ANLEDNING AV RÄTTSTVISTER, DVS. TVISTER DÄR RÄTTSORDNINGEN FÖRUTSÄTTS TILLHANDAHÅLLA EN LÖSNING.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANLEDNING AV RÄTTSTVISTER, DVS. TVISTER DÄR RÄTTSORDNINGEN FÖRUTSÄTTS TILLHANDAHÅLLA EN LÖSNING."

Transkript

1 TVISTEFÖRHANDLINGAR: FÖRS MED ANLEDNING AV RÄTTSTVISTER, DVS. TVISTER DÄR RÄTTSORDNINGEN FÖRUTSÄTTS TILLHANDAHÅLLA EN LÖSNING. TVISTEN KAN GÄLLA OLIKA UPPFATTNINGAR OM HUR LAG ELLER KA SKALL TOLKAS, T.EX. OM ARBETSSKYLDIGHET FÖRELIGGER ELLER INTE. ATT SVARET FÖRUTSÄTTS FINNAS I RÄTTEN BETYDER ATT DET ÄR DOMSTOL SOM YTTERST HAR ATT LÖSA TVISTEN OM PARTERNA INTE KAN ENAS I TVISTEFÖRHANDLINGAR ENLIGT DE NÄRMARE REGLER SOM FINNS I MBL (63 OCH FRAMÅT). Gunvor Axelsson Karlstad universitet 15 december 2011

2 ANSTÄLLNINGSAVTALET Gunvor Axelsson Karlstad universitet 15 december 2011

3 ANSTÄLLD 1 Förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare regleras av: lagstiftning, kollektivavtal, tjänstereglemente och personliga avtal.

4 ÖVERENSKOMMELSE OM ANSTÄLLNING En överenskommelse om anställning kan vara muntlig. För båda parter är det bra att redan från början upprätta ett skriftligt avtal. Då är innehållet i anställningsavtalet klart från början. Detta är särskilt viktigt när anställningen är tidsbegränsad.

5 MUNTLIGT AVTAL OK Ett anställningsavtal behöver inte ha någon särskilt form för att vara giltigt. I LAS finns regler som anger vilken skriftlig information arbetsgivaren ska lämna till arbetstagaren om de villkor som är av väsentlig betydelse för anställningen. Kravet på skriftlig information gäller anställningar som varar längre än tre veckor. Informationen ska lämnas inom en månad från att arbetstagaren börjat arbeta.

6 ANSTÄLLNINGSAVTAL SKA INNEHÅLLA: LAS 6C Arbetsgivarens och arbetstagarens namn och adress, anställningens tillträdesdag samt arbetsplatsen. En kort specificering eller beskrivning av arbetstagarens arbetsuppgifter och yrkesbenämning eller tjänstetitel. Om anställningen gäller tills vidare eller för begränsad tid eller om den är en provanställning

7 ANSTÄLLNINGSAVTAL SKA INNEHÅLLA: Vid anställning tillsvidare ska de uppsägningstider som gäller framgå, Vid anställning för begränsad tid ska anställningens slutdag eller de förutsättningar som gäller för att anställningen ska upphöra och dessutom vilken form av tidsbegränsad anställning som anställningen avser. Vid provanställning ska prövotidens längd framgå av anställningsavtalet.

8 ANSTÄLLNINGSAVTAL SKA INNEHÅLLA: Begynnelselön, andra löneförmåner och hur ofta lönen ska betalas ut. Längden på arbetstagarens betalda semester och längden på arbetstagarens normala arbetsdag eller arbetsvecka. Kollektivavtal som företaget är bundet av, om det finns något sådant.

9 ANSTÄLLNING AV MINDERÅRIGA Något olika regler gäller beroende på åldern och minderåriga de som inte fyllt 18 år indelas i tre grupper: Minderåriga som är yngre än 13 år Minderåriga som är mellan 13 till 15 år Minderåriga som är mellan 16 till 17 år

10 ANSTÄLLNING AV MINDERÅRIGA ARBETSMILJÖLAGEN 5 KAP Utöver arbetstidregler finns regler som gäller: förläggning av arbetstid, veckovila, nattvila, förläggning av raster med mera. En minderårige får enbart utföra arbete om vårdnadshavare gett sitt tillstånd. Arbetet ska ske under ledning och tillsyn av lämplig person. Det ska finnas rutiner kring introduktion och handledning.

11 MINDERÅRIGA YNGRE ÄN 13 ÅR Den som inte fyllt 13 år är i princip förbjuden att utföra arbete. Undantag finns för: Lättare trädgårdsarbete, Arbete som drivs av någon i familjen, och Försäljning av majblommor, jultidningar och liknande, där den minderårige själv kan bestämma tid, plats och arbetets omfattning. Om Arbetsmiljöverket gett tillstånd kan artistframträdande, arbete som skådespelare eller statist eller liknande vara tillåtet.

12 ARBETSTIDER FÖR BARN UNDER 13 ÅR Skoldag: Arbetet får totalt omfatta högst 2 timmar per skoldag och arbetstiden ska förläggas före och efter skoldagen mellan och Skolledighet högst sju dagar (ink. lö-sö): Arbetstiden får totalt omfatta högst 7 timmar per dag och ska förläggas mellan kl och Den totala arbetstiden inklusive övertid får inte överstiga 12 timmar per vecka- Skolledighet längre än 7 dagar (ink. lö-sö): Den totala arbetstiden får inte överstiga 7 timmar per dag och 35 timmar per vecka.

13 ARBETE FÖR ÅRINGAR Endast lätt och riskfritt arbete tillåts, En minderårige får inte anlitas till arbete som kan inverka menligt på hälsa och utveckling eller skolgång. Lätt och riskfritt arbete för åringar kan vara arbete vid persondator eller terminal (maskinskrivning, registrering, sortering, arkivering), lättare biträdesarbete i detaljhandel (inte utgångskassa), prismärkning av varor, lättare brickplockning- och handräckningsarbete i barservering, konditori och liknande, lättare bud eller ärenden (inte transport av pengar eller värdeföremål), lättare städningsarbete.

