Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habilitering i Sverige. Grundad 1994

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habilitering i Sverige. Grundad 1994"

Transkript

1 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habilitering i Sverige. Grundad 1994 Verksamhetsberättelse för 2009/2010 Vårkonferens Föreningens årliga konferens hölls den maj 2008 i Växjö med tema Evidens inom barn- och ungdomshabilitering. Torbjörn Falkmer, Med dr, professor i arbetsterapi vid högskolan Jönköping föreläste inspirerande om evidens inom habiliteringsarbete. Marita Falkmer, doktorand på Högskolan för lärande och kommunikation informerade kort om projektet Inklusion i skolan av barn med autismspektrumstörningar. Carina Folkesson pratade under rubriken Hur EBH kliniska riktlinjer påverkat våra prioriteringar och vårt utbud inom BUH om det omfattande prioriteringsarbetet som genomförts i Västerbotten. Vi fick en mycket inspirerande och klar genomgång om hur prioriteringsarbete kan se ut i praktiken. Anna Kågesson ledde diskussioner om implementering av EBH riktlinjer i praktiken. Vi kunde konstatera att implementering av nya kunskaper är en fråga som föreningen måste prioritera på sina chefsdagar framöver. Information gavs även om CPUP för vuxna vilket ska prövas inom några landsting. Ett mycket uppskattat arrangemang med Hyttsill avnjöts på kvällen. Vi fick lära oss om glasblåsningens svåra konst och njöt samtidigt av traditionsenlig mat och musik. Föreningen för svensk barn- och ungdomshabilitering firade 15 årsjubileum lagom för att möta det nya uppdraget som också omfattar habilitering för vuxna. Kvalitetsdagarna livet.nu genomfördes den maj 2009 på konserthuset i Växjö. Temat för konferensen var Lust-Motivation-Kommunikation. 90 presentationer hölls i seminarieform och 45 utvecklingsarbeten presenterades i posterform av medarbetare från hela landet. Det visar vilken aktivitet, energi och lust att kvalitetsutveckla som finns inom svensk barn- och ungdomshabilitering. Ca 700 deltagare gjorde konferensen till den mötesplats för kunskap och kompetens som vi hoppades på. Växjö gjorde ett avsteg från sitt regniga rykte och bjöd på sol och värme under de späckade dagarna på konserthuset.

2 Styrelse Årsmötet utsåg Margareta Nilsson som ordförande för föreningen och styrelsen fick följande representation från regionerna: Sydöstra Västra Ann-Katrin Moldenius-Hermansson Ann-Christine Svantesson Anna Kågesson Gun Harplinger Fyrklövern Lena Dahlman Mellersta Norra Barbara Hallsén Håkan Hjelm Carina Folkesson. Styrelsearbete Sammanträden Den september, den januari och den 19 maj. Styrelsen har inlett den nya föreningens arbete och tagit fram förslag på ny områdesindelning. Förslaget har diskuterats vid områdesmötena. En viktig uppgift har varit att inventera och integrera arbetet som bedrivits i det nationella nätverket för vuxenhabiliteringschefer. Bland annat har Habiliteringsprogram för vuxna med ryggmärgsbråck lagts ut på hemsidan och habiliteringsprogram (se nedan) har presenterats i styrelsen. En revidering av föreningens policy har gjorts så att den nu även omfattar habilitering av vuxna. Aktuella ärenden som tagits upp Erfarenheter från Kvalitetsdagarna i Växjö inför 2012 års konferens Planering av maj-konferensen 2010 i Stockholm Kvalitetsregister - fortsatta diskussioner med socialstyrelsen EBH - Lägesrapport - Förslag/beslut att starta ytterligare en grupp Metoder för att förbättra och bibehålla ledrörlighet. - Godkännande av rapport Vetenskapligt stöd vid val av insatser vid autismspektrumstörning hos vuxna - Godkännande av rapport Inkontinens vid utvecklingsstörning Pågående aktivteter inom Nätverket för vuxenhabiliteringschefer. Samarbete med Folke Bernadottestiftelsen avseende föreläsningsserie Föreningens framtida organisation - Representation i styrelsen områdesindelning Hemsidan Nordiska nätverket - NSH Vuxenhabiliteringskonferens 2011

