Exempal på Tentamensfrågor Arbetsrätt SU

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Exempal på Tentamensfrågor Arbetsrätt SU"

Transkript

1 Exempal på Tentamensfrågor Arbetsrätt SU Orkidéodlaren Laurenzo driver företaget Laurenzos orkidéer med 30 anställda, tillämpliga kollektivavtal föreligger. Laurenzo finner större förståelse bland sina tysta vänner orkidéerna än bland sina anställda. Flera arbetsrättsliga problem är under uppsegling och han kommer nu till dig för att få hjälp. a. Laurenzo när en dröm om att utveckla en helt ny svart phalaenopsis orkidé, i detta syfte vill han anlita vetenskapskvinnan Aurelia som är berömd för sin forskarskicklighet i branschen. Aurelia skall utföra arbetet i Laurenzos växthus och med hans redskap. Laurenzo ser med spänning fram emot att direkt få dirigera Aurelias arbete och funderar på att döpa blomman till Laurelia för att hedra dem båda. Laurenzo är dock tveksam om han skall anställa Aurelia eller anlita henne som uppdragstagare. Förklara skillnaderna, nackdelarna och fördelarna för parterna. Skillnaderna Här förväntas en förklaring av skillnaderna mellan arbetstagare och uppdragstagare som tar upp följande punkter: Gränsdragningen mellan arbetstagare (AT) och uppdragstagare (UT) sker genom en helhetsbedömning av samtliga omständigheter i det enskilda fallet. Omständigheter som tyder på att den arbetspresterande parten är att anse som arbetstagare är: Den arbetspresterande parten har ingått avtal om personlig arbetsskyldighet mot ersättning. Arbetet utförs för annans räkning och under dennes ledning och kontroll. Det rör sig om ett varaktigt samarbete där den arbetspresterande parten står till förfogande för uppgifter som uppkommer efterhand. Den arbetspresterande är förhindrad att utföra liknande arbetsuppgifter åt annan, vare sig detta beror på ett direkt förbud eller på arbetsförhållandena. Råvaror, maskiner och redskap tillhandahålls av beställaren. Den arbetspresterande ersätts för utlägg, t.ex. tjänsteresor. Den arbetspresterande får åtminstone delvis sin ersättning i form av garanterad lön. Omständigheter som tyder på att den arbetspresterande parten är att anse som uppdragstagare är: Den arbetspresterande parten har ingen personlig arbetsskyldighet utan kan på eget ansvar överlåta arbetet helt eller delvis åt annan. Arbetsåtagandet är begränsat till en viss eller möjligen vissa bestämda uppgifter. Förhållandet mellan den arbetspresterande parten och beställaren är av tillfällig natur. Varken avtalet eller arbetsförhållandena hindrar den arbetspresterande från att samtidigt utföra liknande arbete åt någon annan.

2 Den arbetspresterande bestämmer frånsett inskränkningar som påkallas av arbetets natur själv sättet för arbetets utförande samt arbetstid och arbetsplats. Den arbetspresterande använder egna maskiner, redskap eller råvaror i arbetet. Den arbetspresterande står själv för utgifterna vid arbetets utförande. Ersättningen för arbetsprestationen är helt beroende av verksamhetens ekonomiska resultat. Den arbetspresterande har för verksamheten erhållit personligt tillstånd av myndighet eller fått egen firma registrerad (dock är avsaknad av F-skattsedel inget bevis för att parten inte är uppdragstagare). Nackdelarna För Aurelia Om hon är AT blir nackdelarna att hon inte fritt får bestämma hur blomman skall tas fram, måste lyda Laurenzo i slutändan (oavsett hennes åsikter) och inte kan göra något annat som anses vara illojalt eller konkurrerande. Om hon är UT blir nackdelarna att hon inte har någon prioriterad rätt till betalning, att hon inte har lagstadgat skydd enligt LAS, och att hon är ansvarig för skador som hon har orsakat. För Laurenzo Om Aurelia är AT har Laurenzo nackdelar primärt av att han måste betala sociala avgifter och skatter för henne, att han är ansvarig för skador som hon har orsakat (om inte extraordinära omständigheter finns) och att om han vill säga upp henne måste det vara inom ramen av lagstiftningen. Om Aurelia är UT har Laurenzo nackdel primärt av att han inte har rätt att leda arbetet utan endast kan kontrollera resultatet, att Aurelia kan delta i aktiviteter som kan anses vara konkurrerande eller illojala och att förhållandet är begränsat till varje uppdrag. - Fördelarna För Aurelia Om hon är AT blir fördelarna att hon inte är personligt ansvarig för skadorna som uppstår, att hon inte själv behöver förse verktyg och material, hon får skyddsnätet av LAS och de andra anställningsskyddslagar, och fortsatt sysselsättning. Om hon är UT blir fördelarna att hon kan prestera när hon vill inom tidsramen som utsatts i konsultavtalet, hon kan anlita andra att genomföra vissa uppgifter, hon kan bestämma hur det skall göras, hon kan utföra verksamheter i konkurrens med Laurenzo och att prestationen är begränsad. För Laurenzo Om Aurelia är AT uppnår Laurenzo sitt primära mål, att styra arbetet och kontrollera Aurelias prestationer. Detta borde vara den lösning som han vill ha.

