PROTOKOLL 1 (38)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 1 (38)"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (38) Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl , Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Carin Lundberg, kulturnämndens ordförande, 54 Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer Carina Sundbom och Kurt Vallmark med Lilian Parbring och Valter Stenberg som ersättare Underskrifter.. Ann-Christin Westerlund, ordförande Lars Björklund, sekreterare.. Carina Sundbom, protokollsjusterare. Kurt Vallmark, protokollsjusterare BEVIS OM ANSLAG Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla Sammanträdesdatum Anslaget har satts upp Anslaget tas ner efter Förvaringsplats för protokollet Kommunledningskontoret/sekreteriatet Underskrift. Åsa Lundmark

2 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 2 Beslutande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Förhindrad ledamot Inkallad ersättare Karin Andersson (S) Iris Nilsson (S), närv och tjg t o m kl 15.00, 45-51, 54,55 Robert Ingberg (S), närv kl , tjg fr o m kl 15.00, 52, 53, Lorents Burman (S), närv t o m Saknar ersättare kl 16.30, 45-52, Åsa Etelämäki (S) Sten-Arne Burman (S) Eva Fransson (M) Monica Grape (M) Åsa Gustafsson (FP) Ulla Bråndal (FP) Amir Hajdarpasic (S) Daniel Envall (S) Gunnar Holmlund (S) Gunilla Lundström (S) Håkan Lindh (FP) Jörgen Tärnström (FP) Johanna Lundgren (V) Lars Carlsson (V) Carina Lundmark (S) Gunnel Sandström (S) Carl-Göran Lundmark, närv t o m Saknar ersättare kl 16.20, 45-51, Andreas Löwenhöök (M) Gunnar Fransson (M) Maria Sandström (C) Mari L Hedström (C) Fredrik Stenberg (S) Britta Rådström (S) Maalin Wikström (MP) Ingegerd Saarinen (MP) Rune Wästerby (MP) Jan-Erik Engman (MP), närv och tjg t o m kl 16.00, 45-51, Daniel Ådin (S), närv t o m Saknar ersättare kl 16.20, 45-51, Lars Åhman (FP) Saknar ersättare Gunilla Åström (S) Kamel Mnad (S) Tomas Marklund (S) Agneta Burman-Ljungblad (S)

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 3 45 Dnr Fråga av Anna-Britta Lundberg (S) om förebyggande arbete för att förhindra självmord Kommunfullmäktigeledamoten Anna-Britta Lundberg (S) har till folkhälsorådets ordförande ställt följande fråga: Suicid är att betrakta som ett stort folkhälsoproblem. Även om Västerbotten och Skellefteå ligger lågt i förhållande till riket så kan vi inte slå oss till ro. I Sverige tar ca 1500 människor livet av sig årligen, en var sjätte timma, det är fyra gånger så många som antalet döda i trafiken och vi vet också att självmordsförsöken hos unga flickor ökar. I Skellefteå kommun pågår sedan 2009 ett verksamhetsövergripande arbete mellan landstinget och kommun vad gäller självmordsförebyggande arbete i syfte att få ner självmordstalen. Psykiatrin initierade detta och Jönköping var förebild där man genom samsyn, samverkan och samarbete lyckades förebygga självmord och den röda tråden var larmplaner. Jönköpings kommun har ett samarbete mellan räddningstjänsten, SOS Alarm, sjukvården, polismyndigheten när någon hotar att ta sitt liv och räddningstjänsten ett samordningsansvar. Min fråga till folkhälsorådets ordförande är: På vilket sätt anser du att vi i Skellefteå kommun kan arbeta mer strategiskt med denna fråga? Kan en kommunal handlingsplan vara en väg att gå för att upprätta en nollvision mot självmord? Med kommunfullmäktiges medgivande besvarar folkhälsorådets ordförande Harriet Classon (S) frågan. Sedan Anna-Britta Lundberg (S) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

4 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 4 46 Dnr Fråga av Kurt Vallmark (C) om att ta tillvara spillvärme från Rönnskärsverket Kommunfullmäktigeledamoten Kurt Vallmark (C) har till kommunstyrelsens ordförande ställt följande fråga: Ett svar på en insändare i tidningen Norran gör att en fråga jag ställt i fullmäktige vid ett flertal tillfällen åter känns aktuell. Svaret på frågan om spillvärmen från nya E-kaldoverket som gavs i kommunfullmäktige 2011 var att samtal pågick. Härav ny fråga: Har samtalen mellan Skelleftekraft/Skellefteå kommun och New Boliden AB givit resultat eller kommer en stor del av spillvärmen att fortsätta värma Bottenviken? Med kommunfullmäktiges medgivande besvarar kommunstyrelsens ordförande Bert Öhlund (S) frågan. Sedan Kurt Vallmark (C) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

5 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 5 47 Dnr Fråga av Hans Brettschneider (MP) om att ge blod på arbetstid Kommunfullmäktigeledamoten Hans Brettschneider (MP) har till personalnämndens ordförande ställt följande fråga: I dag låter färre än hälften av landets kommuner, 45 procent, sina anställda ge blod på betald arbetstid. Bland privata företag är andelen 59 procent, visar en undersökning som Blodcentralen i Stockholms län har gjort. Alla förväntar sig att det ska finnas blod när och om man behöver det. Blodgivarna behöver bli fler och arbetsgivare har här en möjlighet att hjälpa till med detta. Få av Sveriges kommuner uppmuntrar sina anställda att ge blod och ännu färre, 16 procent, har en uttalad policy för blodgivning på arbetstid. Jag har frågat några anställda inom kommunen hur det ser ut för deras del men jag har inte fått någon klarhet vad som gäller. En del har sagt att dom tror det och andra inte eller har inte hört något. Kan väl också nämnas att enligt undersökningen gjord av Blodcentralen i Stockholm så var åtta av tio riksdagsledamöterna positiva till blodgivning på betald arbetstid. Mina frågor till personalnämndes ordförande Harriet Claesson. Hur ser möjligheten ut för anställda inom Skellefteå kommun att ge blod på betald arbetstid? Har Skellefteå kommun någon uttalad policy för Blodgivning på arbetstid? Om man har en policy så verkar det finnas behov av att tydliggöra den är du då beredd att göra det? Om det inte finns någon uttalad policy i dag är du då beredd att arbeta för att ta fram en sådan? Med kommunfullmäktiges medgivande besvarar personalnämndens ordförande Harriet Classon (S) frågan. Sedan Hans Brettschneider (MP) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

6 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 6 48 Dnr Interpellation av Andreas Löwenhöök (M) om klimatkompensering för flygresor (2/12) Kommunfullmäktigeledamoten Andreas Löwnhöök (M) har till kommunstyrelsens ordförande ställt följande interpellation: Klimatfrågan hör till vår tids stora globala utmaningar. Att klimatutmaningen är gränsöverskridande är ingen ursäkt för att avsäga sig det nationella, lokala eller personliga ansvaret. Alla måste delta i arbetet med denna utmaning. I Skellefteå kommuns omvärldsanalys tydliggörs att kommunen måste förhålla sig till klimatutmaningen. Kommunen har ett särskilt ansvar för att ta täten i klimatarbetet, inte minst mot bakgrund av att kommunen utgör den största arbetsgivaren. Det pågår ett ambitiöst, tydligt målformulerat och brett politiskt förankrat miljöarbete i Skellefteå kommun, men det finns fortsatt mer att göra. Ett arbetsområde, där det finns mer att göra i hela landet, är transportsektorn. Transportsektorn är fortfarande den sektor som släpper ut störst andel växthusgaser, 31 % av de totala utsläppen (2010). Därför är reduktioner av utsläpp inom transportsektorn fortsatt en stor del av klimatutmaningen. Omställningen till en fossilfri fordonsflotta är en viktig del i detta. Moderaternas vision är att Sverige 2030 ska ha en fordonsflotta som är oberoende av fossil energi. Därför står Moderaterna bakom fortsatta satsningar på olika former av fossilfria fordon i kommunen. Utöver denna omställning är det centralt att slå fast att alla transportslag ska bära sina miljökostnader. De utsläpp som görs ska kompenseras med klimatsmarta investeringar. Moderaterna anser mot bakgrund av detta att flygresor, som kommunala tjänstemän eller politiker gör, ska klimatkompenseras. Mot bakgrund av detta har jag följande frågor till kommunstyrelsens ordförande Bert Öhlund (S): 1. Klimatkompenserar Skellefteå kommun för flygresor i dag? 2. Vad är kostnaden för klimatkompenseringen av Skellefteå kommuns flygresor, eller vad skulle den vara om klimatkompensering införs? 3. Delar du Moderaternas åsikt om att Skellefteå kommun bör klimatkompensera flygresor, om detta inte görs i dag? Kommunfullmäktiges beslut Interpellationen bordläggs.

