Kvalitetsbokslut 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2013"

Transkript

1 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Radiologiska kliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation... 4 Faktaruta... 4 Tillgänglighet... 5 Medicinska resultat... 5 Patientsäkerhetsresultat... 5 Patienterfarenheter... 5 Förbättringsarbete... 5 Forskning och utbildning... 9 Aktiviteter Radiologiska kliniken NLN, Kvalitetsbokslut (9)

3 Inledning Verksamheten lyckas på det stora hela förse befolkningen med de radiologiska undersökningar de behöver trots ökad efterfrågan både vad gäller antal men även efter mer komplicerade undersökningar som magnetkamera och datortomografi. Under sen sommar och höst slutade några sjuksköterskor vilket tillsammans sjukskrivningar minskade sköterskekapaciteten. Väntetiden för magnetkameraundersökningar överstiger tidvis 2 månader vilket inte är önskvärt, trots att vi använder pga detta hyrsköterska och hyrläkare. Under 1014 påbörjas arbete med produktionsplanering, framtagande av instrument för kvalitetssäkring avseende väntetid vilket skall utgöra grund för att skapa någon form av köutjämning för radiologiska undersökningar i länet. Verksamhetens uppdrag Radiologiska Kliniken vid Nyköpings Lasarett utför ca undersökningar/år. Undersökningar utförs under dag och jourtid. Undersökningar utförs på remissförfrågan från läkare. Radiologiska Kliniken i Nyköpings mål är att: Patienterna i Sörmland skall få De radiologiska undersökningar och behandlingar de behöver inom en månad Patienten skall känna sig väl bemött och undersökas på ett säkert sätt Det innebär vi utför undersökning om - om vi har tillräcklig kunskap och utrustning för att utföra och tolka undersökningen - om den önskade undersökningen inte är till skada för patienten - om den önskade undersökningen kan bidra med information som är patienten till nytta De undersökningsmetoder som finns tillgängliga är konventionell radiologi med genomlysning, ultraljud, ultraljudsundersökning med kontrast, vissa punktioner, datortomografi (DT) och magnetkameraundersökning (MR). Personalstyrkan är för liten för att räcka till sjukhusbunden nattpersonal. Undersökningar under natten utförs av inringd sjuksköterska och undersköterska i beredskap. Kliniken samarbetar med bolaget TMC vars svenska röntgenläkare i Sydney tolkar flertalet undersökningar nattetid. Kliniken har DropIn-mottagning (undersökning utan tidbokning) för enklare konventionella röntgenundersökningar månd - torsd och DropIn-mottagningen löper över hela året (undantaget vardagar innan lördag el helgdag). Svar på undersökningen lämnas inom en vecka. Kliniken stöttar ambulans och ortopedklinikens snabbspår (fastrack) för patienter med misstänkt höftfraktur. Dessa patienter kommer direkt till radiologen och flyttas till avdelning direkt om det finns fraktur. Datortomografiverksamheten omfattar bland annat undersökning av tjocktarmen. Kliniken började med denna undersökning i februari 2007 och var bland de första i Sverige att införa tekniken. Sedan starten har drygt 3000 patienter undersökts. Undersökningen utförs av röntgensköterska, är betydligt säkrare och inte lika arbetsam för patienterna som den tidigare undersökningstekniken. Radiologiska kliniken NLN, Kvalitetsbokslut (9)

4 Sedan ett år tillbaka utgör kliniken en del i det snabbspår ("fasttrack") som byggt upp för patienter med slaganfall (stroke). Ambulansen åker direkt till radiologen vars uppgift är att utföra DT undersökning av hjärnan och utesluta blödning för att medicinkliniken skall kunna ge "propp"-lösande medicin (trombolys). Dessutom utförs akut DT kärlundersökning som kan lokalisera stora proppar. Bilderna länkas till Karolinska Sjukhuset för bedömning om proppen kan avlägsnas mekaniskt. Magnetakameraundersökning för stadieindelning av tumörer utförs för prostatacancer och ändtarmcancer (sk staging). Undersökning för ändtarmscancer har utförts i samarbete med kirurgkliniken sedan januari Patienter med prostatacancer kan erbjudas undersökning för stadieindelning sedan drygt ett år. Undersökningarna är del i det material som ligger till grund för om patienten behandlas med kirurgi, strålbehandling eller hormonbehandling. Organisation Personalen består av röntgensjuksköterskor (20), undersköterskor (9), sekreterare (4) samt röntgenläkare (8 överläkare samt 3 läkare i specialistutbildning - ST). Ledningsgruppen består av verksamhetschef (läkare), vårdenhetschef (sjuksköterska), administrativ enhetschef (läkarsekreterare) och en röntgensjuksköterska. På kliniken finns dryga tiotalet ansvarsområden (AO) där speciellt intresserad personal diskuterar och sammanställer rutiner för hur arbetet skall göras med hänsyn taget till medicinska rön, lagar och förordningar. Hela klinikens personal är uppdelad i flödesgrupper vars ansvar är att förbättra arbetsflöde och service till patienterna. Flertalet yrkesgrupper är representerade i varje flödesgrupp. Dessa träffas regelbundet. Aktivitet är ofta målstyrd och kopplat till förnyelsearbete. Flödesgrupperna kan själva föreslå och prova förbättringar om det är till nytta för patienten och inte negativt påverkar det övriga arbetet. Flödesgrupperna är fyra stycken. - Remiss och svarshantering - Konventionell röntgen och ultraljud - Datortomografi - Magnetkamera Det finns två metodansvariga sjuksköterskor som arbetar med datortomografiverksamheten. Det vore önskvärt med metodansvarig sjuksköterska för magnetkamera och konventionell röntgen. Faktaruta Fakta Utfall 2013 Omsättning Antal anställda Röntgenundersökningar - antal MR undersökningar Röntgenundersökningar - antal datortomografi Röntgenundersökningar - antal övriga undersökningar 64 mnkr 43 st st st st Radiologiska kliniken NLN, Kvalitetsbokslut (9)

