GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)"

Transkript

1 HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 1 (8) Dnr GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB) beslutat om övergripande organisationsstruktur och beslutsordning. Rektor har i rektors organisations- och beslutsordning (ROB) beslutat om hur rektor, utifrån styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB) närmare organiserar verksamheten. Med stöd av 4 kap. 7 rektors organisations- och beslutsordning (ROB) beslutar enhetschef för Gemensamma förvaltningen vid Högskolan i Borås härmed följande. 1. GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATION OCH LEDNING 1.1 Allmänt Enligt 4 kap. 1 styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB) ska det finnas en central förvaltning vid högskola benämnd Gemensamma förvaltningen, vilken ska ledas av chefen för Gemensamma förvaltningen. Enligt 3 kap. 1 rektors organisations- och beslutsordning (ROB) ska Gemensamma förvaltningen utgöra ett stöd för grundutbildning, forskning samt forskarutbildning och ha till uppgift att samordna högskolans administrativa verksamhet och förvaltning. Gemensamma förvaltningen ska vidare utgöra ett strategiskt och administrativt stöd för högskolans ledning och ledningsorgan I enlighet med 3 kap. 3 rektors organisations- och beslutsordning (ROB) ska det vid Gemensamma förvaltningen finnas en ställföreträdande enhetschef, vilken utses av rektor. 1.2 Ledningsgrupp (GFL) Till enhetschefen ska det finnas knutet en ledningsgrupp. Ledningsgruppen ska vara benämnt Gemensamma förvaltningens ledningsgrupp (GFL). Ledningsgruppen har en rådgivande funktion inom Gemensamma förvaltningens verksamhetsområden.

2 2 (8) Ledningsgruppen ska behandla frågor som berör stöd för grundutbildning, forskning samt forskarutbildning, stöd för högskolans ledning och ledningsorgan, samordning av högskolans administrativa verksamhet och förvaltning samt ledning av Gemensamma förvaltningens interna verksamhet. I övrigt beslutar enhetschefen vilka frågor som ska tas upp. I ledningsgruppen ska förutom enhetschefen ingå avdelningschefer och funktionschefer inom Gemensamma förvaltningen. Andra personer kan ges närvaro- och/yttranderätt av enhetschefen. Ledningsgruppen arbetar med i förväg utsänd dagordning/handlingar. 1.3 Avdelningar Gemensamma förvaltningens verksamhet ska vara indelad i avdelningar. Avdelningarna ska benämnas Avdelning för utbildningsstöd Ekonomiavdelning Högskoleservice Avdelning för externa relationer IT-avdelning Personalavdelning. Avdelningschef ska leda arbetet på avdelning. Avdelningschef har att bestämma om avdelningens respektive funktionens organisation och verksamhet. Avdelningschef svarar för samordning av högskolans administrativa verksamhet inom ramen för avdelningens verksamhetsområden Specifika ansvarsområden Inom nedan angivna specifika områden ansvarar angivna avdelningschefer för att skapa systematik och helhetssyn inom högskolan samt tillse att enheter, institutioner, centrum eller arbetsenheter har tillgång till anvisningar och riktlinjer samt utbildningsinsatser vid riskbedömningar, åtgärdsplaner och genomförande i enlighet med särskilt rektorsbeslut (dnr ) Säkerhet för personer och egendom Ekonomichefen ansvarar för samordning av det övergripande säkerhetsarbetet för personer och egendom vid högskolan. Informationssäkerhet Chef för IT-avdelningen ansvarar för samordning av det övergripande informationssäkerhetsarbetet vid högskolan.

3 3 (8) 1.4 Lokal skyddskommitté (GF-AMK) Vid Gemensamma förvaltningen ska det finnas en lokal skyddskommitté benämnd Gemensamma förvaltningens arbetsmiljökommitté (dnr ). Enhetschefen beslutar om den lokala skyddskommitténs sammansättning. Skyddskommittén ska sammanträda minst fyra (4) gånger per år. 2. BESLUTSORDNING 2.1 Allmänt De beslut som rektor har delegerat till enhetschef för Gemensamma förvaltningen att fatta anges i 4 kap. 5a och 7 rektors organisationsoch beslutsordning (ROB). Enligt 4 kap. 3 rektors organisations- och beslutsordning (ROB) har enhetschef möjlighet att delegera beslutsbefogenhet till underställd befattningshavare. Gemensamma förvaltningens beslutsordning visar vilka övergripande beslutsbefogenheter enhetschefen ger till underställda befattningshavare. Enhetschefens övriga delegationer dokumenteras i särskilda beslut. Enhetschefen ska underrättas om beslut av principiell betydelse vilka fattats i enlighet med given delegation av enhetschefen. Beslutsfattares generella ansvar framgår av 5 kap. 2 styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB) Delegation Befattningshavare får inom sitt ansvarsområde överlåta sin beslutsrätt i ärenden till underställd befattningshavare om inget annat anges. Sådan delegering av beslutsrätt ska dokumenteras i beslutsordning eller i särskilt beslut. Den som beslutar med stöd av delegering ska underrätta närmaste chef om avgjorda ärenden av principiell betydelse. Den som givit en delegation kan återta den och själv överta beslutsrätten, men inte ändra ett beslut som fattats på delegation och som varit gynnande mot enskild person.