7 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 7 49 Dnr Interpellation av Marika Vallgren (KD) om mer tid till personer som bor på äldre- och demensboenden i kommunen (4/12) Kommunfullmäktigeledamoten Marika Vallgren (KD) har till socialnämndens ordförande ställt följande interpellation: Ålderdom är en viktig och naturlig del i en människas liv. Det är något som vi alla ska uppleva om vi får möjlighet. För att förgylla och ge äldres liv glädje och stimulans är aktiviteter viktigt. Allt för bästa möjliga välbefinnande. I kommundatabasen finns uppgifter om att endast fyra av tio äldreboenden i 150 kommuner uppfyller målen att ha minst två dagliga aktiviteter på vardagar. Bara en av fyra klarar målet att ordna en aktivitet på helger, visar statistiken. Detta om något kan man inte vara nöjd över. Våra äldre har rätt och behöver aktiviteter på äldreboenden. Aktiviteter kan vara det mest skiftande karaktär som högläsning, musik, sång och bakning, ja, listan kan göras riktigt lång. Det är endast tanken som sätter begränsningarna. Mina frågor till socialnämndens ordförande Gunilla Åström blir således: 1. Hur ser det ut på Skellefteå kommuns äldreboenden? 2. Hur mycket tid har personalen att avsätta till aktiviteter för våra äldre som bor på ett äldreboende? 3. Hur ordnas det i den praktiska vardagen på Skellefteå kommuns äldreboenden med allt som personalen att göra att det finns möjlighet att prioritera aktiviteter tillsammans med de äldre? Socialnämndens vice ordförande Kenneth Fahlesson (S) lämnar följande svar: Svar på fråga 1: De uppgifter som Vallgren hänvisar till är nationella mätningar som kommunerna själva tar fram och matar in i Kolada. Måttet avser aktiviteter som är gemensamma och brukaren i förväg kan ta ställning till om de vill delta genom exempelvis ett schema. Sammanställningen i Kolada (senaste mätning) visar att 40 % av kommunerna har två dagliga aktiviteter på vardagar och 25 % av kommunerna har minst en aktivitet per dag på helger. Äldreomsorgen i Skellefteå har inte ställt kravet på att verksamheterna ska garantera de antal aktiviteter som det nationella måttet anger. Vid nationella jämförelser måste man även beakta att kommunerna har olika typer av äldreboenden, vissa har t ex kvar servicehus, som är en boendeform för personer med mindre omsorgsbehov.

8 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 8 Ett flertal aktiviteter sker varje vecka på Skellefteå kommuns äldreboenden. På hjälp/äldre/aktiviteter kan man läsa vilka regelbundna aktiviteter som ordnas på våra äldreboenden. Äldreomsorgens aktivitetsledare samordnar många aktiviteter, bokar underhållare etc. Aktiviteter kan för en del vara viktiga och stimulerande och för andra är det för mycket och för stökigt att vara med på stora gemensamma evenemangsaktiviteter. Genomsnittålder på Skellefteå kommuns äldreboenden är 84 år och många av dem som bor på särskilt boende (äldreboende) har stort behov av omsorg och vård. Erfarenheten (från fokusgrupper på äldreboenden) visar att den som är pigg har önskemål om aktiviteter men för dem som sjuka och har sämre ork blir det lilla viktigt så som att få stöd när man behöver det. Att få personlig omsorg och en stund av egen tid kan vara det som behövs och vad man orkar med. Även vardagliga aktiviteter är en typ av aktiviteter, exempelvis att städa, plocka undan från bordet. För någon annan kan fika tillsammans några stycken eller samtala kring ett ämne kännas viktigt och lagom. Aktiviteter kan och måste få vara en blandning av stora och små händelser, eftersom de som bor på våra äldreboenden liksom dem som är yngre har olika behov och önskemål. När kontaktpersonen skapar en genomförandeplan med den enskilde finns möjlighet att ta reda på vilka intressen han/hon har, och på så sätt hitta det som passar individen. Under två års tid har SESAM projektet pågått. Utbildning till aktivitets- och kulturombud på särskilt boende men även ombud i hemtjänsten. I dag finns ca 100 ombud. Ombudets roll är bland annat att samordna aktiviteter, engagera och inspirera alla i arbetsgruppen till delaktighet. Under projekttiden har ombuden fått insikt i olika kulturyttringar och avslutat med egna miniprojekt, så som teamutställningar, bocciaspel, fredagsmys, 50-tals vecka med mera. Nya kontakter har också skapats mellan Äldreomsorgen, Kultur Skellefteå och Fritidskontoret för att skapa neutrala mötesplatser för äldre i Skellefteå kommun, kontakter med Rönnskärs museum, Seniordansarna med flera. Svar på fråga 2: Aktiviteter kan många gånger ske i vardagen, i vart fall när det handlar om aktiviteter som är fokuserade på vad den enskilde vill, eller en mindre grupp av personer. Brukarens eller personalens tid är inte uppdelat i olika tidsangivelser, arbete med människor innebär att dagarna kan se olika ut beroende på de boendens dagsform. Under 2012 kommer äldreomsorgen att arbeta vidare med hur vi kan hitta sätt att strukturera och planera verksamheten som hjälper personalen att prioritera för ökad brukartid. I socialnämnden styrkort finns angivet målet att öka bemanningen inom äldreboendena och på nationell nivå pågår utredning kring bemanningsfrågor på boenden för personer med demenssjukdom. Svar på fråga 3: På senare tid har boendecheferna på våra äldreboenden arbetat med olika lösningar för att hitta bra sätt att sköta den dagliga planeringen. Schemaläggning av tid där kontaktperson kan stödja den boende för att denne ska få egen tid, med vad han/hon vill att den ska innehålla, är ett sätt att arbeta.

9 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 9 Som anges i frågan om Hur mycket tid har personalen att avsätta till aktiviteter för våra äldre som bor på äldreboende stycke 2 kommer äldreomsorgen att fokusera på att hitta sätt att strukturera och planera verksamheten. I den därpå följande debatten deltar Marika Vallgren (KD), Kenneth Fahlesson (S), Birgitta Burström (FP), Maria Wiksten (KD), Lennart Hägglund (KD), Hans-Eric Wallin (V), Harriet Classon (S), Joakim Wallström (V), Anette Lindgren (M), Aleksander Radler (KD) och Daniel Öhgren (C). Behandlingen av ärendet förklaras därefter avslutad.

10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Interpellation av Marika Vallgren (KD) om livmoderhalsvaccinering (5/12) Kommunfullmäktigeledamoten Marika Vallgren (KD) har till gymnasienämndens ordförande ställt följande interpellation: Det har varit oklarheter kring upphandlingen av livmoderhalsvaccin. Vaccinationsprogrammet har försenats och framtvingat förnyad upphandling. Mina frågor till gymnasienämndens ordförande är: 1. När kommer vaccinationerna att börja och genomföras i Skellefteå kommun, för de elever som är berättigade till skyddet? 2. Vem ska vaccinera? Ska landstinget vara delaktig i vaccinationsprogrammet eller ska skolsköterskorna (elevhälsovården) vaccinera? Och om så är fallet får skolsköterskorna då utökade resurser? 3. Läkare ska finnas tillgänglig i anslutning till vaccinationerna, hur ordnas det i praktiken (om det nu blir skolsköterskornas uppgift)? Gymnasienämndens ordförande Bertil Almgren (S) lämnar följande svar: Svar på fråga 1: Kommunens ansvar är att under skoltid genomföra barnvaccinationsprogrammet. Vaccination mot HPV, humant papillomvirus, finns med i programmet sedan 2010 för flickor födda 1999 och senare. Vaccinationen ska ske i åk.5/6. En försening av vaccinationerna har skett p.g.a. överklagande kring upphandlingen av vaccinet. Grundskolans elevhälsa i Skellefteå kommun planerar att börja vaccinera flickorna under september 2012 (Dos 1 i september, dos 2 under november och dos 3 i april 2013). Det är skolsköterskorna som vaccinerar flickorna i grundskolan. Svar på fråga 2: Landstinget är delaktiga i barnvaccinationsprogrammet genom vaccination på BVC. Den fråga som förekommer i den allmänna debatten handlar om fri HPV-vaccinering av flickor födda , s.k. catchup- vaccinering. Västerbottens läns landsting kommer att utföra catchup-vaccinering genom de hälsocentraler där berörda flickor är listade, med början under våren Skellefteå kommun ställer sig positiv till samverkan mellan kommun och landsting kring information om HPV-vaccinering och ev. personalförstärkningar vid vaccineringstillfällena. Svar på fråga 3: Utifrån ovanstående svar är fråga 3 överspelad, men för interpellanten och kommunfullmäktige kan det vara bra att veta att alla skolsköterskor som har distriktsköterske- eller barnsjuksköterskeutbildning har behörighet enl. lagen att bedöma och utföra vaccinationer enligt barnvaccinationsprogrammet. Socialstyrelsen har dessutom ändrat i behörigheten så att catchup- vaccinering kan genomföras enligt

