Verksamhetsberättelse för 2013/2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse för 2013/2014"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse för 2013/2014 Medlemmar Föreningen har, i december 2013, 36 medlemmar och samtliga uppfyller de krav som ställs i stadgarna. De av föreningen fastställda områdena har arrangerat möten vid vilka medlemmarna träffats, diskuterat och förberett frågor till styrelsen. Anteckningar skrivs vid dessa möten och läggs in på hemsidan. Dessutom har medlemmarna träffats vid den årliga vårkonferensen. Arbetet som bedrivs i områdesgrupperna är en förutsättning för ett bra förenings- och styrelsearbete. Vårkonferens Föreningens årliga konferens hölls den maj 2013 på Vår Gård, Saltsjöbaden, Stockholm med temat Produktion, utveckling och kvalité. Inbjudna var Myrna Palmgren, organisationskonsult, Malmö som föreläste om Planering och styrning för bättre arbetsmiljö och Anders Haglund, coach ledarskap föreläste om Stressreduktion och prestationskrav kopplat till patientarbete. Efter presentationerna deltog alla i gruppdiskussioner och fick också möjlighet att lämna synpunkter på hur arbetet kunde tas med i de fortsatta diskussionerna områdesvis. På kvällen bjöds vi på en guidad tur i Vår Gårds konstgalleri och fick en föreläsning om husets historia. Efter trevlig guidning bjöds vi på middag. Årsmöte Styrelse Årsmötet utsåg Rune Johansson som ordförande för föreningen och styrelsen valdes i enlighet med valberedningens förslag: Norra: Carina Folkesson och Vanja Söderberg 7 klövern: Lena Sagström och Lena Möller Östra: Inga-Lill Kristiansson och Britt Nilsson Västra: Gun Harplinger och Kalle Lindén Jönsson Södra: Margareta Nilsson och Ann-Katrin Moldenius

2 Styrelsearbete Sammanträden Den september 2013, den januari 2014 och den 14 maj Nya medlemmar under verksamhetsåret Tre nya medlemmar; Susanna Jangerot har fått ett delegerat ansvar i Östergötland västra, Annika Winroth har efterträtt Lena Dahlman i Västmanland och Margaret Lind, Centrala Östergötland. Aktuellt under verksamhetsåret Arbetssätt Det arbetssätt som styrelsen infört med arbetsgrupper har fortsatt och underlättat styrelsearbetet. Sekreterare Ann-Katrin Moldenius Hermansson Kassör Britt Nilsson EBH-styrgrupp Margareta Nilsson (sammankallande), Gun Harplinger och Kalle Lindén Jönsson Samverkan barn- och vuxenläkarna Margareta Nilsson, Britt Nilsson och Rune Johansson Vuxenhabiliteringsläkarna - utbildningsbehov Ann-Katrin Moldenius Hermansson och Rune Johansson PR-ansvarig/kommunikatör Rune Johansson Kvalitetsindikatorer/kvalitetsregister HabQ Carina Folkesson (ordförande) Kvalitetsregister MMCUP Margareta Nilsson Omvärldsbevakning Rune Johansson (Socialstyrelsen, SKL). Britt Nilsson (barnombudsman, diskrimineringsombudsman och Handisam)

3 Hemsidan Vanja Söderberg Övriga förtroendeuppdrag Anna Kågesson, verksamhetschef Västra Götaland. Representant för föreningen i CPUP-kvalitetsregistrets centrala styrgrupp. Evidensbaserad habilitering Det lyckosamma arbetet fortsätter och har fått stort genomslag. Många medarbetare runt om i landet har varit delaktiga i evidensarbetet. Tre EBH-arbetsgrupper har startat under verksamhetsperioden; Metoder för att stimulera språk och kommunikation hos barn/unga i skolåldern samt vuxna inom habiliteringen samt Kunskapsöversikt som beskriver kognitiv utveckling, karakteristiska samt kognitiva konsekvenser hos barn, ungdomar och vuxna med ryggmärgsbråck. Tre EBH-arbeten har slutförts; Metoder för kognitivt stöd, Metoder för behandling av smärta hos barn/unga och vuxna med neurologiska funktionsnedsättningar och Behandlingsinsatser för personer med intellektuell funktionsnedsättning och problemskapande beteende. CPUP konferens, oktober 2013 i Göteborg Ett stort deltagande vid denna konferens där område Väster var arrangörer. Anna Kågeson som sitter i styrelsen för CPUP var samordnare och även representant för FSH. Konferensen, som arrangeras vartannat år, drog ca 450 deltagare. Många bra och intressanta föreläsare, både nationellt och internationellt. Kvalitetsindikatorer/kvalitetsregister HabQ Ett stort arbeta har gjorts i kvalitetsindikatorgruppen som från föreningen består av Carina Folkesson (ansvarig) samt Marie Matérne, Anna Kågesson och Tina Granat (tidigare medlemmar i föreningen). Arbetet med kvalitetsindikatorer och kvalitetsregister har varit ett aktuellt tema under verksamhetsåret. Efter majdagarna 2013 har många landsting anmält intresse för deltagande i HabQ. Nu återstår endast två landsting som ännu inte har anmält deltagande eller aviserat att de önskar gå med. Indikatorerna kring skolbarn med autism är klara och man kan börja registrera. Tanken är att man börjar registrera de som varit med sedan småbarnstiden. Arbete pågår att utveckla kvalitetsindikatorer för vuxna med autism med utgångspunkt från EBH-rapporter; insatser för vuxna med autism och behandling vid problemskapande beteenden hos personer med utvecklingsstörning. Nästa steg för kvalitetsindikatorgruppen föreslås av styrelsen bli att utforma indikatorer baserat på EBH-rapporten kring kognitivt stöd. Det behöver utses nya representanter till gruppen i höst när Marie Matérne och Tina Granat slutar.

