PROTOKOLL 1 (34)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 1 (34)"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 (34) Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan , Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer Birgitta Burström och Stefan Bergman med Anita Wallström och Daniela D Angelo Wikström som ersättare.. Ann-Christin Westerlund, ordförande Lars Björklund, sekreterare.. Birgitta Burström, justerare. Stefan Bergman, justerare BEVIS OM ANSLAG Justering av kommunfullmäktiges protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla Sammanträdesdatum Anslaget har satts upp Anslaget tas ner efter Förvaringsplats för protokollet Kommunledningskontoret/sekretariatet Underskrift. Åsa Lundmark

2 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 2 Beslutande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Förhindrad ledamot Inkallad ersättare Lars Carlsson (V) Rolf Carlsson (V) Åsa Etelämäki (S) Gunnel Sandström (S) Åsa Gustafsson (FP) Ulla Bråndahl (FP) Asmir Hajdarpasic (S) Daniel Enwall (S) Emilia Hallin (S) Gunilla Lundström (S) Carina Lundmark (S) Robert Ignberg (S) Karin Långström (S) Stefan Hofverberg (S) Fredrik Stenberg (S) Britta Rådström (S), närv och tjg t o m kl 15.30, 48 Britt-Marie Nyhlén (S), närv kl , tjg fr o m kl 15.30, 50 Glenn Wikman (FP), närv t o m Inger Andersson-Öberg (FP), närv kl 12.30, 47 kl , tjg fr o m kl 12.30, 49 Maalin Wikström (MP) Jan-Erik Engman (MP) Daniel Ådin (S), närv t o m Staffan Asplund (S), närv kl kl 15.30, , tjg fr o m kl 15.30, 50 Lars Åhman (FP) Inger Sundbom (FP), närv och tjg t o m kl 12.30, 47 Jörgen Tjärnström (FP), närv kl , tjg fr o m kl 12.30, 49 Johan Söderberg (M), närv t o m Monica Grape (M), närv kl kl 15.30, , tjg fr o m kl 15.30, 50

3 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 3 43 Dnr KS Interpellation av Hans-Eric Wallin (V) om hur kommunen undviker att dess upphandlingar bidrar till ekonomisk brottslighet(3/13) Kommunfullmäktigeledamoten Hans-Eric Wallin (V) har till kommunstyrelsens ordförande ställt följande interpellation: Ekonomisk brottslighet skapar många problem i vårt samhälle. Utsatta människor utnyttjas genom att löner och övriga arbetsvillkor dumpas och man tvingas arbeta i dåliga arbetsmiljöer. Detta drabbar inte bara de som är direkt utsatta utan även villkoren för hela branscher påverkas. I värsta fall innebär det att oseriösa arbetsgivare betalar svarta löner till de som utfört arbetet och att skatt och sociala avgifter inte betalas in till samhället. Om detta sker i stor omfattning så kan det innebära att seriösa företag ställs inför valet att själva börja fuska eller att slås ut eftersom konkurrensen inte sker på lika villkor. De skattemedel som skulle ha gått till skola, vård, omsorg och annan skattefinansierad verksamhet hamnar istället i kriminella personers fickor och blir en del av den svarta ekonomin. Ironiskt nog så finansieras en allt större del av de svarta jobben och därmed den svarta ekonomin just med skattemedel. Hur har det då blivit på detta sätt? Jo när en offentlig verksamhet som stat eller kommun ska köpa varor och tjänster över ett visst belopp måste man enligt LOU göra en offentlig upphandling. Offentlig upphandling är tänkt att fungera som ett sätt för stat och kommun att hålla nere de offentliga utgifterna genom att varor och tjänster upphandlas i fri konkurens. Tanken är säkert bra men det har visat sig att fri konkurens utan sociala hänsyn innebär att man koncentrerar sig alltför mycket på att priset ska vara så lågt som möjligt vilket i sin tur gynnar oseriösa företag. De företag som betalar svarta löner och struntar i att betala skatter och sociala avgifter kan självfallet konkurera ut seriösa företag genom ett lägre pris om man inte sätter stopp för denna möjlighet vid upphandlingen. Med anledning av ovanstående problembeskrivning vill jag ställa följande fråga: På vilket sätt försäkrar sig Skellefteå kommun om att man inte köper varor och tjänster av företag som betalar svarta löner eller smiter undan inbetalningar av skatter och sociala avgifter? Kommunstyrelsens ordförande Bert Öhlund (S) lämnar följande svar: I varje upphandling görs en förebyggande kontroll av anbudsgivarna avseende deras registrering och betalning av skatter och arbetsgivaravgifter. Denna kontroll görs med stöd av Skatteverkets mall.

4 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 4 Vanligvis görs denna kontroll enbart på den motpart som kommunen avser att teckna avtal med, men det förekommer även utökad kontroll av samtliga anbudsgivare. Sedan Hans-Eric Wallin (V) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

5 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 5 44 Dnr KS Interpellation av Maria Wiksten (KD) om hur kommunen förhindrar att obehöriga nyttjar parkeringsplatser för funktionshindrade (4/13) Kommunfullmäktigeledamoten Maria Wiksten (KD) har till tekniska nämndens ordförande ställt följande interpellation: Att Skellefteå ska vara tillgängligt för alla människor, oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte, borde vara en självklarhet. Tyvärr är det inte så. Det finns särskilda parkeringsplatser för personer med funktionsnedsättning och att de tillgängliga är förutsättning för att alla, oavsett funktionsnedsättning, ska kunna delta i samhällslivet. I Skellefteå Centrum finns det 28 parkeringsplatser för personer med funktionsnedsättning, s.k. handikapparkeringsplatser. För att få stå på dessa platser fordras det speciellt parkeringstillstånd. Parkeringsplatserna är märkta och är speciellt anpassade för att fungera för om man exempelvis ska ta sig i och ur bil med rullstol. Tyvärr så används dessa parkeringsplatser av de som inte har tillstånd att stå där. Uppskattningsvis är det ca 30 % av handikapparkeringsplatserna på CK-parkeringen och efter Trädgårdsgatan, som används av dem som inte är behöriga att stå där. P-platser som bevakas av tekniska kontoret. I Brinkengaraget är även bilar felparkerade på handikapparkeringsplatser. Inte bara någon timme utan hela dagar. Detta trots att det informerats om att det står felparkerade bilar på handikapparkeringsplatser sker inte någon bötfällning. Med anledning av ovanstående ställer jag följande fråga till tekniska nämndens ordförande Ola Burström: Hur säkerställer Skellefteå kommun att handikapparkeringsplatserna är tillgängliga för dem som är i behov av dem? Tekniska nämndens ordförande Ola Burström (S) lämnar följande svar: Först av allt så vill jag kommentera påståendet att det är cirka 30 % av de som parkerar på CK-parkeringens och Trädgårdsgatans handikapplatser som saknar parkeringstillstånd. Det här är siffror som parkeringsvakterna undrar var de kommer ifrån eftersom de har en helt annan uppfattning om antalet felparkeringar än interpellanten. Parkeringsvakterna hälsar att den som vill är välkommen att gå med vid en övervakning för att se hur det ser ut och hur de jobbar.

6 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 6 Kommunen handlägger alla handikappansökningar enligt trafikverkets rekommendationer, där det sägs att det är nödvändigt att en för generös tilldelning av parkeringstillstånd inte kommer till stånd. Detta skulle snabbt leda till att de som har ett verkligt behov av att få denna möjlighet till parkering får nya problem genom att platserna är upptagna när de har behov av dem. När det gäller övervakning av handikapplatserna så har Skellefteå kommuns parkeringsvakter högsta prioritet att övervaka dessa när de går sina ronder. Det är dessutom dyrare att felparkera på en handikapplats än på övriga parkeringar. Beträffande Parkeringshuset Brinken är skyltningen tydlig, men under dagar då alla vill parkera där så händer det att det felparkeras där också. Dessa platser övervakas också med högsta prioritet och att det kostar kronor att parkera på dessa utan tillstånd borde bidra till att överträdelserna blir få. Sedan Maria Wiksten (KD) yttrat sig förklaras behandlingen av ärendet avslutad.

7 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 7 45 Dnr KS Interpellation av Carina Sundbom (C) om hur kommunanställda får information om Agenda 21 och miljöprogrammet (5/13) Kommunfullmäktigeledamoten Carina Sundbom (C) har till kommunstyrelsens ordförande ställt följande interpellation: FN uppdrog på Riokonferensen år 1992 åt alla jordens länder att skapa en hållbar utveckling för framtiden med avseende på miljöåtgärder och ekonomisk och social utveckling. Detta kallas Agenda 21. Skellefteå kommuns Agenda 21 beslut togs 1997 och lyder som följer: I Skellefteå kommun ska vi - utnyttja naturens resurser så skonsamt som möjligt och belasta miljön så lite som möjligt - utarbeta konkreta sektorsvisa miljömål och handlingsprogram - ta hänsyn till miljökonsekvenser vid planering av nya verksamheter - göra alla anställda medvetna om sitt miljöansvar genom dialog och information - ha tydliga miljökrav på våra entreprenörer och leverantörer. Och så finns miljöprogrammet , med lokala miljömål som är antagna av kommunfullmäktige: Frisk luft utomhus, leva och bo, levande vatten och natur i balans. Det är alla bra och nödvändiga mål som är uppsatta och det arbetas på många håll med dessa. Men efter ett antal år finns risk för att man tappat fokus eller att man tycker att det gjorts tillräckligt, trots att det är ett arbete som måste bli intensivare. Vi behöver hela tiden diskutera, informera och arbeta hårdare mot våra miljömål. Klarar man målet att nå ut till alla kommunanställda med information om våra miljömål och miljöansvar? Gör man det, så ger det ringar på vattnet. Jobbar man med målen på sitt arbete blir det naturligt att den anställda tar med sig kunskaperna hem och delar med sig av dem. Med anledning av detta vill jag fråga följande: 1. Hur kommunicerar man Agenda 21-målen och våra lokala miljömål till de anställda inom Skellefteå kommun? 2. Får nyanställda någon särskild information om Agenda 21 och våra lokala miljömål när de börjar sin anställning?