11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 11 det som sagts ovan utan läkarordination. Kort sagt, de skolsköterskor kommunen har anställda kan själva bedöma och utföra catchup-vaccinering. I dagsläget är dock frågan inaktuell eftersom hälsocentralerna kommer att utföra vaccinationerna. Sedan Maria Marklund (S) och Marika Vallgren (KD) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Interpellation av Maria Wiksten (KD) om hur barn med särskilda behov får stöd i sin skolgång (6/12) Kommunfullmäktigeledamoten Maria Wiksten (KD) har till barn- och grundskolenämndens ordförande ställt följande interpellation: Barn är olika och har olika behov och förutsättningar. Det är viktigt att varje barn får möjlighet att utvecklas efter sin unika förmåga och sina förutsättningar. Skolan är en viktig del i varje barns liv. Inte ett enda barn skulle behöva känna sig misslyckade i skolan. Det är viktigt att varje barns unika förutsättningar möts av skolan och att varje barn får de bästa resurserna till att utvecklas. I den nya skollagen har regeringen tydligt gjort att det ska finnas ett grundbelopp till alla barn, en så kallad elevpeng och ett tilläggsbelopp för barn med särskilda behov. I grundbeloppet ingår medel för lärar- och lokalkostnader, skolmat, syokonsulent, elevvård, läromedel samt administrationskostnader. Grundbeloppet är samma för varje elev. Tilläggsbeloppet, som är utöver grundbeloppet, är till för barn med särskilda behov. Det är inte något fastställt belopp utan är ett individuellt anpassat stöd till elever med särskilda behov för elevassistent eller hjälpmedel. Allt för att barn med särskilda behov ska få bästa förutsättningar att utvecklas efter sin förmåga. Med anledning av ovanstående frågar jag barn- och grundskolenämndens ordförande: - Hur får barn med särskilda behov stöd i sin skolgång? - Vilka rutiner finns det omkring ansökan av tilläggsbelopp? - Vilken information ges till skolledare, syvare, föräldrar, mentorer, kuratorer omkring möjlighet till att ansöka om tilläggsbelopp? Barn- och grundskolenämndens ordförande Maria Marklund (S) lämnar följande svar: Barn- och grundskolenämnden beslutar i samband med internbudget om resursfördelning. I de kommunala grundskolorna har rektor ansvar och beslutanderätt om insatser för särskilt stöd. Rektor har möjlighet att föra dialog med för- och grundskolechef om ekonomiskt tillskott till skolan ur centralt avsatta resurser. I barn- och grundskolenämndens internbudget finns 20 mnkr för utjämning mellan skolområden på grund av variationer i behoven. Därutöver finns 5,0 mnkr avsatta för särskilda stödinsatser. Dessa medel behöver inte riktas direkt till individuellt stöd utan kan även användas till insatser för grupper.

13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 13 Fristående skolor på grundskolenivå kan genom huvudmannen ansöka om tilläggsbelopp hos skol- och kulturkontoret. Beslut fattas av för- och grundskolechef. I skollagen 9 kap, 20, 10 kap, 38 samt 11 kap, 37, regleras hur ersättningar till fristående skolor ska beräknas. Där finns begreppen grundbelopp och tilläggsbelopp med den innebörd som interpellanten redogör för. Tilläggsbelopp syftar till att ge utrymme för individuella stödinsatser som tekniska hjälpmedel eller assistentresurs direkt kopplad till individen. Bestämmelsen reglerar inte hur den kommunala resursfördelningen ska utformas. Samtliga och rektorer både kommunala och för fristående verksamheter informeras om resursfördelning och möjlighet att ansöka om skärskilt stöd. Inga andra har möjlighet att ansöka om extra resurser. I den därpå följande debatten deltar Maria Wiksten (KD), Maria Marklund (S), Stina Engström (FP) och Bertil Almgren (S). Behandlingen av ärendet förklaras därefter avslutad.

14 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Interpellation av Lennart Hägglund (KD) om problem med Skelleftebuss nya bussar (7/12) Kommunfullmäktigeledamoten Lennart Hägglund (KD) har till kommunstyrelsens ordförande ställt följande interpellation: Hösten 2011 upphandlades flera nya bussar till Skelleftebuss. Genast började problemen dyka upp. Högt störande ljud i bussen på gränsen till outhärdligt. Trångt mellan sätena i den bakre delen. En person med normallängd sitter mycket obekvämt. Bussar har fått byggas om av olika anledningar och därför transporterats till tillverkaren och åter. Delar lossnar och ramlar ner från taket. Elektroniken har levt sitt eget liv med stor irritation för alla de chaufförer som ska göra sitt jobb. Varningslampor lyser utan anledning m m. Farten har plötsligt gått ner till krypfart och chauffören har inte kunnat göra något åt problemet. Dessutom har det varit stora problem med att starta bussarna på morgonen. Det har hänt flera gånger att man efter flera startförsök gett upp och tagit nästa buss som inte den heller har startat. Det får flera konsekvenser! Chaufförerna blir stressade och oroliga när de inte vet om bussen startar. Bussen blir försenad och passagerarna vet inte om det kommer någon buss och flera gånger så har de missat andra bussar, ex. den till Umeå. Stress och osäkerhet gör också att trafiksäkerheten blir sämre. Man försöker köra in den förlorade tiden och det ökar risken för olyckor. Att starta på morgonen liknar mer ett lotteri, som en av förarna sa. Det är alltför många störningar för att man ska kunna vara nöjd. Det drabbar ju mest alla passagerare som är beroende av transport till sina jobb och utbildningar. Risken är ju att man tröttnar och tar bilen i stället. Det var nog inte tanken vid inköpen av de nya bussarna. Mina frågor till kommunstyrelsens ordförande är: 1. Hur ska Skellefteå kommun arbeta för att man ska slippa brister och störningar i busstrafiken i framtiden? 2. Har Skelleftebuss någon lösning på alla driftstörningar i de nya bussarna och när kan dessa i så fall vara åtgärdade? Kommunstyrelsens ordförande Bert Öhlund (S) lämnar följande svar: Svar på fråga 1: Skelleftebuss AB arbetar redan i dag genom långsiktig planering med utbud av busstrafik som fyller de resandes behov av transporter till/från arbete, studier och olika serviceinrättningar. Planeringen sker alltid utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv där bl a tillgänglighet, miljö och säkerhet utgör viktiga inslag.

15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 15 Svar på fråga 2: Skelleftebuss AB investerar i ett antal nya bussar varje år. Varje ny buss granskas och följs upp mycket noggrant för att eventuella fel och brister ska kunna åtgärdas. Eventuella åtgärder sker inom ramen för de garantier som lämnats av tillverkaren. Åtgärder för att lösa bristerna i de aktuella bussarna, som interpellationen refererar till, fanns redan från tillverkarna. Åtgärderna är nu genomförda. I den därpå följande debatten deltar Roger Marklund (S), Ola Burström (S), Bert Öhlund (S) och Maria Wiksten (KD)

16 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Interpellation av Carina Sundbom (C) om källsortering av brännbart hushållsavfall och bioavfall på kommunens äldreboenden (8/12) Kommunfullmäktigeledamoten Carina Sundbom (C) har till tekniska nämndens ordförande ställt följande interpellation: När man läser den senaste resultatrapporten Kommunens kvalitet i korthet finner man att Skellefteå kommun inte utmärker sig när det gäller hantering och återvinning av hushållsavfall. Av 160 kommuner ligger Skellefteå kommun en bit under medelvärdet när det gäller hanteringen och återvinningen. Denna statistik väcker frågor om hur vi i kommunen sorterar matavfall från brännbart avfall. Visst kan vi bättre? Kan vi i Skellefteå kommun öka källsorteringen av hushållsavfall ger detta miljövinster, vinster i form av biogas, minskade transporter och minskade kostnader för förbränning av sopor. Men då fordras det att även kommunala inrättningar och fler privata verksamheter källsorterar hushållsavfallet. I dag är det liten prisskillnad mellan att källsortera och att skicka blandat avfall, för en verksamhet. För att öka incitamentet att källsortera borde det vara betydligt större prisskillnad mellan alternativen, billigare att källsortera och dyrare att skicka blandat avfall. Med anledning av detta vill jag fråga följande: 1. Varför källsorterar man inte hushållsavfallet, brännbart och bioavfall, på till exempel kommunens äldreboenden? 2. Finns det planer på att börja med källsortering av hushållsavfallet, det brännbara och bioavfallet, inom kommunens äldreboenden? 3. När kommer tekniska kontoret att ge incitament för kommunala och privata verksamheter att källsortera hushållsavfall? Tekniska nämndens ordförande Ola Burström (S) lämnar följande svar: Svar på fråga 1: I samband med att biogasanläggningen byggdes infördes också systemet med sortering av avfallet i fraktionerna matavfall och brännbart. För att lyckas med detta på ett bra sätt genomfördes en omfattande informationskampanj och en stegvis övergång till det nya systemet. Ett medvetet val gjordes att inriktningen från början skulle vara de privata hushållen. Satsningen gick fantastiskt bra och detta kan vi se i att så många valde taxealternativet med utsortering av matavfallet och att den utsorterade fraktionen var rätt sorterad till 98%.

