RAPPORT RISKANALYS HAGA ENTRÉ UPPDRAGSNUMMER Sweco Environment AB. Johanna Forsberg, Riskanalys Linn Arvidsson, Granskning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT RISKANALYS HAGA ENTRÉ UPPDRAGSNUMMER Sweco Environment AB. Johanna Forsberg, Riskanalys Linn Arvidsson, Granskning."

Transkript

1 UPPDRAGSNUMMER RISKANALYS HAGA ENTRÉ Sweco Environment AB Johanna Forsberg, Riskanalys Linn Arvidsson, Granskning Sweco

2 Sammanfattning HSB Värmland och Fastighets AB L E Lundberg undersöker möjligheten att uppföra ca 250 lägenheter i planområdet Haga i centrala Karlstad. Området är i dag lågt utnyttjat och enbart bebyggt med garagelängor i plåt. Området upplevs som ett parkområde, men är svårt att nyttja. Hagaleden passerar längs planområdets södra del. Jänvägsspår som är del av Värmlandsbanan löper parallelt med Hagaleden. Enligt uppgifter från Trafikverket passerade under 2015 totalt tåg på banan. Dessa utgör såväl av godståg som persontåg i rikstrafik och regionaltåg. Riskanalysen innefattar identifiering och kvantifiering av risker, värdering av dessa samt sammanställning av rekommenderade åtgärder. Slutsatser Både individrisken och samällsrisken i planområdet till följd av transporter på väg och järnväg bedöms vara acceptabel både för nuläget och med hänsyn taget till en eventuell framtida trafikökning och ökat antal personer i planområdet. Konsekvenser vid en eventuell olycka rör i första hand brand med BLEVE som det scenario som medför störst konsekvens. BLEVE är ett mycket allvarligt skadeförlopp men sannolikheten för att det skall inträffa är mycket låg. Från det att en farligtgodsolycka sker till dess att en BLEVE kan uppstå tar det oftast så lång tid att berörda områden hinner evakueras. Riskbilden ändras inte signifikant även om transporterna av farligt gods skulle öka kraftigt. Trots att den beräknade risknivån är låg bör möjligheter till att ytterligare sänka den alltid övervägas. I det aktuella planområdet rekommenderas att risken för antändning av byggnaden bör reduceras via genomtänkta materialval. En samordning med eventuellt bullerskydd ses som en möjlighet där bullerskyddande åtgärd (t.ex. val av fönster eller inglasade balkonger och motsvarande) lätt kan göras även brandskyddande. Ventilationsintag bör placeras i riktning från järnvägen för att minska risken att eventuella brandgaser sugs in i byggnaden och sprids via ventilationssystemet. Utrymningsvägar till det fria i fasad mot järnvägen bör undvikas. Om utrymningsvägar mot järnvägen bedöms vara nödvändiga utifrån risken för t.ex. brand i byggnad av andra orsaker bör dock denna prioritering väga tyngre eftersom sannolikheten för brand orsakad av händelser i byggnaden är högre än sannolikheten för farligtgodsolycka. Sweco Sandbäcksgatan 1 Box 385 SE Karlstad, Telefon +46 (0) Fax +46 (0) Sweco Environment AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Johanna Forsberg Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) johanna.forsberg@sweco.se

3 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Avgränsningar Avgränsning av rapport Underlag 3 3 Riskbegreppet och riskanalys Samhällsrisk och individrisk Riskbegreppet Bedöma/beräkna risk Värdera risk 4 4 Projektgenomförande 4 5 Underlag 5 6 Beskrivning av området Trafiksituation Väg Järnväg 6 7 Tänkbara olyckor 7 8 Bedömning av sannolikhet för olyckor På väg Avkörning av fordon vid trafikolycka Fordonsbrand På järnväg Urspårning Hål på tankvagn med farligt gods Övriga händelser 10 9 Bedömning av konsekvenser av olyckor Brand i vägfordon Brand i tåg Farligtgodsolycka Klass 2 Gaser Klass 3 Brandfarliga vätskor 13 1(23)

4 9.3.3 Klass 5.1 Oxiderande ämnen Klass 8 Frätande ämnen Övriga händelser Sabotage Tappad last Riskbedömning och värdering av risknivån Individrisk Samhällsrisk Hantering av risk Godsutveckling Sammanfattande riskbedömning Principer för riskvärderingen Förslag till säkerhetshöjande åtgärder Referenser 22 2(23)

5 1 Inledning HSB Värmland och Fastighets AB L E Lundberg undersöker möjligheten att uppföra lägenheter i planområdet Haga i centrala Karlstad. En riskbedömning har därför genomförts. Området är idag lågt utnyttjat och enbart bebyggt med garagelängor i plåt. Området upplevs som ett parkområde, men är svårt att nyttja. Vid planering och genomförande ska hänsyn tas till områdets behov av grönytor och det finns goda möjligheter att skapa en strandpromenad. Hagaleden passerar längs planområdets södra del och järnvägsspår löper parallellt med Hagaleden. Den här rapporten fokuserar därför på riskerna med transport av farligt gods på väg och järnväg och vilka åtgärder som eventuellt behövs för att möta dessa. 2 Avgränsningar 2.1 Avgränsning av rapport Denna rapport berör plötsligt inträffade händelser i samband med transporter av farligt gods på väg och järnväg förbi planområdet. Eventuella långtidseffekter på grund av den normala trafiken, närheten till ledningar etc. berörs inte. 2.2 Underlag Beräkningar och slutsatser i denna rapport baseras på befintliga uppgifter i offentlig statistik, rapporter och övrigt befintligt underlag. Fältmätningar i mark har utförts med behandlas inte i denna rapport. 3 Riskbegreppet och riskanalys Risk upplevs mycket olika mellan olika människor. Ålder och kön har stor betydelse för hur risker uppfattas. Även inställningen till och graden av frivillighet eller kontroll över den aktuella aktiviteten påverkar uppfattningen om huruvida en risk är stor eller liten. 3.1 Samhällsrisk och individrisk Risk kan beskrivas på olika sätt. Två vanliga mått är samhällsrisk och individrisk. Med samhällsrisk menas risken för att ett visst antal människor, vilka som helst, omkommer vid en viss typ av olycka, t.ex. hur många människor som omkommer vid en farligtgodsolycka på en väg. Med individrisk menas sannolikheten för att en viss individ, du eller jag, omkommer under ett år. Oftast förknippas individrisken med viss verksamhet, t.ex. bilkörning eller vistelse på viss plats, t.ex. en bostad invid en järnvägssträcka eller i närheten av en större industrianläggning. 3(23)

6 3.2 Riskbegreppet Med risk avses både sannolikhet för och konsekvens av olyckssituationer. Denna definition innebär därmed att man inte bara måste värdera vilka konsekvenser olyckssituationer kan leda till utan även hur ofta de förväntas inträffa, oberoende av varandra. Som värdemätare på konsekvensen används i denna rapport antal döda och skadade människor. Skall man påverka risknivån till de bättre kan man sålunda verka för att antingen minska sannolikheten för en olycka eller genomföra åtgärder som syftar till att minska konsekvenserna. 3.3 Bedöma/beräkna risk Det finns många metoder för att bedöma eller beräkna risken av en viss verksamhet, d.v.s. att genomföra en riskanalys. Val av metod beror i regel på vilken typ av verksamhet som står i fokus. Metodvalet påverkas även om riskanalysen skall vara av mer övergripande kvalitativ karaktär eller om en noggrannare så kallad kvantitativ analys skall göras i avsnitt 4 beskrivs de metoder som används i denna rapport. 3.4 Värdera risk Då risknivån för en viss verksamhet beräknats uppstår frågan om risken kan accepteras eller om den måste reduceras med olika säkerhetshöjande åtgärder. Till skillnad från exempelvis Nederländerna finns ingen lagstadgad och enhetlig ambitionsnivå för acceptabel risk i Sverige. Ett flertal kriterier finns dock framtagna för olika sammanhang. De riskvärderingskriterier som använts i denna analys redovisas i avsnitt 0 i samband med presentation av sammanfattande riskbedömning och värdering av risknivå. 4 Projektgenomförande Analysarbetet har genomförts i följande steg: 1. Granskning av ingående underlagsmaterial 2. Framtagning av olyckskatalog 3. Bedömning av sannolikhet för olyckor 4. Bedömning av olyckskonsekvenser 5. Sammanfattande riskbedömning 6. Värdering av risknivån 7. Förslag till säkerhetshöjande åtgärder Erforderliga uppgifter om planområdet och dess omgivning samt Värmlandsbanan (indata till analysarbetet) har i första hand hämtats från Trafikverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Byggnads AB L E Lundberg. 4(23)