8 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 8 3. Följer man upp hur de anställda tar miljöansvar ute på förvaltningar och avdelningar? Kommunstyrelsens ordförande Bert Öhlund (S) lämnar följande svar: Svar på fråga 1 Det har gått 16 år sen beslutet om Skellefteås Agenda 21 togs. Ett begrepp som var välkänt då, men som för den unga generationen är mer okänt idag. Agenda 21 som betyder dagordning för det 21 århundradet kan grovt översättas med ett begrepp som vi använder idag; hållbar utveckling. Riktlinjerna för Agenda 21 som fortfarande gäller är övergripande för kommunkoncernen och är den yttre ram som bolag, styrelser och nämnder har att arbeta efter. Varje år ska miljö- och energimålen följas upp och presenteras i årsredovisningen för Skellefteå kommunkoncern. Miljöprogram 2006 kompletterades Agenda 21 med ett miljöprogram med lokala miljömål för den geografiska kommunen och ett miljöprogram för kommunkoncernen där kommunfullmäktige har rådighet. Samtidigt utvecklades kommunens styrkortsmodell. Idag finns begreppet långsiktig hållbar utveckling som ett mål under perspektivet utveckling/tillväxt i kommunens styrkort och ska främja en utveckling där ekologiska, ekonomiska och sociala värden vägs in i de beslut som tas på olika nivåer. Ett nutida exempel är de riktlinjer för hållbart byggande som håller på att tas fram. Här finns de tre dimensionerna med som en förutsättning för framtida byggande. Med andra ord. Från att ha varit en kretsloppsfråga från början av 90-talet där det mest tydliga bidraget är biogasverket på Tuvan har hållbarhetstanken färgat av sig på ett stort antal andra program som kommunen arbetat med genom åren. Här kan nämnas översiktsplanen, energi- och klimatstrategin, folkhälsoprogrammet, trafikstrategin, renare luftprogrammet och avfalls-planen. Hållbarhet har även influerat det nyligen lanserade platsvarumärket som lyfter fram en hållbarare livskraft som ett signum för Skellefteå. Framtiden Den långsiktiga visionen är att översiktsplanen ska vara den övergripande hållbarhetsplattformen som ska fungera som ett paraply för alla andra program och planer som finns. Då får vi en långsiktigt hållbar utveckling byggd på social, ekonomisk och ekologisk utveckling som är en förutsättning för att Skellefteå ska vara attraktivt. Svar på fråga 2 Nyanställda informeras om kommunens styrmodell dvs de styrkort som vi använder med fyra perspektiv. Under ett av perspektiven i styrkortet finns ett mål som heter långsiktig hållbar utveckling. I detta sammanhang nämns miljöprogrammet, men bara som hastigast.

9 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 9 Svar på fråga 3 Det är givetvis viktigt att följa upp och utvärdera utfallet, dels också planera för en fortsatt utveckling. En enkel form av uppföljning görs i kommunens årsredovisning. Kommunledningskontoret har nu fått ett nytt uppdrag som innebär att det nuvarande miljöprogrammet ska följas upp. Då ska miljöprogrammet ersättas av ett nytt, mer utvecklat hållbarhetsprogram där även klimat- och energistrategin, renare luft programmet och trafikstrategin kan kopplas till en enhet och så småningom också inkluderas i översiktsplanen som ska revideras under kommande år. I den därpå följande debatten deltar Carina Sundbom (C), Daniel Öhgren (C), Bert Öhlund (S) och Harriet Classon (S). Behandlingen av ärendet förklaras därefter avslutad.

10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Motion av Andreas Löwenhöök (M) om en spetsutbildning mot den kreativa näringens kommunikations- och medieindustri (6/12) Sammanfattning Kommunfullmäktigeledamoten Andreas Löwenhöök (M) föreslår i en motion att gymnasienämnden utreder förutsättningarna för att inrätta en estetisk spetsutbildning med inriktning mot den kreativa näringens kommunikations- och medieindustri. I den nya gymnasieförordningen har det blivit möjligt att starta estetiska spetsutbildningar. Dessa ingår inte i någon försöksverksamhet utan är en riksrekryterande utbildning inom det estetiska programmet. Av de spetsutbildningar som hittills har startats så är det bara ett fåtal som är inriktade mot den digitala kommunikations- och medieindustrin. Skellefteås starka ställning inom den kreativa näringens digitala kommunikations- och medieindustri och de utbildningar som finns på Campus Skellefteå bidrar enligt Andreas Löwenhöök till en gynnsam sits för Skellefteå. Dessa faktorer är gynnsamma förutsättningar för att skapa en röd tråd från gymnasial utbildning till en närig i behov av kompetent arbetskraft. Gynnsamma förutsättningar för att skapa en gymnasial spetsutbildning som, via riksrekryteringen, kan locka hit elever från hela landet. Gymnasiekontoret har utifrån motionärens förslag och tidigare uppdrag genomfört en översiktlig utredning om förutsättningarna för att erbjuda en spetsutbildning. I Skellefteå har Tillväxt Skellefteå genom Campusutveckling under de senaste åren fört diskussioner om utbildning för de kreativa näringarnas behov inom Yrkeshögskolans ram. Resultat av diskussionerna så här långt är ett masterprogram inom Umeå universitet. Branschföreträdare signalerar höga krav på anordnare och utbildningskvalitet vilket gör att det är tveksamt om det i Skellefteå finns de kompetenser och den utrustning som krävs för en spetsutbildning på gymnasienivå. Gymnasienämnden redovisar att motionens syfte är tillgodosett genom att en utredning genomförs. Nämnden kommer inte att utarbeta något förslag till spetsutbildning. Kommunfullmäktiges beslut Motionens syfte är tillgodosett genom den utredning gymnasienämnden gjort.

11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 11 Inlägg Maria Wiksten (KD), Andreas Löwenhöök (M), Hans Brettschneider (MP) och Bertil Almgren (S) yttrar sig. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 77 Gymnasienämndens protokoll , 77 Gymnasiekontorets tjänsteskrivelse Motion (6/12) Beslutet sänds till: Motionären Gymnasienämnden

12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Motion av Carina Sundbom (C) om belysning av prioriterade gång- och cykelbanor (16/12) Sammanfattning Kommunfullmäktigeledamoten Carina Sundbom (C) föreslår i en motion att prioriterade gång- och cykelvägar alltid är belysta när det är mörkt. I dag tänds inte belysningen under tiden maj augusti. Men under delar av denna tid är det mörkt vid midnatt. Det skapar otrygghet för de som cyklar vid dessa tider. Tekniska nämnden håller med om önskemålet att det är önskvärt att prioriterade gång- och cykelbanor är belysta de tider det är mörkt. Att möjliggöra detta är dock inte lika enkelt som att koppla på ett ljusrelä. För att separera belysningen längs med gång- och cykelbanor från gatubelysningen krävs att den avskiljs och att nya styrcentraler kopplas till anläggningarna. Förutsättningarna för detta arbete skiljer sig även åt mellan olika stadsdelar inom Skellefteå. Tekniska nämnden beslutade 2009 att släcka gatubelysningen tiden 1 maj-15 augusti. Tekniska kontorets utvärdering av erfarenheter för denna förlängning av släckningen visar att klagomålen angående otrygghet på gång- och cykelbanor har ökat, främst på sensommaren/hösten. Tekniska nämnden förordar därför att i stället för att separera belysningen längs gång- och cykelbanor återgå till att tända upp gatubelysningen den 1 augusti. Att förkorta sommarsläckningens tider med 15 dagar skulle innebära att antalet brinntimmar ökar med cirka 87,6 timmar. Tekniska nämnden vill ha extra anslag om kronor till extra driftskostnad och ett engångsanslag om kronor för att utreda separata belysningar. Kommunfullmäktiges beslut 1. Motionen avslås. 2. Tekniska nämnden får pröva omfattningen av nattsläckningen i sin verksamhetsplanering. 3. Tekniska nämnden ska pröva belysning som är rörelsestyrd och solcellsladdad och eventuellt med ytterligare ny teknik på någon gångoch cykelväg.

13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 13 Inlägg Carina Sundbom (C), Jens Wennberg (FP), Helen Englund-Åberg (S), Ola Burström (S), Hans-Eric Wallin (V), Maria Wiksten (KD), Daniel Öhgren (C), Stina Engström (FP), Andreas Löwenhöök (M), Harriet Classon (S), Hans Brettschneider (MP), Anders Rutdal (C) och Bert Öhlund (S) yttrar sig. Yrkande 1 Carina Sundbom (C) yrkar att motionen bifalls. Yrkande 2 Jens Wennberg (FP) yrkar att tekniska nämnden ska pröva belysning som är rörelsestyrd och solcellsladdad och eventuellt med ytterligare ny teknik på någon gång- och cykelväg. Yrkande 3 Anders Rutdal (C) yrkar att tekniska nämnden anvisas extra anslag om kronor under två år. Beslutsgång 1 Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag och Carina Sundboms yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röster ja. Den som stöder Carina Sundboms yrkande röstar nej Beslutsgång 2 Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag och Jens Wennbergs yrkande var för sig under proposition och finner att kommunstyrelsen bifallit Jens Wennbergs yrkande. Beslutsgång 3 Ordföranden ställer bifall respektive avslag till Anders Rutdahls yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige beslutat avslå yrkandet. Omröstningsresultat 1 Vid uppropet avges 49 ja-röster och 16 nej-röster. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista.

