UTVECKLINGSSTADIUM 7: ELITGRUPPER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTVECKLINGSSTADIUM 7: ELITGRUPPER"

Transkript

1 UTVECKLINGSSTADIUM 7: ELITGRUPPER Träna för att nå full potential/vinna Utvecklingsstadium 7 riktar sig till verksamhet för vuxna simmare som valt att satsa fullt ut på simning, st på halvtid. Här hamnar de som är beredda att satsa helt och hållet under ett antal år för att utveckla sin potential till fullo. Det handlar inte enbart om att förbättra sina topprestationer utan också om att upprepa dem över tid. Ett mått på utveckling är till exempel ett ökat antal toppresultat och topprestationer på årsbasis. Precis som i utvecklingsstadium 6 är det träningen som är av helt avgörande betydelse för prestationsutvecklingen. Träningen i detta stadium planeras individuellt och den aktive bör här nå maximal träningsvolym och belastning under sin idrottskarriär. Därför kommer det ställas stora krav på den totala återhämtningen och olika återhämtningsstrategier är av yttersta vikt. Kapacitetsanalyser, samt långsiktiga utvecklingsplaner, ska göras och kontinuerligt följas upp och utvärderas. I detta stadium tävlar simmaren på st M-nivå och har motivation och fokus mot att nå en internationell simkarriär. De flesta simmare i seniorlandslaget och näst därtill återfinns i detta stadium. Precis som i det föregående stadiet sker här inte några direkta fysiks förändringar genom tillväxt. Däremot kan et fortfarande ske en rad psykosociala förändringar i simmarens liv som kan ha betydelse för simmarens fortsatta utveckling.

2 ÅLDER Inträde i detta stadium sker när mognad, rätt nivå och ambition uppnåtts. Detta sker dock tidigast runt 17 års ålder för flickor och 19 års ålder för pojkar. SYFTE Att simmaren ska optimera förutsättningarna för at nå sin fulla potential. Att stimulera till fortsatt utveckling av färdigheter och kapaciteten som kommer ha betydelse för den fortsatta prestationsutvecklingen men nu uteslutande utifrån individuella förutsättningar samt specialdistanser. FÖRKUNSKAPER Simmaren ska ha en kontinuerlig prestationsförbättring på specialsimsätt och specialdistanser. Simmaren bör också visa på god utveckling på 200 meter medley. Simmaren ska ha de kapaciteten och färdigheter (fysiska, tekniska, taktiska, mental och sociala) som har betydelse för fortsatt simutveckling. Träningsfokus har ändrats från att bygga färdigheter och kapaciteten till att maximera prestationen. Simmaren bör ha genomfört st 900 träningstimmar per år inom simverksamhet i slutet av utvecklingsstadium 6. Simmaren bör vara st kvalificerad för SM. Simmaren ska ha goda fysiska och mentala förutsättningar att klara av den träningsmängd som krävs för att nå internationell elit. SLUTMÅL Simmaren ska visa på kontinuerlig prestationsförbättring och uppnå full potential på specialdistans/-er. Simmaren ska träna för att uppnå såväl toppresultat som topprestationer. Simmaren ska ha alla de kapaciteten och färdigheter (fysiska, tekniska, taktiska, mentala och sociala) som innebär att simmaren har nått sin optimala förmåga. Simmarens träningsfokus ska vara mot perfektion vad gäller färdigheter, samt maximering av tävlingsspecifika färdigheter. Simmaren bör ha genomfört träningstimmar per år inom simverksamheten i mitten av detta stadium. FYSISK INRIKTNING Utifrån kravprofiler och kapacitetsanalyser samt individeulle förutsättningar, bör specialisering ske mot "rätt" tävlingsdistans/-er. Träningen bör vara helt fokuserad mot utveckling av specifika tävlingsdistanser. Det innebär en ökad omfrattning av anaerob tränig för flertalet simmare. Denna typ av träning är viktig utifrån individuella förutsättningar och krav. Tävlingsperioder kan utgöra ett viktigt inslag i träningsprocessen.

3 Den aeroba träningen utgör fortfarande ett viktgit inslag i träningen, om inte för det tävlingsspecifika så för att bibehålla en god återhämtningsförmåga och klara av stora mängder intensiv tränign över tid. Träningsintensisteten är avgörande för optimal utveckling i detta utvecklingsstadium, oasett om tävlingsdistanserna är av mer aerob eller anaerob karaktär. Är inte intensitettern itllräcklig finns risken att inte full superkompenstation uppnås. Träningen ska vara puls- och laktatbaserad. Fysiologiska och metabola profiler ska genomföras. Landträning tillämpas utifrån simmarens behov, förutsättningar och krav. Rörlighets- och styrketräning ska, i varierande omfattning utifrån indivduella behov, ingå som en naturlig del av träningen. Styrketräningsperiodisering ska planeras utifrån syfte och förutsättningar. Såväl bålstabiltet och bålstyrka som övrig stabilitet och rörlighet i skuldror, ryggrad, samt höft-, knä-, fot- och armb gsled ska fortsätta att utvecklas och underhållas. Funktionell träning ska ske i samband med varje simapss. Optimera förberedelserna för toppning ohc prestation. TEKNISK INRIKTNING Optimering och finjusteringar av färdigheter som har betydelse för simmarens specialdistanser. Simamren ska ha kunskap om grundläggande biomekaniska principers betydelse på simträning. Ökat fokus på utveckling av dps och frekvens. Bibehåll och förfina simmarens teknik vad gäller olika styrketräningsmetoder. Fortsatt utveckling och optimering av starter, vändningar och undervattenssim. Simmarens individuella styrkor och svagheter ska identifieras. TAKTISK INRIKTNING Tävlingar är viktiga för hela träningsprocessen. Specifika tävlingsperioder är en del av periodiseringen. Specifika tävlingstaktiska förberedelser ska vara inslag i träningen. Simmaren ska ha en ökad kunskap om olika individuella tävlingstaktiker och deras betydelse för simprestationen, samt även tillämpas dessa. Simmaren ska kunna tillämpa tävlingsanalyser. Simmaren ska ha god kunskap om splittider, tävlingsloppsstrategier, armtagsfrekvens och dps. Simmaren har en god förmåga att planera sina lopp och bedöma konkurrensen vid en specifik tävling. Simmaren har en god förmåga att anpassa sig till olika tävlingssituationer. IDROTTSPYSKOLOGISK INRIKTNING

