RISKANALYS INFÖR PLANERING AV NY KONTORS- OCH LABORATORIEBYGGNAD, AVESTA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RISKANALYS INFÖR PLANERING AV NY KONTORS- OCH LABORATORIEBYGGNAD, AVESTA"

Transkript

1 Outokumpu Stainless AB LABORATORIEBYGGNAD, AVESTA UPPDRAGSNUMMER Underlag för detaljplan KARLSTAD Sweco Environment AB Linn Arvidsson 1 (25) Sweco Kanikenäsbanken 10 Box 385, Karlstad Telefon Telefax Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Linn Arvidsson Säkerhetsrådgivare Telefon direkt Mobil linn.arvidsson@sweco.se

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 4 SLUTSATSER 4 1 INLEDNING 5 2 AVGRÄNSNINGAR AVGRÄNSNING AV UNDERLAG GEOGRAFISK AVGRÄNSNING 5 3 DEFINITIONER RISK FARLIGT GODS ADR/ADR-S FARLIGTGODSOLYCKA 6 4 RISKBEGREPPET OCH RISKANALYS SAMHÄLLSRISK OCH INDIVIDRISK RISKBEGREPPET BEDÖMA/BERÄKNA RISK VÄRDERA RISK 7 5 PROJEKTGENOMFÖRANDE 7 6 UNDERLAG 8 7 BESKRIVNING AV OMRÅDET PLANEN TRAFIKSITUATION FARLIGT GODS 9 8 TÄNKBARA OLYCKOR 10 9 BEDÖMNING AV SANNOLIKHET FÖR OLYCKOR AVKÖRNING AV FORDON VID TRAFIKOLYCKA FORDONSBRAND FARLIGTGODSOLYCKA BEDÖMNING AV KONSEKVENSER AV OLYCKOR FORDONSBRAND FARLIGTGODSOLYCKA 12 2 (25)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BRANDFARLIGA GASER GASER EJ BRANDFARLIGA, EJ GIFTIGA BRANDFARLIGA VÄTSKOR FRÄTANDE ÄMNEN ÖVRIGA FARLIGA ÄMNEN OCH FÖREMÅL RISKBEDÖMNING OCH VÄRDERING AV RISKNIVÅN INDIVIDRISK SAMHÄLLSRISK PRINCIPER FÖR RISKVÄRDERING LAGRING AV KEMIKALIER I BYGGNAD SAMMANFATTANDE BEDÖMNING AV NULÄGE FÖRSLAG TILL SÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER SÄNKT HASTIGHET BRANDSKYDDANDE BARRIÄR BRANDSKYDDAD FASAD DIKE SAMMANFATTANDE RISKBEDÖMNING REFERENSER 24 3 (25)

4 SAMMANFATTNING Outokumpu Stainless AB planerar att etablera en ny byggnad för laboratorieverksamhet vid stålverket i Avesta. Etableringen innebär en byggnad för laboratorie- och utställningsverksamhet som kan fungera som möteslokal och visningsverksamhet. Etableringen innebär även en byggnad där kemikalier och gasol förvaras. Planområdet gränsar mot riksväg 68 som utgör primär transportled för farligt gods. För att möjliggöra största möjliga frihet i utformningen önskar bolaget att byggnadens närmaste del ska kunna placeras inom ca 20 meter från riksvägens närmaste vägkant. En riskutredning har därför genomförts. Riskanalysen innefattar identifiering och kvantifiering av risker, värdering av dessa samt sammanställning av riskreducerande åtgärder. SLUTSATSER Individrisken för personer inom planområdet ligger inom ALARP-zonen. Samhällsrisken inom planområdet ligger inom ALARP-zonen. Riskreducerande åtgärder skall därför värderas. Konsekvenser vid en eventuell olycka rör i första hand brand. Brandorsak kan vara både brandfarlig gas och brandfarlig vätska. Riskreducerande åtgärder rekommenderas för att minska sannolikheten för och konsekvensen av en eventuell inträffad olycka. Området bedöms kunna uppnå acceptabel risknivå om riskreducerande åtgärder vidtas. Effekten av ett antal åtgärder har beräknats. För att området ska uppnå fullgod säkerhet rekommenderas att följande skyddsåtgärder genomförs: o o o brandskyddande barriär som t.ex. vall eller plank av brandbeständigt material brandskyddad fasad i byggnad dike 4 (25)

5 1 INLEDNING Outokumpu Stainless AB planerar att etablera en ny byggnad för laboratorieverksamhet vid stålverket i Avesta. Etableringen innebär en byggnad för laboratorie- och utställningsverksamhet som kan fungera som möteslokal och visningsverksamhet. Etableringen innebär även en byggnad där kemikalier och gasol förvaras. Planområdet gränsar mot riksväg 68 som utgör primär transportled för farligt gods. För att möjliggöra största möjliga frihet i utformningen önskar bolaget att byggnadens närmaste del ska kunna placeras inom ca 20 meter från riksvägens närmaste vägkant. En riskutredning har därför genomförts. Utredningens syfte har i första hand varit att belysa vad som krävs för att göra etableringen möjlig. Om denna placering, trots åtgärder, visat sig vara omöjlig visar utredningen i andra hand på vilket minsta avstånd en etablering kan vara möjlig. 2 AVGRÄNSNINGAR 2.1 AVGRÄNSNING AV Denna rapport berör plötsligt inträffande händelser i samband med transporter av farligt gods på väg förbi planområdet. Eventuella långtidseffekter på grund av den normala trafiken såsom buller, avgaser etc. berörs inte. 2.2 UNDERLAG Beräkningar och slutsatser i denna rapport baseras på befintliga uppgifter i offentlig statistik, rapporter och övrigt befintligt underlag. Inga fältmätningar har utförts. 2.3 GEOGRAFISK AVGRÄNSNING Rapporten omfattar det preliminära detaljplaneområde som redovisades av Västmanland- Dalarnas miljö- och byggförvaltning i e-post 18 daterad som är beläget öster om Rv 68 och i princip omfattar nuvarande parkeringsområde. En olycka på Rv 68 i närheten av planområdet påverkar med stor sannolikhet även området väster om vägen. Dessa effekter behandlas dock inte i denna rapport. Planområdet beskrivs ytterligare i avsnitt 7. 3 DEFINITIONER 3.1 RISK Risk definieras här som en sammanvägning av sannolikheten för att en (negativ) händelse ska inträffa och de konsekvenser den medför. 5 (25)

6 3.2 FARLIGT GODS Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och produkter som har sådana farliga egenskaper att de kan skada människor, miljö, egendom och annat gods, om de inte hanteras rätt under en transport. 3.3 ADR/ADR-S ADR är den europeiska överenskommelsen om internationell transport av farligt gods på väg. ADR ska tillämpas vid transporter mellan stater som är fördragsparter till överenskommelsen samt mellan och inom EU:s medlemsstater. ADR-S är den svenska versionen av regelverket och innehåller förutom ADR:s regler tillägg som bara gäller för transport inom Sverige. 3.4 FARLIGTGODSOLYCKA Med farligtgodsolycka menas här en olycka där det farliga godset kommer ut i omgivningen. En tankbil som kör av vägen och välter utan att godset kommer ut i omgivningen är således ingen farligtgodsolycka. Om tanken däremot skadats så allvarligt att ett utflöde uppstår är det att betrakta som en farligtgodsolycka. 4 RISKBEGREPPET OCH RISKANALYS Risk upplevs mycket olika mellan olika människor. Ålder och kön har stor betydelse för hur risker uppfattas. Även inställningen till och graden av frivillighet eller kontroll över den aktuella aktiviteten påverkar uppfattningen om huruvida en risk är stor eller liten SAMHÄLLSRISK OCH INDIVIDRISK Risk kan beskrivas på olika sätt. Två vanliga mått är samhällsrisk/grupprisk och individrisk. Med samhällsrisk/grupprisk 5 menas risken för att ett visst antal människor, vilka som helst, omkommer vid en viss typ av olycka, t.ex. hur många människor som omkommer vid en farligtgodsolycka på en väg. Med individrisk 5 menas å andra sidan sannolikheten för att en viss individ, du eller jag, omkommer under ett år. Som regel förknippas individrisken med viss verksamhet, t.ex. bilkörning eller vistelse på viss plats, t.ex. en bostad invid en järnvägssträcka eller i närheten av en större industrianläggning. 4.2 RISKBEGREPPET Med risk avses både sannolikhet för och konsekvens av olyckssituationer. Denna definition innebär därmed att man inte bara måste värdera vilka konsekvenser olyckssituationer kan leda till utan även hur ofta de förväntas inträffa, oberoende av varandra. Som värdemätare på konsekvensen används i denna rapport antal döda och skadade människor. 6 (25)

7 Skall man påverka risknivån till det bättre kan man sålunda verka för att antingen minska sannolikheten för en olycka eller genomföra åtgärder som syftar till att minska konsekvenserna. 4.3 BEDÖMA/BERÄKNA RISK Det finns många metoder för att bedöma eller beräkna risken av en viss verksamhet, d.v.s. att genomföra en riskanalys. Val av metod beror i regel på vilken typ av verksamhet som står i fokus. Metodvalet påverkas även om riskanalysen skall vara av mer övergripande kvalitativ karaktär eller om en noggrannare så kallad kvantitativ analys skall göras. I avsnitt 11 beskrivs de metoder som används i denna rapport. 4.4 VÄRDERA RISK Då risknivån för en viss verksamhet beräknats uppstår frågan om risken kan accepteras eller om den måste reduceras med olika säkerhetshöjande åtgärder. Till skillnad från exempelvis Nederländerna finns ingen lagstadgad och enhetlig ambitionsnivå för acceptabel risk i Sverige. Ett flertal kriterier finns dock framtagna för olika sammanhang. De riskvärderingskriterier som använts i denna analys redovisas i avsnitt 10 i samband med presentation av sammanfattande riskbedömning och värdering av risknivå. 5 PROJEKTGENOMFÖRANDE Analysarbetet har genomförts i följande steg: 1. Granskning av ingående underlagsmaterial 2. Framtagning av olyckskatalog 3. Bedömning av sannolikhet för olyckor 4. Bedömning av konsekvenser av olyckor 5. Sammanfattande riskbedömning 6. Värdering av risknivån 7. Förslag till säkerhetshöjande åtgärder 8. Beräkning av de säkerhetshöjande åtgärdernas effekt Erforderliga uppgifter om planområdet och dess omgivning har i första hand hämtats från Trafikverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Västmanland-Dalarnas miljö- och byggförvaltning och Outokumpu Stainless AB. 7 (25)

