SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET"

Transkript

1 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET Avdelning Födda -09 Födda - 10 Födda -11 Födda - 12 Födda- 13 Födda- 14 Knatte 17 barn /10 Humlan 19 barn /10 Myran 18 barn /6 Totalt 54 barn 28/26 F/P Personal Förskollärare Barnskötare Knatte 3.0 Humlan Myran FAKTA OCH ORGANISATION Hattstugans förskola ligger i ett villaområde i centrala Smedjebacken med närhet till Röda Bergaskolan F-4 och Bergaskolan 5-9. Förskolan har närhet till centrum med affärer och bibliotek men lika nära skog och elljuspår. Förskolan består av tre avdelningar organiseras i en småbarnsavdelning 1-3 år och två syskonavdelningar 3-5 år. Förskolan har ett eget tillagningskök och serverar husmanskost, kravprodukter är en naturlig del av sortimentet. Förskolan ingår i ett utbildningsområde tillsammans med Harnäs, Sagan och Vinsbo förskolor. RUTINER FÖR ATT TA FRAM UNDERLAG TILL KVALITETSARBETET Det här läsåret har förskolan arbetat aktivt för att få kvalitetsarbetet systematiskt och kontinuerligt. All planering utgår från förskolans strävansmål och dokumenteras och utvärderas kontinuerligt. Under läsåret har hela förskoleområdet fått kompetenshöjning gällande barns språk. Ett språkprojekt Språkgiva startades av specialpedagogerna med stöd från Kulturrådet. Inom projektet ges stöd med material och handledning genom så kallade work-shops, ett besök/arbetslag. Följande kvalitetsstärkande aktiviteter har genomförts: Miljön den tredje pedagogen. En föreläsning om hur man med möbleringen och exponering av material kan arbeta för att utmana barn och göra dem nyfikna i sitt lärande. Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se Telefon: Telefax: Bankgiro: Org.nr: SE Säte Smedjebacken 1

2 Föreläsning om förhållningssätt och språkstimulerande arbetssätt i boksamtal med läsfixarmaterial. Annika Löthagen. Naturvetenskap och teknik. Inspiration för att arbeta med vardagsteknik och experiment i förskolan. Boksamtal. Specialpedagogerna informerade, diskuterade och berättade om hur man genom systematiska boksamtal kan öka barn lärande och ge barn en start för att bli goda läsare och öka läsförståelsen i deras framtida lärande. Vid slutet av höstterminen gjordes en personalenkät med utvärdering och analys gällande likabehandlingsplanen. Mot slutet av vårterminen har analyser och förbättringsåtgärder arbetats fram främst angående det pedagogiska arbetet. Ett gemensamt dokument gällande det systematiska kvalitetsarbetet på förskolan har sedan sammanställts. ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vårt värdegrundsarbete har utgått utifrån barngruppens behov. På avdelningsplaneringarna utvärderas barngruppernas lek- och förhållningssätt. Vid behov finns böcker och värdegrundsmaterial att arbeta med. Vi har skapat trygghet och förutsägbarhet för barnen på förskolan genom att vi har skapat tydliga regler och rutiner. Samarbete och hjälpsamhet har uppmärksammats. Vi har gjort regler för lekar och aktiviteter i lekhallen. Vi har inköpt material tex balansbrädor som utvecklat leken både ute och inne. Varje vecka har barnen delats in i mindre lek- och aktivitetsgrupper bl.a. gällande sagoläsning Förskolan har fortsatt ett språkutvecklande arbetssätt som gynnar alla barn på förskolan. HELHET/ALLSIDIGHET Småbarnsavdelningen har haft många inskolningar utspridda över hela läsåret. Fokus har varit på att skapa trygghet och rutiner. Humlans syskonavdelning har haft fokus på att ge trygghet vid inskolningar, att barn och personal är förberedda och att barnen får växa in i sin delaktighet i vår förskoleverksamhet. Myran har arbetat med årstiderna, almanackan och årstidshjulet. För att skapa trygghet har alla barn namnlappar på hyllor, samlingsprickar m.m. Genom samlingar med sånger, rim & ramsor får barnen del av vårt kulturarv. För att skapa gemenskap för hela förskolan har avdelningarna turats om att göra en rolig fredag. Vårt arbete med regler, rutiner och framförhållning har skapat trygghet för barnen. Vår kultur ges utrymme i lekar, sånger och högtider. Arbetet med helhet och allsidighet finns i tankarna också när vi arbetar med många av de andra strävansmålen i läroplanen. Arbetet med en rolig fredag bidrog både till nya gemenskap och nya aktiviteter.

