Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8)"

Transkript

1 Lagen om medbestämmande i arbetslivet - MBL Arbetshäfte Fackligt inflytande i arbetet 1(8)

2 MBL LAG OM MEDBESTÄMMANDE I ARBETSLIVET... 3 KOMMENTARER TILL NÅGRA PARAGRAFER... 3 Inledande bestämmelser... 3 Förhandlingsrätt Intresseförhandling... 4 Medbestämmande- eller samrådsförhandlingar Rätt till information a b... 6 Kollektivavtal Särskild primär förhandlingsskyldighet Fredsplikt Tvisteförhandlingar och skadestånd Tolkningsföreträde (8)

3 MBL LAG OM MEDBESTÄMMANDE I ARBETSLIVET I och med Medbestämmandelagens tillkomst 1977 sammanfördes Lag om medling i arbetstvister (1920), Lag om kollektivavtal (1928) och Lag om förenings- och förhandlingsrätt (1936) till en och samma lag. MBL slår fast vissa grundläggande rättigheter som föreningsrätt förstärkt förhandlingsrätt rätt till information fackligt tolkningsföreträde medbestämmanderätt genom kollektivavtal fackligt veto Genom lagens rubrik betonas inriktningen av den reform som gjordes när lagen kom till. Begreppet medbestämmande gavs en vidsträckt tolkning. Den omfattar i princip alla former av inflytande i arbetslivet, alltifrån samråd och förhandlingar i skilda former och rätt till information, till arbetstagarna rätt att själva bestämma över sitt arbete. KOMMENTARER TILL NÅGRA PARAGRAFER Här nedan finns en sammanställning av kommentarer till ett antal paragrafer i medbestämmandelagen, som är speciellt användbara vid arbetet med scenarierna. Det är nödvändigt att slå upp paragraferna i lagen för att kunna utgå från det exakta innehållet. Inledande bestämmelser Medbestämmandelagen består till en del av skyddsregler som ska säkerställa grundläggande rättigheter i förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Bestämmelserna ska skydda träffade kollektivavtal och därmed arbetsfreden. Huvudregeln är att medbestämmandelagens regler är tvingande i de delarna. 4 1:st Ett avtal är ogiltigt i den mån det innebär att rättighet eller skyldighet enligt denna lag upphävs eller inskränks. I andra stycket återfinns de paragrafer som är undantagna från huvudregeln, de dispositiva paragraferna. Att de är dispositiva innebär att det är tillåtet att genom kollektivavtal göra avvikelser från de uppräknade bestämmelserna även om det skulle innebära att rättigheter och skyldigheter upphävs eller inskränks. 4 2:st Genom kollektivavtal får dock göras avvikelser ifrån 11, 12, 14, och 28, 29 tredje meningen, 33-40, 43 andra stycket samt 64 och 65. 3(8)

4 Förhandlingsrätt 10 Paragrafen innehåller bestämmelser som ger arbetsmarknadens parter rätt att förhandla om förhållanden mellan arbetsgivare och medlem i arbetstagarorganisationen. Reglerna gäller oberoende av om det finns kollektivavtal mellan parterna eller inte. Rätten för en part att förhandla motsvaras av skyldighet för den andra parten att delta i förhandlingen. Däremot finns ingen skyldighet att nå en överenskommelse vid förhandlingen. På arbetstagarsidan är det organisationerna som har förhandlingsrätten medan det på arbetsgivarsidan är både arbetsgivarorganisationer och enskilda arbetsgivare som har den rätten. Vem som är behörig på respektive sida att företräda arbetstagar- respektive arbetsgivarsidan framgår av stadgar, delegationsordningar m m. För att ingå ex ett kollektivavtal gäller att båda parter har behörighet att teckna ett sådant avtal. Enligt Lärarförbundets stadgar är det lokalavdelningsstyrelsen som har rätt att förhandla i avtalsförhandlingar och tvisteförhandlingar enligt 10 MBL. Den rätten kan inte delegeras vidare till t ex en klubb eller sektion. Förhandlingsrätten omfattar, förutom den allmänna förhandlingsrätten, även intresseförhandlingar. Intresseförhandling En intresseförhandling som förs mellan parterna, på lokal eller central nivå, berör medlemmarna som grupp eller individ och kan reglera löne- och anställningsvillkor genom att man träffar ett kollektivavtal. I en intresseförhandling uppträder arbetsgivare och arbetstagarorganisationerna som jämbördiga parter. Förhandlingen kan om man blir överens, resultera i ett kollektivavtal. Det finns dock ingen skyldighet att man ska bli överens. Den fackliga styrkan är avgörande för möjligheten att träffa avtal. Medbestämmande- eller samrådsförhandlingar Syftet med förhandlingar enligt är att de skall leda fram till uppgörelse mellan parterna i en eller annan form om vilket beslut som skall fattas av arbetsgivaren Prop.1975/76:105 sid Arbetsgivaren är skyldig att förhandla med arbetstagarorganisationen innan han fattar beslut som påverkar arbetstagarna. Arbetsgivaren är skyldig att avvakta med sitt beslut till dess förhandlingarna är avslutade. 11 Före beslut om viktigare förändring av sin verksamhet eller förändring som har stor betydelse för den enskilde arbetstagaren ska arbetsgivaren på eget initiativ kalla till förhandling med de fackliga organisationer med vilka han har kollektivavtal. Detta kallas primär förhandlingsskyldighet. Enligt propositionen skall den primära förhandlingsskyldigheten omfatta alla frågor i arbetsgivarens verksamhet som har den omfattningen och innebörden för arbetstagarna, att man typiskt sett bör räkna med att en facklig 4(8)