5 Tillgänglighet Standardiserade metoder för tillgänglighetsmätning saknas på ett nationellt plan. Så kallade ledtider för radiologi och klinisk fysiologi är under upparbetning på nationellt plan i SKL:s regi. Utdata från dessa jämförelser är inte kvalitetsäkrade ännu. Medicinska resultat Radiologiska avdelningen har nu etablerat metod för snabbspår vid stroke. Ambulansen kör direkt till radiologen där internmedicinare och sköterska möter upp. Radiologisk undersökning utesluter eller påvisar blödning och direkt efter görs en kärlröntgen för att se om några större kärl är helt ockluderade. Därefter undersöker medicinjouren patienten. Om propplösande behandling kan ges påbörjas denna direkt på radiologiska avdelningen. Patientsäkerhetsresultat Radiologiska avdelningen deltar inte i de nationella mätningarna för hygienregler men mäter i alla fall. Vi blir sakta bättre, har dock brister vad gäller att sprita händerna innan vi träffar patienten och att använda plastförkläden när vi undersöker inneliggande patienter. Patienterfarenheter Den nationella patentenkäten är inte upphandlad för de radiologiska klinikerna i Sörmland. Förbättringsarbete Förbättringsarbetet är uppdelat på 4 flödesgrupper inom avdelningen. Detta är en kortare version, fullständig finns som bilaga. Kvalitetsbokslut 2013 Flödesgrupp Remiss- och svarshantering Kallelsebreven. Kallelser till ultraljud och slätröntgen går elektroniskt, till MR och DT med vanliga brev. 2. Passage-röntgen. Tidigare rutin innebar att remitterande läkare inte kunde läsa våra svar. Ny rutin, med nytt undersökningskort för varje bildtagningstillfälle, är införd. 3. Uteblivna patienter. Rutinen för hantering av uteblivna patienter har diskuterats och vi har nu en tydligare rutin för dessa fall. Rutinen är som följer: - Om patienten uteblir och inte hör av sig inom sju dagar skickas en betalningsanmärkning och remissen skickas tillbaka till remittenten. Vi kallar inte patienten igen. - Om patienten efter en vecka hör av sig, så är rutinen att ny remiss ska skrivas av remittenten. Men ibland gör vi undantag och ger patienten en ny tid, på samma remiss. - Hör patienten av sig inom sju dagar så får patienten en ny tid. Ingen betalningsanmärkning skickas. 4. Drop in. Varit föremål för mycket diskussioner. 7. Önskemål länkning av bilder. Tydligare rutin framtagen. Bl.a. så behöver inremitterande inte skriva en särskild länkningsremiss om det i remisstexten på den önskade undersökningen skrivs att bilderna dessutom önskas länkade. 8. Rutin för länkning av barnbilder till Uppsala. Ny rutin framtagen tillsammans med Radiologiska kliniken NLN, Kvalitetsbokslut (9)

