KVALITETSARBETET LÄSÅRET ÅSENS SKOLA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KVALITETSARBETET LÄSÅRET ÅSENS SKOLA"

Transkript

1 KVALITETSARBETET LÄSÅRET ÅSENS SKOLA FÖLJA UPP Resultat och måluppfyllelse... -Vilka är våra resultat och hur ser vår måluppfyllelse ut? ÄMNESPROV/OMDÖMEN VAD HAR GÅTT BRA? De praktiska ämnena Ämnesprov Svenska år 3 Svenska år 4 Matematik år 1-2 Matematik år 4 Engelska år år 5 VAD BEHÖVER UTVECKLAS? Svenska år 1-2 Ämnesprov Matematik år 3 - Mätning, Uppskattning, Skriftliga räknemetoder och Huvudräkning Engelska år 5 No år 1-5 BRUK VAD HAR GÅTT BRA? Vi skapar bryggor mellan ämneskunskaper och ämnesövergripande förmågor. Vi ger eleverna möjlighet att lära sig utveckla sina förmågor att värdera och bedöma sina egna prestationer. Vi arbetar aktivt för att förbättra elevernas arbeten och ger dem möjlighet att visa sin kunskapsutveckling så att de känner ansvar för sina prestationer och resultat. Vi samverkar med varandra för att göra skolan till en god miljö för utveckling och lärande. Vi uppmärksammar elevernas kamratrelationer. Vi har ett elevfokuserat arbetssätt där vi bemöter eleverna med respekt och höga förväntningar. Vi har ett positivt klimat där misstag är tillåtna och ses som lärande. Vi genomför arbetet så att eleverna får utveckla förmågor att lösa problem. Vi tar reda på vad varje elev kan och utgår från det när vi planerar undervisningen. Vi använder informationen för att utvärdera och utveckla undervisningen. Vi organiserar, genomför och förändrar undervisningen så att den fungerar bra för alla elever.

2 Vi uppmärksammar om en elev är i behov av särskilt stöd och samtalar då med berörda personer. Vi tydliggör läroplanens alla delar så att alla elever ska kunna nå så långt som möjligt. Vi använder oss av olika arbetssätt och arbetsformer. Vi genomför undervisningen på ett balanserat sätt. Vi samordnar planeringen av undervisningen bland personalen på skolan. Vi arbetar så att elevernas nyfikenhet och initiativförmåga uppmuntras och utvecklas. Vi utformar undervisningen så att eleverna successivt får ökat ansvar. Eleverna tränas i att vara delaktiga i undervisningen. Vi arbetar för att synliggöra koppling mellan mål för undervisningen till målet för eleverna. Vi bedömer eleverna så att det stimulerar eleverna att bli aktiva i sitt lärande. Vi utvecklar elevernas förmågor att själva bedöma sina resultat samt kunna jämföra med varandra. Vi utformar utvecklingssamtalen så att alla deltagande parter är lika viktiga. Utvecklingssamtalen grundas på elevens utveckling i förhållande till läroplanen. Vi utformar den individuella utvecklingsplanen så att det framgår vad eleven behöver arbeta med för att kunna nå så långt som möjligt vad gäller kunskapskrav och sin egen förmåga. Vi har fungerande rutiner för att uppmärksamma om en elev är i behov av särskilt stöd. Rutiner finns för samarbetet mellan elevhälsa och personal. Vi utgår från elevens behov. Vi har ett nära samarbete med vårdnadshavare vid behov. Vi analyserar elevernas kunskaper och får ett bra underlag för att kunna göra rätt bedömning hur de ligger till i förhållande till kunskapskraven. Vi kommunicerar fortlöpande elevernas kunskapsutveckling med elever och vårdnadshavare. VAD BEHÖVER UTVECKLAS? Integrera jämställdhet naturligt i planering och undervisning. Koppla elevernas föreställningar till vetenskaplig grund. Stimulera eleverna att engagera sig i diskussioner om samhällsfrågor. Förhållningssätt mellan personal och elev. Utveckla elevernas förmågor och intressen oberoende av kön. Ha ett tillitsfullt klimat där personalen diskuterar och omprövar sitt sätt att arbeta. Kartlägga och analysera för att få kunskap om klimatet i skolan samt risker för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Ökad kompetens att anpassa hjälpmedel till elever utifrån sina behov. Organisera så att eleverna själva kan välja, skapa och använda olika uttrycksmedel. Låta eleverna medverka i planering och utvärdering av undervisningen. Stimulera eleverna att bli aktiva i sitt eget lärande. Likvärdig bedömning. Upprättande och dokumentation kring åtgärdsprogram. Dokumentation kring elevers svårigheter. Både kartläggning och uppföljning. Använda olika bedömningsformer för att ge eleverna goda möjligheter att visa kunskaper på olika sätt. Diskutera med övriga skolor hur vi bedömer elevers prestationer i förhållande till aktuella kunskapskrav. ELEVENKÄT VAD HAR GÅTT BRA? Jag är nöjd med mitt utvecklingssamtal. Mina lärare förväntar sig att jag ska nå målen i alla ämnen.