14 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 14 Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 76 Tekniska nämndens protokoll , 12 Tekniska kontorets tjänsteskrivelse Motion (16/12) Beslutet sänds till: Motionären Tekniska nämnden

15 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Motion av Håkan Lindh (FP) och Lars Åhman (FP) om att utveckla skolbiblioteken (22/12) Sammanfattning Kommunfullmäktigeledamoten Lars Åhman (FP) föreslår i en motion att alla skolenheter ska ha skolbibliotek i enlighet med Skolinspektionens krav och bemannas med utbildad personal minst 20 timmar/vecka med syfte att utveckla biblioteken som pedagogisk resurs. Fyra centrala fakta visar att en satsning på skolbibliotek behövs. För det första visar undersökningarna Pirls och Pisa att svenska elever inte får tillräcklig stimulans kring att läsa samtida litteratur och samtala om den. Sverige ligger under internationella medelvärden när det gäller läsaktiviteter i skolan. För det andra visar en studie i USA att teknik i form av datorer, surfplattor och telefoner förstärker den digitala klyftan. Det är inte tillgången till internet som enligt undersökningen ska ligga i fokus. Det är i stället hur digitala media används av elever som är det centrala, det vill säga om tiden läggs på spel och TV eller på studier. Läskunnigheten sätts i fokus. För det tredje visa en nationell tendens att elever på skolor med skolbibliotek som fungerar som en pedagogisk resurs har högre betyg än elever på skolor som inte har tillgång till ett skolbibliotek. För det fjärde försämras läsförmågan i Sverige och allt fler blir passiva läsare. En väl fungerande demokrati behöver medborgare som kan ta till sig information och göra självständiga analyser. För individen är tillgången till böckernas värld ett snabbspår in i förståelsen för andra människor, samtidigt som det berikar den egna personen och får människan att växa. Det är också barns läsförmåga i dag som lägger grunden för Sveriges välstånd i framtiden. Barn- och grundskolenämnden redovisar att tillgången till skolbibliotek varierar men att de flesta har en tillfredsställande tillgång till skolbibliotek. Nämnden föreslår ett uppdrag att åtgärda eventuella brister, men avstyrker kravet på bemanning med minst 20 timmar/vecka. Kommunfullmäktiges beslut 1. Barn- och grundskolenämnden ska snarast vidta åtgärder för att säkerställa tillgången till skolbibliotek för eleverna på de skolor där det brister. 2. Förslaget om att skolbiblioteken bemannas med utbildad personal minst 20 timmar/vecka avslås.

16 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Barn- och grundskolenämnden ska återrapportera till kommunfullmäktige utvecklingen för skolbiblioteken inom ett år. Inlägg Håkan Lindh (FP), Maria Marklund (S), Rune Wästerby (MP), Kamel Mnad (S), Kjell Hanseklint (V), Andreas Löwenhöök (M), Ann Åström (S), Stina Engström (FP), Harriet Classon (S), Maria Wiksten (KD) och Hans Brettschneider (MP) yttrar sig. Yrkande 1 Håkan Lindh (FP) yrkar att högstadiets skolbibliotek ska stegvis bemannas med utbildad personal minst 20 timmar/vecka. Yrkande 2 Rune Wästerby (MP) yrkar att återrapportering i punkt 3 ska ske inom ett år. Beslutsgång 1 Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag och Håkan Lindhs yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röster ja. Den som stöder Håkan Lindhs yrkande röstar nej. Beslutsgång 2 Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag och Rune Wästerbys yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit Rune Wästerbys yrkande. Omröstningsresultat 1 Vid uppropet avges 39 ja-röster och 24 nej-röster. 2 ledamöter är frånvarande. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 90 Barn- och grundskolenämndens protokoll , 11 Skol- och kulturkontorets tjänsteskrivelse Motion (22/12) Beslutet sänds till: Motionären Barn- och grundskolenämnden

17 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Kostpolitiskt program för Skellefteå kommun Sammanfattning Under hösten 2011 och våren 2012 har förslag till ett kostpolitiskt program arbetats fram av fastighetskontorets måltidsavdelning, skol- och kulturkontoret, gymnasiekontoret och socialkontoret. Syftet med det kostpolitiska programmet är att kvalitetssäkra måltider som serveras inom förskola, grundskola, fritidsverksamhet, gymnasieskola, äldre- och handikappomsorg. Samtliga berörda nämnder har efter remissrunda godkänt förslaget till kostpolitiskt program. En medborgarsynpunkt har kommit in och ligger som särskild bilaga 3. I medborgarsynpunkten lyfts en fråga kring matfett/lättmjölk som skapat debatt. I det kostpolitiska programmet beskrivs möjlighet till valfrihet. Därför kommer mellanmjölk och annat matfett att finnas som komplement på menyn. Support- och lokalförvaltning har omformulerat avsnittet Lättmjölk och margarin varför det (sidorna 5 och 8) Kommunfullmäktiges beslut Det kostpolitiska programmet fastställs med följande ändringar: 1. Sista stycket i avsnittet Lättmjölk och margarin (sid 5 och 8) ändras till följande: Samtidigt slår vi vakt om valfriheten och därför kommer vi även att erbjuda de gäster som önskar ekologisk mellanmjölk och Norrgott/Bregott. 2. Avsnittet Måltider i socialtjänsten (sid 9) får ett nytt stycke med rubriken Delaktighet i kök med följande text: Mat har stora pedagogiska möjligheter. Med goda rutiner i egenkontroll och med anpassade arbetsuppgifter kan den äldre/funktionshindrade delta i köket. Välj efter vad som fungerar i verksamheten. Inlägg Hans-Eric Wallin (V), Birgitta Burström (FP), Andreas Löwenhöök (M), Ulla Bråndal (FP), Anette Lindgren (M), Jens Wennberg (FP), Marika Vallgren (KD), Rune Wästerby (MP), Agneta Hansson (V), Maria Wiksten (KD), Daniel Öhgren (C), Carina Sundbom (C), Jan-Erik Engman (MP), Henry Andersson (M), Inger Andersson- Öberg (FP), Stefan Bergman (S) och Kurt Vallmark (C) yttrar sig. Yrkande 1 Rune Wästerby (MP) yrkar att ärendet återremitteras för komplettering med ett avsnitt om råvarornas kvalitet och ursprung.

18 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 18 Yrkande 2 Hans-Eric Wallin (V) yrkar att i handlingsprogrammet (sid 13,16,18) höjs andelen ekologiska livsmedel från 10 till 25 procent. Yrkande 3 Andreas Löwenhöök (M) yrkar att sista stycket i avsnittet Lättmjölk och margarin (sid 5 och 8) ändras till följande: Samtidigt slår vi vakt om valfriheten och därför kommer vi även att erbjuda de gäster som önskar ekologisk mellanmjölk och Norrgott/Bregott. Yrkande 4 Ulla Bråndal (FP) yrkar att andra stycket i avsnittet Maten på tallriken (sid 6) får sista meningen följande lydelse: Barn 1-2 år får en extra tesked margarin eller Bregott vid bordet. Yrkande 5 Anette Lindgren (M) yrkar att avsnittet Måltider i socialtjänsten (sid 9) får ett nytt stycke med rubriken Delaktighet i kök med följande text: Mat har stora pedagogiska möjligheter. Med goda rutiner i egenkontroll och med anpassade arbetsuppgifter kan den äldre/funktionshindrade delta i köket. Välj efter vad som fungerar i verksamheten. Beslutsgång 1 Ordföranden ställer bifall respektive avslag till Rune Wästerbys återremissyrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige avslagit yrkandet. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som vill avslå återremissyrkandet röstar ja. Den som stöder återremissyrkandet röstar nej. Beslutsgång 2 Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag och Hans-Eric Wallins yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit kommunstyrelsens förslag Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som stöder kommunstyrelsens förslag röstar ja. Den som stöder Hans-Eric Wallins yrkande röstar nej. Beslutsgång 3 Ordföranden ställer kommunstyrelsens förslag och Andreas Löwenhööks

19 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 19 yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige bifallit Andreas Löwenhööks yrkande. Beslutsgång 4 Ordföranden ställer bifall respektive avslag till Ulla Bråndals yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige beslutat avslå yrkandet. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som önskar avslå yrkandet röstar ja. Den som stöder Ulla Bråndals yrkande röstar nej. Beslutsgång 5 Ordföranden ställer bifall respektive avslag till Anette Lindgrens yrkande var för sig under proposition och finner att kommunfullmäktige beslutat avslå yrkandet. Votering begärs och verkställs över följande godkända voteringsproposition: Den som önskar avslå yrkandet röstar ja. Den som stöder Anette Lindgrens yrkande röstar nej. Omröstningsresultat 1 Vid uppropet avges 52 ja-röster och 13 nej-röster. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Omröstningsresultat 2 Vid uppropet avges 46 ja-röster och 16 nej-röster. 3 ledamöter är frånvarande. Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Omröstningsresultat 4 Vid uppropet avges 33 ja-röster och 28 nej-röster. 1 ledamot avstår från att rösta. 3 ledamöter är frånvarande Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Omröstningsresultat 5 Vid uppropet avges 29 ja-röster och 32 nej-röster. 1 ledamot avstår från att rösta. 3 ledamöter är frånvarande Hur var och en röstat framgår av bilagda voteringslista. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 88 Nämnden för support och lokalers protokoll , 2 Kostpolitiskt program. Remissvar från berörda nämnder Pedagogiska måltider inom barn- och grundskolenämndens ansvarsområde, bilaga 1