3 Om Aurelia är UT får Laurenzo fördelarna att det i längden ofta är billigare för uppdragsgivaren att ha uppdragstagare istället för en anställd när man ta hänsyn till alla kostnaderna och att Laurenzo kan hävda avtalet när som helst utan anledning. b. Bertolio som varit anställd som trädgårdsmästare hos Laurenzo i flera år, i hans anställningsavtal står det att han har rätt att fritt ta med orkidéer hem, samma rättighet har även de övriga anställda trädgårdsmästarna. Laurenzo anser att detta har blivit ett alltför dyrt avtalsvillkor och har kommit fram till att denna förmån måste bort. Klargör rättsläget för Laurentzo, går förmånen att ta bort och i så fall hur? 1. Eftersom det i frågan står att förmånen finns i anställningsavtal behöver man inte ta upp praxis överhuvudtaget. Här börjar man med allmänna avtalsrättsliga principer, d.v.s. parterna är fria att ändra avtalsvillkor genom en överenskommelse. Facket borde också förhandlas med om det finns ett kollektivavtal enligt 11 MBL, eftersom det kan anses vara en väsentlig ändring (särskilt eftersom Laurenzo tycker att det har varit dyrt, m.a.o. använder de anställda förmånen ofta). 2. Om de anställda vägrar att ändra avtalet kan Laurenzo enligt AD:s praxis 1993 nr. 61 säga upp de anställda på grund av arbetsbrist och återanställa de som vill med ett nytt avtal utan rätt att ta hem orkidéer. Även detta bör förhandlas med facket (uppsägningen p.g.a. arbetsbrist) enligt 11 MBL. c. Gör det någon skillnad om förmånen även var inskriven i kollektivavtal? 1. Om villkoret är i ett kollektivavtal kan inte AG och den individuella AT ändra KA enligt 27 MBL. Arbetsmarknadsparterna måste förhandla om frågan och kan komma överens om ett nytt kollektivavtal om de vill.

4 Lasse Tradarn Svensson driver ett åkeri med 17 anställda. Fem av de anställda är med i Svenska Transportarbetareförbundet. Övriga 12 är inte fackligt anslutna. Transport vill nu teckna ett kollektivavtal med Tradarn men denne vägrar eftersom majoriteten av hans anställda inte är fackligt organiserade. Tradarn hävdar att han helt följer avtalet gentemot de anställda och då finns det ju ingen som helst anledning att teckna kollektivavtal säger han. Han visar mycket stor irritation over Transports ansatser att få till stånd ett avtal. a. Arbetstagarorganisationen Transport hävdar att Tradarn enligt MBL är skyldig att träffa kollektivavtal. Transport hotar att föra saken till Arbetsdomstolen om Tradarn inte ger med sig och tecknar avtal. Föreligger det någon skyldighet för Tradarn att teckna kollektivavtal? 1. Det finns inget lagligt tvång för en arbetsgivare att ingå ett kollektivavtal. Incitamenten är fredsplikten enligt 41 MBL. Dock har AG fortfarande en skyldighet enligt 19a MBL att hålla facket informerat trots avsaknad av kollektivavtal. b. (2 poäng) Är Tradarn överhuvudtaget skyldig enligt MBL att förhandla så som uppgiften här har beskrivits? 1. AG har en förhandlingsplikt enligt 10 MBL att omgående förhandla ingående av ett kollektivavtal. Detta sträcker sig dock endast till att förhandla, inte att ingå, kollektivavtal. c. Tradarn står nu i begrepp att säga upp tre arbetstagare på grund av arbetsbrist. En av dessa är fackligt ansluten i Transport. Vad har arbetsgivaren att iaktta i detta fall? När det gäller all tre måste AG följer reglerna i LAS. 1. För det första måste uppsägningen vara sakligt grundad enligt 7 LAS, vilket arbetsbrist kan vara. Sedan måste AG ge en skriftlig (8 LAS) och motiverad (9 ) uppsägning till de berörda anställda med de lagstadgade uppsägningstiderna (11 LAS) och lön (12 LAS). 2. Det finns också en skyldighet för AG att försöka omplacera de anställda (7 2 st. LAS). 3. Turordningsreglerna enligt 22 LAS måste också följas. Till sist har de rätt till återanställning enligt 25 LAS. 4. AG har en skyldighet att förhandla med facket enligt 29 LAS och 13 och 15 MBL.

5 Personalomsättningen på företaget Leksaks r Us, som sysselsätter 10 anställda, har ökat betänkligt på senaste tiden. Den gamla trivseln är som bortblåst. Det finns ingen fackförening på företaget. Chefen vill säga upp hela arbetsstyrkan p.g.a. arbetsbrist och återanställa bara fem, av vilka två, Jenny och Janice, var de sista som anställdes men chefen anser att de två är nycklar till verksamhetens framgång. Kan chefen säga upp alla? Kan chefen återanställa Jenny och Janice? 1. För det första måste uppsägningen vara sakligt grundad enligt 7 LAS, vilket arbetsbrist kan vara. 2. Det finns en skyldighet för AG att försöka omplacera de anställda (7 2 st. LAS) och frågan kan då ställas om detta är en fingerad arbetsbrist, eftersom chefen vill säga upp alla på en gång och omedelbart återanställa fem. Dessutom kan det debatteras om trivsel faller inom ekonomiska, tekniska eller organisatoriska skäl. 3. Jenny och Janice kan undantas från uppsägningen p.g.a. arbetsbrist som två nyckelpersoner enligt 22 LAS eftersom bolaget har tio anställda, men de inte har rätt till förtur när det gäller återanställning. 4. Turordningsreglerna enligt 22 LAS måste följas med rätt till återanställning enligt 25 LAS, eftersom det inte finns någon fackförening för AG att ingå en överenskommelse med angående någon annan turordning.

6 Chefen har istället bestämt sig för att säga upp eller avskeda (om det kan gå fortare) vissa problembarn vid företaget. Vad gäller enligt de arbetsrättsliga reglerna? Kamrer Johanna har under flera år har trakasserat övriga arbetstagare. Dessa har vid upprepade tillfällen framfört klagomål till chefen och förklarat att det är omöjligt att samarbeta med Johanna men chefen har aldrig agerat på något sätt. Nu vill chefen säga upp Johanna. Får chefen göra detta? 1. Enligt 2 kap. 3 Diskrimineringslagen finns det en skyldighet för arbetsgivaren att utreda trakasserier som sker baserat på en olaglig grund, t.ex. kön, könsöverskridande identitet, sexuell läggning, etniskt ursprung, religion, funktionshinder eller ålder. Ingenting här tyder på att detta är mer än vanligt trakasseri. 2. Enligt 7 3 st. LAS kan uppsägning inte enbart baseras på omständigheter som AG har känt till mer än två månader, om tidsöverdraget berott på att AG på arbetstagarens begäran eller med dennes medgivande dröjt med underrättelsen eller uppsägningen eller om det finns synnerliga skäl för att omständigheterna får åberopas. AG borde ge Johanna en varning och försöker att omplacera henne istället. Kontorschefen Jill, har, sedan hon skilt sig från sin man förra året, vid ett par tillfällen uppträtt spritpåverkad i arbetet och dessutom vid flera tillfällen låt vara oskyldigt antastat den manliga personalen; senast igår kom växeltelefonisten och klagade över att han fått en klapp i baken av Jill. Kan chefen säga upp henne? 1. Om Jill har fått en diagnos som alkoholist har AG en skyldighet att hjälpa henne enligt 2 kap. 8 1 st AML. 2. Enligt 2 kap. 3 Diskrimineringslagen finns det en skyldighet för AG att utreda trakasseri som sker baserat på en olaglig grund, t.ex. kön, könsöverskridande identitet, sexuell läggning, etniskt ursprung, religion, funktionshinder eller ålder. Eftersom det kan anses finnas tecken på alkoholism borde AG erbjuda hjälp och även omplacering (7 LAS).