4 Mental träning är en naturlig del av träningsprocessen. Idrottspsykologis krav- och kapacitetsprofil är ett viktigt verktig för att ytterligare identifiera styrkor och svagheter. Den mental träningen bör vidareutvecklas och individualiseras inom färdigheterna målbilder, inre dialog, självförtroden, målsättning, koncentration, avspänning, spänningsreglering, motivation och coping. Simmaren bör förberedas på att stagnation under vissa perioder kan förekomma trots kontinuerlig träning. Förändring av kapaciteter och färdigheter tar nu längre tid än före och under puberteten, då ingen direkt tillväxt lägnre sker fysiologiskt. Använd en idrottspsykologisk rådgivare som en resurs för utveckling av idrottspsykologiska färdigheter. SOCIAL INRIKTNING Simning är huvudidrott och utgör en stor del av livsstilen. En långsiktig karriärplan finns för hela utvecklingsstadiet. Föreningen gör tillsammans med simmaren en utvecklingsplan för den kommande 3-4 årsperioden, där studier, arbete och simning på heltid ingår. Denna ska kontinuerlig uppdateras. Simmaren ska kontinuerligt skriva träningsdagbok och lära sig reflektera över sin träning. Simmaren har god förståelse för planering och periodersing och det övriga livets påverkan på tränings- och tävlingsprestationen. Därför är den totala planeringen och helheten viktig. Simmaren blir mer självständig för att kunna ta ytterligare ansvar för sin tärning under detta stadium. Karriärplan med professionell inriktning finns. Satsningen bör kombineras med deltidsstuder/deltidsarbete eller vara en full elitidrottssatsning. Dock bör någon form av sidoaktivitet stimuleras så att den aktive utvecklar en identitet som inte ara bygger på tävlingssimning. Simmaren har bra vilo- och återhämtningsstrategier. Simmaren har goda kostvanor. God klubb- och gruppsammanhållning finns runt simmaren. Disciplin, personligt ansvar och positiv kommunikation ska främjas. TRÄNING Simmaren ingår i en dre toppelitgrupp i föreningen alternativt tärnar vid Nationellt eller Regionalt Elitcenter. Högskolan eller den eftergymnasiala utbildning, alternativt arbetsgivararen, ska ta hänsyn till att simmaren har valt en karriär som elitsimmare. Grupp/Fas Ca antal år Ålders Träningstid (vatten) Träningstid (land)

5 Jr landslag 2-3 Fr. 17/19 år 3-4 x x /pass Styrka: 1-3 x 60 Rörlighet: 1-2 x 30 Sr landslag 3-8 Fr. 20/22 år 8-12 x /pass Styrka: 1-3 x 60 Rörlighet: 1-3 x 30 Annan: 0-3 x Karriär simmare Varierande Fr. 23 år 6-10 x /pass Styrka: 1-3 x 60 Rörlighet: 1-3 x 30 Annan: 0-3 x Antalet pass per vecka varierar beroende på träningsplaneringen som bygger på vilka tränignsfaser och tränignserioder simmaren befinner sig i. Träningsplaneringen styrs nu helt och hållet av de individuella behoven. Under fas 1 och 2 i tabellen ovan ökar den totala träningen successivt för att sedan plana ut och successivt avta under den tredje fasen. Krav- och kapacitetsanalyser, samt både kort- och långsiktiga utvecklingsplaner, ska tillämpas. All träning och fördelningen inom olika intensitetszoner, samt fördelningen mellan armsim, bensim och sammansatt simning beror på krav- och kapacitetsanalyser. Utveckling av egenskaper och färdigheter sker kontinuerligt. Träningsvolymen har fortfarande stor betydelse, men även hög träningsintensitet krävs för att uppnå fortsatt utveckling av de aeroba egenskaperna. Volymen bör normalt ligga på cirka meter per vecka, beroende på tävlingsdistanser och individuella förutsättningar. Medeldistansoch distanssimmarna bör, under volymveckor och träningsläger, utöka till cirka meter per vecka. Dubbel-, trippel-, eller multiperiodisering ska tillämpas, det vill säga 1-3 större formtoppar per år. Tillämpa då specifika periodiseringsmodeller som är individuellt anpassade. En målsättning bör vara att st procent av träningen på årsbasis genomförs i en 50-metersbassäng. erbjud simnig och fysiks aktivitet st veckor per år. Frekventa preventiva avbrott är viktigt för att förebygga mental och fysisk utbrändhet. Till exempel fyra veckor sommarlov år 1, tre veckor sommarlov år 2, två veckor sommarlov år 3 och 1-2 månaders vila efter en OS-satsning år 4.

6 Dessa avbrott innebär mycket lätt träning, gärna i alternativa idrotter, eller ingen träning alls. Vissa år bör träningen prioriteras före tävlingsresultat för att lägga fokus på utveckling av kapaciteten och färdigheter. Till exempel om man följer olympiska cykler. Internationella tävlingar är ett viktigt inslag i tränings- och tävlingsprocessen. Det är viktigt för utvecklingen att simmaren exponeras för nya tuffa tävlingsmiljöer. Läger är ett kontinuerligt inslag och utgör ett viktigt inslag i träningsprocessen för att få tillräckligt med träningsstimulans. De bör genomföras i stimulerande elitmiljöer och på varmare breddgrader under vinterhalvåret. Simmaren bör prova om höghöjdsträning är ett alternativ för optimering av kapaciteter. TESTER Nu är simmaren färdigvuxen och har fullt fokus på att nå sin fulla potential. För att göra detta möjligt och hålla koll på träningsprocessen och utvecklingen av olika delgenskaper behöver regelbunda tester genomföras. De tester som rekommenderas för utvecklingsstadium 5 kan användas även i detta utvecklingsstadium. Men även mer individspecifika tester bör användas. Vi rekommenderar även att simmaren 1-2 gånger per år genomgår Simförbundets simidrottsprofil. För att säkerställa simmarens teknikutveckling ska simmaren regelbundet filmas, såväl över som under vattnet. Simmaren bör också filmas på tvlingar och tävlingsanalyser bör göras där såväl simhastighet, frekvens, antal armtag som starter och vändningar mäts och utvärderas.

