Sjulänssamverkan Minnesanteckningar från möte i Örebro den 11 mars 2011.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjulänssamverkan Minnesanteckningar från möte i Örebro den 11 mars 2011."

Transkript

1 Primärvård, psykiatri och habilitering ÖREBRO LÄNS LANDSTING Rubrik redovisande dokument Minnesanteckningar sjulänsmöte i Örebro Datum Diarie nr År/löp nr Sidan 1 av 5 Omfattar område/verksamhet/enhet Föreningen Sveriges Habiliteringschefer - Sjulänsmöte Sjulänssamverkan Minnesanteckningar från möte i Örebro den 11 mars Närvarande: Lena Dahlman, Håkan Hjelm (ordf), Tina Granat, Maja Gillbert, Lena Möller, Marie Matérne (sekreterare), Stina Ljungkvist och Eva-Charlotte Berntsson. Bakgrund Två möten har genomförts i september 2010 Gävle och november 2010 Uppsala. Kvalitetsarbeten Tre förslag: 1. Psykisk ohälsa hos barn och ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning Statistiska central byrån ska göra en utredning kring barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Hur kan vi komplettera? Vad går gränsen mellan EBH och kvalitetsarbete. Transitionsarbetet blev väldigt bra. Kanske ska utgå från God vård. Vad ska vi syssla med och vad ska psykiatrin göra. Gränsdragningsproblematiken. Vi behöver i så fall avgränsa arbetet och hitta ett tänkbart angreppssätt för genomförande av detta arbete, så att det blir tydligt. 2. Teamarbete som interventionsform Är yrkesgrupperna komplementära? Arbetet skulle innebära en kritisk granskning av teamarbetet. Magnus Larsson har gjort sin avhandling om teamarbete. Stuprörstänkandet, hur kan vi tänka nytt, så att samverkan blir lättare för oss? Känns viktigare att utvidga teamarbetet och involvera flera i en samordnad habiliteringsplan. 3. Ny teknik i behandlingsarbetet Vad finns det för appar. Kanske får våra personer i framtiden köpa en telefon och vi kan ge dem goda råd om hur man kan anpassa den efter behov som personen har. Hur ska vi hänga med? Kan vi ligga i framkant? Hjälpmedelsinstitutet har en grupp som arbetar med detta. Är det hjälpmedelsinstitutet som ska stödja oss i detta? Användandet och pedagogiken i behandling. It-baserad behandling. Det finns två spår inom detta område A. Ny teknik som hjälpmedel (hårdvara) B. Ny teknik i behandlingsarbetet (mjukvara) Kan vi utveckla ny teknik för att möta den målgrupp som vuxit upp med teknik, så har vi vunnit mycket. (Kuriosa: 1979 var elvisp ett hjälpmedel). TIPS! Beslut från sjulänsgruppen: Vi föreslår styrelsen följande prioritetsordning: 1. Teknik, den delen som handlar om behandlingsarbete tycker vi är mest angelägen.

2 Sidan 2 av 5 2. Psykisk ohälsa 3. Teamarbete som intervention. EBH arbeten Följande EBH-arbeten har beslutats om genomförande: Metoder för kognitivt stöd (Handledare: Gunnel Janeslätt) Insatser vid smärta (man i skåne) Behandlingsinsatser vid utvecklingsstörning med grav beteendeproblematik. (Handledare: Karin Sonnander) Margareta, Gun och Maja från styrelsen är kontaktpersoner för dessa EBH arbeten. Handledare för respektive EBH arbeten börjar bli klar. Ekonomin för ersättning till handledare behöver också vara klar innan arbete startar. En fråga kommer sedan ut till resp verksamheter om några veckor för att fylla grupperna med kompetenta deltagare. Språk och kommunikation skulle varit klar vid årsskiftet, den har ännu ej kommit. Gruppen kommer att presentera arbetet vid majkonferensen. Den 6 maj är det bokat en dialogseminarium för sjuläns medarbetare. Hemsidan 4320 träffar på hemsidan under Årsberättelsen finns ännu inte med. Hemsidan uppdateras från Västmanland. Alla uppmanas att se över länkar och organisationsskissar och skickar ändringar till Lena Dahlman. Namn på chefer är bra om de står med i organisationsskissen. Hemsidan är vår, hur vill vi att den ska se ut? Aktuella Konferenser. Föreningens årsmöte och konferens maj i Göteborg Kvalitetsindikatorer och EBH är på agendan. Christian Jensen lektor, Handels Göteborg, pratar kring implementering. Han höll föreläsning när enhetscheferna träffades och var mycket uppskattad. Diskussion kring hur vi implementerar på hemmaplan. Redovisning av kvalitetsindikatorerna. Fredag årsmöte. Därefter redovisning av EBH arbetet kring att bibehålla ledrörelse. Eftermiddagen ägnas åt omvärldsbevakning. Någon person fr SKL el SoS bjuds in till eftermiddagen. Nationella vuxenhab konferensen september 2011 i Göteborg Tema I en komplex värld Call for abstract har gått ut. Prata till poster och Frukostmöte är delar i programmet. Ca 2800 kr/ person kommer konferensen att kosta. Västerås satsar på att försöka skicka 20 st. Dalarna ca 10 st. Uppsala 20 st (övriga har inte hunnit se över detta ännu.) Gemensamma bussar? Beslut: Lena kolla med sin sekreterare hur man skulle kunna samordna busstransporter för personalen till Göteborg. Alla meddela Lena senast den 15 april, hur många som vi vill ha med i bussen i så fall och kontaktperson.