3 Chefs dagar för lokala chefer 2010 Dialogkonferens hösten 2010 Planering inför möte med Neuropediatriska föreningens styrelse SOFS 2009:6 - Egenvård. Metoder som används för att förebygga psykisk ohälsa hos barn Ekonomi Registrering av föreningen Kvalitetsdagarna i Umeå 2012 Årsmötet 2010 Kvalitetsregister - Rapport från arbetsgruppen Kliniska riktlinjer för motoriska insatser för barn/unga med MMC Rapport från våra områden Rapport från möte med Neuropediatriska föreningens styrelse Ovanliga diagnoser - rapport om deltagande i enkät SKL cirkulär 09:65 och 09:66 som avser hälso- och sjukvårdens ansvar för information, råd och stöd till barn samt gemensamma överenskommelser om samarbete och gemensam individuell planering mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Samverkan Den 31 augusti höll nätverket för Barn- och ungdomshabilitering i Norden möte. Nätverket som har initierats av tidigare Nordiska Samarbetsorganet för Handikappfrågor numera Nordens välfärdscenter arbetar med att utveckla kvaliteten i nordisk barn- och ungdomshabilitering. Vid mötet deltog förutom föreningens ordförande och sekreterare också representant från Danmark. Norge kund tyvärr inte delta och Island har avsagt sig sitt mandat i denna grupp till förmån för Fou nätverket. Halva dagen var avsatt för gemensamt arbete med Fou nätverket för att diskutera gemensamma uppdrag. Punkter som diskuterades vid nätverksmötet var: Hur går vi vidare med det Nordiskt evidensarbetet - Aktiviteter i respektive land eller gemensamma aktiviteter? - Samarbete med Kunnskapssentert i Oslo, Vitenscenteret i Danmark Samarbete med FoU nätverket - Hur ser vi på förslaget om forskning kring transition Ovanliga diagnoser ett område för framtida samarbete? Punkter som diskuterades med Fou nätverket Fou nätverkets framtid Forskningsprojekt transition Det fortsatta samarbetet kommer att vara mer informellt utan stöd från NVC och kommer att inriktas främst mot kunskapsutbyte.

4 Den 9 november deltog Barbara Hallsén deltog som representant för styrelsen i ett seminarium arrangerat av Socialstyrelsens arbetsgrupp kring samverkansföreskriften och Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa, UPP- centrum Fyra inspirerande föreläsningar/workshops med professor Johanna Darrah planerades och genomfördes i samarbete med styrelsen för Folke Bernadotte stiftelsen. Föreläsningarna ägde rum i Lund, Stockholm, Göteborg och Umeå. Den 20 januari ägde det årliga mötet med styrelsen Svensk neuropediatrisk förening rum då följande frågor diskuterades: MMC-UP - hur långt har det kommit Nationellt centrum för sällsynta diagnoser Barns psykiska hälsa - onödig ohälsa Kvalitetsregister Information om vad som är på gång i respektive förening. Övergången barn till vuxen problematik inom medicinskt omhändertagande Rekrytering av läkare inom habiliteringen Nätverket för sjukgymnastinsatser för barn/unga med MMC har tagit kontakt med styrelsen och vill granska insatserna utifrån föreningens EBH-modell. Styrelsen ställde sig bakom detta och kommer att lägga ut rapporten efter granskning. Hemsidan har under året fortlöpande uppdaterats och förbättrats och rymmer nu in vuxenverksamheten. Viktigt att hemsidan är en aktiv sida som föreningens medlemmar använder sig av och regelbundet uppdaterar med eget material. En ny rubrik på hemsidan Övriga kvalitetsarbeten föreslås. Arbetsgrupper EBH-grupper Två rapporter antogs av styrelsen vid mötet i september Kontinensproblem vid intellektuella funktionsstörningar Vetenskapligt stöd för val av insatser vid autismspektrumstillstånd hos vuxna En ny EBH-grupp Metoder för att förbättra och bibehålla ledrörlighet utsågs och påbörjade sitt arbete i april. Detta är den första EBH-gruppen som arbetar utifrån ett livsperspektiv. Arbetsgrupp kring kvalitetsindikatorer En arbetsgrupp har startats för att se på vilka kvalitetsindikatorer som kan finnas i tre EBH-arbeten som föreningen tagit fram. Arbetet genomförs med stöd från socialstyrelsen.

5 Habiliteringsprogram Nationellt program för övergång till vuxenlivet är framtaget. Efter komplettering och synpunkter kommer styrelsen att fatta beslut om godkännande och publicering på hemsidan. Programmet presenteras vid majkonferensen Medlemmar Föreningen har 39 medlemmar. Områdena har arrangerat möten vid vilka medlemmarna träffats, diskuterat och förberett frågor till styrelsen. Dessutom har medlemmarna träffats vid den årliga maj-konferensen. Det bör understrykas att arbete som bedrivs i områdesgrupperna är en förutsättning för ett bra föreningsarbete och ett gott styrelsearbete. Tack för förtroendet Jag vill framföra mitt och styrelsens tack för ert förtroende. Ännu ett år fullt med aktiviteter har gått och nya idéer har tagit form. Kvalitetskonferensen i Växjö visar att intresset för kvalitetsgranskning och utveckling är stort inom svensk habilitering. Vi kan vara stolta och känna tillförsikt inför framtiden! Vi har medarbetare som är aktiva och nyfikna, svensk habilitering ligger långt framme men vi nöjer oss inte. Vi ska bli ännu bättre för barnens/ungdomarnas och de vuxnas skull. Vi arbetar med prioriteringar, evidensgrupper, kvalitetsindikatorer och habiliteringsprogram. Idéerna tycks aldrig sina! Föreningen har under året på olika sätt förberett sig för det nya uppdraget som omfattar hela livsperspektivet och samlat in material som det tidigare nationella nätverket för chefer inom vuxenhabiliteringen har tagit fram. Det kommer att bli en utmaning att klara av alla frågor och vi måste hitta nya arbetsformer för att klara föreningens alla aktiviteter vilket känns inspirerande. Vår förening kommer aldrig att slå sig till ro utan ständigt vara på jakt efter nya utmaningar. Vi kommer alltid att vilja vara steget före och driva kvalitetsfrågor. Till sist vill jag, när jag nu avgår som ordförande, tacka för en intensiv och mycket givande period i mitt liv Det har varit en alldeles speciell förmån att ha haft ert förtroende under dessa år och att ha fått möjlighet att, tillsammans med styrelsen och alla medlemmar, förvalta några av alla idéer som kommit upp. Stort tack! Malmö i mars Margareta Nilsson Ordförande

