UTVECKLINGSSTADIUM 6: JUNIOR & SENIOR GRUPPER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTVECKLINGSSTADIUM 6: JUNIOR & SENIOR GRUPPER"

Transkript

1 UTVECKLINGSSTADIUM 6: JUNIOR & SENIOR GRUPPER Träna att prestera Utvecklingsstadium 6 riktar sig till verksamhet för simmare som har gått igenom puberteten och valt att satsa på simning fullt ut. Simmarna går nu oftast i gymnasiet och det är viktigt att öka träningsdosen genom hela stadiet så att ninte simmaren planar i sin utveckling. De flesta simmare har i detta utvecklingsstadium slutat växa på längden, framför allt flickor. Däremot kan fortfarande en naturlig muskulär tillväxt ske, framför allt för pojkar. Träningen kommer nu att ha en helt avgörande betydelse för prestationsutvecklingen då simmaren inte längre får något gratis via tillväxt. Det är därför viktigt att simmaren uppnått goda mentala, tekniska och fysiologiska (i första hand aeroba och styrkemässiga) grundfärdigheter för att klara av och tillgodogöra sig den kommande träningen. Träningen i detta utvecklinsstadium är likartad den för vuxna idrottare även om den totala träningstiden ännu inte ligger på samma nivå. Simmaren är i detta stadium mottaglig, utifrån individuella förutsättningar, för alla typer av träning. Inledningsvis bör simmaren också exponeras för olika typer av träning (olika kombinationer av volym och intensitet) för att säkerställa den fortsatta individuella träningsinriktningen. Kapacitetsanalyser samt långsiktiga utvecklingsplaner bör göras. I detta stadium tävlar simmare på JSM eller däröver. Även om det inte sker så stora fysiska förändringar utifrån tillväxt i detta stadium sker det framför allt stora psykosociala förändringar som kommer att ha stor betydelse för simmarens fortsatta utveckling.

2 Ålder Inträde i detta stadium sker när mognad, rätt nivå och ambition uppnåtts. Detta sker dock tidgast runt 15 års ålders för flickor och 17 års ålders för pojkar. Förkunskaper Simmaren ska ha tävlat och visat utveckling på 400 meter medley för att säkerställa fokus på aerob utveckling och allsidighet samt på 1-2 simsätt som simmaren identiferats ha god fallenhet för. Simmaren bör ha tävlat på samtliga tävlingsdistanser. Simmaren ska ha goda tekniska färdigheter, snabbhet och uthållighet i sitt eller sina specialsimsätt. Simmaren bör ha deltagit på Sum-Sim, Ungdoms-GP och andra inbjudningstävlingar på lokal och regional nivå. Simmaren bör vara kvalificerad för JSM. Simmaren bör ha genomfört minst 800 träningstimmar per år inom simverksamhet i slutet av stadiet (cirka 700 timmar om simmare varit kortare tid i stadiet eller sysslat med andra idrotter parallellt). Simmaren ska klara av de träningsserier som rekommenderades i utvecklingsstadium 5. Simmaren ska kunna utföra grundläggande rörlighetsövningar på land. Syfte Att simmaren ska prestera som tävlingssimmare. Att stimulera till fortsatt utveckling av färdigheter och kapaciteter som kommer ha betydelse för den fortsatta prestationsutvecklingen, men som nu är mer specifika utifrån individuella förutsättningar samt specialsimsätt och specialdistanser. Slutmål Simmaren ska ha en kontinuerlig prestationsförbättring på specialsimsätt och specialdistanser. Simmaren bör också visa på god utveckling på 200 meter medley. Simmaren ska ha alla de grundläggande kapaciteter och färdigheter (fysiska, tekniska, taktiska, mentala och sociala) som har betydelse för den fortsatta simutvecklingen i utveklingsstadium 7. Träningsfokus har ändrats från att bygga färdigheter och kapaciteter till att maximera prestationen. Simmaren bör ha genomfört minst 900 träningstimmar per år inom simverksamhet i slutet av stadiet. Simmaren bör vara minst kvalificerad för SM. Fysisk inriktning Utifrån kravprofilen och kapacitetsanalyser (Svenska Simförbundet 2014), samt individuella förutsättningar, bör specialisering ske mot lämpligt simsätt och distanser. Medley bör, även om det inte är specialsimsätt, ingå som ett inslag i både träning och tävling för att säkerställa en god allsidighet.

3 Fortsätt prioritera aerob träning, men nu ännu mer specifikt och i syfte att säkerställa en god förmåga att klara av mer träning med högre intensitet, samt få en förbättrad återhämtning. Anaerob träning är viktigt utifrån individuella förutsättningar och krav. Tävlingsperioder kan utgöra ett viktigt inslag i träningsprocessen. Träningen bör vara puls- och laktatbaserad. Fysiologiska och metabola profiler bör genomföras. Landträning tillämpas utifrån simmarens behov, förutsättningar och krav. Rörlighetsoch styrketräning bör, i varierande omfattning, ingå som en naturlig del av träningen. Periodisering av styrketräning ska planeras utifrån syfte och förutsättningar. Stabilitet och rörlighet i skuldror, ryggrad, samt höft-, knä-, fot- och armbågsled ska byggas upp. Bålstabilitet och bålstyrka ska byggas upp. Funktionell träning ska ske i samband med varje simpass. Optimera förberedelserna för toppning och prestation. Tekniska inriktning Fortsatt utveckling av färdigheter som har betydelse för simmarens specialsimsätt och specialdistanser. Simmaren ska få kunskap om grundläggande biomekaniska principers betydelse för simträning. Fokus på utveckling av armtagslängd och frekvens. Bibehåll och förfina simmarens teknik vad gäller olika styrketräningsmetoder. Fortsatt utveckling och optimering av starter, vändningar och undervattenssim. Simmarens individuella styrkor och svagheter ska identifieras. Taktisk inriktning Tävlingar är viktiga för hela träningsprocessen. Specifika tävlingsperioder är en del av periodiseringen. Specifika tävlingstaktiska förberedelser ska vara inslag i träningen. Simmaren ska ha kunskap om olika individuella tävlingstaktiker och dess betydelse för simprestationen. Simmaren ska ha kunskap om taktikens betydelse på slutprestationen. Simmaren ska ha god förståelse för tävlingsanalyser, dess innehåll och användningsområden. Simmaren ska ha god kännedom om splittider, armtagfrekvens och dps. Simmaren ska utveckla sin förmåga att planera strategier för sina tävlingslopp. Simamren ska utveckla förmågan att anpassa sig till olika tävlingssituationer. Idrottspsykologisk inriktning Mental träning är en naturlig del av träningsprocessen för simmaren. Idrottspyskologiska kapacitetsanalyhser bör genomföras för att ytterligare identifiera styrkor och svagheter.