17 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 17 Nästa steg som inriktades mot verksamheter har inte gått lika bra. Detta är inte särskilt överraskande eftersom det ofta krävs både investeringar och förändringar i organisationen. Kommunala verksamheter har dock lyckats ganska bra med omställningen undantaget äldreboenden där det finns en stor potential till förbättring. Kommunfullmäktige har i Renhållningsordningen beslutat om lokala föreskrifter för avfallshantering inom Skellefteå kommun. Föreskrifterna finns bland annat att läsa på kommunens hemsida, I de lokala föreskrifterna står att läsa vilka regler som gäller för hantering av avfall i Skellefteå kommun. Reglerna tar upp vem som ansvarar för vad, hur olika typer av hushållsavfall ska sorteras och förpackas, vad som är ordinarie hämtningsintervall, vad som gäller för kompostering och var olika avfallsslag lämnas. Svar på fråga 2: Svaret på denna fråga finns delvis i svaret på den förra frågan. Tilläggas kan att ansvaret ligger på fastighetsägaren och nyttjanderättshavaren. Arbete med att öka utsorteringen av matavfall från verksamheter pågår och där kan tekniska kontoret ge råd om olika lösningar. Svar på fråga 3: I Skellefteå kommun tillämpas i dag en miljöstyrande taxa. Den innebär att det finns en prisskillnad mellan abonnemangsformerna blandat avfall och källsortering. Denna prisskillnad utgör i sig ett incitament att källsortera hushållsavfallet. Hur stor prisskillnaden ska vara är en bedömning som är gjord utifrån omvärldsanalys mot andra kommuner i Sverige och risken för så kallat free rider beteende. Med free rider menas sådana avfallskunder som på grund av en stor ekonomisk skillnad går från blandat abonnemang till källsortering för att erhålla en lägre avfallskostnad. I verkligheten fortsätter de att blanda sitt avfall, dvs. vi erhåller ingen sorteringsvinst och förlorar även ekonomiskt på detta beteende. Min bedömning är att detta fenomen inte är så utbrett i Skellefteå, till del beroende på den anpassade kostnadsskillnad vi har mellan berörda abonnemangsformer. Det viktigaste incitamentet att källsortera sitt brännbara hushållsavfall, matavfall, producentansvarigt avfall m.m., finns dock i de övergripande styrdokument som kommunfullmäktige beslutat om, dvs. de lokala föreskrifterna i Renhållningsordningen och den kommunala avfallsplanen. Dessa dokument utgör grund och viljeinriktning för Skellefteå kommun. I den därpå följande debatten deltar Carina Sundbom (C), Daniel Öhlgren (C), Ola Burström (S), Joakim Wallström (V), Anders Rutdal (C), Jens Wennberg (FP) och Lilian Parbring (S). Behandlingen av ärendet förklaras därefter avslutad.

18 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Kulturplan Sammanfattning En kulturplan för åren har utarbetats. Planen är en strategi för kulturutveckling i kommunen och utgör samtidigt underlag för den regionala kulturplan som antagits med anledning av statens förändrade bidragssystem. I kulturplanen för Skellefteå kommun presenteras, utan inbördes rangordning, sju prioriterade områden inför de kommande åren. Samtidigt är det viktigt att befintlig verksamhet bibehåller en hög kvalitet. De sju områden som prioriteras i planen är - byggande av ett kulturhus, främst för scenkonst, i centrum - bättre förutsättningar för ungas musicerande och professionalism - fortsatt utveckling av studieförbund och kulturföreningar - fortsatt utveckling av biblioteken till lokala berättarcentra - en kulturskola med allemansrätt för alla barn och unga i hela kommunen - deltagande i samhällsplaneringen och utveckling av kreativa och kulturella näringar - ett samlat grepp kring besöksnäring inriktad på kultur och kulturarv. De prioriterade områdena tar sin utgångspunkt i riksdagens kulturpolitiska mål och ska även stödja mål som ökad tillväxt och ökat attraktionsvärde för Skellefteå. Kommunfullmäktige beslutade , 247, att återremittera förslaget till kulturplan. Det har därefter bearbetats. Kulturplanens prioriterade områden innebär inriktningar. I den mån genomförande av konkreta åtgärder med anledning av de prioriterade områdena innebär behov av finansiering eller större åtgärder ska särskilda beslut fattas. Det gäller till exempel satsningen på ett kulturhus och genomförande av en kulturskola. Dessa båda frågor hanteras också i särskilda utredningar. Kommunfullmäktiges beslut 1. Kulturplanen för Skellefteå kommun antas med tillägget att i sidan 5 första styckets sista rad läggs ordet bibliotek till. 2. I den mån genomförande av åtgärder med anledning av planens prioriterade områden innebär behov av särskild finansiering eller större åtgärder ska särskilda beslut fattas. Inlägg Kulturnämndens ordförande Carin Lundberg (S), Kjell Hanseklint (V), Jan-Erik Engman (MP), Daniel Öhgren (C), Ida Lindh (FP), Anette Lindgren (M), Anna-Britta Lundberg (S), Ulla Bråndal (FP), Maria Wiksten (KD), Emilia Hallin (S), Hans Brettschneider (MP), Sten-Arne Burman (S), Aleksander Radler (KD), Joakim Wallström (V), Kurt Vallmark (C) och Daniel Ådin (S) yttrar sig.

19 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 19 Yrkande 1 Kjell Hanseklint (V) yrkar att på sidan 1 tas följande text bort: En övergripande målsättning är att Skellefteå ska senast 2014 vara lika känt för sin kultur som för sitt guld och sin hockey. Yrkande 2 Kjell Hanseklint (V) yrkar att all text i planen som berör ett kommande kulturhus ändras så att man inte har någon låsning till att det ska vara ett hus för scenkonst och/eller som främst inhyser Västerbottensteatern sidan 4, 5, 62 + eventuellt ytterligare sidor. Exempelvis skulle texten på sidan 4 då få följande lydelse I denna kulturplan prioriteras byggandet av ett kulturhus och att detta ska påbörjas under Yrkande 3 Daniel Öhgren (C) yrkar att i sidan 5 första styckets sista rad läggs ordet bibliotek till. Beslutsgång 1 Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag och Kjell Hanseklints yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Kjell Hanseklints yrkande röstar nej. Beslutsgång 2 Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag och Kjell Hanseklints yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Kjell Hanseklints yrkande röstar nej. Beslutsgång 3 Ordföranden ställer bifall respektive avslag till Daniel Öhgrens yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige beslutat bifalla yrkandet. Omröstningsresultat 1 Vid uppropet avges 54 ja-röster och 10 nej-röster. 1 ledamot saknar ersättare. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Omröstningsresultat 2 Vid uppropet avges 53 ja-röster och 11 nej-röster. 1 ledamot saknar ersättare. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista.

20 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 20 Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 100 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Förslag till kulturplan Kommunfullmäktiges protokoll , 247 Kulturnämndens protokoll , 78 Beslutet sänds till: Kulturnämnden

21 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Motion av Lennart Hägglund (KD) om belysning på Strandpromenaden i Byske (34/11) Sammanfattning Kommunfullmäktigeledamoten Lennart Hägglund (KD) föreslår i en motion att belysning sätts upp efter strandpromenaden från Byske camping och upp till Hållhägnen. Det skulle betyda mycket om man hade vägen belyst under den mörka tiden på året innan snön har kommit. Under vintertid så är behovet inte lika stort. Nu när det planeras att campingen även ska vara öppen under större delen av året. Tekniska nämnden anför att stråket längs älven i Byske mellan campingen och Hållhägnen har karaktären av ett rekreationsstråk sommartid, utan belysning och ingen vinterväghållning. Kommunen har riktlinjer att inte uppföra belysning på denna typ av stråk som inte är prioriterad gång- och cykelväg och som inte ingår i de vardagliga kommunikationerna för boende i Byske. Tekniska nämnden anser inte heller att kostnaden för att anlägga, driva och underhålla belysning längs stråket är rimlig med hänsyn till att det främst används sommartid. Tekniska nämnden avstyrker motionen. Kommunfullmäktiges beslut Motionen avslås. Inlägg Lennart Hägglund (KD), Ann Åström (S), Ola Burström (S) och Hans Brettschneider (MP) yttrar sig. Yrkande Lennart Hägglund (KD) yrkar att motionen bifalls. Beslutsgång Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag och Lennart Hägglunds yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Lennart Hägglunds yrkande röstar nej. Omröstningsresultat Vid uppropet avges 61 ja-röster och 3 nej-röster. 1 ledamot saknar ersättare. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista.