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemöte Tid: 2010-01-20--21 Plats: Närvarande: Ej närvarande:

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemöte Tid: 2009-09-21--22 Plats: Närvarande: Stockholm

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemötet Tid: 2009-01-14--15 Plats: Närvarande: Ej

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011/2012

Verksamhetsberättelse för 2011/2012 Verksamhetsberättelse för 2011/2012 Medlemmar Föreningen har 36 medlemmar och samtliga uppfyller de krav som ställs i stadgarna. De av föreningen fastställda områdena har arrangerat möten vid vilka medlemmarna

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Minnesanteckningar från styrelsemöte Tid: 2008-09-22--23 Plats: Närvarande: Ej närvarande:

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN REGIONMÖTE FÖR VERKSAMHETSCHEFER INOM HABILITERING I SÖDRA REGIONEN 091008

MINNESANTECKNINGAR FRÅN REGIONMÖTE FÖR VERKSAMHETSCHEFER INOM HABILITERING I SÖDRA REGIONEN 091008 1(5) Närsjukvården Barn- och ungdomshabiliteringen MINNESANTECKNINGAR FRÅN REGIONMÖTE FÖR VERKSAMHETSCHEFER INOM HABILITERING I SÖDRA REGIONEN 091008 Närvarande: Margareta Nilsson, verksamhetschef BUH

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7) Sid 1(7) Protokoll från styrelsemöte 2011-05-18 Plats: Göteborg, Novotel Föregående protokoll Föregående protokoll från styrelsemötet 20-21 jan 2011 godkändes och läggs till handlingarna. Barbara 1 Nya

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 2(11)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 2(11) Sid 1(11) Minnesanteckningar styrelsemöte 2011-01-20 - - 21 Plats Deltagare Blue Hotel, Elfviks Udde, Lidingö Dahlman Margareta Nilsson Carina Folkesson Gun Harplinger Håkan Hjelm Maja Gilbert Agnetha

Läs mer

Sjulänssamverkan Minnesanteckningar från möte i Örebro den 11 mars 2011.

Sjulänssamverkan Minnesanteckningar från möte i Örebro den 11 mars 2011. Primärvård, psykiatri och habilitering ÖREBRO LÄNS LANDSTING Rubrik redovisande dokument Minnesanteckningar sjulänsmöte i Örebro Datum Diarie nr År/löp nr 2011-03-11 Sidan 1 av 5 Omfattar område/verksamhet/enhet

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7) Sid 1(7) Kalendarium 2013-2014 2013 2014 2013-01-10 - - 11 Styrelsemöte 2013-02-15 Årsberättelsen ska vara färdig 2013-04-19 Förbereda styrelsemöte och årsmöte 2013-05-15, start kl Styrelsemöte 2014-05-15

Läs mer

Styrelsemöte

Styrelsemöte Sid 1(7) Styrelsemöte 20160121-22 Plats: Stockholm Tid: torsdag lunch fredag 14.00 Närvarande: Carina Folkesson, Ann-Marie Gustafsson, Emma Sjölund- fredag, Urban och, Margareta Nilsson Förhinder: Ann-Katrin

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013/2014

Verksamhetsberättelse för 2013/2014 Verksamhetsberättelse för 2013/2014 Medlemmar Föreningen har, i december 2013, 36 medlemmar och samtliga uppfyller de krav som ställs i stadgarna. De av föreningen fastställda områdena har arrangerat möten

Läs mer

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare.