6 barnkliniken Nyköping och UAS. En speciell lapp skall faxas när vi gjort undersökningen Dubbla undersökningar. Skapa en tydligare rutin för att undvika att patienter kommer för undersökningar de redan har gjort. Det kan gälla exempelvis en patient som genomgår en akut DT hjärna och som dessutom har en poliklinisk remiss för DT hjärna. 2. Länsgemensam utformning av brev. Vi ska se över denna policy. Vad är det som gäller och hur ska breven se ut? 3. Stora mängder papper/svar skrivs ut automatiskt. En hel del svar skrivs ut automatiskt i skrivaren, trots att svaren går elektroniskt till remittenten. Onödigt förstås, i miljöhänseende inte minst. Vi ska se över hur vi kan minska dessa onödiga utskrifter. 5. Kallelsebreven. Vi har inte gått i mål med att få även MR- och DT-kallelser att gå elektroniskt. Fortsatt arbete med det under Kvalitetsbokslut 2013 Datortomografi (DT) 1. Under 2012 utförde vi undersökningar och under 2013 cirka undersökningar. P.g.a. att antalet undersökningar ökar varje år, är arbetet med att sänka stråldoserna viktigt bl.a. via utbildning av personalen. Vi har påbörjat samarbete med MSE och KSK för fortsatt arbete med protokolloptimering och stråldoser. 2. Vi har installerat nytt kontrastinjektorsystem på båda datortomograferna. Det har gett ett enklare handhavande och patientsäkert system med mindre risk för luft i injektorsystemet samt mindre avfall. 3. DT punktioner utförs och behovet täcks. Praktisk träning utan patient behövs löpande och för sjuksköterskor och läkare minst en gång/halvår. 4. Projektet med SKL och Akuten i Akut förbättringsarbete är avslutat. Arbetsgruppen forsätter att träffas och arbetar vidare på sjukhuset där vi från radiologen deltar med en sjuksköterska. 5. Fortsatt optimeringsarbete för DT tidboken, vi har kortat ner undersökningstiderna från Radiologiska kliniken NLN, Kvalitetsbokslut (9)

7 30 minuter till 20 minuter för tidsbokade patienter. Detta för att bättre få tid till akuta patienter och med förhoppning att minska stresskänslan för personalen. 6. Rädda hjärnan projektet är nu permanentat i arbetsflödet och vi har bra genomloppstider för dessa patienter. Vi har klarat tider på 20 minuter, vilket är väldigt bra tid. Ur nationell synvinkel, ligger vi bra till i jämförelsen. Kvalitetsbokslut Konventionell röntgen och ultraljud. Genomfört 1. Börjat köra ARFI på ultraljud (metod för att diagnostisera och följa leverfibros). 2. Kört extrakörningar på ultraljud för att korta köerna. 3. Börjat med ultraljud med kontrast vid EVAR-kontroller. 4. Ny länsgemensam storlek på kalibreringskula vid protesbäckenröntgen har börjat användas. Mål 1. Under året kommer skelettlab att upphandlas 2. Arbete med bildoptimering. 3. Cytolog ska finnas med vid finnålspunktioner (vid thyreoidea eller alltid?) 4. Ta fram informationsskyltar för väntrummet att sätta upp vid extra långa väntetider (vid drop in). 5. Utöka drop in-tiderna. 6. Ta fram provtagningsrutiner tillsammans med vårdavdelningarna. 7. Önskemål om en cytolog eller mikroskop. Radiologiska kliniken NLN, Kvalitetsbokslut (9)

8 Kvalitetsbokslut 2013 Magnetkamera (MR) Under 2013 har bokningen till viss del börjat ske i block. Fungerar väl. 2. Patienter som inte klarat av undersökningen p.g.a. klaustrofobi, ringer själva om ny tid. Fungerar bra. 3. Optimering av undersökningsprotokollen är ett arbete som kommer fortgå Förbättringsmål: 1. Patient som ska utföra MRT Ländrygg och som p.g.a. av klaustrofobi inte klarar undersökningen, ansvarig läkare får avgöra om DT ska utföras istället samma dag. 2. Vi har fortfarande ingen Metodansvarig, vilket är en önskan. 3. Vi kommer att utföra två nya undersökningar helkropp och tunntarm. 4. Kvällskörningar för att få bort köerna, är nu schemalagt, 1-2 gånger/vecka. Radiologiska kliniken NLN, Kvalitetsbokslut (9)

9 Forskning och utbildning Kliniken har 3 utbildningsläkare så kallade ST-läkare. Kliniken deltar fortlöpande i de praktiska utbildningsmomenten för röntgensköterskor måste göra under utbildning. Aktiviteter 2014 Öka samarbetet med de radiologiska avdelningarna i Eskilstuna och Katrineholm Produktionsplanering Utreda möjligheterna kring gemensam kö eller en kö-utjämnade funktion för radiologiska undersökningar i Sörmland. Radiologiska kliniken NLN, Kvalitetsbokslut (9)

Kvalitetsbokslut Radiologiska kliniken NLN

Kvalitetsbokslut Radiologiska kliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Radiologiska kliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Radiologiska kliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Bild- och funktionsmedicin

Bild- och funktionsmedicin Informerande dokument Information Sida 1 (5) Bild- och funktionsmedicin Division Länssjukvård Välkommen till Bild- och funktionsmedicin, Region Norrbotten 2018-08-09 Maria Bergkvist Annika Oja Sida 2 (5)