3 Lärarna på min skola tar hänsyn till elevernas åsikter. Elevrådet arbetar med frågor som är viktiga för mig. Jag blir bra bemött på min skola. VAD BEHÖVER UTVECKLAS? Jag upplever att det är arbetsro på lektionerna. Skolarbetet gör mig så nyfiken så jag får lust att lära mig mer. Jag tar ansvar för mitt skolarbete. ANALYSERA Bedöma utvecklingsbehov -Vad beror det på? -Vilka orsaker förklarar resultaten och måluppfyllelsen? ÄMNESPROV/OMDÖMEN DETTA ÄR BRA - VARFÖR? Praktiska ämnena Får arbeta mycket praktiskt och använda kroppen på olika sätt. Storyline Kreativitet och diskussioner Tro på sig själv Ämnesprov svenska år 3 Har lagt tid på de väsentliga delarna i ämnet. Har haft höga förväntningar. Medvetenhet om målen. Respons lärare-elev + elev-elev. Bedömningsmatriser Storyline har utvecklat förmågan att tala och argumentera. Svenska år 4 Har lagt tid på de väsentliga delarna i ämnet. Har haft höga förväntningar. Medvetenhet om målen. Respons lärare-elev + elev-elev Bedömningsmatriser Storyline har utvecklat förmågan att tala och argumentera. Matematik år 1-2 Har varvat praktisk och teoretisk matematik. Den laborativa matematiken har varit schemalagd varje vecka. Matematik år 4 Har varvat praktisk och teoretisk matematik. Den laborativa matematiken har varit schemalagd varje vecka. Varit vana att arbeta laborativt och praktiskt sedan skolstart. Engelska år år 5 År 1-4 har haft engelska sedan Förskoleklassen. Har arbetat mycket varierat genom att läsa, skriva och tala. Höga förväntningar.

4 DETTA BEHÖVER UTVECKLAS - VARFÖR? Svenska år 1-2 Delar av baskunskaperna saknades vilket gjorde att nivån på lärandet lades för högt. Matematik år 3 - Mätning, Uppskattning, Skriftliga räknemetoder och Huvudräkning Har inte haft praktisk och laborativ matematik i den utsträckning som behövts. Engelska år 5 Delar av baskunskaperna saknades vilket gjorde att nivån på lärandet lades för högt. Startade med engelskan först i år 3. No år 1-5 Har fastnat på biologiämnet och de teoretiska delarna. BRUK DETTA ÄR BRA - VARFÖR? Vi har ett ämnesövergripande tankesätt och arbete. När vi använder Storyline som metod krävs ett ämnesövergripande tanke- och arbetssätt naturligt. Vi ger eleverna regelbundet möjlighet att bedöma samt skatta sina egna kunskaper genom checklistor och matriser där kunskaperna tydligt visas. Vi är en liten skola där samverkan är ett måste i både planering och undervisning för att alla eleverna ska få så bra miljö och goda förutsättningar som möjligt. Vi har ett elevfokuserat arbetssätt där vi har höga krav och förväntningar på alla elever utifrån deras förutsättningar. Vi visar och tror på att alla kan och försöker hitta former för att alla ska lyckas. Vi har ett positivt klimat där misstag är tillåtna. Vi ser att misstag är till för att utvecklas och förbättras. Alla har vi något att utveckla och förbättra. Vi genomför arbetet så att varje elev får möjlighet att utveckla förmågan att lösa problem. Vi stimulerar eleverna att tänka ett varv till samt våga prova även om det kan bli tokigt. Vi har genom arbetet med Storyline som metod utvecklat och sett att elevernas förkunskaper måste ligga till grund när vi planerar undervisningen. Detta för att alla ska få de utmaningar som behövs. Utifrån de bedömningar vi regelbundet gör anpassas undervisningen så att den passar bra för alla elever. Vi lyfter elever med behov av anpassningar regelbundet på våra konferenser för att diskutera de åtgärder som behövs göras. Efter det tar vi kontakt med de som är berörda. Inför nya arbetsområden presenterar vi vilka kunskapskrav som gäller och diskuterar dem så att eleverna förstår innebörden. Detta fortsätter vi med kontinuerligt under arbetets gång för att synliggöra och tydliggöra de mål vi arbetar mot. När vi arbetat med Storyline som metod väcks elevernas nyfikenhet till att lära mer samt att ta egna initiativ. Detta har vi även med oss i övrig undervisning. Vi träffar vårdnadshavare regelbundet vid utvecklingssamtal samt när behov uppstår. Vi ringer gärna en gång extra för säkerhets skull. Vi har bestämt att det i första hand är respektive grupps kontaktlärare som sköter kommunikation och information med vårdnadshavare. Vid utvecklingssamtalen utgår vi från aktuella omdömena på elevens kunskapsutveckling. Vi diskuterar tillsammans hur vi ska arbeta för att nå högre måluppfyllelse utifrån Mellerudsmodellen. Den nya mallen är tydlig för lärare, elev samt vårdnadshavare och visar tydligt vilka ämnen man kan vidareutveckla.

