Tvärprofessionell utbildning i det akuta omhändertagandet enligt ABCDE -principen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tvärprofessionell utbildning i det akuta omhändertagandet enligt ABCDE -principen"

Transkript

1 Tvärprofessionell utbildning i det akuta omhändertagandet enligt ABCDE -principen

2 Strukturerad arbetssätt vid bedömning och handläggning av en akut sjuk patient Det initiala omhändertagandet av patienter underlättas av ett strukturerat och standardiserat arbetssätt. En ABCDE-modell ger ett redskap för att identifiera och analysera status hos patienter med potentiellt livshotande tillstånd. Dessa enkla bedömningar är livsavgörande, skall göras strukturerat och detaljerat på alla patienter. Vid de flesta akutmottagningar i Sverige sker initialt en så kallad en så kallad Triagering (Triage kommer från trier franska: rensa, sortera, välja ut) och används i dag. Triage kan användas genom hela vårdkedjan från det första mötet med patienten men kan även användas som en standardisera bedömningen av inneliggande patienter för att kunna ge ett effektivt omhändertagande varje gång en eventuell försämring inträffar. Triage kan indelas i fysiologisk, anatomisk och relativ triage, där fysiologisk triage grundas på patientens uppvisade fysiologiska parametrar (t.ex. andningsfrekvens, puls, blodtryck och (Bild1) medvetandegrad). Vid relativ triage tas hänsyn till det totala vårdbehovet och vilka resurser som finns tillgängliga, och varje patient triageras därför i relation till övriga skadade, tillgängliga resurser samt var i vårdkedjan triageringen sker (Bild 1). Vid anatomiskt triage fattas beslut om triagenivå utifrån de skador som kan upptäckas vid en visuell kontroll av patienten. Samtliga triagesystem är uppbyggda enligt algoritmer, där vitalparametrar som andningsfrekvens, puls, blodtryck, saturation, medvetandegrad och kroppstemperatur ingår. Syftet är att kvalitetssäkra patientbedömningarna så att de svårast sjuka eller skadade patienterna ska identifieras och få vård först. De vanligast förekommande triagemodellerna är METTS (Medical emergency triage and treatment system), ADAPT (Adaptivt processtriage), MTS (Manchester triage system) och RETTS (Rapid emergency triage and treatment system).

3 Anteckningar

4 Tecken och symtom En stor del av den akutspecifika forskning som bedrivs rör patienternas egna upplevelser och erfarenheter av ohälsa, det vill säga symtom, i samband med akuta tillstånd. Patienters symtom relaterar i så gott som alla fall till ett specifikt sjukdomstillstånd. Genom att uppmärksamma och på ett strukturerat sätt kartlägga dessa symtom utifrån individens upplevelse av symtomets frekvens, intensitet och obehag kan vi utifrån patientens egen upplevelse skapa oss en uppfattning om det primära vårdbehovet. För att denna bedömning skall kunna räknas som fullskalig så skall den kompletteras med biologiska förändringar, tecken (eng. "signs"), som indikerar ohälsa (exempelvis vitalparametrar, biokemiska parametrar, röntgenfynd etcetera). Dessa är essentiella för att upptäcka sjukdom, observera status av sjukdom samt konfirmera effekt av given behandling MEWS och NEWS MEWS (Modified early warning score) och NEWS (National Early Warning Score) bygger på ett bedömningsformulär vars främsta syfte är att standardisera övervakning och omhändertagande av svårt sjuk patient. Bedömningsformuläret gör det möjligt att identifiera patienter som riskerar att utveckla ett allvarligt sjukdomsförlopp, t.ex. sepsis. Formulären bygger på enkla observationer av vitala tecken och fungerar därför som ett viktigt underlag när vårdpersonalen skall bedöma patientens tillstånd och fatta beslut om de fortsatta interventiva åtgärder som kan vara nödvändiga i relation till patientens hälsotillstånd. MEWS är en bedömningsskala där patienten får poäng från 0 och uppåt (Bild 3). NEWS innebär en poängsättning på basala vitalparametrar som redan idag är praxis att både mäta och dokumentera (Bild 4). Vid en bedömning enligt NEWS kopplas vitalparametrar (NEWS-poängen Bild 4) till en åtgärdstrappa (Bild 5) ett förslag till åtgärd som kan bistå den kliniska bedömningen och den fortsatta handläggningen på ett standardiserat sätt. (Bild 2)

5 Anteckningar

6 (Bild 3) Viktigt att poängtera är att om man som vårdpersonal känner allvarlig oro för patienten är det synnerligen viktigt att larmning föregår kontroll av MEWS eller NEWS poäng. Avsteg från föreslagen minsta övervakningsfrekvens enligt åtgärdstrappan, utefter behov eller baserat på förändringar i patientens tillstånd, görs endast efter läkarbedömning och skall motiveras samt dokumenteras. (Bild 4) (Bild 5) Utbildning i MEWS och NEWS skall integreras i tvärprofessionell utbildning i det akuta omhändertagandet enligt ABCDE -principen eftersom en viktig del är förståelse och kunskap om basalt omhändertagande av den sviktande patienten.

7 Anteckningar

8 Kommunikation SBAR/ Closed loop Vid kommunikation utanför teamet, såsom larmning, rapport till ny teammedlem, eller överlämningsrapport använd SBAR (Situation, Bakgrund, Aktuell bedömning, Rekommendation). Med SBAR (Bild 6) fokuserar man på huvudbudskapet och undviker att fastna i detaljer. Vid kommunikation mellan medlemmar i teamet under A-E används Closed loop (Bild 7) som innebär kvittering eller "kommunikation med kvitto" detta för att minska risken för misstag. Closed-loop communication bygger på att säker kommunikation uppnås genom feedback. Enkelt beskrivet innebär detta att när ledaren för insatsen skickar ut ett budskap, en så kallad call out ska hon eller han därefter bekräfta att han hört att deltagarna har uppfattat budskapet, vilket ger en closed loop (Bild 6) (Bild7) CRM Crew Resource Management teamarbete i den akut a situationen Enligt CRM-principen ska teamet ha situationsmedvetenhet, kunna fatta beslut och prioritera, använda en tydlig kommunikation, inneha såväl ledarskap som följarskap, be om hjälp tidigt samt använda all tillgänglig hjälp och resurser. Det skall finnas en medvetenhet om att personalen runt patienten är beroende av varandra, och att förutsättningen för att uppnå såväl patient som personell säkerhet samt att motverkar missförstånd och komplikationer ligger i ett gott samarbete och en god kommunikation. CRM- principen bygger på att ledaren har ansvar för att fördela arbetet, klargöra målen samt att se till att teamet är helt och fullt informerat hela tiden. Detta för att minska risken för felbedömningar samt skapa en helhetsbild av situationen. Rent praktiskt så bör ledaren stå en bit ifrån vårdarbetet och inte låsa sig med praktiska uppgifter hos patienten. En effektiv kommunikation består enligt CRM- principen av riktad, tydlig och relevant information samt aktivt lyssnande och återkoppling detta enligt såväl SBAR som Closed loop.