UTVECKLINGSSTADIUM 6: JUNIOR & SENIOR GRUPPER

UTVECKLINGSSTADIUM 6: JUNIOR & SENIOR GRUPPER UTVECKLINGSSTADIUM 6: JUNIOR & SENIOR GRUPPER Träna att prestera Utvecklingsstadium 6 riktar sig till verksamhet för simmare som har gått igenom puberteten och valt att satsa på simning fullt ut. Simmarna

Läs mer

Mål Kunskap om innehållet i Simlinjens utvecklingsstadier 3, 4 och 5 med betoning på de två första stadierna. Kunskap om hur de tio nyckelfaktorerna

Mål Kunskap om innehållet i Simlinjens utvecklingsstadier 3, 4 och 5 med betoning på de två första stadierna. Kunskap om hur de tio nyckelfaktorerna Simlinjen Mål Kunskap om innehållet i Simlinjens utvecklingsstadier 3, 4 och 5 med betoning på de två första stadierna. Kunskap om hur de tio nyckelfaktorerna för en långsiktig utveckling relaterar till

Läs mer

UTVECKLINGSSTADIUM 5: TRÄNINGSGRUPPER

UTVECKLINGSSTADIUM 5: TRÄNINGSGRUPPER UTVECKLINGSSTADIUM 5: TRÄNINGSGRUPPER Träna att tävla Utvecklingstadium 5 riktar sig till verksamhtet för ungdomar i början, under och precis efter puberteten. Simmaren är redo för detta stadium när tillväxtspurten

Läs mer

UTVECKLINGSSTADIUM 4: UNGDOMSGRUPPER

UTVECKLINGSSTADIUM 4: UNGDOMSGRUPPER UTVECKLINGSSTADIUM 4: UNGDOMSGRUPPER Lära sig simträning Utvecklingsstadium 4 riktar sig till barn från cirka 9 10 år och upp till att puberteten inleds. När tillväxtspurten har påbörjats och simmaren

Läs mer

Simlinjen. Riktlinjer och kvalitetskriterier

Simlinjen. Riktlinjer och kvalitetskriterier Simlinjen Riktlinjer och kvalitetskriterier SIMLINJEN är simningens utvecklingstrappa och utgör grunden för svensk simning. Boken belyser vilka färdigheter individen bör sträva efter att utveckla i olika

Läs mer

Simlinjen. Helsingborg,

Simlinjen. Helsingborg, Simlinjen Helsingborg, 2015-11-07 Simlinjen 1993 Simlinjens 8 utvecklingsstadier 1. Vattenvana och aktiv start. 0-4 år 2. Lekfull siminlärning och rörelseglädje. 4-8 år. 3. Teknikinlärning och fysisk

Läs mer

Varför jag här idag? Elittränare i Spårvägen Simförening, idag Verksamhetschef Förbundskapten för Svenska Juniorlandslaget 1999-2002 Tränare

Varför jag här idag? Elittränare i Spårvägen Simförening, idag Verksamhetschef Förbundskapten för Svenska Juniorlandslaget 1999-2002 Tränare TRÄNING AV JENTER Varför jag här idag? Elittränare i Spårvägen Simförening, idag Verksamhetschef Förbundskapten för Svenska Juniorlandslaget 1999-2002 Tränare seniorlandslaget 2002-2008 Idrottspedagog

Läs mer

Simiaden Brons. Simiaden Guld. Simiaden Silver. Simiaden - Lära sig att träna och tävla. 9-11(+/- 1år) (+/- 1år) (+/- 1år)

Simiaden Brons. Simiaden Guld. Simiaden Silver. Simiaden - Lära sig att träna och tävla. 9-11(+/- 1år) (+/- 1år) (+/- 1år) - Lära sig att träna och tävla Brons 9-11(+/- 1år) Silver 10-12 (+/- 1år) Guld 11-13 (+/- 1år) Verksamheten i nivån är till för barn i förpuberteten och upp tills att puberteten inleds, vilket ofta innebär

Läs mer

Mästerskap - Träna för att tävla

Mästerskap - Träna för att tävla Mästerskap - Träna för att tävla Ungdom Guld Mästerskap Junior Mästerskap Senior Mästerskap Guld FL: 13-17 PO: 15-17 17-20 år äldre 20 år och äldre 17 år och äldre Mästerskapnivån riktar sig mot simmare

Läs mer

6-9 år. 9-12år år Utbildningspolicy

6-9 år. 9-12år år Utbildningspolicy Utbildningspolicy Vi värdesätter våra ledare och deras utbildning. Vi vill att alla nya ledare skall gå en grundutbildning och människan redan på hösten sitt första år Vi vill att alla våra ledare ska

Läs mer

Förbundets talangutvecklingstrappa Fastställd av förbundsstyrelsen den 14 juni 2010

Förbundets talangutvecklingstrappa Fastställd av förbundsstyrelsen den 14 juni 2010 Förbundets talangutvecklingstrappa Fastställd av förbundsstyrelsen den 14 juni 2010 Syftet med förbundets talangutvecklingsplan är att utbilda och utveckla våra unga karateutövare i landslaget och på karategymnasiet.

Läs mer

Klubben med excellence

Klubben med excellence JS linjen EN SIMMARES KARRIÄR Klubben med excellence Detta dokument är en guide och målsättning i Järfälla Simsällskap En simmares karriär är ett verktyg för att uppnå korrekt stimulans i träning, tävling

Läs mer

Vellinge Näsets Simklubbs Blå Tråd

Vellinge Näsets Simklubbs Blå Tråd Vellinge Näsets Simklubbs Blå Tråd 2018-06-18 Utgåva 1 1 Innehållsförteckning Denna progression bygger på Svenska Simförbundets utvecklingstrappa Simlinjen Mål, syfte och ledarnas fortbildning 3 Stadie

Läs mer

UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN

UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN Teknikinlärning ch fysisk aktivitet Tekniksklan riktar sig till verksamhet för barn i cirka 7-12 års ålder, sm genm målrelaterade lekar ch övningar vidareutvecklar grunderna

Läs mer

Att simma i Sala Simsällskap

Att simma i Sala Simsällskap Sala SS - det självklara valet! Att simma i Sala Simsällskap Dagens idrott ställer stora krav på föreningarna förväntningarna är stora på både aktiva och ledare. Många föreningar lockas att driva på barn

Läs mer

SPECIALIDROTT. Ämnets syfte

SPECIALIDROTT. Ämnets syfte SPECIALIDROTT Ämnet specialidrott möjliggör en utveckling av den idrottsliga förmågan mot elitnivå inom en vald idrott. Det behandlar metoder och teorier för prestationsutveckling mot elitnivå. Ämnets

Läs mer

2010-01-01 Kriterier för tävlingsnivåerna!

