SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE HATTSTUGANS FÖRSKOLA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE HATTSTUGANS FÖRSKOLA"

Transkript

1 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde Förskolechef Annette Nilsson SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE HATTSTUGANS FÖRSKOLA Postadress Telefon Telefax Mobil Smedjebackens kommun SMEDJEBACKEN Epost:

2

3 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR HATTSTUGANS FÖRSKOLA REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ SAGANS FÖRSKOLA Barnantal Födda F/P Knatte 16st /8 Humlan 19 st /12 Myran 19 st /7 Personal Förskollärare Barnskötare Knatte Humlan Myran FAKTA OCH ORGANISATION Hattstugans förskola ligger i ett villaområde i centrala Smedjebacken med närhet till Röda Bergaskolan F-4 och Bergaskolan 5-9. Förskolan har närhet till centrum med affärer och bibliotek men lika nära skog och elljuspår. Förskolan består av tre avdelningar organiserade i en småbarnsavdelning 1-3 år och två syskonavdelningar 3-5 år. Förskolan har ett eget tillagningskök och serverar husmanskost, kravprodukter är en naturlig del av sortimentet. Förskolan ingår i ett utbildningsområde tillsammans med Harnäs, Sagan och Vinsbo förskolor. RUTINER FÖR ATT TA FRAM UNDERLAG TILL KVALITETSARBETET Det här läsåret har förskolan arbetat aktivt för att få kvalitetsarbetet systematiskt och kontinuerligt. En gemensam föreläsning för all förskolepersonal i hela kommunens startade satsningen kring förskolans strävansmål och pedagogisk dokumentation. Skolverkets bok Uppföljning, utvärdering och utveckling pedagogisk dokumentation har varit utgångspunkt för våra pedagogiska diskussioner på arbetsplatsträffar och komptensutvecklingsdagar. De pedagogiska diskussionerna har ökat medvetenheten om och kring förskolans uppdrag utifrån styrdokumenten, samt gett en struktur för systematiskt kvalitetsarbete. Under våren samlades alla förskolor i området till lärande samtal genom erfarenhetsutbyte. Mot slutet av vårterminen har analyser och förbättringsåtgärder tagits fram gemensamt av arbetslagen. Detta har sedan sammanställts till förskolans eget dokument. Förutom ovanstående kvalitetshöjande åtgärder har personalen deltagit i förläsning om föräldrasamtal.

4 MÅLUPPFYLLELSE UTVECKLING OCH LÄRANDE HELHET/ALLSIDIGHET Pedagogerna arbetar för att skapa struktur över dagen och organisera för att ge barnen trygghet. Barnen har t.ex. till samlingarna fått egna bestämda platser/prickar på golvet. En mera medveten organisation efter utevistelse har skapat mera lugn. Diskussioner med de äldre barnen stärker deras kommunikationsförmågan och ger barnen tilltro till sig själva. Om något blir fel resonerar personal och barn ofta utifrån frågan Hur tänkte du nu?. Att vara lika varandra, men att ändå vara olika skapar utvecklar känsla och respekt för varandra. Genom struktur och organisation skapas trygghet. Det blev lugnare på samlingarna/fruktstunden när alla barn visste var de skulle sitta. En struktur efter utevistelsen har också skapat lugn och ro. Diskussionerna med de äldre barnen utvecklar trygghet, ger tilltro till sig själva och gör att man bättre förstår sig själv i förhållande till andra. MATEMATIK Matematik börjar på småbarnsavdelningen med att räkna barn, räkna in sånger, sorterar pärlor efter färg.m.m. På syskonavdelningarna har arbetet med matematik stärkts av ett tydligare mattespråk från personalen t.ex. genom att använda rätt ord/begrepp. Barnen har utvecklat matematik genom att de byggt pärlplattor efter mönster. Ett nytt byggmaterial clics har utvecklat det matematiska tänkandet genom att barnen lärt sig bygga efter ritningar. Pedagogernas tydlighet i arbetet med matematik har gjort det mera synligt för barnen och utvecklat deras konstruktioner i bygglek och i arbetet med pärlor. SKAPANDE Förskolan har iordningsställt ett gemensamt rum för skapande. Där finns det möjlighet att måla, rita, baka med leklera m.m. På avdelningarna finns olika skapande material tillgängligt hela tiden. Barnen skapar själva fritt i anslutning till temarbeten men får också vuxenledda aktiviteter. Sångsamlingar förekommer varje dag. Barnen har gjort teater utifrån kända sånger och de dansar ibland till musik. Det finns ett utbud av skapande material, och det nyinredda gemensamma rummet har fått en bra start i användandet. Musik, dans och rörelse kan utvecklas ytterligare. SPRÅK/KOMMUNIKATION Högläsning av böcker förekommer dagligen på alla avdelningar, man delar ofta även gruppen för att barnen alla bättre ska kunna förstå och kommentera. Matsituationerna är ett bra forum för samtal barn-vuxen och barn-barn. Barnen utvecklar sitt intresse för det skriftliga språket genom att vi har alfabetet synligt och att vi har namnlappar på flera ställen på förskolan.