4 Vidareutveckling och individualisering av mental träning inom färdigheterna, målbilder, inre dialog, självförtroende, målsättning, koncentration, avspänning och spänningsreglering. Introducera mental träning inom färdigheterna motivation och coping. Simmaren bör förberedas på att stagnation under vissa perioder kan förekomma trots kontinuerlig träning. Förändring av kapaciteter och färdigehter tar nu längre tid än före och under puberteten, då ingen direkt fysiologisk tillväxt längre sker. Introducera en idrottspsykologisk rådgivare som en resurs för utveckling av idrottspsykolgoiska färdigheter. Social inriktning Simning ska vara huvudidrott. En utvecklingsplan för hela stadiet, mot utvecklingsstadium 7 och en långsiktig karriärplan, ska upprättas. Simmaren har god förståelse för planering och periodisering och det övriga livets påverkan på tränings- och tävlingsprestation. Simmaren har goda kostvanor. Främja god klubb- och gruppsammanhållning. Simgruppen utgör en viktig del av simmarens sociala liv. Aktiviteter för att stärka gruppen bör ingå i verksamheten. Simmaren är bra på planering för att sköta skola, familjen och det sociala livet parallellt med simning. Disciplin, personlig ansvar och positiv kommunikation ska främjas. De flesta simmare lämnar gymnasiet under detta stadium. Efter gymnasial planeringen görs med den aktive (där studier, arbete och simning på heltid ingår). Tänk på att inte göra några större förändringar i träningsupplägget i samband med sista terminen av gymnasiet då belastningen i skolan oftast är hög. Simmaren ges möjlighet att kombinera elitidrott med högskolestudier. Tränaren ska betona vikten av att simmaren har en personlig utvecklingsplan. Simmarutbildning Utveckla samtliga områden som ingått i tidigare utvecklingsstadier simmarutbildning. Simmaren bör lära sig att självständigt ta ansvar för vissa delar i sin träning och sin simkarriär under denna fas (till exempel vid landträning, styrketräning och återhämtningspass). Simmaren ska kontinuerligt skriva träningsdagbok och lära sig reflektera över sin träning. Simmaren har god kännedom om vilo- och återhämtningsstrategier. Träning Simmaren ingår i en junior- och/eller seniorgrupp. Om möjligt går simmaren på en NIU-skola (Nationell Idrottsutbildning) vilket möjliggör organiserad simträning på skoltid, 3-5 gånger per vecka. Gymnasiet ska ta hänsyn till att simmaren har valt en simkarriär.

5 Antal pass per vecka varierar mer än tidigare då det baseras på vilka träningsfaser och träningsperioder simmaren befinner sig i. De är också mer individuellt inriktade än tidigare. Kravprofiler och kapacitetsanalyser (Svenska Simförbundet 2014) ska tillämpas. Utveckling av egenskaper och färdigheter sker kontinuerligt. Tränningsvolym har fortfarande stor betydelse, och hög träningsintensiset krävs för att uppnå utveckling, även av aeroba egenskaper. Volymen bör normalt ligga på cirka meter i veckan, beroende på tävlingsdistanser. Under skollov och träningsläger bör simmaren utöka volymen till cirka meter i veckan, cirka 10 veckor per år. Tillämpa dubbel eller trippel periodisering, det vill säga två alternativt tre större formtoppar per år. En målsättning bör vara minst 50 procent träning i 50-metersbassäng på årsbasis. Utnyttja loven till 50-metersträning. Simmaren ska erbjudas simning och träning minst 48 veckor per år. Undvik för långa uppehåll, max 3 veckor åt gången och rekommendera då gärna annan fysisk aktivitet. Simmaren bör erbjudas läger minst 3-4 gånger per år. Förslagsvis enligt följande 2-3 x 3-4 dagar per år + 1 x dagar per år. Det sistnämda i stimulerande elitmiljöer och ägrna på varma och soliga breddgrader under vinterhalvåret. Utlandstävlingar bör introduceras för simmare med rätt nivå och ambition för att öka stimulans och svårighetsgrad på tävlandet genom att simmaren bland annat får möta nytt motstånd. TABELL X. TRÄNINGSTID UTVECKLINGSSTADIUM 6. Grupp/fas Ca antal år Ålder Träningstid/vecka (vatten) Landuppvärmning Styrka och rörlighet /17 år 2-3 x 90 min 4-5 x 120 min Styrka: 1-2 x 60 min /18 år 3 x 90 min 4-5 x min Styrka: 1-3 x 60 min /20 år 3-4 x 90 min 4-6 x min Styrka: 1-3 x 60 min 4 Varierande 19 år & äldre Se ovan, men ökad intensitet och specificitet. TABELL X. SIMTRÄNING UTVECKLINGSSTADIUM 6. Styrka: 1-3 x 60 min

6 Sammsatt simning Bensim Armsim Starter/ Vändningar Teknikutveckli ng/färdigheter Träningsfördelnin g: (% av träningstiden) 40 % 20 % (betoning högre aeroba intensitetszoner) 20 % (alla intensitetszoner) 5 % 15 % TABELL X. REKOMMENDERAD FÖRDELNING AV TRÄNING I OLIKA INTENSITETSZONER (LÄS OM INTENSITETSZONER I BILAGA 4), UTVECKLINGSSTADIUM 6. Intensitetszon % % (vid specifka mängdveckor, större andel i denna zon) 4-15 % (jämn fördelning, på arm-, ben-, sammansatt simning) 2-10 % (ca hälften sammansatt, resten jämnt fördelat på armoch bensim) 1-4 % (ca hälften sammansatt, resten jämnt fördelat på armoch bensim) Antal pass per vecka med innehåll av respektive intensitetszon. Varje pass Minst 4-6 pass 0-3 pass beoende på övriga högintensitetspas s 0-3 pass beroende på övriga högintensitetspas s Ca 2-6 pass beroende på typ. Tester Tester bör användas regelbundet i detta utvecklingsstadium. De tester som används i utvecklingsstadium 5 kan med fördel användas även här. Dock bör testerna från och med detta utvecklingsstadium blir mer simsättsspecifika och bygga på simmarens individuella inriktning mot olika tävlingsdistanser. I bilaga 6 ges rekommendationer på hur tester i utvecklingsstadium 6 bör tillämpas. Specifika testserier bör genomföras 5-6 gånger per år. Vi rekommenderar också att man börjar använda Svenska Simförbundets Simidrottsprofil, som finns på Denna kan genomföras 1-2 gånger/ år. För att säkerställa simmarens teknikutveckling ska simmaren regelbundet filmas, såväl över som under vattnet. Simmaren bör också filmas på tävlingar och tävlinsanalyser bör göras där såväl simhastighet, frekvens, antal armtag som starter och vändningar mäts.