2010-01-01 Kriterier för tävlingsnivåerna! 2010-01-01 Kriterier för tävlingsnivåerna! Detta dokument är en guide och målsättning för att skapa en långsiktig och välfungerande struktur i Järfälla Simsällskap. Mer detaljerat innehåll finns i JS linjens

Läs mer

Träningslära. Elitymposium 2007. www.johnhellstrom.com www.golfpyramid.se

Träningslära. Elitymposium 2007. www.johnhellstrom.com www.golfpyramid.se Träningslära Elitymposium 2007 www.johnhellstrom.com www.golfpyramid.se Utveckling RESULTAT Nr1 Nr50 Nr200 ÅRTIONDEN Periodisering Volym Struktur Intensitet Frekvens Tävlingsspel Innehåll Träningsspel

Läs mer

Kursen idrottsspecialisering 1 omfattar punkterna 1 2 och 4 7 under rubriken Ämnets syfte.

Kursen idrottsspecialisering 1 omfattar punkterna 1 2 och 4 7 under rubriken Ämnets syfte. SPECIALIDROTT Ämnet specialidrott möjliggör en utveckling av den idrottsliga förmågan mot elitnivå inom en vald idrott. Det behandlar metoder och teorier för prestationsutveckling mot elitnivå. Undervisningen

Läs mer

Lärgruppsplan. Simlinjen. svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER

Lärgruppsplan. Simlinjen. svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER Lärgruppsplan Simlinjen svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER SIMLINJEN är simningens utvecklingstrappa och utgör grunden för svensk simning. Boken belyser vilka färdigheter individen bör

Läs mer

Vägen till Landslaget

Vägen till Landslaget Svenska Judoförbundet Landslaget Vägen till Landslaget Uttagning riktlinjer för svenska Judoförbundets utvecklingstrupper Utvecklingstrupp Utvecklingstruppen är en del i Svenska judoförbundets landslagsprogram

Läs mer

Version: 2. Antagen:

Version: 2. Antagen: Version: 2 Antagen: 2016-05-21 Inledning Svenska Bouleförbundets elitplan ger tydligare struktur och skapar förutsättningar för att dokumentera hur elitsatsningen över tid ser ut. Elitplanen beskriver

Läs mer

Svensk rodds utvecklingsstege mot elit version 2009 01 18

Svensk rodds utvecklingsstege mot elit version 2009 01 18 Bostad: Hos målsman Hos målsman Hos målsman alt. skolbaserat Hos målsman alt skolbaserat Egen bostad alt. Föräldrar/Skolbaserad Egen bostad alt. Föräldrar/Skolbaserad Studier: Grundskola Grundskola el

Läs mer

Gruppstruktur Våren 2009

Gruppstruktur Våren 2009 Bakrund: Jag har gjort bedömningen att uppflyttningar har skett utan att ha en struktur på verksamheten. Vi kan inte genom att ha nuvarande system kunna nå Tyresö SS målsättning. Att satsa på både bredd

Läs mer

Fysträning. Fysiska krav inom alpint. Kondition. Styrka. för r alpina ungdomar. - Hög g aerob kapacitet. - Bra allmän n styrka - Skadeförebygga

Fysträning. Fysiska krav inom alpint. Kondition. Styrka. för r alpina ungdomar. - Hög g aerob kapacitet. - Bra allmän n styrka - Skadeförebygga Fysträning för r alpina ungdomar Tom Pietilä Idrottsmedicin Umeå Universitet Kondition - Hög g aerob kapacitet Fysiska krav inom alpint - För r att orka träna - För r bra återhämtning - Bra anaerob kapacitet

Läs mer

FRÅN PENNA TILL MEDALJ

FRÅN PENNA TILL MEDALJ FRÅN PENNA TILL MEDALJ LARS-OLOF HANSSON GUNAR WISMAR LINNÉ UNIVERSITETET IDROTTSTRÄNARE III 1IV554Ht14 BAKGRUND SIMNING ELIT Tävlingssimning är en bred internationell olympisk (1912) idrott Medaljörerna

Läs mer

SPECIALIDROTT. Ämnets syfte

SPECIALIDROTT. Ämnets syfte SPECIALIDROTT Ämnet specialidrott möjliggör en hälsosam idrottskarriär och prestationsutveckling inom en vald idrott. Det behandlar metoder och teorier samt praktiskt utövande av specifik idrott mot elitnivå.

Läs mer

Träningsplan. Tränare Hannes Assarsson den 22 oktober 2015

Träningsplan. Tränare Hannes Assarsson den 22 oktober 2015 Träningsplan hj Tränare Hannes Assarsson Hannes@skiruncoaching.se 072-305 02 48 den 22 oktober 2015 1. Definitioner och förkortningar Arbetsekonomi Funktionell tröskel Kostnaden i energi för att utföra

Läs mer

SVWF:s Elit och Talangplan. Ett recept för internationell framgång

SVWF:s Elit och Talangplan. Ett recept för internationell framgång SVWF:s Elit och Talangplan Ett recept för internationell framgång Visioner, fakta och mål Vi ska vara etablerade inom Europaeliten inom samtliga områden och strävar kontinuerligt att bli Europas absolut

Läs mer

Välkomna till mitt. Allsidigt tränad hanterar fler situationer. Sportsbasics.com. All Träning Är Preparering För Tävling (och livet)

Välkomna till mitt. Allsidigt tränad hanterar fler situationer. Sportsbasics.com. All Träning Är Preparering För Tävling (och livet) Allsidigt tränad hanterar fler situationer Randers 11 juni All Träning Är Preparering För Tävling (och livet) Det spelar ingen roll hur duktig du är om du är skadad... Välkomna till mitt Träning - Föreläsning

Läs mer

Kontakt Anders Lindsjö Träningsutveckling Styrka för Sport ett helhetskoncept från ungdom till elit

Kontakt Anders Lindsjö Träningsutveckling Styrka för Sport ett helhetskoncept från ungdom till elit Kontakt Anders Lindsjö Träningsutveckling 0739-47 60 48 Anders.lindsjo@punkt.se Styrka för Sport ett helhetskoncept från ungdom till elit Styrka för Sport Fysisk Analys av idrotten Snabbhet Power Styrka

Läs mer

Den Gröna Linjen. Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap. Version

Den Gröna Linjen. Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap. Version Den Gröna Linjen Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap Version 2019-01-21 Förord Ett av målen för LASS är att kunna erbjuda våra tävlingssimmare en gedigen simmarutbildning av

Läs mer

Träning av kondition och uthållighet: - Kort & hårt eller Långt & lätt?