5 Det är bra att dela på gruppen när pedagogerna läser för barnen. Då kan man bättre anpassa böckerna efter barnens behov. Genom att läsa böcker och föra diskussioner kring detta utvecklar barnen förmågan att lyssna, reflektera och uttrycka sin egen uppfattning. Vi behöver utveckla arbetet med barn som har annat modersmål. NATURVETENSKAP/TEKNIK Det gårdens smådjur som intresserar barnen mest: sniglar, nyckelpigor, maskar m.m. Barnen har planerat frön för att se dem gro och växa. I arbetet med Grön flagg har barnen sopsorterat, besökt återvinningscentral och deltagit i skräpplockardagen. Teknik har barnen arbetat med när de gjort såpbubblor, studerat prismor i fönstren och funderat och studerat spegelskift. Teknik i vardagen lär sig barnen bl.a. när de bakar och när de äldre barnen en dag får vara veckans kock tillsammans med vår kokerska. Det är de vardagliga sakerna som är nära barnen som intresserar dem mest. De gäller att vara lyhörd och uppmärksamma och bekräfta när barnen gör sina upptäckter och reflekterar kring dem. Veckan kock har berikat kunskaper om nyttig mat och färdigheter angående teknik. LEK Sammanhängande tid för lek är viktigt, pedagogerna prioriterar och skyddar barnens lek dvs man avbryter inte i onödan. Lekarna utvecklas både inom- och utomhus. Förskolan har en bra utemiljö med varierande lekmaterial som inbjuder till upptäckter och skapande. Det finns även plan för fotboll, lekhörnor med buskar och gräsytor. Den gamla lekhallen har gjorts om till olika lekhörnor som främst nyttjas tidiga morgnar och efter mellanmål. Tillgängligheten till lekhörnorna finns hela dagen. Material för bygglek, rollek, att skapa och använda sin fantasi, pussel och spel på varje avdelning. Utvecklandet av lekhörnor i den gamla lekhallen har visat sig vara bra. Det finns olika material till rollek, bygglek, läsning m.m. Vid lekobservation på avdelningarna har det visat sig att barnen utnyttjar alla rum på förskolan. Förskolan behöver göra inköp av ytterligare berikande och laborativt lekmaterial. SOCIAL KOMPETENS/VÄRDEGRUND Pedagogernas arbete med att utveckla leken ger förståelse för demokrati, samarbete och ansvar. Barnen utvecklar sin förmåga att fungera i grupp. Vid diskussioner om regler och rutiner skapas trygghet, förståelse och respekt för det gemensamma. Barnen får inflytande över, visar sina åsikter vid matsituationen, de visar omsorg när de hjälper varandra skicka maten, de visar hjälpsamhet när de delar ut frukt till varandra m.m. Grön Flaggarbete ger insikter om hur viktigt det är att värna om miljön och allt levande. Människors lika värde uppmärksammas i både handling och i diskussioner. Förskolans gemensamma aktiviteter och högtider skapar samhörighet och ansvar. Gemenskap, samhörighet och ansvar är stort på förskolan. Uppkomna situationer och dilemman nyttjas till diskussioner om att få uttrycka sina åsikter, respekt för varandra, glädje och sorg.

6 HÄLSA/RÖRELSE Utevistelse varje dag är viktigt. Uteaktiviteter gynnar barnens motorik, koordination och kroppsuppfattning. Förskolans gård är en stor tillgång. Fotbollspel, skidåkning och lekar i den varierade miljön på gården bäddar för att barnen får röra på sig ordentligt. Veckan kock är ett återkommande aktivitet för de äldsta barnen. Förskolans kök har många kravprodukter i sortimentet och har en vegetarisk lunch/vecka. Genom arbetet med Grön Flagg utvecklas känslan för att värna om både miljö och hälsa. Barnens får rika möjligheter till lek och rörelse. Aktiviteterna växlar och utifrån våra årstidsväxlingar. Barnen får god och näringsriktig mat tillagad på förskolan. Diskussioner om mat och hälsa förs tillsammans med barnen. Införandet av veckans kock bidrar till att stärka känsla för hälsosam och nyttig mat. Det finns hos pedagogerna, en stor medvetenhet kring matens betydelse för hälsan. ARBETSMILJÖ FÖR PERSONAL Resultat och analys 50% besvarade enkäten, och detta får man ta med i beräkningen av analysen. De som besvarat enkäten tycker att det känns bra att gå till arbetet. Målen är tydliga och påverkansmöjligheterna inom förskolan känns bra. Pedagogerna upplever dock att det inte går att påverka barngruppernas storlek. Ljudnivån på förskolan upplevs ibland vara hög. Samarbetet med arbetskamrater fungerar bra, man tar tag i problem, är flexibel och kan hantera förändringar. En punkt som behöver förbättras är bemanning och personalutveckling på längre sikt. Individuell kompetensutveckling efterfrågas också. Chefen är lått att nå och alla anser att de kan säga sin ärliga mening. Pedagogerna känner att de blir lyssnade på. Informationen mellan chef och förskola fungerar bra. FÖRÄLDRAENKÄT Resultat och analys Svarsfrekvensen på årets föräldraenkät var c:a 50%, en ökning då vi förra året endast hade en 20%-ig svarsfrekvens. Utifrån årets svar kan vi dra vi följande slutsatser. Föräldrarna är mycket nöjda med och upplever att barnen känner sig trygga i verksamheten. Förskolan gör barnen nyfikna och lärandet är stort för det enskilda barnet. Föräldrarna vill gärna ha mer information både om sitt eget barn och om aktiviteter, utflykter m.m. Ingen förälder har upplevt att någon på förskolan utsatts för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Föräldrar känner i vis mån till att vi har en likabehandlingsplan. SAMMANFATTANDE ANALYS Arbetet med förståelse för strävansmålen i läroplanen har gett god i insikt och förståelse. Även de pedagogiska diskussionerna om uppföljning, utvärdering och utveckling har utvecklat en större förståelse för uppdraget. Förskolan har under året arbetat med att organisera och strukturera för trygghet och ansvar både på den egna avdelningen och genom att iordningsställa ett gemensamt målarrum samt omöbleringen till lekhörnor i den gamla lekhallen. Arbetet med matematik och Grön Flagg fortsätter utvecklas. Gårdens rika lekmöjligheter nyttjas för både hälsa och rörelse. Veckan kock har för de äldsta barnen bidragit till att skapa större förståelse för att äta hälsosam mat.

7 Personalen trivs på förskolan, känner att de har påverkansmöjligheter. Genom pedagogiska diskussioner utvecklas arbetet med större förståelse för styrdokumenten. Föräldraenkäten visar att förskolan har gott förtroende och anseende hos föräldrar. Det kanske är därför som det formella föräldrainflytandet i skolenhetsrådet inte lockar föräldrar till deltagande. Framgångsfaktorer i arbetet: Avdelningsplaneringarna har utvecklats genom pedagogiska diskussioner Införandet av veckan kock har, hos de äldsta barnen, bidragit till ökad förståelse av hälsosam och nyttig mat och utvecklat vardagsmatematiken Ommöblering av den gamla lekhallen till lekhörnor har utvecklat både lek och samhörighet Iordningsställandet av ett gemensamt målarrum har gjort att man inte behöver plocka fram och undan för andra aktiviteter på avdelningarna Trygghet och ro har skapats genom att ge barnen bestämda platser på samlingarna För att ge utrymme för lek och diskussioner delas barngruppen upp i mindre grupper lek- och aktivitetsgrupper Vegetarisk lunch en gång/vecka har utvecklat barnens vilja att smaka nya rätter Åtgärder inför kommande läsår: Arbetet med språk och kommunikation ska utvecklas både i lek och samlingar; ex på material är flanosagor, ramsor och sagopåsar Pedagogerna ska nyttja luciafirandet till språkutveckling. De ska konkretisera språket bl.a. med hjälp av dockor. Miljöarbetet ska fortsätta utvecklas genom att förskolan sätter nya mål i arbetet med Grön Flagg, besök vid återvinningscentral på Humboberget. Bondgård och studiebesök på Väderbacken. Tillsammans med barnen ska vi fortsätta utveckla arbetet med matematik. Vi ska arbeta för att förtydliga arbetet med naturvetenskap och teknik Innemiljön behöver förbättras genom inköp av nya möbler Förskolan behöver förbättra arbetet med flerspråkighet; bokpåsar på barnens hemspråk m.m. Tydliggöra samrådsförfarandet med föräldrar

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Fridhem 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Fridhem 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Fridhem 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Fridhems förskola Barnantal Avdelning Födda 07 Födda 08 Födda 09 Födda 10 Födda 11 Födda 12 Propellern 6 st 8 st 7 st Gluggen

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 SAGANS FÖRSKOLA

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 SAGANS FÖRSKOLA SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 SAGANS FÖRSKOLA REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ SAGANS FÖRSKOLA Barnantal Födda Födda Födda Födda Födda F/P 07-08 -09-10 -11 Bambi 16 st 1 8 8 2/14

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET 2014-2015 Avdelning Födda -09 Födda - 10 Födda -11 Födda - 12 Födda- 13 Födda- 14 Knatte 17 barn 1 8 7 1 7/10 Humlan 19 barn 6 7 6 9/10 Myran

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Skogsgläntans förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete på Skogsgläntans förskola Avdelning födda 07 födda 08 födda 09 födda 10 födda 11 födda 12 Solstrålen 3 st 5 st

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ VINSBO FÖRSKOLA Barnantal Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - F/P 07 08 09 10 11 12 Mumintrollet

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Skee förskola Verksamhetsplan för förskolan Skee förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé Förskolorna

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Ansvarig förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-02-10 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SAGANS FÖRSKOLA

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SAGANS FÖRSKOLA SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2014-2015 SAGANS FÖRSKOLA REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ SAGANS FÖRSKOLA Barnantal Födda 09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 Födda -13 F/P Bambi 14 st 7 7 9/5

Läs mer

Kvalitetsarbete Åshagensförskola

Kvalitetsarbete Åshagensförskola Kvalitetsarbete Åshagensförskola Förskola/avdelning Åshagen Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation: Åshagens förskola Kallbacksgränd 3 830 70 Hammerdal 0644-103 48 1 1. Vår

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Blackgården Förskola 1-5 år

Blackgården Förskola 1-5 år KVALITETSREDOVISNING 2011 Blackgården Förskola 1-5 år Förskolechef Margaretha Larson Adress Tidavad, Blackgården 2-3 Postadress 542 93 Mariestad Telefon 0501-755437, 0501-75 54 38 E-post margaretha.larsson@mariestad.se

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Arbetsplan Tellus 2015/2016

Arbetsplan Tellus 2015/2016 Arbetsplan Tellus 2015/2016 Det här verksamhetsåret kommer vi att fokusera på tre olika områden: 1) Goda värderingar och barns sociala utveckling 2) Hälsosamma vanor; 3) Intellektuella förmågor (språkliga,

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete 2018-11-27 Systematiskt kvalitetsarbete Rapport föräldraenkät förskola 2018/2019 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 1 Rapport föräldraenkät förskola 2018/2019... 1 Samverkan... 2 Vad visar resultatet?...

Läs mer

1. Beskrivning av Stormhattens förskola

1. Beskrivning av Stormhattens förskola Stormhattens föräldrakooperativa förskola Verksamhetsplan 2014/2015 1. Beskrivning av Stormhattens förskola 1.1 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE Sankt Pauli förskola 2016-2017 Planering och genomförande: Genomgång av barngruppens sammansättning och behov Läroplanens mål grunden för planeringen av den pedagogiska verksamheten.

Läs mer

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht17/vt18.

Stjärnans verksamhetsplanering. Ht17/vt18. Stjärnans verksamhetsplanering Ht17/vt18 www.karlavagnen.eu Arbetslaget Vi som jobbar på Stjärnan läsåret 17/18 är: Elin Nordin, förskollärare 100% Fredrik Lindström, barnskötare 100% Malin Fahlesson,

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLAN HATTSTUGAN LÄSÅRET 2015-2016 Avdelning Knatte 17 st Humlan 20 st Myran 20 st Totalt 57 barn Födda -10 Födda - -11 Födda Födda - Födda- Födda-- F/P -12-13 -14-15

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara.

En gång i månaden har förskolan en arbetsplatsträff (APT). Tiden för detta möte är förlagd till kvällen så att all personal ska kunna närvara. UKF: Enhetsplan KYRKSKOLANS FÖRSKOLA 1. Verksamhetsbeskrivning Kort beskrivning av avdelningens/enhetens verksamhet. Avdelning: Läsår 2011/2012 Kyrkskolans förskola består av två avdelningar, 1-3 år med

Läs mer

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd

Lokal arbetsplan för Löderups förskola. Fastställd Lokal arbetsplan för Löderups förskola Fastställd 2015-09-11 Del 1: Vår gemensamma grund Arbetsplanens syfte Löderups förskola En lärande organisation Del 2: Vårt arbete Normer och värden Social emotionell

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Sångsvanens förskola Svanen Övergripande Läsåret 2012 2013 På avdelning Svanen arbetar 2,25 % förskollärare och en barnskötare på 75

Läs mer

Kvalitetssäkring av Förskolan Lillgården för läsåret 2012/2013

Kvalitetssäkring av Förskolan Lillgården för läsåret 2012/2013 SMEDJEBACKENS KOMMUN Kvalitetssäkring av Förskolan Lillgården för läsåret 2012/2013 Postadress 777 81 SMEDJEBACKEN Telefon Telefax E-post/hemsida 0240-66 00 00 vx 0240-66 04 78 bou@smedjebacken.se www.smedjebacken.se

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Vitsippan Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Vitsippan Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Vitsippan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning:...Blå Presentation av Blå Regnbågen Regnbågens förskola bedrivs i fräscha öppna lokaler som ligger i anslutning till

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Sörgården Antal barn: 15 Åldersfördelning:1st född 2016, 9st född 2015, 2st född 2014, 3st född 2013 Antal pojkar: 9 Antal flickor:

Läs mer

Normer & värden. www.karlskoga.se

Normer & värden. www.karlskoga.se Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Familjedaghem Mumintrollen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se 25 augusti 2015 [FOKUSOMRÅDE NORMER

Läs mer

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Nyberg Anki 2013-08-30 Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Kunskapsnämndens mål 2013 under MEDBORGAR Resultaten för lärande och kunskap förbättras

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Hällabrottets förskola

Hällabrottets förskola 1(7) 2016 06 15 Verksamhetsplan Hällabrottets förskola 2016/2017 2 förskolechef: Pernilla Nilsson 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Verksamhetsidé 4. Hällabrottets förskola års hjul (under arbete) 5.

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågens förskola

Arbetsplan för Regnbågens förskola Arbetsplan för Regnbågens förskola Läsåret -18/19 FÖRUTSÄTTNINGAR Regnbågens förskola öppnades i augusti 2010. Av de sex personer som arbetar på Regnbågens förskola öppnades i augusti 2010. Av de sex personer

Läs mer

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014

Arbetsplaner. Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 er Förskolan Gläntan, avd Krokodilen läsåret 2013-2014 Inflytande och ansvar Förskolan Gläntan/ Krokodilen Förskolan ska sträva efter att varje barn ska utveckla sin förmåga att ta ansvar för sina handlingar

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning 2005-2006 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Ekens förskola Inlämnad av: Annika Back 1 Inledning Denna kvalitetsredovisning innehåller en beskrivning av i vilken mån

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08

Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08 Enhetsplan för Mellangården och Lillgården 07/08 DEMOKRATI OCH INTEGRATION: UPPDRAG Att vi ger möjlighet till ett aktivt skolråd Att vi gör informationen från enheten tillgänglig på olika hemspråk. Att

Läs mer

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/2014

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/2014 1 Förskolan Skattelden Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2013/2014 Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3 Beslutade mål och åtgärder 5 Slutord 5 Bilaga 1:

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete 2015/2016 Bulleribång Systematiskt kvalitetsarbete Bulleribång Innehåll Mål för verksamheten... 2 Normer och värden... 2 Utveckling och lärande... 2 Barns inflytande... 2 Förskola och hem... 2 Genomförande

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd /2016

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd /2016 Arbetsplan Lillbergets förskola Avd 4 2015/2016 INLEDNING Vi på avdelning 4 har valt att främst arbeta med målen Språk och kommunikation samt med Utveckling och lärande. På avdelningen går barn i åldrarna

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2005-2006 Kommun Förskola Uppgiftslämnare : Eskilstuna : Syrenen : Natalie Lundholm Underlag för redovisningen Det som ligger som underlag för redovisningen är den självvärdering

Läs mer

Kvalitetsrapport

Kvalitetsrapport NAMN TITEL DATUM Annika Matsson Förskolechef 2017-06-30 Kvalitetsrapport 2016-2017 Stenbitsvägens förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-09-07 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Utveckling och lärande Den pedagogiska verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Tällberg

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Tällberg Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Tällberg Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten. Förskolans

Läs mer

Pedagogisk planering Älvbackens förskola

Pedagogisk planering Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2015-2016 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske vik Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen

Lokal arbetsplan. för. Föräldrakooperativet Krokodilen Lokal arbetsplan för Föräldrakooperativet Krokodilen vårterminen 2010 Inledning Läroplanen för förskolan, Lpfö -98 All verksamhet utgår från Läroplanen för förskolan, Lpfö -98. Förskolan skall lägga grunden

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN]

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Internationellt perspektiv Läroplansmål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Förskoleområde Trångsund 2016

Förskoleområde Trångsund 2016 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2016 Förskoleområde Trångsund 2016 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten, analysera resultaten och med

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011

Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN SOLHAGENS FÖRSKOLA Kvalitetsredovisning för förskolan läsåret 2010/2011 1 2 Innehåll 1 Verksamhetsbeskrivning (kortfattad) 5 1.1.1 Beskrivning av verksamheten... 5 1.1.2 Beskrivning

Läs mer

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13.

Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. 1 Förskolan Kringlan Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13. Innehåll: Inledning 2 Förutsättningar...2 Bedömning av kvalitet och måluppfyllelse 3 Beslutade mål och åtgärder 5 Slutord 7 Bilaga 1: Bedömning

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Inlämnad av Eva Hoffström 1 Inledning Som ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen av

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Lokal arbetsplan Förskolan Paletten 2015/2016

Lokal arbetsplan Förskolan Paletten 2015/2016 M3P Förskolor AB Lokal arbetsplan Förskolan Paletten 2015/2016 Oktober 2015/Maire Pitkänen Innehåll Syfte... Förskolan Paletten... Förskolans uppdrag... Normer och värden... Utveckling och lärande... Barns

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågens förskola. Läsåret -17/18

Arbetsplan för Regnbågens förskola. Läsåret -17/18 Arbetsplan för Regnbågens förskola Läsåret -17/18 FÖRUTSÄTTNINGAR Regnbågens förskola öppnades i augusti 2010. Av de sex personer som arbetar på förskolan är fyra förskollärare, 1 barnskötare och 1 outbildad

Läs mer

Arbetsplan Älvbackens förskola

Arbetsplan Älvbackens förskola Arbetsplan Älvbackens förskola 2013/2014 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Maarit Enbuske Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957 93 Pello

Läs mer

Barn med behov av särskilt stöd... 16

Barn med behov av särskilt stöd... 16 Målsättning Innehållsförteckning Verksamhetens innehåll och pedagogiska mål... 3 Normer och värden... 3 Barns utveckling och lärande... 5 Barnens inflytande... 7 Förskola och hem... 9... 15 Barn med behov

Läs mer

Vasaparkens förskolor

Vasaparkens förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Vasaparkens förskolor Ingress Verksamhetsidé "Tron på den egna förmågan ger livslångt lärande" Vårt arbetssätt hämtar inspiration från Reggio Emilias barn och

Läs mer

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15

Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Reviderad 140818 Årsplan Förskolan Bergmansgården 2014/15 Förskolan har 3 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 3-4 åringar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Harnäs förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Harnäs förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Harnäs förskola 2012/2013 REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ HARNÄS FÖRSKOLA Barntal Blåsippan 21 barn Vitsippan 20 barn Födda -07 Födda - 08 Födda - Födda -10

Läs mer

Lokal arbetsplan Förskolan Trollsländan 2015/2016

Lokal arbetsplan Förskolan Trollsländan 2015/2016 M3P Förskolor AB Lokal arbetsplan Förskolan Trollsländan 2015/2016 November 2015/Maire Pitkänen Innehåll Förskolan Trollsländan...3 Förskolans uppdrag...4 Normer och värden...4 Utveckling och lärande...5

Läs mer

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat.

Gläntans förskola. Varje dag serverar våra kokerskor hemlagad mat. Gläntans förskola Gläntans förskola är en del av intraprenaden Emiliaförskolorna 1 12 år. Vi består av två avdelningar, Häggen och Syrenen, med barn i åldrarna 1 5 år. För att främja varje barns lärande

Läs mer

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30. TÄPPANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN 09/10 Barngruppen består av: Röda gruppen Gula gruppen Gröna gruppen Personalgruppen: Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Läs mer

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 Bakgrund Änglagårds förskola i Alvesta ligger ett par kilometer utanför centrum i ett område med några affärer och små företag. Förskolan öppnades under 2012 i början

Läs mer