14 ARBETSTIDER FÖR ÅRINGAR Samma tider som för barn under 13 år under skoldag och korta lov (2 tim dag, 7 tim dag och max 12 timmar per vecka. Lov som är längre än 7 dagar ink lö-sö: Den totala arbetstiden begränsas till 7 timmar per dag och 35 timmar per vecka eller 8 timmar per dag och 40 timmar per vecka för den som fyllt 15 år. Arbetstiden ska förläggas mellan kl och

15 ARBETE FÖR ÅRIINGAR Den minderåriga tillåts utföra normala arbetsuppgifter. Arbetet får inte vara ansträngande och ska ske under betryggande former, företrädesvis under längre ledighet från skolan. Arbetsuppgifterna ska väljas med särskild hänsyn till den minderåriges fysiska och psykiska utveckling. Alltså ska arbetsuppgifter som innebär tunga manuella lyft, ensidiga handrörelser, buller och vibrationer, ensamarbete med mera undvikas. Det finns förbud att använda minderåriga till vissa riskfyllda arbetsuppgifter.

16 ARBETSTIDER FÖR ÅRINGAR Den totala arbetstiden inklusive övertid får inte överstiga 8 timmar per dag och 40 timmar per vecka. OBS: Den minderårige ska ha fullgjort sin skolplikt.

17 ANSTÄLLNINGSAVTAL PÅ AMERIKANSKA Civilekonomen nr : Allt fler civilekonomer får anställningsavtal på engelska. Men här gäller det att se upp. De internationella företagens avtal kan vara svårtydda och fulla av bindande klausuler. Amerikanska arbetsgivare skriver avtal med inställningen att de ska skydda sitt företag från den anställde, medan svenska företag har en tradition att skriva avtal med utgångspunkten från den svenska modellen med kollektivavtal och där den anställde ska skyddas Det kan vara en katastrof för en ung nyexaminerad person att inte fritt kunna gå vidare i sin bransch utan sättas i karantän i ett år. Det blir som yrkesförbud, säger Madeleine Lindermann.

18 KAN VÅLLA PROBLEM: KONKURRENSAVTAL, SEKRETESSAVTAL Konkurrensklausul innebär att den anställde begränsas till att inte få jobba på ett annat företag inom samma bransch innan en viss tid gått, ofta 6 12 månader. Sekretessklausul innebär att den anställde inte får nämna information eller kunskap hon fått från företaget under sin anställning. Ofta gäller sekretessen livet ut. Vite: om en anställd bryter mot klausulerna riskerar hon ofta att få betala skadestånd.

19 EXEMPEL PÅ FRÅGOR Vem har bevisbördan för att ett anställningsavtal har träffats? Vad innebär den s.k. 29/29-principen? Redogör i korthet för den s.k. bastubadarprincipen? Kan en arbetsgivare ensidigt sänka lönen för en arbetstagare?

20 SVAR: Av AD:s praxis framgår att den som påstår att ett anställningsavtal har ingåtts har bevisbördan för detta (G. s. 191). Många har hänvisat till 4 LAS och sagt att det är AG som har bevisbördan, vilket är fel. Eftersom huvudregeln enligt denna är tillsvidareanställning är det däremot AG som har bevisbördan för anställningsformen. Principen bygger på AD:s avgörande nr och har betydelse för arbetsskyldigheten. Den innebär att en anställd är skyldig att utföra allt arbete som står i naturligt samband med AG:s verksamhet och för vilken han eller hon har de yrkeskvalifikationer som krävs.

21 SVAR: Nej, pacta sunt servanda. Enligt AD:s praxis skall anställningsavtalet betraktas som en helhet, dvs. man kan inte endast säga upp delar av avtalet. Lönen är inte heller någonting som omfattas av arbetsledningsrätten. Kommer man inte överens måste en uppsägning av hela avtalet ske, med beaktande av saklig-grund-regeln i LAS 7. Annars är det ett brott mot det personliga anställningsavtalet. Är lönen reglerad i kollektivavtal (KA) utgör också MBL 27 ett hinder, eftersom KA är tvingande. En ensidig ändring strider därför också mot KA och MBL

22 EXEMPEL PÅ FRÅGA: Säljföretaget AB har sitt huvudkontor i Umeå där bl.a. bolagets personalavdelning finns. På avdelningen jobbar Bertil som sedan länge är föremål för ledningens missnöje pga. samarbetssvårigheter med kollegorna. Efter flera tillsägelser och varningar erbjuder bolaget honom som en sista chans det enda lediga arbete som finns inom företaget, nämligen som personhandläggare på ekonomiavdelningen. Ekonomiavdelningen ligger utanför Umeå, närmare bestämt i Sävar 15 km norr om Umeå. Erbjudandet innebär att Bertil tvingas till dagliga resor och att han riskerar en något sämre löneutveckling. När Bertil vägrar att gå med på omplaceringen sägs han upp.

23 EXEMPEL PÅ FRÅGA, FORTS a) Resonera utförligt mot bakgrund av den praxis som AD utvecklat på området huruvida företaget har rätt att vidta den planerade omplaceringen av Bertil? (6p) b) Är uppsägningen sakligt grundad? (2p) c) Vilka formella regler måste Bertil iaktta om han vill försöka få uppsägningen ogiltigförklarad? (2p)

24 SVAR: a) Enligt fast praxis på svensk arbetsmarknad man här tala om en princip har AG rätt att leda och fördela arbetet. Som ett utflöde av arbetsledningsrätten har AG också en rätt att omplacera (varaktig förflyttning) arbetstagare inom ramen för deras arbetsskyldighet. Utgångspunkten för arbetsskyldigheten är den s.k. 29/29-principen som innebär en skyldighet att utföra allt arbete inom kollektivavtalets ram som står i naturligt samband med AG:s verksamhet och för vilken den anställde besitter allmänna yrkeskvalifikationer. Arbetsskyldigheten kan dock begränsas genom avtal dvs. genom KA eller ett enskilt anställningsavtal. Omplaceringsrätten begränsas också av den s.k. bastubadarprincipen (AD 1978/89) som äger tillämpning vid omplaceringar som har sin grund i den anställdes personliga förhållanden (som här).