3 HÄLSA OCH RÖRELSE Barnen har möjlighet att vara utomhus varje dag, vår gård är som gjord för rörelse och lek. Att få vara ute varje dag är en stor del av förskolans verksamhet. Tillgång till gungor, bandyklubbor, balansdäck och cyklar gör att barnen utvecklar sin grovmotorik och koordination. Bamseloppet uppmuntrar till både träning och spänning samtidigt som barnen får tillfälle att uppskatta sin motoriska prestationer och en känsla av gemenskap på förskolan. Samtal om kostens betydelse för hälsan och vikten av att hålla god hygien diskuteras ofta. Barnen har god tillgång till att utveckla utelekar i en kuperad terräng. De upplever och visar gärna när de lyckats med nya färdigheter. Trots många olika lekhörnor på gården, kan vissa dagar upplevas som röriga när många barn vistas ute på gården samtidigt. Förskolan är bra på att väcka barnens intresse för utelek. Genom dagliga samtal vid matsituationen om vikten av god hygien och bra mat så bidrar detta till ökad måluppfyllelse angående strävansmålen. SPRÅK OCH KOMMUNIKATION Alla barn ges möjlighet att bli hörda. En stor del av språkutvecklingen ligger också i själva lyssnandet. De yngsta barnen på förskolan lär sig förstå instruktioner. Alla förskoleavdelningar sjunger och dramatiserar ramsor och sånger. Barnen berättar gärna om sina upplevelser på och utanför förskolan för sina kamrater. Vi går regelbundet till biblioteket. Det finns många möjligheter att se utveckla intresse för bilder och texter genom sångkort, sagoläsning och sina egna namnlappar. De äldre barnen på förskolan är alla intresserade av bokstäver, de är nyfikna och har stor lust att lära. De lär många nya begrepp, utvecklar ordförrådet och kommunicerar med varandra. De yngre barnen förstår instruktioner bra och kan många sånger med rörelser. Förskolan har bra kunskap om hur de kan ge barnen god språkstimulans. LEK Vid både inne- och utelek får barnen utlopp för sin fantasi och de bearbetar saker som de upplevt. De leker rollekar, bygger, klättrar, cyklar, ritar, pusslar och spelar spel. I leken utvecklar barnen även sin kommunikations- och samarbetsförmåga.

4 Barnen är duktiga på att gruppera sig i olika grupper. Utegården är bra med sina många lekhörnor. Barnen utvecklar, med hjälp av vuxna, sitt samarbete och de kompromissar sig fram under lekens gång. SKAPANDE Skapande finns i leken både inne och ute. I sandlådan bygger och gräver barnen och de använder vatten och naturmaterial i leken. I leken utomhus skapar barnen mönster och kompositioner genom att använda stenar, blommor och blad. Barnen har möjlighet att varje dag pyssla, sjunga, dramatisera och dega. Genom sångsamlingar får de uppleva glädjen av musik och dans. Barnen skapande är varierat. De skapar ibland fritt och ibland är aktiviteterna styrda. Vi har ett bra utbud av skapande material. MATEMATIK De yngre barnen sorterar leksaker, bygger med duplo, lär sig former och färger genom pussel. Matematik finns därför hela tiden naturligt med i vår verksamhet. Matsituationen ger upphov till många matematiska begrepp mittemot, mellan, bredvid, räkna barn. Baren lär sig följa matematiska begrepp och samband. Vi äter hel och halv smörgås. Genom att bygga och konstruera lär sig barnen matematik och genom att följa beskrivningar utvecklar de både begrepp, de undersöker och provar. Vardagsrutinen att dra lapp på almanackan ger uppfattning om siffror, dagar, månader m.m. Vi fortsätter att arbeta med matematik och upplever att vi dagligen använder och uppmärksammar barnen på vardagsmatte. Barnens förståelse för matematiska begrepp har utvidgats. Barnen inspirerar varandra i tankar och handlingar. Byggmaterialet clics är populära igen. Redan de yngre barnen räknar till tre innan de börjar sjunga på sångsamlingen.

