implementeringen är. 2 Exempelvis är styrdokumenten för kursutvärderingar kompletterande med en lathund för kursutvärderingar. Denna sammanfattar styrdokumentens regler och arbetsgången med kursutvärderingar, men utgör inget styrdokument i sig. 3 Mallarna återfinns på intranät, under genvägen Mallar/Powerpoint/Logotyper. 4 Arbetsordningen beslutas t ex av högskolestyrelsen.

6 Effektiv implementering kräver att adressaten är tydligt definierad och att denne har möjlighet att påverka den verksamhet som ska styras (se också ovan om realism). Risken för otillräcklig adressering är sannolikt störst i ett policydokument. Adressaten kan då uppfattas som högskoleledningen, vilket inte alltid är fallet. Därför är det viktigt att alltid komplettera ett policydokument med andra styrdokument, t ex en plan. Ett bra exempel är dokumentet vision och övergripande mål för HDa som kompletteras med strategisk handlingsplan för HDa. I den strategiska handlingsplanen framgår adressaten tydligt. Det är också viktigt att det finns en klar och tydlig kedja i styrningen och implementeringen. Om ett generellt styrdokument är tänkt att konkretiseras på en annan nivå i organisationen ska detta framgå skriftligt när beslutet tillkännages. T ex kan styrdokumentet förses med ett missiv där uppdraget ges till ansvarig på nästa nivå. Initiativet att komplettera ett styrdokument som är beslutat högre upp i hierarkin kan också komma från en lägre nivå. Ingenting hindrar alltså att man på en lägre nivå i organisationen är mer ambitiös än vad som krävs i det övergripande styrdokumentet. Dock måste kompletterande dokument på den lägre nivån bygga på vad som anges i det övergripande dokumentet. Det slutgiltiga ansvaret för implementering åligger alltid den som beslutar om styrdokumentet, men beslutsfattaren kan vid behov peka ut vem eller vilka i organisationen som praktiskt ska handha implementeringen av dokumentet. Detta kan t ex ske med hjälp av ett missiv i samband med att beslutet tillkännages. Uppföljning En central del av arbetet med att styra en organisation rör uppföljningen. Uppföljningen visar att beslutsfattaren har ett intresse för resultaten av styrningen ifråga, samtidigt som den i efterhand ger beslutsfattaren kunskap om huruvida styrningsformen var adekvat eller inte. Uppföljning är också viktig därför att alla styrdokument, oavsett hur tydliga de är, kommer att bli föremål för olika tolkningar i organisationen. Ju mindre konkret dokumentet är, desto fler preciseringar krävs och därigenom nya tolkningar för att styrningen ska vara begriplig. Därför är också uppföljningen viktig. Ett sätt att följa upp en styrning, antingen av ett enskilt styrdokument eller av de arbetsformer som följer av ett styrdokument, kan vara att satsa på olika former av internrevision, t ex återkommande självvärderingar på olika nivåer i Högskolan. Kvalitetsrådet är ett organ med särskilt goda förutsättningar att kontrollera Högskolans styrning. Ansvaret för en uppföljning åligger alltid den som beslutar om styrdokumentet. Publicering och information När styrdokumentet är beslutat är det utsedd handläggare som sänder det färdiga dokumentet elektroniskt till registrator. Registrator ansvarar för följande: Att dokumentet, i den mån så inte redan skett, färdigställs i mall/görs färdigt för publicering

7 Att dokumentet registreras i diariet Att dokumentet publiceras på webben Att eventuellt gallra tidigare dokument Att dokumentet expedieras till berörda samt lägger in aviseringsmejl för påminnelse om uppdatering. När styrdokumentet är publicerat är det informationsavdelningen som ansvarar för att personalen får information om det nya styrdokumentet. Observera att denna administrativa kontroll, publicering och information inte ersätter implementering och uppföljning, vilka handhas av den som beslutar om styrdokumentet.