4 För 2014 har 1,5 mkr beviljats till drift och utveckling av HabQ från SKL. HabQ räknas fortfarande som registerkandidat bedömningen är att täckningen är begränsad men relevansen är hög. Viktigt för oss i föreningen att bidra till att få en bättre täckningsgrad! Alla landsting som ingår i HabQ utser representanter till styrgrupp. Styrgruppen utser arbetsutskott och registerhållare. Gunilla Rydberg Jönköping, fortsätter som registerhållare under Carina Folkesson är föreningens representant i HabQ styrgrupp och i HabQ arbetsutskott. En aktuell fråga för föreningen är HabQ i relation till CPUP. De flesta landsting som går med i HabQ väljer att delta i uppföljningen av föräldrastöd och autism och väljer bort uppföljning av cerebral pares med motivet att man redan ingår i CPUP. HabQ har fortlöpande kontakter med CPUP för att diskutera hur registren kan samordnas. I dessa diskussioner medverkar Anna Kågeson som ingår i HabQ arbetsutskott och även är föreningens representant i CPUP styrgrupp. Arbetsgrupp har bildats; Nationell Baslista för KVÅ-koder Syfte: Göra en baslista på KVÅ som stämmer med HabQ för svensk habilitering. Arbetsgruppen består av: Peta Bovide Skåne, Anita Nykvist Värmland, Eric Zaar Kalmar, Liv Bjernerup Tinglöv Stockholm, Vanja Söderberg Norrbotten, Eva Hammarström Västra Götalandsregionen. Carina Folkesson Västerbotten, är adjungerad till gruppen för att samordna arbetet med kvalitetsindikatorgruppen. De har haft tre sammanträden under verksamhetsåret. Samverkan läkarna Styrelsen för barnläkare och vuxenläkare hade, i september och januari, lagt in sina möten vid en annan tidpunkt som inte gick att synkronisera med FSH s styrelsemöten. Därför blev träffarna med representanter för styrelsen barnläkare och vuxenläkare inställda. Inbjudningar/kallelser till barn- och vuxenläkarnas styrelsemöten kom inte till vår kännedom. Kontaktperson Socialstyrelsen Under verksamhetsåret har vi haft fortsatt kontakt med Socialstyrelsen, Karin Flyckt (Enheten för kunskapstillämpning och styrning). Karin Flyckt kunde inte medverka vid styrelsemötet i januari pga. annat uppdrag. Frågor vi behandlade under styrelsemötet i september var dels den rapport som Karin arbetat fram i mars 2013 och kommande arbete Socialstyrelsen gör en årlig lägesrapport som nu har fått ett kapitel om habilitering baserat på material från NYSAM. Avsnitt om habilitering och rehabilitering diskuterades. Dels den fråga som handlar om medicinsk vård för våra målgrupper, både på barn- och vuxensidan. Det var ett givande utbyte men vi konstaterade att frågorna kring läkarbemanning och läkarkompetens till största delen ägs av SKL, eller möjligen Socialdepartementet. Frågan var väl känd vid Socialstyrelsen.

5 Arbetsgrupp intyg försäkringskassan Maja Gilbert har representerat föreningen i en arbetsgrupp som, tillsammans med försäkringskassan nationellt, försökt hitta vägar för att förenkla och minska intygsskrivandet. Nya organisationsförändringar ledde till att arbetsgruppen upplöstes utan resultat. Styrelsen lyfte frågan till SKL och svaret från SKL var att de tillsammans med FK söker medel via socialdepartementet för att ta del av statsbidrag. De tar ånyo upp frågan inom sin verksamhet i samverkan med SKL och representant från FSH samt representanter från förvaltningschefernas nätverk i Sverige. Kontaktperson SKL Henrik Gouali har ansvaret för funktionshinderfrågor. Under verksamhetsperioden har han varit förhindrad och därför inte kunnat delta vid något av styrelsemötena. Han har endast haft telefonkontakt med ordförande vid ett par tillfällen. Träff med RBU kring återkoppling årsrapport 2012 (ny årsrapport 2013) Vi träffade Åsa Hedberg och Agneta Hedberg. De inledde med att ställa följande frågor: Hur kan vi samarbeta för att få bästa resultat för våra brukare? Samordnare-coach, var kommer den uppgiften att landa? Vad är bäst för familjerna? Ordföranden Agneta var noga med att denna funktion ska vara fristående. Fler frågor som togs upp var: Hur kan vi få föräldrarna att förstå att de gör ett bra jobb med sina barn? Vi behöver vara tydligare. Hur kan vi få föräldrarna att känna sig mer delaktiga i habiliteringsplaneringarna? Kan vi samverka kring att ta upp frågor med politikerna, t.ex. vuxenhabiliteringsfrågan? Ska vi bilda en gemensam arbetsgrupp? Nationell prioriteringskonferens, oktober 2013 i Gävle Deltagare vid konferensen från Skåne och VGR. Skåne, VGR och Stockholm har utbyte kring erfarenheter av prioriteringsarbete. I VGR s nya journalsystem finns en koppling mellan prioriteringar och de insatser som journalförs. Snillen spekulerar Rune, Margareta, Gun, Kalle och Carina träffade Eva Brogren, Malin Broberg, Meta Nyström Ek och Ann-Christine Eliasson den 15 november på Rosenlund, (Habilitering & Hälsa) Stockholm. Det gavs positiv feedback från de vetenskapliga handledare som deltog. Det diskuterades om vi kan ha ett litet vetenskapligt råd knutet till föreningen för att hjälpa oss med att granska rapporter etc.