5 Utifrån matriser, checklistor och tester av olika slag som vi genomför regelbundet har vi ett bra underlag för att göra en rättvis bedömning. Saknar vi något så kontrollerar vi det extra för att vara säkra. Vi har goda rutiner för elevhälsoarbetet. Vi har en stående punkt på våra arbetslagskonferenser där vi pratar elevhälsa och lyfter de elever som vid tillfället är aktuella och behöver extra. Vi har elevhälsomöten två gånger per termin där vi lyfter de elever som vi är extra oroliga för. DETTA BEHÖVER UTVECKLAS - VARFÖR? Vi integrerar jämställdhet naturligt i vårt arbete men inte medvetet. Vi tänker inte kön utan att alla måste delta oavsett tillhörighet. Vi pratar och diskuterar mycket om den vetenskapliga kopplingen i personalgruppen. Nästa steg vi behöver utveckla är att även eleverna förstår kopplingen mellan sina kunskaper och vetenskaplig fakta. Vi pratar mycket allmänt om samhället i form av nyheter men inte enskilda frågor och debattämnen. Vi behöver stimulera och få eleverna mer engagerade i olika samhällsfrågor. Viktigt att vara medveten om sitt förhållningssätt gentemot eleverna. All personal behöver skapa relationer med elever utifrån behov. Man kan inte behandla alla elever lika. Vi pratar och diskuterar regelbundet arbetssätt och metoder men vi har varit dåliga på att ge konstruktiv kritik om något behöver ändras och/eller utvecklas. Vi behöver prata mer regelbundet och naturligt i personalgruppen om vårt sätt att arbeta. Vi behöver lyfta och diskutera handlingsplanen mot diskriminering och kränkande behandling regelbundet både i personalgrupp och elevgrupp för att aktualisera ämnet. Viktigt att göra en bra kartläggning där alla parter är delaktiga. Vi behöver mer kompetens kring hjälpmedel till våra elever med särskilda behov. Vi behöver även öka vår kompetens kring våra ipads för att använda dem fullt ut som ett pedagogiskt verktyg. Vi är måna om att eleverna ska få vara delaktiga och vara aktiva i sin kunskapsutveckling. Vi behöver dock släppa kontrollen och låta eleverna vara mer aktiva i valen av uttrycksformer. Vi organiserar ofta så att vi bestämmer vilka olika uttryckssätt de ska välja bland för att veta att de får med det de behöver, istället för att de får välja och utvärdera om de valt rätt. Vi låter eleverna vara med och tycka och tänka kring innehållet av undervisningen men känner att det kan bli ännu bättre. Låta dem vara med från början och påverka samt planera upp ett område. Vi sitter och diskuterar samt jämför våra bedömningar kring elevernas kunskaper för att få en likvärdighet på skolan men vi behöver även diskutera och jämföra hur man formulerar sig. Vi diskuterar inte våra bedömningar med övriga skolor utan behöver hitta tillfällen till detta för att få större likvärdighet även mellan övriga skolor i kommunen. Vi har upprättat åtgärdsprogram för de elever som varit aktuella. Vi känner dock att dokumentationen som kartläggning samt uppföljning kan förbättras. Vi behöver utveckla bra former för de nya allmänna råden kring detta område. Vi varierar bedömningsformerna mellan olika arbetsområden och ämnen. Vi behöver utveckla att ge eleverna möjlighet att visa sina kunskaper inom ett och samma arbetsområde/ämne på olika sätt för att få flera chanser och möjligheter att visa sina kunskaper. ELEVENKÄT