3 Sidan 3 av 5 Kvalitetsdagar i Umeå 31/5-1/ tema barnet i familjen Boka själv flyg, då är det billigast. Malmö aviation, sas. Boka 90 dagar innan då blir det billigast med tåg, 29 februari. Än så länge lösa idéer på föreläsare David Legas mamma, Christina Renlund, Ann-Marie Stenhammar, Annorlunda Barnbarn -Monica Classen. Vad hände med Kalle, Fredrik Hjelm En arbetsgrupp är tillsatt för att arbeta med konferensen. Första linjen chefer Var en lyckad satsning som vi bedömer kunde ske var tredje år, i så fall Det blev en stor framgång och efterfrågan finns på mer. Förslag: Kvalitetsregister ska köra igång 2013, då skulle det kunna vara bra att ha det som tema. Första linjen chef nätverk 7-län Stina lyfter frågan från hennes enhetschefer, kan vi göra ett nätverk för våra chefer? Vi har sammanlagt ca 40 st enhetschefer i sjulän. (Sörmland 6, Västmanland 6, Gävle?, Dalarna 6, Uppsala 9, Värmland 3, Örebro 7 = ca 40 st) Förslag skulle kunna vara att ha dialogseminarium kring kvalitetsregister för enhetscheferna. Seminarium kring kvalitetsindikatorer Gruppen anser att ett program behöver finnas för bra genomförande och behållning. Beslut: Alla skickar underlag till Marie efter att de har lyssnat med sina ec. Sammanställning görs av Marie. Marie och Stina gör sedan ett förslag till hur ett program skulle kunna se ut till höstens möte i september. 7-länsnätverk för personer som arbetar med autism (E-C B) + Nationellt nätverk (Lena) Intensivträning EBH-program för små barn. Gunilla Bromark från Uppsala kan tänka sig att vara med. Tina och Ewa-Charlotte gör ett förslag. Vad skulle ett nätverk kunna innebära? En gång per termin kanske? Det finns ett nationellt nätverk som handlar om så mycket mer. Det är inget behov som uppstått från chefer. Detta nätverk arbetar med Utbildningsfrågor, kvalitetsindikatorer, registrera eller definiera tid. 24 mars ska Tina Granat träffa nätverket för att reda ut vad de har för uppdrag. Beslut: Vi beslutar att skapa en kompetensgrupp för sjulän gällande intensivträning för barn med autism. Tina och Ewa-Charlotte gör ett förslag på uppdragsbeskrivning för denna grupp till nästa möte.

4 Sidan 4 av 5 Studieresa Några verksamheter i regionen har pengar kvar som ska användas för att göra studieresa. Alla tycker att det är bra för oss med omvärldsbevakning och att det är bra att kunna göra detta tillsammans därför att det är bra ökar möjligheterna för oss vid en ev implementering att kunna ha ett nära samarbete. Ett förslag på konferens är det Nordiska nätverket Nordic international Conference for disability i USA North Dakota. 2-4 oktober 2011 Paper ska vara inne i maj. Program finns. Ett annat förslag är International Association, the scientific for intellectual disabilitys - 5 dagar Canada 9-14 juli 2012 För verksamheter som ej har pengar kan söka ur Jerringfonden (som ffa vänder sig till barn) grupper, ansökan ska vara inne på hösten i oktober och enskilda januari. Vi jobbar för utveckling, samverkan, transition. Seminarium kan genomföras för att sprida kunskapen vidare. Beslut: Att alla kontrollerar med sina landsting om möjlighet finns att åka i oktober på konferens till USA. Alternativ två är att söka pengar ur Jerringfonden för gemensam resa förslagsvis konferensen i Canada juli. Förslag att arbetsgrupp tittar vidare på ev ansökan i Jerringfonden. Marie och Håkan tar detta uppdraget om det blir alternativ två. Maja ansvarar för att skicka vidare konferensinbjudningar. CPUP- vuxna, hur tänker ni inom 7-län? (E-C B) Västmanland ligger lågt. Värmland de kommer snart över. Sörmland vet ej riktigt ännu. Dalarna tänker på de som kommer upp osäker. Uppsala behöver titta vidare på detta. Örebro andra specialistverksamheter som i första hand behöver följa upp. Behöver se över detta. Två delar att följa de som startat i BUH och de som är nya som vuxna. Man behöver ta hand om det som kommer upp. Beslut: Ta upp frågan vid nästa möte igen. Alla undersöker hur verksamheterna ska göra i framtiden. Barn som är inne i CPUP behöver löpa vidare i vuxen ålder. Utredningar inför särskoleplaceringar (E-C B) Dalarna gör utredning på små barn som finns aktualiserade. När Dalarna har ett behov av att utreda och personen är känd. Värmland har samma princip. Uppsala uppfattar att kraven ökar, utredningen får inte vara för gammal, läkarbedömning får inte heller vara för gammal. Sörmland kan bidra med det som redan är gjort om föräldrarna tillåter detta. Örebro står i skollagen att det är skolans ansvar. Uppsala, Örebro och Västmanland har en intern policy. Hjälpredan har Värmland och Sörmland. Dalarna har ej skriftligt utom i avtal till småbarn. Beslut: Skicka dokument till Marie ang policy och hjälpredan så att alla kan få ta del av detta.