20 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 20 Kvalitetskrav för kost som tillagas och serveras inom äldre- och handikappomsorgens verksamheter i Skellefteå kommun, bilaga 2 Skrivelse från medborgare, bilaga 3 Beslutet sänds till: Nämnden för support och lokaler Skol- och kulturkontoret Gymnasiekontoret Socialkontoret

21 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Riktlinjer för social investeringsfond Sammanfattning Under 2013 avsätter Skellefteå kommun 30 miljoner kronor till en social investeringsfond. Tanken med fonden är att den främst ska kunna användas till projekt som avser främjande och förebyggande insatser för barn och unga. Kommunledningskontoret har upprättat förslag till riktlinjer för den sociala investeringsfonden. Förslaget bygger bland annat på exempel från andra kommuner. Tanken med fonden är att den främst ska kunna användas till projekt som avser främjande och förebyggande insatser för barn och unga. På så vis förebyggs att människor hamnar i utanförskap samtidigt som resurser kan frigöras för andra viktiga insatser. Exempel från andra kommuner på projekt som fått stöd från sociala investeringsfonder handlar bland annat om insatser för barn som inte kommer till skolan, insatser för att barn som placerats i familjehem ska få bättre förutsättningar, traineeprogram för arbetslösa med mera. Kommunfullmäktiges beslut 1. Riktlinjer för Skellefteå kommuns sociala investeringsfond fastställs. 2. En utvärdering av riktlinjerna ska göras efter ett år. Inlägg Hans Brettschneider (MP), Bert Öhlund (S) och Harriet Classon (S) yttrar sig. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 75 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Beslutet sänds till: Kommunledningskontoret/Yngve Lindmark Socialnämnden Barn- och grundskolenämnden Gymnasienämnden Kulturnämnden

22 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Ändring av indelning av valdistrikt och valkretsar Sammanfattning Valnämnden föreslår ett antal förändringar i valkrets- och valdistriktsindelning. Orsaker till föreslagna förändringar är: - gränserna följer inte geografiska gränser som till exempel vägar och vattendrag - väljarna får i många fall passera en eller flera vallokaler på väg till sin vallokal - valkretsarna och valdistrikten har en ojämn fördelning i antal röstberättigade - gränserna har inte setts över på mer än 20 år. Föreslagna förändringar innebär: - fördel för medborgarna genom att de får sin vallokal så nära som möjligt - valmyndighetens rekommendationer om utformning av valdistrikt tillämpas - antal röstberättigade i valkretsar och valdistrikt utjämnas. Skellefteå kommun föreslås även fortsättningsvis vara indelad i två valkretsar. Antalet valdistrikt utökas med ett distrikt. Kommunfullmäktiges beslut 1. Ny indelning i valdistrikt och valkretsar fastställs att gälla från och med år Det noteras att byn Lillkågeträsk tillhör Byske-Fällfors valdistrikt. 3. Rättade blad om valkretsar godkänns

23 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 23 Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 83 Kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll , 12 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse med korrigering 2 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse med korrigering 1 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse Valnämndens protokoll , 22 Kartmaterial som visar föreslagna förändringar på usb-minne Grafisk information som innehåller person- och fastighetsdata utgör underlag för länsstyrelsens behandling Beslutet sänds till: Länsstyrelsen Valnämnden

24 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Demokratiberedningens handlingsplan Sammanfattning Demokratiberedningen har gjort en handlingsplan för åren 2013 och Handlingsplanens aktiviteter bygger på beredningens verksamhetsberättelse för För de kommande åren vill demokratiberedningen fokusera på att stärka förtroendet för det demokratiska systemet. Aktiviteterna för det är att ta fram principer för en utvecklad medborgardialog samt att kartlägga dialogprocessen för att ta fram ett bra metodstöd när en dialog ska genomföras. Under 2014 är det val och därför kommer arbetet fokuseras på valdeltagande och varför det är viktigt att rösta. Fokus kommer att vara att gå ut och möta medborgarna på olika sätt. Beredningen har också lämnat verksamhetsberättelse för år Kommunfullmäktiges beslut 1. Handlingsplanen godkänns. 2. Demokratiberedningens verksamhetsberättelse läggs till handlingarna. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 91 Demokratiberedningens skrivelse Handlingsplan Verksamhetsberättelse 2012 Beslutet sänds till: Demokratiberedningen

25 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Förbättringsåtgärder för hantering av medborgarförslag Sammanfattning Demokratiberedningen har utarbetat förslag till förbättringsåtgärder om marknadsföring, information, inlämning och handläggning av förslagen. Syftet med förslaget är att göra medborgarförslag mer känt och att ge bättre information till förslagsställarna om hur de lämnar in förslagen och vilka uppgifter som måste följa med. Dessutom finns förslag på hur beredningen av medborgarförslag kan förbättras, bland annat genom att ta kontakt med förslagsställarna under beredningstiden för att inhämta kompletterande uppgifter och samtidigt informera förslagsställaren om ärendets gång. Kommunfullmäktiges beslut 1. Förbättringsåtgärderna godkänns. 2. Samtliga nämnder ska arbeta enligt förslaget. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 69 Demokratiberedningens skrivelse Förbättringsåtgärder för medborgarförslag Beslutet sänds till: Demokratiberedningen Samtliga nämnder

26 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Anskaffning av hamnkran, tekniska nämnden Sammanfattning Tekniska nämnden anför att Skellefteå hamn behöver av konkurrensskäl ha tillgång till två vikarmskranar och en linkran. I dagsläget finns två vikarmskranar varav en är att uttjänt både vad gäller teknisk livslängd och arbetsmiljö. Tekniska nämnden vill anskaffa en kran för 9 miljoner kronor. Vikarmskranar används i huvudsak till att lasta sågade trävaror, brännved, gödsel, högläggning av skrot och vindkraftsvinghantering. Denna krantyp kan inte konkurrera med linkranen som är bra på container, skrotlastning, tyngre speciallyft (typ vindkraftskomponenter) och större mängder bulk. Skellefteå hamn är en så kallad resultatenhet och har upparbetat efter 2012 års bokslut 12,9 miljoner kronor i eget kapital. Det innebär att hamnen har en stabil ekonomi. Att finansiera ett köp av en vikarmskran med eget kapital skulle kunna vara ett bra finansieringsalternativ ur Skellefteå hamns perspektiv. Kommunfullmäktiges beslut 1. Tekniska nämnden får anskaffa en hamnkran till en kostnad av kronor. 2. Kostnaden betalas ur hamnverksamhetens investeringsanslag. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll Tekniska kontorets tjänsteskrivelse Beslutet sänds till: Tekniska nämnden Support och lokaler/budget och bokslut

27 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Ändrad organisation för planerings- och tillväxtfrågor Sammanfattning Under 2012 har en omorganisation av kommunledningskontoret genomförts. I samband med detta har också ett antal frågor hanterats i särskilda utredningar. En sådan är hur den framtida organisationen för planeringsoch tillväxtfrågor ska se ut. Kommunledningskontoret föreslår att den nuvarande planeringsavdelningen och det nuvarande tillväxtkontoret inom kommunledningskontoret bildar en gemensam avdelning för samhällsutveckling. Rena näringslivsfrågor hanteras i en särskild avdelning för näringslivsutveckling. De båda avdelningarna kommer att samarbeta nära med varandra. I samband med omorganisationen föreslås också att frågor som handlar om stöd till studenter på campus samt distansstuderande vid andra universitet (lärcentrum) övergår till vuxenutbildningen inom gymnasiekontoret. En tjänst som projektekonom överförs till Nämnden för support och lokaler. Kommunfullmäktiges beslut 1. Förslag till förändrad organisation för planerings- och tillväxtfrågor inom kommunledningskontoret godkänns. Det innebär bland annat följande: 1. Nuvarande planeringsavdelningen och tillväxtkontoret slås samman till en gemensam avdelning som får namnet Samhällsutveckling. Denna leds gemensamt av planeringschefen och chefen för nuvarande tillväxtkontoret. Till avdelningen knyts också vissa EUprojekt. 2. Frågor om stöd till studerande på campus samt distansstuderande vid andra universitet (Lärcentrum) övergår till gymnasienämnden. 3. En tjänst som projektekonom övergår från nuvarande tillväxtkontoret till Nämnden för support och lokaler. 4. Näringslivsfrågor hanteras i den särskilda avdelningen för näringslivsutveckling som leds av näringslivschefen. Till avdelningen knyts också vissa EU-projekt. 5. Den tidigare styrgruppen för tillväxtkontoret avvecklas. 2. Nämnden för support och lokaler ska utreda frågan om framtida lokaler för den nya organisationen. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 97 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse

28 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 28 Beslutet sänds till: Nämnden för support och lokaler Kommunledningskontoret/planeringsavd Kommunledningskontoret/Tillväxt Kommunledningskontoret/Yngve Lindmark

29 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Dnr KS Årsredovisning 2011/2012 för Stiftelsen Skeriafonden Sammanfattning Stiftelsen Skeriafonden har överlämnat årsredovisning för tiden Stiftelsens revisor tillstyrker att årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och att styrelsens ledamöter inte handlat i strid med stiftelselagen eller stiftelseförordnandet. Kommunfullmäktiges beslut 1. Kommunen godkänner för sin del resultat- och balansräkning för Stiftelsen Skeriafonden. 2. Styrelsen beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2011/2012. Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll , 102 Årsbokslut för Stiftelsen Skeriafonden Beslutet sänds till: Stiftelsen Skeriafonden

30 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Beredning av medborgarförslag Dnr Medborgarförslag - Förbättra trafikflödet genom Skellefteå centrum utan att bygga en ny bro (9/13) Kommunfullmäktiges beslut Medborgarförslag överlämnas till tekniska nämnden för beslut. Dnr Medborgarförslag - Uppvakta Gekås i Ullared för etablering i Skellefteå (10/13) Kommunfullmäktiges beslut Medborgarförslag överlämnas till kommunstyrelsen för beslut. Dnr Medborgarförslag - Röj skog mellan Krongatan och Alhems kyrkogård (11/13) Kommunfullmäktiges beslut Medborgarförslag överlämnas till tekniska nämnden för beslut. Dnr Medborgarförslag - Placera det nya kulturhuset på Huvudberget, stadsdelen Alhem (12/13) Kommunfullmäktiges beslut Medborgarförslag överlämnas till kommunstyrelsen för beslut.