Läs rapporterna och diskuterar inom er verksamhet. Seminariet bygger på dialogen mellan delatagare. Förvaltningschefer (eller motsvarande) i sjulän inbjuder till Dialogseminarium kring EBH rapporterna om ledrörlighet och om smärta Tid: 13 juni 2014 kl. 9:30 15.00 Plats: Hälsa och habilitering, Kungsgärdets

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(10)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(10) Sid 1(10) Kalendarium 2013 2014 Styrelsemöte 2013-09-26--27 CPUP konferens 2013-10-20--21 Hab Framtid barn och unga, Conductive, Sthlm 2013-11-20--21 Styrelsemöte 2014-01-30--31 Årsberättelsen ska vara

Läs mer

Styrelsemöte 3-4 september 2015

Styrelsemöte 3-4 september 2015 Styrelsemöte 3-4 september 2015 Plats: Stockholm Royal Blu Viking Tid: 3-4 september 2015 Klockslag: lunch till senast 15.00 Närvarande: Carina Folkesson, Anna Philips, Anna Westin-Lundgren, Ann-Marie

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(9)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för barn- och ungdomshabiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(9) Sid 1(9) Minnesanteckningar från styrelsemöte 2011-09-26 - - 27 Plats: Stockholm, Villa Brevik Deltagare:, Maja Gilbert, Carina Folkesson, Ann-Katrin Moldenius Hermansson, Håkan Hjelm, Britt Nilsson, Margareta

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(7) Sid 1(7) Protokoll styrelsemöte 2014-01-30-31 Plats: Hotel Amaranten, Stockholm Tid: torsdag 13.00 18.00, fredag 31/1 kl 8.30 15.00 Närvarande:, Kalle Lidén Jönsson, Lena Möller, Lena Sagström, Moldenius-Hermansson,

Läs mer

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(8)

Föreningen Sveriges Habiliteringschefer Rikstäckande nätverk för habiliteringen i Sverige. Grundad 1994 Sid 1(8) Sid 1(8) Styrelsemöte 2012-09-27--28 Plats: Villa Brevik Tid: 12.30 Närvarande: Britt, Gun Harplinger,, Inga-Lill Kristiansson,,,, Möller, Vanja Söderberg och Ann- Katrin Moldenius Frånvarande: Maja Gilbert

Läs mer

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, Landstingets Kronoberg, Ingelstadsvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Kronobergsrummet, Landstingets Kronoberg, Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Justerat 2014-03-07 2014-02-27 FoUB 1/2014 FoU-beredningen Tid Torsdagen den 27 februari 2014 kl. 13-16 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015

Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015 Implementeringsdag Autismspektrumtillstånd hos vuxna Saturnus konferens 16 april 2015 Vad är Nationella Kvalitetsregister? De är ett system av kvalitetsverktyg som ger oss i Sverige unika möjligheter att

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Styrelsemöte 2014-09-24--25

Styrelsemöte 2014-09-24--25 Sid 1(7) Styrelsemöte 2014-09-24--25 Plats: Jönköping Tid: Närvarande: Anna Westin förhinder. Sekreterare; Hermansson Ordförande: Kenneth Karlsson 1 Föregående protokoll Föregående protokoll Årsmöte: revisionsberättelse

Läs mer

Styrelsemöte

Styrelsemöte Styrelsemöte 2015-05-20 Plats: Stockholm Barkaby gård Tid: 13-17.30 Närvarande:, Carina Folkesson, Lena Sagström, Ann-Mari Gustafsson, Anna Phillis, Anna Westin-Lundgren, Emma Sjölund Sekreterare; Emma

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/09 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

Utvecklingsgruppen 7-län

Utvecklingsgruppen 7-län 1 (5) Utvecklingsgruppen 7-län : 2016-02-12 Tid: 9.00 till 15.00 Plats: Hotell Central Vasagatan Stockholm. Närvarande: Kay Sponseller Värmland, Åsa Hedeberg Värmland, Marie Matérne Örebro, Ida Pihl Skog

Läs mer

Plats och tid: Kommunhuset, Nordmaling Anna-Karin Nilsson (m), ordförande Margareta Gustavsson (s), vice ordförande Lena Norgren (L)

Plats och tid: Kommunhuset, Nordmaling Anna-Karin Nilsson (m), ordförande Margareta Gustavsson (s), vice ordförande Lena Norgren (L) 1(8) Plats och tid: Kommunhuset, Nordmaling 08.30 12.00 Beslutande: Anna-Karin Nilsson (m), ordförande Margareta Gustavsson (s), vice ordförande Lena Norgren (L) Övriga deltagare: Harriet Hedlund (s),

Läs mer

N Y T T F R Å N SIKTA

N Y T T F R Å N SIKTA Nr 3/08 N Y T T F R Å N SIKTA Kommunförbundet Skåne och Region Skåne har tilldelats statliga medel till det 3-åriga samverkansprojektet SIKTA (Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer

Läs mer

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB)

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) 1 Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) FMB är ett vetenskapligt nätverk i Västra Götaland som arbetar med forsknings, utvecklingsoch utbildningsfrågor inom området riskbruk, missbruk

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister för habilitering HabQ.