5 Sidan 5 av 5 Vårdgaranti förstärkt vårdgaranti (E-C B) Nationella vårdgaranti lag 1 juli Prestationsbaserade vårdgarantin för barn med psykisk ohälsa. I år gäller 30 dagar och sen 30 dagar till nästa väntetid. KVÅ koder och ICD 10 diagnoser ska kopplas till detta Sörmland. Psykisk ohälsa autism och Asperger Dalarna. Örebro Uppsala, Västmanland och Värmland är inte med alls. Socialdepartementet nationellt, finns en representant för habiliteringen. Beslut: Ewa-Charlotte kollar upp vad som ska gälla och informerar oss vid nästa möte. Nytt möte 30 september Sörmland (Katrineholm)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7) Sid 1(7) Protokoll från styrelsemöte 2011-05-18 Plats: Göteborg, Novotel Föregående protokoll Föregående protokoll från styrelsemötet 20-21 jan 2011 godkändes och läggs till handlingarna. Barbara 1 Nya

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7) Sid 1(7) Kalendarium 2013-2014 2013 2014 2013-01-10 - - 11 Styrelsemöte 2013-02-15 Årsberättelsen ska vara färdig 2013-04-19 Förbereda styrelsemöte och årsmöte 2013-05-15, start kl Styrelsemöte 2014-05-15

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 2(11)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 2(11) Sid 1(11) Minnesanteckningar styrelsemöte 2011-01-20 - - 21 Plats Deltagare Blue Hotel, Elfviks Udde, Lidingö Dahlman Margareta Nilsson Carina Folkesson Gun Harplinger Håkan Hjelm Maja Gilbert Agnetha

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemöte Tid: 2009-09-21--22 Plats: Närvarande: Stockholm

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN REGIONMÖTE FÖR VERKSAMHETSCHEFER INOM HABILITERING I SÖDRA REGIONEN 091008

MINNESANTECKNINGAR FRÅN REGIONMÖTE FÖR VERKSAMHETSCHEFER INOM HABILITERING I SÖDRA REGIONEN 091008 1(5) Närsjukvården Barn- och ungdomshabiliteringen MINNESANTECKNINGAR FRÅN REGIONMÖTE FÖR VERKSAMHETSCHEFER INOM HABILITERING I SÖDRA REGIONEN 091008 Närvarande: Margareta Nilsson, verksamhetschef BUH

Läs mer

Utvecklingsgruppen 7-län

Utvecklingsgruppen 7-län 1 (5) Utvecklingsgruppen 7-län : 2016-02-12 Tid: 9.00 till 15.00 Plats: Hotell Central Vasagatan Stockholm. Närvarande: Kay Sponseller Värmland, Åsa Hedeberg Värmland, Marie Matérne Örebro, Ida Pihl Skog

Läs mer

Styrelsemöte

Styrelsemöte Sid 1(7) Styrelsemöte 20160121-22 Plats: Stockholm Tid: torsdag lunch fredag 14.00 Närvarande: Carina Folkesson, Ann-Marie Gustafsson, Emma Sjölund- fredag, Urban och, Margareta Nilsson Förhinder: Ann-Katrin

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemötet Tid: 2009-01-14--15 Plats: Närvarande: Ej

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemöte Tid: 2008-09-22--23 Plats: Närvarande: Ej närvarande:

Läs mer

Styrelsemöte 2014-09-24--25

Styrelsemöte 2014-09-24--25 Sid 1(7) Styrelsemöte 2014-09-24--25 Plats: Jönköping Tid: Närvarande: Anna Westin förhinder. Sekreterare; Hermansson Ordförande: Kenneth Karlsson 1 Föregående protokoll Föregående protokoll Årsmöte: revisionsberättelse

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemöte Tid: 2010-01-20--21 Plats: Närvarande: Ej närvarande:

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011/2012

Verksamhetsberättelse för 2011/2012 Verksamhetsberättelse för 2011/2012 Medlemmar Föreningen har 36 medlemmar och samtliga uppfyller de krav som ställs i stadgarna. De av föreningen fastställda områdena har arrangerat möten vid vilka medlemmarna

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7) Sid 1(7) Protokoll styrelsemöte 2014-01-30-31 Plats: Hotel Amaranten, Stockholm Tid: torsdag 13.00 18.00, fredag 31/1 kl 8.30 15.00 Närvarande:, Kalle Lidén Jönsson, Lena Möller, Lena Sagström, Moldenius-Hermansson,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013/2014

Verksamhetsberättelse för 2013/2014 Verksamhetsberättelse för 2013/2014 Medlemmar Föreningen har, i december 2013, 36 medlemmar och samtliga uppfyller de krav som ställs i stadgarna. De av föreningen fastställda områdena har arrangerat möten

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habilitering i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habilitering i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habilitering i Sverige. Grundad 1994 Verksamhetsberättelse för 2009/2010 Vårkonferens Föreningens årliga konferens hölls den 13-14 maj 2008

Läs mer

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson.

Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Minnesanteckning SUF möte 7 februari 2013 Närvarande: Ann Nilsson, Veronica Larsson, Lennart Hillberg, Helene Westerlund, Emma Svensson och Karin Johansson. Genomgång av minnesanteckningarna från SUF mötet

Läs mer

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Tid och plats: 11/2 2011 kl 9.00 11.00 Falu Habilitering, Falun Närvarande: Erica Karlsson, Carina Jarl och Carl

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(9)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(9) Sid 1(9) Minnesanteckningar från styrelsemöte 2011-09-26 - - 27 Plats: Stockholm, Villa Brevik Deltagare:, Maja Gilbert, Carina Folkesson, Ann-Katrin Moldenius Hermansson, Håkan Hjelm, Britt Nilsson, Margareta

Läs mer

Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder

Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder 1 (5) Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder : Tid: 9.00 14.00 Plats: Central Hotel, Stockholm Närvarande: Anita Nyqvist, Värmland, Eva-Charlotte Bernthson, Sörmland, Gunilla Lillhager, Dalarna,

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(10)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(10) Sid 1(10) Kalendarium 2013 2014 Styrelsemöte 2013-09-26--27 CPUP konferens 2013-10-20--21 Hab Framtid barn och unga, Conductive, Sthlm 2013-11-20--21 Styrelsemöte 2014-01-30--31 Årsberättelsen ska vara

Läs mer

Styrelsemöte 3-4 september 2015

Styrelsemöte 3-4 september 2015 Styrelsemöte 3-4 september 2015 Plats: Stockholm Royal Blu Viking Tid: 3-4 september 2015 Klockslag: lunch till senast 15.00 Närvarande: Carina Folkesson, Anna Philips, Anna Westin-Lundgren, Ann-Marie

Läs mer

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare.

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare. Förvaltningschefer (eller motsvarande) i sjulän inbjuder till Dialogseminarium kring EBH rapporterna om ledrörlighet och om smärta Tid: 13 juni 2014 kl. 9:30 15.00 Plats: Hälsa och habilitering, Kungsgärdets

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Specialitetsråd Funktionshinder Lena Dahlman, ordförande 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och möten under året... 3 2. Aktiviteter under året... 4 3 (5) 1. Uppdrag och

Läs mer

Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015

Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015 Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015 Vad är Nationella Kvalitetsregister? De är ett system av kvalitetsverktyg som ger oss i Sverige unika möjligheter att

Läs mer

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd

Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Christina Wessman 023-777060 christina.wessman@regiondalarna.se Datum 2016-10-05 Minnesanteckningar länsnätverk förvaltningschefer inom hälsa och välfärd 2016-09-30

Läs mer

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 UTVECKLING AV EVIDENSBASERAD PRAKTIK INOM VERKSAMHETSOMRÅDET STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Elisabeth Högberg Utvecklingsledare 2 SAMMANFATTING

Läs mer

Nyhetsblad januari 2012

Nyhetsblad januari 2012 Nyhetsblad januari 2012 Januari månad har knappt gått förbi men julledigheten och nyårsfirandet känns redan långt borta. Jag tar detta som ett bevis på att det går fort när man har roligt! Ett helt nytt

Läs mer

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00.

Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Datum 2013-09-09 Sida Minnesanteckningar Länsstyrgruppen för Missbruks- och beroendevården i Dalarna Mötesdatum: Måndagen den 9 september 2013 kl.13.15-16.00. Plats: Deltagare: Region Dalarna, Myntgatan

Läs mer

Kartläggning av utvecklingsbehov inom området stöd till personer med funktionsnedsättning

Kartläggning av utvecklingsbehov inom området stöd till personer med funktionsnedsättning Kartläggning av utvecklingsbehov inom området stöd till personer med funktionsnedsättning Föredragning för nationell konferens om kompetens 2013-03-20 Per Enarsson 1 Nationell nivå Aktörer Utvområden Regional

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2016-03-15 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2016-03-15 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

Handledaremöte 2012-31-01

Handledaremöte 2012-31-01 Handledaremöte 2012-31-01 Närvaro: Annika, Grethe, Dominique, Giovanni, Gun, Lena närvarande en kortis i början, Else (vid datorn) ST-läkarna o ST-café, 2 st per år, nästa gång 2012-04-17 13-16. Tänk efter

Läs mer

Minnesanteckningar Vård- och omsorgsberedningen

Minnesanteckningar Vård- och omsorgsberedningen 2015-09-18 1(5) Minnesanteckningar Vård- och omsorgsberedningen Datum: Fredag 4 september Tid: kl. 09.00 12.00 Plats: VKL Närvarande: Andreas Trygg ordf Dan Avdic Karlsson Mariette Sjölund Patrik Boström

Läs mer

Utvecklingsråd personer med psykisk ohälsa

Utvecklingsråd personer med psykisk ohälsa Utvecklingsråd personer med psykisk ohälsa Tid:, 8.30 10.20 Plats: Blår rummet, Solhem, Primärvårdskansliet, plan 8 Närvarande: Bertil Martinsson Bengt-Arne Andersson Catherine Larsson Gunilla Bothén Primärvården,

Läs mer

Tina och Linda inledde och hälsade välkomna. Håkan tar kontakt med KFU om en ny ansökan ang nätverksträff för teckenspråkstolkar.