9 Anteckningar

10 Praktiskt handhavande Inled alltid varje icke planerad vårdsituation med att bedöma om vård kan utföras med en bibehållen säkerhet för vårdpersonal och patient. Vid behov vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder så som att kalla på hjälp om indicerat samt att flytta patienten om indicerat. Vid varje vårdsituation skall lämplig skyddsutrustning bäras så som handskar och plastförkläde samt munskydd med visir om hög smittorisk föreligger. Som ovan nämnts skall i ett initialt skede hjärtstopp bedömmas (medvetslös + andning?) vid behov inled A-HLR och larma. Bedöm därefter livstecken genom kontroll av medvetande och kontroll av andning i max 10 sekunder (Svenska Rådet för Hjärtlungräddning) vid misstanke om hjärtstopp inled genast A-HLR och larma enligt rutin. Akut omhändertagande av kritiskt sjuk patient Gör primärt en strukturerad bedömning med fokus på vitala funktioner och behandla därefter livshotande tillstånd enligt: A-B-C-D- E-konceptet. Ett strukturerat Initialt omhändertagande enligt ABCDE underlättar arbete i en stressig akutsituation. Målet är att snabbt identifiera avvikande fynd (ex hotad luftväg) och vitalparametrar (ex låg syresättning) som direkt leder till en snabb åtgärd. Här söks och behandlas problem, inte diagnoser. Alla punkter ska utföras och ett systematiskt arbetssätt minskar risken för misstag. Innan man börjar med ABCDE gör man en överblick för att utesluta hjärtstopp (då kör man HLR) och optimerar sin och patientens säkerhet, så att man minimerar senare problem. Genomförda åtgärder under ABCDE utvärderas fortlöpande. När ABCDE har gåtts igenom ett första varv är det naturligt att fortsätta utredning och behandling mot de tillstånd, syndrom eller diagnoser som nu kan misstänkas (ex misstänkt sepsis). Man gör också de insatser som kräver ordination, särskild utrustning eller tid, som att ta EKG eller sätta KAD. Även dessa kan sorteras i en ABCDE-struktur, som sedan ansluts mot den primära bedömningen Avslutningsvis tar man ställning till fortsatta åtgärder och vårdnivå, och vilka som behöver kontaktas. Således innebär detta att man som vårdgivare vid den första kontakten med patienten ska bedöma vitalparametrar tillika skall dessa säkerställas enligt A E-principen, dvs. som ovan A som i airway (luftväg), B som i breathing (andning), C som i cirkulation (cirkulation), D som i disability (patientens medvetandegrad) och E som i exposure (helkroppsundersökning) (bild 6). Utöver bedömning av patientens vitalparametrar ska patientens sjukdomshistoria (anamnes) läggas till i den sammantagna bilden av patientens status. A: Luftväg + halsrygg B: Andning C: Cirkulation D: Funktionsbortfall (disability) E: Yttre påverkan

11 Anteckningar

12 A Airway luftväg Kontrollera: Inled med inspektion av huvud, hals, nacke detta skall ske med en manuell stabilisering av halsryggen. Bedöm huruvida det föreligger misstanke falltrauma detta med risk för halsryggskada. Om så är fallet skall halskrage och spinal immobilisering övervägas. Inspektera därefter munhåla och svalg efter lösa tänder kräkningar etc. (fingrar eller annan utrustning får under inga omständigheter föras ner i svalget blint då detta kan framkalla en vasovagal reaktion). Bedöm därefter andningsljud från övre luftvägar, stridor, snarkning, bubbel och ronki. Vid trauma (inkl kirurgiskt/anestesiologiskt trauma) bör undersökningsfokus förutom ovanstående ligga på att upptäcka revbensfraktur, flail chest, open chest, hematom samt tecken på penetrerande våld (som i sig är riskfaktorer för övertryckspneumothorax och hjärttamponad). Åtgärder: Rensa eller sug rent i svalget (detta får ej göras blint ). Skapa fri luftväg med hjälp av Head tilt + chin lift eller jaw thrustsvalgtub, kantarell, larynxmask eller ev. endotrachealtub alt koniotomi. Vid endotracheal intubation skall kapnometri kopplas och tubläge samt tubinnehåll kontrolleras. Detta utförs genom mätning av endtidal CO2-mätning och auskultation lateralt på thorax båda sidor och över ventrikeln. Överväg bronkoskopisk rensugning vid misstänkt aspiration. Pneumothorax skall misstänkas om anamnesen är innehållande sådana parametrar som skulle kunna predisponera patienten för pneumothorax. Misstanke skall även anslutas mot kliniska fynd och auskultation samt perkussion. Pneumothorax behöver inte akut åtgärdas om inte tecken på en övertryckspneumothorax finns så som låg syresättning, och cirkulatorisk chock under pågående förlopp. Föreligger detta skall omedelbar behandling ske med dekompression med hjälp av tex en uppdragskanyl i interkostalrum 2-3. Främmande kropp-algoritm (för luftvägar) 1. Patienter med misstänkt främmande kropp som hostar effektivt och kan prata får stöd med syrgas under transport med intubationsberedskap till ett ställe där fiberbronkoskopi kan göras akut. 2. Patienter med en ineffektiv hosta, tilltagande cyanos, oförmåga att prata och medvetandesänkning behandlas med ryggdunkning x 5 alternerande med Heimlich/buktryck x 5 (HLR rådets Handlingsplan för luftvägsstopp) 3. Medvetslösa patienter inspekteras i svalget med laryngoskop och den främmande kroppen tas bort med Magilltång. Om det inte lyckas, intuberas patienten för att försöka putta ner den främmande kroppen i den ena lungan och ventilera den andra. Vid en högt sittande främmande kropp som varken kan dras upp med Magill eller puttas ner med en endotracheal tub genomförs koniotomi.

13 Anteckningar

14 B Breathing andning Kontrollera: Inspektera eventuell förekomst av cyanos (kompettera om möjlighet finns med saturationsmätning) bedöm därefter andningen hos patienten genom inspektion utifrån frekvens, mönster, andningsarbete, djup, asymmetri, användning av accessoriska andningsmuskler. Perkutera, notera eventuell thoraxasymmetri och trachealdeviation (åt den friska sidan) vid övertryckpneumothorax. Auskultera initialt båda flankerna i inspirium och expirium. Om tid och hjälp finns: Pulsoximetri, bedside lungröntgen/ultraljud samt blodgasanalys (ph, po2, pco2, HCO3, BE), Hb och gärna med elektrolyter (Na, K, Ca och/eller laktat). Om indikerat utför PEF mätning. Som stöd för fortsatt behandling kan kapnografimätning utföras Åtgärder: Vid behov ges syrgasmed högt flöde 10 L detta administreras via mask med reservoar eller oxymask. Syrgas bör ges till alla akuta patienter med en medvetandepåverkan, saturation < 95 % eller vid misstänkt kolmonoxidintoxikation samt hos patienter med en ökad andningsfrekvens (>24 andetag/minut). Vid behov kan lägesändring med höjd huvudända (hjärtsängsläge) i syfte att rekrytera ytterligare luftvägar (PEEP/rekrytering) vara indikerat (tänk på att blodtrycket påverkas vid lägesförändringar) Vid otillräcklig alveolär ventilation, överväg alltid att assistera andningen med antingen mask och blåsa. Om patienten är uttröttad, har AF >30-35/min, PaO2 < 8 kpa (ca Pox 90 %) trots syrgas på mask, ökande pco2 eller ph < 7,2, så skall patienten omedelbart intuberas och ventileras! På patienter med NIV/respirator där en alveolär hypoventilation föreligger höjs initialt FiO2 och vid behov kan byte ventilatormode underlätta den alveolära ventilationen. På uttalat påverkade patienter med NIV/respirator bör djupare sedering övervägas. Vid de tillfällen NIV övervägs tänk på att Non-Invasiv Ventilation förutsätter att patienten är helt vaken och samarbetar. Tillika bör patienten vara hemodynamiskt stabil samt klarar av att dra adekvata tidalvolymer (5-6 ml/kg) Oavsett bakomliggande tillstånd kan administration av Salbutamol eller Adrenalin 5 mg (5 ml x 1 mg/ml) ges via nebulisator i syfte att minska luftvägsmotståndet och på så sätt förbättra andningen.