7 5 Underlag Kartmaterial och information från arkitekt utgör underlag för bedömning av hur byggnaderna avses att användas. Trafikverkets trafikstatistik ligger till grund för frekvensberäkningarna, volym och typer av farligt gods som passerar planområdet samt trafikprognos. För att prognosanalysen ska vara robust har en dubblering av mängden farligt gods antagits, ett osannolikt scenario, men en metod som kan användas som kvalitetssäkring av analyser. Uppgifterna om farligt gods är konfidentiella och redovisas därför inte i tabell- eller diagramform men utgör underlag för beräkningar och analys. 6 Beskrivning av området Området består idag av två fastigheter. Haga 1:12 ägs av Haga garageförening och är bebyggd med garagelängor i plåt. Angränsande fastighet Haga 1:10 ägs av kommunen och är obebyggd. Inom fastigheten och på angränsande mark finns idag stora träd och gröna ytor. Området upplevs som ett parkområde men är svårt att nyttja. Planområdet gränsar till Hagaleden och Värmlandsbanan och är därmed utsatt för bullerstörningar. Under 2015 passerade totalt tåg på banan. Tågen utgörs såväl av godståg som av persontåg i rikstrafik och regionaltåg. Tågens längd varierar. Syftet med planen är att möjliggöra ca 250 nya lägenheter i planområdet Haga Entré. En inledande idé till områdets utnyttjande visas i Figur 2 nedan. Figur 1. Planområde Haga Entré. 5(23)

8 Figur 2. Sketchup, planerade bostäder Haga Entré. Källa ADABACUM Bygg- & Fastighetsadministration 6.1 Trafiksituation Väg Skyltad hastighet på Hagaleden förbi området är 50 km/h. Hagaleden är inte primär eller sekundär led för farligt gods. Det innebär att farligt gods normalt inte transporteras längs leden. Det kan dock inte uteslutas att någon enstaka transport med farligt gods till lokal adressat kan passera Järnväg Trafikverkets statistiska enhet har tillhandahållit trafikstatistik för år Under år 2015 passerade godståg, resandetåg och 1101 övriga tåg förbi kvarteret. En prognos för kommande år har beräknats. För att prognosanalysen ska vara robust har en dubblering av mängden farligt gods antagits, ett osannolikt scenario, men en metod som kan användas som kvalitetssäkring av analyser. Enligt Trafikverkets uppgifter transporteras i genomsnitt ca ton farligt gods årligen förbi planområdet. Ungefär hälften av allt farligt gods (47 %) utgörs av brandfarlig gas. Detaljuppgifterna om transport av farligt gods är konfidentiella och får användas som underlag för analysen men inte redovisas i tabellform eller liknande. Denna statistik har dock legat till grund för riskberäkningarna. 6(23)

9 7 Tänkbara olyckor En olyckskatalog är en sammanställning av tänkbara olyckssituationer som bedöms ha avgörande inverkan på risknivån. För Haga Entré presenteras aktuell lista i Tabell 1. Olyckskatalogen avser olyckssituationer som kan leda till skadade eller döda människor. Några av händelserna har i listan även kompletterats med möjliga följdhändelser som utreds vidare i samband med bedömning av sannolikhet för olycka och bedömning av olyckskonsekvenser. Tabell 1. Olyckskatalog för Haga Entré, Karlstad kommun. Händelse Möjliga följdhändelser, kommentarer Väg Avkörning av fordon från väg - Sammanstötning med byggnad eller person Fordonsbrand - Brandspridning till omgivning Sabotage - Järnväg - Urspårning - Sammanstötning med byggnad eller person - Hål på tankvagn med farligt gods Sammanstötning/kollision - Hål på tankvagn med farligt gods Brand - Tappad last - Sabotage - Sannolikheten för respektive händelser och möjliga följdhändelser presenteras i avsnitt 0 nedan. 7(23)

10 8 Bedömning av sannolikhet för olyckor 8.1 På väg Hagaleden är vare sig primär eller sekundär transportled för transport av farligt gods. De olyckstyper som behöver studeras vidare är därför avkörning av fordon till följd av trafikolycka samt brand i fordon Avkörning av fordon vid trafikolycka Enligt frekvensberäkningarna förväntas totalt ca 0,5 trafikolyckor (oberoende av om bilen transporterar farligt gods eller ej) kunna inträffa per år på Hagaleden i höjd med planområdet Haga Entré. Antalet olyckor är direkt proportionerligt mot trafikflödet. En normal trafikolycka påverkar endast personer i direkt anslutning till vägen varför det inte är relevant i det aktuella fallet Fordonsbrand Under åren rapporteras årligen i genomsnitt 64,7 fordonsbränder i Sverige vid polisrapporterade vägtrafikolyckor till Vägverkets informationssystem för trafiksäkerhet (VITS). Under motsvarande år rapporterades ca trafikolyckor med personskada per år. Detta ger en frekvens för brand i fordon vid olycka på 4,1*10-3 per år, dvs. 0,41 % av antalet fordonsolyckor leder till brand i fordon. 8.2 På järnväg Sannolikheter för olyckssituationerna i olyckskatalogen har beräknats med hjälp av VTI:s rapport 387:2 samt tillgänglig statistik från Trafikverket Urspårning Ett tåg som spårar ur kan dels stanna på banvallen, dels fortsätta i en tangentiell riktning. I händelse av det senare kan vagnar antingen bromsa förloppet eller knuffa på vilket leder till att vagnar viker ihop sig och ställer sig tvärs spåret. Data över hur långt från spårmitt som tåg vid inträffade urspårning har hamnat som längst framgår av nedanstående tabeller. Tabell 2. Data över hur långt urspårade persontåg har avvikit från spårmitt, samt viktad sannolikhet med beaktande av endast de kända data. Från Fredén (2001). 0-1 m 1-5 m 5-15 m m >25 m Okänt Data (%) Viktad sannolikhet (%) (23)

11 Tabell 3. Data hur långt urspårade godståg har avvikelse från spårmitt, samt viktad sannolikhet med beaktande av endast de kända data. Från Fredén (2001). 0-1 m 1-5 m 5-15 m m >25 m Okänt Data (%) Viktad sannolikhet (%) Spridningen (avvikelsen från spåret) är också beroende av tågets hastighet och spårets läge i förhållande till omgivningen och omgivningens beskaffenhet. Där är därmed osannolikt att ett tåg vid en urspårning når länge än 25 m från spåret. 98 % av persontågen och 90 % av godstågen stannar inom 5 m. inom detta avstånd finns ingen bebyggelse eller planer på bebyggelse och vidare konsekvenser av rent krockvåld kommer inte att beröras i denna rapport Hål på tankvagn med farligt gods Fyra primärhändelser kan resultera i så allvarliga skador att det leder till utflöde av gods. Dessa är kollision, urspårning på grund av spår- eller vagnfel, sammanstötning med annat tåg eller tyngre maskin på spårområdet samt plankorsningsolycka. Någon plankorsning finns inte i närheten av det aktuella området varför denna olycksorsak utgår. Endast de vagnar som lämnar spårområdet anses utsattas för så pass allvarlig yttre påverkan att läckage kan uppstå. Antalet beräknade olyckor för tåg som innehåller farligt gods redovisas i Tabell 4. Tabell 4. Olyckstyper och antal urspårade vagnar per år på järnvägssträckan förbi planområdet. Olyckstyp Frekvens (år -1 ) Genomsnittligt antal urspårade vagnar per incident Kollision 3,1* Urspårning (spårfel + vagnfel) 4,4*10-6 3,5 Sammanstötning 6,7* Totalt antal urspårade vagnar (per år) 1,8*10-5 I genomsnitt förväntas 1,8*10-5 vagnar med farligt gods per år spåra ur vid planområdet. Detta motsvarar en urspårad vagn med farligt gods vart år. En urspårning med en vagn lastat med farligt gods innebär inte nödvändigtvis att det blir en farligtgodsolycka. I de flesta fall håller tanken och inget av innehållet strömmar ut. Om det går hål på en tank eller ej beror på ett flertal faktorer. Den viktigaste är tankens konstruktion men även miljön omkring spåret har betydelse. I Sverige finns två 9(23)