Tina och Linda inledde och hälsade välkomna. Håkan tar kontakt med KFU om en ny ansökan ang nätverksträff för teckenspråkstolkar. Nätverksträff i Örebro 18-19 oktober 2012 Närvarande: Ivar Västhed, Maria Ehn, Myran Sandström, Angelica Grann, Tina Karlsson, Linda Eriksson, Eva Matsa, Elisabeth Ingels, Agneta Ekeståhl Unger, Håkan

Läs mer

Funktionshinderkonferensen Sammanställning av grupparbeten.

Funktionshinderkonferensen Sammanställning av grupparbeten. Funktionshinderkonferensen 2017 Sammanställning av grupparbeten. Vilken funktionshinderforskning bedrivs regionalt? Vilka samverkansformer finns? NORRBOTTEN Forskning och innovationsenheten VÄSTERBOTTEN

Läs mer

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning POMS Handikappsykologernas Yrkesförening inbjuder i samarbete med Barn- och Ungdomshabiliteringen samt Vuxenhabiliteringen i Örebro län till konferensen Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk

Läs mer

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- NÄMNDEN 2011-12-20 p 9 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Lena Johnsson Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 Ärendebeskrivning Förhandlingen med Habilitering & Hälsa,

Läs mer

AGENDA. SUF möte. Ärendepunkt och beslut. 1 Föregående minnesanteckningar Gås igenom och läggs till handlingarna utan korrigeringar.

AGENDA. SUF möte. Ärendepunkt och beslut. 1 Föregående minnesanteckningar Gås igenom och läggs till handlingarna utan korrigeringar. AGENDA Grupp/mötesforum Verksamhetsområde SUF möte Enhet Lokal Familjecentralen Datum 2014-01-24 Deltagare Lennart H, Ewa G, Ann N, Veronica L, Emma R, Rose-Marie B Mötesordförande Mötessekreterare Frånvarande

Läs mer

Styrelsemöte

Styrelsemöte Styrelsemöte 2016-09-22-23 Plats: Stockholm Radisson Blu Royal Viking (Centralstation) Tid: torsdag 22/9 12.00 gemensam lunch (lunchen serveras en trappa upp, ovan receptionen) Närvarande: Kristina Brengesjö,

Läs mer

Socialdepartementet Kammarkollegiet Box Stockholm

Socialdepartementet Kammarkollegiet Box Stockholm Regeringsbeslut I:6 2011-11-24 S2006/9394/FS(delvis) S2011/10432/FS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att utbetala bidrag till landstingen för en tillgänglighetssatsning

Läs mer

Habiliteringen i Dalarna

Habiliteringen i Dalarna ,.. Habiliteringen i Dalarna "Övergripande mål för habiliterande insatser är att brukare med funktionsnedsättning och deras närstående ska kunna delta i samhället utifrån egna val. Varken funktionsnedsättning,

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(8)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(8) Sid 1(8) Styrelsemöte 2012-09-27--28 Plats: Villa Brevik Tid: 12.30 Närvarande: Britt, Gun Harplinger,, Inga-Lill Kristiansson,,,, Möller, Vanja Söderberg och Ann- Katrin Moldenius Frånvarande: Maja Gilbert

Läs mer

Styrelsemöte

Styrelsemöte Styrelsemöte 2015-05-20 Plats: Stockholm Barkaby gård Tid: 13-17.30 Närvarande:, Carina Folkesson, Lena Sagström, Ann-Mari Gustafsson, Anna Phillis, Anna Westin-Lundgren, Emma Sjölund Sekreterare; Emma

Läs mer

Registerpopulationer och kvalitetsindikatorer

Registerpopulationer och kvalitetsindikatorer Registerpopulationer och kvalitetsindikatorer i HabQ Mål- och registerpopulation I HabQ avgränsas registerpopulationen till barn och ungdomar med funktionsnedsättning enl nedan inom specialiserad habiliteringsverksamhet.

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/11 N Y T T F R Å N SIKTA SIKTA- Skånes missbruks och beroendevård i utveckling ett utvecklingsarbete i samverkan mellan Kommunförbundet Skåne och Region Skåne Kommunförbundet Skåne och Region Skåne

Läs mer

Handslaget en överenskommelse mellan regeringen och SKL om att stärka barnets rättigheter

Handslaget en överenskommelse mellan regeringen och SKL om att stärka barnets rättigheter Handslaget en överenskommelse mellan regeringen och SKL om att stärka barnets rättigheter Elizabeth Englundh 1 Regeringens proposition 1997/98:182 Strategi för att förverkliga FN:s konvention om barnets

Läs mer

Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04

Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare 023-77 70 77 britta.johnsson@regiondalarna.se Datum 2013-12-04 Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04 Närvarande: Tina Jäderbrant (punkt 1-7, 10, 11), Gunilla

Läs mer

Nationellt likvärdig YH-utbildning

Nationellt likvärdig YH-utbildning Nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen En beskrivning av arbetet och processen via Vård- och omsorgscollege. Verksamhetsplan för VO-College I föreningen Vård- och omsorgscollege verksamhetsplan

Läs mer

Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009

Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009 Sammanställning av information, frågor och svar från styrelsemöte via mail i februari 2009 alla medlemmar i styrelsen för FoU Välfärd! Årets första styrelsemöte blev inställt. Därför skickar jag ändå här

Läs mer

Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014

Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014 International Child Development Programme Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014 Verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Programmet Vägledande samspel/icdp ingår i ett internationellt nätverk som arbetar

Läs mer

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI Nacka hösten 2016 Utredning och diagnostik Föreläsning 1 21 oktober 8.30 12 Nacka konferenscenter. Föreläsare är Hannah Jakobsson, psykolog med lång erfarenhet inom detta område.