5 NATURVETENSKAP/TEKNIK Barnen har utvecklat sitt kunnande om fåglar genom ett fågelträd. Barnen lärde sig många nya fågelnamn. Utomhus plockar barnen sniglar och andra smådjur. Under senare delen av våren var fågelungarna på grannfastigheten uppmärksammade, likaså våra småfåglar som byggt bo under vårt tak till uteplatsen. Barnen har fått experimentera med kugghjul, förstoringsglas, kalejdoskåp, speglar, färgade papper på fönstret, kulbana m.m. Ett experiment med en isballong fascinerade barnen. Att väva och sticka kräver både barnens koncentration och innebär mycket teknik. Fågelträdet startades av barnen, de lärde sig många fågelnamn. Speglarna och det färgade papperet på fönstret gav upphov till många diskussioner. På studiedagen om teknik fick vi många tips och ideer som vi använt i barngrupperna. Nyinköpt material angående teknik visade sig vara alltför avancerat. SOCIAL KOMPETENS/VÄRDEGRUND Rutiner och regler är till stor hjälp för barnen, det är bra att veta vad som förväntas av dem. Alla är lika värda och ska få vara med i leken. Alla barn får göra saker, men inte alltid samtidigt. Demokrati är viktigt, men det krävs också hänsyn och respekt. Att lära sig vänta på sin tur är inte alltid det lättaste. Småbarnen lär sig att sitta stilla vid matbordet för att visa ansvar och för att lära sig att fungera i grupp. Vi uppmuntrar och uppmärksammar barnen när de hjälper varandra. En avdelningar har arbetat med att skriva trivselregler på små moln. För att följa barnens känslor över dagen finns ansikten med olika känslouttryck, och där får man sätta upp en skylt hur man själv mår. Respekten för allt levande grundas i leken med sniglarna på gården som alla ska behandla med omsorg. Rutiner och trivselreglerna är väl förankrade i barngrupperna. Barnen är hjälpsamma gentemot varandra och hjälper varandra vid ex.vis av- och påklädning.

6 Enkätsvar från vårdnadshavare för barn på förskolan. Fråga: Frågeställning: 1 Mitt barn känner sig tryggt i förskolan. 2 Förskolan erbjuder en god pedagogisk verksamhet där omsorg, fostran och lärande bildar en enhet. 3 Jag upplever att föreskolverksamheten stimulerar och uppmuntrar mitt barns lust att lära. 4 Jag upplever att mitt barns förskola medverkar till att barnen utvecklar demokratiska värderingar. 5 Jag är på det hela taget nöjd med mitt barns förskola 6 Jag har inte upplevt att någon på förskolan utsatts för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. (kön, könsidentitet, könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder) 7 Jag känner till förskolans likabehandlingsplan. 8 Jag känner mig väl bemött av personalen på förskolan 9 Jag har tagit del av exempel på förskolans pedagogiska dokumentation Stämmer helt och hållet Stämmer ganska bra Stämmer ganska dåligt Stämmer inte alls Analys av resultat: C:a 65% av föräldrarna besvarade enkäten. Föräldrar och barn känner sig trygga i verksamheten på förskolan och de upplever att de får ett väl bemötande. Förskolan stimulerar barnen i deras lärande. Likabehandlingsplanen och den pedagogiska dokumentationen är inte fullt kända.