UTVECKLINGSSTADIUM 5: TRÄNINGSGRUPPER

UTVECKLINGSSTADIUM 5: TRÄNINGSGRUPPER UTVECKLINGSSTADIUM 5: TRÄNINGSGRUPPER Träna att tävla Utvecklingstadium 5 riktar sig till verksamhtet för ungdomar i början, under och precis efter puberteten. Simmaren är redo för detta stadium när tillväxtspurten

Läs mer

UTVECKLINGSSTADIUM 7: ELITGRUPPER

UTVECKLINGSSTADIUM 7: ELITGRUPPER UTVECKLINGSSTADIUM 7: ELITGRUPPER Träna för att nå full potential/vinna Utvecklingsstadium 7 riktar sig till verksamhet för vuxna simmare som valt att satsa fullt ut på simning, st på halvtid. Här hamnar

Läs mer

Mål Kunskap om innehållet i Simlinjens utvecklingsstadier 3, 4 och 5 med betoning på de två första stadierna. Kunskap om hur de tio nyckelfaktorerna

Mål Kunskap om innehållet i Simlinjens utvecklingsstadier 3, 4 och 5 med betoning på de två första stadierna. Kunskap om hur de tio nyckelfaktorerna Simlinjen Mål Kunskap om innehållet i Simlinjens utvecklingsstadier 3, 4 och 5 med betoning på de två första stadierna. Kunskap om hur de tio nyckelfaktorerna för en långsiktig utveckling relaterar till

Läs mer

UTVECKLINGSSTADIUM 4: UNGDOMSGRUPPER

UTVECKLINGSSTADIUM 4: UNGDOMSGRUPPER UTVECKLINGSSTADIUM 4: UNGDOMSGRUPPER Lära sig simträning Utvecklingsstadium 4 riktar sig till barn från cirka 9 10 år och upp till att puberteten inleds. När tillväxtspurten har påbörjats och simmaren

Läs mer

Simlinjen. Riktlinjer och kvalitetskriterier

Simlinjen. Riktlinjer och kvalitetskriterier Simlinjen Riktlinjer och kvalitetskriterier SIMLINJEN är simningens utvecklingstrappa och utgör grunden för svensk simning. Boken belyser vilka färdigheter individen bör sträva efter att utveckla i olika

Läs mer

Simlinjen. Helsingborg,

Simlinjen. Helsingborg, Simlinjen Helsingborg, 2015-11-07 Simlinjen 1993 Simlinjens 8 utvecklingsstadier 1. Vattenvana och aktiv start. 0-4 år 2. Lekfull siminlärning och rörelseglädje. 4-8 år. 3. Teknikinlärning och fysisk

Läs mer

Mästerskap - Träna för att tävla

Mästerskap - Träna för att tävla Mästerskap - Träna för att tävla Ungdom Guld Mästerskap Junior Mästerskap Senior Mästerskap Guld FL: 13-17 PO: 15-17 17-20 år äldre 20 år och äldre 17 år och äldre Mästerskapnivån riktar sig mot simmare

Läs mer

Simiaden Brons. Simiaden Guld. Simiaden Silver. Simiaden - Lära sig att träna och tävla. 9-11(+/- 1år) (+/- 1år) (+/- 1år)

Simiaden Brons. Simiaden Guld. Simiaden Silver. Simiaden - Lära sig att träna och tävla. 9-11(+/- 1år) (+/- 1år) (+/- 1år) - Lära sig att träna och tävla Brons 9-11(+/- 1år) Silver 10-12 (+/- 1år) Guld 11-13 (+/- 1år) Verksamheten i nivån är till för barn i förpuberteten och upp tills att puberteten inleds, vilket ofta innebär

Läs mer

UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN

UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN UTVECKLINGSSTADIUM 3: TEKNIKSKOLAN Teknikinlärning ch fysisk aktivitet Tekniksklan riktar sig till verksamhet för barn i cirka 7-12 års ålder, sm genm målrelaterade lekar ch övningar vidareutvecklar grunderna

Läs mer

Klubben med excellence

Klubben med excellence JS linjen EN SIMMARES KARRIÄR Klubben med excellence Detta dokument är en guide och målsättning i Järfälla Simsällskap En simmares karriär är ett verktyg för att uppnå korrekt stimulans i träning, tävling

Läs mer

Varför jag här idag? Elittränare i Spårvägen Simförening, idag Verksamhetschef Förbundskapten för Svenska Juniorlandslaget 1999-2002 Tränare

Varför jag här idag? Elittränare i Spårvägen Simförening, idag Verksamhetschef Förbundskapten för Svenska Juniorlandslaget 1999-2002 Tränare TRÄNING AV JENTER Varför jag här idag? Elittränare i Spårvägen Simförening, idag Verksamhetschef Förbundskapten för Svenska Juniorlandslaget 1999-2002 Tränare seniorlandslaget 2002-2008 Idrottspedagog

Läs mer

2010-01-01 Kriterier för tävlingsnivåerna!

2010-01-01 Kriterier för tävlingsnivåerna! 2010-01-01 Kriterier för tävlingsnivåerna! Detta dokument är en guide och målsättning för att skapa en långsiktig och välfungerande struktur i Järfälla Simsällskap. Mer detaljerat innehåll finns i JS linjens

Läs mer

Vellinge Näsets Simklubbs Blå Tråd

Vellinge Näsets Simklubbs Blå Tråd Vellinge Näsets Simklubbs Blå Tråd 2018-06-18 Utgåva 1 1 Innehållsförteckning Denna progression bygger på Svenska Simförbundets utvecklingstrappa Simlinjen Mål, syfte och ledarnas fortbildning 3 Stadie

Läs mer

Förbundets talangutvecklingstrappa Fastställd av förbundsstyrelsen den 14 juni 2010

Förbundets talangutvecklingstrappa Fastställd av förbundsstyrelsen den 14 juni 2010 Förbundets talangutvecklingstrappa Fastställd av förbundsstyrelsen den 14 juni 2010 Syftet med förbundets talangutvecklingsplan är att utbilda och utveckla våra unga karateutövare i landslaget och på karategymnasiet.