6 Hemsidan Sveriges habiliteringschefer har en gemensam hemsida som vi alla har ett ansvar för. Den är mycket välbesökt och fyller en viktig funktion. Ansvarig person från styrelsen har större delen av året varit frånvarande pga. sjukdom och någon ersättare har inte tillsatts. Vision 2022 Vid årsmötet 2012 fastställdes föreningens vision. Visionen är ett stöd för vårt lokala arbete och har därför behandlats på områdesträffar under året och använts i det lokala planeringsarbetet. Ordförande kallades till konferens i november för att informera om föreningens Vision Konferensens tema var Specialiserad Habilitering i framtidens sjukvård för barn och unga. Konferensen hölls i Stockholm. Styrelsen har även sett över de olika dokument som är aktuella och som beskriver föreningens inriktning och mål som policydokumentet, visionen och beskrivningen av specialistområde habilitering. När ska de olika dokumenten användas? Kan dokumenten sammanföras och vad ska det heta? Underlaget ses över i de olika områdena och beslutas vid årsmötet. Remisser/Skrivelser Styrelsen har svarat på följande remisser/skrivelser; Remissvar allmänna råd om grundläggande kunskaper och förmågor hos personal som ger stöd eller omsorg enligt SOL eller LSS till personer med funktionshinder Vägledning för barnhälsovården Dnr /2013 SBU rapporten om autism - svar från FSH skickades sommaren SBU rapport om autism samt dialog med SBU finns att läsa på webben. Skrivelse har skickats till socialministern och diskrimineringsombudsmannen för att påtala vårt missnöje med att inte båda föräldrarna kan få tillfällig föräldrapenning vid deltagande i föräldrautbildning. Övrigt Den kommande nationella konferensen för FSH är beslutad till den september 2015 med temat Hälsa hela livet. En arbetsgrupp har bildats och information om konferensen går ut under våren Tack för förtroendet Vi vill från styrelsen framföra ett stort tack för ert förtroende. I samband med årsmötet ges möjligheten att överblicka alla de aktiviteter som ägt rum. Det är bara en del av det arbete som utförs förutom alla aktiviteter som sker i de olika områdena ute i landet samt inom respektive verksamhetsområde. Ett stort tack till er alla för ett gott samarbete.

7 Även detta år har tonvikten lagts på evidens och kvalitetsindikatorer. Det är bra fokusområden som förmodligen är de bästa då det gäller förtroendet för det arbete vi gör runt om i landet. Den habilitering vi ger barn, unga och vuxna ska vila på bekräftad kunskap och det ska vara samma kunskap som ligger till grund för de interventioner som ges oavsett var i landet. I vår uppgift ligger att ge ett bra stöd till alla habiliteringsverksamheter. Tyvärr har vi i år inte kunnat bidra med gemensamma nationella mötesplatser. Det har varit ett mellanår där fokus har legat på fortsatt utveckling av HabQ samt fortsatt evidensarbete som skett inom områdesträffar alternativt gemensamma arbetsgrupper nationellt. Evidensarbetet som vi bedriver gemensamt fortsätter med kraft. Vi kan nu konstatera att vi har 12 EBH-rapporter färdiga. Att vara med i EBH-arbetets arbetsgrupper ger flera fördelar. Det är en läroprocess för den enskilde, men det innebär också att det kommer kunskap tillbaka till det enskilda landstinget. En snillenas dag har genomförts där handledarna för de olika EBH-arbetena bjöds in av styrelsen EBH-arbetsgrupp. Vi fick stor uppskattning från handledarna för det arbetsätt som genomförs och handläggs av styrelsens arbetsgrupp. Det har varit ett innehållsrikt och spännande år. Tyvärr har det inte fortsatt som tidigare år. Samarbetet med läkarföreningen har avstannat men är på väg att återupptas. Det som varit framgången i år är utvecklingen av HabQ samt att vi har startat en arbetsgrupp för framtagande av nationella KVÅ-koder. Styrelsearbetet har fungerat bra och vår upplevelse är att områdesarbetet också fungerat bra, vilket är en förutsättning för oss i styrelsen. Däremot har det skett förändringar i styrelsens arbete då ordförande fick lämna sitt uppdrag under pågående verksamhetsår pga. Västra Götalands organisationsförändring. Förutom ordförandes avgång har en styrelsemedlem gått till uppdrag som förvaltningschef. Vi har även haft en frånvaro pga. långtidssjukdom. Margareta Nilsson har under våren gått in som tf ordförande fram till årsmötet. Eftersom jag slutade i samband med ny organisation i Västra Götaland och nytt arbete i Göteborg kommun vill jag tacka för den tid jag har kunnat verka i styrelsens arbete. Det har varit spännande och innehållsrika år. Jag vill också passa på att önska er alla lycka till med det fortsatta viktiga och betydelsefulla nationella arbete ni utför och kommer att utföra. Ett stort tack till er alla! Borås Rune Johansson, ordförande fram till