25 SVAR, FORTS I dessa fall måste AG visa att det finns objektivt godtagbara skäl för omplaceringen i fall när den får särskilt ingripande verkningar för den enskilde, särskilt med avseende på lön och anställningsvillkor. En arbetstagare torde vara skyldig att acceptera omplaceringar som ligger inom normalt pendlingsavstånd. Det finns också en annan sida av omplaceringsproblematiken som man bör diskutera, eftersom det framgår av frågan Bertil sedermera sades upp. Enligt 7 andra stycket LAS har en AG en skyldighet att omplacera en arbetstagare för att undvika en uppsägning om det kan anses skäligt.

26 SVAR, FORTS Samarbetssvårigheter kan i allvarligare fall vara saklig grund för uppsägning och tillhör enligt AD:s praxis de situationer då det anses skäligt att kräva omplacering. AG har enligt praxis bevisbördan för att den anställde har erbjudits ett skäligt omplaceringserbjudande (i princip det bästa som går att hitta). AG har dock ingen skyldighet att skapa nya jobb utan skyldigheten sträcker sig till redan befintliga arbetsuppgifter. Om man översätter vad som nu har sagts på vårt fall så har AG både en rättighet och en skyldighet att omplacera Bertil.

27 SVAR, FORTS En arbetstagare som avvisar ett skäligt omplaceringserbjudande (verkar här vara det enda jobb som finns) kan enligt AD:s praxis inte längre göra anspråk på att stå kvar i anställningen. En förutsättning är dock att detta görs klart för den anställde när erbjudandet lämnas.

ANSTÄLLNINGSAVTALET. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 10 maj 2012

ANSTÄLLNINGSAVTALET. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 10 maj 2012 ANSTÄLLNINGSAVTALET Gunvor Axelsson Karlstad universitet 10 maj 2012 ANSTÄLLD 1 Förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare regleras av: lagstiftning, kollektivavtal, tjänstereglemente och personliga

Läs mer

UPPGIFT 1 Svarsförslag

UPPGIFT 1 Svarsförslag Övningsfrågor arbetsrätt svar VT 2012 UPPGIFT 1 a) Ja då dessa arbetsuppgifter står i naturligt samband med de arbetsuppgifter hon skall utföra enligt kollektivavtalet. Hon torde också ha tillräckliga

Läs mer

Villkorsändringar. Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober

Villkorsändringar. Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober Villkorsändringar Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober Anställningsavtalet Anbud accept Utbyte av prestationer: Arbetstagaren ska utföra visst arbete under arbetsgivarens ledning Arbetsgivaren

Läs mer

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Gemensam kommentar Anställning av journalister i bemanningsföretag Anställningsavtal Varken lag eller kollektivavtal innehåller regler för hur

Läs mer

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 ARBETSRÄTTENS GRUNDER Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 DEN SVENSKA MODELLEN Att parternas arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer kommer överens utan politisk inblandning

Läs mer

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet Cirkulärnr: 1994:3 Diarienr: 1994:0008 Handläggare: Avdsek: KEP Förh Datum: 1994-01-04 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580)

Läs mer

Omorganisation på jobbet

Omorganisation på jobbet Omorganisation på jobbet Arbetsskyldighetens gränser Definitioner Omorganisation på jobbet Omplaceringsutredning (LAS 7 ) Steg för steg Anställningsavtalets ram Arbetsskyldighetens gränser Omständigheter

Läs mer

Arbetsskyldighet och omplacering

Arbetsskyldighet och omplacering Arbetsskyldighet och omplacering T3 CIVILRÄT TENS SOCIALA DIMENSION ARBETSRÄTT A N N E L I O H L S S O N A N D E R B J Ö R K F Ö R B U N D S J U R I S T, S V E N S K A B Y G G N A D S A R B E TA R E F

Läs mer

Personliga skäl. Sammanfattning

Personliga skäl. Sammanfattning Personliga skäl Sammanfattning Sammanvägd helhetsbedömning Hänsyn ska tas till bl.a. följande omständigheter: Arbetstagarens ställning förtroende Anställningstid och ålder Upprepad förseelse? Lämpligheten

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Välkommen! på Rättigheter och skyldigheter under pågående anställning Sundsvall 2017-04-11 Ulrika Andersson Vi som arbetar i Norr Annette Gärling Arbetsrättsexpert Jenny Moberg Chef Almega Norr Ulrika

Läs mer

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32.

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32. Rådets direktiv 91/533/EEG av den 14 oktober 1991 om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet Europeiska

Läs mer

Arbetsrätt för anställda

Arbetsrätt för anställda Georg Frick Arbetsrätt för anställda Konsultförlaget 1 Uppsala Publishing House Av Georg Frick har tidigare på Konsultförlaget, Uppsala Publishing House utgivits: Lönesamtal handbok för chefer om individuell

Läs mer

Ändringar i anställningsskyddslagen (LAS) och föräldraledighetslagen

Ändringar i anställningsskyddslagen (LAS) och föräldraledighetslagen Arbetsgivarfrågor Nr 10 Juni 2006 Ändringar i anställningsskyddslagen (LAS) och föräldraledighetslagen Riksdagen beslutade den 18 maj 2006 om ändringar i anställningsskyddslagen och föräldraledighetslagen.