31 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 31 Dnr Medborgarförslag - Låt Vitbergsrestaurangen bli en kommunalt driven restaurang med servering och kaféverksamhet (13/13) Kommunfullmäktiges beslut Medborgarförslag överlämnas till kommunstyrelsen för beslut. Dnr Medborgarförslag - Övergångsställen på Falkträskvägen (14/13) Kommunfullmäktiges beslut Medborgarförslag överlämnas till tekniska nämnden för beslut. Dnr Medborgarförslag - Utöka antalet hundlatriner i Skelleftehamn (15/13) Kommunfullmäktiges beslut Medborgarförslag överlämnas till tekniska nämnden för beslut. Dnr Medborgarförslag - Utöka antalet hundlatriner i Skelleftehamn (16/13) Kommunfullmäktiges beslut Medborgarförslag överlämnas till tekniska nämnden för beslut. Dnr Medborgarförslag - Skötselplan för vägar i Skelleftehamn (17/13) Kommunfullmäktiges beslut Medborgarförslag överlämnas till tekniska nämnden för beslut.

32 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 32 Beslutet sänds till: Förslagsställarna Tekniska nämnden Kommunledningskontoret/samhällsutveckling

33 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Inkomna interpellationer Kommunfullmäktiges beslut Följande interpellationer får ställas: Dnr Interpellation av Maria Wiksten (KD) om kommunens anställda är belagda med munkavel (6/13) Dnr Interpellation av Andreas Löwenhöök (M) om omsorgspersonalens möjlighet att påverka vid byggandet av nya boenden (7/13)

34 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL Remisser Dnr Motion av Maria Wiksten (KD), Lennart Hägglund (KD), Marika Vallgren (KD) om konceptet Alkoholfri klass inom högstadieskolan (6/13) Dnr Motion av Maria Wiksten (KD) om att samordna all LSS- och LASSverksamhet under samma förvaltning (7/13) Dnr Motion av Ida Lindh (FP) om att ge alla unga i Skellefteå möjlighet att driva UF-företag (8/13) Dnr Motion av Ida Lindh (FP) och Håkan Lindh (FP) om ungdomsavtal inom lämpliga områden av Skellefteå kommuns verksamhet för att få fler unga i arbete (9/13) Dnr Motion av Kjell Hanseklint (V) om att förtroendevalda ska ersättas enligt kommunallagen (10/13) Dnr Motion av Ida Lindh (FP) och Håkan Lindh (FP) om alla barns rätt till förskola (14/13)

35 Voteringslista nr. 1 Skellefteå kommunfullmäktiges sammanträde den 19 mars 2013 klockan 12:00: Motion av Carina Sundbom (C) om belysning av prioriterade gång- och cykelbanor (16/12) Ledamöter Parti Kret Ersättare Ja Nej Avst Frånv Bertil Almgren (s) S1 X Henry Andersson (m) Alla X Karin Långström (s) S1 Stefan Hofverberg X Stefan Bergman (s) S1 X Hans Brettschneider (mp) Alla X Lorents Burman (s) S2 X Birgitta Burström (fp) Alla X Ola Burström (s) S2 X Harriet Classon (s) S1 X Anita Wallström (s) S1 X Daniela D Angel Wikström (mp) Alla X Helen Englund-Åberg (s) S1 X Stina Engström (fp) Alla X Åsa Etelämäki (s) S2 Gunnel Sandström X Evelina Fahlesson (s) S2 X Kenneth Fahlesson (s) S2 X Sickan Forsberg (s) S1 X Eva Fransson (m) Alla X Åsa Gustafsson (fp) Alla Ulla Bråndal X Asmir Hajdarpasic (s) S1 Daniel Enwall X Emilia Hallin (s) S2 Gunilla Lundström X Kjell Hanseklint (v) Alla X Agneta Hansson (v) Alla X Kamel Mnad (s) S2 X Lennart Hägglund (kd) Alla X Anette Lindgren (m) Alla X Håkan Lindh (fp) Alla X Ida Lindh (fp) Alla X Börje Lindström (s) S1 X Anna-Britta Lundberg (s) S1 X Carina Lundmark (s) S2 Robert Ignberg X Carl-Göran Lundmark (s) S2 X Torbjörn Lundström (s) S1 X Andreas Löwenhöök (m) Alla X Nils E Vesterberg (m) Alla X Maria Marklund (s) S1 X Roger Marklund (s) S1 X Raija Melender (s) S2 X Lars Carlsson (v) Alla Rolf Carlsson X Lilian Parbring (s) S2 X Marika Vallgren (kd) Alla X Anders Rutdal (c) Alla X Maria Sandström (c) Alla X Fredrik Stenberg (s) S1 Britta Rådström X Valter Stenberg (s) S2 X Carina Sundbom (c) Alla X Hans-Eric Wallin (v) Alla X Kurt Vallmark (c) Alla X Joakim Wallström (v) Alla X Jeanette Velander (v) Alla X Transport:

36 Transport: Ledamöter Parti Kret Ersättare Ja Nej Avst Frånv Jens Wennberg (fp) Alla X Glenn Wikman (fp) Alla X Maria Wiksten (kd) Alla X Ingemar Wikström (s) S2 X Maalin Wikström (mp) Alla Jan-Erik Engman X Rune Wästerby (mp) Alla X Daniel Ådin (s) S1 X Lars Åhman (fp) Alla Inger Sundbom X Ann Åström (s) S2 X Agneta Burman-Ljungblad (s) S2 X Daniel Öhgren (c) Alla X Bert Öhlund (s) S1 X Tomas Marklund, 2:e v ordf (s) S2 X Johan Söderberg, 1:e v ordf (m) Alla X Ann-Christin Westerlund, Ordf. (s) S2 X SUMMA:

37 Voteringslista nr. 2 Skellefteå kommunfullmäktiges sammanträde den 19 mars 2013 klockan 14:05: Motion av Håkan Lindh (FP) och Lars Åhman (FP) om att utveckla skolbiblioteken (22/12) Ledamöter Parti Kret Ersättare Ja Nej Avst Frånv Bertil Almgren (s) S1 X Henry Andersson (m) Alla X Karin Långström (s) S1 Stefan Hofverberg X Stefan Bergman (s) S1 X Hans Brettschneider (mp) Alla X Lorents Burman (s) S2 X Birgitta Burström (fp) Alla X Ola Burström (s) S2 X Harriet Classon (s) S1 X Anita Wallström (s) S1 X Daniela D Angel Wikström (mp) Alla X Helen Englund-Åberg (s) S1 X Stina Engström (fp) Alla X Åsa Etelämäki (s) S2 Gunnel Sandström X Evelina Fahlesson (s) S2 X Kenneth Fahlesson (s) S2 X Sickan Forsberg (s) S1 X Eva Fransson (m) Alla X Åsa Gustafsson (fp) Alla Ulla Bråndal X Asmir Hajdarpasic (s) S1 Daniel Enwall X Emilia Hallin (s) S2 Gunilla Lundström X Kjell Hanseklint (v) Alla X Agneta Hansson (v) Alla X Kamel Mnad (s) S2 X Lennart Hägglund (kd) Alla X Anette Lindgren (m) Alla X Håkan Lindh (fp) Alla X Ida Lindh (fp) Alla X Börje Lindström (s) S1 X Anna-Britta Lundberg (s) S1 X Carina Lundmark (s) S2 Robert Ignberg X Carl-Göran Lundmark (s) S2 X Torbjörn Lundström (s) S1 X Andreas Löwenhöök (m) Alla X Nils E Vesterberg (m) Alla X Maria Marklund (s) S1 X Roger Marklund (s) S1 X Raija Melender (s) S2 X Lars Carlsson (v) Alla Rolf Carlsson X Lilian Parbring (s) S2 X Marika Vallgren (kd) Alla X Anders Rutdal (c) Alla X Maria Sandström (c) Alla X Fredrik Stenberg (s) S1 Britta Rådström X Valter Stenberg (s) S2 X Carina Sundbom (c) Alla X Hans-Eric Wallin (v) Alla X Kurt Vallmark (c) Alla X Joakim Wallström (v) Alla X Jeanette Velander (v) Alla X Transport:

38 Transport: Ledamöter Parti Kret Ersättare Ja Nej Avst Frånv Jens Wennberg (fp) Alla X Glenn Wikman (fp) Alla X Maria Wiksten (kd) Alla X Ingemar Wikström (s) S2 X Maalin Wikström (mp) Alla Jan-Erik Engman X Rune Wästerby (mp) Alla X Daniel Ådin (s) S1 X Lars Åhman (fp) Alla X Ann Åström (s) S2 X Agneta Burman-Ljungblad (s) S2 X Daniel Öhgren (c) Alla X Bert Öhlund (s) S1 X Tomas Marklund, 2:e v ordf (s) S2 X Johan Söderberg, 1:e v ordf (m) Alla X Ann-Christin Westerlund, Ordf. (s) S2 X SUMMA:

39 Voteringslista nr. 3 Skellefteå kommunfullmäktiges sammanträde den 19 mars 2013 klockan 14:51: Kostpolitiskt program för Skellefteå kommun Ledamöter Parti Kret Ersättare Ja Nej Avst Frånv Bertil Almgren (s) S1 X Henry Andersson (m) Alla X Karin Långström (s) S1 Stefan Hofverberg X Stefan Bergman (s) S1 X Hans Brettschneider (mp) Alla X Lorents Burman (s) S2 X Birgitta Burström (fp) Alla X Ola Burström (s) S2 X Harriet Classon (s) S1 X Anita Wallström (s) S1 X Daniela D Angel Wikström (mp) Alla X Helen Englund-Åberg (s) S1 X Stina Engström (fp) Alla X Åsa Etelämäki (s) S2 Gunnel Sandström X Evelina Fahlesson (s) S2 X Kenneth Fahlesson (s) S2 X Sickan Forsberg (s) S1 X Eva Fransson (m) Alla X Åsa Gustafsson (fp) Alla Ulla Bråndal X Asmir Hajdarpasic (s) S1 Daniel Enwall X Emilia Hallin (s) S2 Gunilla Lundström X Kjell Hanseklint (v) Alla X Agneta Hansson (v) Alla X Kamel Mnad (s) S2 X Lennart Hägglund (kd) Alla X Anette Lindgren (m) Alla X Håkan Lindh (fp) Alla X Ida Lindh (fp) Alla X Börje Lindström (s) S1 X Anna-Britta Lundberg (s) S1 X Carina Lundmark (s) S2 Robert Ignberg X Carl-Göran Lundmark (s) S2 X Torbjörn Lundström (s) S1 X Andreas Löwenhöök (m) Alla X Nils E Vesterberg (m) Alla X Maria Marklund (s) S1 X Roger Marklund (s) S1 X Raija Melender (s) S2 X Lars Carlsson (v) Alla Rolf Carlsson X Lilian Parbring (s) S2 X Marika Vallgren (kd) Alla X Anders Rutdal (c) Alla X Maria Sandström (c) Alla X Fredrik Stenberg (s) S1 Britta Rådström X Valter Stenberg (s) S2 X Carina Sundbom (c) Alla X Hans-Eric Wallin (v) Alla X Kurt Vallmark (c) Alla X Joakim Wallström (v) Alla X Jeanette Velander (v) Alla X Transport:

40 Transport: Ledamöter Parti Kret Ersättare Ja Nej Avst Frånv Jens Wennberg (fp) Alla X Glenn Wikman (fp) Alla Inger Andersson-Öberg X Maria Wiksten (kd) Alla X Ingemar Wikström (s) S2 X Maalin Wikström (mp) Alla Jan-Erik Engman X Rune Wästerby (mp) Alla X Daniel Ådin (s) S1 X Lars Åhman (fp) Alla Jörgen Tjärnström X Ann Åström (s) S2 X Agneta Burman-Ljungblad (s) S2 X Daniel Öhgren (c) Alla X Bert Öhlund (s) S1 X Tomas Marklund, 2:e v ordf (s) S2 X Johan Söderberg, 1:e v ordf (m) Alla X Ann-Christin Westerlund, Ordf. (s) S2 X SUMMA:

41 Voteringslista nr. 4 Skellefteå kommunfullmäktiges sammanträde den 19 mars 2013 klockan 16:12: Kostpolitiskt program för Skellefteå kommun Ledamöter Parti Kret Ersättare Ja Nej Avst Frånv Bertil Almgren (s) S1 X Henry Andersson (m) Alla X Karin Långström (s) S1 Stefan Hofverberg X Stefan Bergman (s) S1 X Hans Brettschneider (mp) Alla X Lorents Burman (s) S2 X Birgitta Burström (fp) Alla X Ola Burström (s) S2 X Harriet Classon (s) S1 X Anita Wallström (s) S1 X Daniela D Angel Wikström (mp) Alla X Helen Englund-Åberg (s) S1 X Stina Engström (fp) Alla X Åsa Etelämäki (s) S2 Gunnel Sandström X Evelina Fahlesson (s) S2 X Kenneth Fahlesson (s) S2 X Sickan Forsberg (s) S1 X Eva Fransson (m) Alla X Åsa Gustafsson (fp) Alla Ulla Bråndal X Asmir Hajdarpasic (s) S1 Daniel Enwall X Emilia Hallin (s) S2 Gunilla Lundström X Kjell Hanseklint (v) Alla X Agneta Hansson (v) Alla X Kamel Mnad (s) S2 X Lennart Hägglund (kd) Alla X Anette Lindgren (m) Alla X Håkan Lindh (fp) Alla X Ida Lindh (fp) Alla X Börje Lindström (s) S1 X Anna-Britta Lundberg (s) S1 X Carina Lundmark (s) S2 Robert Ignberg X Carl-Göran Lundmark (s) S2 X Torbjörn Lundström (s) S1 X Andreas Löwenhöök (m) Alla X Nils E Vesterberg (m) Alla X Maria Marklund (s) S1 X Roger Marklund (s) S1 X Raija Melender (s) S2 X Lars Carlsson (v) Alla Rolf Carlsson X Lilian Parbring (s) S2 X Marika Vallgren (kd) Alla X Anders Rutdal (c) Alla X Maria Sandström (c) Alla X Fredrik Stenberg (s) S1 Britta Rådström X Valter Stenberg (s) S2 X Carina Sundbom (c) Alla X Hans-Eric Wallin (v) Alla X Kurt Vallmark (c) Alla X Joakim Wallström (v) Alla X Jeanette Velander (v) Alla X Transport:

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2013-04-24 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30-18.50 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2012-11-06 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.25, 13.25-18.00 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13

PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13 PROTOKOLL 1 (23) 2011-12-13 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-16.35 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Alf Granström, ordförande Skelleftebostäder

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6)

PROTOKOLL 1 (6) PROTOKOLL 1 (6) 2018-03-14 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-03-14 kl. 17.00 17.15 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund (S) Ann Åström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2015-04-21 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare Hans

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktige

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Kommunfullmäktige SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-20.55 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Agneta Hansson och Karl-Erik

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2010-02-16 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 8.00-8.40 Beslutande Bert Öhlund (S), ordförande Rickard Carstedt (S) Harriet Classon (S) Lena Håkansson (S)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2012-10-23 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl. 13.00-16.05 Beslutande Bert Öhlund (S), ordförande Rickard Carstedt (S) Rose-Marie Johansson (S) Håkan Lindh

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24

PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24 PROTOKOLL 1 (32) 2012-01-24 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.20, 13.20-15.30 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03

PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03 PROTOKOLL 1 (5) 2014-11-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 10.00-11.15 Beslutande Rickard Carstedt (S) Harriet Classon (S) Lennart Hägglund (KD) Rose-Marie Johansson

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Kommunfullmäktige 2009-03-10

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Kommunfullmäktige 2009-03-10 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 15.00-15.10 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Bert Öhlund och Hans-Eric Wallin

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19)

PROTOKOLL 1 (19) PROTOKOLL 1 (19) 2016-04-26 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.15-18.35. Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2016-09-13 Kommunstyrelsen Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl. 09.45 09.55 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Agneta Hansson (V) Andreas Löwenhöök (M), ej 404 Andreas

Läs mer

Utredning av Mobackenskolan och område väst

Utredning av Mobackenskolan och område väst SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 21 531 Dnr KS 2015-000831 291 Utredning av Mobackenskolan och område väst Sammanfattning Nämnden för support och lokalers arbetsutskott anför att i samband med att inomhusmiljöproblemen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2012-10-15 Gymnasienämnden Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, stadshuset, kl 08:00 15.15 ande Bertil Almgren (S) ordförande Maria Bernsson (C) Joakim Dahlgren (S) Hans Ericsson

Läs mer

Nämndernas styrkort år 2016

Nämndernas styrkort år 2016 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 69 Kommunfullmäktige 2015-09-15 223 Dnr KS 2015-000636 100 Nämndernas styrkort år 2016 Sammanfattning Budgetberedningen lämnar förslag till nämndernas styrkort för år 2016,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2018-05-23 Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum (301), onsdag 2018-05-23 kl. 08.45 10.30, 11.00 11.30 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Maria Marklund

Läs mer

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG Kommunfullmäktige 2014-10-14 232 Dnr KS 2014-000480 101 Riktlinjer för en utvecklad invånardialog Sammanfattning Skellefteå kommun har arbetat med invånardialoger under

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 08.00-11.10 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Lennart Burvall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Monica Grape (M) Övriga

Läs mer

12. Fråga av Andreas Westerberg (L) om mängden personal för de äldre som nyttjar hemtjänst eller annan äldreomsorg

12. Fråga av Andreas Westerberg (L) om mängden personal för de äldre som nyttjar hemtjänst eller annan äldreomsorg Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Tisdag 13 september 2016, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Teckenspråkstolkning av punkterna 40-41 med början cirka klockan 13.30 Ärende