Handläggningsordning

Handläggningsordning Handläggningsordning för styrdokument Typ av dokument Handläggningsordning Beslutad av Rektor Beslutsdatum 2018-02-22 Dnr SU FV-1.1.2-3530-17 Giltighetstid 2018-02-22 - tillsvidare Ersätter dokument -

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR STYRDOKUMENT

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR STYRDOKUMENT STYRDOKUMENT Dnr V 2013/970 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR STYRDOKUMENT Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Universitetsledningens stab Beslutsdatum 2014-01-20

Läs mer

Riktlinje för Styrdokument bilaga till styrmodell

Riktlinje för Styrdokument bilaga till styrmodell 1(6) Namn på dokumentet: Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinje Version: 1.0 Beslutad av: Kommunfullmäktige Diarienummer: KS 2018/1092 Dokumentansvarig: Administrativ chef Gäller: Tillsvidare Beslutad: 2018-06-29

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument

Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument Riktlinjer för Hjo kommuns styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-02-27 av Kommunfullmäktige 83 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Samtliga nämnder Giltighetstid Tills

Läs mer

Riktlinjer för högskolegemensamma styrdokument

Riktlinjer för högskolegemensamma styrdokument RIKTLINJER Datum: 2018-01-08 Diarienummer: GIH 2018/1 Ersätter Dnr: 01-365/12 Handläggare: Birgitta Edenius Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2018-01-16 Giltighetstid: Tillsvidare Riktlinjer för högskolegemensamma

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 Gäller fr.o.m. Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 INNEHÅLL Inledning... 1 Syfte... 1 Styrdokument på organisatorisk enhet... 1 Dokumenttyper... 1 Språk...

Läs mer

Riktlinjer för Karlsborgs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Karlsborgs kommuns styrdokument Karlsborgs kommun Bilaga 13 KF 2012-03-26 Riktlinjer för Karlsborgs kommuns styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Diarienummer: 288.2011 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 2012-03-26 Giltighetstid:

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Regler. för styrdokument i Munkedals kommun

Regler. för styrdokument i Munkedals kommun Regler för styrdokument i Munkedals kommun Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Regel Kommunstyrelsen Antagningsdatum: 2019-01-14 3 Diarienummer: KS 2018-494 Gäller till och med: Dokumentansvarig

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer. Kommunstyrelsen. Tillsvidare. Kommunchef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige , 83

Styrdokument. Riktlinjer. Kommunstyrelsen. Tillsvidare. Kommunchef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige , 83 Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige 2011-02-07, 83 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2016-02-10, 21 Detta dokument gäller för Kommunstyrelsen Giltighetstid Tillsvidare

Läs mer

Piteå kommuns styrande dokument

Piteå kommuns styrande dokument Piteå kommuns styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns styrande dokument Policy 2008-02-11, 4 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Remiss - Riktlinjer för styrdokument i Huddinge kommun

Remiss - Riktlinjer för styrdokument i Huddinge kommun BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-03-25 GSN-2013/75.112 1 (2) HANDLÄGGARE Berwing, Sandra 08-535 360 76 Sandra.Berwing@huddinge.se Grundskolenämnden Remiss -

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun

Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun 2014-03-11 Ks 182/2013 Riktlinjer för styrdokument Örebro kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen, den 18 mars 2014 Dokumentansvarig på politisk nivå; Kommunstyrelsens ordförande Dokumentansvarig på tjänstemannanivå;

Läs mer

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument

Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Riktlinjer för Mariestads kommuns styrdokument Antagen av kommunfullmäktige 2014-XX-XX Riktlinjer för Mariestad kommuns styrdokument Inledning Utöver budgetdokumentet som regleras i kommunallagen finns

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Beslutad av kommunfullmäktige: 2016-11-28 Dokumentet gäller för Hallsbergs kommun Dokumentsansvarig: Kommundirektör D.nr: 16/KS/181 Innehållsförteckning

Läs mer

Bild Riktlinjer för styrdokument

Bild Riktlinjer för styrdokument Bild Riktlinjer för styrdokument Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunfullmäktige 2013-04-24, 49 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Styrdokumentshierarki -Riktlinjer för styrdokument i Örkelljunga kommun