Träning av kondition och uthållighet: - Kort & hårt eller Långt & lätt? Träning av kondition och uthållighet: - Kort & hårt eller Långt & lätt? MAT TIAS FOLKESSON (GIH-STUDENT 1997-99) Vad behöver vi bli bra på? Kondition (VO 2 max) Utnyttjandegrad (% av VO 2 max) (Anaerob

Läs mer

Läroplan för handbollslinjen vid Solvalla Idrottsinstitut

Läroplan för handbollslinjen vid Solvalla Idrottsinstitut Läroplan för handbollslinjen vid Solvalla Idrottsinstitut Handbollslinjen vid Folkhälsan utbildning Ab Solvalla idrottsinstitut är resultatet av ett samarbete mellan FHU, Finlands handbollsförbund och

Läs mer

Mät- och utvärderingsmetoder ur ett holistiskt perspektiv. Licenskurs,

Mät- och utvärderingsmetoder ur ett holistiskt perspektiv. Licenskurs, Mät- och utvärderingsmetoder ur ett holistiskt perspektiv Licenskurs, 2017-11-17 Kontinuerlig prestationsutveckling? Överträning Optimal träning Underträning Två ytterligheter 1. Hur mycket belastning

Läs mer

Svenska Armsportförbundet Utvecklingstrappa

Svenska Armsportförbundet Utvecklingstrappa Svenska Armsportförbundet Utvecklingstrappa 2014-05-30 Roine Eklund 1 Innehållsförteckning Svenska Armsportförbundet... 1 Inledning... 4 Lekstadiet, -12 år (Subjunior)... 6 I stadiet läggs fokus på att...

Läs mer

Ilir Latifi T2 Idrottshögskolan Stockholm Tränarlinjen. kurs Träningslära 2005-10-18. Träningsplanering för brottning

Ilir Latifi T2 Idrottshögskolan Stockholm Tränarlinjen. kurs Träningslära 2005-10-18. Träningsplanering för brottning Ilir Latifi T2 Idrottshögskolan Stockholm Tränarlinjen. kurs Träningslära 2005-10-18 Träningsplanering för brottning 1 Innehållsförteckning Innledning s. 3 Metod s. 3 Kravanalys s. 3-6 Aerobkapacitet s.

Läs mer

Träningslära. Introduktion Tränarskap I, 30hp & Specialidrott I, 30hp Ht 2018

Träningslära. Introduktion Tränarskap I, 30hp & Specialidrott I, 30hp Ht 2018 Träningslära Introduktion Tränarskap I, 30hp & Specialidrott I, 30hp Ht 2018 Fysiologen III 1988 Examensarbete 1988 Träningslära Fig 1. Från Introduktion till Träningsläran, Johnny Nilsson och Ulf Almgren

Läs mer

KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet

KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet Utgåva 2 - augusti 2016 1 Förord I detta kompendium har vi försökt tydliggöra KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för alla ledare, spelare

Läs mer

Innehåll. Testrutiner version

Innehåll. Testrutiner version Testrutiner version 2019 Innehåll Inledning... 3 Målgrupper och tester... 3 Viktgränser... 4 Perioder för tester på hemmaplan... 4 Träningsrapport... 4 OBLA- och max VO2 test... 4 Den maximala syreupptagningsförmågan....

Läs mer

Förord. utvecklingstrappan. www.tennis.se

Förord. utvecklingstrappan. www.tennis.se K C E V T U N A P P A R T S G LIN Förord Sveriges Olympiska kommitté har som krav att alla olympiska idrotter skall ha en Kravanalys som beskriver idrottens specifi ka krav idag och i framtiden. Till kravanalysen

Läs mer

Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå.

Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå. Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå. Maximalstyrkefaktorn är väldigt avgörande för prestationen på elitnivå. Sedan skiljer det givetvis mellan olika idrotter hur stark man

Läs mer

DEFINITION AV EN MÖJLIGHET

DEFINITION AV EN MÖJLIGHET En situation som kännetecknas av såväl frånvaro av oöverstigliga hinder som tillgång till de medel, inre eller yttre, som krävs för att övervinna de hinder som återstår DEFINITION AV EN MÖJLIGHET ORIENTERING

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning 1. Bra träning Fundera och diskutera! Fundera en stund över nedanstående områden. Sätt ett kryss i den ruta som du tycker bäst passar in på din uppfattning om vad som är viktigast för din idrott. Jämför

Läs mer

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SYNKRONISERAD KONSTÅKNING 2014-2015

SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SYNKRONISERAD KONSTÅKNING 2014-2015 SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET 2014-05 SVENSKA KONSTÅKNINGSFÖRBUNDETS ELITPROGRAM FÖR SYNKRONISERAD KONSTÅKNING 2014-2015 Vision: Svenska Konståkningsförbundets vision med elitverksamheten är att vara en

Läs mer

Tränarutbildning i förening

Tränarutbildning i förening Tränarutbildning i förening Svenska Fotbollsakademin 2010 Information om tränarutbildningarna i Svenska Fotbollsakademins utbildningsprogram Tränarutbildning - Fotbollsträning Barn- och ungdomsträning

Läs mer

Träning och Tävling 2014

Träning och Tävling 2014 Träning och Tävling 2014 Dagens Program Tävlingsprogram Anmälan till tävling Tävlingar Regatta, SUC, Maraton Uttagningar Besättningar Träningsprogram För vem Tempon 1-5 = olika puls Utvecklingstrappan

Läs mer

Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014

Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014 Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014 Sammanfattning En simhall är stadens mest omtyckta friskvårdsanläggning, här samsas barn, ungdomar och vuxna i en rad olika aktiviteter som simskola, skolsim,

Läs mer

Träning och Tävling 2010

Träning och Tävling 2010 Träning och Tävling 2010 Dagens Program Tävlingsprogram Anmälan till tävling Tävlingar Regatta, SUC, Maraton Uttagningar Besättningar Träningsprogram För vem Tempon 1-5 = olika puls Utvecklingstrappan

Läs mer

Den Gröna Linjen. Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap. Version

Den Gröna Linjen. Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap. Version Den Gröna Linjen Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap Version 2015-09-02 Förord Målet för LASS är att kunna erbjuda våra tävlingssimmare en gedigen simmarutbildning av högsta

Läs mer

Välkomna. Täby Sim Föräldraforum

Välkomna. Täby Sim Föräldraforum Välkomna Täby Sim Föräldraforum Agenda Syftet med ett föräldraforum Täby sim organisation Kommunikation idag Föräldramedverkan Profilprodukter Styrelsens sammansättning och erfarenheter Valberedningen

Läs mer

NEPTUNS HANDBOK - Tävlingssimning

NEPTUNS HANDBOK - Tävlingssimning NEPTUNS HANDBOK - Tävlingssimning Vår vision SK Neptuns tävlingssimning ska vara en sverigeledande tävlingsverksamhet samt en förebild inom svensk simning där tävlande ungdomar och elitsatsande vuxna stimuleras

Läs mer

Svensk konstsimnings utvecklingstrappa

Svensk konstsimnings utvecklingstrappa Svensk konstsimnings utvecklingstrappa 1 SVENSK KONSTSIMNINGS UTVECKLINGSTRAPPA Projektledning: Paula Sinkkonen och Sofia Kuylser Arbetsgrupp: Clara Goksör, Anna Högdal, Sofia Kuylser, Maria Olofsson,

Läs mer

Att träna med ÄSS -ett dokument för simmare och föräldrar-

Att träna med ÄSS -ett dokument för simmare och föräldrar- Att träna med ÄSS -ett dokument för simmare och föräldrar- Simträning i ÄSS våra riktlinjer Detta är ett dokument som på ett enkelt sätt ska förklara hur vi arbetar med träningsverksamheten i ÄSS. För

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Uppsala skidgymnaium

Verksamhetsbeskrivning Uppsala skidgymnaium Verksamhetsbeskrivning Uppsala skidgymnaium Träningsplanering: Redan de gamla grekerna insåg vinsterna med att strukturera, planera och periodisera sin träning för att nå en formtopp i samband med dåtidens

Läs mer

SKF:s Utvecklingstrappa - Slätvatten - Kajak

SKF:s Utvecklingstrappa - Slätvatten - Kajak Svenska Kanotförbundet 2011-04-06 Författare: Mikael Westlén Medförfattare: Stefan Gustafsson SKF:s Utvecklingstrappa - Slätvatten - Kajak Långdistans - Maraton Förord Den här utvecklingstrappan är framtagen

Läs mer

Fysiologi & träningslära. Örkelljunga Orienteringsgymnsaium

Fysiologi & träningslära. Örkelljunga Orienteringsgymnsaium Fysiologi & träningslära Örkelljunga Orienteringsgymnsaium Fysiologi & Träningslära Viktiga träningsprinciper Blodomloppet Andningen Aerob effekt Submaximal effekt Aerob kapacitet Central och lokal kapacitet

Läs mer

Tränings- och Tävlingsgrupp 13 år och äldre (födda 02 och tidigare):

Tränings- och Tävlingsgrupp 13 år och äldre (födda 02 och tidigare): Tränings- och Tävlingsgrupp 13 år och äldre (födda 02 och tidigare): HT (15 veckor) 1tim/vecka HT (15 veckor) 2tim/vecka (+ fysträningsspass och teori) VT (17 veckor) 1 tim/ vecka VT(17veckor) 2 tim/vecka

Läs mer

Simhopp - landslaget 2018

Simhopp - landslaget 2018 Vad krävs av en landslagshoppare? Simhopp - landslaget 2018 En landslagsaktiv i simhopp är en elitidrottsman/elitidrottskvinna och behöver därför leva som en sådan. Vi strävar efter att simhopparna ska

Läs mer

SIMKLUBBEN SYDSIM VERKSAMHET & SIMLINJE

SIMKLUBBEN SYDSIM VERKSAMHET & SIMLINJE SIMKLUBBEN SYDSIM VERKSAMHET & SIMLINJE Version 1 maj 2017 Simklubben Sydsim vill ligga i framkant när det gäller simidrott och framförallt simning, genom att erbjuda simundervisning och träning av hög

Läs mer

TENTAMEN. Fysiologi tema träning, 4,5 hp. Sjukgymnastprogrammet

TENTAMEN. Fysiologi tema träning, 4,5 hp. Sjukgymnastprogrammet Nummer: 1 TENTAMEN Fysiologi tema träning, 4,5 hp Sjukgymnastprogrammet Ansvarig för tentamen: Eva Jansson, avd. för klinisk fysiologi, institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet Nummer:

Läs mer

Föreningsträdet Simning. Idrottskunskap

Föreningsträdet Simning. Idrottskunskap Föreningsträdet Simning Idrottskunskap Simningstermer Vår grupp Hur kan vi utvecklas som simmare? Aktiva 13 år Handledning Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet specialidrott i gymnasieskolan; beslutade den 19 november 2011. SKOLFS 2010:144 Utkom från trycket den

Läs mer

Gruppstruktur Hösten

Gruppstruktur Hösten Bakrund: I denna stuktur arbetar vi oavsett födelsedatum man är 15 år först när man fyller 15 år. VVi vill behålla simmarna länge i verksamheten. Det finns en stor flexibilitet i detta system rikttider

Läs mer

Mot Rio och därefter.. Skånesims årsmöte

Mot Rio och därefter.. Skånesims årsmöte Mot Rio och därefter.. Skånesims årsmöte 2016-03-19 Swim Open Stockholm EM, London Sum-Sim, Linköping SM/JSM, Norrköping EJM och NUM OS, Rio Svensk elitsimning 2016 Kick-off och Svenska Simspelen

Läs mer

Västerås skidklubb Karin Spets

Västerås skidklubb Karin Spets Träningsplanering Svart grupp En liten introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Tänk på att svart grupp är åldern 13 till 14 år och att i den åldern är det viktigaste att få in en skidvana

Läs mer

Skador vanligt på Sveriges Riksidrottsgymnasier

Skador vanligt på Sveriges Riksidrottsgymnasier Skador vanligt på Sveriges Riksidrottsgymnasier Skadeförekomsten hos unga idrottare på Sveriges Riksidrottgymnasier (RIG) har kartlagts under två års tid. Studiens resultat visar att många av ungdomarna