15 Anteckningar

16 C Cirkulation Kontrollera: Inspektera patientens hudkostym utifrån om huden är torr/fuktig, varm/kall, rosig/marmorerad? Kontrollera centrala (eventuellt också perifiera) pulsar utifrån frekvens, fyllnad, och deficit. Auskultera hjärtfrekvens och hjärtrytm huvudsakligen utifrån regelbundenenhet. Pulstrycksvariation? halsvenstas, hjärtauskultation. Perifer genomblödning, kapillär återfyllnad. Blodtryck och pulstryck. Åtgärder: Venös infart. Vid chock, sätt två grova perifera venkatetrar (PVK) med minst 1,3 mm diameter. Om tid och hjälp finns: EKG-övervakning via monitor för att kunna bedöma visuellt om hjärtrytmen är regelbunden och om QRSkomplex är smala eller breda (12 avlednings EKG tas på alla patienter med plötslig dyspné, bröstsmärta, synkope eller arytmi). Akut ultraljud rekomendera på patienter med chock eller hjärtstopp och även vid blödning i peritoneum eller pleura, rupturerat bukaortaaneurysm, hjärttamponad alternatuivt även vid lungembolistatus, hjärtstatus och halsvensstas. Ta även blod- & urinprov (Hb, Lpk, Tpk, Na, K, Krea, CRP, PK-INR, Blodgruppering och bastest, troponin vid misstänkt hjärtischemi, laktat vid tarmischemi/sepsis). Åtgärder: Vid pulslöshet initiera HLR behandling enligt A-HLR princip. Stoppa synlig blödning, Trendelenburgläge (ryggläge med huvudet lägre än fötterna) sänka eventuell administration av läkemedel i en EDA, anpassa och justera infusioner med sederande/analgetika. Initiera vid behov vätskebehandling och överväg på vitalindikation transfusion. Överväg behandling med inotroper så som Atropin, Adrenalin och/eller Efedrin. Om patienten saknar intravenös infart är förstahandsval att sätta perifer venkateter (PVK). Om detta inte är möjligt sätts en intraosseös infart eller en central venkateter (CVK). Eftersom en infart kan ha för låg infusionskapacitet, sluta fungera, åka ut, eller vissa läkemedel inte administreras tillsammans, bör svårt sjuka patienter få minst 2 infarter även om båda inte lyckas etableras på en gång. Infusion Ringer-Acetat 2000 ml ges på 1-2 timmar vid chock inled detta med en så kallad Ringer bolus (så snabb infusion som möjligt). Det finns inget bevis på ett något vätskeval är bättre än Ringer-Acetat vid den initiala behandlingen av patienter med chock. En bolus på 1000 ml Ringer iv ges till alla vuxna patienter i chock med undantag av patienter där chock misstänks bero på blödning som inte kan omedelbart kontrolleras så kallad permissive hypotension samt patienter med misstänkt kardiogen chock, hos dessa två undantag ges i stället en bolus på 500 ml Ringer-Acetat iv. Vid stor blödning som kräver transfusion ges initialt erytrocyter och plasma i proportion 2:1-1:1 (alternativt enligt lokala riktlinjer) redan från start för bättre hemostas. Eftersom transfusioner kan innebära risker på såväl kort som lång sikt, bör viss restriktivitet prägla beslutet huruvida transfusion skall genomföras eller ej. Plasma ges i första hand inte för att korrigera ett gränshögt PK-INR, utan rekommendationerna är att vid dessa tillfällen ge protrombinkomplex (Confidex) och vitamin K (Konakion). Viktigt att ta i hänseende är att koagulationsfaktorerna fibrinogen och joniserat Calcium kan tillföras specifikt i syfte att underlätta hemostas. Ha även i hänseende att koagulationen optimeras genom att undvika den dödliga triaden hypotermi, acidos och koagulopati (indikationer för Damage control). Inget av ovanstående ersätter på något sätt kirurgisk/mekanisk hemostas när sådan är indicerad.

17 Anteckningar

18 D Disability neurologisk status Kontrollera: Medvetande och neurologiskt status genom GCS (Glasgow Coma Scale), RLS- 85 (Reaction Level Scale) eller AVPU (Där A värderar om patienten är alert och vaken, V värderar om patienten svarar på verbala stimuli, P värderar om patienten svarar på smärtstimuli och U värderar om patienten är okontaktbar unresponsive ) Bedöm även blickkontakt/blickriktning, pupillstorlek, och eventuell sidoskillnad utslagen ljusreaktion eller asymmetri kan indikera inklämningssyndrom eller hjärnstamspåverkan. Pupillasymmetri <1 mm är normalt och har ingen patologisk betydelse. Bedöm kliniskt om det föreligger tecken på fokal cerebral expansiv process (hjärnabscess, herpesencefalit, blödning, infarkt eller tumör) genom att bedöma eventuell blodtrycksstegring med tillgörande bradykardi och ett förändrat andningsmönster (Cushingreflexen ett sent symtom på högt ICP). Om möjligt utred anamnestiskt huruvida det föreligger risk för intoxikation. Fullfölj undersökningen med focus på muskeltonus, nackstyvhet, eventuell konfusion och afasi. Kartlägg grov fokal neurologi genom kontroll av liksidig kraft och känsel i extremiteter samt genom motorisk och sensorisk undersökning (beröring & stick) Om tid och hjälp finns: Blodgasanalys (ph, po2, pco2, HCO3, BE), Patientnära blodprov med provtagnings focus på t.ex anafylaxi, sepsis eller intoxikation. Snabbtest glukos. Datortomografi om möjligt eventuell akut lumbalpunktion med tryckmätning. Åtgärder: 100 % syrgas, normal SaO2 eftersträvas Syst bltr >90, eftersträva normovolemi med initialt Ringer-Acetat. Vid behov inj glukos iv. B1-vitamin (Betabion 50 mg/ml, 2 ml iv) på vid indikation. Vid allvarlig hypoglykemi ges intravenöst 30 ml 30- procentig glukos till vuxna. Patienter med allvarlig respiratorisk och metabol acidos bör ventileras samt i ett initialt skede erhålla alkaliserande medel. Hyperkalemi kombinerad med livshotande chock behandlas med 10 ml Calcium-Sandoz 9 mg/ml intravenöst till vuxna. Krampanfall behandlas initialt med bensodiazepiner (t.ex. diazepam 0,25 mg/kg intravenöst). Överväg att vid intoxikation att ge antidot (t.ex. Naloxon vid opioidintoxikation 0,1 1 mg intravenöst eller Bensodiazepinreceptorantagonisten flumazenil) överväg även att rent medicinskt minska absorption och öka elimination. Då risken finns att patienten inte kan skydda sin luftväg vid t ex kräkning ska intubation övervägas senast vid RLS 4 eller GCS 8.

19 Anteckningar

20 E Exposure exponering Kontrollera: Exponera hela patienten, undersök baksidan genom så kallad logroll (blockvändning) inspektera utseende på skeletala delar samt mjukdelar (felställningar sårskador etc.) Inspektera hela hudkostymen, vänd på patienten (blockvändning), sök efter objektiva fynd som skulle kunna tala för någon pågående patologisk process, sök även i hårbotten öron och näsa. Åtgärder: Skydda patienten mot avkylning (mät om möjligt så kallad kärntemperatur) och blottning genom torra varma täcken och varma vätskor. Överväg behov av smärtlindring och administrera vid behov. Stabilisera och reponera om möjligt felställda frakturer (öppna frakturer spolas, täcks och antibiotika ges om sådan ordinerats). Patienter bör få KAD satt vid medvetslöshet, chock eller vid misstänkt urinretention (till exempel vid intoxikation).

21 Anteckningar

22 Planering Avslutningsvis tar man ställning till fortsatta åtgärder, reevaluering och vårdnivå samt vilka som behöver kontaktas för att optimera den fortsatta utredningen och behandlingen. För att kunna göra detta krävs en noggrann evaluering av vilken vårdnivå som kan utföra den behandling/monitorering som krävs i relation till patientens status. I planeringen ingår även hur en säker transport skall kunna genomföras samt och vilken/vilka övriga resurser som skall kontaktas i relation till detta. På en enskild vårdenhet kan förväntas att kontroller kan ske av medvetande, andning, puls, blodtryck en gång per timme samt att en vätskelista kan upprättas tillika att, diures och blodprover kan tas några gånger per dygn. I övrigt kan förutsättas att man på enheten bör kunna administrera de flesta läkemedel som inte kräver infusionspump eller extra övervakning Krävs eller riskerar ett snart behov av respiratorvård, artärnål, inotroper, timdiures, eller motsvarande uppstå ska en intensivvårdsavdelning kontaktas.

SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Initialt omhändertagande

SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Initialt omhändertagande SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Initialt omhändertagande 2018-04-09 Initialt omhändertagande Fokus vid det initiala omhändertagandet av svårt sjuka patienter är att upptäcka och åtgärda tillstånd där

Läs mer

Tidig upptäckt och behandling, TUB - ABCDE, NEWS och SBAR

Tidig upptäckt och behandling, TUB - ABCDE, NEWS och SBAR Godkänt den: 2017-10-29 Ansvarig: Inge Bruce Gäller för: Region Uppsala Tidig upptäckt och behandling, TUB - ABCDE, NEWS och SBAR Innehåll Syfte...2 Bakgrund...2 ABCDE (Airways, Breathing, Circulation,

Läs mer

ABCDE Strukturerat arbetssätt vid bedömning och handläggning av en akut sjuk patient

ABCDE Strukturerat arbetssätt vid bedömning och handläggning av en akut sjuk patient ABCDE Strukturerat arbetssätt vid bedömning och handläggning av en akut sjuk patient ABCDE Baseras på potentiell mortalitetsrisk Ofri luftväg dödar snabbare än nedsatt ventilation, som dödar snabbare än

Läs mer

Tillägg SBAR, MEWS och ABCDE (A-E), 30 min

Tillägg SBAR, MEWS och ABCDE (A-E), 30 min Tillägg SBAR, MEWS och ABCDE (A-E), 30 min Inledning: Att kunna förebygga livshotande tillstånd och upptäcka riskpatienten i tid är viktigt så att rätt behandling kan inledas i tid. På flera sjukhus runt

Läs mer

SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Initialt omhändertagande 2012-01-17

SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Initialt omhändertagande 2012-01-17 SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Initialt omhändertagande 2012-01-17 Introduktion Det initiala omhändertagandet av patienter underlättas av ett strukturerat och standardiserat arbetssätt. En ABCDE-modell

Läs mer

MEWS MEWS. Modified Early Warning Score. Varför ska vi kunna det på röntgen?

MEWS MEWS. Modified Early Warning Score. Varför ska vi kunna det på röntgen? MEWS Modified Early Warning Score Varför ska vi kunna det på röntgen? Bakgrund Dödsfall på sjukhus är i många fall både förutsägbara och möjliga att förebygga. Studier har visat att många patienter uppvisar

Läs mer

HLR & ABCDE. Jesper Englund, 2016

HLR & ABCDE. Jesper Englund, 2016 HLR & ABCDE En minnesregel som talar om i vilken ordning man ska prioritera undersökning och behandling vid en olycka/sjukdomstillstånd ABCDE Första hjälpen och kontroll av vitala funktioner. Internationellt

Läs mer

Fråga: Vilka initiala behandlingsåtgärder utför du omedelbart på akuten i detta läge? 1p

Fråga: Vilka initiala behandlingsåtgärder utför du omedelbart på akuten i detta läge? 1p MEQ2 DEX 3 VT 14 Du arbetar som medicinjour på medicinakuten. Din nästa patient heter Erik och är 65 år gammal. Dottern larmade ambulansen för att hon hittade pappan liggandes på golvet i sin egen lägenhet.

Läs mer

SEPSIS PREHOSPITALT. Larma akutmottagningen MISSTÄNKT SEPSIS MISSA INTE ALLVARLIGA DIFFERENTIALDIAGNOSER. Namn:

SEPSIS PREHOSPITALT. Larma akutmottagningen MISSTÄNKT SEPSIS MISSA INTE ALLVARLIGA DIFFERENTIALDIAGNOSER. Namn: 1. SEPSIS PREHOSPITALT När en patient (från 18 år) söker akut vård och uppfyller någon av punkterna nedan, kan du misstänka infektion och ska alltid ha sepsis i åtanke. Feber eller frossa Sjukdomskänsla,

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

DU ÄR SJUKSKÖTERSKA PÅ EN MEDICINAVDELNING.

DU ÄR SJUKSKÖTERSKA PÅ EN MEDICINAVDELNING. DU ÄR SJUKSKÖTERSKA PÅ EN MEDICINAVDELNING. Fråga 1. Klockan är 15.30 Situation Kvinna 75 år, inkommer med sepsismisstanke. Bakgrund Erysipelas vänster underben som ej har svarat på tablett Kåvepenin.

Läs mer

Standardvårdplan Sepsis journalhandling

Standardvårdplan Sepsis journalhandling Standardvårdplan Sepsis journalhandling Direkt handläggning: vid ankomst till avdelningen Patienten informerad om vård enligt SVP Sign:. Åtgärd Utfört: ja Sign PVK 1.3 (vid behov 2 infarter) Blododling

Läs mer

SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Avancerad hjärt-lungräddning 2012-01-16

SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Avancerad hjärt-lungräddning 2012-01-16 SWESEMs utbildningsutskott Rubrik Avancerad hjärt-lungräddning 2012-01-16 Igenkännande av hjärtstopp start på A-HLR algoritmen Vuxna patienter har hjärtstopp och ska behandlas enligt algoritmen när de

Läs mer

Linda Jörgensen Medicinsk sekreterare, Yrkesambassadör KUNGÄLVS SJUKHUS

Linda Jörgensen Medicinsk sekreterare, Yrkesambassadör KUNGÄLVS SJUKHUS Linda Jörgensen Medicinsk sekreterare, Yrkesambassadör KUNGÄLVS SJUKHUS linda.jorgensen@vgregion.se KUNGÄLVS SJUKHUS Ett hälsofrämjande sjukhus När Kungälvs sjukhus togs i bruk på slutet av 1800-talet

Läs mer

Råd vid omhändertagande av akut brännskadad patient

Råd vid omhändertagande av akut brännskadad patient Råd vid omhändertagande av akut brännskadad patient Råden syftar till ett bra första omhändertagande och en säker och smidig överföring av patienten till brännskadecentrum. Bilagda sidor innehåller följande

Läs mer

Betygskriterier OSCE examination

Betygskriterier OSCE examination Institutionen för Omvårdnad Umeå Universitet Omvårdnad med inriktning mot akutsjukvård 6 hp Betygskriterier OSCE examination Syftet med examinationen är att utifrån en helhetssyn på människan göra åtgärdsbedömningar.

Läs mer

Enhetligt triagesystem vid Allvarlig händelse

Enhetligt triagesystem vid Allvarlig händelse Enhetligt triagesystem vid Allvarlig händelse Triage på skadeplats inom Region Östergötland Anita Mohall, Joakim Lundin, Oscar Henning Syfte och mål med presentation Syftet är att få igång en dialog som

Läs mer

Strukturerad arbetssätt vid bedömning och handläggning av en akut sjuk patient. Handläggning utifrån söksymptom och sannolikhetsbedömning

Strukturerad arbetssätt vid bedömning och handläggning av en akut sjuk patient. Handläggning utifrån söksymptom och sannolikhetsbedömning Strukturerad arbetssätt vid bedömning och handläggning av en akut sjuk patient Handläggning utifrån söksymptom och sannolikhetsbedömning ABCDE Baseras på potentiell mortalitetsrisk Ofri luftväg dödar snabbare

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 10 april poäng MEQ 2

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 10 april poäng MEQ 2 Delexamination 3 Klinisk Medicin 10 april 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

Den svårt sjuka patienten KARIN ÄNGEBY HT 2014

Den svårt sjuka patienten KARIN ÄNGEBY HT 2014 Den svårt sjuka patienten KARIN ÄNGEBY HT 2014 Akut svårt sjuk patient Patienten sviktar i ett eller flera organsystem vilket leder till svikt i de vitala parametrarna. Vården behöver intensifieras. A-E

Läs mer

Faktaägare: Helene Axfors, överläkare, barn- och ungdomskliniken Gunilla Lindström, överläkare, medicinkliniken

Faktaägare: Helene Axfors, överläkare, barn- och ungdomskliniken Gunilla Lindström, överläkare, medicinkliniken Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Giltig fr.o.m: 2018-03-28 Faktaägare: Gunilla Lindström, överläkare medicinkliniken Växjö Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande medicinska kommittén

Läs mer

Del 1. Totalt 19p. Vad är blir din första åtgärd? (2 p) Sidan 1 av 8

Del 1. Totalt 19p. Vad är blir din första åtgärd? (2 p) Sidan 1 av 8 Totalt 19p. Du är primärjour på anestesi och larmas till akuten pga en bilolycka. Patienten, en kvinna i 30-årsåldern, har kört av vägen med sin bil, sannolikt varit obältad och slungats ut genom framrutan.

Läs mer

Anafylaxi. Gäller för: Region Kronoberg

Anafylaxi. Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Giltig fr.o.m: 2015-12-10 Faktaägare: Helene Axfors, överläkare barn - och ungdomskliniken Växjö Fastställd av: Katarina Hedin, ordförande medicinska kommittén

Läs mer

Prehospital ICT Arena Promoting ICT and ehealth in Prehospital Care

Prehospital ICT Arena Promoting ICT and ehealth in Prehospital Care Prehospital ICT Arena Promoting ICT and ehealth in Prehospital Care Sepsis i ett prehospitalt kontext en förstudie Johanna Bergman Metis Forum 22/2 2018 Bakgrund 40 000 drabbas av samhällsförvärvad sepsis

Läs mer

Luftvägar och ventilation vid stort trauma. Mikko Aarnio Specialistläkare, Anestesi och intensivvård

Luftvägar och ventilation vid stort trauma. Mikko Aarnio Specialistläkare, Anestesi och intensivvård Luftvägar och ventilation vid stort trauma Mikko Aarnio Specialistläkare, Anestesi och intensivvård ABCDE A B irway maintenance with c-spine protection reathing and ventilation C irculation D isability

Läs mer

/(\ inspektionen för vård och omsorg

/(\ inspektionen för vård och omsorg /(\ inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2016-02-24 Dnr 8.1.1-20976/2014 1(5) A v delning Mitt Hälso- och sjukvård, HS l hans.rudstam@ivo.se Region Gävleborg län Vårdgivare Region Gävleborg, Gävle sjukhus,

Läs mer

Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng

Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng Provmoment: Tentamen A:3 Ladokkod: Tentamen ges för: Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning intensivvård 2012-2013 TentamensKod: Tentamensdatum:

Läs mer

Tryck-Volym Kurva. Disposition. Skalltrauma. Per Enblad. Uppsala. Traumatisk hjärnskada. Traumatisk hjärnskada

Tryck-Volym Kurva. Disposition. Skalltrauma. Per Enblad. Uppsala. Traumatisk hjärnskada. Traumatisk hjärnskada Skalltrauma Per Enblad Uppsala Disposition Inledning Sekundära insulter/avoidable factors Primär och sekundär hjärnskada Intrakraniell dynamik Initial handläggning ABCD Anamnes Status Medvetandegrad och

Läs mer

SIR:s riktlinjer för intensivvårdens registrering av vårdbegäran på inneliggande patienter med eller utan stöd av MIG (Mobil IntensivvårdsGrupp)

SIR:s riktlinjer för intensivvårdens registrering av vårdbegäran på inneliggande patienter med eller utan stöd av MIG (Mobil IntensivvårdsGrupp) Ansvariga författare: Per Hederström, Göran Karlström, Caroline Mårdh Version: 5.0 Fastställt: 2009-02-27 Gäller från: 2009-01-01 SIR:s riktlinjer för intensivvårdens registrering av vårdbegäran på inneliggande

Läs mer

Coma. Lars Lind Akutsjukvården

Coma. Lars Lind Akutsjukvården Coma Lars Lind Akutsjukvården Genes till coma Hyperglykemi Hypoglykemi Stroke Skalltrauma Intox Leversvikt Njursvikt Myxödem Subarachnoidalblödning Elektrolytstörningar Epilepsi Korsakoff Arrytmier Encephalit

Läs mer

UTBILDNINGSKONCEPT Klinisk bedömning och strukturerad kommunikation i Värmland 2015-2017

UTBILDNINGSKONCEPT Klinisk bedömning och strukturerad kommunikation i Värmland 2015-2017 Klinisk bedömning och strukturerad kommunikation i Värmland 2015-2017 BAKGRUND Ett viktigt led i patientsäkerhetsarbete och gott patientomhändertagande är noggrann, systematisk och strukturerad bedömning

Läs mer

Hjärtstopp. Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17

Hjärtstopp. Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17 Hjärtstopp Fadi Jokhaji, Specialistläkare Hjärtkliniken Danderyds sjukhus 2013-09-17 Innehåll Hjärtstopp (bakgrund-hjärtstoppsregistret) Hjärtstopp på DS Nya riktlinjer 2011 Defibrillator och mediciner

Läs mer

Skrivning A-HLR SKRIVNING I A-HLR

Skrivning A-HLR SKRIVNING I A-HLR SKRIVNING I A-HLR 1. Vilket påstående är rätt? a. Plötsligt oväntat hjärtstopp drabbar ca 5000 människor i Sverige varje år. b. Ett hjärtstopp startar i de flesta fall med ett ventrikelflimmer- VF. c.

Läs mer

1 Tidig identifiering av livshotande tillstånd

1 Tidig identifiering av livshotande tillstånd MIG riktlinjer för alla avdelningar Centrallasarettet, Växjö samt Länssjukhuset Ljungby. Ansvarig: Pär Lindgren, Anestesikliniken Kerstin Cesar, MIG-ALERT ansvarig 2010-05-19 1 Tidig identifiering av livshotande

Läs mer

Skalltrauma på barn. Johanna Räntfors Drottning Silvias Barn & Ungdomssjukhus

Skalltrauma på barn. Johanna Räntfors Drottning Silvias Barn & Ungdomssjukhus Skalltrauma på barn Johanna Räntfors Larm skallskada på väg till akuten 2 Akut Trauma 13- årig pojke på cykel Påkörd av bil Bilen kört ca 50 km/h 3 Vid larm vilka frågor? 4 Akutrummet 5 Viktig information

Läs mer

A-HLR Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen. Dina Melki

A-HLR Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen. Dina Melki Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen Dina Melki För varje minut som går efter hjärtstoppet utan att defibrillering utförs, minskar chansen att överleva med 10 procent. Bedömning av livstecken-undersökning:

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Misstänkt sepsis. Oktober Analysledare: Område 6 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Västra Götalandsregionen

Datum: Händelseanalys. Misstänkt sepsis. Oktober Analysledare: Område 6 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Västra Götalandsregionen Datum: 2018-01-17 Händelseanalys Misstänkt sepsis Oktober 2017 Analysledare: Område 6 Universitetssjukhuset Västra Götalandsregionen Sammanfattning Syftet med händelseanalysen är att identifiera orsaker

Läs mer

Andningspåverkan A01 Anafylaktisk reaktion A02 Astma/KOL A03 Epiglottit A04 Främmande kropp A05 Inhalation av skadliga ämnen A99 Andningsbesvär övrigt

Andningspåverkan A01 Anafylaktisk reaktion A02 Astma/KOL A03 Epiglottit A04 Främmande kropp A05 Inhalation av skadliga ämnen A99 Andningsbesvär övrigt Andningspåverkan A01 Anafylaktisk reaktion A02 Astma/KOL A03 Epiglottit A04 Främmande kropp A05 Inhalation av skadliga ämnen A99 Andningsbesvär övrigt SLAS behandlingsriktlinjer 2011-02-11 sid 1 (13) Anafylaktisk

Läs mer

Du har precis påbörjat ett långt jourpass på akuten och får ta emot en 73 -årig man på larm. Ambulansrapporten lyder:

Du har precis påbörjat ett långt jourpass på akuten och får ta emot en 73 -årig man på larm. Ambulansrapporten lyder: MEQ2 DX3 VT13 facit Du har precis påbörjat ett långt jourpass på akuten och får ta emot en 73 -årig man på larm. Ambulansrapporten lyder: Hittad på golvet av hustrun idag vid 17-tiden. Hon såg maken, som

Läs mer

[Chock] [ Hypovolemisk- och Kardiogen chock ] Health Department, the33

[Chock] [ Hypovolemisk- och Kardiogen chock ] Health Department, the33 [Chock] [ Hypovolemisk- och Kardiogen chock ] Health Department, the33 1 Innehållsförteckning Allmänt......2 ICD-10.......2 Stadieindelning.........2 Patofysiologi.....3 Symtom...... 3 Behandling.......4

Läs mer

Säkert och effektivt teamarbete - CRM 2013-11-05

Säkert och effektivt teamarbete - CRM 2013-11-05 Säkert och effektivt teamarbete - CRM 1 Grundprincip för all vårdverksamhet. Ingen patient ska skadas i vården. Trots detta drabbas cirka 100 000 patienter av vårdskador varje år i Sverige. Socialstyrelsen

Läs mer

Delexamen 4 Infektion FACIT s

Delexamen 4 Infektion FACIT s MEQ-fråga 2 Sida 1 (7) En 71-årig man inkommer med ambulans. Han har haft snuva, slemhosta och huvudvärk i två dagar. Känt sig varm. I morse påtagligt sämre med frysningar, trötthet, mycket hosta och en

Läs mer

Anafylaxi. Anafylaxi. Klinisk definition. Anafylaktisk reaktion. Anafylaxi; symtom, utredning, behandling

Anafylaxi. Anafylaxi. Klinisk definition. Anafylaktisk reaktion. Anafylaxi; symtom, utredning, behandling Alf Tunsäter Docent, Överläkare AKC, Lund Anafylaktisk reaktion Av grek. aná = åter upp phylaxis = bevakning, säkerhet, skydd Klinisk definition En akut, svår, oftast snabbt insättande systemisk överkänslighetsreaktion

Läs mer

Allmänt ICD-10. R57.1 Hypovolemisk chock R57.0 Kardiogen chock

Allmänt ICD-10. R57.1 Hypovolemisk chock R57.0 Kardiogen chock 1 Copyright the33 Chock Den här artikeln behandlar Chock i allmänt men även: ICD-10 (sida 1) Stadieindelningen efter chock (sida 1-2) Patofysiologin (sida 2) Symptom (sida 2-3) Behandling (sida 3, 4 och

Läs mer

FRAMTIDA PREHOSPITAL PLATTFORM IT (FRAPP)

FRAMTIDA PREHOSPITAL PLATTFORM IT (FRAPP) 1.6.a initial bedömning Registrering av initial bedömning sker på sidan Bedömning. initial bedömning Tryck på Skapa initial bedömning för att öppna dialogen Ange bedömning av A - Luftväg Ange bedömning

Läs mer

SBAR kommunikationsverktyg för Rätt information vid Rätt tillfälle

SBAR kommunikationsverktyg för Rätt information vid Rätt tillfälle kommunikationsverktyg för Rätt information vid Rätt tillfälle Agenda Kommunikation SBAR verktyg Implementering Kommunikation muntlig skriftlig Kommunikation ska vara Säker - fullständig Ändamålsenlig vara

Läs mer

LUNGEMBOLI. Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet

LUNGEMBOLI. Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet LUNGEMBOLI Kevin Wakabi Kompletterings utbildning för utländska läkare Karolinska Institutet EPIDEMIOLOGI DVT 150-200/100 000/år LE 20-60/100 000/år Mortalitet: 10-15/100 000 Yngre kvinnor +80år, 1/100/år

Läs mer

Manual. BViS Beslutsstöd för Vård i Skaraborg. Checklista beslutsstöd

Manual. BViS Beslutsstöd för Vård i Skaraborg. Checklista beslutsstöd Manual Checklista beslutsstöd Checklista beslutsstöd är ett verktyg för sjuksköterskor som ska användas vid bedömning av försämrat hälsotillstånd hos personer med kommunal hälso- och sjukvård, där en planering

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21518 su/adm 2014-12-12 1 Innehållsansvarig: Martin Lindblad, Sjuksköterska, Akut- och olycksfallsmottagning Sahlgrenska (marli125); Patric Antonsson,

Läs mer

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants Datum: 2015 01 16 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 55. Kardiologi, fråga 1, 7p. Infektioner,

Läs mer

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Studentinstruktion Kirurgistation nr 1 (11 min)

Studentinstruktion Kirurgistation nr 1 (11 min) Studentinstruktion Kirurgistation nr 1 (11 min) Anamnes: En 26 årig kvinna kommer till akutmottagningen i ambulans efter att ha kommit emellan vid ett knivbråk. Hon är vaken, talbar och orienterad, men

Läs mer

Hjärtstopp hos barn. Förebygg så att det aldrig händer! Prioritera öppen luftväg och ventilation

Hjärtstopp hos barn. Förebygg så att det aldrig händer! Prioritera öppen luftväg och ventilation Hjärtstopp hos barn Förebygg så att det aldrig händer! Prioritera öppen luftväg och ventilation Fem inblåsningar, starta HLR med bröstkompressioner och inblåsningar Varför olika handlingsplaner vuxen/barn?

Läs mer

Tänkbart svar: Ökad hjärtfrekvens (kronotropi), ökad kontraktion (inotropi), dilatation av coronarkärl.

Tänkbart svar: Ökad hjärtfrekvens (kronotropi), ökad kontraktion (inotropi), dilatation av coronarkärl. Instuderingsfrågor, anestesi, T8 FRÅGA 1 Nämn några antagonister till det parasympatiska nervsystemet. Atropin,skopolamin, glukopyrron (Robinul ), ipratropiumbromid (Atrovent ), tolterodin (Detrusitol

Läs mer

Integrerande. MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin poäng

Integrerande. MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin poäng Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin 2016-11-22 24 poäng Obs! Om vi frågar om t ex 2 åtgärder skriv då bara 2 åtgärder. Skriver du fler rättas endast de 2 första. Anvisning: Frågan är

Läs mer

Del sidor 33 poäng

Del sidor 33 poäng 13 sidor 33 poäng Inför en stor urologisk operation (prostatektomi samt cystektomi) preopbedömer du Hans Sandén, 35 år. Han är mycket orolig inför operationen, ffa vad gäller sövningen med allt vad det

Läs mer

Integrerande MEQ fråga 2. Delexamination Totalt 19 poäng

Integrerande MEQ fråga 2. Delexamination Totalt 19 poäng Integrerande MEQ fråga 2 Delexamination 3 2014 11 19 Totalt 19 poäng Obs! Om vi frågar om t ex 2 åtgärder skriv då bara 2 åtgärder. Skriver du fler rättas endast de 2 första. Anvisning: Frågan är uppdelad

Läs mer

CHOCK. HT 2013 Kristján Gudmundsson Hjärtkliniken Karolinska

CHOCK. HT 2013 Kristján Gudmundsson Hjärtkliniken Karolinska CHOCK HT 2013 Kristján Gudmundsson Hjärtkliniken Karolinska DefiniFon av Chock Tillstånd som kännetecknas av signifikant organ hypoperfusion som orsakar nedsae syrefllförsel Fll kroppens organer Shock=minskad

Läs mer

Behandlingsriktlinjer för räddningstjänsten i Skåne

Behandlingsriktlinjer för räddningstjänsten i Skåne Rregi Behandlingsriktlinjer för räddningstjänsten i Skåne Allmänt Delegerad brandman/brandbefäl skall arbeta enligt undersökningsteknik ABCDE- systemet. A= airway + cervical spine control B= breathing

Läs mer

För att få respektive betyg krävs: Godkänd 23 Poäng, Väl Godkänd 28 Poäng.

För att få respektive betyg krävs: Godkänd 23 Poäng, Väl Godkänd 28 Poäng. Omvårdnad av patienter med sviktande vitala funktioner. 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: 61SV01 Tentamen ges för: Studenter i SSK 06 Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles

Läs mer

Del 2_7 sidor_16,5 poäng

Del 2_7 sidor_16,5 poäng _7 sidor_16,5 poäng En 53-årig man med med mångåriga besvär av duodenalulcus men i övrigt frisk, inkommer på morgonen till akutmottagningen med buksmärtor och uttalat peritonitstatus med brädhård buk.

Läs mer

Parenteral vätskebehandling till vuxna Gäller för: Region Kronoberg

Parenteral vätskebehandling till vuxna Gäller för: Region Kronoberg Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Vätska och nutrition Giltig fr.o.m: 2016-10-26 Faktaägare: Pär Lindgren, regional chefläkare Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande medicinska komittén

Läs mer

RETTS för Triolab. RETTS Rapid Emergency Triage and Treatment System

RETTS för Triolab. RETTS Rapid Emergency Triage and Treatment System RETTS för Triolab RETTS Rapid Emergency Triage and Treatment System Hur vet vi vad som är viktigt att veta om just den här patienten? Eller, vad är viktigt att veta om alla patienter? Tidigare arbetssätt

Läs mer

Medicintekniska färdigheter Sluten somatisk vård

Medicintekniska färdigheter Sluten somatisk vård Medicintekniska färdigheter Sluten somatisk vård Detta dokument innehåller medicintekniska färdigheter som Du som student bör/ kan få möjlighet att träna/gå igenom dels på utbildningsenheten (universitetet

Läs mer

Traumaomhändertagande

Traumaomhändertagande Traumaomhändertagande Rev 2009-09-03 Traumaomhändertagande lasarettet Ljungby Målsättning Tre samtida multitrauma skall kunna tas om hand enligt nedanstående riktlinjer. Det direkta patientomhändertagandet

Läs mer

Checklista/Kliniska färdigheter Sluten somatisk vård

Checklista/Kliniska färdigheter Sluten somatisk vård Checklista/Kliniska färdigheter Sluten somatisk vård Färdigheter Personlig handhygien Professionell tvättning och spritning av händer, naglar, ringar, handskar Professionell klädkod kortärmat, uppsatt

Läs mer

Cirkulationspåverkan C01 Central bröstsmärta C02 Hjärtstopp C03 Hjärtarytmi C04 Hjärtsvikt C05 Sepsis C06 Dehydrering C99 Cirkulationspåverkan övrigt

Cirkulationspåverkan C01 Central bröstsmärta C02 Hjärtstopp C03 Hjärtarytmi C04 Hjärtsvikt C05 Sepsis C06 Dehydrering C99 Cirkulationspåverkan övrigt Cirkulationspåverkan C01 Central bröstsmärta C02 Hjärtstopp C03 Hjärtarytmi C04 Hjärtsvikt C05 Sepsis C06 Dehydrering C99 Cirkulationspåverkan övrigt SLAS behandlingsriktlinjer 2011-02-11 sid 1 (15) Central

Läs mer

1. ANESTESI max 10 poäng Skrivning VT 2016

1. ANESTESI max 10 poäng Skrivning VT 2016 1. ANESTESI max 10 poäng Skrivning VT 2016 1:1 Du är primärjour på akutmottagningen och medlem i traumateamet som ska ta hand om Peter, 27 år, som har krockat med sin MC i hög hastighet ca 5 minuters ambulanstransport

Läs mer

Olyckstid:. Ankomst akutrum:... Lämnar akutrum:... o Fallolycka o 0-3m o 4-6m o + 7m

Olyckstid:. Ankomst akutrum:... Lämnar akutrum:... o Fallolycka o 0-3m o 4-6m o + 7m TRAUMAJOURNAL Namn:... Pat id:... Oidentifierad:... Klistra patientetikett här Datum:... Tel larmtid:... Beräknad ankomst:... o Ambulans:... o HKP:... o Söker själv:... Olyckstid:. Ankomst akutrum:...

Läs mer

1:1 Du fyller i formuläret för premedicinering. Vilken ASA klass bedömer du att patienten tillhör? (1p)

1:1 Du fyller i formuläret för premedicinering. Vilken ASA klass bedömer du att patienten tillhör? (1p) _7 sidor_18 poäng Du är anestesiolog och ska preop bedöma en patient inför morgondagens operation. Kvinnan är 49 år och ska opereras för refluxbesvär med en laparoskopisk Nissenplastik. Hon är appendectomerad

Läs mer

Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng

Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng Provmoment: Tentamen B:2 Ladokkod: Tentamen ges för:specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning intensivvård 2012-2013 TentamensKod: Tentamensdatum:

Läs mer

Rekommendationer för sövda patienter

Rekommendationer för sövda patienter Rekommendationer för sövda patienter Generella regler Patienter skall alltid undersökas innan sövning. För äldre patienter (> 7 år) samt hos patienter med misstänkt eller diagnosticerad allvarlig, systemisk

Läs mer

Vårdbegäran Protokoll Grunduppgifter

Vårdbegäran Protokoll Grunduppgifter Vårdbegäran Protokoll Grunduppgifter Rapportera data om Vårdbegäran till SIR Förnyad kontakt innebär ett fortsatt konsultativt ansvar medan patientansvaret ligger kvar på avdelningens läkare och sköterskor

Läs mer

1. 70-årig kvinna inkommer med ambulans efter att senaste dagarna blivit allt tröttare.

1. 70-årig kvinna inkommer med ambulans efter att senaste dagarna blivit allt tröttare. SEMINARIUM SVK HT 2014/VT2015 Fall- medvetslöshet 1. 70-årig kvinna inkommer med ambulans efter att senaste dagarna blivit allt tröttare. Dottern talade med patienten tidigare på dagen. Hon lät då förvirrad,

Läs mer

Övergripande information om stationen

Övergripande information om stationen Sid 1 (6) Övergripande information om stationen Stationens titel: Case testfall 2 Open Sim Man 62 år med bröstsmärtor. Kursplan som utgör grund för provet: Omvårdnad i glesbygd, klinisk bedömning och akut

Läs mer

Helena Gauffin, överläkare, Neurologiska kliniken US 1. Patrick Vigren, specialistläkare, Neurokirurgiska kliniken US

Helena Gauffin, överläkare, Neurologiska kliniken US 1. Patrick Vigren, specialistläkare, Neurokirurgiska kliniken US Dok-nr 14107 Författare Version Helena Gauffin, överläkare, Neurologiska kliniken US 1 Godkänd av Giltigt fr o m Patrick Vigren, specialistläkare, Neurokirurgiska kliniken US 2017-05-09 Definition Epileptiskt

Läs mer

Allmänkemi på akuten Konsekvenser för patienten, akuten och lab

Allmänkemi på akuten Konsekvenser för patienten, akuten och lab Allmänkemi på akuten Konsekvenser för patienten, akuten och lab Mattias Jönsson Per Simonsson 1 2 Hälso- och sjukvårdslagen Snarast ge en medicinsk bedömning 3 Triage på akutmottagningen Alla som kommer

Läs mer

Intraosseös infart EZ-IO vuxna patienter, Akutkliniken Solna

Intraosseös infart EZ-IO vuxna patienter, Akutkliniken Solna Författare: Eva Piscator, ST-läkare Akutkliniken Solna Godkänt av: Per Lindmarker, Verksamhetschef, Oscar Hägglund, Medicinskt ansvarig Akutmottagningen båda vid Akutkliniken Solna Datum: 2012-10-11 Giltighetstid:

Läs mer

Ambulanssjukvård och primärvård hur kan vi tillsammans förbättra handläggningen av patienter med hjärtinfarkt?