8 6 UNDERLAG Grundkarta och en översiktlig skiss över planområdets utbredning har erhållits från Eva Westlund, Västmanland-Dalarnas miljö- och byggförvaltning. Platsbesök genomfördes 17 november Information avseende planerad byggnad och verksamhet har erhållits av Anders Hansson, Outokumpu Stainless AB. Trafikverkets trafikstatistik ligger till grund för frekvensberäkningarna. Volym och typer av farligt gods som passerar planområdet har hämtats från MSB:s (dåvarande Räddningsverkets) kartläggning transportvolymer rörande farligtgods från september BESKRIVNING AV OMRÅDET Planområdet är beläget i Avesta tätort och utgörs till största delen av idag befintlig parkeringsplats. Riksväg 68 gränsar mot planområdet. 7.1 PLANEN Planens syfte är att möjliggöra ny byggnad för forskning och utveckling. Byggnaden ska även kunna användas vid studiebesök, seminarier och motsvarande verksamhet. Ca 70 % av byggnaden planeras att upptas av kontor. Preliminärt avses byggnaden uppföras i två plan men även tre plan kan komma att bli aktuellt. Bredvid huvudbyggnaden planeras en mindre byggnad för bland annat förvaring av de kemikalier och den gas som erfordras för verksamheten inom forskning och utveckling. Figur 1. Illustration över det preliminära planområdet 8 (25)

9 7.2 TRAFIKSITUATION Enligt Trafikverkets statistik 17 uppgår årsmedeldygnstrafiken (ÅDT) förbi området till ± (7 %) fordon varav ± (8 %) tunga fordon. Av de tunga fordonen är hälften dragbil med släp och hälften enbart dragbil. 7.3 FARLIGT GODS I Sverige beräknas i genomsnitt ca 3 % av den tunga trafiken transportera farligt gods. Det finns inga indikationer på att Rv 68 skiljer sig i detta hänseende från det övriga svenska vägnätet. Detta innebär att ca 30 tunga fordon per dygn transporterar farligt gods förbi planområdet. Statistiska centralbyrån (SCB) har på uppdrag av dåvarande Räddningsverket kartlagt transporterade volymer farligt gods på olika svenska vägar under september månad Enligt denna kartläggning transporterades under månaden totalt mellan 100 och ton farligt gods längs väg 68 förbi Avesta tätort. Detta är givetvis mycket grova siffror. Enligt tillgänglig statistik 16 utgörs de dominerande farligtgodsklasserna förbi området av icke brandfarliga, icke giftliga gaser (ADR-klass 2.2), brandfarliga vätskor (ADR-klass 3) samt frätande ämnen (ADR-klass 8). Dessutom förekommer en del transporter av farligt gods i ADR-klass 9 övriga farliga ämnen och föremål samt mindre volymer brandfarlig gas (ADR-klass 2.1). Tabell 1. Transporterade volymer farligt gods förbi planområdet ADR-klass Flöde per år Antal bilar per dygn , , , , , , , , ,7 9 (25)

10 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% ADR-klass Figur 2. Procentuell fördelning av farligtgodsklasser förbi planområdet 8 TÄNKBARA OLYCKOR En olyckskatalog är en sammanställning av tänkbara olycksituationer som bedöms ha avgörande inverkan på risknivån. För planområdet presenteras aktuell lista i Tabell 2. Olyckskatalogen avser olycksituationer som kan leda till skadade eller döda människor. Några av händelserna har i listan även kompletterats med möjliga följdhändelser som utreds vidare i samband med bedömning av sannolikhet för olycka och bedömning av olyckskonsekvenser. Tabell 2. Olyckskatalog för planområdet Händelse Avkörning av fordon - Krockvåld Miljöliga följdhändelser, kommentar Fordonsbrand Farligtgodsolycka - Brandspridning till omgivning - Brandspridning, kontakt med skadliga ämnen Tappad last 9 BEDÖMNING AV SANNOLIKHET FÖR OLYCKOR 9.1 AVKÖRNING AV FORDON VID TRAFIKOLYCKA Enligt frekvensberäkningarna förväntas totalt ca 0,8 trafikolyckor (oberoende av om bilen transporterar farligt gods eller ej) inträffa per år på Rv 68 i höjd med planområdet. För att en normal trafikolycka ska påverka personer i planområdet krävs att olyckan leder till att ett eller flera fordon lämnar vägbanan. Dessutom skall fordonet komma så långt från vägbanan att det når planområdet. Rv 68 och planområdet befinner sig i 10 (25)

11 samma höjd. Vägen är rak förbi planområdet utan kraftiga kurvor eller höjdskillnader som påverkar risken för att avåkning skall ske en riktningen hos ett avåkande fordon.. En normal trafikolycka bedöms inte påverka personsäkerheten i planområdet och medför därför ingen ökning av risken. Denna typ av händelse redovisas därför inte vidare i denna rapport. 9.2 FORDONSBRAND Under åren rapporterades årligen i genomsnitt 64,7 fordonsbränder i Sverige vid polisrapporterade vägtrafikolyckor till Vägverkets informationssystem för trafiksäkerhet (VITS) 12. Under motsvarande år rapporterades ca trafikolyckor med personskada per år. Detta ger en frekvens för brand i fordon vid olycka på 4,1*10-3 per år, dvs. 0,41 % av antalet fordonsolyckor leder till brand i fordon. 9.3 FARLIGTGODSOLYCKA I rapporten har det förväntade antalet olyckor med farligt gods beräknats enligt Väg- och trafikinstitutets rapportserie 387: Metoden refereras ofta till som VTI-metoden. I grunden för beräkningsmodellen ligger några antaganden. Sannolikheten för trafikolyckor som resulterar i farligtgodsolyckor skiljer sig inte från sannolikheten för motsvarande trafikolyckor som inte får denna typ av konsekvens. Farligtgodstransporter sker främst med tunga fordon. Det är inte sannolikt att en kollision med fotgängare, cyklist eller vilt åstadkommer sådana skador att godset kan läcka ut. Därför betraktas inte dessa olyckor utan endast singelolyckor med tungt fordon, kollision mellan tungt fordon och annat tungt fordon samt kollision mellan tungt fordon och annat fordon. Antalet olyckor är direkt proportionerligt mot det totala trafikarbetet. För att avgöra totalt förväntat antal olyckor används olyckskvoter (antal olyckor per miljon fordonskilometer) för olika väg- och trafikmiljöer. Olyckskvoterna innebär att antalet inträffade olyckor på en viss vägtyp divideras med det totala trafikarbetet på denna vägtyp för en viss tidsperiod. Olyckskvotens storlek samvarierar med ett antal olika faktorer som vägtyp (motorväg, stadsgata, grusväg etc.), hastighetsgräns, vägbredd, tätort/landsbygd, siktförhållanden och väglag. Utifrån de värden som anges i avsnitt 7.2 och 7.3 beräknas i genomsnitt 7,6*10-4 olyckor per år inträffa vid planområdet som är av så allvarlig art att ett utflöde av farligt gods sker. Annorlunda uttryckt innebär det att en olycka med farligtgodsutflöde kan förväntas ske per år. 11 (25)

12 10 BEDÖMNING AV KONSEKVENSER AV OLYCKOR Med risk avses både sannolikhet för och konsekvens av olika olyckshändelser. För att kunna göra en riskvärdering av planområdet skall konsekvenserna av olika möjliga olyckshändelser bedömas. Detta sammanvägs med de bedömda sannolikheterna för respektive händelse (redovisade i avsnitt 9) och utgör grunden för den riskbedömning som presenteras i avsnitt 11. Konsekvenserna av en farligtgodsolycka kan vara skadade eller förolyckade människor. En bedömning av omfattningen görs med hänsyn till de fysikaliska effekterna hos respektive farligtgodstyp, människors exponering och de lokala omständigheterna i övrigt. Viktiga konsekvenspåverkande faktorer är t.ex. förändrade godsmängder och godsslag, hastigheter och eventuella hinder i vägens närhet. När det gäller möjligheten att begränsa konsekvenserna av en olycka är räddningstjänstens insatsmöjligheter av betydelse. Insatstider, närhet till räddningsenheter och goda åtkomstmöjligheter till området är viktiga faktorer FORDONSBRAND Den mängd strålning som skulle komma att påverka området till följd av en olycka med brand i fordon beror bland annat av vilken typ av fordon som brinner (personbil, lastbil etc.), antalet fordon som brinner och var dessa fordon är placerade. Effektutvecklingen varierar mycket beroende på både typ och antal brinnande fordon. Beaktade scenarier presenteras i Tabell 3 nedan tillsammans med de konsekvensområden inom vilka allvarliga eller dödliga skador kan uppnås. Det avstånd inom vilket personer förväntas omkomma antas vara fram till där värmestrålningsnivån överstiger 15 kw/m 2 vilket är en strålningsnivå som orsakar outhärdlig smärta efter kort exponering (cirka 2-3 sekunder). Tabell 3. Kritiskt avstånd med avseende på skadlig strålningsnivå för olika fordonsbrandsscenarier 12 Fordonstyp Utvecklad effekt (kw) Kritiskt avstånd strålningsnivå (m) Personbil (singelolycka) ,0 2-3 personbilar ,5 Tungt fordon inblandat ,0 Brand i fordon bedöms inte påverka personsäkerheten i planområdet och medför därför ingen ökning av risknivån inom området FARLIGTGODSOLYCKA Följden av en farligtgodsolycka kan resultera i skadade eller förolyckade människor. En bedömning av omfattningen av olika typer av möjliga olyckor måste göras med hänsyn till fysikaliska effekter, människors exponering och lokala omständigheter i övrigt. Bedömningarna görs i två steg: 12 (25)