4 4 (8) 2.2 Enhetschef De beslut som ska fattas av enhetschefen eller befattningshavare på specifikt angivna funktioner, anges nedan. I övrigt gäller det som anges under avsnitt 2.3 i detta beslut. Enhetschef beslutar i följande högskoleövergripande frågor: Ekonomi: Ingående av samtliga hyresavtal av lokaler understigande kr Ingående av avtal rörande inköp och upphandling av datorer med kringutrustning och programvara i beloppsintervallet kr kr Ingående av avtal rörande inköp och upphandling av utrustning och förbindelser avseende telefoni och kommunikation i beloppsintervallet kr kr Ingående av avtal rörande inköp och upphandling av inredning understigande i beloppsintervallet kr kontorsmaterial understigande kr Administration: Riktlinjer rörande administrativa frågor, t.ex. handläggning vid myndighetsutövning Myndighetens sekretessbeslut, innefattande avslag på enskilds begäran att ta del av allmän handling samt utlämnande av allmän handling med förbehåll som inskränker sökandens rätt att yppa dess innehåll eller annars förfoga över den Högskoleövergripande anvisningar och riktlinjer gällande säkerhetsarbete och arbetsmiljö Fördelning av och former för handläggningsansvar avseende till myndigheten inkomna ärenden där högskolan har att svara Enhetschefen är arkivansvarig vid högskolan. Enhetschef beslutar i följande frågor för Gemensamma förvaltningen: Anställning: Förslag till anställningsprofil Förslag om att få påbörja rekrytering Förslag avseende anställning Förslag till lönesättning Lönesättning och ändring av tillämpad lön inom enheten Förläggning av närmast underställdas semester Beordrande av övertid för närmast underställda.

5 5 (8) Ekonomi: Fördelning av interna anslag Budget Ingående av offerter, avtal, upphandlingar och uppdragsavtal i beloppsintervallet kr Ansökningar av stöd, bidrag etc. som kräver en med/motfinansiering av högskolan i beloppsintervallet kr kr Betalattest på belopp i intervallet kr kr. Organisation: Enhetens organisations- och beslutsordning Uppdrag, t.ex. ställföreträdande avdelningschef 2.3 Avdelningschef Allmänt Avdelningschef svarar för avdelningens budget samt beslutar i frågor rörande avdelningens interna verksamhet som ligger inom ramen för dess budget. Avdelningschef svarar för rutiner som ligger inom ramen för avdelningens verksamhetsområde. Detta gäller under förutsättning att beslutet inte ankommer på annan att besluta. Utöver detta har nedan innehavare av angivna befattningar att fatta följande beslut Chef för avdelning för utbildningsstöd Chef för avdelning för utbildningsstöd beslutar i följande högskoleövergripande frågor: Utbildning: Antagning av student Undantag från behörighetsvillkor vid antagning till program och fristående kurser Anstånd med studiers påbörjande Tidpunkt för betalning av studieavgift Skyldighet att betala studieavgift Återbetalning av studieavgift. Beslut om tilldelning av stipendier till studieavgiftsskyldiga studenter Utgår enligt beslut den 23 juni Utgår enligt beslut den 28 mars 2013.

6 6 (8) Chef för IT-avdelningen Chef för IT-avdelningen beslutar i följande högskoleövergripande frågor: Ekonomi: Ingående av avtal rörande inköp och upphandling av datorer med kringutrustning och programvara understigande kr Ingående av avtal rörande inköp och upphandling av utrustning och förbindelser avseende telefoni och kommunikation understigande kr Personalchef Personalchef beslutar i följande högskoleövergripande frågor: Anställning: Anställning understigande eller med varaktighet på sex (6) månader, exklusive timanställda Ledigkungörande (annonsering) av anställning Företagshälsovård Pensions- och försäkringsfrågor för anställda Förhandlingsansvar enligt lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet (MBL) Chef för ekonomiavdelningen Chef för ekonomiavdelningen beslutar i följande högskoleövergripande frågor: Former för betalning av studieavgift Fullgörande av betalning av studieavgift Avstängning från studier på grund av ej fullgjord betalning av studieavgift Nedsättning av studieavgift med anledning av tilldelat stipendium av högskolan Myndighets sekretessbeslut, innefattande avslag på enskilds begäran att ta del av allmän handling samt utlämnande av allmän handling med förbehåll som inskränker sökandens rätt att yppa dess innehåll eller annars förfoga över den. Chefen för ekonomiavdelningen har även rätt att i enhetschefens ställe ingå följande avtal: Högskoleövergripande Ingående av samtliga hyresavtal av lokaler understigande kr exklusive moms datorer med kringutrustning och programvara understigande kr exklusive moms utrustning och förbindelser avseende telefoni- och kommunikation understigande kr exklusive moms