Läs mer

Lärgruppsplan. Simlinjen. svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER

Lärgruppsplan. Simlinjen. svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER Lärgruppsplan Simlinjen svensk simnings utvecklingstrappa SISU IDROTTSBÖCKER SIMLINJEN är simningens utvecklingstrappa och utgör grunden för svensk simning. Boken belyser vilka färdigheter individen bör

Läs mer

Att simma i Sala Simsällskap

Att simma i Sala Simsällskap Sala SS - det självklara valet! Att simma i Sala Simsällskap Dagens idrott ställer stora krav på föreningarna förväntningarna är stora på både aktiva och ledare. Många föreningar lockas att driva på barn

Läs mer

Vuxensimning Våren 2015

Vuxensimning Våren 2015 Vuxensimning Våren 2015 Ansvarig Christina Hörbäck E-post ica@varbergssim.se Telefon kansli 0340-673507 Hemsida www.varbergssim.se Vuxencrawl Nybörjare Vt 2015 Start & Avslut Alt 1: v 3-6 Start 13/1 &

Läs mer

Ilir Latifi T2 Idrottshögskolan Stockholm Tränarlinjen. kurs Träningslära 2005-10-18. Träningsplanering för brottning

Ilir Latifi T2 Idrottshögskolan Stockholm Tränarlinjen. kurs Träningslära 2005-10-18. Träningsplanering för brottning Ilir Latifi T2 Idrottshögskolan Stockholm Tränarlinjen. kurs Träningslära 2005-10-18 Träningsplanering för brottning 1 Innehållsförteckning Innledning s. 3 Metod s. 3 Kravanalys s. 3-6 Aerobkapacitet s.

Läs mer

Maxa. din simträning. NY BOK beställ idag

Maxa. din simträning. NY BOK beställ idag Maxa din simträning NY BOK beställ idag Älska att simma Oavsett om du simmar i motionssyfte eller har tävlingsambitioner vill du känna att du utvecklas - orka lite längre, simma lite fortare. Tanken med

Läs mer

Den Gröna Linjen. Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap. Version

Den Gröna Linjen. Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap. Version Den Gröna Linjen Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap Version 2019-01-21 Förord Ett av målen för LASS är att kunna erbjuda våra tävlingssimmare en gedigen simmarutbildning av

Läs mer

Fysträning. Fysiska krav inom alpint. Kondition. Styrka. för r alpina ungdomar. - Hög g aerob kapacitet. - Bra allmän n styrka - Skadeförebygga

Fysträning. Fysiska krav inom alpint. Kondition. Styrka. för r alpina ungdomar. - Hög g aerob kapacitet. - Bra allmän n styrka - Skadeförebygga Fysträning för r alpina ungdomar Tom Pietilä Idrottsmedicin Umeå Universitet Kondition - Hög g aerob kapacitet Fysiska krav inom alpint - För r att orka träna - För r bra återhämtning - Bra anaerob kapacitet

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning

Jag en individuell idrottare. 1. Bra träning 1. Bra träning Fundera och diskutera! Fundera en stund över nedanstående områden. Sätt ett kryss i den ruta som du tycker bäst passar in på din uppfattning om vad som är viktigast för din idrott. Jämför

Läs mer

Mot Rio och därefter.. Skånesims årsmöte

Mot Rio och därefter.. Skånesims årsmöte Mot Rio och därefter.. Skånesims årsmöte 2016-03-19 Swim Open Stockholm EM, London Sum-Sim, Linköping SM/JSM, Norrköping EJM och NUM OS, Rio Svensk elitsimning 2016 Kick-off och Svenska Simspelen

Läs mer

Vuxensimning Hösten 2014

Vuxensimning Hösten 2014 Vuxensimning Hösten 2014 Ansvarig Christina Hörbäck E-post ica@varbergssim.se Telefon kansli 0340-673507 Hemsida www.varbergssim.se Vuxencrawl Nybörjare & Avslut Alt 1: v 38-41 16/9 & avslut 9/10 2 ggr/vecka

Läs mer

SIMKLUBBEN SYDSIM VERKSAMHET & SIMLINJE

SIMKLUBBEN SYDSIM VERKSAMHET & SIMLINJE SIMKLUBBEN SYDSIM VERKSAMHET & SIMLINJE Version 1 maj 2017 Simklubben Sydsim vill ligga i framkant när det gäller simidrott och framförallt simning, genom att erbjuda simundervisning och träning av hög

Läs mer

Träningslära. Elitymposium 2007. www.johnhellstrom.com www.golfpyramid.se

Träningslära. Elitymposium 2007. www.johnhellstrom.com www.golfpyramid.se Träningslära Elitymposium 2007 www.johnhellstrom.com www.golfpyramid.se Utveckling RESULTAT Nr1 Nr50 Nr200 ÅRTIONDEN Periodisering Volym Struktur Intensitet Frekvens Tävlingsspel Innehåll Träningsspel

Läs mer

Träningsplan. Tränare Hannes Assarsson den 22 oktober 2015

Träningsplan. Tränare Hannes Assarsson den 22 oktober 2015 Träningsplan hj Tränare Hannes Assarsson Hannes@skiruncoaching.se 072-305 02 48 den 22 oktober 2015 1. Definitioner och förkortningar Arbetsekonomi Funktionell tröskel Kostnaden i energi för att utföra

Läs mer

Svensk konstsimnings utvecklingstrappa

Svensk konstsimnings utvecklingstrappa Svensk konstsimnings utvecklingstrappa 1 SVENSK KONSTSIMNINGS UTVECKLINGSTRAPPA Projektledning: Paula Sinkkonen och Sofia Kuylser Arbetsgrupp: Clara Goksör, Anna Högdal, Sofia Kuylser, Maria Olofsson,

Läs mer

Vuxensimning Hösten 2015

Vuxensimning Hösten 2015 Vuxensimning Hösten 2015 Ansvarig Christina Hörbäck E-post ica@varbergssim.se Telefon kansli 0340-673507 Hemsida www.varbergssim.se Vuxencrawl Nybörjare Ht 2015 & Avslut Alt 1: v 39-42 22/9 & Avslut 15/10

Läs mer

SIMLINJEN I SÖDERTÄLJE SIMSÄLLSKAP

SIMLINJEN I SÖDERTÄLJE SIMSÄLLSKAP Andreas Jonerholm januari 2017 Idrottens vision Svensk idrott - va rldens ba sta Svensk idrott vill vara ba st i va rlden fo r alla pa alla niva er. Vi vill sta ndigt utvecklas och fo rba ttras ba de till

Läs mer

Kursen idrottsspecialisering 1 omfattar punkterna 1 2 och 4 7 under rubriken Ämnets syfte.