22 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 22 Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 81 Tekniska nämndens protokoll , 12 Tekniska kontorets tjänsteskrivelse Motion (34/11) Beslutet sänds till: Motionären Tekniska nämnden

23 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Energi- och klimatstrategi Sammanfattning Ett förslag till energi- och klimatstrategi har under de senaste månaderna arbetats fram av representanter från både Skellefteå kommun och kommunens bolag. En av anledningarna är att strategin krävs för det bidrag som kommunen får från Energimyndigheten. Grunden till arbetet är dock de ekonomiska och miljömässiga vinsterna med ett strukturerat sätt att arbeta med energi- och klimatfrågorna. Strategin anger den viljeinriktning som finns inom Skellefteå kommun men är inte, i sig, ett beslutsunderlag. Alla kostnader och investeringar måste beslutas enligt Skellefteå kommunkoncerns normala beslutsordning. Grunden för arbetet har varit att besluten ska bygga på affärsmässighet och, i de fall de inte är ekonomiskt lönsamma, tydligt bidra till andra fördelar för kommunen. Många av de målen som ingår i strategin är komplexa och kräver utredningar och ekonomiska analyser innan beslut fattas. Kommunfullmäktiges beslut 1. Energi- och klimatstrategin antas under förutsättning att de åtgärder som vidtas antingen ryms inom den tilldelade budgetramen/resultatkravet eller prövas som separata ärenden. 2. Ingen ny- eller ombyggnation av fastigheter ska göras utan att en analys av lämplig energiprestanda har gjorts med hjälp av den ekonomiska kalkylmodell som Skellefteå kommun tillämpar. Inlägg Daniel Öhgren (C), Hans-Eric Wallin (V), Jan-Erik Engman (MP), Harriet Classon (S), Bert Öhlund (S), Joakim Wallström (V), Lorents Burman (S) och Hans Brettschneider (MP) yttrar sig. Yrkande Daniel Öhgren (C) yrkar att målen för kollektivtrafik i mål 3 under transporter anpassas till kommunens redan antagna mål. Beslutsgång Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag och Daniel Öhgrens yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Daniel Öhgrens yrkande röstar nej.

24 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 24 Omröstningsresultat Vid uppropet avges 33 ja-röster och 31 nej-röster. 1 ledamot saknar ersättare. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 98 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Handlingsplan med konkreta exempel på målsättningar i, samt uppföljning av, energioch klimatstrategin Beslutet sänds till: Kommunledningskontoret/ekonomichefen Fastighetsnämnden

25 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Ändring av bolagsordning för Skelleftebuss AB Sammanfattning Sedan årsskiftet 2011/2012 gäller ny lag om kollektivtrafik i landet. Den innebär bland annat att kollektivtrafikföretag fritt och inom alla geografiska marknadssegment får etablera kommersiell kollektivtrafik. Därigenom är biljettintäkterna enda finansieringskällan för trafikutövarna. En annan nyhet i lagen är att regionala kollektivtrafikmyndigheter ersätter de tidigare trafikhuvudmännen/länstrafikbolagen. Lagens avsikt är dessutom att det ska bli lättare att etablera trafik över länsgränser. Skellefteå stadshus AB föreslår därför följande ändringar i bolagsordningen för Skelleftebuss AB: 1. I 2 införs begreppet kollektivtrafikmyndigheterna och Skelleftebuss ges möjlighet att bedriva kollektivtrafik på kommersiella villkor där sådana förutsättningar finns pekar på bolagets informationsskyldighet och dessutom uppdateras texten om allmänhetens rätt att ta del av bolagets handlingar. 3. I 15 görs ett tillägg för Skellefteå stadshus AB:s rätt att ta del av bolagets handlingar, räkenskaper och i övrigt inspektera bolaget och dess verksamhet. Kommunstyrelsen har redan denna rätt inskriven i bolagsordningen. Kommunfullmäktiges beslut Ny bolagsordning för Skelleftebuss AB godkänns. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 108 Skellefteå stadshus AB:s protokoll , 17 Ny bolagsordning Beslutet sänds till: Skellefteå stadshus AB Skelleftebuss AB

26 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Revidering av Allmänna bestämmelser för användande av Skellefteå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning (ABVA) Sammanfattning ABVA reglerar bland annat Skellefteå kommuns (huvudmannens) och fastighetsägarens skyldigheter kring exempelvis leverans, va-installationer och underhåll och vad som inte får hamna i avloppet. Både lagen och ABVA reglerar förhållandet mellan fastighetsägare och huvudmannen inom kommunens va-verksamhetsområden. Informationsdelen ger råd och upplysningar om vanligt förekommande frågor om dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Informationen är ett komplement till ABVA. De allmänna bestämmelserna är föremål för ett kontinuerligt behov av uppdateringar. Det förslag på reviderad ABVA som här presenteras har i huvudsak följande revideringar: - Allmän revidering vad gäller typsnitt, rubriker och layout. - Större revidering av punkt 18, sid. 7-8, vad gäller bestämmelse rörande installation av pumpenhet som ingår i tryckavloppssystem (LTA-system). - Informationsdelen är kompletterad med bland annat en va-ordlista och definitioner. - Informationsdelen har även större kompletteringar under Vattenmätare och Vattenavstängning samt LTA-system. - Nytt avsnitt om återströmningsskydd i informationsdelen. Tekniska nämnden föreslår att bestämmelserna fastställs. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Reviderade Allmänna bestämmelser för användande av Skellefteå kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning (ABVA) fastställs. 2. Bestämmelserna gäller från och med Inlägg Lennart Hägglund (KD) yttrar sig. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 85 Tekniska nämndens protokoll , 5 Tekniska kontorets tjänsteskrivelse ABVA 2012-xx-xx, version

27 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 27 Beslutet sänds till: Tekniska nämnden

28 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Förändrad omvårdnadsavgift inom äldreomsorgen, socialnämnden Sammanfattning Socialnämnden föreslår en höjning av omvårdnadsavgiften i äldreomsorgen från 600 kronor per månad till 700 kronor per månad från och med Socialkontoret fortsätter att utreda hela avgiftsmodellen inom äldreomsorgen och ett öppet förslag ligger för närvarande ute på remiss. Förvaltningen räknar med att återkomma till socialnämndens måldagar i april 2012 med ett förslag på ny avgiftsmodell för äldreomsorgen. Kommunfullmäktiges beslut Omvårdnadsavgiften inom äldreomsorgen höjs från nuvarande 600 kronor/månad till 700 kronor/månad från och med Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 82 Socialnämndens protokoll , 4 Socialkontorets tjänsteskrivelse Beslutet sänds till: Socialnämnden

29 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Detaljplan för kvarteret Polaris 35 med flera, stadsdelen Centrala stan Sammanfattning Syftet med planen är att möjliggöra att skolverksamhet kan bedrivas inom del av Polaris 35, upphäva möjligheten till en gemensamhetsanläggning för genomfart i kvarteret samt medge en flexibel markanvändning som harmoniserar med övriga delar av kvarteret Polaris. Samtidigt bekräftar den nya detaljplanen den tidigare gällande detaljplanen för fastigheten Polaris 37. Samtliga synpunkter som kommit in på planförslaget har blivit tillgodosedda. Kommunfullmäktiges beslut Detaljplanen antas. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 97 Bygg- och miljönämndens protokoll , 7 Bygg- och miljökontorets tjänsteskrivelse Utlåtande Plan- och genomförandebeskrivning december 2011 Plankarta december 2011 Beslutet sänds till: Länsstyrelsen Bygg- och miljönämnden

30 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Ersättning till vistelsekommun enligt LSS, barn- och grundskolenämnden Sammanfattning Med bosättningskommun avses den kommun där den enskilde är stadigvarande bosatt och vanligen folkbokförd i och där den enskilde har starkaste anknytningen. I vissa fall kan den enskilde ha starkare anknytning till en annan kommun, vistelsekommun. Ansvarsfördelningen mellan kommunerna har varit föremål för utredningar under senare år. Nya bestämmelser från 1 maj 2011 syftar till att förtydliga kommunernas ansvar och därigenom skapa bättre förutsättningar för att undvika tvister och stärka den enskildes rätt. Den kommun som placerar kan ha svårt att klara alla sina åtaganden utan hjälp från vistelsekommunen. Då förutsätts att detta regleras genom frivilliga överenskommelser kommunerna emellan där bosättningskommunen ersätter vistelsekommunen för kostnader att verkställa ett beslut. Barn- och grundskolenämnden föreslår att ersättningar och lönevillkor enligt bilagor ska tillämpas när Skellefteå kommun som bosättningskommun ersätter vistelsekommun för verkställighet enligt LSS. Kommunfullmäktiges beslut Ersättningar och lönevillkor tillämpas från och med enligt följande: - ersättningar och lönevillkor för avlösare, ledsagare, kontaktperson och stödfamilj enligt bilaga 1 - ersättningar korttidsvistelse, dygnskostnad, ersättningar för korttidstillsyn, dagkostnad enligt bilaga 2. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 102 Barn- och grundskolenämndens protokoll , 14 Skol- och kulturkontorets tjänsteskrivelse Ersättningar och lönevillkor för avlösare, ledsagare, kontaktperson och stödfamilj Ersättningar korttidsvistelse, dygnskostnad, ersättningar för korttidstillsyn, dagkostnad Beslutet sänds till: Barn- och grundskolenämnden