Läs mer

Mölndals Allmänna Simsällskap

Mölndals Allmänna Simsällskap Mölndals Allmänna Simsällskap Från babysim till simlandslaget MÖLNDALS ALLMÄNNA SIMSÄLLSKAP Page Sida 1 1 Mölndals Allmänna Simsällskap Mölndals Allmänna Simsällskap (MASS) är en ideell simklubb, som bildades

Läs mer

SIMLINJEN I SÖDERTÄLJE SIMSÄLLSKAP

SIMLINJEN I SÖDERTÄLJE SIMSÄLLSKAP Andreas Jonerholm januari 2017 Idrottens vision Svensk idrott - va rldens ba sta Svensk idrott vill vara ba st i va rlden fo r alla pa alla niva er. Vi vill sta ndigt utvecklas och fo rba ttras ba de till

Läs mer

Talang. Talang Coaching. Talang. Talang. Från nybörjare till elit 2007-12-04

Talang. Talang Coaching. Talang. Talang. Från nybörjare till elit 2007-12-04 Talang Coaching Från nybörjare till elit 2007-12-04 Vad är talang? Talang När ser/upptäcker man talang? Vad blir det av en talang? Hur mycket spelar miljön och arv in? Talang Talang är en medfödd kapacitet,

Läs mer

Alpin skidåknings kriterier för deltagande i

Alpin skidåknings kriterier för deltagande i De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna 2005-2019) De enskilda idrottsorganisationerna har upprättat specifika kriterier genom så kallade

Läs mer

Fysiologiska riktlinjer för innebandyspelare

Fysiologiska riktlinjer för innebandyspelare Fysiologiska riktlinjer för innebandyspelare En bra träningsplanering bör utgå ifrån de fysiska krav som ställs på en innebandyspelare. Arbetet med att kartlägga dessa krav är ett pågående arbete inom

Läs mer

Grundläggande mentala färdigheter

Grundläggande mentala färdigheter Grundläggande mentala färdigheter Peter Hassmén Institutionen för psykologi & Umeå centrum för idrottsvetenskap vid Umeå universitet Mentala färdigheter? 1.? 2.? 3.??????? Hassmén 2012 1 Mentalt några

Läs mer

De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna )

De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna ) De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna 2005-2017) De enskilda idrottsorganisationerna har upprättat specifika kriterier genom så kallade

Läs mer

LICENSED 1080 PERFORMANCE SPECIALIST

LICENSED 1080 PERFORMANCE SPECIALIST MOVEMENT SYSTEMS LICENSED 1080 PERFORMANCE SPECIALIST MOVEMENT IS THE ESSENCE OF PERFORMANCE Som Licensierad 1080 Performance Specialist kommer du ha en unik förmåga att kunna analysera och förstå funktionell

Läs mer

EURO CENTER (Nationella BADMINTON Centret)

EURO CENTER (Nationella BADMINTON Centret) EURO CENTER (Nationella BADMINTON Centret) EURO CENTER Bakgrund: Styrelsen i Svenska Badminton Förbundet beslöt år 2008 att det skulle startas upp ett Nationellt Badminton Center där de bästa svenska landslagsspelarna

Läs mer

Atleter som spelar fotboll... inte Fotbollsspelare som spelar boll. All Träning Är Preparering För Tävling/Match (och livet)

Atleter som spelar fotboll... inte Fotbollsspelare som spelar boll. All Träning Är Preparering För Tävling/Match (och livet) All Träning Är Preparering För Tävling/Match (och livet) Det spelar ingen roll hur duktig du är om du är skadad... Mission.. Atleter som spelar fotboll... inte Fotbollsspelare som spelar boll Sportsbasics

Läs mer

Åldersanpassad träning

Åldersanpassad träning Kronologisk och biologisk ålder. Olika fysiska förutsättningar - muskelfibrer vi föds med Viktigt att ta vara på barns och ungdomars åldersfaser och vad de erbjuder för att lägga grunden för framtida hälsa

Läs mer

EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET

EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET MEDSPELAREN EN UTBILDNING FÖR HELA LIVET Som ishockeyklubb har vi ett stort ansvar. Redan i tidiga åldrar kommer barn till oss och vår skridskoskola sedan följer vi dem genom ungdomsverksamheten hela vägen

Läs mer

Föreningsträdet Simning. Framtiden

Föreningsträdet Simning. Framtiden Föreningsträdet Simning Framtiden Junior- och seniortiden Skola - idrott Framtidens ledare Aktiva 16 år Handledning Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av

Läs mer

ORIENTERINGENS KRAVPROFIL FRÅN START TILL MÅL PÅ KORTAST MÖJLIGA TID

ORIENTERINGENS KRAVPROFIL FRÅN START TILL MÅL PÅ KORTAST MÖJLIGA TID ORIENTERINGENS KRAVPROFIL FRÅN START TILL MÅL PÅ KORTAST MÖJLIGA TID HELENA JANSSON Leksands OK VM: 2 guld, 5 silver, 6 brons EM: 3 guld, 2 brons Jerringpriset: 4a 2009 5a 2011 2 silver och 3 brons World

Läs mer

Idrottsutveckling, danssport 22/4 2012

Idrottsutveckling, danssport 22/4 2012 Idrottsutveckling, danssport 22/4 2012 RF:s talang- och elitplan 2012 RF elitavd Grenprofil / kravanalys Utvecklingstrappa Långsiktiga elitplaner RF elitavd Kapacitetsprofil / rådgivning Träningskoncept

Läs mer

Malmö Kappsimningsklubb Malmös. Största Idrottsförening

Malmö Kappsimningsklubb Malmös. Största Idrottsförening 1982-2018 Malmös Största Idrottsförening Malmö kappsimningsklubb är Malmös största idrottsförening med drygt 4000 medlemmar årligen. Vi är en klubb som erbjuder allt från babysim till simning och simhopp

Läs mer

Lärande mål struktur för Sverige. Komplexa kompetenser för nivå 1-4 i alla utbildningsdomäner

Lärande mål struktur för Sverige. Komplexa kompetenser för nivå 1-4 i alla utbildningsdomäner Lärande mål struktur för Sverige Komplexa kompetenser för nivå 1-4 i alla utbildningsdomäner Arbetsfält Den utbildade tränaren kan arbeta i ett av de nedanstående fälten Prestation Utveckling Elit Generella