Kursen idrottsspecialisering 1 omfattar punkterna 1 2 och 4 7 under rubriken Ämnets syfte. SPECIALIDROTT Ämnet specialidrott möjliggör en utveckling av den idrottsliga förmågan mot elitnivå inom en vald idrott. Det behandlar metoder och teorier för prestationsutveckling mot elitnivå. Undervisningen

Läs mer

SPECIALIDROTT. Ämnets syfte

SPECIALIDROTT. Ämnets syfte SPECIALIDROTT Ämnet specialidrott möjliggör en utveckling av den idrottsliga förmågan mot elitnivå inom en vald idrott. Det behandlar metoder och teorier för prestationsutveckling mot elitnivå. Ämnets

Läs mer

Gruppstruktur Våren 2009

Gruppstruktur Våren 2009 Bakrund: Jag har gjort bedömningen att uppflyttningar har skett utan att ha en struktur på verksamheten. Vi kan inte genom att ha nuvarande system kunna nå Tyresö SS målsättning. Att satsa på både bredd

Läs mer

Vuxensimning Våren 2015

Vuxensimning Våren 2015 Vuxensimning Våren 2015 Ansvarig Christina Hörbäck E-post ica@varbergssim.se Telefon kansli 0340-673507 Hemsida www.varbergssim.se Vuxencrawl Nybörjare Vt 2015 Start & Avslut Alt 1: v 3-6 Start 13/1 &

Läs mer

Mölndals Allmänna Simsällskap

Mölndals Allmänna Simsällskap Mölndals Allmänna Simsällskap Från babysim till simlandslaget MÖLNDALS ALLMÄNNA SIMSÄLLSKAP Page Sida 1 1 Mölndals Allmänna Simsällskap Mölndals Allmänna Simsällskap (MASS) är en ideell simklubb, som bildades

Läs mer

Välkomna till mitt. Allsidigt tränad hanterar fler situationer. Sportsbasics.com. All Träning Är Preparering För Tävling (och livet)

Välkomna till mitt. Allsidigt tränad hanterar fler situationer. Sportsbasics.com. All Träning Är Preparering För Tävling (och livet) Allsidigt tränad hanterar fler situationer Randers 11 juni All Träning Är Preparering För Tävling (och livet) Det spelar ingen roll hur duktig du är om du är skadad... Välkomna till mitt Träning - Föreläsning

Läs mer

Färdighetsmål / övningar - Lära sig simträning (Nivå 1 av 3)

Färdighetsmål / övningar - Lära sig simträning (Nivå 1 av 3) Färdighetsmål / övningar - Lära sig simträning (Nivå 1 av 3) 1. Vattenvana - Jojo med öppen mun (doppa huvudet fem gånger i rad med öppen mun, utandning under vattnet och inandning över vattenytan) - Krokodilandning

Läs mer

Verksamhetsplan 2018/2019

Verksamhetsplan 2018/2019 Verksamhetsplan 2018/2019 Vision ÄLVSJÖ AIK Simförening ska vara den naturliga mötesplatsen för att hitta simmaren i dig! Verksamhetsidé Vi erbjuder och genomför simträning för alla som har intresse och

Läs mer

SKF:s Utvecklingstrappa - Slätvatten - Kajak

SKF:s Utvecklingstrappa - Slätvatten - Kajak Svenska Kanotförbundet 2011-04-06 Författare: Mikael Westlén Medförfattare: Stefan Gustafsson SKF:s Utvecklingstrappa - Slätvatten - Kajak Långdistans - Maraton Förord Den här utvecklingstrappan är framtagen

Läs mer

FRÅN PENNA TILL MEDALJ

FRÅN PENNA TILL MEDALJ FRÅN PENNA TILL MEDALJ LARS-OLOF HANSSON GUNAR WISMAR LINNÉ UNIVERSITETET IDROTTSTRÄNARE III 1IV554Ht14 BAKGRUND SIMNING ELIT Tävlingssimning är en bred internationell olympisk (1912) idrott Medaljörerna

Läs mer

MÖLNDALS ALLMÄNNA SIMSÄLLSKAP. Svenska CHALMERS SumSim Region Dokumentation Mätning Förstå Tur

MÖLNDALS ALLMÄNNA SIMSÄLLSKAP. Svenska CHALMERS SumSim Region Dokumentation Mätning Förstå Tur Svenska CHALMERS SumSim Region Dokumentation Mätning Förstå Tur Norsk NTNU (på sterorider.) ÅM på riktigt ÅM på riktigt kvalikk Dill Dall / oppfölging Målning Understand liksom GW version av resultat av

Läs mer

Grundläggande mentala färdigheter

Grundläggande mentala färdigheter Grundläggande mentala färdigheter Peter Hassmén Institutionen för psykologi & Umeå centrum för idrottsvetenskap vid Umeå universitet Mentala färdigheter? 1.? 2.? 3.??????? Hassmén 2012 1 Mentalt några

Läs mer

Innehåll. Testrutiner version

Innehåll. Testrutiner version Testrutiner version 2019 Innehåll Inledning... 3 Målgrupper och tester... 3 Viktgränser... 4 Perioder för tester på hemmaplan... 4 Träningsrapport... 4 OBLA- och max VO2 test... 4 Den maximala syreupptagningsförmågan....

Läs mer

Träning och Tävling 2014

Träning och Tävling 2014 Träning och Tävling 2014 Dagens Program Tävlingsprogram Anmälan till tävling Tävlingar Regatta, SUC, Maraton Uttagningar Besättningar Träningsprogram För vem Tempon 1-5 = olika puls Utvecklingstrappan

Läs mer

RIKTLINER OCH KVALITETSKRITERIER FÖR SSF:S BARNVERKSAMHET ENLIGT SIMLINJEN

RIKTLINER OCH KVALITETSKRITERIER FÖR SSF:S BARNVERKSAMHET ENLIGT SIMLINJEN RIKTLINER OCH KVALITETSKRITERIER FÖR SSF:S BARNVERKSAMHET ENLIGT Babysim Verksamhet för barn från 3 mån upptill 2 år, som tillsammans med vuxen, vägleds genom lek och målrelaterade övningar till att upptäcka

Läs mer

Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå.

Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå. Maximalstyrkan är direkt avgörande i de flesta idrotter på elitnivå. Maximalstyrkefaktorn är väldigt avgörande för prestationen på elitnivå. Sedan skiljer det givetvis mellan olika idrotter hur stark man

Läs mer

Alpin skidåknings kriterier för deltagande i

Alpin skidåknings kriterier för deltagande i De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna 2005-2019) De enskilda idrottsorganisationerna har upprättat specifika kriterier genom så kallade

Läs mer

Gruppstruktur Hösten

Gruppstruktur Hösten Bakrund: I denna stuktur arbetar vi oavsett födelsedatum man är 15 år först när man fyller 15 år. VVi vill behålla simmarna länge i verksamheten. Det finns en stor flexibilitet i detta system rikttider

Läs mer

Svenska Armsportförbundet Utvecklingstrappa

Svenska Armsportförbundet Utvecklingstrappa Svenska Armsportförbundet Utvecklingstrappa 2014-05-30 Roine Eklund 1 Innehållsförteckning Svenska Armsportförbundet... 1 Inledning... 4 Lekstadiet, -12 år (Subjunior)... 6 I stadiet läggs fokus på att...

