Maktutövning som baseras på bestraffningsmakt, t ex möjlighet att ge en person sämre arbetsuppgifter.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Maktutövning som baseras på bestraffningsmakt, t ex möjlighet att ge en person sämre arbetsuppgifter."

Transkript

1 Föreläsning, Jonas Jag skall ta upp dessa saker: Ledarskap Styrning Ledarskap En definition av ledarskap: Den sociala process genom vilken en person i en organisation influerar andra personer i organisationen att nå för organisationen uppställda mål. Viktigt att skilja på formell och informell ledare. En chef är inte alltid en ledare. En ledare är inte alltid chef. Men Bruzelius och Skärvad fokuserar på kombinationen chef+ledare. Ledarskap innebär hur som helst maktutövning. Vi kan skilja på: Maktutövning som baseras på belöningsmakt, t ex makten att befordra. Maktutövning som baseras på bestraffningsmakt, t ex möjlighet att ge en person sämre arbetsuppgifter. Maktutövning som baseras på position. Makten som ligger i själva den formella positionen, t ex som VD. Maktutövning som baseras på expertis. Ledaren besitter ofta en hög grad av kunskaper dessa kan användas i maktsyfte. Maktutövning som baseras på utstrålning/karisma. Begreppet ledarskap är intressant att diskutera i relation till begreppet management. Bruzelius och Skärvad ser begreppen i hög grad som sammanhängande. Men från ett mer arbetsvetenskapligt håll så kan man mer betona skillnaderna. Då skulle man kunna måla upp skillnader så här: Medan det handlar om att inspirera och motivera inom ledarskap, så handlar det om styrning av system inom management. Medan det fokuseras på mänskliga resurser inom ledarskap, så fokuseras det på ekonomiska resurser inom management. Medan kultur är centralt inom ledarskap så är teknologin central inom management. Medan vi finner ett fokus på utveckling, innovation och lärande inom ledarskap, så finner vi ett fokus på ekonomiska resultat inom management. Hur som helst: det är viktigt att veta att frågan om relationen mellan ledarskap och management är en omstridd fråga. Om vi tittar lite på hur tänkandet om ledarskap har utvecklats, så kan vi titta på tabellen nedan:

2 Period Perspektiv Centralt tema Fram till 1940-talets slut Egenskapsperspektivet Ledarskapsförmåga är medfödd Till 60-talets slut Ledarstilsperspektivet Ledarskapets effektivitet beror på ledarens beteende Till 80-talets början Situationssynsätt Det beror på. Ledarskapets effektivitet beror på situationen. Från 80-talets början Det nya ledarskapet, inklusive karismatiskt och transformativt ledarskap Ledaren måste ha visioner (Hämtad från Eriksson-Zetterquist, Kalling & Styhre 2012) Den traditionella uppfattningen är att ledare är något man föds till. Man har ledaregenskaper, eller också har man det inte. Under efterkrigstiden växer dock andra synsätt fram. Först ett fokus på olika ledarstilar. Kurt Lewin viktigt namn härvidlag. Han fokuserade de tre första i raden här nedan: Auktoritärt ledarskap att peka med hela handen, har svårt att tåla kritik osv. Demokratiskt ledarskap raka motsatsen till auktoritärt. Att ta med andra människor i beslutsfattande etc. Att förankra beslut. Låt-gå-ledarskap passivt ledarskap, kanske bara ingripa när det akut behövs. Utifrån modellen managerial grid får vi också följande två ledarstilar: Sakledare ledarstil fokuserad på uppgifter som skall lösas. Interaktionsledare ledarstil fokuserad på mellanmänskliga interaktioner. Vi kan också se olika ledarstilar baserat på vilka drivkrafter en ledare har. Vi får då: Produktionsinriktad ledarstil Maktinriktad ledarstil Tillhörighetsorienterad ledarstil Konkurrens- och vinstorienterad ledarstil Om vi övergår till nästa epok så finner vi det situationsanpassade ledarskapet. Här handlar det alltså om att tillämpa den tidigare diskuterade contingency theory på ledarskapets område. Epoken därefter är fokuserad på ledares karisma bland annat. Ett svenskt exempel är förre SASchefen Jan Carlzon som införde ett nytt sätt att vara chef på i Sverige. Detta var i början av 80-talet och framåt. Han spelade mycket på sin utstrålning och sin personlighet. Han deltog i populära TVprogram och var mycket öppenhjärtlig där. Detta är vi vana vid nu, kanske, men under denna tid var det något nytt att en företagsledare mer eller mindre betedde sig som en filmstjärna i massmedia. Han blev också positivt bemött för detta. Blev årets svensk något år osv.