13 1. Bedömning av olyckseffekten Olyckseffekten beror på typ av farligt gods och presenteras ofta som det maximala riskavstånd mellan olycksplatsen och oskyddade människor inom vilket dödsfall kan förväntas. För de typer av farligt gods som transporteras förbi planområdet i signifikanta mängder värderas värmestrålning och frätskador. 2. Bedömning av konsekvensen I detta steg värderas den skada på människor som olyckan kan leda till. Konsekvensen beror såväl på olyckseffekten som på hur många människor som befinner sig inom det maximala riskavståndet vid olyckstillfället. I tabellen nedan presenteras olyckseffekten som maximalt riskavstånd mellan olycksplatsen och oskyddade människor inom planområdet. Tabell 4. Olyckseffekter med beräknade maximala riskavstånd för planområdet Klass Benämning Maximalt riskavstånd Klass 2.1 Brandfarlig gas 250 m Klass 2.2 Gas ej giftig, ej brandfarlig - Klass 3 Brandfarlig vätska 19 m Klass 8 Frätande ämnen Några enstaka meter Klass 9 Övriga farliga ämnen BRANDFARLIGA GASER För att transportera och förvara gas med så liten volym som möjligt trycksätts den så att den övergår i vätskefas (kondenseras). En behållare fylls till ca 80 % vilket innebär att den till viss del även innehåller gasformigt ämne. Transporter med trycksatta gaser transporteras i tjockväggiga tankar av segt tryckkärlsstål som tål större deformationskrafter än till exempel en tank med brandfarlig vätska. Om behållaren skadas så att den går sönder och ämnet börjar läcka ut blir konsekvenserna betydligt större om ämnet kommer ut i vätskefas än i gasfas. Brandfarliga gaser är t.ex. gasol, acetylen, vätgas och metan. Det ämne som representerar brandfarlig gas i de flesta beräkningar är gasol. Gasol väljs som representativt ämne för brandfarlig gas dels för att gasoltransporter är relativt vanliga, dels för att konsekvenserna vid ett gasolutsläpp kan bli mycket allvarliga. Vid läckage av gasol kan följande händelser inträffa: 1. Om gasen antänds direkt uppstår en jetflamma. Värmestrålningen mot människor och byggnader blir betydande, i synnerhet i jetflammans riktning. Är utsläppet gasformigt blir skadorna begränsade till den närmaste omgivningen. Sker utsläppet i vätskefasen blir flamman betydligt större och ett större område påverkas av 13 (25)

14 värmestrålningen. I rapporten förutsätts att läckaget uppstår nära vätskeytan i tanken vilket innebär att utsläppet innehåller både vätska och gas. 2. Om gasen inte antänds direkt utan istället driver iväg i ett moln från platsen för utsläppet finns risk för en fördröjd antändning. Molnet antänds då av någon form av extern antändningskälla. Hur långt molnet driver innan det antänds beror bland annat på tillgång till antändningskällor, väderlek och områdets utformning. 3. Den tredje skadehändelsen är en s.k. BLEVE eller Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion. BLEVE riskerar att inträffa då en oskadad tank med tryckkondenserad gas värms upp. Detta kan inträffa då en transport får den ena tanken punkterad och en jetflamma uppstår som i sin tur värmer en annan, oskadad tank. Trycket i den oskadade tanken stiger och till slut brister den momentant. Tankens innehåll antänds och ett stort eldklot uppstår. BLEVE är ett mycket allvarligt skadeförlopp men sannolikheten för att det skall inträffa är mycket låg. Från det att en farligtgodsolycka sker till dess att en BLEVE kan uppstå tar det oftast så lång tid att berörda områden hinner evakueras GASER EJ BRANDFARLIGA, EJ GIFTIGA Denna klass innehåller exempelvis gaser som kväve, helium och neon. Om gasen sprids inom ett slutet utrymme kan den orsaka syrebrist då luftens syre trängs undan. Gaserna kan även förorsaka köldskador då de ofta transporteras i kondenserad, djupkyld form. Utomhus utgör dessa gaser dock normalt ingen risk såvida inte området består av djupa svackor där gasen kan samlas. Sådana förhållanden råder inte vid planområdet och denna klass kommer inte vidare att behandlas i denna rapport BRANDFARLIGA VÄTSKOR Bensin, diesel, eldningsoljor och metanol är alla exempel på vätskor som enligt ADR-S klassas som brandfarliga vätskor. Bensin är den vätska som har lägst flampunkt och därför lättast antänds i jämförelse med diesel eller eldningsolja. Den sammanlagda sannolikheten för antändning av en läckande brandfarlig vätska vid en olycka uppgår enligt brittisk statistik till 6 % 1. Konsekvenserna av ett utsläpp med brandfarlig vätska beror inte så mycket på storleken på hålet som av storleken av den pöl som bildas ovan marken. Ju större pöl som bildas desto större blir branden och flammornas höjd om pölen antänds. En stor brand genererar vidare en hög strålningsvärme mot människor och byggnader i dess närområde. Vid konsekvensberäkningarna för respektive skadehändelse antas att 100 % av de individer som befinner sig inom avståndet för 3:e gradens brännskador kommer att avlida. Av dem som befinner sig utanför riskområdet överlever samtliga. 14 (25)

15 Tabell 5. Riskavstånd till 3:e gradens brännskador och brandspridning till byggnad Storlek på utsläppet Riskavstånd till 3:e gradens brännskador (m) Stort Medel Litet 7 8 Riskavstånd brandspridning (skadekriterium 15 kw/m 2 ) FRÄTANDE ÄMNEN I denna klass finns ämnen med frätande egenskaper. Exempel på sådana ämnen är svavelsyra, saltsyra och lut vilka samtliga ingår i många industriprocesser. För att denna klass skall kunna ge upphov till skador på människor måste de få i sig ämnet eller komma i annan direkt kontakt med det vilket innebär att sannolikheten för att ett större antal individer exponeras för ett läckage kan anses vara liten. Syror eller baser som kommer i kontakt med oädla metaller (zink, aluminium, magnesium och järn) kan i redoxprocesser bilda vätgas. Vätgas är en explosiv men mycket lätt gas. Det är således osannolikt att explosiva koncentrationer uppnås utomhus ÖVRIGA FARLIGA ÄMNEN OCH FÖREMÅL I denna klass finns ämnen som utgör en fara under transport, vilken inte omfattas av definitionen för andra klasser. Det är därför en klass som består av en rad sinsemellan mycket olika ämnen och föremål. Exempel på gods som insorteras i klass 9 är asbest och asbesthaltiga blandningar, transformatorer och kondensatorer som innehåller PCB och därför kan bilda dioxiner vid brand, miljöfarliga ämnen och genetiskt modifierade organismer som inte är smittförande. Ämnen och föremål i denna klass utgör som regel ingen akut fara för människors liv och hälsa i händelse av olycka. För detta krävs längre exponering eller, i extrema fall, direkt kontakt med godset. Inga sådana skadehändelser har identifierats och ämnen i denna klass kommer inte att behandlas vidare i denna rapport. 15 (25)

16 11 RISKBEDÖMNING OCH VÄRDERING AV RISKNIVÅN Det saknas idag formella krav i svensk lagstiftning för acceptabel risk. De kriterier som istället används hämtas ofta från Räddningsverkets publikation Värdering av risk som utarbetats av Det Norske Veritas (DNV) 5. Kriterierna däri kan i princip sägas ha status av de facto-kriterier i Sverige. I denna riskanalys redovisas såväl individrisk som samhällsrisk i relation till dessa kriterier INDIVIDRISK Individrisk innebär sannolikheten för att en viss individ omkommer (drabbas) under loppet av ett år. Kriterier för individrisk används för att begränsa risken för enskilda individer i samhället med syftet att försäkra sig om att dessa inte utsätts för oacceptabelt stora risker. I denna analys har den platsspecifika individrisken beräknats vilket innebär risken för att en person drabbas när han/hon i någon mån kontinuerligt befinner sig inom området. I Tabell 6 redovisas de aktuella kriterier för individrisk som används i denna rapport 5. Tabell 6. Kriterier för individrisk Risk Maximalt tolerabel risk Försumbar risk Individrisk 1*10-5 per år 1*10-7 per år Ovanför den övre gränsen räknas risken som oacceptabelt hög och åtgärder måste vidtas. Nedanför den undre gränsen betraktas risken som acceptabel. Mellan de två gränserna finns ALARP-zonen (As Low As Reasonably Practicable). Risker som hamnar i denna zon är i regel acceptabla om riskreducerande åtgärder genomförs där så är praktiskt möjligt och ekonomiskt rimligt. Individrisken för planområdet redovisas i Figur 3. 1,000E-03 1,000E-04 Individrisk 1,000E-05 1,000E-06 1,000E-07 1,000E-08 1,000E Avstånd (m) Figur 3. Individrisk inom planområdet. Röd linje markerar gränsen för maximalt tolerabel risk. Grön linje markerar gränsen för acceptabel risk. I området mellan vägkant och 240 m in i planområdet bedöms individrisken befinna sig inom ALARP-zonen. 16 (25)

17 Individrisken är acceptabel utan åtgärder från 240 m från vägkant och bortåt. I området mellan vägkant och 240 m in i området befinner sig individrisken inom ALARP-zonen. Riskreducerade åtgärder behöver därför övervägas och värderas SAMHÄLLSRISK Samhällsrisk definieras som sambandet mellan frekvens av en oönskad händelses tänkbara scenarier och de konsekvenser som dessa genererar. Vanligtvis anges frekvensen i antalet händelser per år och konsekvenserna i antal omkomna. Kriterier för samhällsrisk används för att begränsa risken för utsatta befolkningsgrupper inom vissa lokala områden eller för samhället i sin helhet. Frekvenserna av alla de kombinationer som bidrar till påverkan av människor i området summeras och presenteras i form av F/N-kurvor ( Frequency of accidents kontra Number of fatalities ). En F/N-kurva är en graf som visar sambandet mellan händelsefrekvensen och antalet omkomna. Även kriterierna för samhällsrisk i form av F/N-kurvor har hämtats från Räddningsverkets publikation Värdering av risk 5. Övre gräns för område där risker under vissa förutsättningar kan tolereras om alla rimliga åtgärder är vidtagna: F = 10-4 per år för N = 1 Övre gräns för område där risker kan anses som små: F = 10-6 per år och N = 1. Lutning på F/N-kurva: -1 F/N-kurvan presenteras i en logaritmisk skala och frekvenserna är kumulerade. Mellan de två linjerna finns ALARP-zonen (As Low As Reasonably Practicable). Samhällsrisken för planområdet redovisas i Figur 4. F 1,00E-03 1,00E-04 1,00E-05 1,00E-06 1,00E-07 1,00E-08 1,00E-09 1,0 10,0 100,0 1000,0 N Figur 4. Samhällsrisk för planområdet. Röd linje markerar gränsen för maximalt tolerabel risk. Grön linje markerar gränsen för acceptabel risk. Samhällsrisken inom området bedöms befinna sig inom ALARP-zonen. 17 (25)