Läs mer

De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna )

De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna ) De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna 2005-2017) De enskilda idrottsorganisationerna har upprättat specifika kriterier genom så kallade

Läs mer

Att träna med ÄSS -ett dokument för simmare och föräldrar-

Att träna med ÄSS -ett dokument för simmare och föräldrar- Att träna med ÄSS -ett dokument för simmare och föräldrar- Simträning i ÄSS våra riktlinjer Detta är ett dokument som på ett enkelt sätt ska förklara hur vi arbetar med träningsverksamheten i ÄSS. För

Läs mer

Förord. utvecklingstrappan. www.tennis.se

Förord. utvecklingstrappan. www.tennis.se K C E V T U N A P P A R T S G LIN Förord Sveriges Olympiska kommitté har som krav att alla olympiska idrotter skall ha en Kravanalys som beskriver idrottens specifi ka krav idag och i framtiden. Till kravanalysen

Läs mer

Kontakt Anders Lindsjö Träningsutveckling Styrka för Sport ett helhetskoncept från ungdom till elit

Kontakt Anders Lindsjö Träningsutveckling Styrka för Sport ett helhetskoncept från ungdom till elit Kontakt Anders Lindsjö Träningsutveckling 0739-47 60 48 Anders.lindsjo@punkt.se Styrka för Sport ett helhetskoncept från ungdom till elit Styrka för Sport Fysisk Analys av idrotten Snabbhet Power Styrka

Läs mer

Tränarutbildning i förening

Tränarutbildning i förening Tränarutbildning i förening Svenska Fotbollsakademin 2010 Information om tränarutbildningarna i Svenska Fotbollsakademins utbildningsprogram Tränarutbildning - Fotbollsträning Barn- och ungdomsträning

Läs mer

Vuxensimning Vårtermin 2016

Vuxensimning Vårtermin 2016 Vuxencrawl Nybörjare Vt 2016 Start & Avslut Alt 1: v 2-5 Start 12/1 & Avslut 4/2 2 ggr/vecka tis- & torsdag Alt 2: v 9-12 Start 1/3 & Avslut 24/3 2 ggr/vecka tis- & torsdag Alt 3: v 13-16 Start 29/3 &

Läs mer

Atleten. Rumsuppfattning. Koordination. Snabbhet. Uthållighet. Styrka. Rörlighet. Tidsmedveten. Innanför - Utanför. Återhämtningsträning.

Atleten. Rumsuppfattning. Koordination. Snabbhet. Uthållighet. Styrka. Rörlighet. Tidsmedveten. Innanför - Utanför. Återhämtningsträning. Gå/Springa Krypa / Rulla I sidled Innanför - Utanför Tidsmedveten Atleten Koordination Rumsuppfattning Snabbhet Snurra Återhämtningsträning Uthållighet Rörlighet Styrka Rytm Snurra Koordination Snabbhet

Läs mer

Svensk rodds utvecklingsstege mot elit version 2009 01 18

Svensk rodds utvecklingsstege mot elit version 2009 01 18 Bostad: Hos målsman Hos målsman Hos målsman alt. skolbaserat Hos målsman alt skolbaserat Egen bostad alt. Föräldrar/Skolbaserad Egen bostad alt. Föräldrar/Skolbaserad Studier: Grundskola Grundskola el

Läs mer

Föreningstränare - Träningslära

Föreningstränare - Träningslära 1. Träningslära 1.1 Inledning Träningslära utgör grunderna för planering och genomförande av träning. Vi börjar med att definiera idrottslig prestationsförmåga för att sedan gå vidare till de grundprinciper,

Läs mer

Västerås skidklubb Karin Spets

Västerås skidklubb Karin Spets Träningsplanering Svart grupp En liten introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Tänk på att svart grupp är åldern 13 till 14 år och att i den åldern är det viktigaste att få in en skidvana

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. SS04 vision, mål, strategier och organisation. 2015-03-30 Jonas Hägerhäll

Verksamhetsplan 2015. SS04 vision, mål, strategier och organisation. 2015-03-30 Jonas Hägerhäll Verksamhetsplan 2015 SS04 vision, mål, strategier och organisation 2015-03-30 Jonas Hägerhäll Sammanfattning I detta dokument presenteras SS04 organisation, vision, mål och strategier för att uppnå målen.

Läs mer

6-9 år. 9-12år år Utbildningspolicy

6-9 år. 9-12år år Utbildningspolicy Utbildningspolicy Vi värdesätter våra ledare och deras utbildning. Vi vill att alla nya ledare skall gå en grundutbildning och människan redan på hösten sitt första år Vi vill att alla våra ledare ska

Läs mer

Träning och Tävling 2010

Träning och Tävling 2010 Träning och Tävling 2010 Dagens Program Tävlingsprogram Anmälan till tävling Tävlingar Regatta, SUC, Maraton Uttagningar Besättningar Träningsprogram För vem Tempon 1-5 = olika puls Utvecklingstrappan

Läs mer

Välkommen till oss. Lysekils simsällskap är klubben som bedriver en bred simverksamhet för alla åldrar i Lysekils kommun med omnejd.

Välkommen till oss. Lysekils simsällskap är klubben som bedriver en bred simverksamhet för alla åldrar i Lysekils kommun med omnejd. Lysekils simsällskap är klubben som bedriver en bred simverksamhet för alla åldrar i Lysekils kommun med omnejd. Vi har simundervisning från 4 års ålder i vår simskola som följer Svenska simförbundets

Läs mer

Åk 7 Fotboll Hannah Svensson Arena Älvhögsborg

Åk 7 Fotboll Hannah Svensson Arena Älvhögsborg Fysisk utveckling och prestation Åk 7 Fotboll 2016-10-03 Hannah Svensson Arena Älvhögsborg Hur fungerar min kropp? Muskler 3 typer hjärt, glatt, skelettmuskulatur Typ 1 och typ 2 fibrer (Fotboll har en

Läs mer

Den Gröna Linjen. Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap. Version

Den Gröna Linjen. Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap. Version Den Gröna Linjen Utbildningsplan Tävlingssimning Linköpings Allmänna Simsällskap Version 2015-09-02 Förord Målet för LASS är att kunna erbjuda våra tävlingssimmare en gedigen simmarutbildning av högsta

Läs mer

Träna rätt och bli en stjärna

Träna rätt och bli en stjärna Träna rätt och bli en stjärna Höja verksamhetens kvalitet på alla nivåer inom vår idrott Elitplanen beskriver viktiga steg i en triathlets utveckling från unga år ända upp i senioråldern Målsättningen

Läs mer

Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014

Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014 Jörgen Tisell, vice ordförande SS04 December 2014 Sammanfattning En simhall är stadens mest omtyckta friskvårdsanläggning, här samsas barn, ungdomar och vuxna i en rad olika aktiviteter som simskola, skolsim,

Läs mer

KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet

KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för ungdomsverksamhet Utgåva 2 - augusti 2016 1 Förord I detta kompendium har vi försökt tydliggöra KAIS Mora IF/UIF:s policy och riktlinjer för alla ledare, spelare