7 Jasmin, 55 år har de senaste åren inte kunnat hålla den arbetstakt som de övriga yngre anställda hållit. Chefen menar nu att produktionen blir lidande av Jasmins långsamhet. Kan chefen säga upp henne? 1. Jasmins arbetsmiljö borde anpassas efter hennes förutsättningar 2 kap. 1 2 st AML, vilket har varit det traditionella sättet att handskas med en åldrande arbetskraft i Sverige. 2. Arbetsgivaren kan inte säga upp Jasmin enbart p.g.a. av hennes ålder eftersom det skulle vara olaglig diskriminering enligt diskrimineringslagen. Juliette är vårdgivare vid ett ålderdomshem. En dotter till en patient hör Juliette skrika åt en annan patient och hota patienten med att inte ta hand om honom om han inte lyder henne omedelbart. Dottern informerade chefen om vad hon hört och nu vill chefen avskeda Juliette. Får chefen göra detta? 1. Avskedande får endast ske enligt 18 LAS om arbetstagaren grovt har åsidosatt sina åligganden gentemot arbetsgivaren. 2. Oavsett måste arbetsgivaren utreda omständigheterna i fallet och inte endast lita på vad en person har påstått.

8 Livsmedelskedjan Inte så gott men billigt (IGB) har butiker i Solna, Farsta, Södertälje och Kiruna. Av olika skäl beslutas följande förändringar: Expediterna Anna och Britta flyttas från Solnabutiken till Södertälje eftersom det behövs mer folk där. Charkmannen Cesar kommer försent ofta och flyttas från charken i Solna till lagret i Farsta. Kassamannen David kan inte räkna vilket medför att kassan aldrig stämmer. Han erbjuds omplacering till lagret, men tackar nej. Han blir då uppsagd. Man konstaterar övertalighet, d v s arbetsbrist för åtminstone två anställda. För att delvis lösa problemet erbjuds nygifta Erika, som har längsta anställningstiden i sin butik omplacering från Södertälje till Kiruna. Erika tackar nej och blir därför uppsagd på grund av arbetsbrist. Bedöm arbetsgivarens fyra beslut ur arbetsrättslig synvinkel Svar: Det räcker att bedöma själva beslutet att omplacera/erbjuda omplacering. Anna och Britta förutsätts vara arbetsskyldiga vid olika driftsenheter inom bekvämt pendlingsavstånd. Man bör alltså diskutera om Solna-Södertälje är det. Betydelse har kanske var A + B bor. Detta är en omplacering av personliga skäl. Arbetsskyldighet både i charken och lagret om inga inskränkningar i avtalet. Är Solna-Farsta bekvämt pendlingsavstånd2? Får omplaceringen ingripande verkan? I så fall kan omplaceringsgrunden prövas enligt bastubadarprincipen. Om inte ingripande verkan och bekvämt pendlingsavstånd är omplaceringen ok. Är omplaceringserbjudandet skäligt? I så fall är uppsägningen sakligt grundad om D säger nej. Är omplaceringserbjudandet till Kiruna skäligt? Om inte t ex pga avståndet ärarbetsgivaren hänvisad att turordna Erika m fl-. IGB, som är bundet av kollektivavtal med Handelsanställdas Förbund, bestämmer sig för att sälja Kirunabutiken. Tanken är att köparen skall överta personalen i butiken. Hur skall IGB klar sig igenom detta utan att bryta mot arbetsrättsliga regler? Svar: Relevanta lagregler finns i 6a, 7 3 st LAS, 11, 28 MBL. Observera att de anställda får välja att vara kvar i IGB, men riskerar då uppsägning pga arbetsbrist.

9 Fredrik som är butikschef i Farsta blir underrättad om uppsägning 1 mars Han sägs upp den 15 mars. I ett meddelande enligt 9 LAS anger arbetsgivaren varför han blir uppsagd: Tog med sig hem ett parti övermogna bananer i oktober 2010 Han är medlem i Sverigedemokraterna För sena ankomster vid 25 tillfällen under de senaste fyra åren, varav den senaste gången var 5 januari 2011 Han har föreslagit en sexuell relation med kassörskan Gunnel Han har extraknäckt på Statoils servicestation i Farsta Kunderna har klagat på att han är slarvigt klädd och inte sköter sin hygien. Fredrik erkänner alla omständigheter utom den med Gunnel och den sista punkten som han inte vill kommentera. a) Vilken betydelse har de enskilda punkterna vid prövningen av om uppsägningen är sakligt grundad. b) Vilka formella regler måste arbetsgivaren följa? Svar: Observera att tvåmånadersregeln innebär att det räcker med en färsk händelse så kan även händelser av annat slag få räknas även om de är äldre. Bananerna kan alltså få räknas pga den sena ankomsten 5 januari. Utgångspunkten är underrättelsen den 1 mars. Observera att uppsägningstiden börjar löpa först 15 mars. Det gällde att bedöma halten i de olika uppsägningsgrunderna: Betr bananerna bör man resonera om förtroendeställning och om det kan anses vara ett tillgrepp. Om alternativet var soptunnan förmodligen inget fel. Om alternativet reapris dagen därpå var det kanske fel. medlemskapet i SD knappast relevant resonemang om detta var misskötsamhet som arbetsgivaren inte skall behöva tolerera och om arbetsgivaren påtalat förseelserna det viktigaste är ett resonemang om arbetsgivaren har styrkt den påstådda händelsen med Gunnel känner arbetsgivaren till extrajobbet som sannolikt gäller liknande produkter (livsmedel) i samma trakt? resonemang bör också föras om IGB kan skadas i konkurrenshänseende hans ofräschör kan vara ett problem i en mataffär här är arbetsgivarens tydliggörande och påpekanden viktiga.