18 Samhällsrisken befinner sig inom ALARP-zonen. Riskreducerade åtgärder behöver därför övervägas och värderas PRINCIPER FÖR RISKVÄRDERING Som tidigare nämnts finns det i Sverige inga lagstadgade kriterier för att värdera om en risk är acceptabel eller ej. I Räddningsverkets rapport Värdering av risk anges de kriterier som i brist på annat fått status av de facto-kriterier i Sverige, se avsnitt 11.1 och Förutom dessa siffervärden gäller fyra principer för riskvärdering och värdering av riskminskande åtgärder vilka ska tas i beaktande. RIMLIGHETSPRINCIPEN En verksamhet bör inte innebära risker som med rimliga medel kan undvikas. Detta innebär att risker som med tekniskt eller ekonomiskt rimliga medel kan elimineras eller reduceras alltid skall åtgärdas (oavsett risknivå). PROPORTIONALITETSPRINCIPEN De totala risker som en verksamhet medför bör inte vara oproportionerligt stora jämfört med de fördelar (intäkter, produkter, tjänster etc.) som verksamheten medför. FÖRDELNINGSPRINCIPEN Riskerna bör vara skäligt fördelade inom samhället i relation till de fördelar som verksamheten medför. Detta innebär att enskilda personer eller grupper inte bör utsättas för oproportionerligt stora risker i förhållande till de fördelar som verksamheten innebär för dem. PRINCIPEN OM UNDVIKANDE AV KATASTROFER Risker bör hellre realiseras i flera mindre olyckor med begränsade konsekvenser som kan hanteras av tillgängliga beredskapsresurser än i enstaka katastrofer. 18 (25)

19 11.4 LAGRING AV KEMIKALIER I BYGGNAD I Tabell 7 redovisas den förväntade ungefärliga årliga förbrukningen av gaser och kemikalier inom laboratoriedelen. Gaserna och kemikalierna avses att förvaras i den mindre byggnaden bredvid laboratoriebyggnaden. Endast mindre mängder kemikalier planeras att lagras momentant. De volymer som är aktuella bedöms inte vara så stora att de signifikant kan förvärra konsekvenserna av en inträffad olycka på RV 68. Tabell 7. Ungefärlig årlig använd volym kemikalier i laboratorieverksamheten. Den volym som lagras vid ett och samma tillfälle är inte fastställd för ögonblicket men är avsevärt lägre. Produkt Årligen använd volym Kvävgas Argon Gasol Salpetersyra Svavelsyra Fluorvätesyra Fosforsyra Myrsyra Aceton Natriumbromid Natriumklorid Järnklorid 19 tuber á 50 liter 12 tuber á 50 liter 800 kg 60 liter 30 liter 30 liter 20 liter 5 liter 35 liter 24 kg 56 kg 37 kg 11.5 SAMMANFATTANDE BEDÖMNING AV NULÄGE Både individrisken och samhällsrisken avseende olyckshändelser orsakade av trafiken på Rv 68 bedöms befinna sig inom ALARP-zonen. Risksituationen är således inte omedelbart godtagbar utan riskreducerande åtgärder. Riskreducerande åtgärder kan bestå av både åtgärder som minskar risken för en eventuell olycka och åtgärder som minskar konsekvensen av inträffade olyckor. Normalt rekommenderas en kombination av flera åtgärder. 19 (25)

20 12 FÖRSLAG TILL SÄKERHETSHÖJANDE ÅTGÄRDER Konsekvenser vid en eventuell olycka rör i första hand brand. För att minska risken inom området kan ett flertal planeringsmässiga och fysiska åtgärder vidas. Här nedan listas ett antal möjliga åtgärder och deras påverkan på riskbilden. Observera att listan inte innebär en rekommendation om att samtliga åtgärder skall genomföras utan snarare är en redovisning av identifierade möjliga åtgärder att överväga sammantaget med andra planeringsöverväganden. Åtgärderna skall vidtas om de är ekonomiskt och praktiskt genomförbara i relation till nyttan av åtgärden. Där så har varit möjlig har även effekten av den föreslagna åtgärden beräknats SÄNKT HASTIGHET En sänkning av hastigheten på Rv 68 förbli planområdet medför en sänkning av sannolikheten för farligtgodsolycka. Då sänkta hastigheter också medför avsevärt lägre krockkrafter blir även de volymer farligt gods som strömmar ut mindre vilket i sin tur leder till mindre allvarliga konsekvenser. En sänkning av hastigheten från 70 km/h till 50 km/h sänker frekvensen för farligtgodsolycka från 1 olycka per år till 1 olycka per år. F 1,00E-03 1,00E-04 1,00E-05 1,00E-06 1,00E-07 1,00E-08 1,00E-09 1,0 10,0 100,0 1000,0 N Utan åtgärder Övre alarp Nedre alarp Hastighet 50 km/h Figur 5. Riskreducerande effekt hos sänkt hastighet på Rv 68. Orange linje beskriver samhällsrisken om hastigheten på riksvägen sänks från 70 km/h till 50 km/h Samhällsrisken inom området sjunker avsevärt med denna åtgärd. I Figur 5 redovisas effekten av den sänkta hastigheten. I beräkningen har hänsyn främst tagits till den minskade sannolikheten för olycka. Följdeffekten, d.v.s. minskade konsekvenser (mindre utflödande volym farligt gods) har inte tagits med i beräkningen men leder förmodligen till att sänkningen av samhällsrisken är ännu större. Denna kvantifiering är dock svårare att göra. 20 (25)

21 12.2 BRANDSKYDDANDE BARRIÄR Planområdet ligger i samma höjd som vägen. En någorlunda tät konstruktion mellan vägen och planområdet, t.ex. en vall, kan fungera både som stopp för avåkande fordon och som barriär för värmestrålning och brandspridning från en olycka på vägen. En barriär är konsekvensreducerande då den minskar exponeringen för strålning från bränder vid olyckor på vägen oavsett om dessa orsakas av brandfarlig gas eller vätska. Erfarenhetsmässigt bör en sådan barriär uppföras till en höjd av 2,5-3 m för att uppnå önskad funktion. Barriären skall uppföras i ett material som står emot brandbelastning under 60 minuter. För att undvika solreflektioner och motsvarande fenomen som kan störa trafikanter på vägen bör barriären utföras i ett icke reflekterande material. Åtgärden är mycket effektiv ur risksynpunkt och innebär ökad frihetsgrad vid utformningen av byggnaderna inom planområdet då dessa i sig inte behöver bära någon riskreducerande effekt. Åtgärden kan upplevas som en avskärmning mellan planområdet och vägen då den även innebär en visuell barriär BRANDSKYDDAD FASAD Fasaden utförs i brandteknisk klass och den fasad som riktas mot Rv 68 utformas företrädesvis utan fönster. Krav ställs även på byggnadens svårantändlighet. Åtgärden är konsekvensminimerande genom att den minskar risken för brandspridning vidare in i byggnaden vid brand utanför. Om fasaden utförs brandskyddad bör dörrar och andra öppningar utföras brandskyddade. Brandteknisk klass skall vara tillräcklig för att räddningstjänst ska ges möjlighet att påbörja insats innan brandspridning har skett. En brandskyddad fasad bör kombineras med andra byggnadstekniska åtgärder. Utrymningsvägar till det fria i fasad mot Rv 68 bör om möjligt undvikas. Om utrymningsvägar mot vägen bedöms vara nödvändiga utifrån risken för t.ex. brand inuti byggnaden bör dock denna prioritering väga tyngre eftersom sannolikheten för brand är högre än sannolikheten för farligtgodsolycka. Byggnadens ventilationsöppningar bör placeras så att de är riktade bort från Rv 68. Den riskreducerande effekten hos de byggnadstekniska åtgärderna redovisas i Figur 6. Beräkningen utgår från att byggnad placeras på ett avstånd av 20 m från planområdets yttre gräns. 21 (25)

22 F 1,00E-03 1,00E-04 1,00E-05 1,00E-06 1,00E-07 1,00E-08 1,00E-09 1,0 10,0 100,0 1000,0 N Utan åtgärder Övre alarp Nedre alarp Med brandskyddad fasad Figur 6. Riskreducerande effekt hos brandskyddad fasad. Blå kurva beskriver samhällsrisken utan riskreducerande åtgärder. Lila kurva beskriver samhällsrisken om byggnaden förses med brandskyddad fasad DIKE Förekomsten av ett dike mellan väg och område kan ha stor betydelse för konsekvenser vid eventuell olycka. Diket samlar upp utsläppta vätskor vilket minskar konsekvens vid pölbränder eftersom pölens utbredning koncentreras till diket. För att detta skall fungera tillfredsställande är det av stor vikt att det underhålls väl så att dikets profil inte växer igen och att diket inte grundas upp alltför mycket med tiden. 22 (25)