3 Enligt litteratur finns det specifika förutsättningar för att ett karismatiskt ledarskap skall kunna vara möjligt: Ledaren måste ha extrema visioner en vision som är avvikande från normala (Carlzon talade t ex om att riva pyramiderna, att skapa en mer obyråkratisk organisation). Dock får det inte vara hur extremt som helst. Visionen skall utmana, men måste ändå på något sätt accepteras. Ledaren måste ta hög personlig risk. Man måste se att detta är en person som tar en risk för det denne/denna tror på. Användning av okonventionella strategier ( t ex Carlzon som använde massmedia på nytt sätt i den tiden). Precis situationsanalys. Timing. Desillusionerade medarbetare. Det måste finnas behov av förändring hos de anställda. Kommunikation av självtillit. Ledare måste visa självsäkerhet utåt. Användning av personlig makt. Stor handlingskraft behövs hos ledaren. Om vi övergår till transformativt ledarskap så handlar det om ett ledarskap som appellerar till högre värden som frihet, rättvisa, fred, humanism. Man framhäver hur organisationen är med och bygger en bättre värld. Det transformativa/förändrande kan ske genom Att skapa medvetenhet om värdet i det man skapar i organisationen ( vi gör mobiltelefoner som räddar liv enkla att hantera för åldringar som ramlar och blir hjälplösa. ) Att få människor att prioritera organisationens intressen före sina egna. Att aktivera behov hos de anställda att förverkliga sig själva, genom organisationen. På så sätt kan punkt två och tre på något sätt sammanfalla genom organisationen så förverkligar man sig själv. Innan jag lämnar ledarskapsdiskussionen så skall jag ta upp den teori om ledarskap som jag själv tycker är mest intressant den danske företagsekonomen Erik Johnsens teori. Det är en integrerad teori om ledarskap som ett samspel. Han säger att ledarskap är ett målformulerande, problemlösande och språkskapande samspel. Ledarskap innebär tre olika former av handlingar, och inom dessa tre kan vi se olika komponenter. Målformulerande handlingar att sätta mål. -Driftsmål den dagliga driften och mål knutna till denna. - Anpassningsmål mål som har att göra med att anpassa sig till en föränderlig omvärld. -Utvecklingsmål att utveckla verksamheten på sikt.

4 Problemlösande handlingar när mål formuleras och skall genomföras så stöter man på problem dessa måste lösas. De löses genom - Analys/syntes att analysera och lösa problem på intellektuellt sätt genom eget tankearbete. - Samarbete/interaktion problem löses genom samarbete och interaktion med andra. - Söka/lära ibland finns ingen klar lösning, men man måste ändå framåt. Att pröva sig fram genom trial and error. Till sist har vi Språkskapande handlingar. Språk kan här i hög grad översättas till sätt att förstå. Vi har här en uppdelning på följande sätt: - Beslutandespråk. Att kunna tala och tänka ekonomiskt, tekniskt. Kvantitativt språkbruk. - Handlingsspråk. Språk mer inriktat på att förstå och reglera människor och deras handlande. Har sin grund i psykologiska, sociologiska, arbetsvetenskapliga, organisationsteoretiska (etc etc ) kunskaper. - Systemspråk. Språk inriktat på förståelse av helheten. Hur hänger olika delar samman? Att tänka i form av system. Inkluderar de två punkterna ovan, och hur de hänger samman. Vad händer med människors motivation om vi inför den här nya teknologin? Om vi tänker oss att en ledare kan ha en speciell betoning eller tyngdpunkt inom varje typ av handling så kan vi placera in olika ledare i en 3D-figur. Det blir då 3X3X3 utfall, 27 olika typer av ledare. Styrning Begreppet styrning överlappar till viss del med både ledarskap och management. Styrning = en process och ett antal relaterade aktiviteter för att säkerställa att fastställda mål och resultatkrav uppnås. De olika delaktiviteterna är: Målformulering Planering Beslutsfattande Kontroll. Planering i första hand planering för beslut. Planeringens omfattning beror på: hur regelbundet beslutet är. Under hur stor osäkerhet beslutet fattas. På vilket sätt beslutet fattas. Vilken omfattning beslutet har. När det gäller hur beslut går till så är en intressant modell garbage can-modellen. Kolla gärna upp den!

5 En viktig distinktion är mellan: Programmerbara beslut beslut som är rutiniserade, t ex om hur man skall anta studenter till universitet, man har klara regler för detta. Icke-programmerbara beslut mer ovanliga beslut, t ex när Nokia beslutade att bredda produktionen till att både gälla däck och mobiltelefoner. Det finns en lag som heter Greshams lag som säger att en ledares dagliga verksamhet tenderar att uppfyllas av programmerbara beslut, uppfyllas av det operativa, det dagliga snarare än av det strategiska, långsiktiga och icke-programmerbara. Slutligen tänkte jag ta upp Mintzbergs sex grundläggande sätt att styra organisationer: Ömsesidig anpassning man kommer informellt överens om hur man skall göra i en viss situation. Direkt styrning styrning genom order, instruktion osv Standardisering, och denna form delas upp i fyra: Standardisering av arbetsprocess (tänk på Scientific Management) Standardisering av output målstyrning, att bestämma vad man vill åstadkomma, men öppna upp för olika vägar dit. Standardisering av kunskaper och färdigheter professionalisering. Tänk t ex på läkares gemensamma utbildning. Standardisering av normer styrning genom gemensam organisationskultur t ex.