5 organisation vill få tillfälle till förhandling. Vad som är viktigare förändringar har av Arbetsdomstolen tolkats ungefär så, att arbetsgivaren ska kalla till förhandling när han tror att den fackliga organisationen har ett intresse av att förhandla. Arbetsgivaren är skyldig att avvakta med sitt beslut till dess förhandling skett och måste därför ta hänsyn till förhandlingsskyldigheten vid sin planering. Det är viktigt att den fackliga organisationen kommer in tidigt i processen och att beslutsunderlaget bearbetas gemensamt innan arbetsgivaren fattar beslut. Parterna kan ha ett antal delförhandlingar eller överläggningar under ärendets gång från idé till beslut. 12 Arbetstagarorganisationen har möjlighet att påkalla förhandling i frågor som faller utanför arbetsgivarens primära förhandlingsskyldighet. 13 Reglerar förhandlingsrätten i frågor som gäller medlems arbets- och anställningsförhållanden när en facklig organisation inte har kollektivavtal med arbetsgivaren. 14 Om den lokala förhandlingen enligt inte leder till enighet kan arbetstagarorganisationen begära central förhandling enligt 14 MBL. Förhandling begärs av Lärarförbundet centralt (regionkontoren) enligt tidsfrister som framgår av KHA 94, 7 (gäller kommuner). Oavsett om parterna varit överens vid förhandlingen eller inte kan arbetsgivaren fatta beslut i frågan när förhandling genomförts enligt Det händer ibland inom den offentliga sektorn att den politiska nämnden fattar ett annat beslut än det som parterna varit överens om vid förhandlingen. AD har i flera domar konstaterat att; den politiskt beslutsfattande instansen måste anses stå fri att fatta beslut utan nya förhandlingar, även om beslutet skulle avvika från förhandlingsresultatet. En förutsättning är dock att beslutet inte grundas på nytillkomna omständigheter eller i övrigt på beredningsstadiet varit föremål för fackliga förhandlingar. (Bergqvist/Lunning/Toijer sid 232) 15 AD har gjort klart att förhandlingsskyldigheten inte bara består i att godkänna eller förkasta. Förhandlingsskyldigheten innebär att man ska inställa sig och närvara vid förhandlingssammanträde. Den innebär också att man ska klart ange och motivera sin ståndpunkt i sak och gå in i saklig överläggning med motparten i förhandlingsfrågan för att uppnå resultat. Reinhold Fahlbeck uttrycker i sin bok Praktisk arbetsrätt att följande tre moment tillkom utöver vad som gäller vid allmänna förhandlingar 1. Part skall anstränga sig för att förstå motpartens ståndpunkt. 2. Part skall vara kompromissvillig. 5(8)

6 3. Part ska hysa önskan att nå samförståndslösning 16 Paragrafen innehåller olika formaliafrågor som t ex; att en förhandlingsframställan skall vara skriftlig att det klart ska framgå vilken fråga förhandlingen gäller att parterna ska komma överens om när förhandlingen ska hållas. I det kommunala huvudavtalet KHA framgår vad som gäller i förhandlingar med kommuner och landsting vad avser de sistnämnda frågorna. Det är särskilt viktigt vad som står om att en förhandling ska anses vara avslutad och att denna uppgift bör föras in i protokollet. Rätt till information 18 En handling som åberopas vid förhandlingen skall också hållas tillgänglig för motparten. Detta kallas editionsplikten. 19 Arbetsgivaren skall hålla motparten informerad om verksamheten. För att man ska kunna vara en initierad motpart krävs att man får information om tex hur verksamheten utvecklas i olika avseenden, vilka riktlinjer som gäller för personalpolitiken, statistik om personalens hälsotillstånd, sjukfrånvaro och personalomsättning mm. Informationen ska inte lämnas i samband med beslut utan fortlöpande, dvs så snart det kan ske. I maj 2005 beslutade Riksdagen om några förändringar i MBL. Två nya paragrafer har införts och förändringar har gjorts i ytterligare två. De nya paragraferna har följande lydelse: 19a En arbetsgivare som inte är bunden av något kollektivavtal alls skall fortlöpande hålla arbetstagarorganisationer som har medlemmar som är arbetstagare hos arbetsgivaren underrättade om hur verksamheten utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom om riktlinjerna för personalpolitiken. 19b Arbetstagare som har utsetts att företräda sin organisation för att ta emot information enligt 19a får inte vägras skälig ledighet för att ta emot informationen. De nya bestämmelserna skall tillämpas hos arbetsgivare inte är bunden av något kollektivavtal alls. Finns det ett kollektivavtal, med någon annan organisation, så gäller huvudregeln i 19 gentemot den organisationen, och 19a och 19b skall ej tillämpas. 6(8)

7 Kollektivavtal 23 För att ett avtal ska betraktas som ett kollektivavtal skall det vara skriftligt och undertecknat av parterna. vara slutet mellan behöriga parter, arbetstagarorganisation och arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation ha ett innehåll som rör anställningsvillkor för arbetstagare eller övriga förhållanden mellan arbetsgivare och arbetstagare. 26 Kollektivavtalet är bindande för medlemmarna i organisationen 27 Ett enskilt avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare som strider mot kollektivavtalet är ogiltigt eftersom syftet med ett kollektivavtal är att få en enhetlig reglering av en fråga. 30 Uppsägning av ett kollektivavtal måste vara skriftlig. Särskild primär förhandlingsskyldighet 38 De fackliga organisationerna har ett befogat intresse av insyn och inflytande över i vilken omfattning och i vilka former utomståendes tjänster anlitas hos arbetsgivaren. Syftet med en förhandling enligt 38 är dessutom att skapa förutsättningar för att vid behov kunna utnyttja vetorätten. Fredsplikt 41 I paragrafen finns medbestämmandelagens grundläggande regler om fredsplikt. Det råder i princip förbud mot stridsåtgärder för parterna under tiden ett kollektivavtal gäller. Tvisteförhandlingar och skadestånd 10 Förhandlingsrätten omfattar, förutom den allmänna förhandlingsrätten, även intresseförhandlingar och rättstvister. Alla frågor som rör förhållandet arbetsgivare arbetstagare och som endera parten har intresse av att få reglerade, kan man uppta förhandling om. Rättstvist rör tolkningen eller tillämpningen av ett kollektivavtal, anställningsavtal eller en lag. 7(8)