Läs mer

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Välkommen! Arbetsrätt för nybörjare på Tomas Nordensson Flygare 11 oktober 2016 PROGRAM Inledning Medbestämmandelagen Anställningsformer Klicka Uppsägning här för att ändra format på Ledighetslagarna Facklig

Läs mer

2

2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 - - - 19 20 21 Till NN Enligt gällande kollektivavtals pensionsplaner uppnår du pensionsålder vid ingången av den månad under vilken du fyller 65 år, alltså vid

Läs mer

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare Per Gradén

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare Per Gradén Välkommen! Arbetsrätt för nybörjare på Per Gradén 2018-01-31 PROGRAM Inledning Medbestämmandelagen Anställningsformer Klicka Uppsägning här för att ändra format på Ledighetslagarna Facklig förtroendeman

Läs mer

Välkommen! HR-frågor inom vården Stockholm

Välkommen! HR-frågor inom vården Stockholm Välkommen! HR-frågor inom vården Stockholm 2016-10-11 Program Att anställa Anställningsformerna, anställningsavtal Under anställning Lön, semester, ledigheter enligt lag Avsluta anställning uppsägning

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:135 Diarienr: 1998:2119 P-cirknr: :48 Nyckelord: Datum:

Cirkulärnr: 1998:135 Diarienr: 1998:2119 P-cirknr: :48 Nyckelord: Datum: Cirkulärnr: 1998:135 Diarienr: 1998:2119 P-cirknr: 1998-2:48 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: AD Datum: 1998-09-03 Mottagare: Rubrik: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen Personalfrågor Arbetsdomstolens

Läs mer

S Y M B A S I S K U R T J U N E S J Ö S T A F F A N H O L M E R TZ 2009-0 3-0 4 M E D R E V I D E R I N G 2 0 0 9-12- 08 KORTANALYS AV

S Y M B A S I S K U R T J U N E S J Ö S T A F F A N H O L M E R TZ 2009-0 3-0 4 M E D R E V I D E R I N G 2 0 0 9-12- 08 KORTANALYS AV S Y M B A S I S K U R T J U N E S J Ö S T A F F A N H O L M E R TZ 2009-0 3-0 4 M E D R E V I D E R I N G 2 0 0 9-12- 08 KORTANALYS AV IF-METALLS SK KRISAVTAL KRISAVTALET Krisavtalet slöts den 2 mars 2009

Läs mer

MILITÄR ANSTÄLLNING. Placering tillsvidare GSS/K LAS. Yrkesofficer MBL. Fullmakt LOA. Tidsbegränsad placering. GSS/T Avsked. Uppsägning Bisyssla

MILITÄR ANSTÄLLNING. Placering tillsvidare GSS/K LAS. Yrkesofficer MBL. Fullmakt LOA. Tidsbegränsad placering. GSS/T Avsked. Uppsägning Bisyssla MILITÄR ANSTÄLLNING LAS GSS/K Placering tillsvidare MBL Yrkesofficer Fullmakt LOA GSS/T Avsked Tidsbegränsad placering Uppsägning Bisyssla Grunden Arbetsgivaren anställer och avskedar vem han vill Arbetsgivaren

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:41 Diarienr: 2006/1647 P-cirknr: :12 Lagen om anställningsskydd, LAS. Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Cirkulärnr: 2006:41 Diarienr: 2006/1647 P-cirknr: :12 Lagen om anställningsskydd, LAS. Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2006:41 Diarienr: 2006/1647 P-cirknr: 2006-2:12 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Lagen om anställningsskydd, LAS Hans-Henrik Helldal Avdelningen för arbetsgivarpolitik Arbetsrätt

Läs mer

nyheter i arbetsrätt juni 2015

nyheter i arbetsrätt juni 2015 nyheter i arbetsrätt juni 2015 I detta nyhetsbrev kan du läsa om följande: Ändring av anställningsvillkor Nya rättsfall våren 2015 Kommande lagändringar och pågående utredningar Ändring av anställningsvillkor

Läs mer

Välkommen till STs Trygghetsutbildning

Välkommen till STs Trygghetsutbildning Välkommen till STs Trygghetsutbildning 7 LAS (Lagen om anställningsskydd) Uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara sakligt grundad. - arbetsbrist - personliga skäl Begreppet arbetsbrist i LAS Uppsägning

Läs mer

ANSTÄLLA SOMMARJOBBARE

ANSTÄLLA SOMMARJOBBARE Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi företräder 70 000 företagare i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på alla plan och i många

Läs mer

Cirkulärnr: 12:11 Diarienr: 12/1738 Arbetsgivarpolitik: 12-2:5 AD, arbetsbrist, uppsägning, omreglering, sysselsättningsgrad,

Cirkulärnr: 12:11 Diarienr: 12/1738 Arbetsgivarpolitik: 12-2:5 AD, arbetsbrist, uppsägning, omreglering, sysselsättningsgrad, Cirkulärnr: 12:11 Diarienr: 12/1738 Arbetsgivarpolitik: 12-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, arbetsbrist, uppsägning, omreglering, sysselsättningsgrad, omplaceringsskyldighet Datum:

Läs mer

Förtroendemannaträff oktober

Förtroendemannaträff oktober Förtroendemannaträff 12-13 oktober Program Våra utmaningar Vad vill vi? Hur når vi dit? Strategiska rättsfall Middag Omplaceringar Arbetsskyldighetens gränser Tillräckliga kvalifikationer Personliga skäl

Läs mer

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Foto: Jeanette Andersson KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Om förhandlingsprotokoll 1 Förhandlingar 4 a) Olika typer av förhandlingar 4 b) Förhandlingens genomförande 4 2 Allmänt om protokoll 5 3 Protokollets

Läs mer

SÅ ANSTÄLLER DU. Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL

SÅ ANSTÄLLER DU. Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL SÅ ANSTÄLLER DU Vad du ska tänka på då du anställer en person AVTAL VAD SKA JAG TÄNKA PÅ DÅ JAG ANSTÄLLER EN PERSON? Tänk noga igenom vilka kvaliteter, kvalifikationer och personlighetstyp du vill ha till

Läs mer

RECRUIT IT RIGHT OCH [FÖRNAMN EFTERNAMN] ANSTÄLLNINGSAVTAL

RECRUIT IT RIGHT OCH [FÖRNAMN EFTERNAMN] ANSTÄLLNINGSAVTAL RECRUIT IT RIGHT OCH [FÖRNAMN EFTERNAMN] ANSTÄLLNINGSAVTAL 747050-v1 Innehållsförteckning 1... Tillträdesdag och anställningsform... 3 2... Befattning... 3 3... Arbetstid, arbetsplats och bisysslor...