Läs mer

Blågula vägen Skidteknik klassiskt

Blågula vägen Skidteknik klassiskt Blågula vägen Skidteknik klassiskt https://youtu.be/jqnp-ninpxk Längdkonsulenterna vi finns här för er! Länk mellan SSF distrikt förening. Inspirationsträffar / föreningsbesök med olika teman Utvecklingsfrågor

Läs mer

WORKSHOP Ungdomsutveckling

WORKSHOP Ungdomsutveckling WORKSHOP Ungdomsutveckling 2017-06-11 Mål/Syfte Värdegrund / Ledord Identifiera en talang Drop-Outs Film Motivation Svensk Innebandys Utvecklingsmodell - SIU Kommande förändringar inom IFK Gnesta Målsättning:

Läs mer

Blå tråden. Styrdokument/utbildningsplan Tävlingssimning Simklubben Lödde. Version

Blå tråden. Styrdokument/utbildningsplan Tävlingssimning Simklubben Lödde. Version Blå tråden Styrdokument/utbildningsplan Tävlingssimning Simklubben Lödde Version 2018-08 Förord Ett av målen för SK Lödde är att kunna erbjuda våra tävlingssimmare en gedigen simmarutbildning av hög klass.

Läs mer

Mellansvenska Simförbundets Simkommitté

Mellansvenska Simförbundets Simkommitté Mellansvenska Simförbundets Simkommitté STRATEGI 2025 SVENSK SIMIDROTT KÄRNVÄRDEN ALLT HÄNGER IHOP GRUNDLÄGGANDE VERKSAMHETSOMRÅDEN / SIMKOMMITTÉNS MÅL UNDERVISNING TRÄNING OCH TÄVLING Utveckla Simidrott

Läs mer

Träning av kondition och uthållighet: - Kort & hårt eller Långt & lätt?

Träning av kondition och uthållighet: - Kort & hårt eller Långt & lätt? Träning av kondition och uthållighet: - Kort & hårt eller Långt & lätt? MAT TIAS FOLKESSON (GIH-STUDENT 1997-99) Vad behöver vi bli bra på? Kondition (VO 2 max) Utnyttjandegrad (% av VO 2 max) (Anaerob

Läs mer

Idrottsutveckling, danssport 22/4 2012

Idrottsutveckling, danssport 22/4 2012 Idrottsutveckling, danssport 22/4 2012 RF:s talang- och elitplan 2012 RF elitavd Grenprofil / kravanalys Utvecklingstrappa Långsiktiga elitplaner RF elitavd Kapacitetsprofil / rådgivning Träningskoncept

Läs mer

SPECIALIDROTT. Ämnets syfte

SPECIALIDROTT. Ämnets syfte SPECIALIDROTT Ämnet specialidrott möjliggör en hälsosam idrottskarriär och prestationsutveckling inom en vald idrott. Det behandlar metoder och teorier samt praktiskt utövande av specifik idrott mot elitnivå.

Läs mer

IDROTT FÖR DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET OCH ÄR LITE EXTRA INTRESSERAD AV IDROTT OCH HÄLSA LAROVERKEN.SE

IDROTT FÖR DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET OCH ÄR LITE EXTRA INTRESSERAD AV IDROTT OCH HÄLSA LAROVERKEN.SE IDROTT FÖR DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET OCH ÄR LITE EXTRA INTRESSERAD AV IDROTT OCH HÄLSA LAROVERKEN.SE EN UTBILDNING FÖR IDROTTS- INTRESSERADE ELEVER OCH ELITSATSANDE IDROTTARE Vill du kombinera ett

Läs mer

Öppet vatten i bassäng

Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng Öppet vatten i bassäng är framtaget som ett verktyg för att hjälpa föreningar att starta upp och utveckla verksamheten och öka intresset för simidrotten öppet

Läs mer

IDROTT DET HÄR ÄR FRIA LÄROVERKEN IDROTT FÖR DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET OCH ÄR LITE EXTRA INTRESSERAD AV IDROTT OCH HÄLSA LAROVERKEN.

IDROTT DET HÄR ÄR FRIA LÄROVERKEN IDROTT FÖR DIG SOM SKA SÖKA TILL GYMNASIET OCH ÄR LITE EXTRA INTRESSERAD AV IDROTT OCH HÄLSA LAROVERKEN. IDROTT DET HÄR ÄR FRIA LÄROVERKEN IDROTT > > Möjlighet att kombinera studier med idrott > > Lärare och instruktörer med specialkompetens > > Bra lokaler och samarbeten med ledande klubbar > > Idrottsläger

Läs mer

Bilaga 1 Riktlinjer för ungdomsverksamhet 17 år-äldre

Bilaga 1 Riktlinjer för ungdomsverksamhet 17 år-äldre Bilaga 1 Riktlinjer för ungdomsverksamhet 17 år-äldre Utveckla spelare till representationslaget Innebandyn är den huvudsakliga idrotten Meddela sig vid frånvaro från träning respektive match Hänsyn tas

Läs mer

Explosiv Fotbollsträning

Explosiv Fotbollsträning Snabbhet och explosivitet Snabbhet är en mycket viktig fysisk egenskap för alla fotbollsspelare och fotbollsspecifik snabbhet är beroende av ett bra samspel mellan ett antal faktorer, t ex koordination,

Läs mer

Att lära barnen trygghet och säkerhet i och kring vatten. Ta simmärkena Baddaren grön, Baddaren blå och Sköldpaddan

Att lära barnen trygghet och säkerhet i och kring vatten. Ta simmärkena Baddaren grön, Baddaren blå och Sköldpaddan BADDAREN Vattenvana och tillhörande lekar i vattnet är mycket viktigt för att barnet skall känna sig trygg i och kring vattnet, vilket vi lägger stor fokus på i Baddaren. Leken är en naturlig del i barnets

Läs mer

Uthållighetsträning för barn och ungdom

Uthållighetsträning för barn och ungdom Uthållighetsträning för barn och ungdom SSF längdkonsulenter vad gör vi? Länk mellan SSF distrikt - föreningar Inspirationsträffar (teman) och föreningsbesök - Motivera och inspirera föreningsledare Sommarläger

Läs mer

TENTAMEN. Fysiologi tema träning, 4,5 hp. Sjukgymnastprogrammet

TENTAMEN. Fysiologi tema träning, 4,5 hp. Sjukgymnastprogrammet Nummer: 1 TENTAMEN Fysiologi tema träning, 4,5 hp Sjukgymnastprogrammet Ansvarig för tentamen: Eva Jansson, avd. för klinisk fysiologi, institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet Nummer:

Läs mer

TRÄNINGSINSTRUKTIONER

TRÄNINGSINSTRUKTIONER I. Träningsinstruktioner för 13-15 år Teknik (Koordination) I den här åldern inleds den grentekniska skolningen på allvar. Från att i åldern 6-9 haft fokus på motorisk träning och i åldern 10-12 på koordinativ

Läs mer

Lärande mål struktur för Sverige. Komplexa kompetenser för nivå 1-4 i alla utbildningsdomäner

Lärande mål struktur för Sverige. Komplexa kompetenser för nivå 1-4 i alla utbildningsdomäner Lärande mål struktur för Sverige Komplexa kompetenser för nivå 1-4 i alla utbildningsdomäner Arbetsfält Den utbildade tränaren kan arbeta i ett av de nedanstående fälten Prestation Utveckling Elit Generella

Läs mer

RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS

RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS RÖDA TRÅDEN TIF VIKINGS TIF VIKINGS bildades 1973 under namnet Trelleborgs Ishockeyförening. Föreningen har antagit namnet TIF VIKINGS som varumärke. TIF VIKINGS är Sveriges sydligaste ishockeyförening.