Styrdokumentshierarki -Riktlinjer för styrdokument i Örkelljunga kommun 1(9) Kommunledningsförvaltningen Styrdokumentshierarki -Riktlinjer för styrdokument i Örkelljunga kommun Beslutad av kommunstyrelsen, 35 För beslut ansvarar: Kommunstyrelsen För revidering ansvarar: Kommunchef

Läs mer

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/

Riktlinje. Våga vilja växa! Riktlinje för kommunövergripande styrdokument. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar DIARIENUMMER: KS 28/ DIARIENUMMER: KS 28/2017 109 FASTSTÄLLD: KS 24/2013 VERSION: 2 SENAS T REVIDERAD: 2017-02-20 GILTIG TILL: 2021-04-01 DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för kommunövergripande styrdokument Dokumentet

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument DNR KS2017-522 för styrdokument Antaget av kommunstyrelsen 29/11 2017, 141 Inledning... 2 Syfte... 2 Styrdokument som omfattas av riktlinjerna... 2 Policy... 2 Strategi/plan... 3... 3 Regler... 3 Rutiner...

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 16:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 16:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr F 16:1 Kf 15/2016 Dnr KS 2016/11 Reglemente för hantering av styrdokument i Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 29 februari 2016, Kf 15. Gäller

Läs mer

Policy för Piteå kommuns styrande dokument

Policy för Piteå kommuns styrande dokument Policy för Piteå kommuns styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy för Piteå kommuns styrande dokument Policy 2008-02-11, 4 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning

69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2012-12-03 Nr 4:2012 69 Återrapportering med anledning av internrevisionens rapport om kompetensförsörjning Beslut Högskolestyrelsen beslutar att lägga bilagd rapport till handlingarna.

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-12-15, 135 Diarienummer: 2014-000378 För revidering ansvarar: Kommunchef För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Kommunchef

Läs mer

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun

Riktlinjer för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun KS 14:1 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2015:395-003 2015-10-05 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen r för styrande och stödjande dokument i Strängnäs kommun Förslag

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för Tranemo kommuns styrdokument

RIKTLINJER. Riktlinjer för Tranemo kommuns styrdokument RIKTLINJER Riktlinjer för Tranemo kommuns styrdokument 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinjer för Tranemo kommuns styrdokument Diarienummer: KS/2014:225 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum:

Läs mer

Författningssamling. Beslutsinstans Kommunfullmäktige. 30 Dokumentansvarig Kommundirektör. Regler för styrdokument i Nässjö kommun

Författningssamling. Beslutsinstans Kommunfullmäktige. 30 Dokumentansvarig Kommundirektör. Regler för styrdokument i Nässjö kommun Författningssamling Dokumenttyp Regler Beslutsinstans Beslutsdatum 2018-02-22 30 Dokumentansvarig Kommundirektör Gäller för Nässjö kommun Senast reviderad - Regler för styrdokument i Nässjö kommun Bakgrund

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument STYRDOKUMENT KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Gäller fr o m Diarienummer 2019-03-18 KS-2018/296.111 Beslutad av Dokumentansvarig Typ av styrdokument Kommunfullmäktige Kanslidirektör Riktlinjer 1 (6) Riktlinjer

Läs mer

113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander

113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-05-13 Nr 2:2013 113 Internrevisionens rapport från granskning av antagning av doktorander Beslut Högskolestyrelsen beslutar att uppdra till Rektor att gå igenom internrevisionens

Läs mer

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t

Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en t Beslutad av: Regiondirektören, 2018-01 - 25 Diarienummer: RS 2017-06134 Giltighet: från 2018-01 - 29 till 2022-12 - 31 Riktlinje Västra Götal an dsregi on en s regi on gem en sam m a styran de doku m en

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Reviderad struktur för styrande och stödjande dokument i Eskilstuna kommun

Reviderad struktur för styrande och stödjande dokument i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret Ledningsstaben Birgitta Berg, 016-710 18 33 2016-12-06 KSKF/2016:593 1 (3) Kommunstyrelsen Reviderad struktur för styrande och stödjande dokument i Eskilstuna kommun

Läs mer

Uppdaterad Policy för styrdokument

Uppdaterad Policy för styrdokument Uppdaterad 2016-11-08 Policy för styrdokument 1 Kommunfullmäktige 2016-11-08 Tills vidare Forshaga kommun Utredare, kommunledningskontor KS 2016/151 2 Innehåll Bakgrund... 4 Syfte... 4 Övergripande styrdokument...