Nationellt kvalitetsregister för habilitering HabQ. Nationellt kvalitetsregister för habilitering HabQ http://www.liu.se/habq Nuläge Bak- Funktion grunds Funktio Hälsa Kvalitet data Insatser Antalet barn/ungdomar 0-18år i HabQ 2013 2014 CP 465 525 Autistiskt

Läs mer

Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04

Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04 MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare 023-77 70 77 britta.johnsson@regiondalarna.se Datum 2013-12-04 Styrgruppsmöte barn och unga 2013-12-04 Närvarande: Tina Jäderbrant (punkt 1-7, 10, 11), Gunilla

Läs mer

Projektplan Barn och Unga Fyrbodal

Projektplan Barn och Unga Fyrbodal 2012-04-26 Projektplan Barn och Unga Fyrbodal Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har 2011-01-27 undertecknat en överenskommelse om stöd till en evidensbaserad praktik inom den

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder

Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder 1 (5) Samordningsgruppen specialitetsråd funktionshinder : Tid: 9.00 14.00 Plats: Central Hotel, Stockholm Närvarande: Anita Nyqvist, Värmland, Eva-Charlotte Bernthson, Sörmland, Gunilla Lillhager, Dalarna,

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 170208 1. Inledning Vi hälsar Malin Nilsson välkommen. Malin är från 170220 verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg. Mötets punkter får en annan ordningsföljd än i utsänd dagordning.

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 december 2011 kl. 13. Kronobergsgrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 december 2011 kl. 13. Kronobergsgrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadvägen 9, Växjö 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-12-21 FoU-beredningen Tid Torsdagen den 15 december 2011 kl. 13 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsgrummet,

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Verksamhetsberättelse RSIS 2013

Verksamhetsberättelse RSIS 2013 Verksamhetsberättelse RSIS 2013 Inledning Rett Syndrom i Sverige, RSIS är en rikstäckande förening som bildades 1997. Föreningen riktar sig till både anhöriga och professionella som kommer i kontakt med

Läs mer

Samverkansberedningen

Samverkansberedningen 1 (6) Landstingets kansli 2014-10-20 Kansliavdelningen, Justerat 2014-11-03 SB 6/2014 Samverkansberedningen Tid Måndagen den 20 oktober 2014 kl. 9-11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Styrelsemöte

Styrelsemöte Styrelsemöte 2016-09-22-23 Plats: Stockholm Radisson Blu Royal Viking (Centralstation) Tid: torsdag 22/9 12.00 gemensam lunch (lunchen serveras en trappa upp, ovan receptionen) Närvarande: Kristina Brengesjö,

Läs mer

Regelverk för diagnosgruppernas arbete med kvalitetsfrågor inom hematologi

Regelverk för diagnosgruppernas arbete med kvalitetsfrågor inom hematologi Regelverk för diagnosgruppernas arbete med kvalitetsfrågor inom hematologi Detta dokument är en reviderad version av det dokument med samma namn som antogs av årsmötet för Svensk Förening för Hematologi

Läs mer

Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr

Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr Regionstyrelsen 31 oktober 2018 Sida 1 (5) 211 Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr 3785-2017 Regionstyrelsens förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Nr Ärende Föredragande 1 Val av justerare. 5 Beslut om plan för inriktning och strategiska mål Mia Pless

Nr Ärende Föredragande 1 Val av justerare. 5 Beslut om plan för inriktning och strategiska mål Mia Pless Gemensamma nämnden för kunskapsstyrning Onsdag 8 februari kl. 13.30 16.00 (paus inkl. fika kl. 14.45 15.00) Hälsa och habiliterings ledningskontor, S:t Johannesgatan 28A 1tr Konferensrum Duvan Föredragningslista

Läs mer

Lägesrapport 2013. 7.1.1 Tillgänglighet första linjen STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 7.

Lägesrapport 2013. 7.1.1 Tillgänglighet första linjen STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 7. STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA 2013 Lägesrapport 2013 7.1 BARN OCH UNGA 7.1.1 Tillgänglighet första linjen Mätning första linjen, ett förslag till uppföljning inför år 2014 Med

Läs mer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer www.svnuppsalaorebro.se 2015-01-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar

Läs mer

Habiliteringsprogram Transition BUH NLL

Habiliteringsprogram Transition BUH NLL Habiliteringsprogram Transition BUH NLL Berörda enheter Barn- och ungdomshabilitering NLL Syfte Vi tydliggör vårt utbud av råd, stöd och behandling för patient, medarbetare och samverkanspartners och genom

Läs mer

Regional handlingsplan social barn- och ungdomsvård

Regional handlingsplan social barn- och ungdomsvård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Johan Karlsson Administrativa enheten +46155245000 2016-05-19 NSV16-0024-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst

Läs mer

Strategigrupp barn och unga

Strategigrupp barn och unga MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Kommunal utveckling, Finnveden Närvarande: Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Karl Gudmundsson, socialtjänst, ordförande Yvonne