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Välkommen! Arbetsrätt för nybörjare på Tomas Nordensson Flygare 11 oktober 2016 PROGRAM Inledning Medbestämmandelagen Anställningsformer Klicka Uppsägning här för att ändra format på Ledighetslagarna Facklig

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Välkommen! på Rättigheter och skyldigheter under pågående anställning Sundsvall 2017-04-11 Ulrika Andersson Vi som arbetar i Norr Annette Gärling Arbetsrättsexpert Jenny Moberg Chef Almega Norr Ulrika

Läs mer

Villkorsändringar. Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober

Villkorsändringar. Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober Villkorsändringar Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober Anställningsavtalet Anbud accept Utbyte av prestationer: Arbetstagaren ska utföra visst arbete under arbetsgivarens ledning Arbetsgivaren

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2007:16 Diarienr: 2007/0435 Arbetsgivarpolitik: 2007-2:9 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, arbetstagarbegreppet, tolk Datum: 2007-02-21 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen

Läs mer

Anställnings upphörande Anställnings upphörande

Anställnings upphörande Anställnings upphörande Tillsvidareanställning Uppsägning Avskedande Pension 33 LAS Överenskommelse Tidsbegränsad anställning Visstidsanställning Provanställning Anställnings upphörande Anställnings upphörande - på arbetstagarens

Läs mer

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare Per Gradén

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare Per Gradén Välkommen! Arbetsrätt för nybörjare på Per Gradén 2018-01-31 PROGRAM Inledning Medbestämmandelagen Anställningsformer Klicka Uppsägning här för att ändra format på Ledighetslagarna Facklig förtroendeman

Läs mer

Almega Heldagskurser. Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017

Almega Heldagskurser. Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017 Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017 Allmänt om förhandlingar Ha rätt attityd Respektera motparten, dess företrädare och de intressen de företräder Uppträd korrekt och proffsigt Håll dig till

Läs mer

ORDNING OCH REDA MED LAGAR OCH KOLLEKTIVAVTAL

ORDNING OCH REDA MED LAGAR OCH KOLLEKTIVAVTAL ORDNING OCH REDA MED LAGAR OCH KOLLEKTIVAVTAL LO-TCO Rättsskydd AB MINDRE KAOS MED KOLLEKTIVAVTAL Kollektivavtalen ger ordning och reda på arbetsplatserna. Med dem i handen står vi starkare mot arbetsgivarna.

Läs mer

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 ARBETSRÄTTENS GRUNDER Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 DEN SVENSKA MODELLEN Att parternas arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer kommer överens utan politisk inblandning

Läs mer

UPPGIFT 1 Svarsförslag

UPPGIFT 1 Svarsförslag Övningsfrågor arbetsrätt svar VT 2012 UPPGIFT 1 a) Ja då dessa arbetsuppgifter står i naturligt samband med de arbetsuppgifter hon skall utföra enligt kollektivavtalet. Hon torde också ha tillräckliga

Läs mer

Välkommen! HR-frågor inom vården Stockholm

Välkommen! HR-frågor inom vården Stockholm Välkommen! HR-frågor inom vården Stockholm 2016-10-11 Program Att anställa Anställningsformerna, anställningsavtal Under anställning Lön, semester, ledigheter enligt lag Avsluta anställning uppsägning

Läs mer

Personliga skäl. Sammanfattning

Personliga skäl. Sammanfattning Personliga skäl Sammanfattning Sammanvägd helhetsbedömning Hänsyn ska tas till bl.a. följande omständigheter: Arbetstagarens ställning förtroende Anställningstid och ålder Upprepad förseelse? Lämpligheten

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 203-05-0 (0) I lagen om anställningsskydd finns regler om anställning och uppsägning. Lagen syftar till att ge arbetstagarna ökad trygghet i anställningen. Lagen har kompletterats med bestämmelser i kollektivavtal.

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Turordning vid uppsägning PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Turordning vid uppsägning PDF ladda ner Turordning vid uppsägning PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Catharina Calleman. omstridda i arbetsrätten. Calleman undersöker i sin avhandling turordningsreglerna och deras funktion

Läs mer

nyheter arbetsrätt När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol?

nyheter arbetsrätt När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol? nyheter arbetsrätt juni 2012. När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol? Erfarenheten visar att förr eller senare uppstår det en allvarlig situation med en medarbetare och där företaget

Läs mer

Lag (1982:80) om anställningsskydd

Lag (1982:80) om anställningsskydd Lag (1982:80) om anställningsskydd Utfärdad: 1982-02-24 Ändring införd: t.o.m. SFS 2007:391 Inledande bestämmelser 1 Denna lag gäller arbetstagare i allmän eller enskild tjänst. Från lagens tillämpning

Läs mer

Välkommen! De svåra uppsägningarna

Välkommen! De svåra uppsägningarna Välkommen! De svåra uppsägningarna på Avbrytande av en tillsvidareanställning Uppsägning Avskedande / frånträdande Överenskommelse Pension Hel Klicka sjukersättning här för att ändra som inte format är

Läs mer

AVSLUTANDE AV ANSTÄLLNING

AVSLUTANDE AV ANSTÄLLNING AVSLUTANDE AV ANSTÄLLNING Gunvor Axelsson KAU 9 januari 2012 ANSTÄLLNINGSFORMER Tillsvidareanställning 4 LAS Tidsbegränsad anställning 4 o 5 LAS Provanställning 6 LAS Fullmakt (domare etc.) TILLSVIDAREANSTÄLLNING

Läs mer

Riktlinjer för personalavveckling

Riktlinjer för personalavveckling Riktlinjer för personalavveckling Innehåll Personalavveckling... 3 Arbetsbrist... 3 Uppsägning på grund av personliga skäl... 4 Uppsägningsbesked... 4 Fullföljdshänvisning... 5 Tvåmånadersregeln... 5 Varning

Läs mer

UTBILDAR. Företaget och facket. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

UTBILDAR. Företaget och facket. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Klicka här Välkommen! för att ändra format Företaget och facket på Program Presentation Inledning Medbestämmandelagen (MBL) Facklig förtroendeman (FML) på Den svenska modellen på Förhandlingsmotparter

Läs mer

AG måste även kontrollera om det finns någon anställd AT som har anmält intresse att gå upp i tjänst enligt 23 MBL.