8 En tvisteförhandling förs kring tolkningen av lagar och ingångna avtal. Det kan handla om felaktig lön, saklig grund för uppsägning etc. Kommer man inte överens efter lokal och, i förekommande fall, central förhandling kan frågan föras vidare till arbetsdomstolen. 64 Om en part vill begära skadestånd eller annan fullgörelse för att motparten brutit mot lag eller kollektivavtal ska förhandling begäras inom vissa tidsfrister (fatalietider). Om endera parten missar tidsfristen förverkas rätten till förhandling och möjligheten att föra ärendet vidare till domstol. Tolkningsföreträde Dessa paragrafer reglerar vad som gäller vid tvist om tolkning av vissa avtalsfrågor. Om en arbetstagarorganisation t ex lägger tolkningsföreträde när det gäller en arbetstagares arbetsskyldighet, gäller arbetstagarorganisationens uppfattning till dess att tvisten har avgjorts. Det innebär att den berörde arbetstagaren inte är skyldig att utföra det arbete som organisationen hävdar ligger utanför arbetsskyldigheten. 8(8)

Förhandlingar enligt MBL. Förhandling enligt Information enligt 19

Förhandlingar enligt MBL. Förhandling enligt Information enligt 19 Förhandlingar enligt MBL Förhandling enligt 10 11-14 Information enligt 19 Allmän förhandlingsskyldighet 10 Ömsesidig förhandlingsrätt/förhandlingsskyldighet Part är skyldig att ställa upp till förhandling

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personal- och löneavdelningen Datum

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personal- och löneavdelningen Datum MEDBESTÄMMNDERÄTT PERSONLHNDBOK FGERST KOMMUN 2000-09-0 vsnitt (5) MEDBESTÄMMNDERÄTT MEDBESTÄMMNDELGEN - MBL Medbestämmandeformer I lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) finns de grundläggande reglerna

Läs mer

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING 1 6.1 Förhandlingsordning vid 6.1.1 MBL och dess tillämpning Allt fackligt medinflytande i gällande arbetsrättslig lagstiftning och andra för statsförvaltningen gemensamma lagar och avtal har sin grund

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 34/19 Mål nr A 81/18

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 34/19 Mål nr A 81/18 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 34/19 Mål nr A 81/18 Fråga om ett bolag gjort sig skyldigt till förhandlingsvägran och därvid om det av 10 medbestämmandelagen följer en skyldighet att förhandla om att teckna kollektivavtal

Läs mer

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 ARBETSRÄTTENS GRUNDER Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 DEN SVENSKA MODELLEN Att parternas arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer kommer överens utan politisk inblandning

Läs mer

Föreningsrätt och förhandlingsrätt.

Föreningsrätt och förhandlingsrätt. Föreningsrätt och förhandlingsrätt ida.hellberg@jur.lu.se Upplägg Föreningsrätt Innebörd Personkrets Föreningsrättskränkning Förhandlingsrätt Innebörd EU-rättens regleringar angående förhandlingsrätt Olika

Läs mer

UTBILDAR. Företaget och facket. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

UTBILDAR. Företaget och facket. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Klicka här Välkommen! för att ändra format Företaget och facket på Program Presentation Inledning Medbestämmandelagen (MBL) Facklig förtroendeman (FML) på Den svenska modellen på Förhandlingsmotparter

Läs mer

Almega Heldagskurser. Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017

Almega Heldagskurser. Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017 Välkommen! Förhandla framgångsrikt 5 april 2017 Allmänt om förhandlingar Ha rätt attityd Respektera motparten, dess företrädare och de intressen de företräder Uppträd korrekt och proffsigt Håll dig till

Läs mer

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx Förtroendemannalagen En fråga som ofta aktualiseras i ett företag är frågor rörande fackliga förtroendemäns rätt till ledighet för att bedriva facklig verksamhet. Rätten till ledighet för fackliga förtroendemän

Läs mer

Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet Utfärdad: 1976-06-10 Ändring införd: t.o.m. SFS 2007:402 Inledande bestämmelser 1 Denna lag äger tillämpning på förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Läs mer

MBL anvisning vid Göteborgs universitet

MBL anvisning vid Göteborgs universitet Anvisning DNR P 2016/301 Personalenheten MBL anvisning vid Göteborgs universitet Syftet med lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) är att ge medarbetarna medinflytande och medbestämmande i viktiga

Läs mer

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND 1 En Branschorganisation för all räddningstjänstpersonal Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen 1 Denna lag tillämpas på den som har utsetts av en arbetstagarorganisation

Läs mer

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF LFF Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF Innehåll Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen...3 26 1 02

Läs mer

Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet Inledande bestämmelser 1 Denna lag äger tillämpning på förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Som arbetstagare anses i lagen även den som utför

Läs mer

Arbetsgivarverket 2007-03-12. LRA eller överklagande?