6 DETTA ÄR BRA - VARFÖR? Jag är nöjd med mitt utvecklingssamtal. Vi har tydliga samtal där eleven är huvudpersonen och får tydligt veta var han/hon är kunskapsmässigt samt att vi gemensamt bestämmer hur vi ska nå längre. Mina lärare förväntar sig att jag ska nå målen i alla ämnen. Vi visar vilka kunskapskrav och mål som gäller vilket uppmuntrar eleverna att nå så långt som möjligt. Vi har höga förväntningar och krav redan från år 1. Lärarna på min skola tar hänsyn till elevernas åsikter. Eleverna tycker att vi lyssnar på dem när de har något att säga. De deltar även aktivt vid diskussioner och framför sina åsikter. Elevrådet arbetar med frågor som är viktiga för mig. Elevrådet är en grupp som arbetar för att det ska bli så bra som möjligt på skolan. Vi har regelbundna klassråd vilket innebär att alla får ta upp och berätta om saker som är aktuella och behöver diskuteras. Detta är sedan underlag till elevrådet. Jag blir bra bemött på min skola. Det är viktigt att man är trevlig mot varandra. Både personal och elever. DETTA BEHÖVER UTVECKLAS - VARFÖR? Jag upplever att det är arbetsro på lektionerna. Eleverna upplever att det är rörigt då det är många lärarbyten och att lärarna tänker på olika sätt kring vad arbetsro är, vilket även eleverna gör. Skolarbetet gör mig så nyfiken så jag får lust att lära mig mer. Eleverna ser inte att deras nyfikenhet leder till fortsatta kunskaper. De tänker mer kring ordet nyfikenhet och betydelsen av det. Jag tar ansvar för mitt skolarbete. Eleverna känner att de kan göra bättre än de gör. Har svårt att förstå vad ordet ansvar betyder. Många elever på skolan har inte inställningen att skolan är viktig. PLANERA OCH GENOMFÖRA -Vilka åtgärder och utvecklingsinsatser krävs? -Hur ska det organiseras och genomföras? -Vilka metoder och arbetssätt ska vi använda? ÄMNESPROV/OMDÖMEN AKTIVITET NÄR? VEM? Ha höga förväntningar utifrån elevens förutsättningar från skolstart och framåt. Stärka det som alla är bra på.

7 Tydliga mål som eleverna noga känner till och vet vad de står för. Synliggöra innehållet i varje arbetsområde tydligt i klassrummen. Visa och diskutera betygsupplägget för 4-5. Viktigt att veta att det går att komma längre och inte bara nöja sig med nivån för godtagbara kunskaper. Utveckla arbetet med bedömning och matriser. Utveckla arbetet med respons. Lärare-Elev + Elev-Elev Satsa på basämnena och ha enskilda genomgångar för varje grupp/klass varje vecka oavsett antal elever. Arbeta mycket laborativt i matematiken. Strukturera upp matematikarbetet för läsåret. Arbeta mer laborativt i No-ämnet. Detta kommer vi att göra med hjälp av arbetssättet Skellefte-tekniken. Fortsätta med Storyline. Utveckla att arbeta mer medvetet med basämnena matematik och engelska. Göra eleverna medvetna om olika lässtrategier för att tolka olika texter. Detta kommer vi att göra genom att använda Läsfixarna. Genomgång under november Vid arbetslagskonferenserna. Vid arbetslagskonferenserna. Varje vecka. Under matematiklektionerna. Höst- och Vårtermin Schemalagt en lektion per vecka. En gång per termin. Ämnesansvarig personal. Berörd personal för år 4-5. Arbetslagsledare Arbetslagsledare Ämnesansvarig personal. Ämnesansvarig för matematik. Ämnesansvarig för matematik. Ämnesansvarig för No och teknik. Ämnesansvarig för matematik och engelska.

8 Låta eleverna diskutera, jämföra, resonera och argumentera naturligt i alla ämnen för att hitta likheter, skillnader och skapa sammanhang i ett större perspektiv. Detta för att hålla ihop områden och ämnen. Vid svårigheter för elever behöver vi individanpassa på ett bättre sätt så att de får med sig grunderna. Viktigt att följa upp och utvärdera. Göra ett årshjul där alla ämnesområden tydligt visas så att alla lärare vet vad som är på gång. Schematekniskt lösa så att alla lärare följer sin kontaktgrupp och sina ämnen. Vid behov. Hösten 2014 Vid schemaläggning och vid schemaförändringar. Ämnesansvarig personal. Schemaansvarig BRUK AKTIVITET NÄR? VEM? Vi ska fortsätta att arbeta med värdegrundsfrågor regelbundet i vardagen. Vi gör allmänna exempel men vi kommer också att utgå från aktuella ämnen samt elevernas egna erfarenheter. Eleverna kommer att få skriva ner och lämna problem i en speciell brevlåda. Vid klassråd och elevråd. Temadagar och lektioner. Postlådan töms regelbundet. Ansvarig personal i år 4-5.