Läs mer

Klubbträning våren 2010

Klubbträning våren 2010 Klubbträning våren 2010 Under den gångna helgen har först OL-kommittén, sedan träningsgruppen inom OL-kommittén träffats för att diskutera och planera klubbträningen i vår. Med oss hade vi de gula lapparna

Läs mer

TRÄNINGSINSTRUKTIONER

TRÄNINGSINSTRUKTIONER I. Träningsinstruktioner för 13-15 år Teknik (Koordination) I den här åldern inleds den grentekniska skolningen på allvar. Från att i åldern 6-9 haft fokus på motorisk träning och i åldern 10-12 på koordinativ

Läs mer

I K I V I N I E M L E G. S J U K G Y M N A S T K A R I K I V I N I E M I L E G. S J U K G Y M N A S T K A S T T R Ä N A R E I S Ö D E R T Ä L J E I F

I K I V I N I E M L E G. S J U K G Y M N A S T K A R I K I V I N I E M I L E G. S J U K G Y M N A S T K A S T T R Ä N A R E I S Ö D E R T Ä L J E I F HÅLLBAR K A RTRÄNING I K I V I N I E M L E G. S J U K G Y M N A S T K A R I K I V I N I E M I L E G. S J U K G Y M N A S T K A S T T R Ä N A R E I S Ö D E R T Ä L J E I F HÅLLBAR TRÄNING - INNEHÅLL Generella

Läs mer

Ungdomslyftet. Svensk simhoppning lyfter ungdomar till en högre nivå. Bakgrund

Ungdomslyftet. Svensk simhoppning lyfter ungdomar till en högre nivå. Bakgrund Ungdomslyftet Svensk simhoppning lyfter ungdomar till en högre nivå Bakgrund 2016 var första gången sedan 1908 som ingen svensk simhoppare fanns representerad vid de Olympiska Spelen. Nu är det dags att

Läs mer

Tema Fysik. Henrik Löfås. Monday, 13 August, 2012

Tema Fysik. Henrik Löfås. Monday, 13 August, 2012 Tema Fysik Henrik Löfås Lätt att mäta fysisk kapacitet? VO2Max test? Testbana? 3000m/5000m bana? 20*200m?... Löpning vs. orientering Jämn hög belastning Tempo-uthållighet avgörande Ojämn belastning, höga

Läs mer

Ett utbildningsprogram för tränare på elitförberedande nivå samt tränare på elitnivå.

Ett utbildningsprogram för tränare på elitförberedande nivå samt tränare på elitnivå. Idrottens Elittränarutbildning, ETU Kursbeskrivning 2016-2017 Ett utbildningsprogram för tränare på elitförberedande nivå samt tränare på elitnivå. SISU Idrottsutbildarna genomför i samarbete med RF Idrottens

Läs mer

Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg

Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Förbättra prestationsförmågan Det finns flera delar som bidrar till konditionen, uthållighetsförmågan.

Läs mer

Maxa. din simträning. NY BOK beställ idag

Maxa. din simträning. NY BOK beställ idag Maxa din simträning NY BOK beställ idag Älska att simma Oavsett om du simmar i motionssyfte eller har tävlingsambitioner vill du känna att du utvecklas - orka lite längre, simma lite fortare. Tanken med

Läs mer

SPONSORSIM TILL STÖD FÖR SIMMARNA I SOLNA SUNDBYBERG SIMSÄLLSKAP

SPONSORSIM TILL STÖD FÖR SIMMARNA I SOLNA SUNDBYBERG SIMSÄLLSKAP SPONSORSIM TILL STÖD FÖR SIMMARNA I SOLNA SUNDBYBERG SIMSÄLLSKAP 04 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Sponsorsim...3 Information om sponsorsim...3 Datum...3 Tid...3 Var...3 Organisation/verksamhet...3

Läs mer

Definitioner. Allmänt om fysisk aktivitet. Barn och ungdomars utveckling

Definitioner. Allmänt om fysisk aktivitet. Barn och ungdomars utveckling Barn och ungdomars utveckling Dan Andersson Definitioner Fysisk aktivitet = Alla sorters rörelser som leder till att energi förbrukas Motion = medveten fysisk aktivitet med viss avsikt Träning = en mer

Läs mer

Träna rätt och bli en stjärna

Träna rätt och bli en stjärna Träna rätt och bli en stjärna Höja verksamhetens kvalitet på alla nivåer inom vår idrott Elitplanen beskriver viktiga steg i en triathlets utveckling från unga år ända upp i senioråldern Målsättningen

Läs mer

För de två första nivåerna har vi fokuserat på bedömningar som integrerar flera olika lärande mål i en bedömning uppgift.

För de två första nivåerna har vi fokuserat på bedömningar som integrerar flera olika lärande mål i en bedömning uppgift. Ungern I Ungern kombineras bedömningssystemet på nivå 1 & 2 bedömningen olika formativa bedömningar med en summativ bedömningar (även olika delar) vid slutet av varje nivå i tränarutbildningen. Utbildningen

Läs mer

Träna effektivare Lärgruppsplan

Träna effektivare Lärgruppsplan TRÄNINGSLÄRANS GRUNDER Träna effektivare Lärgruppsplan Lärgruppsplan Att träna rätt saker, vid rätt tillfälle, på rätt sätt gör att du som tränare kan bidra till en optimal träning där din adept kan få

Läs mer

WORKSHOP Ungdomsutveckling

WORKSHOP Ungdomsutveckling WORKSHOP Ungdomsutveckling 2017-06-11 Mål/Syfte Värdegrund / Ledord Identifiera en talang Drop-Outs Film Motivation Svensk Innebandys Utvecklingsmodell - SIU Kommande förändringar inom IFK Gnesta Målsättning:

Läs mer

Effektiv träning. Åldersanpassad Fysisk Träning. Prepubertalt-Pubertalt

Effektiv träning. Åldersanpassad Fysisk Träning. Prepubertalt-Pubertalt Effektiv träning Åldersanpassad Fysisk Träning Prepubertalt-Pubertalt Syfte med utbildningen Förståelse för effektiv rörelse Förståelse för det motoriska systemet Förståelse för adaption Belysa syftet

Läs mer

Tyngdlyftningsrogram 2-4 pass per vecka

Tyngdlyftningsrogram 2-4 pass per vecka Inför detta program har du byggt en solid teknik och du har tränat någon form av träningsprogram för olympiska lyft tidigare. Förslagsvis våra inlärningsprogram och något av våra 3 eller 4 dagarsprogram.

Läs mer