Ambulanssjukvård och primärvård hur kan vi tillsammans förbättra handläggningen av patienter med hjärtinfarkt? Ambulanssjukvård och primärvård hur kan vi tillsammans förbättra handläggningen av patienter med hjärtinfarkt? Situation Ny rutin för patienter med central bröstsmärta Mål: att patienten är på PCI inom

Läs mer

Dina Melki. S-HLR (HLR för sjukvårdspersonal) A-HLR (Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen) Larmrutiner på KS/Huddinge

Dina Melki. S-HLR (HLR för sjukvårdspersonal) A-HLR (Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen) Larmrutiner på KS/Huddinge Dina Melki S-HLR (HLR för sjukvårdspersonal) A-HLR (Avancerad hjärt-lungräddning till vuxen) Larmrutiner på KS/Huddinge S-HLR S-HLR Bedömning av livstecken: - Kontroll av medvetande. - Kontroll av andning

Läs mer

Praktiskt prov VT 2015 Station Anestesi, 11,5 minuter

Praktiskt prov VT 2015 Station Anestesi, 11,5 minuter Praktiskt prov VT 2015 Station Anestesi, 11,5 minuter Bemanning En anestesiolog Utrustning på Anestesi Docka med intubationsmöjlighet Halskrage (sitter på dockan) Syrgasmask Revivator med mask + slang

Läs mer

Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng

Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng Provmoment: Tentamen A:1 Ladokkod: Tentamen ges för:specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning intensivvård 2012-2013 TentamensKod: Tentamensdatum:

Läs mer

Säker traumavård självvärderingsformulär

Säker traumavård självvärderingsformulär Säker traumavård självvärderingsformulär Patientfall A Fallbeskrivning som främst syftar till att värdera prehospital verksamhet, larmkedjor, säkrande av A och B problem, samt tidig handläggning på akutmottagning.

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, kl i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, kl i Hedstrandsalen ing 70 bv 9 sidor. 17 poäng Du är primärjour på anestesi och larmas till akuten pga trauma, en trafikolycka. Patienten, en man i 35-årsåldern, satt utan säkerhetsbälte i baksätet när kompisen körde av vägen för

Läs mer

Utbildning Scenarioinstruktör. Metodikum

Utbildning Scenarioinstruktör. Metodikum Utbildning Scenarioinstruktör Program 8.00 Introduktion, Presentation, förväntan Teori: Begrepp Olika möjligheter: SimMan, Nursing Anne, SimPad Fika Vuxenlärande Pedagogik Simulering Teknik Realism 11.30

Läs mer

Målbeskrivning AT-akutdagar SU - slutredovisning

Målbeskrivning AT-akutdagar SU - slutredovisning Målbeskrivning AT-akutdagar SU - slutredovisning Bakgrund Akutdagarna är ett mycket uppskattat utbildningstillfälle under AT på SU. När vi gick kursen hösten 2011 upplevde vi dock att informationen och

Läs mer

Tertiary Trauma Survey (TTS)

Tertiary Trauma Survey (TTS) Godkänt den: 2017-02-27 Ansvarig: Fredrik Linder Gäller för: Akademiska sjukhuset Vad är? En strukturerad undersökning och genomgång av en multitraumapatient efter initial resuscitering och stabilisering.

Läs mer

Obstretisk NEWS2 riktlinje

Obstretisk NEWS2 riktlinje Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: MIG Faktaägare: Kerstin Cesar, sjuksköterska ProACTcourse Fastställd av: Stephan Quittenbaum, ordförande medicinska kommittén Revisions

Läs mer

Traumatologi Pelle Gustafson Trauma / Tumörsektionen Ortopediska kliniken Universitetssjukhuset i Lund

Traumatologi Pelle Gustafson Trauma / Tumörsektionen Ortopediska kliniken Universitetssjukhuset i Lund Pelle Gustafson Trauma / Tumörsektionen Ortopediska kliniken Universitetssjukhuset i Lund En solig tisdagsförmiddag i mars: - en 42-årig kvinna är på väg in till mottagningen - hittad 10 meter från sin

Läs mer

Sepsis akut handläggning. Se ny riktlinje på Medicinska riktlinjer/ Infektionssjukdomar/Sepsis och Septisk chock

Sepsis akut handläggning. Se ny riktlinje på Medicinska riktlinjer/ Infektionssjukdomar/Sepsis och Septisk chock Sepsis akut handläggning Se ny riktlinje på Medicinska riktlinjer/ Infektionssjukdomar/Sepsis och Septisk chock Övriga PM Färdiga Nekrotiserande fasciit Diagnossättning av svåra infektioner Pågående Meningit

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN NEWS Kirurgi Sahlgrenska

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN NEWS Kirurgi Sahlgrenska Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22825 su/med 2017-09-08 6 Innehållsansvarig: Hanna Järbrink, Kirurgisjuksköterska, Kirurgiavdelning 137 Sahlgrenska (hanja10) Godkänd av: Erik Johnsson,

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe [Skriv text] rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk Totalt 25poäng löäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäz

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Nu blir det repetition av baskunskaper

Hälsa Sjukvård Tandvård. Nu blir det repetition av baskunskaper Nu blir det repetition av baskunskaper Bakomliggande fysiologi i METTS vitalparametrar A= Luftväg B= Andning C= Cirkulation D= CNS E= Temp. Vilken/vilka parametrar faller ut och signalerar vilket/vilka

Läs mer

Diabetes med ketoacidos BARN

Diabetes med ketoacidos BARN 2018-09-27 37568 1 (5) Definition ketoacidos: ph

Läs mer

Giltig t.om. 090131 Ansvarig:Fawzi al-ayoubi, Andreas Bernad, Mattias.Haegerstam

Giltig t.om. 090131 Ansvarig:Fawzi al-ayoubi, Andreas Bernad, Mattias.Haegerstam 2008-12-11 Giltig t.om. 090131 Ansvarig:Fawzi al-ayoubi, Andreas Bernad, Mattias.Haegerstam INLEDNING Denna manual har arbetats fram för att ligga som grund för omhändertagandet av svårt skadade patienter

Läs mer

Rädda hjärna flödet, handläggning sjukvården Gävleborg

Rädda hjärna flödet, handläggning sjukvården Gävleborg Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 09-63177 Fastställandedatum: 2013-04-09 Giltigt t.o.m.: 2014-04-09 Upprättare: Miriam M Nahum Fastställare: Ulf Larsson Rädda hjärna flödet, handläggning

Läs mer

Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng

Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng Vårdande bedömning inom intensivvård 10högskolepoäng Provmoment: Tentamen A:2 Ladokkod: Tentamen ges för:specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning intensivvård 2012-2013 TentamensKod: Tentamensdatum:

Läs mer

Traumatologi. - vad är det och hur kan jag använda det? Pelle Gustafson. Ortopediska kliniken Skånes Universitetssjukhus

Traumatologi. - vad är det och hur kan jag använda det? Pelle Gustafson. Ortopediska kliniken Skånes Universitetssjukhus Traumatologi - vad är det och hur kan jag använda det? Pelle Gustafson Ortopediska kliniken Skånes Universitetssjukhus Traumatologi En solig tisdagsmorgon i mars: - en 42-årig kvinna är på väg in till

Läs mer

Namn:... Pat id:... Oidentifierad:... Klistra patientetikett här TRAUMAJOURNAL TRAUMAJOURNAL TRAUMAJOURNAL

Namn:... Pat id:... Oidentifierad:... Klistra patientetikett här TRAUMAJOURNAL TRAUMAJOURNAL TRAUMAJOURNAL Namn:... Pat id:... Oidentifierad:... Klistra patientetikett här TRAUMAJOURNAL TRAUMAJOURNAL TRAUMAJOURNAL TRAUMAJOURNAL Datum:... Beräknad ankomst:... Olyckstid:... Ankomst akutrum:... Ambulans Hkp Söker

Läs mer