9 Vi ska arbeta för att personalen ska ha högt i tak där alla säger vad de tycker utan att det känns konstigt. Vi behöver regelbundet diskutera ståndpunkter och situationer som uppstår. Detta kommer att vara en stående punkt på arbetslagsträffarna. De specifika situationer som uppstår och vilka man vill ta upp skrivs i en anteckningsbok som hänger i personalrummet. Vi behöver reflektera över hur relationerna är mellan lärare och elever. Våga se att alla relationer inte fungerar och be om hjälp och tips. Detta gäller även föräldrarelationerna. Vi behöver diskutera hur man bemöter elever och varandra i olika situationer. Viktigt att förstå att vi alla är olika och att alla inte kan bemötas på samma sätt. Detta kommer att vara en stående punkt på arbetslagsträffarna. De specifika situationer som uppstår och vilka man vill ta upp skrivs i en anteckningsbok som hänger i personalrummet. Arbeta aktivt med jämställdhet och vad det står för. Viktigt att ta upp och diskutera olika familjekonstellationer samt olika relationer. Uppmärksamma vad eleverna väljer att göra utifrån könstillhörighet. Utmana eleverna att göra obekväma saker. På arbetslagskonferenserna. På arbetslagskonferenserna. Vid tillverkning av familjer i Storylinearbeten. Vid olika aktiviteter. Arbetslagsledare Arbetslagsledare Ämnesansvarig för idrott.

10 Arbeta aktivt kring partivalet och genom det stimulera eleverna att ta ställning och diskutera olika samhällsfrågor. Vi behöver uppdatera handlingsplanen för kränkande behandling samt arbeta med den under arbetslagsträffar för att känna sig bekväm med den och se vilka rutiner som finns och hur man ska gå tillväga. Få eleverna mer delaktiga i sin undervisning. Vi har nu elevens val schemalagt varje vecka för år 1-5. Ämnet delas upp i perioder så alla elever får möjlighet att göra vad de vill. Det finns då möjlighet att mer detaljerat bestämma innehållet inom skolans ordinarie ämnen. Eleverna får mål och kunskapskrav redogjorda innan ett arbetsområde startar för att själva diskutera och reflektera över hur man ska nå dit. Viktigt att göra det regelbundet och att våga släppa kontrollen som personal. Före under och efter partivalet i Sverige. Hösten Schemalagt en lektion per vecka. Ämnesansvarig för So. Ämnesansvarig för Elevens val. Ämnesansvarig personal. ELEVENKÄT AKTIVITET NÄR? VEM? Vi fortsätter att ha höga förväntningar på våra elever samt respektera deras åsikter och tankar.

11 Utveckla elevrådet till att diskutera och arbeta med elevnära och aktuella frågor. Diskutera i respektive grupp om vad arbetsro står för och innebär. Vara noga med att påminna både när det inte fungerar och även när det fungerar så att de tydligt kan märka och känna skillnad. Detta kan göra att de värderar ordet arbetsro på ett nytt sätt. Elevrådet jämna veckor. Enskilda tillfällen. Ansvarig för elevrådet. Viktigt att även lyfta frågan i personalgruppen så att man har samma syn på definitionen för att inte förvirra eleverna. Detta kommer att vara en stående punkt på arbetslagskonferensen. Prata och diskutera varför man behöver lära sig saker och vad man har för användning av sina kunskaper. Skapa nyfikenhet hos eleverna så att de vill lära mer om något. Uppmuntra dem att vilja veta och lära mer inom ett ämne eller område utifrån deras egen nyfikenhet och intresse. Skriva ut läroplanstexten kring detta och sätta upp i alla klassrum och använda det regelbundet för reflektion. På arbetslagskonferens. Enskilda tillfällen. Arbetslagsledare

12 Lyfta varför vi är i skolan och ge dem förståelse för att det är viktigt redan från år 1 att ta ansvar för sitt arbete i skolan. Visa hur bedömningen går till och att resultatet av detta kan bli påverkat om man inte gör eller får möjlighet att göra sitt bästa. Ämnesansvarig personal. Utveckling innebär förändring Nya arbetssätt, nya förhållningssätt och nya inriktningar måste få genomslag och bli en del av det vardagliga arbetet. Förändringen är genomförd när det nya inte uppfattas som nytt, utan som en rutin som avspeglar hur man brukar göra.