7 7 (8) inredning understigande kr exklusive moms. kontorsmaterial understigande kr. Inom Gemensamma förvaltningen Ingående av offerter, avtal, upphandlingar och uppdragsavtal i beloppsintervallet kr Ansökningar av stöd, bidrag etc. som kräver en med/motfinansiering av högskolan i beloppsintervallet kr kr 3. FORMER FÖR BESLUTSFATTANDE För befattningshavare med i detta beslut eller annat särskilt beslut given beslutsbefogenhet gäller vad som anges i 7 kap styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB) avseende handläggning i tillämpliga delar. Ändringar: Den 22 december 2008 (angående p punktsats 8) Den 22 februari 2010 (ny p införs samt ändring av p punktsats 2) Den 6 december 2010 (dnr ) (angående p och samt att förvaltningschef byts ut mot enhetschef) Den 23 juni 2011 (dnr ) angående p. 1.3, 1.3.1, 2.3.2, och Den 9 augusti 2011 (dnr ) angående p och Den 7 maj 2012 (dnr ) angående p Den 28 mars 2013 (dnr ) angående p. 1.3, 1.3.1, 2.2, 2.3.2, 2.3.4, och Den 17 juni 2013 (dnr ) angående p (rättelse av beslut från 28 mars 2013)

8 8 (8) Den 22 oktober 2013 (dnr ) angående p

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av förvaltningschef den 1 februari 2008 1 (7) Dnr 434-11-11 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens

Läs mer

REKTORS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (ROB) 1 kap. HÖGSKOLANS LEDNING UNDER STYRELSEN

REKTORS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (ROB) 1 kap. HÖGSKOLANS LEDNING UNDER STYRELSEN HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 072-14 REKTORS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (ROB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB) beslutat om övergripande

Läs mer

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 884-17 AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12.

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutad av rektor 2014-03-25, dnr 10-2012-725. Ersätter

Läs mer

Högskoledirektörs beslutsoch delegationsordning

Högskoledirektörs beslutsoch delegationsordning Högskoledirektörs beslutsoch delegationsordning Beslutad av högskoledirektör 2018-12-10, dnr L 2018/178 Ersätter Högskolans verksamhetsstöd organisation och beslutsordning, beslutad av högskoledirektör

Läs mer

Delegationsordning för Karolinska Institutet

Delegationsordning för Karolinska Institutet Delegationsordning för Karolinska Institutet Gäller från och med 2011-03-01 Dnr 901/11-010 ersätter Besluts- och delegationsordning, dnr 456/09-010 Delegationsordning för Karolinska Institutet Dnr 901/11-010

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

Högskolestyrelsens arbets-, besluts- och delegationsordning

Högskolestyrelsens arbets-, besluts- och delegationsordning Förvaltningschef Björn Sandahl STYRDOKUMENT Dnr: GIH 2018/400 Datum: 2018-09-17 Författare: Björn Sandahl Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2018-09-27 Giltighetstid: tills vidare Högskolestyrelsens

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation 2017-10-01 Fastställd av högskolestyrelsens presidium 2015-12-11 Reviderad av presidiet 2016-02-17 Reviderad av rektor 2017-10-01 Dnr:

Läs mer

Delegationsordning för regionstyrelsen

Delegationsordning för regionstyrelsen Diarienummer LS 2018-1166 Delegationsordning för regionstyrelsen Fastställd av regionstyrelsen den 18 december 2018 257 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med 2019-01-15 Dokumentnummer Fastställd av

Läs mer

Idrotts- och fritidsnämndens delegeringsordning

Idrotts- och fritidsnämndens delegeringsordning SID 1(11) Idrotts- och fritidsnämndens delegeringsordning med arbetsinstruktion Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(11) Innehållsförteckning

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING VID SEKTIONEN FÖR BIBLIOTEKS- OCH INFORMATIONSVETENSKAP

ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING VID SEKTIONEN FÖR BIBLIOTEKS- OCH INFORMATIONSVETENSKAP ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING VID SEKTIONEN FÖR BIBLIOTEKS- OCH INFORMATIONSVETENSKAP Styrelsen för Högskolan i Borås har beslutat om övergripande organisationsstruktur och beslutsordning (SOB, dnr

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: 2017/812-1.1 Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2017-03-20 Ersätter 2013/32-1.1 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: ST 2013/32-1.1 Regeldokument Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2013-05-07 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter

Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter UFV 2014/1003 Chefen för UU Innovations uppgifter och beslutanderätter Fastställt av rektor 2014-09-16 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar

Läs mer

REKTORS BESLUTS- OCH DELEGATIONSORDNING

REKTORS BESLUTS- OCH DELEGATIONSORDNING Björn Sandahl Förvaltningschef BESLUT RB 242/18 2018-10-15 Diarienummer: GIH 2018/220 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2018-05-02, 2018-10-23, revidering Giltighetstid: Tillsvidare 1(7) REKTORS BESLUTS-