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7) Sid 1(7) Kalendarium 2013-2014 2013 2014 2013-01-10 - - 11 Styrelsemöte 2013-02-15 Årsberättelsen ska vara färdig 2013-04-19 Förbereda styrelsemöte och årsmöte 2013-05-15, start kl Styrelsemöte 2014-05-15

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7) Sid 1(7) Protokoll styrelsemöte 2014-01-30-31 Plats: Hotel Amaranten, Stockholm Tid: torsdag 13.00 18.00, fredag 31/1 kl 8.30 15.00 Närvarande:, Kalle Lidén Jönsson, Lena Möller, Lena Sagström, Moldenius-Hermansson,

Läs mer

Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015

Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015 Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015 Vad är Nationella Kvalitetsregister? De är ett system av kvalitetsverktyg som ger oss i Sverige unika möjligheter att

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(10)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(10) Sid 1(10) Kalendarium 2013 2014 Styrelsemöte 2013-09-26--27 CPUP konferens 2013-10-20--21 Hab Framtid barn och unga, Conductive, Sthlm 2013-11-20--21 Styrelsemöte 2014-01-30--31 Årsberättelsen ska vara

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011/2012

Verksamhetsberättelse för 2011/2012 Verksamhetsberättelse för 2011/2012 Medlemmar Föreningen har 36 medlemmar och samtliga uppfyller de krav som ställs i stadgarna. De av föreningen fastställda områdena har arrangerat möten vid vilka medlemmarna

Läs mer

Styrelsemöte 3-4 september 2015

Styrelsemöte 3-4 september 2015 Styrelsemöte 3-4 september 2015 Plats: Stockholm Royal Blu Viking Tid: 3-4 september 2015 Klockslag: lunch till senast 15.00 Närvarande: Carina Folkesson, Anna Philips, Anna Westin-Lundgren, Ann-Marie

Läs mer

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare.

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare. Förvaltningschefer (eller motsvarande) i sjulän inbjuder till Dialogseminarium kring EBH rapporterna om ledrörlighet och om smärta Tid: 13 juni 2014 kl. 9:30 15.00 Plats: Hälsa och habilitering, Kungsgärdets

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7) Sid 1(7) Protokoll från styrelsemöte 2011-05-18 Plats: Göteborg, Novotel Föregående protokoll Föregående protokoll från styrelsemötet 20-21 jan 2011 godkändes och läggs till handlingarna. Barbara 1 Nya

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(8)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(8) Sid 1(8) Styrelsemöte 2012-09-27--28 Plats: Villa Brevik Tid: 12.30 Närvarande: Britt, Gun Harplinger,, Inga-Lill Kristiansson,,,, Möller, Vanja Söderberg och Ann- Katrin Moldenius Frånvarande: Maja Gilbert

Läs mer

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 UTVECKLING AV EVIDENSBASERAD PRAKTIK INOM VERKSAMHETSOMRÅDET STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Elisabeth Högberg Utvecklingsledare 2 SAMMANFATTING

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemöte Tid: 2008-09-22--23 Plats: Närvarande: Ej närvarande:

Läs mer

KALLELSE VÅRD- OCH OMSORGSBEREDNINGEN Datum: fredag 2 december 2011 Tid: kl 13.30 ca 17.00 Plats: VKL, Västerås Lokal: Långsvan

KALLELSE VÅRD- OCH OMSORGSBEREDNINGEN Datum: fredag 2 december 2011 Tid: kl 13.30 ca 17.00 Plats: VKL, Västerås Lokal: Långsvan 2011-11-24 1(1) KALLELSE VÅRD- OCH OMSORGSBEREDNINGEN Datum: fredag 2 december 2011 Tid: kl 13.30 ca 17.00 Plats:, Västerås Lokal: Långsvan 1/ Mötets öppnande. 2/ Förslag till ärendelista. 3/ Uppföljning

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Styrelsemöte 2014-09-24--25

Styrelsemöte 2014-09-24--25 Sid 1(7) Styrelsemöte 2014-09-24--25 Plats: Jönköping Tid: Närvarande: Anna Westin förhinder. Sekreterare; Hermansson Ordförande: Kenneth Karlsson 1 Föregående protokoll Föregående protokoll Årsmöte: revisionsberättelse

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemötet Tid: 2009-01-14--15 Plats: Närvarande: Ej

Läs mer

Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006

Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006 Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006 Reviderat: 2009-09-22 2014-03-13 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund till dokumentet... 3 Definitioner... 3 ICF och funktionshinderbegreppet...