Läs mer

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG

Justerare Mari L Hedström Paragrafer BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (8) För- och grundskolenämnden 2016-09-20 Plats och tid Stadshuset, kl. 13.00-13.45 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Mari-Louise Larsson (S) Kamel Mnad (S) Jan Lundgren (S) Lena Nyström

Läs mer

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan

Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 21 273 Dnr KS 2013-000764 214 Detaljplan för del av Skellefteå 4:1 med flera, ny bro över Skellefteälven, stadsdelen Centrala stan Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

PROTOKOLL 1 (31)

PROTOKOLL 1 (31) PROTOKOLL 1 (31) 2012-02-21 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-15.30 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2018-10-04 Nämnden för support och lokaler Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Guldrummet. Klockan 10.00 12.00 Beslutande Tomas Teglund (S), ordförande Hans Brettschneider (MP), vice

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22)

PROTOKOLL 1 (22) PROTOKOLL 1 (22) 2013-02-19 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30-13.40 Övriga deltagande Beslutande Se sidan 2 Lars Björklund, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2016-04-27 Gymnasienämnden Plats och tid Odenrummet, samhällsbyggnadskontoret, kl 08.00 15.45 ande Bertil Almgren (S), ordförande Maria Bernsson (C) Joakim Dahlgren (S) Daniela D Angelo

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9)

PROTOKOLL 1 (9) PROTOKOLL 1 (9) 2014-08-15 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 8.30-11.30 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Kjell Norén (S) Gun Sundberg

Läs mer

PROTOKOLL 1 (13)

PROTOKOLL 1 (13) PROTOKOLL 1 (13) 2018-10-03 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshuset rum 104, kl. 8.15-11.40 Beslutande Tobias Wass (S), ordförande Per-Ivar Skogqvist (KD), vice ordförande Agneta Hansson (V)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (83)

PROTOKOLL 1 (83) PROTOKOLL 1 (83) 2017-03-14 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30 18.00. Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare Dick Hellman,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20

PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20 PROTOKOLL 1 (32) 2010-04-20 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 13.30-19.30 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Jan-Anders Melander, vice ordförande i kommunrevisionen,

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Kommunstyrelsen

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Kommunstyrelsen SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl. 13.00-15.30 Beslutande Bert Öhlund, ordförande Rickard Carstedt Harriet Classon Lena Håkansson Anders Hård Heléna Lindahl

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2013-03-27 Gymnasienämnden Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.00-15.50 ande Bertil Almgren (S), ordförande Maria Bernsson (C) Joakim Dahlgren (S) Hans Ericsson (V) Lenita

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Gymnasienämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Gymnasienämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Gymnasiekontoret Laboratorgränd 5, kl 13.00-17.15 Beslutande Övriga deltagande Bertil Almgren, ordf Joakim Dahlgren Stina Engström Ulrika Larsson Heléna

Läs mer

8. Interpellation av Carina Sundbom (C) om testanläggning för spårbunden teknik inom Skellefteå kommun (22/15)

8. Interpellation av Carina Sundbom (C) om testanläggning för spårbunden teknik inom Skellefteå kommun (22/15) Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Tisdag 15 september 2015, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Klockan 10.00-10.30 Gunnar Landsell, Luleå tekniska universitet, berättar

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8)

PROTOKOLL 1 (8) PROTOKOLL 1 (8) 2014-02-21 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 08.30-11.00 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Ulla Bråndahl (FP) Agneta

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2010-08-11 Fritidsnämnden Plats och tid E-fyran, stora grupprummet, kl. 13.00 16.30 Gruppmöten kl. 12.00 13.00 Beslutande Leif Öberg, (S) ordförande Joakim Wallström, (V) vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2014-04-28 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 13.30-16.00 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Thomas Nordenstam (KD)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (49) 2012-12-11

PROTOKOLL 1 (49) 2012-12-11 PROTOKOLL 1 (49) 2012-12-11 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.30, 13.30-18.00 Beslutande Se sidan 2-3 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2013-03-25 KOMMUNSTYRELSEN

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2013-03-25 KOMMUNSTYRELSEN STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 18:00 18:15 Plats Ledamöter Kulturhuset Fregatten Se närvarolista Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson administrativ chef Agneta Dejenfelt kommunsekreterare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (49)

PROTOKOLL 1 (49) PROTOKOLL 1 (49) 2016-11-15 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, tisdag 2016-11-15 kl. 10.00 12.15, 13.15 14.40 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (89)

PROTOKOLL 1 (89) PROTOKOLL 1 (89) 2018-09-25 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00 12.35, 13.30 15.40 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare Justerare

Läs mer

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG

Justerare Lars Åhman Paragrafer 102-116. Lars Åhman, justerare BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (19) Barn- och grundskolenämnden 2016-05-25 Plats och tid Stadshuset, kl. 08.15-11.10,13.30-14.30 ande Fredrik Stenberg (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Mari-Louise Larsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunfullmäktige 2018-12-12 227 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan 19.00-20.20. Beslutande Samtliga kommunfullmäktigeledamöter med undantag av: Samuel Wigenstam, Kristina Taimi, Marcus

Läs mer

sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3

sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 Kommunstyrelsen Kallelse/Underrättelse Tid och plats för sammanträde Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Stadshuset, våningsplan 3 2015-03-24, klockan 11.00 OBS! Tiden EU-utbildning kl 11-12 Gruppmöte inkl

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Kommunfullmäktige

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Kommunfullmäktige SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-20-20 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Utses justera Bertil Almgren och Stefan

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) 2014-02-11

PROTOKOLL 1 (14) 2014-02-11 PROTOKOLL 1 (14) 2014-02-11 Konsumentnämnden Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-12.05 ande Valter Stenberg (S), ordförande Inger Lundqvist (FP) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Lars-Eric Lidman (S) Tjänstgörande

Läs mer

Susanne Grundström (S), ordf. Fredrik Fogelqvist (V) Maria Gustafsson (V) Karin Poppius (V), ersätter Torbjörn Saxin (S)

Susanne Grundström (S), ordf. Fredrik Fogelqvist (V) Maria Gustafsson (V) Karin Poppius (V), ersätter Torbjörn Saxin (S) 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Flygeln, Kl. 14.00-15.05 Beslutande Ledamöter Susanne Grundström (S), ordf. Fredrik Fogelqvist (V) Maria Gustafsson (V) Karin Poppius (V), ersätter Torbjörn Saxin (S) Ersättare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2013-05-15

PROTOKOLL 1 (15) 2013-05-15 PROTOKOLL 1 (15) 2013-05-15 Gymnasienämnden Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.00-16.00 ande Bertil Almgren (S), ordförande Maria Bernsson (C) Joakim Dahlgren (S) Hans Ericsson (V) Lenita

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2015-01-13 Kulturnämnden Plats och tid Stadshuset, kl 13.00 ande Emilia Hallin (S) ordförande Christina Nyström (V) Martin Hedqvist (S) Anna Nyström (S) Örjan Fredriksson (S) Jasmine Ravaghi

Läs mer

PROTOKOLL 1 (42) 2014-05-20

PROTOKOLL 1 (42) 2014-05-20 PROTOKOLL 1 (42) 2014-05-20 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.25, 13.25-14.00 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (135)

PROTOKOLL 1 (135) PROTOKOLL 1 (135) 2017-09-11 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 11.00 11.30, 12.35 15.15, 15.45 20.20 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare

Läs mer

Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Åke Johansson (C) Mikael Rydberg (S) 2:e vice ordf. Shahram Behrouz (S), tjg. ersä.

Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Åke Johansson (C) Mikael Rydberg (S) 2:e vice ordf. Shahram Behrouz (S), tjg. ersä. JÖNKÖPINGS KOMMUN Valnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-05-29 1 Plats och tid Kajutan, Rådhuset, Jönköping, kl. 10.00 11.22 Beslutande Tommy Bernevång-Forsberg (KD) ordförande Åke Johansson (C) Mikael

Läs mer

PROTOKOLL 1 (52)

PROTOKOLL 1 (52) PROTOKOLL 1 (52) 2011-11-22 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-17.15 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2018-05-16 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshuset rum 104, kl. 8.15-10.45 Beslutande Tobias Wass (S), ordförande Per-Ivar Skogqvist (KD), vice ordförande Agneta Hansson (V)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (44) 2014-02-18

PROTOKOLL 1 (44) 2014-02-18 PROTOKOLL 1 (44) 2014-02-18 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.15, 13.15-16.35 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare

Läs mer

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 15-16.10, Ajournering kl 15.40-15.55 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Kerstin Sjöström (c) Kent

Läs mer

FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(6)

FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(6) FOLKHÄLSORÅDET I SKELLEFTEÅ PROTOKOLL 1(6) Plats och tid Rosengård Onsdag 1 juni 2011, klockan 08.15-12.00 Beslutande: Harriet Classon Kommunstyrelsen, ordförande Hans-Erik Wallin Kommunstyrelsen, 08.15-11.00

Läs mer

2015-06-17. Justerare Kamel Mnad Paragrafer 153-167. Kamel Mnad, justerare BEVIS OM ANSLAG

2015-06-17. Justerare Kamel Mnad Paragrafer 153-167. Kamel Mnad, justerare BEVIS OM ANSLAG PROTOKOLL 1 (18) Barn- och grundskolenämnden 2015-06-17 Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 08.15-10.40, 13.00-15.10 ande Maria Marklund (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Fredrik

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03

PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 PROTOKOLL 1 (8) 2014-06-03 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Sammanträdesrum E1, stadshuset Skellefteå. Klockan 11.00 13.00 Beslutande Stefan Bergman (s), Skellefteå kommun, ordförande Leif Holmqvist