Läs mer

Delegationsordning för Fysikum

Delegationsordning för Fysikum BESLUT 20180614 Dnr SU 4021.1.2013218 Delegationsordning för Fysikum Bakgrund Fr.o.m. den 30 juni 2018 ska alla institutioner ha infört skriftliga besluts och delegationsordningar. Genom beslut av detta

Läs mer

Författningssamling. 8 Dokumentansvarig Förvaltningschef. Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Författningssamling. 8 Dokumentansvarig Förvaltningschef. Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Författningssamling Dokumenttyp Delegationsordning Beslutsinstans Kultur- och fritidsnämnd Beslutsdatum 2011-01-26 8 Dokumentansvarig Gäller för Kultur- och fritidsförvaltningen Senast reviderad 2019-05-29,

Läs mer

för humanvetenskap Typ av dokument Beslutad av Beslutsdatum Områdeskansliet för humanvetenskap SU FV Ersätter dokument

för humanvetenskap Typ av dokument Beslutad av Beslutsdatum Områdeskansliet för humanvetenskap SU FV Ersätter dokument Organisation och vidaredelegationer vid Områdeskansliet för humanvetenskap Typ av dokument Beslutad av Regler Beslutsdatum 2018-07-23 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Kommunstyrelsens besluts- och delegationsordning gällande personaladministrativa ärenden

Kommunstyrelsens besluts- och delegationsordning gällande personaladministrativa ärenden s besluts- och delegationsordning gällande personaladministrativa ärenden elegering elegering innebär överlåtande av beslutsfunktion. Regler om delegering finns i Kommunallagen, 6 kapitlet. Beslut med

Läs mer

Rektors delegation av beslutanderätt

Rektors delegation av beslutanderätt Beslutsdatum: 2017-10-31 2016/1582 1 (2) Beslutande: Rektor Handläggare: Thomas Welin Ansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Regler Datum för ikraftträdande: 2017-10-31 Revideras senast: 2018-12-31 Rektors

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80 Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor 2018-06-25, dnr L 2018/80 Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: 035-16 71 00 registrator@hh.se Org.

Läs mer

Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola

Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola Rektors delegationsordning för Sophiahemmet Högskola Målgrupp Sophiahemmet Högskola Dokumentansvarig Johanna Adami Fastställd 207-0-30 Dokumentkategori Reg.nr. - utgåva Giltig fr.o.m. Organisation, ansvar

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Beslut: Högskolestyrelsen 2011-12-15 Reviderad: 2013-12-19, 2014-12-15 Dnr: DUC 2011/2027/10 Gäller fr o m: 2014-12-15 Ersätter: Arbetsordning, DUC 2011/2027/10, 2013-12-19

Läs mer

STYRELSENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (SOB)

STYRELSENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (SOB) HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 073-14 STYRELSENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (SOB) Styrelsen vid Högskolan i Borås beslutar med stöd av 2 kap. 5 högskolelagen (1993:1434) och 2 kap. 2 p.8 högskoleförordningen

Läs mer

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket MIUN 2012/1290:21 Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket Innehåll Organisation... 1 1. Avdelningar... 1 2. Bibliotekskansli... 1 3. Ledningsforum... 1 4. Biblioteksråd... 1 5. Samverkan...

Läs mer

avvisa till förvaltningen försent inkommet överklagande enligt förvaltningslagen 24. inom förvaltningen besluta om skadestånd upp till 2 basbelopp.

avvisa till förvaltningen försent inkommet överklagande enligt förvaltningslagen 24. inom förvaltningen besluta om skadestånd upp till 2 basbelopp. 2014-11-1 Håkan Blomgren Rev 2014-12-05 Delegationsordning folktandvård Inledning Kommunalrättslig delegering innebär en nämnd överför självständig beslutanderätt till en förtroendevald eller tjänsteman

Läs mer

Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet

Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet 2016-01-28 Bilaga 1 Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet Syftet med delegering är att de förtroendevalda ska avlastas mer rutinartade ärenden och få möjlighet att ägna

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 1 2 Innehållsförteckning Generella bestämmelser för delegering av beslutsrätt... 3 Delegeringsförbud... 3 Anmälan av delegationsbeslut... 3 Vidaredelegation... 4

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2 Beslutad av Kultur- och fritidsnämnden 2015-01-15, 6 Innehållsförteckning Generella bestämmelser för delegering av beslutsrätt... 3 Delegeringsförbud... 3 Anmälan

Läs mer

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2015-09-04, dnr 10-2010-2598. Ersätter organisationsplan beslutad av högskolestyrelsen 2015-06-05. Organisationsplan för Högskolan

Läs mer

Delegationsordning. Kommunikationsstrategi. Åstorps kommuns. Kultur - och fritidsnämnden