31 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Utökning av investeringsbudget för anskaffning av elevdatorer Sammanfattning Kommunledningskontoret föreslår att cirka elevdatorer anskaffas. Investeringskostnaden är kronor. Barn- och grundskolenämnden har målet att år 2015 ska varje elev i årskurs 6 9 ha tillgång till en dator och elever i tidigare årskurser en dator på tre elever. Nämnden har i 2012 års budget avsatt kronor till driftkostnaden. Kommunledningskontorets it-avdelning tillhandahåller datorn som en tjänst till skolan. Kommunfullmäktiges beslut 1. Kommunstyrelsens investeringsbudget 2012 utökas med kronor för anskaffning av elevdatorer. 2. Utgiften för investeringen betalas ur rörelsekapitalet. Inlägg Daniela D Angelo Wikström (MP), Maria Marklund (S), Jens Wennberg (FP), Hans Brettschneider (MP), Bertil Almgren (S) och Anette Lindgren (M) yttrar sig. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 107 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Beslutet sänds till: Barn- och grundskolenämnden

32 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Fyllnadsval av nämndeman efter Barry Wiklund Sammanfattning Skellefteå tingsrätt meddelar att nämndeman Barry Wiklund har avlidit. Kommunfullmäktiges beslut Birgit Mnad utses till ny nämndeman för tiden till 2014 års utgång. Beslutsunderlag Skrivelse från Skellefteå tingsrätt Beslutet sänds till: Birgit Mnad Skellefteå tingsrätt Kommunledningskontoret/Margaretha Granström Kommunledningskontoret/Marianne Lindvall

33 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Avsägelse från Johan Vidmark (S) av uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige Sammanfattning Johan Vidmark (S) har avsagt sig uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktiges beslut 1. Johan Vidmark (S) befrias från uppdraget. 2. Ordföranden får i uppdrag att hos länsstyrelsen begära ny sammanräkning för att utse efterträdare. Beslutsunderlag Skrivelse från Johan Vidmark Beslutet sänds till: Johan Vidmark Länsstyrelsen Kommunledningskontoret/Margaretha Granström Kommunledningskontoret/Anna Norén Engström Kommunledningskontoret/Marianne Lindvall

34 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Avsägelse från Robin Holmgren (C) av uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige Sammanfattning Robin Holmgren (C) har avsagt sig uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktiges beslut 1. Robin Holmgren (C) befrias från uppdraget. 2. Ordföranden får i uppdrag att hos länsstyrelsen begära ny sammanräkning för att utse efterträdare. Beslutsunderlag Skrivelse från Robin Holmgren Beslutet sänds till: Robin Holmgren Länsstyrelsen Kommunledningskontoret/Margaretha Granström Kommunledningskontoret/Anna Norén Engström Kommunledningskontoret/Marianne Lindvall

35 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Beredning av medborgarförslag Dnr Medborgarförslag Filmvisning sommartid i älvsbrinken nedanför Stadsparken. Kommunfullmäktiges beslut Medborgarförslaget överlämnas till kulturnämnden för beslut. Beslutet sänds till: Förslagsställaren Kulturnämnden

36 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Inkomna interpellationer Kommunfullmäktiges beslut Följande interpellationer får ställas: Dnr Interpellation av Tomas Marklund (S) om effekter och utveckling av biogasanläggningen (9/10) Dnr Interpellation av Kenneth Fahlesson (S) om arbetet med att överlåta belysningsanläggningar till belysningsföreningar (10/10) Dnr Interpellation av Kurt Vallmark (C) om dåliga telefonförbindelser för trygghetslarm.

37 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Remisser Dnr Motion av Ida Lindh (FP) och Lars Åhman (FP) om fria övergångar i busstrafiken och gratis resor med barnvagn (8/12) Dnr Motion av Maria Wiksten (KD) om att bilda ett trafiksäkerhetsråd (9/12)

38 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr Delgivningar Länsstyrelsens beslut att utse Petter Ershag till ny ersättare i kommunfullmäktige för kristdemokraterna.

39 Voteringslista nr. 1 Skellefteå kommunfullmäktiges sammanträde den 20 mars 2012 klockan 14:43: Kulturplan Ledamöter Parti Kret Ersättare Ja Nej Avst Frånv Bertil Almgren (s) S1 X Henry Andersson (m) Alla X Karin Andersson (s) S1 Iris Nilsson X Stefan Bergman (s) S1 X Hans Brettschneider (mp) Alla X Lorents Burman (s) S2 X Birgitta Burström (fp) Alla X Ola Burström (s) S2 X Harriet Classon (s) S1 X Anita Wallström (s) S1 X Daniela D Angel Wikström (mp) Alla X Helen Englund-Åberg (s) S1 X Stina Engström (fp) Alla X Åsa Etelämäki (s) S2 Sten-Arne Burman X Evelina Fahlesson (s) S2 X Kenneth Fahlesson (s) S2 X Sickan Forsberg (s) S1 X Eva Fransson (m) Alla Monica Grape X Åsa Gustafsson (fp) Alla Ulla Bråndal X Asmir Hajdarpasic (s) S1 Daniel Enwall X Emilia Hallin (s) S2 X Kjell Hanseklint (v) Alla X Agneta Hansson (v) Alla X Gunnar Holmlund (s) S2 Gunilla Lundström X Lennart Hägglund (kd) Alla X Anette Lindgren (m) Alla X Håkan Lindh (fp) Alla Jörgen Tjärnström X Ida Lindh (fp) Alla X Börje Lindström (s) S1 X Anna-Britta Lundberg (s) S1 X Carina Lundmark (s) S2 Gunnel Sandström X Carl-Göran Lundmark (s) S2 X Torbjörn Lundström (s) S1 X Andreas Löwenhöök (m) Alla Gunnar Fransson X Emil Marklund (m) Alla X Maria Marklund (s) S1 X Roger Marklund (s) S1 X Raija Melender (s) S2 X Johanna Lundgren (v) Alla Lars Carlsson X Lilian Parbring (s) S2 X Aleksander Radler (kd) Alla X Anders Rutdal (c) Alla X Maria Sandström (c) Alla Maria L Hedström X Fredrik Stenberg (s) S1 Britta Rådström X Valter Stenberg (s) S2 X Carina Sundbom (c) Alla X Hans-Eric Wallin (v) Alla X Kurt Vallmark (c) Alla X Joakim Wallström (v) Alla X Jeanette Velander (v) Alla X Transport:

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2013-04-24 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30-18.50 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2012-11-06 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.25, 13.25-18.00 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13

PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13 PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-16.35 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Alf Granström, ordförande Skelleftebostäder

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6)

PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL 1 (6) 2018-03-14 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-03-14 kl. 17.00 17.15 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund (S) Ann Åström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03

PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03 PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 10.00-11.15 Beslutande Rickard Carstedt (S) Harriet Classon (S) Lennart Hägglund (KD) Rose-Marie Johansson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2012-10-23 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl. 13.00-16.05 Beslutande Bert Öhlund (S), ordförande Rickard Carstedt (S) Rose-Marie Johansson (S) Håkan Lindh

Läs mer

PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24

PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24 PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.20, 13.20-15.30 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Kommunfullmäktige 2009-03-10

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Kommunfullmäktige 2009-03-10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 15.00-15.10 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Bert Öhlund och Hans-Eric Wallin

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2010-02-16 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 8.00-8.40 Beslutande Bert Öhlund (S), ordförande Rickard Carstedt (S) Harriet Classon (S) Lena Håkansson (S)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2015-04-21 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare Hans

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2016-09-13 Kommunstyrelsen Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl. 09.45 09.55 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Agneta Hansson (V) Andreas Löwenhöök (M), ej 404 Andreas

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktige

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktige SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-20.55 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Agneta Hansson och Karl-Erik

Läs mer

PROTOKOLL 1 (31)

PROTOKOLL 1 (31) PROTOKOLL 1 (31) 2012-02-21 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-15.30 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG Kommunfullmäktige 2014-10-14 232 Dnr KS 2014-000480 101 Riktlinjer för en utvecklad invånardialog Sammanfattning Skellefteå kommun har arbetat med invånardialoger under

Läs mer

Utredning av Mobackenskolan och område väst

Utredning av Mobackenskolan och område väst SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 21 531 Dnr KS 2015-000831 291 Utredning av Mobackenskolan och område väst Sammanfattning Nämnden för support och lokalers arbetsutskott anför att i samband med att inomhusmiljöproblemen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 08.00-11.10 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Lennart Burvall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Monica Grape (M) Övriga