Läs mer

Vuxna (Fyllda 18 år) Konventionell röntgen

Vuxna (Fyllda 18 år) Konventionell röntgen D A T U M 2017-05-08 D I A R I E N R RUTIN FÖR PROJEKT RÖNTGENREMISS SOM SKRIVS AV FYSIOTERAPEUT/SJUKGYMNAST FÖRORD Smärta och besvär från rörelseorganen är en vanlig orsak till att patienter besöker primärvården

Läs mer

Från sämst till bäst i klassen

Från sämst till bäst i klassen Från sämst till bäst i klassen Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos 1 Sammanfattning Genväg till snabbare diagnos vid misstanke om djup ventrombos är en av tre pilotprocesser som

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

TMC jour Remittentinfo Kalix

TMC jour Remittentinfo Kalix Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (8) TMC jour Remittentinfo Kali Bakgrund Från och med 2 februari 2018 har Bild- och funktionsmedicin ingått avtal med TeleMedicineClinic (TMC) för granskning av radiologiska

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Röntgen 2011 Utveckling, forskning och senaste nytt!

Röntgen 2011 Utveckling, forskning och senaste nytt! Röntgen 2011 Utveckling, forskning och senaste nytt! Succé var säker på att få plats! Anmäl redan idag och ta del av boka-tidigt-erbjudande! Utveckling och nyheter gällande diagnostik och teknik Patientsäkerhet

Läs mer

TMC jour rutindokument Piteå

TMC jour rutindokument Piteå Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (10) TMC jour rutindokument Piteå Kontaktuppgifter till TMC/Sydney Telefonnummer till jourverksamheten/sydney Telefonnummer till kontoret i Sydney 08-52 500 592 Back-up:

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Oxelösund 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Varför kan det ta så lång tid på röntgen?

Varför kan det ta så lång tid på röntgen? Varför kan det ta så lång tid på röntgen? Röntgenremissens gång Röntgenremissens gång En del patienter tycker att väntetiden kan bli lång vid röntgenavdelningen. Vi vill därför förklara vad som händer

Läs mer

Utbildningsprogrammet i strålsäkerhets innehåll, röntgen

Utbildningsprogrammet i strålsäkerhets innehåll, röntgen Godkänt den: 2017-02-16 Ansvarig: Per-Erik Åslund Gäller för: Akademiska sjukhuset; Lasarettet i Enköping Utbildningsprogrammet i strålsäkerhets innehåll, röntgen Innehåll Syfte och omfattning...3...3

Läs mer

Rädda hjärnan larm NUS

Rädda hjärnan larm NUS Skapad: 041101 (Malm); Reviderat: 1011116 (Sjöström/Johansson,/Malm/Schmidtke/Strand/Wester) Rädda hjärnan larm NUS 1. Plötslig symtomdebut. 2. Svaghet i en hand, en arm och/eller svårt att tala. 3. Mindre

Läs mer

Röntgen vid trauma Gäller för: Region Kronoberg

Röntgen vid trauma Gäller för: Region Kronoberg Gäller för: Region Kronoberg Rutin Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Röntgen Giltig fr.o.m: 2018-05-09 Faktaägare: Karin Walde, specialistläkare Röntgenenheten Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande

Läs mer

Fysioterapeut remitterar till röntgen. Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund

Fysioterapeut remitterar till röntgen. Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund Fysioterapeut remitterar till röntgen Söderhamn Din hälsocentral Carolina Spansk Skoglund Öppen mottagning till fysioterapeut Bakgrund Rätt kompetens för varje patient. - Onödiga besök? - För lång väntetid?

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Radiologiska kliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Röntgenundersökningens roll i primärvården

Röntgenundersökningens roll i primärvården Röntgenundersökningens roll i primärvården MR, CT/DT o ultraljud När, hur, varför? Köst é nått? Kostar det något att röntga? Ja alltid! För remitterande klinik För landstinget För samhället För patienten

Läs mer

Utvecklingskraft Cancer

Utvecklingskraft Cancer Utvecklingskraft Cancer Före och efter cancer Kalmar 170518 Hjärntumörprocessen Så ser det ut i regionen våra utmaningar Bakgrund 1300 nya fall/år i Sverige, i sydöstra regionen ca 120 fall/år Vanligaste

Läs mer

Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB

Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB Berättigande, ska undersökningen verkligen göras? Vilken bildkvalitet/stråldos är nödvändig för den aktuella undersökningen om den skall utföras. Är undersökningen

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Gäller från 1 januari Prislista 2018 Uppsala

Gäller från 1 januari Prislista 2018 Uppsala 2018 2.0 Gäller från 1 januari 2018 Prislista 2018 Uppsala www.ptjrontgen.se Prislista 2018 Uppsala Gäller från 1 januari 2018 Praktikertjänst Röntgen Samariterhemmet Postadress Praktikertjänst Röntgen

Läs mer

Röntgensjuksköterskan om tio år

Röntgensjuksköterskan om tio år Röntgensjuksköterskan om tio år Maud Lundén, PhD, Sahlgrenska Akademin, Göteborg Bodil Andersson, PhD, Lunds universitet, Svensk förening för röntgensjuksköterskor Röntgensjuksköterskans möjligheter idag,

Läs mer

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Felaktig undersökning av förträngning i halskärl. Februari 2017.