12 huvudtyper av tankvagnar i trafik, tunnväggiga för transport av vätskor vid atmosfärstryck och tjockväggiga avsedda för gaser under övertryck. Förbi Haga Entré transporteras gaser, vätskor, frätande ämnen och oxiderande ämnen. I Tabell 5 redovisas vilka riktvärden som använts för uppskattning av sannolikheten för att en tankvagn skadas vid urspårning. Tabell 5. Sannolikhet för att tankvagn skadas vid urspårning Tunnväggig tank Litet hål Medelstort hål Stort hål 0,01 0,04 0,25 Tjockväggig tank Litet hål Medelstort hål Stort hål 0,01 0,01 0,01 Utifrån ovanstående riktvärden och uppgifter om transporterade volymer av respektive ämnesklass farligt gods kan sannolikheten för att en tankvagn skadas vid en olycka beräknas Övriga händelser För övriga händelser i olyckskatalogen: brand i själva tåget, sabotage och tappad last finns inga tillgängliga uppgifter om riktvärden eller statistik över inträffade händelser. Någon kvantifiering av sannolikheten för dessa händelser anses inte möjlig. Händelserna och möjliga konsekvenser diskuteras vidare i avsnitt 9. 10(23)

13 9 Bedömning av konsekvenser av olyckor Med risk avses både sannolikhet för och konsekvens av olika olyckshändelser. För att kunna göra en riskvärdering av planområdet skall konsekvenserna av olika möjliga olyckshändelser bedömas. Detta sammanvägs med de bedömda sannolikheterna för respektive händelse (redovisade i avsnitt 9) och utgör grunden för den riskbedömning som presenteras i avsnitt 0. Konsekvenserna av en farligtgodsolycka kan vara skadade eller förolyckade människor. En bedömning av omfattningen görs med hänsyn till de fysikaliska effekterna hos respektive farligtgodstyp, människors exponering och de lokala omständigheterna i övrigt. I detta avsnitt presenteras först hur omfattningen av olika typer av olyckor bedöms. Därefter presenteras konsekvensbedömningar av respektive olyckshändelse i olyckskatalogen. 9.1 Brand i vägfordon Den mängd strålning som skulle komma att påverka området till följd av en olycka med brand i fordon beror bland annat av vilken typ av fordon som brinner (personbil, lastbil etc.), antalet fordon som brinner och var dessa fordon är placerade. Effektutvecklingen varierar mycket beroende på både typ och antal brinnande fordon. Beaktade scenarier presenteras i Tabell 6 nedan tillsammans med de konsekvensområden inom vilka allvarliga eller dödliga skador kan uppnås. Det avstånd inom vilket personer förväntas omkomma antas vara fram till där värmestrålningsnivån överstiger 15 kw/m 2 vilket är en strålningsnivå som orsakar outhärdlig smärta efter kort exponering (cirka 2-3 sekunder). Tabell 6. Kritiskt avstånd med avseende på skadlig strålningsnivå för olika fordonsbrandscenarier Fordonstyp Utvecklad effekt (kw) Kritiskt avstånd strålningsnivå (m) Personbil (singelolycka) ,0 2-3 personbilar ,5 Tungt fordon inblandat ,0 Brand i fordon bedöms inte påverka personsäkerheten i det berörda området och medför därför ingen ökning av risknivån inom området. 9.2 Brand i tåg Brand i tåg kan leda till ett flertal olika konsekvenser beroende på var branden uppstår och i vilket skede eller position branden upptäcks. Oftast är det inte fråga om våldsamma bränder utan högst begränsade bränder eller rökutveckling med mindre omfattande skador som följd. Vid omfattande bränder bedöms konsekvenserna bli materiella skador 11(23)

14 och skadade människor. Mer omfattande konsekvenser kan inträffa om den brinnande vagnen eller angränsande vagnar innehåller farligt gods. 9.3 Farligtgodsolycka Följden av en farligtgodsolycka kan resultera i skadade eller förolyckade människor. En bedömning av omfattningen av olika typer av möjliga olyckor måste göras med hänsyn till fysikaliska effekter, människors exponering och lokala omständigheter i övrigt. Bedömningarna görs i två steg: 1. Bedömning av olyckseffekten Olyckseffekten beror på typ av farligt gods och presenteras ofta som det maximala riskavstånd mellan olycksplatsen och oskyddade människor inom vilket dödsfall kan förväntas. 2. Bedömning av konsekvenser I detta steg värderas den skada på människor som olyckan kan leda till. Konsekvensen beror såväl på olyckseffekten som på hur många människor som befinner sig inom det maximala riskavståndet vis olyckstillfället. Konsekvensen för oskyddade människor värderas utifrån olyckseffekt och exponeringsgrad. Konsekvensen av respektive olyckstyp varierar beroende på egenskaperna hos respektive godstyp Klass 2 Gaser För att transportera och förvara gas med så liten volym som möjligt trycksätts den så att den övergår i vätskefas (kondenseras). En behållare fylls till ca 80 % vilket innebär att den till viss del även innehåller gasformigt ämne. Transporter med trycksatta gaser transporteras i tjockväggiga tankar av segt tryckkärlsstål som tål större deformationskrafter än till exempel en tankvagn med brandfarlig vätska. Om behållaren skadas så att den går sönder och ämnen börjar läcka ut blir konsekvenserna betydligt större än ämnet kommer ut i vätskefas än i gasfas. Brandfarliga gaser är t.ex. gasol, acetylen, vätgas och metan. Det ämne som representerar brandfarlig gas i de flesta beräkningar är gasol. Anledningen till valet av gasol som representativt ämne för brandfarlig gas är dels att gasoltransporter är relativt vanliga, dels att konsekvenserna vid ett gasolutsläpp kan bli mycket allvarliga. Vid läckage av gasol kan följande händelse inträffa: 1. Om gasen antänds direkt uppstår en jetflamma. Värmestrålningen mot människor och byggnader blir betydande, i synnerhet i jetflammans riktning. Är utsläppet gasformigt blir skadorna begränsade till den närmaste omgivningen. Sker utsläppet i vätskefasen blir flamman betydligt större och ett större område påverkas av värmestrålningen. I rapporten förutsätts att läckage uppstår nära vätskeytan i tanken vilket innebär att utsläppet innehåller både vätska och gas. 12(23)

15 2. Om gasen inte antänds direkt utan istället driver iväg i ett moln från platsen för utsläppet finns risk för en fördröjd antändning. Molnet antänds då av någon form av extern antändningskälla. Hur långt molnet driver innan det antänds beror bland annat på tillgång till antändningskälla, väderlek och områdets utformning. 3. Den tredje skadehändelsen är en s.k. BLEVE eller Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion. BLEVE riskerar att inträffa då en oskadad tank med tryckkondenserad gas värms upp. Detta kan inträffa då en tankvagn punkteras och en jetflamma uppstår och till slut brister den momentant. Tankens innehåller antänds och ett stort eldklot uppstår. BLEVE är ett mycket allvarligt skadeförlopp men sannolikheten för att det skall inträffa är mycket låg. Från det att en farligtgodsolycka sker till dess att en BLEVE kan uppstå tar det oftast så lång tid att berörda områden hinner evakueras Klass 3 Brandfarliga vätskor Konsekvenserna av ett utsläpp med brandfarlig vätska beror inte så mycket på storleken på hålet som av storleken av den pöl som bildas på marken. Ju större pöl som bildas desto större blir branden och flammornas höjd om pölen antänds. En stor brand genererar vidare en hög strålningsvärme mot människor och byggnader i dess närområde. Avstånd och vegetation dämpar strålningsvärmen. Strålningseffekten byggs upp under loppet av några minuter och människor i närheten har tid att springa undan, däremot kan strålningsvärmen medföra risk för brandspridning till byggnad. Den brandfarliga vätskan antas vara bensin eftersom detta är ett av de vanligaste ämnena som transporteras och är extremt brandfarligt. Det antas att den brandfarliga vätskan har läckt ut och sedan antänts eftersom det är först då allvarliga konsekvenser kan uppstå för personer i närområdet. Järnvägstanken antas rymma 45 ton bensin, men vanligtvis brukar tanken vara uppdelad i mindre fack. Därför antas att inte all bensin läcker ut. De två scenarier som antagits är följande: Liten pölbrand 100 m 2 (radie 5,6 m) Stor pölbrand 400 m 2 (radie 11,3 m) Konsekvensen av att en person utsätts för strålning beror av (1) hur hög värmestrålningen är samt (2) hur länge man exponeras. Samma sak gäller för byggnader som utsätts för värmestrålning. Enligt FOA:s rapport Vådautsläpp av brandfarliga och giftiga gaser och vätskor erhålls följande procent för 2:a gradens brännskada efter 20 s strålning: 32 kw/m % 19 kw/m 2 70 % 16 kw/m 2 45 % 15 kw/m 2 30 % 12 kw/m 2 10 % 13(23)

16 Om personer med normal klädsel (innebär 20 % oskyddad hud) erhåller 2:a gradens brännskador kan man anta att 15 % omkommer. Utifrån ovanstående resonemang sätts gränsvärdet för att omkomma, för de som vistas utomhus, till 15 kw/m 2. De personer som befinner sig inom hus skyddas av byggnaden från strålningen. Däremot kan fasaden på byggnaden fatta eld samt sprida sig vidare i byggnaden. Den strålning som är kritisk för brandspridning antas till 15 kw/m 2 om inga byggnadstekniska åtgärder har vidtagits. Strålningen från en pölbrand är inte lika fram till kanten av riskområdet utan avtar på det sätt som Figur 3 visar. Figur 3. Kurvorna visar hur den infallande strålningen påverkas av avståndet från olyckan. Figuren ovan beräknar avståndet från pölens kant. Hänsyn har inte tagits till pölens radie. När radien av pölbranden adderas erhålls avståndet 22 m och 41 m från olycksplatsen för respektive pölbrand Klass 5.1 Oxiderande ämnen Salter som nitrat, klorid och peroxid hör till denna klass. Om en olycka endast ger upphov till att ämnet läcker ut föreligger normaltingen risk för personskador. Explosionsrisk kan dock uppstå om fordonets bränsle också läcker ut och blandas med ämnet. Då sannolikheten för att en olycka skall uppstå där både ämnet och bränslet läcker ut och dessutom blandas bedöms som mycket liten har inga skadehändelser identifierats och ämnen i denna klass kommer inte att behandlas visare i denna rapport. 14(23)

17 9.3.4 Klass 8 Frätande ämnen I denna klass finns ämnen med frätande egenskaper. Exempel på dessa ämnen är svavelsyra, saltsyra och lut till pappersindustrin. För att denna klass skall kunna ge upphov till skador på människor måste de få i sig ämnet eller komma i annan direkt kontakt med det vilket ej bedöms som sannolikt. Inga skadehändelser med dessa ämnen har identifierats i denna rapport och ämnen i denna klass kommer inte att behandlas vidare i denna rapport. 9.4 Övriga händelser Ytterligare några möjliga olyckshändelser finns listade i olyckskatalogen. För flera av dessa händelser finns inga tillgängliga uppgifter om riktvärden eller statisk över inträffade händelser varvid en kvantifiering av sannolikhet respektive konsekvens inte anses möjlig. Respektive händelse kommenteras kort nedan Sabotage Det föreligger normalt inga svårigheter för obehöriga att ta sig in på spår- och bangårdsområden, speciellt på tider utanför normal arbetstid. Förekommer uppställda vagnar med farligt gods kan svåra olyckor inträffa om vagnar utsätts för åverkan. Det kan i många fall vara enkelt att öppna tömningsventilerna på tankvagnar. Lastade vagnar, speciellt med brandfarligt eller farligt gods, bör inte lämnas kvar obevakade på bangårdar eller spårområden utanför ordinarie arbetstid. Denna hantering faller dock utanför omfattningen av denna rapport och berör inte planeringen av det aktuella kvarteret Tappad last Det förekommer att last lossnar och tappas från godsvagnar vilket medför viss risk för människor. Uppgifter om denna typ av olyckor saknas dock. Risken för människor och miljö bedöms som liten, varför olyckstypen inte behandlats i denna studie. 15(23)

18 10 Riskbedömning och värdering av risknivån Det saknas idag formella krav i svensk lagstiftning för acceptabel risk. De kriterier som istället används hämtas ofta från Räddningsverkets publikation Värdering av risk som utarbetats av Det Norske Veritas (DNV). Kriterierna däri kan i princip sägas ha status av det facto-kriterier i Sverige. I denna riskanalys redovisas såväl samhällsrisk som individrisk i relation till dessa kriterier Individrisk Individrisk innebär sannolikheten för att en viss individ omkommer (drabbas) under loppet av ett år. Kriterier för individrisk används för att begränsa risken för enskilda individer i samhället med syftet att försäkra sig om att dessa inte utsätts för oacceptabelt stora risker. I denna analys har den platsspecifika individrisken beräknats vilket innebär risken för att en person drabbas när han/hon i någon mån kontinuerligt befinner sig inom området. I Tabell 7 redovisas de aktuella kriterier för individrisk som används i denna rapport 4. Tabell 7. Kriterier för individrisk Risk Övre gräns Nedre gräns Individrisk 1*10-5 per år 1*10-7 per år Mellan de två gränserna finns ALARP-zonen (As Low as Reasonably Practicable). Risker som hamnar i denna zon är i regel acceptabla om riskreducerande åtgärder genomförs där så är praktiskt och ekonomiskt möjligt. Risker som hamnar ovanför denna zon accepteras inte och kräver omedelbara riskreducerande åtgärder. Risker som hamnar under denna zon är acceptabla enligt dessa kriterier. Individrisken för personerna inom planområdet redovisas i Figur 4. 16(23)

19 Figur 4. Individrisken inom planområdet befinner sig långt under ALARP-zonen Samhällsrisk Samhällsrisk definieras som sambandet mellan frekvens av en oönskad händelses tänkbara scenarier och de konsekvenser som dessa genererar. Vanligtvis anges frekvensen i antalet händelser per år och konsekvenserna i antal omkomna. Kriterier för samhällsrisk används för att begränsa risken för utsatta befolkningsgrupper inom vissa lokala områden eller för samhället i sin helhet. Frekvenserna av alla de kombinationer som bidrar till påverkan av människor i området summeras och presenteras i form av F/N-kurvor ( Frequency of accidents kontra Number of fatalities ). En F/N-kurva är en graf som visar sambandet mellan händelsefrekvensen och antalet omkomna. Kriterierna för samhällsrisk i form av F/N-kurvor har hämtats från Räddningsverkets publikation Värdering av risk 4. Övre gräns för område där risker under vissa förutsättningar kan tolereras om alla rimliga åtgärder är vidtagna: F= 10-4 per år för N=1 Övre gräns för område där risker kan anses som små: F=10-6 per år och N=1 Lutning på FN-kurva: -1 F/N-kurvan presenteras i en logaritmisk skala och frekvenserna är kumulerade. Mellan de två linjerna finns ALARP-zonen. Samhällsrisken redovisas i Figur 5 nedan. 17(23)

20 F 1,0E-02 1,0E-03 1,0E-04 1,0E-05 1,0E-06 1,0E-07 1,0E-08 1,0E-09 1,0E-10 1,0E-11 1,0E-12 1,0E-13 1,0E-14 1,0E-15 1,00 10,00 100,00 N Figur 5. Samhällsrisken för området befinner sig långt under ALARP-zonen. 11 Hantering av risk Som visats i avsnitt 10 befinner sig den beräknade risknivån under den gräns där den kan anses liten. Konsekvenser vid en eventuell olycka rör i första hand brand, med BLEVE som det scenario som medför störst konsekvens. Eventuella åtgärder diskuteras i avsnitt Godsutveckling Som för alla bansträckningar kan givetvis transportsituationen ändras. Det finns dock inget som tyder på att signifikant annorlunda godstyper skulle komma att börja transporteras längs bansträckningen. För att simulera ett fall med avsevärt höjda transportvolymer har ett fall med fördubblade volymer farligt gods beräknats. Individ- och samhällsrisken påverkas dock endast marginellt vilket framgår av Figur 6 och Figur 7 nedan. 18(23)

21 Figur 6. Individrisken utveckling vid fördubblade godsvolymer. Uläget beskrivs av den blå kurvan. Läget vid fördubblade godsvolymer beskrivs av den orangea kurvan. Figur 7. Samhällsrisken utveckling vid fördubblade godsvolymer. Nuläget beskrivs av den blå kurvan. Läget vid fördubblade godsvolymer beskrivs av den lila kurvan. 19(23)

22 13 Sammanfattande riskbedömning Både individrisken och samhällsrisken i planområdet till följd av transporter på väg och järnväg bedöms vara acceptabel både för nuläget och med hänsyn taget till en eventuell framtida trafikökning och ökat antal personer i planområdet. I första hand är det sovande personer som löper störst risk att skadas vid en olycka på järnvägen. Konsekvenser vid en eventuell olycka rör i första hand brand med BLEVE som det scenario som medför störst konsekvens. BLEVE är ett mycket allvarligt skadeförlopp men sannolikheten för att det skall inträffa är mycket låg. Från det att en farligtgodsolycka sker till dess att en BLEVE kan uppstå tar det oftast så lång tid att berörda områden hinner evakueras. Riskbilden ändras inte signifikant även om transporterna av farligt gods skulle öka kraftigt. Möjliga åtgärder diskuteras i avsnitt Principer för riskvärderingen Som tidigare nämnts finns det i Sverige inga lagstadgade kriterier för att värdera om en risk är acceptabel eller ej. I Räddningsverkets rapport Värdering av risk anges de kriterier som i brist på annat fått status av de facto-kriterier i Sverige, se avsnitt 10. Förutom dessa siffervärden gäller fyra principer för riskvärdering och värdering av riskminskande åtgärder vilka ska tas fram i beaktande. Rimlighetsprincipen En verksamhet bör inte innebära risker som med rimliga medel kan undvikas. Detta innebär att risker med tekniskt eller ekonomiskt rimliga medel kan elimineras eller reduceras alltid ska åtgärdas (oavsett risknivå). Proportionalitetsprincipen De totala risker som en verksamhet medför bör inte vara oproportionerligt stora jämfört med de fördelar (intäkter, produkter, tjänster etc.) som verksamheten medför. Fördelningsprincipen Riskerna bör vara skäligt fördelade inom samhället i relation till de fördelar som verksamheten medför. Detta innebär att enskilda personer eller grupper inte bör utsättas för oproportionerligt stora risker i förhållande till de fördelar som verksamheten innebär för dem. Principen om undvikande av katastrofer Risker bör hellre realiseras i flera mindre olyckor med begränsade konsekvenser som kan hanteras av tillgängliga beredskapsresurser än i enstaka katastrofer. 20(23)

23 15 Förslag till säkerhetshöjande åtgärder Trots att den beräknade risknivån är låg, som konstaterats i tidigare avsnitt, bör möjligheter till att ytterligare sänka den alltid övervägas. Detta är följden av rimlighetsprincipen, förklarad i avsnitt 14 ovan. Enligt denna ska risker som med tekniskt och ekonomiskt rimliga medel kan elimineras eller reduceras alltid åtgärdas oavsett risknivå. I det aktuella planområdet rekommenderas att risken för antändning av byggnader reduceras via genomtänkta materialval. En samordning med eventuellt bullerskydd ses som en möjlighet där bullerskyddande åtgärd (t.ex. val av fönster eller inglasade balkonger och motsvarande) lätt kan göras även brandskyddande. Ventilationsintag bör placeras i riktning från järnvägen för att minska risken att eventuella brandgaser sugs in i byggnaden och sprids via ventilationssystemet. Utrymningsvägar till det fria i fasad mot järnvägen bör undvikas. Om utrymningsvägar mot järnvägen bedöms vara nödvändiga utifrån risken för t.ex. brand i byggnad av andra orsaker bör dock denna prioritering väga tyngre eftersom sannolikheten för brand orsakad av händelser i byggnaden är högre än sannolikheten för farligtgodsolycka. 21(23)

24 16 Referenser 22(23) 1. Upplevd risk, Skrift Nr.3 (1993). Riskkollegiets skriftserie. Gotab Stockholm 2. Fredén, S.: Om sannolikhet för järnvägsolyckor med farligt gods. Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI). Rapport 387:2. Linköping Farligt gods - Riskbedömning vid transport. Handbok för riskbedömning av transporter med farligt gods på väg eller järnväg, B20-196/96, 1996, Statens Räddningsverk, Karlstad. 4. Davidsson m fl (1997), Värdering av risk, Rapport P21-182/97, Statens Räddningsverk, Karlstad 5. Fischer, S. m.fl (1997), Vådautsläpp av brandfarliga och giftiga gaser och vätskor. Metoder för bedömning av risker, Andra reviderade upplagan, FOA-R SE, Försvarets Forskningsanstalt, Stockholm 6. Lamnevik, Stefan Palme, Erik (1997) Översiktsplan för Göteborg fördjupad för sektorn transporter av farligt gods, Bilagor 1-5, Antagandehandling. DNR 785/92. Stadsbyggnadskontoret. Göteborg 7. Lamnevik, Stefan Palme, Erik (1997) Översiktsplan för Göteborg fördjupad för sektorn transporter av farligt gods, Bilagor 6-7, Antagandehandling. DNR 785/92. Stadsbyggnadskontoret. Göteborg 8. Lamnevik, Stefan Palme, Erik (1997) Översiktsplan för Göteborg fördjupad för sektorn transporter av farligt gods, Samrådshandling. DNR 785/92. Stadsbyggnadskontoret. Göteborg 9. Olsson, Sara Wasting, Malén (2000), Riskhänsyn vid ny bebyggelse, Rapport 2000:01, Räddnings- och säkerhetsavdelningen, Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholm 10. Fredén, S Modell för skattning av sannolikheten för järnvägsolyckor som drabbar omgivningen, Banverket Miljösektionen Rapport 2001:5, Banverket, Statistik över olyckor på statens spåranläggningar år Riskhantering i detaljplaneprocessen - Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods, Länsstyrelserna i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län, Midholm, Erik (2006), Detaljerad riskutredning Västerleden Västerås, WSP 14. Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen - Bebyggelseplanering intill väg och järnväg med transport av farligt gods, Skåne i utveckling Riskutredning stationsområdet, Västerås avseende risk för urspårning samt transporter av farligt gods, Mälardalens brand & räddning, Dnr: 2012/258-MBR-191,

25 16. Kv Bävern 9 Karlstad, Riskanalys för om- och tillbyggnad av ca lagenheter, Sweco Environment AB, Trafikverket, Tåglängder och farligt gods vid Karlstad C 2012 samt prognos, Trafikverkets statistikenhet, e-post daterad Kjell-Arne Andersson, ADABACUM Bygg- & Fasighetsadministration, e- post daterad (23)

RAPPORT. Riskanalys Kinnarps Förskola 2015-03-24 LEIF THORIN SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSNUMMER 1331526000

RAPPORT. Riskanalys Kinnarps Förskola 2015-03-24 LEIF THORIN SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSNUMMER 1331526000 RAPPORT UPPDRAGSNUMMER 1331526000 Riskanalys Kinnarps Förskola 2015-03-24 LEIF THORIN SWECO ENVIRONMENT AB Sweco Sandbäcksgatan 1 Box 385 SE 651 09 Karlstad, Sverige Telefon +46 (0)54 141700 Fax +46 (0)54

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

Kompletterande risk PM med åtgärdsförslag rörande transport av farligt gods vid området Kasernhöjden, E18 Karlstad.

Kompletterande risk PM med åtgärdsförslag rörande transport av farligt gods vid området Kasernhöjden, E18 Karlstad. 14 UPPDRAG Kasernhöjden UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE David Ranström UPPRÄTTAD AV Johanna Forsberg DATUM Kompletterande risk med åtgärdsförslag rörande transport av farligt gods vid området Kasernhöjden,

Läs mer

RAPPORT RISKANALYS DP FANFAREN UNDERLAG TILL DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER 1331389 2014-01-31 SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON.

RAPPORT RISKANALYS DP FANFAREN UNDERLAG TILL DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER 1331389 2014-01-31 SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON. UPPDRAGSNUMMER 1331389 RISKANALYS DP FANFAREN UNDERLAG TILL DETALJPLAN SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON Sweco Ändringsförteckning VER. DATUM ÄNDRINGEN AVSER GRANSKAD GODKÄND Sweco Sandbäcksgatan 1 Box

Läs mer

RAPPORT MÖRVIKEN 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 OCH 1:103 M.FL. RISKANALYS UNDERLAG TILL DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB

RAPPORT MÖRVIKEN 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 OCH 1:103 M.FL. RISKANALYS UNDERLAG TILL DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSNUMMER 1331390000 MÖRVIKEN 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 OCH 1:103 M.FL. RISKANALYS UNDERLAG TILL DETALJPLAN SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON Sweco Ändringsförteckning VER. DATUM ÄNDRINGEN AVSER GRANSKAD

Läs mer

RAPPORT. Riskanalys Underlag för utveckling av område. Klara/Sandbäcken UPPDRAGSNUMMER Sweco Environment AB

RAPPORT. Riskanalys Underlag för utveckling av område. Klara/Sandbäcken UPPDRAGSNUMMER Sweco Environment AB Klara/Sandbäcken UPPDRAGSNUMMER 1331698100 Riskanalys Underlag för utveckling av område Sweco Environment AB Linn Arvidsson Johanna Forsberg, David Ranström Sweco Sammanfattning Prepart/Karlstadhus undersöker

Läs mer

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg UPPDRAG DP Mörviken Åre UPPDRAGSNUMMER 1331390000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV DATUM Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg En ny detaljplan som omfattar Mörviken 1:61, 1:62,

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR OMRÅDET SÖDRA CENTRUM, FALU KOMMUN BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 2 INLEDNING I denna bilaga beräknas frekvensen

Läs mer

RISKANALYS INFÖR PLANERING AV NY KONTORS- OCH LABORATORIEBYGGNAD, AVESTA

RISKANALYS INFÖR PLANERING AV NY KONTORS- OCH LABORATORIEBYGGNAD, AVESTA Outokumpu Stainless AB LABORATORIEBYGGNAD, AVESTA UPPDRAGSNUMMER 2412475 Underlag för detaljplan KARLSTAD Sweco Environment AB Linn Arvidsson 1 (25) Sweco Kanikenäsbanken 10 Box 385, 651 09 Karlstad Telefon

Läs mer

RISKUTREDNING KNAPPSTAD

RISKUTREDNING KNAPPSTAD UPPDRAGSNUMMER 13008406 KVALITATIVT RISK-PM MED ÅTGÄRDSFÖRSLAG RÖRANDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS VID OMRÅDET KNAPPSTAD, KARLSTAD KOMMUN Sweco Environment AB Johanna Forsberg Sweco 1 Inledning Ilanda fastigheter

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE UPPDRAGSNUMMER: 3840149000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE 1:17 SWECO ENVIRONMENT AB Handläggare: Martin Bjarke Linda Hallberg Uppdragsledare: Erik Mejer Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Upprättad: 2017-12-22 Upprättad av: Sandra Sydbom, White arkitekter AB Martin Henriksson, Infrapartner AB Sammanfattning

Läs mer

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Projekt Projektnummer Lokstallet 6, Stockholm 106015 Handläggare Datum Erik Hall Midholm 2013-07-11 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2013-07-11 PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Bakgrund och syfte

Läs mer

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra)

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 1 (9) PM Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 2016-05-13 Kund Arkitektgruppen GKAK AB Dalsgatan 14, Norrköping Kontaktperson: Lena Josefsson Konsult WSP Brand & Risk

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr 1 (7) Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (7) C.1 BERÄKNING AV INDIVIDRISK För bebyggelse inom planområdet presenteras risken genom att beräkna den platsspecifika individrisken.

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum Dokumenttyp BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum 2013 10 17 Status SLUTRAPPORT Handläggare Rosie Kvål & Erik Hall Midholm Tel: 08 588 188 00 E post: rosie.kval@brandskyddslaget.se

Läs mer

BILAGA A FREKVENSBERÄKNINGAR Gästhamnen Kristinehamn Datum

BILAGA A FREKVENSBERÄKNINGAR Gästhamnen Kristinehamn Datum Dokumenttyp BILAGA A FREKVENSBERÄKNINGAR Gästhamnen Kristinehamn Datum 2015-02-20 Status Granskningshandling Handläggare Rosie Kvål Tel: 08-588 188 84 E-post: rosie.kval@brandskyddslaget.se Internkontroll

Läs mer

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR BILAGA C SIDA 1 (5) BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR De riskmått som används i denna riskbedömning är individrisk och samhällsrisk. Indata till beräkningar är bl.a. avståndet inom vilka personer antas omkomma,

Läs mer

RAPPORT. Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

RAPPORT. Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 1644886000 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN DAVID RANSTRÖM LINN ARVIDSSON

Läs mer

RAPPORT RISKANALYS TÖCKSFORS SHOPPINGSCENTER UPPDRAGSNUMMER 1331519 2015-03-20 SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON. Sweco. repo001.

RAPPORT RISKANALYS TÖCKSFORS SHOPPINGSCENTER UPPDRAGSNUMMER 1331519 2015-03-20 SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON. Sweco. repo001. UPPDRAGSNUMMER 1331519 RISKANALYS TÖCKSFORS SHOPPINGSCENTER SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON Sweco Sammanfattning En ny detaljplan utarbetas i Årjängs kommun i syfte att möjliggöra en utbyggnad av Töcksfors

Läs mer

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Del av Fritiden 1 (Fritidsbadet) och del av Östra Förstaden 2:1, Ystad riskbedömning avseende transport och hantering av farligt gods i planområdets närhet

Läs mer

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR UPPDRAGSNUMMER 1321526000 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLANER FÖR INDUSTRI I HOVA, GULLSPÅNGS KOMMUN Sweco Environment AB Mikaela Ljungqvist Martin Bjarke Granskad av Johan Nimmermark Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER

Läs mer

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun PM Risker med transport av farligt gods Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN 2013-12-10 RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN TIMOTEJEN 19 & 28, STOCKHOLM - BILAGA 1 - FREKVENSBERÄKNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon:

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Detaljplan för Focken 5 inom Haga, Umeå kommun 20013-10-11 Bilaga riskanalys Läggs in här Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Uppdragsnummer: 249616 Uppdragsansvarig:

Läs mer

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Mål och Syfte... 4 1.2 Omfattning och Avgränsning... 4 1.3 Metod... 4 1.4 Underlag... 4 1.5 Principer för riskvärdering...

Läs mer

Riskanalys, godsmagasin samt lokstallar, Älmhult Rapport

Riskanalys, godsmagasin samt lokstallar, Älmhult Rapport 1(22) Riskanalys, godsmagasin samt lokstallar, Älmhult Rapport 2014-06-18 Uppdragsnummer: 255413 Uppdragsansvarig: Cecilia Sandström Handläggare Kvalitetsgranskning Cecilia Sandström Emma Bengtsson 2(22)

Läs mer

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun

Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Briab Brand & Riskingenjörerna AB United Spaces STUDIO, Nordenskiöldsgatan 24 211 19 Malmö Org nr 556630-7657 1 av 6 Svalövs kommun Samhällsbyggnadsnämnden Teckomatorp 6:1, Svalövs kommun Utlåtande gällande

Läs mer

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN Riskutredning avseende transport av farligt gods KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN PROJEKTNUMMER: 262684 2015-06-26 Uppdrag: 262684, Riskhänsyn detaljplan Gasverket 1, Kristianstad Titel på rapport:

Läs mer

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel.

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel. PM TITEL PM Riskbedömning Sandared 1:613, 1:614 DATUM 24 maj 2013 PROJEKTNUMMER A041530 / 164892 VERSION 1.0 UTARBETAD Göran Davidsson GRANSKAD Magnus Karlsson GODKÄND Gert Swenson ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan

Läs mer

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin Påverkan på risknivån på Kongahällatomten om skyddsvall förkortas Inledning I Kungälv planeras en ny stadsdel i direkt anslutning till E6 på den så kallade Kongahälla-tomten. Den nya stadsdelen är tänkt

Läs mer

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER BILAGA A SIDA 1 (6) BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER I bilaga A görs en övergripande beskrivning av möjliga konsekvenser för människa, miljö samt samhällsviktiga funktioner i händelse av olycka med olika

Läs mer

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C

RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT RISKUTREDNING PARKERINGSHUS UMEÅ C RAPPORT Uppdrag 267292, Riskanalys farligt gods på järnväg för detaljplan med P-hus, Umeå Titel på rapport: Riskutredning Parkeringshus Umeå C Status: Datum:

Läs mer

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE UPPLANDS VÄSBY KOMMUN UPPDRAGSNUMMER UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE VERSION 1.2 SWECO SOFIA PERSSON JOHAN NIMMERMARK 1 (8) 2013-06-14 S w e co E n

Läs mer

Riskanalys, lokstallar, Älmhult Rapport Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Cecilia Sandström. Handläggare. Kvalitetsgranskning

Riskanalys, lokstallar, Älmhult Rapport Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Cecilia Sandström. Handläggare. Kvalitetsgranskning 1(21) Riskanalys, lokstallar, Älmhult Rapport 2014-10-27 Uppdragsnummer: 255413 Uppdragsansvarig: Cecilia Sandström Handläggare Kvalitetsgranskning Cecilia Sandström Susanne Stenlund 2(21) Innehållsförteckning

Läs mer

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS Komplettering Hus B 2011-02-09 Peter Nilsson peter.nilsson@briab.se 08-410 102 59 Briab - Brand & Riskingenjörerna AB Rosenlundsgatan

Läs mer

Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer

Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer Uppdragsnamn Sicklaön 362:2, Enspännarvägen Uppdragsnummer 108790 Handläggare Rosie Kvål Internkontroll Pierre Wahlqvist, 20160324 Uppdragsgivare JM AB, Lars Borgman Datum 2017-01-30 Utlåtande risk Bakgrund

Läs mer

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 Datum 2014-03-25 Internt granskad av: Stefan Nilsson David Winberg Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 1. Bakgrund En ny detaljplan håller på att arbetas fram för området Barkabystaden 2 i Järfälla kommun.

Läs mer

1 (19) repo001.docx Sweco Sandbäcksgatan 1 Box 385 SE Karlstad, Sverige Telefon +46 (0) Fax +46 (0)

1 (19) repo001.docx Sweco Sandbäcksgatan 1 Box 385 SE Karlstad, Sverige Telefon +46 (0) Fax +46 (0) UPPDRAGSNUMMER 1331318 RISKUTREDNING ETABLERING AV PIZZA HUT KARLSTAD, FASTIGHET SOTAREN 2 LINN ARVIDSSON MONA ENGELBREKTSSON KARLSTAD 1 (19) Sweco Sandbäcksgatan 1 Box 385 SE-651 09 Karlstad, Sverige

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling Kvantitativ riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg 2012-08-13 1 (13) Dokumentinformation Process: Skede Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman Storumans kommun Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman 2016-10-24 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Omfattning och avgränsning...

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN SEGERSBY

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN SEGERSBY UPPDRAGSNUMMER: 1270894000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN SEGERSBY 2 SWECO ENVIRONMENT AB Uppdragsledare: Martin Bjarke Handläggare: Marika Karras Granskare: David Winberg Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Riskutredning Arlandastad Norra Preliminär

Riskutredning Arlandastad Norra Preliminär Riskutredning Arlandastad Norra Stockholm 2013-05-20 Riskutredning för Arlanda Stad Norra Datum 2013-05-20 Uppdragsnummer 61381357106 Utgåva/Status Rapport Per Stein Handläggare Lennart Hammar Granskare

Läs mer

Riskutredning Ekhagen

Riskutredning Ekhagen Jönköpings Kommun Slutgiltig Malmö 2017-09-28 Datum 2017-09-28 Uppdragsnummer 1320030058 Version Slutgiltig Joakim Martikainen Björn Andersson Joakim Martikainen Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Riskutredning för DP Alsike Nord Etapp 2

Riskutredning för DP Alsike Nord Etapp 2 Riskutredning för DP Alsike Nord Etapp 2 avseende transporter av farligt gods på Ostkustbanan Stockholm 2018-01-08 Riskutredning för DP Alsike Nord Etapp 2 avseende transporter av farligt gods på Ostkustbanan

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER INTILL JÄRNVÄG (SÖDERÅSBANAN) I ÅSTORPS KOMMUN.

RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER INTILL JÄRNVÄG (SÖDERÅSBANAN) I ÅSTORPS KOMMUN. SKYTTAHUS I ÅSTORP AB Riskutredning Skyttahus Åstorp 113:137 UPPDRAGSNUMMER 13001604 RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER INTILL JÄRNVÄG (SÖDERÅSBANAN) I ÅSTORPS KOMMUN. SWECO ENVIRONMENT AB MALMÖ Martin Bjarke

Läs mer

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8.

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8. PM RISKINVENTERING Daftö Feriecenter Strömstad kommun Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530 Datum: 2006-09-01 Antal sidor: 8 Upprättad av: Kontrollerad av: Erik Midholm Hanna Langéen Innehållsförteckning

Läs mer

Yttrande gällande riskbedömning urspårning och olyckor med tåg på Saltsjöbanan

Yttrande gällande riskbedömning urspårning och olyckor med tåg på Saltsjöbanan Handläggare Patrik Jargenius Tel +46 10 505 36 01 Mobil +46 722 12 46 08 E-post patrik.jargenius@afconsult.com Mottagare Duvnäs Fastighets AB Magnus Birke Box 7299 103 90 STOCKHOLM Datum 2018-02-22 Projekt-ID

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE 2016-01-07 RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE NORRBACKA 1:32-1:36, SIGTUNA VERSION 3 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led.

Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led. www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och farligt gods-led. Norra och södra låset. Huddinge kommun Dokument: Riskanalys Version nummer: Datum

Läs mer

RAPPORT. DP Minnesgärdet ÖSTERSTUNDS KOMMUN RISKANALYS UPPDRAGSNUMMER REV Sweco Environment AB.

RAPPORT. DP Minnesgärdet ÖSTERSTUNDS KOMMUN RISKANALYS UPPDRAGSNUMMER REV Sweco Environment AB. ÖSTERSTUNDS KOMMUN DP Minnesgärdet UPPDRAGSNUMMER 1331649000 RISKANALYS Sweco Environment AB Linn Arvidsson 2 (22) Sammanfattning Minnesgärdets vattenverk står inför en ombyggnad. För att möjliggöra detta

Läs mer

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods Projekt Projektnr Freden Större 11, Sundbyberg 105521 Handläggare Datum Lisa Åkesson 2014-06-04 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2014-06-04 Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade

Läs mer

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Projekt Projektnummer Kv Vitsippan 104694 Handläggare Datum Rosie Kvål 2011-05-20 Internkontroll Datum Erik Midholm 2011-05-18 ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Inledning Inom kv Vitsippan i Borås kommun planeras

Läs mer

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ -14 UPPDRAG Riskanalys UPPDRAGSNUMMER 11004878-001 UPPDRAGSLEDARE Johan Gustavsson UPPRÄTTAD AV Egzon Haliti DATUM Inledning Syftet med detta PM är att bedöma vilka risker som transporter av farligt gods

Läs mer

KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40

KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40 KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN

Läs mer

1 (12) Skate- och aktivitetspark. Rättvik Rättviks kommun. Plannummer XXXX. Riskanalys. Samrådshandling

1 (12) Skate- och aktivitetspark. Rättvik Rättviks kommun. Plannummer XXXX. Riskanalys. Samrådshandling 1 (12) Skate- och aktivitetspark Rättvik Rättviks kommun Riskanalys Plannummer XXXX Samrådshandling 2 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING.. OMRÅDEN... Vid Stationen.. Gamla tennisplanen.. På Helsingland...

Läs mer

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar)

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk

Läs mer

BILAGA 2 Beräkning av konsekvens för olycka med farliga ämnen och farligt gods (konsekvensberäkningar)

BILAGA 2 Beräkning av konsekvens för olycka med farliga ämnen och farligt gods (konsekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 2 Beräkning av konsekvens för olycka

Läs mer

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-09-15 (rev. 2018-05-17), Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods och närliggande industriverksamhet Preliminär handling Uppdragsnummer 17177 Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och järnvägsspår.

Riskanalys för ny bebyggelse av bostadshus intill bensinstation och järnvägsspår. www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse av intill bensinstation och järnvägsspår. Norra och södra låset. Huddinge kommun Dokument: Riskanalys Version nummer: Datum aktuell version:

Läs mer

Riskutredning för planområde

Riskutredning för planområde Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 0 av 13 Kungsängens Kyrkby 2:164, Upplands-Bro Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118

Läs mer

Riskanalys. MAF Arkitektkontor AB. DP Norska vägen. Slutrapport. Malmö

Riskanalys. MAF Arkitektkontor AB. DP Norska vägen. Slutrapport. Malmö Riskanalys MAF Arkitektkontor AB DP Norska vägen Slutrapport Malmö 2018-03-13 DP Norska vägen Riskanalys Datum 2018-03-13 Uppdragsnummer 1320030728 Version Slutrapport Sandra Viklund Joakim Martikainen

Läs mer

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Lantmannen 7, Falköpings kommun PM - Olycksrisker Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Projektledning och administration Beställare Falköpings kommun Datum 2014-12-19

Läs mer

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT 2018-04-06 UPPDRAG 281561, Miljökonsekvensbeskrivning för planprogram Hamnstaden Ystad Titel på rapport: PM Risk, del 1 Ystad Hamnstaden Status: Förhandskopia

Läs mer

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn UPPDRAGSNUMMER 3840087100 KVALITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ VÄG OCH JÄRNVÄG SWECO ENVIRONMENT AB MARTIN BJARKE MARIKA KARRAS Sweco

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2018-11-06 Datum: 2018-11-06 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund Kommunstyrelsens

Läs mer

Detaljplan för Södra Svalöv 18:3 m.fl. riskutredning med anledning av transport av farligt gods på Söderåsbanan

Detaljplan för Södra Svalöv 18:3 m.fl. riskutredning med anledning av transport av farligt gods på Söderåsbanan Svalövs kommun Att: Vlasta Sabljak Kävlinge 2012-04-18 PM Riskutredning Detaljplan för Södra Svalöv 18:3 m.fl. riskutredning med anledning av transport av farligt gods på Söderåsbanan 1. Inledning I detaljplanen

Läs mer

Riskanalys tillhörande detaljplan för verksamheter vid cirkulationsplats Rosersberg

Riskanalys tillhörande detaljplan för verksamheter vid cirkulationsplats Rosersberg KILENKRYSSET AB Riskanalys tillhörande detaljplan för verksamheter vid cirkulationsplats Rosersberg Uppsala 2014-02-28 Riskanalys tillhörande detaljplan för verksamheter vid cirkulationsplats Rosersberg

Läs mer

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: 285746 2018-08-21 UPPDRAG 285746, Riskutredning detaljplan Björkfors, Hemavan Titel på rapport: Riskutredning Farligt Gods Björkfors

Läs mer

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Karlstad Kommun Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Slutrapport Malmö 2018-06-14 Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Datum 2018-06-14 Uppdragsnummer 1320035129 Utgåva/Status Slutrapport Olle

Läs mer

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Uppdragsnr: 10153637 1 (6) Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Bakgrund WSP Brand & Risk har tidigare gjort en kvalitativ riskbedömning (1) i samband med förstudie

Läs mer

Risker med transport av farligt gods Kv Ekeby 1:156, Knivsta kommun

Risker med transport av farligt gods Kv Ekeby 1:156, Knivsta kommun Risker med transport av farligt gods Beställare: Idun Invest AB Box 3105 103 62 Stockholm Beställarens representant: Stefan Sparring Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman

Läs mer

RISKANALYS KV.TÖRNROSEN

RISKANALYS KV.TÖRNROSEN RISKANALYS KV.TÖRNROSEN Risk- och bullerutredning i detaljplaneskedet UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Anders Höök Emmy Frohm Per-Håkan Sandström Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3

Läs mer

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden 2012-09-18 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Länsstyrelsen i Stockholms läns rekommendation om riskhänsyn vid planläggning av bebyggelse - människors säkerhet intill vägar och järnvägar med

Läs mer

Riskbedömning inför nybyggnad av bostäder på området vid Hamnvägen/Järnvägsgatan i Nyköping

Riskbedömning inför nybyggnad av bostäder på området vid Hamnvägen/Järnvägsgatan i Nyköping www.firetech.se Kv. Tennishallen, Domkraften, Väster 1:15, 1:13 och 1:1 Underlag för planprogram Nyköping kommun Riskbedömning inför nybyggnad av bostäder på området vid Hamnvägen/Järnvägsgatan i Nyköping

Läs mer

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Uppdragsnr: 1024 6975 1 (7) PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Kvalitativ riskbedömning WSP Brand & Risk har fått i uppdrag av Kumla kommun att bedöma vad som är erforderliga riskreducerande åtgärder i samband

Läs mer

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN repo001.docx 2015-10-05 RAPPORT ÄLMHULTS KOMMUN Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER 13004559 Riskutredning av transporter med farligt gods på väg och järnväg

Läs mer

även rekommenderade skyddsavstånd till bland annat järnväg, dessa redovisas i tabell 1.

även rekommenderade skyddsavstånd till bland annat järnväg, dessa redovisas i tabell 1. Projekt Projektnummer Kv Pyramiden m fl 105727 Handläggare Datum Rosie Kvål 2012-10-01 rev 2012-11-30 Internkontroll Datum Lisa Åkesson 2012-09-28 PM RISK DP KV PYRAMIDEN M FL (SBN/2009:715) INOM ARENASTADEN

Läs mer

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18 Uppdragsnr: 10146483 1 (5) PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum Avseende transport av farligt gods på E18 Inledning Denna PM utgör en beskrivning av vilka effekter de riskreducerande åtgärderna skyddsavstånd,

Läs mer

Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods för Kv. Rebbelberga 14:3, Ängelholm Rapport,

Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods för Kv. Rebbelberga 14:3, Ängelholm Rapport, 1(24) Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods för Kv. Rebbelberga 14:3, Ängelholm Rapport, 2012-05-21, Reviderad 2012-05-24 Uppdragsnummer: 242615 Uppdragsansvarig: Cecilia Sandström Handläggare

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum. AB Familjebostäder Handläggare Egenkontroll Internkontroll. Rosie Kvål RKL LSS

Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum. AB Familjebostäder Handläggare Egenkontroll Internkontroll. Rosie Kvål RKL LSS Uppdragsnamn Lådkameran Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum AB Familjebostäder 109589 2016-10-13 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 161013 LSS 161013 PM Risk - Lådkameran Bakgrund och

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

RAPPORT Riskbedömning avseende transport av farligt gods förbi fastigheten Åby 7:1 med närområde i Norrköping

RAPPORT Riskbedömning avseende transport av farligt gods förbi fastigheten Åby 7:1 med närområde i Norrköping RAPPORT Riskbedömning avseende transport av farligt gods förbi fastigheten Åby 7:1 med närområde i Norrköping Göteborg 2010-04-28 COWI AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten reviderad 2019-05-07 Datum: 2019-05-07 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund

Läs mer

PM Risk seniorboende Olovslund, Bromma

PM Risk seniorboende Olovslund, Bromma Uppdragsnamn Olovslund s station, del av Åkeshov 1:1 Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Bonum/Riksbyggen 109558 2016-10 - 14 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 161014 LSS 161014 PM

Läs mer

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet PM Riskanalys för kv Åran och Nätet Haparanda kommun 2007-03-12 WSP Brand- och Riskteknik PM KOMPLETTERING AV RISKANALYS KV PATAN MED AVSEENDE PÅ BEBYGGELSE I KV ÅRAN OCH NÄTET Bakgrund Haparanda kommun

Läs mer

Förbigångsspår Stenkullen

Förbigångsspår Stenkullen JÄRNVÄGSPLAN Västra stambanan, Göteborg - Skövde Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Stenkullen Lerums kommun, Västra Götalands län Risk och säkerhet 2012-07-13 Objekt:TRV 2012/1996,

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg

Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg Östertälje 1:15 Södertälje kommun Dokumentstatus: Riskanalys Version nummer: Datum aktuell version: Datum föregående

Läs mer

Riskutredning farligt gods RISKHÄNSYN, KVARNBÄCK SAMT MAGLEHILL, HÖÖRS KOMMUN

Riskutredning farligt gods RISKHÄNSYN, KVARNBÄCK SAMT MAGLEHILL, HÖÖRS KOMMUN Riskutredning farligt gods RISKHÄNSYN, KVARNBÄCK SAMT MAGLEHILL, HÖÖRS KOMMUN RAPPORT 2019-01-10 UPPDRAG 286665, Höör Maglehill mfl Trafk- och bullerutredning Titel på rapport: Status: Riskutredning farligt

Läs mer

Tierps Kommun. Riskanalys för detaljplan Triangelparken avseende transporter av farligt gods på väg 292. Stockholm

Tierps Kommun. Riskanalys för detaljplan Triangelparken avseende transporter av farligt gods på väg 292. Stockholm Tierps Kommun Riskanalys för detaljplan Triangelparken avseende transporter av farligt gods på väg 292 Stockholm 2018-01-23 Riskanalys för detaljplan Triangelparken avseende transporter av farligt gods

Läs mer

Riskanalys farligt gods på järnväg

Riskanalys farligt gods på järnväg farligt gods på järnväg Kv. Törnrosen m.fl Version 1 Datum: 2019-02-04 Beställare: Sigma Civil AB Uppdrag: 2933 Uppdragsansvarig: David Tonegran E-post: david.tonegran@bricon.se Telefon: 070-612 17 74

Läs mer

Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår

Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår LUDVIKA KOMMUN 2011-03-03 1 (5) Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår i Ludvika. Bakgrund En detaljplan med syftet att möjliggöra för ABB att bygga ut industrin

Läs mer