23 13 SAMMANFATTANDE RISKBEDÖMNING Risksituationen inom planområdet är inte omedelbart godtagbar utan riskreducerande åtgärder. I avsnitt 12 beskrivs ett antal möjliga säkerhetshöjande åtgärder och deras påverkan på bilden. Störst betydelse för sannolikheten för olycka har hastigheten på Rv 68 förbi planområdet. En sänkning från 70 km/h till 50 km/h reducerar samhällsrisken. Konsekvensminimerande åtgärder utgörs i första hand av olika sätt att skydda besökande till området från brandpåverkan. Kvantifiering av effekten av brandskyddad fasad har gjorts och visar på mycket god effekt av denna åtgärd. Brandskyddad fasad bör åtföljas av andra byggnadstekniska åtgärder såsom utrymningsvägar och ventilationsintag riktade bort från Rv 68. Det är en fördel om byggnaden kan utformas så att delen närmast Rv 68 saknar fönster. Även en vall eller annan motsvarande konstruktion mellan Rv 68 och planområdet har god effekt för att minska samhällsrisken. Sammanfattande slutsats är att etablering av en kontors- och laboratoriebyggnad med besöksmöjligheter kan ske på ett avstånd av 20 m från Rv 68 om riskminskande åtgärder genomförs. 23 (25)

24 14 REFERENSER 1. Purdy, Grant (1993), Risk analysis of the transportation of dangerous goods by road and rail, Journal of Hazardous Materials, 1993, sidorna Upplevd risk, Skrift Nr.3 (1993). Riskkollegiets skriftserie. Gotab Stockholm 3. VTI rapporter 387:1-6, Riskanalysmetod för transporter av farligt gods på väg och järnväg, VTI, Linköping, Farligt gods - Riskbedömning vid transport. Handbok för riskbedömning av transporter med farligt gods på väg eller järnväg, B20-196/96, 1996, Statens Räddningsverk, Karlstad. 5. Davidsson m fl (1997), Värdering av risk, Rapport P21-182/97, Statens Räddningsverk, Karlstad 6. Fischer, S. m.fl (1997), Vådautsläpp av brandfarliga och giftiga gaser och vätskor. Metoder för bedömning av risker, Andra reviderade upplagan, FOA-R SE, Försvarets Forskningsanstalt, Stockholm 7. Lamnevik, Stefan Palme, Erik (1997) Översiktsplan för Göteborg fördjupad för sektorn transporter av farligt gods, Bilagor 1-5, Antagandehandling. DNR 785/92. Stadsbyggnadskontoret. Göteborg 8. Lamnevik, Stefan Palme, Erik (1997) Översiktsplan för Göteborg fördjupad för sektorn transporter av farligt gods, Bilagor 6-7, Antagandehandling. DNR 785/92. Stadsbyggnadskontoret. Göteborg 9. Lamnevik, Stefan Palme, Erik (1997) Översiktsplan för Göteborg fördjupad för sektorn transporter av farligt gods, Samrådshandling. DNR 785/92. Stadsbyggnadskontoret. Göteborg 10. Olsson, Sara Wasting, Malén (2000), Riskhänsyn vid ny bebyggelse, Rapport 2000:01, Räddnings- och säkerhetsavdelningen, Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholm 11. Sanglén, Håkan (2005), Riskanalys av farligtgodsled i Kalmar, rekommendationer med avseende på detaljplan Södra vägen, Brandteknik, Lunds universitet, rapport Midholm, Erik (2006), Detaljerad riskutredning Västerleden Västerås, WSP 13. Räddningsverket och Boverket (2006), Säkerhetshöjande åtgärder i detaljplaner, Vägledningsrapport Samhällsplanering Skåne i utveckling, 2007:06, Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen, Bebyggelseplanering intill väg och järnväg med transport av farligt gods 24 (25)

25 15. Länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne, Riskhantering i detaljplaneprocessen - Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, trafikflöden farligt gods, september 2006, Trafikverket, Statistik över trafikflöde Rv Uppgifter om planområdet, Ewa Westlund, Västmanland-Dalarna Miljö- och byggförvaltning, e-post daterat Muntliga uppgifter vid platsbesök , Anders Hansson, Outokumpu Stainless AB 20. Uppgift om årlig förbrukning, Anders Hansson, Outokumpu Stainless AB, e-post daterat (25)

RAPPORT. Riskanalys Kinnarps Förskola 2015-03-24 LEIF THORIN SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSNUMMER 1331526000

RAPPORT. Riskanalys Kinnarps Förskola 2015-03-24 LEIF THORIN SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSNUMMER 1331526000 RAPPORT UPPDRAGSNUMMER 1331526000 Riskanalys Kinnarps Förskola 2015-03-24 LEIF THORIN SWECO ENVIRONMENT AB Sweco Sandbäcksgatan 1 Box 385 SE 651 09 Karlstad, Sverige Telefon +46 (0)54 141700 Fax +46 (0)54

Läs mer

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg UPPDRAG DP Mörviken Åre UPPDRAGSNUMMER 1331390000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV DATUM Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg En ny detaljplan som omfattar Mörviken 1:61, 1:62,

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Projekt Projektnummer Kv Vitsippan 104694 Handläggare Datum Rosie Kvål 2011-05-20 Internkontroll Datum Erik Midholm 2011-05-18 ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Inledning Inom kv Vitsippan i Borås kommun planeras

Läs mer

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8.

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8. PM RISKINVENTERING Daftö Feriecenter Strömstad kommun Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530 Datum: 2006-09-01 Antal sidor: 8 Upprättad av: Kontrollerad av: Erik Midholm Hanna Langéen Innehållsförteckning

Läs mer

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR BILAGA C SIDA 1 (5) BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR De riskmått som används i denna riskbedömning är individrisk och samhällsrisk. Indata till beräkningar är bl.a. avståndet inom vilka personer antas omkomma,

Läs mer

RAPPORT MÖRVIKEN 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 OCH 1:103 M.FL. RISKANALYS UNDERLAG TILL DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB

RAPPORT MÖRVIKEN 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 OCH 1:103 M.FL. RISKANALYS UNDERLAG TILL DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSNUMMER 1331390000 MÖRVIKEN 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 OCH 1:103 M.FL. RISKANALYS UNDERLAG TILL DETALJPLAN SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON Sweco Ändringsförteckning VER. DATUM ÄNDRINGEN AVSER GRANSKAD

Läs mer

Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län

Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2011-02-15 Utställningshandling Dnr:10BMN244 Handläggare: Lars Westholm Sörby Urfjäll 28:4 mfl Detaljplan för kontor med utbildningslokaler mm Gävle kommun, Gävleborgs län Foto:

Läs mer

PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA

PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM- UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER,

Läs mer

Utlåtande uppdatering av farligt godsutredning,

Utlåtande uppdatering av farligt godsutredning, Handläggare Sohrab Nassiri Tel 010 505 32 42 Mobil 0722 42 88 97 E-post Sohrab.nassiri@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Emelie Johansson Box 225 443 25 Lerum Datum 2016-03-03 Projekt-ID 719727 Granskad

Läs mer

Förbigångsspår Stenkullen

Förbigångsspår Stenkullen JÄRNVÄGSPLAN Västra stambanan, Göteborg - Skövde Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Stenkullen Lerums kommun, Västra Götalands län Risk och säkerhet 2012-07-13 Objekt:TRV 2012/1996,

Läs mer

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet PM Riskanalys för kv Åran och Nätet Haparanda kommun 2007-03-12 WSP Brand- och Riskteknik PM KOMPLETTERING AV RISKANALYS KV PATAN MED AVSEENDE PÅ BEBYGGELSE I KV ÅRAN OCH NÄTET Bakgrund Haparanda kommun

Läs mer

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar

2 Beskrivning av ändrade förutsättningar Author Fredrik Zachrisson Phone +46 10 505 47 41 Mobile + 46 (0)76-772 43 53 E-mail fredrik.zachrisson@afconsult.com Recipient Håbo Kommun Plan- och utvecklingsavdelningen Märit Olofsson Nääs 746 80 Bålsta

Läs mer

Handelsmannen, Glumslöv, Landskrona

Handelsmannen, Glumslöv, Landskrona 1(5) Cecilia Sandström 010-452 28 80 Malmö, 2013-06-27 Handelsmannen, Glumslöv, Landskrona 1.1 Bakgrund och förutsättningar Det finns önskemål att uppföra bostäder (flerbostadshus) i Glumslöv, Landskrona.

Läs mer

FÖRDJUPAD RISKANALYS BILAGA 2 PÅVERKAN PÅ MÄNNISKOR OCH OMGIVNING. 2011-11-22 Version 2

FÖRDJUPAD RISKANALYS BILAGA 2 PÅVERKAN PÅ MÄNNISKOR OCH OMGIVNING. 2011-11-22 Version 2 STRANDÄNGEN JÖNKÖPING FÖRDJUPAD RISKANALYS BILAGA 2 PÅVERKAN PÅ MÄNNISKOR OCH OMGIVNING 2011-11-22 Version 2 Fredrik Carlsson fredrik.carlsson@briab.se 08-410 102 64 Peter Nilsson peter.nilsson@briab.se

Läs mer

Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Riskanalys

Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Riskanalys NCC Property Development AB Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Riskanalys Stockholm 2012-04-23 Reviderad 2012-09-03 Viby 19:1 m.fl., Brunna industriområde, Upplands Bro Datum 2012-04-23

Läs mer

Riskanalys i samband med ny detaljplan för Kv. Elefanten 1 m.fl., Kalmar

Riskanalys i samband med ny detaljplan för Kv. Elefanten 1 m.fl., Kalmar Preliminär handling Riskanalys i samband med ny detaljplan för Kv. Elefanten 1 m.fl., Kalmar Kalmar kommun Uppdragsgivare: Kalmar kommun Kontaktperson: Birgit Endom Uppdragsnummer: 13-072 Datum: 2014-04-15

Läs mer

Riskbedömning för Norrköpings resecentrum. Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04

Riskbedömning för Norrköpings resecentrum. Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04 Riskbedömning för Norrköpings resecentrum Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04 Uppdragsgivare Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret 601 81 Norrköping WSP kontaktperson Henrik

Läs mer

1 Inledning. 2 Yttrande

1 Inledning. 2 Yttrande PM TITEL Kommentarer till yttrande Riskanalys för östra centrum i Partille DATUM 25. februari 2013 PROJEKTNUMMER A026849 / 164361 VERSION PM001 UTARBETAD Rebecka Thorwaldsdotter GRANSKAD Göran Davidsson