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Felaktig undersökning av förträngning i halskärl. Februari 2017. Datum: 2018-05-16 Händelseanalys Felaktig undersökning av förträngning i halskärl Februari 2017 Analysledare: AR MB Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning Syftet med händelseanalysen är att identifiera

Läs mer

Gäller från 1 januari Prislista 2018 Eriksborg, Västerås

Gäller från 1 januari Prislista 2018 Eriksborg, Västerås 2018-1.0 Gäller från 1 januari 2018 Prislista 2018 Eriksborg, Västerås www.ptjrontgen.se Prislista 2018 Eriksborg, Västerås Gäller från 1 januari 2018 Praktikertjänst Röntgen i korthet Praktikertjänst

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Laboratoriemedicin Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Standardiserat vårdförlopp SVF gallvägscancer - gallblåsecancer gallgångscancer

Standardiserat vårdförlopp SVF gallvägscancer - gallblåsecancer gallgångscancer Vårddokument Vårdrutin Sida 1 (6) Standardiserat vårdförlopp SVF gallvägscancer - gallblåsecancer gallgångscancer Bakgrund Ca 300 personer drabbas varje år i Sverige av cancer i gallblåsa eller gallgång,

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Radiologiska kliniken MSE, KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Radiologiska kliniken MSE, KSK Kvalitetsbokslut 2014 Radiologiska kliniken MSE, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Laboratoriemedicin Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

TMC jour rutindokument - Gällivare

TMC jour rutindokument - Gällivare Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (10) TMC jour rutindokument - Gällivare Kontaktuppgifter till TMC/Sydney Telefonnummer till jourverksamheten/sydney Telefonnummer till kontoret i Sydney 08-52 500 592

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund Kvalitetsbokslut 2011 VC Oxelösund Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

TMC jour Remittentinformation Sunderbyn

TMC jour Remittentinformation Sunderbyn Styrande rutindokument Rutin Sida (9) TMC jour Remittentinformation Sunderbyn Bakgrund Från och med november 07 har Bild- och funktionsmedicin ingått avtal med TELEMEDICINECLINIC (TMC) för granskning av

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Torshälla Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kliniker i Oskarshamn

Kliniker i Oskarshamn Kliniker i Oskarshamn Som AT-läkare tjänstgör du 5,5 månader på medicinkliniken och 5,5 månader på kirurgkliniken, vilket inkluderar tjänstgöring på ortopeden samt anestesi. Viss placering kan också erbjudas

Läs mer

Svensk studie avseende screening av tarmcancer erbjudande om deltagande

Svensk studie avseende screening av tarmcancer erbjudande om deltagande BESLUTSUNDERLAG 1(5) Landstingsstyrelsen Svensk studie avseende screening av tarmcancer erbjudande om deltagande Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tillsammans med cheferna för de sex regionala

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken

Kvalitetsbokslut 2011. Hudkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Hudkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Torshälla 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg

Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Uppdrag: Akuta flödet i Landstinget Gävleborg Kjell Norman 2014 04 23 Översyn av det akuta flödet inom Landstinget Gävleborg för att på ett patientsäkert sätt borga för att patienter får ett gott bemötande

Läs mer

6-5. SKL och Kommunals överenskommelse om kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården.

6-5. SKL och Kommunals överenskommelse om kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården. LANDSTINGET SÖRMLAND Ank.den 2017-09-0 5 Dnr./ 6-5 INTERPELLATION till Personallandstingsrådet Jacob Sandgren (S) SKL och Kommunals överenskommelse om kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården. Rekryteringsbehovet

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Akuta undersökningar som måste anges inom vilket antal timmar undersökningen skall utföras

Akuta undersökningar som måste anges inom vilket antal timmar undersökningen skall utföras Innehållsansvarig: Els-Marie Raupach ( elsra1 ) (Läkare Radiologi/Övergripande/K1/Skaraborgs Sjukhus) Granskad av: Karin Wennerstrand ( karwe5 ) (Läkare Radiologi/Övergripande/K1/Skaraborgs Sjukhus) Godkänd