AG måste även kontrollera om det finns någon anställd AT som har anmält intresse att gå upp i tjänst enligt 23 MBL. Svar Tenta Arbetsrätt SMGA04 18-12-2011 Fråga 1: Då företaget inte är nystartat utan har tagits över måste ArbetsGivaren, AG, kontrollera vilka ArbetsTagare, AT, som har företrädesrätt till återanställning

Läs mer

Tentamen Kommentar

Tentamen Kommentar Uppsala universitet Juridiska institutionen Arbetsrätt VT 2012, 15/30 hp Tentamen 2012-03-16 Kommentar Obs! Detta är inget modellsvar utan en kommentar kring frågor och bedömningar som kan eller bör finnas

Läs mer

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx Förtroendemannalagen En fråga som ofta aktualiseras i ett företag är frågor rörande fackliga förtroendemäns rätt till ledighet för att bedriva facklig verksamhet. Rätten till ledighet för fackliga förtroendemän

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE. 1. Information om Avtalsrörelsen 2010 avseende bemanningsfrågan

GWA ARTIKELSERIE. 1. Information om Avtalsrörelsen 2010 avseende bemanningsfrågan GWA ARTIKELSERIE Titel: Nyhetsbrev Rättområde: Arbetsrätt Författare: Gärde Wesslau Advokatbyrås Arbetsrättsgrupp Datum: Juni 2010 ARBETSRÄTT Sommaren är här och många är på väg till välförtjänt ledighet.

Läs mer

Välkommen till STs Trygghetsutbildning

Välkommen till STs Trygghetsutbildning Välkommen till STs Trygghetsutbildning 7 LAS (Lagen om anställningsskydd) Uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara sakligt grundad. - arbetsbrist - personliga skäl Begreppet arbetsbrist i LAS Uppsägning

Läs mer

Uppsägning på grund av personliga skäl

Uppsägning på grund av personliga skäl Uppsägning på grund av personliga skäl INDUSTRI- OCH KEMIGRUPPEN STÅL OCH METALL ARBETSGIVARE- FÖRBUNDET SVEMEK SVEMIN INNEHÅLLSFÖRTECKNING PENSION... 2 HEL SJUKERSÄTTNING... 2 AVSKEDANDE... 2 OMPLACERINGSSKYLDIGHET...

Läs mer

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet Cirkulärnr: 1994:3 Diarienr: 1994:0008 Handläggare: Avdsek: KEP Förh Datum: 1994-01-04 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580)

Läs mer

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun 1 ÖVERTORNEÅ KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun Rekryteringsordning Rekryteringsordningen anger i vilken ordning olika kategorier och behov skall beaktas, innan

Läs mer

Arbetsbrister inom staten. - information från Naturvetarna

Arbetsbrister inom staten. - information från Naturvetarna Arbetsbrister inom staten - information från Naturvetarna 1 Här finner du fakta om arbetsbrister inom staten och arbetsgivarens skyldigheter gentemot de fackliga organisationerna. Följande behandlas: Sid

Läs mer

ARBETSRÄTT Uppgift 1 Uppgift 2 Uppgift 3

ARBETSRÄTT Uppgift 1 Uppgift 2 Uppgift 3 ARBETSRÄTT Uppgift 1 a) Lars har fått en tidsbegränsad anställning enligt 5 1st punkt 2 Lagen om anställningsskydd (1982:80). Enligt 4 2st kan ett sådant avtal inte sägas upp i förtid om man inte uttryckligen

Läs mer

Omorganisation på jobbet

Omorganisation på jobbet Omorganisation på jobbet Arbetsskyldighetens gränser Definitioner Omorganisation på jobbet Omplaceringsutredning (LAS 7 ) Steg för steg Anställningsavtalets ram Arbetsskyldighetens gränser Omständigheter

Läs mer

Företagsledande ställning

Företagsledande ställning Företagsledande ställning VD-avtal och särskilda avtalsklausuler 5 mars 2015 1 Mannheimer Swartling Fullservicebyrå med fyra kontor i Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg Omfattande internationell

Läs mer

UTBILDAR. Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

UTBILDAR. Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Klicka här Välkommen! för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare på Program Inledning Medbestämmandelagen (MBL) Anställningsformer (LAS) Uppsägning (LAS) Klicka Ledighetslagarna här för att ändra format

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Välkommen! på Rättigheter och skyldigheter under pågående anställning Mikael Jonasson, Almega Arbetsrätt = reglerna som styr anställningen Rättigheter och skyldigheter för arbetsgivaren? Rättigheter och

Läs mer

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet.

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Österåkers kommun ska vara en inkluderande arbetsplats med gott arbetsklimat, fritt från diskriminering,

Läs mer

ANLEDNING AV RÄTTSTVISTER, DVS. TVISTER DÄR RÄTTSORDNINGEN FÖRUTSÄTTS TILLHANDAHÅLLA EN LÖSNING.

ANLEDNING AV RÄTTSTVISTER, DVS. TVISTER DÄR RÄTTSORDNINGEN FÖRUTSÄTTS TILLHANDAHÅLLA EN LÖSNING. TVISTEFÖRHANDLINGAR: FÖRS MED ANLEDNING AV RÄTTSTVISTER, DVS. TVISTER DÄR RÄTTSORDNINGEN FÖRUTSÄTTS TILLHANDAHÅLLA EN LÖSNING. TVISTEN KAN GÄLLA OLIKA UPPFATTNINGAR OM HUR LAG ELLER KA SKALL TOLKAS, T.EX.