Läs mer

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (8) För- och grundskolenämnden 2016-09-20 Plats och tid Stadshuset, kl. 13.00-13.45 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Mari-Louise Larsson (S) Kamel Mnad (S) Jan Lundgren (S) Lena Nyström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2018-05-23 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-05-23 kl. 08.45 10.30, 11.00 11.30 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19)

PROTOKOLL 1 (19) PROTOKOLL 1 (19) 2016-04-26 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.15-18.35. Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare Justerare

Läs mer

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 21 273 Dnr KS 2013-000764 214 Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

12. Fråga av Andreas Westerberg (L) om mängden personal för de äldre som nyttjar hemtjänst eller annan äldreomsorg

12. Fråga av Andreas Westerberg (L) om mängden personal för de äldre som nyttjar hemtjänst eller annan äldreomsorg Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Tisdag 13 september 2016, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Teckenspråkstolkning av punkterna 40-41 med början cirka klockan 13.30 Ärende

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22)

PROTOKOLL 1 (22) PROTOKOLL 1 (22) 2013-02-19 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30-13.40 Övriga deltagande Beslutande Se sidan 2 Lars Björklund, sekreterare Justerare

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(6)

FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(6) FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(6) Plats och tid Rosengård Onsdag 1 juni 2011, klockan 08.15-12.00 Beslutande: Harriet Classon Kommunstyrelsen, ordförande Hans-Erik Wallin Kommunstyrelsen, 08.15-11.00

Läs mer

PROTOKOLL 1 (34)

PROTOKOLL 1 (34) PROTOKOLL 1 (34) 2013-03-19 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30-16.25 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2010-08-11 Fritidsnämnden Plats och tid E-fyran, stora grupprummet, kl. 13.00 16.30 Gruppmöten kl. 12.00 13.00 Beslutande Leif Öberg, (S) ordförande Joakim Wallström, (V) vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20

PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20 PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 13.30-19.30 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Jan-Anders Melander, vice ordförande i kommunrevisionen,

Läs mer

8. Interpellation av Carina Sundbom (C) om testanläggning för spårbunden teknik inom Skellefteå kommun (22/15)

8. Interpellation av Carina Sundbom (C) om testanläggning för spårbunden teknik inom Skellefteå kommun (22/15) Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Tisdag 15 september 2015, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Klockan 10.00-10.30 Gunnar Landsell, Luleå tekniska universitet, berättar

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2018-10-04 Nämnden för support och lokaler Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Guldrummet. Klockan 10.00 12.00 Beslutande Tomas Teglund (S), ordförande Hans Brettschneider (MP), vice

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Kommunstyrelsen

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Kommunstyrelsen SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl. 13.00-15.30 Beslutande Bert Öhlund, ordförande Rickard Carstedt Harriet Classon Lena Håkansson Anders Hård Heléna Lindahl

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Gymnasienämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Gymnasienämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Gymnasiekontoret Laboratorgränd 5, kl 13.00-17.15 Beslutande Övriga deltagande Bertil Almgren, ordf Joakim Dahlgren Stina Engström Ulrika Larsson Heléna

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2012-10-15 Gymnasienämnden Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset, kl 08:00 15.15 ande Bertil Almgren (S) ordförande Maria Bernsson (C) Joakim Dahlgren (S) Hans Ericsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (31)

PROTOKOLL 1 (31) PROTOKOLL 1 (31) 2011-03-22 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-11.45, 12.45-16.45 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Urban Janlert, professor,

Läs mer

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (19) Barn- och grundskolenämnden 2016-05-25 Plats och tid Stadshuset, kl. 08.15-11.10,13.30-14.30 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Mari-Louise Larsson

Läs mer

2015-06-17. Justerare Kamel Mnad Paragrafer 153-167. Kamel Mnad, justerare BEVIS OM ANSLAG

2015-06-17. Justerare Kamel Mnad Paragrafer 153-167. Kamel Mnad, justerare BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (18) Barn- och grundskolenämnden 2015-06-17 Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 08.15-10.40, 13.00-15.10 ande Maria Marklund (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Fredrik

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9)

PROTOKOLL 1 (9) PROTOKOLL 1 (9) 2014-08-15 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 8.30-11.30 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Kjell Norén (S) Gun Sundberg

Läs mer

11. Interpellation av Micaela Löwenhöök (M) om kommunen kan garantera högsta kvalitet inom äldreomsorgen (29/17)

11. Interpellation av Micaela Löwenhöök (M) om kommunen kan garantera högsta kvalitet inom äldreomsorgen (29/17) Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Måndag 11 september 2017, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Klockan 10.00-11.00 Information från Northvolt (teckenspråkstolkas) Teckenspråkstolkning

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08

PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08 PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08 Konsumentnämnden Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.30 ande Valter Stenberg (S) ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt ((S) Carina Lillbacka (S) Pia Risán

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2016-04-27 Gymnasienämnden Plats och tid Odenrummet, samhällsbyggnadskontoret, kl 08.00 15.45 ande Bertil Almgren (S), ordförande Maria Bernsson (C) Joakim Dahlgren (S) Daniela D Angelo

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9)

PROTOKOLL 1 (9) PROTOKOLL 1 (9) 2012-12-17 Tekniska nämnden Plats och tid Tekniska kontoret, Odenrummet, kl. 13:15 15:30 Beslutande Ola Burström (S), ordförande Lasse Johansson (MP) Christer Granström (S) Mikael Bystedt

Läs mer

PROTOKOLL 1 (49) 2012-12-11

PROTOKOLL 1 (49) 2012-12-11 PROTOKOLL 1 (49) 2012-12-11 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30-18.00 Beslutande Se sidan 2-3 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2014-03-27 Barn- och grundskolenämnden Plats och tid Medlefors folkhögskola, kl. 08.00-12.15, 13.15-17.00 ande Maria Marklund (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Jan

Läs mer

PROTOKOLL 1 (42) 2010-02-23

PROTOKOLL 1 (42) 2010-02-23 PROTOKOLL 1 (42) 2010-02-23 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.20, 13.20-19.00 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2014-02-21 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 08.30-11.00 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Ulla Bråndahl (FP) Agneta

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22)

PROTOKOLL 1 (22) PROTOKOLL 1 (22) 2011-01-19 Barn- och grundskolenämnden Plats och tid KS-rummet, Stadshuset, kl 08.15-16.35 ande Maria Marklund (S), ordförande Jeanette Velander, vice ordförande (V) Jan Lundgren (S) Mari-Louise

Läs mer

PROTOKOLL 1 (42) 2014-05-20

PROTOKOLL 1 (42) 2014-05-20 PROTOKOLL 1 (42) 2014-05-20 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.25, 13.25-14.00 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Sammanträdesrum E1, stadshuset Skellefteå. Klockan 11.00 13.00 Beslutande Stefan Bergman (s), Skellefteå kommun, ordförande Leif Holmqvist

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13)

PROTOKOLL 1 (13) PROTOKOLL 1 (13) 2018-10-03 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshuset rum 104, kl. 8.15-11.40 Beslutande Tobias Wass (S), ordförande Per-Ivar Skogqvist (KD), vice ordförande Agneta Hansson (V)

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl. 09.00 09.15 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Mikael Johansson (S), ordförande Georg Forsberg (C), 1:e vice ordförande Hans Eriksson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2018-12-12 227 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 19.00-20.20. Beslutande Samtliga kommunfullmäktigeledamöter med undantag av: Samuel Wigenstam, Kristina Taimi, Marcus

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Kommunfullmäktige

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Kommunfullmäktige SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-20-20 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Bertil Almgren och Stefan

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus

Justering. Anslagsbevis. Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Södertälje stadshus 1 (13) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-01-21 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET Tid 12.30 15.00 Plats Hagabergs folkhögskola, Erik Dahlbergs väg 60, Södertälje Justering Justering, tid och plats 2015-01-26 Södertälje

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04

PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04 PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 08.30 12.40 Beslutande Harriet Classon (S) ordförande Lennart Burwall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Monica Grape (M)

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

PROTOKOLL 1 (52)

PROTOKOLL 1 (52) PROTOKOLL 1 (52) 2011-11-22 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-17.15 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

PROTOKOLL 1 (58) 2011-09-20

PROTOKOLL 1 (58) 2011-09-20 PROTOKOLL 1 (58) 2011-09-20 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-17.45 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stora Vänortsrummet 17 september 2015 klockan 13:30-14:20 Beslutande Bertil Carlsson (S) ordförande Sarah Andersson (S) vice ordförande Patrik Jonsson (S) Karin Vistmyr (S) Torbjörn Nyholm

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) 2012-03-14

PROTOKOLL 1 (20) 2012-03-14 PROTOKOLL 1 (20) 2012-03-14 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 08.00 12.30 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Lennart Burvall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) 11.30 Monica Grape (M) Tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 Personalnämnden Plats och tid Sammanträdesrum 104, kl. 8.00-12.00 Beslutande Monica Widman Lundmark (S), ordförande Tomas Andersson (S) Annika Nyman (S) Peder Zingmark (V) Tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (44) 2014-02-18