Läs mer

Structor Miljöbyrån Stockholm AB, Industrigatan 2A, 112 46 STHLM, Org.nr. 556655-7137 Tel: 08-54555630, Fax:08-54555750

Structor Miljöbyrån Stockholm AB, Industrigatan 2A, 112 46 STHLM, Org.nr. 556655-7137 Tel: 08-54555630, Fax:08-54555750 , Södertälje kommun Övergripande Riskanalys Slutversion Stockholm 2006-05-08 Petra Adrup Elisabeth Mörner Structor Miljöbyrån Stockholm AB, Industrigatan 2A, 112 46 STHLM, Org.nr. 556655-7137 Tel: 08-54555630,

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka

Läs mer

Riskanalys Väsjön 2009. Sollentuna kommun. FSD projekt nr 2207-002,1. Upprättad: 2009-06-02 Reviderad: Fire Safety Design AB

Riskanalys Väsjön 2009. Sollentuna kommun. FSD projekt nr 2207-002,1. Upprättad: 2009-06-02 Reviderad: Fire Safety Design AB FSD projekt nr 2207-002,1 Riskanalys Väsjön 2009 Sollentuna kommun Upprättad: 2009-06-02 Reviderad: Fire Safety Design AB Civilingenjör Anna-Karin Davidsson Antal sidor: Rapport 35 Bilagor 27 Dokumentinformation

Läs mer

RAPPORT RISKANALYS DP FANFAREN UNDERLAG TILL DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER 1331389 2014-01-31 SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON.

RAPPORT RISKANALYS DP FANFAREN UNDERLAG TILL DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER 1331389 2014-01-31 SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON. UPPDRAGSNUMMER 1331389 RISKANALYS DP FANFAREN UNDERLAG TILL DETALJPLAN SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON Sweco Ändringsförteckning VER. DATUM ÄNDRINGEN AVSER GRANSKAD GODKÄND Sweco Sandbäcksgatan 1 Box

Läs mer

Kompletterande risk PM med åtgärdsförslag rörande transport av farligt gods vid området Kasernhöjden, E18 Karlstad.

Kompletterande risk PM med åtgärdsförslag rörande transport av farligt gods vid området Kasernhöjden, E18 Karlstad. 14 UPPDRAG Kasernhöjden UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE David Ranström UPPRÄTTAD AV Johanna Forsberg DATUM Kompletterande risk med åtgärdsförslag rörande transport av farligt gods vid området Kasernhöjden,

Läs mer

Norra Tyresö Centrum, Risk-PM angående nybebyggelse av bostadshus, rev A 1 Inledning

Norra Tyresö Centrum, Risk-PM angående nybebyggelse av bostadshus, rev A 1 Inledning RISK-PM 2016-03-14 Riksbyggen Norra Tyresö Centrum, Risk-PM angående nybebyggelse av bostadshus, rev A 1 Inledning Detta PM är upprättat av civilingenjör i riskhantering/brandingenjör Anna Mårtensson,

Läs mer

BORÅS STAD STADSBYGGNADSKONTORET KVALITATIV RISKBEDÖMNING FÖR UPPRÄTTANDE AV NY DETALJPLAN

BORÅS STAD STADSBYGGNADSKONTORET KVALITATIV RISKBEDÖMNING FÖR UPPRÄTTANDE AV NY DETALJPLAN VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning BORÅS STAD STADSBYGGNADSKONTORET PARADIS 1:4 M.FL. SPARSÖR KVALITATIV RISKBEDÖMNING FÖR UPPRÄTTANDE AV NY DETALJPLAN Antal sidor:

Läs mer

Riskbedömning Noret Norra Planläggning intill transportled för farligt gods med avseende på detaljplan för Noret Norra

Riskbedömning Noret Norra Planläggning intill transportled för farligt gods med avseende på detaljplan för Noret Norra Reviderad 2015-01-19 Diarienummer: Riskbedömning Noret Norra Planläggning intill transportled för farligt gods med avseende på detaljplan för Noret Norra Projektinformation Riskbedömning av planläggning

Läs mer

PM-Riskutredning för ny detaljplan Bockasjö 1, Borås

PM-Riskutredning för ny detaljplan Bockasjö 1, Borås ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DATUM 18. October 2012 SIDA 1/5 REF Mrni PROJEKTNR A029039 Svar på yttrande för PM-Riskutredning

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING 1 (5)

GRANSKNINGSHANDLING 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING 1 (5) Detaljplan för Del av Avesta 5:1 Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning 2013-01-21, reviderad 2013-04-22. SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2013-04-22

Läs mer

[Titel] Transport av farligt gods på väg Mellby 1:115, Mellbystrand 2015-08-13. Rev 2015-11-16

[Titel] Transport av farligt gods på väg Mellby 1:115, Mellbystrand 2015-08-13. Rev 2015-11-16 [Titel] Transport av farligt gods på väg Mellby 1:115, Mellbystrand 2015-08-13 Rev 2015-11-16 Uppdragsgivare Jonas Gustavsson Eurocommercial Properties WSP kontaktperson Fredrik Larsson WSP Sverige AB

Läs mer

RISKANALYS- BJÖRKLIDEN

RISKANALYS- BJÖRKLIDEN RISKANALYS- BJÖRKLIDEN RAPPORT-VERSION B 2012-11-15 Uppdrag: 245404, Riskanalys transport farligt gods, Riksgränsen Titel på rapport: Status: Riskanalys- Björkliden 1:22 m.fl, Jukkasjärvi Kronoöverloppsmark

Läs mer

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN RAPPORT RISKHÄNSYN I DETALJPLAN KV HAKEN OCH HÖRNET SOLLENTUNA KOMMUN 2013-03-20 Uppdrag: 242366, Titel på rapport: Riskhänsyn i detaljplan. Kv Haken och Hörnet, Helenelund Status: Slutgiltig handling

Läs mer

ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN

ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Dalen 16, Danderyd Slutgiltig handling 2009-01-26 Upprättad av: Joakim Almén Granskad av: Johan Lundin Godkänd av: Ulrika Lindblad ÖVERGRIPANDE RISKBEDÖMNING FÖR

Läs mer

Riskanalys. Upprättad 2013-02-14 Senast justerad 2013-05-13. Förstudie till detaljplan. Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: 0480-100 92

Riskanalys. Upprättad 2013-02-14 Senast justerad 2013-05-13. Förstudie till detaljplan. Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: 0480-100 92 Riskanalys Upprättad 2013-02-14 Senast justerad 2013-05-13 Riskanalys för universitet, resecentrum, restauranger och hotell vid Ölandskajen/Barlastholmen Kalmar kommun Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: 0480-100

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING, Pottholmen, Karlskrona STEG 3. Transporter av farligt gods på Infartsleden samt Karlskrona C. Rapport 2015-02-12

DETALJERAD RISKBEDÖMNING, Pottholmen, Karlskrona STEG 3. Transporter av farligt gods på Infartsleden samt Karlskrona C. Rapport 2015-02-12 DETALJERAD RISKBEDÖMNING, Pottholmen, Karlskrona STEG 3 Transporter av farligt gods på Infartsleden samt Karlskrona C Rapport 2015-02-12 Dokumentinformation Process: Skede: Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

RAPPORT RISKANALYS TÖCKSFORS SHOPPINGSCENTER UPPDRAGSNUMMER 1331519 2015-03-20 SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON. Sweco. repo001.

RAPPORT RISKANALYS TÖCKSFORS SHOPPINGSCENTER UPPDRAGSNUMMER 1331519 2015-03-20 SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON. Sweco. repo001. UPPDRAGSNUMMER 1331519 RISKANALYS TÖCKSFORS SHOPPINGSCENTER SWECO ENVIRONMENT AB LINN ARVIDSSON Sweco Sammanfattning En ny detaljplan utarbetas i Årjängs kommun i syfte att möjliggöra en utbyggnad av Töcksfors

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan Gävle Söder 66:6, 66:7 och 66:8 Granskningshandling 2011-07-07 Upprättad av: Henrik Mistander

Läs mer

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN ARNINGE HANDELSOMRÅDE

RISKHÄNSYN I DETALJPLAN ARNINGE HANDELSOMRÅDE RAPPORT RISKHÄNSYN I DETALJPLAN ARNINGE HANDELSOMRÅDE 2012-08-13 Uppdrag: 241596, Riskanalys för Arninge handelsområde, Täby kommun Titel på rapport: Riskhänsyn Arninge handelsområde Status: Slutgiltig

Läs mer

RAPPORT. Fördjupad riskbedömning för detaljplan Väppeby, Bålsta. 2011-08-30 Slutgiltig handling

RAPPORT. Fördjupad riskbedömning för detaljplan Väppeby, Bålsta. 2011-08-30 Slutgiltig handling RAPPORT Väppeby, Bålsta 2011-08-30 Slutgiltig handling Upprättad av: Wilhelm Sunesson Granskad av: Göran Nygren Godkänd av: Henrik Selin RAPPORT Kund Håbo Kommun Miljö och teknikförvaltningen Konsult WSP

Läs mer

Riskbedömning. Transport av farligt gods på väg 28 (Österleden) Kv. Karlskrona 5:53, Krutviken, Karlskrona 2016-01-25

Riskbedömning. Transport av farligt gods på väg 28 (Österleden) Kv. Karlskrona 5:53, Krutviken, Karlskrona 2016-01-25 Riskbedömning Transport av farligt gods på väg 28 (Österleden) Kv. Karlskrona 5:53, Krutviken, Karlskrona 2016-01-25 Uppdragsgivare Svensk Bostadsutveckling AB WSP kontaktperson Katarina Herrström WSP

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS OCH FARLIGA VERKSAMHETER Kvastbruket Västerås stad Datum

RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS OCH FARLIGA VERKSAMHETER Kvastbruket Västerås stad Datum Dokumenttyp RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS OCH FARLIGA VERKSAMHETER Kvastbruket Västerås stad Datum 2015 09 16 Status Underlag för detaljplan 1836 Handläggare Erik Hall Midholm Tel:

Läs mer

IFÖSTRAND, BROMÖLLA KOMMUN

IFÖSTRAND, BROMÖLLA KOMMUN Dnr 2008/146 DETALJPLAN FÖR BROMÖLLA 11:83, 11:84, 11:90 M FL IFÖTRAND, BROMÖLLA KOMMUN Riskutredning UTTÄLLNINGHANDLING 2011-04-06 IFÖ Bromölla Iföstrand RIKUTREDNING Revidering 2011-01-28 lutrapport

Läs mer

PM 10136061 2010-05-17

PM 10136061 2010-05-17 Uppdragsnr: 10136061 1 (7) PM 10136061 2010-05-17 Detaljplan för Hövik 5.1 m.fl., Trafikbullerutredning 1 Sammanfattning I Höviksnäs på Tjörn pågår planarbete med detaljplan för Hövik 5:1 m fl. Området

Läs mer

Vellinge Kommun. Riktlinjer för bebyggelseplanering intill rekommenderade färdvägar för transport av farligt gods. FSD projekt nr 2008-044

Vellinge Kommun. Riktlinjer för bebyggelseplanering intill rekommenderade färdvägar för transport av farligt gods. FSD projekt nr 2008-044 FSD projekt nr 2008-044 Vellinge Kommun Riktlinjer för bebyggelseplanering intill rekommenderade färdvägar för transport av farligt gods Upprättad: 2008-03-27 Fire Safety Design AB och Wuz risk consultancy

Läs mer

Transport av farligt gods förbi Simonsland i Borås. Kvantitativ riskutredning. 2008-09-09 reviderad 2009-09-16

Transport av farligt gods förbi Simonsland i Borås. Kvantitativ riskutredning. 2008-09-09 reviderad 2009-09-16 Transport av farligt gods förbi Simonsland i Borås Kvantitativ riskutredning Rapportens titel Underrubrik Kvantitativ riskutredning Datum Beställare: Projektledare Konsult: Uppdragsledare KANICO AB Södra

Läs mer

PM. Komplettering avseende miljöriskanalys

PM. Komplettering avseende miljöriskanalys Upprättad av: Ulf Liljequist Datum: 2012-02-17 1 (5) PM. Komplettering avseende miljöriskanalys 1 Inledning På uppdrag av E.ON Värme AB, har Ragn-Sells Miljökonsult AB upprättat en miljöriskanalys avseende

Läs mer

RAPPORT. Riskanalys Underlag för utveckling av område. Klara/Sandbäcken UPPDRAGSNUMMER Sweco Environment AB

RAPPORT. Riskanalys Underlag för utveckling av område. Klara/Sandbäcken UPPDRAGSNUMMER Sweco Environment AB Klara/Sandbäcken UPPDRAGSNUMMER 1331698100 Riskanalys Underlag för utveckling av område Sweco Environment AB Linn Arvidsson Johanna Forsberg, David Ranström Sweco Sammanfattning Prepart/Karlstadhus undersöker

Läs mer

Bullerutredning Villa Roskullen

Bullerutredning Villa Roskullen Rapport HÄRRYDA KOMMUN Bullerutredning Villa Roskullen Malmö 2016-01-25 Bullerutredning Villa Roskullen Datum 2016-01-25 Uppdragsnummer 1320018824 Utgåva/Status 1 Oscar Lewin Uppdragsledare & Handläggare

Läs mer

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13

Bullerutredning Ljungskogen. Malmö 2015-01-13 Malmö 2015-01-13 Datum 2015-01-13 Uppdragsnummer 61661253716 Utgåva/Status Rev 3 Jenny Ekman Johan Jönsson Jens Karlsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 5 211 11 Malmö

Läs mer

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman Storumans kommun Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman 2016-10-24 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Omfattning och avgränsning...

Läs mer

ÖVERSIKTLIG BESKRIVNING AV RISK- OCH BULLERFRÅGOR FÖR NÄSBY 4:1472

ÖVERSIKTLIG BESKRIVNING AV RISK- OCH BULLERFRÅGOR FÖR NÄSBY 4:1472 Projekt Projektnummer Näsby 4:1472 104862 Handläggare Datum Rosie Kvål 2011-09-01 rev 2011-11-23 Internkontroll Datum Erik Midholm 2011-08-30 ÖVERSIKTLIG BESKRIVNING AV RISK- OCH BULLERFRÅGOR FÖR NÄSBY

Läs mer

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR UPPDRAGSNUMMER 1321526000 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLANER FÖR INDUSTRI I HOVA, GULLSPÅNGS KOMMUN Sweco Environment AB Mikaela Ljungqvist Martin Bjarke Granskad av Johan Nimmermark Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Riskanalys för Dyrtorp 1:3, Färgelanda

Riskanalys för Dyrtorp 1:3, Färgelanda FÄRGELANDA KOMMUN Riskanalys för Dyrtorp 1:3, Färgelanda Göteborg 2010-12-16 COWI AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon: 010-850 10 00 Dokumentnr: 163119/16/04/rap001

Läs mer

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin Påverkan på risknivån på Kongahällatomten om skyddsvall förkortas Inledning I Kungälv planeras en ny stadsdel i direkt anslutning till E6 på den så kallade Kongahälla-tomten. Den nya stadsdelen är tänkt

Läs mer

Trafikbullerutredning. Brandbergen Centrum. Sammanfattning. Ida-Maria Classon

Trafikbullerutredning. Brandbergen Centrum. Sammanfattning. Ida-Maria Classon Uppdrag Beställare Att Handläggare Granskare Rapportnr Brandbergen Centrum Haninge Kommun Ida-Maria Classon Jan Pons Monica Waaranperä 1320007389 R1 Datum 2014-05-06 Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Åtgärder vid olyckor under gasoltransporter Järnvägstankvagn - Tankbil

Åtgärder vid olyckor under gasoltransporter Järnvägstankvagn - Tankbil Åtgärder vid olyckor under gasoltransporter Järnvägstankvagn - Tankbil Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas. Förord Denna informationsbroschyr

Läs mer

Innehåll. Bilaga 3 Sammanvägd ljudnivå vid fasad

Innehåll. Bilaga 3 Sammanvägd ljudnivå vid fasad PM LEKSANDSBOSTÄDER AB Trafikbullerutredning för Snedkanten, Leksands kommun UPPDRAGSNUMMER 1520988 SLUTRAPPORT VERSION 4 Rev Sweco Environment AB Falun Miljö UPPDRAGSLEDARE/HANDLÄGGARE: SARA DAHSLTEN

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20 Detaljerad riskbedömning för detaljplan Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20 Uppdragsgivare Eskil Arnoldsson Solixx Utvecklings AB Ringaregatan 2 294 34 Sölvesborg WSP Kontaktperson Martin Sandberg

Läs mer

Detaljplan för Luossavaara, Kiruna kommun Riskanalys avseende transport av farligt gods

Detaljplan för Luossavaara, Kiruna kommun Riskanalys avseende transport av farligt gods Detaljplan för Luossavaara, Kiruna kommun Beställare: LKAB Beställarens representant: Ingrid Reppen Arkitektur+ development AB Katarina Kyrkobacke 8 116 20 Stockholm Konsult: Uppdragsledare Norconsult

Läs mer

RISKANALYS Trädgårdsstaden i Bro BILAGA B

RISKANALYS Trädgårdsstaden i Bro BILAGA B 1 () RISKANALYS Trädgårdsstaden i Bro BILAGA B KONSEKVENSBERÄKNINGAR 186 13-3-8 Detaljerad riskanalys Trädgårdsstaden i Bro Bilaga B () B.1 INLEDNING I denna bilaga beräknas konsekvenserna av de olycksrisker

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplanens läge SAMRÅDSHANDLING 1 (7) Detaljplan för Del av Avesta 5:1 Avesta kommun Dalarnas län

PLANBESKRIVNING. Detaljplanens läge SAMRÅDSHANDLING 1 (7) Detaljplan för Del av Avesta 5:1 Avesta kommun Dalarnas län SAMRÅDSHANDLING 1 (7) Detaljplan för Del av Avesta 5:1 Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning 2013-01-21. Ingalis Morfeldt Plan- och byggchef /Stadsarkitekt

Läs mer

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER

Läs mer

Sammanfattning av kvantitativ riskanalys (QRA) 2010. AB Stadex, Kopparbergsgatan 31Kvarter Masugnen 23 och 24 i Sofielunds Industriområde

Sammanfattning av kvantitativ riskanalys (QRA) 2010. AB Stadex, Kopparbergsgatan 31Kvarter Masugnen 23 och 24 i Sofielunds Industriområde , Malmö Sammanfattning av kvantitativ riskanalys (QRA) 2010, Kopparbergsgatan 31Kvarter Masugnen 23 och 24 i Sofielunds Industriområde Uppdragsgivare: Kontaktperson: Camilla Krook Tyréns AB uppdragsansvarig:

Läs mer

Riskutredning för kabinbaneområdet i Åre

Riskutredning för kabinbaneområdet i Åre Riskutredning för kabinbaneområdet i Åre Malmö 215-12-1 ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk ÅF-Infrastructure AB Brand & Risk BORLÄNGE GÄVLE GÖTEBORG HELSINGBORG LINKÖPING LUND MALMÖ STOCKHOLM DOKUMENTINFORMATION

Läs mer

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Karlstad Kommun Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Slutrapport Malmö 2018-06-14 Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Datum 2018-06-14 Uppdragsnummer 1320035129 Utgåva/Status Slutrapport Olle

Läs mer

Riskanalys för detaljplan Landvetters-Backa och Börjesgården

Riskanalys för detaljplan Landvetters-Backa och Börjesgården HÄRRYDA KOMMUN Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon: 031-775 10 00 Telefax: 031-775 11 56 Dokumentnr: 161609-16/04-rap001 Rapport 1 (39)

Läs mer

BILAGA B KONSEKVENSBERÄKNINGAR. 2013 11 01 Status

BILAGA B KONSEKVENSBERÄKNINGAR. 2013 11 01 Status Dokumenttyp BILAGA B KONSEKVENSBERÄKNINGAR Vega DP 2 och 4 Datum 2013 11 01 Status Planeringsunderlag Handläggare Rosie Kvål Tel: 08 588 188 84 E post: rosie.kval@brandskyddslaget.se Internkontroll Erik

Läs mer

Riskutredning Albyberg etapp 2

Riskutredning Albyberg etapp 2 Riskutredning Albyberg etapp 2 PM Handläggare Niclas Grahn Tel +46 10 505 04 23 Datum 2016-02-19 Uppdragsnr 588965 Mobil +46 72 553 48 29 Albyberg etapp 2 E-post niclas.grahn@afconsult.com Riskutredning

Läs mer

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 Datum 2014-03-25 Internt granskad av: Stefan Nilsson David Winberg Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 1. Bakgrund En ny detaljplan håller på att arbetas fram för området Barkabystaden 2 i Järfälla kommun.