Perspektiv på ledarskap. Oksana Johansson

Perspektiv på ledarskap. Oksana Johansson Perspektiv på ledarskap Oksana Johansson Innehåll Vad är ledarskap? Forskning om ledarskap Modeller och sätt att betrakta ledarskapsstilar Ledarskap kopplat till kontext Målet är att visa modeller och

Läs mer

Organisationsteoretiska skolor

Organisationsteoretiska skolor www.byggledarskap.se Organisationsteoretiska skolor 1(5) Organisationsteoretiska skolor Det finns flera olika skolor, eller teorier, kring organisationer och synen på ledarskap och kommunikation inom dessa.

Läs mer

Ledarskap 2013-04-28 1. Vad är viktigt i ditt ledarskap?

Ledarskap 2013-04-28 1. Vad är viktigt i ditt ledarskap? Ledarskap 2013-04-28 1 LEDARSKAP Vad är viktigt i ditt ledarskap? 1 LEDARSKAPETS ABC Ledarskapets A ditt förhållningssätt Ledarskapets B din etik och moral Ledarskapets C din träningsplanering LEDARSKAPETS

Läs mer

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap www.byggledarskap.se Ledarskapsmodeller 1(5) Ledarskapsmodeller Kravet på ledarskapet varierar mellan olika organisationer. Kraven kan också variera över tid inom ett och samma företag. Ledarskapet i en

Läs mer

Organisationsteori. Distanskurs samhällsentreprenörskap 16/11-09

Organisationsteori. Distanskurs samhällsentreprenörskap 16/11-09 Organisationsteori Distanskurs samhällsentreprenörskap 16/11-09 Varför relevant med organisationsteoretiska perspektiv? Alternativa perspektiv möjliggöra utveckling Kritisk analys Förståelse av egen praktik

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa framtidstro. Där skolbarn hålls tillbaka

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR CHEF.

TILL DIG SOM ÄR CHEF. TILL DIG SOM ÄR CHEF. Vi ska skapa en. e s l e v e l p p u v i t i s po Till dig som arbetar eller söker arbete som chef i Söderköpings kommun. LEDARSKAPET- EN NYCKEL TILL FRAMGÅNG Du som är eller vill

Läs mer

Organisation, bildning och profession, OPUS. 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14

Organisation, bildning och profession, OPUS. 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14 Organisation, bildning och profession, OPUS 7,5 högskolepoäng Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14 TentamensKod: Tentamensdatum: 3 oktober 2014 Tid: 09.00-10.30

Läs mer

Organisationskultur. SV:s chefer Johan Welander

Organisationskultur. SV:s chefer Johan Welander Organisationskultur SV:s chefer Johan Welander Johan Aktuellt Personalvetare Förfa4are Idéburen chef Thinkandact AB Kompetensutvecklingschef Rädda Barnen à 15 år HR-arbete, ledarskap & organisajonsutveckling

Läs mer

Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 15. TentamensKod: Tentamensdatum: 2 oktober 2015 Tid:

Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 15. TentamensKod: Tentamensdatum: 2 oktober 2015 Tid: Organisation och profession, OPUS 7,5 högskolepoäng Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU11 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 15 TentamensKod: Tentamensdatum: 2 oktober 2015 Tid: 09.00-10.30 Totalt antal

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

E-socialt arbete: utmaningar och möjligheter FD GABRIELLA SCARAMUZZINO,

E-socialt arbete: utmaningar och möjligheter FD GABRIELLA SCARAMUZZINO, E-socialt arbete: utmaningar och möjligheter FD GABRIELLA SCARAMUZZINO, 2018-09-14 Min forskning handlar bland annat om hur teknikutvecklingen påverkar arbetslivet och arbetsmiljön (organisationsteori).

Läs mer

En anpassad processledarutbildning med utgångspunkt i förskollärarens nya uppdrag enligt reviderad läroplan för förskolan.

En anpassad processledarutbildning med utgångspunkt i förskollärarens nya uppdrag enligt reviderad läroplan för förskolan. En anpassad processledarutbildning med utgångspunkt i förskollärarens nya uppdrag enligt reviderad läroplan för förskolan. Förändring, utveckling och ledarskap är alltid en fråga om kommunikation Förskollärarens

Läs mer

Ledarskapsstilar. Tre föreläsningar med Rune. Ledarskap. Alla i en arbetsgrupp utövar funktionen Ledarskap

Ledarskapsstilar. Tre föreläsningar med Rune. Ledarskap. Alla i en arbetsgrupp utövar funktionen Ledarskap Tre föreläsningar med Rune Ledarskapsstilar Några tankar om att utveckla en personlig stil. TGTU04. 14 nov 2011 Rune Olsson PIE, IEI, LiU. 26 okt Ledarskapets historia > Gör studie över hur du använder

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Organisation Individ och grupp

Organisation Individ och grupp Organisation Individ och grupp Gruppdynamik och kommunikation IEI / Företagsekonomi Linköpings universitet Birgitta Sköld HT- 2011 Dagens föreläsning Syfte: Att ge förståelse för gruppdynamik och kommunikation

Läs mer

Värdegrund. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Värdegrund. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Värdegrund Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:59 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 april 2017 Dokumentet gäller för: alla nämnder

Läs mer

ETT EXTRAORDINÄRT LEDARSKAP - utveckling för framtidens ledare -

ETT EXTRAORDINÄRT LEDARSKAP - utveckling för framtidens ledare - ETT EXTRAORDINÄRT LEDARSKAP - utveckling för framtidens ledare - HUR MÅNGA VERKLIGT BRA CHEFER HAR DU HAFT? HUR MÅNGA HAR/HAR HAFT VISITKORT? Marielle Palm Organisationskonsult/Strategisk Utvecklingspartner

Läs mer

Exempelsamling Utvecklingssamtal DEMO

Exempelsamling Utvecklingssamtal DEMO Exempelsamling Utvecklingssamtal DEMO 8 mallar, policy, information, checklistor och översiktskarta www.kompetensexpress.se 1 Innehållsförteckning INLEDNING... POLICY FÖR UTVECKLINGSSAMTAL... INFORMATION

Läs mer

Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98

Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98 Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98 Evidensstyrka Om organisations- och ledarskapsbranschen skulle använda sig av samma finmaskiga filter som medicinen skulle inte mycket ta sig igenom.

Läs mer

"Man kan inte vara ledare om man inte har några följare"

Man kan inte vara ledare om man inte har några följare Isabelle Kvam & Anna Lindell "Man kan inte vara ledare om man inte har några följare" En kvalitativ studie om hur chefer upplever sin position "You can t be a leader without followers" A qualitative study

Läs mer

LEDARSKAP OCH ORGANISATION

LEDARSKAP OCH ORGANISATION LEDARSKAP OCH ORGANISATION Ämnet ledarskap och organisation är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom företagsekonomi, psykologi, sociologi och pedagogik. Med hjälp av begrepp, teorier

Läs mer

Nyckeln till att vara effektiv chef är ledarskap

Nyckeln till att vara effektiv chef är ledarskap Nyckeln till att vara effektiv chef är ledarskap En del föreställningar inom beteendevetenskapen är välmenade, men faller platt till marken. De ger dig en del goda idéer att tänka på, men de ger dig inte

Läs mer

Det är därför vi har lyckats

Det är därför vi har lyckats Mathilda Roswall Wikström Det är därför vi har lyckats En kvalitativ studie om distriktschefers nyckelegenskaper och ledarstilar That s why we have succeeded A qualitative study about district managers

Läs mer

Wienerbröd löser allt

Wienerbröd löser allt Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Joanna Björnklint Sara Carlsson Wienerbröd löser allt Ledarstilar och personalneddragningar Danish pastry solves everything Leadership styles and personell

Läs mer

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Förvaltningarnas arbete skall utvecklas och ge resultat i en högre effektivitet och bättre kommunikation med Salemsborna. Den

Läs mer

MEDARBETARPOLICY januari

MEDARBETARPOLICY januari MEDARBETARPOLICY 2017 januari VERKSAMHETSIDÉ Beskriver vår uppgift och roll i samhället Lantmäteriet bidrar till hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling genom att skapa förutsättningar för att:

Läs mer

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015 Att leda förändring Jostein Langstrand Daniel Lundqvist Helixdagen 2015 Det är farligt, Frodo, att gå ut genom dörren och ut på vägen. Håller du inte fötterna i styr, vet ingen vart du kan svepas i väg.

Läs mer

Men även om vi inte kan presentera ett enkelt svar, kan vi diskutera några viktiga dimensioner i diskussionen kring makt.

Men även om vi inte kan presentera ett enkelt svar, kan vi diskutera några viktiga dimensioner i diskussionen kring makt. Föreläsning om makt Jonas 1. Vad är makt? 2. Makt över a. Auktoritet b. Politik 1. Vad är makt? Problematiskt att svara på, eftersom makt brukar ses som essentially contested concept. Alltså ett begrepp

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Förändringsledning Hur långt har vi kommit?

Förändringsledning Hur långt har vi kommit? Förändringsledning Hur långt har vi kommit? Förändringsledning har under de senaste åren blivit mer och mer etablerat både inom näringslivet och den offentliga sektorn. Det vi, som har arbetat som förändringsledare

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Mänskligt ledarskap: 10 budord för den (o)fullständige ledare. Tips från boken

Mänskligt ledarskap: 10 budord för den (o)fullständige ledare. Tips från boken Mänskligt ledarskap: 10 budord för den (o)fullständige ledare Tips som hjälper dig att vara ödmjuk 1. Skaffa en mentor som du vågar blotta dig för. 2. Tänk på mångfalden. Olika bakgrund, kultur, kön och

Läs mer

265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1(1) 265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Beslut 1. Förslag till policy för medarbetare, chefer

Läs mer

Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2

Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2 Innehåll: Vision Skövde 2025 sid 2 Viktiga utgångspunkter för medarbetarskapet sid 2 Medarbetaridé - Det demokratiska uppdraget sid 3 - Stolthet och professionalitet sid 3 - Ledare och medarbetare sid

Läs mer

Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare

Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 2018-11-05 Kommunledningskontoret HR KSKF/2018:409 Karin Tannergren 016710 50 02 1 (3) Kommunstyrelsen Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare Förslag till beslut

Läs mer

Ledarpolicy. Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Giltighetstid Dokumentansvarig

Ledarpolicy. Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Giltighetstid Dokumentansvarig Ledarpolicy Essunga kommuns ledarpolicy utgår från kommunens vision och värdeord och tydliggör vilka förväntningar som finns gällande allt ledarskap i kommunen Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller

Läs mer

Maktbegrepp. Ledarskap

Maktbegrepp. Ledarskap Maktbegrepp French & Ravens 1) Belöningsmakt 2) Tvingande makt (Bestraffningsmakt) 3) Legitimitetsmakt 4) Relationsmakt 5) Expertmakt 6) Informationsmakt Ledarskap Ledarskap i en arbetsgrupp innebär att

Läs mer

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP 3, 33, 25, 8 DEFINITION, TEORI OCH CENTRALA BETEENDEN Catrin johansson Vernon D. Miller Solange Hamrin CORE COMMUNICATION, ORGANIZATION, RESEARCH, EDUCATION DEMICOM DEPARTMENT OF

Läs mer

Kompetensutveckling i organisationer Strategisk investering eller pengarna i sjön?

Kompetensutveckling i organisationer Strategisk investering eller pengarna i sjön? Kompetensutveckling i organisationer Strategisk investering eller pengarna i sjön? Per-Erik Ellström, Henrik Kock, Lennart Svensson HELIX, Linköpings universitet Bakgrund Frågor om kompetensutveckling

Läs mer

Organisationskommunikation3

Organisationskommunikation3 Organisationskommunikation3 MKGB20 HT10 Organisationsteorier Tvärvetenskap (psykologi, sociologi, statskunskap, ekonomi, naturvetenskap Flera nivåer (individ-, organisations- och interorganisatorisk nivå)

Läs mer

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare Servicenämnden 2019-01-22 Serviceförvaltningen Stab och stöd SEN/2019:14 Ulrika Junebark 016-710 73 24 1 (2) Servicenämnden Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare Förslag till

Läs mer

När förändringen måste organiseras eller organisationen förändras

När förändringen måste organiseras eller organisationen förändras Att ta nya steg När förändringen måste organiseras eller organisationen förändras Förutsättningen för alla verksamheter är en bärande idé, behövda varor eller tjänster och effektiva verktyg. Utgångspunkten

Läs mer

Dagens tema: Våra värderingar i världen. Vad tänker unga om arbete, vad behöver de för att må bra, och vad kan man göra 2013-09-03.

Dagens tema: Våra värderingar i världen. Vad tänker unga om arbete, vad behöver de för att må bra, och vad kan man göra 2013-09-03. 2 1 Icke-auktoritär 2013-09-03 Dagens tema: Vad tänker unga om arbete, vad behöver de för att må bra, och vad kan man göra 3 Våra värderingar i världen 4 Individualistisk 2 Vision, Mission, Mål, strategi,

Läs mer

Projekt som ledningsutmaning. Läran om projektledning (1) Läran om projektledning (2) Anna Jerbrant

Projekt som ledningsutmaning. Läran om projektledning (1) Läran om projektledning (2) Anna Jerbrant Projekt som ledningsutmaning Läran om projektledning (1) 1942-45: Manhattanprojektet (USA). 2 miljarder dollar i omsättning, som mest 120.000 anställda. Målstyrning, parallella aktiviteter. 1950-talet:

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

Hemtentamen. Organisation och ledning Ten1, 4 hp FOA134. Uppgift 1 Ledarrekrytering på SPL Mekaniska AB

Hemtentamen. Organisation och ledning Ten1, 4 hp FOA134. Uppgift 1 Ledarrekrytering på SPL Mekaniska AB Hemtentamen Organisation och ledning Ten1, 4 hp FOA134 Uppgift 1 Ledarrekrytering på SPL Mekaniska AB Kalle Anderfors: Kalle uppmuntrar samarbeten och gör allt för att bidra till en god stämning på arbetsplatsen.

Läs mer

Ledarskap a+ skapa led eller leda skapande?

Ledarskap a+ skapa led eller leda skapande? Ledarskap a+ skapa led eller leda skapande? Om hjärnans, hjärtats och marknadens logiker Lars.svedberg@ped.su.se makt samtalsordning Vår 6ds sökande? Drömmen om den goda (och väluppfostrade) organisa6onen

Läs mer

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas ID: 65190 Totalt har 5 av 5 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2013-02-22 Utskriftsdatum: 2013-03-22 Ensize International AB Martin Jansson

Läs mer

Dills Erbjudande. En unik möjlighet för ägarledda medlemsföretag i Företagarna Göteborg med 2 15 anställda. Ett erbjudande för att öka lönsamheten.

Dills Erbjudande. En unik möjlighet för ägarledda medlemsföretag i Företagarna Göteborg med 2 15 anställda. Ett erbjudande för att öka lönsamheten. Dills Erbjudande En unik möjlighet för ägarledda medlemsföretag i Företagarna Göteborg med 2 15 anställda. Ett erbjudande för att öka lönsamheten. Erbjudandet ger företaget möjlighet att öka hastigheten

Läs mer

Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad

Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad GUNNAR WISMAR Ledarskap Olika ledarstilar: Auktoritär Demokratisk Låt gå Situationsanpassad Auktoritär ledarstil Leder gruppen med fast hand mot målet Tar alla beslut och allt ansvar Sätter alla mål Kväser

Läs mer

Bosgårdens pedagogiska enhet - Jämställdhet

Bosgårdens pedagogiska enhet - Jämställdhet Bosgårdens pedagogiska enhet - Jämställdhet 2017-2018 Förskola Verksamhetsplan Jämställdhet 2017-2018 Skapad 2017-05-12 av Veronica Stigholt i Bosgårdens pedagogiska enhet - Verksamhetsplaner, Mölndals

Läs mer

ORGANISATIONSHÄLSA. - vad är det och hur kan man arbeta med det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår?