Läs mer

Verksamhetsberättelse BarnSam 2013

Verksamhetsberättelse BarnSam 2013 2014-01-02 Verksamhetsberättelse BarnSam 2013 Medarbetare i fem av Region Gotlands förvaltningar möter dagligen barn och ungdomar i sitt arbete. Oftast löser man frågor runt barnen inom sin egen verksamhet,

Läs mer

Handledaremöte 2012-31-01

Handledaremöte 2012-31-01 Handledaremöte 2012-31-01 Närvaro: Annika, Grethe, Dominique, Giovanni, Gun, Lena närvarande en kortis i början, Else (vid datorn) ST-läkarna o ST-café, 2 st per år, nästa gång 2012-04-17 13-16. Tänk efter

Läs mer

Öppna jämförelser i socialtjänsten

Öppna jämförelser i socialtjänsten 12 september 2011, Växjö konserthus Öppna jämförelser i socialtjänsten I juni 2006 publicerades den första öppna jämförelsen. Då var det kvaliteten inom hälso- och sjukvården som publicerades. Ett år senare,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

FoU-beredningen. Plats: Epsilon, Region Kronoberg, S Järnvägsgatan 1 (H-huset), Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45

FoU-beredningen. Plats: Epsilon, Region Kronoberg, S Järnvägsgatan 1 (H-huset), Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45 FoU-beredningen Datum: 2018-04-13 Tid: 09:00-11:45 Plats: Epsilon, Region Kronoberg, S Järnvägsgatan 1 (H-huset), Växjö Ledamöter Carin Högstedt (V) (ordförande) Charlotta Svanberg (S) (vice ordförande)

Läs mer

Forsknings- och utvecklingsenheten Habilitering & Hjälpmedel FoU-PM 5/2016. Struktur och arbetsmaterial för att implementera EBH-rekommendationer

Forsknings- och utvecklingsenheten Habilitering & Hjälpmedel FoU-PM 5/2016. Struktur och arbetsmaterial för att implementera EBH-rekommendationer Forsknings- och utvecklingsenheten Habilitering & Hjälpmedel FoU-PM 5/2016 Struktur och arbetsmaterial för att implementera EBH-rekommendationer Verksamhet: Ansvarig verksamhetschef: Projektets medarbetare:

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Habilitering & Hälsa E-post: habilitering@sll.se Telefon: 08-123 350 00 Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2014-01-24 Diarienummer SLSO 2014-280 Värdegrund Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Nationell organisering för kunskapsutveckling i socialtjänsten. Dialogkonferens FoU Välfärd 6 februari 2016 Anna Lilja Qvarlander SKL

Nationell organisering för kunskapsutveckling i socialtjänsten. Dialogkonferens FoU Välfärd 6 februari 2016 Anna Lilja Qvarlander SKL Nationell organisering för kunskapsutveckling i socialtjänsten Dialogkonferens FoU Välfärd 6 februari 2016 Anna Lilja Qvarlander SKL Systemet för kunskapsstyrning Kommuner/lands -ting/region Regionala

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag 1 (5) Svar på regeringsuppdrag Delredovisning av regeringsuppdraget Bättre dialog mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården Försäkringskassan och Socialstyrelsen Bättre dialog mellan Försäkringskassan

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006 Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare verksamhetsåret 2006 Styrelsen för YSS har under verksamhetsåret varit: fredag den 24 augusti 2007 Ordföranden fram till årsmötet i Skövde

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 Folkhälsoutskottet Tid Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Tisdagen den 1 april 2014 kl.13.15

Läs mer

Vad hoppades vi? Vad blev det? Vart vill vi nu? 12 februari 2014

Vad hoppades vi? Vad blev det? Vart vill vi nu? 12 februari 2014 Vad hoppades vi? Vad blev det? Vart vill vi nu? 12 februari 2014 Ulrike Edin 1 Vilka är vi? Habilitering och Hjälpmedel, H & H, i Region Skåne Barn- och ungdomshabiliteringen Vuxenhabiliteringen Syn- hörsel-

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 20140114 Sidan 1 av 5 'Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2013 Sammanfattning av verksamhetsåret Året började med att den nya styrelsen, på uppdrag av årsmötet, organiserade ett extramöte

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Annmargreth Kvarnefors, utvecklingsledare

Läs mer

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014

Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 2015-01-25 Sidan 1 av 5 Sveriges Ingenjörer Distrikt Väst Verksamhetsberättelse 2014 Sammanfattning av verksamhetsåret Under året har vi genomfört ett antal evenemang och aktiviteter där vi mött cirka

Läs mer

En inspirationsdag om framtidens forskning inom hälsa och sjukvård

En inspirationsdag om framtidens forskning inom hälsa och sjukvård FoUU-dagen 2015 En inspirationsdag om framtidens forskning inom hälsa och sjukvård 12 november kl. 08:30-16:30 Varbergs kurort Dagen är kostnadsfri och anmälan sker via utbildningskatalogen på intranätet