Läs mer

Välkommen till onkologkliniken i Jönköping. Information om onkologklinken

Välkommen till onkologkliniken i Jönköping. Information om onkologklinken Välkommen till onkologkliniken i Jönköping Information om onkologklinken Vår vision Tillsammans för god cancervård Onkologkliniken är en länsklinik och vi omsätter ca 200 milj. kr per år. Vårt huvuduppdrag

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-12-18 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 11 december 2013 kl. 9.00-11.45 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Guide för akuta radiologiska undersökningar - tillgänglighet och indikatorer

Guide för akuta radiologiska undersökningar - tillgänglighet och indikatorer Riktlinje Process:.0. RGK Styra Område: Akuta undersökningar Giltig fr.o.m: 018-04- Giltig t.o.m: 019-1-1 Faktaägare: Hanne Wijk, läkare röntgensektionen Växjö Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande

Läs mer

Standardiserade vårdförlopp för cancer

Standardiserade vårdförlopp för cancer Ledningsstaben/BjH 1 (18) Standardiserade vårdförlopp för cancer Ledtidstidsresultat Q4 2016 Q4 2017 RAPPORT april 2017 2 (18) Från välgrundad misstanke om cancer till första behandling enligt standardiserade

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Onkologiska kliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Missad diagnos vid DT Hjärna. Oktober 2017

Händelseanalys. Kunskapsbanksnummer: KB Datum: Missad diagnos vid DT Hjärna. Oktober 2017 Datum: 2018-10-17 Händelseanalys Missad diagnos vid DT Hjärna Oktober 2017 Analysledare: Sjuksköterska i Verksamhetsstöd Röntgensjuksköterska Bild och Funktionsmedicin 1 Sammanfattning Uppdraget består

Läs mer

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2017

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2017 VO Röntgen Södertälje Sjukhus AB 152 86 Södertälje Besök: Rosenborgsgatan 6-10 E-post: kontakt@sodertaljesjukhus.se Telefon: 08-550 240 00 vxl Fax: 08-550 240 54 Org.nr: 556775-9922 Styrelsens

Läs mer

Innehållsförteckning.

Innehållsförteckning. 1 2 Innehållsförteckning. sida Teamets medlemmar 3 Sammanfattning 3 Områdesbeskrivning 3 Problembeskrivning 3 Syfte och mål 4 Mätningar 4 Förändringar 4 Resultat 5 Hur går vi vidare 5 Reflektion 5 3 Förändringsarbetets

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Standardiserat vårdförlopp (SVF) Bröstcancer

Standardiserat vårdförlopp (SVF) Bröstcancer Standardiserat vårdförlopp (SVF) Bröstcancer 3 stora organisatoriska förändringar Bröstkirurgin i länet samlad till Ryhov Poliklinisering av kirurgi Införande av SVF 2016-04-25 Vårdförlopp Bröstcancer

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Radiologiska kliniken MSE, KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Kirurg- o urologkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Länsgemensam vårdöverenskommelse

Länsgemensam vårdöverenskommelse Hälso- och sjukvård Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Länsgemensam 2.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse Primärvård och Specialiserad rehabiliteringsklinik Sörmland Utfärdande förvaltning: Sökord:

Läs mer

På ögonmottagningen arbetar fem läkare, sex ögonsjuksköterskor, två undersköterskor samt fem sekreterare.

På ögonmottagningen arbetar fem läkare, sex ögonsjuksköterskor, två undersköterskor samt fem sekreterare. Bra Mottagning Skåne 4 Verksamhetsområde Ögonkliniken Sjukhuset i Ängelholm Deltagare i teamet Per Carlsson Helena Ingemarsson Björn Hasselqvist Petronella Pedro På ögonmottagningen arbetar fem läkare,

Läs mer

BUKRADIOLOGI VÄLKOMNA! ST-Läkare Magnus Docker Röntgenavd, KS, Huddinge

BUKRADIOLOGI VÄLKOMNA! ST-Läkare Magnus Docker Röntgenavd, KS, Huddinge BUKRADIOLOGI VÄLKOMNA! ST-Läkare Magnus Docker Röntgenavd, KS, Huddinge Är det himmelskt att arbeta på röntgen? - Ja, när våra patienter är så här!? - Fast ibland kan det se ut så här i väntrummet! Radiologi

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Anestesikliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Lagar, föreskrifter och rekommendationer. Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006

Lagar, föreskrifter och rekommendationer. Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006 Lagar, föreskrifter och rekommendationer Riktade Studiedagar i Strålskydd och Bildoptimering inom Röntgen Växjö 24-25 oktober 2006 Samtliga lagar och FS som berör sjukvården 1. SFS 1988:220 Strålskyddslag

Läs mer

Nya rutiner för pre-hospital handläggning av stroke i VGR

Nya rutiner för pre-hospital handläggning av stroke i VGR Nya rutiner för pre-hospital handläggning av stroke i VGR Lars Rosengren Metis Forum 2015-12-08 vem som helst kan drabbas.. Claes Månsson, skådespelare Ålder 53 Winston Churchill, politiker Ålder 74 Sanne