Läs mer

LAG (1982:80) OM ANSTÄLLNINGSSKYDD UPPDATERAD T.OM. SFS

LAG (1982:80) OM ANSTÄLLNINGSSKYDD UPPDATERAD T.OM. SFS TP #1 Lathund LAS (Lagen om Anställningsskydd) Foto: Lars Pehrsson/TT/SvD LAG (1982:80) OM ANSTÄLLNINGSSKYDD UPPDATERAD T.OM. SFS 2014:423. Version 1 14 april 2015 Allt om Juridiks lathund är en förkortning

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 204-07-24 (0) I lagen om anställningsskydd finns regler om anställning och uppsägning. Lagen syftar till att ge arbetstagarna ökad trygghet i anställningen. Lagen kompletteras med bestämmelser i kollektivavtal.

Läs mer

Välkommen! Klicka här för att ändra format Förhandla framgångsrikt 25 oktober 2016 Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Välkommen! Klicka här för att ändra format Förhandla framgångsrikt 25 oktober 2016 Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Välkommen! Förhandla framgångsrikt 25 oktober 2016 Anders Lenhoff, Almega Vad är arbetsrätt Bestämmelser som gäller förhållandet mellan arbetsgivare arbetstagare Lag Kollektivavtal Det enskilda anställningsavtalet

Läs mer

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning 2016-09-07 Redogörelsetext Allmänna bestämmelser 1 Inledning Centrala parter uttrycker i bestämmelsen vikten av att arbetsgivaren verkar för att redan anställda arbetstagare i högre utsträckning ska arbeta

Läs mer

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1 Västra Skaraborg Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial sid 1 Facket har förstahandsrätt att företräda sina medlemmar i diskrimineringsärenden. Den här miniguiden är till för dig som är

Läs mer

MILITÄR ANSTÄLLNING. Placering tillsvidare GSS/K LAS. Yrkesofficer MBL. Fullmakt LOA. Tidsbegränsad placering. GSS/T Avsked. Uppsägning Bisyssla

MILITÄR ANSTÄLLNING. Placering tillsvidare GSS/K LAS. Yrkesofficer MBL. Fullmakt LOA. Tidsbegränsad placering. GSS/T Avsked. Uppsägning Bisyssla MILITÄR ANSTÄLLNING LAS GSS/K Placering tillsvidare MBL Yrkesofficer Fullmakt LOA GSS/T Avsked Tidsbegränsad placering Uppsägning Bisyssla Grunden Arbetsgivaren anställer och avskedar vem han vill Arbetsgivaren

Läs mer

Dina rättigheter på jobbet

Dina rättigheter på jobbet Dina rättigheter på jobbet Du har rättigheter! Du har rättigheter på ditt jobb. I denna folder får du reda på de viktigaste rättigheterna som finns med i arbetsrättslagstiftningen. Kräv dina rättigheter!

Läs mer

Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier

Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier mmunstyrelsen Datum 1 (5) nsult och uppdrag 2016-10-14 Utveckling/HR Anne-Li Gustafsson, 016-7102138 Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier Att arbeta i

Läs mer

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR För dig som är anställd vid advokatbyrå Inledning Advokatbyråer drabbas ibland liksom andra företag av vikande lönsamhet. Därmed kan behov att minska antalet anställda jurister

Läs mer

Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare!

Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare! IDÉN!? Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare! Hur gör vi detta? Att organisera oss för att bli starkare är en idé! En idé som är långt mycket äldre än

Läs mer

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång Styrdokument, plan Kommunledningskontoret 2016-10-18 Torgny Hagelin 08-59097023 Dnr Fax 08-59073340 KS/2016:381 Torgny.hagelin@upplandsvasby.se Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Läs mer

Arbetsrätt inom konsultbranschen

Arbetsrätt inom konsultbranschen Arbetsrätt inom konsultbranschen på Luleå 27 oktober 2016 Almegas sju förbund på Vi finns nära dig Luleå Skellefteå Umeå Sundsvall Stockholm Örebro Linköping på Göteborg Växjö Malmö Vi som arbetar i Norr

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier

Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier 1 (7) Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2019-05-22

Läs mer

Infranords uppförandekod

Infranords uppförandekod Uppförandekod Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartners, arbetsgivare och samhällsaktör. Uppförandekoden har beslutats av Infranords styrelse och

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:73 Diarienr: 2006/2528 Arbetsgivarpolitik: :25 AD, LAS, avsked, ordervägran, hot, omplacering

Cirkulärnr: 2006:73 Diarienr: 2006/2528 Arbetsgivarpolitik: :25 AD, LAS, avsked, ordervägran, hot, omplacering Cirkulärnr: 2006:73 Diarienr: 2006/2528 Arbetsgivarpolitik: 2006-2:25 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, LAS, avsked, ordervägran, hot, omplacering Arbetsrättssektionen Datum: 2006-11-01

Läs mer

Anställnings upphörande Anställnings upphörande

Anställnings upphörande Anställnings upphörande Anställnings upphörande Tillsvidareanställning Uppsägning Avskedande Pension 33 LAS Överenskommelse Tidsbegränsad anställning Visstidsanställning Provanställning - på arbetstagarens initiativ Uppsägning

Läs mer

Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun

Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun Sida 1/10 Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun Syfte Ett långsiktigt och hållbart regelverk och förhållningssätt för att öka den interna rörligheten och bidra till att profilera Kungsbacka kommun

Läs mer

Infranord AB Box Solna Tel

Infranord AB Box Solna Tel Uppförandekod Infranord AB Box 1803 171 21 Solna Tel 010-121 10 00 www.infranord.se Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare och samhällsaktör.

Läs mer

Aktuellt inom arbetsrätt

Aktuellt inom arbetsrätt Aktuellt inom arbetsrätt 2016-2017 Lagstiftning och domar på Tomas Nordensson Flygare Vi är Almega Almega Vår verksamhet Bemanningsföretagen IT&Telekomföretagen Medieföretagen Tjänsteföretagen Vårdföretagarna

Läs mer

Värnen mot marknaden

Värnen mot marknaden Ett starkt anställningsskydd Lagen om anställningsskydd reglerar när en arbetsgivare får säga upp en anställning. Vid arbetsbrist gäller turordning sist in först ut och lagen ger rätt till återanställning.

Läs mer

Information om din anställning med anledning av konkurs

Information om din anställning med anledning av konkurs Information om din anställning med anledning av konkurs Här följer en kort sammanställning med information om de vanligaste löne- och anställningsfrågorna som kan uppkomma i samband med en konkurs. Experts

Läs mer

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen.

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen. I Skövde kommun har vi en positiv grundsyn med stark tilltro till verksamheten, till oss själva, våra arbetskamrater, vår arbetsgrupp och vår chef. Delaktighet, ansvar och inflytande ska vara naturliga

Läs mer

Board Room Bootcamp. Arbetsrätt för styrelser 12 mars 2019

Board Room Bootcamp. Arbetsrätt för styrelser 12 mars 2019 Board Room Bootcamp Arbetsrätt för styrelser 12 mars 2019 Arbetsgivare och arbetsgivaransvar Definition arbetsgivare i motsats till arbetstagare Vem representerar arbetsgivaren konsekvenser Arbetsgivarens

Läs mer

Checklista. Socialt ansvar för KRAV-certifierade företag

Checklista. Socialt ansvar för KRAV-certifierade företag Checklista Socialt ansvar för KRAV-certifierade företag Den här checklistan hjälper dig som anlitar arbetskraft i din KRAVcertifierade produktion. När du fyllt i listan kan du visa att du uppfyller KRAVs

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Uppsägning vid arbetsbrist PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Uppsägning vid arbetsbrist PDF ladda ner Uppsägning vid arbetsbrist PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Tommy Iseskog. Arbetsbrist står som arbetsrättsligt begrepp för de konsekvenser som följer av att en verksamhet förändras

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Bakgrund och syfte Vid all förändring

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 57/08 Mål nr B 20/08

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 57/08 Mål nr B 20/08 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 57/08 Mål nr B 20/08 Sammanfattning Fråga om tillämpning av 34 andra och tredje stycket anställningsskyddslagen i en situation då en arbetstagare väckt talan om ogiltigförklaring

Läs mer

Öka inflytandet på jobbet

Öka inflytandet på jobbet Öka inflytandet på jobbet Som medlem kan du förändra och göra skillnad. Maria Larsson, Stockholm foto David Bicho Vill du ha koll på läget? Hos oss är du som medlem alltid i fokus. Du är vår uppdragsgivare.

Läs mer

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1 Västra Skaraborg Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial sid 1 Det förebyggande arbetet mot diskriminering handlar om fackliga kärnfrågor som: Lön Arbetsmiljö Trygg anställning Den här

Läs mer

Hemställan. Bakgrund och alternativ. APM-Terminals Gothenburg AB. Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4

Hemställan. Bakgrund och alternativ. APM-Terminals Gothenburg AB. Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4 Hemställan APM-Terminals Gothenburg AB Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4 Vi, av Medlingsinstitutet utsedda medlare, i konflikten mellan Hamnarbetarförbundets avdelning 4(Hamn 4an) och APM-Terminals

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Uppsägning av personliga skäl PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Uppsägning av personliga skäl PDF ladda ner Uppsägning av personliga skäl PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Tommy Iseskog. Den som är anställd riskerar att bli uppsagd om han eller hon bryter mot någon av de skyldigheter som följer

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

ARBETSRÄTT. Daniel Nordström

ARBETSRÄTT. Daniel Nordström ARBETSRÄTT Daniel Nordström PRESENTATIONENS INNEHÅLL Juridiska begrepp Arbetsrätt Kollektivavtal Stridsåtgärder Medbestämmandelagen (MBL) Lagens om anställningsskydd (LAS) Arbetsmiljölagen Arbetstidslagen

Läs mer

Arbetsskyldighet och omplacering

Arbetsskyldighet och omplacering Arbetsskyldighet och omplacering T3 CIVILRÄT TENS SOCIALA DIMENSION ARBETSRÄTT A N N E L I O H L S S O N A N D E R B J Ö R K F Ö R B U N D S J U R I S T, S V E N S K A B Y G G N A D S A R B E TA R E F

Läs mer

CHECKLISTA NÄR DU SKA ANSTÄLLA INNEHÅLL

CHECKLISTA NÄR DU SKA ANSTÄLLA INNEHÅLL TP #1 CHECKLISTA NÄR DU SKA ANSTÄLLA» REKRYTERINGEN - sid 2» INTERVJUN - sid 2» URVALSPROCESSEN - sid 3» ANSTÄLLNINGSAVTALET - sid 3» TVÅ VIKTIGA KLAUSULER - sid 5» LÄNKAR TILL MALLAR - sid 5 INNEHÅLL

Läs mer

Lag (1982:80) om anställningsskydd

Lag (1982:80) om anställningsskydd Lag (1982:80) om anställningsskydd Inledande bestämmelser 1 Denna lag gäller arbetstagare i allmän eller enskild tjänst. Från lagens tillämpning undantas dock 1. arbetstagare som med hänsyn till arbetsuppgifter

Läs mer

Löneprinciperna och bestämmelsen om diskriminerande eller andra sakligt omotiverade skillnader

Löneprinciperna och bestämmelsen om diskriminerande eller andra sakligt omotiverade skillnader Löneprinciperna och bestämmelsen om diskriminerande eller andra sakligt omotiverade skillnader Tekoavtalets respektive Tjänstemannaavtalets löneprinciper och bestämmelsen om diskriminerande eller sakligt

Läs mer

Diskrimineringslagen Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Diskrimineringslagen Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Aktiva åtgärder Diskrimineringslagen Almega Express på Mia Fransson och Heléne Hellström Persson, arbetsrättsjurister Almega 30 mars 2017 på Varför ändringar? på Enhetlighet och tydlighet! Diskrimineringslagen

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

RZ Gruppens Uppförandekod

RZ Gruppens Uppförandekod RZ Gruppens Uppförandekod Allmänt För att RZ Koncernen skall åtnjuta ett högt anseende som ett ansvarstagande Företagsgrupp, måste gruppens arbeten konsekvent bygga sin affärsverksamhet på integritet och

Läs mer

vägen framåt steg för steg En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist

vägen framåt steg för steg En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist vägen framåt En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist Denna vägledning gäller vid arbetsbrist i företag som är medlemmar och har kollektivavtal i förbund inom Almega steg för steg INGRESS

Läs mer

nyheter i arbetsrätt juni 2015

nyheter i arbetsrätt juni 2015 nyheter i arbetsrätt juni 2015 I detta nyhetsbrev kan du läsa om följande: Ändring av anställningsvillkor Nya rättsfall våren 2015 Kommande lagändringar och pågående utredningar Ändring av anställningsvillkor

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN INLEDNING Missbruk av alkohol och droger är ingen privat angelägenhet. Effekterna av ett alkohol- eller drogmissbruk hos en medarbetare skapar

Läs mer

Uppsägning på grund av personliga skäl

Uppsägning på grund av personliga skäl Uppsägning på grund av personliga skäl Beträffande uppsägning på grund av personliga skäl finns i motiven till Lagen om Anställningsskydd (LAS) uppräknat en mängd exempel på vad som kan utgöra saklig grund.