7 Enkätsvar från personalen angående den psykosociala arbetsmiljön. 1 Trivsel / relationer: Trivs du på din arbetsplats? 2 Meningsfullhet i arbetet: Vet du hur ditt arbete bidrar till arbetsplatsens mål? 3 Kompetens nog för att klara jobbet: Har du den rätta kompetensen, så att du kan göra ett bra jobb? 4 Arbetsbelastning: Känner du att du hinner med dina arbetsuppgifter? 5 Hälsa: Lever du så att du mår bra till kropp och själ? 6 Feedback: Delger ni varandra både konstruktiv och positiv feedback på arbetsplatsen? Inflytande / påverkansmöjlighet: Känner du dig delaktig i hur ditt arbete / dina arbetsuppgifter 7 utformas? Ledarskap: Får du det stöd du behöver av din 8 chef? 9 Sammantaget tycker jag att situationen jämfört med för 3 månader sedan är: Personalen upplever trivsel och meningsfullhet i arbetet. De upplever att de har god kompetens för arbetet, men att arbetsbelastningen är stor. Kontakten med arbetsledaren är god

8 ÅTGÄRDER INFÖR LÄSÅR : Sångkorten ska användas för att främja språkutvecklingen Styrda lekar inomhus tex björnen sover ska främja samlek Vi ska fortsätta med gemensamma lekar i lekhallen tex musik och dans Vi vill utveckla den skapande verksamheten så att barnen själva kan ta fram och använda ex.vis instrumentlåda, vattenfärger m.m. Vi ska använda en boklåda för speciella böcker då barnen arbetar med läsfixarna Vi ska göra aktivitetslådor efter sagostunden, dela in barnen i grupper. Ett årstidsfönster ska synliggöra årstiderna Vi ska bestämma gemensamma regler för cykelåkningen Läsvilan ska struktureras upp / delas upp Vi ska köpa nytt material som inspirerar till att utveckla leken Pyssellådan ska underhållas med nya spännande saker Vi ska skaffa lämpligt material till naturvetenskap och teknik Vi ska gemensamt ställa i ordning lekstugan och sätta upp regler för leken : Ort: Datum: Underskrift av ansvarig förskolechef: Namnförtydligande:

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HARNÄS LÄSÅRET 2014-2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HARNÄS LÄSÅRET 2014-2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HARNÄS LÄSÅRET 2014-2015 Barnantal Födda -09 Födda -10 Födda-11 Födda -12 Födda -13 F/P Blåsippan 16 barn - - 7 st 5 st 4 st 5/11 Vitsippam 19 barn 14 st - 5

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET 2015-2016 Avdelning Knatte 17 st Humlan 20 st Myran 20 st Totalt 57 barn Födda -10 Födda - -11 Födda Födda - Födda- Födda-- F/P -12-13 -14-15

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET RÖDA BERGA LÄSÅRET 15/16

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET RÖDA BERGA LÄSÅRET 15/16 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET RÖDA BERGA LÄSÅRET 15/16 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER All personal på fritidshemmet är väl förtrogna med fritidshemmets uppdrag. Vi diskuterar

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET RÖDA BERGA LÄSÅRET 13/14

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET RÖDA BERGA LÄSÅRET 13/14 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET RÖDA BERGA LÄSÅRET 13/14 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER All personal på fritidshemmet är väl förtrogna med fritidshemmets uppdrag. Vi diskuterar

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN STEGELBACKEN LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN STEGELBACKEN LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN STEGELBACKEN LÄSÅRET 2014-2015 Avdelning Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 Födda -13 F/P Blåklockan 16 barn 10 st 4 st 3 st 9/7 Tussilagon 18 barn 2 st

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HARNÄS LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HARNÄS LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HARNÄS LÄSÅRET 2015-2016 Barnantal Födda - Födda - Födda-12 Födda - Födda - F/P 10 11 13 14 Blåsippan 16 barn - Vitsippan 17 12 5 - - 6/11 förskolebarn Samt 5

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE HATTSTUGANS FÖRSKOLA

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE HATTSTUGANS FÖRSKOLA SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde Förskolechef Annette Nilsson SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE HATTSTUGANS FÖRSKOLA 2012-2013 Postadress Telefon Telefax