Läs mer

Mät- och utvärderingsmetoder ur ett holistiskt perspektiv. Licenskurs,

Mät- och utvärderingsmetoder ur ett holistiskt perspektiv. Licenskurs, Mät- och utvärderingsmetoder ur ett holistiskt perspektiv Licenskurs, 2017-11-17 Kontinuerlig prestationsutveckling? Överträning Optimal träning Underträning Två ytterligheter 1. Hur mycket belastning

Läs mer

Information om återkommande tävlingar

Information om återkommande tävlingar Information om återkommande tävlingar DM/JDM i 50m-bassäng avgörs perioden vecka 22-24 (lördag-söndag) med vecka 23 som första alternativ. Tävlingen genomförs över två dagar. För att ha möjlighet att kunna

Läs mer

De positiva fördelarna med en bra träningsplanering är bl. a:

De positiva fördelarna med en bra träningsplanering är bl. a: GUNNAR WISMAR De positiva fördelarna med en bra träningsplanering är bl. a: - Skadeförebyggande - Motiverande - Pricka formtoppning - Förhindra överträning - Långsiktig utveckling - Optimera träningseffektiviteten

Läs mer

Åldersanpassad träning

Åldersanpassad träning Kronologisk och biologisk ålder. Olika fysiska förutsättningar - muskelfibrer vi föds med Viktigt att ta vara på barns och ungdomars åldersfaser och vad de erbjuder för att lägga grunden för framtida hälsa

Läs mer

HUR TRÄNAR ELITSATSANDE BARN OCH UNGDOMAR?

HUR TRÄNAR ELITSATSANDE BARN OCH UNGDOMAR? HUR TRÄNAR ELITSATSANDE BARN OCH UNGDOMAR? Mattias Möller Leg fysioterapeut Astrid Lindgrens Barnsjukhus Djurgårdens IF junior Pojklandslag SvFF Mia Tegmark Leg fysioterapeut Idrottskliniken Rehab Astrid

Läs mer

Träningslära. Introduktion Tränarskap I, 30hp & Specialidrott I, 30hp Ht 2018

Träningslära. Introduktion Tränarskap I, 30hp & Specialidrott I, 30hp Ht 2018 Träningslära Introduktion Tränarskap I, 30hp & Specialidrott I, 30hp Ht 2018 Fysiologen III 1988 Examensarbete 1988 Träningslära Fig 1. Från Introduktion till Träningsläran, Johnny Nilsson och Ulf Almgren

Läs mer

Tränings- och tävlingslära 2, 100 poäng

Tränings- och tävlingslära 2, 100 poäng Kursplan SPETRÄ02, senast uppdaterad 2017-08-28 Tränings- och tävlingslära 2, 100 poäng Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: 1. Fördjupning i kroppens anatomi och fysiologi,

Läs mer

I K I V I N I E M L E G. S J U K G Y M N A S T K A R I K I V I N I E M I L E G. S J U K G Y M N A S T K A S T T R Ä N A R E I S Ö D E R T Ä L J E I F

I K I V I N I E M L E G. S J U K G Y M N A S T K A R I K I V I N I E M I L E G. S J U K G Y M N A S T K A S T T R Ä N A R E I S Ö D E R T Ä L J E I F HÅLLBAR K A RTRÄNING I K I V I N I E M L E G. S J U K G Y M N A S T K A R I K I V I N I E M I L E G. S J U K G Y M N A S T K A S T T R Ä N A R E I S Ö D E R T Ä L J E I F HÅLLBAR TRÄNING - INNEHÅLL Generella

Läs mer

Plattformen DELTAGARHÄFTE. Idrottsledare för barn och ungdom. Idrottsledare. för barn och ungdom. verksam några år och vill fördjupa

Plattformen DELTAGARHÄFTE. Idrottsledare för barn och ungdom. Idrottsledare. för barn och ungdom. verksam några år och vill fördjupa DELTAGARHÄFTE Idrottsledare för barn och ungdom re rn och ungdom tt pröva en gränsöverskridande ildning. Utbildningen har fått namgande kunskaper i att leda barn kussioner om etikfrågor och idrotkontakter

Läs mer

BARN & UNGDOMARS UTVECKLING

BARN & UNGDOMARS UTVECKLING BARN & UNGDOMARS UTVECKLING Distriktsläger Vemdalen 2007 När ni ser mig = Bikupa Barn och ungdomars fysiska utveckling Delas ofta in i biologiska faser knutna till åldrar Som vi vet utvecklas alla människor

Läs mer

RgRh Stockholm. Riksgymnasiet för rörelsehindrade

RgRh Stockholm. Riksgymnasiet för rörelsehindrade RgRh Stockholm RgRh Stockholm Riksgymnasiet för rörelsehindrade RgRh Stockholm VAD ÄR RIKSGYMNASIET? Riksgymnasiet är till för ungdomar med svåra rörelsehinder. Det fungerar som vilken gymnasieskola som

Läs mer

VARBERGS SIM POLICY & RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN MELLAN SIMSKOLA OCH ELIT

VARBERGS SIM POLICY & RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN MELLAN SIMSKOLA OCH ELIT VARBERGS SIM POLICY & RIKTLINJER FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN MELLAN SIMSKOLA OCH ELIT Denna policy revideras och antas normalt i samband med konstituerande av styrelsen vid första styrelsemötet Revisionslista

Läs mer

VAD VILL DU MED DIN SPORT?

VAD VILL DU MED DIN SPORT? VAD VILL DU MED DIN SPORT? Älskar du innebandy? Vaknar du på natten och kollar att dina klubbor är redo? Då har du kommit rätt. Här tar vi innebandy på lika blodigt allvar som du. På NIU Innebandyprogrammet

Läs mer

Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg

Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Träningsplanering Juniorgruppen En liten introduktion med introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Förbättra prestationsförmågan Det finns flera delar som bidrar till konditionen, uthållighetsförmågan.

Läs mer