KVALITETSARBETET LÄSÅRET 14-15 ÅSEBRO SKOLA

KVALITETSARBETET LÄSÅRET 14-15 ÅSEBRO SKOLA KVALITETSARBETET LÄSÅRET 14-15 ÅSEBRO SKOLA FÖLJA UPP Resultat och måluppfyllelse... -Vilka är våra resultat och hur ser vår måluppfyllelse ut? ÄMNESPROV/OMDÖMEN VAD HAR GÅTT BRA? Ämnesprov Svenska år

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärare Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärares möte med eleven Förmåga Acceptabel Bra Mycket bra Bedöma och dokumentera enskilda elevers behov och anpassa undervisningen

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan

Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Lärare med inriktning mot arbete i 7-9 samt gymnasieskolan Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Ledarskap Didaktisk Reflektions över professionen Ämnesdidaktiska förmågor relationer med elever,

Läs mer

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Stocksätterskolan ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Innehållsförteckning 1. Normer och värden...3 2. Kunskaper...4 3. Elevernas ansvar och inflytande...5 4. Skola och hem...6 2 Stocksätterskolans

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan

Färsingaskolan. Lokal arbetsplan för Färsingaskolan Färsingaskolan Lokal arbetsplan för Färsingaskolan 2013 Inledning Från och med augusti 2013 har Sandbäcksskolan åk 4-9 flyttat till Färsingaskolan som nu är en 4-9 skola med ca 400 elever. Verksamheten

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Sandarne skola I er Utvecklings-/Arbetsplan beskriver ni hur ni kommer att arbeta med BUN/förvaltningens

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

www.gubbangsskolan.stockholm.se SID 2 (7) STYRDOKUMENT I SKOLAN I skolan finns det styrdokument på flera nivåer: läroplanen Lgr 11 på nationell nivå samt Stockholms stads vision En skola i världsklass

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

www.gubbangsskolan.stockholm.se

www.gubbangsskolan.stockholm.se www.gubbangsskolan.stockholm.se SID 2 (7) STYRDOKUMENT I SKOLAN I skolan finns det styrdokument på flera nivåer: läroplanen Lgr 11 på nationell nivå samt Stockholms stads vision En skola i världsklass

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2015/2016. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2015/2016 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All planering och alla aktiviteter

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder

Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder Grindskolans handlingsplan 2015-2016 Mål och konkreta åtgärder Stimulerande lärande och utmaning för alla Arbetsklimat Grindskolan 2015-2016 Ansvar och inflytande för elever Bedömnings för lärande (BFL)

Läs mer

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15

Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Kvalitetsredovisning Björbo skolan Läsåret 2014/15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vi har under läsåret kontinuerligt arbetat med värdegrunden på skolan, bla har vi samtal med eleverna

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Kvalitetsrapport Hagabackens skola

Kvalitetsrapport Hagabackens skola 2016-06-02 Kvalitetsrapport 2015-2016 Hagabackens skola 1 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Påstående: Årets res. Årets res. Förra året Förra året inte alls/ ganska dåligt % ganska bra/

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Åstorps kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kvidinge skola belägen i Åstorps kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan

Läs mer

Murgårdsskolans 7-9 Arbetsplan läsåret 2013/2014

Murgårdsskolans 7-9 Arbetsplan läsåret 2013/2014 Murgårdsskolans 7-9 Arbetsplan läsåret 2013/2014 Murgårdsskolans vision Murgårdsskolan F-9 ska vara en plats där varje elev får förutsättningar att utvecklas till en individ som har goda kunskaper och

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Skolenkäten hösten 2018

Skolenkäten hösten 2018 Skolenkäten hösten 2018 Huvudmannarapport/Skolenhetsrapport Enkätresultat Vänersborgs kommun Elever Total antal Antal svar Svarsfrekvens Årskurs 5 grundskola 463 433 94% Årskurs 9 grundskola 393 310 79%

Läs mer

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Junibackens skola förskoleklass grundskola åk 1-6 fritidshem Ansvarig rektor Åsa Strömberg 1 Innehåll

Läs mer

All verksamhet vid Södervångskolan har sin utgångspunkt i det uppdrag som skolan får genom nationella och kommunala styrdokument.

All verksamhet vid Södervångskolan har sin utgångspunkt i det uppdrag som skolan får genom nationella och kommunala styrdokument. Inledning All verksamhet vid Södervångskolan har sin utgångspunkt i det uppdrag som skolan får genom nationella och kommunala styrdokument. Vårt mål är att alla barn inom skolans upptagningsområde uppnår

Läs mer

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här 150812 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 2 och 3 Läsåret 2015/2016 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon:

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund

Senast uppdaterad: april Kristina Westlund Senast uppdaterad: april 2016 Kristina Westlund kristina.westlund@malmo.se 0708-133376 Innehåll ANALYSSTÖD FÖRSKOLA... 3 2.1 Normer och värden... 4 2.2 Utveckling och lärande... 4 2.3 Barns inflytande...

Läs mer

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019

Arbetsplan Åtorpsskolan åk /2019 Arbetsplan Åtorpsskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan

Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor. Strandvägsskolan Strandvägsskolan Maria Skoogh Rektor Strandvägsskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013-2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola rn Beslut Dnr 43-2014:8427 Skinnskattebergs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Klockarbergsskolan belägen i Skinnskatteberg kommun 2 (8) Tillsyn i Klockarbergsskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:10013 Stockholms kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Magelungsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (8) Tillsyn i Magelungsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet fungerar under läsåret samt beskriva hur vi

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 4 Dnr 43-2015:8971 Linköpings kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Björn kärrskolan belägen i Linköpings kommun 2 (9) Tillsyn i Björnkärrskolan har genomfört tillsyn av Linköpings

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Datum 130909 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2012/13 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN

LOKAL ARBETSPLAN LOKAL ARBETSPLAN 2015-2016 GRUNDSKOLA: Drottningdals skola 1. UNDERLAG Varje skola i Sverige har i uppdrag att beskriva hur det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) fungerar under läsåret samt beskriva

Läs mer

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Stråtjära F-6 och fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Fritidshemsnätverk 24/11-16

Fritidshemsnätverk 24/11-16 Fritidshemsnätverk 24/11-16 08.30 Föreläsning Christina och Jenny 9.15 Gruppindelning + hämta fika 9.30 Grupparbete inklusive fika 10.15 Återsamling och summering 10.30 Avslutning, utvärdering och fokus

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:4634 Varbergs kommun ks@varberg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bockstensskolan 3-5 i Varbergs kommun 2(9) Tillsyn i Bockstensskolan 3-5 har genomfört tillsyn av

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus

Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus 1(14) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2015/2016 Ann-Kristin Anstérus Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1 LPFÖ 98/10)...

Läs mer

Resultatprofil. Ängbyskolan. Läsåret 2016/2017

Resultatprofil. Ängbyskolan. Läsåret 2016/2017 Resultatprofil Ängbyskolan Läsåret 2016/2017 Vad är en resultatprofil I resultatprofilen redovisas respektive skolas organisation, antal elever och pedagogisk personal, resultat som uppnåtts hos eleverna

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Dnr 43-2016:24 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Klastorpsskolan belägen i Stockholms kommun 2(7) Tillsyn i Klastorpsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms

Läs mer

ein Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun Beslut

ein Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun Beslut ein Beslut Rättviks kommun Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Boda skola belägen i Rättviks kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn i Boda skola genomförde tillsyn av

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola

Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor. Brattfors skola Brattfors skola Sten-Åke Eriksson Rektor Brattfors skola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2013 2014 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13

Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Barn och utbildning Sten-Åke Eriksson Rektor Åsenskolans redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2012-13 Innehåll 1. Resultat och måluppfyllelse... 3 1.1 Kunskaper... 3 1.1.1 Måluppfyllelse...

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Åsaka skola

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Åsaka skola Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Åsaka skola 1-6 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2017/2018 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål; att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse. För att

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling för SFI på Folkuniversitetet i Stockholm, läsåret 2013/2014 Planen omfattar såväl skolans arbete med likabehandling och mot diskriminering

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Ullvi skola

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Ullvi skola Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Ullvi skola Kvalitetsredovisning 2015/2016 Verksamheter inom skolväsendet ska på huvudmanna- och enhetsnivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

Lönekriterier för lärare

Lönekriterier för lärare JÖNKÖPINGS KOMMUN Lönekriterier för lärare Utbildningsförvaltningen 2015-05-29 Innehåll Inledning reviderade lönkriterier 2015... 2 Lönekriterier för lärare... 3 Trygg, stödjande och uppmuntrande lärandemiljö...

Läs mer

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA NORMER OCH VÄRDEN Värdegrundsarbetet Det saknas eller finns i liten utsträckning en gemensam syn på verksamhetens värdegrund bland personalen. Det finns till viss

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 43-2015:9129 Svedala kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Naverlönnskolan belägen i Svedala kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Arbetsplan Fryxellska skolan 2017/18

Arbetsplan Fryxellska skolan 2017/18 Arbetsplan Fryxellska skolan 2017/18 Innehåll Fryxellska skolan arbetsplan läsåret 2017/18... 2 Ledord för arbetet i Fryxellska skola... 2 Vår vision om Fryxellska skolan... 2 Beskrivning av skolan...