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer

Styrdokument Riktlinjer Styrdokument Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Styrdokument, styrning Ägare/ansvarig Kommunchef Antagen av Revisions datum Förvaltning Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utvecklingsstrateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad: Diarienummer: Giltighetstid Tills vidare

Läs mer

Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun

Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun KS 2016.160 Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen 2016-05-09 231 Dokumentansvarig på politisk nivå; Kommunstyrelsen Dokumentansvarig på tjänstemannanivå; Kommunchef

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun

Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun Sida 1(6) KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun Inledning Den verksamhet som bedrivs i kommunen styrs i grunden av de lagar som stiftas av Sveriges riksdag men också i

Läs mer

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Datum 2015-09-25 Diarienummer KSN-2014-1268 Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Handläggningsordning för författande och beredning av kursplaner vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning för författande och beredning av kursplaner vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning för beredning av kursplaner vid Högskolan Dalarna 1(5) Handläggningsordning för författande och beredning av kursplaner vid Högskolan Dalarna Beslut: UFN 2016-01-22 Revidering: - Dnr:

Läs mer

8 Reviderad struktur för styrande och stödjande dokument i Eskilstuna kommun (KSKF/2016:593)

8 Reviderad struktur för styrande och stödjande dokument i Eskilstuna kommun (KSKF/2016:593) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(3) 8 Reviderad struktur för styrande och stödjande dokument i Eskilstuna kommun (KSKF/2016:593) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument

Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2016-06-03 DNR: 2015-000422 Antagen av kommunfullmäktige den 31 maj 2016 69 Gäller från och med den 1 juni 2016 Riktlinjer för Laholms kommuns styrdokument Inledning... 2 Definition

Läs mer

Kommunens styrdokument

Kommunens styrdokument www.hassleholm.se S Kommunens styrdokument iktlinjer Innehållsförteckning Inledning 3 Dokumenttyper 3 Avgränsning 3 Definitioner 4 Nivåer 5 Dokument på verksamhetsnivå 5 Skrivanvisningar 5 Tillvägagångssätt

Läs mer

94 Internrevisionens rapport Uppföljning och ledningens svar

94 Internrevisionens rapport Uppföljning och ledningens svar PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-02-18 Nr 1:2013 94 Internrevisionens rapport Uppföljning och ledningens svar Beslut Högskolestyrelsen beslutar att uppdra till rektor att gå igenom internrevisionens rapport,

Läs mer

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-01-29 Dnr: HDa 1.2-2018/168 Reviderad: 2019-06-18 Gäller tills vidare fr o m: 2018-03-01 Ersätter: Handläggningsordning

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för styrdokument

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för styrdokument Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument 2/12 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-01-28, 2 För revidering ansvarar:

Läs mer

Policy för styrdokument

Policy för styrdokument Policy för styrdokument Policy Diarienummer: KS 2016/0966 Dokumentansvarig: Chef för enheten, utveckling planering och uppföljning Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Beslut: Högskolestyrelsen 2011-12-15 Reviderad: 2013-12-19, 2014-12-15 Dnr: DUC 2011/2027/10 Gäller fr o m: 2014-12-15 Ersätter: Arbetsordning, DUC 2011/2027/10, 2013-12-19

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för styrdokument Dnr KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler. Rutiner Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer för styrdokument Dnr KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler. Rutiner Strategi Taxa Dnr KS16-216 003 Riktlinjer för styrdokument 2016-2018 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler Riktlinjer Rutiner Strategi Taxa Antagen Giltig från och med Dokumentansvarig 2016-08-01 Kommunchef

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa riktlinje för styrdokument ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa riktlinje för styrdokument ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program riktlinje riktlinje för styrdokument regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2014-10-06 95 Ansvarig: Kanslichef

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731

Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr HIG-STYR 2011/1731 Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2015-02-13 Dnr 1 1(6) Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2015-03-01 Högskolestyrelsens sammansättning