Läs mer

U T V E C K L I N G S L E D A R E

U T V E C K L I N G S L E D A R E Projektplan REGIONAL UTVECKLINGSLEDARE BARN OCH UNGA Bakgrund Under 2008 tillsatte regeringen en utredning under ledning av Kerstin Wigzell som 2008 resulterade i ett betänkande Evidensbaserad praktik

Läs mer

Strategigrupp barn och unga

Strategigrupp barn och unga MÖTESANTECKNINGAR 1(6) Plats: Kommunal utveckling lokal Höglandet Närvarande: Miriam Carlsson, primärvården Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Karl Gudmundsson,

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2008-09-02 JUSTERAT 2008-09-11 1 (5) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 2 september 2008, kl.09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Frånvarande

Läs mer

Pågående aktiviteter:

Pågående aktiviteter: 1 Ullinge RMPG-smärta 15-12-03 gulmarkerat Närvarande: Maria Afrell, Mait Pettersson, Ann-Britt Ekvall, Anne-lie Gustafsson, Stefan Bragsjö, Marita Rydå, Agneta Siebers, Anders Kjellgren Pågående aktiviteter:

Läs mer

Protokoll styrelsemöte 23 2014-05-12

Protokoll styrelsemöte 23 2014-05-12 1/5 2014-06-09 Protokoll styrelsemöte 23 2014-05-12 Närvarande: Pelle Ehn, K3 Malmö Högskola D&R (PE) ordförande Margareta Norell Bergendahl, ITM KTH KTH (MNB) Åsa Wikberg-Nilsson, ordf D&R (ÅW) Närvarande

Läs mer

Ärende Anmärkningar Ansvarig. Föredragningslista godkänns. Information, ordförande Heidi Hansson och vice ordförande Lars Nordlander

Ärende Anmärkningar Ansvarig. Föredragningslista godkänns. Information, ordförande Heidi Hansson och vice ordförande Lars Nordlander Sid 1 (6) Ärende Anmärkningar Ansvarig 18. Fastställande av föredragningslista Föredragningslista godkänns 19. Information Information, ordförande Heidi Hansson och vice ordförande Lars Nordlander (HH,

Läs mer

Minnesanteckningar. Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari 2011 Tid: Kl 8.30 10.30

Minnesanteckningar. Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari 2011 Tid: Kl 8.30 10.30 TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg 2012-06-03 VILMERGRUPPEN 1 ( Minnesanteckningar Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 4 februari

Läs mer

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting

Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting 1(5) Ledningsgruppen för samverkan kommun landsting Tid: tisdagen den 28 maj 2013, klockan 15.00 17.00 Plats: Landstingets kansli i Jönköping, sal F. Närvarande Anders Åberg Ann-Margret Kvarnefors Agneta

Läs mer

Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014

Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014 International Child Development Programme Stiftelsen ICDP Sweden Stockholm 2 mars 2014 Verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Programmet Vägledande samspel/icdp ingår i ett internationellt nätverk som arbetar

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Besök oss på www.sbu.se Följ oss på Twitter @SBU_se Rådet för styrning med kunskap är: Samordnad Vi uppfattas & uppträder samordnat Rådet Huvudmannagruppen

Läs mer

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå 20/38 Plats Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå Beslutande Övriga deltagare Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Margareta Bladfors, (s), Luleå Henning Åhman, (s) Arvidsjaur Marlene Haara, (s), Haparanda Rita

Läs mer

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Närvarande: Anna-Lena Sörenson, Östergötland, ordf Agneta Jansson, Västra Götaland Ann Lindman, Gävleborg Cecilia Carpelan, Stockholm

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 134 Godkännande av ärendelista... 170 135 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 171 136 Riktlinje Skydds- och begränsningsåtgärder revidering... 172 137 Ledningssystem för

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Vision för specialistområdet habilitering

Vision för specialistområdet habilitering Vision 2022 för specialistområdet habilitering Visionen är en beskrivning av vad som kommer att känneteckna svensk habilitering år 2022. Syftet är att den ska vara vägledande i utveckling av svensk habilitering

Läs mer

Lars Lidgren Svensk Ortopedisk Förenings årsmöte 30 augusti 2006

Lars Lidgren Svensk Ortopedisk Förenings årsmöte 30 augusti 2006 NKO Lars Lidgren Svensk Ortopedisk Förenings årsmöte 30 augusti 2006 - Lars Lidgren (ordf.), Lund - Olle Hägg, Göteborg - Johan Kärrholm, Göteborg - K-G Thorngren, Lund - Olle Nilsson, Uppsala - Olle

Läs mer

Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser. Veronica Wingstedt de Flon Verksamhetschef, jur kand

Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser. Veronica Wingstedt de Flon Verksamhetschef, jur kand Nationella Funktionen Sällsynta Diagnoser Veronica Wingstedt de Flon Verksamhetschef, jur kand veronica.wingstedtdeflon@nfsd.se NFSD, bakgrund, uppdrag och arbete Något om resultatet så här långt.. Bakgrund