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 BUP Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad Projektplan Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende 071128 förstärkt läkartillgång i ordinärt boende.doc Upprättad Ansvarig: Projektledare Bertil Siöström Förvaltning: Malmö stad, Kirsebergs stadsdelsförvaltning

Läs mer

KVALITETSBOKSLUT 2015

KVALITETSBOKSLUT 2015 VO Röntgen Verksamhetschef Anna-Sophie Westman 2016-02-12 1 (9) KVALITETSBOKSLUT 2015 Södertälje Sjukhus AB 152 86 Södertälje Organisationsnr: 556775-9922 Styrelsens säte: Södertälje Telefon: 08-550 240

Läs mer

Equalis. Nuklearmedicin Användarmöte Stockholm 18 nov 2014

Equalis. Nuklearmedicin Användarmöte Stockholm 18 nov 2014 Equalis Nuklearmedicin Användarmöte Stockholm 18 nov 2014 Skelettscintigrafi enkät 2009 2014 Antal deltagare 19 11 Antal helkroppsskelettscintigrafier utförda året innan (2008 resp 2013) median 658 479

Läs mer

28 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2017 RS160019

28 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2017 RS160019 28 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2017 RS160019 Ärendet Regeringen och SKL har gjort en överenskommelse om att under 2015-2018 genomföra en nationell satsning på att korta väntetider

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Åsidan Nyköping Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Kirurg- o urologkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

17/16 Kartläggning av nyttjande av hyrpersonal

17/16 Kartläggning av nyttjande av hyrpersonal Landstingsstyrelsens personalberedning PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-10-05 LS-LED16-0973-4 17/16 Kartläggning av nyttjande av hyrpersonal Diarienummer: LS-LED16-0973 Behandlat

Läs mer

Bra mottagning. Ortopedmottagningen. Centralsjukhuset Kristianstad

Bra mottagning. Ortopedmottagningen. Centralsjukhuset Kristianstad SLUTRAPPORT 2006-09-13 Bra mottagning Ortopedmottagningen Teamet består av: Gert-Uno Larsson, enhetschef Pia Gunnarsson, sjuksköterska Anne-Li Jönsson, läkarsekreterare Kristina Karlsson, sjuksköterska

Läs mer

Kundrelationsundersökning 2015

Kundrelationsundersökning 2015 Kundrelationsundersökning 2015 Nämnden för hälsa, vård och klinisk forskning Lena Sunnermalm Områdeschef Opererande och onkologi Innehåll Syfte och mål Bakgrund Metod Resultat Åtgärder Summering Syfte

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut Klinisk fysiologi och nukleärmedicin Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Strokesjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhus

Strokesjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhus Strokesjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhus Bakgrund Strokevård inom SU har tidigare bedrivits inom verksamheterna för internmedicin, neurosjukvård samt geriatrik. Sjukhusansluten öppenvårdsrehabilitering

Läs mer

Mammografiscreening. Regional medicinsk riktlinje. Syfte. Bakgrund. Behandling

Mammografiscreening. Regional medicinsk riktlinje. Syfte. Bakgrund. Behandling Regional medicinsk riktlinje Mammografiscreening Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HSD-D 13-2016) giltigt till september 2018 (2 år efter fastställandedatum) Utarbetad av Regionalt kvalitetsråd

Läs mer

Årsrapport för 2012 avseende användningsparametrar för genomlysningsutrustning i Landstinget Kronoberg.

Årsrapport för 2012 avseende användningsparametrar för genomlysningsutrustning i Landstinget Kronoberg. 20130328 Medicinskt servicecentrum Medicinsk fysik och teknik MFTr 2013/4 Medicinsk fysik Årsrapport för 2012 avseende användningsparametrar för genomlysningsutrustning i Landstinget Kronoberg. Bertil

Läs mer

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Blekingesjukhuset Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-26 2 Vårdproduktion Jan-Maj 2012-2014 2012 2013 2014 Diff - Antal Diff - Procent Vårdtillfällen 9873 10250 10192-58 -0,6% Vårddagar 59016 61380 60407-973

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Ögonkliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI

moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI AN 1"SÖRN1 1.AND Ank.der, 2016-05- 3 ont/j---( /( moderaterna SÖRMLANDS FRÄMSTA SJUKVÅRDSPARTI Interpellation om den akuta sjukvården i Sörmland Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson Den akuta

Läs mer

Nationell nivåstrukturering av analcancerbehandling

Nationell nivåstrukturering av analcancerbehandling Nationell nivåstrukturering av analcancerbehandling Information till utredande och remitterande enheter Från och med 1 januari 2017 är de onkologiska klinikerna vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå,