Delegationsordning. Kommunikationsstrategi. Åstorps kommuns. Kultur - och fritidsnämnden Kultur - och fritidsnämnden Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi Delegationsordning Beslutat av Kultur- och fritidsnämnden 2019-06-11 42 Dnr 2019/28 2 Innehåll Generella bestämmelser för delegering

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-04, 210. Kommunstyrelsens delegationsordning avseende kommunledningskontoret och personalutskottet Gemensamma regler Styrelsen får uppdra

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING 1 (5) KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-07, 55. Redaktionella ändringar, kanslichef 2008-09-19. Ändringar antagna av kommunstyrelsen (KS) 2012-08-07, 145. Allmänna

Läs mer

Fastighetsnämndens delegeringsordning

Fastighetsnämndens delegeringsordning SID 1(9) Fastighetsnämndens delegeringsordning med arbetsinstruktion Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(9) Innehållsförteckning

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

KFN-2014/314. Datum Rev

KFN-2014/314. Datum Rev 1(13) Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Fastställd av nämnden den 15 december 2009 113, rev 2010-12-14, 2011-02-15, 2014-12-10 samt 2015-12-15 A. Personalärenden 1 1 Anställningar Återbesättningsprövning

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik (CLINTEC)

Besluts- och delegationsordning för Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik (CLINTEC) Besluts- och delegationsordning för intervention och teknik (CLINTEC) Gällande från och med 2017-03-01 och tills vidare. Tidigare delegationer upphör att gälla per samma datum. I enlighet med Besluts-

Läs mer

Riktlinjer för delegation 1

Riktlinjer för delegation 1 STYRDOKUMENT GRUNDDOKUMENT BILAGA L Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 1 januari 2007 Antagen: KF 246/2006 Riktlinjer för delegation 1 1 Allmänt Att "delegera" innebär att flytta över rätten

Läs mer

Fastighetsnämndens delegeringsordning. Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015

Fastighetsnämndens delegeringsordning. Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015 delegeringsordning Fastställd av fastighetsnämnden den 13 februari 2015 10, Dnr 20/2015 PRINCIPER FÖR BESLUT MED STÖD AV DELEGERINGSBESTÄMMELSER Innebörd Att fatta beslut med stöd av delegeringsbestämmelser

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen. Antagen 2015-02-10 2 och Reviderad 2015-09-08 105, 2015-12-08 158 samt 2016-05-17 55

Delegationsordning för kommunstyrelsen. Antagen 2015-02-10 2 och Reviderad 2015-09-08 105, 2015-12-08 158 samt 2016-05-17 55 Delegationsordning för kommunstyrelsen Antagen 2015-02-10 2 och Reviderad 2015-09-08 105, 2015-12-08 158 samt 2016-05-17 55 Innehåll Lagregler om delegering... 4 Delegation och verkställighet... 4 Vem

Läs mer

Delegationsbestämmelser för kompetens- och arbetslivsnämnden, beslutad 7 september 2016 Innehåll

Delegationsbestämmelser för kompetens- och arbetslivsnämnden, beslutad 7 september 2016 Innehåll ionsbestämmelser för kompetens- och arbetslivsnämnden, beslutad 7 september 2016 Innehåll Inledning... 2 Skillnaden mellan delegationsbeslut och verkställighetsbeslut... 2 Anmälan av delegationsbeslut...

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning Fastställd av nämnden , 8

Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning Fastställd av nämnden , 8 Barn d Datum 2009-02-13 1 (5) BUN/2009:20-600 Barn- och ungdomsnämndens delegationsordning Fastställd av nämnden 2009-02-12, 8 Ärende Delegat A. Skollagens föreskrifter 3 kap. Skolplikt och motsvarande

Läs mer

Slutattestinstruktion

Slutattestinstruktion Dnr: 2017/2626-1.1 Slutattestinstruktion Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Senast rev. 2017-03-09 Innehåll Slutattestinstruktion 3 Styrelse och rektor 6 Universitetsbiblioteket 6 Fakultet 7 Universitetsförvaltning

Läs mer

Landstingsstyrelsen delegerar med stöd av kommunallagen 6 kap. 33 rätten till landstingsdirektören att besluta i nedanstående ärenden:

Landstingsstyrelsen delegerar med stöd av kommunallagen 6 kap. 33 rätten till landstingsdirektören att besluta i nedanstående ärenden: Håkan Blomgren 2014-11-11 Rev.2014-12-05, 12-10 2015-01-08 Delegationsordning landstingsdirektör Inledning Kommunalrättslig delegering innebär en nämnd överför självständig beslutanderätt till en förtroendevald

Läs mer

Anvisningar och mallar för institution

Anvisningar och mallar för institution Anvisningar och mallar för institution Bilaga till rektors besluts- och Dnr 1-445/2014 Gäller från och med 2014-12-01 1) Mall för organisationsplan med besluts- och 2) Mall för delegering av besluts- och

Läs mer

Kulturnämndens delegationsordning

Kulturnämndens delegationsordning Enheten för administration och kommunikation TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: 2017-04-18 KN 2016/899 Handläggare: Harald Lindkvist Kulturnämndens delegationsordning Ärendebeskrivning I detta ärende tar kulturnämnden

Läs mer

Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning

Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning 1 Delegation eller delegering innebär att överföra beslutanderätt. Förutsättningarna

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS).