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD

KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Dnr. 19-2005-76 Kvalitetspolicy för Högskolan i Halmstad KVALITETSPOLICY FÖR HÖGSKOLAN I HALMSTAD Fastställd av styrelsen för Högskolan i Halmstad, juni 2011 Högskolan i Halmstad För utveckling av verksamhet,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR STYRDOKUMENT

RIKTLINJER FÖR STYRDOKUMENT RIKTLINJER FÖR STYRDOKUMENT Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-06-19, 81 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: - Dokumentet gäller för: Alla

Läs mer

Struktur för politiska styrdokument i Linköpings kommun. Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Giltighetstid: Tills vidare

Struktur för politiska styrdokument i Linköpings kommun. Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Giltighetstid: Tills vidare Struktur för politiska styrdokument i Linköpings kommun Antaget av: Kommunfullmäktige Status: 2019-04-23 Giltighetstid: Tills vidare linkoping.se Diarienummer: 2019-160 Adresserat till: Samtliga nämnder

Läs mer

1(8) Styrdokumentshierarki. Styrdokument

1(8) Styrdokumentshierarki. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-04-24, 49 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av Kommunfullmäktige 2017-09-21, 119 3(8) Innehållsförteckning Inledning...4

Läs mer

Arbetsordning för högskolestyrelsen

Arbetsordning för högskolestyrelsen STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2016/125 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2016-10-14 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Arbetsordning

Läs mer

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125

Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle. Fastställd av Högskolestyrelsen Dnr HIG-STYR 2016/125 Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-10-14 Dnr 1 1(6) Föreskrift: Arbetsordning för styrelsen vid Högskolan i Gävle fr o m 2016-10-14 Högskolestyrelsens

Läs mer

Riktlinjer för styrande dokument

Riktlinjer för styrande dokument Riktlinjer för styrande dokument Dokumenttyp: Riktlinje Dokumentansvarig: kommunledningsstaben Beslutad av: Kommunstyrelsen Beslutsdatum: 2017-05-16 DNR: KS-2016/00762 Inledning I den här riktlinjen beskrivs

Läs mer

Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna

Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna 1 Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna Beslut: UFN 2017-09-14 Revidering: UFN 2018-04-11 Dnr: HDa 1.2-2017/1115 Gäller fr o m: 2017-09-14 Ersätter: Handläggningsordning för författande och beredning

Läs mer

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet UFV 2015/1242 Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2016-11-15 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Struktur och begrepp för styrande dokument

Läs mer

PM om styrdokument vid Göteborgs universitet

PM om styrdokument vid Göteborgs universitet GÖTEBORGS UNIVERSITET 2005-10-10 Arbetsgruppen för revidering av A2 04896/04 styrdokument PM om styrdokument vid Göteborgs universitet 1 Uppdrag En arbetsgrupp bestående av Bengt-Ove Boström, Mikael Gustafsson,

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument Gnosjö kommun agerar som alla svenska kommuner utifrån ett kommunalt självstyre och ramlagstiftning. Syftet med styrande dokument är att ge anvisningar om hur vi ska agera inom

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2015-10-14 Riktlinjer för styrdokument Kommunstyrelsen 2015-10-14 1 (4) Riktlinjer för styrdokument Inledning Styrdokument

Läs mer

Policy för styrande dokument

Policy för styrande dokument Policy för styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Senast reviderad Beslutsinstans Policy för styrande dokument Policy 2018-09-24 172 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Diarienummer

Läs mer

Riktlinjer för dokumenthantering med begreppsdefinitioner

Riktlinjer för dokumenthantering med begreppsdefinitioner Diarienummer 193/19 KS r för dokumenthantering med begreppsdefinitioner gäller styrande och redovisande dokument i Hallstahammars kommun Den här riktlinjen fastställer vilka typer av dokument som finns

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för benämning styrdokument i Sollentuna författningssamling Antagna kommunfullmäktige 2011-06-15, 87 1 Inledning Med begreppet styrdokument ses de kommunala bestämmelser som reglerar olika företeelser