Läs mer

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Äldre och läkemedel Slutrapport Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Sammanfattning Under 2013 har projektet Äldre och läkemedel pågått och FoUrum har haft en projektledare avsatt för området på 25 %. Projektet

Läs mer

ANTECKNINGAR SSVIT. 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagens agenda. 3. Föregående anteckningar. 4. Informationspunkt ehälsa

ANTECKNINGAR SSVIT. 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagens agenda. 3. Föregående anteckningar. 4. Informationspunkt ehälsa ANTECKNINGAR SSVIT Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT 2014 09 24. kl. 16.00 Scandic Crown, Göteborg Närvarande: Johan Fritz Sven Höper Lars Lindén Kjell Karlsson Lena Brännmar

Läs mer

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet En del av Vård- och omsorgscollege Nationella Kompetensrådet NKR bildades 2010 och på initiativ

Läs mer

Urval God Vård Vuxna med autism

Urval God Vård Vuxna med autism Urval God Vård Vuxna med autism 16 april 2015 Carina Folkesson Indikatorer på God Vård Kunskapsbaserad Ändamålsenlig ger önskad effekt Kvalitetsindikator grupp Syftet: Att ta fram indikatorer utifrån EBH

Läs mer

2. Fastställande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Nyheter från våra verksamhetsområden

2. Fastställande av dagordning. 3. Föregående minnesanteckningar. 4. Nyheter från våra verksamhetsområden Stratsam 2010-03-22 1(5) Plats och tid Arbetsförmedlingen Torggatan 10, sammanträdesrum G 7 09:00-15:00 Närvarande Gunnar Fors Arbetsförmedlingen, Siv Sandberg Kultur- och fritidsförvaltningen(-12:00),

Läs mer

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig Kerstin Lindgren, tf resursområdeschef habrehab Ärendenr HSN 2014/533 1 (8) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 12 november 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliteringen Gotland Sammanfattning Utredning

Läs mer

Landstingsfullmäktige 27 november 2012. Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben

Landstingsfullmäktige 27 november 2012. Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben Landstingsfullmäktige 27 november 2012 Eva Åkesdotter Goedicke Folkhälsostrateg/samordningsansvar barnrättsuppdraget Hälso- och sjukvårdsstaben FN:s konvention om barnets rättigheter Folkrätt för barn

Läs mer

Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S)

Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S) PM 2010:119 RII (Dnr 325-1608/2009) Utred stödet till cp-skadade barn i Stockholm Skrivelse av Carin Jämtin (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande Skrivelse av Carin Jämtin

Läs mer

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv.

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Socialhandläggare VGK Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Elisabeth Beijer Idalena Svensson Ellinor Seth/Shujaat Noormohamed Frånv. Pär Levander MÖTESANTECKNINGAR

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP)

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) 2014-09-16 Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) Inledning Denna överenskommelse är tecknad mellan kommunerna i Örebro län,

Läs mer

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30

NYKÖPINGS KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNALA ANHÖRIGRÅDET 2010 05 07. Kl. 09.00 10.30 Plats och tid Stadshuset, Sal B Kl. 09.00 10.30 Politiker och representanter Anne-Marie Wigertz (m), ordf Wailet Nilsson (kd), ers Gunvor Lundberg (s), ers Margareta Svensson, Nyköpings Demensförening

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemöte Tid: 2009-09-21--22 Plats: Närvarande: Stockholm

Läs mer

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning samt hälso- och sjukvårdsdirektören hade inbjudit samtliga länsföreningar till

Läs mer

Kjell-Åke Halldén Sekreterare

Kjell-Åke Halldén Sekreterare 14/ 26 Plats Byggmästareföreningens lokaler, Storgatan 9, Luleå Beslutande Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Marlene Haara, (s), Haparanda Rita Poromaa, (s), Gällivare Ayse Duyar, (mp), Luleå Övriga deltagande

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Mötet inleddes med en kort presentation av deltagarna runt bordet och de fyra deltagarna per telefon. Programpunkterna för mötet

Läs mer

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2007-05-21 HN-HOS07-001 PROTOKOLL Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Datum: 2007-05-10 Plats: Sveriges kommuner och landsting, Stockholm Ledamöter:

Läs mer

Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48)

Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48) YTTRANDE Vårt dnr: 2016-01-22 Avdelningen för vård och omsorg Mikael Malm Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster 103 33 STOCKHOLM Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) Lägesrapport Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: CARPE Diarienummer: 2011-3010049 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj - juni 2012

Läs mer

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby

Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby SOCIALNÄMNDEN Tid och plats Tisdag 8 september 2015 kl. 10:00 15:00 Stora sammanträdesrummet Björkarna, Torsby Beslutande Övriga deltagare Åke Gustavsson (S), ordförande Annlouise Brodén (S) Birgit Dahlgren