Läs mer

Utökad kapacitet för magnetkameraundersökningar Dnr

Utökad kapacitet för magnetkameraundersökningar Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2017-12-19 Sida 1 (7) Utökad kapacitet för magnetkameraundersökningar Dnr 04426-2017 Förslag till beslut 1. Bild- och funktionsmedicin inom Division Länssjukvård

Läs mer

Cancer i gallblåsan och perihilär gallgång

Cancer i gallblåsan och perihilär gallgång Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancervården Cancer i gallblåsan och perihilär gallgång Beskrivning av standardiserat vårdförlopp December 2015 Versionshantering Datum Beskrivning

Läs mer

Primärvård och Urologi

Primärvård och Urologi Hälso- och sjukvård Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Länsgemensam 2.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse Primärvård och Urologi Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård

Läs mer

Rift Valley Tanzania Lena Caval in 26 november

Rift Valley Tanzania Lena Caval in 26 november Skelett radiologi Lena Cavallin, MD, PhD Neuroradiolog Skelettradiolog Röntgenkliniken Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge CLINTEC, Karolinska Institutet Rift Valley Tanzania Lena Cavallin 26 november

Läs mer

Länsgemensam. vårdöverenskommelse Primärvård och Kvinnosjukdomar

Länsgemensam. vårdöverenskommelse Primärvård och Kvinnosjukdomar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Länsgemensam 2.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse Primärvård och Kvinnosjukdomar Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m.

Läs mer

Standardiserat vårdförlopp SVF pankreascancer

Standardiserat vårdförlopp SVF pankreascancer Vårddokument Vårdrutin Sida 1 (7) Standardiserat vårdförlopp SVF pankreascancer Bakgrund Cirka 1500 personer drabbas varje år i Sverige av cancer i exokrina pankreas, periampullärt, (i distal gallgång),

Läs mer

Rädda hjärna flödet, handläggning sjukvården Gävleborg

Rädda hjärna flödet, handläggning sjukvården Gävleborg Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 09-63177 Fastställandedatum: 2013-04-09 Giltigt t.o.m.: 2014-04-09 Upprättare: Miriam M Nahum Fastställare: Ulf Larsson Rädda hjärna flödet, handläggning

Läs mer

RÖNTGENKLINIKEN. Medicinsk verksamhet. Patientflöden. Samarbetspartners. Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete. Organisation

RÖNTGENKLINIKEN. Medicinsk verksamhet. Patientflöden. Samarbetspartners. Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete. Organisation RÖNTGENKLINIKEN Medicinsk verksamhet Patientflöden På röntgenavdelningen utförs undersökningar inom såväl konventionell röntgen, datortomografi, magnetisk resonanstomografi, genomlysning, ultraljud samt

Läs mer

Lärandekonferens 1/12

Lärandekonferens 1/12 Lärandekonferens 1/12 13.00 Välkomna! Presentation av dagen - Lenita Lundin Standardiserade vårdförlopp - Lisa Jelf Eneqvist SVF-flödet med b.la. - Lollo Viita Hallberg och Bodil Sandh Vad har vi åstadkommit

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Sonograf EN KARRIÄRMÖJLIGHET FÖR RÖNTGENSJUKSKÖTERSKAN. Karin Asplund Sonograf Maria Zetterman Sonograf

Sonograf EN KARRIÄRMÖJLIGHET FÖR RÖNTGENSJUKSKÖTERSKAN. Karin Asplund Sonograf Maria Zetterman Sonograf Sonograf EN KARRIÄRMÖJLIGHET FÖR RÖNTGENSJUKSKÖTERSKAN Karin Asplund Sonograf Maria Zetterman Sonograf Utbildning till sonograf Uppdragsutbildning vid Karolinska Institutet Vidareutbildning i medicinskt

Läs mer

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS

BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS BRA MOTTAGNING SPECIALISTMOTTAGNINGEN PITEÅ ÄLVDALS SJUKHUS Catrin Filipsson Inga-Britt Nordgren Gunbritt Nordberg Mona Eidegren Jan Bergström Doris Öhlund Slutrapport maj 2008 1 Verksamhetsområde Specialistmottagningen

Läs mer

MRT vid MS. Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS

MRT vid MS. Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS MRT vid MS Magnetkameraundersökningen ger dig koll på din MS MULTIPEL SKLEROS EN KORT BESKRIVNING Vid multipel skleros (MS), uppstår inflammation som försämrar framkomligheten för de elektriska signalerna

Läs mer

Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancervården. Lungcancer. Beskrivning av standardiserat vårdförlopp

Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancervården. Lungcancer. Beskrivning av standardiserat vårdförlopp Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancervården Lungcancer Beskrivning av standardiserat vårdförlopp December 2015 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-10-20

Läs mer