Arbetsgivarverket 2007-03-12. LRA eller överklagande? Arbetsgivarverket 2007-03-12 LRA eller överklagande? Innehåll 1. Allmänt om innehållet 3 2. Regler om överprövning 4 3. LRA eller överklagande 5 4. Förfarandet vid överprövning enligt LRA 6 5. Förfarandet

Läs mer

Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet 1 of 6 05/02/2010 13:36 SFS 1976:580 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1976-06-10 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:1095 Lag (1976:580)

Läs mer

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Foto: Jeanette Andersson KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Om förhandlingsprotokoll 1 Förhandlingar 4 a) Olika typer av förhandlingar 4 b) Förhandlingens genomförande 4 2 Allmänt om protokoll 5 3 Protokollets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare; SFS 2017:320 Utkom från trycket den 9 maj 2017 utfärdad den 27 april 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Antagen av styrelsen 2017-01-19 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån gällande arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal. Vårdförbundets

Läs mer

Välkommen! Klicka här för att ändra format Förhandla framgångsrikt 25 oktober 2016 Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Välkommen! Klicka här för att ändra format Förhandla framgångsrikt 25 oktober 2016 Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Välkommen! Förhandla framgångsrikt 25 oktober 2016 Anders Lenhoff, Almega Vad är arbetsrätt Bestämmelser som gäller förhållandet mellan arbetsgivare arbetstagare Lag Kollektivavtal Det enskilda anställningsavtalet

Läs mer

Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet Lagtextsamling 2009 Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet...2 Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen...12 Lag (1982:80) om anställningsskydd...15 Diskrimineringslag

Läs mer

FÖRHANDLINGAR DEL II. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 15 maj 2012

FÖRHANDLINGAR DEL II. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 15 maj 2012 FÖRHANDLINGAR DEL II Gunvor Axelsson Karlstad universitet 15 maj 2012 FÖRHANDLINGSRÄTTENS OMFATTNING Förhandlingsrätten omfattar frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och medlem i arbetstagarorganisation.

Läs mer

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND 1 En Branschorganisation för all räddningstjänstpersonal Lagom medbestämmande i arbetslivet Inledande bestämmelser 1 Denna lag äger tillämpning på förhållandet mellan arbetsgivare

Läs mer

Sammanställning av centrala arbetsrättsliga lagar Emil Hedberg, ordförande SUA

Sammanställning av centrala arbetsrättsliga lagar Emil Hedberg, ordförande SUA SUA Sammanställning av centrala arbetsrättsliga lagar Emil Hedberg, ordförande SUA 1 Innehållsförteckning Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet 3 Lag (1982:80) om anställningsskydd 13 Arbetstidslagen

Läs mer

ST inom Sveriges Domstolar

ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar September 2005 Reviderad februari 2012 2 INNEHÅLL: sid Viktiga paragrafer i MBL... 3 Information.. 4 Informationsmottagning 4-5 Begäran om förhandling 5 Kallelse till förhandling..

Läs mer

Att vara med innan besluten fattas. Lag om medbestämmande i arbetslivet kommentarer, råd och anvisningar 2010

Att vara med innan besluten fattas. Lag om medbestämmande i arbetslivet kommentarer, råd och anvisningar 2010 Att vara med innan besluten fattas Lag om medbestämmande i arbetslivet kommentarer, råd och anvisningar 2010 PTKs medlemsförbund Akademikerförbundet SSR Civilekonomerna DIK Farmaciförbundet Förbundet Sveriges

Läs mer

Förhandlingsprotokoll

Förhandlingsprotokoll Förhandlingsprotokoll 2007-11-15 Förhandlingsordning Parter Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt Fastighetsanställdas Förbund, SEKO Facket för Service och Kommunikation och Svenska Transportarbetareförbundet

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal. Dir. 2004:98. Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004.

Kommittédirektiv. Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal. Dir. 2004:98. Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004. Kommittédirektiv Bättre möjligheter till bevakning av kollektivavtal Dir. 2004:98 Beslut vid regeringssammanträde den 23 juni 2004. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas för att lämna

Läs mer

MBL Lag om medbestämmande i arbetslivet

MBL Lag om medbestämmande i arbetslivet MBL Lag om medbestämmande i arbetslivet I lydelse fr.o.m. 2010-04-15 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Inledande bestämmelser... 3 Föreningsrätt... 4 Förhandlingsrätt...

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:135 Diarienr: 1998:2119 P-cirknr: :48 Nyckelord: Datum:

Cirkulärnr: 1998:135 Diarienr: 1998:2119 P-cirknr: :48 Nyckelord: Datum: Cirkulärnr: 1998:135 Diarienr: 1998:2119 P-cirknr: 1998-2:48 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: AD Datum: 1998-09-03 Mottagare: Rubrik: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen Personalfrågor Arbetsdomstolens

Läs mer

Utvidgad rätt till information för arbetstagarorganisationer

Utvidgad rätt till information för arbetstagarorganisationer Arbetsmarknadsutskottets betänkande Utvidgad rätt till information för arbetstagarorganisationer Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2004/05:148 Utvidgad rätt till information

Läs mer

Denna bestämmelse är inte tillämpning i de situationer som avses i 41 d

Denna bestämmelse är inte tillämpning i de situationer som avses i 41 d 1 20180531/EO 41 d En arbetstagare får inte vidta eller delta i en stridsåtgärd mot en arbetsgivare som redan är bunden av ett kollektivavtal för arbetet ifråga 1. om åtgärden inte har till ändamål att

Läs mer

Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord:

Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord: Cirkulärnr: 16:37 Diarienr: 16/03618 P-cirknr: 16-2:20 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetsdomstolen, AD, arbetsrätt, arbetstid, kollektivavtal, rast, måltidsuppehåll Arbetsrättssektionen

Läs mer

UPPGIFT 1 Svarsförslag

UPPGIFT 1 Svarsförslag Övningsfrågor arbetsrätt svar VT 2012 UPPGIFT 1 a) Ja då dessa arbetsuppgifter står i naturligt samband med de arbetsuppgifter hon skall utföra enligt kollektivavtalet. Hon torde också ha tillräckliga

Läs mer

Företrädaren & Förhandling

Företrädaren & Förhandling Företrädaren & Förhandling 1 INNEHÅLL Ditt förhandlingsmandat 5 Kollektivavtalet är grunden 7 Hur ska jag förhandla? 8 Före förhandling 15 Under förhandling 16 Efter förhandling 20 Exempel på förhandlingssituationer

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE INNEHÅLL. 1 Rätt att dra av på lönen AD 2012 NR 1... 2. 2 Fråga om ett bolag fullgjort sin förhandlingsskyldighet AD 2012 nr 2...