PROTOKOLL 1 (44) 2014-02-18 PROTOKOLL 1 (44) 2014-02-18 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.15, 13.15-16.35 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare

Läs mer

Tid och plats för Tisdag 13 november 2018, klockan sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå

Tid och plats för Tisdag 13 november 2018, klockan sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Tisdag 13 november 2018, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Skellefteå kommuns medverkan i val av ombud till Sveriges kommuner och landstings

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 4 oktober 2018 kl Ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 4 oktober 2018 kl Ajournering kl Socialnämnden 1 (16) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 4 oktober 2018 kl. 9.00 11.40 Ajournering kl. 11.15 11.20 Ingela Svensson (C), ordf. Susanne Hultman

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2015-01-13 Kulturnämnden Plats och tid Stadshuset, kl 13.00 ande Emilia Hallin (S) ordförande Christina Nyström (V) Martin Hedqvist (S) Anna Nyström (S) Örjan Fredriksson (S) Jasmine Ravaghi

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2014-04-28 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 13.30-16.00 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Thomas Nordenstam (KD)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18)

PROTOKOLL 1 (18) PROTOKOLL 1 (18) 2019-04-09 Gemensam överförmyndarnämnd för Skellefteå, Norsjö, Malå, Arjeplog och Arvidsjaur kommun Plats och tid Odenrummet 14:00 16:20 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian

Läs mer

BEVIS OM ANSLAG. Justering av för- och grundskolenämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla

BEVIS OM ANSLAG. Justering av för- och grundskolenämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla PROTOKOLL 1 (11) För- och grundskolenämnden 2019-01-17 Plats och tid Stadshuset, kl. 15.00-15.25 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Maria Granskär (S) Kamel Mnad

Läs mer

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson Fritids- och kulturnämnden 2014-11-18 Plats och tid Robothistoriska muséet 13.15 15.30 mötet ajournerades 14.39 14.45 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Stefan Carlsson (S) Jan-Erik Jansson (S)

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2012-10-09 Kulturnämnden Plats och tid Hörsalen 2012-10-09 kl 13.00 ande Carin Lundberg (S) ordförande Allan Olsson (S) Gun Sundberg (S) Örjan Fredriksson (S) Anna Nyström (S) Martin Hedqvist

Läs mer

Se nästa sida. Se nästa sida.

Se nästa sida. Se nästa sida. PLATS OCH TID Fagerås bygdegård, torsdag 20 september 2018, kl. 19.00 19.25 BESLUTANDE Se nästa sida. ÖVRIGA Se nästa sida. JUSTERING PLATS OCH TID Kommunhuset 2018-09-26 PARAGRAFER 109-117 UNDERSKRIFTER

Läs mer

Bildningsnämnden (12) Ajournering samt

Bildningsnämnden (12) Ajournering samt Bildningsnämnden 2014-08-25 1(12) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 15.00-16.20 Ajournering 15.20-15.25 samt 15.30-15.35 Beslutande Birgitta Kahn (MP), ordförande Kenth Carlsson (KD), vice ordförande

Läs mer

Protokoll för kommunstyrelsen

Protokoll för kommunstyrelsen 1(6) Protokoll för kommunstyrelsen Plats: Kommunhusets sessionssal, Skutskär Datum och tid: 2014-01-14 Kl. 13.30 14.15 Justering Plats: Kommunhuset, Skutskär Datum och tid: 2014-01-14 Kl. 15.00 Omedelbar

Läs mer

PROTOKOLL 1 (24)

PROTOKOLL 1 (24) PROTOKOLL 1 (24) 2017-11-07 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Odenrummet 13:45 15:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats Måndag 24 april i Sessionssalen, kommunhuset kl 18:30-19:00 Beslutande Övriga närvarande Leif Bergman (S) ordförande Solweig Gard (S) vice ordförande Bosse Henriksson (M) andre vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(9) FRIS gemensamt möte

FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(9) FRIS gemensamt möte FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Campus, Arenan Torsdag 1 december 2011, klockan 11:30 17:00 Ledamöter Bertil Almgren Ordförande FRIS Hans-Erik Wallin Kommunstyrelsen Maria Marklund

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2010-05-10 Personalnämnden Plats och tid Medelfors kl 08.00 17.15 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Alf Marklund (S) 14.35 Lennart Burvall (S) Åsa Gustafsson (FP) Stig Stefansson (C)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (54) 2012-04-17

PROTOKOLL 1 (54) 2012-04-17 PROTOKOLL 1 (54) 2012-04-17 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 13.00-18.45 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Dick Bengtsson, revisor Justerare

Läs mer

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl. 15.00 17.15 Beslutande Robert Wenglén (M) Richard Jerneborg (M) Remco Andersson (L)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (8) Plats Lomma kommunhus, Stora sessionssalen Tid 2017-08-29, kl. 18:30-20:33 Sammanträdesdatum s. 1 (8) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Pia Johnson (S) Anders Widesjö

Läs mer

PROTOKOLL 1 (16) 2014-02-03

PROTOKOLL 1 (16) 2014-02-03 PROTOKOLL 1 (16) 2014-02-03 Personalnämnden Plats och tid Skellefteå hamn och Nyponet klockan 8.15-12.00, 12.45-14:45 Beslutande Harriet Classon (S), ordförande Lennart Burwall (S) Monica Grape (M) Tomas

Läs mer

1 (1) BEHANDLADEÄRENDEN SAMMANTRÄDESDAG 2013-04-11

1 (1) BEHANDLADEÄRENDEN SAMMANTRÄDESDAG 2013-04-11 'tj'cr'ty'tj'tj r...r:-'~ ~ 1 (1) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BEHANDLADEÄRENDEN SAMMANTRÄDESDAG 74 Ansökan från Lejonskolan AB om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola i Kristianstads

Läs mer

PROTOKOLL 1 (89)

PROTOKOLL 1 (89) PROTOKOLL 1 (89) 2018-09-25 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00 12.35, 13.30 15.40 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare Justerare

Läs mer

BEVIS OM ANSLAG Justering har tillkännagivits genom anslag på Region Västerbottens digitala anslagstavla.

BEVIS OM ANSLAG Justering har tillkännagivits genom anslag på Region Västerbottens digitala anslagstavla. PROTOKOLL 1 (7) 2018-05-30 Sammanträdestid kl 08:45- Sammanträdesplats Styrelserum 1, Hotell Lappland i Lycksele Beslutande Enligt närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Enligt närvarolista sidan 2 Paragrafer

Läs mer

PROTOKOLL 1 (80)

PROTOKOLL 1 (80) PROTOKOLL 1 (80) 2010-12-14 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-16.45 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e vice ordförande

Läs mer

Plats och tid Ungdomens hus, Femtioettan kl. 08:15 12:00

Plats och tid Ungdomens hus, Femtioettan kl. 08:15 12:00 FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(9) Datum Torsdagen den 2 februari 2017 Plats och tid Ungdomens hus, Femtioettan kl. 08:15 12:00 Beslutande Maria Marklund Kommunstyrelsen Christina Nyström Kulturnämnden

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(7) 2004-12-09

FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(7) 2004-12-09 FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(7) Plats och tid Expolaris Kongresscenter Torsdag 9 december 2004, klockan 13.00-16.15 Jupiter Beslutande Janeth Lundberg Kommunstyrelsen, ordförande Hans-Eric Wallin

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2018-12-11 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Stadshuset, Kommunstyrelsens sammanträdesrum. Klockan 14.00-15.00 ande Tomas Teglund (S), ordförande Janeth Lundberg (S), vice ordförande

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2013-12-17 Socialnämnden Plats och tid Kumla, 2013-12-17, klockan 13:30 Beslutande Gunnel Kask (S) Jan Engman (C) Lars Malmberg (S) Göran Andersson (M) Sölve Persson (S) Kerstin Lundqvist-Eriksson (FP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-04-19 114 Plats och tid Kommunalhuset Arvidsjaur klockan 16.00-16.30. Beslutande Lotta Åman (s), ordförande Lena Karlsson (s) Björn Lundberg (s) Britt-Inger Hedman (v) Bjarne Hald

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2016-11-08 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid E1 Brinken klockan 14:00 15:30 ande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric Lidman(S) Helena Moen(C) Harriet

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9) 2009-05-13

PROTOKOLL 1 (9) 2009-05-13 PROTOKOLL 1 (9) 2009-05-13 Plats och tid Öppenheten kl 12:30-15:50 Beslutande Stefan Bergman (s) Jan-Erik Ershag (kd) Britt-Marie Lundström (s) Karl-Erik Gustavsson (s) Leif Holmkvist Tjänstgörande ersättare

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Kommunstyrelsen

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Kommunstyrelsen SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (21) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl. 09.00-12.45, 13.30-14.15 Beslutande Övriga deltagande Bert Öhlund, ordförande Harriet Classon Philip Cohen Tore Gabrielsson

Läs mer