Läs mer

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut

r'n Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun Beslut r'n Dnr 43-2016:4433 Sollentuna kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Brage- skola och språkförskola belägen i Sollentuna kommun 2 (9) Tillsyn i Brage- skola och språkförskola har genomfört

Läs mer

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan läsåret 2016/2017 Normer och värden: Lgr 2011 säger att skolan aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stiftelsen Orionskolan Org.nr. 834001-7915 efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Orionskolan belägen i Gotland kommun 2(8) Uppföljning av tillsyn i Orionskolan genomförde tillsyn

Läs mer

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Pedagogisk omsorg Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för.

Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. VFU3 LP Lärandemål 1 kunna arbeta och handla enligt den människo-, demokrati- och kunskapssyn som samhället genom läroplan för grundskolan ger uttryck för. Agera i möte med elever, personal och vårdnadshavare

Läs mer

IUP-plan för Sofia skola

IUP-plan för Sofia skola Utbildningsförvaltningen Sida 1 (6) Sofia skola 2013-11-25 IUP-plan för Sofia skola I denna IUP-plan finns beskrivning av hur vi på Sofia skola kommunicerar runt elevers lärande. Här finns också en beskrivning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2(6) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun

Läs mer

Kvalitetsanalys. Länghemskolan

Kvalitetsanalys. Länghemskolan Kvalitetsanalys Länghemskolan Innehållsförteckning Resultatet av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 5 Inflytande/delaktighet... 8 Arbete i verksamheten... 8 Övriga mål

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Kvalitetsrapport Vedevågs skola

Kvalitetsrapport Vedevågs skola Kvalitetsrapport Vedevågs skola 2015-2016 1 Innehåll 1. GRUNDFAKTA... 4 2. RESULTAT... 5 2.1 Normer och värden... 5 2.2 Måluppfyllelse i arbetet med kursplanernas mål... 6 2.3 Elevinflytande och demokrati

Läs mer

Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.

Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Skolans Mål 2015/2016 MÅL 1: Arbetsro Skollagen 5. Kap. Trygghet och studiero 3 Arbetsmiljö: Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Åsenskolan Rektor Jan Setterberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17

Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-08-23 Förskoleområde Kompassen LVP 2016/17 Läroplanen för förskolan (lpfö98/16) 2.2 Utveckling och lärande Förvaltningens

Läs mer

Strandvägsskolan Björn Svantesson Rektor. Strandvägsskolan

Strandvägsskolan Björn Svantesson Rektor. Strandvägsskolan Strandvägsskolan Björn Svantesson Rektor Strandvägsskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet för läsåret 2012 2013 1 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Mål Alla elever kan, senast i slutet av höstterminen

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9

Sammanfattning Rapport 2012:10. Läsundervisning. inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning Rapport 2012:10 Läsundervisning inom ämnet svenska för årskurs 7-9 Sammanfattning För att klara av studierna och nå en hög måluppfyllelse är det viktigt att eleverna har en god läsförmåga.

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:4784 Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Tingvallaskolan S i Säffle kommun 2 (9) Tillsyn i Tingvallaskolan S har genomfört tillsyn av Säffle kommun under

Läs mer

Kursplanen i ämnet matematik

Kursplanen i ämnet matematik DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet matematik Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:5260 Göteborgs kommun lundby@lundby.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bräckeskolan F-6 i Göteborgs kommun 2 (9) Dnr 43-2015:5260 Tillsyn i Bräckeskolan F-6

Läs mer

VÅGA VISA frågebank vid observation på skola

VÅGA VISA frågebank vid observation på skola 1 VÅGA VISA frågebank vid observation på skola Frågebanken är avsedd att användas som stödmaterial vid förberedelse inför intervjuer vid observation. Tänk igenom i förväg vad ni vill få reda på i varje

Läs mer

Arbetsplan Norrsätraskolan /18

Arbetsplan Norrsätraskolan /18 Arbetsplan Norrsätraskolan 7-9 2017/18 Stärkt ledarskap i pedagogisk verksamhet Vad vi anser är kännetecken på starkt pedagogiskt ledarskap: Strukturerad undervisning, (Likvärdighet, pedagogiska planeringar,

Läs mer

Kungsgårdens skola arbetsplan

Kungsgårdens skola arbetsplan Kungsgårdens skola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Birgitta Wikström 2015-11-05 Kungsgårdens skola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola r Beslut Engelska skolan norr AB Org.nr. 556569-9302 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Engelska Skolan Norr belägen i Stockholms kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn

Läs mer