GWA ARTIKELSERIE INNEHÅLL. 1 Rätt att dra av på lönen AD 2012 NR 1... 2. 2 Fråga om ett bolag fullgjort sin förhandlingsskyldighet AD 2012 nr 2... GWA ARTIKELSERIE Titel: Nyhetsbrev, februari 2012 Rättsområde: Arbetsrätt Författare: Gärde Wesslaus arbetsrättsgrupp Datum: Februari 2012 Så var det nytt år och vi på Gärde Wesslau ser fram emot nya utmaningar

Läs mer

FÖRHANDLINGAR. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 19 december 2011

FÖRHANDLINGAR. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 19 december 2011 FÖRHANDLINGAR Gunvor Axelsson Karlstad universitet 19 december 2011 AVTALSRÖRELSEN En avtalsrörelse innebär att flera förhandlingar om nya kollektivavtal pågår mer eller mindre samtidigt, men också att

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Förhandlingsprotokoll 206-04-29 Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet

Läs mer

Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? JOBBET OCH LAGARNA

Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? JOBBET OCH LAGARNA Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? JOBBET OCH LAGARNA Innehåll Vad gäller vid kränkning av skyddsombud? 3 Tvist 3 Skydd av skyddsombudet. 6 kap. 10 arbetsmiljölagen 4 Skydd av skyddskommittéledamot.

Läs mer

De vanligaste arbetsrättsliga lagarna. En sammanställning från ALMEGA

De vanligaste arbetsrättsliga lagarna. En sammanställning från ALMEGA De vanligaste arbetsrättsliga lagarna En sammanställning från ALMEGA De vanligste arbetsrättsliga lagarna En sammanställning från ALMEGA Första utgåvan Artikelnummer: WS0495-1202 Tryck: Alloffset AB Innehåll

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 100/08 Mål nr A 222/08

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 100/08 Mål nr A 222/08 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 100/08 Mål nr A 222/08 Sammanfattning En arbetstagarorganisation och tre av dess medlemmar har väckt talan i Arbetsdomstolen och var och en framställt yrkanden för egen del samt

Läs mer

FACKLIG HANDBOK. om medbestämmande och samverkan i staten

FACKLIG HANDBOK. om medbestämmande och samverkan i staten FACKLIG HANDBOK om medbestämmande och samverkan i staten INNEHÅLL 1. Inledning... 3 2. Medbestämmandeförhandlingar... 3 3. Centrala kollektivavtal... 4 Huvudavtalet (HA)... 4 Allmänt löne- och förmånsavtal

Läs mer

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister Ds 2018:40

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister Ds 2018:40 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-01-25 Ert dnr: A2018/01812/AR M Arbetsrättssektionen Anna Svanestrand Arbetsmarknadsdepartementet Gunilla Qvarsebo 103 33 STOCKHOLM Fredsplikt på arbetsplatser där det finns

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:61 Diarienr: 2001/1089 P-cirknr: :23. Datum:

Cirkulärnr: 2001:61 Diarienr: 2001/1089 P-cirknr: :23. Datum: Cirkulärnr: 2001:61 Diarienr: 2001/1089 P-cirknr: 2001-2:23 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: AB, AD Förhandlingssektionen Datum: 2001-05-29 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor Arbetsdomstolens

Läs mer

Arbetsrätt IV. Kollektiv arbetsrätt och den svenska modellen

Arbetsrätt IV. Kollektiv arbetsrätt och den svenska modellen Arbetsrätt IV Kollektiv arbetsrätt och den svenska modellen 1 Vad utmärker den svenska modellen? - - - 2 3 Organisationsgraden 4 Men.. En av tre nobbar LO-facken Rekordmånga flyr facket Bara var tredje

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSENS PERSONALUTSKOTT

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSENS PERSONALUTSKOTT U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.1.2 Sid 1 (6) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2010/433 2011-03-01 Ks 2011-01-18 6 2015/11 2015-02-01 Ks 2015-01-20 4 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSENS PERSONALUTSKOTT

Läs mer

Missgynnande av fackligt förtroendevald. hanteringsordning

Missgynnande av fackligt förtroendevald. hanteringsordning Missgynnande av fackligt förtroendevald hanteringsordning Mars 2013 Grunden för Läkarförbundets verksamhet är trygga, kunniga och engagerade fackligt förtroendevalda. För att kunna rekrytera, behålla och

Läs mer

Arbetsgivarens skyldighet att förhandla enligt 11 MBL primärförhandling/medbestämmande

Arbetsgivarens skyldighet att förhandla enligt 11 MBL primärförhandling/medbestämmande Arbetsgivarens skyldighet att förhandla enligt 11 MBL primärförhandling/medbestämmande Pia Turtiainen 0770 93 90 66 pia.turtiainen@maleriforetagen.se Primär förhandlingsskyldighet 11 MBL Innebär en skyldighet

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 2/14 Mål nr B 127/12

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 2/14 Mål nr B 127/12 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 2/14 Mål nr B 127/12 En arbetsgivare har ansökt om betalningsföreläggande mot en tidigare anställd som är medlem i en arbetstagarorganisation. Arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal

Läs mer

Hemställan. Bakgrund och alternativ. APM-Terminals Gothenburg AB. Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4

Hemställan. Bakgrund och alternativ. APM-Terminals Gothenburg AB. Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4 Hemställan APM-Terminals Gothenburg AB Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4 Vi, av Medlingsinstitutet utsedda medlare, i konflikten mellan Hamnarbetarförbundets avdelning 4(Hamn 4an) och APM-Terminals

Läs mer

Avdelning Västerbottens mål med att delegera teckningsrätten:

Avdelning Västerbottens mål med att delegera teckningsrätten: INLEDNING Vårdförbundets kongress 1993 beslutade att ge avdelningarnas styrelse rätten att teckna kollektivavtal. Som en följd av detta har Avdelningens styrelse fattat beslut om vidaredelegation av teckningsrätten

Läs mer

Arbetstagarorganisation

Arbetstagarorganisation Arbetstagarorganisation Saco-S centralt Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, består av 23 självständiga förbund som tillsammans har drygt 670 000 medlemmar. Det förbund som är medlem i Saco

Läs mer

5/5/2015. Arbetsrätt IV. Kollektiv arbetsrätt och den svenska modellen. Vad utmärker den svenska modellen? - - -

5/5/2015. Arbetsrätt IV. Kollektiv arbetsrätt och den svenska modellen. Vad utmärker den svenska modellen? - - - Arbetsrätt IV Kollektiv arbetsrätt och den svenska modellen 1 Vad utmärker den svenska modellen? - - - 2 3 1 Organisationsgraden 4 Men.. En av tre nobbar LO-facken Rekordmånga flyr facket Bara var tredje

Läs mer

LAG OCH AVTAL Lagar för offentlig sektor 2010

LAG OCH AVTAL Lagar för offentlig sektor 2010 LAG OCH AVTAL Lagar för offentlig sektor 2010 LAG OCH AVTAL LAGAR för offentliga sektorn ISBN 91 7650 256 2 Upplaga: 18 000 ex. AB Realtryck 2010 Förord Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) framställer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jämställdhetslagen (1991:433); SFS 2000:773 Utkom från trycket den 7 november 2000 utfärdad den 26 oktober 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:90 Diarienr: 2001/1496 P-cirknr: :38 Nyckelord: Arbetsrätt, Alkoholtest Handläggare: Hedda Mann Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 2001:90 Diarienr: 2001/1496 P-cirknr: :38 Nyckelord: Arbetsrätt, Alkoholtest Handläggare: Hedda Mann Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 2001:90 Diarienr: 2001/1496 P-cirknr: 2001-2:38 Nyckelord: Arbetsrätt, Alkoholtest Handläggare: Hedda Mann Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen Datum: 2001-08-08 Mottagare: Kommunstyrelsen

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 66/ Saknr 124

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 66/ Saknr 124 ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 66/2018 2018-02-04 Saknr 124 A2018/01812/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal

Läs mer

Beskrivning av gällande förhandlingsordning för kommunala pensionsavtal

Beskrivning av gällande förhandlingsordning för kommunala pensionsavtal 2016-04-07 Beskrivning av gällande förhandlingsordning för kommunala pensionsavtal Många gånger kan frågor och problem med tjänstepensionen lösas i samförstånd mellan arbetstagare och arbetsgivare. Om

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 25/06 Mål nr A 60/05

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 25/06 Mål nr A 60/05 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 25/06 Mål nr A 60/05 Sammanfattning Sedan en arbetstagare sagts upp från sin anställning med stöd av en så kallad avtalsturlista, genomförde bolaget en förhandling på lokal nivå

Läs mer

Stockholm den 29 april 2011

Stockholm den 29 april 2011 R-2011/0154 Stockholm den 29 april 2011 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2011/533/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 januari 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet

Läs mer

FÖRHANDLINGS- ORDNING

FÖRHANDLINGS- ORDNING FÖRHANDLINGS- ORDNING Huvudavtalet, som träffades 1957 mellan SAF och PTK och som sen antagits av Sif och respektive arbetsgivarförbund, upphörde, efter uppsägning, att gälla 1976. Dock är parterna överens

Läs mer

Den svenska modellen och Medlingsinstitutet

Den svenska modellen och Medlingsinstitutet Den svenska modellen och Medlingsinstitutet Den svenska arbetsmarknadsmodellen innebär att arbetsmarknadens parter har det huvudsakliga ansvaret för att reglera löner och andra anställningsvillkor. Detta

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 12 Juni 2010

Arbetsgivarfrågor Nr 12 Juni 2010 Arbetsgivarfrågor Nr 12 Juni 2010 Avtal med Ledarna klart Livsmedelsföretagen har nu tecknat avtal med Ledarna. De allmänna villkoren får samma innehåll som för övriga tjänstemän och gäller för samma period,

Läs mer

Arbetsrättslig beredskapslag (1987:1262)

Arbetsrättslig beredskapslag (1987:1262) 1 of 5 21/09/2010 14:30 SFS 1987:1262 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1987-12-17 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:857 Arbetsrättslig

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 101/08 Mål nr B 35/08

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 101/08 Mål nr B 35/08 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 101/08 Mål nr B 35/08 Sammanfattning En arbetstagare, som är medlem i Lärarförbundet, har väckt talan vid tingsrätten mot sin arbetsgivare. Fråga om avvisning av talan på grund

Läs mer

De svenska reglerna om förhandling och medling. En kort sammanfattning

De svenska reglerna om förhandling och medling. En kort sammanfattning De svenska reglerna om förhandling och medling En kort sammanfattning De svenska reglerna om förhandling och medling En kort sammanfattning 1. Arbetsmarknadens parter Såväl arbetstagare som arbetsgivare

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 19/08 Mål nr A 142/07

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 19/08 Mål nr A 142/07 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 19/08 Mål nr A 142/07 Sammanfattning Frågor om förhandlingsvägran. Arbetsdomstolen finner att kravet, i 4 kap. 7 lagen om rättegången i arbetstvister, på förhandling för att få väcka

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning; SFS 1999:133 Utkom från trycket den 23 mars 1999 utfärdad den 11 mars 1999. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

FACKLIG HANDBOK. om medbestämmande och samverkan i kommuner och landsting

FACKLIG HANDBOK. om medbestämmande och samverkan i kommuner och landsting FACKLIG HANDBOK om medbestämmande och samverkan i kommuner och landsting Akademikerförbundet SSR, DIK, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Naturvetarna, Sveriges Farmacevtförbund, Sveriges Ingenjörer

Läs mer

INSTRUKTION, FÖRHANDLINGAR ENL MEDBESTÄMMANDELAGEN

INSTRUKTION, FÖRHANDLINGAR ENL MEDBESTÄMMANDELAGEN Författningssamling för Gotlands kommun INSTRUKTION, FÖRHANDLINGAR ENL MEDBESTÄMMANDELAGEN Antagen av kommunfullmäktige 1977-01-10 jämte kommentar. Med avvikelse från vad som i 1 punkt 1 i kommunfullmäktiges

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 9 April 2010

Arbetsgivarfrågor Nr 9 April 2010 Arbetsgivarfrågor Nr 9 April 2010 Nytt avtal på 22 månader med Livs Vi har träffat nytt avtal med Svenska Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) för tiden 1 april 2010 31 januari 2012. Livsmedelsavtalet omfattar

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Dir. 2017:70. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden. Dir. 2017:70. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Översyn av rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden Dir. 2017:70 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga vissa ändringar

Läs mer

Personal Ekonomi/Finans Arbetsdomstolens dom 1998 nr 109 angående fråga om pensionsfordran Bilagor: AD-dom 1998 nr 109

Personal Ekonomi/Finans Arbetsdomstolens dom 1998 nr 109 angående fråga om pensionsfordran Bilagor: AD-dom 1998 nr 109 Cirkulärnr: 1998:152 Diarienr: 1998/2281 P-cirknr: 1998-2:54 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: AD, Pensioner Anders Mellberg Kerstin Ehlin Datum: 1998-09-21 Mottagare: Rubrik: Förhandlingssektionen

Läs mer

Fackliga förtroendemän

Fackliga förtroendemän Fackliga förtroendemän En facklig förtroendeman är en person som har utsetts av en lokal eller central kollektivavtalsbunden arbetstagarorganisation att företräda de anställda på en viss arbetsplats. De

Läs mer

Lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning

Lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning HomOL (1999-133) Lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning (Ändring t.o.m. SFS 2003:310 införd) Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 88/14 Mål nr A 45/14

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 88/14 Mål nr A 45/14 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 88/14 Mål nr A 45/14 Fråga om preskription. Den huvudsakliga tvistefrågan har rört om arbetsgivaren varit förhandlingsskyldig avseende det krav arbetsgivaren riktat mot arbetstagaren

Läs mer

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 9 maj 2012

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 9 maj 2012 ARBETSRÄTTENS GRUNDER Gunvor Axelsson Karlstad universitet 9 maj 2012 SKRÅVÄSENDET Under 1300- och 1400-talen bildades skrån. Det var sammanslutningar av hantverkare inom ett yrke. Från Tyskland spreds

Läs mer

FACKLIG HANDBOK. om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal

FACKLIG HANDBOK. om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal FACKLIG HANDBOK om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal Akademikerförbundet SSR, DIK, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Naturvetarna, Sveriges Farmacevtförbund, Sveriges

Läs mer

Överenskommelse om Krislägesavtal

Överenskommelse om Krislägesavtal Förhandlingsprotokoll 2019-06-28 Överenskommelse om Krislägesavtal Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation å ena sidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet,

Läs mer

Förhandlingsordning för företag anslutna till KFS FO-F 03

Förhandlingsordning för företag anslutna till KFS FO-F 03 1 (11) Förhandlingsordning för företag anslutna till KFS FO-F 03 Förhandlingsordning för företag anslutna till KFS FO-F 03...1 Kapitel I Definitioner...2 Kapitel II Förhandling om upprättande av kollektivavtal...3

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 22/03 Mål nr A 61/02

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 22/03 Mål nr A 61/02 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 22/03 Mål nr A 61/02 Sammanfattning Sedan Handikappombudsmannen; HO, väckt talan och yrkat skadestånd för brott mot lagen (1999:132) om förbud mot diskriminering i arbetslivet av

Läs mer

MIKAEL HANSSON HANDELSHÖGSKOLAN JURIDISKA INSTITUTIONEN. Streikerett eller fredsplikt hos arbeidsgiver med tariffavtale om havnkonflikten i Göteborg

MIKAEL HANSSON HANDELSHÖGSKOLAN JURIDISKA INSTITUTIONEN. Streikerett eller fredsplikt hos arbeidsgiver med tariffavtale om havnkonflikten i Göteborg Streikerett eller fredsplikt hos arbeidsgiver med tariffavtale om havnkonflikten i Göteborg 1 APM Terminals, Göteborg Sveriges hamnar Transport APM Transport avd 3 Hamnarbetarförbundet Hamn4an 2 Andra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering i arbetslivet av personer med funktionshinder; SFS 1999:132 Utkom från trycket den 23 mars 1999 utfärdad den 11 mars 1999. Enligt riksdagens

Läs mer

Lag (1987:1245) om styrelserepresentation för de privatanställda

Lag (1987:1245) om styrelserepresentation för de privatanställda Lag (1987:1245) om styrelserepresentation för de privatanställda Ändrad: t.o.m. SFS 2011:428 Inledande bestämmelser 1 Denna lag syftar till att genom styrelserepresentation ge de anställda insyn i och

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/ Saknr 124. Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/ Saknr 124. Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/2018 2018-09-24 Saknr 124 A2018/01388/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) Allmänt

Läs mer

Uppgift! Vad gör du för att hjälpa henne?