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-05-31 Närvarande:

Läs mer

Sydsvensk regionbildning ideell förening

Sydsvensk regionbildning ideell förening Anteckningar från ledningsgruppsmöte onsdagen den 15 januari 2014 i Växjö Närvarande: Martin Myrskog, Landstinget Kronoberg Peter Hogla, Regionförbundet Södra Småland Johan Assarsson, projektledare Peter

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

Sammanträdeshandlingar

Sammanträdeshandlingar SOLLENTUNA KOMMUN Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdeshandlingar Vård- och omsorgsnämnden 2012-03-20 SOLLENTUNA KOMMUN Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Kallelse Sidan 1 av 3 Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29

Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29 Kallelse/föredragningslista 2016-02-17 1 av 2 Socialförvaltningen Kommunala rådet för pensionärer och personer med funktionsnedsättning 2016-02-29 Plats och tid: Kommunhuset, lokal Norrskär, kl. 13-15

Läs mer

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende

Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende 2016-04-21 1(8) Svar på frågor som ställdes under IVO:s webbinarium om förbättrad samverkan mellan kommun och landsting/region för barn på korttidsboende IVO genomförde den 21 april 2016 ett webbinarium

Läs mer

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Allmänna utskottet 2011-04-13 31 19 Socialnämnden 2011-04-28 65 22 Dnr 2011/104-751 Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Ärendebeskrivning Kerstin Lindström anför

Läs mer

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd

Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Protokoll från Möte med Norrbottens foikhälsopolitiska råd Måndagen den 28 september 2009, 08.30 11.25 ~ 1-10 ande Maj-Britt Lindström Leif Wikman Britt Westerlund Övriga närvarande Doris Thomlund, enhetschef,

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Närvarande:

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30

MINNESANTECKNINGAR. Sörmlands Folkhälsonätverk. Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Landstingets ledningsstab D A T U M D I A R I E N R Handläggare: Katarina Gustafson 2013-11-26 LS-LED12-358 MINNESANTECKNINGAR Sörmlands Folkhälsonätverk Datum: 19 november 2013 Tid: 9.00 15.30 Plats:

Läs mer

Inspirationsdag. Egenvård och hälsoarbete på vårdcentraler och apotek i Örebro län. 5 februari 2008 Dokumentation

Inspirationsdag. Egenvård och hälsoarbete på vårdcentraler och apotek i Örebro län. 5 februari 2008 Dokumentation Inspirationsdag Egenvård och hälsoarbete på vårdcentraler och apotek i Örebro län 5 februari 2008 Dokumentation Syftet med dagen Utveckla och stärka samarbetet mellan apoteken och länets vårdcentraler.

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid Fredag 13 mars 2015 kl. 10.00 12.00 Plats Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Närvarande Mats Hugosson (C),

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (5) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Plats Scandic Winn, kl. 09.00 15.00 Närvarande Malin Berglund (M), ordförande

Läs mer

Brukarundersökning inom boende LSS

Brukarundersökning inom boende LSS SAMMANSTÄLLNING Brukarundersökning inom boende LSS Resultat av 2015 år undersökning Carolina Klockmo KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND Kommunförbundet; FoU Västernorrland Järnvägsgatan 2 871 45 Härnösand

Läs mer

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014.

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-10-17 Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. Närvarande: Lotta

Läs mer

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2014/01 ( 11 t.o.m. 19 ) 1(6) Sammanträde 2014-04-25

PROTOKOLL Styrelsen Dnr 2014/01 ( 11 t.o.m. 19 ) 1(6) Sammanträde 2014-04-25 Dnr 2014/01 ( 11 t.o.m. 19 ) 1(6) Tid: 2014-04-25 kl. 10:00 12:00 Plats: Samordningsförbundet Ledamöter Närvarande: Mats Karlsson (S), Göteborgs Stad, ordförande Frånvarande: Malin Welin, Försäkringskassan,

Läs mer

psykisk funktionsnedsättning

psykisk funktionsnedsättning PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2013-10-11 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 www.svnuppsalaorebro.se Utkast 2015-11-18 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 Sjukvårdsregionens utvecklingsgrupp för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Eva Nilsson, Överkalix, (s)

Eva Nilsson, Överkalix, (s) 2006-10-26 79 (89) Plats och tid Beslutande SWECO-huset, V Varvsgatan 11, Luleå. Sammanträdesrummet 4 ½ tr Bo Johansson, Älvsbyn, (s), ordförande Maj-Britt Lindström, (s), Piteå Margareta Lindbäck, (s),

Läs mer

Kommunala Pensionärsrådet

Kommunala Pensionärsrådet Kommunala Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2011-05-13 Kl 09.00 12.00 Kommunhuset, rum 434 1 Sammankallat av: Ulla Ortuño Sekreterare: Ulla K Ortuño Ordförande: Närvarande Burhan Hussain Inga-Lis Sirenius

Läs mer

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun

Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun 1 Samverkan omkring psykisk hälsa barn och unga i Jönköping Landstinget Jönköping och Jönköping, Habo, Mullsjö kommun Chefsforum Minnesanteckningar Tid: 5 december 2014 kl 8.00 12.00 Plats: Herrgården,