Läs mer

RISKANALYS KRANEN 10 MFL, HOTELL DOCKPLATSEN. Underlag till dp-ändring

RISKANALYS KRANEN 10 MFL, HOTELL DOCKPLATSEN. Underlag till dp-ändring KRANEN 10 MFL, HOTELL DOCKPLATSEN RISKANALYS Underlag till dp-ändring Uppdragsgivare: Wihlborgs Fastigheter AB, Syd Uppdragsnummer: 222955 Datum: 2011-01-14 Tyréns AB Region Syd 205 19 Malmö Isbergs gata

Läs mer

Riskanalys över händelser som kan föranleda räddningstjänst i Svalövs kommun

Riskanalys över händelser som kan föranleda räddningstjänst i Svalövs kommun Riskanalys över händelser som kan föranleda räddningstjänst i Svalövs kommun Räddningstjänsten 2014 Antagen av kommunfullmäktige 20150126 Sammanfattning Enligt lag (2006:544) om kommuners och landstings

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN 2013-12-10 RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN TIMOTEJEN 19 & 28, STOCKHOLM - BILAGA 1 - FREKVENSBERÄKNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon:

Läs mer

Riskutredning Ekhagen

Riskutredning Ekhagen Jönköpings Kommun Slutgiltig Malmö 2017-09-28 Datum 2017-09-28 Uppdragsnummer 1320030058 Version Slutgiltig Joakim Martikainen Björn Andersson Joakim Martikainen Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

Tillägg till detaljplan (476) för handel inom Starrkärr 1:42 m fl, avseende vårdändamål Ale kommun, Västra Götalands län

Tillägg till detaljplan (476) för handel inom Starrkärr 1:42 m fl, avseende vårdändamål Ale kommun, Västra Götalands län Tillägg till detaljplan (476) för handel inom Starrkärr 1:42 m fl, avseende vårdändamål Ale kommun, Västra Götalands län GRANSKNINGSHANDLING Enkelt planförfarande 2014-06-03 Handlingar Tillägg till detaljplan

Läs mer

Tillägg till detaljplan (476) för handel inom Starrkärr 1:42 m fl, avseende vårdändamål Ale kommun, Västra Götalands län

Tillägg till detaljplan (476) för handel inom Starrkärr 1:42 m fl, avseende vårdändamål Ale kommun, Västra Götalands län Tillägg till detaljplan (476) för handel inom Starrkärr 1:42 m fl, avseende vårdändamål Ale kommun, Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande 2015-05-25 Handlingar Tillägg till detaljplan

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

Ändring av detaljplan för Industriområde vid Lexby Lexby 11:14 Partille kommun, Västra Götalands län. Tillägg till PLANBESKRIVNING

Ändring av detaljplan för Industriområde vid Lexby Lexby 11:14 Partille kommun, Västra Götalands län. Tillägg till PLANBESKRIVNING 2007-01-03 Rev, 2007-01-24 Handläggare ANTAGANDEHANDLING Diarienummer Johnny Carlson 2006:242 Tel 031-792 1266 Antagen av kommunfullmäktige 2007-02-27 och lagakraftvunnen 2007-04-02 Ändring av detaljplan

Läs mer

RISKANALYS FÖR DETALJPLAN

RISKANALYS FÖR DETALJPLAN 2013-11-05 RISKANALYS FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM, BOTKYRKA - VERSION 3 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Kungsgatan 62.

Läs mer

HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Plan och genomförandebeskrivning

HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Plan och genomförandebeskrivning Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 Jeans damm Perstorps kommun, Skåne län PLAN och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Plan och genomförandebeskrivning

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1. i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1. i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för Del av kv. Norsen, Norsen 9 och Hedemora 6:1 i Hedemora tätort, Hedemora kommun, Dalarnas län OBS. På grund av reglerna i personuppgiftslagen har namnen på de personer

Läs mer

Detaljerad riskanalys KI Campus - avseende transporter med farligt gods

Detaljerad riskanalys KI Campus - avseende transporter med farligt gods Detaljerad riskanalys KI Campus - avseende transporter med farligt gods Mars 2015 Stockholm Karlstad Falun Gävle Malmö Örebro Brandskyddslaget AB Box 9196 Långholmsgatan 27, 10 tr 102 73 Stockholm Telefon/Fax

Läs mer

RISKUTREDNING 2015-02-23 RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING TINGSTORGET, BOTKYRKA VERSION 1

RISKUTREDNING 2015-02-23 RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING TINGSTORGET, BOTKYRKA VERSION 1 2015-02-23 RISKUTREDNING RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING TINGSTORGET, BOTKYRKA VERSION 1 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala:

Läs mer

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Räddningstjänsten Enköping-Håbo. Fastställt av Direktionen 2008 05 20 19

Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Räddningstjänsten Enköping-Håbo. Fastställt av Direktionen 2008 05 20 19 Handlingsprogram för skydd mot olyckor Räddningstjänsten Enköping-Håbo Fastställt av Direktionen 2008 05 20 19 4. Räddningstjänstens riskanalyser Under 2006 genomfördes riskinventeringar i kommunernas

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje SÖDERTÄLJE KOMMUN MILJÖ INFRASTRUKTUR TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK

RAPPORT. Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje SÖDERTÄLJE KOMMUN MILJÖ INFRASTRUKTUR TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK repo001.docx 2012-03-2914 RAPPORT SÖDERTÄLJE KOMMUN Detaljplan Församlingen 27 & 28, Södertälje UPPDRAGSNUMMER 1150973000 TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR VÄG- OCH SPÅRTRAFIK [GRANSKAD] MILJÖ INFRASTRUKTUR RIKARD

Läs mer

Bullerskyddsprogram för Täby kommun

Bullerskyddsprogram för Täby kommun Bullerskyddsprogram för Täby kommun Illustration: Boverket, Kiran Gerhardsson antaget av Stadsbyggnadsnämnden 2009-10-20 Innehåll Inledning... 2 Ljudnivå och bedömning av buller... 2 Mål, ansvar och riktvärden...

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

Tillägg till detaljplan (476) för handel inom Starrkärr 1:42 m fl, avseende vårdändamål Ale kommun, Västra Götalands län

Tillägg till detaljplan (476) för handel inom Starrkärr 1:42 m fl, avseende vårdändamål Ale kommun, Västra Götalands län Tillägg till detaljplan (476) för handel inom Starrkärr 1:42 m fl, avseende vårdändamål Ale kommun, Västra Götalands län 2015-10-15 Antagen av Samhällsbyggnadsnämnden 2015-09-17 Laga kraft 2015-10-14 Handlingar

Läs mer

Bullerutredning Ulkavallen

Bullerutredning Ulkavallen Bullerutredning Ulkavallen Efter nya mätningar konstateras att flödena inte ändrats radikalt och inte påverkar bullerutredningens resultat. De värden som antagits av kommunen 2010 står kvar. Detta betyder

Läs mer

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 PM Ärendenr: [Ärendenummer] Trafikverket Till: Från: 2010-12-28 Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 1(27) Innehåll Sammanfattning... 3 Relativ utveckling av omkomna i väg- och järnvägstrafik och trafikmängd...

Läs mer

Trafikbullerutredning Hammarbergsvägen, Haninge kommun

Trafikbullerutredning Hammarbergsvägen, Haninge kommun o:\sto1\xak\2014\100000 hammarbergsvägen\100000-r1 trafikbullerutredning.doc Uppdrag Beställare Att Handläggare Granskare Rapportnr Hammarbergsvägen Haninge kommun Mattias Borgström Michel Yousif Jan Pons

Läs mer

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23 Kv. Skolmästaren 1 och 2 Trafikbullerutredning L:\2014\2014-051 SS Kv Skolmästaren 1 och 2, Structor Miljöteknik AB\Rapporter\2014-051 r01.docx Beställare:

Läs mer

RAPPORT. Bullerutredning, Kv. Lejonet TIERPS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2175468000 2016-03-30 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA

RAPPORT. Bullerutredning, Kv. Lejonet TIERPS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2175468000 2016-03-30 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA TIERPS KOMMUN Bullerutredning, Kv. Lejonet UPPDRAGSNUMMER 2175468000 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA ANDREAS PERSSON NICKLAS BERGKVIST Uppdragsledare, Akustiker Granskare, Akustiker repo001.docx 2012-03-2914

Läs mer

TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR KV. RÖNNEN 8, SKÖVDE KOMMUN

TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR KV. RÖNNEN 8, SKÖVDE KOMMUN Rapport 14-101-R1 2014-09-09 8 sidor, 12 bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel 0510-911 44 mikael.norgren@akustikverkstan.se Direkt: 073-0242802 TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR KV.

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE UPPDRAGSNUMMER: 3840149000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE 1:17 SWECO ENVIRONMENT AB Handläggare: Martin Bjarke Linda Hallberg Uppdragsledare: Erik Mejer Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag till lokal trafikföreskrift gällande förbud mot transporter av farligt gods på väg E4/E20 i Solna och Stockholms kommuner

Förslag till lokal trafikföreskrift gällande förbud mot transporter av farligt gods på väg E4/E20 i Solna och Stockholms kommuner REMISS 1 (6) Enheten för samhällsskydd och beredskap Sändlista Förslag till lokal trafikföreskrift gällande förbud mot transporter av farligt gods på väg E4/E20 i Solna och Stockholms kommuner Länsstyrelsen

Läs mer