ORGANISATIONSHÄLSA. - vad är det och hur kan man arbeta med det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår? ORGANISATIONSHÄLSA - vad är det och hur kan man arbeta med det? Folkhälsa Individhälsa Organisationshälsa Vad är det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår? - Vad säger statistiken? - Vad säger

Läs mer

ÖPPEN KURS OPERATIV SÄLJLEDNING

ÖPPEN KURS OPERATIV SÄLJLEDNING ÖPPEN KURS OPERATIV SÄLJLEDNING SÖKER DU EN PRAKTISKT SÄLJLEDARUTBILDNING SOM LEDER TILL ATT DU: Växer i rollen och har möjlighet att ta ett större ledaranasvar? Får ytterligare tydlighet kring din roll,

Läs mer

TOP PERFORMANCE. Ledningsgruppsutveckling 2013-2014 Pikudesign - Grundprogram. Piku AB

TOP PERFORMANCE. Ledningsgruppsutveckling 2013-2014 Pikudesign - Grundprogram. Piku AB TOP PERFORMANCE Ledningsgruppsutveckling 2013-2014 Pikudesign - Grundprogram Hur väl fungerar din ledningsgrupp som team? Hur effektiva är era möten? Är ledningsgruppen det strategiska verktyg som du behöver?

Läs mer

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360 ID: visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas ID: 65572 Totalt har 6 av 6 slutfört analysen (100 %) Analysdatum: 2013-02-26 Utskriftsdatum: 2013-03-22 Ensize International AB Martin Jansson

Läs mer

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Vi erbjuder ett öppet ledarutvecklingsprogram för dig som vill utveckla ditt ledarskap genom en ökad förståelse för dig själv och de sammanhang du som ledare verkar i.

Läs mer

VERKSAMHETS- STYRNING

VERKSAMHETS- STYRNING VERKSAMHETS- STYRNING IHM VERKSAMHETS- STYRNING Genom IHM Verksamhetsstyrning ökar du din förmåga att förbättra effektiviteten i processerna och utveckla verksamhetens operativa skicklighet. Utbildningen

Läs mer

Medvetet utförande av ledarskap

Medvetet utförande av ledarskap Medvetet utförande av ledarskap Ett avhandlingsarbete om att kartlägga och utveckla arbetsledande beteenden påverka medarbetares arbetsutförande och prestation Simon Elvnäs Industridoktorand Tillämpad

Läs mer

En grupp. varandra. gruppen, normer

En grupp. varandra. gruppen, normer En grupp en samling individer som står i dynamiskt samspel med varandra - Ett eller flera gemensamma syften med sin existens - Mer eller mindre uttalad organisation där olika deltagare fyller olika funktioner

Läs mer

FOKUSOMRÅDE. Relationella pedagogik Föreläsning med Adam Palmquist. 6 mars Lagar, styrdokument och överenskommelser

FOKUSOMRÅDE. Relationella pedagogik Föreläsning med Adam Palmquist. 6 mars Lagar, styrdokument och överenskommelser Relationella pedagogik Föreläsning med Adam Palmquist 6 mars 2018 PIK projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden. FOKUSOMRÅDE Lagar, styrdokument och överenskommelser Normkritiskt

Läs mer

Ledarskap i en uppkopplad värld - Så maxar du snacket Karin Zingmark, Ledarskapsdagarna Malmö

Ledarskap i en uppkopplad värld - Så maxar du snacket Karin Zingmark, Ledarskapsdagarna Malmö Ledarskap i en uppkopplad värld - Så maxar du snacket Karin Zingmark, Ledarskapsdagarna Malmö Min vardag idag: Rådgivare digital strategi och kommunikativt ledarskap Samarbetar med Duke Corporate Education,

Läs mer

Uthållig Förblir effektiv och motiverad trots bakslag och besvikelser. Arbetar tills projektet avslutas eller resultat uppnås.

Uthållig Förblir effektiv och motiverad trots bakslag och besvikelser. Arbetar tills projektet avslutas eller resultat uppnås. 22 januari 2018 Kompetenslista Haninge kommun använder kompetensbaserad rekrytering. Denna mall innehåller de kompetenser som valts ut och definierats vara viktiga för Haninge kommun. Kompetensmallen används

Läs mer

Kompetens för teamarbete i palliativ vård

Kompetens för teamarbete i palliativ vård Kompetens för teamarbete i palliativ vård kunskap, färdighet och förhållningssätt Anna Klarare Fråga - roller På min arbetsplats: A. Sköter var och en sitt, och sina arbetsuppgifter. B. Uppmuntras vi arbeta

Läs mer

Ledare och ledda. Tre föreläsningar med Rune. Ledarskapets historia. Management Leadership. Goda ledare Hur märks det?

Ledare och ledda. Tre föreläsningar med Rune. Ledarskapets historia. Management Leadership. Goda ledare Hur märks det? Ledare och ledda Ledarskapets historia TGTU04 26 okt 2011 Rune Olsson, PIE, IEI, LiU. Tre föreläsningar med Rune 26 okt Ledarskapets historia > Gör studie över hur du använder din tid. 14 nov Stilar. Modernt

Läs mer

Organisation och ledarskap. Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa 1

Organisation och ledarskap. Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa 1 Organisation och ledarskap Materialet ägs av Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa 1 Strategi Vision Utgå alltid från visionen. När vi vet vart vi vill kan vi börja planera för att nå dit. Det är då vi

Läs mer

Offentliga Sektorns Managementprogram

Offentliga Sektorns Managementprogram Offentliga Sektorns Managementprogram OFFENTLIGA SEKTORNS MANAGEMENTPROGRAM Utveckling för dig som är högre chef inom offentlig sektor Som högre chef i den offentliga sektorn lever du i en spännande och

Läs mer

Organisation och ledarskap, 7,5 hp (IEGA04)

Organisation och ledarskap, 7,5 hp (IEGA04) Kursanvisningar för Organisation och ledarskap, 7,5 hp (IEGA04) (Organisation and Leadership, 7,5 ECTS Credits) Ht 2012 Kursansvarig: Dan Nordin Rum nr: 11A219 Telefon: 054/700 21 36 e-mail: dan.nordin@kau.se

Läs mer

Värdet av att leda med värderingar. Ulrika Klockar Klas Gustafsson Advise Consulting

Värdet av att leda med värderingar. Ulrika Klockar Klas Gustafsson Advise Consulting Värdet av att leda med värderingar Ulrika Klockar Klas Gustafsson Advise Consulting Värdet av att leda med värderingar Vad är värderingar? Varför värderingar? Hur kan man jobba med värderingar Definitioner

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Sida 1/10 Riktlinjer för styrdokument Verksamheten i Kungsbacka kommun styrs, förutom av sitt eget självstyre, av många olika omvärldsfaktorer som, lagar och förordningar, staten och andra myndigheter.

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

EXECUTIVE MASTER OF Leadership and Management

EXECUTIVE MASTER OF Leadership and Management EXECUTIVE MASTER OF Leadership and Management 2019 Photo location: United Spaces Executive Master of Leadership and Management 2019 En organisations lönsamhet och framgång kan bland annat kopplas till

Läs mer

NEW PUBLIC MANAGEMENT. Pia Renman Arbetsvetenskap

NEW PUBLIC MANAGEMENT. Pia Renman Arbetsvetenskap NEW PUBLIC MANAGEMENT Pia Renman Arbetsvetenskap 2014-02-10 Dagens översikt 1 New Public Management 2 3 Kritik mot offentlig sektor Interaktiv samhällsstyrning New Public Management, NPM Samlingsbegrepp

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 8 oktober 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet

Läs mer

Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping. Linköpings kommun linkoping.se

Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping. Linköpings kommun linkoping.se Så här går vi framåt! Socialkontoret i Linköping Linköpings kommun linkoping.se Inledning Socialkontorets uppdrag är att informera, utreda, besluta om och följa upp enskilda människors rättigheter och

Läs mer

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Eva Norrman Brandt Vad är ett modernt ledarskap? Inför en konkurrenssituation är det viktigt att koppla ihop ledarskap och hälsa för att bli en attraktiv

Läs mer

Individualisering och erkännande av kompetenser - perspektiv på validering

Individualisering och erkännande av kompetenser - perspektiv på validering Individualisering och erkännande av kompetenser - perspektiv på validering Per Andersson Institutionen för beteendevetenskap Linköpings universitet Malmö 24 januari 2006 1 Validering handlar om: Att värdera,

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas

BUMERANG 360. Manager 1. visar om din uppfattning stämmer med kollegornas BUMERANG 360 visar om din uppfattning stämmer med kollegornas Demo Demo Totalt har 6 av 9 slutfört analysen (67 %) Analysdatum: 2008-11-05 Utskriftsdatum: 2013-03-25 Solleftegatan 15 162 53 Vällingby 08-7919800

Läs mer

Framtidens ledarskap. Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor

Framtidens ledarskap. Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor Framtidens ledarskap Learning café Utmaningar i ledarskapet på framtidens arenor Ledarskapet viktigt för oss alla Ett bra ledarskap får oss att trivas och utvecklas medan ett dåligt ledarskap kan påverka

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Negativa organisatoriska aspekter - påverkan på organisering. Torsdag 6 oktober, Teoretiskt pass - Gruppövning

Negativa organisatoriska aspekter - påverkan på organisering. Torsdag 6 oktober, Teoretiskt pass - Gruppövning Negativa organisatoriska aspekter - påverkan på organisering Torsdag 6 oktober, 2016 - Teoretiskt pass - Gruppövning Alvesson, M. (2013) Organisation och ledning: Ett något skeptiskt perspektiv. Hur ser

Läs mer

KÄNNETECKNANDE FÖR BYRÅKRATIN

KÄNNETECKNANDE FÖR BYRÅKRATIN KÄNNETECKNANDE FÖR BYRÅKRATIN ENLIGT WEBER Tjänstemännen är personligen fria och lyder endast under den formella, sakliga ämbetsplikten. Utgör en permanent ämbetshierarki. Har fastställda kompetensområden

Läs mer

Kvalitetspolicy för Eskilstuna kommunkoncern

Kvalitetspolicy för Eskilstuna kommunkoncern Kvalitetspolicy Kvalitet är att tillgodose invånar-, kund- och brukarbehov genom att göra rätt sak på rätt sätt och att med tilldelade resurser uppnå avsett resultat Kvalitetspolicyn är antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Kroppsspråk verbalt, och andra myter

Kroppsspråk verbalt, och andra myter Kroppsspråk verbalt, och andra myter När vi kommunicerar tolkar mottagaren det vi säger genom att hämta 7 procent från orden, 38 procent från rösten och hela 55 procent från kroppsspråket Albert Mehrabian

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

LEDARSKAPSUTVECKLING. Vad är Ledarskap och vad utmärker framgångsrika Ledare? Det Heroiska ledarskapet. Sida 1

LEDARSKAPSUTVECKLING. Vad är Ledarskap och vad utmärker framgångsrika Ledare? Det Heroiska ledarskapet. Sida 1 Sida 1 LEDARSKAPSUTVECKLING Vad är Ledarskap och vad utmärker framgångsrika Ledare? Dessa två grundläggande frågor har sysselsatt forskare och många organisationer sedan åtminstone 1800-talet. Jacobsen

Läs mer

Jämställdhet javisst men hur?

Jämställdhet javisst men hur? Jämställdhet javisst men hur? Nationella skogsprogrammet i praktiken 6 december 2018 Christina Franzén Näringslivets Ledarskapsakademi Jämställdhet Individnivå Människovärde och mänskliga rättigheter Alla

Läs mer

Boomerang 360 ID: Demo. Ensize AB Peter Karlsson

Boomerang 360 ID: Demo. Ensize AB Peter Karlsson Boomerang 360 Demo Totalt har 17 av 20 slutfört analysen (85 %) Analysdatum: 2012-11-15 Utskriftsdatum: 2018-10-30 +46 735 220370 Innehållsförteckning 3 Introduktion 4 Översikt 5 Mål 9 Kommunikation 13

Läs mer

Vision. Vision. Vision. Framgångsrikt förändringsarbete med OBM

Vision. Vision. Vision. Framgångsrikt förändringsarbete med OBM Framgångsrikt förändringsarbete med OBM SWABAs höstträff 2018!1 Varför är det viktigt att förändra? Vad skall uppnås med förändringen? Hur kommer förändringen att påverka de berörda? Hur uppfattas/begrips

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

2012-09-14. Dagens tema. Scenarier för morgondagens talanger

2012-09-14. Dagens tema. Scenarier för morgondagens talanger Dagens tema Scenarier för morgondagens talanger 2 1 En definition Individ som är bedöms ha förmåga, organisatoriskt engagemang och motivation att klättra och lyckas i mer seniora positioner i organisationen

Läs mer

Nor o mer e o c o h c h ann n a n t s änn n a n nd n e D u v äl ä j l e j r! Uppgift f s t t s y t per

Nor o mer e o c o h c h ann n a n t s änn n a n nd n e D u v äl ä j l e j r! Uppgift f s t t s y t per Normer och annat spännande Du väljer! Additiva uppgifter Uppgiftstyper - Styrs av den sammanlagda ansträngningen Disjunctiva uppgifter - Styrs av den mest kompetente i gruppen Conjunctiva uppgifter - Styrs

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vårt värdegrundsarbete 1 Varför ska vi arbeta med värdegrunder? Förvaltningsledningen har definierat och tydliggjort vad värdegrunderna ska betyda för vård-

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2015/128-IFN-010 Eva Sahlén - SNSES03 E-post: eva.sahlen@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Förslag till beslut Individ- och familjenämnden

Läs mer

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken Högskolan Kristianstad Uppdrag AB NY HET MBA i praktiken MBA i praktiken Ett utvecklingsprogram i framkant som utvecklar dig och din organisation på riktigt! Programmet genomförs under sju månader i internatform

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

Chefers arbetsmiljö och betydelse för medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa. Anna Nyberg Med Dr, leg psykolog Stressforskningsinstitutet

Chefers arbetsmiljö och betydelse för medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa. Anna Nyberg Med Dr, leg psykolog Stressforskningsinstitutet Chefers arbetsmiljö och betydelse för medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa Anna Nyberg Med Dr, leg psykolog Stressforskningsinstitutet Chefers arbete Högt arbetstempo med ständiga avbrott Varierat och fragmenterat

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Akademin för Innovation, Design och Teknik. Förändringsarbete. Produkt och processutveckling, KPP306. Av: Ida Holmén

Akademin för Innovation, Design och Teknik. Förändringsarbete. Produkt och processutveckling, KPP306. Av: Ida Holmén Akademin för Innovation, Design och Teknik Förändringsarbete Av: Inledning I denna korta essä kommer jag att berätta om vad förändringsarbete är och vad som krävs för att implementera de i en organisation.

Läs mer