Läs mer

Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen Status: Antaget , 275 Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen Status: Antaget , 275 Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen Status: Antaget 2014-08-19, 275 Giltighetstid: Gäller tills vidare 2 KS 2014-373 Diarienummer: Dokumentansvarig: Administrativa direktören Adresserat

Läs mer

Granskning avseende efterlevnad av fullmäktiges styr- och policydokument. Sandvikens kommun

Granskning avseende efterlevnad av fullmäktiges styr- och policydokument. Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning avseende efterlevnad av fullmäktiges styr- och policydokument Ove Axelsson David Emanuelsson Sandvikens kommun STYR- OCH POLICYDOKUMENT Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Kommunstyrelsens kontor. Riktlinjer. För styrdokument i Södertälje kommun

Kommunstyrelsens kontor. Riktlinjer. För styrdokument i Södertälje kommun Kommunstyrelsens kontor Riktlinjer För styrdokument i Södertälje kommun 2016-09-21 2 (7) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Vem vänder sig riktlinjerna till... 3 Definitioner styrdokument... 3 Dokumentbegrepp...

Läs mer

Riktlinje för styrdokument i Mjölby kommun Riktlinje

Riktlinje för styrdokument i Mjölby kommun Riktlinje Styrdokument 1(6) Carina Åsman Tel. 0142-853 73 Riktlinje för styrdokument i Mjölby kommun Riktlinje Antaget av kommunstyrelsen 100/2017-04-19 Ansvarig handläggare: kommunsekreterare Senast aktualitetsprövad

Läs mer

Upprättande och förvaltning av regeldokument

Upprättande och förvaltning av regeldokument Dnr UFV 2015/584 Upprättande och förvaltning av regeldokument Internrevisionen 2015 Fastställd av konsistoriet 2015-06-10 Innehåll Sammanfattning 3 1 Bakgrund och riskbedömning 4 1.1 Intern styrning och

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för styrdokument

Tillämpningsanvisningar för styrdokument Tillämpningsanvisningar för styrdokument Tillämpningsanvisningar Diarie-/dokumentnummer: KS2017/0295 Beslut: Förvaltningsledningen 23/2017, 2017-04-03 Ersätter tidigare beslut Förvaltningsledningen 123/2015

Läs mer

RIKTLINJE Sandvikens kommuns Budget- och planeringsprocess - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2014-12-15,

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd)

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd) Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd) Beslut: Rektor 2015-05-04 Revidering: Dnr: DUC 2015/797/10 Gäller fr o m: 2015-05-04 Ersätter: Regler mot kränkande

Läs mer

Granskning av kommunens hantering av policy och styrdokument

Granskning av kommunens hantering av policy och styrdokument Revisionsrapport Granskning av kommunens hantering av policy och styrdokument Härryda kommun 2010-06-14 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund...3 1.1 Uppdrag och syfte...3 1.2 Revisionsfråga...3

Läs mer

REGEL FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA STYRDOKUMENT

REGEL FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA STYRDOKUMENT REGEL FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA STYRDOKUMENT Typ av dokument: regel Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: 2019-01-01 tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur Ansvarig

Läs mer

Bil 29:1. Lärarutbildningsnämndens ansvarsbefogenheter

Bil 29:1. Lärarutbildningsnämndens ansvarsbefogenheter Lärarutbildningsnämndens ansvarsbefogenheter Bil 29:1 Inledning I Högskoleverkets utvärdering och granskning under 2004 av lärarutbildningen lämnades bl.a. följande synpunkt på Högskolan i Gävle: I denna

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN FÖRETAGSPOLICY FÖR BOLAG ÄGDA AV ANEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2009-02-23 6 Inledning och syfte Aneby kommun bedriver en del av sin verksamhet i form av bolag eller stiftelser. Verksamhet i

Läs mer

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5

Köpings kommun. Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna av fullmäktige Förstudie. Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Verkställighet och återrapportering av uppdrag givna Förstudie Advisory KPMG AB 8 september 2015 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 1 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig nämnd/styrelse