Läs mer

LAG (1982:80) OM ANSTÄLLNINGSSKYDD UPPDATERAD T.OM. SFS

LAG (1982:80) OM ANSTÄLLNINGSSKYDD UPPDATERAD T.OM. SFS TP #1 Lathund LAS (Lagen om Anställningsskydd) Foto: Lars Pehrsson/TT/SvD LAG (1982:80) OM ANSTÄLLNINGSSKYDD UPPDATERAD T.OM. SFS 2014:423. Version 1 14 april 2015 Allt om Juridiks lathund är en förkortning

Läs mer

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun 1 ÖVERTORNEÅ KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun Rekryteringsordning Rekryteringsordningen anger i vilken ordning olika kategorier och behov skall beaktas, innan

Läs mer

Information om arbetsregler för unga arbetstagare i Sunne kommun

Information om arbetsregler för unga arbetstagare i Sunne kommun Information om arbetsregler för unga arbetstagare i Sunne kommun Allmän information Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter gäller för alla som arbetar i Sverige, oavsett om den anställde

Läs mer

Arbetstidertider... 7

Arbetstidertider... 7 ARBETSUPPGIFTER.. 3 Prao, APU och yrkespraktik... 5 Förbjudna arbetsuppgifter... 6 Riskfyllda arbetsuppgifter... 6 Arbetstidertider... 7 Helg- och kvällsjobb under terminstid... 7 SOMMARJOBB... 9 HELTIDSJOBB...

Läs mer

Datum Information om arbetsregler för unga arbetstagare i Torsby kommun

Datum Information om arbetsregler för unga arbetstagare i Torsby kommun Datum 2019-01-02 Information om arbetsregler för unga arbetstagare i Torsby kommun Allmän information Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter gäller för alla som arbetar i Sverige, oavsett

Läs mer

Föräldraledighetslag (1995:584)

Föräldraledighetslag (1995:584) Föräldraledighetslag (1995:584) Vilka som omfattas av lagen 1 En arbetstagare har som förälder rätt att vara ledig från sin anställning enligt denna lag. Samma rätt har också en arbetstagare som 1. utan

Läs mer

Föräldraledighetslag. I lydelse fr.o.m. 2011-01-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA

Föräldraledighetslag. I lydelse fr.o.m. 2011-01-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Föräldraledighetslag I lydelse fr.o.m. 2011-01-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Vilka som omfattas av lagen... 3 Överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om vissa försvarsmaktsanställningar; SFS 2012:332 Utkom från trycket den 11 juni 2012 utfärdad den 31 maj 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande

Läs mer

Tentamen Kommentar

Tentamen Kommentar Uppsala universitet Juridiska institutionen Arbetsrätt VT 2012, 15/30 hp Tentamen 2012-03-16 Kommentar Obs! Detta är inget modellsvar utan en kommentar kring frågor och bedömningar som kan eller bör finnas

Läs mer

RECRUIT IT RIGHT OCH FÖRNAMN EFTERNAMN ANSTÄLLNINGSAVTAL

RECRUIT IT RIGHT OCH FÖRNAMN EFTERNAMN ANSTÄLLNINGSAVTAL RECRUIT IT RIGHT OCH FÖRNAMN EFTERNAMN ANSTÄLLNINGSAVTAL 747052-v2 Innehållsförteckning 1... Tillträdesdag och anställningsform... 3 2... Befattning... 3 3... Arbetstid, arbetsplats och bisysslor... 3

Läs mer

AG måste även kontrollera om det finns någon anställd AT som har anmält intresse att gå upp i tjänst enligt 23 MBL.

AG måste även kontrollera om det finns någon anställd AT som har anmält intresse att gå upp i tjänst enligt 23 MBL. Svar Tenta Arbetsrätt SMGA04 18-12-2011 Fråga 1: Då företaget inte är nystartat utan har tagits över måste ArbetsGivaren, AG, kontrollera vilka ArbetsTagare, AT, som har företrädesrätt till återanställning

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:42 Diarienr: 2006/1701 P-cirknr: :13 FörL, Föräldraledighetslagen. Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Cirkulärnr: 2006:42 Diarienr: 2006/1701 P-cirknr: :13 FörL, Föräldraledighetslagen. Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2006:42 Diarienr: 2006/1701 P-cirknr: 2006-2:13 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: FörL, Föräldraledighetslagen Malin Looberger Avdelningen för arbetsgivarpolitik Förhandlingssektionen

Läs mer

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare.

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare www.av.se Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Huvudansvaret för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen ligger på arbetsgivaren. Den rättsliga

Läs mer

Föräldraledighetslag. I lydelse fr.o.m. 2009-01-01. PN=N=NT=MQ=Ô=hljjbkqrp=c oi^d= bêë ííéê=pn=n=nt=mp=

Föräldraledighetslag. I lydelse fr.o.m. 2009-01-01. PN=N=NT=MQ=Ô=hljjbkqrp=c oi^d= bêë ííéê=pn=n=nt=mp= Föräldraledighetslag I lydelse fr.o.m. 2009-01-01 PN=N=NT=MQ=Ô=hljjbkqrp=c oi^d= bêë ííéê=pn=n=nt=mp= fååéü ää= Vilka som omfattas av lagen... 3 Överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare...

Läs mer

Almega Heldagskurser. Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017

Almega Heldagskurser. Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017 Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017 Allmänt om förhandlingar Ha rätt attityd Respektera motparten, dess företrädare och de intressen de företräder Uppträd korrekt och proffsigt Håll dig till

Läs mer

Personlig Assistans. Klicka här för att ändra format Att vara arbetsgivare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Personlig Assistans. Klicka här för att ändra format Att vara arbetsgivare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Personlig Assistans Att vara arbetsgivare på Tomas Bengtsson 2016-11-08 Almega på några minuter Ca 11 000 medlemsföretag Ca 600 000 medarbetare på 120 underrubrik kollektivavtal i bakgrunden Speglar förändringen

Läs mer

Missbruk av alkohol, spel och droger. Arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter. Lotta Sundin Arbetsrättsjurist

Missbruk av alkohol, spel och droger. Arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter. Lotta Sundin Arbetsrättsjurist Missbruk av alkohol, spel och droger Arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter Lotta Sundin Arbetsrättsjurist Missbruk? Medicinskt Arbetsmiljörättsligt Arbetsrättsligt dvs AD:s resonemang Droger Alkohol

Läs mer

Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun

Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun Sida 1/10 Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun Syfte Ett långsiktigt och hållbart regelverk och förhållningssätt för att öka den interna rörligheten och bidra till att profilera Kungsbacka kommun

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013

Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013 Arbetsgivarfrågor Nr 1 Januari 2013 Genomförande av bemanningsdirektivet Riksdagen har beslutat att Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag kommer att genomföras

Läs mer

Avtalskurs avtal för tjänstemän HT Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Avtalskurs avtal för tjänstemän HT Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Avtalskurs avtal för tjänstemän HT 2016 På agendan Genomgång av avtalets centrala delar Praktisk tillämpning och avtalstolkning Våra rekommendationer Almegakontor Stockholm Kontaktpersoner Hanna Byström

Läs mer

Cirkulär Nr 22 December 2012

Cirkulär Nr 22 December 2012 Cirkulär Nr 22 December 2012 Ny bemanningslag (Genomförande av bemanningsdirektivet) Riksdagen har beslutat att Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/104/EG av den 19 november 2008 om arbetstagare

Läs mer

Avtalsextra 13 september 2017

Avtalsextra 13 september 2017 Avtalsextra 13 september 2017 Nytt kollektivavtal med Kommunal Sammanfattning Visita och Kommunal har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2017 31 augusti 2020. Avtalets värde är 6,5

Läs mer

Arbetsledning och villkorsändring

Arbetsledning och villkorsändring Arbetsledning och villkorsändring Termin 2, VT 2015 1 Olika kontraktstyper Enkel produktion Transaktion Kontinuitet Relation Komplexitet Sammansatt produktion 2 Del 1 Omplacering (Arbetsledning) 3 1 Arbetsgivaren

Läs mer

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8)

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8) Lagen om medbestämmande i arbetslivet - MBL Arbetshäfte Fackligt inflytande i arbetet 1(8) MBL LAG OM MEDBESTÄMMANDE I ARBETSLIVET... 3 KOMMENTARER TILL NÅGRA PARAGRAFER... 3 Inledande bestämmelser...

Läs mer

Företagsledande ställning

Företagsledande ställning Företagsledande ställning VD-avtal och särskilda avtalsklausuler 5 mars 2015 1 Mannheimer Swartling Fullservicebyrå med fyra kontor i Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg Omfattande internationell

Läs mer

Föräldraledighetslag (1995:584)

Föräldraledighetslag (1995:584) Sida 1 av 6 SFS 1995:584 Källa: Rixlex Utfärdad: 1995-05-24 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2008:933 Föräldraledighetslag (1995:584) [Fakta & Historik] Vilka som omfattas av lagen 1 En arbetstagare har som förälder

Läs mer

Så får barn och ungdomar arbeta

Så får barn och ungdomar arbeta Så får barn och ungdomar arbeta ARBETSUPPGIFTER.. 3 Prao, APU och yrkespraktik... 5 Förbjudna arbetsuppgifter... 6 Riskfyllda arbetsuppgifter... 6 Arbetstider... 7 Helg- och kvällsjobb under terminstid...

Läs mer

ANSTÄLLNINGSFORMER, LEDIGHETSREGLER, MM

ANSTÄLLNINGSFORMER, LEDIGHETSREGLER, MM ANSTÄLLNINGSFORMER, LEDIGHETSREGLER, MM Gunvor Axelsson Karlstads universitet 16 december 2011 FRÅGA LAS OCH MBL Hösten 2004 får Tomas en provanställning i en butik som tillhör en detaljhandelskedja i

Läs mer

Pacta arbetsgivarorganisationen med kommunala avtal för kommunala bolag och kommunalförbund.

Pacta arbetsgivarorganisationen med kommunala avtal för kommunala bolag och kommunalförbund. 1 (5) 2017-10-24 CIRKULÄR 17:49 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sofia Linder Nyckelord: Arbetsdomstolen, AD, LAS, tidsbegränsad anställning, anställningsavtal, vikariat, allmän visstidsanställning,

Läs mer

CHECKLISTA NÄR DU SKA ANSTÄLLA INNEHÅLL

CHECKLISTA NÄR DU SKA ANSTÄLLA INNEHÅLL TP #1 CHECKLISTA NÄR DU SKA ANSTÄLLA» REKRYTERINGEN - sid 2» INTERVJUN - sid 2» URVALSPROCESSEN - sid 3» ANSTÄLLNINGSAVTALET - sid 3» TVÅ VIKTIGA KLAUSULER - sid 5» LÄNKAR TILL MALLAR - sid 5 INNEHÅLL

Läs mer

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Inledning Denna redogörelse omfattar Överenskommelse om Lön och anställningsvillkor för personlig assistent och anhörigvårdare.

Läs mer

Arbetsskyldighet och omplacering

Arbetsskyldighet och omplacering Arbetsskyldighet och omplacering T3 Civilrättens sociala dimension Arbetsrätt Föreläsare: Anneli Ohlsson Anderbjörk förbundsjurist Svenska Byggnadsarbetareförbundet 2016-11-08 Grunden En för ett anställningsförhållande

Läs mer

Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik

Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 15:10 Diarienr: 15/1302 P-cirknr: 15-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, Arbetsdomstolen, uppsägning, personlig assistans, LAS Arbetsrättssektionen Datum: 2015-03-06 Mottagare:

Läs mer

Arbetsrätt - introduktion

Arbetsrätt - introduktion Arbetsrätt - introduktion Arbetsrätt en överblick av lagar och avtal Oavsett vad du kommer att jobba med och var du kommer att jobba och i vilken position så kommer du någon gång att komma i kontakt med

Läs mer

ARBETSTIDSLAGEN. Maria Nyman, Arbetsmiljöverket, Sverige

ARBETSTIDSLAGEN. Maria Nyman, Arbetsmiljöverket, Sverige ARBETSTIDSLAGEN Maria Nyman, Arbetsmiljöverket, Sverige Arbetstidslagen 2014-12-03 1 ARBETSTIDSLAGEN (SFS 1982:673) Nationella bestämmelser samt bestämmelser baserade på EU-direktivet 2003/88/EG Arbetsmiljöverket

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:61 Diarienr: 2001/1089 P-cirknr: :23. Datum:

Cirkulärnr: 2001:61 Diarienr: 2001/1089 P-cirknr: :23. Datum: Cirkulärnr: 2001:61 Diarienr: 2001/1089 P-cirknr: 2001-2:23 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: AB, AD Förhandlingssektionen Datum: 2001-05-29 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor Arbetsdomstolens

Läs mer

Cirkulärnr: 17:49 Diarienr: 17/05310 P-cirknr: 17-2:27 Nyckelord:

Cirkulärnr: 17:49 Diarienr: 17/05310 P-cirknr: 17-2:27 Nyckelord: Cirkulärnr: 17:49 Diarienr: 17/05310 P-cirknr: 17-2:27 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetsdomstolen, AD, LAS, tidsbegränsad anställning, anställningsavtal, vikariat, allmän visstidsanställning,

Läs mer

ANSTÄLLNINGSFORMER, LEDIGHETSREGLER, MM

ANSTÄLLNINGSFORMER, LEDIGHETSREGLER, MM ANSTÄLLNINGSFORMER, LEDIGHETSREGLER, MM Gunvor Axelsson Karlstads universitet 11 maj 2012 ANSTÄLLNINGSFORMER Tillsvidareanställning 4 LAS Tidsbegränsad anställning 4 o 5 LAS Provanställning 6 LAS Fullmakt

Läs mer

Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord:

Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord: Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetsdomstolen, AD, arbetsrätt, arbetstid, kollektivavtal, rast, måltidsuppehåll Arbetsrättssektionen

Läs mer

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING 1 6.1 Förhandlingsordning vid 6.1.1 MBL och dess tillämpning Allt fackligt medinflytande i gällande arbetsrättslig lagstiftning och andra för statsförvaltningen gemensamma lagar och avtal har sin grund

Läs mer

Kort om anställningsskyddet

Kort om anställningsskyddet Kort om anställningsskyddet Kort om anställningsskyddet Landsorganisationen i Sverige 2006 Grafisk form: LO Original: LOs informationsenhet Tryck: LO-Tryckeriet, Stockholm 2006 art.nr 999-1359 lo 06.01

Läs mer

Instruktion för ifyllande av anställningsbevis Bilaga 2

Instruktion för ifyllande av anställningsbevis Bilaga 2 www.svenskbensinhandel.se Instruktion för ifyllande av anställningsbevis Bilaga 2 Anställningsbevis för arbetare I kollektivavtalet föreskrivs att arbetsgivaren gentemot arbetstagaren skrifligen skall

Läs mer

Rekryteringsordning inom Göteborgs Stad samt stödtext

Rekryteringsordning inom Göteborgs Stad samt stödtext 1 (7) Personalstrategiska enheten MEDDELANDE NR 1/10 Arbetsrätt och förhandling 2010-05-07 Dnr 346/10 Till Göteborgs Stads förvaltningar Rekryteringsordning inom Göteborgs Stad samt stödtext Rekryteringsordning

Läs mer

Lär dig att anställa rätt

Lär dig att anställa rätt Lär dig att anställa rätt Almega Norr på Umeå 1 september 2016 Vi som arbetar i Norr Annette Gärling Arbetsrättsexpert Jenny Moberg Chef Almega Norr Ulrika Andersson Arbetsrättsexpert på Tomas Nordensson

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Bakgrund och syfte Vid all förändring

Läs mer

ANSTÄLLNINGSFORMER. Gunvor Axelsson Karlstads universitet 10 maj 2012

ANSTÄLLNINGSFORMER. Gunvor Axelsson Karlstads universitet 10 maj 2012 ANSTÄLLNINGSFORMER Gunvor Axelsson Karlstads universitet 10 maj 2012 ANSTÄLLNINGSFORMER Tillsvidareanställning 4 LAS Tidsbegränsad anställning 4 o 5 LAS Provanställning 6 LAS Fullmakt (domare etc.) LAG

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2014-01-19

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2014-01-19 1() FÖRÄLDRALEDIGHET Vem har rätt till föräldrapenning De arbetstagare som är föräldrar är rättslig vårdnadshavare och har vård om ett barn har tagit emot ett barn för stadigvarande vård och fostran stadigvarande

Läs mer

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND 1(5) Vem har rätt till föräldrapenning De arbetstagare som är föräldrar är rättslig vårdnadshavare och har vård om ett barn har tagit emot ett barn för stadigvarande vård och fostran stadigvarande sammanbor

Läs mer

TIPS TILL SOMMARJOBBARE

TIPS TILL SOMMARJOBBARE Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi företräder 70 000 företagare i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på alla plan och i många

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Förhandlingsprotokoll 206-04-29 Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet

Läs mer

Dina rättigheter på jobbet

Dina rättigheter på jobbet Dina rättigheter på jobbet Du har rättigheter! Du har rättigheter på ditt jobb. I denna folder får du reda på de viktigaste rättigheterna som finns med i arbetsrättslagstiftningen. Kräv dina rättigheter!

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format Inledning på sjukskrivning och avslutning på sjukskrivning ur arbetsgivarens perspektiv - Inledning: Sjuklönelagen -Klicka Avslutning: här för Uppsägning att ändra format p.g.a. på sjukdom Sjuklönelagen

Läs mer

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Arbetsmiljö Arbetsmiljölagen Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Bedrivas systematiskt Ansvarsfördelning Tillsyn / Påföljder Arbetsmiljö Arbetsmiljöförordningen

Läs mer

Lag (1982:80) om anställningsskydd

Lag (1982:80) om anställningsskydd Lag (1982:80) om anställningsskydd Inledande bestämmelser 1 Denna lag gäller arbetstagare i allmän eller enskild tjänst. Från lagens tillämpning undantas dock 1. arbetstagare som med hänsyn till arbetsuppgifter

Läs mer

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln

Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln Bilaga 6 Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän inom detaljhandeln 1 Avtalets omfattning 1.1 Tillämpningsområde Detta avtal gäller tjänstemän som omfattas av avtalet för tjänstemän inom detaljhandeln.

Läs mer

Denna PM behandlar enbart arbetsrättsliga regler vid uppsägning på grund av arbetsbrist

Denna PM behandlar enbart arbetsrättsliga regler vid uppsägning på grund av arbetsbrist 1 (15) Denna PM behandlar enbart arbetsrättsliga regler vid uppsägning på grund av arbetsbrist Innehåll 1 BEGREPPET ARBETSBRIST... 2 1.1 Förbud mot uppsägning vid verksamhetsövergång... 2 2 VARSEL TILL

Läs mer

Anmälan om brott mot arbetstidslagen

Anmälan om brott mot arbetstidslagen Anmälan om brott mot arbetstidslagen Bilaga 2b 1 (5) Ort och datum Arbetsmiljöverket i... Vi anmäler härmed en händelse som inträffade den... (datum) på... (företag/arbetsplats, organisationsnummer). Skäl

Läs mer

Lag (1982:80) om anställningsskydd

Lag (1982:80) om anställningsskydd Lag (1982:80) om anställningsskydd Utfärdad: 1982-02-24 Ändring införd: t.o.m. SFS 2007:391 Inledande bestämmelser 1 Denna lag gäller arbetstagare i allmän eller enskild tjänst. Från lagens tillämpning

Läs mer

Välkommen! De svåra uppsägningarna

Välkommen! De svåra uppsägningarna Välkommen! De svåra uppsägningarna på Avbrytande av en tillsvidareanställning Uppsägning Avskedande / frånträdande Överenskommelse Pension Hel Klicka sjukersättning här för att ändra som inte format är

Läs mer

PRAXIS FRÅN ARBETSDOMSTOLEN

PRAXIS FRÅN ARBETSDOMSTOLEN 1 PRAXIS FRÅN ARBETSDOMSTOLEN Omfattningen av arbetsgivarens rehabiliteringsskyldighet AD 1993 nr 96 (Stockholms läns landsting) Arbetsgivarens ansvar kan inte sträcka sig längre än att medverka till sådana

Läs mer

nyheter arbetsrätt När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol?

nyheter arbetsrätt När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol? nyheter arbetsrätt juni 2012. När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol? Erfarenheten visar att förr eller senare uppstår det en allvarlig situation med en medarbetare och där företaget

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 203-05-0 (0) I lagen om anställningsskydd finns regler om anställning och uppsägning. Lagen syftar till att ge arbetstagarna ökad trygghet i anställningen. Lagen har kompletterats med bestämmelser i kollektivavtal.

Läs mer

Arbetsrätt inom Klicka här för att ändra format. konsultbranscher

Arbetsrätt inom Klicka här för att ändra format. konsultbranscher Arbetsrätt inom konsultbranscher på underrubrik Göteborg i bakgrunden 2018-09-11 Thomas Lansing Almegas sju förbund på Vi finns nära dig! Luleå Skellefteå Umeå Sundsvall Stockholm Örebro Linköping Göteborg

Läs mer

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder PM 1 (6) 2004-03-17 Arbetsgivarpolitiska avdelningen Arbete efter 65 års ålder Vad gäller beträffande anställningsskydd, pensioner och försäkringar samt arbetsmarknadspolitiska insatser? I denna PM behandlas

Läs mer

ARBETSRÄTT Uppgift 1 Uppgift 2 Uppgift 3

ARBETSRÄTT Uppgift 1 Uppgift 2 Uppgift 3 ARBETSRÄTT Uppgift 1 a) Lars har fått en tidsbegränsad anställning enligt 5 1st punkt 2 Lagen om anställningsskydd (1982:80). Enligt 4 2st kan ett sådant avtal inte sägas upp i förtid om man inte uttryckligen

Läs mer

CIRKULÄR 07:72. Frågor och svar om LAS. Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik

CIRKULÄR 07:72. Frågor och svar om LAS. Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik 2007-12-14 1 (5) CIRKULÄR 07:72 Arbetsgivarpolitik: 07-2:23 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Arbetsrättssektionen Christina Madfors Sara Kullgren Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem

Läs mer

vägen framåt steg för steg En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist

vägen framåt steg för steg En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist vägen framåt En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist Denna vägledning gäller vid arbetsbrist i företag som är medlemmar och har kollektivavtal i förbund inom Almega steg för steg INGRESS

Läs mer

Löneadministration för nybörjare.

Löneadministration för nybörjare. Löneadministration för nybörjare. BEHÖVER DU ANSTÄLLA? DÅ KAN DET VARA BRA ATT KÄNNA TILL VILKA LAGAR SOM GÄLLER. HÄR ÄR GUIDEN FÖR DIG! Vi tar ditt företagande personligt Regelverket för löneadministratören

Läs mer

Anställnings upphörande Anställnings upphörande

Anställnings upphörande Anställnings upphörande Tillsvidareanställning Uppsägning Avskedande Pension 33 LAS Överenskommelse Tidsbegränsad anställning Visstidsanställning Provanställning Anställnings upphörande Anställnings upphörande - på arbetstagarens

Läs mer

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Klicka här för att ändra format. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Välkommen! på Rättigheter och skyldigheter under pågående anställning Mikael Jonasson, Almega Arbetsrätt = reglerna som styr anställningen Rättigheter och skyldigheter för arbetsgivaren? Rättigheter och

Läs mer

UTBILDAR. Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

UTBILDAR. Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Klicka här Välkommen! för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare på Program Inledning Medbestämmandelagen (MBL) Anställningsformer (LAS) Uppsägning (LAS) Klicka Ledighetslagarna här för att ändra format

Läs mer