Läs mer

Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd?

Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd? Frågor publicerade 25 november Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd? Följande uppsägningstider gäller för Branschavtal Energi: A) För anställning som påbörjats före den 1 januari 1998 gäller

Läs mer

AVSLUTANDE AV ANSTÄLLNING

AVSLUTANDE AV ANSTÄLLNING AVSLUTANDE AV ANSTÄLLNING Gunvor Axelsson KAU 21 maj 2012 ANSTÄLLNINGSFORMER Tillsvidareanställning 4 LAS Tidsbegränsad anställning 4 o 5 LAS Provanställning 6 LAS Fullmakt (domare etc.) TILLSVIDAREANSTÄLLNING

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. UPPFÖRANDEKOD Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. VÅR VISION: FÖRETAG OCH TEKNIK I VÄRLDSKLASS För att

Läs mer

LÖNEKARTLÄGGNING. Vad säger diskrimineringslagen? Steg 1 Kartläggning av lönebestämmelser. Steg 2 Lika arbeten. Steg 3 Likvärdiga arbeten

LÖNEKARTLÄGGNING. Vad säger diskrimineringslagen? Steg 1 Kartläggning av lönebestämmelser. Steg 2 Lika arbeten. Steg 3 Likvärdiga arbeten Vad säger diskrimineringslagen? Steg 1 Kartläggning av lönebestämmelser Steg 2 Lika arbeten Steg 3 Likvärdiga arbeten Analys Steg 4 Handlingsplan LÖNEKARTLÄGGNING Stockholm, september 2011 Tryck: Tryckeri

Läs mer

S Y M B A S I S K U R T J U N E S J Ö S T A F F A N H O L M E R TZ 2009-0 3-0 4 M E D R E V I D E R I N G 2 0 0 9-12- 08 KORTANALYS AV

S Y M B A S I S K U R T J U N E S J Ö S T A F F A N H O L M E R TZ 2009-0 3-0 4 M E D R E V I D E R I N G 2 0 0 9-12- 08 KORTANALYS AV S Y M B A S I S K U R T J U N E S J Ö S T A F F A N H O L M E R TZ 2009-0 3-0 4 M E D R E V I D E R I N G 2 0 0 9-12- 08 KORTANALYS AV IF-METALLS SK KRISAVTAL KRISAVTALET Krisavtalet slöts den 2 mars 2009

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/ Saknr 124. Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/ Saknr 124. Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/2018 2018-09-24 Saknr 124 A2018/01388/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) Allmänt

Läs mer

Förtroendemannaträff oktober

Förtroendemannaträff oktober Förtroendemannaträff 12-13 oktober Program Våra utmaningar Vad vill vi? Hur når vi dit? Strategiska rättsfall Middag Omplaceringar Arbetsskyldighetens gränser Tillräckliga kvalifikationer Personliga skäl

Läs mer

Riktlinjer för personalavveckling

Riktlinjer för personalavveckling Riktlinjer för personalavveckling DOKUMENTNAMN Riktlinjer för personalavveckling GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2008-01-23 DOKUMENTTYP Riktlinjer BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun VERSION 2.0 KS 080526

Läs mer

Visselblåsare Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden (SOU 2014:31)

Visselblåsare Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden (SOU 2014:31) 2014-10-30 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Vår referens: 2014/BK/860 Er referens: A2014/2170/ARM Visselblåsare Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden

Läs mer

Löneadministration för nybörjare.

Löneadministration för nybörjare. Löneadministration för nybörjare. BEHÖVER DU ANSTÄLLA? DÅ KAN DET VARA BRA ATT KÄNNA TILL VILKA LAGAR SOM GÄLLER. HÄR ÄR GUIDEN FÖR DIG! Vi tar ditt företagande personligt Regelverket för löneadministratören

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Blad 1 RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Antagna av kommunfullmäktige 8 mars 2017, 75, ersätter policy och handlingsplan mot trakasserier på arbetsplatsen. Förhållningssätt

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

AD 2009 nr 50, Svenska Byggnadsarbetareförbundet./. VVS Företagen och NVS Installation AB

AD 2009 nr 50, Svenska Byggnadsarbetareförbundet./. VVS Företagen och NVS Installation AB BILAGA AD 2009 nr 50, Svenska Byggnadsarbetareförbundet./. VVS Företagen och NVS Installation AB Bakgrund Ett företag i VVS-branschen med verksamhet på flera olika orter i landet genomförde en driftsinskränkning

Läs mer

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan

Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter. Mellan 1 Internationellt Avtal rörande respekt för och främjande av Internationella normer för arbetslivet och fackliga rättigheter Mellan Elanders ( Bolaget ) och UNI Global Union ( UNI ) 2 1. Inledning: 1.1

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi?

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? talarmanus för skolinformatör i åk 1-3 2011 talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? JOBBA Värt att veta inför sommar- och extrajobb. Bild 2 Berätta vem du är och varför du är engagerad i facket

Läs mer

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32.

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32. Rådets direktiv 91/533/EEG av den 14 oktober 1991 om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet Europeiska

Läs mer

Riktlinjer för bisysslor

Riktlinjer för bisysslor 9930 1 (7) Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-15 20. Riktlinjer för bisysslor Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att förklara vad en bisyssla är och vilka regler som gäller för att förebygga och

Läs mer