Läs mer

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus

Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Skellefteå 2016-01-21 Sammordningsförbundet Skellefteå-Norsjö Ansökan om medel för förstudie Fokus arbetsliv Psykisk hälsa i fokus Bakgrund I Sverige står psykiatriska diagnoser för ca 40 % av alla pågående

Läs mer

Vad händer i omvärlden? Ylva Branting

Vad händer i omvärlden? Ylva Branting Vad händer i omvärlden? Ylva Branting EU EU:s definition av sällsynta sjukdomar Kodning och klassificering Omfattar fem gånger så många individer. Europeisk förteckning Standards av hjälpmedel hygienhjälpmedel

Läs mer

Nationella kvalitetsregister. CPUP MMCUP (HabQ)

Nationella kvalitetsregister. CPUP MMCUP (HabQ) Nationella kvalitetsregister CPUP MMCUP (HabQ) CPUP Startade som ett kliniskt uppföljningsprogram i Skåne Blekinge Halland för drygt 20 år sedan. Primär målsättning: Minska antalet höftledsluxationer hos

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Individ- och familjeomsorg Ärendenr SON 2014/4 1 (5) Datum 16 januari 2014 Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 Enligt styrelsebeslut 2010-02-05 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

STYRELSEN Föreningens styrelse har under det gångna verksamhetsåret haft följande sammansättning:

STYRELSEN Föreningens styrelse har under det gångna verksamhetsåret haft följande sammansättning: VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Styrelsen för Barnlängtan lämnar härmed följande berättelse för den verksamhet som bedrivits inom föreningen under tiden 1 januari - 12 december, 2013 STYRELSEN Föreningens styrelse

Läs mer

Samspel för delaktighet. 6 november Inbjudan

Samspel för delaktighet. 6 november Inbjudan Samspel för delaktighet 6 november 2012 Inbjudan En mötesplats för forskare och praktiker Konferensen ger en inblick i den omfattande forskning som pågår vid Uppsala universitet om funktionshinder. Den

Läs mer

IFO-chefsnätverket Välkomna!

IFO-chefsnätverket Välkomna! IFO-chefsnätverket 2019-08-30 Välkomna! Idag Start med kaffe Rundan FoU i Väst Fika Planering för kommande år Korta avstämningar Psykisk hälsa och missbruk Jäv Diskussion Planering för 2019-2020, prioritering

Läs mer

STHFs styrelseprotokoll nr 5 2014

STHFs styrelseprotokoll nr 5 2014 STHFs styrelseprotokoll nr 5 2014 Plats: SRATs kansli Stockholm Datum: 14-15 maj 2014 Närvarande: Yvonne Nyblom Ordförande Ingela Jägestrand Mari Carlsson Anna Magnusson Monica Ringdahl Birgitta Jönsson

Läs mer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer

Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Välkomna till extramöte för nätverket för regionala samverkans- och stödstrukturer Blandade informationspunkter inom områden som är aktuella för er skarpa frågor - Nomineringar till nationellt programområde

Läs mer

RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA. SVOM Håkan Gadd

RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA. SVOM Håkan Gadd RESURSCENTRA FÖR PSYKISK HÄLSA SVOM 2017-12-01 Håkan Gadd Bakgrund Kunskapsbaserad och jämlik vård SOU 2017:48 - Stort utbud av kunskapsstöd som behöver bättre styrning - Många aktörer och blygsamt genomslag

Läs mer

Kvalitetsregister som stöd i förbättringsarbete

Kvalitetsregister som stöd i förbättringsarbete Kvalitetsregister som stöd i förbättringsarbete Foto: Från Google HabQ Koordinatorsträff 2016-09-22 Maria Johansson, Utvecklingsledare, Qulturum, Region Jönköpings län Qulturum - Qvalitet Utveckling Ledarskap

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Årsmötet hölls i Studiefrämjandets lokal Kronohallen i Falun den 15 mars. Mötet avslutades med att Ida Otterholm berättade om hur det är att leva med ett barn med NPF-diagnos.

Läs mer

En lägesrapport. användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län

En lägesrapport. användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län En lägesrapport användning av Nationellt fackspråk inom kommunal hälso- och sjukvård i Stockholms län Förord Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting har i uppdrag av regeringen att arbeta med

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2015 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2015 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Högskolan Dalarna, 2014-11-10 Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den

Läs mer

- förebyggande uppföljning vid ryggmärgsbråck. Information för deltagare

- förebyggande uppföljning vid ryggmärgsbråck. Information för deltagare MMCUP - förebyggande uppföljning vid ryggmärgsbråck Information för deltagare Personer med ryggmärgsbråck behöver många olika sjukvårdskontakter under hela livet och det är lätt hänt att någon viktig insats

Läs mer