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Fridhem 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Fridhem 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Fridhem 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Fridhems förskola Barnantal Avdelning Födda 07 Födda 08 Födda 09 Födda 10 Födda 11 Födda 12 Propellern 6 st 8 st 7 st Gluggen

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN SAGAN LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN SAGAN LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN SAGAN LÄSÅRET 2014-2015 Barnantal Personal Avdelning Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - F/P 09 10 11 12 13 Bambi 14 barn 7 7 9/5 Bamse 20 barn 6 6 6 2 5/15

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SAGANS FÖRSKOLA

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SAGANS FÖRSKOLA SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2014-2015 SAGANS FÖRSKOLA REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ SAGANS FÖRSKOLA Barnantal Födda 09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 Födda -13 F/P Bambi 14 st 7 7 9/5

Läs mer

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Pedagogisk omsorg Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN FRIDHEM LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN FRIDHEM LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN FRIDHEM LÄSÅRET 2014-2015. ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Teknik. Vi ska öka vår egen kompetens kring detta ämne. Vi kommer att ta del av stödmaterial,

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN VINSBO LÄSÅRET 2013-2014

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN VINSBO LÄSÅRET 2013-2014 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN VINSBO LÄSÅRET 2013-2014 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Förskolans mål att utveckla matematik har genomförts genom att bl.a. starta en matematikgrupp.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 TRYGGHET OCH STUDIERO - De rutiner vi har som bygger på Skollagen samt trivselregler och hög vuxennärvaro fungerar väl, både enligt lärare,

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Handlingsplan GEM förskola

Handlingsplan GEM förskola 1 (12) Handlingsplan förskola Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: BU-förvaltningens ledningsgrupp (2013-08-29) Gäller för: Förskolorna i Vetlanda kommun Giltig fr.o.m.: 2013-08-29 Dokumentansvarig:

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET 2016-2017 TRYGGHET OCH STUDIERO -Vi kommer att fortsätta ha en hög vuxennärvaro på raster, vid bussar och vid olika aktiviteter så att eleverna känner

Läs mer

KILS KOMMUN. Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro Box 88. Fax Plusgiro Kil

KILS KOMMUN. Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro Box 88. Fax Plusgiro Kil KILS KOMMUN 2018-11-19 Förskolan Lövkojan Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsår 2018-2019 KIL1000, v1.1, 2014-01-31 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon 0554-191 00

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-09-05 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN SOLHYTTAN LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN SOLHYTTAN LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN SOLHYTTAN LÄSÅRET 2017-2018 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER -Vi ska befästa de rutiner som finns gällande rapportering av kränkande behandling

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Plan mot diskriminering trakasserier och kränkande behandling. Förskolan Lövkojan

Plan mot diskriminering trakasserier och kränkande behandling. Förskolan Lövkojan BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Davidsson, ingrid.davidsson@kil.se 2016-10-25 Plan mot diskriminering trakasserier och kränkande behandling Förskolan Lövkojan 2016-2017 KIL1000, v1.1, 2014-01-31

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Vår vision På Kryssets

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER

ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN SOLHYTTAN LÄSÅRET 2015-2016 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER -Vi ska arbeta vidare med kommunens satsning på Språkgiva för barn på förskolan och

Läs mer

Kvalitetsrapport

Kvalitetsrapport NAMN TITEL DATUM Annika Matsson Förskolechef 2017-06-30 Kvalitetsrapport 2016-2017 Stenbitsvägens förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Plan mot diskriminering trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering trakasserier och kränkande behandling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Davidsson, ingrid.davidsson@kil.se 2016-11-09 Plan mot diskriminering trakasserier och kränkande behandling BODA FÖRSKOLA 2016-2017 KIL1000, v1.1, 2014-01-31 Kils

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Sörgården Antal barn: 15 Åldersfördelning:1st född 2016, 9st född 2015, 2st född 2014, 3st född 2013 Antal pojkar: 9 Antal flickor:

Läs mer

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorums Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering trakasserier och kränkande behandling. Tolita förskola

Plan mot diskriminering trakasserier och kränkande behandling. Tolita förskola BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Davidsson, 0554-199 95 ingrid.davidsson@kil.se 2016-12-06 Plan mot diskriminering trakasserier och kränkande behandling Tolita förskola KIL1000, v1.1, 2014-01-31

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

Kvalitetsarbete för Stjärnsunds förskola/fritidshem period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för Stjärnsunds förskola/fritidshem period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för Stjärnsunds förskola/fritidshem period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Vildmarkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Vildmarkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vildmarkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen. Vildmarkens förskola Ansvarig för planen Förskolechef Christel Torstensson

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret 2012-2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret

Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret Kvalitetsarbete för förskolan Älgen period 3 (jan mars), läsåret 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Borgens förskola avdelning Örnen 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Örnen - 2015/2016 Enhet Örnen Förskoleverksamhet för 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Kvalitetssäkring av Förskolan Lillgården för läsåret 2012/2013

Kvalitetssäkring av Förskolan Lillgården för läsåret 2012/2013 SMEDJEBACKENS KOMMUN Kvalitetssäkring av Förskolan Lillgården för läsåret 2012/2013 Postadress 777 81 SMEDJEBACKEN Telefon Telefax E-post/hemsida 0240-66 00 00 vx 0240-66 04 78 bou@smedjebacken.se www.smedjebacken.se

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Gullvivan Antal barn: 16 Åldersfördelning: 2014: 6. 2015: 8. 2016: 2 Antal pojkar: 10 Antal flickor: 6 Antal flerspråkiga barn:

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2016 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2015-2016 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Hitta arbetssätt för att stärka barn med behov av särskilt stöd på fritidshemmet.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Klockarskogsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 5 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 5 Vår vision... 5 Planen gäller från och med...

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15 Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvariga för planen: Förskolechef har ansvar för upprättande

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kryssets Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kryssets Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kryssets förskolas likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling -2015-2016 Kryssets Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Förskolan Ängslyckan avd Gräshoppan 2014/15

LIKABEHANDLINGSPLAN Förskolan Ängslyckan avd Gräshoppan 2014/15 LIKABEHANDLINGSPLAN Förskolan Ängslyckan avd Gräshoppan 2014/15 Inledning Likabehandlingsplanen har upprättats utifrån diskrimineringslagen och skollagen. Denna plan är upprättad under hösten 2014 och

Läs mer

Kvillsfors förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvillsfors förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvillsfors förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN STEGELBACKEN LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN STEGELBACKEN LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN STEGELBACKEN LÄSÅRET 2015-2016 Avdelning Födda -10 Födda -11 Födda -12 Födda -13 Födda -14 Födda -15 F/P Blåklockan 15 barn - - 4 3 8-6/9 Tussilagon 16 barn 5

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola Verksamhetsplan för förskolan Skee förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

Dallidens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dallidens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Dallidens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling GRUNDUPPGIFTER VERKSAMHETSFORMER SOM OMFATTAS AV PLANEN: Förskolan ANSVARIGA FÖR PLANEN: Förskolechefen

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Montessoriförskolan Småfrönas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Montessoriförskolan Småfrönas plan mot diskriminering och kränkande behandling Montessoriförskolan Småfrönas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Benjamins förskoleenhet

Benjamins förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015 Benjamins förskoleenhet Köpings kommun Leila Tahvanainen 2015-06-29 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen har ordet Innehåll

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekbackens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2017/2018 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen och förskolechefen på Ekbackens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SÅNGSVANENS FÖRSKOLA november 2012- november 2013 1. Vision I vår förskoleverksamhet

Läs mer

Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 SAGANS FÖRSKOLA

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 SAGANS FÖRSKOLA SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 SAGANS FÖRSKOLA REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ SAGANS FÖRSKOLA Barnantal Födda Födda Födda Födda Födda F/P 07-08 -09-10 -11 Bambi 16 st 1 8 8 2/14

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer