Kvalitetsbokslut 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2013"

Transkript

1 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken MSE, KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation... 5 Faktaruta... 6 Tillgänglighet... 6 Medicinska resultat... 7 Patientsäkerhetsresultat... 7 Patienterfarenheter... 7 Förbättringsarbete... 7 Forskning och utbildning... 7 Aktiviteter Ortopedkliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

3 Inledning Ortopedkliniken, MSE/KSK, har en verksamhet avseende norra och västra länets ortopediska åkommor samt även länsövergripande ansvar inom vissa områden. Vi opererar standardmässigt mycket knä- och höftproteser, titthålsoperationer, hand- och fotoperationer för att nämna några. Vi har en verksam ryggsektion som är länsövergripande. Vi är särskilt nöjda med att våra kvalitetssiffror är i topp i Landet, och framför allt på Kullbergska sjukhuset där det endast utföres elektiv kirurgi och som bland annat har ett utpräglat flödestänk med patienter och uppnått ett bra resultat med lite komplikationer. Vi är inte fullt så nöjda med att det är svårt att få kapaciteten att räcka till, dvs. vi har mer patienter än vad vi kan operera eller lägga i säng på vårdavdelning. Vi är således inte nöjda med att vi inte har tillgång till mer vårdplatser för att kunna tillgodose alla sörmlänningars ortopediska behov. Vi är inte heller fullt så nöjda med tillgängligheten på mottagningen men jobbar med produktions och kapacitetsplanering för att förbättra detta Ortopedi är inte så ofta medicinskt prioriterat, eftersom det är väldigt få ortopediska skador som är livshotande, men ur patientperspektiv och samhällsnytta är värk och smärta i rörelseapparaten samt slitningar och benbrott mycket vanliga i samhället, och därmed upptar det en stor del av befolkningens vardag. En stor del av vårdcentralernas klientel har ortopediska åkommor och en betydande del av dessa remitteras vidare till vår klinik. Det finns en vårdöverenskommelse mellan primärvården och ortopedin i länet som delvis reglerar detta. Verksamhetens uppdrag Verksamhetens uppdrag Ortopedkliniken Mälarsjukhuset (MSE)/Kullbergska sjukhuset (KSK) ska erbjuda befolkningen i Norra, respektive Västra Sörmland ortopedisk vård och behandling och med de medel som erbjuds uppnå de krav som ställs inom landstinget och av den politiska majoriteten. Ortopedkliniken skall stå för hög medicinsk kvalité och god omvårdnad. Ortopedklinikens ansvarsområden omfattar sjukdomar och skador inom rörelseorganen. Inom det primära upptagningsområdet ansvarar kliniken för alla patienter med ortopediska skador och sjukdomar. Inom ryggkirurgi och delar av barnortopedi har kliniken även ett länsövergripande ansvar. Ansvarsområden såsom: svårare frakturer, barnortopedi, infektionshandläggande samt komplikationer efter endoproteskirurgi kan bli aktuella att diskutera hur de handläggs gemensamt i länet. Dessa typer av behandlingar beslutas av verksamhetschefen MSE/KSK tillsammans med verksamhetschefen, Ortopedkliniken NLN. Frakturkirurgi: Ansvar över frakturomhändertagande och frakturvård för Nord- och Nordvästra Södermanlands innevånare. Länsövergripande ansvar för svårare frakturer. Vid svårare frakturfall som ej kan tas om hand inom länet skickas dessa till Karolinska Universitetssjukhuset. Ortopedkliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

4 Barnortopedi: Länsövergripande ansvar vid spacticitetskirurgi i samråd med barnkliniken, komplicerade frakturer samt skolioser, i mån av kompetens. I annat fall hänvisas dessa patienter till Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Sjukhuset. Handkirurgi: Kliniken utför basal och avancerad handkirurgi, samt reumakirurgi liksom fingerledsproteser och i vissa fall handledsproteser. Även möjlighet att göra handledsartroskopier. Inom ramen för befintlig kompetens kan en stor del handkirurgi utföras inom Länet, i annat fall enligt avtal till Handkirurgkliniken vid Södersjukhuset i Stockholm. Fotkirurgi: Kliniken utför basal och avancerad fotkirurgi i framfot och bakfot. Samarbete med Södertälje sjukhus vid svårare fall. Ryggkirurgi: Kliniken vid MSE/KSK har ansvar för ryggoperationer, och i Länet utförs dessa endast vid MSE (diskbråck, spinala stenoser samt fusioner). Ryggkirurger från MSE utför konsultationsverksamhet vid Ortopedmottagningen NLN. Dessa patienter opereras på MSE i mån av plats och kompetens, i annat fall hänvisas, enligt avtal till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Inom ryggkirurgi sker ett stigande antal operationer på andra vårdinstanser (ex Ryggkirurgiska kliniken, Strängnäs) genom det fria vårdvalet. Endoproteskirurgi: Varje klinik i Länet har ansvaret över det rutinmässiga operationsbehovet för Länets höftoch knäproteser. De tekniskt svåra revisionsoperationerna i Länet är koncentrerat till MSE. MSE utför även det svårare axelproteserna. I vissa fall opereras patienten på Karolinska Sjukhuset, Solna enligt avtal. Ortopediska infektioner: De ortopediskt infekterade artroplastiker samt allvarliga skelettledsinfektioner handläggs i första hand vid hemmakliniken i Länet, men vid behov av inläggning på Infektionskliniken så handläggs dessa av Ortopedkliniken MSE. Ortopedkliniken har rond- och konsultationsverksamhet regelbundet planerat två gånger per vecka vid Infektionskliniken. Armbågskirurgi: Komplicerade armbågsfrakturer, artroskopi av armbågar samt eventuella ledproteser handläggs av Ortopedkliniken, Nyköpings lasarett. I brist på kompetens konsulteras armbågsspecialistgrupp, bland annat doc Lars Adolfsson vid Linköpings Universitetssjukhus. Artroskopisk kirurgi: Förutom att kliniken själv tar hand om avancerad artroskopisk kirurgi i fotleder, knän och axlar finns ett samarbetsavtal med privat vårdgivare (Specialistcenter Scandinavia) i Landstinget. Höftartroskopier skickas för närvarande till Västmanlands län landsting men är under utredning om detta kan utföras inom länet. Ortopedkliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

5 Tumörortopedi: Samarbetsavtal med Karolinska Universitetsjukhuset i Solna. Vävnadsinrättning/benbank Ortopedkliniken har Socialstyrelsens tillstånd att bedriva en vävnadsinrättning, den enda inom Landstinget Sörmland. Den vävnad som hanteras och transplanteras är ben, närmare bestämt lårbenshuvuden. Dessa tillvaratas vid höftledsartroplastiker på patienter med primär coxartros, fryses ner till - 80 grader, för senare användning till att vid behov fylla ut bendefekter, t ex vid reartroplastiker. En förutsättning för verksamheten är att donatorn gett sitt skriftliga medgivande och att han/hon inte har någon sjukdom som kan överföras till mottagaren. Det sistnämnda kontrolleras främst med hjälp av en hälsodeklaration, serologiska blodtester samt aerob och anaerob odling på transplantatet. Denna benbanks verksamhet har pågått sedan 1988, initialt på Mälarsjukhuset och från 2000 även på Kullbergska sjukhuset. I genomsnitt har ca 40 personer donerat ben årligen. Ca av dessa bendelar har per år transplanterats till andra patienter. Den huvudsakliga användningen har skett på Mälarsjukhuset och på Nyköpings lasarett, men ben har tidvis även distribuerats till andra landstings sjukhus. Kännetecken Kännetecken för verksamheten vid Ortopedkliniken MSE skall vara: Goda behandlingsresultat. Patientsäker vård. Hög tillgänglighet för patienter. Kvalitetssäkring inkl. deltagande i nationella kvalitetsregister (Kliniken deltar i fem olika register, vilket regelbundet rapporteras till registersamling). Nöjda patienter. Bra arbetsmiljö för klinikens medarbetare. Kompetensutveckling. Organisation Klinikledningen består av: Verksamhetschef, bitr. verksamhetschef (öl), ytterligare två överläkare, en ST-läkare, vårdenhetschef samt biträdande enhetschef. Med i denna grupp sitter också chefssekreterare. På Kullbergska sjukhuset finns en sektionsansvarig överläkare som ej ingår i ledningsgruppen. Ortopedkliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

6 Ortopediska kliniken MSE-KSK Faktaruta Fakta Utfall 2013 Omsättning Antal anställda 283 mnkr 64 st Tillgänglighet Tillgängligheten har under senaste delen av 2013 förbättrats vad gäller såväl nybesök på mottagningen som behandlingar. Vi har dock inte helt uppfyllt de mål som ställts på verksamheten. En bidragande orsak till förbättringen var ett ekonomiskt tillskott under hösten 2013 som gjorde det möjligt att skicka patienter för vård utomläns men även till andra vårdgivare inom landstinget. Under hösten har även ett projekt med produktions och kapacitetsplanering inletts som kommer att implementeras i verksamheten under Ett mål är dock att kunna producera mer på hemsjukhuset och ej behöva skicka patienter. Ortopedkliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

7 Medicinska resultat Våra resultat är mycket goda, och i denna fråga hänvisar vi direkt till register som är kvalitetsregister över höft- och knäproteser. Dessa register är pålitliga, och har samlat hela Nationens alla kliniker som opererar dessa diagnoser. Generellt i Sörmland ligger vi bland de fem bästa inom dessa diagnoser, och man kan också lyfta ut Kullbergska sjukhuset som kvalitetsmässigt ligger på andra plats. Även resultat inom andra områden är mycket goda, bättre än genomsnittet, t ex avsaknad av infektioner eller andra komplikationer. Kliniken rapporterar till ett flertal register såsom höftprotes- och knäprotesregistret, Svenska korsbandregistret, frakturregistret, Svenska rygg (ryggregister) och Rikshöft (höftfrakturer). Patientsäkerhetsresultat Vi har under året haft några allvarliga avvikelser på kliniken, några händelser har anmälts som Lex Maria till Socialstyrelsen. De flesta av avvikelserna som inkommer cirka 250/ år är av ringa karaktär. Alla avvikelser når fram till den berörda parten och de som är av generell eller avgörande karaktär tas upp i olika grupper på Ortopedkliniken. Dessa genomgångar leder ofta till rutin förändringar och förbättringar på kliniken. Vi arbetar på att implementera risk och händelse analyser som ett naturligt arbetssätt i det dagliga arbetet. Vi arbetar med att få in ett naturligt patientsäkerhetsarbete i allt vi gör. Patienterfarenheter Under året har vi inte haft någon NPE (Nationell patientenkät) vi har inte heller haft några egna patientundersökningar. Ärenden från patientnämnden där rutiner har ifrågasatts har behandlats i olika grupper och i flera fall lett till rutin förändringar/ förbättringar. Förbättringsarbete 1. Start av produktions- och kapacitetsplanering hösten 2013, där arbetet fortsätter under Förväntas ge ökad tillgänglighet för såväl behandling som besök. 2. Logistikgrupp - aktivt arbete med patientflöden över klinikgränser fortsätter under Förväntas ge bättre samarbete och tryggare patienter. 3. Genomgång av alla planeringslistor för operation och mottagning. Idag är alla planeringslistor aktuella och hanterbara. Vi har under året skickat mycket patienter där vi inte kunnat uppfylla vårdgarantin. Genom dessa insatser har vi kunnat förbättra tillgängligheten avsevärt. Forskning och utbildning Inom ramen för ST utbilningen bedrivs projekt inom forskning och förbättringsarbete. På klinkern pågår bl a en studie som utvärderar effekten av injektionsbehandling vid Dupuytrens kontraktur, s k Xiapexbehandling där man sprutar ett medel mot den Ortopedkliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

8 bindvävssträng som uppstår vid sjukdomen för att lösa upp denna. ST-projektets syfte är att följa de patienter som vi behandlade med Xiapex vid Dupuytrens kontraktur under första året efter införandet av denna nya behandlingsmetod hos oss. Vi började med detta våren Xiapex - är ett kollagenas som är utvecklat för att "lösa upp" bindvävsförändringen som är orsaken till att de patienter som har Dupuytrens inte kan sträcka ut sina fingrar fullt ut. Detta är handikappande för patienten på så sätt att fingret fastnar i, det är i vägen när man t ex. ska tvätta ansiktet och det är svårigheter med att bl a. få på sig handskar. Det är olika handikappande för olika individer. Vi valde i denna studie att ta med patienter med en minst 20 gradig sträckdefekt i någon av fingerlederna som vanligtvis drabbas. Xiapex är en injektionsbehandling, patienten kommer på ett första besök då kollagenaset injiceras i bindvävssträngen. Vid andra besöket efter en till två dagar så bedövar vi patientens finger och sträcker ut fingret mekaniskt, vilket gör att bindvävssträngen som nu är försvagad, släpper "bryts av" och fingret rätas ut. Tidigare opererades dessa patienter, vilket även finns kvar som behandlingsmetod. Operation innebär dock i de flesta fall större risker - eftersom det kan bli stora operationssår, problem med sårläkning, infektioner, kärl- och nervskador. Utöver detta oftast behov av längre sjukskrivning. I denna studie så ingår just nu kring 53 patienter. Under hösten planerade och genomförde ST läkarna på kliniken MOF (möte för Mälardalens Ortopeder) i Eskilstuna, med föreläsningar och utställningar. En av klinikens överläkare hade föreläsning på SOF (Sveriges Ortopeders förenings årsmöte) om duschning av akuta patienter inför operation. Aktiviteter Produktions och kapacitetsplanering som inleddes 2013 och beräknas fortgå under Mål: Ökad tillgänglighet för patienter gällande såväl besök samt behandling. 2. Omorganisation på kliniken med tillsättning av verksamhetssamordnare/verksamhetsutvecklare, vårdenhetschef samt administrativ enhetschef. Detta planeras genomföras inom befintliga personalgruppen. I nuvarande organisation finns endast en vårdenhetschef underställd verksamhetschefen. 3. Starta polikliniska operationer i lokal bedövning med egen mottagningspersonal. 4. Fortsatta arbeten med specifika patientflöden i olika grupper. 5. Fortsatta övriga insatser för att öka tillgängligheten. Aktiviteter Vårdgarantin Flöden Arbetsmiljö Delaktighet Ortopedkliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (8)

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken MSE, KSK

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken MSE, KSK Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken MSE, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 11 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Akut ortopedi PDF LÄSA ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Akut ortopedi PDF LÄSA ladda ner Akut ortopedi PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Jenny Önnerfält. Akut ortopedi är en handbok som är lätt att ha med sig på en akutmottagning. Boken som hjälp för AT-läkare när de

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Oxelösund 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Torshälla Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

RMPG ortopedi. Resultatrapport - Värdekompass. sydöstra sjukvårdsregionen. M Bergeling/2016

RMPG ortopedi. Resultatrapport - Värdekompass. sydöstra sjukvårdsregionen. M Bergeling/2016 RMPG ortopedi Resultatrapport - Värdekompass 2017 sydöstra sjukvårdsregionen Principer för urval av data Använda tillgängliga data ur centrala register, minimera arbetet med manuella datauttag på respektive

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Torshälla 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Handledning av ST-läkare. Michael Ullman Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg

Handledning av ST-läkare. Michael Ullman Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Handledning av ST-läkare Michael Ullman Sahlgrenska Universitetssjukhuset Göteborg Målbeskrivning för läkares specialiseringstjänstgöring Ny modell Kompetensbaserad Målbaserad ...enligt Regeringsbeslut

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Åsidan Nyköping Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Radiologiska kliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL Sahlgrenska Universitetssjukhuset Område 3, Ortopedi

VÄLKOMMEN TILL Sahlgrenska Universitetssjukhuset Område 3, Ortopedi VÄLKOMMEN TILL Sahlgrenska Universitetssjukhuset Område 3, Ortopedi Verksamhetsområde Ortopedi Nordens största ortopediska verksamhet. Verksamma på alla 3 husen. Akut och planerad verksamhet. Basortopedi

Läs mer

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi Resultatrapport - Värdekompass RMPG ortopedi 2016 sydöstra sjukvårdsregionen Principer för urval av data Använda tillgängliga data ur centrala register, minimera arbetet med manuella datauttag på respektive

Läs mer

Ortopedi. Valda delar ur Årsrapport 2016 Valda delar ur Kvalitetssammanställning

Ortopedi. Valda delar ur Årsrapport 2016 Valda delar ur Kvalitetssammanställning Ortopedi Valda delar ur Årsrapport 2016 Valda delar ur Kvalitetssammanställning 2017-05-02 Årsrapport 2016 Kvalitetsindikatorer Värdekompassen (sedan 2008), intern benchmarking, möjliga uppnåeliga nivåer,

Läs mer

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset

Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till USÖ Det personliga universitetssjukhuset Välkommen till det personliga universitetssjukhuset USÖ är ett personligt universitetssjukhus med uppdrag att bedriva avancerad sjukvård, forskning

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Kirurg- o urologkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

för ortopedisk behandling Lars Lidgren Seminarium om arbetet med nationella medicinska indikationer 6 mars 2008 Svenska Läkaresällskapet, Stockholm

för ortopedisk behandling Lars Lidgren Seminarium om arbetet med nationella medicinska indikationer 6 mars 2008 Svenska Läkaresällskapet, Stockholm Nationella medicinska indikationer för ortopedisk behandling Lars Lidgren Seminarium om arbetet med nationella medicinska indikationer 6 mars 2008 Svenska Läkaresällskapet, Stockholm Färdigställda indikationsdokument

Läs mer

Ingen representant från Värnamo, Eksjö eller Oskarshamn har tyvärr deltagit under 2014.

Ingen representant från Värnamo, Eksjö eller Oskarshamn har tyvärr deltagit under 2014. 2015-03-23 Årsrapport från RMPG handkirurgi 2014 Inom sydöstra sjukvårdsregionen finns ett mångårigt välutvecklat och gott samarbete inom ämnesområdet handkirurgi. Målet i det regionala samverkansarbetet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Laboratoriemedicin Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Lars Lidgren Svensk Ortopedisk Förenings årsmöte 30 augusti 2006

Lars Lidgren Svensk Ortopedisk Förenings årsmöte 30 augusti 2006 NKO Lars Lidgren Svensk Ortopedisk Förenings årsmöte 30 augusti 2006 - Lars Lidgren (ordf.), Lund - Olle Hägg, Göteborg - Johan Kärrholm, Göteborg - K-G Thorngren, Lund - Olle Nilsson, Uppsala - Olle

Läs mer

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT

TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT TILL DIG SOM VÅRDAS AKUT Välkommen till oss Inom verksamhetsområde Ortopedi har vi stor erfarenhet av att behandla sjukdomar och skador i rörelseorganen. Vårt mål är alltid att med god omvårdnad och rehabilitering

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 BUP Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund Kvalitetsbokslut 2011 VC Oxelösund Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Det utgår ingen särskild ersättning för sköterskebesök som sker vid samma tillfälle som läkarbesöket.

Det utgår ingen särskild ersättning för sköterskebesök som sker vid samma tillfälle som läkarbesöket. 1 (5) Frågor och svar vårdval Ortopedi och handkirurgi Fråga gällande kompetenskrav på operatörer inom ortopedisk dagkirurgi. För godkännande inom tilläggsuppdraget ortopedisk dagkirurgi kräver vi att

Läs mer

Protokoll D.nr DU-KAN07-001

Protokoll D.nr DU-KAN07-001 D.nr DU-KAN07-001 Protokoll från sammanträde med Gemensam nämnd för delar av länssjukvård och service inom Landstinget Sörmland och Landstinget Västmanland, DUnämnden Datum: 2007-05-25 Tid: kl 09.00-12.00

Läs mer

Till Hälso och sjukvårdsnämnden

Till Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2010-04-05 HN-HOS10-123 Till Hälso och sjukvårdsnämnden RAPPORT åtgärder vidtagna i samband med Lex Maria-ärende samt beskrivning av aktuella generella åtgärder inom

Läs mer

Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi

Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi Datum 2016-09-22 Dnr Svar på Kravspecifikation gällande övertag av Aleris ortopediska verksamhet, Ängelholms sjukhus. Svar nedan är ett gemensamt svar framtaget

Läs mer

Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region Jönköpings län

Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region Jönköpings län MISSIV Förvaltningsnamn Avsändare Nämnden för folkhälsa och sjukvård Fördelning operationstyper inom kirurgi och ortopedi i Region s län Utifrån Landstingsstyrelsens beslut 2014-03-18 om Åtgärdsplan utifrån

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Specialiserad rehabiliteringsklinik Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Elisabethsjukhuset i Uppsala. Specialistsjukhus i ortopedi och handkirurgi

Elisabethsjukhuset i Uppsala. Specialistsjukhus i ortopedi och handkirurgi i Uppsala Specialistsjukhus i ortopedi och handkirurgi Viktig information för era patienter Enligt nya patientlagen har alla medborgare rätt att söka öppenvård på alla sjukvårdsinrättningar med landstingsavtal.

Läs mer

ortopedisk behandling

ortopedisk behandling Medicinska indikationer för ortopedisk behandling Lars Lidgren NKO, Lund Nationell konferens om Vårdgarantin 16-17 mars 2006, Stockholm Indikationer för ortopedisk behandling Uppdrag från SKL - Beskrivning

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Hudkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser

Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser Prognos över vårdkonsumtionen i Sörmland 2025 - läkarbesök på akutmottagning - operationer & operationssalar - vårddagar & vårdplatser December 2013 2 Förord Inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Kvalitetsbokslut Radiologiska kliniken NLN

Kvalitetsbokslut Radiologiska kliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Radiologiska kliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi Resultatrapport - Värdekompass RMPG ortopedi 2015 sydöstra sjukvårdsregionen Principer för urval av data Använda tillgängliga data ur centrala register, minimera arbetet med manuella datauttag på respektive

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Fast Track Är det patientsäkert? Urban Berg Överläkare i ortopedi, Kungälvs sjukhus Doktorand vid Göteborgs universitet

Fast Track Är det patientsäkert? Urban Berg Överläkare i ortopedi, Kungälvs sjukhus Doktorand vid Göteborgs universitet Fast Track vid knä- och höftprotesoperation Fast Track Är det patientsäkert? Urban Berg Överläkare i ortopedi, Kungälvs sjukhus Doktorand vid Göteborgs universitet Fast Track Utveckling i VGR Implementering

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum

Patientsäkerhetsberättelse. för. Hälsocentralen i Näsum Patientsäkerhetsberättelse för Hälsocentralen i Näsum Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-13 Maria Theandersson, Platschef Lideta Hälsovård Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-granskning

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-granskning SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-granskning Granskningsdatum: 31 maj - 1 juni 2018 Västmanlands sjukhus Klinik Västerås Ort Olle Svensson och Karin ernhoff Inspektörer Gradering Övriga kvalitetskriterier är uppfyllda,

Läs mer

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin?

Budgetavstämning oktober Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Budgetavstämning oktober 2005 Strategi utifrån stoppaketet Äskanden inför 2006 Vad innebär vårdgarantin? Vad kostar vårdgarantin? Stopp 2005 Ingen inhyrd personal i primärvården Inköpsstopp Allt överprövas

Läs mer

Bilaga Verksamhetsstatistik

Bilaga Verksamhetsstatistik Granskning av semesterplaneringen Bilaga Verksamhetsstatistik Region Halland Bilaga Verksamhetsstatistik Innehållsförteckning 1 Tillgänglighet 1 1.1 Ortopedi 1 1.1.1 Väntetid till mottagning 1 1.1.2 Väntetid

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer. Lars-Åke Ullström

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer. Lars-Åke Ullström Revisionsrapport Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Oktober 2012 1 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda

Kvalitetsbokslut 2011. VC Fröslunda Kvalitetsbokslut 2011 VC Fröslunda Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Laboratoriemedicin Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare

Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare ÖNH-kliniken Till Länssjukvårdsnämnden Begäran om disposition av medel ur budgeten för privata vårdgivare Bakgrund: Landstingsstyrelsen beslutade 2010-06-01 att Öron-, näs- och halskliniken skulle få disponera

Läs mer

Patientsäkerhetsfrågor

Patientsäkerhetsfrågor Patientsäkerhetsfrågor I världen Inom EU I Sverige - Ny föreskrift SOSFS 2005:12 - Handbok i risk- och händelseanalys - Förbättringsprojekten VRISS I och II - Uppdraget från 2003 års kongress - Förbättringsprojekt

Läs mer

Välkommen till Ryggsjukdomar- handläggning och behandling. Karolinska Universitetssjukhuset, 1-3 februari 2012

Välkommen till Ryggsjukdomar- handläggning och behandling. Karolinska Universitetssjukhuset, 1-3 februari 2012 1 (5) Välkommen till Ryggsjukdomar- handläggning och behandling Universitetssjukhuset, 1-3 2012 Handläggning av ryggsjukdomar utgör en stor del av vardagen för läkare inom ortopedi. Denna kurs riktas i

Läs mer

Dupuytrens sjukdom. En informationsbroschyr om krokiga fingrar

Dupuytrens sjukdom. En informationsbroschyr om krokiga fingrar Dupuytrens sjukdom En informationsbroschyr om krokiga fingrar Dupuytrens sjukdom är en bindvävs sjukdom som påverkar bindvävsplattan i handflatan och fingrarnas insida. Symtomen är små knölar och i ett

Läs mer

Länsgemensam vårdöverenskommelse

Länsgemensam vårdöverenskommelse Hälso- och sjukvård Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Länsgemensam 2.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse Primärvård och Specialiserad rehabiliteringsklinik Sörmland Utfärdande förvaltning: Sökord:

Läs mer

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi Resultatrapport - Värdekompass RMPG ortopedi 2013 sydöstra sjukvårdsregionen Öppna jämförelser 2013 rörelseorganens sjukdomar Sydöstra sjukvårdsregionen Placering 1 7 Placering 8-14 Placering 15-21 Kommentar:

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda operationer tidigare år

Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda operationer tidigare år Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-19 1 (5) HSN 2017-0604 Handläggare: Mikaela Lingvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi och vårdval handkirurgi

Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi och vårdval handkirurgi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-05-14 1 (6) HSN 1204-0539 Handläggare: Tore Broström Ewa Dagergård Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-06-18, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval ortopedi

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Radiologiska kliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet

Principärende. Patientförsäkringsvillkor. Ärendet Handläggare: Gunilla Larsdotter PaN 2015-02-03 P 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-20 PaN V1303-0128359 Principärende Patientförsäkringsvillkor Ärendet En kvinna opererade sin fot för tredje gången, till följd

Läs mer

Behandlingsriktlinje. Dupuytrens kontraktur

Behandlingsriktlinje. Dupuytrens kontraktur 2012 Behandlingsriktlinje Dupuytrens kontraktur BEHANDLINGSRIKTLINJE FÖR DUPUYTRENS KONTRAKTUR INLEDNING I uppdrag av specialitetsgruppen arbetsterapi har ett nätverk bildats med namngivna personer för

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Ögonkliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Årsberättelse Detta är SportsMed

Årsberättelse Detta är SportsMed 1 Årsberättelse 2016 Detta är SportsMed Vi strävar mot högsta kvalité, bästa omvårdnad och bästa service med patienten i fokus. Vi vill vara försäkringsbolagens självklara val för patienter med sjukvårdsförsäkring.

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplatsenheten MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet... 7 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi

Resultatrapport - Värdekompass. RMPG ortopedi Resultatrapport - Värdekompass RMPG ortopedi 2014 sydöstra sjukvårdsregionen Principer för urval av data Använda tillgängliga data ur centrala register, minimera arbetet med manuella datauttag på respektive

Läs mer

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse.

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse Sammanfattning Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Det här är patientsäkerhetsberättelsen för

Läs mer

Länsgemensam. vårdöverenskommelse Primärvård och Kvinnosjukdomar

Länsgemensam. vårdöverenskommelse Primärvård och Kvinnosjukdomar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Länsgemensam 2.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse Primärvård och Kvinnosjukdomar Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m.

Läs mer

Inkomna synpunkter till patientnämnden

Inkomna synpunkter till patientnämnden Inkomna synpunkter till patientnämnden SYNPUNKTER RÖRANDE KIRURG- ORTOPED- OCH KVINNOKLINIKERNAS VERKSAMHETER Analys framtagen av patientnämnden i Region Kronoberg Varför en analys från Patientnämnden

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting.

Denna anvisning är avsedd att fungera som stöd för att få en enhetlig remisshantering inom Norrbottens läns landsting. Styrande dokument Regeldokument Anvisning Sida 1 (6) Remisser Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Enligt Socialstyrelsens föreskrift 2004:11, Ansvar för remisser för patienter inom hälso- och

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk?

Hitta rätt i vården. Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Hitta rätt i vården Sjukvårdssystemet i Östergötland - vart vänder jag mig när jag blir sjuk? Om du blir sjuk Akut sjuk Akutmottagning 112 Nödnummer 112 Genom nödnummer 112 når man: - Ambulans - Räddningstjänst/Brandkår

Läs mer

Nämnden ställer sig bakom förvaltningens förslag till beslut

Nämnden ställer sig bakom förvaltningens förslag till beslut Hälso- och sjukvård PROTOKOLL DATUM 2005-04-21 DIARIENR 24 Förslag om gemensam ögonklinik Utsänt beslutsunderlag med förslag att slå samman de två befintliga ögonklinikerna i länet gicks igenom och kommenterades.

Läs mer

LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Revisionen

LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Revisionen LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Revisionen Granskning av ändamålsenlighet och tillgänglighet i den ortopediska verksamheten Rapport SAMMANFATTNING HiQ Stockholm AB, nedan nämnt HiQ, har fått i uppdrag av Landstingets

Läs mer

Kliniker i Oskarshamn

Kliniker i Oskarshamn Kliniker i Oskarshamn Som AT-läkare tjänstgör du 5,5 månader på medicinkliniken och 5,5 månader på kirurgkliniken, vilket inkluderar tjänstgöring på ortopeden samt anestesi. Viss placering kan också erbjudas

Läs mer

Om din behandling med Xiapex

Om din behandling med Xiapex p a t i e n t i n f o r m a t i o n P a t i e n t i n f o r m a t i o n Om din behandling med Xiapex Dupuytrens kontraktur Dupuytrens kontraktur är en bindvävssjukdom som ibland även kallas vikingasjukan

Läs mer

Frågor och information 16 april

Frågor och information 16 april Frågor och information 16 april Vårdplatser och kompetensförsörjning - Utskrivningsklara patienter - Avtal om externa vårdplatser Organisationsarbetet - Närsjukvård och länsverksamheter - Länskliniker

Läs mer

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Socialstyrelsens lägesrapporter om patientsäkerhet Socialstyrelsen tar fram lägesrapporter på uppdrag av regeringen. De årliga rapporterna

Läs mer

Topplistan - Cancerregistret

Topplistan - Cancerregistret Topplistan - Cancerregistret Diagnosperiod 2015-01-01-2015-12-31 Endast kliniker med 10 eller fler fall under aktuell period är inkluderade 2 maj 2016 1 Bollnäs sjukhus Kirurgisk vård 165 0 100.0 % 1

Läs mer

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI AN 1"SÖRN1 1.AND Ank.der, 2016-05- 3 ont/j---( /( moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Interpellation om den akuta sjukvården i Sörmland Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson Den akuta

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr Utvecklingsavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-4461 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Strängnäs Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Primärvård och Ögon Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. 2011-05-20. vårdöverenskommelse

Primärvård och Ögon Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. 2011-05-20. vårdöverenskommelse Hälso- och sjukvård Länsgemensam 1.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse Primärvård och Ögon Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Samverksansdokument, 2011-05-20 vårdöverenskommelse

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: Information till dig som ska få en knäledsprotes.

Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: Information till dig som ska få en knäledsprotes. Länskliniken Ortopedi Ansvarig: Jan Viklund överläkare Godkänd:Anders Sundelin Datum: 2016-08-22 Information till dig som ska få en knäledsprotes. Den nya knäleden 2 Operation: Vid en knäledsplastik ersätts

Läs mer

Årsberättelse 2014. "Högsta kvalitet och bästa service

Årsberättelse 2014. Högsta kvalitet och bästa service Årsberättelse 214 "Högsta kvalitet och bästa service Beskrivning av SportsMed Carlanderska SportsMed är ett nischföretag som uteslutande bedriver sjukvård inom sektorn Privat sjukvårdsförsäkring inom ortopedi

Läs mer

Ortopedisk vård. effektivare, mer patientsäker vård. Marie Lilja avdelningschef Universitetssjukhuset i Lund

Ortopedisk vård. effektivare, mer patientsäker vård. Marie Lilja avdelningschef Universitetssjukhuset i Lund Gå 4 betala för 3! Ortopedisk vård effektivare, mer patientsäker vård LEAN effektivare vård med minskat dubbelarbete och mer tid för patienten! Kortare vårdtid och färre komplikationer med utvecklad höftfrakturprocess

Läs mer

Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar

Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Socialstyrelsens Utvärdering Vård vid rörelseorganens sjukdomar - Nya indikatorer Artros A1 Artrosskola före höftprotesoperation*

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för

Patientsäkerhetsberättelse för Patientsäkerhetsberättelse för Familjeläkarna i Olofström Datum och ansvarig för innehållet 20160226 Maria Theandersson, Verksamhetschef Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Topplistan - Cancerregistret

Topplistan - Cancerregistret Topplistan - Cancerregistret Diagnosperiod 2013-01-01-2013-09-30 Endast kliniker med 10 eller fler fall under aktuell period är inkluderade 7 januari 2014 1 Kullbergska sjukhuset Hud- och könssjukvård

Läs mer

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län

Framtidsplanen. - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län Framtidsplanen - en av de största satsningarna någonsin på hälso- och sjukvård i Stockholms län 1 Innehåll Stockholms län växer och vårdutbudet behöver öka Stockholms län växer 3 Vårdnätverket 4 Husläkaren

Läs mer