Läs mer

Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa

Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa Tid:, 8.30 12.00 Plats: Solhem, plan 8, lokal Blå rummet Omfattning: p. 60-70/2012 Närvarande: Bertil Martinsson Anneli Svensson Kerstin

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora.

Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora. Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora. Närvarande: Mari Thorildsson MVC, Inga Lill Lingman BVC, Majlis Ersson Elevhälsoenheten, Lena Karlsson habiliteringen, Maja Franz Socialtjänsten, samt

Läs mer

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI

BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI BASUTBILDNING NEUROPSYKIATRI Nacka hösten 2017 Vad handlar utbildningen om? Grundutbildning i neuropsykiatrisk funktionsvariation hos barn och vuxna Diagnostik Styrkor och svårigheter Bemötande, kommunikation

Läs mer

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter

Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter 1 (5) Upprättare 2017-11-27 Förbättrat stöd till föräldrar med kognitiva svårigheter Specialitetsråd Funktionshinder Gunilla Lillhager, ordförande 2017 2 (5) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte...

Läs mer

Cannabisprojekt. Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054-540 51 65. Magnus Wallgren magnus.wallgren@karlstad.

Cannabisprojekt. Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054-540 51 65. Magnus Wallgren magnus.wallgren@karlstad. Cannabisprojekt Samverkan barn och unga - Karlstad 19 april 2012 Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054-540 51 65 Magnus Wallgren magnus.wallgren@karlstad.se 054 540 5156 Särskild cannabissatsning

Läs mer

Verksamhetsberättelse Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN

Verksamhetsberättelse Version. Specialitetsråd Funktionshinder. Arbetsgrupp: SYN Specialitetsråd Funktionshinder Arbetsgrupp: SYN 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag och möten under året... 3 2. Genomförda aktiviteter under året... 4 3 (5) 1. Uppdrag och möten under året Vi har

Läs mer

Sammanfattning. 2. Mål och utvärdering för verksamheten. Verksamhetsplan 2019 Resurscentrum Jessica Höckerdal 1 (7)

Sammanfattning. 2. Mål och utvärdering för verksamheten. Verksamhetsplan 2019 Resurscentrum Jessica Höckerdal 1 (7) Jessica Höckerdal 1 (7) Sammanfattning Satsning riktad mot skolan. Planerade aktiviteter är utbildning och handledning på Klaragymnasiet skola inom tydliggörande pedagogik, en ny utbildning för nyanställda

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen 23 november 2017

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen 23 november 2017 Plats och tid Kontorshotellet Mindpark, den kl 09:00 11:10 Beslutande Anna Jähnke ordförande ledamot Franziska Larsson ledamot Bengt Andersson ersättare Övriga närvarande Marie Nilsson ersättare Marie

Läs mer

Anteckningar från lokala SUF-gruppen i Enköpings möte 15/2 2011

Anteckningar från lokala SUF-gruppen i Enköpings möte 15/2 2011 Anteckningar från lokala SUF-gruppen i Enköpings möte 15/2 2011 Närvarande: Sven-Erik Pistol, Ia Gårdman, Christer Lund, Lena Silén, Elisabet Lindblom Larsson - Caféverksamheten kommer att starta 17 mars

Läs mer

Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder

Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder 1 (6) Samordningsgruppen Specialitetsråd Funktionshinder : 2018-05-09 Tid: 14.00 16.00 Plats: Skype möte Närvarande: Annica Winroth, Västmanland Helena Strandberg, Dalarna Eva-Charlotte Berntsson, Sörmland

Läs mer

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning

Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2017-05-16 Minnesanteckningar RUG funktionsnedsättning 2017-05-05 Närvarande: Lotta Daun-Messing (Ludvika),

Läs mer

19 NOVEMBER 2015 SUNNE INSPIRATIONSKONFERENS LSS EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

19 NOVEMBER 2015 SUNNE INSPIRATIONSKONFERENS LSS EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING VÄLKOMMEN TILL INSPIRATIONSKONFERENS LSS EN VÄRMLÄNDSK INSPIRATIONSDAG MED FOKUS PÅ VERKSAMHET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING 19 NOVEMBER 2015 SUNNE KAU.SE/FOU-VALFARD-VARMLAND VÄLKOMMEN TILL INSPIRATIONSKONFERENS

Läs mer

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 ( 12 ) GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 (13) Darienr/Dplankod LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Hösten 2010 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-kurs om autism 2. På Spåret fördjupad BAS-kurs 3. Föräldraträningsprogram

Läs mer

Vad händer i satsningen nyanländas och asylsökandes hälsa?

Vad händer i satsningen nyanländas och asylsökandes hälsa? Vad händer i satsningen nyanländas och asylsökandes hälsa? 22 juni beviljade regeringen 30 miljoner till spridning av erfarenheter från Värmland och insamlat och producerat material. Av dessa 30 miljoner

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Landstingets ledningsstab D A T U M D I A R I E N R Handläggare: Katarina Gustafson 2013-11-26 LS-LED12-358 MINNESANTECKNINGAR Sörmlands Folkhälsonätverk Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Plats:

Läs mer

Uppsala. Augusti 2015

Uppsala. Augusti 2015 Uppsala Augusti 2015 Innehåll Allmän information... sid 1 Höstens cafékvällar och träffar... sid 2 Skrivelse från Attention Uppsala till myndigheter med ansvar för psykiatri i Uppsala... sid 3 Inbjudan

Läs mer

Verksamhetsplan Spin-off

Verksamhetsplan Spin-off Verksamhetsplan Spin-off 2017-18-19 Spin-off är en förening, som arbetar på ideell grund, är riksomfattande, fristående, politiskt och religiöst obunden. Spin-off s ändamål är att verka för förutsättningar

Läs mer

Lars Lidgren Svensk Ortopedisk Förenings årsmöte 30 augusti 2006

Lars Lidgren Svensk Ortopedisk Förenings årsmöte 30 augusti 2006 NKO Lars Lidgren Svensk Ortopedisk Förenings årsmöte 30 augusti 2006 - Lars Lidgren (ordf.), Lund - Olle Hägg, Göteborg - Johan Kärrholm, Göteborg - K-G Thorngren, Lund - Olle Nilsson, Uppsala - Olle

Läs mer

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling Redovisning av utbetalda medel till landstingen Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier

Läs mer

Registerpopulation i HabQ

Registerpopulation i HabQ Registerpopulation i HabQ Målpopulation för ett nationellt register är alla individer med ett definierat funktionstillstånd i Sverige. Begreppet registerpopulation används för att tydliggöra att den population

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg 2014-09-17 Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Förändringar i e-tjänsten Journalen. Ny vårdtjänst för läkarbesök i webbtidboken. Ny webbtid för vaccinationer, resevaccin, TBE och Hepatit

Förändringar i e-tjänsten Journalen. Ny vårdtjänst för läkarbesök i webbtidboken. Ny webbtid för vaccinationer, resevaccin, TBE och Hepatit RV1000, v5.0, 2017-03-09 Regionkontoret Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling Vårdvalsenheten Datum 2019-06-13 MÖTESRUBRIK PLATS VIP-rådet Mälaren TIDPUNKT 13 juni kl. 14-16 NÄRVARANDE Anders Ahlgren,

Läs mer

http://www.regionorebro.se/4.51ddd3b10fa0c64b24800034364/12.51ddd3b10fa0c64...

http://www.regionorebro.se/4.51ddd3b10fa0c64b24800034364/12.51ddd3b10fa0c64... Sida 1 av 2 #$% #/0 2% 3%/$ 6 7 /8 '()*+,-. 1()*+'. (*+-. -(4*+5. ('*+,. -(4*+5.,)(,*+).,(*+)4., 4(*+). ) ('*+,. )('*+'. (*+)5., )(*+. ) 1()*+'.,,(4*+)).,,(*+),. ) )('*+'.! " )5(5*+4.,)(,*+)., )'()*+5.

Läs mer

barn och unga med psykisk ohälsa Resultatrapport för stimulansmedel per den 31 oktober 2009

barn och unga med psykisk ohälsa Resultatrapport för stimulansmedel per den 31 oktober 2009 Förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och unga med psykisk ohälsa Resultatrapport för stimulansmedel per den 31 oktober 2009 1 Sammanfattning I februari 2009 träffades en överenskommelse mellan

Läs mer

ADHD coaching. Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11

ADHD coaching. Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11 ADHD coaching Föreläsare: Lasse Andersson Datum: 2012-10-11 Hur stöttar vi personer med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) i deras vardag? Lasse utgår ifrån en coaching baserad modell som bygger på

Läs mer

Årsrapport samordnare barn till psykiskt sjuka föräldrar och BIP Ryhov Jönköping 2016

Årsrapport samordnare barn till psykiskt sjuka föräldrar och BIP Ryhov Jönköping 2016 Förvaltningsnamn Avsändare Psykiatri Psyk. Avd. H Katarina Johansson 036-323320 katarina.johansson@rjl.se Berörda Region Jönköping Årsrapport samordnare barn till psykiskt sjuka föräldrar och BIP Ryhov

Läs mer

Nyhetsbrev från MiF Medarbetare i Fokus 2.0

Nyhetsbrev från MiF Medarbetare i Fokus 2.0 Nyhetsbrev från MiF Medarbetare i Fokus 2.0 Nu är hösten här och alla börjar så smått komma tillbaka från sina sommarsemestrar. Som många av er säkert redan hört kommer internutbildningarna i Nyfiken på

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 170208 1. Inledning Vi hälsar Malin Nilsson välkommen. Malin är från 170220 verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg. Mötets punkter får en annan ordningsföljd än i utsänd dagordning.

Läs mer

ACG Case-Mix System. Användarmöte 2012. Ensolution AB, +46 (0) 8-640 70 00, www.ensolution.se

ACG Case-Mix System. Användarmöte 2012. Ensolution AB, +46 (0) 8-640 70 00, www.ensolution.se ACG Case-Mix System Användarmöte 2012 Ensolution AB, +46 (0) 8-640 70 00, www.ensolution.se Program 09.30-10.00 Registrering och kaffe 10.00-10.10 Inledning av Andreas Johansson, Ensolution AB 10.10-10.30

Läs mer

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films.

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films. Socialnämnden HÄBO SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Datum KOMMUN 2012-09-04 SN 86 SN 2012/44 Handlingsplan - Bättre liv för sjuka äldre Sammanfattning En arbetsgrupp med representanter från Uppsala läns landsting

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora.

Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora. Minnesanteckningar från SUF mötet den 9/1 14 Mora. Närvarande: Mari Thorildsson MVC, Inga Lill Lingman BVC, Majlis Ersson Elevhälsoenheten, Lena Karlsson habiliteringen, Maja Franz Socialtjänsten, samt

Läs mer

IHF Konferens. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap. Föreläsningen. Samverkan

IHF Konferens. SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap. Föreläsningen. Samverkan SUF Kunskapscentrum Samverkan Utveckling - Föräldraskap Uppsala läns kommuner, Landstinget, Regionförbundet och FUB IHF Konferens Norrköping 9 september, 2010 Stöd till barn och föräldrar i familjer där

Läs mer

Urval God Vård Vuxna med autism

Urval God Vård Vuxna med autism Urval God Vård Vuxna med autism 16 april 2015 Carina Folkesson Indikatorer på God Vård Kunskapsbaserad Ändamålsenlig ger önskad effekt Kvalitetsindikator grupp Syftet: Att ta fram indikatorer utifrån EBH

Läs mer

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel

Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Minnesanteckningar Beredningsgrupp Hjälpmedel Datum: 2018-02-20 Tid: 13.15 16.00 Plats: Närvarande: Skype Peter Svedin, HMC Charlotte Berggrund, HMC Åsa Enberg, Katrineholms Kommun Mattias Carlsson, Oxelösund

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2011-09-20 Vilgotgruppen 1 ( Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg

Läs mer

EVIDENSBASERAD PRAKTIK

EVIDENSBASERAD PRAKTIK Sammanställning från Forum Carpe EVIDENSBASERAD PRAKTIK inom området stöd till personer med funktionsnedsättning Slutredovisning 2017 Stockholms län Bakgrund Sveriges kommuner och landsting (SKL) har sedan

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Habilitering & Hälsa E-post: habilitering@sll.se Telefon: 08-123 350 00 Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2014-01-24 Diarienummer SLSO 2014-280 Värdegrund Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Dag 2 eftermiddag: Påverka beteendeproblem

Dag 2 eftermiddag: Påverka beteendeproblem VUB Skåne nätverksarbete för förbättrad hälsa hos vuxna med utvecklingsstörning Lena Nylander 1,4 Helene Ahnlund 1,2, Maria Larsson 1,2, Gunnar Sandström 1,3 och Anders Elmkvist 1 1 VUB-teamet, Region

Läs mer

Liisa Ejdenwik, Arbetsförmedlingen. Raéd Shaqdik, tillträdande verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare

Liisa Ejdenwik, Arbetsförmedlingen. Raéd Shaqdik, tillträdande verkställande tjänsteman Inger Karlsson, sekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (9) Plats och tid Kommunhuset, Hallsberg, kl 13.30-15.30 Beslutande Annica Moberg, Kumla kommun, ordförande Mattias Olofsson, Arbetsförmedlingen Lilian Erixon, Försäkringskassan,

Läs mer

Minnesanteckning från möte i Samordningsgruppen

Minnesanteckning från möte i Samordningsgruppen Minnesanteckning från möte i 2017-02-10. Deltagare: Län och resp grupp mailadress Lena Dahlman, Uppsala, Lena.dahlman@regionuppsala.se ordförande Gunilla Lillhager Dalarna, Gunilla.lillhager@ltdalarna.se

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 - redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på ungdomsmottagningar Särskild satsning på ungdomsmottagningar Inför

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister för habilitering HabQ.

Nationellt kvalitetsregister för habilitering HabQ. Nationellt kvalitetsregister för habilitering HabQ http://www.liu.se/habq Nuläge Bak- Funktion grunds Funktio Hälsa Kvalitet data Insatser Antalet barn/ungdomar 0-18år i HabQ 2013 2014 CP 465 525 Autistiskt

Läs mer

Integrera surfplatta i språkförskola. SPSM, Uppsala 150916 Lena Mattsson, leg. logoped

Integrera surfplatta i språkförskola. SPSM, Uppsala 150916 Lena Mattsson, leg. logoped Integrera surfplatta i språkförskola SPSM, Uppsala 150916 Lena Mattsson, leg. logoped Integrera surfplatta i språkförskola Bakgrund Skoldatatekets projekt 2012/2013 för förskola Hur, på vilket sätt och

Läs mer

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Sydnärke

Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Sydnärke Samordningsförbundet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 8/09 1 Datum: 2009-10-01 Tid: 13.30-16.00 Plats: Kommunhuset i Kumla Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande, Inga-Britt

Läs mer