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Thomas Strandberg Adm PM 20150121, Dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). Beslut i olika är delegerade rektor

Läs mer

Fastställd av Högskolestyrelsen och träder i kraft , senast reviderad Ersätter Arbets- och beslutsordning från

Fastställd av Högskolestyrelsen och träder i kraft , senast reviderad Ersätter Arbets- och beslutsordning från Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-05-17 och träder i kraft 2016-09-01, senast reviderad 2019-02-13 Ersätter Arbets- och beslutsordning från 2012-10-09. I N N E H Å L L Arbetsordning och delegering av

Läs mer

Delegationsordning Nämnden för service och teknik. Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5

Delegationsordning Nämnden för service och teknik. Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5 Delegationsordning Nämnden för service och teknik Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänna förutsättningar sidan Vad innebär delegering?

Läs mer

Delegationsordning för arbetslivsnämnden

Delegationsordning för arbetslivsnämnden DELEGATIONSORDNING Delegationsordning för arbetslivsnämnden 2019-2022 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Delegationsordning för arbetslivsnämnden 2019-2022 Arbetslivsnämnden

Läs mer

Uppgifter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2016/2019 Uppgifter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen Fastställd av universitetsdirektören 2016-12-19 Giltighet från och med 2017-01-01 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Inledning

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Datum 2017-12-11 1 (5) Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2017-12-11. Allmänna regler Delegerad beslutsbefogenhet Enligt kommunallagen 6 kap 33 37 1

Läs mer

Förutsättningar för delegering

Förutsättningar för delegering 2017-01-31 SÄS 2017-00028 1 (7) Delegeringsordning för Styrelsen vid är i kommunalrättslig bemärkelse en nämnd. De lagliga förutsättningarna för delegering finns i 6 kap. 33-38 kommunallagen. Det som från

Läs mer

Delegationsordning - delegation av ansvar och befogenheter

Delegationsordning - delegation av ansvar och befogenheter Delegationsordning - delegation av ansvar och befogenheter Allmänt om delegation och beslutanderätt Delegering enligt kommunallagens bestämmelser innebär att beslutanderätt flyttas över till någon annan.

Läs mer

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar 3 Delegation av beslutanderätt 3

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING för egenregin

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING för egenregin DANDERYDS Kommunal författningssamling KOMMUN Dokument Beteckning Delegationsordning 03.02 Organ Beslut Kommunstyrelsen 2015-12-14 164 rev 2017-04-10 rev 2017-10-02 107 rev KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING

Läs mer

f) O l a /f Linköpings universitet

f) O l a /f Linköpings universitet tvi0j a. 2 n 1 3 0 / c r i ; lkos 2013-01-28 BESLUT Dnr L1U-2013-00168 Instruktion för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering

Läs mer

Delegeringsförteckning Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde

Delegeringsförteckning Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde Dnr 1 Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2017-09-26 67 Delegeringsförteckning Kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområde 2 Delegeringsföreskrifter Enligt kommunallagen får styrelsen anta sin egen

Läs mer

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden Fastställd , Dnr 2018/38

Delegationsordning. Kultur- och fritidsnämnden Fastställd , Dnr 2018/38 Delegationsordning Kultur- och fritidsnämnden Fastställd 2018-03-20, Dnr 2018/38 Delegationsregler för kultur- och fritidsnämndens verksamhetsområden Anmälan av delegationsbeslut Enligt kap 7 8 ska nämnden

Läs mer

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för vuxenutbildningen

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning för vuxenutbildningen Delegationsordning 2015-09-17 Arbetsmarknads- och snämndens delegationsordning för en AVN 2015/0098-4 002 Antagen av arbetsmarknads- och snämnden den 17 september 2015 75 UTBILDNINGSKONTORET NORRKÖPINGS

Läs mer

Slutattestinstruktion

Slutattestinstruktion Dnr: ST 2013/166-1.1 Slutattestinstruktion Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Innehåll Slutattestinstruktion 3 Intern kontroll 3 Fakultet 6 Utgångspunkter 6 Universitetsförvaltning 8 Utgångspunkter

Läs mer

Förvaltningschefen ansvarar för följande:

Förvaltningschefen ansvarar för följande: Stadsbyggnadsförvaltningens arbetsinstruktion är ett komplement till stadsbyggnadsförvaltningens delegeringsordning och anger vem som har ansvar för olika områden inom förvaltningen. Arbetsinstruktionen

Läs mer

Dekanus besluts- och delegationsordning (Fastställd av dekanus )

Dekanus besluts- och delegationsordning (Fastställd av dekanus ) 1 (6) 2012-12-07 dnr SU 31-3390-12 Dekanus besluts- och delegationsordning (Fastställd av dekanus 2012-12-07) Dekanus besluts- och delegationsordning omfattar 1. Rektors delegation till dekanus. 2. Juridiska