Uppgift! Vad gör du för att hjälpa henne? Uppgift! Er medlem Linda Karlsson kontaktar dig som arbetsplatsombud och ledamot i OF och säger att hon inte fått ut ersättning för fyra stycken ÖD som hon genomförde i maj förra året. Vad gör du för att

Läs mer

Arbetstagarinflytande i aktiebolag

Arbetstagarinflytande i aktiebolag Arbetstagarinflytande i aktiebolag En undersökning av inflytandereglerna i medbestämmandelagen och lagen om styrelserepresentation för arbetstagare Emil Lindström VT 2017 Magisteruppsats i arbetsrätt,

Läs mer

Policyn beslutad av rektor Beslutet ersätter alla tidigare beslut i ärendet.

Policyn beslutad av rektor Beslutet ersätter alla tidigare beslut i ärendet. Beslut 2007-05-16 Rektor Dnr 536/22/2007 POLICY FÖR BISYSSLOR Policyn beslutad av rektor 2007-05-16. Beslutet ersätter alla tidigare beslut i ärendet. Regler Södertörns högskolas bestämmelser och föreskrifter

Läs mer

Lagtext. Lag (2011:427) om. europeiska företagsråd. Lagens innehåll och syft. Lagens tillämpningsområde. Definitioner. från Näringsdepartementet om

Lagtext. Lag (2011:427) om. europeiska företagsråd. Lagens innehåll och syft. Lagens tillämpningsområde. Definitioner. från Näringsdepartementet om Lag (2011:427) om europeiska företagsråd Lagtext från Näringsdepartementet om europeiska företagsråd Lagens innehåll och syft 1 Denna lag innehåller bestämmelser om inrättande av europeiska företagsråd

Läs mer

Svensk författningssamling (SFS)

Svensk författningssamling (SFS) Svensk författningssamling (SFS) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar i många spalter

Läs mer

Beslut i detta ärende har fattats av förhandlingschef Monica Dahlbom. I den slutliga handläggningen deltog förhandlare Anders Stålsby, föredragande.

Beslut i detta ärende har fattats av förhandlingschef Monica Dahlbom. I den slutliga handläggningen deltog förhandlare Anders Stålsby, föredragande. Beslut Dnr 2016-01-28 2016/0099 Arbetsgivarnyckel till Huvudavtalet Härmed beslutas om Arbetsgivarverkets bestämmelser om utövande av arbetsgivarens befogenheter enligt Huvudavtalet (arbetsgivarnyckel),

Läs mer

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet Cirkulärnr: 1994:3 Diarienr: 1994:0008 Handläggare: Avdsek: KEP Förh Datum: 1994-01-04 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580)

Läs mer

Krävs det alltid oaktsamhet för att skadestånd skall dömas ut?

Krävs det alltid oaktsamhet för att skadestånd skall dömas ut? Vad är ett interimistiskt beslut i Arbetsdomstolen? Om det uppstår en tvist om en stridsåtgärd är lovlig kan en av parterna vända sig till Arbetsdomstolen och be domstolen avgöra frågan. Eftersom det då

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 8/13 Mål nr A 52/12

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 8/13 Mål nr A 52/12 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 8/13 Mål nr A 52/12 Fråga om Arbetsdomstolen är behörig att som första instans ta upp och pröva en tvist om lönefordran, som uppstått hos en tidigare arbetsgivare som inte var

Läs mer

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister PM Rotel VI (Dnr KS 2018/1523) Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet Remisstid den 31 januari 2019 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister. Ds 2018:40

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister. Ds 2018:40 Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister Ds 2018:40 Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister Ds 2018:40 SOU och Ds kan köpas från

Läs mer

Cirkulärnr: 12:11 Diarienr: 12/1738 Arbetsgivarpolitik: 12-2:5 AD, arbetsbrist, uppsägning, omreglering, sysselsättningsgrad,

Cirkulärnr: 12:11 Diarienr: 12/1738 Arbetsgivarpolitik: 12-2:5 AD, arbetsbrist, uppsägning, omreglering, sysselsättningsgrad, Cirkulärnr: 12:11 Diarienr: 12/1738 Arbetsgivarpolitik: 12-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, arbetsbrist, uppsägning, omreglering, sysselsättningsgrad, omplaceringsskyldighet Datum:

Läs mer

Omställningsavtal KOM-KL

Omställningsavtal KOM-KL Omställningsavtal KOM-KL 1 Vision Alla som kan och vill arbeta ska också ha ett arbete att gå till. 2 Innehåll Förkortningar...5 Överenskommelse om Omställningsavtal KOM-KL...7 Parter 7 1 Innehåll m.m....

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 24/08 Mål nr A 158/06

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 24/08 Mål nr A 158/06 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 24/08 Mål nr A 158/06 Sammanfattning Fråga om en arbetsgivare varit skyldig att förhandla enligt 13 medbestämmandelagen inför ett besked om att arbetstagaren inte skulle få fortsatt

Läs mer