Läs mer

Kommunstyrelsens protokoll

Kommunstyrelsens protokoll sid 7/16 Kommunstyrelsens protokoll 2008-12-03 181 Styrdokument i Lilla Edets kommun Dnr 2007/KS0018 Dpl 003 Sammanfattning Kommunstyrelsen har genomfört en kartläggning över planer, policies m m som fullmäktige

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Klippans kommun

Riktlinjer för styrdokument i Klippans kommun POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för styrdokument i Klippans kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen, den 10-01-2018 Dokumentansvarig: Kommundirektör Diarienummer:

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar som leder till gemensam examen på grundnivå eller avancerad nivå Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-1444-12

Läs mer

Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015

Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015 HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2014/2098/10 Rektor 2014-12-19 Rev. 2015-02-09 Rev. 2015-03-09 Rev. 2015-08-24 Verksamhetsuppdrag för Humaniora och medier 2015 Ärendet Rektor beslutade 2014-12-19 om verksamhetsuppdrag

Läs mer

Riktlinjer för indragning av resurser för forskarstuderande Fastställd av rektor , dnr L 2019/56

Riktlinjer för indragning av resurser för forskarstuderande Fastställd av rektor , dnr L 2019/56 Riktlinjer för indragning av resurser för forskarstuderande Fastställd av rektor 2019-06-10, dnr L 2019/56 Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: 035-16 71

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Sida 1/10 Riktlinjer för styrdokument Verksamheten i Kungsbacka kommun styrs, förutom av sitt eget självstyre, av många olika omvärldsfaktorer som, lagar och förordningar, staten och andra myndigheter.

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Uppföljning av genomförda granskningar från 2007

Uppföljning av genomförda granskningar från 2007 Revisionsrapport Uppföljning av genomförda granskningar från 2007 Februari 2009 Håkan Lindahl Innehållsförteckning Inledning...3 Granskning av tekniska nämndens styrning, uppföljning och kontroll...4 Granskning

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Tjörns kommun

Riktlinjer för styrdokument i Tjörns kommun Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinje Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Utvecklingschef Enheten för utredning och utveckling Dokumentnamn Riktlinje för styrdokument i Tjörns kommun Dokumentet gäller

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun

Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun 1 [7] Riktlinjer för styrdokument i Botkyrka kommun Dokumenttyp: riktlinje Beslutad av: kommunfullmäktige Beslutad: den 26 mars 2015 Dokumentet gäller för: alla nämnder och förvaltningar Dokumentet gäller

Läs mer

Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument

Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2011-04-01 Universitetsdirektören SLU.ua.Fe.2011.1.0-1028 Handläggare

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun

Instruktion för kommundirektören i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29106 Dnr KS/2018:370-002 2018-08-07 1/2 för kommundirektören i Strängnäs kommun Förslag till beslut beslutar att 1. anta instruktion för

Läs mer

Reglemente för Trosa kommuns styrdokument

Reglemente för Trosa kommuns styrdokument 2012-08-17 Reglemente för Trosa kommuns styrdokument Fastställd av kommunfullmäktige 2012-09-19, 80 (Dnr 2012/91) 1 (6) Inledning Verksamheten i Trosa kommun bedrivs bl.a. med vägledning av ett antal reglerande

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Dokumenttyp: Regel Dnr: 100-828-10 Område: Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09 Arbetsordning 2015 2018 Fastställd 2014-12-09 1 Arbetsordning för mandatperioden 2015-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet 2014 bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer

Läs mer

Punkt 15: Riktlinje för outsourcing. Riktlinje för outsourcing. Tjänsteutlåtande Diarienummer:

Punkt 15: Riktlinje för outsourcing. Riktlinje för outsourcing. Tjänsteutlåtande Diarienummer: 1 Tjänsteutlåtande 2017-04-25 Punkt 15: Riktlinje för outsourcing Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Riktlinje för outsourcing Förslag

Läs mer

HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2011/1165/10 Rektor 2011-08-15

HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2011/1165/10 Rektor 2011-08-15 HÖGSKOLAN DALARNA BESLUT DUC 2011/1165/10 Rektor 2011-08-15 Handläggningsordning för internationella avtal Ärendet Högskolan Dalarna har ett stort antal internationella avtal som reglerar student- och

Läs mer