Läs mer

Carina Persson. Karl-Erik Olsson 2018-

Carina Persson. Karl-Erik Olsson 2018- 1 1 Plats och tid Rådhuset, Stora salen, kl 13.3014.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

PROTOKOLL 1 (28)

PROTOKOLL 1 (28) PROTOKOLL 1 (28) 2011-01-25 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-16.05 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2017-02-03 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshotellet, konferensrum Boviken, kl. 8.30-11.15 Beslutande Siv Brännström Lidman (S), ordförande Agneta Hansson (V) tom kl 9.50,

Läs mer

Presentation av våra nämnder

Presentation av våra nämnder Presentation av våra nämnder Demokratiberedningen Utveckling av medborgarinflytande och dialog Stärka förtroendet för det demokratiska systemet Stimulera ungas deltagande i det demokratiska samtalet och

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2013-11-25 Socialnämnden Plats och tid Kumla, 2013-11-25, klockan 13:30 Beslutande Gunnel Kask (S) Jan Engman (C) Lars Malmberg (S) Göran Andersson (M) Sölve Persson (S) Barbro Backlund (FP) Agneta Eriksson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) 2014-05-07

PROTOKOLL 1 (14) 2014-05-07 PROTOKOLL 1 (14) 2014-05-07 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset rum 104, kl. 13.00-15.55 Beslutande Harriet Classon (S), ordförande Lennart Burwall (S) Monica Grape (M) Tomas Teglund (S) Tjänstgörande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Kommunhuset, Lomma Tid kl. 19:00-19:10 Beslutande Ordinarie ledamöter Se bifogad närvarolista Tjänstgörande ersättare Se bifogad närvarolista Icke tjänstgörande ersättare

Läs mer

PROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄKTIGE. Tid: Kl. 18:00-18:35

PROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum KOMMUNFULLMÄKTIGE. Tid: Kl. 18:00-18:35 KOMMUNFULLMÄKTIGE Tid: Kl. 18:00-18:35 Plats: Stenungsbaden Yacht Club konferenslokal Kungsholm Beslutande Sofia Westergren (M) Kent Sylvan (M) - ersättare Gunnar Lidén (M) Sofie Folkesson (M) Carl-Henrik

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11)

PROTOKOLL 1 (11) PROTOKOLL 1 (11) 2012-05-07 Gymnasienämnden Plats och tid Campus, Dialogen, kl 08:00 16.34 ande Bertil Almgren (S) ordförande Karin Andersson (S), kl 12:30 - Maria Bernsson (C) Joakim Dahlgren (S) Hans

Läs mer

PROTOKOLL 1 (31)

PROTOKOLL 1 (31) PROTOKOLL 1 (31) 2011-03-22 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-11.45, 12.45-16.45 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Urban Janlert, professor,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08

PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08 PROTOKOLL 1 (11) 2009-12-08 Konsumentnämnden Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl. 10.00-11.30 ande Valter Stenberg (S) ordförande Agda Johansson (C) Ann-Sofi Sehlstedt ((S) Carina Lillbacka (S) Pia Risán

Läs mer

Lennart Burvall, justerare BEVIS OM ANSLAG. Justering av personalnämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla

Lennart Burvall, justerare BEVIS OM ANSLAG. Justering av personalnämndens protokoll har tillkännagivits på kommunens anslagstavla PROTOKOLL 1 (25) 2009-12-10 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset, kl 13.00-17.00 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Alf Marklund (S) Lennart Burvall (S) Åsa Gustafsson (FP) Caroline Larsson Stålbert

Läs mer

PROTOKOLL 1 (42) 2010-02-23

PROTOKOLL 1 (42) 2010-02-23 PROTOKOLL 1 (42) 2010-02-23 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.20, 13.20-19.00 Beslutande Se sid 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

HJO KOMMUN Kommunfullmäktige

HJO KOMMUN Kommunfullmäktige SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 1 Plats och tid Deltagande Medborgarhuset Park, kl 18.30-19.00 Beslutande Samtliga ordinarie ledamöter utom: Ida Hägne ( s) Jörgen Fransson (s) Karl Johan Froh (m) Anna Johansson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) 2015-05-25

PROTOKOLL 1 (8) 2015-05-25 PROTOKOLL 1 (8) 2015-05-25 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Sammanträdesrum Älgen, gamla stadshuset Hjorten. Klockan 10.00-12.30 ande Tomas Teglund (S), ordförande Janeth Lundberg (S), vice ordförande

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl. 09.00 09.15 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Mikael Johansson (S), ordförande Georg Forsberg (C), 1:e vice ordförande Hans Eriksson

Läs mer

Protokoll 2012-05-21

Protokoll 2012-05-21 2012-05-21 Plats och tid Filmstudion Hällabrottet, 2012-05-21, klockan 18:30 19:15 Beslutande Roger Arvidsson (S) Elisabeth Berglund (V) Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Katarina Hansson (S) Karl-Gunnar

Läs mer

PROTOKOLL 1 (58) 2011-09-20

PROTOKOLL 1 (58) 2011-09-20 PROTOKOLL 1 (58) 2011-09-20 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl 10.00-12.30, 13.30-17.45 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Björklund, sekreterare Justerare Paragrafer

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen (11) Enligt särskild förteckning, sid 2. Enligt särskild förteckning, sid 2 2006-12-29 1 (11) Plats och tid Rådhuset, kl 08.30-09.20 Beslutande Enligt särskild förteckning, sid 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2014-03-27 Barn- och grundskolenämnden Plats och tid Medlefors folkhögskola, kl. 08.00-12.15, 13.15-17.00 ande Maria Marklund (S), ordförande Jeanette Velander (V), vice ordförande Jan

Läs mer

PROTOKOLL 1 (18)

PROTOKOLL 1 (18) PROTOKOLL 1 (18) 2019-04-09 Gemensam överförmyndarnämnd för Skellefteå, Norsjö, Malå, Arjeplog och Arvidsjaur kommun Plats och tid Odenrummet 14:00 16:20 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7)

PROTOKOLL 1 (7) PROTOKOLL 1 (7) 2015-05-12 Gemensam överförmyndarnämnd Plats och tid Kontorshuset Hjorten kl 14 00 ande Valter Stenberg (S), ordförande Lilian Nilsson (V) Ann-Sofi Sehlstedt (S) Helena Moen (C) Harriet

Läs mer

PROTOKOLL 1 (20) 2012-03-14

PROTOKOLL 1 (20) 2012-03-14 PROTOKOLL 1 (20) 2012-03-14 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 08.00 12.30 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Lennart Burvall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) 11.30 Monica Grape (M) Tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (59)

PROTOKOLL 1 (59) PROTOKOLL 1 (59) 2014-06-17 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00-12.15, 13.30-15.35 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Justerare

Läs mer

PROTOKOLL 1 (50)

PROTOKOLL 1 (50) PROTOKOLL 1 (50) 2014-04-15 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 13.00-17.00 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lotta Fahlgren Lidman, sekreterare Jan-Anders Melander,

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 1 / 28 Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Lennart Ohlsson

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 (14) Plats och tid Inredia, måndagen den 20 maj 2019 kl 18:00-19:10 Beslutande Se närvarolista på sida 2 Övriga deltagande Josefin Karlsson, kommunsekreterare Jan Malmgren, förbundsdirektör Skaraborgs

Läs mer

11. Interpellation av Micaela Löwenhöök (M) om kommunen kan garantera högsta kvalitet inom äldreomsorgen (29/17)

11. Interpellation av Micaela Löwenhöök (M) om kommunen kan garantera högsta kvalitet inom äldreomsorgen (29/17) Kommunfullmäktige Kungörelse Tid och plats för Måndag 11 september 2017, klockan 10.00 sammanträde Forumsalen, Campus Skellefteå Klockan 10.00-11.00 Information från Northvolt (teckenspråkstolkas) Teckenspråkstolkning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag Kommunstyrelsen 2009-02-24 1 (6) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, kl. 12.30 12.45 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 Personalnämnden Plats och tid Sammanträdesrum 104, kl. 8.00-12.00 Beslutande Monica Widman Lundmark (S), ordförande Tomas Andersson (S) Annika Nyman (S) Peder Zingmark (V) Tjänstgörande

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-09-29 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14.

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2008-09-29 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14. 2008-09-29 1 (12) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 29 september 2008, klockan 13.00 14.35 Anders Tollin (S) Ordförande Leif Carlberg (S) Christina Waster Jansson

Läs mer

PROTOKOLL 1 (86)

PROTOKOLL 1 (86) PROTOKOLL 1 (86) 2017-12-12 Kommunfullmäktige Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, klockan 10.00 12.37, 13.30 14.55, 15.20 18.40 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Johan Forssell, sekreterare

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8) Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-19 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrummet Tjidtjak, Tingsbacka, fredagen den 19 oktober 2012, kl 10.00 11.00. Beslutande Rolf Laestander (S), ordförande Görgen Åberg

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Gymnasienämnden 2008-05-12

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Gymnasienämnden 2008-05-12 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Beslutande Gymnasiekontoret, Laboratorgränd 5, kl 08.00 17.00 (Information: Planeringsförutsättningar för gymnasienämndens budget 2009 kl 08.00-11.00, Gruppmöte

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

PROTOKOLL 1 (9) 2015-02-18

PROTOKOLL 1 (9) 2015-02-18 PROTOKOLL 1 (9) 2015-02-18 Gemensam måltidsnämnd Plats och tid Skellefteå lasarett, gästmatsalen. Klockan 10.00-12.30 ande Tomas Teglund (S), ordförande Leif Holmqvist (C) Britt-Marie Lundström (S) Janeth

Läs mer