Läs mer

Delegationsordning. Personalärenden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling. Dokumentansvarig Personalchef

Delegationsordning. Personalärenden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling. Dokumentansvarig Personalchef Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumentansvarig Personalchef Fastställd Kommunstyrelsen 2015-04-13 Diarienummer 2015/106 002 Delegationsordning Personalärenden i Tingsryds kommun 2 (11) Delegationsordning

Läs mer

Delegationer vid Fakulteten för teknik och samhälle

Delegationer vid Fakulteten för teknik och samhälle (Dnr. LED 1.3-2017/539) 1 (av 8) Malmö högskola, Fakulteten för teknik och samhälle, Elisabet Hammaburg, Ledningsstöd 2017-12-04 er vid Fakulteten för teknik och samhälle Allmänt om delegation Högskoleförfattningarna

Läs mer

Delegeringsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegeringsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegeringsordning för kultur- och fritidsnämnden 1. ANVISNINGAR KOMMENTARER Allmänt om delegation Det är svårt att dra gränsen mellan beslut som kräver delegering och sådana som är ren verkställighet.

Läs mer

Arbetsordning för Malmö högskola

Arbetsordning för Malmö högskola Dnr Mahr 12-2012/530 Arbetsordning för Malmö högskola Fastställd av högskolestyrelsen 2012-09-28 1. Inledning 3 2. Generella begrepp och beslutande grupper 3 Begreppet vetenskaplig kompetens 3 Beslutande

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Beslutad av kultur- och fritidsnämnden 27 april 2017. Aktualiseras av nämnden i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02 Delegationsordning för barn- och utbildnings Antagen av barn- och utbildnings 2011-10-26. Tillägg 2012-04-25, kommunal vuxenutbildning om nationella kurser. Denna delegationsordning ersätter tidigare delegationer

Läs mer

Övergripande beskrivningar av akademiska funktioner i GIH:s organisation

Övergripande beskrivningar av akademiska funktioner i GIH:s organisation Förvaltningen Förvaltningschef Björn Sandahl Datum: 2018-01-08 Diarienummer: GIH 2018/45 Ersätter: Ö 2014/202 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2018-01-30 Giltighetstid: Tillsvidare 1(7) Övergripande beskrivningar

Läs mer

Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle

Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle Föreskrift: Organisering av arbetsmiljöarbete vid Högskolan i Gävle HIG-STYR 2016/91 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2016-06-21 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Högskolan i Gävle sätter människan

Läs mer

DELEGATIONSORDNING OMSORGSNÄMNDEN LILLA EDETS KOMMUN. Socialförvaltningen. Dnr Dpl 2011/ON

DELEGATIONSORDNING OMSORGSNÄMNDEN LILLA EDETS KOMMUN. Socialförvaltningen. Dnr Dpl 2011/ON Dnr Dpl 2011/ON060 700 LILLA EDETS KOMMUN Socialförvaltningen DELEGATIONSORDNING Antagen 2011-04-18 Dnr: 2011/ON060 Reviderad 2011-05-23 Reviderad 2015-10-26 82 Reviderad 2011-10-03 Reviderad 2016-01-19

Läs mer

Delegationsordning. Personalärenden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling. Dokumentansvarig Personalchef

Delegationsordning. Personalärenden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling. Dokumentansvarig Personalchef Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumentansvarig Personalchef Fastställd Kommunstyrelsen 2014-09-15 Diarienummer 2014/423 002 Delegationsordning Personalärenden i Tingsryds kommun 2 (13) Delegationsordning

Läs mer

Stadsbyggnadsförvaltningens. arbetsinstruktion. Kontaktcenter Postadress Helsingborg Växel

Stadsbyggnadsförvaltningens. arbetsinstruktion. Kontaktcenter Postadress Helsingborg Växel DNR:00223/2016 SID 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningens arbetsinstruktion Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(6) Innehållsförteckning 1 Inledning...3

Läs mer

Fördelning av ansvar och beslutsbefogenheter vid Lunds Tekniska Högskola

Fördelning av ansvar och beslutsbefogenheter vid Lunds Tekniska Högskola BESLUT 1 2014-12-01 Dnr STYR 2014/1146 LTHs kansli Kanslichef Fredrik Palm qvist Fördelning av ansvar och beslutsbefogenheter vid Lunds Tekniska Högskola I tidigare beslut har LTHs rektor fastställt delegation

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen Personaladministrativa ärenden

Delegationsordning för kommunstyrelsen Personaladministrativa ärenden Torsby kommun Delegationsordning för kommunstyrelsen Personaladministrativa ärenden Datum och för antagande Antagen av KS 2002-12-09 213 Datum och för revidering Revideringen gäller KS 2004-09-13 185 KS

Läs mer

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Sidan 1 av 4 2012-03-21 Dnr: 2012-114-127 SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Lokalt kollektivavtal om medbestämmande (MBA) Högskolans personalpolitik framgår av detta avtal samt de personalpolitiska

Läs mer

Delegationsordning för Service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun

Delegationsordning för Service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun Service- och tekniknämndens handling nr 11/2018 Delegationsordning för Service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun Senast reviderad av Service- och tekniknämnden 63 Dnr: STN/2018:121-002 Beslutshistorik

Läs mer

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte.