Läs mer

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12 Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 A.K. Handlingsplan 2011 10 12 Handlingsplan för vård och stödsamordning i Heby, Älvkarleby,

Läs mer

Samordningsgruppsmöte

Samordningsgruppsmöte 4 JUNI 2008 Minnesanteckningar från Samordningsgruppsmöte Tid och plats 3 juni kl 12.00 4 juni kl 13.00, Sigtuna. Namn Gunilla Esbjörn Petter Karlsson Britt-Marie Brinkmo Åsa Sjöström Anders Heldebro Anne-Marie

Läs mer

Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76)

Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76) YTTRANDE Vårt dnr: 2016-01-22 Avdelningen för vård och omsorg Maria Johansson Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 130213 Inledning, presentation Carin hälsade välkommen och presenterade dagens program. Förmiddagen innehöll diverse olika Carpe frågor, en blandning av information

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola

Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg och skola TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Ledningskansliet, Inger Nicolas 2011-09-20 Vilgotgruppen 1 ( Tjänstemannagruppen för samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, äldreomsorg, barnomsorg

Läs mer

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4 Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 4 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Organisation Folkmängden

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 2(11)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 2(11) Sid 1(11) Minnesanteckningar styrelsemöte 2011-01-20 - - 21 Plats Deltagare Blue Hotel, Elfviks Udde, Lidingö Dahlman Margareta Nilsson Carina Folkesson Gun Harplinger Håkan Hjelm Maja Gilbert Agnetha

Läs mer

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Dnr: RS 2013-541 Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Strategi och handlingsplan för Jämtlands län 2014-2015 Susanne Olsson 2014 Utvecklingsledare Ingegerd

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

1. Inga kommentarer till anteckningarna från föregående möte.

1. Inga kommentarer till anteckningarna från föregående möte. Minnesanteckningar från möte med samordnare i länsdelsteamen, projektgrupp och utvecklare Tid: 2 april kl 08.30-11.45 Plats: VKL 1. Inga kommentarer till anteckningarna från föregående möte. 2. Rapport

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-06-19 Plats och tid Stadshuset, Sjuntorpsrummet, kl 15.00 16.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Ann-Christin Holgersson (S) Sven-Åke Möll (S) Erik M Svensson (S) Maj

Läs mer

NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar

NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar Februari 2007 NYHETSBLADET för Projekten med Milton-pengar Nr:1 VILKA ÄR PROJEKTEN? Tre huvudprojekt finns; Boende, projektering och stödteam, projektledare Håkan Gille Metod och kompetensutveckling, projektledare

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

Minnesanteckningar - Samverkansrådet för psykisk hälsa, förstärkt med ordförandena i de psykiatriska råden

Minnesanteckningar - Samverkansrådet för psykisk hälsa, förstärkt med ordförandena i de psykiatriska råden 1 Minnesanteckningar - Samverkansrådet för psykisk hälsa, förstärkt med ordförandena i de psykiatriska råden Dag: 2009-04-29 Tid: 9:30 16:00 Plats: Pulsen, Borås Närvarande Bengt-Arne Andersson, Södra

Läs mer

Arbets- och ansvarsbeskrivning för sjuksköterska/distriktssköterska i Kils kommun

Arbets- och ansvarsbeskrivning för sjuksköterska/distriktssköterska i Kils kommun SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson 2013-06-13 Arbets- och ansvarsbeskrivning för sjuksköterska/distriktssköterska i Kils kommun KVALIFIKATIONSKRAV Legitimerad sjuksköterska,

Läs mer

Dag 2 eftermiddag: Påverka beteendeproblem

Dag 2 eftermiddag: Påverka beteendeproblem VUB Skåne nätverksarbete för förbättrad hälsa hos vuxna med utvecklingsstörning Lena Nylander 1,4 Helene Ahnlund 1,2, Maria Larsson 1,2, Gunnar Sandström 1,3 och Anders Elmkvist 1 1 VUB-teamet, Region

Läs mer

SIP Samordnad individuell plan

SIP Samordnad individuell plan SIP Samordnad individuell plan 2015-04-21 karin.lindstrom@skl.se, viveca.axelsson@sollentuna.se Varför behövs SIP? Varför tror ni att det behövs en lagstiftning om samordning av insatser mellan socialtjänst

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 i Uppsala län Vård-och omsorgsförvaltningen i Enköpings kommun. Foto: IBL Bildbyrå. Formgivning: Ida Ingemarsson Sedan 2010 har

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12 Närvarande:

Läs mer

Tisdagen den 25 augusti 2009, kl. 9.00 11.55. Beslutande

Tisdagen den 25 augusti 2009, kl. 9.00 11.55. Beslutande 1 Plats och tid Beslutande Ordförande Ledamöter Tjänstgörande Ersättare Ekliden, samlingssalen Tisdagen den 25 augusti 2009, kl. 9.00 11.55 Jan-Åke Nordin Peter Johansson Per-Inge Gustavsson Carl Lignell

Läs mer

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper.

Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen och arbetsordningar för ovan uppräknade samverkansgrupper. Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Brottsförebyggande rådet, Samrådsgrupp med kommunbygderådet och Samrådsgrupp med näringslivet Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

Definition och beskrivning av insatser vid problemskapande beteenden hos vuxna med autism och utvecklingsstörda med autismliknande tillstånd

Definition och beskrivning av insatser vid problemskapande beteenden hos vuxna med autism och utvecklingsstörda med autismliknande tillstånd Definition och beskrivning av insatser vid problemskapande beteenden hos vuxna med autism och utvecklingsstörda med autismliknande tillstånd Insatser vid problemskapande beteenden omfattar habiliterande

Läs mer

Eva Staake (S) Agneta Hägglund (S) Carl-Erik Thulin, SPF Arvo Väisänen, Finska föreningen

Eva Staake (S) Agneta Hägglund (S) Carl-Erik Thulin, SPF Arvo Väisänen, Finska föreningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(23) Tid och plats Närvarande Ledamöter Kl. 09:00 onsdagen den 25 maj 2016, Kalmarrummet, Kommunhuset, Bålsta Lisbeth Bolin (C) Irene Lundbäck, PRO Monica Borg, PRO Christer Ridderstråle,

Läs mer

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa

Medborgarförslag om bättre stöd till barn med tidiga tecken på psykisk ohälsa Kommunfullmäktige 2011 01 31 15 21 2011 08 29 134 277 Kommunstyrelsen 2011 08 15 161 348 Arbets och personalutskottet 2011 06 07 118 230 Dnr 11.19 008 jankf24 Medborgarförslag om bättre stöd till barn

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HJÄRNSKADEFÖRBUNDET HJÄRNKRAFT ÖREBRO LÄN 2012 Länsföreningen avger härmed följande berättelse för verksamhetsåret 2012 Styrelsen Styrelsen har

Läs mer

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne J U D A N Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården 2014-06-16 Kommunförbundet Skåne & Region Skåne Den 4 juni på Sankt Gertrud i Malmö, fick cirka

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING Styrelsen för Neuroförbundet Kungsbacka lokalförening får härmed avge följande årsberättelse för verksamhetsåret 2015. MEDLEMSANTALET Föreningens

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti:

1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: 1. Fråga till Alliansen och de rödgröna: Hur kommer vården för ME/CFS-patienter att utformas om ni vinner valet? Fråga till respektive parti: Hur vill ert parti utforma vården för ME/CFS-patienter? Alliansen

Läs mer

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat

Ärende: 1. Sammanträdet öppnas Ordförande Thomas Ohlsson hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat Protokoll för Länsteatrarnas styrelsemöte 29/30 september 2013 Sammanträde 5/2013 Närvarande; Thomas Ohlsson, (ordf.) Lena Carlbom, Lennart Thörnlund, Magnus Holm, Linde Sjöstedt (sekr.). Malin Axelsson

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemöte Tid: 2010-01-20--21 Plats: Närvarande: Ej närvarande:

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

Avtal mellan organisationerna:

Avtal mellan organisationerna: Avtal mellan organisationerna: * nedan kallat organisationen och Landstinget i *namnge på raden ovan den kommun, det landsting eller den privata vårdgivaren det gäller Jönköpings län nedan kallat registerhållare

Läs mer

Tjänsteskrivelse Ansökan om prestationsersättning för lokala värdighetsgarantier 2014

Tjänsteskrivelse Ansökan om prestationsersättning för lokala värdighetsgarantier 2014 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-08-21 DNR SN 2014.160 TERHI BERLIN SID 1/2 UTREDARE 08-587 854 58 TERHI.BERLIN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ansökan om prestationsersättning

Läs mer

Socialnämnden 2009-11-11

Socialnämnden 2009-11-11 Socialnämnden 2009-11-11 283 Delgivning av protokoll...2 284 Delegationsbeslut...3 285 Rapport avseende ej verkställda beslut...4 286 Socialnämndens sammanträdesdagar 2010...5 287 Återbesättning av tjänst

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred 2014-09-23 kl. 08.30-12.00. Lars-Erik Rönnlund, kommunchef Britt Olsson, sekreterare. Mattias Wärnsberg

Sessionssalen, Hultsfred 2014-09-23 kl. 08.30-12.00. Lars-Erik Rönnlund, kommunchef Britt Olsson, sekreterare. Mattias Wärnsberg Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-12.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars-Erik

Läs mer

Protokoll. Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: 2013-05-29 Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte.

Protokoll. Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: 2013-05-29 Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte. 1 (5) Protokoll Plats: Vingen Amhult Lokal: Knipan Datum: Tid: Klockan 18:00-20:00, 17:00-18:00 Intresseorganisationernas förmöte. Kallade: Ledamöter: Ulla Adolfsson, HSO/ Autism & Aspergerföreningen Distrikt

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer. Henrik Bokor Nilsson

Underskrifter Sekreterare Paragrafer. Henrik Bokor Nilsson TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 14 Plats och tid Socialkontoret, Torsås, kl. 18.00 21.15 Beslutande Övriga deltagande Henrik Bokor Nilsson, s, ordf. Ewy Svensson, m Sonja Johnsson Leif Karlsson

Läs mer