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte. PROTOKOLL USP 2011-7 3(4) 7 Underlag till regeringen inför den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen (inklusive universitetets forsknings- och innovationsstrategi 2013-2016) Föredragande:

Läs mer

Högskolans organisationsutveckling

Högskolans organisationsutveckling 1 HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUTSFÖRSLAG Rektors stab Åsa Dryselius, jurist 2013-09-26 Dnr 741-13 Styrelsen Högskolans organisationsutveckling Bakgrund Tidigare styrelsebeslut Rektor har för styrelsen redovisat

Läs mer

Delegationsbestämmelser för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsbestämmelser för kultur- och fritidsnämnden Delegationsbestämmelser för kultur- och fritidsnämnden Antagna av kultur- och fritidsnämnden den 29 augusti 2017 Gäller från och med den 1 september 2017 Inledning Med delegation enligt 6 kap. kommunallagen

Läs mer

Delegeringsordning för kommunstyrelsen

Delegeringsordning för kommunstyrelsen 1 av 7 Delegeringsordning för kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2013, 50, reviderad 2014, 86 Kommunstyrelsen delegerar beslutanderätten enligt denna delegeringsordning med undantag för vad som anges i 6

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning 1 Denna besluts- och delegationsordning beslutades av UFL 2009-06-16 och gäller från 2009-07-01 tills vidare.

Läs mer

Styrelsens för konsult och service beslutmatris innehållande delegeringsordning samt verkställighetsförteckning

Styrelsens för konsult och service beslutmatris innehållande delegeringsordning samt verkställighetsförteckning Sida 1 (7) BILAGA 3 Styrelsens för konsult och service beslutmatris innehållande delegeringsordning samt verkställighetsförteckning Delegeringsordning Anvisningar för delegater Allmänna förutsättningar

Läs mer

Förvaltningschefens vidaredelegation

Förvaltningschefens vidaredelegation Förvaltningschefens vidaredelegation Fastställd av t.f. Chatarina Larson 2014-02-27 Dnr: FS 1.2.4-372-14 Denna plan ersätter tidigare vidaredelegation fastställd av 2011-10-01 Typ av dokument: Beslutad

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.1.1 Sid 1 (5) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2010/430 2011-03-01 Ks 2011-01-18 5 2015/11 2015-02-01 Ks 2015-01-20 3 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

Läs mer

Ändring i delegationsordning / attestordning

Ändring i delegationsordning / attestordning RÄTTELSEBESLUT 1 2010-09-30 (Korrigerat 2010-12-20) Dnr EK 2010/43 Ändring i delegationsordning / attestordning Bakgrund 2009-01-01 infördes en ny organisation för gemensam förvaltning och service, under

Läs mer

Fastställd av Högskolestyrelsen , senast reviderad Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack

Fastställd av Högskolestyrelsen , senast reviderad Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack Fastställd av Högskolestyrelsen 2016-05-17, senast reviderad 2018-05-22. Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid Konstfack I N N E H Å L L Arbetsordning och delegering av beslutanderätt vid

Läs mer

Delegationsordning. Barn- och utbildningsnämnden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling

Delegationsordning. Barn- och utbildningsnämnden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumentansvarig Fastställd Barn- och utbildningsnämnden 2011-08-31, 106 Reviderad 2012-11-21, 128 Reviderad 2015-06-17, 85 Diarienummer BUN 2015:86 Delegationsordning

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSREGLEMENTE. Till kommunledningsutskottet delegeras att på styrelsens vägnar fatta beslut i följande ärenden

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSREGLEMENTE. Till kommunledningsutskottet delegeras att på styrelsens vägnar fatta beslut i följande ärenden FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 41/02 2002-03-01 Ks 5 1 Kf 65 2006-05-29 ändring Ks 22 2007-01-17 ändring Ks 158 2010-09-01 ändring Ks 214 2010-11-03 ändring Ks 123 2013-06-26 ändring

Läs mer

Dnr SHS Sjukhusstyrelsens delegationsordning. Region Uppsala. Fastställd av sjukhusstyrelsen Gäller fr.o.m.

Dnr SHS Sjukhusstyrelsens delegationsordning. Region Uppsala. Fastställd av sjukhusstyrelsen Gäller fr.o.m. Dnr SHS2018-0026 Sjukhusstyrelsens delegationsordning Region Uppsala Fastställd av sjukhusstyrelsen 2018-04-17 Gäller fr.o.m. 2018-04-18 2 (5) Sjukhusstyrelsens delegationsordning Grunderna för delegering

Läs mer